NaarderNieuws

1 mei 2014

NaarderNieuws 1 mei 2014


Zes Naarders krijgen lintje

De trotse onderscheiden Naarders met aanhang in de Grote Kerk. Foto: Tom Loman

NAARDEN - Tijdens de jaarlijkse lintjesregen heeft burgemeester Joyce Sylvester zes Naarders in het zonnetje gezet. Drie mannen en drie vrouwen werden door Koning Willem-Alexander benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor hun bijzondere prestaties.

Nico de Gooijer (83), Sean Gallagher (69), Suze Graafsma-van Dijk (79), Mieneke Rijs-Voogt (74), Jan van Kooten (65) en Ellie Last-van den Berg (71) kregen een lintje opgespeld door de burgemeester. Pastoor Nico de Gooijer kreeg een koninklijke onderscheiding vanwege zijn inzet voor mensen aan de rand van de samenleving, Sean Gallagher voor zijn werk voor het jeugdrugby en Rugbyclub 't Gooi, Jan van Kooten voor zijn inzet voor het voetbal in Naarden, Suze Graafsma-van Dijk en Mieneke Rijs-Voogt voor hun activiteiten voor de rooms-katholieke parochie en Ellie Last-van den Berg voor haar werk voor het Nederlands Vestingmuseum.

Voor rugbyer Gallagher kreeg de dag nog een bijzonder vervolg. 's Middags deed hij in het clubhuis de aftrap voor de 'Sean Gallagher Stichting'. Deze stichting gaat het jeugdrugby promoten en talenten de kans geven via stages in het buitenland nieuwe ervaringen op te doen.

Eerder dit jaar kregen nog twee Naarders een lintje. Karien Guinée werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau omdat ze drie perioden voor GroenLinks in de raad zat. Notaris René Meyer werd bij zijn pensioen geridderd vanwege zijn langdurige inzet voor goede doelen.

Eerste Koningsdag goed gevierd

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Om exact 09.15 uur begonnen zaterdag de feestelijkheden op de eerste Koningsdag in Naarden.

Stadsomroeper Paulus Vuijst verklaarde het feest voor geopend vanaf het bordes van het stadhuis. Daarna was het op veel plekken tijd voor de vrijmarkt, oud-Hollandse spelletjes, koffie met zelfgebakken muffins, Oranjebitter, live muziek, dans, BBQ, borrelen en de Oranjes volgen op televisie. Kijk op pagina 9 voor meer foto's van Koningsdag.

Japanse televisie filmt Vesting vanaf het water

Foto: Asahi Television

NAARDEN - Asahi Television, een Japanse tv-zender uit Tokio, heeft vorige week met een cameraploeg meegevaren op de rondvaartboot van de Vestingvaart.

De Japanners schoten een promotiefilm van de regio Groot-Amsterdam voor het Japanse publiek. Naast Amsterdam kwamen de Kinderdijk en Naarden-Vesting uitgebreid in beeld. De film is binnenkort online te zien.

Vestingvaartschipper Lex Maat die de ploeg rondvoer, is in zijn nopjes. "Dit is hele mooie Naarden-promotie. We hebben Volendam verslagen. Meestal gaan buitenlandse filmcrews daarheen. De Japanners hebben hun ogen uitgekeken tijdens de vaartocht over de Vestinggrachten. Ze waren onder de indruk van hoe gaaf de Vestingwallen bewaard zijn."

Ook de natuur droeg een steentje bij aan bijzondere opnames, volgens Maat. "Dit is ook zo'n mooie tijd: overal zwemmen jonge eendjes, fuutjes, meerkoeten en bloeien de meidoornstruiken."

De foto is een 'still' uit de film.

Naarder verdacht van ontucht

NAARDEN - Een 28-jarige Naarder moet binnenkort voor de rechter verschijnen. Justitie verdenkt hem van ontucht met tieners. Dat meldt RTV Utrecht.

De Naarder zou voor de commerciële afdeling van FC Utrecht werken en door de directie op non-actief zijn gezet, in afwachting van de rechtzaak.

De ontucht zou plaatsgevonden hebben in 2010, volgens RTV Utrecht op een jeugdkamp waar de Naarder aanwezig was. Het Openbaar Ministerie wil geen uitspraak doen over de lokatie en het aantal betrokken tieners. Een woordvoerder van de politie Midden-Nederland verwijst naar het Openbaar Ministerie.

RTV Utrecht meldt dat de Naarder in vrijheid de zitting van de rechtbank afwacht. De Naarder is niet de enige verdachte in de zaak, er moet nog een man voor de rechter verschijnen.

47

jaar is koning Willem-Alexander zondag geworden

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. dr. J.P. Schouten
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za. 03/05 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. A. v.d. Weerd; 17.00 u. ds. A. v.d. Weerd

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H.J. van Dijk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. geen dienst, gezamenlijke dienst in Wilhelminakerk
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. R. Maas
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. Visser; 17.00 u. ds. C.B. Stam
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. F. Knoppers
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. mw. C. Roolvink
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. zr. C.A. Plat-Sommeling
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. dr. B.M.J. Nagel
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. J.H. Karelse
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; 11.15 u. Kinderdienst

Over tijden die voorbij zijn

Gezicht op de vesting Naarden in 1814, waar het Franse garnizoen over beduidend meer vuurmonden, geweren en munitie beschikte dan het Hollandse belegeringskorps. Slechts eenmaal hebben de Fransen zich overgegeven aan buitensporig geweld. Op 29 april 1814 zagen zij in Bussum een detachement cavalerie arriveren. Men wilde de ruiters de schrik op het lijf jagen en daarom werden in een half uur tijd, vanaf vier bastions, in het wilde weg met kanonnen, bomketels en mortieren, 300 schoten in de richting van Bussum gelost. De inwoners van Naarden dachten dat daar wel alles plat en dood zou zijn. Maar het bleek mee te vallen, niemand was gewond en aan de woningen was maar weinig schade toegebracht. Die 300 schoten waren overigens een schijntje vergeleken bij wat de Hollanders bij de bombardementen op 4 en 6 april binnen de Vesting afwierpen. We mogen van geluk spreken dat onze landgenoten van toen niet over zoveel munitie beschikten als de Fransen, want dan had het straatbeeld van de Vesting er nu anders uitgezien.

Meer weten over de oorlog om de Vesting? U leest het in de jongste aflevering van De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost € 17,50 per jaar: tel. (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl.

Weerbericht

Overgang naar koeler weer, zonnige perioden

Met een vlak lagedrukgebied boven onze omgeving was het deze week wisselvallig, maar vrij zacht. Dat gaat vanaf vrijdag veranderen. Een hogedrukgebied nabij IJsland schuift op richting Britse eilanden. Er komt daardoor een noordelijke luchtstroming op gang met aanvoer van droge polaire, tijdelijk arctische lucht. Het wordt droog met zonneschijn, maar wel frisser.

Donderdag en vrijdag
Donderdag wordt een overgangsdag. De bewolking is nog nadrukkelijk aanwezig. Het kan enige tijd regenen. Het wordt maximaal 16 graden bij een matige westenwind. Vrijdag ruimt de wind naar het noorden. Er kan links of rechts nog een bui vallen. In de loop van de dag klaart het langzaam wat verder op. De maximumtemperatuur haakt af bij zo'n 13 graden.

Het weekeinde
Zaterdag is het droog en vrij zonnig. Ook zondag is het droog. Naast zonneschijn kunnen er dan ook enkele wolkenvelden overschuiven. Er waait in het weekeinde een matige noorden- tot noordoostenwind. Een frisse wind, want het wordt niet warmer dan 13 à 14 graden. De nachtelijke minima liggen rond 4 graden. Na het weekeinde wordt het geleidelijk warmer.

Weetje
Donderdag gaat de maand mei van start. April was wederom een zeer zachte maand. April was ook de 5e maand op rij (vanaf december) met een notering bij de warmste 10. Op de lijst 'warmste aprilmaanden' staat april 2014 op de 4e plaats (sinds 1901). Bijzonder is dat de drie warmste aprilmaanden allemaal in deze 21e eeuw vielen. Van 1 t/m 3: in 2007, 2011 en 2009.

Wachter Muller droomt van een Vestinghotel

Raadhuisstraat 1-5 moet hotel én huiskamer worden

Wachter Muller voor het pand dat hij graag tot huiskamerhotel zou ombouwen. Foto: Bob Awick

door Lisa van Dorp

NAARDEN - "Zo'n fantastische plek als deze komt maar één keer vrij. Je kunt als gemeenschap maar één keer kiezen wat je ermee doet. Wil je er appartementen, retail of iets anders?" Vestingbewoner Wachter Muller deed begin april een bod op het voormalig stadsarchief op de hoek Marktstraat/Raadhuisstraat. Hij wil er een 'Vestinghotel' van maken.

Muller (43) komt uit de hotelwereld. De oud-marketingdirecteur bij Golden Tulip Hotels bedenkt nu marketingconcepten voor bedrijven. In de brasserie van het Arsenaal checkt hij automatisch de temperatuur van de cappuccino en de versheid van het blokje boterkoek dat bij de koffie komt. "Het hele plaatje moet kloppen. Als een restaurant oud brood op tafel zet, haak ik af."

'Deze mooie plek aan de Marktstraat kun je niet voor jezelf houden'

"De gemeente staat voor een belangrijke keuze", vindt Muller, die zijn zinnen op het pand heeft gezet. "Je kunt het verkopen aan een projectontwikkelaar die er dure appartementen van maakt. Dat is kassa. Maar dan sta je als gemeenschap met lege handen. Dan wordt de Vesting langzaam alleen voor bewoning en raak je de sociale functies kwijt. Deze mooie plek aan de Marktstraat kun je niet voor jezelf houden."

Raadhuisstraat 1

Het voormalige stadsarchief aan de Raadhuisstraat 1-5 staat te koop voor 1,4 miljoen euro. Het vloeroppervlak bedraagt volgens de makelaar 785 vierkante meter. De huidige eigenaar, de gemeente, heeft het pand in de verkoop met het oog op de gemeentelijke fusie in 2016. De ambtenaren die er nu nog kantoor houden, zijn aan het verhuizen naar het stadskantoor aan de overkant van de straat.

Muller heeft namelijk andere plannen met het pand. Het moet een Vestinghotel worden. Geen gewoon hotel maar een 'hotel plus', legt hij uit. "De basis is een commercieel gerund hotel met een aantal goede, basic kamers. De 'plus' is de vroegere dorpsherberg. Het hotel krijgt een huiskamer, waar altijd wat gebeurt. Een plaats waar verenigingen terechtkunnen voor repetities, waar schrijvers lezingen geven, waar je kinderen voor even opgevangen worden met een bak pelpinda's en een glaasje ranja als jij onverhoopt vastzit in de file op de A1."

'Als je niet alleen haalt maar ook brengt, maak je mensen gelukkig'

De toegevoegde waarde zit volgens Muller in de extra overnachtingsmogelijkheden voor toeristen en in de openbare functies die het hotel krijgt. Zo heeft de buurt er ook wat aan. Muller borrelt van de plannen. Hij wil er een dependance van de openbare bibliotheek in zetten. "En dan niet kasten vol met boeken, maar eerder een afhaalpunt waar je de boeken kunt oppikken die je online hebt gereserveerd." Een plek waar je je internetbestellingen na het werk kunt ophalen. Een plek waar je terechtkunt voor kant-en-klare maaltijden. "Gezond en vers, voor onder een tientje. Curry, stamppot, pasta. Niet Goois exclusief, maar Hollands betaalbaar."

Volgens Muller hebben tientallen Vestingbewoners zich voor het initiatief uitgesproken. Hij kreeg op straat en via de mail veel reacties. Lidy Woldring van de Vereniging Vestingstad staat achter het plan. "We missen een klein, betaalbaar hotel in de Vesting." Ook Marije van Proosdij van de ondernemersvereniging ziet een hotel zitten. "Zo'n hotel zou een boost geven aan de lokale economie in de Vesting. Daar heeft iedereen baat bij."

Het klinkt allemaal goed zo'n openbare plek, maar het blijft een commercieel hotel. "Dat is de insteek", bevestigt Muller. "De hotelkamers en een 'kleinfoodconcept' moeten de huiskamer betalen." Al ziet Muller zichzelf eerder als ondernemer dan als idealist, hij heeft oog voor zijn omgeving. "Ik geloof dat je als bedrijf op lange termijn meer bestaansrecht hebt als je investeert in je lokale omgeving. Ik heb grote ketenhotels in stadswijken neergezet zien worden zonder dat de keten iets voor de wijk terugdeed. Dat werkt niet. Als je niet alleen haalt maar ook iets brengt, maak je meer mensen gelukkig."

Naarder echtpaar postuum geëerd

NAARDEN - Naarders C. Viejou en K. Viejou-Schrewelius hebben maandag postuum de Yad Vashem-onderscheiding gekregen in het Amsterdamse Verzetsmuseum.

De onderscheiding werd in ontvangst genomen door hun dochter Kitty de Jong-Viejou (80), die in Bussum woont. Het echtpaar Viejou kreeg de onderscheiding voor het feit dat ze in de Tweede Wereldoorlog onderduikers in huis namen in hun woning aan de Julianalaan.

Yad Vashem is een eretitel die door Israël gegeven wordt aan mensen die Joden in de oorlog hebben geholpen. De ontvangers krijgen een medaille. Ook wordt hun naam in Jeruzalem in een gedenkmuur gebeiteld.

Vesting-eiland in teken van vliegveld

NAARDEN - Het thema van vakantiekamp Vestingeiland editie 2014 is 'Vesting vliegveld'. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt.

Van 4 tot en met 15 augustus worden er weer hutten getimmerd op een eiland in de Vestinggracht door kinderen van groep vijf tot en met acht van de basisscholen uit Naarden en omgeving, dit jaar dus in de sfeer van Schiphol. "Strenge douaniers en lieftallige stewardessen zullen alles in goede banen leiden. Het gerucht gaat dat je dit jaar zelfs over de gracht kunt vliegen", aldus een woordvoerder.

Het kamp op een eiland in de Vestinggracht duurt een week. De organisatie laat weten dat er nog zo'n 100 plekken beschikbaar zijn. Inschrijven kan via www.vestingeiland.nl.

Kramen te huur Jaarmarkt Keverdijk

NAARDEN - Op de Jaarmarkt in de Keverdijk op 24 mei zijn nog kramen te huur.

Op het evenement zullen verhalenverteller Ron Holst, dansschool Jelly Jam en Jack Sangers hun opwachting maken. Voor de kinderen zijn er schminken, een luchtkussen, een zweefmolen en een superglijbaan. Inschrijven kan op www.jaarmarktkeverdijk.nl.

Werk aan brug Over de Tol duurt tot half mei

Foto: Bob Awick

Voetgangers en fietsers die van de Thierensweg naar de Amersfoortsestraatweg (en andersom) willen, moeten tijdelijk een stukje om. De kleine brug wordt bijna helemaal vernieuwd, maar blijft er wel hetzelfde uitzien, laat de gemeente weten. Tijdens de reparatie die vorige week begon, bleek de brug slechter dan verwacht, waardoor het werk zo'n anderhalve week uitloopt. Half mei hoopt de aannemer het af te hebben. De omleiding loopt via de kinderboerderij over de Korte Bedekteweg.

Verkoop boterkoeken voor talentenjacht On Stage

Koeken te koop bij Spant! en Le Perron

De organisatie van NMB On Stage en de bakkers. Foto: jessica de jong

BUSSUM – Spant! en bakkerij Le Perron in Bussum verkopen vanaf deze week speciale boterkoeken. Een groot gedeelte van de opbrengst is bestemd voor de talentenjacht NBM On Stage.

De auditieronde van de talentenjacht wordt op 24 mei gehouden in Spant! Al het amateurtalent van Naarden, Bussum en Muiden kan zich aanmelden voor de show. Met NBM On Stage hopen de initiatiefnemers een boost te geven aan lokale culturele activiteiten. De organisatie wil met de verkoop van de boterkoeken extra geld genereren om de show aan te kleden. "Denk hierbij aan een rode loper voor de deelnemers en confetti bij de finaleshow op 7 juni."
De boterkoeken zijn gemaakt van speltmeel. Volgens de bakker is de koek hierdoor makkelijker verteerbaar. Ook zijn ze minder vet dan een normale boterkoek. De koeken worden met de hand gemaakt in de bakkerij van Le Perron aan het Julianaplein. De NBM On Stage koeken kosten € 1,50 per stuk en zijn vanaf heden verkrijgbaar.

Talent dat nog mee wil doen aan de show kan zich opgeven via nbmonstage.nl.

NVC nog niet veilig voor degradatie

NAARDEN - NVC moet nog steeds vrezen voor deelname aan de play-offs om klassebehoud. Afgelopen weekend werd er wederom verloren; het Amsterdamse JOS/Watergraafsmeer was met 3-0 te sterk. Daardoor staat de Naarders nog twee spannende weken te wachten.

NVC had afgelopen weekend het geluk dat ook de concurrenten geen punten binnenhaalden. Dat de Naarders tegen de veel beter presterende Amsterdammers geen punten konden pakken was geen schande. Toch was het wel zuur dat NVC geen enkele kans had. De Amsterdammers konden op halve kracht voor rust al op een voorsprong komen. Na de rust volgden er nog twee goals. JOS/Watergraafsmeer had nog meer kunnen scoren, maar vond het op een gegeven moment wel best en was vooral onscherp.

NVC moet nu de komende twee weken alles op alles zetten. Komend weekend speelt het team tegen concurrent DEM, een week later volgt de derby tegen het Bussumse SDO.

Karen Wurpel

Kinderboekenschrijfster

48 jaar

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk als freelance communicatie-adviseur en tekstschrijver en daarnaast heb ik een kinderboek geschreven. Ook werk ik aan een boek voor volwassenen."

Wat is je grootste passie?
"Schrijven! Het liefst aan de hand van interviews. Ik vind het fijn me in anderen in te leven en hun wereld te leren kennen. Dat inspireert me en daar word ik blij van."

Waar gaat je boek over?
"'Papa en mama gaan trouwen!' gaat over Stijntje en Sieb. Ze hebben net gehoord dat hun ouders gaan trouwen. Stijntje vindt dat heel erg leuk, maar Sieb vindt het maar niks. Ze trouwen precies op de dag dat hij altijd voetbalt namelijk. Het boek is in dagboekvorm geschreven en er hebben zes kinderen aan meegetekend, waaronder mijn eigen drie kinderen. Veel van de illustraties kunnen ingekleurd of beplakt worden. Het is dus een lees-, kleur- en plakboek, zeg maar."

Ben je zelf ook getrouwd?
"Nee, ik ben wel getrouwd geweest, maar inmiddels gescheiden."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Een miljoen? I wish... Ik zou eerst goed met vakantie gaan, een groot huis kopen, een nieuwe auto en een deel aan een goed doel schenken, zoiets."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Absoluut voor kaasfondue."

Als je een dag de burgemeester van Naarden was, waar zou je dan doen?
"Het aantal comazuipende jongeren is de laatste tien jaar sterk gestegen, las ik laatst. Daar zou ik iets aan willen doen om dat te voorkomen."

Met wie zou je nog wel eens een goed gesprek willen hebben?
"Met Robert Redford! Al vanaf dat ik een klein meisje was, bewonderde ik hem. Toegegeven, om zijn uiterlijk (van toen) en zijn spel. Ik zou vooral willen weten wat zijn roem met hem gedaan heeft als mens."

Schaatslegende Jaap Havekotte overleden

Jaap Havekotte senior en junior Foto: Bob Awick

NAARDEN - Naarder Jaap Havekotte is donderdag op 102-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Viking, het schaatsmerk van Havekotte, bekendgemaakt.

Ex-langebaanschaatser Havekotte begon na de oorlog met het maken van Vikingschaatsen. Viking concurreerde met het toen heersende Noorse merk Ballangrud. Door successen van Ard Schenk en Kees Verkerk werden de schaatsen van Havekotte ook een succes: de wereldtop stapte over op Vikings. 'Ome Jaap' woonde zijn laatste jaren in de Zandbergen.

Verkiezing beste boek

NAARDEN - De 100-jarige Bibliotheek Naarden-Bussum organiseert deze zomer de verkiezing van het beste boek van Naarden en Bussum. Met de hulp van de lezers wil de jubilerende bibliotheek een lijst samenstellen van de beste boeken. De uitslag wordt dit najaar bekendgemaakt.

Iedereen die mee wil doen kan via de website www.bibliotheeknaardenbussum.nl drie titels noemen van boeken die een onvergetelijke indruk hebben gemaakt. In de tweede helft van het jaar wordt uit de inzendingen van de meeste genoemde boeken een top 100 gepubliceerd. "Op deze manier denken lezers nog eens terug aan hun ultieme leeservaring", zegt Barend Eikelenboom, directeur van Bibliotheek Naarden-Bussum. "En uiteraard zijn wij natuurlijk ook heel benieuwd welke uitslag dit oplevert."

Requiem van Fauré

NAARDEN - In de Grote Kerk vindt zondag het 4 mei herdenkingsconcert plaats.

Onder leiding van Thijs Kramer voert het Vocaal Ensemble Fioretto het Requiem van Fauré uit. Wybe Kooijmans speelt orgel. Het concert begint om 21.00 uur. De toegang is gratis, wel wordt er een collecte gehouden.

9 / 16

Muziekvendel Nardinc trapt de feestdag af. Foto: Gerda Hafkamp

Koningsdag 2014: het was weer een feestje, zowel binnen als buiten de Vesting.

Het was druk op het springkussen. Foto: Herman van der Werf
De vrijmarkt in de Vesting. Foto: Gerda Hafkamp
Het was lekker weer. Foto: Bob Awick
Drukte bij de Utrechtse Poort. Foto: Gerda Hafkamp
Lekkere muziek in de Marktstraat. Foto: Gerda Hafkamp
Volle bak. Foto: Bob Awick
Het Ruime Sop in nieuw tenue. Foto:
10 / 16

11 / 16

Natuurproject na maanden werk geopend

Foto: Bob Awick

Het heeft een half jaar gekost, maar het resultaat is er dan ook naar: het Goois Natuurreservaat (GNR) opende woensdag het gerenoveerde natuurgebied Gijzenveen. Daarvoor werd een kanonnetje afgeschoten. Er werd de laatste maanden hard gewerkt om de grond af te graven en het natuurcomplex te herstellen. Er werd ook een oud fort, Werk I, opgegraven. Het stuk grond vormt nu de laatste schakel in een wandelroute van de Franse Kampheide naar het Naardermeer. Ook zijn er enkele faunapassages onder de aangrenzende wegen gemaakt.

'Bedankt voor alles wat u voor de samenleving heeft gedaan...'

Vijf lintjes uitgereikt in Bussum

BUSSUM - Als dank voor hun jarenlange werk hebben 5 Bussumers vlak voor het weekend een koninklijke onderscheiding gekregen. Paul Schneiders, Rob Hendrikse, Cees Koertse, Marlène Potjer en Jenny Visser-van Vliet werden totaal verrast. Ze kwamen samen met familie en bekenden naar het gemeentehuis, waar de burgemeester klaar stond met de eretekens, een bloemetje en champagne.

Paul Schneiders
Anders dan de anderen werd auteur Paul Schneiders benoemd tot 'Ridder in de Orde van Oranje-Nassau'. Hij schreef een hele reeks boeken over de geschiedenis van Naarden, Bussum en de rest van de streek.

Rob Hendrikse
Ras-Bussumer Rob Hendrikse was jaren geleden de bedenker en aanjager van shantykoor 'Het Ruime Sop'. Ook was hij raadslid. "Het voelt voor mezelf een beetje als een soort drang om veel te doen. Om jezelf een beetje op de kaart te zetten. Heel gek, maar zo voelt het."

'Het voelt voor mezelf een beetje als een soort drang om veel te doen'

Cees Koertse
Koertse werd geëerd voor meer dan 30 jaar werk voor de Bussumse brandweer. Als brandweerman heeft hij branden geblust, maar daarnaast behoorde de Bussumer ook tot het team dat collega's steunde na traumagevallen.

Marlène Potjer
VVD- raadslid Marlène Potjer werd bedankt voor haar werk voor onder andere school De Hoeksteen. Onder haar hoede werd onder andere het schoolgebouw verbouwd. Ook doet ze veel voor de Koepelkerk. Zo werkt ze onder meer als voorganger.

Jenny Visser-van Vliet
Jenny Visser-van Vliet werd bedankt voor haar werk voor de Bussumse ouderen. Dat doet ze al meer dan een kwart eeuw. Ook doet ze veel voor de kerk.

Bussumse gedragscode aangepast

BUSSUM - De omgang van raadsleden en gemeentebestuurders met de Bussumse burgers wordt toch een onderdeel van de gedragscode van de gemeenteraad. Een amendement daarover van Hart voor Bussum werd donderdagavond door net wat meer dan de helft van de raad gesteund.

De gedragscode van Bussum vertelt hoe raadsleden en gemeentebestuurders met elkaar moeten omgaan en hoe ze te werk moeten gaan.

Bewoners
Hart voor Bussum vond dat er ook wat gezegd moest worden over de omgang met burgers. Daar was wel weerstand tegen; een deel van de gemeenteraad en de burgemeester vonden dat de normaalste zaak van de wereld. Toch bleek er voldoende steun voor het amendement. De gedragscode werd donderdag unaniem aangenomen.

Kans op vuurwerk-verbod

BUSSUM - Er komt een overleg over een vuurwerkverbod. De burgemeester gaat praten met burgemeester Broertjes van Hilversum over de reden en de eventuele kansen van zo'n vuurwerkverbod. Dat gesprek komt er op voorspraak van GroenLinks, dat donderdagavond een vuurwerkverbod voor Bussum voorstelde.

De raadsleden van GL vinden het vuurwerkverbod van de buurgemeente een goed voorbeeld en willen dat zo'n verbod wordt onderzocht, omdat het vuurwerk elk jaar weer voor veel overlast zorgt. De verkoop van vuurwerk moet gestaakt worden en in plaats daarvan moet er op oudejaarsavond een vuurwerkshow komen.

De burgemeester gaf aan met Broertjes te gaan praten over het vuurwerkverbod. Daarna kan de raad er verder over praten.

Verkoop zonnepanelen van start

De panelen op het dak van het gemeentehuis. Foto: jessica de jong

BUSSUM - Als alles volgens plan verloopt kunnen er over twee maanden 50 zonnepanelen geplaatst worden op het dak van het gemeentehuis. Afgelopen week startte de verkoop.

Watt Nu, de initiatiefnemer, heeft drie jaar gewerkt aan het plan. De panelen kosten 400 euro per stuk. Bussumers kunnen 100, 200 of 400 euro investeren en ontvangen 2 procent rente per jaar. Het gemeentehuis ontvangt groene stroom. Na 5 jaar ontvangen de investeerders hun investering plus rente terug. Meer informatie is te vinden op wattnu.org.

Weer last van hang-jongeren

BUSSUM - De bewoners van de flat boven de Hema hebben weer last van hangjongeren. Dat hebben ze aan raadsleden van GroenLinks laten weten. De raadsleden hebben wethouder Van Ramshorst gevraagd wat aan het probleem te doen.

Een jaar geleden waren er ook al veel klachten van de bewoners. Toen zorgde steeds hetzelfde groepje voor overlast. Het jongerenwerk sprong er toen tussen en zorgde er mede voor dat er een goed gesprek kwam tussen de bewoners en de hangjongeren.
Volgens de bewoners gaat het nu om een ander groepje jongeren dat steeds overlast veroorzaakt. De wethouder deed de belofte het gesprek aan te gaan met de jongerenwerkers en de jeugdagent.

Reclametaks valt tegen

BUSSUM - De veelbesproken reclametaks heeft Bussum ongeveer twee ton opgeleverd, 70.000 euro minder dan vooraf begroot.

De voornaamste reden dat de opbrengsten tegenvallen is dat veel ondernemers uit bezuinigingsoverwegingen de reclameborden voor hun deur hebben weggehaald.

De reclametaks werd een jaar geleden, ondanks protesten van enkele ondernemers, doorgevoerd. De ondernemers dragen geld af, waarmee de gemeente kan werken aan het promoten van Bussum. Onder andere de dorpsmanager wordt ervan betaald.

Standpunt fuseren klaar

BUSSUM - Bussum staat nog steeds achter de fusie met Muiden en Naarden en meent dat er nu snel stappen gezet moeten worden. De gemeenteraad van Bussum heeft donderdag het standpunt over de fusie officieel vastgesteld.

Toch heeft Bussum nog enkele bezwaren. Zo wordt onder andere het aanpassen van de grens met Weesp afgewezen en stelt Bussum dat de plannen voor het veelbesproken KNSF-complex van Muiden geen grote gevolgen mag hebben voor de nieuwe gemeente. Er werd donderdagavond nog heel wat gedebatteerd over het onderwerp.

Hart voor Bussum diende in totaal elf amendementen in en stemde uiteindelijk tegen.

Web topvijf

1. Meerdere Bussumers gedecoreerd
2. Straat vol ambulances voor vrouw met hoofdwond
3. Sfeervolle Koningsdag met warm zonnetje
4. Bussumse (25) opgepakt voor postfraude
5. Plan HvB afgewezen, Wallenburg gaat praten

14 / 16

15 / 16

16 / 16