NaarderNieuws

24 augustus 2016

NaarderNieuws 24 augustus 2016


Als eerste onder de Vecht door

Herman Blüm reed vorige week woensdag met zijn scootmobiel onder het aquaduct door. Hij vond het geweldig. Foto: Christian Pfeiffer

NAARDEN - Hij zal voor altijd de boeken ingaan als de man die als eerste met een scootmobiel onder de Vecht door reed. Herman Blüm maakte vorige week de tocht door het nieuwe aquaduct, nog voordat er auto's mochten rijden.

Voormalig rijschoolhouder Blüm heeft er al heel wat kilometers op zitten over de A1 bij Muiden. De complete verlegging van de snelweg en de enorme bouwput van het aquaduct hebben daarom extra zijn aandacht. Hij zit vanwege de spierziekte ALS in een scootmobiel. Zijn vrienden trokken enkele weken de stoute schoenen aan en vroegen de aannemer of Herman niet als eerste met zijn scootmobiel door het nieuwe aquaduct zou mogen. En dat mocht.

Woensdag reed Herman Blüm om drie uur 's middags van de ene kant van de Vecht naar de andere. Ondertussen kreeg hij van de projectleider uitleg over het project. Hij vond het geweldig.
Het nieuwe aquaduct bij Muiden werd maandagochtend na een weekend vol werk in gebruik genomen. Helemaal vlekkeloos ging het niet. Vanwege vertragingen bij het slopen van de oude spoorbrug bij Muiderberg ging een deel van de snelweg richting Amsterdam pas uren later open dan gepland, wat zorgde voor lange files.

Vrijdag huldiging Weertman

NAARDEN - Olympisch kampioen Ferry Weertman wordt komende vrijdag om 13.30 uur gehuldigd op het bordes van het stadhuis in Naarden-Vesting.

Ferry Weertman behaalde goud op het onderdeel 10 kilometer open water zwemmen. Ferry en zijn vriendin Ranomi Kromowidjojo worden opgehaald bij zijn ouderlijk huis in Naarden. Rond 13.15 uur rijden zij onder begeleiding van een muziekkorps via de Westwalstraat, Cattenhagestraat en Marktstraat naar het Stadhuis. De huldiging is op het bordes. Locoburgemeester Marleen Sanderse zal Ferry toespreken.

336.000

euro is een woning in de gemeente Gooise Meren gemiddeld waard

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. dr. J.P. Schouten; Naarderheem 10.30 u.ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 27/08 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor L. Koot
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB Verlosserkerk geen dienst
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. D. van de Streek en 17.00 u. ds. G. van Meijeren
*Remonstranten N-B gezamenlijke 10.30 u. ds. P. Nissen
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. A. van der Meiden
*Doopsgezinde Gemeente B-N geen dienst
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. ds. W.J.H. Boon
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. mw. drs. J. Doornebal
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Vrij zonnig en zeer warm, kleine kans op onweer
Augustus bracht tot begin deze week geen zomerse dagen van 25.0 graden en hoger. In deze laatste fase van augustus zien we echter een snelle inhaalrace met een reeks zomerse dagen op rij: een tropenmidweek met zelfs 30+ graden op de thermometer. Dit door de opbouw van een krachtig Centraal Europees hogedrukgebied. De stroming is daardoor zuidoostelijk geworden.

Donderdag + vrijdag
Donderdag wordt een zeer warme tropische dag. Het is zonnig en de temperatuur stijgt tot iets boven de 30 graden. Er waait een zwakke tot matige zuidoostenwind. Na een zwoele nacht schijnt ook vrijdag de zon geregeld. Er ontstaan enkele stapelwolken, maar het blijft vrijwel overal droog. Het wordt 27 à 28 graden bij een zwakke, tijdelijk naar west gedraaide wind.

Het weekeinde
Zaterdag krimpt de wind weer naar zuidoost en trekt iets aan. Het wordt weer iets warmer met een maximum van 29 à 30 graden. Het is vrij zonnig. Zondag wordt een overgangsdag naar minder warm weer na het weekend. Er is zonneschijn met ook stapelwolken. Later op de dag bestaat een kleine kans op onweer. Het wordt circa 27 graden bij een matige zuidwestenwind.

Weetje
Het is een landelijke hittegolf als het in de Bilt minstens 5 dagen op rij 25.0 graden of hoger wordt, waarvan 3 dagen tenminste 30.0 graden. Laat in het zomerseizoen is dat zeldzaam. In 2001 gebeurde dat nog van 22 t/m 26 augustus. Het was zeer nipt met een maximumreeks van 28.2, 29.5, 30.2, 31.1 en 30.0 graden. Het zal erom spannen of dat nu opnieuw gaat lukken.

Mooi nieuws uit wieg en Meent

Foto: Harry de Klein

U voelt 'm al aankomen. Inderdaad, voor de tweede keer opa. Van een alleraardigst jochie. Weliswaar 8 dagen later dan berekend. Maar wie wat bewaart, heeft wat!

Echt een mooi baasje onze Benjamin Aiden Buhr en maar liefst 8 pond! Doet alles wat een boreling moet doen: goed slapen en goed eten. Moeder Marieke hanteert de ouderwetse manier van babyverpakking, want het jochie ligt er muisstil en tevreden bij in zijn bakerpakkie. De week had ook andere leuke dingen voor 2 maal opa. Op de Hilversumse Bovenmeent is het een feest bij de vogelkijkplek. Goed merkbaar dat de zomer richting herfst aan het gaan is. Er komen dagelijks twee en mogelijk drie visarenden een visje pakken. En toen er zomaar een rode wouw in beeld verscheen, was het helemaal blijdschap alom. Diezelfde dag ook een wespendief, het kon niet op. En dan te bedenken dat er al die dagen ook nog eens een kleine zilverreiger present was. Dat de trek op gang komt is te merken aan de gele kwikstaarten. De tapuit liet zich zien en kemphanen en grutto's staan uitgebreid te foerageren. De groenpootruiter, de oeverloper en het witgatje zijn van de partij. Nog hier en daar wat boeren- en huiszwaluwen, maar de gierzwaluwen zijn vort. Er staan dagelijks een twintigtal lepelaars, terwijl de purperreigers duidelijk bijna allemaal weg zijn. En om het plaatje helemaal idyllisch te maken, is er elke dag wel een bezoekje van moeder ree met haar al groot geworden jong. Feest voor iedereen dus!

R. van Luttervelt heeft met een onderzoek daarnaar in 1943 de doctorstitel behaald. Dit is de uitgebreide en aangepaste handelseditie.

De buitens uit Neerland's gouden eeuw waren vooral zomerverblijven van Amsterdamse kooplieden, meestal hervormd, maar ook vaak doopsgezind of joods. Behalve buitens waren en zijn er ook kastelen aan de Vecht. Die behoorden aan de adel. Het hart van het boek wordt gevormd door hoofdstukken over de huizen en over tuinen en parken. En, uiteraard, de mensen: bewoners, bezoekers, architecten en kunstenaars. In de tekst wordt 103 keer naar afbeeldingen verwezen. Deze zijn achter in het boek opgenomen op speciaal foto-papier. Het gebonden boek met omslag telt 278 pagina's gevolgd door tientallen pagina's met de afbeeldingen. Enige ervan zijn uitklapbaar waaronder een kaart van Utrecht tot Muyden waar buitens op staan aangegeven. Deze kaart en vele afbeeldingen komen uit het plaatboek 'De zegenpralende
Vecht' uit 1719. Op de afbeelding de tuinkoepel van Vreedenhoff. De Tijdstroom te Lochem gaf het boek in 1948 uit.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 20 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf zondag 28 augustus zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- Herhaling Regiohub: over de gezonde schoolkantine.

- Eerste deel van de zomercompilatie met een terugblik op de evenementen van juli en augustus in onze regio, met o.a. werkzaamheden aan de A1, Wonderfeel in 's-Graveland en de herdenking van de MH17.

Druk weekend vol werkzaamheden aan de A1

Alleen de oude spoorbrug bleek een probleem

De oude spoorbrug gaat tegen de vlakte. Foto: Bastiaan Miché

door Christian Pfeiffer

GOOISE MEREN - De snelweg onder het aquaduct is in gebruik, het werk zit er bijna op en de verwachte verkeerschaos bleef dit weekend grotendeels uit. Maar niet voor forenzen die maandag naar Amsterdam moesten, want even verderop was het duimendraaien in de file.

Dit weekend haalde Rijkswaterstaat een huzarenstukje uit bij Muiden. De nieuwe snelweg A1 werd grotendeels in gebruik genomen. Dat betekende dat in drie dagen alle opritten richting 't Gooi verlegd moesten worden, een complete spoorbrug is afgebroken en een nieuwe brug op zijn plek is geschoven. Wie na een bezoekje aan Muiden weer terugrijdt naar Naarden, gaat een stukje over de nieuwe snelweg. Volgende maand wordt de andere kant, richting Amsterdam, in gebruik genomen. Die operatie is minder spectaculair.

Automobilisten werden nog voor het weekend klaargestoomd voor drie dagen vol verkeersellende. Voor het werk werd de A1 afgesloten en de lokale wegen afgegrendeld voor iedereen die er niets te zoeken had. Of het door die informatievoorziening kwam of de vakantie blijft gissen, maar het was best te doen op de weg.

De ingebruikname van het nieuwe Vecht-aquaduct en de nieuwe verbindingsboog tussen de A9 en A1 over het Amsterdam-Rijnkanaal verliep vlekkeloos. Alleen de sloop van de oude spoorbrug bij Muiderberg gaf problemen. De oude betonnen brug bleek vol te zitten met stalen bewapening; veel meer dan waar vooraf rekening mee was gehouden. Daardoor verliep de sloop trager dan gepland. Het asfalt van de snelweg raakte ook nog eens behoorlijk beschadigd door het vallende beton. Richting Amsterdam kon er daardoor maandagochtend maar één rijbaan in gebruik worden genomen. Dat leidde tot behoorlijke files. Rijkswaterstaat raadde zelfs aan niet de weg op te gaan als het niet noodzakelijk was.

Treinverkeer nog tot zaterdag plat voor spoorbrug

Maandagmiddag rond drie uur werd de A1 alsnog volledig vrijgegeven en daarmee zit het werk er voor deze maand op. Wie nu vanaf de Korte Muiderweg in Muiden de snelweg opgaat komt op een nieuwe parallelweg uit, compleet met P+R-terrein en nieuwe kruisingen.
Alleen het treinverkeer tussen Naarden - Bussum en Almere ligt nog tot en met vrijdag plat, de NS zet bussen in vanaf Weesp. Bij Muiderberg wordt de komende dagen de spoorbrug op het bestaande spoor aangesloten. Vanaf zaterdagochtend rijden de treinen over de nieuwe, enorme, stalen boogbrug.

Opnieuw aandacht voor identiteit dode Naarder

NAARDEN - De politie weet 25 jaar na de vondst van een dode man nog steeds niet om wie het gaat. Ze is nu opnieuw op zoek naar tips over de identiteit en plaatste deze week al meerdere foto's die zouden kunnen leiden tot meer informatie.

Het stoffelijk overschot van de man werd in 1991 gevonden langs de Oud Blaricummerweg, op korte afstand van de A1. Al snel werd bekend dat de man, waarschijnlijk van Turkse afkomst, door steekwonden om het leven was gekomen. Wie meer tips heeft kan de politie bellen. Er is overigens nog geen coldcaseteam op de zaak gezet.

De Poorters gaan naar De Schakel

NAARDEN - De Stichting De Poorters van Naarden heeft nieuw onderdak gevonden in wijkcentrum De Schakel.

De Poorters moesten hun onderkomen in De Hoed verlaten aangezien de eigenaar het pand een grondige opknapbeurt zal geven. Daarna komt het beheer in handen van een groep Vestingbewoners. Deze hebben plannen om van De Hoed een cultureel centrum te maken.
Paul Vuijst van De Poorters laat weten dat zij dankzij het bestuur van De Schakel hun activiteiten kunnen voortzetten. "Vanaf 6 september staat het gebouw De Schakel aan de Kol. Verveerstraat te Naarden-Keverdijk iedere dinsdagavond van 18.30 tot 19.30 uur open voor het inleveren van goederen voor de noodlijdende medemens in de voormalige Oostbloklanden. Denk aan kleding, speelgoed en babyspullen."

Marleen en Herman zeggen 'ja'

Foto: Tom Loman

NAARDEN - Een sprookjeshuwelijk afgelopen zaterdag in Naarden-Vesting. Daar trouwde wethouder Marleen Sanderse met haar levenspartner Herman van der Werf. Ze kwamen met een paardenkoets naar het stadhuis en uiteraard was hun zoontje Pieter ook meegekomen. De bruid zag er prachtig uit en straalde van top tot teen. Ook de bruidegom had er zichtbaar zin in. Het paar kan terugkijken op een geweldige ceremonie waar het geluk vanaf straalde.

Niels Savenije

Buurtsportcoach namens Talent in Opleiding BV
Trainer en coach van NVC JO15-1
28 jaar

Foto: Jessica de Jong

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik heb een passie voor bewegen en mensen in beweging brengen. Dit doe ik door middel van het organiseren van activiteiten, trainingen en evenementen gericht op de sport. Voor NVC verzorg ik de trainingen van JO15-1 en begeleid hun bij de wedstrijden."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Uit eten met mijn vriendin."

En met een miljoen?
"Nog meer genieten van de vrije momenten door leuke dingen te ondernemen. Uiteraard zet ik het grootste gedeelte van het geld op de bankrekening."

Als je een dag de burgemeester was?
"Dan zet ik mij in voor kansen en voldoende mogelijkheden op de woningmarkt en de arbeidsmarkt voor starters."

Een goed gesprek?
"Ik ga graag in gesprek met coaches die week in week uit op topniveau presteren in de verschillende sporten. Ik ben benieuwd naar hun filosofie en hoe ze dit in praktijk brengen."

Lekkere vakantie gehad?
"Ik ben net terug van 10 dagen Curaçao. Voor de rest ben ik veel aan het werken en bereid ik het nieuwe voetbalseizoen voor."

Hoe ziet jouw ideale zondag eruit?
"Uitslapen, rustig ontbijten, lekker naar buiten en iets ondernemen, daarna borrelen en lekker uit eten."

Welke muziek luister je?
"De vakantiemuziekjes van Curaçao zitten nog vers in het geheugen. Ik luister daarnaast veel radio voor de actualiteit met Radio 538 en housemuziek voor de afwisseling."

Wat weten de mensen niet?
"Nog steeds denken mensen dat ik mijn hele leven al in Naarden of Bussum woon, terwijl ik tot mijn 24ste in Almere heb gewoond."

Waar kom je graag?
"Uiteraard NVC! Ook Naarden Vesting is een plek waar ik graag kom om op de vestingwallen te trainen, een hapje te eten bij een van de restaurants of wat te drinken."

Werken aan extra huurwoningen voor de hele gemeente

Plannen moeten druk van huurmarkt halen

GOOISE MEREN - Er moet de komende jaren versneld gewerkt worden aan extra huurwoningen. Dat stelt het gemeentebestuur.

De gemeente denkt aan het versneld bouwen van woningen, maar ook aan het ombouwen van 'leeg vastgoed' zoals kantoorpanden. Tevens heeft de gemeente het plan ervoor te zorgen dat meer bestaande sociale huurwoningen leeg komen te staan. Dat kan gedaan worden door meer middeldure huurwoningen (tussen de 700 en 850 euro) en betaalbare koopwoningen (tot 200.000 euro) te maken. Huurders stromen dan sneller door, zo hoopt de gemeente.

De plannen moeten ervoor zorgen dat lokale woningzoekenden sneller aan een sociale huurwoningen kunnen komen, maar bovenal ook dat de woningmarkt niet verder vastloopt door de opvang van ex-asielzoekers. De gemeente heeft het voornemen de nieuwe sociale woningbouw zo veel mogelijk spreiden door de hele gemeente. Dat moet er onder meer voor zorgen dat er meer draagvlak komt voor de plannen en dat statushouders zo goed mogelijk integreren. De gemeente gaat voor gemengde wijken, buurten en complexen. De plannen worden meteen na de zomer besproken door de gemeenteraad.

Bewoners moeten groen weghalen

GOOISE MEREN - Medewerkers van de gemeente gaan deze maand controleren op overhangend groen.

Er wordt gekeken of er geen takken en ander groen voor overlast zorgen op de openbare weg, zoals door bladeren bedekte verkeersborden. Dat moet gevaar wegnemen. Als de medewerkers overhangend groen tegenkomen worden de bewoners van het perceel waar de boom of struik op staat gewaarschuwd en gemaand om alles weg te halen.Een maand later wordt er nog eens gecontroleerd. Eventueel haalt de gemeente dan nog groen weg.

AZC op losse schroeven

BUSSUM - Er worden vooralsnog geen vluchtelingen meer gehuisvest op azc Laren, het asielzoekerscentrum op Crailo. Dat heeft het COA laten weten aan de burgemeesters van deze regio. Daarmee is het nog maar de vraag of er echt een azc van de grond komt op het complex.

Er wordt rond september meer bekend over de toekomst van azc Laren. Dan wordt er gesproken over hoe de vluchtelingenopvang voor het hele land geregeld gaat worden. De stap is opvallend. Er wonen nu 60 asielzoekers op het complex. Dat zouden er nog voor december 300 worden en vervolgens zouden er, na enkele werkzaamheden, 600 asielzoekers komen te wonen op het Crailo-complex. De toestroom van vluchtelingen naar ons land stokt echter.

Nog geen spoor van jonge daders

NAARDEN - Van de twee minderjarige jongens die vermoedelijk verantwoordelijk zijn voor het lek steken van vier autobanden ontbreekt nog elk spoor. Het incident vond half augustus plaats op de Wethouder Königlaan.

Er zijn wel tips binnengekomen, met name over een mogelijk verblijf, maar die hebben tot nu toe nog niets opgeleverd. De twee minderjarige jongens zijn vermoedelijk tussen de acht en tien jaar oud, maar niemand heeft ze nog herkend. Omdat de tips tot nu toe niets hebben opgeleverd houdt de politie er rekening mee dat het om kinderen gaat die niet in de directe omgeving wonen, maar bijvoorbeeld in de buurt logeerden of in Naarden op vakantie waren. Dat maakt het extra lastig om hen te traceren.

Vooral veel jeugd tijdens de Zwem4daagse

Het is niet niks, 20 baantjes achter elkaar zwemmen. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Het bad was niet helemaal vol, maar toch kon de Zwem4daagse in de Lunet tot nu toe rekenen op zo'n 65 deelnemers. Traditiegetrouw zwemmen er vooral veel jonge kinderen mee. De gemiddelde leeftijd is negen jaar.

De Zwem4daagse is maandag van start gegaan en duurt tot vrijdag. Wie wil kan nog aansluiten, maar dan moet dezelfde afstand wel in minder dagen afgelegd worden. De jeugd zwemt 4 x 500 meter en voor volwassenen ligt de lat op 4 x 1000 meter. Vrijdag wordt het evenement afgesloten met een feestje en de uitreiking van de medailles.

'In korte tijd twee ontmoetingen die mijn leven echt veranderden'

Eveline Smits van Oyen leeft haar droom door anderen te helpen

Donaties, zoals deze splinternieuwe kruiwagen, zijn erg welkom. Foto: Yvette de Vries

door Yvette de Vries

BUSSUM - Door twee ontmoetingen in korte tijd nam het leven van Eveline Smits van Oyen een drastische wending. En daar is ze de personen in kwestie nog steeds heel erg dankbaar voor. Eerst ontmoette ze de Syrische Najjar en twee dagen later liep ze Raoul Kuiper tegen het lijf. Dat was in september vorig jaar. Inmiddels is ze 20 uur per week in de weer met de Stichting Nieuw in 't Gooi (voorheen Elk Gooisch Matras Komt Van Pas). Daarnaast is ze ook vrijwilliger bij de Voedselbank, werkt ze parttime op een advocatenkantoor en runt ze haar gezin met vier pubers.

"Door Raoul, een van de medeoprichters van Elke Gooisch Matras Komt Van Pas, kan ik mijn droom echt waarmaken", steekt ze van wal. En dat is anderen helpen. "Ik vind dat je er voor elkaar moet zijn, elkaar moet helpen. Ik heb het goed en ik vind dat ik dat moet delen." En daarbij gaat het wat haar betreft niet om geld. Ze verwijst direct naar de letterlijke betekenis van het woord 'samenleven'. "Je moet het samen doen."

Het initiatief Elk Gooisch Matras kreeg vorig jaar de award 'Naarder van het jaar' Foto: Bob Awick

Eveline Smits van Oyen leeft haar droom door anderen te helpen

Hecht team
Raoul en zij zijn een echt team, weten precies wat ze aan elkaar hebben en hebben een half woord nodig om elkaar te begrijpen. En Najjar heeft ze voor altijd in haar hart gesloten. Met hem heeft ze een bijzondere band.

Matras op de grond
Haar eerste ontmoeting met Najjar was bij hem thuis. Al kun je van een thuis nauwelijks spreken, blijkt. Het ging om een intake voor de Voedselbank. "Hij leefde in een ruimte met twee stoelen en een matras op de grond." Hoewel het niet de eerste keer was dat Eveline in aanraking kwam met schrijnende armoede, maakte de situatie waarin Najjar zich bevond grote indruk op haar. "Ik was echt geschrokken." Vijf jaar geleden, toen ze met haar gezin in Engeland woonde, overkwam haar iets soortgelijks. Ze leefden daar als expatgezin, maar haar kinderen gingen, heel bewust, naar een public school. In die periode werd ze ook geconfronteerd met armoede. Een televisie-uitzending over een Amerikaans gezin dat een voedselbank had opgericht triggerde haar. "Ik dacht: hell, dat ga ik hier ook doen." Vrij snel daarna keerde ze terug naar Nederland, maar de voedselbank die ze oprichtte in Engeland bestaat nog steeds." Het is dus niet zo verwonderlijk dat een van haar eerste vrijwilligersbaantjes in Nederland de Voedselbank betrof.

'Najjar leefde in een ruimte met 2 stoelen en een matras op de grond'

Ondertussen is het een komen en gaan van mensen. Het is zaterdag en dat is altijd een drukke dag. Er wordt van alles gebracht: glijbanen, servies, kleding en (kleding)kasten. En iedereen is even behulpzaam. Veel van de vrijwilligers zijn statushouders, dat wil de organisatie ook graag. "Goed voor het leren van Nederlands, de integratie en ze hebben een doel; Najjar woont hier bijna", lacht Eveline. "Ik word er gewoon heel blij van", reageert ze enthousiast. Het stopt wat haar betreft dan ook niet bij de huidige invulling. De samenwerking met het Gooise Meren Coöperatief, waaronder ook de Altijd Werkplaats van Rob Ebeling, is wat haar betreft nog maar het begin. "Het moet groeien", zegt ze stellig.

Eveline

Eveline (48) heeft een aantal jaar met haar gezin in het buitenland gewoond. Ze is getrouwd en heeft vier pubers; de jongste is 13, de oudste 18. Twee van hen deden dit jaar eindexamen. In die drukke periode vond ze naast haar parttime baan bij een advocatenkantoor in Naarden-Vesting ook nog tijd om nieuwe initiatieven zoals Elk Gooisch Matras samen met onder meer Najjar en Raoul op te starten.

Een groot dorp
Eveline vertelt dat ze plannen hebben om het terrein op de De Ruijterlaan, nog meer dan nu, om te toveren tot een ontmoetingsplek. Voor de doelgroep, de statushouders en klanten van de Voedselbank, en voor mensen uit de buurt. Je kunt er komen voor een praatje, om te helpen klussen, maar ook voor sociale hulp, waarbij ze direct aan Versa Welzijn denkt.

Samenvattend een groot dorp. "Een sociaal warenhuis, waarbinnen iedereen zijn eigen ding doet, maar er wel samenhang en verbinding is." Met een schuin oog kijkt ze naar de twee leegstaande gebouwtjes op het plein. "We willen graag uitbreiden, meer ruimte en die twee gebouwtjes zouden perfect zijn voor een soort keuken, een ontmoetingsplek."

"Sinds de opening in februari komen er ook veel mensen uit de buurt. Ze zijn betrokken en willen iets doen." Ook mensen die eenzaam zijn en een praatje komen maken worden met open armen ontvangen. De deur staat eigenlijk voor iedereen open. Daarop inhakend maakt Eveline ook direct duidelijk dat wie misbruik maakt van de gastvrijheid niet meer welkom is. Eveline heeft een groot hart, maar is wel harder geworden. "Ik ben door schade en schande wijs geworden."

Selectie
Ervaring bij de voedselbank, ze is verantwoordelijk voor de intake van nieuwe 'klanten', helpt haar bij de selectie van de doelgroep van Nieuw in 't Gooi. Er zijn nu eenmaal mensen die er misbruik van maken, zoals die man op de eerste zaterdag dat ze open waren. "Dat was duidelijk een opkoper." Of mensen die denken gratis of voor heel weinig geld iets leuks te kunnen scoren. "We zijn geen kringloop. Onze doelgroep zijn statushouders en mensen van de voedselbank. En er zijn regels. Voor een koelkast of een televisie bijvoorbeeld vragen we een kleine bijdrage", legt Eveline uit. Ze kijkt om zich heen, ruimt de koffiekopjes op en gaat snel weer aan de slag. Er is genoeg te doen.

Koningskamer: voor kritische denkers en ter inspiratie

Sprekers zoals Carel ter Linden, Ton Koopman en Ankie Broekers-Knol

Annegien Ochtman-de Boer en Rutger Groot zijn klaar voor de eerste Koningskamer. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Voor hen die willen verdiepen en vergezichten: zo wordt de Koningskamer aangeduid. De Remonstrantse gemeente gaat onder deze noemer lezingen en preken organiseren die worden verzorgd door bekende Nederlanders. Het doel is onder andere meer 'traffic' in de kerk te genereren.

Het is dan ook met name bedoeld om met grote namen zoals Maarten van Rossum nieuwe mensen naar het gebouw te krijgen. Annegien Ochtman-de Boer en Rutger Groot van de organisatie vertellen wat het idee is achter de bijeenkomsten. "We willen een programma bieden dat er toe doet en een brede doelgroep aantrekt. Juist ook mensen zonder kerkelijke interesse zijn welkom. Wij vinden het belangrijk dat we niet alleen een kerk zijn die op zondagochtend open is voor een preek. Samenkomen kan ook op andere dagen."
Twee jaar geleden werd hier al een begin mee gemaakt door op maandagavonden interessante onderwerpen uit te diepen onder de noemer 'Adempauze'. Rutger Groot vertelt: "Met name mensen tussen de 30 en 50 jaar komen hier op af. We bespreken thema's zoals kiezen, verlangen, focus, balans. Het zijn geen kerkelijke thema's. Het is bedoeld om iets te behandelen wat de mensen raakt. Om even stil te staan in de hectiek van werk en gezin, om pas op de plaats te maken. Dit wordt omlijst met verhalen, gedichten en livemuziek. We praten na met een glas wijn. Hier komen veel mensen van buiten op af, ik denk dat slechts een kwart kerkganger is." Annegien Ochtman - de Boer vult aan: "Sommige mensen voelen zich niet comfortabel in oude kerkrituelen. Wij zoeken naar nieuwe wegen en hopen die gevonden te hebben met de Koningskamer. We hebben lang nagedacht hoe we deze nieuwe weg inslaan. We wilden het direct goed neerzetten. Het wordt hopelijk een begrip in Bussum en omstreken."

De Koningskamer is een overkoepelende titel voor meerdere activiteiten. Er is dus Adempauze, maar ook Koningspreken en Koningslezingen. De Koningspreken worden verzorgd door bekende Nederlanders die een verhaal vertellen in een dienst op zondagochtend. "De preken die we tot nu toe hebben ingepland zijn van Pauline Broekema (journalist), Ton Koopman (musicus) en Ankie Broekers-Knol (voorzitter Eerste Kamer). We hebben bewust gekozen voor spreiding van onderwerpen. En dan zijn er nog de Koningslezingen die op donderdag- of vrijdagavond zijn. De aftrap is op vrijdag 23 september met Maarten van Rossem over de verkiezingen in de Verenigde Staten. Verder hebben we Carel ter Linden die spreekt over het christelijke geloof, hoogleraar Alexander Rinnooy Kan over de toekomst van Nederland en tot slot schrijfster Claartje Kruijff over haar zoektocht naar zingeving."
"Het zijn actuele thema's die maatschappelijk interessant zijn. We hopen dat mensen over de drempel van de kerk stappen en komen kijken en luisteren. Ook bijna alle kerkleden zijn positief over het initiatief. We zijn de meest vrijzinnige kerk van het land en onze deur staat nadrukkelijk open. 'Mijn god laat mij zelf denken', een slogan uit de landelijke campagne van de Remonstranten, is denk ik heel toepasselijk bij het uitgangspunt van deze Koningskamer. We geven stof tot nadenken, bieden voer aan kritische denkers en we willen de geest prikkelen."

De Koningspreken zijn gratis. Kaartjes voor de Koningslezingen zijn te koop bij boekhandel Los of via www.koningskamer.nl.

De aftrap is op vrijdag 23 september met Maarten van Rossem

Steppin' Out is terug in Bussum

De kenmerkende frisse kleuren zijn gebleven. Foto: Bob Awick

BUSSUM – Na drie jaar van afwezigheid opent Steppin' Out weer een filiaal in Bussum. Op dezelfde plek waar het drie jaar geleden noodgedwongen haar deuren moest sluiten, maar wel met een nieuwe eigenaar.

Clé Enneking was al jaren liefhebber van de kenmerkende kleurrijke University-stijl van het merk Steppin' Out. Dat hij nu ook eigenaar is, is eigenlijk een toevallige samenloop van omstandigheden. In juni 2013 werden de deuren van alle winkels gesloten na een faillissement van de toenmalige eigenaar, de Society Shop. De ondernemer Enneking raakte in gesprek met de curator en voordat hij er zelf erg in had stond zijn handtekening onder de stukken. "Voordat ik het wist stapte ik naar buiten en was ik eigenaar." Hij nam veel van het oude personeel weer aan. Hij had dan wel een flinke dosis ervaring aan de productiekant, maar van retail wist hij niet veel. Enneking heeft veel vertrouwen in het personeel en ook in het pand aan de Nassaulaan waar Steppin' Out drie jaar geleden uit vertrok. "We zijn weer terug, met de vertrouwde University-style in een modern jasje. Versie 2.0, zeg maar." De bandplooibroek is ingeruild voor een regular en een slimfitvariant en de oversized truien zijn verleden tijd. Ook de vrouwenlijn is afgestoft en trendy, maar wel met de vertrouwde Engelse knipoog.

Judoschool Ryu 't Gooi Sport breidt uit

'Ook ruimte voor clinics'

Nu ook judo in de Vondelschool. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Wie wil leren judoën of zijn skills wil verbeteren, hoeft in Naarden en Bussum niet jarenlang op een plekje te wachten. Judo wordt op steeds meer plaatsen aangeboden en ook bestaande judoscholen breiden het lesaanbod uit.

Zo gaat judoschool Ryu 't Gooi Sport na de zomervakantie judolessen geven in de gymzaal van de Vondelschool. Volgens Maarten van de Pas, eigenaar van Ryu, een fijne locatie waar ook met een vaste judomat gewerkt wordt. Van de Pas, die al bijna dertig jaar les geeft, maakt ook al jaren gebruik van de faciliteiten van de Gooilandschool. "Met deze uitbreiding op de Vondelschool kunnen we onze klanten nog meer kwaliteit en mogelijkheden bieden." En dan gaat het niet alleen om extra judolessen. De locatie is volgens Van de Pas perfect voor het geven van judoclinics. Er staan er dan ook al een aantal gepland. Zoals een clinic met vijfvoudig Nederlands kampioen Neal van de Kamer en Elco van der Geest. Van der Geest werd twee keer Europees kampioen en schreef zeven keer het Nederlands kampioenschap op zijn naam.
Meer informatie over de judoschool en het aanbod is te vinden op www.ryugooi.nl.

Schipper Lex Maat: 'Het verveelt nooit, niet één tocht is hetzelfde'

Een rondje door de grachten van Naarden met de Vestingvaart

Lex Maat verzorgt vaartochten voor het goede doel. Foto: Bob Awick

door Yvette de Vries

Vestingvaart

Vestingvaart Naarden is in 2005 ontstaan door een aantal fervente liefhebbers van de natuur en historie van Naarden-Vesting. Lex Maat en Marcel Booij waren de ondernemers van het eerste uur die het idee tot leven brachten. Het grootste deel van de opbrengsten van de boottochtjes wordt weer geïnvesteerd in de boten en het onderhoud. Op dit moment zijn er naast Lex zo'n twintig vrijwilligers die met veel passie vertellen over de natuur en historie in en rondom de Vesting van Naarden.

NAARDEN - Zeebenen hoef je niet te hebben voor een vaartocht door de grachten rondom de Vesting. De twee boten van Vestingvaart Naarden, de Opwaarts, een oude koolschuit van 8,5 meter, en een oude paardenboot van ruim 10 meter zijn comfortabel en de schippers hebben genoeg uurtjes op hun conto staan. In augustus en september varen ze ook voor een speciaal project van de Rotaryclub Naarden-Bussum: Varen voor water in Kiroba.

De grachten rondom de Vesting waren ooit onderdeel van een ingenieus verdedigingswerk om vijanden de pas richting Amsterdam af te snijden. Nu geven ze vertier aan de jeugd van Naarden en worden ze gekoesterd als onderdeel van die historie. Want als je Naarden echt wilt leren kennen mag een vaartocht over diezelfde grachten niet ontbreken. Althans, dat is de mening van Lex Maat, eigenaar van Vestingvaart Naarden. Het liefst gaat Lex op stap met de Opwaarts. Vergeleken bij de oude paardenboot, die deels overkapt is, maak je in deze boot meer contact met de omgeving. Bij mooi weer zou je bijna een picknickmand mee aan boord nemen en bij een van de ravelijnen aanleggen. Maar daar is de Vestingvaart niet voor bedoeld. Lex: "Het gaat vooral om het beleven van de natuur en de geschiedenis van de Vesting." En dat verveelt nooit volgens de enthousiaste eigenaar. Want niet één vaartocht is hetzelfde.

'Wat we vertellen hangt ook af van de interesse van de klanten'

Natuur en historie
"Wat we vertellen hangt ook af van de interesse van onze klanten." De een wil per se een ijsvogel spotten en de ander wil alles horen over de historie van de Vesting. Voor Lex en de andere schippers van Vestingvaart Naarden maakt het niet uit. Ze kunnen uren vertellen over beide onderwerpen. De schippers, in totaal zo'n twintig, zijn allemaal vrijwilligers en hebben stuk voor stuk een bijzondere band met de Vesting. Ze zijn gids en schipper tegelijk. Ze zijn allemaal betrokken, zonder hen had ik dit nooit kunnen opzetten", vertelt Lex. Terwijl hij behendig onder de eerste brug doorvaart somt hij wat jaartallen op die in het Naardens geheugen gegrift staan. Zoals het jaartal 1572, toen de Spanjaarden ruim 800 Naarders uitmoordden. Maar al snel schakelt hij over op zijn echte passie: vogels. En die zijn er volop te vinden in en rond de grachten. Natuurlijk komen op de rondvaarten voornamelijk toeristen af, maar toch is het tochtje ook erg populair onder de plaatselijke bevolking. "Veel mensen uit de Vesting varen ook regelmatig mee." De reden? Je komt op plekken waar je zelf niet kunt komen en zoals al gezegd, elke tocht is anders. Terwijl we de tweede brug naderen worden we getrakteerd op een prachtig doorkijkje. Eenmaal onder de brug door wijst Lex naar rechts en stuurt hij de boot wat bij. "Kijk, een blauwe reiger." Roerloos en met indringende blik zit de reiger op de stenen wal. Lex' ogen beginnen te glimmen. "Het is echt heel bijzonder om een blauwe reiger van zo dichtbij te zien."

Geen ijsvogel, wel rotzooi
Ondertussen hebben de ijsvogels zich nog niet laten zien. Lex baalt er stiekem wel een beetje van. Wat we wel tegenkomen in het water zijn plastic en glazen flessen, tennisballen en blikjes. Binnen een kwartier hebben we een halve vuilniszak vol. Helaas is dit geen uitzondering. Er worden door de vrijwilligers ook regelmatig rondjes gemaakt om allerlei rotzooi uit de grachten te vissen. Standaard is de boot dan ook uitgerust met vuilniszakken en een grijper. Ze doen er alles aan om de grachten schoon te houden. "Behalve dat het er niet uitziet, al die rommel in het water, is het ook desastreus voor het milieu", betoogt Lex. Een mooi bruggetje naar een actie waar Lex zich met hart en ziel voor inzet: 'Varen voor Water'. Een project van Rotaryclub Naarden-Bussum, waar Lex lid van is.

Varen voor water in Kiroba
De Rotaryclub kiest elk jaar een hoofddoel om te sponsoren. Dit jaar werd dat de financiering van een watervoorziening in Kiroba, een dorpje in het oosten van Oeganda. "Wij zorgen voor de aanvangsinvestering van € 70.000 en met de inkomsten uit de verkoop van het kraanwater onderhouden de inwoners vervolgens zelf het systeem." De link met Vestingvaart Naarden was dan ook snel gemaakt en over de invulling hoefden ze ook niet lang na te denken. Een rondvaart met vrienden, collega's, familie of sportclub en de opbrengst gaat volledig naar het project in Kiroba. Lex: "We hebben een speciaal programma gemaakt in samenwerking met Arsenaal Restaurants." De vaarten zijn op 27 en 28 augustus en op 10, 11, 24 en 25 september. Wie meer wil weten over deze speciale actie kan contact opnemen met Lex via 06-18271436.

Naast eenden en vogels kom je ook plastic, blik en glas tegen

Kramen, kunst en eten op Bussum Cultureel

De Art Fair is op zondag 11 september. Foto: Bussum Cultureel

BUSSUM - Het driedaagse festival Bussum Cultureel komt er weer aan. Op zaterdag 10 september staat door het hele dorp een culturele markt met aanbieders van kunst, brocante, handgemaakte producten, aanbieders van culturele workshops en cursussen.

De Havenstraat, Kapelstraat, de Nieuwe Brink en het Wilhelminaplantsoen staan vol met kramen. Van sieraden tot tweedehands boeken. Er zijn vele kunstenaars die hun werken tonen, aanbieders van workshops en schrijvers die hun boek promoten.
De Art Fair Gooise Meren wordt gehouden op zondag 11 september op de brug naast het gemeentehuis. Tussen 11.00 en 17.00 uur presenteren tientallen professionele kunstenaars hun werk. Daarbij zijn voor het eerst ook kunstenaars uit het azc Laren betrokken.

De Art Fair wordt om 12.00 uur geopend door Dansgroep Haarlem met 'De Herberg'. Deze dans verbeeldt de emoties van vluchtelingen die gedwongen worden grenzen over te gaan, op zoek naar een plek waar ze zich veilig en welkom voelen.
Op veler verzoek is hij weer terug: in de Kapelstraat staat voor de vierde keer de Langste Eettafel gedekt. Iedere gast aan de Langste Eettafel krijgt hetzelfde menu, vastgesteld door de koks van de restaurants. Het voorgerecht wordt verzorgd door Trev's Soep. Het hoofdgerecht wordt gekookt door Restaurant Leuk en Bistro La Cave. Het nagerecht wordt gemaakt door Restaurant 15a.

De kosten zijn 35 euro per persoon voor het 3-gangenmenu. Reserveren kan via www.bussumcultureel.nl/eettafel.

Knutselen in de SCAN: van boten tot etagères

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Het is een gezellige drukte deze week in wijkcentrum SCAN. In deze laatste week kunnen kinderen van vier tot en met twaalf jaar van alles en nog wat in elkaar knutselen. De oudere kinderen maken deze week onder meer een klok en een etagère. "Een echt werkende klok hoor, compleet met batterijen en een wijzerplaat", vertelt een van de vrijwilligers enthousiast. De kleintjes knutselen van oude cd's een bijtje. Vrijdag staat er nog een uitstapje naar het spoorwegmuseum gepland. Aanmelden daarvoor kan nog.

Makelaar Ellen Mouthaan heeft genoeg redenen voor een feestje

25 jaar lid van NVM en nog steeds geïnspireerd

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Voor Ellen Mouthaan was het dinsdag wel een extra zonnige dag. De makelaar is 25 jaar lid van de NVM en dit ging op het kantoor aan de Marktstraat niet onopgemerkt voorbij.

Haar collega's hadden tot op het laatste moment hun lippen stijf op elkaar gehouden over wat haar deze dag allemaal te wachten stond. Ze hadden van alles voorbereid. Van het bezoek van een afvaardiging van het bestuur van de Gooise afdeling van de NVM tot een stoepbord met een foto van Mouthaan.

Mouthaan laat in een reactie weten dat ze erg verrast was. "We hadden een interne workshop voor een nieuw computersysteem en opeens stond er een afvaardiging van het bestuur in het kantoor." Mouthaan kreeg een makelaarsstafje, compleet met oorkonde en een bos bloemen overhandigd. Het stafje heeft inmiddels al een plekje op het kantoor gekregen. Mouthaan: "Makelaar zijn is en blijft een zeer dynamisch en inspirerend vak. Elke dag is anders. Iedere klant is uniek, met een eigen verhaal en eigen wensen."

Fairtrade marktje Julianaplein gestopt

BUSSUM - Het biologische en fairtrade marktje op het Julianaplein wordt niet meer georganiseerd. De organisatie laat weten dat er te weinig klanten kwamen en dat het lastig was voldoende kraamhouders te vinden.

De kleine markt werd sinds april iedere vrijdag gehouden. De gemeente had toestemming gegeven voor een experiment van een half jaar met zes kramen. Het doel was om meer levendigheid op het plein te genereren en biologische producten onder de aandacht te brengen.

Gabby Pappot van Le Perron laat weten: "Tijdens de zomerstop hebben we de balans opgemaakt. Helaas waren de kosten hoger dan de baten. We vinden het heel jammer dat we na de zomer niet meer zullen starten."

Nieuw seizoen Spieghel- avonden bekend

BUSSUM - Het nieuwe seizoen voor de Spieghelavonden is rond. Dit jaar zijn er iets minder optredens, aangezien de Spieghel Academy Avonden niet meer doorgaan.

De Bussumse pianist Jacob Bogaart verzorgde eerder een Academy Avond, nu gaat hij zijn eigen avond vullen. Dat zal gebeuren in februari. De aftrap van de Spieghelavonden is op donderdag 8 september met Arita Baaijens. Zij is een ontdekkingsreizigster, bioloog, schrijfster, inspirator en een bevlogen spreekster. De muziek wordt verzorgd door het Trio C tot de Derde.

Donderdag 27 oktober is het de beurt aan Roel Bentz van den Berg. Hij studeerde filosofie, maakte 25 jaar programma's voor de VPRO en is redacteur van De Gids. In 2016 verscheen zijn nieuwste roman 'Het naderen van een brug'. Bij dit optreden wordt de muziek ingevuld door Paul van der Feen op sax en Mark van der Feen op piano.

Daarna staan nog op het programma: Özcan Akyol op donderdag 12 januari, Jacob Bogaart op donderdag 16 februari, Conny Braam op donderdag 23 maart en tot slot Renate Dorrestein op donderdag 20 april.

De Spieghelavonden zjin in de Spieghelkerk in Bussum en beginnen om 20.00 uur. Kaarten kosten 10 euro en zijn te koop bij Boekhandel Los, bibliotheek Naarden-Bussum en op de avond zelf in de kerk.

Just Dance, Dance, Dance

Maar liefst 65 deelnemers dit jaar.

NAARDEN - Het Dance camp is deze week van start gegaan voor 65 kinderen. De hele week kunnen ze allerlei dansworkshops volgen om hun moves te verbeteren.

Het kamp wordt ieder jaar georganiseerd in de Lunet door dansschool Jelly Jam Dance, stichting Mighty Moves en stichting The Far Step. Dit jaar is het thema 'Dance, Dance, Dance', gebaseerd op het tv-programma. De kinderen dansen videoclips na met een jury. Daarnaast zijn ze ook veel buiten te vinden en wordt er gezwommen.

Johan Remkes vandaag op bezoek

GOOISE MEREN - Johan Remkes, de commissaris van de Koning, brengt vandaag (woensdag) een werkbezoek aan Gooise Meren.

Remkes maakt samen met het gemeentebestuur en andere medewerkers een rondje door de gemeente. Alle woonkernen worden bezocht. Na afloop vergadert Remkes nog met raadsleden. Het gaat om een normaal werkbezoek. Er wordt vooral gekeken naar hoe het gaat met de gemeente.

Een huis in Gooise Meren wordt meer waard

GOOISE MEREN - Een huis in de gemeente Gooise Meren wordt weer meer waard. Dat valt te concluderen aan de hand van gegevens van het CBS dat de WOZ-waardes onder de loep heeft genomen.

De waarde van een gemiddeld huis wordt nu getaxeerd op ongeveer 336.000 euro, een jaar geleden lag dat met ongeveer 329.000 euro nog een stuk lager. De waarde neemt nu voor het eerst, na een paar slechte jaren, weer wat toe. De gemeente volgt daarmee de trend van de rest van Nederland.

HCAW deelt punten met UVV

BUSSUM - De honkballers van HCAW hebben afgelopen week de punten gedeeld met UVV.

HCAW, dat al zeker was van klassebehoud, won afgelopen donderdag zonder grote problemen van de Utrechters. Met gemak werd het 6-2. Afgelopen zaterdag kon HCAW eveneens al snel weglopen, maar nu verspeelden de Bussumers hun voorsprong. Na een tiebreak verloor HCAW vervolgens alsnog: 7-9.

Gelijkspel SDO

BUSSUM - SDO heeft afgelopen weekend slechts een punt overgehouden aan haar eerste hoofdklasseduel van het jaar. Het werd 1-1 tegen het Gelderse Alverna.

Het spel moest voor rust op gang komen. Maar na de rust scoorde SDO'er Veirano Slager. De SDO-speler schoot na een goede manoeuvre hard raak. Doordat de SDO-achterhoede te veel foutjes maakte kon de tegenstander scoren.

17 / 24

donderdag 25 augustus

Dagtocht

De Schakel 8.30 uur

Naar de Waterbuffelfarm in Oldemarkt en de Alpaca's farm in Rutten. Kosten € 51,-, incl. koffie, gebak en lunch. Opgeven via 035-6949312.

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

Iepenlaan 354a, vrij bridgen van 09.30-11.00 uur. Info: tel: 035-6911903.

Orgelconcert

Grote Kerk 20.15 uur

Door Harm Hoeve op de drie in de kerk aanwezige orgels. Met o.m. stukken van E. Grieg, W.A. Mozart en J. Haydn. Entreeprijzen € 7,50 en € 6,- (65+ en kinderen).

vrijdag 26 augustus

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

Voor beginners en gevorderden, Iepenlaan 354a van 10.00-12.00 uur. S.v.p. opgeven: 035-6918829.

Bingo

Uit-Wijk 14.00 uur

Afsluiting van het Seniorenfestival.

Themamaaltijd

De Palmpit 17.30 uur

Koekoeklaan 3. Mexicaanse avond. Kosten € 10,- (incl. één consumptie). Aanmelden tel. 035-693 87 86.

zaterdag 27 augustus

Concert Duo Spinoza

Amaris De Veste 19.30 uur

Door het ensemble Duo Spinoza, in het kader van het project 'Het Gooi Leeft!'. Koningin Wilhelminalaan 1, Naarden. Meer informatie: www.amaris.nl.

Club 89

De Palmpit 19.30 uur

Een praatje, hapje en drankje. Elke laatste zaterdag van de maand, Koekoeklaan 3. Wie alleen is of niet samenwonend kan lid worden van deze club. Meer informatie: www.club89.nl.

zondag 28 augustus

Wandeling Fransche Kamp

Parkeerterrein 13.00 uur

Om 13.00, 14.00 en 15.00 uur organiseert de Historische Kring Bussum een wandeling naar het 'Kamp 1809 in het bos'. Duur: 1 uur. Afstand: 2 km. Kosten: geen. Kinderen onder geleide. Goed schoeisel. Van tevoren opgeven is niet nodig.

Zomerorgelconcert

Koepelkerk 19.30 uur

Door Margreeth de Jong, componist, kerkmusicus en docent aan het University College Roosevelt. Kaarten € 10,- (tot 18 jaar gratis) via www.orgelkoepelkerk.nl en aan de deur van de kerk.

maandag 29 augustus

Spreekuur

Wijkcoaches 10.00 uur

Wijkcoaches Bussum-Zuid in de Heul. Tot 11.30 uur. bussumzuid@wijk-coach.nl.

ANBO SeniorenCafé

Stokjes en Lepel 10.30 uur

Nassaustraat 3b, Bussum tot 12.00 uur. Ook niet-leden van de ANBO zijn welkom. Consumpties voor eigen rekening.

woensdag 31 augustus

Fietstocht

WOC Bellefleur 10.00 uur

Onder leiding van de buurtsportcoach. Start aan de Mackaylaan 11a Naarden. Lengte maximaal 35 km. Zelf een lunchpakket en wat drinken meenemen. Inlichtingen: Bianca Wieman, buurtsportcoach. Telefoonnummer: 06-39 63 46 84.

Inloopspreekuur DigiTaalhuis

Bibliotheek Bussum 12.00 uur

Voor vragen over het aanbod aan cursussen en activiteiten op het gebied van het leren van taal en digitale vaardigheden Er is een spreekuur van 14.00-16.00 uur voor taalvrijwilligers. Meer informatie: digitaalhuisgooi@gooisebibliotheken.nl.

Jeu-de-boules

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Info: 035-6911903

donderdag 1 september

NAH Contactgroep

NAH Pluspunt 10.30 uur

Contactgroep voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Er is een medewerker van het NAH Pluspunt aanwezig voor advies en informatie. Deelname en koffie & thee zijn gratis.

10 jaar Sportcentrum

De Zandzee 12.00 uur

De hele maand september tal van acties en activiteiten. Meer informatie: www.dezandzee.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Stichting Kinderen in nood zoekt vrijwilligers om samen met andere vrijwilligers aangeboden goederen op te halen.

Stichting Maatjesproject Gooi en Vechtstreek afdeling Bussum zoekt een gezellig maatje voor een spontane dame van 60 voor meer gezelligheid en om er samen op uit te trekken.

Amaris, Florisberg, tijdelijk in Mariënburg, zoekt een gastheer/vrouw voor in de avonduren.

Wereldwinkel Bussum zoekt vrijwilligers voor het schilderen van de winkel aan de binnenkant.

Filmhuis Bussum

COMPOSTELLA over hedendaagse pelgrims.
In KNIELEN OP EEN BED VIOLEN verliest een vader zich in het geloof.
In NEON BULL droomt een rodeo-cowboy ervan modeontwerper te worden.
Liefdevol en humoristisch geharrewar tussen koorleden in HEAVEN ON EARTH.
Origineel en Hongaars griezelsprookje LIZA, THE FOX-FAIRY veroverde al vele harten.
YOUTH is een visueel feest van de maker van LA GRANDE BELEZZA.
In SUBURRA speelt een meeslepende, maar meedogenloze machtsstrijd met corrupte politici over een vastgoedproject in Rome.
In ABSOLUTELY FABULOUS: THE MOVIE zijn Joanna Lumley en Jennifer Saunders twee oude zuipende vrouwen.
LES CHEVALIERS BLANCS volgt een Franse liefdadigheidsorganisatie die Afrikaanse weeskinderen probeert te redden.
In THE HERE AFTER zwijgen de dorpelingen wanneer John, na twee jaar jeugdgevangenis, terugkeert.
SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
FAMILIEFILMS ANGRY BIRDS: DE FILM nu als animatiefilm, in 3D en Nederlands gesproken. CASPER EN EMMA OP SAFARI!, ook zeer geschikt voor de allerkleinsten.

Uit de Historie van Bussum en omgeving
Naar het (Fransche) Kamp 1809

Excursie.

Op zondag 28 augustus 2016 organiseert de Historische Kring Bussum wandelingen naar het 'Kamp 1809 in het bos' onder leiding van een gids. Om 13.00, 14.00 en 15.00 uur start er een wandeling. Duur: 1 uur. Afstand: 2 km. Plaats: parkeerterrein in het bos bij seizoenskampeerterrein De Fransche Kamp, Franse Kampweg 5. Kosten: geen. Kinderen onder geleide. Goed schoeisel. Van te voren opgeven is niet nodig.

Het oorspronkelijke militaire (Fransche) Kamp uit 1809 heeft net buiten het seizoenskampeerterrein De Fransche Kamp in het Spanderswoud gelegen.

Opname met speciale laserfotografie met schaduwwerking van het ‘garde de camp’.
Het uithangbord bij de receptie van het kampeerterrein.
Het koninkrijk Holland omstreeks 1809.

Bijna 4000 manschappen, vooral Hollandse jongens in dienst van koning Lodewijk Napoleon van Holland, hebben er gebivakkeerd op de hei, waar nu vooral bos is. Het uithangbord bij de receptie van het huidige seizoenskampeerterrein geeft daarvan een te mooie weergave: een trommelaar in een mooi uniform, die graag een borreltje lust.
In het bosgebied, dat in 1809 nog deel was van uitgestrekte heidevelden in het Gooi, zijn van het kamp nog aanzienlijke resten te vinden. Gidsen van de Historische Kring Bussum vertellen daar over en wandelen met u langs de kookkuilen en naar het goed te herkennen 'garde de camp' wat nu, na ruim 200 jaar, verscholen in het bos ligt.

In 1809 vertrokken de soldaten na een paar maanden naar Zeeland, waar Engelse troepen de Franse vloot in Antwerpen probeerden te overmeesteren. De Hollandse jongens en mannen zijn niet teruggekeerd naar de hei, maar later in opdracht van Napoleon naar Rusland getrokken.

Lodewijk Napoleon was door zijn broer Napoleon tot koning benoemd in 1806, maar in 1810 moest hij aftreden en Holland werd een wingewest van het Franse keizerrijk.

Klaas Oosterom

Vernieuwde Suzuki S-Cross bij de dealer

In drie rijke uitvoeringen

De Suzuki S-Cross is uitgerust met efficiënte turbomotoren.

De nieuwe S-Cross van Suzuki staat vanaf september bij de dealer en is met een vanafprijs van € 20.999,- voordeliger in aanschaf dan voorheen.

Het vernieuwde design van de S-Cross zorgt voor een bredere, hogere en imposantere voorzijde. Aan de achterzijde springen de nieuw vormgegeven led-lichten in het oog. Behalve de nieuwe krachtige grille, motorkap en led-koplampen is ook het interieur vernieuwd. Voor het dashboard zijn nieuwe materialen gebruikt met diverse accenten van hoogglans zwart en satijn-chroom. Daarnaast zijn er ook chromen raamlijsten toegevoegd. De uitvoeringen Exclusive en High Executive zijn uitgerust met 17-inch lichtmetalen velgen met een grotere bandenmaat.
Suzuki rust zijn nieuwe familiecross-over uit met krachtige en toch efficiënte turbobenzinemotoren. Er zijn drie uitvoeringen: Comfort, Exclusive en High Executive. Iedere uitvoering is standaard voorzien van onder meer cruisecontrol, airconditioning en een radio/cd-speler met USB-aansluiting en Bluetooth. Het kleurenpallet is uitgebreid met vier nieuwe kleuren.

Voordeliger in aanschaf
De nieuwe S-Cross is er al vanaf € 20.999,-. Daarmee is de ruime cross-over maar liefst € 500,- voordeliger in aanschaf dan het vorige basismodel, terwijl de S-Cross flink vernieuwd is. Met Suzuki All-inclusive (privélease) is de S-Cross leverbaar vanaf € 369,- per maand.

DS 3 Givenchy Le MakeUp

Goed nieuws voor dames: de DS 3 Givenchy LeMakeUp zal in september op de Nederlandse markt verschijnen. De beide Franse topmerken hebben een exclusieve versie van de nieuwe DS 3 gemaakt. Uiteraard smaakvol gekleed, met geraffineerde accessoires en netjes geleverd met Givenchy-producten. Zo vinden we een setje make-up stijlvol opgeborgen onder de middenarmsteun. Een innovatief binnenverlichtingssysteem zorgt ervoor dat het makkelijker is om je op te maken in de auto. Wereldwijd zijn er 1.400 exemplaren van de DS 3 Givenchy Le MakeUp, waarvan er 30 in Nederland te koop zullen zijn vanaf september 2016. De vanafprijs van de DS 3 Givenchy Le MakeUp is € 25.390.

Volkswagen Beetle in jeansstijl

De Volkswagen Beetle in Denim-uitvoering.

De Beetle is vernieuwd. Deze iconische Volkswagen biedt sportievere looks en nieuwe individualiseringsmogelijkheden. Hij is er onder andere in Denim-uitvoering.

De vernieuwde Beetle krijgt vlakkere, nieuw gestylede bumpers en een extra luchtopening boven de voorbumper die het sportieve karakter van deze Volkswagen extra benadrukken. Andere blikvangers zijn de donkergetinte led-achterlichten en de nieuwe lichtmetalen velgen die als optie leverbaar zijn. Door de jaren heen heeft Volkswagen vele bijzondere Beetle-uitvoeringen gelanceerd. De nieuwste is de 'Beetle Denim' die zijn inspiratie vindt in de 'Jeans Beetle' uit 1974. Het pakket doet zijn naam eer aan met de speciale kleur 'Stonewashed Blue Metallic' en fraaie donkere velgen met chroom. De stoelen zijn bekleed met blauwe bekleding met rode accenten en witte biezen en zijn voorzien van opbergruimten in jeansstijl.

Spectaculaire BladeGlider in Rio

De bestuurder zit in het midden, iets vóór de passagiers achterin.

Nissan heeft de spectaculaire BladeGlider Concept – die in 2013 debuteerde op de autoshow van Tokyo – doorontwikkeld tot een volledig functioneel rijdend prototype. Twee exemplaren zijn onthuld in het olympisch park in Rio de Janeiro en werden ingezet voor demoritten met vips.

Het onderstel van de BladeGlider is hoogst bijzonder door een kleine spoorbreedte voor en een grotere achter. Een opzet die een lage luchtweerstand en optimale stabiliteit oplevert. Er is geen dak, een geïntegreerde rolkooi garandeert de veiligheid zoals bij een dichte coupé. Vanaf het stuur zijn alle functies en systemen te bedienen. Camera's dienen als alternatief voor buitenspiegels. De bestuurder zit in het midden, iets vóór de passagiers achterin. Die hebben daardoor extra veel beenruimte. De sportieve stoelen met vierpuntsgordels zijn bekleed met een combinatie van stof en een coating van epoxyhars.

Volledig elektrisch
De topsnelheid ligt boven de 190 km/uur Elk achterwiel wordt aangedreven door een elektromotor van 130 kW. Een high performance lithium-ion-batterij van 220 kW levert de energie.

Nieuwe 2.0-liter viercilinder Range Rover Sport

De Range Rover Sport is voor modeljaar 2017 leverbaar met de 2.0-liter viercilinder Ingenium-dieselmotor. Die zorgt voor een lager brandstofverbruik zonder dat de prestaties onderdoen voor die van de 3.0-liter TDV6 die hij aflost. Verder biedt de Range Rover Sport keus uit nieuwe infotainmentsystemen en carrosseriekleuren. De Range Rover Sport modeljaar 2017 is per direct te bestellen. Vanaf € 83.364,-.

Column

Thuiswerken

Steeds meer ondernemers kiezen ervoor kantoor aan huis te houden. Niet alleen om kosten te besparen, maar ook omdat thuiswerken veel vrijheid met zich meebrengt. U kunt immers zelf bepalen wanneer en hoe u werkt. In bepaalde gevallen kan ondernemen vanuit huis ook fiscaal interessant zijn. Maar dan moet u natuurlijk wel weten waarop u aanspraak kunt maken.

Jaarlijks starten ruim 100.000 ondernemers een eigen bedrijf. Het merendeel kiest ervoor om dit vanuit huis te doen. Uit onderzoek blijkt echter dat veel thuisondernemers niet op de hoogte zijn van alle fiscale voordelen die een kantoor aan huis kan bieden en hier dus ook geen gebruik van maken. En dat is zonde.

Werkruimte aan huis: wel of niet aftrekbaar?

Een kantoor aan huis kan aftrekbaar zijn wanneer u de kosten van deze ruimte mag opvoeren als bedrijfskosten. U moet dan wel aan zowel het zelfstandigheidscriterium als het inkomenscriterium voldoen. Het zelfstandigheidscriterium houdt in dat u over een aparte werkruimte beschikt. Deze moet voorzien zijn van een eigen op- en ingang en sanitair. Een gewone slaapkamer voldoet niet, maar het is wel mogelijk om bijvoorbeeld een garage of schuur om te bouwen tot werkruimte. Op de website van de belastingdienst kunt u controleren of uw werkruimte volgens de fiscus voldoet aan het zelfstandigheidscriterium. Met het inkomenscriterium wordt bedoeld dat een substantieel deel van het inkomen in of vanuit de werkruimte wordt verdiend. Heeft u een kantoor aan huis, maar verdient u uw geld ergens anders? Dan voldoet u niet aan het inkomenscriterium. Een winkeleigenaar die zijn administratie thuis doet, mag zijn kantoor aan huis dus niet aftrekken.

De regels op dit vlak zijn erg complex. Zo hanteert de fiscus andere regels voor huiseigenaren dan voor huurders. Ook verschillen de regels per rechtsvorm en maakt het uit of u getrouwd bent, al dan niet op huwelijkse voorwaarden. Het is daarom raadzaam om advies in te winnen bij uw adviseur of accountant.

Tuin van Blaricum

Zie jij jezelf al zitten?

De bouw van de 14 woningen in de eerste fase van de Tuin van Blaricum nadert zijn voltooiing en inmiddels kan Heilijgers ook berichten dat de bouw van de 13 woningen in fase 2 van de Tuin van Blaricum dit najaar van start gaat.

In deze fase komen drie-onder-een-kapwoningen en twee-onder-een-kapwoningen in verschillende varianten. Bij een voorspoedige bouw kunnen de bewoners na de zomervakantie van 2017 hun nieuwe woning betrekken.

Eigentijdse architectuur

Verschillende locaties, verschillende type woningen met een eigen karakter. Woningen met een moderne architectuur en eigentijdse kenmerken. Wit keimwerk, antracietkleurige bakstenen en een kenmerkend dak dat doorloopt tot aan de zijgevel geven de woningen karakter. En alhoewel het exterieur van de woningen al vaststaat, blijft er nog genoeg voor de toekomstige bewoners over om zélf in te vullen. Hoe het interieur van de woning eruit komt te zien bepalen zij namelijk samen met een professionele interieurarchitect, die kosteloos adviseert naar aanleiding van de doorgegeven woonwensen.

Individuele wensen

Aan ruimte en luxe geen gebrek. Dat geldt voor zowel de eengezinswoningen, de tweekappers en de driekappers. Alle woningen van de Tuin van Blaricum worden uitgerust met Mosa tegelwerk en Villeroy & Boch sanitair, vloerverwarming en openslaande deuren naar een ruime tuin.

Twee-onder-een-kap

De twee-onder-een-kapwoningen in fase 2 zijn bijna allemaal standaard voorzien van een uitbouw waardoor een extra grote living ontstaat op de begane grond, waarbij een ruime woonkeuken zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde van de woning kan worden gesitueerd.

In deze fase zijn nog enkele twee-onder-een-kapwoningen beschikbaar. Meer informatie? Neem contact op met Meijberg Makelaars.

TIP!

Maak een nonchalant boeket waarvan het lijkt of het even tussendoor geplukt is, maar wat een stijlvol en groots effect heeft. Combineer hiervoor hortensia's met de sneeuwbes, Bupleurum, Calla en Crocosmia-bes. Zet het boeket niet bij de fruitschaal, hier zal hij sneller verouderen.

Grootste stijging huizen prijzen in twaalf jaar


Bestaande koopwoningen waren in juli 4,9% duurder dan in dezelfde maand vorig jaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Dit is de grootste stijging in twaalf jaar tijd.

De huizenprijzen stijgen nu al ruim drie jaar op rij. Zo kwam er de afgelopen half jaar maandelijks zo'n 4% bij. Vergeleken met het dieptepunt van de crisis in juni 2013 zijn koopwoningen ruim 11% in prijs gestegen.

NIEUWSHet aanvraagproces voor een hypotheek wordt eenvoudiger. Florius en De Hypotheker zijn gisteren gestart met een proef waarbij de consument een digitaal document met loon- en werkgeververleden kan downloaden via mijnuwv.nl. Dit maakt de werkgeversverklaring overbodig.

Cursus ZWEEDS voor beginners A1+ en gevorderden A2-B1 start 13 sept, olv erv. ZW/NL docent, in Weesp, GRATIS PROEFLES, ensabel@telfort.nl, 06-51322253

Vrolijk&Frans Frans leren met plezier! Eind september beginnen de nwe cursussen Frans voor beginners en gevorderden. Di 6 sept. is er een gratis open les. Voor meer info zie: www.vrolijkenfrans.nl of bel 06-12281546.

Te huur gevraagd: Garagebox of gedeelte voor tijdelijke opslag. 06 10124733

GARAGE SALE BREDIUS ZATERDAG 27 AUGUSTUS VAN 11:00-15:00 UUR. Veel mooie eigentijdse spullen voor keuken, tuin, kleiding, sport, servies en nog veel meer. U bent van harte welkom! Adres: Busken Huetlaan 9 - Bussum Cees en Jenneke

Nu besparen op je energierekening! Ga naar www.energywakeup.nl of laat je persoonlijk adviseren, bel Toon 035-7111371

Hond uitlaten Wie wil op vrijdag, ergens tussen 11.00 en 13.00 uur, onze jonge hond (ras heidewachtel) uitlaten? Uiteraard tegen een vergoeding. We wonen in Bussum vlak bij de hei. Het is voor ten minste 5 maanden. Geïnteresseerd? Bel: 06-15398254

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. 12 jaar ervaring en met goede ref. in Naarden-Bussum. Mevr. Bianca. Tel.: 06-46551825

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Juridisch advies- lage prijs, gratis gesprek. Oa huur, incasso, bezwaarschriften. ame.van.dijk@gmail.com, 06-45715234

Interesse in Spirituele Ontwikkeling?• Intuitie-cursus vanaf ma-avond 12 sept. • Save Your Soul intuitie-weekend Texel 28-30 okt. • Jaaropleiding Spirituele Groei vanaf jan. 2017. Inschrijven kan nu! Info: www.jannekeleber.nl

FOURNITUREN-MARION STAAT 27 AUGUSTUS MET EEN KRAAM OP DE KOOPJESMARKT AAN DE BRINKLAAN VOOR DE WINKEL. OPHEFFINGSUITVERKOOP MET HOGE KORTINGEN !!!

LEER WAT NIEUWS, KOM OP NAAILES. Vanaf 5 sept. starten er nieuwe cursussen bij GEWELDIG GOED voor zowel volwassenen als kinderen vanaf 10 jaar. Bel 06-22 151 685 of stuur een mail naar info@geweldiggoed.nl www.geweldiggoed.nl Kapelstraat 65, Bussum

Vrijwilligers bieden kortdurende praktische hulp bij u thuis; vervoer, tuin, klusje, bezoekje, boodschap, computerhulp, wandelen etc. Deze hulp is bedoeld voor mensen met een lager inkomen, een beperking of voor mensen die om andere redenen deze hulp nodig hebben. Versa Vrijwillige Thuishulp; 035 6947455 ma-vr ;10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans. 035-6839235

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974. www.
arthursloodgietersbedrijf.nl

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808