NaarderNieuws

22 maart 2018

NaarderNieuws 22 maart 2018


Hart voor BNM en GDP winnaars

Lachende gezichten: Hart voor BNM (links) en GDP (rechts) winnen, ChristenUnie (midden) nieuw in de raad. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Hart voor BNM en Goois Democratisch Platform (GDP) hebben de gemeenteraadsverkiezingen van Gooise Meren gewonnen. De twee partijen komen beiden met vier zetels in de gemeenteraad. De VVD blijft met zeven zetels de grootste partij, de coalitie met D66, CDA en GroenLinks houdt een meerderheid.

Vooral de winst van Hart voor BNM springt er tussenuit. De lokale partij behaalde bij de vorige verkiezingen twee zetels, maar hield er na het opstappen van één van de raadsleden nog eentje over en stijgt nu weer. GDP ontstond nadat de eenmansfracties van Jelmer Kruyt (ex-VVD), Erik Pieter Vlaanderen (ex-VVD) en Jan Kwekkeboom (GOP) zich samenvoegden. De partij had dus al drie zetels en stijgt nu naar vier.

Bij Hart voor BNM en GDP was de vreugde erg groot. "We zijn weer terug", reageert Hart voor BNM-lijsttrekker Marieke Munneke Smeets.
De zittende coalitie van VVD (7 zetels), D66 (4 zetels), CDA (3 zetels) en GroenLinks (3 zetels) houdt met zeventien zetels dus haar meerderheid. Dat zijn er wel drie minder dan nu, maar toch reageert VVD-lijsttrekker Alexander Luijten tevreden.

De PvdA zakt een zetel terug van vier naar drie, 50PLUS houdt er twee en de ChristenUnie komt met één zetel nieuw in de gemeenteraad.

3

Weesp kiest voor fusie met Amsterdam

GOOISE MEREN Ook de Weesper bevolking ziet een fusie met Gooise Meren niet zitten. Dat blijkt uit het referendum. Eerder sprak ook al de Weesper gemeenteraad een voorkeur uit voor Amsterdam.

Van de kiezers wil 57,4 procent fuseren met Amsterdam, 42,6 procent met Gooise Meren.

Burgemeester Ter Heegde feliciteerde Weesp en Amsterdam. "Het is hun wens geweest en hun beslissing. We zijn even goede vrienden. We zijn niet teleurgesteld, je zag de besluitvorming al in de gemeenteraad van Weesp en we zagen signalen. We wisten dat Amsterdam twee keer zoveel uitgeeft per hoofd van de bevolking, dat is een factor. We hadden dit ingecalculeerd."

Burgemeester tevreden

GOOISE MEREN Burgemeester Han ter Heegde reageert tevreden over het verloop van de gemeenteraadsverkiezingen.

De burgemeester prees de mensen op de stembureaus en was ook lovend over de wijze waarop de partijen campagne hebben gevoerd. "Ze hebben zich allemaal fantastisch ingezet en niet alleen op social media. Ze zijn ook de straat op gegaan." De coalitievorming noemde hij een mooie uitdaging. "Er zijn veel partijen met ongeveer eenzelfde aantal zetels. Dan kun je ook gaan voor een minderheidscoalitie. We zullen het wel zien."

C'est La Vie-Huis

Foto: Bob Awick

Een jaar geleden begonnen Margot de Bekker en Marina Bol het C'est La Vie-Huis in Naarden. Ze kijken terug op een bijzonder jaar.

17

Een uitgelezen boek
Het jaar 1933

Velen die de geschiedenis kennen, denken bij het jaar 1933 aan Hitler, die dat jaar in Duitsland aan de macht kwam. Daar staat dit overzichtsboek vol van, naast binnenlands en ander buitenslands nieuws.

Uitgeverij De Torentrans gaf in die jaren jaarboeken uit. Deze verscheen begin 1934. 39 pagina's tekst en ruim 100 pagina's foto's, kaartjes en tekeningen. Het commentaar over 1933 is door dr. M. van Blankenstein geschreven. Hij was gedurende tientallen jaren een internationaal gerespecteerd journalist, waar zelfs ministers bij te rade gingen. Hij werd gehaat door de nazi's en was tot zijn dood in 1964 verbonden aan Het Parool. De afbeeldingen geven een verbijsterd beeld van de wereld toen. Bijzonder is dat in het voorwoord staat dat er tussen de hoofdstukken bladzijden onbedrukt zijn gelaten om eigen foto's in te plakken. Zo ontstaat een persoonlijk document voor kinderen en kleinkinderen, suggereert de uitgeefster. Een bijzonder tijdsdocument.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is
te koop voor 15 Euro.
Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Toen ze nog mooi en rijk waren

Geen romantisch gekwezel, maar de verdrietige waarheid. Duidelijk en geordend staat het te lezen. In twee gestencilde boekwerken die er zijn mogen. Vanwege hun inhoud. Uit 1985.

Het was mazzel dat ik ze in handen kreeg. Toegespeeld door mijn oude vriend Eddy Vasseur, die zichzelf aanduidt als 'ook een oude natuurvos'. Het gaat om inventarisatie en vergelijkend onderzoek van twee terreinen in het Laegieskamp en het Koeiebad. Gedaan door bevlogen en kundige amateurs die het beulenwerk in het veld gestalte hebben gegeven in een paar waardevolle uitgaven. Alleen al het doorbladeren bezorgden mij een gevoel waarin woede en verdriet om de eerste plaats streden. Het terrein was jarenlang míjn gebied, waar ik me bekwaamde in vogelwaarneming en ook de rest van de natuur in mij opnam. Twee 'rampen' zorgden voor radicale verandering: het illegaal dempen van de IJsvijver en later het verdoembare vervangen van de sportgrasvelden door het dodelijke kunstgras van plastic. Honderden vierkante meters met niets erop en niets eronder, waar het ooit wemelde van gevarieerd leven. Vooral de vogelstand had baat bij natuurgras. Ik kom sinds dit misdadig ingrijpen nauwelijks meer in mijn Laegieskamp, maar weet wel dat het hele terrein gigantisch achteruit is gegaan. Elk voorjaar mis ik de bloemenweelde en de jonge dieren. Ik kan alleen maar tot de slotsom komen dat overal het natuurgras terug moet komen! Te beginnen in Het Laegies!

Weerbericht

Licht wisselvallig, temperatuur naar normale waarden

Met een ijzig laatste weekeinde heeft de astronomische winter vaarwel gezwaaid. De lente begon officieel dinsdag. Het was zonnig bij 7 graden. Daarna komt het weer van tijd tot tijd onder invloed van uitlopers van Atlantische depressies. De stroming wordt zuidwestelijk. Het wordt licht wisselvallig en de temperatuur stijgt naar normale waarden voor eind maart.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag is er kans op nachtvorst. Overdag neemt de bewolking toe. Het is enige tijd regenachtig. Later op de dag wordt het geleidelijk droog. Het wordt 7 à 8 graden. Er waait een matige westenwind. Vrijdag is het goeddeels droog. Er is veel bewolking aanwezig met soms een paar streepjes zon. Het wordt circa 8 graden bij een meest matige zuidenwind.

Het weekeinde

Voor het weekeinde wordt vrij veel bewolking verwacht. Het droge weer overheerst, maar zowel zaterdag als zondag kan er weleens een bui vallen. Nu en dan is er wat ruimte voor de zon. In de nacht daalt het kwik naar 3 graden, overdag oplopend naar 10 à 11 graden. Dat is gelijk aan het langjarig gemiddelde voor eind maart. Er waait een matige zuidwestenwind.

Weetje

De staart van maart is zo lang als de maand zelf. Maart wordt lentemaand genoemd, maar sluit vaak meer bij de winter aan. Afgelopen zaterdag 17 maart was het met een maximum van -0.3 graden recordkoud voor half maart. Ook zondag 18 maart was met +1 graad extreem koud. In scherp contrast werd het op 17 en 18 maart 1990 met 21 graden juist recordvroeg warm.

Naarden

*Witte Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg; Naarderheem 10.30 u. ds. N.W. den Bok
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa en 19.30 u. Vesper ds. V.C. Lindenburg; za. 24/03 17.30 u. Eucharistie; di. 27/03 19.00 u. Boeteviering pastoor M . Costa
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor L. Koot; woe. 28/03 19.30 u. Avondgebed voor Vrede
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB Wilhelminakerk 16.30 u. Cantatedienst
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. mw. ds. C. van den End-Kranenburg
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. dhr. A. Verstoep en 17.00 u. ds. G.J. Mantel
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. F.F. Boogerd
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. dr. R.M. Nepveu
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. Maas-Smilde
*Evangelisch-Lutherse Gemeente 10.00 u. ds. W.F. Metzger
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. D.G. Durieux en 19.00 u. KerkAnders
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst *De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; di. 27/03 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Vanaf donderdagavond 22 maart zendt GooiTV een speciaal verkiezingsprogramma uit.

Er is een terugblik op de verkiezingsdag en er zijn uitslagen. Herman Stuijver (journalist) en Lars Voskuil (politicus) analyseren en becommentariëren de uitslagen in de diverse gemeenten onder leiding van Ruud Bochardt.

GooiTV is te zien bij Ziggo en KPN. Kijk voor alle kanalen op gooitv.nl.

Lokale partijen reageren aangenaam verrast op uitslag

GDP: 'Van nul naar vier, ik kan er bijna niet bij'

Veel gejuich bij lokale partij GDP, Hart voor BNM en de ChristenUnie. Deze drie partijen mogen gezien worden als de 'winnaars' van de avond. Niet in zetelaantallen, want de grootste blijft de VVD.

De lijsttrekkers hebben allemaal zo hun conclusies. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Fractievoorzitter Alexander Luijten (VVD) is tevreden met de uitslag. "We hebben het gevoel dat we beloond zijn voor onze standvastige manier van bestuur. En dat we de grootste zijn gebleven met 7 zetels." Het totaalbeeld noemde hij wel versnipperd en aan een voorspelling over coalitiebesprekingen wilde hij zich nog niet wagen.

Dit laatste was wel iets waar fractievoorzitter Jelmer Kruyt van het GDP (Goois Democratisch Platform) duidelijk iets voor voelde. Hij daagde daarom direct de VVD als grootste partij uit. "We hebben al eerder aangegeven dat we bestuurlijke verantwoordelijkheid willen. Maar de VVD is de grootste partij en ik heb in de wandelgangen al gehoord dat ze ons willen uitsluiten van de coalitieonderhandelingen." Hij zei zeker open te staan voor een coalitiegesprek met zijn voormalige partij. Dat hij nu vier zetels heeft, noemt hij wel een verrassing: "Van nul naar vier zetels, ik kan er bijna niet bij."
Andere grote winnaar die van twee naar vier zetels gaat is Hart voor BNM. Fractievoorzitter Marieke Munneke-Smeets: "We hebben even een wat mindere tijd gehad, maar we zijn weer terug. Ik ben trots op het team, er is goed campagne gevoerd. En we zijn klaar voor bestuurlijke verantwoordelijkheid, maar de VVD is de grootste, die zou het voortouw moeten nemen."

ChristenUnie gelukkig

Hart voor BNM: 'We zijn weer terug met vier zetels'

Roel Kamphuis van de ChristenUnie kan zijn geluk ook niet op. Hij laat weten heel blij te zijn weer terug te zijn met een zetel in de raad. Na jaren van afwezigheid en na steeds net naast een zetel gegrepen te hebben, kan hij aan de slag. "We hebben hier hard voor gewerkt en hopen dat de boodschap goed is aangekomen." Ze willen in ieder geval een duidelijk christelijk geluid laten horen.

D66 reëel

Maarten Balzar van D66 ziet zijn zetelaantal van vijf naar vier gaan. "Maar het is goed nieuws dat we de tweede partij blijven van Gooise Meren. We zijn een zetel gedaald, maar gezien de landelijke trend ben ik blij met de uitslag." De coalitievorming noemde hij een pittige kluif, aangezien er veel partijen met drie zetels zijn.

CDA teleurgesteld

Jos de Lange van het CDA reageert teleurgesteld. "Van vijf naar drie zetels, we hadden het liever anders gezien. We hebben een goede campagne gevoerd en zijn ook zichtbaar geweest. We zullen hard moeten werken om het vertrouwen terug te winnen van de kiezer. De lokale partijen zijn goed gegroeid en dat is een ontwikkeling waar we als partijen echt naar moeten kijken: wat doen zij beter dan wij."

PvdA trots

Rolien Bekkema (PvdA) feliciteerde direct de VVD en de lokale partijen GDP en HvBNM met de overwinning. "Ik ben heel erg trots en blij op onze drie zetels, zeker ook als je kijkt hoe we het landelijk doen."

Gelijk gebleven

Barbara Boudewijnse van GroenLinks: "Jammer dat we er geen zetel bij hebben gekregen, maar we zijn zeker blij met drie zetels. We zijn de enige coalitiepartij die niet verloren heeft." Ook Boudewijnse feliciteerde de partijen die gewonnen hebben.

Andreas van der Schaaf van 50PLUS: "We hebben wederom twee zetels. Het aantal klopt wel met onze verwachting en we hebben meer stemmen gekregen dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen." Ook hij feliciteerde de lokale partijen met de winst.

Ter Heegde haalde zelf stemmers op

GOOISE MEREN Voor de eerste keer stemmen en dan zelfs achter op de fiets door de burgemeester naar het stembureau worden gebracht: Bussumer Pelle Kramer (18) zal zijn eerste verkiezingen niet snel meer vergeten.

Burgemeester Han ter Heegde stond op de ochtend van de verkiezingen om negen uur voor de deur van de jonge Bussumer om hem op te halen om naar het stembureau te gaan. Gewapend met twee stempassen sprong Pelle op de bagagedrager van de burgemeester om vervolgens even verderop naar het stemhokje te gaan.

De ludieke actie van Ter Heegde leverde veel leuke reacties op en was zelfs te zien op het NOS-journaal.

De burgemeester bracht gisteren meerdere mensen naar het stembureau. Ook bracht hij drie oudere dames van woonzorgcentrum Florisberg met de auto naar het stembureau.

Uitslag verkiezingen nog niet definitief

GOOISE MEREN De voorlopige uitslag is gebaseerd op de tellingen op partijniveau. Dit is gedaan om te zorgen dat de tellingen en dus de uitslag snel bekend werd. Rond 23.00 uur kon de uitslag al worden voorgelezen in een zeer drukke raadszaal in Bussum.

In de tellingen van woensdagavond zijn eventuele voorkeurstemmen nog niet meegenomen. Die worden vandaag bekendgemaakt en staan zodra deze bekend zijn samen met de definitieve uitslagen op onze site.

Burgemeester content met opkomst

GOOISE MEREN Ruim 60 procent van de kiezers is komen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. De burgemeester is content met dit percentage.

"De opkomst is hoger dan de 56% die we hadden bij eerdere verkiezingen, maar wat mij betreft zijn we er nog lang niet."

Vaart maken met behoud van 'huisartsenpost-plus'

Het ziekenhuis gaat weg, maar wat kan er blijven? Foto: Bastiaan Miché

GOOISE MEREN Er moet vaart gemaakt worden met het maken van plannen om bepaalde afdelingen van het Blaricumse Tergooiziekenhuis, zoals een huisartsenpost en de spoedeisende hulp, toch te behouden voor de regio. Dat stelt burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren.

De burgemeester voert samen met buurgemeente Huizen en de BEL-gemeenten gesprekken met het ziekenhuis.

Zorg op korte afstand

Het Blaricumse ziekenhuis gaat vertrekken en wordt samengevoegd met het Tergooiziekenhuis van Hilversum. Burgemeester Ter Heegde noemt het van belang dat bewoners van de regio ziekenhuiszorg op korte afstand houden. "Het verzorgingsgebied van het ziekenhuis telt 150.000 mensen, van een totaal van 225.000 bewoners van de hele Gooi en Vechtstreek. Met daaronder ook veel ouderen die vaker naar het ziekenhuis gaan. Het is evident dat deze mensen het ziekenhuis op korte afstand moeten hebben", aldus Ter Heegde.
De burgemeesters hebben hun wensen al meerdere keren te kennen gegeven aan het bestuur van het ziekenhuis.

'Het is heel belangrijk dat er wat behouden blijft'

"Dat werd allemaal welwillend aangehoord, maar het bestuur zegt wel dat ze er op studeren en nog tijd nodig hebben. Dat heeft ook te maken met de ontwikkelingen rond het nieuwe ziekenhuis van Hilversum. Ze zijn er nog niet aan toe, zo zeggen ze. Ze hebben andere dingen aan hun hoofd. Dat is allemaal prima, maar we worden er een beetje zenuwachtig van. Het is heel belangrijk dat er toch wat behouden blijft. We blijven druk zetten."

BUSSUM Op het Goois Lyceum was dinsdag een verkiezingsdebat met burgemeester Han ter Heegde, vijf jonge politici en 200 leerlingen uit havo-4 en vwo-4.

De politici waren Niek Bakker van SGJP, Bram Roodhart van JOVD, Julia Smit van GroenLinks Huizen, Bart van Holsteiijn van Rood en Ines Kostic van de PvdA. De burgemeester had de leiding over het debat, die uit zeven stelling bestond, en vertelde de leerlingen waarom het debat plaatsvond. "In veel landen wordt nog steeds gestreden om het kiesrecht voor een democratische rechtstaat. In Nederland hebben we dit recht al bijna 200 jaar en dat moeten we koesteren. We zijn verantwoordelijk voor onze democratie en rechtstaat en dan moet je ook gaan stemmen. Over een paar jaar gaan jullie ook stemmen en ik zeg jullie net nadruk: 'doe dat ook'."

Na de inleiding begon het verkiezingsdebat met de eerste stelling: Als je om de planeet geeft, eet je vegetarisch. De leerlingen konden hun stem uitbrengen via hun telefoon. Van de leerlingen waren 36 het eens en 130 leerlingen waren tegen de stelling. Na de uitkomst, kregen de politici het woord om uit te leggen hoe hun partij over deze stelling dacht en om leerlingen misschien op een andere gedachte te brengen.

Wijkwethouder moet beter

GOOISE MEREN Elke buurt van de gemeente moet een 'wijkwethouder' toegewezen krijgen om ervoor te zorgen dat bewoners sneller contact kunnen hebben met het gemeentebestuur om vragen te stellen en problemen op te lossen. Op papier leek het een goed plan, maar het heeft tot nu toe niets opgeleverd blijkt uit de evaluatie.

Het voornaamste probleem van de afgelopen twee jaar was dat bewoners geen flauw benul hadden van het feit dat ze contact op konden nemen met hun wijkwethouder. Uit de resultaten van een enquête onder bewoners blijkt dat meer dan de helft er niet van op de hoogte was dat de gemeente Gooise Meren per wijk of kern een wijkwethouder heeft. Slechts een kwart heeft er weleens van gehoord en weet wat het inhoudt. De rest heeft er wel van gehoord, maar weet niet waarvoor de wijkwethouder er is.

Van alle respondenten heeft slechts 8 procent weleens contact gehad met de wijkwethouder of de wijkwethouder ontmoet. Vaak was dat contact vanwege overlast, parkeer- en verkeersproblemen en problemen met de openbare ruimte.

Dat het wijkwethouderschap nog niet helemaal werkt zoals het zou moeten werken, wil nog niet zeggen dat de gemeente ermee stopt. Volgens het rapport is de gemeente wel de goeie weg ingeslagen, maar moet er gewerkt worden aan de bekendheid. Of er ook in de nieuwe raadsperiode wijkwethouders komen, hangt af van het nieuwe gemeentebestuur.

Lars Voskuil

50 jaar, woont in Naarden en was twaalf jaar fractievoorzitter van de PvdA.

Foto: Bob Awick

Waar ben je druk mee?
"Met de verkiezingen. We hebben een positief enthousiast team en in Rolien Bekkema een lijsttrekker die echt tussen de mensen staat."

Waarom PvdA?
"Omdat ik geloof in solidariteit, eerlijk delen, zorg en lief zijn voor elkaar en een maatschappij waar het niet alleen om 'ik' maar om 'wij' gaat. In Gooise Meren laten we zien dat we daar het verschil maken. En daarom is de PvdA mijn club."

Wat ga je doen met je vrije tijd?
"Ik heb een prachtig gezin, ben Statenlid, mediator en bestuurslid van Gooische. Ik denk dat het met de invulling van mijn tijd wel goed komt."

Welk nieuws houdt jou bezig?
"De verkiezingen natuurlijk. En het nieuws dat het opwekken van duurzame energie steeds betaalbaarder wordt. Zo wordt er voor het eerst een windmolenpark op zee zonder subsidie gerealiseerd. Een mijlpaal!"

Waar kom je graag?
"Op het water. Mensen vergeten weleens dat Gooise Meren veel water heeft, het IJmeer en het Gooimeer. Ik ben zeiler. Als je onder de Hollandse Brug door vaart, de kerktoren van Naarden achter je laat, naast je Muiderberg en in de verte het Muiderslot en Pampus ziet liggen, dan realiseer je je weer in wat een waanzinnig mooi stukje van het land wij wonen."

Met wie een goed gesprek?
"Met Cor Wiersma van boekhandel Los over zijn en mijn passie voor lezen en de vraag hoe we kinderen meer aan het lezen krijgen."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Voor mijn kinderen en mijn vrouw."

Welke muziek luister je graag?
"Ik luister veel klassiek en hardrock en ik ben een enorme Hazes-fan. Kies maar."

GL: Spoorbielzen geven brandgevaar en stank

BUSSUM Er zijn zorgen over het brandgevaar en de stank van de opgeslagen spoorbielzen op het rangeerterrein achter de watertoren. Dat stelt GroenLinks.

De problemen spelen vooral als het wat warmer wordt. Vaak zorgen de opgeslagen spoorbielzen voor stankoverlast. Dat is vaak te merken, onder meer op het naastgelegen sportpark.

Daarnaast heeft GroenLinks zorgen over de brandveiligheid. De opgeslagen bielzen worden door Railpro behandeld als brandgevaarlijk en chemisch afval. De bielzen zouden bij hogere temperaturen vanzelf kunnen gaan branden. En dat terwijl er op het terrein helemaal geen brandgevaarlijke stoffen mogen worden opgeslagen.

GroenLinks stelt dat de gemeente meer moet gaan controleren.

Gemeentehuis: kunstenaars mogen exposeren

GOOISE MEREN De centrale hal van het gemeentehuis wordt een expositieruimte voor kunstenaars. Dat heeft het gemeentebestuur bepaald. Kunstenaars mogen vanaf nu een aanvraag doen voor een expositie.

De gemeente ontvangt met regelmaat verzoeken van kunstenaars om er te exposeren.

Exposeren mag straks, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Zo wordt de hal van het gemeentehuis alleen opengesteld voor lokale amateurkunstenaars: ze moeten in Gooise Meren wonen of een sterke band met de gemeente hebben.

Brandweer heeft handen vol aan groot oliespoor

Foto: Brandweer Gooi en Vechtstreek

BUSSUM De brandweer heeft donderdagavond de handen vol gehad aan een lang oliespoor op de Ceintuurbaan. De problemen door het oliespoor werden rond kwart voor acht gemeld. De brandweer kwam met meerdere auto's ter plaatse en moest flink aan de bak om het wegdek te reinigen en weer veilig te maken voor het verkeer.

Mariënburg wordt monument

De verhuizer rijdt af en aan om het klooster leeg op te leveren.

BUSSUM Nu alle ouderen afgelopen week vanuit klooster Mariënburg verhuisd zijn naar Amaris Florisberg in Muiderberg heeft het college besloten om Mariënburg eindelijk de status van gemeentelijk monument te verlenen.

Al jaren werd gespeeld met het plan om het gebouw de status toe te kennen om zo de waarde van het klooster te beschermen. "De monumentenstatus geeft de gemeente een toetsingskader bij de herontwikkeling en het verlenen van de omgevingsvergunning", zo laat de gemeente weten. Dat is op tijd, want er zijn plannen om het klooster geschikt te maken voor woningbouw.

Eerste plannen voor woningbouw moeten uitgewerkt worden

Diverse raadsleden hebben verschillende keren gewaarschuwd om haast te maken met het verlenen van de status. Ook het Cuypersgenootschap drong hierop aan. Steeds werd gezegd dat men eerst de bouwplannen wilde afwachten. Toch is nu besloten de status toe te kennen. Wel is het zo dat de eigenaar van het klooster en andere belanghebbenden nog zes weken de tijd hebben om bezwaar aan te tekenen.
Het pand is sinds december 2015 eigendom van Slokker Vastgoed. Deze partij zegt op de hoogte te zijn van de status en vertelt dat dit de plannen niet in de weg zit. "We hebben eerste ideeën voor woningbouw in Mariënburg, maar die moeten nog verder uitgewerkt worden. We praten nog over het bestemmingsplan en wachten nu op de overdracht. We zullen het klooster tot die tijd beheren om te zorgen dat het netjes blijft. We verwachten niet dat we dit jaar al met de bouw van start gaan, dat gaat nog wel even duren."

'We doen al zestig jaar alles samen'

Felicitaties van Han ter Heegde voor zestigjarig huwelijk. Foto: Bob Awick

NAARDEN Joke (82) en Guus (85) Koenen waren maandag zestig jaar getrouwd. Voor het diamanten huwelijk kwam burgemeester Han ter Heegde langs met felicitaties en een mooie bos bloemen.

Ze zagen elkaar voor het eerst op Koninginnedag in Schiedam. "Tijdens de dansavond sloeg de vonk over", vertelt Guus. Twee jaar later, in 1958, zijn ze getrouwd in Schiedam en verhuisden naar Steenbergen. "Het bedrijf waar ik toen werkte, ik had een leidinggevende functie, verhuisde naar Steenbergen." In 1980 maakte Guus een carrièreswitch: hij werd directeur van bejaardentehuizen in Muiderberg, Muiden en Nederhorst den Berg en daarom gingen ze in Naarden wonen. Het echtpaar deed in Steenbergen veel maatschappelijk werk. "Ook in Naarden deden we veel vrijwilligerswerk. Joke heeft veel gedaan voor het Rode Kruis en het Majella Ziekenhuis. Ook zingt ze al 25 jaar bij de Gooise Operette. Samen zetten we ons ook in voor de renovatie van de Maria Parochie en ben ik penningmeester van de Vituskerk." Maar wat is het geheim van jullie huwelijk? "We houden veel van elkaar en doen alles samen, zowel in huis als buitenshuis." Joke en Guus hebben drie dochters. "En we hebben zeven kleinkinderen, waarvan zes jongens en de laatste is een meisje. Ook zijn we nog in goede gezondheid zodat we samen nog steeds leuke dingen kunnen doen."

Henny en Jaap kennen elkaar al hun hele leven

Jaap en Henny Hilverda samen met de burgemeester. Foto: Bob Awick

BUSSUM Het echtpaar Hilverda kent elkaar al heel lang. "Henny en ik woonden tegenover elkaar aan de K.P.C. de Bazelstraat. We kennen elkaar dus al ons hele leven en maandag waren we ook nog eens zestig jaar getrouwd. Heel bijzonder allemaal", vertelt Jaap (87).

"Ik heb Henny 'ontdekt' toen ze zeventien jaar was en toen kregen we verkering. Ze was toen al heel knap, maar ik ben wel de knapste van ons twee", gaat een lachende Jaap verder met zijn verhaal. "Na ons trouwen zijn we twee straten verderop gaan wonen en daar wonen we nog steeds. Dat we al zestig jaar getrouwd zijn, komt omdat we altijd lief voor elkaar zijn en elkaar met respect behandelen. Ook is het belangrijk dat je niet op elkaars lip zit en je eigen dingen blijft doen." En dat doet Jaap zeker, want hij zet zich al 75 jaar in voor voetbalvereniging BFC en werd in 2014 benoemd tot erelid. "Als klein jongetje heb ik daar gevoetbald, maar door lichamelijke problemen moest ik stoppen. Ik ben toen allerlei activiteiten gaan doen. Vroeger kwam ik er elke dag, maar nu ben ik een dagje ouder en kom iets minder vaak. Wel sta ik elke woensdagmiddag limonade in te schenken voor de jeugd en kom ik langs voor de thuiswedstrijden." Jaap heeft 43 jaar gewerkt bij Balamundi in Huizen en Henny begon haar carrière op het kantoor bij Bensdorp en bij het sanatorium voor tbc-patiënten in Hilversum. "Onze twee dochters werden geboren en toen is Henny gestopt met werken. Toen de oudste zes jaar was, is ze weer gaan werken als secretaresse op de kinderafdeling van het Hilversumse Diaconessenhuis. En daar heeft ze gewerkt tot haar pensioen."
Het echtpaar heeft vier kleinkinderen en in juli wordt het eerste achterkleinkind verwacht. "We zijn gelukkig nog vitaal en fietsen vaak. Henny houdt ook van puzzelen en lezen. En we gaan nog steeds met veel plezier op vakantie. Niet meer naar het buitenland, maar in Nederland. Wat ook heel fijn is."

SDO pakt punt

BUSSUM Een knap punt afgelopen weekend voor de voetballers van SDO. De Bussumse hoofdklasser stapte na een leuk duel met 2-2 van het veld af tegen het hoger geklasseerde Alphense Boys. Er waren zelfs kansen op meer.

De twee teams waren erg aan elkaar gewaagd. SDO kwam onverwachts op voorsprong door een treffer van Theo Visser. Vlak voor rust kon Alphense Boys wat terug doen. Hetzelfde gebeurde na rust. SDO kwam weer op voorsprong, door een benutte strafschop van Rick van der Velden. Ook nu scoorde Alphense Boys op het laatste moment tegen.

BFC scoort zeven keer

BUSSUM Zeven doelpunten en daarmee een afgetekende zege, maar toch waren de voetballers van BFC afgelopen weekend allesbehalve tevreden na de 7-1 zege tegen het laag geklasseerde SV De Vecht. De Bussumers hadden kansen op veel meer.

Het duel was geen moment echt spannend, maar de 1-0 voorsprong voor BFC na de eerste helft was erg mager. Na de rust was het spel van BFC een stuk beter. Al snel volgden er meer treffers. Doelpunten van Dico Knevel (2x), Jostein Ohm (3x), Tjerk Posthuma en Joeri Ebbelaar zorgden alsnog voor een afgetekende zege.

Zege Gooische

BUSSUM De hockeyers van Gooische hebben afgelopen weekend met gemak gewonnen van Union: 4-0.

Gooische startte wat zoekende, maar kwam naarmate het duel vorderde steeds beter voor de dag.

Een nachtje slapen in etalage

Suzanne lag met haar hangmat in Sleepwell.

BUSSUM De meeste mensen slapen 's nachts in hun bed, maar Suzanne Zwerink deed het op een andere manier. Zij lag in een hangmat in de etalage van Sleepwell in Bussum.

"Ik wil graag meedoen met Expeditie Robinson en om daarvoor in aanmerking te komen moet je zeven opdrachten uitvoeren en filmen. Dit was de vierde opdracht en je moest overnachten op een bijzondere plek.." En zo kwam Suzanne terecht bij Sleepwell. "Het slapen in de hangmat viel me niet tegen en ik vond het ook niet echt eng om in de etalage te liggen. Wel was ik veel wakker, want je hoort heel andere geluiden dan thuis. Er is 's nachts gelukkig niemand langsgelopen, maar ik werd 's ochtends wel raar aangekeken in mijn hangmat." Om in aanmerking te komen voor Expeditie Robinson moet Suzanne in de 'filmpjes-top 7' terechtkomen. "Ik hoop dat iedereen gaat kijken op www.expeditierobinson.nl/profiel/634 en op mij stemt."

Nieuwe gedenksteen

Comenius heeft een nieuwe steen gekregen. Foto: Kees Mercks

NAARDEN Comenius is in Naarden begraven en dat werd zaterdag herdacht in de Grote Kerk. Weinig mensen weten waarom Comenius, die de laatste veertien jaar van zijn leven in Amsterdam heeft gewoond en gewerkt, een rustplaats in het mausoleum heeft gekregen.

"In 1920 werd in zowel Amsterdam als Naarden Comenius' 250ste sterfdag herdacht", vertelt Hans van Oostveen, voorzitter van de Stichting Comenius Museum. "Op het Valeriusplein, tegenover het Amsterdams Lyceum, werd de eerste steen voor een Comeniusmonument onthuld. Dat monument is er niet gekomen, maar de steen ligt er nog altijd. De steen was beschadigd en daarom stelden twee van de auteurs van het boek 'Comenius en Naarden', Jan Henneman en Pieter Goedhart, voor de steen te renoveren. Hoewel men dat wilde koppelen aan de 350ste sterfdag van Comenius in 2020, bleek de deelgemeente Amsterdam-Zuid bereid de renovatie ter hand te nemen. De steen is maandag opnieuw onthuld door de ambassadeurs van Tsjechië en Slowakije."

ViJoS neemt met een concert afscheid van St. Jozefkerk

De kerk is na Pasen dicht

Het afscheidsconcert was een succes. Foto: Bob Awick

BUSSUM Na veel mooie concerten in de St. Jozefkerk nam ViJos zaterdag afscheid van de gastvrije kerk.

"Helaas verlaten het parochiebestuur en de parochiemedewerkers de St. Jozefkerk in Bussum", vertelt Naomi Vet van de muziekvereniging. "Dat was voor ons de reden van het optreden. We wilden op gepaste wijze afscheid nemen en hebben dat gedaan met een concert.

De Show- & Marchingband (Jong) ViJoS heeft hier jarenlang met veel plezier onder andere winterconcerten gegeven en de Kinderkerstviering muzikaal begeleid. We hebben enorm genoten van de gastvrijheid en fijne sfeer. Daarom willen we het parochiebestuur en de -medewerkers bedanken voor alle mooie jaren en goede zorgen."

Verkocht

Het kerkgebouw is verkocht vanwege de financiële situatie onder andere door het aantal kerkgangers dat de laatste jaren sterk is afgenomen en daarmee ook de helpende handen van de vrijwilligers. De stap om de Jozefkerk te verkopen, valt het kerkgenootschap zwaar. Veel Bussumers werden er gedoopt, gevormd of getrouwd. "Voor hen kwam het nieuws van de sluiting dan ook als een grote teleurstelling", vertelt Henk van Harmelen van de Jozefkerk.

"De kerk is met dubbeltjes en kwartjes door de parochianen bijeen gespaard in de jaren '50'. We gaan na Pasen de deuren sluiten en dan kunnen kerkgangers naar de Maria- of Koepelkerk. Voor veel ouderen in Bussum-Zuid gaat dat waarschijnlijk niet lukken. De Mariakerk is voor hen te ver weg. Er zijn geen chauffeurs meer die hen willen brengen en halen. Ook zo'n probleem."

Of de De Koptische Kerk uit Amsterdam het kerkgebouw heeft overgenomen, is niet bekend.

Auto over de kop op Nieuwe Hilversumseweg

Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM Een auto sloeg vrijdagnacht op de Nieuwe Hilversumseweg over de kop. Hoe het ongeluk kon gebeuren, wordt nog onderzocht. De twee inzittenden kwamen met de schrik vrij. Ze klommen zelf de auto uit en hoefden alleen ter plaatse worden nagekeken door ambulancepersoneel. De brandweer heeft de auto weer op zijn wielen gezet. Wel zorgde het ongeluk voor schade aan twee geparkeerde auto's.

Bomen voor Burg. Jur. Visserlaan

Foto: Bob Awick

NAARDEN Het was even heel kaal, maar het moet weer gaan veranderen: langs de Burgemeester Jur. Visserlaan worden weer bomen geplant. De weg had langs de kant al een statige rij bomen, maar deze werden afgelopen jaar gekapt omdat ze ziek waren.

STAD Gooi is op zoek naar een ander onderkomen in het centrum

'Mensen moeten niet denken dat we een hangplek voor jongeren zijn'

Projectmanager Catharina van der Meer. Foto: Bob Awick

BUSSUM "Veel jongeren uit 't Gooi komen bij ons langs aan de Nieuwe Brink 13 met hun ideeën, voor het opzetten van een project, voor een stageplek of gewoon voor de gezelligheid", vertelt Catharina van der Meer, ‎projectmanager STAD Gooi en begeleider van de jongerenprojecten. "Helaas hebben we te horen gekregen dat we uit het pand moeten."

Voor het pand aan de Nieuwe Brink is nieuwe (potentiële) huurder. "Aan de ene kant is het heel jammer dat we weg moeten omdat veel jongeren ons altijd kunnen vinden, maar het kan ook weer nieuwe kansen bieden. We zijn als organisatie flexibel en kunnen ons snel aanpassen aan een nieuwe omgeving. Dat hoort ook bij ons."

Het grote probleem van STAD Gooi is om een nieuwe ruimte te vinden. "Het is lastig om in Bussum in contact te komen met verhuurders of eigenaren om ergens tijdelijk te kunnen zitten. Ook al is het maar voor vier of vijf maanden. We hopen op deze manier dat we een kans krijgen om ergens in het centrum tijdelijk te kunnen zitten omdat er veel panden leeg staan. We weten uit ervaring dat we een leuke partij zijn en dat we weer leven in een bepaald gebied kunnen brengen."

'In het centrum van Bussum staan veel panden al maanden leeg'

Laagdrempelig

Catharina vertelt dat ze hun bureaus, kasten en een zitje zo hebben ingepakt om te verhuizen. "We kunnen overal zo in en ook zo weer uit, maar we willen wel graag op een zichtbare plek, omdat we laagdrempelig willen zijn voor de jongeren. Mensen moet niet denken dat we een hangplek zijn, maar we zijn ook geen stilteplek, want jongeren tussen de 13 en 23 jaar komen hier om aan hun projecten te werken en soms heeft dat met muziek te maken." De jongeren die langskomen bij STAD Gooi worden geholpen met het realiseren van hun dromen of ideeën en met het opzetten van projecten en evenementen. "Eigenlijk houden we jongeren van de straat en stimuleren en begeleiden ze in het uitvoeren van projecten. Dit doen we vaak samen met een stagiaire en daar zijn geweldige projecten uit ontstaan, zoals laatst de Boothcamp voor rappende jongeren uit de buurt."

"We hebben contact gezocht met de gemeente, maar die heeft geen ruimte voor ons beschikbaar. Ook zijn we niet op zoek naar een openbare werkplek omdat we onze privacy nodig hebben om bepaalde zaken met jongeren te bespreken. Waar ik zelf heel benieuwd naar ben, is het grappige pandje op perron 2-3 op station Bussum. Dat lijkt me een geweldige plek om te zitten. Ook zien we in het centrum dat verschillende panden al maanden leegstaan. We willen graag in Bussum blijven, omdat alle jongeren uit Gooise Meren makkelijk naar ons toe kunnen komen. Met de huidige beheerder hadden we een soort antikraakconstructie afgesproken, want we zijn een kleine organisatie met een beperkt budget. We hopen echt dat we de jongeren weer een leuke plek kunnen geven, want we zien hoe belangrijk STAD Gooi is en zijn we dé projectorganisatie in het Gooi die jongeren helpt bij het realiseren van hun grootste dromen en leukste ideeën." Heb je een ruimte beschikbaar of een andere oplossing, neem dan contact op met Catharina via 06-542 17 329 of stuur een mail naar info@stad-gooi.nl.

Het C'est La Vie-Huis bestaat een jaar: hard werken maar veel voldoening

'We krijgen hele fijne reacties, van gasten én familieleden'

Een jaar geleden startten Margot de Bekker en Marina Bol het C'est La Vie-Huis met als doel mensen in de laatste fase van hun leven te begeleiden. Ze kijken terug op een bijzonder jaar.

Margot en Marina hebben een bijzonder jaar achter de rug. Foto: Bob Awick

NAARDEN "We zijn echt heel trots op wat we afgelopen jaar bereikt hebben", vertelt Marina Bol. Samen met Margot de Bekker begon ze vorig jaar aan een groot avontuur waarmee ze beiden tegelijkertijd een grote droom realiseerden: ongeneeslijk zieke mensen in hun laatste levensfase zorg, warmte en aandacht geven. Ze wilden dat in een huiselijke omgeving doen en bovendien moest het voor iedereen 'bereikbaar' zijn. Geen hospice voor enkel de rijken dus.

Als ze terugkijken op het eerste jaar zijn ze meer dan tevreden. "We worden goed gevonden door onze gasten en er is ook een goede samenwerking met artsen in de regio." Vol lof is Marina ook over de inzet van de vele vrijwilligers. "Zij dragen het huis, zonder hen kan het huis niet draaien." Inmiddels is ook het team van verpleegkundigen uitgebreid naar twaalf.

Een hospice met respijtzorg

Voordat ze vorig jaar officieel de deuren openden van de prachtige villa op de hoek van de Rijksweg en de Lambertus Hortensiuslaan hebben ze eerst een tijdje proefgedraaid met een beperkt aantal gasten. En dat was maar goed ook, want vanaf de eerste dag waren er al kamers bezet. In 2017 waren er in totaal 57 gasten. Dit jaar werden er al 21 mensen ingeschreven.

Het merendeel van hen bevindt zich ook echt in de laatste levensfase, maar voor een enkeling geldt dat niet. Van de acht kamers zijn twee kamers beschikbaar voor 'respijtzorg': tijdelijke opvang van iemand die ernstig ziek is met als doel de mantelzorger en/of het gezin te ontlasten. "Een mevrouw is zelfs drie keer een weekend bij ons geweest. Haar man zorgt voor haar en dan is het fijn dat we hem op deze manier kunnen ontlasten."

'Voor iedereen die ons verlaat, komt er een blaadje aan de boom'

Ze hebben een ANBI-status maar financieel is het best wel pittig, laat Marina weten. Een van de tegenvallers was de verlaging van de eigen bijdrage. Daar zijn ze, naast giften en donaties, grotendeels van afhankelijk. Maar spijt dat ze dit 'bijna-thuis-huis' zijn gestart hebben ze absoluut niet. "We krijgen zulke fijne reacties, ook van familieleden. Dat geeft zo veel voldoening." Marina herinnert zich een van de reacties van een van de bewoners nog goed: "Ik heb nu al het gevoel dat ik in de hemel ben. Jullie zijn allemaal engelen, zo lief zijn jullie"

Inmiddels zijn er ook een aantal tradities ontstaan. Zoals een tweejaarlijkse herinneringsbijeenkomst voor alle gasten die tot dan toe overleden zijn. Er wordt gezongen en gedichten voorgelezen. En er is een herinneringsboom. "Voor iedereen die ons verlaat, komt er een blaadje aan de boom."

Gooise tram keert terug op straat

Elektrische tram moet vanaf volgend jaar rijden

Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN De Gooise tram rijdt vanaf het voorjaar in 2019 weer door Gooise Meren. Dat is de bedoeling van de Stichting Gooise Tram die vorige week officieel is opgericht.

Het is de bedoeling dat de originele stoomtram die hier ooit in de regio reed wordt nagebouwd als elektrische tram, zodat deze zonder rails overal kan rijden.

De stichting heeft al contact met twee bouwers die dat zouden kunnen en heeft 400.000 euro nodig om het project te realiseren. De tram zal 25 kilometer per uur gaan rijden. "Zoals we nu inschatten, zal een kaartje 2,75 euro gaan kosten en zal een dienst mogelijk zijn, waarbij de tram elk uur of elke 1,5 uur rijdt", maakte voorzitter Han Landman van de stichting bekend.

Meerdere haltes

De tram zal onder andere toeristen in de haven van Huizen op kunnen pikken en dan langs diverse plaatsen als de Krachtcentrale, het Huizer Museum en het centrum rijden. In Naarden doet de tram Oud Valkeveen en de Vesting aan. Ook wordt Blaricum opgenomen in de route met het toekomstige 'Blaricum aan Zee'. "De route kan later eventueel met Laren worden uitgebreid", zo laten de initiatiefnemers van de tram verder weten.

Uit de historie van Bussum en Naarden
Geheimen

Brief van het Militair Gezag (de tijdelijke regering) d.d. 19 mei 1945

Door het Nationaal Archief in Den Haag worden ieder jaar in januari de stukken vrijgegeven waarvan de geheimhoudingstermijn is verstreken. Ook dit jaar is daarbij weer een aantal onderwerpen uit de geschiedenis van Naarden en Bussum. Het meest opzienbarend zijn de archiefstukken over 'de kluis van Mussert'.

Anton Mussert was de leider van de Nationaal Socialistische Beweging, een politieke partij die in de jaren 1940-1945 nauw samenwerkte met de Duitse bezettingsmacht. Aanhangers van de N.S.B. waren berucht om hun hand- en spandiensten aan de bezetters. Zij werden na de bevrijding voor hun landverraad en andere misdaden vervolgd. Mussert werd ter dood veroordeeld en in 1947 geëxecuteerd.

Brief van SI/LK (?) d.d. 21 juli 1945

Familie van de N.S.B.-voorman woonde in de villa Eik en Linde aan de Amersfoortsestraatweg 36 in Naarden (recht tegenover Jan Tabak, nu staat er nieuwbouw). Bij de bevrijding in mei 1945 is door een Bussumse arrestatieploeg in de tuin van Eik en Linde een kluis opgegraven. Eigendom van Anton Mussert. Over de inhoud van deze brandkast is in de loop der jaren al veel door historici en onderzoeksjournalisten geschreven. En nu is het voor iedereen mogelijk om ook zelf een kijkje te nemen.

Veel contant geld, pakken aandelen en verschillende sieraden. Maar de meest brisante vondst vormt een stapeltje brieven. Op de door de arrestatieploeg opgestelde inventarislijst wordt dit omschreven als 'Eenige zeer interessante brieven, betrekking hebbende op het intieme particuliere leven van Mussert'. De Naardense villa werd al beschouwd als een 'liefdesnestje' waar zich een geheim dubbelleven van de gehate politicus afspeelde. De vondst in de kluis bevestigde deze roddel.

De brandkast is na inventarisatie verzegeld en in een bankgebouw in Hilversum opgeborgen. Een Bussumse jurist werd aangesteld als beheerder van de in beslag genomen villa en de daarin aanwezige (deels gestolen) eigendommen. Uit de nu openbaar gemaakte archieven blijkt dat dit niet altijd volgens de regels is gegaan. Een van de leden van de arrestatieploeg kreeg bijvoorbeeld de gelegenheid om een aandenken uit te kiezen. En de bewindvoerder bezweek zelf voor de verleiding en verkocht voor eigen gewin een aantal aandelen. Het leverde hem een celstraf van een jaar op.

Een peperduur platina collier met een briljanten hanger bleek 'zoekgeraakt'. En de brieven, die zijn eveneens spoorloos verdwenen. Ook toen twee jaar geleden de 92-jarige vrouw overleed die indertijd als jong meisje het 'liefdesnest' bewoonde kwamen zij niet tevoorschijn.

Op de website van de Historische Kring Bussum is een aantal papieren uit het Nationaal Archief over 'de kluis van Mussert' in te zien.

Hans Jonker        

De Schakel houdt een paaslunch voor buurtbewoners. Foto: Yvette de Vries

Donderdag 22 maart

WerkZoekersServicePunt

9.00 uur | WOC De Palmpit Bussum

Inloopspreekuur tot 12.00 uur.

Geef-en-neemwinkel

9.00 uur | SCAN Naarden

Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

Busdagtocht

8.30 uur | Het Trefpunt Bussum

De ASGM busdagtocht gaat naar het Kaarsenmuseum in Baarle Nassau. Vertrek: Huizen, met meerdere opstapplaatsen in Bussum. De kosten bedragen € 51,- voor leden en € 55,- voor niet-ASGM-leden. Info en aanmelden: 035-5258205 of 035-52555652.

Piano- en zanglessen

14.00 uur | Remonstranten

Piano - en zanglessen.

Inloopspreekuur

16.00 uur | Van Vuure

Voor alle uitvaartgerelateerde vragen, informatie over verzekeringen en het nakijken van polissen.

Yogales

20.00 uur | Studio Werk met Yoga

Proefles yoga, aanmelden via info@werkmetyoga.nu. Locatie: Jachthaven Naarden.

Luisteren naar jezelf

20.00 uur | Atma-coaching

Eyeopenende en boostgevende training.

Training 'Jezelf kennen'

20.00 uur | Atma-coaching

8-delige training.

Il Compani Quintet

20.30 uur | deMess

Het I Compani Quintet (ICQ) brengt een dwarsdoorsnede uit het I Compani repertoire. Muziek van Rota, Verdi, Gato Barbieri, naast eigen werk.

Vrijdag 23 maart

Trio Escapada 'Vuur'

20.30 uur | deMess

Trio Escapada 'Vuur' Emma Breedveld - viool, Bence Huszar - cello, Sebastiaan van Delft - piano.

Inloopspreekuur

10.00 uur | Bibliotheek Bussum

Een team van computerdeskundigen van SeniorWeb beantwoordt kosteloos vragen. Tot 12.00 uur.

Spelletjesmiddag

14.00 uur | WOC De Palmpit

Kosten € 1,-.

Visagie workshop

19.30 uur | INDISHA

Tip voor een gezellig en leerzaam avondje uit. Er zijn kosten aan verbonden.

Zaterdag 24 maart

Vinyasa yoga

8.45 uur | YogaYvonne

Locatie: Naarden.

Creatieve markt

10.00 uur | WOC De Palmpit

Creatieve markt die in het teken staat van Pasen. Entree gratis. Verhuur tafels (80 x 80) à € 5,-. Tel. 035-6936297.

Bazaar

10.30 uur | Broedplaats

Gezellige bazaar met voor elk wat wils. Locatie: Broedplaats Gooise Meren, Bussum.

Masterclass Piano

13.30 uur | Brinkhuis Laren

Door toppianiste Daria van der Bercken aan talentvolle leerlingen van De Gooische Muziekschool. Locatie: Andreaskerk, Trufpoortstraat 29, Naarden. Gratis kaarten via: info@degooischemuziekschool.nl.

Paaslunch

11.00 uur | De Schakel

Tot 16.00 uur. De kosten zijn € 9,- per persoon. Opgeven: 035-6949312 of bij De Schakel.

PIOS workshop

14.00 uur | PIOS Bussum

Robot bouwen onder professionele begeleiding. Voor jongens en meiden van 10 t/m 14 jaar. Van 14.00-16.30 uur. Locatie: Herenstraat 51, Bussum. Kosten: € 10,-.

Lezing

14.00 uur | WOC Spieghelwijck

Lezing over het leven van de wereldberoemde Engelse schrijfsters Charlotte, Emily en Anne Brontë. Kosten: 10 euro incl. koffie/thee en 'English tea-achtige versnaperingen'. brontezusjes.nl.

Chachacha - salsa - bachata

18.45 uur | Heart to Heart

Danslessen van dansleraar Walid! Baila. www.hearttoheart.nl.

Clous van Mechelen

20.30 uur | deMess Naarden

Clous van Mechelen heeft een theaterprogramma gemaakt met de liedjes van Tol Hansse.

Zondag 25 maart

Yogales

9.00 uur | Studio Werk met Yoga

Proefles yoga, aanmelden via info@werkmetyoga.nu. Locatie: Jachthaven Naarden.

Lezing

10.30 uur | de Besant Hall

Jan Pieter Schreur geeft een onderbelichte kijk op de geschiedenis via het verhaal van de dertien oerstammen. werkgroepdenieuwemens.nl.

Muzikale middag

14.00 uur | WOC Bellefleur

Verzorgd door het Syn Tact Ensemble met Jiddische en Sefardische liederen. Tot 16.00 uur. Zaal open vanaf 13.30 uur. Kosten: € 4,-. Locatie: Mackaylaan 11a, Naarden.

Afscheidsconcert

15.00 uur | St Jozefkerk

Gratis concert muziekvereniging Het Gooi. Deuren open om 14.30 uur.

Wedstrijdje?!

15.30 uur | deMess Naarden

Wedstrijdje?! Dat wordt knokken met Jan J. Pieterse, Johan Hoogeboom en gast Ivo de Wijs!

The Crucifixion

16.30 uur | Wilhelmina Kerk

Een meditatie over het lijden van Jezus. Het is een korte passie (ongeveer 1 uur) waarbij de luisteraar actief wordt uitgenodigd de koralen mee te zingen. Door het vocaal ensemble Voices met Wybe Kooijmans als organist.

Power Strength Balance Yoga

Heart to Heart

Drie vaste lessen per week. www.hearttoheart.nl.

Maandag 26 maart

Opticien aan huis

10.00 uur | WOC De Palmpit

Stoffer Optiek (opticien aan huis). Gratis ogen laten meten, bril laten schoonmaken en vragen stellen over ogen/bril.

Paasbrunch

10.30 uur | Stokjes en Lepel

ASGM paasbrunch. Aanvang 10.30 precies. De kosten bedragen € 8,50. Uiterlijk opgeven 25 maar via 035-6910795.

Open eettafel

17.30 uur | WOC De Palmpit

Open eettafel met een versbereide maaltijd. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Lichte Hatha yoga

19.00 uur | YogaYvonne

Locatie: Naarden

Bas waar ben je

19.30 uur | De Uitwijk

Vrijblijvend luisteren naar het afwisselende repertoire. Elke maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur uur repetitie in De Uitwijk, Dr. Schaepmanlaan 10 te Bussum.

Muzikale avond

19:00 uur | WOC De Palmpit

Gratis optreden koor BV de Zangerij met een heel afwisselend programma: sfeervol, maar ook vrolijk/licht Amerikaans.

Dinsdag 27 maart

Volksdansen

10.00 uur | SCAN Naarden

Kosten: €12,50 voor vier weken. Informatie en aanmelding: 06-13 69 84 34.

Schoolbreed dansproject

15.10 uur | Sporthal De Lunet

In het kader van het schoolbrede cultuurproject studeren alle leerlingen tijdens een workshop van 'Max Music' een dans in. Aan het eind van de dag worden de dansen in de Lunet gepresenteerd aan ouders en andere leerlingen.

Piano- en zanglessen

14.00 uur | Remonstranten

Piano- en zanglessen

Stiltemaaltijd

18.30 uur | AC Jan Ligthart

Samen in stilte eten, een meditatief moment. Vrijwillige bijdrage, maaltijd is veganistisch. Aanmelden 035-6317068 of lisa@indeolmen.nl.

Woensdag 28 maart

Spieghelcafé

10.00 uur | Spieghelkerk

Het pas geopende Spieghelcafé is de 'huiskamer van het Spieghel'. Locatie: achter de Spieghelkerk, Nieuwe 's-Gravelandseweg 34, Bussum. Tot 11.30 uur. Gratis toegang.

Dementie

14.00 uur | Vivium Godelinde

Meerdere bijeenkomsten over het gebruik van het gratis hulpmiddel De Keuzehulp en informatie over de DemenTheek in de regio. Mantelzorgers en professionals welkom. Er zijn diverse bijeenkomsten. Geen inschrijving nodig.

Mindfulness en meditatie

20.00 uur | Atma-coaching

Aanmelden via de website of bel 06-16380595.

Over Van Kooten & De Bie

20.30 uur | deMess Naarden

Onder de titel 'En wel hierom!' brengt deMess het unieke en legendarische duo Van Kooten en De Bie terug op het scherm.

Bridgen

19.30 uur | Het Trefpunt

Locatie: Lorenzweg 59 in Bussum. Info tel. 035-6940321.

Donderdag 29 maart

Goois Maculacafé

14.00 uur | Het Trefpunt

Joop Sanders geeft voorlichting over het gebruik van iPhone en iPad. Gratis toegang.

WerkZoekersServicePunt

9.00 uur | WOC De Palmpit

Inloopspreekuur tot 12.00 uur.

Paasworkshop

10.00 uur | WOC De Palmpit

Paasstukjes maken o.l.v. Co Amesz, tel. 033-29 82 675. Kosten: € 7,50 p.p. excl. materiaal.

Geef-en-neemwinkel

9.00 uur | SCAN Naarden

We zijn open: maandag, dinsdag, Donderdag en vrijdag.

Fietsen met de buurtcoach

10.30 uur | Wijkpost De schakel Naarden

Fietstocht richting Muiden. Om 16.00 terug naar Naarden. Er zijn kosten aan verbonden. Aanmelden: 035-694 4742.

Piano- en zanglessen

14.00 uur | Remonstranten

Inloopspreekuur

16.00 uur | Afscheidscentrum Van Vuure

Inloopspreekuur met alle uitvaartgerelateerde vragen, informatie over verzekeringen en het nakijken van polissen.

Yogales

20.00 uur | Studio Werk met Yoga

Proefles yoga en wekelijkse lessen. Locatie: Jachthaven Naarden.

Aanmelden

Paaslunch

24 maart | De Schakel

De Schakel aan de Kolonel Verveerstraat houdt op 24 maart een Paaslunch. Het moet een gezellige middag worden. De zaal gaat vanaf elf uur open, vanaf half twaalf wordt de lunch geserveerd. Vanwege de inkopen door het team van De Schakel is aanmelden verplicht. Dat kan bij Tiny van der Horst op 035-6949312 of door in te tekenen op een lijst die klaarligt in het Naarder buurtcentrum.

Goois Jazzfestival wordt spektakel

BUSSUM Met topacts als zangeres Jacqueline Govaert en dj Gerard Ekdom belooft het Goois Jazzfestival in theater Spant! zaterdag weer een waar spektakel te worden. Het programma zit vol, maar de zaal nog niet helemaal. Kaarten reserveren kan op www.spant.org.