NaarderNieuws

22 april 2015

NaarderNieuws 22 april 2015


Ruysdaelplein geopend

Veel belangstelling bij de opening. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Het is zover. Het Ruysdaelplein is na jarenlange discussies en recente werkzaamheden eindelijk officieel geopend.

Wethouder Marleen Sanderse en Jelmer Kruyt, fractievoorzitter van de VVD, hadden de eer het plein te openen. De belangrijke toegang tot Naarden-Vesting heeft een grondige make-over gehad. Zo is er onder meer nieuwe bestrating gekomen om het plein dezelfde uitstraling te geven als de Marktstraat en de Cattenhagestraat. Ook nieuw zijn de bankjes en de lichtmasten. Een aantal oude elementen zijn bewaard gebleven zoals het groene karakter, de vijver en het beeld 'De Samenwerking' dat er al sinds 1969 staat.
De pleinbewoners reageren over het algemeen enthousiast op het vernieuwde plein. Ze noemen het Ruysdaelplein nu mooi en verzorgd, hoewel het ook wel even wennen is. NaarderNieuws sprak diverse betrokkenen over het project.
Kijk voor alle reacties op het Ruysdaelplein en voor meer foto's op pagina 16/17 in deze krant.

Afscheid van Dicky Boltini

Emotioneel afscheid. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Dicky Boltini is, omgeven door haar circusvrienden, gisteren begraven op Oud Valkeveen. Ze werd 83 jaar oud. Dicky Boltini stond bekend als de koningin van het Nederlandse circus.

Dicky Boltini werkte als artiest in het circus van Toni Boltini en ze was zijn eerste vrouw. Ze had haar eigen paarden- en fietsnummer. In 1980 kocht circusdirecteur Toni speelpark Oud Valkeveen in Naarden. Dicky woonde zelf ook op Landgoed Oud Valkeveen. Ze overleed na een kort ziektebed. Rob de Nijs zong op de uitvaart.

500

jaar oud is het Gooische vrouwtje dat terugkeert in Naarden

Reünie met mijzelf

Mijn oude Koningin Emmaschool in Bussum vierde haar 100-jarig bestaan. Natuurlijk met een reünie. Toch ben ik er niet heen gegaan.

Voor mij betekende dat eeuwfeest meer een persoonlijke terugblik in het verleden en niet zozeer een her-ontmoeting met al die personen die ik daar in de loop van die 8 jaren heb meegemaakt. Het zou er toch op uitdraaien dat er veel gesproken zou worden over al die jongens en meisjes van toen die er nu niet meer zijn. Dood, dus. Nee, niets voor mij, hoor. En zeker niet zonder dat prachtige schoolgebouw waar alles plaatsvond. Bovendien kwam het als een soort schok toen ik mij realiseerde dat 2015 ook het eeuwfeest zou zijn geweest voor Pa Buhr. De man aan wie ik mijn aanwezigheid hier in Nederland te danken heb. Op de foto ben ik net 4 jaar. Klaar om de grote reis naar het onbekende te ondernemen. We schrijven 1952. Ik had een dag voor het vertrek vanuit Frankrijk een ketel kokend water over mijn linkervoetje gehad en daarom kon ik alleen die loszittende schoentjes verdragen. Er zat een enorme blaar die ik de bijna 24 uur durende treinreis met me mee zeulde. Ik liep expres mank. Eenmaal in Nederland moest ik naar school. Het volgende trauma was de grote brand in de Sandtmannlaan. Recht tegenover de school. Ik zat bij juffie Kuipers in de klas. Tijdens de grote fik heb ik alleen maar op haar schoot gezeten. Ik was haar lievelingetje. Sorry Gijs, Annelies, Lonneke, Mieke, Herbert, Jan, Wim, Karin, Margit, Jaap, Roy, Marjan, Henriëtte, Frank, Boudewijn en al die anderen. Jullie moeten het hiermee doen.

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 25/04 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Viering diaken A. Geria
*PGB Wilhelminakerk geen dienst, gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. G. J. Meijeren; 17.00 u. ds. J. Vis
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. kwartetdienst in Bussum ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.300 u. Ochtendgebed
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. M. Nijkamp; 19.00 u. KerkAnders
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 30/04 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Vanaf vrijdag wisselvallig, vanaf zondag ook koeler
Tot eind deze week houden we het droog dankzij een blokkerend hogedrukgebied boven de Britse eilanden. Daar komt verandering in. Vanaf het weekeinde ligt er een lagedrukgebied rond het Noordzeegebied met daarbij een zuidwestelijke luchtstroming. Het wordt tijdelijk zachter. Keerzijde is dat het wisselvallig wordt met soms regen en vanaf zondag is het ook koeler.

Donderdag en vrijdag
Donderdag blijft het droog. Er zijn wolkenvelden en af en toe schijnt de zon. Het wordt 14 graden bij een zwakke tot matige noordenwind. Vrijdag draait de wind naar zuidwest en trekt iets aan. Het wordt zachter met een maximum van 18 à 19 graden. Eerst schijnt de zon, maar er komt geleidelijk meer bewolking. Later in de namiddag of avond kan er wat regen vallen.

Het weekeinde + Koningsdag
Zaterdag is het eerst bewolkt met kans op regen. Later klaart het wat op. Het wordt 17 graden. Zondag wordt het iets koeler met 14 à 15 graden. Het is dan half tot zwaar bewolkt met kans op enkele buien. Ook op Koningsdag lijkt het wisselvallig te worden, maar deels ook droog met ruimte voor wat zonneschijn. Het wordt circa 13 graden bij een matige zuidwestenwind.

Weetje
Vorig jaar werd het op de eerste Koningsdag 18 graden. De zon scheen geregeld. Omdat 27 april op een zondag viel, werd Koningsdag op zaterdag 26 april gevierd. Dat kwam qua weer goed uit, want op de 27e werd het 15 graden met weinig zon en het regende enige tijd. Net als op Koninginnedag (30 april) kan het ook al warm zijn. Op 27 april 2007 werd het 27 graden.

Schrijver brengt nieuw boek rond in bio-Porsche

Van Huijstee tourt door Nederland met deel III Diego Zonnesteek

Maurits van Huijstee levert deel III persoonlijk af bij de Bussumse duurzaamheidswethouder Lia de Ridder. Die had deel I en II al. Foto: Bob Awick

door Lisa van Dorp

NAARDEN - De fans moesten er even op wachten, maar deel III van de Diego Zonnesteek-reeks is uit. Naarder kinderboekenschrijver Maurits van Huijstee bracht afgelopen week de eerste 350 intekenaars hun felbegeerde boek. Hoogstpersoonlijk, in een Porsche 928 Grand Coupé op groen gas. Want het verhaal van Diego draait om de strijd tegen klimaatverandering.

Van Huijstee heeft sinds deel I verscheen in 2012 een kleine 15.000 Diego Zonnesteek-boeken verkocht. Hij las voor uit eigen werk op zo'n 180 basisscholen. Zijn boeken worden gelezen door jongens en meisjes van negen tot dertien jaar. "Maar op tournee ben ik ook volwassen fans tegengekomen." Vanwege het succes van Diego is de Naarder sinds een paar maanden fulltime schrijver.

Diego wil zijn wereld redden van klimaatverandering

Hoe rijdt de Porsche?
"Als een speer. Je kunt vol gas door de bocht. Hij rijdt op groen gas, gemaakt van afval. Op twee volle tanks haal je 300 kilometer. De biobrandstof is gemaakt door bacteriën, een leuke link met het boek. Diego is kind aan huis bij uitvinders die met bacteriën werken. En die beestjes hebben een hoofdrol in het boek."

Een drukke week gehad?
"Het is me ontzettend goed bevallen: iedereen was dolblij met deel III. Sommige kinderen hadden de eerste twee delen al meerdere keren gelezen. Ik had me wel een beetje verkeken op hoe lang het duurt om 40 boeken per dag door heel Nederland te bezorgen. Ik ging om 08.30 uur de deur uit en was niet voor 23.00 uur terug."

Wie is Diego Zonnesteek?
"Hij is het kind dat alles voelt, hoort en ziet. Diego staat in contact met het Magische Veld en voelt gevaar aankomen. In de loop van het verhaal worden zijn krachten steeds sterker en dat heeft hij ook nodig om zijn wereld te redden van de klimaatverandering. En zichzelf, want er wordt op hem gejaagd door een kwade ondernemer die de wereld vervuilt."

Je leest niet veel kinderboeken met de strijd tegen klimaatverandering als thema.
"Het irriteert mij enorm dat een kleine groep rijken bijna alles heeft in de wereld en alles vervuilt. Zij vinden het normaal om altijd maar meer en meer binnen te halen ten koste van de natuur en daarover te liegen. Tenenkrommend. Zo gaat de wereld naar de knoppen. De Diego-boeken zijn een tegengeluid tegen die rücksichtsloze hebzucht."

Deel I wordt nu in het Chinees vertaald.
"De vertaling komt eind dit jaar uit. Het zou leuk zijn als het iets wordt. Ik heb het in het Engels laten vertalen om buitenlandse uitgevers te interesseren. Het eerste land is China geworden. In tegenstelling tot het beeld dat in het Westen leeft, is China erg met duurzaamheid bezig. In China gebeurt veel meer dan in Nederland. Ze hebben windmolens die 10 miljoen huishoudens van stroom kunnen voorzien."

Het slot van de serie komt over een dik jaar uit.

Gemeente- huis komt in Bussum

Hulpdiensten rukken uit. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De fusieraad heeft unaniem besloten dat het nieuwe gemeentehuis van Gooise Meren in Bussum komt. Het gemeentehuis wordt hiervoor grondig verbouwd.

Komende tijd wordt gezocht naar een architect. Parkeren en duurzaamheid van het gebouw zijn aandachtspunten. In het gemeentehuis komen 350 ambtenaren te werken, de raad en het college. De nieuwe griffier van Gooise Meren is ook al bekend, dat wordt Minke Knibbe die nu werkzaam is als raadsgriffier in Naarden. In Muiden komt een servicepunt met beperkte dienstverlening. Ook wordt bij de provincie aangedrongen op goede busverbindingen voor bewoners van Muiden en Muiderberg naar het gemeentehuis in Bussum.

Man valt van dak Verlengde Fortlaan

NAARDEN - Een man heeft afgelopen vrijdag hoofdletsel opgelopen toen hij van het dak viel. Het ongeluk gebeurde op de Verlengde Fortlaan.

De bewoner was aan het werk op het dak toen hij zijn evenwicht verloor en naar beneden viel. Hij kwam eerst op het afdak terecht en daarna op de straatstenen. De ambulance en de traumahelikopter waren snel ter plaatse om de man naar het ziekenhuis te brengen.

Zó leuk is scouting Olav

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Scouting Olav had afgelopen zaterdag alles uit de kast getrokken om nieuwe leden te werven. Op de open dag konden kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 16 jaar oud meedoen aan allerlei leuke activiteiten. Die liepen uiteen van knutselen en broodjes bakken op een kampvuur tot lopen in de aquabubbel of roeien op de vestinggracht. De scouts hadden een geweldige dag met prachtig weer. De vrijwilligers sloten de dag af met een barbecue.

Hockeyers HC Naarden tweede

NAARDEN - De hockeyers van HC Naarden hebben nog kans om te promoveren. De Naarders staan nog steeds tweede na een 5-2 zege op Alphen afgelopen weekend.

HC Naarden kwam al snel op een 2-0 voorsprong te staan, maar zag de tegenstander vlak na rust weer terugkomen tot 2-2. De Naarders rechtten daarna de rug en konden met vele kansen en doelpunten toch een afgetekende zege boeken.

Hockeysters houden koers
Met weer een zege houden de hockeysters van HC Naarden ook nog kans op deelname aan de play-offs. De Naarders, momenteel derde, wonnen afgelopen weekend met 6-0 van het veel lager geklasseerde Woerden.

Het hockey van HC Naarden kon op momenten beter, maar de hockeysters bewezen wel kansen goed te kunnen benutten. Voor rust kwam HC Naarden al op een 4-0 voorsprong en daarmee was het duel al gespeeld. Na rust waren er geen problemen meer.

'Gooisch vrouwtje' maakt comeback in de Grote Kerk

Kerk krijgt 500 jaar oud beeldje terug

Reeders: 'Het is een echt welgesteld Goois vrouwtje.' Foto: Rijksmuseum

NAARDEN - De Grote Kerk heeft een primeur: binnenkort is 'het Gooische Vrouwtje', een houten beeldje uit 1510, weer in de kerk te bewonderen. Het vrouwtje sierde eeuwen het middeleeuwse orgel van de kerk, maar belandde in het depot van het Rijksmuseum. Op verzoek van directeur Marlo Reeders krijgt de kerk het beeldje nu 'in langdurige bruikleen'.

Reeders is blij: "Erfgoed komt uit het depot én dit beeldje versterkt het middeleeuwse karakter van de kerk." Het vrouwtje hoorde bij het orgel dat tot 1862 in de kerk stond. "Het is samen met de orgelpanelen aangekocht door het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap. De panelen hangen nu in het Rijks, het beeldje belandde in het depot." Volgens Reeders is het vrouwtje familie van degene die het orgel omstreeks 1500 aan de kerk schonk. "Ze ziet er mooi gekleed uit en heeft geen bijbelse symboliek. Het is een echt welgesteld Goois vrouwtje." Wanneer het beeld terugkomt, is nog onbekend. Waar wel: in de nis tussen de kooromgang en de stilteplek. Reeders laat een speciale klimaatkast bouwen.

Anne Maaike Wagenaar, 42 jaar


Naardense sinds 1998

Foto: Yvette Geerts

Waar houd je je overdag mee bezig?
"Vooral met gezondheid en ik werk als shiatsutherapeut en kinesioloog."

Hoe gezond leef je zelf?
"Ik ben geen overdreven gezondheidsfreak. Ik eet niet alleen rauwe voeding, dat is niet goed. Ik eet veel groenten en soms wat biologisch vlees. Ik drink veel water en detox regelmatig."

Wat zijn je hobby's?
"Ik doe aan yoga, kom vaak in het Filmhuis Bussum en vind het heerlijk om met de hond te wandelen. Dan kom ik helemaal tot rust. Ook lees ik graag boeken."

Laatste film die je hebt gezien?
"'Loin des hommes'. Een prachtig verhaal, heel mooi gespeeld."

Op wie in je omgeving ben je trots?
"Op mijn drie kinderen, omdat ik vind dat ze op bijzondere wijze uitgroeien tot eigen mensen en hun eigen weg aan het vinden zijn."

Waar in Naarden kom je graag?
"Op de buiten- en binnenwallen. En ik woon zelf prachtig."

Hoe zouden andere mensen jou omschrijven?
"Sociaal, toegankelijk en geïnteresseerd in anderen."

Met welke eigenschap van jezelf ben je blij en met welke niet?
"Mijn positiviteit en humor, die halen mij uit moeilijke situaties. Wat ik jammer vind is dat ik soms een iets te sterke mening heb."

Als je een dag burgemeester zou zijn van Naarden, wat zou je dan aanpakken?
"Meer groen, meer natuur. Minder aangeharkte tuintjes."

Welk boek lees je?
"Mila Repa, over het leven van een Tibetaanse monnik."

Naar welke muziek luister je graag?
"Op het moment veel van Bach en Vivaldi, maar ook oude hippiemuziek (The Doors), jazz en Braziliaanse muziek."

Waar zullen we samen eens op proosten?
"Op al het goede in ieder mens."

Verkeers- controle levert 26.000 euro op

Verkeerscontrole. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De politie heeft voor 26.000 euro aan openstaande boetes geïnd tijdens een grote verkeerscontrole afgelopen woendag.

Diverse automobilisten werden langs de snelweg bij Naarden aangehouden. Het ging om een grootscheepse controle van de politie, douane en belastingdienst. Er werd gekeken wie openstaande boetes had, of mensen alcohol hadden gedronken en of de wagens apk gekeurd waren. Bij de controle werden 19 auto's door de politie in beslag genomen.

Genieten op het water bij RV Naarden

Wethouder Marleen Sanderse achter in de boot. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Wat is er mooier dan op een weekenddag genieten van de zon en het water? Roeivereniging Naarden kon afgelopen zaterdag rekenen op flink wat belangstellenden.

De aanwezigen konden kennismaken met de vereniging en bij een van de leden in de boot stappen. Voor de gelegenheid was ook wethouder Marleen Sanderse aanwezig. Zij gaf bij de club de aftrap voor de Nationale Sportweek waar Naarden aan meedeed. De wethouder vertelde ook over haar eigen roei-ervaringen.

Dag vol schoolhockeyduels op velden HC Naarden

Foto: Sjoerd Stoop

NAARDEN - Een drukte van belang op de hockeyvelden van HC Naarden afgelopen vrijdag. De hele dag door stonden grote groepen schoolhockeyers op de velden voor de voorrondes van het KNHB Schoolhockey. Er deed geen Naarder school mee, wel Bussumse scholen: het Goois Lyceum, het Willem de Zwijger College en het St. Vituscollege leverden teams. Er werd de hele dag volop gestreden voor deelname aan de volgende ronde. Het was goed te merken dat de jonge sporters het evenement erg serieus namen: ze speelden fanatiek en langs de kant werd er volop gecoacht.

Uitvergrote types bij Gooische Vrienden

Een scène uit de voorstelling. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Theater de Plankeniers zat afgelopen zondag vol publiek voor de laatste voorstelling van Gooische Vrienden. Een tragikomedie over vijf vrienden die bij elkaar komen in de tuin van een luxe villa en wachten op de komst van een oude vriend die net twee maanden geleden zijn vriendin heeft verloren. De onderlinge verhoudingen staan op scherp en dat leidt geregeld tot hilarische situaties.

"Dat zes mensen het zo ingewikkeld kunnen maken", hoor je bezoekers zeggen. Bezoekers genoten van de uitvergrote typetjes die, ondanks dat, heel herkenbaar bleven. Het was genieten van alle acteurs, maar in het bijzonder van Corien van den Wall Bake alias 'de wandelende tak', de kinderloze vriendin van het echtpaar des huizes met een man die altijd ziek is. Zij zette op sublieme wijze haar personage neer. Haar fysieke spel was tot in de finesse uitgevoerd en zorgde voor menig lachsalvo in het publiek.
Maar ook Hans Wiegerinck als de onrustige John en Peter van Bokhorst, die ook de regie op zich nam, als de arrogante man des huizes zetten een prestatie van formaat neer. Ook de psychose waar de vrouw des huizes in belandt omdat ze niet bij de bereden politie mocht, zal menig bezoeker blijven heugen.
De energie waarmee gespeeld werd, de scherpe timing en het overtuigende spel onderstreepten de schrijnende situaties en zorgden ervoor dat de onderlinge frustraties voelbaar waren en aan de oppervlakte kwamen te liggen. Het publiek kon de voorstelling vanuit de zaal en vanaf het podium volgen. Het stuk werd zo gespeeld dat het van beide kanten goed te volgen was, wat een grappig effect had volgens verschillende bezoekers. "Dat hebben ze heel goed opgelost", aldus een bezoeker.
Het was een waardige laatste voorstelling van Gooische Vrienden. "Dit was echt top", kwam menig bezoeker tot de conclusie.

Leerlingen Godelindeschool dansen voorstellingen

Dansproject zeer geslaagd

Voorstelling in De Lunet. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Na flink geoefend te hebben was het onlangs zover: alle kinderen mochten een dansvoorstelling op de planken brengen. Over vier dagen verdeeld hebben alle 27 groepen een dansshow gegeven.

Van groot tot klein: iedereen kreeg de krans te laten zien wat ze op hun eigen niveau kunnen. Om de voorstellingen extra goed te maken werd de samenwerking gezocht met Scapino in School. Deze club begeleidt projecten op scholen met gediplomeerde dansdocenten/dansers.

De kinderen kwamen verkleed in hun eigen thema en hadden er ook zelf attributen bij gemaakt. De gekozen thema's waren onder andere diverse films zoals western en horror en dansen met onderwerpen als journalisten en fotografen.
Afgelopen donderdag deden de kinderen uit groep 7 en 8 de voorstelling 'de laatste editie'. Zij zijn ook te zien op de foto. Het verhaal ging over twee kinderen die in de krant lezen over de Godelindeschool. Het was een reportage over de feestdag ter ere van het 66-jarige bestaan: Godelinde sixtysix.
Al lezend en dansend haalden de kinderen herinneringen op aan die onvergetelijke dag.

Onderbreking inzameling Poorters

NAARDEN - Stichting De Poorters van Naarden houdt vanwege het Fotofestival Naarden geen inzameling op de maandagavond in de maanden mei en juni. De reden is dat er door het festival ruimtegebrek is.

De Poorters staan vanaf juli weer klaar op maandag tussen 18.30 en 20.00 uur voor het inbrengen van kleding, meubels, medische artikelen en andere spullen. Verzamelpunt is in gebouw de Hoed op het Adriaan Dortsmanplein. Overigens meldt de stichting dat het eerste transport met hulpgoederen naar Patapoklosi in Hongarije is vertrokken. Wie bij wil dragen aan de transportkosten kan kijken op poorters.nl.

Dance Camp deze zomer voor 5e keer

NAARDEN - Jelly Jam Dance houdt komende zomervakantie voor de vijfde keer een Dance Camp in Naarden. Kinderen van 6 tot en met 12 jaar oud kunnen hieraan meedoen.

De dansers werken naar een eindvoorstelling toe waarin alle dansstijlen aan bod komen: van hiphop tot danstheater. Willy Tiepel van de dansschool: "Het is leuk om een totale dansweek te kunnen verzorgen waarbij je intensief met elkaar aan de slag gaat en je meerdere dansstijlen kunt proberen. Zowel streetdance als breakdance kunnen uitgeprobeerd worden. We bieden een totaalpakket waarbij naast dans, beleving en creativiteit van het kind centraal staat."

Naast geplande buitenactiviteiten gaan de kinderen ook gezamenlijk aan de slag voor hun kleding, decor en schmink voor hun show. Inschrijven kan via info@jellyjamdance.nl of bel Willy: 06-41470469.

GS: fuseren financieel verantwoord

BUSSUM - Bussum, Naarden en Muiden kunnen financieel verantwoord gaan fuseren. Dat stellen Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland.

Gedeputeerde Staten reageren daarmee op de genomen maatregelen en de resultaten van het Artikel-12-rapport over de financiële situatie van de gemeente Muiden. Dat rapport werd enkele weken geleden gepresenteerd. GS stellen dat veel geldproblemen worden opgelost en dat er voldoende steun komt om financieel gezond te fuseren.

Plasterk
GS hebben nog wel een gesprek met verantwoordelijk minister Ronald Plasterk gevraagd om haar standpunten kenbaar te maken, voordat het rapport vastgesteld wordt en alle maatregelen zeker worden.

Verkiezing valt in de prijzen

NAARDEN - De Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek is dit jaar opnieuw gewonnen door het WeesperNieuws, het zusje van NaarderNieuws.

De prijs wordt toegekend door brancheorganisatie Nederlandse Nieuwsblad Pers (NNP). Dit jaar werd de award toegekend voor het initiatief van het WeesperNieuws voor de verkiezing van 'de Weesper van het Jaar'. Volgens de onafhankelijke jury een blijmoedig initiatief waarmee de krant zijn bindende rol in de samenleving.

Contact
Juryvoorzitter Lou Lichtenberg: "Uit de inzendingen voor de NNP-prijs valt duidelijk af te leiden dat de lokale journalistiek nauw contact houdt met het kloppende hart van de samenleving. En dat het kloppen van het hart ook door iedereen kan worden gehoord."

Voorwoord Oranjecomité

Voorzitter Raymond Jaspers.

Beste inwoners van Naarden,

Dit jaar organiseren we naast Koningsdag en de herdenking op 4 mei ook weer allerhande activiteiten op Bevrijdingsdag!

Koningsdag in Naarden heeft dit jaar als thema: 'Koninklijke keuken'. Op de traditionele kindervrijmarkt op het Adriaen Dortsmanplein kunnen kinderen zich uitleven op dit thema. Een deskundige jury zal alle creativiteit beoordelen en de winnaars krijgen naderhand een prijs uitgereikt door de burgemeester.

Er is verder uiteraard weer een uitgebreid muzikaal programma, met onder andere 3 gezellige shantykoren waaronder Het Ruime Sop uit Bussum en verschillende swingende bands op diverse plekken in de Vesting.

Ook de antiek- en curiosamarkt in de Marktstraat en Cattenhagestraat zal vanzelfsprekend niet ontbreken. Er hebben zich weer vele kraamhouders aangemeld. Er zullen ook weer volop terrasjes zijn voor een natje en een droogje.

Dit alles niet alleen voor Naarders, maar ook door Naarders. Naast Nardinc en bastion RA zijn ook dit jaar Keizer Otto en Jelly Jam present om deze dag luister bij te zetten. Het volledige programma vindt u verderop in deze krant.

Dit uitgebreide en afwisselende programma zou niet mogelijk zijn zonder de hulp van onze vele donateurs en sponsors. Hiervoor heel veel dank! Daarnaast willen wij de gemeente, politie, brandweer en natuurlijk onze vrijwilligers bedanken voor hun bijdragen om deze dag weer tot een prachtig feest te maken.

Naast de activiteiten in de Vesting vinden ook allerlei buurtactiviteiten plaats. U wordt hierover nader geïnformeerd door het 'lokale' organisatiecomité.

Op 5 mei organiseren wij een heerlijke en gezellige lunch bij de Nieuwe Haven, omlijst door muziek, wateractiviteiten, kinderspelen en aan het eind van de middag de intocht van tientallen oude legervoertuigen. Kaarten voor de lunch kunt u kopen bij Natuurlijk! aan de Marktstraat 6B. Meer informatie vindt u ook op onze website: www.oranjenaarden.nl.

Het Oranjecomité hoopt velen van u te zien op 27 april en op 4 en 5 mei.

Raymond Jaspers, voorzitter Oranjecomité Naarden

Programma Koningsdag Naarden

1. Opening

Om 07.53 worden de klokken van de Grote Kerk geluid en zal het Reveille vanaf de kerktoren door muziekvendel Nardinc geblazen worden. De feestelijke opening vindt plaats voor het stadhuis vanaf 9.15 met stadsomroeper Paul Vuijst. Burgemeester Sylvester houdt een toespraak. Het traditionele kanonschot wordt verzorgd door Bastion RA. Na gezamenlijk het Wilhelmus gezongen te hebben heffen we het glas oranjebitter!

2. Antiek-, curiosa- en verzamelmarkt.

10.00-17.00 uur

Traditioneel vindt in de Cattenhagestraat en in de Marktstraat de antiek-, curiosa- en verzamelmarkt plaats.

3. Shantykoren

11.30-17.15 uur

Optredens van maar liefst 3 shantykoren:

3 X Niks uit Heenvliet,

Het Ruime Sop uit Gooise Meren,

Stuurloos uit Schiedam.

4. Kindervrijmarkt: 'Koninklijke keuken'

Tot 14.00 uur

Alle keukenprinsen- en prinsessen worden opgeroepen zich uit te leven. Onze professionele jury verheugt zich erop vele culinaire hoogstandjes te mogen beoordelen binnen het koninklijke thema. De burgemeester reikt op 7 mei a.s. om 10.00 uur in het gemeentehuis de prijzen uit.

5. Ruijsdaelplein

Op het pas vernieuwde Ruijsdaelplein organiseert het Oranjecomité samen met de Beachbar Naarden het al jaren succesvolle Vestingpop. Leuke liveoptredens voor jong en oud. Terwijl de vaders en moeders dansen leven de kinderen zich uit op het springkussen.

11.00-11.30 uur DJ Jules Brand

11.30-13.00 uur Jelly Jam

13.00-15.00 uur Kidz-dj

15.00-17.30 uur Niet Dringen

17.30-20.00 uur LSB Experience

Word donateur van het Oranjecomité!

Dankzij onze donateurs is het mogelijk om Koningsdag, dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag te organiseren. Het Oranjecomité (formeel Stichting Nationale Gedenkdagen Naarden) is dringend op zoek naar nieuwe donateurs. Word ook donateur door minimaal € 5,00 over te maken op bankrekeningnummer NL 97 RABO 0383713722 t.n.v. Stichting Nationale Gedenkdagen Naarden onder vermelding van 'Nieuwe donateur 2015'. Alle beetjes helpen!

Namens het bestuur, de penningmeester van SNGN

Folklore Ensemble DFS HOLÚBEK

Het kinder- en jeugdfolklore-ensemble Holúbek maakt deel uit van de katholieke basisschool in Uherský Brod. Holúbek neemt regelmatig deel aan kinderfolklorefestivals en aan optochten en hoort bij de top 5 van de Tsjechische foklore-ensembles. In Naarden zal een groep oudere dansers (12 tot 15 jaar) optreden. Zij dansen op muziek die wordt gespeeld door leerlingen en oud-leerlingen van de school. De dansen die worden uitgevoerd hebben hun oorsprong in Uherský Brod en omgeving. De Stichting Naarden-Uherský Brod, die samen met Spolek Uherský Brod-Naarden al 25 jaar lang de banden tussen de zustersteden Naarden en Uherský Brod onderhoudt, heeft het mogelijk gemaakt dat deze groep dit jaar op Koningsdag in Naarden zal optreden.

Kidz-dj.

De Kidz-dj - Ik Hou Van Oranje-show staat absoluut garant voor een interactief spektakel waaraan zowel de kids als ouders mee willen doen! De Kidz-dj draait zijn leukste hits, afgewisseld met de leukste pophits. In de show zitten veel spelelementen. Zo houdt de Kidz-dj een muziekquiz en test de kennis van de kandidaten. Wie heeft de mooiste Koningsdagoutfit? Wie wint de Ik-weet-alles-van-Oranje-Quiz en is de royaltyexpert in zijn omgeving? De winnaars ontvangen leuke prijzen.

3 X Niks uit Heenvliet

Een geweldig repertoire en een koor dat het publiek bezighoudt met een uitstekende show die ook nog eens heel herkenbaar is. De mannen komen uit Heenvliet op Goeree Overflakkee en nemen de halve familie mee, dik een honderd man. Ze beloven de Gooiers in de middag 3 geweldige optredens. Dat wordt genieten!

Stuurloos uit Schiedam

Ja, wederom een koor waar je een stukje voor omrijdt om ze te kunnen meemaken.

Geroutineerd optreden, heel muzikaal gebracht met een virtuoze accordeonist. De mannen wonnen enkele jaren geleden 'Het Gouden Zeemanskeeltje' in Bussum.

Het Ruime Sop uit Gooise Meren

Ieder jaar weer maken ze er een spektakelstuk van waar steeds meer mensen naar komen kijken en luisteren. De mannen hebben er altijd verschrikkelijk veel zin in en weten als geen ander met hun wervelende songs vol gimmicks het publiek voor zich te winnen. Kom kijken en word ook fan van Het Ruime Sop!

Het Oranjecomité bedankt de volgende sponsors:

United Talent

Koopmanschap Glas

Autoschadebedrijf De Zeeuw

Ad Smelt

Fred Janssen

Rabobank Noord Gooiland

Imprimo

En de leden van het Oranjegilde

Zwerink Schilders

NaarderNieuws

DenCom

Rodin Filmproduction

Vernieuwd plein is 'wel even wennen'

Het beeld van Ek van Zanten heeft een ereplaats gekregen. Foto: Lisa van Dorp

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Het Ruijsdaelplein heeft zijn veelbesproken make-over gekregen. Dinsdag was de feestelijke opening. Maandag liep het NaarderNieuws alvast een rondje met wat pleinbewoners en twee lokale politici die het initiatief namen voor de opknapbeurt: Marleen Sanderse en Jelmer Kruyt.

Terwijl werklui maandagochtend nog de laatste hand aan het plein leggen, geven zeven bewoners hun mening over het resultaat. Bankjes zijn al in gebruik genomen door voorbijgangers, de vijver wordt gevuld. Het nieuwe plein ziet er anders uit dan het oude: strak met nieuwe bankjes, paaltjes, perkjes en dezelfde klinkers als in de Marktstraat en de Cattenhagestraat.

De felgekleurde paaltjes zijn de bewoners een doorn in het oog. Foto: Lisa van Dorp
Tijdens het inspectierondje vallen de nieuwe banken in de smaak. Foto: Lisa van Dorp
Een van de twee lichtmasten op het plein. Foto: Lisa van Dorp
Nieuwe prullenbakken blijken lampen. Foto: Lisa van Dorp
Ruim baan voor de vijver na de make-over. Foto: Lisa van Dorp

De meesten vinden het mooi geworden, een aantal blijft onverminderd kritisch, iedereen moet nog wennen aan het nieuwe uitzicht. De buurtbewoners weten waar ze het over hebben: de meeste wonen al decennialang op het Ruijsdaelplein. Zo woont Barbara Wagenaar er al 20 jaar, Marijke Udo 30 jaar, Wim Boogaard 40 jaar en Lies van Herwijnen 50 jaar.

Verzorgd
De aanwezige pleinbewoners zijn in grote lijnen enthousiast over het resultaat van de opknapbeurt die in december begon. Het vernieuwde plein ziet er mooi en verzorgd uit, vindt Marijke Udo. Het gras is groen, bomen zijn bewaard, de verbrede stoep voor de huizen is prettig en de nieuwe bankjes en de vijver liggen er lekker bij in de voorjaarszon. "Het is goed dat het plein zijn groene karakter heeft behouden", zegt Ingrid van der Klaauw.

Maar er zijn ook duidelijke kritiekpunten: de verkeerspaaltjes en de verlichting krijgen de handen niet op elkaar. Barbara Wagenaar gruwt van de groene en rode paaltjes met reflecterende banden die de inrit naar het plein vanaf de Kapt. Meijerweg afschermen. "Als ik uit mijn raam kijk, word ik heel triest. Die paaltjes zijn spuuglelijk. Dat is dan de entree van de Vesting. Waarom zetten jullie daar geen bloembak, heg of een kanon neer?", vraagt ze aan de wethouder. Sanderse: "We hebben de paaltjes nodig om het plein van de weg af te schermen. De reflectoren moeten erop zodat automobilisten ze ook in het donker zien. Ze staan er niet voor niets, de eerste dag is er al een auto langsgeschampt."

Lichtgevende prullenbakken
De gemeente paste ook de verlichting aan, op advies van een lichtarchitect. Twee lichtbakken op metershoge palen lichten de Utrechtse Poort uit als het donker is. Volgens de bewoners branden de lampen de hele nacht, maar volgens wethouder Sanderse komt er nog een dimmer op. "Wat zijn die lichtgevende prullenbakken die er om de zoveel meter staan", wil Wagenaar weten. "Dat is de oriëntatieverlichting", antwoordt Sanderse. De bewoners zijn geen fan van de grijze ronde bakken. "Veel te modern", vindt Wim Boogaard. "We kunnen er bij de evaluatie naar kijken", belooft Kruyt. "Bij elke oplevering van een renovatie of nieuwbouw zijn er restpunten."

Over het beeld 'De Samenwerking' van de Naardense kunstenaar Ek van Zanten dat naast de vijver staat, is daarentegen iedereen enthousiast. Het sculptuur, het logo van Stichting Burgerzin, pronkt nu duidelijk zichtbaar op de stenen rand van de vijver. Tot tevredenheid van Leny Mul: "Het stond in de bosjes, waardoor je het nauwelijks zag. Zo komt het veel mooier uit."

'Eindelijk geluisterd'

Hoewel Kruyt en Sanderse een lijstje verbeterpunten mee krijgen, zijn de bewoners te spreken over het proces dat aan de opknapbeurt voorafging. Lies van Herwijnen: "De eerste versie van het plan, uit 2011, werd ons bewoners door de strot geduwd. Er werd totaal niet naar ons geluisterd, terwijl wij aan het plein wonen. Deze twee luisterden wel." Van der Klaauw beaamt: "We zijn gehoord. Alle elementen zitten erin: groen, vijver, bankjes, stoepen."

De stoep langs de woningen is op verzoek van de bewoners een stoep gebleven en zelfs een stukje verbreed. "Daar ben ik heel blij mee", zegt Cathrien Sturm. "Anders hadden we de geparkeerde auto's meteen voor onze voordeur gehad. Nu is de stoep lekker breed." Kruyt legt uit: "In het oorspronkelijke plan zouden de stoep en het parkeervak gelijkvloers worden, net zoals in de Marktstraat. Maar dat hebben we op verzoek van de bewoners aangepast."

Wennen
Iedereen moet wennen aan het nieuwe uitzicht. Mul: "Ik woon al mijn hele leven op dit plein. Er moest wat gebeuren, maar het resultaat is wel even wennen. Het is modern geworden, eerder iets dat je in Almere verwacht." Boogaard beaamt dat. "Het zou historisch worden, dat is het niet. Het ziet er mooi en verzorgd uit, maar het moet allemaal nog even zetten", denkt hij.

De politici zijn tevreden na het rondje plein. Sanderse: "We hebben met z'n allen keuzes gemaakt. De bewoners zijn blij met de belangrijkste elementen: het groen, de vijver, de bankjes. De verlichting kunnen we inregelen." Kruyt heeft een "goed overall gevoel. Zowel qua proces als qua resultaat. De mensen op het plein zijn bijzonder betrokken, hebben meteen een mening. En als je iets nieuws aanlegt, houd je altijd punten over waar je nog naar moet kijken. Hier komen we wel uit."

Conceptstore LUXURY ZONE is verhuisd

Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Met de verhuizing van de Bussumse conceptstore LUXURY ZONE naar de Spiegelstraat heeft ondernemer André van der Linden er in een klap 100 vierkante meter winkelvloer bij. De stap is gedurfd in deze tijd realiseert Van der Linden zich, maar hij ziet de toekomst met veel vertrouwen tegemoet.

"Ik geloof in deze nieuwe locatie. We zitten nu in een van de meest bijzondere winkelstraatjes van Bussum, in een uniek pand. Ook het concept van LUXURY ZONE komt hier nog meer tot zijn recht." Met LUXURY ZONE startten Van der Linden en zijn vrouw Deb vier jaar geleden de eerste conceptstore in Bussum. "Ik wilde een plek creëren waar fashion en interieur samenkomen en een divers aanbod bieden. In de oude vestiging aan Het Rijtje in Bussum was dat vaak een hele uitdaging. Daar was het aantal vierkante meters winkeloppervlak beperkt. Te beperkt voor wat ik wilde, namelijk een divers aanbod." Dat heeft alles te maken met het maken van keuzes, zo blijkt.
Van der Linden: "Ik vind dat een winkel al snel te vol staat." Zijn blik gaat door de winkel en hij vertelt verder. "Hier komt alles veel beter tot zijn recht en ik kan het aanbod uitbreiden." Toch zijn ook hier de mogelijkheden niet onbegrensd. Daarom is hij blij met de samenwerking met zijn vrouw. "We delen de liefde voor mooie spullen en het vak. We gaan vaak samen op inkoop en maken samen keuzes. Deb is daarbij kritischer dan ik en ze zet af en toe echt de rem erop. Dat is maar goed ook, zo bewaakt ze de samenhang binnen de winkel."
Eigen gezicht
Samenhang en een eigen gezicht zijn belangrijk, zo geeft Van der Linden aan. "We hebben altijd onze ogen en oren open, zomaar ergens heen gaan zonder te speuren naar iets nieuws, iets moois of bijzonders, is onmogelijk. Bij elke inkoop vragen we ons af: is dit LUXURY ZONE, verwachten klanten dit bij ons en klopt het met het gevoel dat we willen uitstralen." En dat gaat heel ver, blijkt. Van der Linden: "De tas past bij de jas, het servies past bij de tafel en ga zo maar door. Daarbij rekening houdend met de laatste trends, zonder eigenheid te verliezen. Sommige trends laat ik dan ook voorbijgaan, omdat ik me in mijn productkeuze wil blijven onderscheiden." Inspiratie haalt Van der Linden uit inkoopreizen in Europa en Azië. "Culti in Italië bijvoorbeeld, dat is zo'n mooi puur concept. Zij hebben eigen geurlijnen maar houden zich ook bezig met wellness, interieurstyling en design."

Bij LUXURY ZONE vinden klanten kleding van bekende Nederlandse en Europese designmerken tot interieuritems uit Europa, Afrika en Azië. Van der Linden noemt een aantal favoriete merken: "Drykorn, Designers Remix, Compagnia Italiana, Just In Case, Smaak Amsterdam, Camps & Camps, Evasolo, Menu, Pol's Potten, Culti en Home by ASA. "Alles klopt met elkaar", aldus Van der Linden. "We kiezen bewust voor artikelen met karakter, voorwerpen waar een verhaal achter zit. Zoals Scandinavisch design, organische vormen, puurheid, handgemaakte spullen en unieke halssieraden. Zolang het maar puur en authentiek is." Naast de verkoop vanuit de winkel geeft Van der Linden ook interieuradvies op maat voor bedrijfsruimtes en woningen. "Dat inspireert ons ook om dingen met elkaar te combineren." Van der Linden haalt uit alles wat hij met LUXURY ZONE doet voldoening. "Wanneer ik zie dat iemand met veel plezier een kledingstuk draagt dat hier is gekocht, dan geniet ik daar van. Dan heb ik mijn missie volbracht."

Uit de Gooi en Eemlander van 29 juli 1899.

Vijftig jaar geleden. Negentiende eeuwse toestand!

In de Bussumsche Courant van 12 april 1965 wordt de rommelige situatie in de Karbouwstraat gehekeld. Een deel van de straat is onbebouwd gebleven en fungeert als vuilstortplaats. Door dit gemopper beschikken we nu over een unieke krantenfoto van een bijzondere plek in Bussum. U kijkt op de achterkant van het winkelblok aan de Huizerweg, rechts zijn de huizen aan de Keizer Ottostraat te zien. Nadat alsnog de bebouwing van de Karbouwstraat is voltooid kan deze situatie niet meer zo in beeld worden gebracht.

De fabriek aan de Karbouwstraat in 1965.
Tafereeltje in de Karbouwstraat in 1955.
Advertentie uit 1899.

Weinig mensen weten dat achter bakkerij Kwakman een van de oudste fabriekspanden van Bussum staat. Ook minder bekend is het feit dat de zuidkant van de Huizerweg tot 1902 tot de gemeente Hilversum behoorde. Zoals altijd en overal worden vervuilende industrieën zo ver mogelijk buiten de bebouwde kom gehouden. Zo ook in Hilversum anno 1899. De chemische fabriek "Jumbo" (die onder meer schoensmeer produceert) krijgt toestemming om zich aan de straatweg Bussum-Huizen te vestigen. De gemeente Bussum wordt niets gevraagd. Drie jaar later, in 1902, krijgt zij de fabriek gratis bij de grondruil die haar de Ooster- en Westereng oplevert.

Door de combinatie met de naastgelegen leerlooierij Koelit (ook door Hilversum op de oude gemeentegrens toegelaten) ligt dit gedeelte van de Huizerweg jarenlang in een kwalijke reuk. De looierij zal in 1932 in vlammen opgaan. De bouw van de Godelindebuurt en later de aanleg van de Bison-, Wisent- en Karbouwstraat plaatsen de voormalige Jumbo-fabriek midden tussen de bebouwing.

Omlopend langs de rechterkant van het winkelblokje aan de Huizerweg en vanaf de Keizer Ottostraat is het negentiende eeuwse schoensmeerfabriekje te zien. Nu bakt Kwakman er zijn sloffen.

Hans Jonker

Filmhuis Bussum

'Les combattants'.

THE SECOND BEST EXOTIC MARIGOLD HOTEL, vervolg op komedie rond bejaarde Britten in Indiaas Hotel.
Poëtisch TIMBUKTU pleit voor menselijkheid in het door fundamentalisten geterroriseerde Mali. A MOST VIOLENT YEAR, 1981, over de grenzen van moraliteit in misdadig New York. In TORN worstelen de moeders van twee bomverdachten met bevooroordeelde media en hun eigen verdriet. Onsentimenteel aangrijpend.
SERGIO HERMAN, FUCKING PERFECT volgt de ambitieuze topchef Sergio Herman bij zijn ingrijpende ommekeer.
LE MERAVIGLIE kijkt in een gezinsleven in Toscane, waar de buitenwereld zich nog niet opdringt.
In PHOENIX zoekt een Joodse vrouw op de Berlijnse puinhopen haar man en de waarheid.
Romance LES COMBATTANTS waarin zij hem behoorlijk op de proef stelt. WILD volgt een jonge vrouw (Rheese Whitherspoon) op haar trektocht door de Amerikaanse wildernis. SUITE FRANÇAISE schildert de verboden liefde tussen een Franse vrouw en een Duitse officier als onvermijdelijk.
FAR FROM THE MADDING CROWD over liefde en veerkracht. Voorpremière, alleen voor Vrienden!
SNEAK PREVIEW, dinsdagavond 20.30. Filmcursus op 22 april over westerns en op 29 april over remakes.
Vanaf 6 jaar een hartverwarmend MIJN MAMA IS IN AMERIKA EN HEEFT BUFFALO BILL ONTMOET.

Versa vrijwillgerscentrale

*Wijkontmoetingscentrum De Palmpit zoekt een PR-medewerker voor 4 uur per week.

*Wijkontmoetingscentrum Spieghelwijck zoekt een lid voor de Beheerscommissie.

*Vivium Zorggroep Antoniushof is op zoek naar een maatje voor een 'jongere oudere' bewoonster om 1 keer per week iets gezelligs te doen.

*Wereldwinkel Bussum is op zoek naar een boekhoudkundige kracht met ervaring.

vrijdag 24 april

Bustocht

De Palmpit houdt een bustocht naar de bollenvelden in 't Kennemerland. Onderweg wordt er gestopt voor een kopje koffie. Aanmelden kan tot 20 april op 035-6939695 of 06-13177152. Vertrek vanaf 9.00 uur. Kosten € 40,-.

Franse middag

Franse middag in Spieghelwijck, Iepenlaan 354A, Bussum met o.a. jeu de boules, jeu de galets (sjoelen) en vele andere spelen. Van 14.00 – 16.30 uur, met een glas Franse wijn. Opgeven vóór vrijdag 24 april via 035-5310743 of 035-6981330. Entree € 2,- .

Goed Gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, Bussum naast de Maria(koepel)kerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur. Allen welkom. Informatie: 035-6946971 / 035-6918427 of kijk op www.ruimte-bussum.nl.

Concert

De Nederlandse Händelvereniging geeft een concert in de Grote Kerk in Naarden. Aanvang 20.15 uur. Kaarten vanaf € 32,50 (incl. consumptie), jongeren < 25 jaar: € 12,50. www.haendelvereniging.nl.

zaterdag 25 april

Bosch van Bredius

Residence Bosch van Bredius houdt een open dag van 10.00 tot 13.00 uur. Locatie: Amersfoortsestraatweg 9, Naarden.

Open dag Brandweer

Neem een kijkje bij de Brandweer Bussum. Er zijn demonstraties en alle voertuigen kunnen bekeken worden. Blus zelf een brandje en neem een kijkje bij de Nederlandse Brandwondenstichting. Brandweeroefencentrum Crailo leert bezoekers alles over het blussen van een brand. De bezoekers krijgen de gelegenheid om de autoladder te beklimmen, ook kan men ervaren hoe het is om met ons One-Seven blussysteem te werken. De kinderen kunnen zich vermaken in het kidsblushuisje. Het open huis is van 12.00 tot 16.00 uur in en om de brandweerkazerne aan de Brinklaan 140 in Bussum.

dinsdag 28 april tot woensdag 6 mei

Meivakantie

Musicalweek en instrumenten proberen in de meivakantie bij De Gooische Muziekschool. Kinderen die een instrument willen gaan bespelen kunnen op 6 mei naar de muziekschool komen om in een dag alle instrumenten te proberen. Er is een musicalweek voor kinderen uit groep 6 tot en met 8 van de basisschool. Middelbare scholieren kunnen meedoen aan de productie Moordwerk! Op woensdag 6 mei kunnen kinderen uit groep 4 tot en 7 van de basisschool deelnemen aan een instrumentenoriëntatiedag. Opgeven: info@degooischemuziekschool.nl. De kosten voor deelname zijn musicalweek € 150,- en oriëntatiedag € 25,-.

donderdag 23 april

Spirituele lezing

Spirituele lezing tijdens De Avond van de Ziel door medium Janneke Leber. Aanvang 20.00 uur. Locatie: Koffiezaal NPB Kerkje, Iepenlaan 26 te Bussum. Kosten 15 euro. Reserveren@jannekeleber.nl.

Jeu de boules

Jeu de boules spelen in Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, Van 10.00 – 12.00 uur. Entree € 1,-

Opticien

Opticien in De Palmpit. Van 10.00 –12.00 uur. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3 te Bussum. Gratis toegang.

vrijdag 24 april tot zaterdag 4 juli

Expositie

Expositie van litho's en zeefdrukken van Astrid Engels. Locatie: Arts of Lecadre, Huizerweg 32/34 in Bussum. Van 24 april tot en met zaterdag 4 juli 2015.

zaterdag 25 april tot maandag 4 mei

BoodschappenPlusBus

Zaterdag gaat de bus naar het Teylersmuseum in Haarlem. Vrijdagavond gaat de bus naar de voorstelling South African Road Trip in Spant! in Bussum. Tot slot gaat de bus zondagavond 3 mei naar visrestaurant De Pieterman in Spakenburg. Meer informatie op bpb.naardenbussum@ versawelzijn.nl. Vragen en opgeven kan op maandag t/m vrijdag tussen 10.00-12.00 uur via 035-7504192.

zaterdag 25 april tot zondag 31 mei

Expositie

Expositie van schilderijen bij atelier/galerie Ton de Kruijk, Landstraat 107 te Bussum. De galerie is geopend op zaterdag en zondag van 13.30-17.00 uur. www.tondekruijk.nl.

zondag 26 april

Koningsnacht

Koningsnacht wordt gevierd vanaf 21.00 uur met een Hollandse avond. Live-optreden van Christiaan Welker. Vrij entree. The Spot, Wilhelminaplantsoen 17, Bussum.

maandag 27 april

Koningsdag

Koningsdag wordt de hele dag gevierd in zowel Bussum als Naarden. Kijk op pagina 16/17 in deze krant voor het complete programma. Daarnaast staat ook wijkcentrum De Schakel aan de Kol. Verveerstraat 74 in Naarden open van 9.30 tot 14.00 uur, hiervoor graag aanmelden.

maandag 27 april tot woensdag 1 juli

Cursus

Shambhala Meditatiegroep organiseert een cursus. 6 avonden van 29 april - 1 juli 2015. Tijdstip: 19.45 – 22.00 uur. Locatie: Bremstraat 3, Bussum. Info via contact@gigidingler.nl, 06-421 56 446. Kosten € 95,-.

dinsdag 28 april

Versa

Informatietafel van Versa in de Bibliotheek van Bussum van 14.00 -16.30 uur.O.a. informatie over thuisadministratie en praktische hulp. Informatie: 035-691 1251.

Gooise Meren

Klaas Oosterom geeft in Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, Bussum van 14.00-16.00 uur informatie over het grondgebied Gooise Meren. Opgeven vóór 27 april. Tel. 5310743 of 6981330. Entree € 3,-

woensdag 29 april

Bingo

Bingo in De Schakel vanaf 19.30 uur. Meespelen kost 3,50 euro. Er is ook een loterij. Kol. Verveerstraat 74 in Naarden.

Voorjaarslunch

Voorjaarslunch in Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, Bussum. Vanaf 12.30 uur. Kosten € 7,00. Opgeven vóór 27 april. Tel. 035-5310743 of 035-6981330.

zaterdag 2 mei

Schrijfwandeling

Schrijfwandeling naar kudde Drentse heideschapen van het Goois Natuurreservaat. Van 12.30 tot 15.30 uur. Kosten: € 22,50 per persoon. Informatie: 035-621 45 98.

zondag 3 mei

Bevrijdingsfestival

De Kapelstraat, Havenstraat en de Nieuwe Brink staan op zondag 3 mei de hele dag in het teken van de bevrijding. Om 9.30 uur en 15.30 uur stopt een legerkonvooi met onder andere jeeps, motoren en misschien zelfs een tank. Vanaf 12.00 uur zijn de straten vol met activiteiten, muziek en mooie terrassen. Op straat zal er 's middags dansles en -demonstratie zijn uit de veertiger jaren. Natasha Harper zal de hele middag met haar livejazzmuziek de straten opleuken.

maandag 4 mei

Herdenkingsconcert

De gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog worden herdacht met een concert in de Grote Kerk te Naarden. Uitgevoerd wordt het Requiem van W.A. Mozart en het Ave Verum. Uitvoerenden zijn het Vocaal Ensemble Fioretto, vocale solisten en het Holland Symfonie Orkest, o.l.v. Thijs Kramer. Het concert begint om 21.00 uur na de officiële dodenherdenking. Gratis toegang.

dinsdag 5 mei tot vrijdag 8 mei

Wandel4-daagse 60+

Bussumse Middag Wandel4-daagse voor 60+. Afstanden: 2,5 km of 5 km. Keuze uit meelopen op 1, 2, 3 of 4 middagen. Kosten: € 5,-. Van 14.00 tot 16.15 incl. pauze. 035-6915301. www.bmw4daagse60@gmail.com.

woensdag 6 mei

Anti-dieetdag

Viering van de Nationale Anti-dieetdag met een feest voor kinderen van 4 tot 12 jaar bij Heidezicht in Bussum. Tijd: 14.00 tot 16.00 uur.

'Ik wilde simpleweg een mooi portret maken van Vinx'

Bussumer maakt documentaire op gevoel en intuïtie

Vinx en Ivar Iding.

door Mireille Detrixhe

Bussum – "Wat een interessante man. Daar zit een film in", dacht Bussummer Ivar Iding na het lezen van de biografie over de Amerikaanse muzikant Vinx. Toen bleek de Amerikaanse muzikant, die met grote namen als Sting en Stevie Wonder gewerkt heeft, ook nog eens heel benaderbaar. Na zeven jaar gewerkt te hebben aan de documentaire 'Memoirs of a hip 'ole black man', gaat hij op 26 april in première in het Filmhuis in Bussum. Vinx zal zelf ook bij de première aanwezig zijn.

Première

Op 26 april gaat in het filmhuis in Bussum de documentaire 'Memoirs of a hip 'ole black man' in première. Het is een filmportret van de Amerikaanse muzikant Vinx. Stevie Wonder zei over hem: "Vinx is the gift you give to someone you really care about." Vinx zal zelf ook bij de première aanwezig zijn. De film is over een periode van 7 jaar opgenomen en gemaakt door Bussumer Ivar Iding, bijgestaan door cameraman Chris Blokhuis.

In 1990 bezocht Ivar een concert van Sting in de Statenhal in Den Haag. Vinx stond in het voorprogramma. "Iedereen was natuurlijk in afwachting van Sting en er was heel wat rumoer en geroezemoes. Toen Vinx begon met spelen was iedereen binnen vijf seconden stil", vertelt Ivar. Na het lezen van zijn biografie bezocht Ivar samen met zijn vader een concert in Berlijn. "Het was een klein en intiem concert in een soort pakhuis. Na het concert heb ik met Vinx gesproken. Hij bleek heel toegankelijk", verklaart Ivar. "Een paar maanden later kreeg ik voor een concert, ook weer in Duitsland, de gelegenheid om twee uur met hem te praten. Dat was in 2008."

De film gaat 26 april in première.

De boodschap in de film is dat het goed is om jezelf te zijn

Het idee om een documentaire te maken werd toen geboren. "Ik vroeg cameraman Chris Blokhuis uit Hilversum om mee te gaan naar een concert en daar mochten we opnames maken. Dat hebben we een aantal keren gedaan. We mochten alles filmen van Vinx." In zijn montagestudio toont Ivar al een paar shots uit de documentaire. De film opent met een shot van heel dichtbij. "Dat laat wel zien dat Vinx heel benaderbaar was en ons de vrijheid gaf om te filmen", aldus Ivar.

De film is een biografisch portret geworden van de singer/songwriter. Een man die vele hits schreef en samenwerkte met grote sterren zoals Cher en Sting. Stevie Wonder zei over hem: "Vinx is the gift you give to someone you really care about."
"Toch was mijn eerste insteek voor de documentaire anders", biecht Ivar op. "Ik wilde een verhaal vertellen van een muzikant die als enige zwarte in een blanke wijk woonde in de staat Georgia in het zuiden van Amerika. Ik wilde laten zien hoe je als buitenstaander daar terechtkomt en hoe je je daar handhaaft. Hoe reageren de andere inwoners daarop? Maar dat idee hielp Vinx zelf al snel om zeep", lacht Ivar. "Vinx was inmiddels verhuisd, dus daar ging mijn verhaal. Dan maar geen script, dacht ik en op gevoel en intuïtie de film maken. Ik wist gewoon zeker: daar komt iets uit."
De film schetst het leven van de muzikant aan de hand van optredens, interviews en workshops die hij geeft. "Vinx laat muzikanten vooral zichzelf zijn. Vanuit jezelf muziek maken en niet vanuit wat mensen van je verwachten. Muziek moet volgens Vinx uit je tenen komen. De film laat zien hoe hij over muziek denkt en wat het voor hem betekent", zegt Ivar. De visie die Vinx heeft op muziek sluit eigenlijk naadloos aan op hoe Ivar de documentaire heeft aangepakt, vanuit zijn hart. "Ik wilde simpelweg een mooi portret maken en ben best trots op het resultaat. Helemaal als je weet met hoe weinig middelen we de film hebben gemaakt. Cameraman Chris Blokhuis en Eric de Roode, die de audionabewerking heeft gedaan, hebben geheel op vrijwillige basis meegewerkt. Er was geen budget. Ik heb de film helemaal zelf gefinancierd, tot aan de première aan toe."

'Vinx is the gift you give to someone you really care about'

Inmiddels heeft Ivar de film voor het eerst tijdens een test in het Filmhuis op het grote doek gezien. "Dat was echt heel tof. Ivar spreekt de hoop uit dat mensen zich tijdens het zien van de film vermaken en de boodschap oppikken dat het goed is om jezelf te zijn en dat wat goed voelt, ook goed is."

Rotaryleden klaar voor Classic Car Rally

Gilles en David met de Daf 55 coupé. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Bussumers David Gribnau en Gilles Koomen kijken nu al uit naar 30 mei, de datum waarop de 12de editie van de Rotary Classic Car Rally wordt verreden. Oldtimers zullen aan de start in Hilversum verschijnen om vervolgens een route van rond de 180 kilometer af te leggen. Het doel is om een mooie cheque te overhandigen aan het VUmc voor onderzoek naar de verbetering van de kwaliteit van leven voor jonge leukemiepatiënten.

Lekker rondrijden voor het goede doel is de taak die Rotary Bussum weer op zich heeft genomen. Deelnemer David is de trotse eigenaar van een Daf 55 coupé. "Het begon als een grapje. Ik wilde een Eendje kopen, maar het werd een Daf 44. Een echt koekblik:, lacht hij. Al na een paar maanden ruilde hij de 44 in voor een 55 coupé. "Deze komt uit 1969 en er zijn er maar 21.00 van gemaakt. Vroeger werd deze auto een 'truttenschudder' genoemd. Er zit namelijk een automaat in, maar let op: hij rijdt net zo snel vooruit als achteruit. Een Nederlandse uitvinding. Rij ik nu in de Daf, dan zie ik overal mensen glimlachen. Het is dan ook de mooiste Daf ooit gebouwd."
Op het programma staat een puzzeltocht. Gilles en David zullen om de beurt sturen en navigeren. "We rijden op allerlei binnendoorweggetjes. Zowel oldtimers van 25 jaar en ouder als newtimers vanaf 15 jaar oud kunnen meerijden. We starten op leeftijd, er zit een auto bij die uit 1908 komt. Je mag geen apps of TomTom gebruiken om de route te vinden. Het gaat er ook niet om wie de route het snelst uitrijdt. De rally is altijd er leuk, maar na 180 kilometer ben je het gerammel wel zat", zegt Gilles.
Er is nog een aantal equipes vrij. Wie mee wil rijden kan zich aanmelden via rccr.nl.