NaarderNieuws

6 februari 2014

NaarderNieuws 6 februari 2014


GroenLinks in spagaat

Raadsmeerderheid keurt Storkplan goed

NAARDEN - Met tien stemmen voor en zeven tegen heeft de gemeenteraad vorige week uiteindelijk de nieuwbouwplannen voor het Storkterrein aangenomen. Opmerkelijk was de verdeeldheid binnen coalitiepartij GroenLinks. Drie van de vier raadsleden stemden tegen, fractievoorzitter Margriet Schreuders stemde in haar eentje voor.

"Bij GroenLinks zijn we flexibel", reageerde Schreuders na afloop op de spagaat van haar partij. Dat de partij intern verdeeld is over de kwestie bleek vorig jaar al toen raadslid Wim Verest opstapte. Hij verweet coalitiegenoten VVD en D66 'achterkamertjespolitiek' te bedrijven door met de bewoners van het Rembrandtpark buiten de raad om afspraken te maken.

De nieuwbouw op het voormalige Storkterrein in het Rembrandtpark is een hoofdpijndossier dat de raad al lang bezig houdt. De gemeente was in eerste instantie vergeten om buurtbewoners te betrekken bij de plannen voor nieuwbouw in de wijk. Dat leidde via fel buurtprotest tot een nieuwbouwplan dat er heel anders uitziet dan eerdere versies. Met als meest prikkelende verschil dat er geen sociale woningbouw in de jaren 30-wijk komt.

De oppositie én GroenLinks hadden geen goed woord over voor het schrappen van de sociale woningbouw op het Storkterrein. De partijen stelden vast dat woonwethouder Marcel Adriani niet opschiet met de coalitieafspraak om ook woningen in de betaalbare klasse te bouwen. "Ze worden niet gebouwd op het Bekkerschoolterrein, niet op de kop Naarderbos en niet op het Storkterrein. Zo wordt Naarden een gouden ghetto, zonder enig vooruitzicht op betaalbare woningen", waarschuwde PvdA'er Lars Voskuil. Marleen Sanderse van het CDA was het met hem eens. "Sociale woningbouw is nu een hete aardappel die door heel Naarden wordt rondgedragen. Dat hadden we niet afgesproken." Ook GroenLinks was kritisch. "Het plan lijkt in niets op wat wij vorig jaar voor ogen hadden. Sociale woningbouw hebben we hard nodig in Naarden. Agenten, verpleegkundigen en leerkrachten moeten hier ook kunnen wonen."

Toch stemde Schreuders uiteindelijk met coalitiepartners VVD en D66 mee. Ze had een hoofdelijke stemming aangevraagd om aan de spagaat van haar fractie tegemoet te komen. De coalitie nam daarbij geen risico's, ook al was vooraf duidelijk dat een meerderheid voor zou zijn. Zo had de VVD Jelmer Kruijt, zojuist vader geworden, speciaal voor de stemming naar de raadzaal gehaald. Dat leverde tien stemmen vóór op. En beschuit met muisjes om half 11 's avonds.

Louise Fresco wint Comenius-prijs

NAARDEN - Voedselwetenschapper Louise Fresco krijgt dit jaar de Comeniusprijs. Dat heeft de jury vorige week bekendgemaakt. Ze krijgt de prijs 22 maart tijdens de Comeniusdag.

Fresco is nu hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, in juni wordt ze voorzitter van het College van Bestuur van Wageningen Universiteit en Research.

Volgens de jury gaat de prijs naar haar "vanwege haar niet-aflatende inzet om de inspanningen van de wetenschap te midden van het algemene publiek te brengen. Daarbij slaat zij op tal van plekken in de wereld bij voortduring bruggen tussen verschillende terreinen van wetenschap; alles met het oog op verduurzaming van de samenleving, met name op het gebied van voedselproductie."

De Comeniusprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die opmerkelijke inspanningen levert in lijn met het gedachtegoed van de 17e-eeuwse wijsgeer Comenius. Robbert Dijkgraaf en Paul Schnabel gingen Fresco voor.

De race om de 17 raadszetels is begonnen

Wil de Vries-Kempes (GroenLinks), Olaf Vroom (D66), Miriam van Meerten-Kok (VVD), Lars Voskuil (PvdA) Marleen Sanderse (CDA) gaan ervoor als lijsttrekker.

NAARDEN - Deze vijf Naarders zijn in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart het boegbeeld van hun politieke partij. NaarderNieuws legt hen vanaf deze week twee heikele kwesties voor. Lees verder op pagina 8-9.

Over zes weken mogen Naarders naar de stembus om hun lokale volksvertegenwoordigers te kiezen. Wie dat worden, weten we niet. Wel is duidelijk dat de nieuwe raadsleden niet de volledige termijn van vier jaar uit zullen zitten. Als Naarden in 2016 fuseert, wordt er een nieuwe raad gekozen.

De mannen van Heren 1. Foto:

HC Naarden Heren 1 al zaalkampioen

NAARDEN - Met nog twee wedstrijden te gaan, kan Heren 1 van Hockeyclub Naarden zich al kampioen zaalhockey noemen. De Naarders hebben een voorsprong van twaalf punten en zijn daarmee niet meer in te halen.

Trainer/coach Vincent van de Peppel is trots op zijn jonge ploeg. "We hebben een talentvol team waar nog veel meer in zit. We gaan proberen ook in de veldcompetitie hoog te eindigen. Het resultaat van vandaag smaakt naar meer."

13

van de 45 kandidaat-raadsleden in Naarden zijn vrouwen

De Weeshuiskazerne van Naarden - Over susteren, soldaten, walen en wezen.

De naam weeshuis stamt uit de periode 1579-1809. Vanaf 1828 was het weeshuis elders in de Vesting, aan de Cattenhagestraat, gevestigd. 'Kazerne' in de naam geeft al aan dat het ook een kazerne is geweest.

Het complex aan de Kloosterstraat heeft vele functies gehad, hetgeen al uit de ondertitel is op te maken en uit de straatnaam. Dit boek is uitgekomen na de omvangrijke restauratie, renovatie en nieuwbouw in 1994. De vijf hoofdstukken gaan over de kloosterperiode, de weeshuisperiode, over de Waalse kerk (later mausoleum en museum), de kazerneperiode en het laatste hoofdstuk over de restauratie en nieuwbouw (1968-1994) met o.a. woningen. De redactie hadden Anne Margreet As-Vijvers en Henk Schaftenaar. Het vierkante, gebonden boek met 129 pagina's (met leeslint) werd door de stichting Vijverberg in 1994 uitgegeven. Het bevat vele afbeeldingen in zwart/wit. Als nieuw.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 14 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Over tijden die voorbij zijn

Foto:

Van de statige villa's langs de Amersfoortsestraatweg is tegenwoordige niets meer over. De Bongerd, Casa Cara, Den Hul, het oude Kweeklust, Klein Rubroeck, Zandbergen en Valkehof werden gesloopt. De foto toont de laatste in dat rijtje in het jaar 1902. In de jaren vijftig is het kapitale pand - het stond naast het oude Jan Tabak - afgebroken. Er kwamen twee villa's voor in de plaats onder de oude naam. Valkehof was in de 19e eeuw de woning van Johannes Josephus Jurrissen (1839-1928). Na zijn huwelijk in 1866 met Eva Alida Rietveld, de dochter van een welvarende grootgrondbezitter uit Vinkeveen, betrok hij het pand. Vijftien jaar later verhuisde het echtpaar naar een nog grotere woning aan de Comeniuslaan. Valkehof - omschreven als een huis met 9 kamers, keuken, kelder, ruime zolder, bijkeuken, bodekamer, overhuis met was- en mangelkamer, tuin tot vermaak met hoge opgaande bomen, geheel omrasterd en van voren met een ijzeren hek op stenen voet - werd toen te koop aangeboden voor 24.000 gulden. Vele eigenaren hebben daarna het huis bevolkt.

Geïnteresseerd in uw woonomgeving? Lees De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost 17,50 euro per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L. Heuvelman
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za. 08/02 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistieviering pastor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. kapelaan M. Sendecki
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. mw. ds. H. Honderd; 19.00 u. Cantatedienst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. C. v.d. End
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. R. Brouwer
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. F. Wijnhorst; 17.00 u. ds. J. v.d. Meijden
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G. de Vries
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. ds. P. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. Maas-Smilde
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. drs. J. Lotterman
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. M. Nijkamp H.A.; 19.00 u. ds. P. Smit
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. ds. S. de Jong

Weerbericht

Zacht en sterk wisselvallig
Februari is net als de twee voorgaande wintermaanden niet van plan om serieus te gaan winteren. Onder invloed van een krachtige westelijke luchtstroming trekt een ware parade van oceaandepressies richting Noordzeegebied. Aan de bijbehorende regenzones valt niet te ontsnappen. De wind wakkert soms stevig aan en het blijft daarbij volslagen anti-vriesweer.

Donderdag en vrijdag
Het weer op donderdag lijkt een mix te worden van wat zonneschijn en enkele lokale buien. Het wordt daarbij 9 graden. Vrijdag neemt de bewolking toe. Het gaat daarbij geruime tijd regenen. Het maximum schommelt rond 10 graden. De nachten blijven vorstvrij. De zuiden- tot zuidwestenwind wakkert stevig aan tot krachtig, mogelijk hard (windkracht 6-7).

Het weekeinde
Ook in het weekeinde spoelen nieuwe regenzones van west naar oost over land en regio. Tussendoor klaart het soms even op. De minima schommelen rond 5 graden. Overdag wordt het 8 à 9 graden. Er blaast een strakke zuiden- tot zuidwestenwind die toe kan nemen tot hard of stormachtig (windkracht 7-8). In de kustgebieden bestaat vooral zondag kans op storm.

Weetje
De voorbije maand januari was een zeer zachte wintermaand. Januari 2014 staat op de 8e plaats van de lijst 'zachtste januarimaanden sedert 1901'. Drie januarimaanden op die lijst dateren uit deze eeuw. Dat zijn januari 2005 (10e plaats) en januari 2008 en 2007, op respectievelijk de 2e en 1e plaats. Januari 2007 was daarmee ook de zachtste januari ooit.

Nieuw rugbyveld wéér modderpoel

RC 't Gooi: nieuw veld is verkeerd aangelegd

Het gloednieuwe veld dat in september feestelijk in gebruik werd genomen, ligt er troosteloos bij.

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Hebben de rugbyers van RC 't Gooi sinds september een spiksplinternieuw hoofdveld, kunnen ze er nog niet op spelen. De afgelopen twee weken werden trainingen en wedstrijden afgelast omdat het nieuwe veld veranderd is in een modderpoel. "Met een onbespeelbaar veld zijn we weer terug bij af", verzucht een teleurgestelde voorzitter Jerker Grader.

Het veld aan de Huizerstraatweg ligt er verdrietig bij. Op plekken meer bruin dan groen. Omgeploegde klei. Volgens Grader is het veld niet goed aangelegd. Hemelwater loopt niet weg, waardoor het gras rot en afsterft. Het veld is onbespeelbaar. En dat was nou juist het probleem waar de landskampioen de afgelopen jaren mee worstelde: terwijl de club in de Nederlandse top speelt, moesten vaak wedstrijden afgelast worden omdat het veld te slecht was om op te spelen.

De gemeente legde daarom vorig jaar een nieuwe grasmat aan als onderdeel van de optimalisatie van het Sportpark. De club huurt het veld van de gemeente. Bij de aanleg zijn door de club hoge eisen aan het gras gesteld, zegt Grader. "Een rugbyveld moet veel geweld kunnen hebben, het wordt heel intensief gebruikt."

Wethouder Marcel Adriani vindt de situatie 'vervelend voor de rugbyers' maar ziet andere oorzaken voor de modderpoel. "Het is een jonge grasmat die te kampen heeft met een uitermate nat seizoen en met rugbyers die er te veel op hebben gespeeld, ook in de regen."

De rugbyers en de gemeente zoeken samen naar een oplossing. Grader: "Ingenieursbureau Grontmij onderzoekt voor ons wat er mis is met het veld. Het zou mooi zijn als de gemeente vervolgens herstelmaatregelen neemt zodat we weer lekker kunnen rugbyen." Aangezien rugby geen winterstop kent, is haast geboden. Grader: "We trainen nu bij HCN en NVC, maar thuiswedstrijden kunnen we niet spelen." De wethouder wacht het onderzoek van Grontmij af. "Als blijkt dat het veld onoordeelkundig is aangelegd, rectificeren we de situatie."

Café Demmers voor even westernsaloon

Gezelligheid in café Demmers. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Bluegrass, whisky, beer and cowboyshuffles. Café Demmers aan de Marktstraat had nog net geen klapdeurtjes, maar was zondag wel veranderd in een saloon.

De 'Dirtroadmusicband' speelde er bluegrass, volgens bassist Cor Claessen "een Amerikaanse muziekstijl waarin Europese immigranten hun heimwee en het harde leven in de bergstreken van Amerika bezingen". De band was eerder tijdens de Vestingzondagen al te horen bij Demmers. Kroegbaas Peter Kerkhoff: "Het was gezellig druk; bluegrass is een mooie muziekstijl. Een beetje country, een beetje folk, een beetje zigeunermuziek."

Provincie wil fusie in 2016

NAARDEN - Naarden, Bussum en Muiden gaan per 1 januari 2016 fuseren. Dat heeft de provincie Noord-Holland vorige week officieel besloten. Ook krijgt de gemeente Weesp de nieuwbouwlocatie Bloemendalerpolder.

Doel van de fusie is volgens de provincie om "minder en krachtiger gemeenten te vormen, die samen een sterkere regio maken. Hierdoor verbetert ook de dienstverlening aan de inwoners". De Bloemendalerpolder gaat in zijn geheel naar Weesp en niet voor de helft naar Muiden, zodat het nieuwbouwproject binnen één gemeente komt te liggen.

Naarders die het plan willen bekijken, kunnen terecht op het stadhuis. Daar ligt het ter inzage tot 11 april. Vóór de zomer moet het fusieplan naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Donnie doet het goed op pronkzitting Vestingnarren

Foto: Bob Awick

De Vestingnarren hadden afgelopen weekend twee avonden feest om alvast op te warmen voor het carnaval. Vrijdag waren er 1200 man, zaterdag 750. Prins Ravel XLVIII blikt blij terug. "Het was fantastisch zaterdag, met artiesten als Ruth Jacott, Thomas Berger en Sharon Doorson." Maar ook het optreden van Donnie, het alter ego van zanger Rick van der Kroon, was een hoogtepunt. "Donnie zong onze schlager voor 2014, 'De buurvrouw van benee'. Het nummer is geschreven door onze Raad van Elf. De opnames gaan nu rond op YouTube en Facebook."

Naarden speelt rolletje in documentaire '#Alleman'

Bert Hana geeft voorstelling in Filmhuis Bussum

Eén van de beelden uit de documentaire: een Naarder verlaat zijn huis. Foto: Google Maps

door Sjoerd Stoop

NAARDEN - Wat doen we op een doodgewone dag? Hoe leven we? Bert Haanstra maakte zo'n 50 jaar geleden de verboren camera-docu 'Alleman'. De film gaf een beeld van het Nederlandse volk. Omdat in een halve eeuw nogal wat in het land veranderde, maakte theatermaker Bert Hana een tweede Alleman, aan de hand van actuele beelden. Ook Naarden en Bussum hebben een rolletje.

Hana komt donderdag naar het Filmhuis Bussum om zijn docu #Alleman rechtstreeks te voorzien van commentaar. De avond start om 21.30 uur. Voor #Alleman gebruikte hij uitsluitend beelden van Google Maps. "De auto's van Google Maps hebben ons leven ongemerkt vastgelegd. Precies zoals Haanstra vroeger deed."

Waarom heb je een tweede Alleman gemaakt?
"De documentaire van Bert Haanstra heeft me jaren geleden erg gegrepen. Prachtbeelden van ons land en van onszelf. Het gaf een goed beeld van hoe de Nederlander leefde en wat we deden op een doodgewone dag. De beelden waren inmiddels erg verouderd en dat was reden om zelf aan de slag te gaan. Het plan was om een meer actuele Alleman te maken. Het heeft me 2,5 jaar gekost. Het was puur via Google Maps door het land wandelen om beelden te verzamelen."

Wat viel je op aan Naarden en Bussum?
"Opvallend was dat boven Naarden de zon scheen en het in Bussum slecht weer was. Dat vooral", lacht Hana. "Naarden en Bussum zijn erg geordend. Alles staat heel netjes en overal hangen borden. Van bordjes met 'verboden voor honden' tot 'verboden toegang' en veel verkeersborden. Daarnaast hebben Naarden en Bussum veel groen, komen er veel mensen om te recreëren en lopen er hoe dan ook veel mensen op straat."

Wat gaan we van onszelf tegenkomen?
"Deze Alleman geeft een goed beeld van de Nederlander, dus ook van de Naarder en Bussumer. Als maker heb je de hoop dat toeschouwers bekenden tegenkomen op de beelden of dat je jezelf tegenkomt. Kortom: dat we elkaar herkennen. Voor Naarden en Bussum zou dat zomaar eens kunnen, want met het maken kwamen we veel mensen tegen. Dat moet het ook zo leuk maken voor de toeschouwer. In Bussum kwamen we onder anderen kinderen met hun vader of opa tegen op de beelden. In Naarden kwamen we ook veel mensen tegen die onderweg waren om iets leuks te doen."

Gaan de Naarder en Bussumse beelden ook mee op vertoningen in andere plaatsen?
"We voeren de documentaire altijd rechtstreeks op. In elke plaats waar we komen passen we de docu iets aan door beelden uit de bewuste gemeente erin op te nemen. De hoogtepunten die we onderweg tegenkomen nemen we weer mee naar de andere gemeenten. Dat zou met Naarden en Bussum ook best kunnen gebeuren, want we hebben best leuk materiaal. Maar of dat ook gebeurt hangt een beetje af van wat we nog meer tegenkomen de komende weken."

John Resink

Associate Partner bij InterExcellent executive management
Naarder sinds 1987

Foto:

Executive management?
"
Ik adviseer directies bij strategische besluitvorming, verbetermanagement en cultuurvraagstukken. Daarnaast coach ik mensen bij keuzes in hun maatschappelijke carrière."

Welk NaarderNieuws houdt je bezig?
"
Eigenlijk alles: sport, cultuur, politiek. Maar in het bijzonder de problematiek omtrent het eigenaarschap en financiering van de Vestingwallen en de samenvoeging van gemeentes."

Wat zou je doen als je één dag burgemeester van Naarden zou zijn?
"
Zorgdragen voor een samenhangende en consistente langetermijnvisie. Zoals er nu gemarchandeerd wordt met de 32-36 sociale huurwoningen uit het Storkplan - "…daar niet, maar we hebben nog een gaatje langs de Amersfoortsestraatweg gevonden…"- kan niet. Ik zou graag zien dat er een visuele vervloeiing plaatsvindt tussen de schootsvelden en de groene wijken rondom de Vesting. Naarden als parkstad: een culturele en groene oase binnen de nieuwe, grotere gemeente."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Voor heel lang zeker stellen dat er 's winters sfeerverlichting in de Vesting is. Daarnaast een gift aan het Nationaal Fonds Kinderhulp en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw."

Op wie ga je 19 maart stemmen met de gemeenteraadsverkiezingen?
"
Ik ben een overtuigd liberaal; vrijheid voor het individu. Overigens wel met de daarbij behorende verantwoordelijkheid voor mens en maatschappij. Praktisch betekent dat de keus uit VVD of D66."

Wie is je favoriete Naarder politicus?
"
Jan Geu ten Wolde van de VVD. Een man die vanuit het liberale gedachtegoed inkleuring geeft aan de langetermijnvisie. Daarnaast past hij met zijn liefde voor paarden en koetsen prima in de parkstadgedachte."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Pfff… ik ben een goede slaper en al die andere dingen doe ik overdag."

Naarder breekt been door ongeluk

NAARDEN - Een 45-jarige fietser uit Naarden heeft maandag een gebroken been overgehouden aan een ongeluk op de Nieuwe 's-Gravelandseweg in Bussum. De man werd door een Bussumer (55) met de auto aangereden.

De autobestuurder zag de Naarder over het hoofd en botste vol tegen hem aan. De man belandde op de motorkap en viel vervolgens op de straat. De ambulance was snel ter plaatse en heeft de man meegenomen voor controle. Daar bleek dat de man zijn been had gebroken. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de toedracht van het ongeval.

Auto gestolen én meteen weer gevonden

NAARDEN - Agenten hebben donderdagavond een eerder op de avond in Naarden gestolen auto teruggevonden. De politie trof de auto aan op de Mozartlaan na een telefoontje uit die straat. Een bewoner zag twee verdachte mannen in een auto de huizen in de straat bestuderen.

Toen politieagenten ter plaatse kwamen, bleken de twee mannen verdwenen. De auto waarmee ze rond reden, stond er nog wel. Bij controle bleek die vlak daarvoor te zijn gestolen aan de Amersfoortsestraatweg. De auto wordt teruggebracht naar de rechtmatige eigenaar, laat de politie weten.

Weer eens zege voor voetballers NVC

NAARDEN - Na twee maanden zonder zege heeft NVC afgelopen weekend weer eens gewonnen. En knap ook. De Naarders waren met 4-3 te sterk voor het veel beter presterende AFC'34.

NVC had aan een sterke eerste helft en een goede start na rust voldoende om de zege te kunnen pakken. Vlak voor rust en net daarna maakten de Naarders vier goals, waarmee AFC'34 meteen al verslagen was. De Alkmaarders probeerden de schade nog te herstellen, maar kwamen tekort.

Voor NVC kwam de zege op een goed moment. Door alle verspeelde punten van de laatste weken waren de Naarders afgezakt naar net boven de gevarenzone.

Vestingondernemers drinken borrel op het nieuwe jaar

De nieuwjaarborrel van de Vestingondernemers werd druk bezocht. Foto: Bob Awick

NAARDEN - "Dat iedereen dit jaar maar weer de stijgende lijn te pakken krijgt met zijn bedrijf", proostte Marije van Proosdij, voorzitter van de OndernemersVereniging Naarden-Vesting (OVNV) maandag. De ondernemersclub hield 3 februari een nieuwjaarsborrel bij Paul Fagel.

Bij de borrel waren naast lokale ondernemers ook politici, gemeentebestuurders en vertegenwoordigers van andere organisaties uitgenodigd. Van Proosdij kondigde in haar speech aan dat de OVNV de Vestingzondagen gaat uitbouwen. "De autoloze terrassen- en winkelzondagen waren een succes. Dit jaar gaan we er meer doen, verspreid over het jaar."

Valkeniers in Naarden!
Ben ik wel drachtig?, zal elk Naardens konijn denken na lezing van de Gemeentepagina van 23 januari. Rennen en roepen "drachtig! drachtig!", als de fret in het hol verschijnt kan elk weldenkend konijn. Dus gauw naar de konijnendokter voor een echte verklaring. Die kan zij laten zien aan fret of havik, liefst aan de scherp oplettende valkenier. Dan wordt de jacht gestopt. Daarmee zorgt hij wél voor werk in het volgend jaar.

Is dat eigenbelang wel in het belang van de gemeente of zelfs van de konijnen? Meteen ook de drachtige konijnen wegvangen is toch effectiever? Voorkomt overlast later dit jaar en ook nog eens konijnenleed in de toekomst. Te effectief voor onze gemeente?

Hein Kamp

8 / 16

Wie betaalt de feestverlichting en hoe moet het straks met het verkeer rond unilocatie Godelindeschool?

VVD

Op 19 maart kiest Naarden een nieuwe gemeenteraad. In de aanloop legt het NaarderNieuws enkele heikele kwesties voor aan de lijsttrekkers. 

Deze week: wie betaalt dit jaar de feestverlichting in de Vesting? En: wat is uw standpunt ten aanzien van de verkeersafwikkeling rond de toekomstige unilocatie van de Godelindeschool midden in het Rembrandtpark?  

Op verzoek van het NaarderNieuws zetten de lijsttrekkers de standpunten van hun partij uiteen.

Miriam van Meerten-Kok. Foto: Bob Awick

De VVD vindt het belangrijk dat onze stad en in het bijzonder de Vesting aantrekkelijk is voor inwoners en toeristen; dat is goed voor de saamhorigheid en de lokale economie. Feestverlichting in de wintermaanden is sfeerbepalend en draagt daarmee bij aan een attractieve uitstraling van het winkelgebied. De VVD heeft dit najaar met succes het initiatief genomen om het college middels een motie op te roepen om te onderzoeken of gemeente en ondernemers de handen ineen kunnen slaan om tot een betaalbare gemeenschappelijke oplossing te komen, zonder dat ondernemers volledig van hun verantwoordelijkheden ontheven worden. Helaas is het niet gelukt om in een korte periode tot een acceptabele constructie te komen waarbij de gemeente verlichting aankoopt en tegen kostprijs doorverhuurt aan de ondernemers. Desalniettemin zal de VVD in 2014 opnieuw en tijdiger aansturen op een structurele oplossing voor de feestverlichting. Sinterklaas mag immers niet in het donker arriveren!

'Kijken of gemeente en ondernemers handen ineen kunnen slaan'

Op het moment dat de dependance van de Godelindeschool opgaat in de unilocatie zal, ondanks het feit dat met name midden- en bovenbouw kinderen zelfstandig naar de unilocatie fietsen, de verkeersintensiteit toenemen. De VVD staat voor een zo veilig mogelijke verkeersafwikkeling in de buurt, waarbij de kwetsbare verkeersdeelnemers (fietsers, voetgangers) zoveel mogelijk gescheiden worden van het gemotoriseerd verkeer. Dit kan gerealiseerd worden met zogeheten fietsstraten en met de instelling van een kiss&bike-zone. De VVD wil zich eerst door middel van onderzoek laten overtuigen of dit haalbaar is. Het college heeft reeds toegezegd de verschillende mogelijkheden te onderzoeken in goed overleg met gemeente, school, buurtbewoners en verkeersdeskundigen. De VVD gaat ervan uit dat in dit participatieproces een goed en zo veilig mogelijke verkeersafwikkeling wordt ontwikkeld.

GroenLinks

Foto: Bob Awick

Feestverlichting in de Vesting en de verkeersafwikkeling bij de toekomstige Godelindeschool lijken niet veel met elkaar te maken te hebben. GroenLinks ziet echter duidelijke overeenkomsten. Beide thema's gaan over de inrichting van onze openbare ruimte. En beide zijn het vragen die voortkomen uit initiatieven van inwoners. Initiatieven die GroenLinks koestert, zeker als er een duidelijk publiek belang mee is gediend.

De sfeerverhoging in decembertijd speelt niet alleen in de Vesting. In andere wijken lukt het ondernemersverenigingen goed om zelf voor feestverlichting bij hun winkels te zorgen. Zij bepalen bijtijds met elkaar wat zij willen en wat dat mag kosten. Van de gemeente mag worden verwacht dat zij op tijd communiceert of en zo ja hoe zij dergelijke initiatieven ondersteunt. In 2013 was het voor ondernemers in de Vesting te laat bekend dat de gemeente een (renteloos) krediet kon verstrekken voor nieuwe feestverlichting. Dat moet dit jaar beter.

GroenLinks vindt dat alle ondernemersverenigingen hun feestverlichting zelf moeten betalen. Indien gewenst benutten zij een kredietaanbod van de gemeente. De gemeente communiceert hierover tijdig. Net als voorheen betaalt de gemeente de energierekening.

'Ondernemersverenigingen moeten hun feestverlichting zelf betalen'

Creativiteit en samen zoeken naar oplossingen vormen ook de basis om tot een goede verkeersafwikkeling rond de Godelindeschool te komen. Het moet bovenal veilig zijn. Bewoners pleiten verder voor een zogenaamde kiss- en bikestrook. Dat klinkt GroenLinks als muziek in de oren. Los van argumenten zoals milieu, lichaamsbeweging en de leefbaarheid in de wijk, blijkt uit onderzoek dat kinderen beter geconcentreerd in de les zitten als zij wandelend of fietsend naar school komen. Voldoende redenen voor ouders dus om de auto te laten staan. Samen met betrokkenen wil GroenLinks komen tot het beste plan, waarin ruim baan wordt gegeven aan de fiets. De Godelindeschool wordt daarmee van een school in het groen echt een groene school.

D66

Foto: Bob Awick

Feestverlichting in de donkere wintermaanden verhoogt de sfeer. In de winkelgebieden van Naarden en andere gemeenten dragen de winkeliers de kosten. Belastingbetalers betalen daar via de gemeente niet aan mee. Soms zijn er creatieve oplossingen zoals het gebruik van de leibomen in de Mackaylaan. In de Vesting draagt het bij aan andere evenementen zoals de intocht van de Sint en de feestelijkheden in de Grote Kerk. Daar maken winkeliers andere keuzen voor de besteding van hun beperkte budget. D66 roept dan ook op tot het zoeken naar creatieve alternatieven voor dure straatverlichting, zoals verlichte vlaggenstokken die ook elders in de Vesting gebruikt worden, of andere manieren van financieren. Als de gemeente kan helpen zonder grote kosten te maken, is D66 daar een voorstander van. Daarom is D66 ook mede-indiener geweest van de in de gemeenteraad aangenomen motie die hier over gaat.

'Zoek creatieve alternatieven voor dure straatverlichting'

In het Rembrandtpark zijn straks twee grote scholen gevestigd: het Wellantcollege en de Godelindeschool. De buurt heeft grote zorgen over de verkeersdrukte, met name op de momenten dat de leerlingen komen en gaan. Gaat het lukken om de grotere verkeersstroom op een veilige manier af te wikkelen, zonder te veel overlast voor de buurt? D66 is ervan overtuigd dat als het college, de scholen en de omwonenden hier in goed overleg aan werken, een oplossing zeker mogelijk is. D66 heeft bewezen goed te kunnen luisteren en open te staan voor de suggesties van alle directbetrokkenen.

Zal het dan een Kiss&Ride-strook worden? Of een Kiss&Bike-strook? Het is voorbarig om daar al op vooruit te lopen. Bovendien: door voor te sorteren, beperk je de ruimte om met alle partijen tot creatieve oplossingen te komen. D66 vertrouwt op de kracht van het bij elkaar brengen van goede ideeën en op een mooi resultaat.

CDA

Foto: Bob Awick

Het CDA vindt het van belang dat de verlichting er is. De decembermaand is voor de ondernemers een belangrijke maand. Dan zijn er twee belangrijke evenementen in de Vesting en met name de sinterklaasintocht, die een landelijke uitstraling heeft. Daarnaast wint de intocht van de levende kerststal steeds meer aan populariteit. De huidige opzet trekt steeds meer publiek uit de regio, waar de winkeliers van meeprofiteren.

Onze mening is dat in eerste instantie de verlichting een zaak is voor de winkeliersvereniging. Als dit door omstandigheden niet lukt vanwege te hoge kosten of andere problemen, vinden wij dat de gemeente in het belang van de promotie van Naarden moet bijspringen. Dit kan in verschillende vormen, bijvoorbeeld door te helpen met het ophangen van de verlichting (mogelijk via burgerzin). In onze ogen is het een blamage als de verlichting er niet is.

Het CDA is tegen het Storkplan zoals dat nu door de raad is vastgesteld. Een van de redenen waarom wij tegen dit plan zijn is de verkeersproblematiek. Wij zijn er voorstander van dat de Godelindeschool op één locatie komt, maar de ruimte op deze plek is zeer beperkt voor een school van deze omvang (± 700 leerlingen). Door de drukke oude rijksweg is het ook geen optie om het schoolverkeer via andere wegen om te leiden. Wij vinden het kwalijk dat dit onderdeel nog niet is ingevuld in het plan. Zowel de bewoners van het Rembrandpark als wij maken ons hierover grote zorgen.

'De gemeente moet in het belang van stadspromotie bijspringen'

De mening van het CDA is om opnieuw met de betrokkenen om tafel te gaan en een nieuw plan te maken voor zowel het Storkterrein als het gebied langs de Amersfoortsestraatweg richting de Vesting om tot één plan te komen, met voldoende ruimte voor de school en het verkeer.

PvdA

Foto: Bob Awick

Feestverlichting geeft sfeer en laat onze mooie stad voor inwoners en bezoekers stralen. Het is helaas ook een luxe waarvoor wij als gemeente geen geld meer hebben. De coalitie heeft met zijn beleid Naarden aan de rand van de financiële afgrond gebracht door veel meer uit te geven dan er binnenkwam. Die rekening wordt nu aan de inwoners gepresenteerd en dat heeft gevolgen voor iedereen. Op papier vallen de kosten voor aanschaf of huren van feestverlichting misschien mee. Het Naardense huishoudboekje is echter niet op orde. Aangezien we het geld maar een keer uit kunnen geven, moeten we keuzes maken en ontkomen we niet aan bezuinigen op wat niet strikt noodzakelijk is. Helaas valt feestverlichting, hoe wenselijk ook, daar ook onder. Als de keuze is tussen feestverlichting en bijzondere bijstand, WMO of schuldhulpverlening, dan kiezen wij voor dat laatste. Daarmee laten we misschien wel de stad, maar niet onze inwoners in het donker zitten.

'Feestverlichting is niet strikt noodzakelijk dus bezuinigen we erop'

Het samenbrengen van de Godelindeschool op één locatie is een langgekoesterde wens van de PvdA. De keuze om deze grote basisschool midden in een woonwijk te vestigen vinden wij echter ongelukkig. Liever hadden wij de school aan de Amersfoortsestraatweg bij de sportvelden gebouwd. Daar is ruimte voor de school, voor de kinderen en voor de halende en brengende ouders. Veel kinderen komen uit de wijk, maar veel ook van verder weg. De realiteit is dat veel ouders een baan hebben en hun kind onderweg naar hun werk met de auto brengen. Dat geeft een verkeersdruk die de wijk nauwelijks kan verwerken. Als je de verkeersinrichting ook nog autoschuw maakt, wordt het extra onveilig. Ouders zullen het onder tijdsdruk toch blijven proberen, leert de ervaring bij andere scholen. De keuze voor een school midden in de wijk maakt het onvermijdelijk dat de wijk geschikt wordt gemaakt voor autoverkeer. Het is de last die met de lust van deze locatie meekomt. Stimuleer fietsgebruik en lopen, maar wees ook reëel en zorg voor een veilige afwikkeling van het onvermijdelijke autoverkeer.

Filmhuis Bussum

The Hobbit. Foto: Filmhuis Bussum

In ELLE S'EN VA herontdekt Catherine Deneuve, als zestigjarige, het leven.
MANDELA: LONG WALK TO FREEDOM over het leven van Mandela.
THE BUTLER toont Forest Whitaker en Oprah Winfrey in het leven van een Witte Huis-butler.
In FOR THOSE IN PERIL gaat een overlevende van een schipbreuk de strijd aan met de machtige oceaan.
IN THE FOG moeten drie Russische mannen in WO-I beslissingen nemen die niemand zou willen nemen.
In AVANT L'HIVER van Philippe Claudel wordt een huwelijk verstoord door een boeket rozen.
PHILOMENA volgt een Ierse moeder op zoek naar haar zoon. Met Judi Dench en Steve Coogan.
LA GRANDE BELLEZZA is een kleurrijke satire op het hedendaagse decadente Rome.
Polanski's VENUS IN FUR laat in een seksueel geladen kat-en-muisspel zien hoe de macht tussen man en vrouw voortdurend verschuift.
Ook deel twee van THE HOBBIT-trilogie is rijk aan fantasie en briljante details.
Maandagavond de diep-romantische klassieker DOCTOR ZHIVAGO en dinsdagavond de verrassingsvoorstelling SNEAK PREVIEW.
IDFA JUNIOR ON TOUR de vier beste, mooiste en grappigste korte jeugddocumentaires van het afgelopen IDFA.
Twee JEUGDVOORSTELLINGEN: TURBO (2D) en OTTO IS EEN NEUSHOORN (3D).

Meer op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

't Akkertje, van Stichting Philadelphia zorg, voor de villa waar mensen met een beperking wonen: op vrijdag een hulp voor de tuin (3 uur per week).

Kinderen in Nood: gezellige dames voor het sorteren van kleding voor de transporten op vrijdagmiddag, van 13.30-16.00 uur.

De Gooise Ark voor de Hertenkamp: dierverzorger. De dieren worden 1x per dag verzorgd (1 uur per week).

Versa Welzijn voor de Open Eettafel in Wijzer, die iedere woensdag van 17.30-19.00 uur gehouden wordt: een coördinator die o.a. de vrijwilligers begeleidt en de bestellingen doorgeeft aan de kok (minimaal 5 uur per week).

zaterdag 8 februari tot zondag 16 februari

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. Deze zaterdag gaat de bus naar de Orchideeënhoeve in Luttelgeest en zondag naar het Rijksmuseum. Maandag staat het Kuiperijmuseum in de Molen van Sloten op het programma en dinsdag het Museum Buren & Oranje in Buren. Woensdag is er weer het inmiddels vertrouwde gratis lunchconcert in het Concertgebouw en donderdag vanwege de grote belangstelling de vorige keer weer het 'Mystery dinner'. En tot slot van de week kunt u nog naar het Cobra museum in Amstelveen, naar Schiphol Behind the Scenes of zondag in Spant! naar Love Story. Om u op te geven en voor de kosten van de uitjes belt u maandag t/m vrijdag tussen 10.00-12.00 uur op 035-7504192.

zondag 9 februari

Optreden

De Moclas Singers treden op in De Palmpit. Het koor brengt moderne, maar ook klassieke muziek. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

Bridgen op zondag

Denksportcentrum Bussum houdt een bridge-instuif op zondag. Aanmelden kan als paar of alleen. Aanvang 13.30 uur, entree € 2,50. Ook op maandag- , woensdag- en vrijdagmiddag is er een instuif.

Lazy Sunday Afternoon

Er wordt weer een 'Lazy Sunday Afternoon' gehouden op de Vernissage aan de Dr. Abraham Kuyperlaan. Onder andere de mannen van Eemjazz treden op. Aanvang 15.30 uur.

woensdag 12 februari

Wandelcursus

Bellefleur houdt weer een wandeltocht. Er wordt om 13.00 uur vertrokken vanaf Bellefleur. De tocht duurt ongeveer anderhalf uur. De volgende wandeltocht is op woensdag 12 maart.

Bingo

De Schakel houdt weer een bingomiddag. Om 14.00 uur begint de bingo, maar vanaf 13.30 uur bent u al van harte welkom. Er zijn natuurlijk weer mooie, leuke prijzen te winnen. Deelname € 3,50.

Bezoek Mona Keijzer

Voor het CDA bezoekt Mona Keijzer De Palmpit aan de Koekoeklaan. Vanaf 17.30 uur kunnen Naarders en Bussumers langskomen om vragen te stellen over jeugd- en ouderenzorg.

donderdag 6 februari

Bridgen onder begeleiding

Het Denksportcentrum Bussum houdt 'Bridgen onder begeleiding'. Daarmee kunnen meer onervaren spelers het spelletje toch goed leren. Aanmelden kan als paar of alleen. Kosten € 4,- per persoon. Aanvang 13.30 uur.

vrijdag 7 februari

Meditatie-cursus

Yoga Lotus aan de Vliegdenweg houdt een gratis open kennismaking voor een nieuwe meditatiecursus. De cursus duurt 10 weken en start op 14 februari. Aanmelden en informatie via info@livingshape.nl of telefonisch op 06-30406791.

zaterdag 8 februari

Concert

Het Bussumse koor Pro Musica geeft een concert vanwege haar 70-jarig bestaan. Het concert heeft als thema 'Renaissance' en wordt gehouden in de Wilhelminakerk. Aanvang 20.00 uur, kaarten te koop op info@promusica.nl of 06-46407452. Entree € 12,50.

maandag 10 februari

Kooklessen

De Scan houdt weer kooklessen voor jongeren. Jongeren vanaf twaalf jaar kunnen met elkaar gerechten maken. Aanmelden via jcscan@versawelzijn.nl of 035-6943262. Aanvang 16.00 uur.

Opticiën aan huis

De Palmpit aan de Koekoeklaan opent de deuren voor een opticiën. Hierbij kan men gratis de ogen op laten meten, de bril laten schoonmaken en stellen en vragen stellen over je ogen en/of de bril. Aanvang 10.00 uur.

dinsdag 11 februari

Computercursus

De Schakel houdt weer een computercursus. Het gaat om een cursus voor starters. Na de cursus weet u een beetje de weg op de computer. De cursus duurt 8 lessen. Aanvang 14.00 uur, deelname kost € 40,-. Opgeven op info@wijkpostdeschakel.nl of 035-6944742.

donderdag 13 februari

Demonstratie-avond

Het Bussumse medium Janneke Leber opent haar deuren voor een demonstratie-avond. Ze zal op nuchtere wijze uitleg geven over het mediumschap en demonstreren. De avond wordt gehouden aan de Torenlaan. Aanvang 20.00 uur, entree € 10,-. Vooraf opgeven op reserveren@jannekeleber.nl.

Bridgen onder begeleiding

Het Denksportcentrum Bussum houdt 'Bridgen onder begeleiding'. Daarmee kunnen meer onervaren spelers het spelletje toch goed leren. Aanmelden kan als paar of alleen. Kosten € 4,- per persoon. Aanvang 13.30 uur.

vrijdag 14 februari

Schakel-diner

De Schakel houdt weer een 'Schakel-diner'. De zaal gaat open om 17.30 uur en om 18.00 uur start het diner. Het diner bestaat uit vlees, aardappelen en groente. Mee-eten kost € 6,-. Opgeven op 035-6944742.

zaterdag 15 februari en zondag 16 februari

Kinderfilm Festival

Het Filmhuis Bussum vormt het decor van het Fantastisch Kinderfilm Festival. Er draaien korte en lange, grappige en ontroerende, verse en klassieke films voor kinderen van 2 t/m 9 jaar. Het hele programma staat op www.fantastischkinderfilmfestival.nl. Entree € 8,50.

zondag 16 februari

Bridgen op zondag

Denksportcentrum Bussum houdt een bridge-instuif op zondag. Aanmelden kan als paar of alleen. Aanvang 13.30 uur, entree € 2,50. Ook op maandag- , woensdag- en vrijdagmiddag is er een instuif.

Soosmiddag

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een soosmiddag. Deze keer treedt onder andere Willy Buter op piano op en Franc Smelt op saxofoon. Aanvang 14.30 uur.

dinsdag 18 februari

Workshop

Versa Welzijn houdt een workshop 'Genealogie' in Wijzer aan de Landstraat. In deze workshop worden de belangrijkste uitgangspunten en technieken behandeld om goed en snel uw weg te kunnen vinden met behulp van internet. Aanvang 19.30 uur. Aanmelden op 035-6830154.

Computercursus

De Schakel aan de Kolonel Verveerstraat houdt een computercursus over 'Picasa', een fotobeheer- en bewerkingsprogramma. Van stap tot stap wordt geleerd het dat werkt. De cursus start om 10.00 uur. Kosten deelname € 35,-. Aanmelden op www.wijkpostdeschakel.nl.

woensdag 19 februari

Lezing

Klaas Oosterom vertelt voor Bellefleur over de rol van water, vroeger en nu. Ook worden er plaatjes vertoond van het Naarder en Bussumse water. Aanvang 14.00 uur, entree € 1,50.

Dvd-voorstelling

De Palmpit aan de Koekoeklaan vertoont een dvd op groot scherm. Aanvang 19.30 uur, entree € 1,-.

donderdag 20 februari

Ouder worden

De Palmpit houdt een informatiebijeenkomst over 'Ouder worden'. Aanvang 15.00 uur.

Carnavallers nemen voorproefje op groot feest

Foto: Bob Awick

Met een groot feest op de vloer van de RockSteady-hal hebben de Erwtenschieters zondag een voorproefje genomen op het echte carnaval van volgende maand. Met optredens van onder andere de boerenkapel Societe aMusicale 'Neuzenvreugde' en andere zangers ontstond er zondag al snel een heus carnavalssfeertje. Op het feest kwamen niet alleen leden van de carnavalsclub af, maar ook andere Bussumers kwamen spontaan naar de feestzaal. Over zo'n 3 weken staat het echte carnaval voor de deur. Ook dan staan er weer meerdere feesten gepland.

Travellers nog steeds bezig Bussumers op te lichten

' Ze intimideren je en vragen heel veel geld' 

BUSSUM - Travellers zijn de afgelopen tijd nog steeds actief met het intimideren en oplichten van nietsvermoedende Bussumers. Volgens de politie zijn het vooral ouderen die een makkelijk doelwit vormen voor deze malafide klusjesmannen.

Stuur deze malafide klusjesmannen weg of bel de politie

Wijkagent Fred Lokhorst ondervond aan den lijve hoe deze personen te werk gaan. "Een persoon belt aan en vertelt dat ze je dak komen repareren en ondertussen zijn er al twee andere mensen bezig om met een ladder je dak op te klimmen. Ze gaan ook direct aan de slag met een hogedrukspuit. Je wordt compleet overvallen. Ze zeggen dat je buren ook al gebruik hebben gemaakt van hun diensten, dus waarom zou jij hun hulp niet willen. Je moet je dus direct verantwoorden. Voor je het weet, zien ze een zogenaamd lek op je dak en komen in actie. Ik laat als agent echt niet zomaar over me heenlopen, maar het duurde wel even voor ze vertrokken."

De travellers komen vooral voor dakreparaties of klusjes in de tuin. Na drie uurtjes werk vragen ze rond de 700 euro. "Ze vragen al het geld dat je in huis hebt, de rest komen ze dan later halen. Veel ouderen trappen daar in. Die vinden het ook lastig om nee te zeggen en ze willen ook niet altijd vertellen dat ze belazerd zijn omdat ze zich schamen omdat ze er ingetuind zijn."
De agent vervolgt: "Maar het is goed om te zeggen dat iedereen slachtoffer kan worden. Niet alleen ouderen. Deze mensen bellen overal aan. Mensen moeten weten dat ze geen overeenkomst moeten afsluiten. Vaak verschuiven deze 'klusjesmannen' zelfs wat dakpannen waardoor je opeens een probleem hebt dat je voorheen niet had. Ze leveren broddelwerk en daarom adviseer ik altijd om deze mensen weg te sturen of de politie te bellen. Het is een lastig fenomeen, maar vraag jezelf altijd af als iemand iets komt aanbieden aan de deur: heb ik dit nodig? Waarschijnlijk niet, want dan had je zelf wel iemand ingeschakeld."

Bezorgdheid om curatele van Muiden

BUSSUM – De gemeenteraad van Bussum heeft afgelopen week haar zorgen geuit over fusiepartner Muiden die heeft aangekondigd aan te willen kloppen bij het Rijk voor financiële steun. De raad wil voorkomen dat de nieuwe fusiegemeente, bestaande uit Bussum, Naarden en Muiden, straks voor allerlei onvoorziene kosten moet opdraaien.

Muiden heeft snel geld nodig omdat ze wil investeren in een grote woonbouwwijk op het KNSF-terrein. Daarover wordt al jaren gesproken, maar onlangs is na jaren van ruzie op hoofdlijnen een akkoord bereikt. Geplande rechtszaken over het project gaan hiermee niet door. Daarmee is ook een claim van 360 miljoen euro van projectontwikkelaars van de baan.
Vooral de VVD in Bussum wil een snelle reactie richting Muiden. De raad van Muiden beslist namelijk deze week of ze zich onder curatele van de provincie laat stellen. Volgens wethouder Boekhoff van Financiën doet Muiden dit juist nu om nog voor de fusiedatum van 2016 een oplossing te zoeken. Boekhoff zei wel dat Bussum samen met Naarden nogmaals de minister zal wijzen op de voorwaarden die zijn gesteld om te fuseren. Bussum steunt de fusie niet als de nieuwe gemeente belast wordt met de claim van Muiden.

Marijke Schipper

Theatermaker, actrice, zangeres en stem- en trainingsacteur 
38 jaar oud
Bussumse sinds 7 jaar

Waarom speel je bij de mensen thuis?
"Ik speel ook in het theater, maar mijn voorstelling De Oppas speel ik in huiskamers bij mensen thuis. In het begin sleepte ik het decor, een huiskamer, mee naar de theaters. Mijn regisseur kwam op het idee bij mensen thuis te spelen. Het intieme en interactieve spel past heel goed bij mij én bij de voorstelling."

Staat de voorstelling dicht bij jezelf?
"Ja, heel dicht. In het laatste jaar van mijn theateropleiding werd mijn dochter geboren en het moeder-zijn vond ik zo'n heftige ervaring dat ik niet anders kon dan daar een voorstelling over maken."

Waar kunnen we je voor wakker maken?
"Mijn zoontje heeft jaren slecht geslapen en dat gaat nu eindelijk wat beter. Laat mij maar lekker slapen."

Waar in Bussum ben je vaak te vinden?
"Op de heide, bij Spant! en in het Filmhuis. Ook in het dorp kom ik graag en ik sport bij Femmefit."

Wat doe je in je vrije tijd?
"Tijd doorbrengen met m'n gezin en ik blijf dol op Amsterdam waar ik vandaan kom. Ik ga graag met vriendinnen naar het theater of de film."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Twee voorstellingen maken. Een slapstick-achtige voor kinderen waarbij ze kunnen schaterlachen en ze een 'ik ben goed zoals ik ben'-gevoel krijgen. En een voor volwassenen, waarbij de herkenbaarheid zorgt voor een lach en een traan. Na de voorstelling kunnen ze opgelucht naar huis met het idee dat de boog niet altijd zo gespannen hoeft te zijn. Beide voorstellingen bied ik dan gratis aan."

Met wie wil je nog een goed gesprek?
"Brigitte Kaandorp. Men zegt soms dat ik op haar lijk als ik speel. Ik zou vragen of ze gelukkig is met wat ze doet. Stiekem zou ik natuurlijk wel een beetje Brigitte willen zijn."

Kookdemo in AH

BUSSUM – Het zijn Italiaanse weken bij de Albert Heijn en daarom is het filiaal aan de Veerstraat een samenwerking aangegaan met restaurant Allegria.

Bezoekers kunnen daardoor op vrijdag 7 februari tussen 13.00 en 16.30 uur in de supermarkt genieten van een kookdemonstratie. De recepten zijn ook te vinden in het tijdschrift Allerhande. Wie eerst wil proeven, kan daarvoor vrijdag in de winkel terecht.

Nikita wint workshop van Artes

Nikita mag een workshop volgen.

BUSSUM - Nikita Dorenbos (10) is een van de prijswinnaars van de publieksprijsvraag rondom de tentoonstelling van kunstenaarsvereniging Artes.

Ook Martijn Haigton en Ellen van Vossen werden tot winnaars uitgeroepen. Artes is nu alweer druk met de volgende publieksactiviteit: in het water bij het gemeentehuis komt binnenkort een kunstzinnige piramide in het water te liggen.

Bussumer opgepakt als verdachte van overval

BUSSUM - De recherche heeft maandag een Bussumer (28) opgepakt als verdachte van een overval op een Almeerder, ongeveer een half jaar geleden.

De Bussumer werd maandag samen met nog een andere man opgepakt. Eerder werden in deze zaak ook al 3 mannen aangehouden. Het groepje wordt ervan verdacht een overval te hebben gepleegd aan de Almeerse Bornholmstraat. De heren namen meerdere spullen mee.
De overvallers zouden banden hebben met motorclub Satudarah. De overval was volgens de politie het gevolg van een vete tussen leden van de motorclub. De zaak wordt nog verder onderzocht.

School hekelt commentaar

BUSSUM - Het overkoepelende schoolbestuur van de Emmaschool (Villa Primair) stelt dat de gemeenteraad van Bussum onterecht commentaar heeft op het besluit om te stoppen met de locatie aan de Lange Heul.

De gemeenteraad had commentaar op het bestuur, vlak nadat de school besloot de locatie in Bussum-Zuid te sluiten. De raad was verrast door het besluit. Ook vonden de raadsleden dat de school verkeerd had gehandeld. De sluiting van de openbare school werd 'onacceptabel' genoemd.
Villa Primair zegt echter netjes volgens de regels gehandeld te hebben. Ook laten ze weten hier al ruim een jaar contact over te hebben met de wethouder. Volgens het bestuur van Villa Primair heerst bij de gemeenteraad een verkeerd beeld en zullen ze er alles aan doen om transparanter te werken.

Web topvijf

1. Hart voor Bussum opent jacht op raadszetels
2. Twee pogingen tot inbraak
3. Mannen overlopen na kraak aan Nassaupark
4. Forse toename van aantal opengebroken panden
5. D66-duo heroverweegt deelname

Nieuwe kalender van Pro Bussum

BUSSUM - Pro Bussum heeft weer een evenementenkalender voor de komende maanden gemaakt.

Op de kalender staan 25 activiteiten tot en met komend voorjaar. De kalender is op te halen in winkels en bij de gemeente.

Veel ruimte en comfort in Civic Tourer

Nieuwe stationwagon van Honda

Zakelijk en privé interessant.

De nieuwe Honda Civic Tourer arriveert op 8 februari bij de dealer. Deze stationwagen is speciaal ontwikkeld voor de Europese markt. Daardoor biedt de Civic Tourer extra veel comfort, is zeer zuinig en heeft de grootste bagageruimte in zijn klasse.

De auto biedt veel bewegingsruimte voorin en is achterin hoog genoeg voor iedereen. De meeste ruimte zit echter in de kofferbak, 624 liter bagageruimte en na het neerklappen van de achterbanken zelfs 1668 liter. Met de Magic Seats is het daarnaast ook heel gemakkelijk om grote dingen te vervoeren.

Snufjes
De Civic Tourer is de eerste productieauto ter wereld met een aanpasbaar achterdempingssysteem; comfortabel op de snelweg, doortastend en behendig als daarom gevraagd wordt. De auto biedt allerlei geavanceerde veiligheidstechnologieën: remactivering in stad, waarschuwing voor frontale botsing en ook verkeersbordherkenning.

Hij is is leverbaar met een 1.8 liter benzinemotor en de nieuwe 1.6 liter turbodieselmotor. De dieselmotor combineert krachtige prestaties met een zeer zuinig verbruik van 3.8l/100 km. De relatief lage aanschafwaarde en een bijtelling van slechts 20%, maken deze uitvoering zowel zakelijk als privé erg interessant. De Honda Civic Tourer is met 1.6 turbo dieselmotor leverbaar vanaf € 22.900,-! Daarnaast zijn er Business Edition-uitvoeringen leverbaar voor een scherpe prijs.

Vireo Bussum nu ook Subaru-dealer

De XV is een van de Subaru's in de showroom van Vireo.

Subaru breidt zijn netwerk uit met een nieuwe dealer in Bussum: Vireo. Het bedrijf gaat nieuwe en gebruikte Subaru's verkopen en reparatie en onderhoud van het Japanse merk verzorgen.

Vestigingsmanager van Vireo Bussum Teus van Asperen: "Als onderdeel van Stern beginnen wij niet zomaar aan een nieuw merk, dat doen wij alleen als wij er in geloven. Met Subaru halen we mooie en aansprekende modellen in huis met een solide imago en een trouwe groep liefhebbers." Subaru introduceert het ene na het andere nieuwe model. Recent zijn de Forester en de Outback vernieuwd en de komende maanden is er meer nieuws op komst. Vireo Bussum kan alle Subaru-modellen nieuw leveren. In de showroom zijn de XV, de Forester en de Outback te bezichtigen, tevens zijn er diverse demonstratiemodellen voor proefritten beschikbaar. Subaru-rijders uit de regio krijgen een gratis winterinspectie.

Met Auto Lancker naar Louwman

Take Feenstra overhandigt de vrijkaarten namens Auto Lancker.

De Familie Luca heeft een prijs gewonnen bij de winterinspectie van Suzuki- en Mitsubishi-dealer Auto Lancker in Weesp.

De heer en mevrouw Futa zijn al jaren trouwe Suzuki Swiftrijders en toonden zich blij verrast met hun prijs: toegangskaartjes voor het Louwman Museum in Den Haag. De collectie van ruim 250 auto's van meer dan 100 fabrikanten, bijeengebracht door twee generaties van de familie Louwman, toont de geschiedenis van de automobiel. Tijdelijk is er een expositie over het Martini Racing team.

Jaarlijks wordt er een prijs verloot onder de bezoekers van de winterinspecties. Om zorg te dragen voor een veilig wintergebruik van de beide merken is de werkplaats goed gevuld met winterchecks. "Puur preventief en heel doeltreffend. Menigeen voorkomt hiermee start- of vloeistofproblemen in koude tijden", aldus Cees Bosboom, directeur van Auto Lancker.

Welke club wint de Dacia Logan?

Dacia heeft een clubactie. Daarmee maken alle amateurvoetbalclubs in Nederland kans op een splinternieuwe Dacia Logan MCV als clubauto. De winnende club wint ook nog eens een geheel verzorgde reis naar Italië, inclusief tickets voor de voetbalwedstrijd van het door Dacia gesponsorde Udinese tegen AC Milan. Voetbalclubs kunnen zich opgeven via www.daciaclubactie.nl, waarna ze zo veel mogelijk 'likes' moeten verzamelen. De ruime Dacia Logan MCV is de ideale auto voor het gezin, maar ook om de kinderen naar voetwedstrijden en -trainingen te brengen. De kofferruimte is met een inhoud van minimaal 573 liter groot genoeg voor de voetbalspullen van een heel voetbalteam.

Toonbeeld van goed onderhoud

De 504 Cabriolet uit 1972 Foto: Yannick uit den Boogaard

Hoeveel is de Peugeot 504 cabriolet waard die Bosch Car Service Direct toonde tijdens de Weesper B2B-dagen?

Het antwoord daarop is moeilijk te geven (emotionele waarde), maar een taxatierapport geeft enig houvast. Eigenaar Theo van Kan stelde drie prijzen beschikbaar voor wie deze taxatiewaarde het beste kon inschatten. De schattingen liepen uiteen van achtduizend tot honderdduizend euro. De taxateur hield het op 36.500 euro. Daan Pont en Bertus Vinju zaten daar met 37.500 euro het dichtste bij en wonnen een diner voor twee bij restaurant Uit & Meer. De derde dinerbon ging na loting naar Frank Stalknecht.

Bosch Car Service Direct toonde de klassieker om aan te tonen wat goed onderhoud voor een auto kan beteken. Dit exemplaar is van bouwjaar 1972 en ziet er nog puntgaaf uit. Met regelmatig onderhoud gaat een auto langer mee. Ook kunnen soms grotere, onverwachte uitgaven worden voorkomen doordat er bijtijds ingegrepen wordt. Autobezitters vinden dat steeds belangrijker, met het oog op de kosten. Dat geldt niet alleen voor particulieren, maar ook voor bedrijven en leasemaatschappijen.

Nieuwe Qashqai rolt van de band

De nieuwe Nissan Qashqai is gearriveerd bij de dealer. De nieuwste crossover biedt innovatieve techniek, efficiënte motoren en een zeer fraai interieur. De prijzen beginnen bij 23.150 euro. Van de eerste generatie zijn meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. Nissan ontwikkelde de tweede generatie Qashqai op een compleet nieuw platform. Het resultaat: een laag gewicht en zuinige aandrijflijnen. Een van de slimme innovaties is de Around View Monitor, voor zicht rondom de auto.

VALENTIJN
SLENDEREN

Kom slenderen op
vrijdag 14 februari as.
Koopt of verlengt u op deze
liefdevolle dag ook nog een
Slender You sessiekaart
dan krijgt u er 1 GRATIS.
Bel nu voor een afspraak!
Ook voor mensen met
medische klachten.
Slender You Studio
Kortenhoef

Winkelcentrum Meenthof
Telefoon 035-656 61 13
DE ANDERE MANIER
VAN BEWEGEN!

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat
Hij zijn
eniggeboren zoon
gegeven
heeft, opdat een
ieder, die
in Hem gelooft,
niet verloren
gaat, maar
eeuwig leven
heeft staat
in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 of 06-25284440

Permanent Make-Up - Gespecialiseerd in natuurlijke "Hairstroke" Wenkbrauwen en ook Lippen & Eyeliner. Naarden 035-6951968
www.BeautyPermanent.nl

GARAGEBOX te huur in Naarden, Vierhoven/Keverdijk.
€ 125,- p.m. Tel.: 06-53504070

Voor al uw strijkwerk. Razendsnel en perfectionistisch. Beter dan de stomerij! Moedertaal Nederlands. 15 euro per uur. Tel.: 06-11001651

Bussum en Naarden
Diverse garages te huur
Vanaf € 100,- per maand excl. BTW
Info: De Vuurtoren makelaardij
0294 – 43 23 23
welkom@demakelaars.nl

Meubelmaker/timmerman heeft nog tijd, óók voor diverse kluswerkzaamheden in en rondom het huis.
Ward: 06-30767812

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Leven in Beeld Ervaren documentairemaker Maarten Nederhorst maakt voor u: de film van uw leven op dvd
www.filmovermijnleven.nl

Prachtige, zo goed als nieuwe kleding te koop i.v.m. veranderde maat. Italiaans/Duitse merkkleding (Max Mara, D.G., Marccain, Pauw etc.) Maat 40/42. Alles mag weg voor 50/30/25/20 euro.
Tel.: afspraak: 06-42016814

PEDICURE LIA VOOR EEN PROFESSIONELE VOETVERZORGING, OOK AAN HUIS. TEL 06-12302177. NAARDEN/BUSSUM

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

T.k. garage aan Van Limburg Stirumlaan. Bart de Jong
Makelaardij T: 035-6214274

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv ketel, radiator, gratis opgehaald Tel.: 06-34606808

2 paar ski's, Fischer 1.65 volkl 2.05. 2 paar schaatsen 38&42. € 25,- p.p. Tel.: 035-6935349

YOGATODAY - NIEUWE lessen & activiteiten o.a. Vinyasa (power) Yoga, Critical Allignment, Aerial Yoga voor kinderen, Mindfulness Yoga, Meditatie en meer. Kijk op www.yogatoday.nl

Schildersbedrijf Krzysztof serveert diensten in het schilderen van de muren, ramen, deuren en stukken hout, binnen en buiten. Ervaring in de schilderkunst en de keuze van materialen, verf korting 10%. Uurtarief € 16,50. Referenties klanten. Tel.: 06-29171052

Ban wiangtjan voor traditionele Thaise massage, open van maandag t/m zaterdag van 11.00 uur t/m 22.00 uur. Voor afspraak 06-46890213 of 035-7851359. Laarderweg 22 1402 te Bussum banwiangtjan.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren
en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Diko Express zoekt bezorgers vanaf 13 jaar voor een wijk in de buurt van de Cort v.d. Lindelaan, Verlengde Fortlaan, Keverdijk en de Vesting in Naarden, tel.nr. 036-6912214 na 17.00 uur.

Zorgt u voor iemand en wilt u er graag even op uit? U kunt om een vrijwilliger vragen die bij u thuis komt om de zorg een paar uur over te nemen. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

Schilder PMC Paul biedt u altijd vrijblijvende offerte voor klein of groot werk.
06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Diko Express zoekt bezorgers vanaf 13 jaar voor een wijk in de buurt van de Kruislaan en de Herenstraat in Bussum, tel.nr. 035-6912214 na 17.00 uur.

Placemats de mooiste én stevigste die er zijn. Grote keuze uit classic of modern. Zie linnenplaza.nl