NaarderNieuws

20 juni 2018

NaarderNieuws 20 juni 2018


Vuurwerkverbod voor Keverdijk?

NAARDEN De Keverdijk moet vuurwerkvrij worden. Dat plan heeft de gemeente. De maatregel zou vanaf komende jaarwisseling moeten gelden.

De maatregel om de Keverdijk vuurwerkvrij te maken wordt overwogen nadat er afgelopen jaarwisseling veel overlast was. Er werden daar prullenbakken en ramen gesloopt en de Plus-supermarkt aan de Evert de Bruijnstraat werd onder handen genomen. Daar werden lampen, de voordeur en het hokje van de winkelwagentjes gesloopt. Van jongerencentrum SCAN werden ook enkele ramen vernield. En daar kwam nog eens bovenop dat een politieauto met vuurwerk werd bekogeld.

Na de overlast kwamen er al snel stemmen om maatregelen te nemen. Vooral buurtbewoners trokken aan de bel. Burgemeester Han ter Heegde gaf toen echter wel meteen aan dat ook buurtbewoners zelf achter zo'n plan moeten staan. Dat lijkt nu het geval. Bewoners van de Keverdijk Tuindorp hebben het verzoek neergelegd om een vuurwerkvrije zone in te stellen.

De gemeenteraad praat vanavond (woensdag) voor het eerst over de vuurwerkvrije zone. Er wordt vooral gekeken wat er gedaan zou kunnen worden, een definitief besluit wordt nog niet genomen. De vuurwerkvrije zone rond de Keverdijk is onderdeel van het integraal veiligheidsplan.

Extra verkeer geen bezwaar bebouwing BORgronden

NAARDEN Het beetje extra verkeer in de omgeving als gevolg van woningbouw op de BORgronden is geen bezwaar voor de geplande bouw van 400 woningen op die plek.

Dat is de conclusie die de gemeente trekt op basis van de gepresenteerde cijfers na verkeersonderzoek.

Het was duidelijk dat de meeste omwonenden daar anders over denken. Die waren donderdag in groten getale afgekomen op de presentatie van de cijfers. Eind juni is de volgende werkgroepbijeenkomst en wordt het onderzoek verder besproken.

9

'Jan Willem' schept netten vol fonteinkruid weg

Boten vol fonteinkruid uit het Gooimeer. Foto: Gerrit Gortzak

NAARDEN Vissersboot 'Jan Willem' is de komende zes weken druk met het maaien van waterplanten. Meer dan 250 hectare Gooimeer wordt gemaaid en wordt het fonteinkruid afgevoerd. De snelvaartbaan, de Gooimeerdijk en de vaargeul worden schoongemaakt. Het fonteinkruid belemmert het varen omdat het in de schroef en de roerbladen blijft hangen.

Foto: Bob awick

Mishandeling

Ouderenmishandeling hoeft niet altijd zichtbaar te zijn. Het speelt zich vaak achter gesloten deuren af. Wijkverpleegkundige Ineke Jansen vertelt erover.

3

Een uitgelezen boek Frank Lloyd Wright

Foto: Picasa

Frank Lloyd Wright (1867-1959) was een invloedrijk Amerikaans architect en schrijver over architectuur. In dit boek, 'An American Architecture', uitgekomen in 1955, wordt zijn oeuvre gepresenteerd. Edgar J. Kaufmann stelde dit boek samen uit de vele publicaties van en over de architect en met hulp van Mr. en Mrs. Wright. Een van zijn beroemdste ontwerpen, Fallingwater, bouwde hij in de jaren 30 in opdracht van de man die dit boek redigeerde: Kaufmann. Wright ontwierp huizen in zijn eigen 'prairie stijl' of organische architectuur en ook grote gebouwen. Diverse case-studies maken deel uit van het boek. In Nederland en ook in onze regio heeft Wright invloed gekregen. In de huidige tijd inspireert hij architecten, maar ook 100 jaar geleden al bij de Stijl-groep en bij architecten zoals Dudok. Het gebonden boek met omslag telt 269 pagina's met 250 ontwerpen, tekeningen en foto's in z/w. Bij deze nieuwe herziene druk uit 1998 zijn twee keer XVI (16) pagina's met tekeningen in full-colour uit het archief van Wright toegevoegd. De uitgever van dit overzichtswerk is Barnes & Noble Books New York.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor € 20. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman H.A.; Naarderheem 10.30 u. mw. ds. A. v.d. Wijk
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 23/06 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. Gezamenlijke Diaconale dienst mw. ds. H.W. van Beelen, ds. N.W. den Bok, ds. J.H.W. Elhorst
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. J. Baart
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. W. Verboom en 16.45 u. dhr. A. Verstoep
*Remonstranten N-B 10.30 u. dr. T.R. Barnard
*Vrijzinnigen N-B 10.30u. 10.30 u. dr. R.M. Nepveu
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30u. ds. Y.H. van der Goot
*Evangelisch-Lutherse Gemeente 10.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. mw. ds. V.C. Lindenburg en 19.00 u. KerkAnders
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst *De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Kwartels en één krekelzanger

De Copier-vaas heeft nu 5014 bezoekers getrokken. En dat binnen ruim een week! Genoeg hierover. Hoog tijd om het veld in te gaan.

Een week of wat terug kwam ik Harry-van-de-foto's tegen bij De Visserij aan de Naardermeer en het gesprek kwam op de kwartels. En dat we ze dit jaar nog niet gehoord hadden. Want te zien krijg je deze kleine kippetjes feitelijk nooit. Wel jammer en niet conform de gewoonte van de Coturnix coturnix, zo heet hij deftig, die al enkele jaren ieder voorjaar acte de présence geeft. Zo rond half mei om een weekje of twee te blijven roepen en vervolgens weer naar het noorden te vertrekken. Laat ik nou afgelopen zondag de 17e langs de Karnemelksloot fietsen toen ik luid en duidelijk de roep van een drietal kwartels hoorde. Via Harry en Hans werd het bericht voorzichtig verder verspreid onder de andere vogelaars. Net als een week of twee geleden toen er een melding kwam van een wel bijzonder en behoorlijk zeldzaam vogeltje uit riet en struweel, te weten de krekelzanger, Locustella fluviatilis. Een rietzangerachtig vogeltje dat zeker niet opvalt door schoonheid en verenpracht, maar wel door een uiterst kenmerkende en niet te verwarren zang. Een langdurig aangehouden snorrende roep met een duidelijk krekelachtig, metalig patroon. Zou misschien verward kunnen worden met de zang van de sprinkhaanzanger, Locustella naevia. Ondertussen is de krekelzanger kennelijk weer verdwenen, maar toch ga ik de locatie niet verklappen. Ergens op de Noordermeent.

Weerbericht

Koel weer met wolkenvelden, af en toe zon

Op 21 juni om 12.07 uur begint de astronomische zomer. Dan bereikt de zon op het noordelijk halfrond zijn hoogste stand. Een Atlantisch hogedrukgebied komt dichterbij, maar trekt nog onvoldoende door naar het continent. Het gevolg is een noordwestelijke stroming waarmee koele lucht wordt aangevoerd. Er zijn wolkenvelden, maar het is in het weekend meest droog.

Donderdag en vrijdag

Na een zomerse woensdag trekt donderdag een koufront over met kans op een bui. Af en toe schijnt de zon. De noordwestenwind trekt aan tot matig of vrij krachtig. Voor vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht. Er kan lokaal wat motregen of lichte regen vallen. Het kan ook even opklaren. Er waait een stevige noordwester. Het is beide dagen koel met circa 16 graden.

Het weekeinde

Het weekeinde lijkt overwegend droog te gaan verlopen. Met een iets in kracht afnemende noordwestenwind is het nog koel. Het langjarig gemiddelde bedraagt 20 à 21 graden voor eind juni. Zaterdag wordt het 16 à 17 graden, zondag omstreeks 19 graden. Er zijn wolken maar er is ook kans op wat zonneschijn, met name zondag. Na het weekend knapt het weer verder op.

Weetje

Juni wordt zomermaand genoemd. 1 juni begint de meteozomer en 21 juni de astronomische zomer. Mei en juni hebben gemiddeld het hoogst aantal zonuren. Van de drie zomermaanden juni, juli en augustus is juni echter zelden de warmste. In deze 21e eeuw was juni alleen in 2007 en 2017 de warmste van de drie. In de gehele 20e eeuw was dat maar tien keer het geval.

Vanaf 20 juni zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- TV Magazine met diverse onderwerpen.
- In Derde Termijn: Ruud Bochardt praat over de energietransitie met Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis en Andreas van der Schaaf van 50PLUS.
- RegioHub gaat over positieve gezondheid.
- Sjoerd Stoop is In Gesprek met de burgemeester Han Ter Heegde.

'Ouderenmishandeling komt veel vaker voor dan je denkt'

Slaan, geen eten geven, opsluiten of geld stelen

In Nederland zijn naar schatting jaarlijks minstens één op de twintig ouderen slachtoffer van mishandeling. Hoe is dit in Gooise Meren?

Wijkverpleegkundige Ineke Jansen heeft ook een signalerende functie. Foto: Bob awick

GOOISE MEREN Ouderenmishandeling hoeft niet altijd zichtbaar te zijn. Het is juist iets dat zich vaak achter gesloten deuren afspeelt. Het gebeurt regelmatig dat de wijkverpleegkundige hiermee in aanraking komt. Ineke Jansen komt op haar rondes door het centrum van Bussum heel wat tegen.

'Deze mantelzorger bedoelt het goed, maar ontzegt zijn vrouw zorg'

"In de tijd dat ik meeloop in de thuiszorg, sinds mijn 17e, zie ik al ouderenmishandeling. Gelukkig is het nu beter bespreekbaar dan een tijd geleden. Het blijft een gevoelige kwestie en het komt vaker voor dan je denkt. Het wordt soms goed verborgen gehouden. Mensen beweren dat het wel gaat, terwijl dat niet zo is. Soms zie je blauwe plekken of iemand valt veel af. Dat kunnen signalen zijn van ouderenmishandeling. Eigenlijk is het herkennen nog het lastigste", vertelt Jansen.
Ouderenmishandeling betekent niet altijd slaan. Het kan ook gaan over opsluiting, verwaarlozing, kleineren, financiële uitbuiting of het onthouden van zorg. Jansen vertelt dat het vaak hele lastige situaties betreft. Ze geeft een voorbeeld van 'ontspoorde mantelzorg'. "Ik ken een echtpaar waarvan de vrouw eigenlijk niet meer thuis kan wonen omdat ze dementerend is. Ze moet echt geholpen worden. Maar haar echtgenoot, die mantelzorger is, ziet dat heel anders en wil haar per se thuis houden. Hoewel hij goede bedoelingen heeft, krijgt zijn vrouw niet de zorg die ze nodig heeft." En wat dan? "Dan gaan we het gesprek aan. Ook met de eventuele kinderen en met Veilig Thuis, een instantie die ervoor zorgt dat mensen thuis veilig kunnen wonen. Wat ook gebeurt is dat ouderen niets willen zeggen over hun situatie. Zo zag ik een moeder die verzorgd werd door haar autistische zoon van een jaar of 30. Ze kreeg duidelijk niet genoeg te eten, ze viel enorm af. Maar als ik met haar wilde praten, kreeg ik geen antwoord omdat ze haar zoon in bescherming wilde nemen."
De wijkverpleegkundigen bespreken de situaties die ze meemaken ook onderling. Als ze genoeg aanleiding zien, schakelen ze de huisarts in. "Juist omdat de huisartsen zo druk zijn, kunnen wij dit soort zaken doorgeven. Het belangrijkste is dat we het vertrouwen krijgen van de ouderen. En dat is iets wat ook heel vaak gebeurt. Mensen zijn blij als ze mij zien en hun verhaal kwijt kunnen. Ik vind het daarom ook het leukste werk dat er is. Je kunt echt het verschil maken."

Meer informatie? Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor ouderenmishandeling en is te bereiken via 0800-2000.

Ex-wethouders verdelen euro's over goede doelen

GOOISE MEREN Ex-wethouders Marleen Sanderse (CDA) en Miriam van Meerten (VVD) maken drie lokale goede doelen blij met een leuk geldbedrag. Ze verdelen de giften van hun afscheidsreceptie. Gisteren werden de cheques uitgereikt.

De wethouders vroegen bezoekers van hun afscheidsreceptie een maand geleden geld te doneren aan lokale goede doelen. Ze mochten zelf eveneens aangeven naar welke doelen dat geld zou moeten gaan. Al met al werd er meer dan duizend euro opgehaald. Dat bedrag wordt nu verdeeld. De Bussumse Stichting Fort Werk IV kan rekenen op een bedrag van 316,66 euro, Vestingeiland Naarden mag een bedrag van 601,66 euro bijschrijven en de Stichting Samen Doen Muiden/Muiderberg kreeg gisteren een cheque van 171,66 euro.

De cheques werden gisteren uitgereikt door Sanderse en Van Meerten zelf. De goede doelen waren erg verguld met het extraatje.

Gooise Meren 'kinderpardon-vriendelijk'

GOOISE MEREN De gemeente Gooise Meren moet een 'kinderpardonvriendelijke' gemeente worden. De gemeenteraad heeft afgelopen week een voorstel van de PvdA en GDP daartoe aangenomen.

Met het aannemen van de motie wordt de petitie 'Ze zijn al thuis' ondersteund. Deze petitie pleit ervoor dat er een pardon komt voor vluchtelingenkinderen die al minstens vijf jaar als minderjarige in Nederland zijn, maar toch moeten worden uitgezet.

De PvdA en het GDP noemen het onwenselijk dat de kinderen worden teruggestuurd naar een land waarvan ze vaak de taal niet eens spreken. Momenteel dreigt dat scenario landelijk voor vierhonderd kinderen.

Wilde speculaties over sluiting AH maken het nog niet waar

AH is niet van plan deur te sluiten. Foto: Bob Awick

NAARDEN Nee, de AH-winkel aan de Marktstraat in Naarden Vesting gaat niet sluiten. Dat is het antwoord van Ahold nadat de afgelopen tijd door diverse inwoners werd gespeculeerd over een mogelijke sluiting.

Door de geruchten werd er ook veel gesproken over het doemscenario. Geen supermarkt meer in de Vesting, dat zou een enorme aderlating zijn voor de leefbaarheid. Daar is men het wel over eens. Zo zou de winkel volgens de geruchten van dit zogenaamde 'kleinste filiaal van Nederland' af willen omdat het niet winstgevend zou zijn.

'Vestiging is niet rendabel, wel goed voor imago van AH'

Er werden zelfs eind mei al vragen over gesteld via de PvdA aan het gemeentebestuur. Hieruit bleek dat de vesting inderdaad niet rendabel is, maar wel opengehouden wordt, juist vanwege de maatschappelijke verantwoordelijkheid die Ahold Vastgoed en AH voelen voor deze vestiging. Deze partijen menen ook dat sluiting het imago van AH zou schaden. De huur van het pand is echter wel jaarlijks opzegbaar.

Punt van aandacht

De gemeente meent daarom wel dat de discussie over het openhouden van deze locatie een punt van aandacht blijft binnen Ahold Vastgoed en AH.

Ook daaruit blijkt dat sluiting helemaal niet aan de orde is. Een woordvoerder van Albert Heijn is hier heel stellig in. "De AH-winkel aan de Marktstraat in Naarden gaat niet sluiten. Ook is de vestiging niet de kleinste AH-winkel in Nederland. Albert Heijn heeft meerdere kleine winkels."

HC Naarden behoudt staf

NAARDEN De staf van de heren van Hockey Club Naarden, waarmee dit jaar opzienbarende successen werden geboekt, blijft voor komend seizoen aan boord.

Onder leiding van coach Vincent van de Peppel werden de mannen niet alleen overtuigend kampioen in de 1e klasse en werd promotie naar de landelijke Overgangsklasse afgedwongen, ook werd de prestigieuze Silver Cup gewonnen. Een bijzondere dubbelslag die eerder alleen door het roemruchte Klein Zwitserland werd behaald.
"Heel HC Naarden is trots op de geweldig knappe prestaties van Vincent van de Peppel en zijn team", vertelt voorzitter Marc van Wijk. "We hebben alle vertrouwen om ook met hen het avontuur in de Overgangsklasse aan te gaan." De staf bestaat verder uit assistent-trainer/coach Jaap Overgaauw, looptrainer Wendy Visser en manager Peter Sirks.

Wijkschouw buurtplatform Parkwijk

NAARDEN De jaarlijkse wijkschouw van het buurtplatform Parkwijk wordt op zaterdag 23 juni gehouden. Inwoners kunnen nog tot en met donderdag 21 juni punten aangeven waar ze zich zorgen over maken.

De schouw wordt gehouden door leden van het platform samen met wijkwethouder Marieke Munneke Smeets en medewerkers van de gemeente. Samen fietsen ze door de straten om de openbare ruimte te bekijken. Aan de hand van de schouw wordt gekeken hoe het in de wijken is en waar iets te verbeteren valt. Bij deze schouw komen de volgende wijken aan de beurt: Oranje Nassaupark Noord en Zuid, Naardermeerkwartier, Ministerpark en Fortlanden. Suggesties voor plekken waar de delegatie zeker langs moet fietsen, kunnen gemaild worden naar: secretaris@parkwijknaarden.nl.

Björn van der Ree

Body Stress Release practitioner, 40 jaar, woont in Bussum sinds 2 jaar

Waar ben je druk mee?
"Met mijn praktijk aan de Comeniuslaan in de witte moskee. Ik werk met een behandeltechniek uit Zuid-Afrika. Die is gericht op het verlagen van vastgezette spierspanning na overbelasting."

Gouden tip tegen stress?
"Luister naar je lijf en trek op tijd aan de rem."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Een liter ijs van Baskin-Robbins in de smaak chocolate chip cookie dough."

Je woonde lange tijd op Curaçao, wat mis je het meest?
"Een frisse duik in de zee met mijn hoofd onder water. Dat deed ik graag na het werk."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Direct doorsluizen naar KiKa. Daar ben ik sinds ik in Nederland ben donateur van."

En met een miljoen?
"Verhuizen naar Zuid-Afrika en kijken wat ik daar met het geld kan doen om te helpen. Ik heb hier een half jaar gezeten voor mijn studie en al geholpen bij goede doelen."

Favoriete muziek?
"Live, Bob Marley, Juan Luis Guerra, 90's, Nick & Simon."

Een ideale vrije dag?
"De natuur in, uit de hectiek. Fietsen op de heide of met mijn gezin het land verkennen. Ons laatste uitje was naar de Efteling."

Waar kom je graag?
"Bij restaurant 't Kookt of een ijsje halen bij ijssalon Dolomiti."

Welk boek lees je?
"'The Monk Who Sold His Ferrari' van Robin Sharma."

Wat zou je doen als je een dag de burgemeester bent?
"Dan zet ik mij in voor een autovrij centrum en meer veiligheidsmaatregelen voor fietsende kinderen."

Grote weerschijnvlinder gezien in Naardermeer

Foto: Paul Cools

NAARDEN Boswachter Luc Hoogenstein heeft donderdag de unieke vlinder genaamd 'grote weerschijnvlinder' gespot. "De allereerste waarneming in Noord-Holland ooit", jubelt Hoogenstein. "Als de zon op de vleugels schijnt, kleurt deze vlinder blauw." In 2005 waren er bijna geen weerschijnvlinders meer over, maar dit jaar regent het meldingen. Het komt waarschijnlijk door het warme voorjaar.

Dubbele subsidie bij aanschaf bestelbus

GOOISE MEREN Ondernemers in Gooise Meren kunnen aanspraak maken op een dubbele subsidie van de gemeente Amsterdam om hun bestelbus te vervangen. Dat meldt de gemeente Gooise Meren.

Amsterdam werkt momenteel hard aan het verbeteren van de luchtkwaliteit van de stad en de omgeving. Met subsidies probeert de hoofdstad ondernemers te verleiden hun bestelauto te vervangen voor een elektrisch exemplaar. Ondernemers die minimaal 8.000 kilometer per jaar in Amsterdam rijden, kunnen al aanspraak maken op een bedrag van 5.000 euro. Daar komt nu een subsidie bij voor ondernemers die minimaal drie keer per week in de hoofdstad rijden.

Al met al kan de subsidie daarmee oplopen tot een bedrag van 10.500 euro.

Concert in Grote Kerk

NAARDEN Jeugdstrijkorkest Het Cuypersensemble geeft zondag 24 juni om 15.30 uur een concert in de Grote Kerk.

Het concert is samen met cellist Charles Watt en organist Wybe Kooijmans. Een kaartje kost 12,50 euro.

'Extra verkeer is geen reden om af te zien van bebouwing BORgronden'

Conclusie gemeente na cijfers extra verkeersonderzoek

Bouwplannen voor de BORgronden zijn er al langer. Er moeten zo'n 400 woningen bij komen. Omwonenden zijn bang voor nog meer verkeersopstoppingen.

Foto: Bob Awick

NAARDEN De bouw van zo'n 400 woningen op de BORgronden gaat zonder meer leiden tot meer auto's op de omliggende wegen. Maar, zo concludeert de gemeente, dat is zo minimaal dat het geen reden is om een stokje te steken voor de bouw. Afgelopen donderdag werden de cijfers van een verkeersonderzoek naar de huidige en toekomstige verkeersdrukte gepresenteerd. Omwonenden en belangstellenden hadden niet zoveel op met al die cijfertjes. Die blijven zich zorgen maken over leefbaarheid en nog meer verkeersproblemen dan er nu al zijn.

"De gepresenteerde cijfers komen niet overeen met het gevoel van de omwonenden", klonk het na de lawine aan cijfers en voorspellingen over de te verwachten verkeersdrukte. Er kwam van de gemeente ook nog geen antwoord op de vraag waar de toegangswegen naar de nieuwe wijk komen. Er zijn twee opties: ontsluiting grotendeels via de Huizerstraatweg of deels ook via de 'achteruitgang': het Componistenkwartier. Volgens veel omwonende is er nu al geen doorkomen aan op de Amersfoortsestraatweg. De gemeente heeft daarom in maart en april dit extra verkeersonderzoek gedaan: alle verkeersbewegingen op de Amersfoortsestraatweg en ook op de Brediusweg zijn vier weken lang onder de loep genomen. Ook was er een simulatie gemaakt van het aantal te verwachten auto's als gevolg van bebouwing van de BORgronden. De voornaamste conclusie van het bureau dat het onderzoek had uitgevoerd: de extra auto's zorgen voor nauwelijks meer drukte en zeker niet grote problemen. Zelfs niet op de drukste momenten momenten: tijdens de ochtend- en avondspits en in het weekend als de sportvelden intensief gebruikt worden en ook de Albert Heijn druk wordt bezocht. "Het wordt wat drukker, maar het huidige wegennet rondom de wijk kan deze toename van auto's prima aan." Wat de gemeente betreft zijn de extra auto's geen reden om af te zien van bebouwing. Een meevaller voor de bewoners van het Componistenkwartier was er wel: het bureau adviseert enkel een ontsluiting via de Huizerstraatweg en dus niet via hun wijk.

Oplossingen

Opnieuw in gesprek met Albert Heijn over parkeren

Er zijn nog geen concrete oplossingen om de afwikkeling van het extra verkeer en de huidige verkeersdrukte in goede banen te leiden. Een extra op- en afrit vanaf de A1 komt er in ieder geval niet. Dat wil Rijkswaterstaat niet, het zou te veel problemen geven op de A1. Wat de bezoekers van Albert Heijn betreft, daar gaat de gemeente opnieuw over in gesprek met de supermarkt. Die gesprekken waren in 2015 al opgestart, maar er was nog niets uitgekomen. Een paar simpele ingrepen zouden volgens de gemeente al voldoende zijn. Voor het verkeer naar en van de sportvelden wordt ook nog naar een goede oplossing gezocht. Er zijn al extra borden die automobilisten naar het verderop gelegen parkeerterrein moeten dirigeren.

Bezwaar tegen sloop villa houdt aan

Eerder bezwaren tegen plannen aan Huizerweg van tafel geveegd

Een dubbel woonhuis slopen voor de komst van een kantoorpand. Dat plan heeft Heyen Makelaars aan de Huizerweg. Buurtbewoners hebben bezwaar.

Dit dubbele woonhuis moet wijken voor een nieuw kantoorpand. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM Er komt een groot kantoorpand op de kop van de Huizerweg. Daarvoor moet een honderd jaar oud dubbel woonhuis worden gesloopt en het bestemmingsplan worden aangepast. Dat heeft de gemeente nu af. Buurtbewoners en andere betrokkenen zien niets in het plan van Heyen Makelaars.

De makelaar wil een kantoorpand neerzetten op de kop van de Huizerweg en heeft zijn oog laten vallen op een stukje van de straat vlak naast de kerk. Het kantoorpand moet komen op de plek van een beeldbepalende villa. Er wordt al langer aan het plan gewerkt.

Vooral de sloop van het karakteristieke pand om er een kantoorpand voor terug te plaatsen zorgt voor veel bezwaren. Deze bezwaren komen onder meer van buurtbewoners. Een veelgehoorde klacht is dat Bussum al genoeg kantoorpanden heeft. De buren vrezen verder voor geluidsoverlast, inkijk en vermindering van hun uitzicht. De gemeente veegt de bezwaren van tafel. Akoestisch onderzoek heeft volgens de gemeente uitgewezen dat alles voldoet aan de geluidsnormen. Ook de andere argumenten houden volgens de gemeente geen stand. Het bezwaar houdt echter aan. Nadat bekend werd dat het gemeentebestuur het bestemmingsplan heeft aangepast wordt wederom boos gereageerd. "Schande dit: een prima, mooi pand slopen voor iets treurigs dat je beter op een bedrijventerrein kunt neerzetten", zo klinkt het. En: "En dat met de enorme leegstand van winkel- en kantoorpanden in het achterhoofd." Daarnaast geven enkele bewoners aan zich niet gehoord te voelen.

'Schande dit: een prima, mooi pand slopen voor iets treurigs'

De buurtbewoners kunnen rekenen op de steun van Erfgoedvereniging Heemschut, die opkomt voor het behoud van karakteristieke panden. Heemschut meent dat het aanzicht van de Huizerweg te veel aangetast zal worden als het dubbele woonhuis wordt gesloopt en er een kantoorpand voor terugkomt. Ook het bezwaar van Heemschut werd door de gemeente afgewezen. De gemeente meent onder meer dat het bewuste pand niet door de gemeente is aangewezen als beeldbepalend of monumentaal. Wat dat betreft staat niets de sloop van Huizerweg 4a, 6 en 8 dus tegen. Afgelopen april gaf ook de gemeenteraad haar akkoord. De raad geeft onder meer aan dat de twee-onder-een-kapper al veel langer leegstaat. Ook stelt men dat een makelaarskantoor goed past op dat stuk van de Huizerweg, waar meer van dat soort serviceverlenende bedrijven zijn gehuisvest.

Het gemeentebestuur heeft het bestemmingsplan nu aangepast. De komende zes weken kan er bezwaar aangetekend worden tegen het plan. Dat laatste gaat hoe dan ook Erfgoedvereniging Heemschut al doen. Al gaat het wat verder dan dat. De erfgoedclub reageert verrast dat de gemeenteraad het besluit over het bestemmingsplan al heeft genomen, zonder dat Heemschut als bezwaarmaker daarvan op de hoogte is gebracht. Daarnaast stelt Heemschut dat de gemeente de besluitvorming niet goed heeft vastgelegd. Dat komt door een technisch mankement, zo leert navraag bij de gemeente.

Heemschut roept het gemeentebestuur op de besluitvorming over het bestemmingsplan door de gemeenteraad over te doen. De gemeente laat in een reactie weten te moeten uitzoeken hoe de vork precies in de steel zit.

Hapjes uit alle werelddelen

BUSSUM De Wereld BBQ beleeft komende zondag haar vijfde editie. Het evenement wordt steeds bekender in Bussum en omgeving. Het idee is ontstaan bij het Platform Maatschappelijk Ondernemen in Gooise Meren.

Zij zochten een plek waar de inwoners vrij konden barbecueën. Dat idee groeide uit tot de WereldBBQ, een plek voor ontmoetingen en kennismaking met elkaar. Bussum bestaat inmiddels uit meer dan achttien verschillende nationaliteiten en de WereldBBQ brengt ze bij elkaar. Meer dan twintig kraampjes verkopen honderd gerechtjes. De variatie is groot. Van kip tot vis, van halal tot vegetarisch en van zoet tot pittig.

Injera en frietjes

Denk aan injera, een pannenkoek uit Eritrea, een kubba uit Irak en massala uit India. Alles kun je proberen voor 1 of 1,50 euro.
Ook de keukens dichter bij huis zijn vertegenwoordigd met bijvoorbeeld Belgische frietjes, Italiaans ijs en oma's appeltaart.
Wie dorst krijgt van al die overheerlijke hapjes komt naar de gezellige bar, die centraal op het veld alle soorten drankjes schenkt.

De WereldBBQ is op zondag 24 juni van 15.00 tot 19.00 uur op het veld bij de Groene Long (hoek Ceintuurbaan en De Ruijterlaan). Kom zo veel mogelijk op de fiets, voor auto's is maar weinig parkeerplek.

Goois Midsummer Festival brengt 16.200 euro op

Het geld wordt gedoneerd aan de Sytske Foundation. Foto: Bob Awick

BUSSUM Lions Gooise Meren heeft met het Goois Midsummer Festival 16.200 euro opgehaald voor de Sytske Foundation.

Het swingende muziekfestival met liveoptredens en lekkere hapjes en drankjes was dit keer in de Vernissage. De Lionsclubs Gooise Meren steunt dit keer met de opbrengst de Sytske Foundation. De foundation wil 500.00 euro ophalen voor de ontwikkeling van de levensreddende implanteerbare insulinepomp voor Sytske Oosthoek en haar mede-diabetes-type-1-lotgenoten. Zo'n zes jaar geleden verloor Sytske door diabetes, wat ze kreeg op haar negende, haar zicht en is nu nagenoeg blind. In Nederland hebben zo'n 85.000 mensen diabetes type 1, waarvan er 350 de geïmplanteerde pomp nodig hebben. Sytske draagt nu zo'n pomp. De Amerikaanse producent stopt volgend jaar met het produceren van deze pomp en zonder deze pomp moet Sytske permanent het ziekenhuis in. Een team Nederlandse specialisten is bezig met het ontwikkelen van een Nederlandse variant op de pomp en daar is veel geld voor nodig. Sytske probeert met de foundation de 500.000 euro bij elkaar te krijgen om haarzelf en haar lotgenoten te helpen.

Pilot met inloophuis in de buurt

BUSSUM Roel Kamphuis van de ChristenUnie wil de eenzaamheid in buurten aanpakken. Hiervoor heeft hij vorige week woensdag een motie ingediend met het voorstel of er een pilot mogelijk is voor de start van een 'inloophuis'. Het idee is opgepakt en de mogelijkheden worden nu onderzocht.

"Een inloophuis moet je zien als een soort huiskamer waar mensen kunnen samenkomen om de eenzaamheid in de buurten tegen te gaan", legt Kamphuis uit. "Al enige tijd is er een werkgroep met dit onderwerp bezig en ik heb lange gesprekken met ze gehad om de mogelijkheden te bekijken voor een inloophuis in een buurt zoals bijvoorbeeld de Westereng. Kamphuis snapt dat sommige mensen zich afvragen waarom een inloophuis nodig is, omdat ook wijkcentra zijn.

"Wij, de werkgroep en Versa Welzijn, denken dat als je het kleinschalig houdt met een persoonlijk tintje je dan meer 'eenzame' inwoners over de drempel krijgt. De wijkcentra functioneren op hun eigen manier en over het algemeen zie je dat er juist mensen komen die geen moeite hebben om de drempel over te gaan. Vaak staan die ook nog vol in het leven." Ze denken bovenden dat eenzame mensen, met name ouderen, er niet eens opkomen om een wijkcentrum binnen te lopen.

Kleinschaligheid

"Natuurlijk heb je bij de inloophuizen ook een drempel en daarom willen we deze 'huiskamers' in hun eigen buurt faciliteren. Bij het project zijn ook vrijwilligers betrokken en gemeentelijke en welzijn-organisaties. Zij kunnen ons ondersteunen om de eenzame mensen te bereiken en te helpen. Versa Welzijn gaat kijken waar zo'n inloop-huiskamer eventueel kan komen. We hebben gemerkt dat inwoners niet snel iemand uitnodigen voor een kopje koffie of maaltijd. Een 'huiskamer' is kleinschalig en daar kunnen ze ook andere mensen uit de buurt ontmoeten. En als je bijvoorbeeld een buurvrouw een tijdje niet hebt gezien, wordt het aanbellen een stuk makkelijker." Ze verwachten ook dat een 'huiskamer' meer sociale samenhang creëert in een buurt."

Wethouder Barbara Boudewijnse pakt de handschoen van Kamphuis op. "We gaan binnenkort met leden van de werkgroep en Versa Welzijn om de tafel zitten om te brainstormen over de mogelijkheden."

Plekken voor kinderen in 't Gooi rookvrij

BUSSUM 'Op weg naar een rookvrije generatie in Gooi en Vechtstreek'. Met die gedachte sluiten ruim dertig organisaties in deze regio zich aan bij de Alliantie Nederland Rookvrij. Hiermee heeft Gooi en Vechtstreek de primeur: als allereerste regio in Nederland op weg naar een rookvrije generatie.

Doel is om alle plekken waar kinderen komen, zoals scholen, speeltuinen, sportverenigingen en uiteraard thuis, geen asbakken en sigaretten meer aan te treffen. Ook belangrijk is, aldus projectleider Rookvrije Generatie GGD Gooi Rinelle van den Top, dat mensen zich bewust zijn van de gevolgen van roken. Immers, aldus de GGD, meer dan 500 kinderen in 't Gooi en de Vechtstreek beginnen nog steeds elk jaar met dagelijks roken. "Als kinderen niet beginnen met roken, leven ze gemiddeld tien jaar langer dan leeftijdsgenootjes die wel gaan roken."

Overigens betekent rookvrij niet hetzelfde als een rookverbod. Rokers worden vooral gevraagd om te stoppen. "Tachtig procent van de mensen die gaan roken, begint voor zijn of haar achttiende", aldus Van den Top. "Het gaat om die bewustwording. En veel mensen zijn voor de rookvrije generatie, ook de rokers zelf. Niemand wil dat zijn eigen kind begint met roken."

Handhaving

De projectleider beseft dat het rookvrij houden van locaties gemakkelijker te realiseren is op scholen, kinderdagverblijven en sportverenigingen dan op openbare speeltuinen. Zeker ook omdat er op die plekken nog weleens 's avonds laat hangjeugd verblijft en kinderen en ouders er de volgende ochtend peuken en andere rommel aantreffen. "De handhaving wordt een punt", aldus Van den Top. "Mogelijk kunnen we hier jongerenwerkers bij betrekken."

Stroomversnelling

De campagne tegen roken was al gaande, maar moet vanaf donderdag in een stroomversnelling raken. Dan tekenen ruim dertig partijen het bijbehorende convenant. Het gaat om alle regiogemeenten, Tergooi, Gho-go (huisartsenvereniging), Versa Welzijn, Jeugd en Gezin, achttien middelbare scholen, een flink aantal basisscholen, twee grote kinderopvangorganisaties, Jellinek, Team Sportservice 't Gooi, de KNVB, GGD en het Verloskundig Samenwerkingsverband (met kraamzorg, verloskundigen en gynaecologen).

Samen genieten van Iftar maaltijd

Samen eten in wijkcentrum Uit-Wijk. Foto: Versa Welzijn

BUSSUM Zo'n 120 moslims en niet-moslims kwamen vorige week samen om te genieten van de Iftar maaltijd, de maaltijd na zonsondergang die de dag van het vasten tijdens de ramadan afsluit. Buurtwerker Iyad Abdallah van Versa welzijn had dit georganiseerd en na een dag vasten kwamen ook burgemeester Han ter Heegde en collega's van Openbare Veiligheid langs voor de maaltijd.

Dreumesen en peuters rennen voor Babyhuis

Een rondje rennen om geld op te halen. Foto: Kindergarden Bussum

BUSSUM Zo'n vijftig kindjes van Kindergarden Bussum hebben meegedaan aan de jaarlijkse sponsorloop voor het Babyhuis en hebben 1.177 euro opgehaald.

Kindergarden steunt al jaren het Babyhuis omdat deze stichting een veilig, warm en liefdevol huis biedt aan baby's voor wie liefde en aandacht niet vanzelfsprekend zijn. Het geeft hiermee de ouders, die geen andere uitweg zien dan de zorg voor hun kindje over te dragen, de ruimte om te proberen hun leven weer in evenwicht te brengen.

Soroptimisten: geld voor goede doelen

Opbrengst voorstelling in Eemnes gaat naar boekenkasten op scholen in Kenia

Een van de eerdere goede doelen, de Marni Foundation, ontving een cheque van 34.000 euro.

BUSSUM Met een club van zo'n veertig vrouwen organiseert Soroptimisten Bussum jaarlijks een aantal activiteiten om geld in te verzamelen. Dit jaar wordt voor het eerst een theatervoorstelling in het Goois Openluchttheater in Eemnes georganiseerd.

Marjolein Klaassen vertelt dat er al flink wat kaarten zijn verkocht voor de voorstelling op zondag 24 juni. "Er kunnen in totaal zo'n 400 mensen in het theater, maar er zijn nog plekken over." De voorstelling is flink gevarieerd. Om 12.30 uur bijt het junior dweilorkest van de Wallenkraaiers het spits af. Later op de middag is het podium aan cabaretier Madelijne Kool.

Voorstelling is een proef

Deze voorstelling als fondsenwervende activiteit is een proef voor de dames. Met het organiseren van de gebruikelijke activiteiten zoals een filmavond, een olijfolie- of wijnverkoop en natuurlijk een golftoernooi hebben ze flink wat ervaring. Wat betreft deze voorstelling is het afwachten of het allemaal naar verwachting verloopt. En dan ligt er ook nog een plan voor een boek met internationale kinderportretten. Marjolein: "Dat past heel goed bij het gekozen goede doel voor de komende twee jaar: My Book Buddy." Dit doel, waar ze zich voor twee jaar aan verbonden hebben, is een wereldwijd project gericht op het terugdringen van ongeletterdheid. De opbrengsten van onder andere de openluchtvoorstelling gaan naar boekenkasten voor basisscholen in Kenia. "In het Gooi is zoveel welvaart, maar je moet ook je blik naar buiten richten. Als je je twee jaar inzet voor zo'n doel kun je een mooie cheque overhandigen."

De Soroptimisten Bussum komen maandelijks bij elkaar. Belangrijk onderdeel van deze bijeenkomsten zijn natuurlijk de acties, maar ook het versterken van de onderlinge band. In Nederland zijn er zo'n negentig Soroptimistenclubs. Van de Bussumse club zijn ook vrouwen uit bijvoorbeeld Naarden, Blaricum en Huizen lid.

Wie er zondag nog bij wil zijn, kan kaartjes bestellen op de website www.soroptimistclub-bussum-winkel.nl.

18 / 28

'Gooische Rollers' na een seizoen kampioen met rolstoelhockey

Een handicap hoeft zeker geen belemmering te zijn om te sporten

De Gooische Hockeyclub is dit seizoen begonnen met een rolstoelhockeyteam om zo veel mogelijk mensen te kunnen laten sporten.

De rolstoelhockeyers van de Gooische Hockeyclub zijn trots op hun beker. Foto: Bob Awick

BUSSUM Ze hebben het gefikst! Rolstoelhockeyteam De Gooische Rollers van de Gooische Hockeyclub is kampioen en promoveert naar de derde klasse. "Dit was ons eerste seizoen en nu al kampioen. Een geweldige prestatie van ons team", vertelt teammanager Terry Mader.

"We hebben hard gestreden en zijn enorm gegroeid als team. Als je dan in je eerste seizoen één keer verliest, één keer gelijkspeelt en verder alles wint, dan kun je alleen maar trots zijn!"

Terry heeft de De Gooische Rollers in 2016 opgericht omdat hij graag zelf rolstoelhockey wilde spelen. "Ik ben sinds mijn vijftiende vanaf mijn middel verlamd door een ongeval. Daarvoor heb ik hockey gespeeld. Ook door mijn drie kinderen, die op hockey zitten, zat ik jarenlang langs de lijn naar de wedstrijden te kijken. Ik hoorde via via over rolstoelhockey en ben gaan googelen op internet over deze sport. Toen ik er meer over gelezen had, ben ik gaan informeren of het ook in 't Gooi bestond. Ik kwam er vrij snel achter dat deze sport hier niet gespeeld werd en heb contact gezocht met bestuurslid Lars Voskuil van Gooische HC. We hebben een kopje koffie gedronken en besloten het samen op te pakken. Maar ik was natuurlijk benieuwd of er interesse was voor rolstoelhockey. Daarom ben ik naar revalidatiecentrum De Trappenberg in Huizen gegaan om demonstraties te geven. Iedereen was heel enthousiast en ik kon meteen met een team beginnen. Om ervaring op te doen, ben ik naar een hockeyclub in Gorinchem geweest. Samen met Lars heb ik daar ook mijn scheidsrechtersdiploma gehaald. En zo is het allemaal begonnen, ook met de inzet van Lars en de hockeyclub. Lars heeft veel voor ons gedaan en we voelen ons dan ook echt welkom op de Gooische HC."

'We hebben koffie gedronken en besloten het samen op te pakken'

Het team is begonnen als jeugdteam. "Op een gegeven moment hebben we dat losgelaten en nu spelen we met meisjes en jongens vanaf een jaar of veertien tot volwassenen. We hebben een trainingsgroep van tien spelers, waar we per wedstrijdronde het team uit selecteren. Onze visie is ook dat we proberen om spelers met en zonder handicap in het team te hebben en dat ze ook allemaal in een elektrische rolstoel het veld op gaan. Het mooie van hockey is dat het een teamsport is en dat geldt natuurlijk ook voor rolstoelhockey. Ik hoop ook dat H-Hockey verder doorgroeit binnen 't Gooi en dat meer clubs hier aandacht aan gaan besteden. Zo kunnen valide en mindervalide spelers samen in een team spelen."
Rolstoelhockey is een zaalsport omdat je de harde grond nodig hebt voor de rolstoelen. "Maar we willen graag buiten spelen omdat het leuker is en je bent dan meer betrokken bij de club. Dit seizoen hebben we op een harde ondergrond bij de club demonstraties gegeven en we hopen volgend seizoen meer buiten te kunnen hockeyen. We trainen een keer in de week bij De Trappenberg, maar willen volgend jaar ergens in Bussum trainen en wedstrijden spelen. We zijn daarom op zoek naar een geschikte sportzaal."

Het is seizoen is nu bijna voorbij, maar mensen die geïnteresseerd zijn in rolstoelhockey kunnen contact opnemen met Terry. "Het seizoen begint weer in september en iedereen kan gewoon langskomen om te kijken of ze het leuk vinden. Je hebt geen ervaring nodig bij rolstoelhockey en het is ook niet een sport voor alleen maar atletische mensen."

"Een handicap hoeft zeker geen belemmering te zijn om te sporten. Iedereen kan meedoen, want we willen de komende jaren deze sport verder uitbouwen en laten groeien naar meer spelers en teams." Als mensen geïnteresseerd zijn, ook mensen zonder beperking, kunnen ze een mail sturen naar Terry Mader: terrymader@gmail.com.

In het team zitten spelers met en zonder handicap

Jeugd GOV kampioen

Het jeugdteam van de Gooise Onderwatersport Vereniging met schaal en medailles. Foto: GOV

BUSSUM Het gemengde onderwaterhockeyjeugdteam, bestaande uit Daan de Weerd, Jip Matthijsse, Melanie Diepeveen, Robbert Koertse, Sacha Diepeveen, Sven van Giessen en Tim Latour, van de Gooise Onderwatersport Vereniging (GOV) is kampioen van Nederland geworden.

Vorig seizoen promoveerde het, inmiddels hechte, team naar de A-pool en lukte het op het nippertje net niet om meteen kampioen te worden en werden ze heel knap vicekampioen met een gouden randje.
De laatste competitiedag van de onderwaterhockeyjeugd was op zondag 3 juni. In het zwembad van de KNZB in Zeist streden twaalf teams uit heel Nederland, verdeeld in een A- en een B-poule, voor de landstitel. Dit seizoen heeft het jeugdteam alles op alles gezet om dit ultieme doel te bereiken. Het was namelijk het laatste jaar dat ze in deze samenstelling landskampioen konden worden. De meeste spelers hebben de leeftijdsgrens van achttien jaar bereikt en gaan volgend jaar naar een ander team.

Gedurende het hele seizoen van vijf wedstrijddagen met vijf wedstrijden heeft dit team 132 doelpunten gemaakt en maar 9 doelpunten tegen gekregen. Na de vijf laatste en met fantastische resultaten gewonnen wedstrijden (8-0, 8-0, 5-0, 4-1, 3-0) was de mooiste buit binnen: landskampioen van Nederland.

Erfgoed in groen Gooi & Vecht, ook in Bussum

Tijdens het Erfgoedfestival 'Groen in Gooi en Vecht' bundelen erfgoedclubs hun krachten en vertellen gezamenlijk het groene verhaal van Gooi en Vechtstreek via tentoonstellingen, wandel- en fietsroutes, lezingen en publieksactiviteiten.

De Historische Kring Bussum zet het groene Bussum en omgeving op de kaart met twee wandelroutes en met gegidste Spiegelwandelingen.

Kom van Biegel omstreeks 1905

Spiegelwandelingen

De gegidste wandeling door het Spiegel gaat over cultuur, geschiedenis, natuur en architectuur. Oud en jong, bewoner en toerist: maak kennis met wat de mooiste wijk van Nederland te bieden heeft. Bijzondere bomen, Jugendstil-villa's, Frederik van Eeden en tot lustoorden omgetoverde boekweitakkers.

Data: zondag 24 juni, zondag 22 juli en zondag 26 augustus 2018. Begin en einde: ter hoogte van Beerensteinerlaan 59 (Kom van Biegel) om 11.00 uur. Duur: circa 2 uur. Aanmelden is niet nodig. Gratis deelname.

Wandelroute Brediuskwartier

Aan de hand van het boekje 'Bussums Bijzondere Bomen' kunt u wandelen door het Park het Mouwtje met Bilderdijkplantsoen en het Brediuskwartier. Het Brediuskwartier in Bussum is een aantrekkelijke wijk uit de jaren '20 en '30, waar bij het inrichten gebruik is gemaakt van de hoogteverschillen en de vaarten die bij de zandafgraving zijn ontstaan. Sinds 2007 is de wijk een beschermd dorpsgezicht.

De wandelroute door het park en de wijk voert langs tientallen bomen, struiken en planten die met kennis van zaken beschreven zijn. De Historische Kring Bussum en Tussen Vecht en Eem actualiseerden dit boekje recentelijk.

'Bussums Bijzondere Bomen', inclusief de wandelroute, is gratis verkrijgbaar bij: Historische Kring Bussum (lage rechtervleugel van station Naarden-Bussum); Bibliotheek Gooi en Meer; Gemeentehuis Gooise Meren.

Wandeltocht uit 1929 opnieuw lopen

De A.N.W.B. gaf in 1929 een boekje uit met wandelingen in het Gooi en Omstreken. Eén van de wandelingen is van NS-station Naarden-Bussum via het Spiegel, Bantam, Spanderswoud en Bussumerhei weer terug naar Bussum. Deze wandeling van 14 km kan aan de hand van een kaartje en beschrijving met enige wijzigingen nog steeds gelopen worden. De Historische Kring Bussum bracht de wijzigingen voor de wandeling anno 2018 aan. Kaartje en beschrijving kunnen gedownload worden via de website onder Actueel: https://www.historischekringbussum.nl/images/2018/De--wandeling-uit-1929.pdf

Klaas Oosterom

Heeft u op 19 juni onze digitale Nieuwsbrief ontvangen? Nee? Stuur dan een verzoek naar oosteromnc@gmail.com. Voor leden en niet-leden.

HC Naarden behoudt staf komend seizoen

NAARDEN De staf van de heren van Hockey Club Naarden, waarmee dit jaar opzienbarende successen werden geboekt, blijft voor komend seizoen aan boord.

Onder leiding van coach Vincent van de Peppel werden de mannen niet alleen overtuigend kampioen in de 1e klasse, ook wisten ze te promoveren naar de landelijke Overgangsklasse. En alsof dat allemaal nog niet genoeg was, werd ook nog eens de prestigieuze Silver Cup gewonnen.
Een bijzondere dubbelslag die eerder alleen door het roemruchte Klein Zwitserland werd behaald. "Heel HC Naarden is trots op de geweldig knappe prestaties van Vincent van de Peppel en zijn team", vertelt voorzitter Marc van Wijk. "We hebben alle vertrouwen om ook met hen het avontuur in de Overgangsklasse aan te gaan."

De staf bestaat verder uit assistent-trainer/coach Jaap Overgaauw, looptrainer Wendy Visser en manager Peter Sirks.

Competitiewedstrijd voor de C-D Junioren. Foto: TAV

woensdag 27 juni

Inloop Schaken

Denksport Centrum Bussum 9:45 uur

Schaken in de bovenzaal van het Denksportcentrum Inloopschaak. Schaakmateriaal en deskundige leiding is aanwezig.

Spieghelcafé

Spieghelkerk 10:00 uur

Het pas geopende Spieghelcafé is de 'huiskamer van het Spieghel'. Loop even binnen voor een praatje en een kopje koffie. Toegang is gratis.

Fietstocht

WOC Bellefleur 10:00 uur

De lengte van de tocht is maximaal 35 km. Onderweg wordt er gestopt bij een restaurant om koffie of thee te drinken met iets erbij. Inlichtingen: Buurtsportcoaches: 06-39634684. E-mail: caroline@buurtsportcoachgm.nl.

Suikerfeest

WOC De Palmpit 14:00 uur

Door de Vereniging Cultureel Steunpunt Bussum wordt het Suikerfeest gevierd. Iedereen is welkom. Deelname is gratis.

Zomerbridge

De Schakel 19:30 uur

Deelnemers worden zoveel mogelijk ingedeeld op kracht. Deelname kost 2,50 euro p.p. of 3,50 euro p.p. voor niet-NBB-leden. Deelnemers worden zoveel mogelijk ingedeeld op kracht. Graag van tevoren aanmelden. Meer informatie op https://sansatoutbridge.nl/zomerbridge.

Yin Yoga

Heartfelt 20:00 uur

Heb je behoefte aan meer rust in je hoofd en souplesse in je lichaam? Kom dan langs voor een gratis proefles Yin Yoga. Een rustige vorm van Yoga waarbij je alle spieren ontspant en je bindweefsel soepel maakt en houdt! Informatie en aanmelden: irene_van_es@hotmail.com.

donderdag 28 juni

WerkZoekersServicePunt

WOC De Palmpit 9:00 uur

Inloopspreekuur voor vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald werk.

Geef en neem winkel

SCAN 9:00 uur

Geef wat je niet meer gebruikt/nodig heeft. Of neem wat je kunt gebruiken Zo helpen we elkaar met glaswerk, borden, keukengerei, boeken, tassen, speelgoed, kopjes allerlei huishoudelijke artikelen dus alles wat een ander nog kan gebruiken.

Koffie inloop in Buurtkamer

De Kazerne Muiden 10:00 uur

Alle inwoners zijn welkom voor een lekker kopje koffie van gastvrouw Lydia Bax.

Doe mee aan de Blazersband!

De Gooische Muziekschool 18:00 uur

Doe mee met de blazersband! Kom lessen volgen op klarinet, altsax, trompet, bariton of trombone. Kosten eenmalig 20 euro van eind mei tot 12 juli.

Yogales met uitzicht op de Jachthaven

Studio Werk met Yoga 20:00 uur

Proefles yoga: Meld je via info@werkmetyoga.nu aan voor een proefles. Proeflessen en wekelijkse lessen kosten 15 euro per les.

Orgelconcert door Gert van Hoef

Grote Kerk 20:15 uur

Orgelconcert door Gert van Hoef op de drie orgels. Entreeprijzen 8,50 en 7 euro (C.J.P. en 65+).

vrijdag 29 juni

Ashtanga Yoga

YogaYvonne 9:00 uur

Ashtanga Vinyasa yoga is een traditionele yogastijl; een vaste serie lichaamshoudingen ontwikkeld door Sri Pattabhi Jois (India). De bewegingen worden gekoppeld aan de adem, waardoor een vloeiende beweging ontstaat (Vinyasa).

SeniorWeb Inloopspreekuur

Bibliotheek Bussum 10:00 uur

Een team computer-deskundigen van SeniorWeb zit klaar om vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden. Je wordt gratis geholpen door vrijwilligers van SeniorWeb.

't Bussums GeheugenHuis

Wijkcentrum Uit Wijk 10:00 uur

't Bussums GeheugenHuis is een ontmoetingsplek voor inwoners van Bussum en omstreken met (beginnende) geheugenproblemen/dementie en hun mantelzorger. Contactpersoon: Esther Lindhout elindhout@versawelzijn.nl

55+ Café voor Later

Wijkpost De schakel 14:00 uur

Straks of al met pensioen… wat nu. Een zinvolle middagen voor mensen die nadenken over de invulling van het leven na de dag van het pensioen. Onderwerpen als: inkomen en belasting, werken na het pensioen, wat te doen met meer vrije tijd, behoud van fitheid, maar ook alle onderwerpen die je inbrengt komen aan bod. De eerste keer zijn de drankjes voor onze rekening.

Bingo

Buurtcentrum Uit-Wijk 14:00 uur

Leuke Bingo voor iedereen met mooie prijzen en gezellig samen zijn.

Lezing Ons Sterrenstelsel

Amaris de Veste 19:30 uur

Het Gooi Leeft organiseert een lezing met Toon Smit (astrofysicus). Hij vertelt over het ontstaan van de elementen in sterren. Kosten zijn 5 euro.

zaterdag 30 juni

Kidsclub ViJoS - muziek maken met leeftijdsgenootjes

Show- & Marchingband ViJoS 10:00 uur

Kidsclub ViJoS is voor kinderen van vier tot en met zes jaar de ideale manier om spelenderwijs muziek te leren maken.

Competitiewedstrijd voor de C-D Junioren

Tempo Atletiek Vereniging 10:00 uur

Tempo AV organiseert de tweede wedstrijd uit de competitie voor de CD-junioren. Er komen circa 350 sporters uit de regio. Sprint, horden, ver-, hoogspringen, kogelstoten, discus- en speerwerpen staan op het programma. Leuk om te kijken naar al deze activiteiten, maar kom wel op de fiets.

Musical Peter Pan door De Gooische Muziekschool

Theater Concordia 12:00 uur

Musical Peter Pan door leerlingen van De Gooische Muziekschool. Kaarten kosten 8 euro voor volwassenen en 4 euro voor kinderen tot tien jaar en zijn verkrijgbaar bij Muziekcentrum Schimmel aan de Dr. Schaepmanlaan 6.

Fietstocht rondom Naarden

Station Naarden-Bussum 13:30 uur

Het Fietsgilde 't Gooi rijdt de tocht 'Rondom Naarden'. Voor meer informatie kijk op over deze en de overige tochten van Fietsgilde 't Gooi, zie www.fietsgilde.nl

Musical Harry Potter door De Gooische Muziekschool

Theater Concordia 20:00 uur

De musical Harry Potter en de geheime kamer gespeeld door leerlingen van De Gooische Muziekschool. Meer informatie over kaartverkoop op www.degooischemuziekschool.nl.

Midzomerdansfeest met de Ayaband

deMess Naarden 20:30 uur

Zomers dansfeest met de Aya band, maar er wordt begonnen met een dansclinic in mediterrane sfeer onder leiding van Irina Anisimova.

zondag 1 juli

Kunstkamer in deMess

deMess Naarden 10:00 uur

Creatieve kinderworkshop voor kinderen vanaf zeven jaar. Workshop voorbereiden op de Vestingwallen en daarna 'verven op glas' in deMess! Inclusief materialen en begeleiding 10 euro. Opgeven via kunstkamerindevesting@gmail.com.

Rondleiding

Comenius Museum 15:00 uur

Een gratis rondleiding over Comenius en zijn mausoleum. De entree is 6 euro, de rondleiding is gratis. Museumkaart geldig. Zie ook www.comeniusmuseum.nl.

maandag 2 juli

Buurt-spreekuur

De Kazerne Muiden 10:00 uur

Vrijwilligers geven deskundige hulp over allerlei vragen over brieven, post en formulieren. Ook hulp bij inloggen Woningnet, controleren toeslagen en aanvragen gemeentelijke regelingen zoals minimaregelingen.

Rebalancingmassage

Atma-coaching 14:00 uur

Maak kennis met de rebalancing-ontspanningsmassage tegen een gereduceerd tarief. Reserveer bij Atma-coaching; 06-16380595.

Power Yoga voor de sportieve Yogi

Wijkcentrum Uit Wijk 19:30 uur

Power Yoga lessen voor de sportieve Yogi. Inschrijven bij Esther: elindhout@versawelzijn.nl. De kosten zijn gratis. Voor vrouwen tussen de achttien en zestig jaar door Trudie.

Yin Yoga

Heartfelt 20:00 uur

Heb je behoefte aan meer rust in je hoofd en souplesse in je lichaam? Kom dan langs voor een gratis proefles Yin Yoga. Een rustige vorm van Yoga waarbij je alle spieren ontspant en je bindweefsel soepel maakt en houdt. Informatie en aanmelden: irene_van_es@hotmail.com.

donderdag 5 juli

WerkZoekersServicePunt in de Palmpit elke donderdag 9-12 uur Palmpit Bussum Koekoeklaan 3

WOC De Palmpit 9:00 uur

inloopspreekuur voor AL uw vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald WERK; WZSP voor 1 vraag per keer tegen een vrijwillige bijdrage; voor langere ondersteuning biedt WerkInJeEigenWijk unieke hulp door met name het inzetten van onze KANSENANALYSE en werkVINDsoftware die al

WerkZoekersServicePunt

WOC De Palmpit 9:00 uur

WerkZoekersServicePunt in De Palmpit elke donderdag 9-12 uur Palmpit Bussum Koekoeklaan 3

Geef en neem winkel

SCAN 9:00 uur

Geef wat je niet meer gebruikt ofnodig heeft. Of neem wat je kunt gebruiken Zo helpen we elkaar met glaswerk, borden, keukengerei, boeken, tassen, speelgoed, kopjes allerlei huishoudelijke artikelen dus alles wat een ander nog kan gebruiken.

Koffie inloop in Buurtkamer

De Kazerne Muiden 10:00 uur

Alle inwoners zijn welkom voor een lekker kopje koffie van gastvrouw Lydia Bax.

Vestingborrel

Bar Bistro Naarden 17:00 uur

Vestingborrel voor ondernemers en ondernemende personen die een band hebben met Naarden of 't Gooi.

Doe mee aan de Blazersband!

De Gooische Muziekschool 18:00 uur

Doe mee met de blazersband! Kom lessen volgen op klarinet, altsax, trompet, bariton of trombone bij muziekvereniging Het Gooi. De kosten zijn eenmalig 20 euro.

Yogales met uitzicht op de Jachthaven

Studio Werk met Yoga 20:00 uur

Proefles yoga. Voor meer informatie mailen naar info@werkmetyoga.nu en geef aan dat je een proefles wilt volgen. Als antwoord ontvang je een inschrijfformulier. Proeflessen en wekelijkse lessen kosten 15 euro per les.

Openstelling Van Houtenkerk

WEESP De Van Houtenkerk aan de Oudegracht 69 in Weesp is zondag 24 juni geopend van 12.00 tot 16.00 uur. Het 'Chocoladekerkje' heeft een authentiek interieur in de stijl van Berlages Nieuwe Kunst met jugendstilkenmerken. Zie ook stadsherstel.nl/vanhoutenkerk.

Aftellen naar Bussumse Buurtcamping

Er moet nog wel flink geklust worden voor de aankleding

Er staan nog een aantal extra klusdagen gepland.

BUSSUM De voorpret is duidelijk aanwezig. Afgelopen zondag ging een aantal vrijwilligers alvast aan de slag met de voorbereidingen voor de eerste Bussumse Buurtcamping van 20 tot en met 22 juli.

Het resultaat van een middagje klussen: een welkomstbord en wegwijzers. Lisa Schonewille, een van de initiatiefnemers en campingbeheerder, is blij met het resultaat en vertelt dat het bovendien supergezellig was. "We hebben hard doorgewerkt maar nee, we zijn nog niet klaar. Er staan nog een aantal extra klusdagen gepland: wie zin heeft om mee te helpen is welkom."

Een plek reserveren

De buurtcamping is voor iedereen uit Bussum. Lisa: "Tijdens een paar dagen ontspannen kamperen leer je elkaar nog beter kennen." Er wordt gekampeerd op de Groene Long in Bussum. Een plekje reserveren kan via bussum.debuurtcamping.nl. Wie zelf niet kan komen maar wel iemand anders een plekje gunt, kan ook een kampeerplek doneren.

Kick van der Veer neemt zijn radioshows op in deMess

'Zomerveren' met Kick van der Veer samen met artiesten. Foto: Bob Awick

NAARDEN Het radioprogramma 'Andermans Veren' van Kick van der Veer bestaat 25 jaar en viert dat met drie optredens bij podium deMess.

"Ons jubileum hebben we vorig jaar gevierd met optredens van diverse artiesten in de Vorstin in Hilversum. Het jubileumfeest was een groot succes en toen dachten we, samen met de artiesten: dit willen we nog een keer doen", vertelt Kick. "En afgelopen zondag was het zover met een middag vol light verse, liedjes, grappen en verhalen. Ik praatte het programma 'Zomerveren' aan elkaar en er waren optredens van onder anderen Ivo de Wijs, Katinka Polderman, Hans Dorrestijn, Mylou Frencken, Dorine Wiersma en Johan Hoogeboom."
'Andermans Veren' gaat over cabaret en kleinkunst. Het programma wordt elke zondag van 10.00 tot 11.00 uur op Radio 5 uitgezonden. "Erik van Muiswinkel heeft het programma bedacht en vroeg of ik mee wilde doen. Hij deed de presentatie en ik stelde het programma samen. Toen Erik ermee stopte, heeft Martine Bijl het een jaar overgenomen. Daarna ben ik zelf de plaatjes gaan draaien, achter de microfoon gaan zitten om het programma te presenteren en doorgegaan met het uitzoeken van fragmenten voor de uitzending. Voor het radioprogramma worden ook 'Eigen Veertjes' gemaakt. Dit zijn liedjes die speciaal voor het programma geschreven zijn en de eigen 'Veertjesmakers' komen ook naar theater deMess." Tijdens een optreden in deMess worden twee radioprogramma's opgenomen. De volgende edities zijn op 24 juni en 1 juli. "Erik van Muiswinkel komt zondag naar deMess, wat we allebei heel leuk vinden."

Vrijwilligers gezocht

Oefengroep Nederlandse taal zoekt jou om in kleine groepjes anderstaligen te helpen met het oefenen van de Nederlandse taal.

Vluchtelingenwerkgroep Gooi- en Vechtstreek (VG&V) zoekt betrokken bestuursleden.

Een gids met zeebenen gezocht voor het rondleiden van gasten over het imposante Forteiland Pampus bij Muiden.

De Stichtse Hof in Laren zoekt creatievelingen die het leuk vinden om met de bewoners creatief bezig te zijn. Denk aan schilderen, boetseren en meer.

Meer info op www.versavc.nl of via 035-693 85 25.

Lezing over Sri Lanka

Lodewijk Wagenaar maakte al veel reizen naar Sri Lanka. Foto: Noémi Kovacs

NAARDEN Gastconservator Lodewijk Wagenaar geeft dinsdag 26 juni om 15.00 uur een lezing over Sri Lanka in het Vestingmuseum. Wagenaar is Sri Lanka-deskundige en vertelt over de geschiedenis van de VOC in Sri Lanka. Hij was in de jaren tachtig betrokken bij de ontwikkeling van een museum in Sri Lanka over VOC-erfgoed. Daar ontstond ook zijn liefde voor het eiland. Hij maakte veel reizen naar Sri Lanka en weet, naast de geschiedenis, ook veel van de huidige omstandigheden op het eiland. De lezing is in kazemat IJ en gratis met entree van het museum.