NaarderNieuws

24 oktober 2018

NaarderNieuws 24 oktober 2018


Munneke Smeets op straat gezet

Ex-wethouder Munneke Smeets op de plek waar haar ontslag over gaat: de Comeniuslaan. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Nog geen half jaar heeft het wethoudersavontuur van Marieke Munneke Smeets van Hart voor BNM geduurd. De wethouder moest donderdagnacht ontslag nemen na een vertrouwensbreuk. Een motie van wantrouwen kreeg brede steun.

Munneke Smeets kwam de afgelopen weken onder vuur te liggen nadat ze, achter de rug van de raad om, plots tornde aan genomen besluiten over de spoorwegovergang aan de Comeniuslaan. De wethouder toverde een second opinion uit de hoge hoed, waarmee ze de raad vervolgens probeerde te overtuigen dat het veiliger was om alsnog de spoorwegovergang af te sluiten voor autoverkeer. Iets waar ze zich in het verleden als fractievoorzitter van Hart voor BNM al hard voor maakte, maar toen geen politiek draagvlak voor kreeg.

De gemeenteraad nam de wethouder haar handelswijze donderdagavond zeer kwalijk en twijfelde aan haar integriteit. De wethouder betuigde uitgebreid spijt, maar kon de gemeenteraad niet overtuigen dat haar handelswijze de juiste was en kon slechts mondjesmaat naar genoegen antwoord geven op het vragenvuur dat de raad haar aan de schenen legde. De gemeenteraad had er daarnaast onvoldoende vertrouwen in dat de wethouder geleerd had van haar fouten en in de toekomst dezelfde fouten niet nog een keer zou maken.

16/17

Huurwoningen in het nauw

GOOISE MEREN Het wordt steeds lastiger om een sociale huurwoning te bemachtigen in Gooise Meren. De reden: er zijn er te weinig. En het ziet er ook niet naar uit dat die situatie de komende tijd gaat verbeteren.

Een andere reden is dat het maar niet lukt om tot prestatieafspraken te komen met de woningcorporaties. Die afspraken moeten ertoe leiden dat er meer sociale huurwoningen beschikbaar komen, onder meer door er meer te bouwen, maar dat komt maar niet van de grond. Sterker nog: het worden er juist minder. De komende jaren verdwijnen 446 sociale woningen, onder meer omdat ze gesloopt of verkocht worden. Om dat op te lossen zou er de komende jaren onder andere tijdelijke nieuwbouw kunnen komen of zou een deel van het gemeentelijk vastgoed kunnen worden getransformeerd tot goedkope huurwoningen. De komende jaren komen er 350 woningen bij. Dat is precies evenveel als waar nu behoefte aan is.

Steunouder

Versa Welzijn is in Gooise Meren op zoek naar vrijwilligers die steunouder(s) willen worden om een ouder en kind tijdelijk te helpen.

21

Een uitgelezen boek
Laren en Blaricum

Foto: Picasa

Schilders, schrijvers en wereldverbeteraars in Laren en Blaricum 1880-1920. Omstreeks 1880 waren Laren en Blaricum nog vergeten dorpjes in de Gooise heidevelden. Daarna werden ze overspoeld door schilders, waarvan Mauve en Neuhuys wel de bekendste waren.

Enige decennia later kwamen er kunstenaars, onder wie Mondriaan, waarvan de kunstopvattingen diametraal stonden tegenover de Larense School-schilders. Die grote tegenstelling wordt door de afbeeldingen, die ook op de voorzijde van het boek staan, mooi weergegeven. Christen-anarchisten vestigden zich in Blaricum en later ook schrijvers en dichters. Lien Heyting beschrijft in 'De wereld in een dorp' wat daar gebeurde en hoe ze elkaar beïnvloedden. De grote paperback telt 286 pagina's met meer dan 100 zwart-wit afbeeldingen. Kaartje, literatuur en register. Meulenhoff gaf het boek in 1994 uit; Dit is de vierde druk uit 2002.

Wil je dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor € 15. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. J.P. Schouten; Naarderheem 10.30 u. mw. A. Schilder-Verhoef
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 27/10 17.30 u. Eucharistie; do. 01/11 19.00 u. Allerheiligen pastoor M. Costa
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. P.G. Vellekoop
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. dhr. J.W. van de Kamp en 16.45 u. ds. G.J. van Meijeren
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. R. Philipp
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. orgelspel en verhalen/gedichten
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. van der Wijk
*Evangelisch-Lutherse Gemeente geen dienst, gezamenlijke Oogstdienst in Hilversum H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. mw. drs. A.A. Dijkslag en 19.00u. KerkAnders
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Overgang naar licht wisselvallig en kouder weer

De oktoberzomer is nu definitief voorbij. Van een boven normale temperatuur evolueert het naar een temperatuur onder de normale waarde. Een Atlantisch hogedrukgebied trekt zich terug. Er komt ruimte voor een lagedrukgebied (een markante hoogtetrog) die over onze omgeving ver naar het zuiden uitzakt. Koude lucht begint dan ver zuidwaarts te stromen.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag wordt in het algemeen veel bewolking verwacht. Af en toe kan er wat regen vallen. Het wordt 13 à 14 graden. Ook voor vrijdag wordt veel bewolking verwacht. In de loop van de dag passeert het koufront met enige regen. Het maximum ligt met 11 à 12 graden iets lager. Er waait beide dagen een matige tot vrij krachtige wind tussen west en zuidwest.

Het weekeinde

Zaterdag stroomt koudere lucht binnen met een matige noordwestenwind, zondag ruimend naar noordoost. De zon krijgt wat meer ruimte, maar er kan een enkele bui vallen. In de nacht daalt het kwik naar circa 4 graden met kans op vorst aan de grond. Overdag wordt het 9 à 10 graden. De langjarig gemiddelde (normale) waarde voor eind oktober bedraagt 14 graden.

Weetje

Het warmtegetal is de graadmeter van de warmteproductie over een jaar. Het warmtegetal wordt berekend uit de dagelijks gemiddelde etmaaltemperatuur. De meerwaarde van alle dagen met een gemiddelde boven 18,0 graden wordt van april tot en met oktober opgeteld. Het jaar 2018 staat met 196.0 punten op de tweede plaats na het jaar 2006 met 201.3 punten.

Api-Neon Naarden service na 40 jaar

Bijna ongehoord. Een lichtbak van Coca-Cola die uit ergens de jaren 70 dateert en geen sjoege meer gaf werd door Api-Neon Naarden kosteloos in ere hersteld!

Het was een heel gedoe, de verhuizing van mijn ex van de Ruysstraat in Bussum naar de Gooise Warande. Huis moest schoon opgeleverd worden en dus werd er met man en macht geruimd. Van de zolder bakken vol met troep voor de stort. Maar óók een reclamelichtbak van Coca-cola. Deed het heel even en toen helemaal niet meer. Ik kreeg een lumineus idee. De bak was afkomstig van Api-Neon Naarden, maar bleek nu in Almere te zitten. Ik kreeg de uiterst vriendelijke heer Caspar Hilger aan de lijn en die deed niet moeilijk. Hij was zo verheugd om van zo'n oud product van zijn bedrijf te horen dat hij vrijwel meteen aanbood de reclamebak weer het licht te doen zien. Afgelopen maandag kon ik het binnenwerk ophalen. En zie ... een stralend wit-rood licht in mijn garage maakte me bijna dorstig! Chapeau voor het vroegere Naardense bedrijf dat een wijdverbreide grote naam was en nog steeds is. Doet me trouwens denken aan al die andere grootheden die in Naarden onderdak hadden. Lees mee: Bremken & De Vringer transport, Venco drop, Witmetaal, Back Stickers, Chemische Fabriek Naarden, Pokon, Pactolan (van de witte toren), Tyresoles, Classics uitgeverij en al die andere waar ik zo vlug niet op kan komen. Maar Api-Neon Naarden zal ik zeker niet vlug vergeten!

Vanaf 24 oktober zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- RegioHub gaat over duurzaamheid bij een uitvaartcentrum.
- In In Derde Termijn over kritieken op de
uitbreidingsplannen van het Media Park.
- In TV Magazine diverse onderwerpen zoals de tinfabriek.
- Het gesprek met burgemeester Ter Heegde.

Haan zo toegetakeld door groep jongeren dat dier overleden is

Aangifte dierenmishandeling door kinderboerderij

Tieners hebben een haan gestolen van de kinderboerderij en flink toegetakeld. Een filmpje circuleert op social media. De politie zoekt getuigen.

Het dier werd meegenomen vanaf de kinderboerderij. Foto: Bob Awick

NAARDEN/BUSSUM Een groep jongeren heeft twee weken geleden een haan gestolen van kinderboerderij de Pluimgraaf om deze vervolgens zwaar te mishandelen. Er is zelfs mee gevoetbald en daarvan gaat een filmpje rond op social media. Het dier is dood. De politie is op zoek naar de minderjarige daders.

Het gebeurde op zaterdagavond 22 september. De groep jongeren sloeg 's avonds laat toe. Zonder dat het opgemerkt werd namen ze de haan mee vanaf de kinderboerderij. Alsof dat nog niet erg genoeg was, stopten ze het dier in een vuilniszak en begonnen ermee te voetballen. Ze reden er zelfs met een fiets overheen. Kinderboerderij de Pluimgraaf bevestigt het verhaal en heeft geschrokken aangifte gedaan van deze zware dierenmishandeling. Vanwege het politieonderzoek wil de kinderboerderij verder (nog) niet inhoudelijk reageren op de zaak.

Meerdere jongeren

'Camera's bij de kinderboerderij
zijn gewenst'

Er is hoe dan ook één dader in beeld, maar vast staat dat er meer jongeren verantwoordelijk zijn voor de mishandeling. Dat wordt nog verder onderzocht. Het schijnt dat de actie ook is gefilmd en verspreid is via social media. Op deze beelden is in ieder geval één jongen goed te zien die onder invloed is van drank en wellicht ook van cannabis.

Buiten schooltijd

Het zou om scholieren van het Willem de Zwijger College gaan, zo gaat rond in Bussum. "Voor zover wij kunnen achterhalen is één leerling van ons betrokken geweest", zo laat de conrector desgevraagd weten. "Het was buiten schooltijd, maar wij tolereren dit niet. Er is contact geweest met de leerling en zijn ouders. Als school hebben we verder in de lessen met leerlingen gesproken over dit voorval en benadrukt dat zulke dingen echt niet kunnen." De politie heeft meerdere, minderjarige verdachten op het oog. En vraagt getuigen zich te melden.

Camera's

De kinderboerderij had, net voordat het voorval gebeurde, een cheque gekregen van de Rabobank zodat er camera's geïnstalleerd konden worden. "Deze hingen er nog niet toen dit drama zich voltrok", zegt de kinderboerderij. "Het is nu wel duidelijk dat camera's gewenst zijn."

Oud-wethouders willen naar provincie

Reële kans op zetels in Haarlem

Van Meerten en Sanderse kunnen opnieuw collega's worden, maar dan in Haarlem. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Zowel oud-wethouder Miriam van Meerten (VVD) als Marleen Sanderse (CDA) doet een gooi naar een Provinciale Staten-zetel. De dames staan hoog op de lijsten en maken daarmee een goede kans daadwerkelijk een zetel in te nemen.

Beide dames uit Naarden waren tot afgelopen maart nog wethouder van Gooise Meren, maart droegen na de verkiezingen het stokje over.

VVD

Van Meerten staat bij de VVD op 2, Sanders bij het CDA op plek 5

Van Meerten gaf aan dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging en wilde meer tijd aan haar gezin besteden. Bij de laatste verkiezingen werd ze met voorkeurstemmen nog wel gekozen als gemeenteraadslid, maar ze stond haar zetel af.

De VVD-politicus staat tweede op de kieslijst. Van Meerten is de enige politicus uit Gooise Meren die op de kieslijst van de VVD staat.

CDA

Sanderse staat op de vijfde plek bij het CDA. Het CDA Gooise Meren is trots op de kandidatuur. Voorzitter Dirk Jan Methorst: "Met deze plek heeft het CDA Gooi en Vechtstreek grote kans op vertegenwoordiging in de Staten en daar ben ik erg blij mee."

Verkiezingen

De leden van de Provinciale Staten worden tegelijkertijd met die van de waterschappen gekozen. Provinciale Statenverkiezingen vinden eenmaal in de vier jaar plaats.

Deze verkiezingen vinden plaats op woensdag 20 maart 2019.

Van de lezers

Ook reageren op het nieuws? Mail naar redactie@naardernieuws.nl

ProRail

ProRail wil dat gemeenten en projectontwikkelaars meer rekening houden met trillingshinder door treinen en dat woningen in de buurt van het spoor beter tegen trillingen worden beschermd. ProRail draait daarmee de zaken om. Mijn kopjes staan al jaren in de kast te trillen als er een goederentrein voorbij rijdt. En ik woon op circa 100 m afstand van het spoor. ProRail meldt dat sloten langs het spoor goed tegen trillingen helpen. Vroeger liep er een spoorsloot aan de westzijde van het spoor in Naarden, maar die is in de jaren 70 door NS illegaal gedempt. Graaf, in afwachting van een verdiept spoor, die sloot weer open, want er is genoeg ruimte langs de geluidsmuur in de Thorbeckelaan. Dat scheelt een hoop ongerief en verdere scheuren in muren.

Jan van Gilse, Naarden

Wout van den Berg

Gepensioneerd postbode,
66 jaar, geboren en getogen in Naarden

Foto Bob Awick Foto: Foto: Bob Awick

Waar ben je druk mee?
"Ik help met het bouwen van kanonnen en ik zit bij het A-team in de Grote Kerk waarmee wij hand-en-spandiensten verlenen bij activiteiten."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Met het gezin uit eten. Bij eetcafé het Hert of in de nieuwe wijnbar Cosa in de Vesting."

En met een miljoen?
"De hypotheek aflossen van mijn dochter, mijn zoon en van mijzelf. En ik zou geld geven aan het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Ik heb zelf in 2005 keelkanker gehad, waarvan ik geheel ben genezen. Maar ik heb in het AVL gezien hoe begaan iedereen is, daar ben ik zo goed geholpen."

Ideale vrije dag?
"Mijn vrouw en ik hebben een museumjaarkaart. Ik zou naar de Hermitage in Amsterdam willen of het Rijksmuseum en daarna lekker lunchen."

Muziek?
"Golden Earring."

Boek?
"Het nieuwste boek van Sjaak Zwart."

Wat kijk je op tv?
"Voetbal. Ik ben fan van Ajax."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Pasta. Spaghetti met traditionele tomatensaus."

Goed gesprek?
"Met Joyce Sylvester. Toen zij nog burgemeeester van Naarden was kende ik haar heel goed. Ik kreeg altijd drie klapzoenen van haar. Wat een wereldwijf is dat. Ze heeft ook veel voor Naarden gedaan."

Een dag de burgemeester?
"Dan zorg ik voor betere handhaving en onderhoud van de vesting. Van het vegen van de blaadjes tot het controleren op foutparkeren. We zien de boa's te weinig. We moeten de vesting - parel van het Gooi goed onderhouden."

Leerlingen van Comeniusschool krijgen 'dodehoek'-les

Foto: Bob awick

NAARDEN Leerlingen van groep 7 en 8 van de Comeniusschool kregen een 'dodehoek'-les met een vrachtwagen van bouwmaatschappij Dura Vermeer, die de actie had georganiseerd in verband met de tijdelijke weg voor werkzaamheden bij de Karnemelksloot. Kinderen zijn zich niet bewust van de dode hoek en een chauffeur vertelde wat hij wel en vooral niet ziet in de autospiegel.

'Ik viel op zijn grote mond'

Het echtpaar Heerschop met de burgemeester. Foto: Bob Awick

BUSSUM Joop en Anny Heerschop zijn al zestig jaar samen en om dat heugelijke feit te vieren kwam burgemeester Han ter Heegde op visite. Het werd een geanimeerd gesprek, want het echtpaar Heerschop geniet grote bekendheid in Bussum.

De naam Heerschop is altijd verbonden geweest met de doe-het-zelfzaak Hubo en uiteraard met de Stichting Kinderen in Nood. Meneer en mevrouw kregen hiervoor eerder al beiden niet alleen de Bussumse vrijwilligersprijs de Kleine Johannes, maar ook koninklijke onderscheidingen. Nu kunnen ze ook de prestatie 'zestig jaar getrouwd' aanvinken. We ontmoeten een gedreven echtpaar dat nog steeds actief is in de samenleving.
Joop en Anny leerden elkaar kennen via de Katholieke Arbeiders Jeugd, een vereniging die veel activiteiten organiseerde. Mevrouw vertelt: "Ik kom uit een groot gezin en bij ons thuis kon alles. De voor- en achterkamer zaten vaak vol jongeren en ik bracht dan de koffie en thee rond." Zodoende leerde ze ook Joop kennen. "Hij versierde mij, hoor", lacht ze. "Ik viel op zijn grote mond. Dan stond hij tot laat in de gang de debatteren; dat vond ik zo knap hoe hij dat allemaal durfde." Joop vond Anny direct een leuke meid.
Het levensverhaal van Joop kent geen goed begin. "Mijn vader was in de oorlog overleden. Mijn moeder had zes kinderen en we leefden in pure armoede. We kregen eten uit de gaarkeuken en ik was zwaar ondervoed. Zo kwam het dat ik moest aansterken. Eerst zes weken in Limburg en daarna drie maanden in Zwitserland. In Zwitserland heb ik een grandioos leven gehad. Ik leerde er skiën, schaatsen en de taal. Ik ging erheen met één onderbroek en een pyjama en ik kwam terug met een volle koffer."
Later leert de moeder van Joop een nieuwe man kennen. "Mijn tweede vader liet zich overplaatsen naar Eindhoven. Ik was het daar niet mee eens en ging op de solex terug naar Bussum. Daar kwam ik Anny tegen onder het viaduct. En dat werd het begin van onze relatie." Het stel kwam in Bussum te wonen en kreeg vijf kinderen. Mevrouw verzorgde de kinderen, meneer runde de Hubo. De zaak verhuisde meerdere malen, tot de laatste locatie aan de Laarderweg. Daar - achter de voormalige winkel aan de Pebbels - zit nog steeds de Stichting Kinderen in Nood die het echtpaar heeft opgericht.
De stichting is ontstaan vanuit de wens van meneer om kinderen te helpen die in armoede leven. Hij wilde graag kinderen in Nederland halen om hier aan te sterken om iets terug te doen voor waar hij zelf zo veel baat bij heeft gehad. Maar al snel kwam het stel erachter dat kinderen beter in hun thuisland geholpen konden worden. "Mijn kleindochter zat bij een Roemeense juf op school. Via haar kwamen de eerste contacten tot stand. In een weeshuis lagen ze met drie kinderen in één bed, het vroor binnen, ze hadden helemaal niets." Er kwam een verlanglijstje en zo ging de eerste vrachtwagen op weg naar het Oostblok. Komende 8 november gaat het 200ste transport weg. Een feestelijk moment voor de stichting die dik 25 jaar bestaat. "We hebben in al die jaren zo veel spullen kunnen leveren: van doktersuitrustingen tot het meubilair van de Emmaschool dat op het komende transport wordt gezet. We hebben vrijwilligers die alles weten van inpakken, die sorteren en truien breien. Wel 75 mensen zetten zich hiervoor in." Zo blijft het echtpaar samen actief en op weg naar de volgende mijlpaal met elkaar én de stichting.

'Fair Fashion' staat centraal op film- en debatavond

Waar komt kleding vandaan?

Kleding wordt onder slechte omstandigheden gemaakt.

BUSSUM Tijdens de Fairtrade Week organiseert werkgroep Fairtrade Gooise Meren twee activiteiten met het thema 'Fair Fashion'.

'Fair fashion' is mode die onder goede arbeidsomstandigheden en van duurzame materialen is gemaakt. De werkgroep vraagt aandacht voor dit thema. De eerste activiteit is een film- en debatavond op maandag 29 oktober. "Iedereen weet wel dat sommige kledingmerken onder zeer slechte omstandigheden en arbeidsvoorwaarden hun kleding laten maken, maar wordt daar echt rekening mee gehouden? We draaien daarom de film 'Machines'. Na afloop van de film praat avondvoorzitter Henny Radstaak met het publiek, deskundigen en lokale ondernemers over het thema."
In de documentaire 'Machines' wordt getoond hoe volwassenen en kinderen onder zeer erbarmelijk omstandigheden lange dagen maken in kledingfabrieken in India. Ten zuiden van de Indiase miljoenenstad Surat ligt een industriegebied dat sinds de jaren zestig een enorme groei doormaakt. In een van de vele textielfabrieken filmde Rahul Jain de dagelijkse, slopende gang van zaken. De fabriek is een omgeving waar mens en machine lijken samen te smelten. De film zuigt de kijker mee in deze duistere wereld, waarmee regisseur Jain niet alleen de mensonterende omstandigheden laat zien, maar ook de liefde voor de stoffen en de schoonheid van de machines. Betoverend mooi en schokkend pijnlijk. De film begint om 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.filmhuisbussum.
De andere activiteit is de eerste Fairtrade Fashion-markt op zaterdag 3 november tussen 11.00 en 15.00 uur op het Julianaplein. Voor de Wereldwinkel staan kramen van lokale ondernemers vol inspiratie op het gebied van duurzame mode. Kramen zijn nog gratis te huur, mail daarvoor naar info@fairtradegooisemeren.nl.

Emil-Ludenpenning voor Anton Kos

Ludenpenning Anton Kos. Foto: Erik van Wijland

NAARDEN Dr. Anton Kos, een rasechte Gooier, heeft middeleeuwse geschiedenis gestudeerd in Amsterdam en door zijn grondige studie naar de erfgooiers, zijn boeken, vele publicaties en projecten én de wijze waarop hij heeft geholpen om de geschiedenis van de erfgooiers levend te houden, heeft hij de Emil-Ludenpenning 2018 gekregen.

Strijd en passie verwacht op hockeyvelden van Naarden

Deze zondag derby's op het programma

Met een dubbele derby komen de Gooise hockeyliefhebbers zondag in Naarden volop aan hun trekken. Heren en dames komen in actie.

De hockeysters van Gooische speelden afgelopen jaar ook tegen elkaar. Archieffoto: Nathalie van Iterson

NAARDEN Aan het einde van het vorige seizoen hing bij zowel Naarden als Gooische de vlag uit. De heren van Naarden en de dames van Gooische werden kampioen en daarnaast promoveerden ook de dames van Naarden door hun derde plaats van de eerste klasse naar de overgangsklasse. De heren van Gooische wilden net als Laren naar de nieuwe promotieklasse. Door gebrek aan resultaten mislukte dat.

'Jaren uitgezien naar duel tegen Gooische in de competitie'

Na zeven wedstrijden doen de heren van Naarden het boven verwachting goed en staan derde op de ranglijst. Zij verloren afgelopen zondag uit met 2-1 bij Venlo; een slechte generale. Coach Vincent van Peppel: “We hebben jaren uitgezien naar het duel tegen Gooische in de competitie. We zijn vanuit de derde klasse van ver gekomen: in vijf jaar drie keer gepromoveerd. Ik ben vooral benieuwd hoever we dit seizoen komen. Deze derby leeft enorm en er zal ongetwijfeld veel strijd en passie zijn. Ons voordeel is dat we met vrijwel hetzelfde team als vorig jaar in het veld staan. We zijn nog in de opbouwfase. Een overwinning geeft vertrouwen en wij gaan van Gooische winnen.” Bij Gooische weten ze dat zij de underdog zijn. De mannen van Robbert Paul Aalbregt staan met zes punten voorlaatste. Zij wonnen afgelopen zondag met 3-0 van Leiden; een mooie opsteker, aangezien de favoriet voor zondag verloor. Maar de 10-1 uitnederlaag op 14 oktober, een enorme zeperd, bij middenmoter Victoria dreunde nog lang na. Zo veel lamlendigheid had de coach nog niet eerder meegemaakt. Het mes moet tussen de tanden om het geschonden imago op te poetsen.
Voor Axel Wessel, de coach van de dames van Naarden, ligt er veel werk om niet direct roemloos te degraderen. De ploeg heeft moeite om zich aan te passen in de overgangsklasse en staat troosteloos voorlaatste met slechts drie punten uit zeven wedstrijden. Er werd alleen op 7 oktober van MEP gewonnen. Hockeyen kunnen de dames wel, maar in deze situatie is het een uitdaging om de rijen gesloten te houden en gemotiveerd te blijven. Een zege op de rivaal uit Bussum is uiterst welkom.
Voor de winst gaat ook Dave Smolenaars, coach bij de dames van Gooische, die een iets betere seizoenstart hadden dan de opponent. Zij wonnen de laatste wedstrijd voor de cruciale derby thuis met 3-2 van MEP. Smolenaars: "Voor mij is het zondag niet anders dan alle andere duels: het is een wedstrijd die je wilt winnen. Het hockey in de overgangsklasse is van een ander kaliber dan in de eerste klasse. De laatste twee seizoenen wonnen we ook wedstrijden als we een mindere dag hadden. In de overgangsklasse worden we iedere zondag uitgedaagd om 100% te geven. Als je even niet bij de les bent, verlies je. Voor de ontwikkeling van de ploeg is dat veel beter. We willen ons spiegelen aan de top zes. Daarnaast willen we dat er meer speelsters uit eigen kweek in de toekomst op het niveau komen voor de Dames 1."

Zondag om 12.45 uur komen de dames van Naarden en Gooische op het veld. Om 14.30 uur maken de heren uit wie de sterkste is.

SDO kan geen potten breken

BUSSUM Een maatje te groot. Dat was concurrent DEM afgelopen zondag voor de voetballers van SDO. DEM, dat tot afgelopen weekend net een plaatsje lager stond dan SDO, was met 2-0 te sterk.

DEM was nagenoeg het hele duel beter dan SDO, maar had wat geluk nodig om de twee doelpunten te kunnen maken. Eerst kwam Martijn Kuijs alleen voor SDO-keeper Rolf Hazelaar. Na het uitverdedigen kwam de bal van de voet van een SDO-speler terug op elf meter van de goal. Daar kon Kuijs scoren. Vlak voor rust werd het ook nog eens 2-0: nu stond Cerilio alleen voor Hazelaar nadat de bal van de voet van een SDO-speler af sprong.

Na de rust speelde SDO wat beter, maar het was te zwak om DEM echt pijn te doen. De Bussumers kregen wel wat kansjes, maar waren als het voor de goal kwam krachteloos. Pluspunt was wel dat de achterhoede van SDO zo goed stond dat de ploeg geen doelpunt meer hoefde toe te staan.

Forse zeperd voor BFC

BUSSUM BFC staat weer met twee benen op de grond na een forse zeperd afgelopen weekend tegen Benschop. De Bussumers werden met 6-2 afgedroogd. De zo goed gestarte Bussumers leken het spoor afgelopen weekend bijster.

BFC startte nog goed en kwam zelfs op voorsprong. Die voorsprong gaf BFC echter geen vleugels. Sterker nog: de Bussumers maakten steeds meer fouten.

Na rust startte BFC nog vol goede moed, maar de tweede helft was desastreus voor de Bussumers.

NVC overtuigt met zege

NAARDEN NVC heeft afgelopen weekend weer gewonnen. De goedpresterende Naarders waren met 5-2 te sterk voor Hillegom.

NVC kwam nog op achterstand, maar daarna kantelde het duel. Vooral toen NVC weer op gelijke hoogte kwam was het team veel beter dan Hillegom. Na de rust toonde NVC veel strijd en passie en kon het zonder al te veel problemen verder weglopen. Hillegom deed nog wel wat terug, maar dat was slechts voor de statistieken.

'Dit was de gemakkelijkste manier om mij weg te krijgen'

Een paar dagen na de val van wethouder Munneke Smeets spreken we haar over haar plotselinge vertrek. Ze viel door het dossier-Spoorwegovergang Comeniuslaan. De raad had betrokken willen worden bij haar heroverwegingen en zette vraagtekens bij haar integriteit. De beschuldigingen vlogen over tafel. Het CDA kwam uiteindelijk met de motie van wantrouwen waardoor Munneke Smeets de politieke arena moest verlaten. Hoe kijkt zij hierop terug?

Munneke Smeets: 'Ik ben extreem afgestraft voor een dossier waarbij in de kern niet veel fout is gegaan.' Foto: Bob Awick

BUSSUM "Zes keer heb ik mijn excuses aangeboden, maar dat was niet genoeg." Terugkijkend erkent Marieke Munneke Smeets dat ze de raad meer had moeten betrekken bij het dossier over de Comeniuslaan, dingen anders en beter had moeten doen. "Maar ik ben extreem afgestraft voor een dossier waarbij in de kern niet veel fout is gegaan. De fouten zaten in het proces. Niet in de uitkomst."

Nee, het kwam voor Munneke Smeets niet als een verrassing dat ze vorige week door de gemeenteraad naar huis werd weggestuurd na een motie van wantrouwen. "Ik voelde dat dit ging gebeuren. En ik weet ook dat als ik niet over dit dossier gevallen zou zijn, men wel een ander dossier had gevonden. Politiek is niet altijd eerlijk. Mijn verleden heeft mij ingehaald."

'In feite heb ik niet veel verkeerd gedaan.
Er zat gewoon iets anders achter'

"Als wethouder ben je verantwoordelijk voor wel 99 dossiers en dan val ik door deze ene. En waarom? Niet om de gebruikelijke redenen waarom iemand een motie van wantrouwen krijgt. Ik heb de gemeente geen financiële schade toegebracht, ik heb niet gelogen en geen grote fouten gemaakt. In het verleden heb ik geen vrienden gemaakt in de raad. Daarom zei ik al toen ik mijn wethouderspost accepteerde: ik doe dit alleen als ik vertrouwen krijg. Dat werd toegezegd, maar toen puntje bij paaltje kwam, was dat er toch niet. Ik denk dat iedere andere wethouder voor wat ik heb gedaan enkel een waarschuwing had gekregen. Maar ik lag onder een vergrootglas en werd direct weggestuurd."

Heroverwegen

'Ik denk dat iedereen heeft onderschat
hoe explosief deze situatie was'

Ze kreeg het gros van gemeenteraad over zich heen nadat ze een eerder genomen collegebesluit over de spoorwegovergang aan de Comeniuslaan wilde heroverwegen op basis van nieuwe informatie. De raad vond de manier waarop ze werd geïnformeerd tijdens een informele, snel ingelaste avond te laat en onvolledig. Ook werd de nieuwe informatie, zowel de aanleiding als de uitkomst, in twijfel getrokken.

Munneke Smeets: "Ik wilde geen informele avond, zoals de wens van het college was. Ik wilde juist de raad betrekken, ik wilde ze niet op het laatste moment verrassen. Drie keer heb ik 'nee' gezegd. Maar ik had nu eenmaal de opdracht om de fracties te benaderen. En dus werd er een avond ingelast om de raad op de hoogte te brengen. Dat had, nu terugkijkend, echt anders gemoeten. Bijvoorbeeld met een raadsmededeling vanuit het college. Ik had hierbij meer op mijn intuïtie moeten vertrouwen."

Ongenoegen van de raad

Beschuldigingen vlogen afgelopen donderdag over tafel. Uiteenlopend van belangenverstrengeling, eigen partijpunt doordrukken, handelen in achterkamertjes en eigenstandig handelen. Munneke Smeets kon daarin de raad niet volgen, en andersom. "Ik heb juist toenadering met het college gezocht omdat het om zo'n beladen dossier ging. En het college voert vele, vele onderzoeken uit waar de raad geen weet van heeft. Dit was geen uitzondering, maar wordt mij nu wel aangerekend. Het ging hier over veiligheid. De gemeente is daar samen met ProRail verantwoordelijk voor. Afgelopen zomer is er iemand op het spoor in Bussum overleden. Dat drukte best op mij, daar voel je je toch verantwoordelijk voor. Het enige dat ik wilde was het veiliger maken van een overweg en hiervoor eventueel een eerder genomen besluit heroverwegen."

De wethouder maakte wel haar excuses aan de gemeenteraad voor het proces en het feit dat de raad te laat was geïnformeerd. Maar de raadsleden vonden het allemaal niet overtuigend genoeg. Men vond de uitleg zelfs emotieloos, te veel voorgelezen. De raad sloot de kans op herhaling van zetten niet uit. Weg was het vertrouwen; het CDA diende de motie van wantrouwen in. Hart voor Bussum, ChristenUnie en GroenLinks (8 stemmen) wilden de wethouder houden. De overige 22 raadsleden stemden Munneke Smeets naar huis.

Explosief

"Ik denk dat iedereen heeft onderschat hoe explosief deze situatie was. Dat mijn collegepartners van VVD en D66 mij zo makkelijk lieten gaan, zegt wel iets over de samenwerking tussen college en coalitie. Nooit was er enig overleg, er was enkel afstand. De raad is erg kritisch. Men had geen behoefte aan mijn antwoorden. Men wilde niet naar mij luisteren. Er zijn veel haantjes die op mijn positie willen gaan zitten."

"In feite heb ik niet veel verkeerd gedaan. Er zat gewoon iets anders achter. Zelfs de coalitiepartners zochten naar een reden om mij weg te kunnen sturen. Echt, vorige wethouders hebben veel grotere fouten gemaakt, boden excuses aan en gingen dan weer door. Dit was de gemakkelijkste manier om mij weg te krijgen."

Munneke Smeets voelt dat ze is ingehaald door haar verleden. "Ik heb heel veel opgegeven om mijn wethouderspost te kunnen vervullen. Ik heb mijn eigen bedrijf gestopt, mijn registraties zijn al voor een deel verloren. De afgelopen tijd werkte ik zeker 50 uur per week; ik was geen avond thuis. Het was een hele interessante tijd en ik kijk terug op een geweldige samenwerking met de ambtenaren die met passie voor de gemeente werken. Het was een zware, maar ook bijzondere baan. Mijn hart ligt bij de samenleving, bij rechtvaardigheid. Dat blijft zo. Ik ga nu nadenken over hoe ik verder ga. Wat ik wel weet is dat ik nooit meer terugga in de raad en ook een wethouderschap gaat nooit meer gebeuren. Hart voor BNM heb ik opgericht en laat ik in goede handen achter. Daar heb ik vertrouwen in. Maar wat betreft mijn politieke carrière in Gooise Meren - die is helemaal klaar."

Hoe nu verder?

GOOISE MEREN Het woord bestuurscrisis is nog niet gevallen en misschien is het ook nog niet zover, maar dat de coalitie van VVD, D66, Hart voor BNM en GroenLinks na het ontslag van wethouder Marieke Munneke Smeets (Hart voor BNM) een probleem heeft, is duidelijk. Want hoe moet het na het vertrek van de wethouder nu verder met de coalitie?

Een bestuurscrisis afwenden kan op verschillende manieren.

De meest simpele manier is het in stand houden van de huidige coalitie van VVD, D66, Hart voor BNM en GroenLinks, dus mét de partij van de opgestapte wethouder. Hart voor BNM zou dan een nieuwe wethouderskandidaat naar voren moeten schuiven. De huidige coalitie voelt daar op zich wel voor, maar het is de vraag wie die nieuwe wethouder dan zou worden. De jonge coalitiepartij heeft de kandidaten namelijk niet voor het uitzoeken. Ook is daar nog de kans dat Hart voor BNM, misschien een beetje uit rancune, de stekker uit haar zwaarbevochten coalitiedeelname trekt.

Wat als Hart voor BNM uit de coalitie stapt? Zonder Hart voor BNM verliest de coalitie haar meerderheid. VVD, D66 en GroenLinks zullen dan op zoek moeten naar een nieuwe coalitiepartner om de meerderheid terug te veroveren en het college weer compleet te maken. Ook daar zijn verschillende opties voor. Zo zou de huidige coalitie met gedoogsteun bijvoorbeeld als minderheidscoalitie verder kunnen gaan.

Meer voor de hand ligt echter het toetreden van de PvdA tot de coalitie. De PvdA kan de coalitie met haar drie zetels weer een meerderheid geven. En dat is zeker niet ondenkbaar. Qua standpunten verschillen de partijen niet heel veel. Daar komt nog eens bovenop dat de PvdA prima wethouderskandidaten heeft.

Een andere optie is dat het GDP aanschuift. Deze nieuwe partij heeft vier zetels, maar werd bij de onderhandelingen buiten de coalitie gehouden. Volgens de VVD onder meer vanwege het gebrek aan ervaring, maar helder was ook dat de partij liever niet ging regeren met mensen waar het eerder mee in onmin leefde.

De komende tijd zal duidelijk worden welke kant het opgaat.

Nieuw project 'Steunouder' is op zoek naar vrijwilligers in Gooise Meren

Een steunouder kan een of twee dagdelen in de week een kind opvangen

Versa Welzijn is in Gooise Meren op zoek naar vrijwilligers die steunouder(s) willen worden om een ouder en kind tijdelijk te helpen.

Een steunouder leest bij haar thuis de kinderen voor.

GOOISE MEREN "Bij een gezin kan het gebeuren dat het een bepaalde periode niet zo goed gaat", vertelt Jozien Teeuwissen van Versa Welzijn. "Dat kan komen door een scheiding, ziekte, overbelasting of andere problemen. Voor die gezinnen die geen familie in de buurt hebben, zijn we op zoek naar steunouders."

"Een steunouder kan een vader of moeder helpen om een of twee dagdelen in de week hun kind op te vangen. Het kan ook vaker, of één dagdeel per twee weken. Alles is bespreekbaar en het gaat hierbij niet om kinderopvang, pleeg- of gastouder, maar om een vrijwilliger of echtpaar die een ouder die zelf geen netwerk heeft, kan ontlasten en een kind een aanvullend 'thuis' kan bieden."

Het kan dan gaan om alleenstaande moeders en vaders, gezinnen die in een echtscheiding liggen of bijvoorbeeld een ouder die ziek is en vaak naar het ziekenhuis moet. "Een steunouder komt het kind thuis ophalen en neemt het mee naar huis zodat het meedraait in het gezin, gezellig een kopje thee drinkt, meegaat naar bijvoorbeeld de speeltuin, rond het avondeten naar huis wordt gebracht of gezellig mee-eet en dan naar huis gaat. Voor het kind is het een plek waar het leuk is en geen zorgen zijn."

Een steunouder haalt het kind thuis op en neemt het mee naar huis

Alleenstaande moeder

Het idee van een steunouder is ontstaan door Maria Wessink die in oktober 2012 de Stichting Steunouder heeft opgericht. "De moeder van Maria was een alleenstaande ouder en had het soms zo druk dat ze geen tijd voor zichzelf had. Er was geen familie in de buurt, maar twee straten verderop woonde tante Teuntje die haar graag wilde helpen. Maria werd opgehaald door de tante zodat haar moeder haar handen vrij had om verschillende activiteiten op te pakken en ook om Maria een leuke tijd te gunnen. Voor de moeder en Maria was het heel fijn dat er een 'steunouder' was. Met dat in haar achterhoofd heeft Maria de stichting opgericht en het project 'Steunouders' landelijk opgepakt."

Als je steunouder wilt worden, volgt eerst een uitgebreid gesprek

Informatieavond

Versa Welzijn is in Gooise Meren met het nieuwe project 'Steunouder' op 1 oktober begonnen en geeft op woensdag 31 oktober van 20.00 tot 21.30 uur een informatieavond voor potentiële steunouders in wijkcentrum Uit-wijk aan de Dr. Schaepmanlaan 10 in Bussum. "Steunouders zijn voor het kind een soort tante en oom of oma en opa. Het gaat dan om kinderen tussen de nul en dertien jaar oud uit een kwetsbaar gezin."
Jozien doet dit project samen met Ellis Vleugels, coördinator van het project in Gooise Meren, en kan zowel vraag- als steunouders helpen. "Als je steun- of vraagouder wilt worden, volgt eerst een uitgebreid gesprek en leggen we uit hoe het allemaal in elkaar zit. Als je door wilt gaan, hebben we een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig - de aanvraagkosten worden vergoed - en volg je een training om steunouder te worden. Natuurlijk is er ook een gesprek tussen de steunouder en de vraagouder om te kijken of er een klik is. Als je steunouder bent dan blijven we in contact en ook met het kind en de vraagouder(s). Het contact als steunouder kan van korte of langere duur zijn, want dat is afhankelijk van de situatie en de behoefte van de ouder of het kind zelf. Voor een ouder is het vaak niet makkelijk om hulp te vragen voor zichzelf en het kind en op deze manier kun je ze allebei helpen zodat de ouder even op adem kan komen en het kind tijd en aandacht krijgt van een steunouder."

Voor aanmelding voor de informatieavond of voor meer informatie neem dan contact op met Ellis Vleugels door een mail te sturen naar evleugels@versawelzijn.nl of te bellen met 06-218 95 210.
Op de website www.steunouder.nl/gooienvechtstreek staat meer informatie over het project 'Steunouders'.

24 / 32

Jos van Veldhoven verzorgt een Zondag over Bach. Foto: Dana van Leeuwen.

Donderdag 25 oktober

Sportkamp Sportivun

9.00 uur | Sporthal De Lunet

Sportkamp met allerlei activiteiten, waaronder zwemmen.

WerkZoekersServicePunt

9.00 uur | WOC De Palmpit Bussum

In De Palmpit spreekuur van 9.00 tot 12.00 uur. Alleen op afspraak voor alle vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald werk. Aanmelden en info: 06-404 145 60.

Koffieochtend

10.00 uur | De Kazerne Muiden

Elke donderdagochtend is er een koffie/thee-inloop in Buurtkamer de Kazerne. Van 10.00-12.00 uur. Er wordt een kleine, vrijwillige bijdrage gevraagd.

Duurzaam Atelier met Basim

12.00 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

Basim is sinds een paar jaar in Nederland en heeft uit Syrië zijn passie voor het maken en vermaken van kleding meegenomen. Met een gedoneerde naaimachine zit hij iedere donderdag voor u klaar om van oude kleding weer iets nieuws maken.

Inloopspreekuur

16.00 uur | Afscheidscentrum Van Vuure

Inloopspreekuur voor alle uitvaartgerelateerde vragen, informatie over verzekeringen en het nakijken van polissen.

Taallessen voor mannen

17.30 uur | AC Jan Ligthart
Bussum

Op 6 september 2018 start er weer een cursus lezen en schrijven voor mannen. Het gaat om mannen van zowel autochtone als allochtone afkomst, die hun Nederlandse taal willen verbeteren. De lessen zijn op maandag en donderdag van 17.30 uur tot 19.30 uur. Aanmelden op 06-20742117.

Anouk Dorfmann

20.30 uur | deMess Naarden

Samen met pianist Johan Hoogeboom (bekend als cabaretier, pianist, schrijver) brengt Anouk een afwisselend muzikaal theaterprogramma.

Vrijdag 26 oktober

Sportkamp Sportivun

9.00 uur | Sporthal De Lunet

Sportkamp met allerlei activiteiten, waaronder zwemmen.

Inloopspreekuur

10.00 uur | Bibliotheek

Elke vrijdagmorgen van 10.00 - 12.00 uur zit een team computer-deskundigen van SeniorWeb klaar om kosteloos vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden. Locatie: Bibliotheek Gooi en Meer Bussum.

Creativiteitsgroep voor jongens en meisjes 4 t/m 7 jaar

13.30 uur | SCAN Naarden

Plakken, knippen, verven voor meisjes en jongens van 4 t/m 7 jaar bij de creativiteitsgroep van de SCAN. Elke vrijdagmiddag van 13.30 uur tot 15.00 uur. Kosten: € 2,40 per keer. Info: José de Groot, 035-6943262.

Bingo in de Uit-Wijk

14.00 uur | Wijkcentrum Uit Wijk

Vrije toegang.

Concert Trio Cantabile

14.30 uur | Vivium De Gooise
Warande

Een concert van Trio Cantabile. Aanvang 14.30 uur. Kosten bedragen € 5,- inclusief een kopje koffie of thee. Locatie: Bussum.

Koersbal

14.30 uur | Vivium Godelinde

Van 14.30 tot 16.00 uur in het restaurant van Godelinde aan de Jozef Israëlslaan 1 in Bussum. Kosten: € 5,- per persoon.

Gooise Operette

20.15 uur | Spant! Bussum

De vrolijke operette 'The Pirates of Penzance'. Info: www.gooiseoperette.com.

Zaterdag 27 oktober

Workshop acryl gieten

10.00 uur | Atelier Comello-Art Bussum

Leer hoe je kunt gieten met vloeibare acrylverf en additieven waaronder siliconenolie. Er wordt gewerkt op een paneel van 55x55 cm. Www.comello-art.nl/masterclass-acryl-gieten.

Zondag 28 oktober

Lezing 'De Tsjechische Underground'

14.00 uur | Comenius Museum Bussum

Lezing 'De Tsjechische Underground 1969-1989' door K. Mercks. Kloosterstraat 33, 1411 RS Naarden, van 14.00 tot 16.00 uur. Aanmelden: info@comeniusmuseum.nl of 035-6943045. Kosten: € 10,-, museumkaart: € 5,-.

Het Limelight Quartet

14.30 uur | WOC Bellefleur Naarden

Het Limelight Quartet speelt in informele sfeer een licht programma met muziek uit het 78-toerentijdperk. Aanvang: 14.00 uur (zaal open 13.30 uur). Kosten: € 4,-. Adres: Mackaylaan 11a in Naarden.

Een Zondag met Bach

16.00 uur | BIJ ANDREAS Naarden

Jos van Veldhoven, voormalig artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging, vertelt over het leven van Johann Sebastian Bach. Ivo Janssen, concertpianist, speelt hierbij werken van Bach. Kaarten via www.bijandreas.nl.

Maandag 29 oktober

Seniorencafé

10.30 uur | Stokjes en Lepel Bussum

Ook niet-ASGM-leden zijn welkom.

Tablet Android cursus

13.00 uur | WOC Bellefleur Naarden

De cursus start op 29 oktober en eindigt op 26 november.Tijdstip: maandagmiddag 13.00-15.00 uur. Kosten: € 50,- voor 5 lessen. Info: atcbellefleur@gmail.com of 035-525 18 37. Locatie: Naarden, Mackaylaan 11a.

Brainstorm-NAH,

13.00 uur | Wijkcentrum Uit Wijk Bussum

Lotgenotenactiviteitengroep voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel op maandagen van 13.00-14.30 uur. Aanmelden is niet nodig.

Nederlandse taallessen

17.30 uur | Koepelkerk of Mariakerk Bussum

Op 6 september 2018 start er weer een cursus lezen en schrijven voor mannen in Bussum. Het gaat om mannen van zowel autochtone als allochtone afkomst die hun Nederlandse taal willen verbeteren. Er kan ook extra geoefend worden voor de inburgering. Aanmelden kan bij Gerda Franken, telefoon: 06-20742117.

Fair Fashion film- en debatavond

20.00 uur | Filmhuis Bussum

Filmavond rondom Fair Fashion. De bekroonde film 'Machines' speelt in een Indiase textielfabriek, bakermat van onze kleding. Na afloop debat met deskundigen en lokale ondernemers.

Dinsdag 30 oktober

Spreekuur administratie

10.00 uur | De Kazerne Muiden

Inloopspreekuur Administratie voor Elkaar van Versa Welzijn elke dinsdag van 10.0 -12.00 uur in de buurtkamer. Voor allerlei vragen over brieven, post en formulieren. Ook hulp bij inloggen Woningnet, controleren toeslagen en aanvragen gemeentelijke regelingen zoals minimaregelingen.

Oefengroep Nederlandse taal

10.00 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

Spreken, lezen, schrijven en/of grammatica oefenen met Nederlandse vrijwilligers. Gratis deelname. Info: Esther Lindhout, 06-27025703 of Elindhout@versawelzijn.nl.

Leren kijken naar kunst

13.30 uur | Bibliotheek

In zes bijeenkomsten langs de kunst van de klassieke oudheid tot en met de hedendaagse kunst door Diana Kostman.

Handwerkclub ASGM

14.00 uur | WOC De Palmpit Bussum

Ook niet-ASGM-leden zijn welkom. Informatie bij Rita Beun tel. 06-46547533 of 035-6940538 of per e-mail rita@beun.net.

Sieradengroep

15.30 uur | SCAN Naarden

Voor meiden van 7 t/m 12 jaar. Van 15.30-17.00 uur. Kosten: € 2,40 per keer. Info: José de Groot, 035-6943262.

Gratis poweryoga

1930 uur | Wijkcentrum Uit Wijk Bussum

Gratis poweryogalessen, voor vrouwen tussen de 18 en 60 jaar. Van 19.30 - 20.45 uur. Inschrijven bij Esther: elindhout@versawelzijn.nl.

Basiscursus kalligrafie

19.30 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

In 10 lessen wordt onder begeleiding van Marjolein Keuning stap voor stap de basistechnieken van het kalligraferen aangeleerd, van 19.30 - 21.30 uur. Aanmelden: Marjolein Keuning 035-6910152.

Tafeltennis

20.00 uur | Tafeltennis TTV Good Luck Bussum

Om een balletje te slaan of de conditie op peil te houden. Locatie: Dr. Schaepmanlaan te Bussum, www.goodluck.nl.

Woensdag 31 oktober

Mahjong

10.00 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

Mahjong is een gezelschapsspel waarbij 4 spelers het tegen elkaar opnemen. Gratis beginnerscursus. Koencmb.vandijk@gmail.com.

Computerhulp

10.00 uur | Bibliotheek Gooi en meer

Inloopspreekuur van SeniorWeb in de bibliotheek in Bussum, elke vrijdagmorgen van 10.00 - 12.00 uur. Een deskundig team vrijwilligers helpt met problemen met computer, laptop, tablet of smartphone. Kosteloos, vrijwillige bijdrage.

Spieghelcafé

10.00 uur | Spieghelkerk

Direct achter de Spieghelkerk, Nieuwe 's-Gravelandseweg 34, Bussum. Elke woensdag van 10.00 - 11.30 uur, vrije toegang.

Technoclub

13.30 uur | SCAN Naarden

Op de woensdagmiddag is er techniekles voor jongens en meisjes van 9 t/m 12 jaar. 10 lessen voor € 24,-. Van 13.30 - 15.00 uur. Info: José de Groot, 035-6943262.

Concert The Society

14.30 uur | Vivium Godelinde

Het concert begint om 14.30 uur. Kosten € 5,- inclusief een kopje koffie of thee. Locatie: Bussum.

Tekenen

15.15 uur | SCAN Naarden

Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar die het leuk vinden om goed te leren tekenen. Kosten 10 lessen: € 33,-. Info: José de Groot, 035-6943262

Open Eettafel

17.30 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

Voor € 10,- een maaltijd. Informatie en aanmelden: Jannie: 035-693 20 77

FitStap-trainingen

19.00 uur | WOC Bellefleur Naarden

Met FitStap in 12 weken (weer) fit en vitaal. Iedereen kan meedoen.

Bingoavond

19.30 uur | Wijkpost De Schakel Naarden

Kosten € 3,50 voor 1 kaart en 2 consumpties. Extra kaart € 2,50. Loterij € 0,50 per lot.

Bridgen

19.30 uur | Het Trefpunt Bussum

Locatie: Lorenzweg 59 in Bussum. Iedere woensdag. Info: 035 6940321.

Een koel hoofd en een warm hart

Mariska Ristjouw is de nieuwe directeur van SKBNM

Mariska Ristjouw startte haar carrière in de ICT. Foto: Yvette de Vries

GOOISE MEREN Enthousiast en vol energie is ze, Mariska Ristjouw. De 53-jarige moeder van twee kinderen is de opvolgster van Ruth de Waal, die na 27 jaar onlangs afscheid nam van de SKBNM.

Met een flinke dosis aan ervaring, ze heeft onder meer samen met andere ouders in 2004 een kinderopvang opgezet binnen een bestaande school, staat ze nu aan het roer van een grote kinderopvang. En dat is wat ze ook heel graag wilde. Klein begonnen met de voorloper van het IKC (Integraal Kind Centrum) zoals we dat nu kennen en vervolgens als manager bij een andere kinderopvangorganisatie, was ze nu toe aan een volgende stap. Een grotere organisatie waar ze haar vleugels verder kan uitslaan. "Juist omdat we zo groot zijn kunnen we meedenken in concepten die verder gaan dan wat er binnen de muren van de kinderopvang gebeurt en zijn we een goede gesprekspartner voor gemeente en scholen, naast ouders natuurlijk."

Samenwerken met onderwijs is volgens haar iets heel anders dan een kinderdagverblijf en een BSO runnen. Ristjouw ziet kinderopvang als onderdeel van de opvoeding. "Je hebt thuis, daarnaast kies je voor een bepaalde school en daar komt daar nog een loketje bij: kinderopvang. In de meeste gevallen is dat ook eerder aanwezig dan school. Een mens leert zijn hele leven; school en kinderopvang zijn daarin componenten." De kersverse directeur staat wel meteen voor een flinke klus. Door wijzigingen in de wet IKK (Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang) moet er intern behoorlijk wat geschoven worden. Het gaat met name om het aantal leidsters per groep. Er moeten bijvoorbeeld meer leidsters komen op babygroepen. "En dat terwijl het al behoorlijk lastig is om aan personeel te komen", laat Ristjouw zich ontvallen.

'De kinderopvang is een plek waar kinderen zich kunnen ontwikkelen'

Met De Waal maakte ze een rondje langs de locaties, waar ze spontaan binnen kwamen vallen. Een bewuste keuze. "Zo voel en zie je wat er speelt en wat er gebeurt. Het is makkelijk om een goed pedagogisch beleid neer te zetten, maar om het ook echt zo te doen en de consequenties te accepteren, is iets heel anders." Ristjouw vertelt dat de manier waarop ze met de kinderen omgaan en de inrichting van de ruimte en de gebruikte materialen, zijn afgestemd op de ontwikkeling van het kind. "Bij de babygroepen zie je dat bijna alles op de grond plaatsvindt zodat ze zelf alles kunnen ontdekken. Het is een soort snoepwinkel voor ze." De zelfverzekerde Ristjouw geeft overigens niet de indruk dat ze bang is dat ze niet haar plekje kan veroveren nadat De Waal zo lang aan het roer van de SKBNM heeft gestaan. "Ik hoop dat de kinderen er aan de ene kant weinig van merken dat Ruth weg is, maar ik hoop ook dat ze wel merken dat ik er ben door wat ik toevoeg." Als ze over zichzelf praat ziet ze zichzelf vooral als een directeur en mens met een koel hoofd en een warm hart. "Ik ben erg van de bedrijfsvoering, van dingen zakelijk slim doen, maar ik heb ook een warm hart voor de kinderen en collega's." Wat ze in ieder geval wil is dat de kinderopvang betaalbaar blijft voor iedereen en dat ze meegaan in de maatschappelijke ontwikkelingen. "De kinderopvang is tweeledig. Het is een instrument om ouders te ontzorgen en een plek waar kinderen zich kunnen ontwikkelen tot wie ze zijn en kunnen zijn."

Uit de historie van Bussum en het Gooi
1912. Het eerste Bussumse Filmhuis?

Koffiehuis Heerenstraat 16 (foto: collectie Winthorst in gemeentearchief Gooise Meren)

Binnenkort viert het Filmhuis Bussum haar veertigjarig jubileum (1978-2018). Een mooi moment om terug te kijken naar de allereerste zaal voor de vertoning van films in Bussum.

De Bussumers hadden al kunnen genieten van stomme (geluidloze) films, die, begeleid door een piano en een explicateur tijdens de jaarlijkse kermis werden gedraaid. Vanaf 1903 worden in de grote steden in een razend tempo speciale "bioscope theaters" geopend. Eerst kleine zaaltjes, later ook ware filmpaleizen (zoals Nöggerath in de Amsterdamse Reguliersbreestraat in 1907).

De Kinematograaf 31 januari 1913 Foto: Picasa

In juni 1912 bereikt de olievlek Bussum. De Amsterdamse exploitant F.A. Kleij vraagt vergunning om een koffiehuis aan de Heerenstraat 16 (nu Herenstraat) te verbouwen tot bioscooptheater. Het koffiehuis stond voorbij de splitsing van de Heerenstraat met de Meentweg. De bedoeling van Kleij is om op zaterdag-, zondag- en maandagavond ("te beginnen na kerktijd of te wel om 8 uur") en op zaterdag- en zondagmiddag matinee's en kindervoorstellingen te geven. F.Kleij stelt het Bussumse gemeentebestuur gerust: "Ued de verzekering gevende steeds zorg te zullen dragen dat in de te vertoonen programmaas geen kwetzende films opgenomen zullen worden".

De zorg van burgemeester en wethouders richt zich meer op de veiligheid. De ervaring met de uiterst brandbare nitraatfilms leidde tot strenge voorwaarden wat betreft de projector, de nooduitgangen en de vluchtwegen. "Tijdens het geven van voorstellingen moet bij het projectietoestel een emmer met zand en een emmer met water en wollen dweil aanwezig zijn". In onze ogen merkwaardig is de eis betreffende de noodverlichting voor het geval van stroomuitval: "…moet een helder brandende kaars, geplaatst in een gesloten lantaarn, boven elke nooduitgang aanwezig zijn". Er was niets beters.

Als deze kleine Heerenstraat-bioscoop al bestaan heeft (er is geen spoor van te vinden), is dit maar kort geweest. In het daaropvolgende jaar 1913 openden Cinema Palace in de Havenstraat en Theater Novum aan de Vlietlaan hun deuren.

Voor wie meer wil zien en horen over de eerste Bussumse bioscopen: kom naar de Open Dag van Filmhuis Bussum op zondag 4 november!

Hans Jonker