NaarderNieuws

20 juli 2016

NaarderNieuws 20 juli 2016


Eindelijk zomervakantie!

Best lastig nog dat suppen, ofwel standing up paddling. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Eindelijk het is zomervakantie. Terwijl de een het vliegtuig pakte, de ander met de auto naar een camping reed, waren er ook heel wat Naarder kinderen die thuis nog de vakantie vierden. En waar kon dat zaterdag beter dan bij de jachthaven?

De jaarlijkse Watersport Doe-dag werd voor de vierde keer georganiseerd en trok vele kinderen. Die konden van alles uitproberen. Van een kano tot suppen, zwemmen in het aangelegde zwembad of over de waterglijbaan sjezen.

Met opeens zomerse temperaturen is het voor alle kinderen genieten. Geen school, wel vrij en dat met heerlijke temperaturen van rond de 30 graden.

De komende tijd zullen veel Naarders op vakantie gaan. Populaire bestemmingen zijn dit jaar de Spaanse eilanden de Balearen en de Canarische Eilanden. Daarnaast wordt Portugal geboekt en buiten Europa gaat de Naarder graag naar de Antillen. TUI-reisbureau vertelt dat Turkije dit jaar veel minder populair is dan vorig jaar. Bij VakantieXperts worden met name veel verre reizen geboekt. "Cuba zit in de lift omdat het land nu nog authentiek is. Verder met de camper door Amerika, Canada, Sri Lanka en Bali. Engeland en Griekenland zitten ook in de lift."

Pokémon Go-spelers veroorzaken overlast

NAARDEN - De politie heeft de eerste meldingen van overlast in Naarden vanwege het spelen van Pokémon Go ontvangen.

Pokémon Go is een nieuwe rage waarbij, met name jongeren, met hun app in de aanslag op zoek gaan naar fictieve poppetjes. Die zien ze als ze met hun smartphone de omgeving afgaan. Ze zwaaien met hun telefoon om beestjes uit de populaire tv-serie digitaal met de smartphone te vangen. Zonder telefoon zijn de beestjes niet te zien.

Zowel in de Vesting als op de wallen worden regelmatig groepjes gezien die dit spel spelen. Afgelopen zaterdag was er in de avonduren overlast van jeugd op de parkeerplaats aan de Westwalstraat. De politie kwam ter plaatse en daar bleek dat ze zich bezighielden met het Pokémon Go-spel.

De politie moest de donderdag ervoor ook al naar de Westwalstraat vanwege overlastgevende jeugd. Daar was harde muziek en de jongeren werden door de politie weggestuurd.

De Naarder wijkagent Robin Vlug waarschuwt spelers van Pokémon Go om voorzichtig te zijn. "Een klein adviesje: als je besmet bent geraakt met het virus, kijk dan uit waar je loopt."

Vuilnis gaat ondergronds

NAARDEN - Het huishoudelijk afval in Naarden-Vesting zal vanaf volgend jaar ondergronds in verzamelcontainers moeten worden ingeleverd.

Waarom kunnen we niet gewoon de vuilniszak op straat zetten?
Er wordt al jaren over gesproken, want grijze vuilniszakken buiten zetten is ongewenst. De klachten nemen toe over zwerfafval. Dat ontstaat wanneer dieren zoals katten en vogels de zakken openknagen. Bovendien ontsieren de vuilniszakken het straatbeeld.

Hoeveel verzamelplekken komen er?
Huishoudelijk afval kan op zes verschillende locaties, verspreid over de Vesting, worden ingeleverd.
Waarom moest het zo lang duren?
Het vinden van geschikte locaties voor ondergrondse containers bleek een flinke uitdaging te zijn. De beperkte fysieke ruimte, de beperkte bereikbaarheid van de inzamelwagen en de monumentale omgeving zijn hiervoor als redenen gegeven. Ook moesten de plekken binnen het locatieplan passen zodat de plekken verspreid door de vestingstad komen.

Het afval moet gescheiden worden?
Zeker. In zes verschillende bakken. Deze zijn bedoeld voor papier en karton, PMD, GFT, textiel, glas en restafval.

Waar komen de inzamelpunten?
Onder andere op het Adriaan Dortsmanplein, Kooltjesbuurt, hoek Oostwal en Gansoortstraat en de hoek Oude Haven Jan Massenstraat.

Wanneer begint het?
De eerste containers worden in het laatste kwartaal van dit jaar geplaatst. De verwachting is dat in het tweede kwartaal van 2017 alle locaties operationeel zijn.

En nu?
De gemeente stuurt alle inwoners van Naarden Vesting een brief met wat de bedoeling is.

136

Naarder baby's werden er het afgelopen jaar geboren

De datum 20 juli zegt de meesten van ons niets. In Duitsland is dat heel anders. Die datum wordt jaarlijks herdacht. Op die dag in 1944 was er een mislukte staatsgreep en aanslag op Hitler.

De aanslag werd uitgevoerd door Graf von Stauffenberg. Was de aanslag gelukt dan zou mogelijk veel oorlogsleed voorkomen zijn, ja, zou Europa en de wereld er mogelijk anders uitgezien hebben. Over deze aanslag zijn onwaarschijnlijk veel studies geweest en boeken geschreven. Dit is er één van. Uit 1960. In dit Duitstalige boek laten de samenstellers vooral de documenten spreken. Verschillende Widerstands(verzets)documenten, telexberichten van beide kampen, uitgewerkte plannen voor een overgangsregering, procesverslagen, getuigenverklaringen, interviews van familieleden van complotteurs, laatste brieven van terdoodveroordeelden. Het boek bevat ook vele foto's: van het proces en meer dan honderd foto's van betrokkenen. Op de afbeelding Carl Friedrich Goerdeler (1884-1945), beoogd nieuwe Bondskanselier. Achterin een mapje met vier losse bijlagen. Het softcoverboek, 354 bladzijden, is de derde bijgewerkte druk van de oorspronkelijke uitgave uit 1952 en uitgebracht door de Bundeszentrale für Heimatdienst in Bonn en uitgegeven door Berto-Verlag GmbH.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Naarden:
* Grote Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg; Naarderheem 10.30 u. ds. N.W. den Bok Maaltijdviering
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. leesdienst en 15.30 u. ds. L.W. van der Meij

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk geen dienst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. J. van Oord
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. Visser en 17.00 u. ds. J. van der Meijden
*Remonstranten N-B gezamenlijke dienst bij Doopsgezinden B-N
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum gezamenlijke dienst bij Doopsgezinden B-N
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. S. Bouman
*Evangelisch-Lutherse Gemeente gezamenlijke dienst bij Doopsgezinden B-N
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. mw. drs. A.A. Dijkslag
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Minder warm, het weekeinde droog, zonnige perioden
Een hogedrukgebied schoof deze week over Nederland. Daarmee begon de week met enkele dagen uitbundig zomerweer. Het is een hoogzomers intermezzo. Het hoog trekt oostwaarts. We komen wederom onder invloed van een westcirculatie. Een uitloper van het Azorenhoog onderdrukt de buienactiviteit, maar de maxima dalen naar gemiddelde (normale) waarden.

Donderdag + vrijdag
Met een matige naar west tot noordwest gedraaide wind stroomt minder warme lucht onze regio binnen. Donderdag wordt het nog wel 24 graden en vrijdag 22 à 23 graden. Dat is gelijk aan het langjarig gemiddelde ofwel normaal voor eind juli. Er schuiven soms wolkenvelden over met een kleine kans op een bui, maar er is ook van tijd tot tijd ruimte voor zonneschijn.

Het weekeinde
Er worden in het weekeinde zonnige perioden verwacht. Er ontstaan ook enkele stapelwolken, maar die bereiken vrijwel nergens het buienstadium. Het blijft naar verwachting overal droog. Het is daarbij rustig zomerweer met een zwakke tot matige noordwestenwind. Zondag krimpt de wind naar west tot zuidwest. De maximumtemperatuur komt uit op circa 23 à 24 graden.

Weetje
Vorige week schreef ik over de recordwarme juli van 10 jaar geleden. Een gedenkwaardige zomer was ook die van 40 jaar geleden. De zomer van 1976 was extreem droog en zeer warm. De hittegolf van 23 juni t/m 9 juli duurde 17 dagen. Dagelijks werd het meer dan 25 graden en op 10 dagen daarvan zelfs meer dan 30 graden. Het was tevens de zonnigste zomer na 1947.

Zo zou het ook kunnen

Het is hartje zomer en toch begeef ik me op glad ijs. Zaken als 'mooi' of 'lelijk', 'goede of slechte smaak' zijn nu eenmaal subjectief. Zeker als het om een nieuw huis gaat.

Dat nieuwe huis staat aan de Singel in Bussum op het terrein dat al sinds mensenheugenis bekend staat als het bosje van Bouvy. Het terreintje vroeger vol wildgeboomte en struiken is nu de aanstaande tuin van de nieuwbouw, waar ik erg verrukt over ben. Geheel modern, maar toch met stijl- en sfeerkenmerken van de jaren 20. Helemaal passend bij de andere kapitale woningen die er staan. Dat is ook de mening van de heer Martijn van Drunen, de overbuurman. Hij is dus erg blij dat de gemeente nauwgezet toezicht heeft gehouden op zelfs de kleinste details. Waarom mijn interesse in dat nieuwe huis aan de Singel? Welnu, bij mij in de buurt, aan het einde van de Statenlaan/hoek Groothertoginnelaan, is een nogal lelijke bungalow tegen de vlakte gegaan. Alleen een viertal muren zijn blijven staan. Deze zullen in het nieuw te bouwen huis worden geïntegreerd. De geplande bungalow zal een hoog Jan des Bouvrie-gehalte hebben met veel glas en strakke lijnen. Juist daar maakt menigeen zich zorgen over. Want de Statenlaan is nog altijd zo'n fraaie Spiegelstraat met voorname woningen. De vraag blijft of de nieuwbouw niet zal detoneren in een wijk nog zwaar van nostalgie en vooroorlogsheid. Met de Singel in het achterhoofd vraag ik het me toch af: zou het zó ook niet kunnen?

Vanaf zondag 24 juli zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- RegioHub gaat deze week over duurzame energie.

- Registratie in de Grote Kerk Naarden van Faust: een opera-pastiche over geld, roem en plastische chirurgie.

'Elke keer veel rommel en gestreste beesten'

De Pluimgraaf en 't Mouwtje worden met regelmaat geplunderd

Het was al meerdere keren raak bij de Pluimgraaf. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

NAARDEN/BUSSUM - Het gebeurt te pas en te onpas en steeds vaker: de Naarder en Bussumse kinderboerderijen hebben last van plunderaars. De laatste weken gebeurde het met regelmaat dat de beheerders 's ochtends een hoop troep en - nog erger - een stel opgejaagde beesten aantroffen. "We worden er echt doodmoe van", zegt Roselinde Hom van De Gooise Ark, de beheerder van de twee kinderboerderijen.

Afgelopen week was het voor de zoveelste keer raak: de plunderaars kwamen weer langs om van alles overhoop te halen, speelgoed en andere spullen te slopen en enkele schapen op stang te jagen. De beheerder heeft geen flauw benul waarom. "We worden er een beetje moedeloos van. Het levert ons elke keer weer veel schade op en daarbovenop een hoop werk om alles weer op orde te brengen. Deze week hebben we er ook heel veel werk aan gehad om een gestrest schaap weer tot rust te brengen. We merken heel goed dat het de beesten wat doet dat hun leven steeds zo verstoord wordt. We leven dan ook erg met ze mee. We vragen ons dan wacht af: waarom? Wat heb je er nou aan om de boel zo overhoop te halen? Hou er gewoon mee op."

'We gaan een of meerdere camera's ophangen en een bord'

Er valt vooralsnog alleen maar te speculeren waar de plundergevallen vandaan komen. "Het gebeurt vooral 's avonds laat of 's nachts, denken we. Afgelopen week hebben we een keer gehad dat er overdag wat gebeurde, maar wel toen er geen beheerder was of bezoekers waren. Kortom: we kunnen alleen maar gokken welke mensen het op ons gemunt hebben. We denken dat we te maken hebben met een groep hangjongeren, maar ook dat gokken we maar."
Waar de daders dan ook vandaan komen, de beheerder hoopt mede namens de beesten dat alles snel stopt. "We hopen dat de daders of bekenden van hen lezen wat er allemaal gebeurt en dan beseffen wat er allemaal voor ellende veroorzaakt wordt. We hopen ook dat mensen elkaar aanspreken op hun gedrag. Een voorbeeld: als het gaat om hangjeugd hopen we dat de ouders er eens naar vragen en er wat over zeggen."

Er worden nu hoe dan ook snel camera's opgehangen bij de twee kinderboerderijen. Daarmee hoopt de beheerder erachter te komen welke mensen er steeds ongewenst langskomen. "Een vervelende stap, maar het moet helaas wel. We gaan een of meerdere camera's ophangen en een bord voor het toegangshek plaatsen om de daders daarvoor te waarschuwen. We hopen dat we de daders daarmee een kunnen wegjagen", vertelt Hom. "Als de overlast aanhoudt zullen we andere stappen moeten nemen. Als mensen wat vreemds merken op of rond ons complex, hopen we dat ze ons of direct de politie bellen."

'We merken heel goed dat het de beesten wat doet'

Raad akkoord met plannen gemeente-bestuur

GOOISE MEREN - Het gemeentebestuur kan aan de slag met haar plannen voor komend jaar. De gemeenteraad heeft ze woensdag goedgekeurd.

De plannen gaan over waar de gemeente komend jaar geld aan besteedt en waar op bespaard wordt. Er werd vooral gesproken over een reeks amendementen en andere voorstellen waarmee de doelen voor komend jaar wat aangescherpt werden.

De voorstanders noemden het een goede stap om de gemeente komend jaar verder op poten te zetten. Anderen vonden het of te veel van het goede of vonden dat het nog beter kon.

De plannen werden vervolgens, zoals wel te verwachten was, wel gewoon aangenomen.

Gemeente verhuurt kantoren

GOOISE MEREN - De gemeente gaat straks, na de verbouw, leegstaande kantoren van het gemeentehuis in Bussum verhuren. Dat heeft de gemeenteraad bepaald na een voorstel van VVD, D66, CDA en GL.

Na de verbouwing van het gemeentehuis zullen straks enkele kantoren en andere kamers leeg komen te staan. Het verhuren van de leegstaande delen kan de gemeente extra geld opleveren.

Het wordt afwachten hoeveel geld de verhuur kan opleveren, maar bovenal ook vanaf wanneer dat gebeurt. Dat hangt af van wanneer het verbouwde gemeentehuis wordt opgeleverd. Er moet nog gekeken worden hoe de plannen verder vormgegeven gaan worden.

Zomeravond- concerten in Grote Kerk

NAARDEN - De Zomeravondconcerten komen er weer aan. Op donderdagavond 21, 28 juli en op 4, 11,18 en 25 augustus wordt traditioneel om 20.15 uur het orgel van de Grote Kerk van Naarden bespeeld.

De organisten zijn André van Vliet, Jan J. van den Berg, Wybe Kooijmans & Olaf Vugs, Ab Weegenaar, Jaap Zwart en Harm Hoeve. Voor kaarten en gedetailleerde info kijk op www.grotekerknaarden.nl.

Politiebureau even ontruimd na rookontwikkeling

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Het politiebureau aan de Amersfoortsestraatweg is vrijdag even ontruimd geweest nadat een brandalarm afging. De brandweer moest gebeld worden toen er rond kwart voor twee rookontwikkeling ontstond. Meerdere brandweerauto's waren snel ter plaatse. De rook kwam vanaf het dak van het politiebureau. Daar werd op dat momenteel door dakdekkers gewerkt, zo laat een woordvoerder van de politie weten. De problemen konden al snel worden opgelost.

Nexit Aan de redactie van NRC / Handelsblad.

Door de opmaak van het artikel in de krant van zaterdag 25 juni en zondag 26 juni 2016, op ¾ pagina met de titel 'Deftige elites van Nederland, u lokt een Nexit uit' op de rode baan van een grote Nederlandse vlag en de ondertitels van het artikel op de blauwe baan, heeft u het artikel tot een redactioneel artikel gemaakt. Daar is uw krant verantwoordelijk voor, ook al is de tekst van het artikel geschreven door Thierry Baudet, Jort Kelder en Arno Wellens.

Alle lezers van uw krant worden daarin uiterst negatief neergezet, met zinnen als 'Deze hoog opgeleide elite verzint doemscenario's om laag opgeleide eurosceptici te bestrijden', 'U leest een keurige bougeoiskrant en u vindt wat nette mensen nu eenmaal vinden' en 'Kunnen nette mensen ook nog zelfstandig nadenken en leren van fouten?'.

Het is niet acceptabel en ronduit belachelijk dat een krant al zijn eigen lezers zo in de hoek zet.

Ondergetekende heeft zijn uiterst kritische mening over het artikel in een paginagrote advertentie in het plaatselijke huis-aan-huisblad NaarderNieuws bekendgemaakt en hij kreeg daarop vele tientallen schriftelijke adhesiebetuigingen. Alle respondenten spraken hun afschuw uit over het drietal Baudet, Kelder en Wellens, de schrijvers van het redactionele artikel in uw krant.

Ik publiceer deze brief eveneens in NaarderNieuws.

Carlos Scheltema

Weesp vraagt Gooise Meren om hulp vanwege zorgtaken

Gemeente kan achter de schermen helpen

Enkele jaren geleden geen fusie, nu wel samenwerken. Foto: André Verheul

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - De gemeente Gooise Meren denkt eraan buurgemeente Weesp te gaan helpen met enkele zorgtaken. Dat laat het gemeentebestuur weten aan de raad.

Gooise Meren moet Weesp vooral achter de schermen gaan helpen met de Wmo en jeugdzorg. Het gaat vooral om kantoorwerk, de zogenaamde backoffice.

Weesp werkte eerst samen met de gemeenten Wijdemeren en Stichtse Vecht, maar dat gaf geen gewenst resultaat. Weesp zoekt een andere partner omdat zij zelf tekortkomt om alle zorgtaken voldoende goed te regelen. Weesp heeft zelf om de hulp van de gemeente gevraagd, Gooise Meren heeft aangegeven voldoende mankracht te hebben om dat te kunnen doen.

De hulp aan Weesp moet volgend jaar van start gaan. Er worden momenteel nog afspraken gemaakt over onder meer de kosten. Als alles volgens plan verloopt wordt er rond november meer bekendgemaakt.

Eva Kerste

Mede-eigenaar Trev's Soep & Smullokaal
34 jaar

Foto: Jessica de Jong

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik run samen met mijn man Trev onze soepbar en ons gezin."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Lekker uit eten gaan met mijn gezin."

En met een miljoen?
"Een vakantiehuis kopen in Frankrijk, waar onze vrienden en familie altijd welkom zijn."

Als je een dag de burgemeester was, waar zou je je dan voor inzetten? "Voor drempels in de Godelindebuurt, zodat de kids veiliger kunnen buiten spelen."

Wie verdient een pluim?
"Ellen van Vossen en Ellen Hazenberg omdat ze zich zo enorm inzetten voor een leuker Bussum en dat lukt ook echt."

Een goed gesprek?
"Met Fokke de Jong, oprichter en CEO van Suit Supply over anders en slim ondernemen."

Vakantieplannen voor de zomer?
"Wij gaan heerlijk genieten en inspiratie opdoen in Frankrijk, de zaak blijft overigens gewoon open."

Hoe ziet jouw ideale zondag eruit?
"Ontspannen met de kids, borrelen en eten met vrienden."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Ik zou willen dat ik weer eens tijd had om een boek te lezen, hopelijk lukt het deze vakantie."

Welke muziek luister je?
"Echt naar van alles, van Sade tot U2."

Wat weten de mensen niet van je?
"Niet iedereen weet dat ik het allerliefst in een hutje in een skigebied zou willen wonen zodat ik elke dag kan skiën, wel met mijn gezin overigens hoor."

Welke poster hing er vroeger boven je bed?
"Take That."

Wat mist Bussum nog?
"Een filiaal van Marqt."

Waar in Bussum kom je graag?
"In de Kapelstraat en de Spiegelstraat."

Festival levert duizenden euro's op

De leden van de Lions Club Gooise Meren leveren de cheque af.

BUSSUM - De Lions Club Gooise Meren kan maar liefst 11.315 euro overmaken naar KNGF Geleidehonden.

Het geld werd bijeengebracht tijdens het allereerste Goois Midsummer Festival in de kloostertuin van Mariënburg. Daar werd op 2 juli een mooie feestdag gehouden met diverse optredens, hapjes, drankjes en loterijen waar plaatselijke ondernemers aan meewerkten. Op de foto neemt Ingrid Oosterveen van KNGF Geleidehonden de cheque in ontvangst uit handen van Walter Lorjé, de projectleider.

Van de lezers

Ook reageren op het nieuws? Mail naar redactie@naardernieuws.nl.

Wijkschouw door Buurtplatform Naarden Vesting

Wij zijn geschokt door het paginagrote artikel met geneuzel over zogenaamde overlast. Wat een schande om hier tijd, energie en letters aan te besteden.

Wees blij met de jongeren op de bankjes, met de speeltuin bij de kerk en met La Vida die eindelijk de lege plek in de Turfloods vult met hun restaurant en iets nieuws durven met hun meubels. Weg met de vertrutting!

En wie bepaalt "wat hoort en niet hoort?" We zijn erg benieuwd in welk wetboek die regels staan. Buurtplatform, steek alsjeblieft je energie in belangrijke zaken en laat je niet misleiden door geroeptoeter en wijzende vingertjes over niks.

Marjon van der Eerden
Jan Snel

Directeur Cor de Gast van Vitusmavo gaat met pensioen

'Ik ga de leerlingen missen'

Cor de Gast neemt afscheid van zijn leerlingen. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Bijna zijn hele werkende leven heeft Cor de Gast zich ingezet voor het Vitus en het onderwijs in Naarden en Bussum. Hij weet nog goed hoe hij hier in het Gooi kwam in maart 1978 vanuit Amsterdam, hij ervoer het als een 'cultuurshock'. Nu, 38 jaar later, weet hij als geen ander hoe hij in contact moet komen met zijn leerlingen.

"Ik weet nog hoe het was in Amsterdam. De kinderen hingen aan je, hadden hun hart op de tong en waren heel direct, met name de mavo-kinderen. Toen ik in Bussum begon dacht ik eerst: hoe kom ik met ze in contact? Zo afwachtend, veel meer de kat uit de boom kijken. Dat was een groot verschil."

Doorstromen

De Sint-Vitusmavo heeft momenteel 300 leerlingen. De school maakt deel uit van het Sint-Vituscollege. De scholen hebben gemeenschappelijk beleid, dezelfde afspraken en deels hetzelfde personeel.

Doorstromen na twee jaar brugklas op de mavo naar het Sint-Vituscollege in Bussum behoort tot de mogelijkheden.

Contact maken
Het in contact komen met kinderen is iets wat De Gast altijd erg belangrijk heeft gevonden. Hij noemt het zelfs de leidraad in zijn carrière in het onderwijs. "Contact maken is voor mij de basis. De basis in de klas, de basis voor iedere les. Toen ik net begon zei de directeur van de Amsterdamse school dat ik mijn punt moest maken en laten zien dat ik er was. Voor mij betekende dat: markeren dat je er bent. Laten weten dat je het samen doet."
De Gast staat verder bekend als de man die geen namen kan onthouden. Regelmatig was hij de namen na de vakantie weer kwijt. Wat uiteraard tot de nodige anekdotes heeft geleid bij zijn afscheid met de school.

'De opwaartse druk in het Gooi is hoog. Maar wij kijken naar het kind'

Zoals gezegd begon De Gast in Bussum. Daar was hij docent Duits. In 2000, na 23 jaar lesgegeven te hebben, werd hij afdelingsleider. De laatste 16 jaar is hij directeur geweest van de Vitus-mavo. "Ik vond alles leuk, niet alleen het lesgeven, maar ook het contact met de ouders en de school. Van het aansturen van docenten en het organiseren achter de schermen tot het oudercontact als het minder goed ging met bepaalde kinderen. Ik heb van alles gedaan. Wat ik altijd belangrijk heb gevonden is dat ik iets kon betekenen voor kinderen die het moeilijker hadden of brutaler zijn. Zelfs als directeur ken ik al mijn leerlingen. Er is een kleine afstand. Ik vind het heel fijn dat ik voor de leerlingen iets heb betekend en dat ze mij nog weten te vinden."

Sinds de fusie van de Ministerpark Mavo met het Sint Vituscollege in 2000 was De Gast actief op de locatie in Naarden. Eerst als locatieleider, later als directeur.

'Markeren dat je er bent. Laten weten dat je het samen doet'

"De school is wat mij betreft geslaagd als een leerling met een diploma de deur uitgaat en daarmee op niveau zit. Iedereen wordt maar in hokjes en cijfers gedrukt. Geen goede ontwikkeling als je het mij vraagt. Je kunt ook als je allemaal zessen haalt excellent zijn in mijn ogen. Als school doen wij dus ook niet mee in de race om het predicaat excellent. Een kind hoeft niet altijd 'minstens havo' te hebben. Wat doe je zo'n kind dan aan? Dat past niet alle leerlingen. De opwaartse druk in het Gooi is hoog. Maar wij kijken wat een kind aankan en bieden daarbij passend onderwijs, steeds individueler. Soms is doorstromen naar de havo niet de juiste zet. Heb je je mavo gehaald, dan is dat een echte mijlpaal. Het is geen eindonderwijs, daarna komen er nog veel meer mijlpalen. "
De Gast heeft nu ook zijn eigen mijlpaal bereikt: het pensioen. Hij gaat wonen in Venlo en wil zich daar bezighouden met vrijwilligerswerk. Hij is gek op dieren. Ook wil hij iets betekenen voor het asielzoekerscentrum in Venlo, maar hij heeft nog geen vastomlijnde plannen. Eerst maar eens vakantie. "Ik ben altijd met school bezig, het is bijna mijn leven. Ik denk dat ik het ga missen, ik zie er ook wel tegenop. Voordeel is wel dat ik er nu met mijn vrouw spontaan op uit kan trekken. Lekker wandelen met de hond en mijn hoofd leegmaken."

Koe aan de wandel

Foto: Rob Fischmann

BUSSUM - De twee jonge Bussumers Bart en Riva Fischman waren maandagmorgen met hondje Bob aan het wandelen toen ze een koe van 't Mouwtje pardoes een ferme sprong over een hek van het landje zagen maken. De koe kon ontsnappen en wandelde vervolgens een lekker stukje over het weggetje langs het water. Het was er nou eenmaal mooi weer voor. Samen met twee agenten kon de boer de koe weer terug naar het land lokken. Daar mag ze nu verder gaan grazen met haar maatjes.

Raad van State: KNSF-plan moet over

MUIDEN - Een tegenslag voor het bouwplan op het KNSF-terrein: de Raad van State heeft afgelopen week het bestemmingsplan voor het plan van tafel geveegd. Dat betekent dat de gemeente een deel van haar werk over moet doen.

De bezwaarmakers van de Stichting Erfgoed Kruitpad stapten eerder naar de Raad van State omdat er volgens hen geen hout klopt van het bewuste plan voor de bouw op de grond van de oude Muider kruitfabriek.

De bezwaarmakers vonden onder meer dat de planmakers te weinig rekening hebben gehouden met de cultuurhistorische waarde van het KNSF-terrein en dat het nut en de noodzaak van het bouwplan amper werd aangetoond. Al met al waren er 26 bezwaren, waarvan er 3 gegrond werden verklaard door de rechters van de Raad van State.

De rechters hebben de gemeente nu de opdracht gegeven het bestemmingsplan aan te passen. De gemeente heeft daar een half jaar voor. De gemeenteraad moet het plan daarna goedkeuren. Pas daarna kan de bouw op het KNSF-complex doorgaan. De gemeente vertrouwt erop dat het straks alsnog goed komt met het plan.

Geen grote gevolgen
Even was er afgelopen week de vrees dat het van tafel vegen van het KNSF-bestemmingsplan de gemeente veel geld zou gaan kosten. KNSF Vastgoed kwam veel eerder al met een schadeclaim van enkele miljoenen euro's als de bouwplannen op het KNSF-terrein vast zouden lopen. De raad kan echter opgelucht ademhalen: vooralsnog is er geen sprake van dat de veelbesproken miljoenenclaim weer op tafel komt. "Als we alle fouten kunnen herstellen, hoeven we ons hoe dan ook geen zorgen te maken over deze claim. Als deze claim wel weer op tafel komt, gaat de rekening naar Den Haag. Dat hebben we tijdens het fusieproces zo afgesproken. "Alleen als de gemeente aantoonbaar meer dan onzorgvuldig heeft gehandeld zouden we wel moeten betalen, maar daar is geen enkele sprake van. We hebben zelf naar eer en geweten gehandeld."

Werk gaat door
Er wordt momenteel al enkele maanden gewerkt op het KNSF-complex. Dat werk gaat gewoon door, ondanks dat het bestemmingsplan nu van tafel is geveegd.

Volgens de wethouder gebeurt dat allemaal volgens de regels. Het gaat om voorbereidende werkzaamheden en dat mag gewoon.

Gemeenteraad gaat naar Naarden

Het stadhuis van Naarden. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN - De gemeenteraad gaat de komende maanden naar Naarden om daar te vergaderen. Dat laat de gemeente weten. De oude raadzaal van het Naarder stadhuis wordt daarvoor weer gebruikt.

Dat de gemeente de Bussumse raadzaal verlaat heeft te maken met de verbouwing van de raadzaal en de rest van het gemeentehuis. De gemeenteraad vergaderde afgelopen woensdag voor het laatst op de oude stek. Als alles volgens plan verloopt keren de raadsleden vanaf februari weer terug.

Extra plekken om parkeerdruk Oud Valkeveen aan te pakken

Straks parkeren achter begraafplaats

Het is regelmatig erg druk bij het speelpark. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Er komen extra parkeerplaatsen om de parkeerproblemen rond speelpark Oud Valkeveen op te lossen. Dat laat de gemeente weten. De parkeerplaats moeten komen achter de begraafplaats. Het gaat om een tijdelijke oplossing voor maximaal 5 jaar.

De gemeente neemt de maatregelen omdat het op drukke dagen op het speelpark of de begraafplaats vaak helemaal vol staat met auto's. De extra plekken moeten de druk wat wegnemen. De maatregelen zorgen ervoor dat het op en rond de Valkeveenselaan een stuk verkeersveiliger wordt. Daarnaast wordt meteen een groot deel van de overlast voor omwonenden weggenomen.

Er wordt deze week gewerkt om het stukje grond achter de begraafplaats klaar te maken voor de komst van de auto's. Nog deze week wordt het plaatsje opgeleverd. Er kunnen dan 150 auto's parkeren. Het parkeerplaatsje gaat alleen open als het nodig is: de speelplaats en de begraafplaats kunnen het zelf openen als er veel gasten worden verwacht. Na de drukte wordt het weer gesloten.

Pannaveldje wordt aangepast

BUSSUM - De gemeente gaat al op korte termijn aan de slag om de eerste verbeteringen door te voeren bij het speelveldje aan de Godelindedwarsstraat. Recent klaagden omwonenden over de overlast die ze ervaren omdat het veld erg populair is en het spelen te veel overlast geeft. Daarop was vorige week een overleg tussen alle betrokken partijen.

Op korte termijn worden al reparaties uitgevoerd. Daarnaast hebben drie buurtbewoners aangegeven om samen met de wijkagent en de jongerenwerkers in gesprek te gaan met de kinderen die op het pannaveld spelen. Tijdens het gesprek is duidelijk naar voren gekomen waar de pijnpunten liggen. Wat betreft de bewoners kan het veldje wel blijven, maar zien ze deze liever in een andere vorm en met aanpassing van de spelregels. De omwonenden zien graag verschillende speeltoestellen voor de doelgroep 1 t/m 12 jaar.

Wijkwethouder Hendrik Boland heeft aangegeven de klachten serieus te nemen. Begin augustus volgt terugkoppeling vanuit de gemeente naar de buurt. Voor meer structurele oplossingen is meer tijd en overleg nodig.

Voetballers SDO van start met zege

BUSSUM - De voetballers van SDO hebben hun eerste zege van het voetbaljaar weten te pakken. De Bussumse hoofdklasser won afgelopen weekend een oefenduel tegen tweedeklasser FC Uitgeest: 5-2.

SDO moest nog even wakker worden na een paar voetballoze weken. De Bussumers kwamen al vroeg op achterstand te staan door wat geklungel van de achterhoede. SDO kreeg al snel een levensgrote kans om terug te komen, maar een toegekende strafschop werd door aanvaller Rick van der Velden hoog over geschoten. Voor rust kwam het echter toch nog goed: Gerrit Snijders kopte een tegentreffer voor de Bussumers tegen de touwen.

Na de rust stond er een geheel ander elftal op het veld. Dat voetbalde een stuk beter. Al snel was het gedaan met de kansen voor FC Uitgeest: door doelpunten van Bram van den Berg, Rick van der Velden en twee treffers van Jeroen Harsevoort nam SDO afstand.

Komende week is alweer het volgende oefenduel. Dan spelen de Bussumers tegen de beloften van Almere City FC. De weken daarna wachten nog ASV De Dijk, Hercules, SDC Putten, FC Breukelen en Elinkwijk.

donderdag 21 juli

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

In WOC Spieghelwijck Iepenlaan 354a kan men vrij bridgen van 09.30- 11.00 uur. Info tel: 035-6911903.

Beatrix's Allerhande

Klooster Marienburg 13.00 uur

Verkoop van diverse spullen, voor elk wat wils en steeds weer nieuwe artikelen.

Open Eettafel

De Palmpit 17.30 uur

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 houdt elke maandag- en donderdagmiddag een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Orgelconcert

Grote Kerk 20.15 uur

Zomeravondorgelconcert in de Grote Kerk te Naarden door André van Vliet. Uitgevoerd worden werken van o.m. J.S. Bach, M. Reger en van de organist zelf. Toegangsprijzen € 7,50 en € 6,- (CJP en 65+).

vrijdag 22 juli

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

Biljarten voor beginners en gevorderden in WOC Spieghelwijck Iepenlaan 354a van 10.00-12.00 uur. S.v.p. opgeven: tel. 035-6918829.

Zelf muziek maken op de mondharmonica

De Palmpit 14.00 uur

Zelf muziek maken op de mondharmonica, lijkt je dat wat? Elke vrijdagmiddag van 14.00-15.30 uur speelt een kleine groep in De Palmpit oude liedjes van vroeger. Uit het hoofd, zonder muzieknoten. Neem je instrument mee en doe mee.

Spelletjesmiddag

De Palmpit 14.00 uur

Op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00-16.00 uur is er spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. Ook kinderen zijn hier welkom en kunnen met de aanwezige ouderen een spelletje komen doen.

Theesessie

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Bij een theesessie is men welkom voor een gezellig praatje, spelletje en een glaasje wijn.

zaterdag 23 juli

Inloop

De Palmpit 10.00 uur

Elke zaterdagochtend is er inloop.

Aan- en uittrekhulpmiddelenochtend

FullMobility 10.30 uur

FullMobility organiseert een informatieve ochtend in de showroom op de Vlietlaan 56 te Bussum. Deze ochtend gaat over het aan- en uittrekken van elastische kousen en de mogelijkheden en hulpmiddelen die er zijn op dit gebied. Er is aandacht voor het zelfstandig aan- en uittrekken, maar ook zijn er tips en middelen die voor de (mantel)zorg verlichting kunnen bieden. De demonstraties starten om 11.00 uur. Gelegenheid om hulpmiddelen uit te proberen.

Inschrijven graag via: info@fullmobility.nl of neem contact op met 035-760 15 80.

zondag 24 juli

Eemjazz

Vernissage, 15:00 uur

Swing, ballads en latin. Dansen toegestaan. Toegang inclusief drankjes 7,50 euro.

maandag 25 juli

ANBO SeniorenCafé

Brasserie Stokjes en Lepel 10.30 uur

Aan de Nassaustraat 3 b te Bussum.

Open eettafel

De Palmpit 17.30 uur

Elke maandag- en donderdagmiddag een open eettafel. Aanmelden: 035-693 87 86.

woensdag 27 juli

Fietstocht met WOC Bellefleur

WOC Bellefleur 10.00 uur

Bellefleur houdt weer een fietstocht onder leiding van de buurtsportcoach. Start aan de Mackaylaan 11a Naarden. De lengte van de tocht is max. 35 km. Een lunchpakket en wat drinken kunt u meenemen. Onderweg wordt er gestopt om koffie of thee te drinken bij een restaurant.

Spelletjesmiddag

De Palmpit 14.00 uur

Jeu de Boules

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

woensdag 27 juli tot vrijdag 29 juli

Keramiekworkshop

Oosterpad 46

Voor kinderen van 4 tot 18 jaar. € 15,- per dag inclusief materiaal. Locatie: Atelier Christien Claassen, Oosterpad 46 Bussum. Aanmelden: info@christienclaassen.com / 06-29264214.

Een brief van de prins

Prins Frederik.

Voor de Bussumse projectontwikkelaar Joseph Hermann Biegel (1837-1922) is geen zee te hoog om zijn levensdoel te bereiken. Biegel heeft zich voorgenomen om van het dorpje Bussum een aantrekkelijke vestigingsplaats voor villabewoners te maken. De obstakels op de route naar dit ideaal gaat hij met alle mogelijke middelen te lijf. De in de weg zittende landbouwers in Het Spiegel worden onder druk gezet, het Bussumse gemeentebestuur wordt bestookt met brieven, en zo nodig begint Biegel rechtszaken om zijn villapark te realiseren.

Zelfs de hoogste macht in het 19e eeuwse Nederland, het Koninklijk Huis, wordt door J.H.Biegel zonder enige verlegenheid in stelling gebracht. Als blijkt dat een geplande weg richting 's Graveland over militair-strategisch terrein gaat lopen vraagt de speculant bijvoorbeeld de vergunning niet bij het ministerie maar rechtstreeks per brief bij "Zijne Majesteit den Koning" aan.

J.H. Biegel.
J.H. Biegel.

In de nagelaten papieren van Joseph Hermann Biegel is het antwoord van koning Willem III niet teruggevonden. Wel een brief van diens oom Frederik, indertijd een invloedrijk persoon achter de troon. Deze is kennelijk door Biegel op de hoogte gebracht van de oprichting van de Vereeniging tot Verfraaiiing der gemeente Bussum.

's Gravenhage , 28 January 1879

Wel Eedele heer!

Met genoegen en belangstelling, heb ik uit Uwen brief van den 5e dezer vernomen, dat na menige met goed gevolg door UEd gedane verrigtingen om beter daarin te kunnen slagen, eene vereeniging is tot stand gekomen welke zich ten doel stelt de verfraaying der Gemeente Bussum.

Ik hoop dat deze vereeniging, naar wensch in hare pogingen zal slagen en dit U aanleiding zal geven om verder in het belang der zaak werkzaam te zijn.

Uw toegenegen

Frederik Prins der Nederlanden

De aansporing van de prins heeft Joseph Hermann Biegel niet nodig om actief te blijven. Tot een hersenbloeding hem tot een passief bestaan in een leunstoel dwingt. Zijn Nieuwe 's Gravelandscheweg is gekomen, een Prins Frederiklaan ( zoals de "Fred" in Den Haag) niet.

Hans Jonker

Filmhuis Bussum

Foto: Maggies plan

Zweedse film EEN MAN DIE OVE HEET ontroert.

In A HOLOGRAM FOR THE KING ontdekt een mislukt zakenman (Tom Hanks), wachtend op zijn deal met koning Abdullah, wat echt belangrijk is.

Aangrijpend STRIKE A POSE laat Madonna's trotse dansers aan het woord.

Bitterzoet PARCHED volgt vier vrouwen in kleurrijk India.

Onverwoestbaar lijkt ze, Michèle (Isabelle Huppert) in ELLE van Paul Verhoeven, tot ze wordt verkracht. Een riskant spannend kat-en-muis-spel.

THE LADY IN THE VAN is terug. Oude dame (Maggie Smith) bivakkeert jarenlang bij een schrijver op de oprit.

In A HEAVY HEART toont een ex-bokskampioen wat de spierziekte ALS doet.

MAGGIE'S PLAN is een snelle, romantische komedie met Julianne Moore en Ethan Hawke.

Bizarre komedie MA LOUTE van Bruno Dumont.

In PUBLIEKE WERKEN herleven 19e-eeuws Amsterdam en Drentse turflanden levensecht.

SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.

Versa vrijwillgerscentrale

Versa Vrijwillige Thuishulp Muiden-Muiderberg zoekt een vrijwilliger die een vergeetachtige dame gezelschap biedt, of er samen even uitgaan.

Stichting Maatjesproject Gooi- en Vechtstreek afdeling Bussum zoekt maatjes om mensen die in een isolement verkeren te ondersteunen en om er even tussenuit te gaan.

Versa Vrijwillige Thuishulp Bussum-Naarden, zoekt een chauffeur/begeleider met eigen auto die mensen naar de dokter of het ziekenhuis kan brengen en ze een luisterend oor kan bieden.

'We willen wel graag terug naar Muiderberg, daar horen we'

Bewoners van Amaris Florisberg wonen nog tot tweede helft 2017 in Mariënburg

Vorig jaar was er nog een open dag. Foto: Sjoerd Stoop

door Yvette de Vries

BUSSUM - De meesten staan te popelen om weer terug te keren naar hun geliefde Muiderberg. De ouderen die in juni vorig jaar vanuit woon-zorgcentrum Amaris Florisberg in Muiderberg verhuisden naar het voormalige klooster Mariënburg in Bussum hebben het best wel naar hun zin. Maar hun hart ligt in Muiderberg en liever vandaag dan morgen pakken ze de verhuisdozen.

Slokker

Slokker Vastgoed werd in december 2015 eigenaar van Mariënburg. Terwijl de huidige bewoners wachten op hun terugkeer naar Muiderberg is de Huizer ontwikkelaar bezig met het maken van plannen. Die gaan nu richting woningbouw met op de begane grond publieksfuncties. Daarbij zal het beeld van Mariënburg grotendeels intact blijven. Als mensen vanuit de Brinklaan kijken blijft de historie duidelijk zichtbaar.

Het plaatje van Mariënburg is natuurlijk idyllisch. Als je door het hek door de tuin richting het voormalige klooster gaat dan doet dat echt wel wat met je, bekent ook teammanager zorg Ina van Heumen. Maar het feit dat de bewoners slechts één kamer tot hun beschikking hebben en het toilet en douche op de gang, die ze vaak ook nog moeten delen, daar kunnen ze toch maar moeilijk aan wennen. Ina: "De behuizing is hier echt kleiner dan ze gewend zijn. In de nieuwbouw krijgt iedereen weer een appartement met eigen sanitaire voorzieningen. En ja, de tuin, die is prachtig, en met je rollator het dorp in lopen en al die winkels op loopafstand, dat is misschien wel prettig. Maar vooral dat laatste, daar geven de meeste bewoners niet zo veel om." Zijn er dan geen bewoners die 'stiekem' liever in Bussum willen blijven? Ina denkt van niet en ook al zou het zo zijn, daar is geen sprake van. Als het goed is dan is de nieuwbouw in Muiderberg eind 2017 gereed. Een half jaartje later dan gepland, maar begin juli is de omgevingsvergunning afgegeven, dus een terugkeer in de tweede helft van 2017 is een realistisch scenario. De tuin blijkt voor veel bewoners wel een prettige plek om te verpozen, hoewel er ook enkele bewoners zijn die dat niet zo belangrijk vinden. Zoals de twee dames op de foto. Deze twee nog kwieke negentigers wonen naast elkaar op de gang op de bovenste verdieping. Regelmatig pakken ze hun rollator voor een wandeling richting Albert Heijn, maar de rest van de winkels? "Ach, daar geven we niet zo veel om. Laat ons maar lekker teruggaan naar Muiderberg. En we zitten wel buiten, maar zonder tuin is het ook goed." Ze zitten al snel op hun praatstoel en vertellen dat ze bang zijn dat het allemaal langer gaat duren voordat ze mogen terugkeren naar Muiderberg. "We hopen het nog mee te maken", duidend op hun hoge leeftijd. Ondertussen komt een van de medewerkers binnen met een kopje thee en een schaal met koek. Een vertrouwd gezicht, en dat vinden ze erg prettig. Het is een beetje de rode draad in hun verhaal: ze willen niets liever dan hun vertrouwde omgeving, vertrouwde gezichten en ook wat vrijheid om zelf te mogen beslissen over hun doen en laten. Ondertussen drinken ze hun kopje thee en kiezen ze zorgvuldig de koek uit die ze lekker vinden.

De beide dames, mevrouw Lammen (l) en mevrouw Dorland hebben veel steun aan elkaar. Foto: Yvette de Vries

'Het team doet echt hard haar best, ik ben trots op ze'

De integratie is wel gelukt
Ina vertelt dat de bewoners in het begin erg moesten wennen en dat de meeste van hen nu wel goed geïntegreerd zijn. Maar dat het voor iedereen wel duidelijk is dat het een tijdelijke oplossing is. De faciliteiten zijn toereikend. Zeker na nog wat aangebrachte wijzigingen, zoals harde vloeren waardoor de tilliften makkelijker te verplaatsen zijn. Waar ze zich vooral zorgen over maakt is de impact van dit alles op de bewoners. Want hoe graag de meeste bewoners ook terug willen naar Muiderberg, ook die verandering zal weer een behoorlijke impact hebben. "Het is een grote ingreep voor de bewoners", aldus de betrokken teammanager zorg.

Tijdelijke locatie, veel verloop
Omdat Mariënburg een tijdelijke locatie is, is ook het verloop vrij hoog. Iemand die in Bussum wil blijven kiest vanzelfsprekend niet voor deze locatie, of verblijft er slechts tijdelijk. Die wisselingen zijn best wel pittig voor de medewerkers, maar ook voor de bewoners zelf. In de afgelopen anderhalf jaar zijn al tien mensen overleden, waarvan de helft mee uit Muiderberg is verhuisd. Ze prijst wel het team dat het ondanks deze omstandigheden, de onzekerheid en onrust bij de bewoners, goed werk aflevert. "Het team doet echt hard haar best, ik ben trots op ze." Een van de medewerkers, Carla Teerhuis, werkt al jaren bij Amaris Florisberg in Muiderberg en is meeverhuisd naar Bussum. Bij haar eenzelfde geluid. Ze vindt het in Bussum wel leuk, maar het is anders. "Het gebouw, de sfeer en de kamers, die zijn allemaal verschillend." Dat heeft zo zijn charme, maar het maakt het wel wat lastiger qua werk, omdat de indeling per kamer verschilt en ook faciliteiten als een douche en een toilet verspreid over de gang zitten. Ze verheugt zich erg op de nieuwe locatie, zonder Mariënburg tekort te willen doen. Er is niet alleen veel lof voor de medewerkers, ook de vrijwilligers verdienen volgens Ina een pluim. De meeste vrijwilligers uit Muiderberg komen trouw naar Bussum. En waar er mensen zijn afgehaakt is dat vooral te wijten aan de afstand in combinatie met de leeftijd van de vrijwilligers. Gelukkig zijn er behoorlijk wat vrijwilligers bijgekomen vanuit Bussum. Een stuk of zeven zeker wel, volgens Ina. Die helpen bijvoorbeeld met het rondbrengen van de koffie.

'Over evenementen maken we duidelijke afspraken'

Het hek staat open
Voor de Bussumers heeft het vertrek van de nonnen en de komst van de ouderen ook verandering gebracht. Het lijkt wel alsof Mariënburg meer van Bussum is. Ina vertelt dat er regelmatig mensen en ook jongeren van de naastgelegen Tiens van de SKBNM de tuin inlopen om te spelen of te chillen. Het is eigenlijk niet de bedoeling. Mariënburg is geen openbaar terrein en de privacy van de bewoners moet gewaarborgd blijven. Ze handhaven dit beleid, maar knijpen soms wel een oogje dicht als de tieners van de SKBNM zich netjes melden. Zo ook bij de evenementen die werden gehouden in de tuin van Mariënburg. Zoals de groenteclubmarkt begin juni en onlangs het Goois Midsummer Festival. "Daar maken we dan goede afspraken over", aldus Ina.

Column

Cijfers

Ieder kwartaal presenteert de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen de kwartaalcijfers. Met de presentatie van deze cijfers probeert de NVM elk kwartaal een beeld te geven van de marktontwikkelingen in de diverse regio's. Nederland wordt hiervoor ingedeeld in 76 regio's, waarbij de belangrijkste marktpijlers de prijsontwikkeling en het aantal transacties zijn.

Wat mij steeds meer begon op te vallen bij de presentatie van de cijfers door onze voorzitter, tegenwoordig Ger Jaarsma, waren de grote regionale verschillen. Bij zijn toelichting op de laatste cijfers benadrukte Jaarsma deze verschillen. Sterker nog, hij gaf aan dat ze alleen maar groter lijken te worden. Waar in Amsterdam het aanbod volledig lijkt op te drogen - er zijn daar verschillende makelaars die weinig of geen woningen meer in verkoop hebben - zie je het aanbod in Noordoost-Groningen eerder toe- dan afnemen. Ook het aantal transacties en de prijsontwikkeling zie je in deze regio's sterk achterblijven bij de Randstad.

Maar ook als je kijkt naar onze regio (Gooi- en Vechtstreek) zijn er verschillen. In zijn algemeenheid doet onze regio het absoluut goed. We zien een constante prijsstijging en toename in het aantal transacties. Echter, de oververhitting zoals die in Amsterdam plaatsvindt, zie je bij ons over het algemeen niet. Wel zijn er zoals ik eerder al zei, verschillen. Niet alleen in gebieden, maar zeker ook in de prijssegmenten.

Indien u overweegt uw woning te verkopen adviseer ik u dan ook ten zeerste om vroegtijdig met een makelaar in gesprek te gaan. Veelal gaan wij ervan uit in een regio te wonen waar de woningen 'makkelijk' verkocht worden. Dit blijkt echter lang niet altijd het geval. Een makelaar kan u over het algemeen een indicatie geven van de verkooptijd en de te verwachten verkoopopbrengst. Hij kent als expert in de regio als geen ander de verschillen per gebied en prijssegment.

Rest mij u allen nog een hele fijne zomer te wensen! Tot de volgende keer.

De juiste zonwering is geen overbodige luxe

Foto: JASNO Shutters

Het zonnetje doet afgelopen dagen goed zijn werk. Heerlijk als je verkoeling zoekt, maar binnen wordt het al snel een sauna en buiten word je praktisch weggebrand. Er moet natuurlijk volop van dit weer genoten kunnen worden en daarom is de juiste zonwering geen overbodige luxe.

Zonwering heb je in alle soorten en maten. Ook de prijzen lopen erg uiteen. Ga je voor een simpele variant of een super-de-luxe die elektrisch bediend kan worden? Er is oneindig veel keuze.

Binnenzonwering

Naast zijn functie om het huis koeler te houden dient binnenzonwering ook als raamdecoratie en extra privacy. Dus of je nu een romantische inrichting hebt of juist strak, er is altijd wel iets wat bij jouw stijl past. Ga je voor rolgordijnen of juist voor lamellen die weer helemaal terug van weggeweest zijn? Ook zie je de laatste jaren veel shutters. Een stijlvolle oplossing om de warmte buiten te houden en zeker ook een praktische. Zelfs in een rond raam kunnen deze worden geplaatst. Shutters hebben verstelbare lamellen waardoor je altijd zelf de lichtinval kunt bepalen, ook wel zo gemakkelijk.

Buitenzonwering

Ook in de tuin is het soms lekker om even verkoeling te kunnen zoeken, waardoor je zelfs op het heetste moment van de dag nog lekker buiten zit. Zet je gemakkelijk en snel een parasol op of ga je voor de nieuwste trend, namelijk een schaduwdoek? Deze kun je de hele zomer laten hangen. Met de juiste verlichting heb je zo een sfeervol terras gecreëerd. Een populaire vorm van buitenzonwering is het knikarmscherm. Door de grote omvang zorgt deze niet alleen voor een grote schaduwplek, maar houdt ook de warmte weg uit huis. De knikarmen zorgen ervoor dat het scherm niet te laag komt te hangen.

Besparen

Zonwering kan ervoor zorgen dat je huis koeler blijft tijdens warme dagen als deze, waardoor de airco minder vaak of zelfs helemaal niet aangezet hoeft te worden. In de winter zorgt dit er juist voor dat de warmte beter binnen blijft en kan de verwarming weer wat minder hoog.

Liever aflossen dan sparen

Steeds minder Nederlanders komen geld tekort. Huishoudens gebruiken het geld dat ze overhouden niet zozeer om te sparen, maar om extra af te lossen.

Ruim één op de vijf woningbezitters met een hypotheekschuld heeft het afgelopen jaar extra afgelost, naast de reguliere aflossing. Starters op de woningmarkt krijgen vaker financiële steun van hun ouders. Van de huizenbezitters onder de 35 heeft 18% financiële steun ontvangen bij het kopen van hun eerste woning.

Nederlanders voelen zich al met al meer 'financieel fit' op het gebied van hun woonsituatie dan vorig jaar.

Tuin


Trendalert! Tuinmeubelen.nl komt met gebreide meubels en plantenbakken voor buiten. Niet ouderwets, maar juist stijlvol in een hip jasje. De tuinmeubels moeten natuurlijk wel tegen een regenbui en een stootje kunnen, vandaar dat er voor een duurzaam materiaal als kunststof is gekozen. De meubels zijn makkelijk schoon te maken.

Nieuws


Het Europees Parlement wil het energielabel voor elektrische huishoudelijke apparaten binnen vijf jaar verduidelijken. Volgens hen is het A t/m G-systeem niet duidelijk genoeg voor consumenten. Daarnaast moet het energielabel in advertenties worden genoemd en het toezicht op de toekenning van labels scherper zijn.

IVY MASSAGE & PEDICURE CENTRUM, New in town! 7 dagen open van 10.00-22.00, VLIETLAAN 46 B te Bussum, ONTSPANNINGSMASSAGE, VOETMASSAGE & PEDICURE. 06-135 77 202 (met of zonder afspraak), www.
ivymassagepedicurecentrum.nl

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! voor expats en organisaties. Interhouse Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl expats / corporate / investors

Grote maten onderbroeken, nachthemden, pyjama's voor dames en heren. Verkoop van Beeren ondergoed, Con-ta, Gino Santi en Giovanni. Ik verzorg ook verpleeghuispakketten. Zaterdag op de markt in Huizen. Woensdag op de markt in Almere Stad. Marjon van der Wal.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

SCHILDERWERK. Groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC biedt U altijd vrijblijvende offerte. 06-53148137 0294-419844

Vrouw heeft 12 jaar ervaring en zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. Met goede ref. Mevr. Kim 10 euro p/u. Tel.: 06-46551825

Helena Donaldson - uw tuinvrouw in 't Gooi. Lege plekken in de borders? Bel mij voor ideeën voor de meest geschikte planten. www.hdtuinen.nl/06-13527372

Te koop gevraagd tegen prima prijs: oud goud, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, baartjes goud en zilver, muntverzamelingen etc. Fa. Kevelam te Garderen 0577-461955 lid NVMH

Kunstworkshops voor kinderen en tieners in de zomervakantie! Atelier Ellen Wennink in Naarden. Zie www.ellenwennink.nl. Voor meer info en aanmelden, ellenwennink@gmail.com, 06-10642459.

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974. www.arthursloodgietersbedrijf.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Kamer gezocht te Bussum, rustig werkende dame ptt bode te Spiegel 06-44474310