NaarderNieuws

8 mei 2014

NaarderNieuws 8 mei 2014


Oorlogsdoden in stilte herdacht

Foto: Bob Awick

Naarden stond zondagavond stil bij alle oorlogsslachtoffers die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen. Het gemeentebestuur legde eerst een krans op de Joodse begraafplaats. Wethouder Mirjam van Meerten-Kok: "Dat was heel bijzonder. Het monument was mooi opgeknapt en er heerste een serene, vredige rust." De nieuwe wethouder was ook onder de indruk van het herdenkingsprogramma in de Grote Kerk. "Een jonge Naardense veteraan, Roy, vertelde over zijn tijd in Afganistan. Dat kwam echt binnen, zo'n persoonlijk oorlogsverhaal."

Politie waarschuwt voor valse briefjes van 50 euro

NAARDEN - Volgens de politie is er in Naarden vals geld in omloop. Het gaat om briefjes van 50 euro. Naarders moeten op de echtheidskenmerken letten en de politie bellen als ze een vals briefje in hun portemonnee vinden.

De politie zoekt de bron van het nepgeld. Volgens wijkteamchef André van de Beld is er al een paar maanden sprake van 'verhoogde uitgifte' van valse bankbiljetten in Naarden, Bussum en Hilversum. "Vals geld komen we altijd tegen, maar nu was het dermate veel dat we onderzoek doen naar degenen die het valse geld uitgeven en verspreiden. In Hilversum hebben we onlangs mensen opgepakt die de vals geld uitgaven. En vergis je niet, het in je bezit hebben en uitgeven van vals geld is strafbaar."

Met name bij evenementen blijkt dat er in Naarden vals geld in omloop is, vertelt wijkagent Mark Overliese. Na Koningsdag doken verschillende valse briefjes van 50 euro op op het bureau. Ondernemers en Naarders kwamen ermee. Ze hadden het geld veelal op de vrijmarkt als wisselgeld gekregen. "Het lijkt alsof de valse briefjes aangeboden worden op drukke momenten, zodat het minder opvalt."

Echtheidskenmerken
Het nepgeld lijkt redelijk echt. "Als je een echt en een vals biljet naast elkaar houdt, dan zie je het verschil wel. Maar als je een los vals biljet in handen krijgt, merk je dat niet meteen." Volgens de wijkagent verschilt het valse briefje in drie opzichten van een echt 50-eurobiljet. "Het zilverfoliestripje aan de voorkant zit er bij de valse briefjes opgeplakt, terwijl het bij de echte er ingedrukt zit. De tekst aan de voorkant van het biljet staat er bij de vervalsing niet in reliëf op, zoals bij de echte wel het geval is. En aan de achterkant van de vervalsing staat 50 in het paars gedrukt; bij het echte briefje loopt dit paars over in groen als je het papier beweegt."

Naardense mist ketting na 'bedankje'

NAARDEN - Een 53-jarige Naardense is zaterdag in de Vesting haar gouden ketting kwijtgeraakt aan vier onbekenden. Van de daders ontbreekt ieder spoor.

De Naardense werd om 12.00 uur op de Westwalstraat aangesproken door twee vrouwen die met twee mannen in een oude zwarte BMW met een Duits kenteken reden. De vrouwen vroegen haar in het Engels de weg naar het ziekenhuis. Ze beschreef de route, de vrouwen stapten uit en hingen haar als bedankje snel een ketting om de hals. Toen de auto wegreed, bleek haar eigen gouden ketting verdwenen.

De politie ging op zoek naar de auto met de vier inzittenden maar kon niets meer vinden.

172

rijksmonumenten kent Naarden volgens het
rijksmonumentenregister

Het stadsarchief in Naarden gaf in 1995 dit boekje uit. Het dagboek begin op 10 mei 1940 en eindigt 16 januari 1946. Vanaf eind mei 1945 zijn het nog maar korte aantekeningen. De schrijver is niet bekend, maar Mies Langeraar van het Stadsarchief komt in het voorwoord tot de conclusie dat het Jan Hulscher (1877-1950) geweest moet zijn. Hij was sinds 1921 conciërge van het Burgerweeshuis en werkzaam voor een begrafenisvereniging. Lange tijd stond het dagboek bekend als dagboek van Van Altveer. Het zijn vijf schoolschriften. Namen van NSB-ers en collaborateurs zijn alleen in het geval van personen met openbare ambten volledig weergegeven. De bezorger heeft ook een aantal passende afbeeldingen bij de teksten gezocht en voetnoten vermeld als naar een kantenartikel verwezen wordt.

Een paar citaten. Vrijdag 10 mei 1940: Er zijn 22 NSB-ers gevangen genomen en naar Amsterdam vervoerd. Zaterdag 8 November 1941: Hedenavond om 9 uur zijn er bommen geworpen bij het Blindeninstituut. Zaterdag 14 Maart 1942: Heden is de pastoor van Naarden gevangen gezet. Donderdag 22 April 1943: Heden moesten de Joden uit Naarden vertrekken naar Vught. Maandag 12 juni 1944: Een aantal burgers moest vandaag weder kuilen graven. Vrijdag 4 Mei 1945: Vanavond om 9 uur hoorden wij dat de vrede gesloten was.

Achterin staat een Naamindex. Het gekopieerde boekje in een ringband telt 110 bladzijden.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 8 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Over tijden die voorbij zijn

Foto:

Veel bekijks bij de intocht van de Hollandse troepen in 1914 over wat later de Kapitein Meijerweg zou gaan heten. Linksboven de brugwachterswoning. Naast de bomenrij de rails van de Gooische Tram. Een foto uit de collectie van Gerda Vuijst. Veel meer van deze bijzondere afbeeldingen vindt u in de jongste aflevering van De Omroeper in het artikel 'De intocht van 'De mannen van Naarden' op 12 mei 1814 en de herdenking een eeuw later'.

Werden de festiviteiten in 1864 rond de herdenking van het vertrek van de Fransen nog gekenmerkt door een reünie van oudgedienden, bij die van 1914 leefden de veteranen allang niet meer en moest men het uitsluitend hebben van creativiteit, spektakel en illusie. Dat feest der verbeelding, weliswaar in een deels nog oorspronkelijk decor, kon voor het eerst fotografisch worden vastgelegd. Wie nu deze straatbeelden bekijkt, komt tot de slotsom dat het een geweldige gebeurtenis moet zijn geweest.

Lees De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost € 17,50 per jaar: tel. (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl.

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za. 10/05 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor A. Koot
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. kapelaan M. Sendecki; vr.09/05 16.00 u. Rozenkransgebed
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H.J. van Dijk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. D. v.d. Streek; 17.00 u. ds. K. van Meijeren
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. Maas-Smilde
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. mw. ds. A. Groeneveld
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit H.A.; 19.00 u. Stg. Open Doors
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. mw. ds. H. Honderd

Weerbericht

Wisselvallig en vrij koel, soms veel wind
Na een paar zachtere dagen wordt het wederom koeler deze week en ditmaal ook natter. Er komt namelijk een strakke westelijke luchtstroming op gang. Met deze westcirculatie trekt een trits aan regengebieden mee, afgewisseld door tijdelijk drogere perioden met wat zonneschijn. Dit wisselvallige scenario gaat gepaard met een vaak stevige zuidwestenwind.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag en vrijdag wordt overwegend veel bewolking verwacht met periodiek enige tijd regen, afgewisseld door enkele droge perioden met wat zonneschijn. Er waait daarbij in het algemeen een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind (windkracht 4-5). De maximumtemperatuur komt uit op circa 15 graden. De nachtelijke minima schommelen rond 10 graden.

Het weekeinde
Ook tijdens en na het weekeinde blijft het aanhoudend onbestendig. De nadruk ligt vaak op de bewolking. Daarbij komen er enkele buien tot ontwikkeling. Toch kan het van tijd tot tijd ook opklaren. De zuidwesten- tot westenwind wakkert soms aan tot krachtig. Het is vrij koel voor begin/half mei met een maximumtemperatuur van 14 à 15 graden. In de nacht rond 9 graden.

Weetje
De periode van 11 t/m 14 mei staat in de volksweerkunde bekend als de 'IJsheiligen'. Dit wordt vaak gezien als de laatste periode in het jaar waarin nachtvorst op kan treden. Hiermee wordt vorst aan de grond bedoeld, op 10 cm hoogte. Soms komt echter in juni nog wel eens nachtvorst voor. Dit jaar geen nachtvorst met 'IJsheiligen', wel koel en onbestendig weer.

'Mijn pleegouders hebben mijn leven gered. Het zijn mijn helden'

Onderduiker Robert Coopman (74) eert Naardense pleegouders met postume onderscheiding

De familie Viejou weer gelukkig herenigd in 1945 in de Julianalaan. Links Kitty en rechts Robert.

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Als tweejarig joods jochie dook Robbie Coopman in 1942 onder bij de Naardense familie Viejou op de Julianalaan. Hij werd verraden door de buurman en belandde via Westerbork in Bergen-Belsen. De kleuter overleefde de kampen en keerde weer veilig terug naar Naarden. Vorige week, 72 jaar later, kregen zijn pleegouders op zijn initiatief postuum de Yad Vashem-onderscheiding in het Verzetsmuseum.

"Mijn pleegouders hebben mij door de oorlog heen gesleept. Mijn vader ging er de gevangenis voor in. Ze hielpen niet alleen mij, maar hadden ook andere onderduikers in huis. Ze zijn mijn helden", vertelt Rob Coopman (74). Daarom besloot hij om Kees Viejou en Kitty Viejou-Schrewelius, beiden al langere tijd overleden, dit jaar voor te dragen voor de Yad Vashem-onderscheiding. "Eerder had niet gekund. Mijn pleegmoeder kennende zou ze het nooit hebben geaccepteerd. Ze vond het heel normaal wat ze heeft gedaan. Ze stuurde ook haar uitkering 40-45 terug."

'Ik had in Naarden bij de Viejous niet één maar vier moeders'

Coopman, die inmiddels in Israël woont, is na de uitreiking in het Verzetsmuseum te gast in Bussum bij zijn zus Kitty de Jong-Viejou (80). Zij nam vorige week namens haar ouders de onderscheiding in ontvangst voor een bomvolle zaal. Daar moest ze wel even over nadenken. "Ik denk niet altijd met plezier aan de oorlog terug en dat is een understatement. Die periode heeft mijn leven veranderd. Maar het was een hele bijzonder dag, met Robbie en zijn hele gezin. Het was mooi om mijn ouders zo te eren."

Broertje
Coopmans ouders stonden hun zoontje 'vrijwillig' af in 1942 toen de Duitsers steeds meer maatregelen tegen Joden namen. "Robbie kwam bij ons met om zijn nek een label en de ring van zijn moeder. Hij zat op de keukentafel boterhammen met bruine suiker te eten", vertelt Kitty die toen zes jaar was. Zij en haar twee oudere zussen vonden het heerlijk om er een klein broertje bij te hebben. Coopman: "Ik had in Naarden niet één maar vier moeders." De kleine Robbie hoorde gewoon bij het gezin Viejou, speelde lekker op straat en had een onderduikplek tussen de planken van de zoldervloer. Af en toe was er een extra logé in huis. De Jong: "We hadden regelmatig inloop. Woonde tante Marie even op het kleine kamertje boven."

'Ik bleek getrouwd met iemand die ik in Bergen-Belsen ontmoet had'

Alles ging goed, tot 1944. Coopman: "99 procent van de buurt wist hoe het zat en speelde het mee. Maar er was één buurman die het niet zo op Joden had en me voor 7,5 gulden verraadde aan de Gestapo." De Jong: "De Duitsers kwamen 's nachts, via mijn kamer, naar binnen. Ze namen vader en Robbie mee en timmerden ons huis dicht. Jaren later brak het koude zweet me nog uit als ik 's nachts wakker werd en het pak van mijn man in het donker in de slaapkamer zag hangen. Dan was ik terug in die nacht."

Yad Vashem

Het Israëlische Yad Vashem instituut kent onderscheidingen toe aan mensen die in de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven joodse burgers hebben beschermd en gered. Dit onder het motto: 'Wie een leven redt, redt een hele generatie'. De onderscheiding bestaat uit een oorkonde en een penning. Ook worden de namen van degenen die de eretitel krijgen, gebeiteld in een speciale gedenkmuur in Jeruzalem.

Bergen-Belsen
Vader Viejou belandde in de gevangenis in Amersfoort, Robbie (4) in kamp Westerbork. Het was herfst 1944, de oorlog liep slecht voor de Duitsers, dus doorgangskamp Westerbork moest leeg worden gemaakt. Robbie had de mazzel dat een slimme dame hem onder haar hoede nam; zij was een joodse vrouw die de groep jongste kinderen in het kamp begeleidde. Zij en haar collega's vertelden de Duitsers dat het om kinderen van joodse moeders en Duitse soldaten ging. Achternaam en geboortedatum 'unbekannt'. De Duitsers zetten deze groep van 51 kinderen in november op het laatste treintransport uit Westerbork naar concentratiekamp Bergen-Belsen. Coopman: "We zaten op stro, mensen gingen dood en kinderen huilden. Maar ik vond het wel spannend. Ik had nog nooit in een trein gezeten. De oudere kinderen lazen de stationsnamen voor. Ik was te jong om te snappen wat er gebeurde." Omdat de Duitsers in Bergen-Belsen ook niet goed wisten wat ze met de groep aan moesten, overleefden 50 van de 51 Nederlandse kinderen het concentratiekamp.

Tafelzilver
Ondertussen ging in Naarden moeder Kitty op hongertocht voor haar drie dochters. Ze leefden in het dichtgespijkerde huis. De Jong: "Moeder deed het tafelzilver in de wandelwagen en kwam na een paar dagen terug met eten. Ze ruilde het bankstel uit de voorkamer voor een zak aardappelen met iemand op de Comeniuslaan. We haalden watersoep bij de Comeniusschool. Moeder vertelde ons verhalen over mensen die het slechter hadden dan wij. Het meisje met de zwavelstokjes." Vader Kees, inmiddels in Amsterdam vastgehouden, werd door de Duitsers in januari '45 vrijgelaten. Omdat hij geen Duits transport wilde accepteren, liep hij, doodziek van de amoebe dysenterie, het hele stuk van Amsterdam naar Naarden. De Jong: "Ik zie hem nog terugkomen. Helemaal grijs geworden. En met een stuk touw om zijn broek om te zorgen dat die niet afzakte."

Herenigd
Na de bevrijding ging moeder Kitty de ziekenhuizen in het zuiden des lands af, op zoek naar haar pleegkind Robert Coopman. Er was informatie dat daar Nederlandse kinderen die de kampen hadden overleefd naartoe waren gebracht. De Jong: "Ze was dan dagen achtereen weg. Ze liftte naar Geleen en Sittard. Als ze haar bij een ziekenhuis niet binnenlieten, bleef ze hardnekkig op de stoep zitten." Voor haar was het geen optie om kleine Robert op te geven. Coopman: "Het was haar taak. Ze had dat joodse kind in huis genomen, ze kon het niet uitstaan dat de Duitsers hem hadden meegenomen." Uiteindelijk vond ze Robert terug, met TBC, in een Eindhovens ziekenhuisbed. Hij ging mee naar huis, waar eind '45 de hele familie weer herenigd werd op de Julianalaan.
Het verhaal van Coopman heeft nog een mooi staartje. Rob groeide op in Naarden bij de Viejous en ging op zijn achttiende studeren in Amsterdam. Daar ontmoette hij zijn vrouw Greetje Troostwijk. "That's it, dacht ik toen ik haar zag, Ik bracht haar die avond naar huis en sindsdien zijn we onafscheidelijk." De joodse Greetje had in de oorlog ook in een concentratiekamp gezeten. Maar pas in 2001 bleek hoeveel het echtpaar gemeen had. Eén van de 51 kinderen van het laatste treintransport in 1944 naar Bergen-Belsen had zich tot levensdoel gesteld om al zijn levende lotgenoten op te sporen. Door onderzoek kwam hij erachter dat zowel Greetje als Rob tot die groep van 51 hoorden. Coopman: "Na 57 jaar huwelijk bleek ik te zijn getrouwd met een vrouw die ik al ontmoet had in Bergen-Belsen. Ik was toen vier, zij was twee. Onze levens blijken aardig parallel te hebben gelopen."

IJkpunt
Voor De Jong en Coopman is de postume Yad Vashem-onderscheiding van hun (pleeg) ouders een ijkpunt. Coopman: "Dit móest nog een keer gebeuren. Mijn kleindochter Saartje is nu elf. Ze moet voor school een werkstuk maken over de oorlog. Dan komt ze bij haar grootouders. Ook dat is voor mij een ijkpunt. Want dit verhaal moet doorverteld worden. Om te voorkomen dat er nog een holocaust gebeurt."

Vrachtwagen brandt uit, brandweerman gewond

Foto: Bob Awick

Op het industrieterrein is in de nacht van zaterdag op zondag een vrachtwagen compleet uitgebrand. Een brandweerman had zich bij het blussen zo gesneden aan glas dat hij naar het ziekenhuis moest. De brandweer werd om half drie 's nachts gebeld dat er brand was aan de Nikkelstraat. De brandweerwagens rukten op volle sterkte uit omdat de vrees bestond dat het vuur zou overslaan naar het naastgelegen bedrijfspand. Dat bleek in de praktijk mee te vallen: het vuur was snel onder controle. De politie sluit kortsluiting uit en gaat uit van brandstichting.

Gemeente herstelt rugbyvelden

Reparatie kost tussen 9.000 en 10.000 euro

Het hoofdveld van de rugbyclub dit voorjaar.

NAARDEN - De gemeente is maandag begonnen met het opnieuw aanleggen van de twee rugbyvelden op het Sportpark. Dat kost de gemeente 10.000 euro uit het onderhoudspotje voor het Sportpark.

Het gaat om het hoofdveld van rugbyclub 't Gooi en het trainingsveld dat de rugbyers delen met voetbalclub NVC. De twee sportvelden werden vorig jaar september feestelijk in gebruik genomen na de opknapbeurt van het hele sportpark, maar ze veranderden na elke regenbui in een onbespeelbare modderpoel. Rugbyclub 't Gooi vermoedde dat de velden niet goed waren aangelegd en liet ingenieursbureau Grontmij onderzoek doen naar de staat van de grasmat. De onderzoekers concludeerden in januari dat de toplaag en de onderlaag van het veld niet goed waren vermengd. De onderlaag was keihard geworden waardoor regenwater niet de grond in kon lopen en bleef staan.

De gemeente laat aannemer CSC-De Meent nu het gras herstellen. Maandag is de klus begonnen. De toplaag wordt er afgehaald en samen met de onderlaag omgespit. Daarna wordt nieuw gras ingezaaid.

Met het herstelplan is een bedrag gemoeid van tussen de 9.000 en 10.000 euro, laat een gemeentewoordvoerder weten. De gemeente betaalt de extra kosten uit het potje 'Sportaccommodatie Amersfoortsestraatweg', waaruit ook het groot onderhoud van de velden wordt gefinancierd. De aanleg van de twee velden kostte de gemeente Naarden vorig jaar 117.000 euro.

Zomerstop
De timing van het herstelwerk is gekozen met het oog op de zomerstop. De rugbycompetitie zit er alweer op. Jerker Grader, voorzitter van Rugbyclub 't Gooi: "Wij zijn heel blij dat de velden hersteld worden. Door het nu aan het einde van het seizoen te doen, heeft het nieuwe gras drie maanden de tijd om aan te slaan en te groeien. Dan zijn we begin september hopelijk klaar voor de competitie."

Fabiënne Kamer

Studente Communicatiemanagement
Naardense sinds 1994

Foto: Eline Vedder

Hoe heb je Bevrijdingsdag gevierd?
"
Ik ben bezig geweest met de voorbereidingen van mijn stage bij Wijnwinkel De Vesting. In de middag heb ik genoten van een biertje in de zon met een vriendin die ik lang niet gezien had."

Waar ben je trots op?
"Op onze sterke familieband. Mijn zus is uit huis, maar gelukkig woont ze om de hoek. Ik moet er niet aan denken dat ik mijn familie een dag niet zie."

Jouw ideale weekend?
"Ik start vrijdagmiddag met terrasjes en een lekker restaurant. Zaterdag ga ik winkelen en lunchen met mijn moeder. 's Avonds spreek ik met vrienden af en ga door tot zondagochtend. Zondagavond sluit ik uiteraard af in mijn aardbeien onesie (huispak)."

Je wint een miljoen dollar, wat is het eerste dat je doet?
"Op vakantie naar een zomerse bestemming, samen met mijn ouders, zus en haar vriend. We zijn allemaal gek op de zon. Ik besef nu dat ik nog steeds mijn Koningsdaglot moet checken!"

Beste concert waar je ooit bent geweest?
"
Vorig jaar ben ik bij Macklemore in de Heineken Music Hall geweest. Zo slecht als het voorprogramma was, zo sterk was Macklemore zelf. Samen met twee andere vrienden heb ik een hele mooie avond gehad."

Blijf je in Naarden wonen?
"Naarden is een prachtige stad en ik kan vol trots zeggen dat ik hier geboren en getogen ben. Op dit moment is het mijn thuis en vind ik het hier heerlijk."

De mooiste plek in Naarden...
"Is de Wijde Steeg, een steeg naast mijn huis waar ik met mijn zus en buurkinderen veel heb gespeeld. Ik heb mooie herinneringen aan deze steeg: 10 tellen in de rimboe, kingen en buskruiten."

Een dag burgemeester, wat doe je?
"Iedereen verplichten om een spoedcursus fileparkeren te volgen. In de Vesting is het een groot probleem."

Belangrijke derby voor NVC

NAARDEN - Het wordt komende zondag meer dan zomaar een derby tegen het Bussumse SDO voor de voetballers van NVC. Naast dat de eer op het spel staat, moeten de Naarders punten pakken om de play-offs te ontlopen.

Doordat NVC zondag slechts een punt pakte tegen concurrent DEM (2-2), moet het tot op de laatste speeldag vrezen. Met een zege waren de Naarders over DEM heen geklommen en had het team wat lucht. Dat zorgde er ook voor dat het duel zondag spannend was. Het regende kansen over en weer. NVC kwam tot twee keer toe op voorsprong, maar zag DEM weer terugkomen. De slotfase was, met een fors opstootje, heetgebakerd.

De derby tussen NVC en SDO wordt zondag gespeeld op de velden van de Bussumse club. De teams trappen om twee uur af.

Van de lezers

Schootsvelden
Nu er steeds meer namen voor de fusie Naarden, Bussum en Muiden worden geopperd, geeft dit mij de gelegenheid weer aandacht te vragen voor de schootsvelden door de naam '(De) Schootsvelden' te introduceren. Omdat er ook bewoners in Naarden zijn die niets weten over schootsvelden even een uitleg: schootsvelden zijn open ruimten rond steden waardoor de vijand de stad niet ongezien kon benaderen en zonder aanwezige obstakels onder vuur kon worden genomen. Rond vestingsteden bevinden zich soms ook vooruitgeschoven posten, forten genaamd, met ook hun schootsvelden, waardoor de vijand nog eerder kon worden gesignaleerd. Alle wijken van Naarden en Bussum zijn gebouwd op schootsvelden. In Bussum stonden ook forten, waarvan er nog een is overgebleven. Het Franse Kamp was te ver weg. Daar bivakkeerde dan ook de vijand. Ook Muiden heeft zijn schootsvelden en wat dacht u van Pampus. Het geplande fort in Muiderberg is nooit gebouwd, er zijn wel bunkers met schootsvelden. De Ronde Venen heeft zijn venen, Wijdemeren zijn meren en de GV3 zijn schootsvelden. De naam '(De) Schootsvelden' versterkt tevens de aandacht op de Nieuwe Hollandsche Waterlinie en de Stelling van Amsterdam, wat ook bijdraagt aan kennisoverdracht van de historie. Ik ben Bussum dankbaar dat zij Gijzenveen als onderdeel van de waterlinie ook heeft overgedragen aan het Goois Natuurreservaat, waardoor de plaats waar Fort 1 heeft gestaan weer zichtbaar in het landschap is opgenomen. Naarden gaat haar schootsvelden ook overdragen aan de GNR, waardoor de cultuurhistorie (landschap) van de nog aanwezige schootsvelden in het Gooi behouden en versterkt worden.

Jan Weerdenburg

Filmhuis Bussum

'Keeper of lost causes'. Foto: jessica de jong

Grappige ruzies in THE GRAND BUDAPEST HOTEL. Met o.a. Bill Murray.
In claustrofobisch familiedrama AUGUST: OSAGE COUNTY excelleren Meryl Streep en Julia Roberts.
LUCIA DE B reconstrueert de geruchtmakende rechtsgang rond de zogenoemde 'Engel des Doods'.
LA JAULA DE ORO maakt je een van de jongens die, zelfbewust maar naïef, op weg gaan vanuit Guatemala naar hun beloofde land, de VS. Ontroerend.
Kostuumdrama THE INVISIBLE WOMAN over de jonge minnares van Charles Dickens.
KILL YOUR DARLINGS is een donkere thriller rond de Beat Generation. Met Daniel Radcliffe.
Met A WEEKEND IN PARIS het huwelijk proberen te redden? Net als in 't echt valt dat niet mee.
THE KEEPER OF LOST CAUSES van Jussi Adler-Olsen meeslepend verfilmd. Met ingenieuze plot.
VIVA LA LIBERTÀ is een fijne Italiaanse tragikomedie. Een tweelingbroer in actie als wereldvreemde anti-politicus.
DRIE SPECIALS. Na HAPPILY EVER AFTER een workshop over de Ware Liefde, bij SUZANNE een inleiding rond dochters die 'verkeerde' relaties kiezen. En op WORLD FAIR TRADE DAY een film & debat-avond over eerlijke handel. Met Milieuraad Bussum.
Dinsdagavond de SNEAK PREVIEW.
Twee JEUGDVOORSTELLINGEN: STIP & VLEK DOEN WEER GEK met zes korte animatiefilms. En DE LEGO FILM met Lego-poppetjes.

Versa vrijwillgerscentrale

Visio Onderwijs Huizen: assistent in de onderbouw bij kinderen met een beperking in de leeftijd van 4 – 8 jaar (maandag- of woensdagochtend).

Versa Vrijwillige Thuishulp: vervoersvrijwilliger (1-2 uur per week).

Zorginstelling Patria: klusjesman voor de technische dienst (4 uur per week).

Stichting Werkgroep Vestingstad Naarden: torenklimmer die bezoekers ontvangt en begeleidt tijdens het toren beklimmen (1,5 uur per week)

zaterdag 10 mei

Streekmarkt van Tafel4

De streekmarkt van Tafel 4 komt weer naar Bussum. Bij de kramen is van alles te koop: van vers brood en huisgemaakte decoraties tot ambachtelijk bier en milieuvriendelijke fietsen. Het aanbod op de markt heeft met elkaar gemeen dat het gaat om eerlijke producten van hoge kwaliteit, waarbij beleving voorop staat. Ook voor de kinderen is er van alles te beleven. De markt wordt gehouden op het Julianaplein van 10.00 tot 17.00 uur. Meer info: www.demarktvantafel4.nl.

Mini-concert

Het gemengd koor DéJà Vu uit Naarden geeft een miniconcert in het Andreashuis in Naarden-Vesting. Het repertoire bestaat uit popmuziek, musical en ballads. Tijd: 14.30 tot 15.15 uur en 15.30 tot 16.15 uur.

Spelletjesmiddag

Naast reguliere spelletjes worden in De Palmpit aan de Koekoeklaan door een leerling van het Goois Lyceum digitale spelletjes aangeleerd op computer, iPad of tablet. Tijd: 14.00 - 16.00 uur, deelname € 1,- per middag.

Fietstocht

Fietsgilde 't Gooi rijdt de dagtocht 'Floris V', vertrek 10.00 uur van Station Bussum-Zuid (hotelzijde). Zorg zelf voor een lunchpakket. Info: www.fietsgilde.nl.

Repair Café pop-upstore

Het Repair Café Bussum strijkt zaterdag 10 mei neer in het pand waar tot vorig jaar de winkel van Maison Rivièra huisde. Bezoekers kunnen van 10.00-13.00 uur langskomen met kapotte huisraad, speelgoed, kleding of fietsen met kleine mankementen. De reparateurs geven advies en helpen bezoekers het defect op te sporen en waar mogelijk te repareren. Adres: Vlietlaan 1-3.

Bevrijdingsfeest

Het is dit jaar 200 jaar geleden dat Naarden werd bevrijd van de Fransen. In het Vestingmuseum zijn er kinderspelen en is er een tentoonstelling te zien over de bevrijding van Naarden. Leden van toneelvereniging ToVeNaar brengen op meerdere tijdstippen historische gebeurtenissen uit die tijd tot leven. Verder zijn er demonstraties. In de Burgerzaal van het Stadhuis wordt 's middags tussen 12.00 en 17.00 uur doorlopend de documentaire 'Napoleon in Noord-Holland' vertoond. Om 17.30 uur start bij het Vestingmuseum een historische optocht. De Grote Kerk gaat om 19.00 uur open. Er zijn informatiestands van diverse stichtingen, veel muziek en een lezing. Alle info op: naarden1814.nl.

Boodschappenplusbus

Zaterdag gaat de bus naar het Verzetsmuseum in Amsterdam met twee vaste exposities: Nederland in bezettingstijd en Nederlands-Indië. Maandagmiddag kunt u mee naar de film The Invisible Woman in Filmhuis Bussum. Dinsdag brengt de bus u naar de bloemenpracht in de Keukenhof. Donderdagavond kunt u heerlijk genieten van de Indonesische keuken van restaurant Solo in Kortenhoef. Vrijdag brengt de bus u naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden met onder meer een tentoonstelling over de Gouden Middeleeuwen. Tot slot kunt u zaterdag 17 mei mee naar CORPUS experience in Oegstgeest. Voor de kosten en om u op te geven, belt u maandag t/m vrijdag tussen 10.00-12.00 uur 035 7504192.

donderdag 8 mei

Lezing over Europa

De Remonstrantse gemeente houdt een lezing over Europa met het oog op de verkiezingen. Dr Berkvens gaat daarover in gesprek via een interactieve lezing met beeld en geluid. Aanvang 20.00 uur in de Tuinzaal. Kosten: 5 euro.

vrijdag 9 mei

Schakel-diner

Asperges eten in de Schakel aan de Kolonel Verveerstraat. Aanvang 16.45 uur, entree € 6,-. Opgeven op 035-6944742.

Expositie

Expositie 'Interpretaties van de echte wereld'. Van 9 mei tot en met 22 juni exposeren 5 kunstenaressen in Galerie Pouloeuff. Tijdens de officiële opening op zondag 11 mei van 14.00 tot 17.00 uur is er gelegenheid om de kunstenaars persoonlijk te ontmoeten.

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt op deze dag voor het eerst op de donderdag een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 693 87 86 voor dinsdag 12.00 uur.

Informatiebijeenkomst

Vanaf 14.00 uur kunnen senioren meer leren over hun iPad. Locatie: De Palmpit aan de Koekoeklaan. Aanmelden: 035-6936297.

Goed Gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, Bussum naast de Maria(koepel)kerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur. Informatie: 035 - 6946971 / 035 - 6918427 of kijk op www.ruimte-bussum.nl.

Broodje +

Ruimte serveert weer Broodje+ aan de Brinklaan 36a, rechts naast de Maria(koepel)kerk. Inloop vanaf 17.30 uur. Informatie: 035-6946971 of ruimte-bussum.nl.

zondag 11 mei

Soosmiddag

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 houdt weer een soosmiddag voor jong en oud. Omdat het Moederdag is, zullen kinderen van muziekschool Josien de Roode een leuk optreden verzorgen voor alle moeders die dan aanwezig zijn. Aanvang 14.30 uur, entree gratis.

Moederdagconcert

In de Koepelkerk start om 17.00 uur een moederdagconcert. Uitgevoerd worden delen uit de beroemde Vespers van de grote Russische componist Sergei Rachmaninov. De vespers wordt uitgevoerd door een ensemble van 8 vocalisten en twee solisten, waaronder twee Russische bassen. Kaartjes kosten € 12,50 en zijn verkrijgbaar via www.orgelkoepelkerk.nl en voor aanvang van het concert.

maandag 12 mei

Pannenkoeken eten

Voor De Schakel bakken jongeren weer pannenkoeken voor ouderen. Ouderen kunnen onbeperkt pannenkoeken komen eten voor maar € 5,- per persoon. Opgeven op 035-6944742 / 035-6943262.

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Aanmelden: 693 87 86, voor vrijdag 12.00 uur.

dinsdag 13 mei

Inloopochtend

Onder het genot van een kopje koffie/thee met een koekje contact maken met andere wijkbewoners, een spelletje doen, computeren of jeu de boules spelen, dat kan in De Schakel op dinsdagochtend van 09.30 uur tot 11.30 uur. De Schakel is te vinden aan de Kol. Verveerstraat 74, Naarden.

woensdag 14 mei

Fietstocht

Bellefleur houdt weer een fietstocht van 40 kilometer. Er wordt gefietst vanaf Bellefleur aan de Mackaylaan in Naarden. Aanvang 11.00 uur.

Dvd-voorstelling

De Palmpit aan de Koekoeklaan vertoont een dvd op groot televisiescherm. Aanvang 19.30 uur, toegang € 1,-.

Film & debatavond

Milieuraad Bussum en Filmhuis Bussum vertonen twee films: 'When Elephants dance the grass gets beaten' (over landroof) en 'Nothing Like Chocolate' (over pesticiden). Onder leiding van verslaggever Henny Radstaak wordt er nagepraat en ook regisseur Jan van den Berg en fairtradedeskundigen van onder meer de Wereldwinkel Bussum zijn aanwezig. Kaarten via Filmhuis Bussum. Aanvang: 20.00 uur.

Bingo

Bingo in De Schakel. Kosten: 3.50 euro. Aanvang: 13.30 uur. Info: 035-6944742.

'De heroïek zat toch vooral bij de Fransen'

Henk Schaftenaar legt uit wat we 10 mei met '200 jaar bevrijding' vieren

NAARDEN - Fiets door tuindorp Keverdijk en je komt ze aan de lopende band tegen:de hoofdrolspelers van het beleg van de Vesting in 1813-1814. Generaal Kraijenhoff, agent van oorlog Ten Bosch, Geurt Schippers, Anna Meurs, kolonel Falba. Op 10 mei viert Naarden dat het 200 jaar geleden is dat de Vesting bevrijd werd van de Fransen. Maar wat gebeurde er eigenlijk precies in 1814? Naarder Henk Schaftenaar geeft geschiedenisles. En dan blijkt de heroïsche bevrijding van Naarden door de Hollandse troepen toch iets minder heldhaftig te zijn verlopen dan de geschiedenisboekjes ons voorhouden.

Links en rechts de kazematten van de Fransen uit 1813. Op de achtergrond, deels gebouwd tegen de westelijke vestingwal, het noodhospitaal. Foto: P.G. Van Os/collectie Rijksmuseum.

In 1929, bij de aanleg van het tuindorp, besloot de gemeenteraad om zestien straten in de wijk naar historische personen uit 1813-1814 te noemen, op voorstel van dominee en geschiedschrijver F.W. Drijver. Maar die had er eigenlijk weinig verstand van, zegt Henk Schaftenaar (70). "Zo kreeg burgemeester Willem Poule geen straat, terwijl hij het wel had verdiend. Majoor Michaël heeft het nooit tot kolonel geschopt. En wat die Van Brienen nou voor bijzonders heeft gedaan, weet ik nog steeds niet."

Schaftenaar kan het weten. De oud-leraar aardrijkskunde graaft al een halve eeuw in het lokale verleden. Samen met zijn vrouw Annie geeft hij historisch magazine 'De Omroeper' uit en maakt hij wekelijks de NaarderNieuwsrubriek 'Over tijden die voorbij zijn'. Schaftenaar ploos zo'n beetje alle relevante archieven uit, las originele bronnen zoals dagboeken en briefwisselingen en publiceerde daar tientallen artikelen over in De Omroeper. Van media-aandacht moet hij niets hebben, maar voor '200 jaar bevrijding' maakt hij een uitzondering.

Het is oktober 1813. Napoleon regeert Europa met zijn keizerrijk, maar hij wordt verslagen bij Leipzig.
"Overal breken opstandjes uit. De Franse troepen trekken zich terug. In Nederland heeft Napoleon Naarden en Gorinchem aangewezen als plaatsen die zo lang mogelijk in Franse handen moeten blijven. Als ook in Amsterdam een opstand uitbreekt, kondigt de commandant van het garnizoen in de Vesting, generaal Jacques Quétard de la Porte, aardige man overigens, geliefd bij de Naarders, de staat van beleg af. Op 17 november gaan de poorten op slot. Op dat moment zitten er zo'n 2.000 soldaten en evenveel burgers in de Vesting."

'Nieuwsgierigen keken op de Bussumse hei naar bombardement'

En toen begon het beleg.
"Nou nee, dat duurde nog even. De eerste soldaten voor de poort waren kozakken uit de Russische steppen die ook tegen Napoleon vochten. Hun woeste uiterlijk en wrede reputatie joegen iedereen vrees aan. De Naarders hadden liever de beschaafde Fransen dan dat volkje. De kozakken vroegen een dienstmeisje van logement Zandbergen (het huidige Jan Tabak), Anna Meurs, om hun komst bij de Fransen aan te kondigen. Meurs eiste namens hen de Vesting op, maar de Fransen deden niet open. Ongewoon om hiervoor geen echte onderhandelaars in te zetten maar een dienstmeisje, maar in de beginfase van de blokkade was niets geregeld. Iedereen deed wat hem goeddunkte. Volgens mij sprak Anna Meurs goed Frans."

Hoe zat het met Generaal Kraijenhoff?
"Cornelis Kraijenhoff moest als bevelhebber de Vesting insluiten. Het 'glorieuze' Hollandse leger dat hij tot zijn beschikking had, was een bijeengeraapt zooitje. We hebben een heroïsch beeld van het beleg, maar die heroïek zat vooral aan de kant van het Franse garnizoen. Aanvankelijk hadden de Hollanders maar twee gammele houwitser kanonnen. De Fransen daarentegen hadden een megawapenarsenaal tot hun beschikking: een paar duizend kanonnen en honderdduizenden granaten. Het makeerde de Hollandse troepen aan alles, zelfs warme uniformen waren er niet."

'De Fransen waren correcte militairen met gezond verstand en fatsoen'

Annie Schaftenaar onderbreekt haar man Henk even om er een granaat uit die periode bij te pakken. In de voorkamer ligt een ronde, holle kanonskogel. Het loodzware projectiel blijkt gevonden in een tuin in de Raadhuisstraat. Annie: "Je kunt je wel voorstellen wat voor schade dat aanricht in oude vestinghuizen."

Je zult het op je dak krijgen.
"Het beleg was een vreselijke tijd voor de Naarders. Eten was schaars, de winter was koud en het garnizoen was al snel door zijn brandhout heen. Kachels werden gevuld met alles wat maar branden wilde. In maart hadden de Hollandse troepen enigszins hun wapentuig op orde. Krayenhoff liet een ring van schansen om de Vesting aanleggen. Op één tot drie kilometer afstand stond geschut: op de zeedijk naar Muiderberg, bij de forten aan de Karnemelksloot. Omdat er te weinig munitie was, konden de Hollanders aanvankelijk weinig schieten. De projectielen maakten schade, maar er vielen relatief weinig gewonden omdat de soldaten en burgers in de Vesting snel doorhadden hoe ze zich moesten verschansen. Toen de Hollanders genoeg munitie hadden verzameld, volgden op 4 en 6 april twee zware bombardementen die zo'n twaalf uur achtereen duurden. De schade was enorm. De Grote Kerk kreeg vele voltreffers te verduren en op de bastions Promers en Turfpoort werden bressen in de wallen geschoten. Op de hei bij Bussum stonden de nieuwsgierigen te kijken naar granaten die in de Vesting ontploften. Twee dagen na het laatste bombardement zette Quétard vanwege het voedseltekort binnen de wallen zo'n 200 vestingbewoners buiten de poorten. Ze werden uiteindelijk door de Nederlanders doorgelaten. De troepen van Kraijenhoff hielden de Naarders aanvankelijk tegen om het de Fransen moeilijk te maken. De zware bombardementen van 4 en 6 april waren overigens de laatste keer dat Kraijenhoff met zoveel geweld kon uitpakken. Niet omwille het welzijn van zijn landgenoten in de Vesting, maar domweg vanwege het gebrek aan munitie. Bovendien moest hij zich van Koning Willem I vanaf 14 april onthouden van verdere aanvallende operaties. Napoleon had namelijk op 6 april afstand gedaan van zijn troon."

Wat gebeurt er 10 mei?

Het Comité Bevrijding van Naarden 1814-2014 heeft voor 10 mei een heel programma klaar staan. Om 11.30 wordt een speciale tentoonstelling geopend in het Vestingmuseum en tot 17.00 uur zijn daar kinderspelen en re-enactment. Om 17.30 uur is er een optocht met historische personen van het museum naar het Kerkplein. Daar wordt om 18.45 uur het vlaggenincident nagespeeld waarbij mariniers abseilen van de kerktoren. Om 20.00 uur start het herdenkingsprogramma in de Grote Kerk, met verschillende concerten en een lezing door historicus Jan Bank.
Wie meer wil weten over de straten van de Keverdijk: zie www.naarden1814.nl

En toen werd de Vesting bevrijd?
"Het duurde even voordat het nieuws over Napoleons troonsafstand de Vesting bereikte.Toen Quétard het hoorde, besloot hij de Vesting op te geven en terug te keren naar Frankrijk. Man van het protocol die hij was, hees hij meteen de witte vlag op de toren van de Grote Kerk. Wapenstilstand, een kwestie van uitonderhandelen. Een paar Naarders, Geurt Schippers, Benjamin van Rooijen, Evert de Bruijn en Jan Houtman, wilden 8 mei de witte vlag vervangen door de Nederlandse. Ze kwamen de toren niet eens op. Op 12 mei, toen de Fransen vertrokken, mochten deze vier wel de vlag laten wapperen. Het verhaal is iets heldhaftiger in de geschiedenisboekjes terechtgekomen, waarschijnlijk is het bij de herdenking in 1864 wat geromantiseerd. Toen de bevrijders op 12 mei triomfantelijk de Vesting binnenreden, waren ze teleurgesteld. Ze hadden een intocht à la PEC Zwolle verwacht, maar de Naarders waren murw van alle oorlogsellende. Ze waren immers maanden door hun landgenoten bestookt met bommen en granaten."

Wie was kolonel Falba? Hij heeft als enige Fransman een straat gekregen.
"Dat was ook op aangeven van dominee Drijver. Jean Falba was een moedig militair die altijd zelf voorop ging bij acties. Hij leidde Franse uitvallen om voedsel voor de soldaten en hooi voor de paarden binnen te halen en om 's nachts Hollandse kanonnen dicht te stoppen. Met Pasen leidde zo'n uitval overigens tot een dieptepunt in de Nederlandse krijgsgeschiedenis. Een deel van de Hollandse troepen had paasverlof gekregen en Kraijenhoff zat op het strand van Muiderberg aan de wijn met wat dames, toen de Fransen kwamen. Ze maakten korte metten met de verdediging van Muiderberg. Slechts één officier hield dapper stand en raakte zwaargewond. De Fransen namen hem als krijgsgevangene mee terug naar de Vesting om hem te verplegen. Hij werd met alle egards behandeld en aan het eind van de belegering door Falba persoonlijk teruggebracht."

Als de bevrijding van Naarden helemaal niet zo'n groot wapenfeit was, waarom vieren we het nu dan nog?
"We vieren het einde van het Franse tijdperk. De Fransen uit Naarden waren zo'n beetje de laatsten die uit Nederland vertrokken. En dit is de enige keer dat de Vesting ook als zodanig gefunctioneerd heeft."

Dus het beleg in een notendop: Kraijenhoff heeft de Vesting cadeau gekregen en de Fransen waren best oké.
"Met al zijn wapentuig had Quétard Kraijenhoff kunnen verpletteren. Maar hij heeft zich ingehouden. Gezond verstand en fatsoen weerhielden de Fransen ervan, denk ik. Het waren correcte militairen. Kijk maar hoe ze met die officier uit Muiderberg om zijn gegaan."

12 / 20

Nieuw onderkomen voor de Teakspecialist

De allergrootste collectie teakhouten tuinmeubelen

Jered Beumer in zijn nieuwe zaak. Foto: jessica de jong

NAARDEN - Eigenaar Jered Beumer heeft voor zijn winkel de Teakspecialist een prachtig nieuw onderkomen gevonden aan de Amsterdamsestraatweg. De zaak begon in de Bussumse Slochterenlaan, daarna volgde de Energiestraat en nu is het dus de Amsterdamsestraatweg waar de grootste collectie teakhouten tuinmeubelen van Nederland te vinden is.

De hallen waar de Teakspecialist sinds kort in zit, staan vol met honderden tafels, stoelen en zitjes. Ze staan mooi uitgestald op een vloer met wit zand. Gezellige kussentjes in de loungestoelen en overal houten tafelbladen. Met het zonnetje dat door de halfronde ramen schijnt en de geur van vers hout is het heerlijk winkelen in de enorme ruimte.

De tuinmeubelen worden gemaakt van teakhout dat uit Indonesië komt. Een deel komt direct van de plantage, een deel is gerecycled teakhout, dat wat grover en dikker is. "Dat is ook heel populair tegenwoordig. Het geeft wat meer karakter aan je meubels. Maar uiteraard hebben we ook de traditionele meubels met kleine, dunne plankjes. Alles is mogelijk."

'Wij werken vooral met plantagebomen die mooi recht groeien'

Teakhout is volgens Beumer een prachtig product waar je heel veel mee kunt. "Wat mensen zich wel moeten realiseren met tuinmeubels is dat je het netjes moet onderhouden. Ik vergelijk het met je auto. Zet je die de hele zomer buiten, dan moet je hem ook een keer wassen want anders wordt hij groen. Dat is ook zo met teakhout. Af en toe moet je het even reinigen zodat het hout vochtbestendig is en het de kleur behoudt."

Beumer werkt in Indonesië met een fabrikant die exclusief aan hem levert. "Ik ben regelmatig in Indonesië te vinden. Ik controleer de productie en doe ideeën op voor de collectie. Ik vind het fijn om zelf bij het proces betrokken te zijn en de kwaliteit in de gaten te houden. In Indonesië werken we vooral met plantagebomen die mooi recht groeien. Bomen die een jaar of 60 oud zijn, leveren het perfecte hout. Hoe groter de boom, hoe duurder het hout. Teak is mooi als je er geen jong hout meer in ziet. Ook werken wij niet met die lelijke chemische behandelingen om het hout een egale kleur te geven."

Loungesets
Het assortiment bestaat uit tuinstoelen, tuintafels, loungesets, tuinbanken en bijzettafels. Alles van teakhout, maar uiteraard in verschillende afmetingen en stijlen. Beumer: "We leveren alles bij de klant af en monteren ook ter plekke. Zo worden de poten gelijmd en met houtduvels vastgezet. Schroeven komen er praktisch niet bij onze tuinmeubelen aan te pas." Beumer is als ondernemer druk met vernieuwing. Niet alleen heeft hij een nieuw winkelpand aan de Amsterdamsestraatweg 7b, ook heeft hij een eigen merk 'Gardenteak' en een nieuwe website: deteakspecialist.nl.

Grote klus voor Kunsthandel Dekker in Kapelstraat

De bijzondere landkaart Foto: Marieke de Jong

BUSSUM - Het was een week hard werken, maar het was het meer dan waard. Kunsthandel Dekker aan de Kapelstraat heeft de afgelopen week mogen werken aan een eeuwenoude landkaart. "Het was een heel avontuur", zegt Dekker.

Vooral vanwege het formaat van de kaart stond Dekker een grote klus te wachten. "We kregen 40 delen aangeleverd en daar moesten we één geheel van maken. Daarvoor moesten we bepaalde stukken snijden, dat was wel even eng. Toen het één geheel was, moest er nog een frame omheen. De kaart was meer dan 3 meter hoog en twee meter breed. Dus we moesten zelf wat maken." Dekker noemde de klus 'erg leuk werk'.

De klant heeft de kaart afgelopen weekend weer opgehaald en was erg tevreden.

Denim Plus heeft eerste etage vernieuwd

Alle ruimte voor Scotch

Cindy en Laurens aan het werk op de eerste verdieping. Foto: jessica de jong

BUSSUM - De eerste etage van Denim Plus aan de Nassaulaan 2 heeft een ware metamorfose ondergaan. Wie de trap of de lift neemt, waant zich in een shopping paradise. De populaire merken Maison Scotch en Scotch & Soda hebben in de Bussumse zaak hun eigen verdieping gekregen, waardoor ze goed tot hun recht komen.

De eerste verdieping van het winkelpand telt maar liefst 200 vierkante meter. Eigenaren Cindy en Laurens vertellen dat die verdieping nu exclusief voor de twee merken is neergezet. Eigenlijk een aparte winkel in de winkel. "Veel van onze klanten komen speciaal voor Scotch bij ons shoppen. We hebben al hele leuke reacties gehad. Mensen vinden het fijn dat ze we ze een grote collectie kunnen bieden als ze voor hun favoriete merk komen."

Niet alleen de bovenverdieping is veranderd, ook beneden is de winkel iets anders ingericht. Daar is een mooie mix van dames- en herenmerken zoals G-Star Raw, Supertrash, Aaiko, Lee, Canada Goose en American Vintage te vinden. Ook de schoenenhoek is uitgebreid. Denim Plus voert populaire merken, onder andere Puma, Asics, Vans, Clarks Originals en Converse.
Eigenlijk hebben Laurens en Cindy nu hun eigen favoriete winkel ontwikkeld, vinden ze. "Een plek waar we zelf ook graag zouden winkelen. Het totaalplaatje moet voor ons kloppen: de juiste sfeer, kleding, service en personeel."

Elmo stoffen is weer geopend

Elmo Stoffen heeft een groot assortiment. Foto: jessica de jong

BUSSUM - Elmo Stoffen aan de Kapelstraat is weer geopend. De winkel is ongeveer drie maanden dicht geweest vanwege een reorganisatie.

De klanten zijn weer van harte welkom en kunnen weer terecht bij hun vertrouwde stoffenzaak. Els Snijder, die achter de toonbank staat, vertelt dat de zaak al twintig jaar op dezelfde locatie zit. "Onze klanten komen hier voor echt alles. Voor hun hobby, voor het maken van kinderkleding of voor gordijnen. Wij kunnen overigens ook gordijnen voor de klanten maken, dat gebeurt in het atelier."

Elmo Stoffen staat bekend om de goede prijs-kwaliteitverhouding en het assortiment dat bijna wekelijks wordt aangevuld met nieuwe rollen stof.

14 / 20

Man in kapsalon zet Kapelstraat op stelten

Foto: Sjoerd Stoop

Diverse agenten kwamen vrijdag naar Kapsalon Yes aan de Kapelstraat vanwege een man die een vuurwapen zou hebben. Al snel bleek dat de man helemaal geen vuurwapen had en dat het om een ruzie ging tussen een man en een vrouw. De politie laat weten dat het verhaal vooral een eigen leven is gaan leiden en dat het om een storm in een glas water gaat. De kapsalon bleef gewoon open omdat er eigenlijk niets aan de hand was. De zaak zorgde voor rumoer op straat waar buurtbewoners bij elkaar kwamen om te kijken wat er aan de hand was.

Autorally voor het goede doel

BUSSUM - Iedereen die in bezit is van een oude auto kan meedoen met de Rotary Classic Car Rally. Deze puzzeltocht voor volwassenen wordt voor de elfde keer gehouden. Dit jaar is 31 mei als datum gekozen.

De auto's die meedoen zijn 25 jaar of ouder. De opbrengst van de rally wordt geschonken aan een goed doel. Dit jaar is gekozen voor de erfelijke spierziekte Spinale Musculaire Atrofie (SMA). Het geld wordt gebruikt voor onderzoek naar nieuwe toepassingen van een bestaand medicijn voor een groep zeer ernstig zieke kinderen. Vorig jaar werd met de rally 20.000 euro opgehaald; dat bedrag werd verdubbeld door een stichting.

De route heeft dit jaar als thema water. De start is aan de rivier de Vecht en voert via de 'Zuiderzee' naar de Noordzeekust. De route gaat door Noord-Holland en duurt ongeveer 6 uur. Onderweg moeten kaartleessystemen worden toegepast zoals bolpijl, kaartfragementen en fotoherkenning. Het is geen snelheidsrit.

Meedoen
Aan de rally kunnen 150 wagens meedoen. Het inschrijfgeld is 250 euro per equipe, inlusief drankjes, lunch, borrel en dinerbuffet. Er worden deelnemers uit het hele land verwacht. Aanmelden via de website www.rccr.nl.

Dit weekend Bridgehead

BUSSUM - Met weer aparte legerauto's en veel deelnemers staat Bussum weer een leuk weekend te wachten met Bussum Bridgehead. Komend weekend wordt Bussum voor even weer omgetoverd tot legerdorp.

Bussumse belangstellenden komen aanstaand weekend weer volop aan hun trekken. Zaterdag voert de bekende legertocht weer door de omgeving. De vrijheidsoptocht maakt een tour door de hele streek, maar heeft vooral langs de Bussumse straten veel toeschouwers. Om 15.30 uur zijn ze bij het gemeentehuis te bewonderen. Er komen onder andere auto's uit de Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog en enkele grote oorlogen daarna.

Zondag staan er veel legerauto's en 'soldaten' op Crailo, waar bezoekers langs kunnen komen om het spektakel te bewonderen. De entree is 3 euro.

Bejaarde vrouw gewond na straatroof

BUSSUM - Een bejaarde vrouw (81) heeft vlak voor het weekend een forse hoofdwond opgelopen door een straatroof op de Randweg. Ze moest daarvoor met de ambulance mee. Dat meldt de politie.

De vrouw wandelde over de Randweg toen een vooralsnog onbekende man langs kwam fietsen en de tas van de vrouw van haar schouder rukte. Door dat geweld kwam de vrouw ten val en raakte ze gewond. De man vluchtte vervolgens naar de Anne Franklaan.

Meteen na het voorval werd tevergeefs met een speurhond gezocht naar de tas van de vrouw en de dader. Er wordt gezocht naar een man van tussen de 30 en 35 jaar oud met een lichtgetinte huidskleur. De man was tussen de 1.75 en 1.85 meter lang, had donker haar en droeg donkere kleding. De man maakte een onverzorgde indruk en reed op een oude fiets.

Plannen voor Patria

De nieuwe woontoren. Foto: Gemeente Bussum

BUSSUM - De gemeente Bussum presenteert komende week de bouwplannen om van het oude woonzorgcentrum Patria jongerenappartementen te maken. Woensdag organiseert de gemeente een avond waarop de plannen gepresenteerd worden en betrokkenen hun zegje over het plan kunnen doen.

De kamers van het oude woonzorgcentrum moeten straks worden verbouwd tot 72 jongerenappartementen. De appartementen, van zo'n 60 m2 groot, worden straks bewoond door mensen met lagere kansen op de woonmarkt. Het complex wordt helemaal opgeknapt. Ook komen er 72 parkeerplaatsen zodat de buurt geen parkeerprobleem krijgt. Het pand komt straks leeg te staan omdat het woonzorgcentrum vertrekt naar Almere. De informatieavond begint om 20.00 uur.

Extra oplaadpunten elektrische auto's

BUSSUM - Er komen zeven extra oplaadpunten voor elektrische auto's. Dat heeft de gemeente Bussum bekendgemaakt.

Er komen twee extra oplaadpunten naast theater Spant! en één extra oplaadpunt aan de Van 't Hoffweg. Verder worden er oplaadpunten gemaakt naast zwembad de Zandzee, aan de Lange Heul, de F.C. Donderstraat en de Voormeulenweg.

Met deze extra palen heeft Bussum straks door de hele gemeente oplaadpunten. De palen staan er om duurzaam vervoer te stimuleren.

19 / 20