NaarderNieuws

30 juli 2014

NaarderNieuws 30 juli 2014


Forse regenval zorgt voor ondergelopen straten

Eén van de velden van NVC stond onder water. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

NAARDEN - Het leek wel een moessonregen. Het regenwater kwam maandag met bakken naar beneden en zorgde in de hele streek voor veel problemen. Na de eerste wolkbreuk 's ochtends stonden al enkele straten blank. Een paar uur later, net na de lunch, was het weer raak en stonden er nog meer straten onder water. De brandweer moest met man en macht werken om het water weg te laten lopen.

Hoe hard het ook regende, de schade voor Naarden bleef beperkt. Toch moest de brandweer ook een paar keer aan de slag om het water weg te werken. Een woordvoerder van de brandweer laat weten dat de brandweer zo'n 20 keer werd gealarmeerd voor wateroverlast. Het water zorgde voor problemen op speelpark Oud Valkeveen. Een groot deel van het park stond onder water. "We hebben het nog nooit zo erg meegemaakt", laat een medewerker weten. Naast het speelpark had ook voetbalclub NVC last van het water: een veld stond blank. Er waren daarnaast enkele straten ondergelopen, waaronder de Lambertus Hortensiuslaan. De schade bleef beperkt.

Bussum
Terwijl Naarden geen echt grote problemen had, werd Bussum wel fors getroffen door de wolkbreuken. De meeste problemen ontstonden aan de Brinklaan en aangrenzende straten. Het vele hemelwater zorgde ervoor dat er een forse laag water op het asfalt lag. De putten konden het water maar amper verwerken, waardoor de brandweer er aan te pas moest komen. De schade bleek al snel aanzienlijk. Behalve dat het verkeer geen kant op kon door het water, stond ook de parkeergarage aan de straat blank. Grote pompen van de brandweer moesten het water wegpompen. Even verderop had ook de gemeente problemen: de kelder stond onder water. Daar worden onder andere kunstwerken van de gemeente bewaard. Het centrum van Bussum was door het vele water even zo goed als afgesloten voor verkeer.

De brandweer werd zo'n 60 keer gebeld. Daarmee behoorde Bussum tot de meest getroffen plaatsen.

Scheepsbel naar Vestingvaart Naarden

Lex Maat (links ) en Nol van Bennekom met de scheepsbel. Foto: Ed Sn

NAARDEN – Lex Maat van Vestingvaart Naarden wist niet wat hij hoorde toen hij via de telefoon de scheepsbel van de Naarder trekschuit van weleer kreeg aangeboden. De aanbieder was Nol van Bennekom, die de bel lang geleden had gekregen van echtgenote Ria van de fameuze Larense jazzpromotor Nick Vollebregt. Beiden zijn al lang geleden overleden.

Lex Maat reageerde enthousiast op de bijzondere gift die, zo belooft hij, een waardige plek zal krijgen als de Historische Haven Naarden zijn beslag zal krijgen. Nol van Bennekom, oud-journalist, kreeg de scheepsbel uit handen van Ria Vollebregt die de bel op haar beurt van een klant had gekregen. De oude bel heeft veertig jaar bij Nol in huis gestaan. "Kort geleden heb ik het Vestingmuseum gebeld en gevraagd of die er mogelijk belangstelling voor had. Die adviseerde me de bel te schenken aan Vestingvaart Naarden. Daar is de bel beter op zijn plek".

Glorietijd
Hoewel de trekschuit voor het passagiers- en handelsvervoer voor Naarden essentieel is geweest, beschikt Naarden niet over voorwerpen die aan de glorietijd van de eeuwenoude vaarverbinding herinneren. Vandaar dat Lex Maat van Vestingvaart Naarden zo opgetogen is over de scheepsbel die nu boven water gekomen is.

750 namen voor nieuwe gemeente

NAARDEN - Bewoners uit Naarden, Bussum en Muiden hebben de afgelopen weken massaal namen bedacht voor de straks nieuw te vormen gemeente. Er werd de afgelopen weken opgeroepen om een naam te bedenken. Dat leverde 750 inzendingen op.

Een werkgroep met experts gaat nu de voorgestelde namen bestuderen. De gemeenteraden beslissen in oktober over de naam. Daarna kijkt de Tweede Kamer er ook nog naar.

Nieuwe attracties Oud Valkeveen

NAARDEN - Speelpark Oud Valkeveen opent aan het eind van de zomer twee nieuwe attracties.

Het gaat om de zogenoemde Nautic Jet en de Butterfly. "In de Nautic Jet zit je met 2 personen in een soort bootje en wordt je gelanceerd over het water", vertelt Jan Willem de Langen van Oud Valkeveen. De Butterfly is een attractie waarbij je in een bakje zit dat wordt opgetakeld en daarna naar beneden komt met 35 kilometer per uur.

12

baby's zijn er vorig jaar in Naarden geboren

Over tijden die voorbij zijn

Op 2 oktober 1924 trad het kerkkoor Sint Cecilia op ter gelegenheid van het zilveren huwelijksjubileum van haar dirigent de heer Johannes Wilhelmus Jägers (1875-1950). We zien hem met zijn vrouw Helena Regnera Slinger (1867-1931) op de eerste rij geflankeerd door de heren C.H. Heezius (links) en L. Koopmanschap (rechts). Jägers was hoofd van de Sint Jozefschool en een belangrijke spil in het rooms-katholieke kamp van het verzuilde Naarden.

Al in 1844 bestond er een rooms-katholiek zangkoor in Naarden. Het reglement ervan berust in het kerkarchief. Als het koor in dat jaar al onder de naam van de patrones van de kerkmuziek zong, dan bestaat Sint Cecilia nu al 170 jaar.

Aanvankelijk was Sint Cecilia een mannenkoor. Pas in 1966 werd de eerste zangeres, mevrouw Ali Koopmanschap-de Gooijer, toegelaten en sindsdien was het een gemengd koor. Op de website van de Stichting Vijverberg staan overigens alle namen van de mannen van de foto hiernaast.

Goed gedocumenteerde informatie over de geschiedenis van Naarden staat in De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost 17,50 euro per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www. stichtingvijverberg.nl.

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman
*
RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za. 02/08 17.30 u. Eucharistieviering
*
Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. A. den Boer; 17.00 u. ds. A. Versluis

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. pastor De Gooijer
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H.J. van Dijk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. E.J. van Katwijk
*PGB Spieghelkerk geen dienst
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. van Duinen; 17.00 u. ds. A. Tromp
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. Triodienst in Doopsgezinde Kerk
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. Triodienst in Doopsgezinde Kerk
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. mw. C. Sieverink Triodienst
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. mw. ds. Y.Th.B.L. Bos
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. D.G. Durieux
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Zonnige perioden, in het weekeinde kans op buien
Het blokkerende hogedrukgebied boven Scandinavië heeft plaatsgemaakt voor een uitloper van een Atlantisch hogedrukgebied. Dat beïnvloedt het weer tijdelijk gunstig. De wind is echter aanlandig geworden. Het is nu geen blokkerende situatie meer waardoor fronten van een oceaandepressie dichterbij kunnen komen. Vanaf het weekeinde wordt het wisselvalliger.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag worden zonnige perioden verwacht. Er ontstaan enkele stapelwolken, maar de kans op een bui is klein. Er waait een matige zuidwestenwind. Het wordt 22 à 23 graden. Ook vrijdag schijnt naar verwachting de zon geregeld. Het blijft droog. De wind krimpt naar zuid. Het wordt 23 à 24 graden. Dat is gelijk aan het langjariggemiddelde voor begin augustus.

Het weekeinde
Zaterdag neemt de wisselvalligheid toe. Mogelijk schijnt eerst de zon nog geregeld, maar er komt geleidelijk meer bewolking opzetten. Er kunnen vervolgens enkele pittige buien vallen. Het wordt circa 25 graden. Voor zondag wordt afwisselend zonneschijn en bewolking verwacht. Er is kans op een bui. Bij een matige zuidwestenwind wordt het zo'n 23 graden.

Weetje
Maandag viel er 50 tot 80 mm regen in onze regio. Dat zijn enorme neerslaghoeveelheden voor een etmaal. Het werd veroorzaakt door een golvend koufront dat zich van de Britse eilanden naar Frankrijk verplaatste. Daardoor kromp de wind op grote hoogte naar het zuidoosten. Terwijl de bovenlucht zeer warm werd stroomde aan de grond juist koele lucht binnen.

Meer woningen verkocht in Naarden en Bussum

Makelaar Hengeveld: 'Een wereld van verschil met vorig jaar'

In Naarden worden meer woningen verkocht, veel aan Amsterdammers. Foto: Jessica de Jong

NAARDEN / BUSSUM - Er worden meer woningen verkocht in Naarden en Bussum dan een jaar geleden. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het NVM. In Bussum wisselden in het tweede kwartaal van 2014 102 woningen van eigenaar, vorig jaar 'slechts' 56 huizen. In Naarden steeg het cijfer van 33 naar 58 woningen.

Makelaar Jasper Siewe: 'Het middensegment loopt goed'

Ewoud Rehe, makelaar bij Voorma en Walch Makelaars in 't Gooi ziet dat er ook veel meer woningen worden verkocht. "Vooral in de populaire wijken zoals het Rembrandkwartier in Naarden of het Bredius in Bussum. Veel Amsterdammers zijn enthousiast en bieden soms tegen elkaar op. Goede eengezinswonigen van vier ton en hoger gaan nu erg goed. Toch moet deze trend wel doorzetten voordat er echt herstel is op de woningmarkt."
Makelaar Jasper Siewe uit Bussum: "Vooral realistisch geprijsd nieuw aanbod is sneller weg. Het middensegment loopt goed. We zien wel dat appartementen minder snel worden verkocht, net zoals het hogere segment met woningen van boven de 1,5 miljoen euro."
Leon Hengeveld, makelaar bij Kappelle Onroerend Goed noemt het "een wereld van verschil" in vergelijking met vorig jaar. "Er zijn veel meer transacties. Door de positieve ontwikkelingen en berichtgevingen wordt er veel meer geschakeld. Als de prijs netjes is, dan verkoopt het."

Een huis in Bussum stond gemiddeld in het tweede kwartaal van 2014 183 dagen te koop. In het tweede kwartaal van 2013 was dat gemiddeld nog 170 dagen. Ook in Naarden duurt de verkoop langer. Kopers wachten gemiddeld 126 dagen voor de koop rond is, vorig jaar 115 dagen.

Naarden heeft minder inwoners

NAARDEN - Het inwonersaantal in Naarden is in vergelijking met vorig jaar met tien personen afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS over de maand mei. De daling heeft vooral te maken met het feit dat er afgelopen jaar 93 bewoners verhuisd zijn naar een andere gemeente.

In Naarden werden afgelopen jaar 12 baby's geboren, het jaar daarvoor 4. Het afgelopen jaar overleden 14 Naarders. Het inwoneraantal in Naarden ligt nu op 17.214 personen.
In Bussum zijn er het afgelopen jaar 39 inwoners bijgekomen. Deze gemeente heeft nu 32.692 inwoners. Dat het bewonersaantal toenam, kwam vooral doordat er meer mensen in Bussum gingen wonen. Het afgelopen jaar besloten 177 mensen naar Bussum te komen, 140 mensen vertrokken naar een andere gemeente. Het afgelopen jaar werden er 26 baby's geboren. Er overleden 24 mensen.

Roeivereniging houdt zomerkamp in Naarden

Gezelligheid tijdens roeikamp. Foto: Jessica de Jong

NAARDEN - Ongeveer 100 jongeren zullen de komende tijd genieten van het kamp van roeivereniging Laga uit Delft. Het kamp staat onder begeleiding van 40 roeiers die allemaal studeren aan de TU in Delft.

De jongeren slapen in het scoutinggebouw en besteden overdag veel tijd aan het roeien. Ze maken een tocht of leren truukjes. Er zijn zowel beginnelingen als kinderen die al langer roeien die meegaan op het kamp. 's Avonds is er tijd voor spelletjes en als het hard regent wordt een alternatief programma gedraaid. Al jaren slaan de studenten uit Delft hun kamp op in Naarden en dat bevalt ze goed.

World Press Photo is komend weekend

NAARDEN - De rondreizende tentoonstelling World Press Photo komt dit weekend naar Naarden. De foto's zijn vanaf 2 augustus tot 22 augustus te bewonderen.

De Grote Kerk vormt het decor voor de allerbeste foto's die het afgelopen jaar over de hele wereld gemaakt zijn. Ook zijn foto's gemaakt door Nederlandse fotojournalisten te zien in een aparte hoek in de kerk. De entree bedraagt 2,50 euro.

Man (34) gepakt voor bestelen homodates

BUSSUM - Agenten hebben een 34-jarige man uit Bussum aangehouden voor het bestelen van homo's tijdens of na dates. De man zou dat samen gedaan hebben met een Bloemendaler (41). Het tweetal wordt nog vastgehouden.

De twee mannen worden ervan verdacht samen contact te hebben gelegd met homoseksuele mannen en vervolgens de bankpas van hun slachtoffers te hebben gestolen. Na de dates verbraken de mannen het contact en werd er met de passen veel geld opgenomen. Uit onderzoek bleek dat het duo meerdere mensen heeft bestolen. Er zijn al acht zaken ontdekt.

Ereleden samen aan de slag op voetbalvelden

Foto: SDO Bussum

BUSSUM - Voetbalclub SDO werkt momenteel hard om te velden klaar te maken voordat straks het voetbaljaar weer losbarst. Elke dag zijn er leden van de club rond de velden aan het klussen. Dat de Bussumse voetbalclub een hechte club genoemd mag worden bleek deze week nog maar eens. Er stonden drie ereleden te klussen: Johan van der Geest, Joop Overman en Wil de Ridder. Samen vormden ze jaren geleden het bestuur van de club. "We hebben twee dagen hard gewerkt", zegt Van der Geest.

Jan Zonneveld

Docent en manager
Naarder sinds 1998

Foto:

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Docent Management en Organisatie aan de Hogeschool van Amsterdam en manager van de International Business School."

Wat heb je met D66?
"Ik ben lid en een beetje actief. Inhoudelijk is het de partij waarmee ik het het minst oneens ben. Eigen verantwoordelijkheid en ontplooiingsmogelijkheden voor mensen staan centraal. Onderwijs en één Europa zijn belangrijke prioriteiten in onze tijd. De bezuinigingsdrang begint wat dogmatische trekjes te vertonen en dat mag dus wel een tandje minder, maar het krachtig in de praktijk brengen van wat je belangrijk vindt is wat D66 in het afgelopen jaar heeft getoond te doen."

Wie is je favoriete politicus?
"Franklin Delano Roosevelt. Hij begreep dat je vrijheid en vrede alleen kunt bewaren als je voorkomt dat groepen mensen buitengesloten, afgeknepen of beknot worden."

Welke poster hing er boven je bed?
"Meddle, van Pink Floyd."

Wat zou je doen als je een miljoen euro won?
"Hetzelfde als wat ik nu doe."

Welk Naarder nieuws houdt je bezig?
"De fusie, burgerparticipatie en de nieuwe lift in het station. Het eerste omdat dat voor Naardense begrippen een aardverschuiving is. Het tweede omdat het essentieel is om onze woonomgeving mooi te houden. Het derde omdat het zo'n lekker ridicuul project was."

Als je de burgemeester was?
"Dan zou ik zoveel mogelijk linten doorknippen, speeches houden en op andere manieren dicht onder de bevolking zijn."

Met wie zou je nog wel eens een goed gesprek kunnen hebben?
"Met Deng Xiaoping om hem te vragen hoe hij het zou aanpakken om China in harmonie met de rest van de wereld te laten groeien."

Waar zullen we eens op proosten?
"Op het geluk dat we hebben om in Naarden te mogen wonen."

Even stilstaan bij slachtoffers van vliegtuigramp MH17

Een minuut stilte

Mensen stopten op straat om hun respect te tonen voor de slachtoffers. Foto: Jessica de Jong

NAARDEN / BUSSUM - De kerkklokken kondigden afgelopen woensdag de minuut stilte aan om de slachtoffers te herdenken die omgekomen zijn bij de vliegtuigramp in Oekraïne. Overal in het land werd stilgestaan bij de slachtoffers en nabestaanden.

In het centrum van Bussum had de ondernemersvereniging de winkeliers gevraagd rond die tijd het werk neer te leggen. Daar werd massaal gehoor aan gegeven. In het dorp liepen de winkeliers naar buiten. Ook het winkelend publiek bleef stilstaan. Sommigen met het hoofd gebogen en de handen gevouwen, sommigen lieten de tranen de vrije loop. In Naarden stond men uiteraard ook stil bij het verlies aangezien vier inwoners, Ingrid Meijer en haar drie dochters, bij de ramp om het leven zijn gekomen. Dat trieste nieuws riep de hele week al veel emoties op in het vestingstadje. Onder andere op het gemeentehuis kwamen de ambtenaren samen om heel even stil te zijn op deze nationale dag van rouw.
Inmiddels zijn de afgelopen dagen vele slachtoffers teruggevlogen naar Nederland. Bij de ramp kwamen 298 mensen om het leven.

Agenten gaan klusjes-mannen hard aanpakken

NAARDEN/BUSSUM - Wie te maken krijgt met malafide klusjesmannen mag direct het alarmnummer 112 bellen. Dat heeft de politie besloten nadat de afgelopen tijd veel mensen in de regio het slachtoffer werden van de klusjesmannen.

De afgelopen weken nam het aantal klachten over de klusjesmannen weer toe. Deze Engelssprekende mensen bellen aan en vragen of ze nog een reparatie aan het huis kunnen verrichten. Vervolgens sturen ze veel te hoge facturen en ook komt het voor dat ze dingen zelfs kapot maken in plaats van te repareren. De mannen die aanbellen willen bijvoorbeeld de dakgoten repareren of een paadje schoonmaken. Ze zijn daarbij erg opdringerig.

Tot nog toe werd er alleen gewaarschuwd voor de klusjesmannen. Nu is de politie voornemens de mannen een halt toe te roepen. Als de agenten een tip krijgen, zullen ze direct achter de mannen aan gaan. Er wordt opgeroepen om gegevens zoals kentekens te noteren en foto's te maken.

Brasserie 'Njoyz heeft gezelligste terras

BUSSUM – Brasserie 'Njoyz heeft het gezelligste terras van Bussum. Café 't Raedthuys en Strawberry Lounge behaalde de tweede en derde plek.

De ranglijst werd bepaald nadat er via de website Gezelligste Terras stemmen werden uitgebracht. De eerdergenoemde terrassen kregen de meeste stemmen.

Ook werd een tweede ranglijst samengesteld, gebaseerd op het gemiddelde waarderingscijfer. Die top drie wordt aangevoerd door Brasserie Drusius, gevolgd door Inn the Mood en Café 't Raedthuys.

Amersfoortsestraatweg weer open

De straat werd vlak voor het weekend weer geopend. Foto: Jessica de Jong

NAARDEN - Het kostte wat werk, maar de aannemer heeft de Amersfoortsestraatweg weer open gesteld. De weg werd vlak voor het weekend weer begaanbaar voor auto's. De weg was een week lang afgesloten.

De afgelopen week werd er gewerkt aan de weg. Vooral onder het wegdek moest er veel gebeuren.

Autobestuurders werden de afgelopen dagen over een andere route gestuurd, maar kunnen nu dus weer gewoon doorrijden.

NAARDEN - Het kostte wat werk, maar de aannemer heeft de Amersfoortsestraatweg weer open gesteld. De weg werd vlak voor het weekend weer begaanbaar voor auto's. De weg was een week lang afgesloten.

De afgelopen week werd er gewerkt aan de weg. Vooral onder het wegdek moest er veel gebeuren.

Autobestuurders werden de afgelopen dagen over een andere route gestuurd, maar kunnen nu dus weer gewoon doorrijden.

Web topvijf

1. In rouw om verlies Ingrid, Sophie, Fleur en Bente
2. Forse wolkbreuk zorgt voor wateroverlast
3. Brinklaan loopt onder, brandweer rukt massaal uit
4. Weerman: lokale wolkbreuken boven Bussum
5. Agenten gaan klusjesmannen aanpakken

Rondje Naardermeer met Gérard Buhr

NAARDEN / BUSSUM - Het Naardermeer is voor Gérard Buhr als het ware zijn tuin, zijn thuishaven, zijn wereld. Hij komt al ruim 50 jaar bijna dagelijks in het natuurgebied. Iedere dag fietst hij 40 kilometer. Onderweg geniet hij van vogels, van de natuur. Over zijn ervaringen schrijft hij wekelijks in zijn column 'Gérariteiten' in deze krant. Voor de gelegenheid toont hij aan de lezers graag zijn Naardermeer.

Verse pruimen voor het oprapen. Foto: Jessica de Jong

Gérard was een jaar of elf toen hij iedere ochtend rond 4.00 uur een achterbuurjongen fluitend op zijn fiets zag vertrekken. Op een ochtend kon hij zijn nieuwsgierigheid niet meer bedwingen en besloot hij achter de jongeman aan te fietsen. Dat vormde het begin van zowel een vriendschap met bioloog Albert Beintema alsmede Gérards liefde voor het Naardermeer. Met enige regelmaat bewonderden ze samen het natuurschoon. Dat kon dankzij Alberts relaties in de hoge kringen van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten. Ze waren in een uitzonderlijke positie om het Naardermeer te ontdekken. "Het was destijds absoluut verboden terrein met uitzondering voor een aantal wetenschappers." Inmiddels is de Bussumer 66 jaar en nog steeds komt hij dagelijks in en rondom het natuurgebied.

De fietstocht begint bij sportcentrum de Zandzee in Bussum. "Kun je hier fietsen huren? Dat wist ik helemaal niet", roept een opgetogen Gérard. Zijn shirt gaat uit, de verrekijker om zijn nek en hij is klaar voor vertrek. In een rustig tempo fietst hij op zijn stalen ros van 30 jaar oud via de Bussumerheide, langs de Gamma ('hier is wereldliteratuur geschreven door Frederik van Eeden') en langs het Luye Gat richting de Hilversumse Meent. "Daar wordt regelmatig de kwak gezien, dat is een soort nachtreiger," zegt hij. We komen langs het paardenpension BonBon van boer Bon. "Daar is een loods waarin een kerkuil negen eieren heeft gelegd." Het Naardermeer komt steeds dichterbij en dat is aan Gérard te merken. Hij wordt steeds enthousiaster en de nieuwtjes over vogels komen in rap tempo voorbij. We nemen een kijkje op de nieuwe kinderboerderij in de Hilversumse Meent, een plek waar hij nog nooit is geweest. "Leuk voor ouders met kleine kinderen, maar ik vind het wel zonde dat er steeds meer gebouwd wordt. Vanaf hier had je vroeger een prachtig weids uitzicht, maar daar in de verte staat nu weer een grote nieuwe boerderij."

Bij het gemaal genaamd de Hilversumse Ondermeent wijst hij op de kleinesten van de huiszwaluw, geplakt onder de windveren van het dak. "En onder het bruggetje broeden boerenzwaluwen." Aan de overkant van de sloot, waar Gérard regelmatig een eind verderop een verfrissende duik neemt, is een nog geen jaar geleden opgeworpen heuveltje. "Daar broeden voor het eerst in de wijde omgeving oeverzwaluwen, zeker twintig stuks. En ze hebben wel 60 jongen voortgebracht. Ik kan het weten, want ik heb ze zelf geteld", vertelt hij trots. De tocht gaat verder over het fietspad. De hoogspanningsmasten in de verte vindt hij niet erg detoneren in het gebied. "Die horen er gewoon bij. Ik heb regelmatig dode ganzen gevonden bij de masten. Als ze vers waren, dan nam ik ze mee naar huis om op te eten."

Vogelaars
Bij het laarzenpad stappen we van de fiets en daar treffen we flink wat vogelaars, allemaal vrienden en kennissen van Gérard. Ze hebben net kieviten, kemphanen en mantelmeeuwen gezien. "Dit is een moerasachtig plekje en daar komen heel veel vogels op af. Het is een echte hangplek voor vogelaars; zeker op zondagmiddag verzamelen we hier voor de laatste nieuwtjes en wetenswaardigheden."
Onder de vogelaars is Harry de Klein uit de Hilversumse Meent. Ook hij komt iedere dag naar de Bovenmeent, tegen het Naardermeer aan. "Alles in de natuur heeft mijn interesse. Dit jaar heb ik al ralreigers, een visarend en een zeearend gezien. Heel bijzonder is dat we onlangs 5 koereigers tegelijkertijd zagen die tussen de Limousinkoeien aan het rondscharrelen waren." Zodra Harry een speciale vogel ziet, laat hij dat weten op de website waarnemingen.nl. Ook hebben de vogelaars in het gebied een speciaal whatsappgroepje waardoor ze elkaar snel kunnen tippen. "Zoals laatste met die koereigers, dan zit iedereen die nog thuis is op hete kolen. De rest scheurt naar de plek van de waarneming. We willen dan allemaal die vogels zien."

De Visserij. Foto: jessica de jong
De vogelaars in het Naardermeer. Foto: jessica de jong
Ezel Lisa krijgt een bananenschil. Foto: jessica de jong
Gerard ontmoet tante Annie Mostert. Foto: jessica de jong
Kinderboerderij in de Hilversumse Meent. Foto: jessica de jong
Het gemaal bemaalt de Hilversumse Ondermeent. Foto: jessica de jong
Vijf koeireigers vliegen synchroon. Foto: Harry de Klein

Bij het Laarzenpad is een hangplek voor vogelaars

De fietstocht gaat via de Kreugerlaan verder naar Fort Uitermeer, waar je eventueel iets kunt drinken met uitzicht op de Vecht. We komen onderweg veel bekenden tegen van Gérard, zoals Joep die in het sluis/brugwachtershuisje woont. Ook ezel Lisa, die hij altijd wat bananenschillen voert, is een goede kennis van Gérard. We gaan de spoorbaan over en komen in de Keverdijksepolder. Daar vertelt hij honderduit over het oude plaatsje Keveren dat hier in vroegere tijden heeft gestaan. Gérard heeft naast de natuur ook een grote voorliefde voor geschiedenis. Hij heeft jarenlang het hele Gooi doorgezocht met zijn metaaldetector, op zoek naar historisch interessante voorwerpen. Ook jaren geleden bij de aanleg van knooppunt Muiderberg, waar we langsrijden, vertelt hij dat er historisch belangrijke vondsten zijn gedaan. "Er zijn honderden potscherven van aardewerk gevonden. Die scherven zijn geïmporteerd uit de wijde omstreken van Keulen. Ze zijn uit de vroege middeleeuwen en kwamen uit de plaatsen Pingsdorf, Badorf en Paffrath."

Pruimenbomen
De volgende korte stop maken we bij de Visserij, een prachtig plekje aan het water met ophaalbrug en picknicktafels. Vroeger werd er op paling gevist in het Naardermeer en op deze plek hing men de grote palingfuiken te drogen. "Mijn goede vriend Mark heeft op deze plek met toestemming met zijn metaaldetector enkele tientallen loden gewichten van de netten gevonden die minstens 150 jaar oud zijn." Momenteel staan de pruimenbomen op knappen. De rijpe vruchten liggen op de grond en daar doen zich atalantavlinders aan tegoed. Gérard zegt later terug te komen om pruimen mee te nemen om jam van te maken. Hij doet ook nog even zijn geheime recept uit de doeken, afkomstig uit Frankrijk waar hij zijn roots heeft liggen. "Je moet een handjevol pitten van de pruimen kraken en dat inwendige van die pitjes fijnmaken en door de jam roeren. Daar krijgt de jam een heerlijk amandelaroma van." Terwijl hij staat te vertellen ziet hij een motorrijder over het bruggetje rijden en wordt hij witheet van woede. De motorrijder kan rekenen op een stevige woordenwisseling met Gérard, want wie haalt het in zijn hoofd om hier met een motor te komen? "Het is hier een natuurgebied hoor", schreeuwt hij de motormuis na.

We fietsen verder naar de Machine, het oude stoomgemaal aan de Meerkade waar we tante Annie Mostert aantreffen. Deze dame is al bijna 90 jaar en ze woont al sinds 1947 aan de rand van het water van het Naardermeer. Haar man was vroeger rietsnijder, vandaar dat ze hier terechtkwam. Sinds tien jaar schenkt ze als ze zin heeft cola of een kopje koffie aan wandelaars. Gérard en tante Annie hebben elkaar nog nooit gezien, maar ze blijken vele kennissen te delen en daarnaast hebben ze hun gemeenschappelijke liefde voor het Naardermeer. "Ik was hier nog nooit 'binnen' geweest, maar ik weet zeker dat ik terugkom", roept Gérard als hij vol nieuwe energie weer doortrapt.

Het laatste stukje van de route gaat over een vrij saaie weg (de Overscheenseweg) naar Gasterij Stadzigt, vanwaar Natuurmomenten excursies organiseert. Op die plek worden ook de uitzendingen verzorgd van het radioprogramma Vroege Vogels. Het is een mooi uitgangspunt voor een wandel- of fietsroute of een vaartocht over het meer. Het terras zit vol mensen die genieten van een biologisch hapje of drankje. Gérard denkt daar heel anders over. Hij vindt het maar zo zo. Al die horeca is hem eigenlijk een doorn in het oog. Rust in het Naardermeer, dat is zijn credo. Alle initiatieven om mensen naar het natuurgebied te trekken keurt hij af. "Het verstoort de natuur. Ze zien het niet eens als er iets moois langsvliegt of -kruipt. Ze zorgen voor onrust bij de dieren. Ik vind het maar niks als die mensen naar het Naardermeer komen", zo besluit hij de fietstocht. We nemen afscheid en Gérard fietst snel weer terug naar zijn vrienden de vogelaars, want hij wil niet het risico lopen een mooie waarneming te missen.

10 / 20

Leefbaarder wijken

Meer dan 20 jaar ben ik bezig geweest aandacht te vragen voor de slechte toegankelijkheid van de openbare wegen voor invaliden. Aan gemeenten, provincie, de regionale -en de landelijke Gehandicaptenraad heb ik mijn bevindingen kenbaar gemaakt. De provincie reageerde direct positief met als gevolg dat de bushalten nu invalidevriendelijk zijn. Na een moeizame start is de gemeente zover dat bij renovatie van de wegen de toegankelijkheid voor mindervaliden wordt meegenomen. Nu de gemeente is ingedeeld in wijken met wijkraden ga ik wat Naarden betreft stoppen met reageren op gewenste en ongewenste aanpassingen. Dit zie ik nu als een onderdeel van het optimaliseren en behouden van de leefbaarheid door de wijkraden. Zeker nu ouderen langer in hun woning blijven is dit een must. Bedenk daarbij dat een drempel van 2 cm al een obstakel is voor iemand die een rollator nodig heeft voor ondersteuning. De Amersfoortsestraatweg is als voorrangsweg gewijzigd in voorrangskruisingen, dus blijft het een weg met voorrang, maar draagt nu bij aan duidelijkheid met betrekking tot de reeds geplande voorrangskruising op het Ruijsdaelplein. Jammer dat het voetpad voor de brug naar de Vesting is gewijzigd van vier naar drie tegels (90 cm). Voor een rolstoel is 90 cm de gewenste breedte voor een deur, maar bij een grotere afstand wordt deze breedte als onvriendelijk ervaren. Ook had ik graag gezien dat de AH de nieuwe zebraoversteek voor hun pand had doorgetrokken naar hun toegangsdeur. Zodat auto's, fietsers en voetgangers niet meer van dezelfde in- en uitrit gebruik hoeven te maken. Het probleem is het vervallen van 2 parkeerplaatsen waar ik meerdere oplossingen voor heb aangedragen.

Jan Weerdenburg, Naarden

11 / 20

NAARDEN – De zomervakantie is aangebroken. Veel Naarders zetten de komende tijd koers naar hun vakantiebestemming. Om deze leegloop een beetje te compenseren, vragen we een aantal inwoners om 'hun Naarden' in kaart te brengen. Deze week: Mark Overliese, wijkagent in Naarden sinds 2004.

Foto: Bob Awick

Mijn Naarden
"Als Amsterdams jochie van een jaar of tien, elf kwam ik met mijn ouders geregeld in Naarden. Met name Oud Valkeveen, het Vestingmuseum en het Amsterdams vakantiehuis waren populair. Ontzettend leuk om dan later daar te mogen werken. Een prachtig gebied met overwegend leuke inwoners."

Terrasje
"Ik zit het liefst op het bankje naast het voormalig stadhuis in de Marktstraat, hoewel dat in uniform niet veel gebeurt."

Leukste Naarder
"Ik heb niet echt een voorkeur voor één persoon maar als ik dan toch iemand moet noemen, is dat Lotte (fictieve naam), een 21 jarig Naardens meisje. Ze heeft al jaren psychische stoornissen en ik begeleid haar en haar ouders al een behoorlijk lange tijd. Het is me net eindelijk gelukt om een goede behandelplek voor haar te vinden. Haar energie om toch steeds weer door te gaan, vind ik bewonderenswaardig."

Dodenherdenking. Foto: Bob Awick
De sintintocht. Foto: Lisa van Dorp
Natuurgebied Naardermeer. Foto: Christian Pfeiffer
Vakantiekamp Vestingeiland. Foto: Lisa van Dorp

Gebouw
"
Ik vind vooral de bunkers, Vestingwallen en kazernes heel bijzonder. De militaire geschiedenis vind ik interessant. Dat mensen er nu nog steeds van genieten maakt het ook speciaal."

Winkel
"Mijn bruin brood met kaas haal ik altijd bij de supermarkt vlakbij bij het bureau."

Straat
"De Oud Huizerweg. Als ik veel heb om over na te denken, dan geeft deze weg mij rust. Bovendien is het een plek die ik ken vanuit mijn jeugd. Overigens vind ik het hele gebied rond Oud Valkeveen een bijzondere plek om te zijn."

Club
"Dan moet ik toch denken aan de vrijwilligersorganisaties die er in Naarden zijn. Opvallend dat zoveel mensen zich belangeloos inzetten voor verschillende evenementen. Voor mij gaat, met een kleine voorsprong, de Stichting Vestingeiland, op kop. De leiding gebruikt zijn eigen vakantiedagen om de kinderen te vermaken. Het idee erachter vind ik mooi."

Familie-uitje
"Ik kan er enorm van genieten om met mijn dochter door de straatjes in de Vesting te dwalen, een terrasje te pikken en dan een ijsje te eten."

Evenement
"Vanuit mijn functie als evenementencoördinator ben ik bij alle grote evenementen in Naarden: het carnaval, de sintintocht, de Matthäus Passion. Het meest indrukwekkend vind ik echter de dodenherdenking op 4 mei, waar ik ieder jaar namens de politie in ceremoniëel tenue bij aanwezig ben."

Groen
"Het Naardermeer. Als er ijs ligt, is het net een oud-Hollands schilderij."

Versa vrijwillgerscentrale

De Vrijwilligerscentrale is in verband met de vakantie van 7 juli tot 18 augustus 2014 gesloten. U kunt thuis de website raadplegen: www.versavrijwilligerscentrale.nl. Reageren kan via de website. Op deze website zijn heel verschillende vacatures voor vrijwilligers te vinden zoals werken met dieren, in de zorg en media, bij mensen thuis, voor een korte periode van een paar weken of een jaar en langer en alles hier tussenin.

Vanaf dinsdag 19 augustus kunt u bellen voor meer informatie naar 035-6938525. U kunt vanaf die datum langskomen op dinsdag- of donderdagochtend van 10.00-12.00 uur op de Huizerweg 54 in Bussum.

Filmhuis Bussum

DIE FRAU DES POLIZISTEN ontroert en onthutst door de, af en toe verstoorde, vredigheid in een jong gezin. CASSE-TÊTE CHINOIS is een vrolijke schets geworden van een rommelige midlifer, wiens hardop uitgesproken gedachten vaak grappig filosofisch uitpakken. In JOE verbeelden Nicolas Cage en Tye Sheridan overtuigend hoe onbeschut rauw het leven in een Texaans landschap kan zijn. In DEUX JOURS, UNE NUIT vergeet je dat Marion Cotillard acteert. Zo levensecht! EASTERN BOYS gaat over het moment dat een welgestelde vijftiger een jonge Oost-Europeaan op Gare du Nord oppikt voor seks. THE REUNION is de onthullende confrontatie door een kunstenares van haar vroegere pestkoppen. GRACE OF MONACO verbeeldt prinses Gracia en haar keuze uit twee levens: dat van filmster of van prinses van Monaco. FADING GIGOLO laat Woody Allen zich uitleven in een rol als kleine pooier in een New Yorkse komedie. JERSEY BOYS is een muzikale biografie van de vier jongens uit New Jersey die wereldberoemd werden als The Four Seasons. THE LOVE PUNCH gaat over twee mensen die als bejaarden samen een Franse zakenman te grazen nemen. ATTILA MARCEL is een vriendelijk-milde komedie van Sylvain Chomet.

'Fading Gigolo'. Foto: Filmhuis Bussum

Meer op www.filmhuisbussum.nl.

donderdag 31 juli

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur.

Orgelconcert

Herman van Vliet bespeelt het orgel van de Grote Kerk van Naarden. Op het programma staan onder meer werken van Bach, Bruckner en Dupré. Aanvang 20.15 uur, entree € 7,50.

vrijdag 1 augustus

Spelletjesmiddag

Elke vrijdagmiddag is er spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan van 14.00 – 16.00 uur. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld. Deelname € 1,- per middag.

Broodje Plus

Ruimte serveert weer Broodje Plus aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk. Vanaf 17.30 uur gaan de deuren open voor een kopje koffie of thee. Van 18.15 tot 19.15 uur wordt er een broodmaaltijd met soep en een snack geserveerd.

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk, een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur.

zaterdag 2 augustus

Kerk open

De Koepelkerk brengt deze maand bedevaartsoorden onder de aandacht. De kerk opent de eerste en derde zaterdag van de maand de deuren voor belangstellenden. Er wordt nu een tentoonstelling gehouden en een video getoond over bezoek aan bedevaartsoorden als Lourdes en Beauraing. De deuren zijn geopend tussen 12.00 en 15.00 uur.

maandag 4 augustus

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur.

Opticien in de Palmpit

Stoffer Optiek (opticien aan huis) komt van 10.00 –12.00 uur naar De Palmpit aan de Koekoeklaan. Hierbij kan men gratis de ogen op laten meten, de bril laten schoonmaken en stellen en vragen stellen over je ogen en/of de bril. Alles wat je normaal ook in een optiek doet. De toegang is gratis.

maandag 4 augustus tot vrijdag 8 augustus

Vesting Vliegveld

Dit jaar wordt het Vestingeiland omgebouwd tot Vesting Vliegveld. Kinderen van groep 5 tot en met groep 8 van basisscholen uit Naarden en omgeving kunnen hier onder andere hutten bouwen, broodjes bakken en zich verkleden. Op vrijdagavond is de finale van de talentenjacht en er is een kermis. Inschrijven via: www.vestingeiland.nl. Kosten: € 50,- per kind voor een week.

woensdag 6 augustus

Bustocht

De ANBO houdt een bustocht langs het IJsselmeer. Met een bezoek aan Elburg, een rondvaart en een high tea. Op de terugweg wordt er gestopt in Harderwijk. Kosten € 52,50 voor ANBO-leden, niet-leden betalen € 57,50. Aanmelden op 035-6913121.

donderdag 7 augustus

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur.

vrijdag 8 augustus

Spelletjesmiddag

Elke vrijdagmiddag is er spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan van 14.00 – 16.00 uur. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld. Deelname € 1,- per middag.

zondag 10 augustus

Orgelconcerten

Daniël Rouwkema, de organist van de Koepelkerk Bussum geeft op 10, 17, 24 en 31 augustus concerten op het Steinmeyer-orgel. Naast literatuur van grote componisten speelt Daniël Rouwkema improvisaties op thema's die door de concertbezoekers kunnen worden opgegeven. Aanvang 19.00 uur, entree per concert € 7,50.

maandag 11 augustus

Seniorencafé

De ANBO houdt elke maandagochtend tussen 10.30 en 12.00 uur een seniorencafé in restaurant Stokjes en Lepel aan de Nassaustraat. Op 11 augustus zal ouderenadviseur Annelies Heijen aanwezig zijn voor vragen en advies.

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur.

maandag 11 augustus tot vrijdag 15 augustus

Dancecamp

Dansschool Jelly Jam Dance houdt weer een dancecamp voor kinderen van 7 tot 12 jaar in Naarden. De hele week dansen, theater, spelletjes en een voorstelling maken. Opgeven op 06-41470469.

woensdag 13 augustus

Fietstocht

Bellefleur houdt een fietstocht. De tocht gaat deze keer over max. 40 kilometer. Onderweg wordt er gestopt om koffie of thee te drinken bij een restaurant. De tocht vertrekt om 11.00 uur vanaf Bellefleur aan de Mackaylaan.

donderdag 14 augustus

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur.

vrijdag 15 augustus

Spelletjesmiddag

Elke vrijdagmiddag is er spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan van 14.00 – 16.00 uur. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld. Deelname € 1,- per middag.

zondag 17 augustus

Soosmiddag

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 houdt weer een soosmiddag voor jong en oud. Het motto is om er met elkaar een gezellige middag van te maken. Dat kan door het bespelen van een muziekinstrument (piano aanwezig), het voordragen van een gedicht, een mop of leuke anekdote, gezellig met elkaar kletsen of een spelletje doen. Aanvang 14.30 uur, entree gratis.

maandag 18 augustus

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur.

dinsdag 19 augustus

Wandeltocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 wordt weer een wandeltocht gehouden o.l.v. Trudy Nederend. Start om 10.00 uur. De route en afstand zijn afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Ook rolstoelers met begeleiders zijn welkom. Deelname is gratis en op eigen risico.

15 / 20

19 / 20