NaarderNieuws

8 februari 2017

NaarderNieuws 8 februari 2017


'Wij willen wel de baas van Nederland worden'

NAARDEN - Ze willen wel de baas van Nederland worden. Maria (10), Melis (7) en Mats (7) hebben hun eigen ideeën op papier gezet en afgelopen weekend prijkte hun verkiezingsposter op het verkiezingsbord bij Naarden-Vesting.

"Het zijn goede ideeën waardoor het voor iedereen fijn wordt in Nederland", laten ze weten. De zus en broers kwamen op het idee toen ze door de Vesting fietsten en het halflege verkiezingsbord zagen. Het leverde een stortvloed aan vragen op aan hun vader, Herald Hofmeijer. Hofmeijer: "Ik heb uitgelegd dat we één keer in de vier jaar de baas van Nederland kiezen en dat mensen dan mogen stemmen wie dat wordt. En dat je dus moet zorgen dat mensen op je stemmen."

Drie punten: iedereen gelukkig, niet schelden en iedereen gelijk

Dat lieten ze zich geen twee keer zeggen. Na een korte discussie kwam er consensus over hoe ze het zouden aanpakken. Eerst werd er besproken wat ze belangrijk vonden en daarna mocht iedereen één idee inbrengen. Ook kwamen ze zelf met het idee om de krant te schrijven zodat meer mensen het zouden lezen. De punten waarmee ze kwamen verrasten Hofmeijer wel enigszins. Hij had zelf als voorzet het idee voor een grote speeltuin gegeven en ook had hij verwacht dat ze gratis snoep wel zagen zitten. Het werden punten van een heel andere orde dus: 1: iedereen gelukkig, 2: niet schelden, 3: iedereen gelijk.

Trots
Hofmeijer is uiteraard wel trots op zijn kinderen. "Er wordt thuis wel veel gesproken over maatschappelijke betrokkenheid. We vinden het belangrijk dat ze weten wat democratie is." Hij ondersteunt ze dan ook in hun ideeën. De poster is na twee dagen verregend en er hangt nog geen nieuwe. Maar met alle aandacht die er nu is laat hij weten dat er nu zeker weer een komt. Waarschijnlijk op het verkiezingsbord bij de school van twee van de jonge initiatiefnemertjes: de Rehobotschool.

Gemeenteraad versplintert

Nu 11 fracties op 31 zetels en 5 raadsleden weg in 13 maanden

door Christian Pfeiffer

GOOISE MEREN - Erik Pieter Vlaanderen is door de VVD uit de fractie gezet. De Muiderberger legt zijn raadszetel niet neer en zit dus nu op eigen titel in de raad. Weer een afsplitsing in de gemeenteraad die pas 13 maanden aan het werk is.

Er zijn nu 11 fracties op 31 zetels. De gemeenteraad telde na de verkiezingen nog acht fracties. Nadat René Sweijen en Han van Wees zich afscheidden van de GOP en VVD'er Jelmer Kruyt ook op eigen voet verder ging, waren er al twee fracties bij gekomen. Nu komt dus de Fractie Vlaanderen daar nog bij. De VVD-fractie krijgt daar nog een aardige dobber aan, want Erik Pieter is niet van plan uit de VVD te stappen. Hij ligt daarmee op ramkoers met zijn voormalige fractie. Daarnaast waren er al vijf raadsleden die om allerlei redenen uit de raad stapten. Alleen de CDA-fractie werkt nog met de raadsleden waarmee ze in januari 2016 begonnen.

Alle problemen hebben nog geen gevolgen voor de coalitie. De coalitie van VVD, D66, CDA en GL heeft met negentien zetels een ruime meerderheid. Maar het rommelt in de gemeenteraad: het gevoel van samenhang ontbreekt in de kersverse fusiegemeente.

Wethouder Marleen Sanderse moest twee weken geleden nog door het stof in het debat over de spoorwegovergang Comeniuslaan. Ze maakte haar excuses en voorkwam daarmee grotere problemen. "Het gemeentebestuur, maar ook de gemeenteraad kan zaken met meer zorgvuldigheid en helderheid aanpakken. Dat voorkomt zulke ophef en zorgt ervoor dat de burgers vertrouwen houden in het lokaal bestuur", zo concludeerde René Sweijen van splinterpartij Gewoon GooiseMeren toen al. Hij wisselde overigens zelf twee keer van partij.

Provincie pakt door: maximaal drie gemeenten

REGIO - De provincie Noord-Holland start de wettelijke procedure om het aantal gemeenten in de Gooi en Vechtstreek terug te dringen tot maximaal drie.

De provincie neemt de regie in het vormen van de combinaties. Anders duurt het te lang, vindt GS. En dat wordt een zware dobber, want Gooise Meren, Weesp, Wijdemeren, Laren, Blaricum, Huizen en Hilversum willen allemaal wat anders. Volgens de provincie is de herindeling nodig om de bestuurskracht te verbeteren. Vorig jaar bracht onderzoeksbureau Deloitte al het advies uit om te komen tot maximaal drie Gooise gemeenten. De provincie wil in 2019 een voorstel van de gemeenten hebben, anders grijpt ze in. Het besluit laat enige ruimte. Zo besluit de provincie na een eerste gespreksronde of de procedure voor enkele of alle gemeenten wordt voortgezet. Weesp is op zoek naar een partner en praat met Gooise Meren.

63

woonkamers doen zondag mee
aan het woonkamerfestival
Gluren met de Buren

Is het een rat... een muis... of misschien een steenmarter?

Kort geleden kwam de steenmarter na een spectaculaire stunt in het nieuws. Een paar dagen later kwam buurtgenoot Boetie met een doos vol elektradraad. Wat is het verband?

De stunt van de steenmarter vond plaats in Zwitserland, om precies te zijn in Saint-Denis Pouilly, in de buurt van Genève. De geleerden onder ons weten meteen wat daar is. Juist ja, de enorme deeltjesversneller met een doorsnede van 27 kilometer. Kostte miljarden en kost nog steeds miljoenen. Dus als een steenmarter, zelfs tot twee keer toe (wel een andere, hoor) daar aan de bekabeling gaat bijten, zijn de gevolgen gigantisch. Niet alleen moest het programma geheel buiten werking worden gezet, maar er moest ook weer heel diep in de buidel getast worden. En nu vriend Boetie. Zoals vaak komt hij langs als hij thuis weer eens heeft opgeruimd. Talloze spullen, bruikbare en onbruikbare, heeft hij in de loop der tijd naar de garage gebracht. Zo ook regelmatig tasjes of dozen vol met snoeren van computers, lampen, telefoonkabel en noem maar op waar elektradraad aan vastzit. Ik haal stekkers, schakelaars en aanverwante er af. Ik breng na verloop van tijd de hele zwik naar de oudijzerboer, waar het als branddraad op de weegschaal komt. Aan het laatste hoopje draad was iets vreemd. Overal zaten knaagsporen, tot op het naakte koper. Ik dacht onmiddellijk aan het verhaal van de steenmarter, maar dat kon niet. Deze marter is een rover en de spoortjes op de kabel waren duidelijk van een knaagdiertje. Dus helaas géén spannend vervolg.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. P. Barnard; Naarderheem 10.30 u. ds. A. Visser
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; za. 11/02 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H.J. Bodisco Massink
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB West W. de Zwijger College 10.30 u. ds. L.J.Th. Heuvelman
*PGB Sion W. de Zwijger College 08.55 u. ds. A. Visser en 17.00 u. ds. R.R. Eisinga
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum geen dienst, gezamenlijke dienst bij Remonstranten N-B
*Doopsgezinde Gemeente B-N geen dienst, gezamenlijke dienst bij Remonstranten N-B
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi geen dienst, gezamenlijke dienst in Hilversum
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 16/02 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. ds. S. de Jong

Weerbericht

Zonnige perioden, droog, lichte tot matige vorst in de nacht
Na een zachte start van februari schakelt het weer deze week wederom over naar een winters scenario. Boven Scandinavië ontwikkelt zich een krachtig blokkerend hogedrukgebied. Het genereert een oostelijke luchtstroming met aanvoer van droge koude, continentale lucht. Diepvrieskou gaat ons echter niet bereiken. Het blijft bij lichte tot matige vorst in de nacht.

Donderdag + vrijdag
Voor beide dagen wordt droog weer verwacht met zonnige perioden en ook kans op enkele wolkenvelden. De lucht is droog, maar heel lokaal kan in de nacht mist ontstaan. Het is koud winterweer. In de nacht en vroege ochtend schommelt de temperatuur rond -6 à -7 graden, overdag oplopend tot rond het vriespunt in de middag. Er waait een meest matige oostenwind.

Het weekeinde
Ook in het weekeinde houdt het droge koude winterweer aan. Er kan in de nacht plaatselijk mist ontstaan. Er is kans op zonneschijn, maar regionaal kan het weerbeeld soms ook door wolkenvelden worden overheerst. De minimumtemperatuur in de nacht en vroege ochtend ligt omstreeks -5 graden, overdag stijgend tot +3 graden. Er waait een matige oostenwind.

Weetje
Januari 2017 was koud met een gemiddelde dag- en nachttemperatuur van 1.6 graden, tegen 3.1 graden als langjarig gemiddelde. In deze eeuw waren alleen januari 2009 (0.8 graden) en januari 2010 (-0.5 graden) kouder. Januari 2017 was verder aan de droge kant en vooral zeer zonnig (85 uur). Normaal is 60 uur. In deze eeuw was januari 2009 het zonnigst (100 uur).

Een uitgelezen boek

Verhalen uit de Vaderlandsche Geschiedenis

Dit boek is door onze (over)grootouders verslonden toen ze nog kind waren! Gerritje Boerhout kreeg het op 22 Juli 1910 op haar 11e verjaardag van haar ouders.

Zo staat dat in schoonschrift voorin in dit puntgave, gebonden boek van schrijver Pieter Louwerse, waarvan deze eerste druk in 1908 uitkwam. Hij was onderwijzer en schreef al veertig jaar verhalen voor kinderen. In 1909 overleed de dove schrijver na een tramongeluk op 68-jarige leeftijd. Het boek met 80 verhalen op 512 bladzijden bevat ook nog eens 16 tekeningen van verschillende tekenaars, waarvan 6 in kleur. Het laatste verhaal heet 'De troffel kwam te laat'. De titel slaat om het bouwwerk van verweerde stenen en verstoven metselkalk dat van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden in 1815 werd gemaakt en dat snel weer instortte. P. van Belkum Az in Zutphen was de uitgever.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 14 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Bekeuringen
Deze week las ik de reactie van H. Jansen op de korte politiecontrole op de Laarderweg/Nieuwstraat/Prinsenstraat, die leidde tot 15 bekeuringen. Ik ben het hier volkomen mee eens. Daarnaast vind ik het nogal kinderachtig dat de controle gehouden werd om 8 uur 's ochtends. Gevolg: vele scholieren werden bekeurd. Waarom werd niet eerst een waarschuwing uitgedeeld? Dit is wel erg makkelijk geld verdienen zo. Natuurlijk: door rood rijden mag niet, maar op dit punt in Bussum is het stoplicht voor de fietsers helemaal niet nodig. Sterker nog: bijna iedereen (dus niet alleen scholieren) rijdt hier door het rode licht. Is er ook nog op andere tijdstippen gecontroleerd? Laat de politie zich voortaan bezighouden met echt belangrijke zaken in plaats van dit soort onnodige acties!

Rob Rietdijk

Vanaf woensdag 8 februari zendt GooiTV de volgende programma's uit:

- TV Magazine met o.a. aanpassing kruising Brinklaan/Nassaulaan, Kleintje Carnaval met de Erwtenschieters en huldiging redders Nieuw-Loosdrecht.

- RegioHub gaat deze week over project FIT, over hulpmiddelen voor dementerende ouderen.

VVD zet flamboyante E.P. Vlaanderen op straat

'Hij past niet bij de politiek die de VVD wenst te voeren'

Lokale politiek. VVD'er Erik Pieter Vlaanderen is er altijd en heeft zijn woordje klaar. Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

MUIDERBERG - Je houdt van zijn stijl of je moet er niks van hebben. Raadslid en Muiderberger Erik Pieter Vlaanderen is door de VVD-fractie van Gooise Meren op straat geknikkerd. Niet geheel onverwachts. Een botsing van culturen?

Erik Pieter (EP voor intimi) Vlaanderen is zeker niet onomstreden. Al meer dan twintig jaar speelt hij een duidelijke rol voor de VVD. Eerst als boegbeeld in de Muider gemeenteraad en sinds vorig jaar in de raad van Gooise Meren. Met 311 voorkeurstemmen werd hij gekozen vanaf een onverkiesbare plek op de kieslijst. In perspectief: 53 procent van de Muiderbergse en 35 procent van de Muidense VVD-stemmers koos voor Vlaanderen.

Fractievoorzitter Luijten: 'Er zijn grenzen overschreden'

Die stemmen zijn voor hem de graadmeter van zijn mandaat als volksvertegenwoordiger. Een bewuste keuze, volgens Vlaanderen, omdat hij het op eigen kracht wil doen. Maar het is ook een slimme zet om een eigen koers binnen de fractie met een afwijkend standpunt te rechtvaardigen. Hij stelt het heel simpel. "Als ik niet meer met voorkeurstemmen gekozen word, moet ik met pensioen."

Dat vertrouwen van de kiezer is heilig voor hem en wat hij heeft beloofd, dat komt hij na. Daarmee verklaart hij ook zijn soms eigenzinnige stemgedrag binnen zijn eigen VVD-fractie.
Hij kan verschrikkelijk direct zijn, bij het botte af. "Dat had ik ook al die jaren al in Muiden. Dat is mijn manier. Eerlijkheid en oprechtheid staan centraal. Als ik iets vind, zeg ik dat ook. Dat moet kunnen. Maar het bestuur vindt dat niet de juiste stijl." Hij zou wethouder Marleen Sanderse onlangs tot tranen gedreven hebben. Onder meer dit voorval raakte de gehele VVD-fractie. Zij kunnen Vlaanderen niet meer verdedigen. "Er zijn grenzen overschreden", aldus fractievoorzitter Alexander Luijten.

Vlaanderen is dan uit de fractie, hij is nog gewoon VVD'er. "Ik weet dat er VVD'ers op mij gestemd hebben bij de verkiezingen. Ik weet ook dat er niet-VVD'ers op mij gestemd hebben. Als ik vrijwillig uit de partij zou stappen, zou ik mijn raadszetel moeten opgeven en dan moet ik mensen teleurstellen." De liberalen laten weten dat de "toon van Vlaanderen niet past bij de politiek die de VVD wenst te voeren".

De Muiderberger denkt daar anders over. "Ik heb niks misdaan, als dat wel het geval zou zijn geweest zou ik de eerste zijn die dat toe zou geven en mijn consequenties eraan zou verbinden. Maar dat is hier niet het geval."

Wethouder Sanderse zou door hem tot tranen gedreven zijn

Mocht de VVD geen Erik Pieter Vlaanderen meer in de gelederen willen hebben, dan moet dat via een algemene ledenvergadering worden geregeld. Aan stoppen denkt Vlaanderen niet. "Als mijn partij (VVD-red.) het wil, dan ben ik in 2018 gewoon beschikbaar voor de verkiezingen."
De breuk tussen de VVD en Vlaanderen kan ook duidelijk als een botsing van culturen worden gezien. Vlaanderen: "We hebben besloten elkaar niet nodeloos te bekritiseren, en, laat ik mijn woorden wat zorgvuldig kiezen: de bestuursstal in Bussum is wat burgerlijk en regentesk."

Lars Voskuil naar provincie

Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN - PvdA'er Lars Voskuil gaat voor Provinciale Staten aan de slag. De Naarder neemt de zetel van de tot gedeputeerde benoemde Adnan Tekin over en werd maandag benoemd.

Voskuil was al duo-commissielid van de Statencommissie Ruimte, Wonen en Water en was namens de PvdA woordvoerder op het gebied van ruimte en wonen. De Naarder doet, met dezelfde portefeuille, nu dus een stapje omhoog.

Naast het werk voor Provinciale Staten blijft Lars Voskuil ook gewoon raadslid en fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad.

Aantal misdrijven afgelopen jaar gedaald

GOOISE MEREN - Er hebben het afgelopen jaar minder misdrijven plaatsgevonden dan het jaar daarvoor. Het totale aantal daalde het afgelopen jaar voor de hele gemeente Gooise Meren met zeven procent.

Dat maakt de gemeente bekend aan de hand van de laatste gegevens van de politie.

Er vonden afgelopen jaar 2.658 misdrijven plaats. Een jaar eerder waren dat er nog 2.853. Dat was toen ook al een stuk lager dan weer een jaar eerder. Er mag dus gesproken worden van een dalende trend.

De gemeente scoort op veel vlakken beter dan een jaar geleden. Vooral het aantal autokraken (-23%), fietsendiefstallen (-27%) en het aantal zakkenrollen (-26%) nam af. Daarnaast daalde het aantal woninginbraken (-8%) een beetje.

Wel steeg het aantal geweldsmisdrijven (+22%) en het aantal vernielingen (+13%).

Bewoners konden cv-brand zelf blussen

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Het liep gelukkig met een sisser af. Bewoners aan de Smidtstraat werden maandag opgeschrikt door een brandende cv-ketel op hun zolder. Gelukkig konden ze de brand zelf blussen en hoefde de brandweer alleen de zolder te controleren. Die werd vrijgegeven en de bewoners mochten snel weer terugkeren. De bewoners hadden wel wat rook ingeademd en werden daarom gecontroleerd door ambulancepersoneel. Verder bleven ze ongedeerd.

Heleen Sluijs

Adviseur Sociaal Ondernemen, bestuurslid Wereldwinkel Bussum, woont in Naarden sinds 12 jaar, 51 jaar

Wat doe je als adviseur sociaal ondernemen?
"Ik beoordeel alle processen binnen een bedrijf op kwaliteit en duurzaamheid."

Waar in Gooise Meren kom je graag?
"Bij Spagettiamo, filmhuis, boekhandel Los en natuurlijk de Wereldwinkel Bussum."

Je bent actief bij de Wereldwinkel?
"Ik ben sinds kort bestuurslid. Ik vind dat de Wereldwinkel een prachtig assortiment heeft dat een veel groter publiek aanspreekt dan dat er nu komt. De Wereldwinkel wordt door sommige mensen als stoffig ervaren. Dat is het zeker niet. Het is een bijzondere cadeauwinkel waar je op een makkelijke manier maatschappelijk betrokken kunt zijn."

Favoriete cadeautje?
"De slinger met hartjes uit Bangladesh."

Wat doe je in je vrije tijd?
"Ik tennis bij Bosheim en in de zomer ga ik graag skeeleren."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Ik lees alles over Rome. Daar raak ik gewoon niet over uitgelezen. Ik bezoek de stad zeker twee keer per jaar, meestal meer. Rome heeft voor mij alles: zon, zee, bergen, oudheid, moderne kunst, mode, vriendelijke mensen, goed eten. Rome verveelt nooit."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Uit eten bij Loetje of Faulk in Bussum."

En met een miljoen?
"Een fonds opzetten om vluchtelingen te betrekken bij duurzaamheid in de gemeente."

Goed gesprek?
"Met Boudewijn Poelmann, oprichter van de Postcodeloterij. Ik ben enorme fan van hem. Dit is een van de grootste charitatieve organisaties ter wereld die miljarden schenkt aan goede doelen. Deze charismatische man is ongelofelijk onderbelicht en ondergewaardeerd."

Een dag de burgemeester?
"Dan geef ik meer aandacht voor mooiere speeltuinen van hout in plaats van metaal."

Rijkeluisproblemen door de bril van cabaretier Youp van 't Hek

Perikelen Emmaschool ook in landelijke kranten

Youp groeide op in 't Gooi. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Youp van 't Hek fileert de bewoners van Het Spiegel die zich tegen de komst van de Emmaschool keren. "Ik kreeg zielsveel medelijden met de Bussumse gemeenteraadsleden die dit soort rijkemensengezeik serieus moeten behandelen", schreef hij dit weekend in zijn column in het NRC.

De basisschool zou naar de Graaf Florislaan moeten verhuizen, maar omwonenden procederen daartegen. Youp kan daar niet bij. Een "kakkersprobleempje", zo trekt hij van leer. "Ze muiten tegen een schooltje. Een schooltje met vierhonderd kinderen. Daar hebben ze in Het Spiegel last van. Dan worden hun veel te grote stulpjes minder waard."

In hetzelfde NRC verscheen eerder deze week ook al een column van Jutta Chorus over de kwestie rond de Emmaschool. Zij gaf haar kijk op de zaak onder de titel 'Geen spelende kinderen in onze buurt!'

Zowel de voor- als tegenstanders van de verhuizing van de Emmaschool naar de Graaf Florislaan hebben nog niet op de twee columns gereageerd.

Meldpunt rookoverlast

GOOISE MEREN - GroenLinks Gooise Meren komt met een meldpunt om overlast van houtrook te melden. De fractie wil graag in kaart brengen hoeveel mensen hier overlast van ervaren. Doel is om nog voor de zomer de gegevens in een rapport te vermelden en aan het college te overhandigen.

Fractievoorzitter Jan Portengen: "Meer dan 12% van de Nederlandse bevolking last heeft van de stank van houtstook, dat is officieel vastgesteld. Wij denken dat veel meer mensen hier last van hebben, maar dat velen het niet officieel melden. Dat is wel belangrijk, want alleen als zo veel mogelijk mensen melding maken kan er actie ondernomen worden." Overigens zegt GroenLinks geen verbod te willen op houtkachels. Wel pleiten ze voor bewustwording. "Je moet bewust stoken."

Fractieleden van GroenLinks zeggen regelmatig aangesproken te worden door bezorgde inwoners die overlast ervaren.

Verkeers-borden gejat

NAARDEN - Een groepje jongens heeft afgelopen zondag verkeersborden gestolen. Dat meldt de politie.

Enkele bewoners zagen dat de jongens verkeersborden namen en alarmeerden de politie. Agenten konden de jongens al snel opsporen toen ze een verkeersbord in een mandje van een fiets zagen zitten.

Eén van de jongens kon worden aangehouden. De jongen, een Laarder (25), heeft een proces verbaal gekregen vanwege baldadigheid.

Van de lezers

Ook reageren op het nieuws? Mail naar redactie@naardernieuws.nl

Feestverlichting
Ieder jaar wordt er vanaf november tot februari door de Ondernemersvereniging Naarden-Vesting in de Marktstraat en Cattenhagestraat in de Vesting feestverlichting opgehangen. De ondernemers in de Vesting doen dit in samenwerking met de gemeente. De ondernemers dragen het grootste deel van deze kosten. Een deel wordt door de bewoners gesponsord via de melkbus bij Ruijsdael Op 't Hoekje en via overboekingen naar de bankrekening. Ook dit jaar is er weer ruim 700 euro bijgedragen door de bewoners. De ondernemersvereniging wil deze betrokken bewoners daarvoor heel hartelijk bedanken.

Namens de OVNV, Erik Klein Woolthuis, Penningmeester

Afvalproblemen worden snel opgelost

Over drie weken is de tijdelijke vuilcontainer weer weg.

NAARDEN - Als het goed is hebben de omwonenden van de Churchillstraat binnenkort één ergernis minder: de grijze vuilcontainer die daar sinds eind van het jaar staat, verdwijnt.

En daarmee zijn de bergen afval die ernaast gedumpt worden ook verleden tijd. De container was daar tijdelijk geplaatst in verband met rioolwerkzaamheden. De buurt is inmiddels voorzien van ondergrondse containers en/of minicontainers. Tot die tijd leegt de GAD de container vaker en wordt er ook meer gecontroleerd.

'Blij met de prijs, maar belangrijker is dat er meer jeugd kan hockeyen'

Hans Otten is landelijke KNHB Vrijwilliger 2016

Hans Otten is nog regelmatig supporter bij de jeugd. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Hij is er nog steeds een beetje beduusd van. Hans Otten werd eind januari op het Nationaal Hockeycongres uitgeroepen tot landelijke KNHB Vrijwilliger 2016. Hans zet zich al jaren in voor Hockeyclub Naarden en met name voor de jeugd en dat moest maar eens beloond worden, vonden de mensen om hem heen.

"Ik heb zo veel reacties gekregen, het lijkt wel alsof ik een lintje heb gekregen." De vrijwilligerstrofee heeft inmiddels een plekje gekregen op de schouw in huize Otten. Een woordvoerder van Hockeyclub Naarden laat weten dat ze supertrots zijn op Otten. "Het leuke was dat Hans helemaal niets in de gaten had." Hans was inderdaad onder valse voorwendselen meegelokt naar het congres. Iedereen zat in het complot: zijn vrouw, kinderen en het bestuur van de Naarder hockeyclub.

Otten kreeg de vrijwilligerstrofee niet zomaar. Het bestuurslid breedtehockey zet zich al jaren in voor de club én voor de jeugd en dan met name de breedtehockey. Vooral zijn vernieuwende denken en het feit dat hij verder kijkt dan zijn eigen club maakt hem bijzonder, volgens de KNHB. Tel daarbij op dat hij zich al tien jaar lang zo'n 20 uur per week inzet voor de hockeyende jeugd, dan komt de nominatie en 'de winst' niet echt uit de lucht vallen. Naast een trofee ontving Hans ook nog een cheque van 5000 euro. Die is voor de club en komt uiteraard bij de jeugd terecht.

'De D7-spelers moeten net zo'n plezier kunnen hebben als de B1'

Zondaghockey
Hans is een van de grondleggers van de zondagcompetitie. Tien jaar geleden richtte hij samen met een clubje ouders Keramikos op, 'de hockeyclub zonder veld'. Hans: "Veel kinderen stonden op een wachtlijst en konden niet hockeyen."

Meer verenigingen
In eerste instantie huurden ze op zondagochtend een veld bij Hockeyclub Naarden om te trainen. Toen andere verenigingen met een wachtlijst ook interesse toonden, werd er een competitie opgezet. Inmiddels is de zondagcompetitie niet meer weg te denken. Het feit dat Hans zo veel kinderen blij maakt speelt voor hem een grote rol. Zo'n 85% van de club speelt breedtehockey, 15% zit in de selectie of in een lijnteam. Hans: "Ik vond en vind het belangrijk dat meisjes en jongens uit de D7 net zo veel plezier hebben als iemand uit de B1." Dat neemt niet weg dat hij net zo hard staat te juichen bij een kampioenschap van de B1 als een eerste gewonnen wedstrijd van een lager spelend (breedte)team.

Pilot jeugd op zondag
Met de zondaghockey zit het dus wel goed. Waar Hans zich nu vooral voor inzet is de pilot 'jeugd op zondag'. Een idee dat ook uit zijn koker komt. Kort gezegd komt het hierop neer: elk C- en D- jeugdteam dat op de zaterdag speelt, speelt maximaal twee keer per seizoen een wedstrijd op zondag. Hiermee wordt ruimte gecreëerd voor doorstroming van flink wat zondagteams. Hans: "Wat je ziet is dat zodra de jeugd de middelbareschoolleeftijd bereikt ze spelen op zaterdag leuker vinden."

De pilot loopt intussen al een jaar en is nog niet definitief. Hans maakte op het congres toen hij de trofee ontving wel duidelijk dat hij verwachtte dat de pilot geen pilot meer zou zijn. "Je kunt het niet maken om mij die prijs te geven en de pilot niet definitief te maken." Want zo veel mogelijk jeugd de kans bieden om te hockeyen gaat bij hem voor alles. "Ik zou de prijs zo inruilen voor het definitief maken van de pilot."

Volgende stap voor Woongroep Bussum

Na de zomer verhuizen 23 jong volwassenen naar de Olmenlaan

De jongeren kunnen niet wachten tot ze gaan verhuizen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Nog een paar maanden wachten en dan kunnen de 23 jong volwassenen hun intrek nemen in Woongroep Bussum. Afgelopen maandag werd het contract getekend met zorgorganisatie Amerpoort onder toeziend oog van een groot deel van de toekomstige bewoners.

Na de zomervakantie is het zover, dan kunnen deze jong volwassenen met een licht verstandelijke beperking hun appartement aan de Olmenlaan betrekken. Zorgorganisatie Amerpoort gaat dus de 24-uurs zorg verlenen. Veel jongeren hebben een eigen programma voor dagbesteding en die staat daar verder los van. Eén van de ouders laat weten veel vertrouwen te hebben in Amerpoort. Ze hebben de afgelopen jaren veel woongroepen bezocht. "We hoorden overal positieve verhalen over hen en je kon zien dat ze veel ervaring hebben met dit soort woongroepen.

Acties
De woongroep is dan een feit, er is nog wel geld nodig. Afgelopen periode werden er al diverse acties georganiseerd en de komende tijd staan er ook nog een aantal gepland.

PLUS boodschappenpakketten voor de voedselbank

NAARDEN - De zegeltjesactie van supermarkt PLUS Bos is al een groot succes voor de Voedselbank Naarden, Bussum, Hilversumse Meent. Dankzij het sparen kon de voedselbank al 175 pakketten meenemen. Ze zijn zeer dankbaar. Ook over de medewerking en spaaractie van PLUS Bos zijn ze zeer te spreken. "Iedereen die een gratis zegel krijgt bij tien euro aan boodschappen kan deze in een bakje leggen. Maar ook volle spaarkaarten zijn welkom. De gratis dozen zitten vol met boodschappen ter waarde van 50 euro." De actie is tot zaterdag 25 februari.

Fotogram zal voortaan het festival-OFF organiseren

Erik-Jan Geniets geeft stokje door

Detrixhe en Geniets in 2015.

door Jessica de Jong

NAARDEN - Het FotoFestival Naarden Festival-OFF zal vanaf dit jaar langzaamaan worden overgedragen aan Fotogram. Organisator Erik-Jan Geniets uit Naarden vertelt dat hij blij is dat voor hem nu de verplichting wegvalt en het festival gegarandeerd door kan gaan.

Het FotoFestival Naarden Festival-OFF is een verzameling van alle, dus zowel beroeps als amateur, fotografen die op eigen initiatief een expositie inrichten tijdens het FotoFestival Naarden. Ze zoeken zelf een locatie en richten zelf hun expositie in, of zoeken daar een (individuele) sponsor voor. Iedereen kan meedoen, er is geen ballotage.

Beroepsfotograaf Erik-Jan heeft sinds 1995 het festival georganiseerd. De afgelopen jaren deed hij dat samen met vrijetijdsfotograaf Frank Detrixhe.

'Frank is recent overleden. Hij exposeerde al sinds 1991 op het OFF-festival'

"Frank is recent overleden. De laatste maanden had hij zich al teruggetrokken uit de organisatie. Hoewel dit meespeelt, was dit niet de grootste aanleiding om ermee te stoppen. Het speelde al een tijdje. Ik heb met name niet zo veel zin om alle techniek bij te houden om de website goed te kunnen onderhouden. Dat kost veel tijd. Bovendien vind ik het na 22 jaar ook goed dat iemand anders het kan overnemen." Het Festival-OFF in Naarden bestaat sinds het tweede FotoFestival in 1991. Toen was het Fotogroep Delta-F dat op de Markstraat in een etalage hun expositie hadden onder de naam 'Festival-OFF'. Frank Detrixhe zat onder anderen in dit fotocollectief.

Fotogram is een instituut dat meer dan 30 jaar bestaat. Fotogram organiseert cursussen, korte workshops, seminars, lezingen, fotoreizen en exposities. In september 2017 start Fotogram een nieuwe, vakgerichte mbo-opleiding. "Deze partij garandeert dat het festival doorgaat. Ze hebben de mensen en de middelen om het mogelijk te maken. Ik heb er dus alle vertrouwen in. De komende editie zal ik ze nog wat ondersteunen."

Het vijftiende FotoFestival Naarden Festival-OFF wordt gehouden van 20 mei tot 18 juni, tegelijk met het Fotofestival Naarden. Fotogram begint deze editie ook met allerlei nieuwe zaken. Zo zullen er korte workshops komen zoals 'Smartphonefotografie' en 'Portret'. Deze workshops zijn in de buurt van een expositie met hetzelfde thema.

'Fotogram heeft de mensen en de middelen om alles te organiseren'

Er zullen ook verscheidene portfoliobesprekingen en lezingen worden gehouden. Daarnaast zullen er verschillende conceptexposities van bekende gastdocenten van Fotogram te bewonderen zijn.
Tot slot is 10 juni de datum waarop de nominaties van de Fotogram Prijs 2017 bekend worden gemaakt in het Vestinghotel. Aanmelden hiervoor kan nog tot 1 mei via fotogram.nl.

Locaties voor bouwen huurwoningen onduidelijk

GOOISE MEREN - Bouwen voor de onderkant van de markt, dat vinden zowel de raadsleden als de woningbouwcorporaties een goed idee. Het is alleen nog niet duidelijk waar die goedkope woningen dan moeten komen. En hoe de gemeente gaat afdwingen dat de doelstellingen worden behaald.

De raad besprak vorig week woensdagavond de regionale woonvisie. Hierna zal pas een lokale woonvisie worden opgesteld. De raadsleden hadden veel vragen voor wethouder Sanderse. Met name leven er zorgen over het percentage goedkope woningen dat gebouwd kan worden. Het betreft dan woningen tot 710 euro huur per maand of 180.000 euro koop.

Voordat kan worden voldaan aan de roep om meer sociale huurwoningen is een onderzoek nodig. Wat is haalbaar, waar zit capaciteit? De wethouder belooft binnenkort te komen met een kaart waarop de bouwlocaties duidelijk worden. "Iedereen begrijpt dat wij in Gooise Meren geen grote bouwgronden hebben en dat wij geen ontwikkelgemeente zijn. We moeten het doen met veel kleine en een paar grote bouwgronden die we hebben of moeten deze aankopen van particulieren."

Prijzen voor vrijwilligers vanaf 2018

GOOISE MEREN - Er gaan pas volgend jaar weer gemeentelijke onderscheidingen worden uitgereikt. Dat laat de gemeente weten na raadsvragen van Jelmer Kruyt.

Bussum, Naarden en Muiden reikten elk jaar respectievelijk de Kleine Johannes, het Naardens Compliment en de Muider Roemer uit aan mensen die zich vrijwillig inzetten voor de gemeente, maar sinds de gemeentefusie tot Gooise Meren is dat er nog niet van gekomen. Dat heeft er volgens de gemeente mede mee te maken dat er door omstandigheden nog geen nieuwjaarsreceptie van de gemeente is geweest. Daar worden de gemeentelijke onderscheidingen elk jaar uitgereikt.

De gemeente laat nu weten dat het volgend jaar hoe dan ook wel weer gaat gebeuren. Vanaf komend voorjaar tot september kunnen bewoners weer betrokken burgers aandragen voor een gemeentelijke onderscheiding. Een jury maakt vervolgens rond oktober/november de keuze wie een gemeentelijke onderscheiding krijgt uitgereikt.

Deen beklad met antisemitische leuzen

BUSSUM - Onbekenden hebben vorige week woensdag de gevel van supermarkt Deen aan de Laarderweg in Bussum beklad met antisemitische teksten. Klanten van de winkel reageren geschokt en ook de bedrijfsleider noemt de teksten 'walgelijk'.

De politie Gooise Meren liet op Facebook weten dat de teksten zeer schokkend zijn. Zo stond er 'Kill all jews' en waren er hakenkruizen getekend op de muur. "De maker van de teksten weet kennelijk niet wat hij de mensen aandoet."

Voorbijgangers en klanten van de Deen reageren geschokt en vragen de bedrijfsleider van de supermarkt om uitleg. "Die kan ik hen niet geven. Ik weet ook niet wie hierachter zit en waarom. Het is heel schokkend", verklaart hij tegen NH Nieuws.

De politie vermoedt dat de teksten al in de nacht van maandag op dinsdag op het pand zijn gezet en is op zoek naar mensen die eventueel iets gezien hebben. Getuigen kunnen zich melden via 0900-8844.

Afrondende gesprekken Action

BUSSUM - De gesprekken om de verkeersdoorstroming rond de Action aan de Slochterenlaan te verbeteren, verkeren in een afrondende fase. Er wordt gekeken of er maatregelen genomen kunnen gaan worden en vanaf wanneer deze kunnen gaan geleden.

Er moet een stopverbod gaan gelden in de straat en de bocht van de Slochterenlaan moet worden aangepakt. Dat moet voorkomen dat auto's stoppen en omkeren. Er moeten ook maatregelen genomen gaan worden voor de Action zelf: de zaak mag geen vrachten meer laden en lossen rond het begin en eind van de schooltijden. De vrachtwagens met goederen zetten de straat nu steeds deels vast en dat zorgt voor gevaar. Alle maatregelen moeten ervoor zorgen dat het verkeer aan de Slochterenlaan beter gestroomlijnd wordt.

De gemeente laat weten dat er momenteel nog gesproken wordt met alle belanghebbenden over de te nemen maatregelen en kan nog geen datum geven voor wanneer de maatregelen kunnen ingaan, maar geeft wel aan dat er momenteel afrondende gesprekken worden gevoerd.

Het verkeer rond de Action zorgt al langer voor problemen en buurtbewoners doen hier regelmatig hun beklag over.

Spieghelavonden met Jacob Bogaart

400 jaar Nederlandse klaviermuziek gevangen in acht cd's

5 uur studeren per dag is standaard, voor grote concerten gaat het omhoog 8 tot 9 uur. Foto: Yvette de Vries

door Yvette de Vries

BUSSUM - Niemand minder dan Jacob Bogaart neemt dit seizoen de muziekspecial van de Spieghelavonden voor zijn rekening. Deze bevlogen en zeer getalenteerde pianist wordt tot buiten de grenzen van ons land geroemd om zijn megaproject dat resulteerde in een acht cd's tellende box met klavierstukken van Nederlandse componisten: 'The art of Dutch Keyboard Music'.

Zelf besteedde hij zo'n 35 jaar aan het in kaart brengen van 400 jaar Nederlandse klaviermuziek. Hij struinde stad en land af, groef zich in in bibliotheken en bestudeerde en speelde vele honderden muziekstukken. Hiervan kregen er 120 een eervol plekje op een van de acht cd's.

'Belangrijk bij de keuze was de kwaliteit en dat ik er iets mee kon'

"Monnikenwerk", betitelde Bob Krikke, organisator van de Spieghelavonden het onlangs. Reden voor hem om een reeks avonden te organiseren met Bogaart in de hoofdrol.

De aanleiding voor dit project van Bogaart was een ogenschijnlijk eenvoudig verzoek van Sieuwert Venster. Die vroeg Bogaart om 'wat passende muziek' voor bij de door hem te organiseren tentoonstelling over kunst rond 1900. Ze doken samen de archieven van het Haagse Gemeentemuseum in en vanaf dat moment was Bogaart niet meer te stoppen. Hoewel hij niet bekend was met de Nederlandse muziek door zijn studies in het buitenland was zijn nieuwsgierigheid wel geprikkeld. "Ik had meer de behoefte om eens te grasduinen in wat er allemaal lag te verstoffen in bibliotheken en musea. Veel was verdwenen, weggestopt op planken en er werd nauwelijks naar omgekeken."

Dat er vanaf officiële zijde geen belangstelling en ook geen financieringsmogelijkheden voor het project waren, betreurt hij. Het weerhield hem er niet van om het project toch op te pakken en te voltooien. "Het Nederlands cultureel erfgoed is nu een belangrijk document rijker geworden", concludeert hij.

Dat er weinig interesse in of bekend is over Nederlandse klaviermuziek is niet zo verwonderlijk. "Het talent was er wel, denk aan Hendrik Andriessen, Dirk Schäfer, Alphons Diepenbrock en Jan Pieterszoon Sweelinck. Maar ze werden overschaduwd door de overvloed aan grote componisten uit het buitenland, waar de Nederlander overigens per definitie meer oren voor had en heeft." Veel bekendheid genoot de Nederlandse pianomuziek dus niet. Dat het er wel is, bewijst Bogaart met zijn bonte verzameling muziekstukken. Ballades, nocturnes en sonates wisselen elkaar af. Gezien de grote hoeveelheid gevonden muziekstukken heeft hij naar eigen zeggen het kaf van het koren moeten scheiden. "Ik denk dat er weinig Nederlandse pianostukken zijn die ik niet onder ogen heb gehad. Om te kijken of ze die kwaliteit hadden dat ik er iets mee wilde, er iets mee kon." Of er een echt grote parel tussen zit, daar laat Bogaart zich niet duidelijk over uit. Hij lacht: "Alles zit tussen de 7 en de 9, maar er zitten wel een hele goede werken bij."

Buitenland
Door zijn cd-box staat de Nederlandse klaviermuziek ook in het buitenland meer in de belangstelling. Zo speelde hij vorig jaar in Rusland een paar stukken. "Daar werd Schäfer 'de Nederlandse Rachmaninoff' genoemd."

Ook Bogaarts ster, met een toch al indrukwekkende staat van dienst, rijst na voltooiing van dit levenswerk. Menig vakblad heeft er uitgebreid aandacht aan besteed en ook de meeste landelijke dagbladen wisten de Bussumer te vinden. Bogaart wordt veelvuldig gevraagd recitallectures te geven en vanuit Duitsland kwam een bestelling van maar liefst 150 cd-boxen, met de bijzondere vermelding dat hij met deze verzameling een monument heeft neergezet.

Spieghelavonden
De eerste avond met Jacob Bogaart in de hoofdrol is donderdag 16 februari. Tijdens de verbouwing van de Spieghelkerk vinden de avonden plaats in de Remonstrantse Kerk, Koningslaan 2 B in Bussum.

Historische Kring Bussum boos op ex-wethouder

'Ze moeten het met een korreltje zout nemen'

Margeet de Broekert en Nen van Ramshorst hebben nog samen actie gevoerd tegen de fusie.

BUSSUM - De vrijwilligers van de Historische Kring Bussum (HKB) zijn boos op wat ex-wethouder Nen van Ramshorst heeft geschreven in haar boekje over haar laatste jaar in Bussum. Ze hebben geen goed woord over voor de negatieve uitlatingen die aanvoelen als 'een trap na'.

Waarom zijn jullie zo boos?
Margreet de Broekert vertelt: "Nen van Ramshorst heeft in haar boekje nogal wat mensen geschoffeerd. Zo schrijft ze: 'Onze Historische Kring heeft enkele actieve leden met inmiddels ook een historische leeftijd. Zij buigen zich over archieven, schrijven wat in de dorpskrant en komen in opstand als een historisch pand gesloopt dreigt te worden.' Ze noemt ons dus zo ongeveer fossielen die in archieven snuffelen. Dat vind ik echt zó laag. We doen zo ontzettend veel, maar ze heeft altijd al iets tegen ons gehad."

Ze heeft iets tegen de HKB?
De Broekert: "Wij vielen destijds onder haar portefeuille, maar ze wilde nog geen cent subsidie vrijmaken om het boek over klooster Mariënburg uit te kunnen brengen. Ook had ze een probleem met onze ex-voorzitter, die ook in het boekje wordt geschoffeerd. Iedereen weet wie ze bedoelt in haar tekst. Een ander voorbeeld is dat ze spreekt over 'de altijd slecht gehumeurde dame van de Historische Kring'. Mooi dat Nen deze dame blijkbaar zo goed kent dat ze weet dat die altijd een slecht humeur heeft. Ik snap niet waarom ze dit zo achter onze rug om naar buiten heeft gebracht. Iedereen doet zo zijn best en dan krijg je stank voor dank. Ze is echt te ver gegaan."

Nen, had je de uitlatingen over de HKB niet wat anders kunnen formuleren?
Van Ramshorst: "Ik heb expres in mijn boekje scherp geformuleerd. Maar je moet het wel met een korrel zout nemen en wat relativeren. Ik kan mij voorstellen dat ze er niet blij mee zijn als het over hen persoonlijk gaat. Maar ik vind dat het best meevalt."

'Iedereen doet zo zijn best. Je krijgt stank voor dank.'

Heb jij problemen met de HKB?
Van Ramshorst: "Het enige probleem dat ik altijd heb gehad met de HKB is dat ze zo op zichzelf zijn en dat vind ik jammer. Ze hadden de kans om te verhuizen naar de bibliotheek, midden in de openbaarheid, maar dat wilden ze niet. Een gemiste kans. Dat ik destijds geen subsidie kon verlenen was een zakelijk besluit. "

Wat was je bedoeling?
Van Ramshorst: "Ik had geen kwade bedoelingen, maar ik schrijf op hoe ik het zelf heb ervaren. En ook al ervaren ze het als confronterend, het doet niets af aan de waardering die ik voor ze heb. Ik sta achter mijn keuze en niets is verzonnen. De geit en de kool sparen, ging in dit geval niet."

Bussumse profvoetballers op velden SDO

Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - De Bussumse profvoetballer Melvin Platje keert deze weken weer even terug op het oude nest bij SDO, de club waar hij met voetballen begon. Daar houdt hij zijn conditie op peil. Melvin Platje voetbalde bij het Duitse Hansa Rostock, maar keerde zonder contractverlenging terug naar Nederland in afwachting van een volgend avontuur. Ook oud-prof Elroy Pappot, die geblesseerd raakte, traint mee. Hij hoopt snel terug te keren in de selectie. Beide mannen worden getraind door Dennis de Loos. Deze oud-SDO'er speelt momenteel voor NVC en heeft een voetbalschool.

Veel inspraak nog mogelijk op verkeersplan voor centrum

Meer aandacht voor toegankelijkheid

Veel insprekers.

BUSSUM - Er zullen nog heel wat inspraakmogelijkheden komen voor alle betrokkenen om iets over de verkeersplannen van het centrum te vinden. Niet alleen de klankbordgroep, ook overige inwoners en de gemeenteraad kunnen na het vaststallen nog wijzigingen invoeren. Dat bleek vorige week toen een deel van de gemeenteraad samenkwam om de kaders en uitgangspunten vast te stellen.

Fout geparkeerde fietsen blijken vooral het probleem te zijn

Het onderwerp, verkeer door Bussum, heeft op veel mensen impact. Daarom waren er ook veel betrokkenen uitgenodigd die hun zorgen en tips konden delen met de wethouder. Het doel is het centrum zo aan te pakken dat de veiligheid en bereikbaarheid worden verbeterd. Aan tafel zat onder andere de Verkeersraad Bussum. Deze club wil dat het transitverkeer wordt beperkt op de centrumring. Het platform WMO Naarden-Bussum nam het op voor mensen met een beperking. Die doelgroep dient wat hen betreft goed te worden bediend. Zo werd er gewezen op de fietsen die overal in het dorp worden geparkeerd en de straten blokkeren.
Ook Ben de Veth, die zich al jaren bezighoudt met de centrumplannen, had zijn huiswerk goed gedaan. Hij vindt dat Bussum als uniek tuindorp bewaard moet blijven en is daarom tegen sloop van bestaande panden. Ook hamerde hij erop dat moet worden voorkomen dat de bereikbaarheid verslechtert. De buurtpreventievereniging liet op haar beurt weten dat de ring wat hen betreft wel 30 kilometer per uur mag worden. Adviseur Maarten van Weel pleitte voor een fietsvrije Nassaulaan en Nassaustraat.
Bijna alle ingebrachte punten sluiten aan bij de visie van wethouder Sanderse. "Zoals in het coalitieakkoord staat zullen auto's te gast zijn op de Brinklaan. We zullen zeker kijken naar een oplossing voor de fietsers en het stallen van de fietsen. We willen dat het centrum een logisch geheel wordt en herkenbaar. Toegankelijkheid is een belangrijk uitgangspunt."

Cafébaas naar rechter om 'te hoge straf'

BUSSUM - Café 't Raedthuys heeft stappen genomen na een strafmaatregel van de gemeente een jaar geleden. Cafébaas Rogier Jansen noemde vorige week bij de bestuursrechter de opgelegde boete en sluiting overdreven. Hij wil een schadevergoeding.

De strafmaatregel werd afgelopen december een jaar geleden opgelegd. Het café moest toen een weekend de deuren gesloten houden omdat een controleur het café betrapte toen er alcohol werd geschonken aan een jongen die jonger was dan 18 jaar. Ook kreeg het café een boete.

De kroeg noemt de strafmaatregel en de boete overdreven, omdat er op de bewuste avond zoals normaal van alles werd gedaan om te voorkomen dat jongeren aan alcohol zouden komen: er was controle aan de deur en alleen volwassenen kregen een polsbandje. De overtreder zou het café bewust om de tuin geleid hebben.

"We hebben toen gedaan wat we konden om te voorkomen dat er jongeren aan drank konden komen. We hebben zelfs extra maatregelen genomen. Deze overtreder heeft ons willens en wetens geflest. Wat kunnen we daar als café nou nog tegen doen na alle controles? De strafmaatregel en de boete waren echt overdreven", stelt cafébaas Rogier Jansen.
De bestuursrechter velt over zes weken een oordeel over de zaak. Als 't Raedthuys in het gelijk wordt gesteld, gaat de kroeg een schadeclaim eisen.

Dit weekend eerste editie Gluren bij de Buren

GOOISE MEREN - De eerste editie van het woonkamerfestival Gluren bij de Buren wordt komende zondag gehouden. Er zijn voorstellingen in 63 woonkamers die voor de gelegenheid worden omgetoverd tot poppodium waar zangers, dichters, toneelspelers en andere creatievelingen hun kunsten vertonen.

Alle shows zijn gratis toegankelijk en zijn bij de mensen thuis. Bijna alle wijken van Gooise Meren doen mee. "We hebben maar liefst 189 optredens, uiteenlopend van klassieke muziek tot moderne dans. Er is voor ieder wat wils", aldus de organisatie.

Sylvia en Silvia, initiatiefnemers en organisatoren: "Wat zijn we trots op de ruim 500 inwoners uit Gooise Meren die zich actief inzetten voor Gluren bij de Buren als gastheer, gastvrouw of als artiest. Dankzij hun enthousiasme en de hulp van partners en sponsors hebben we dit kunnen realiseren."

Elke artiest speelt zondag drie voorstellingen van elk 30 minuten. Doordat de deelnemende woonkamers nooit verder dan vijf minuten fietsen van elkaar af liggen, is het mogelijk meerdere voorstellingen te bezoeken. Het hele programma staat op glurenbijdeburen.nl of in de programmakrant die op te halen is bij de bibliotheek of het gemeentehuis. De optredens zijn tussen 13.00 en 18.00 uur.

Douwe Egbertspunten gezocht

BUSSUM - Lionsclub Gooiland houdt de hele maand februari een inzamelingsactie voor de voedselbank. Iedereen wordt gevraagd Douwe Egbertspunten uit te knippen en te doneren.

De punten worden gebruikt om pakken koffie te kopen voor de voedselbanken. "Wij hopen dat iedereen keukenlades en kastjes gaat opruimen om deze vaak 'vergeten' punten op te zoeken en te doneren", aldus Lion Saskia Haanappel, coördinator van de actie dit jaar van Lionsclub Gooiland. "Ondanks het feit dat de economie weer aantrekt, leven in Nederland nog ruim een miljoen mensen onder de armoedegrens. Helaas ook in het Gooi."
De punten kunnen worden ingeleverd in inzamelingsbussen bij bakkerij Le Perron op het Julianaplein in Bussum, bij de Albert Heijn aan de Amersfoortsestraatweg in Naarden, Ruijsdael op 't Hoekje in Naarden en bij de Albert Heijn in de Hilversumse Meent.

Vette cheque van Postcodeloterij voor GNR

GNR krijgt 900.000 euro. Foto: Twitter GNR @MooiGooi

GOOI - Het Goois Natuurreservaat is tijdens het GoedGeldGala van de Postcodeloterij weer met de neus in de boter gevallen. Voorzitter Karen Heerschop haalde maandag in theater Carré een cheque van 900.000 euro uit de envelop.

Met het geld kan de organisatie naar eigen zeggen verder werken aan mooie projecten in de Gooise natuur.

Vorig jaar kreeg het Goois Natuurreservaat eenzelfde bedrag overgemaakt vanuit de Postcodeloterij.

Gemeente praat over bevoorrading zondag

BUSSUM - De gemeente moet nog beslissen of de supermarkten in Bussum straks ook op zondag bevoorraad mogen worden.

De supermarkten kwamen enkele weken geleden met het verzoek om ook op zondag te mogen bevoorraden. Dat mag nu niet. Het was twee jaar geleden een van de voorwaarden om de zondagopenstelling van de supermarkten toe te staan. De vrachtwagens zouden de zondagsrust te veel verstoren.

De supermarkten hopen dat de gemeente de regels aanpast. Als de supermarkten wel op zondag bevoorraad mogen worden, kunnen er ook zondags versproducten aangeleverd worden. Daarvoor wordt nu af en toe een grote koelcontainer geplaatst naast de supermarkten.
De gemeente moet een oordeel vellen over de zaak. Hier aan voorafgaand zullen de raadsleden met elkaar en de supermarkten overleggen.

17 / 24

Knusse optredens in de woonkamer tijdens Gluren bij de Buren.

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

Vrij bridgen van 09.30- 12.00 uur.

Wijkcoach

Bibliotheek Bussum 10.30 uur

Kosteloos aanspreekpunt voor vragen, ideeën en zorgen.

Thema maaltijd

Amaris De Veste 17.00 uur

Themamaaltijd Italiaans. Aanmelden via 035-69571710 of bij de gastvrouw in het restaurant. Kosten: €12,50 excl. drankjes en koffie.

Koningslezing

Koningskamer 20.00 uur

Alexander Rinnooy Kan (hoogleraar economie en bedrijfskunde en lid Eerste Kamer) verzorgt de Koningslezing met de titel 'De toekomst'. www.koningskamer.nl.

vrijdag 10 februari

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

Creativiteitsgroep

Wijkcentrum SCAN 13.30 uur

Gemengde groep voor kinderen tussen de 4 en 7 jaar oud. Elke vrijdagmiddag van 13.30 uur tot 14.45 uur. Kosten € 2,40 per keer.

KBO ledenmiddag

De Sloep 2 14.00 uur

De heer Roest; lezing over de Zuidpool. De Sloep, links naast de Mariakerk, Brinklaan 42, 14.00 uur. Leden gratis; niet-leden € 2,-.

Concert

Amaris De Veste 19.00 uur

Docenten van de Gooische muziekschool spelen op diverse instrumenten. Dit keer Mickey Wagner op piano en Christianne van Gelder op dwarsfluit. Toegang gratis.

Night of the drums

Gebouw De Sprong 20.00 uur

Slagwerkgroep Muziekvendel Nardinc houdt een slagwerkavond samen met djembégroep Toubab Foli uit Amsterdam en de slagwerkgroep van Drum- en Showband ViJos. Toegang: 5 euro.

Slagerij van Kampen

Spant! 20.15 uur

In 'LIP/STICK' laat Slagerij van Kampen zijn veelzijdigheid zien in een show met een grote afwisseling aan sferen en stijlen. Prachtige ritmes en onverwachte combinaties en een swingende blazerssectie.

zaterdag 11 februari

EHBO-workshop

Rode Kruis gebouw 9.00 uur

Workshop voor EHBO aan kinderen en baby's. Duur: 3 uur. EHBO-vaardigheden voor de 7 meest voorkomende kinderongevallen. Aanmelden: www.shop.rodekruis.nl.

Repair Café Bussum

Denksportcentrum 10.00 uur

Reparaties kleine defecten samen met reparateurs. Tot 13.00 uur. Locatie: Nieuwe Englaan.

'Gouwe Ouwe'

Spant! 20.15 uur

Met drie grande dames van het Nederlands toneel: Carry Tefsen, Ingeborg Elzevier en Trudy Labij. Een gloednieuwe, vrolijke komedie over ouder worden en jong blijven, met een serieuze ondertoon over de positie van ouderen in onze maatschappij.

Kijklessen

Jelly Jam Dance 17.30 uur

Bij kinder- en jeugdlessen Kinderdans, Streetdance, Breakdance, Dance Hall, Modern Jazz en HipHop. Meer informatie: www.jellyjamdance.nl.

zondag 12 februari

Gluren bij de Buren

Heel Gooise Meren

Woonkamerfestival in 63 woonkamers / 189 optredens in Bussum, Naarden en Muiderberg. Gratis entree. Complete programma: www.glurenbijdeburen.nl.

Lezingen

De Besant Hall 10.30 uur

Jozef Rulof geeft een lezing over Harm Valentijn Jozef Rulof (1898-1952) www.werkgroepdenieuwemens.nl.

maandag 13 februari

Geef en neem winkel

Wijkcentrum SCAN 9.00 uur

Breng wat u kunt missen of niet meer nodig heeft of gebruikt. Geopend tot 15.30 uur, dinsdag van 13.00 tot 17.00 uur, vrijdag van 8.30 uur tot 12.00 uur. M. Kampsstraat 3, Naarden.

Open avond badminton

Sporthal de Lunet 20.00 uur

Bij badmintonclub bc t gooi. Tot 21.30 uur. Locatie: Hilversumse Meent.

Adempauze

Koningskamer 20.30 uur

Met als thema: 'Troost'. Met stilte, muziek, een gedicht, tekst en gedachten. Met Annegien Ochtman-de Boer. www.koningskamer.nl.

dinsdag 14 februari

Maarten Luther

Remonstrantse Kerk 10.00 uur

Maarten Luther is niet zo maar 'de reformator'; er ging veel aan vooraf en er volgde nog heel veel meer. Alexander Overdiep geeft een schets van het voortgaand reformatieproces.

Naald & Draad

Het Trefpunt 10.00 uur

Voor mensen die graag met textiel werken, maar daar soms problemen mee hebben. Lorentzweg 59 Bussum. Info: 035-6917309.

ASGM Filmmiddag

Filmhuis 13.00 uur

Samen naar 'La La Land' in Filmhuis Bussum. Kaarten 7,75 euro aan de kassa.

Sieradengroep

Wijkcentrum SCAN 15.30 uur

Voor meisjes 7 t/m 12 jaar. Materialen zijn aanwezig. Van 15.30 uur tot 17.00 uur. Opgeven voor 10 lessen. Kosten: € 33,- of € 3,30 per les. Aanmelden: jgroot@versawelzijn.nl.

Liberaal Christendom

Apostolisch Gen.schap 20.00 uur

Lezing door Rick Benjamins (auteur van het boek 'Liberaal Christendom' samen met Jan Offringa en Wouter Slob). www.cciv.nl.

woensdag 15 februari

ASGM kunstlezing

Wilhelminaplantsoen 10.00 uur

Door Henk Roos met onderwerp: de tentoonstelling Het Machinespektakel in het Stedelijk museum van de Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely. Toegang: € 4,- voor leden van de ouderenbonden / € 5,- voor niet-leden.

Tekenen 5-12 jaar

Wijkcentrum SCAN 14.00 uur

Met verschillende materialen leren tekenen: houtskool, pastels en verf, apart of in combinatie met elkaar. Er zijn twee clubs op woensdagmiddag: van 14.00-15.00 uur en van 15.15-16.15 uur. Kosten voor 10 lessen: € 33,-. Aanmelden: jgroot@versawelzijn.nl.

Lezing over Zuid-Afrika

WOC Bellefleur 14.00 uur

Lezing over Zuid-Afrika gepresenteerd door Corry de Jong. Kosten: € 4,-. Locatie: Mackaylaan 11 in Naarden. Info: 035-6953117.

Theesessie

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Puzzelen en kaarten. Informatie en aanmelden: 035-6915346.

Schakeldiner

Wijkpost De Schakel 16.45 uur

Een 3-gangendiner voor € 7,50. Aanvang diner 17.15 uur. Opgeven: in Wijkpost De Schakel of via info@wijkpostdeschakel.nl.

donderdag 16 februari

Tegenlicht Meet UP

Bibliotheek Bussum 20.00 uur

Meepraten over de VPRO Tegenlicht-uitzending: Eurotopia. Over de toekomst van de Europese Unie en Europe. Met gasten Joost Lagendijk, oud-Europarlementariër, en Wim de Wagt, kunsthistoricus en auteur. Aanmelden: www.soupurbe.nl. Om 19.00 uur kan de tv-uitzending nog bekeken worden. Om acht uur start de avond.

Schrijfcafé:

Bibliotheek Naarden 10.00 uur

Schrijfcafé door Lynette de Ruijter met het thema 'Schrijven met je neus'. Deelname: € 12,50 per keer, bij aanvang contant te voldoen.

Amalia op stap

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Carla Abma werkte ruim 30 jaar als hoofdagent in de binnenstad van Amsterdam. Bureau Warmoesstraat, in de 'warme buurt', kent voor haar geen geheimen. Zij komt bij Amalia in geuren en kleuren vertellen over haar ervaringen. Entree: € 7,50 Aanmelden: amalia.bus@kpnmail.nl of 035-6932318.

Spieghelavond muziekspecial

Remonstrantse Kerk 20.00 uur

Met Jacob Bogaart - piano. Bogaart zal werken van o.a. Sweelinck, Reinecken, Van Bree, Schlegel, Brandts Buys, Wagenaar en Pijper spelen en het e.e.a. toelichten. Toegang: 10 euro (incl. hapje en drankje). Vooraf via Boekhandel Los, Bibliotheek Naarden-Bussum en op de avond zelf in de kerk.

Filmhuis Bussum

Moonlight

LA LA LAND is een heerlijke pastiche op de klassieke Hollywood-musical.
TONI ERDMANN op herhaling.
L'ODYSSÉE toont de onderzee-avonturen van Cousteau en zijn gezin.
In meesterlijk MANCHESTER BY THE SEA overtuigt Casey Affleck als sympathieke 'loner'.
In THE STUDENT dwingt een Russische scholier conformering aan de Bijbel af. Zijn biologiedocente tracht hem met zijn eigen wapens te verslaan.
TOUR DE FRANCE, met Gérard Depardieu en rapper Sadek.
Geestige roadmovie WATERBOYS over vader en zoon op zoek naar volwassenheid.
In de thriller PERSONAL SHOPPER krijgt een fragiele Kirsten Stewart, als assistente van een hooghartige mode-ster, geen grip op haar eigen identiteit.
Bloedstollende western BRIMSTONE van regisseur Koolhoven.
Aangrijpende Golden Globe-winnaar MOONLIGHT volgt een Afro-Amerikaanse jongen.
In DE ERFENIS onderzoekt de zoon van fotograaf Ed van der Elsken welk stempel zijn vader op zijn leven zette.
Twee SPECIALS: Exhibition on Screen met kunstexperts over meesterwerken van HIERONYMUS BOSCH en IDFA ON TOUR, vier prijswinnende documentaires op een middag.
SNEAK PREVIEW
FAMILIEFILMS: MEES KEES LANGS DE LIJN en UILENBAL.

Versa vrijwillgerscentrale

*Rode Kruis District Gooi- en Vechtstreek zoekt een projectleider voor de tentoonstelling 'Kind onder Vuur'.

*Vluchtelingenwerk Gooise Meren zoekt een maatschappelijk begeleider voor het opvangen, begeleiden en wegwijs maken van nieuwe cliënten.

Vivium zorggroep De Zandzee zoekt een creatieve vrijwilliger die een beetje kan breien of haken en het leuk vindt om koffie te schenken. Maandag van 10.00 – 11.30 uur.

*Stichting Vakantiekind zoekt mensen (18+) voor de leidinggroep van KinderDorp.

Pearle Bussum bestaat 30 jaar

'Bijzonder om dit te vieren'

Het hele team. Foto: Pearle

Bussum – Een gezellig feest mét pianist in de winkel afgelopen zaterdag bij Pearle Opticiens in Bussum. De gelegenheid was het 30-jarig bestaan van de zaak.

Franchisenemers Alexander en Christine Gerla runnen de winkel nu al een flink aantal jaar en vonden het heel bijzonder dat ze dit feestje samen met klanten en personeel mochten vieren. Christine: "Het is leuk om dit zo te vieren en ook leuk om te zien dat er klanten zijn die al heel lang bij ons komen. Het geeft je tevens de gelegenheid om op een andere manier met je klant in contact te zijn." En dat werd zichtbaar gewaardeerd, want er was veel belangstelling voor het feestje.

Passie
"Het is echt een gedeelde passie van ons team om klanten zo goed mogelijk te adviseren. Het is een drukbezochte winkel, maar we nemen altijd de tijd voor onze klanten, voor service en om zaken goed uit te leggen." Het team is daarom onlangs uitgebreid met twee opticiens en een contactlensspecialist. "We hebben nog meer kennis in huis gehaald. En echt iedereen is welkom bij ons, ook wanneer de bril of de contactlenzen niet bij Pearle zijn gekocht", voegt Christine daar nog aan toe.

Dineren bij Délifrance

Armen Manutsharjan is in zijn sas met zijn nieuwe formule. Foto: Bob Awick

BUSSUM - "Ik miste het koken", steekt de 31-jarige Armen Manutsharjan direct van wal. De franchisenemer van Délifrance Bussum is sinds eind januari ook vier avonden per week geopend en dan staat hij zelf in de keuken.

Het is niet zo raar dat hij het koken miste. De ondernemer is opgeleid tot kok en werkte eerder als (chef-)kok bij verschillende restaurants. Op de wisselende menukaart van Délifrance staan standaard negen hoofdgerechten. Vier keer vlees, vier keer vis en een vegetarisch gerecht. De keuken is uiteraard Frans. Armen probeert ook met de seizoenen te koken, maar laat in zijn keuze ook zeker meewegen wat er bij zijn gasten in de smaak valt.

Verse ingrediënten
Tot nu toe is hij tevreden over het aantal mensen dat voor een diner is aangeschoven. En zijn gasten kunnen rekenen op verse ingrediënten. Armen: "Ik kook klassiek en maak alle sauzen zelf." Enthousiast vertelt hij over hoe hij zijn verschillende sauzen maakt. Met ingrediënten die zeker niet iedereen in huis heeft. Lekker gaan proeven dus. Dat kan van woensdag tot en met zaterdagavond. Tot slot vertelt de trotse ondernemer nog dat hij in 2,5 jaar dat hij franchisenemer is al vier keer bezoek heeft gehad van de Voedsel- en Warenautoriteit. Telkens slaagt hij met vlag en wimpel. Sinds kort prijkt er zelfs een sticker van deze club op het etablissement.

Uit de Historie van Bussum en omgeving

Huizen zonder voordeur

Met de huisvesting van arbeiders was het in de 19e eeuw doorgaans droevig gesteld. Dat gold voor de grote steden, maar ook voor de(ze) regio. In 1875 beschreef de Hilversumse arts dr. J.F. van Hengel, in zijn onderzoek 'De geneeskundige plaatsbeschrijving van Gooiland', de arbeiderswoning in die tijd: Het betrof éénkamerwoningen, de enige ruimte was tegelijk woon-, eet, slaap-, badkamer en keuken. Er was geen drinkwaterleiding. Er was praktisch geen ventilatie, meestal was er slechts één raam. De grootte van zo'n kamer was ongeveer vier bij viereneenhalve meter en daar woonden dan vaak grote gezinnen. Het privaat was buiten, in sommige gevallen was er sprake van één gemeenschappelijk privaat voor een aantal huizen.

In de Bussumse geschiedenis komen we een aantal woningcomplexen en buurten tegen die aan bovenvermelde beschrijving voldoen. Woningbouwverenigingen waren er in de tweede helft van de 19e eeuw nog niet, arbeiderswoningen werden gebouwd door half speculatieve, half filantropische instanties (fabrikanten, kerken, armenzorg, gemeenten). Rond 1900 werd Bussum uitgebreid met een aantal straten waar, zoals dat toen heette, arbeiderswoningen werden neergezet. Dat hield in dat ze alles misten wat niet écht nodig was, zoals bijvoorbeeld een voordeur. Men vond dat zulke mensen net zo goed via de achterdeur naar binnen konden.

Enkele voorbeelden:

Aan het begin van de Laarderweg bij de Nieuwstraat was een 19e eeuws buurtje dat 'Turkije' werd genoemd. De huisjes hadden slechts één kamer op de begane grond en verder een keukentje buiten onder een afdak, de toegang was via de achterdeur. In 1924 zijn de huisjes afgebroken. Ook aan de Cereslaan stonden huisjes zonder voordeur, maar met wel een piepklein voortuintje. De foto van de woningen aan de Cereslaan is gemaakt in 1961. Door het mansardedak (dak met knik) was sprake van redelijke ruime zolders. Ook elders in Bussum waren dit soort arbeiderswoningen te vinden: Veldheimerlaan, Baaienrokkenbuurt bij de Korte Jansstraat, Kruislaan, Noorderweg, etc..

In het begin van 20e eeuw werden Woningbouwverenigingen opgericht, dat gaf een sterke impuls aan de verbetering van arbeiderswoningen. En ook de gemeente liet zich op het terrein van krotopruiming en sanering niet onbetuigd, zoals een mededeling in de Alkmaarsche Courant laat zien.

Ben Koning

Sint Jan moderner dan je denkt

Muziekvereniging uit Laren opent jubileumjaar met 'Missa Brevis'

Penningmeester Coen Schimmel (links) en dirigent Marco de Jong van Muziekvereniging St. Jan voor de Sint Jansbasiliek. Foto: Koosje de Beer

LAREN - Kapelaan Uytewaal richtte op 15 februari 1922 in Laren een muziekvereniging op om de katholieke jeugd een zinvolle vrijetijdsbesteding te bieden. Muziekvereniging Sint Jan is 95 jaar later nog springlevend en gaat een jubileumjaar vol activiteiten tegemoet, te beginnen met de bijzondere hoogmis Missa Brevis op 12 februari in de Sint Jansbasiliek in Laren.

"Nee, die tijd hebben we al lang achter ons gelaten", antwoordt Coen Schimmel op de vraag of alleen katholieken lid zijn van Sint Jan. "Iedereen is welkom, we hebben ook protestante leden. En hoewel we voor een harmonieorkest met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar best jong zijn, hebben we geen echt jeugdorkest." Het idee dat een harmonieorkest alleen voor ouderen leuk zal zijn is namelijk pertinent niet waar, vult Marco de Jong aan. Sinds acht jaar is hij de vaste dirigent van Muziekvereniging Sint Jan. "De 'Missa Brevis' waarmee we het jubileumjaar openen is moderner dan het lijkt."???
Als spectaculaire afsluiter van het jubileumjaar staat eind november een jubileumconcert in het nieuwe Singer op het programma.

Wonen in de toren van de kerk

Impressie van hoe het appartement in de Weesper kerk eruit komt te zien. Foto: Stork & Albrecht

WEESP - De plannen voor herinrichting van de leegstaande Laurentiuskerk aan de Herengracht in Weesp zijn in een vergevorderd stadium. Hiernaast een impressie van een van de twee exclusieve appartementen die in het ontwerp voorkomen. Het appartement zit deels in de toren. De kerk kwam in november in het nieuws doordat de torenspits afbrandde. De brand staat de herontwikkeling niet in de weg. In het gebouw komen ook onder meer een brouwerijcafé en een yogastudio. Last but not least wil de eigenaar in de toren een hotelkamer maken en de door brand vernielde spits herstellen.

'Vreselijk, de bijen zijn gewoon uit de kast gerukt'

Bijenkasten omver getrokken, honingraten vernield, duizenden bijen dood.

HILVERSUM - Een nachtmerrie voor imker Ronald de Moor. Vandalen hebben zijn bijenkasten aan de Diependaalselaan in Hilversum volledig vernield en duizenden bijen hebben dat niet overleefd. "Het is vreselijk. De bijen zijn gewoon uit de kast gerukt."

Ronald pakt een handvol dode bijen van de grond. Rond de bijenkasten ligt het er vol mee. "Het zijn er honderden, duizenden. Als er dan twee volken dood op de grond liggen, dan sta je met tranen in je ogen." Het is een klap in het gezicht voor Ronald, die zijn hobby met veel passie bedrijft. "De bijen zijn geen huisdieren, maar je gaat wel op een bepaalde manier van ze houden."

Donderdag was hij er nog om te genieten van de bijen die door het lenteweer zich weer voor het eerst buiten waagden. Een paar dagen later was alles kapot. De imker werd gealarmeerd door tuinierende Hilversummers die de ravage ontdekten. De kasten staan bij het tuinencomplex aan de Diependaalselaan. "Deksels stuk, stukken hout in tweeën gebroken, de kasten lagen uit elkaar. Er vloog geen bij meer. Raten die gewoon in het gras lagen. Echt beestachtig." Door het koude weer waren veel bijen kansloos.

Ronald hoopt dat er getuigen zijn of dat de daders zich melden voor een gesprek. Nog een aanwijzing kan richting de daders leiden. "Als ouders ineens kinderen thuis krijgen met bijensteken, dan is dat wel vreemd." Hij krijgt veel steunbetuigingen van andere imkers. "Ik heb al nieuwe volken aangeboden gekregen. Iedereen is verbijsterd dat dit zomaar kan. Het is zo zinloos. Er is geen honing, er is niks te halen. Je doet alleen maar andere mensen verdriet."

Blaercom Jazzcafé

BLARICUM - Zangeres Anita Kransberg beklimt zondag 19 februari om 15.00 uur het podium van dorpshuis De Blaercom in Blaricum samen met side-man en saxofonist Clous van Mechelen.

Anita Kransberg is een veelgevraagde jazzvocaliste die smaakvol de liedjes uit The Great American Songbook vertolkt. Van Clous van Mechelen wordt gezegd dat zijn muziek bekender is dan hijzelf. Hij is immers de componist van de beroemde Grolsch-reclame. Ook schreef hij de Tol Hanse-hit 'Big City' en het nummer 'Zuurkool met vette jus'. De andere leden van de band zijn Nick van den Bos - piano, Nol van Bennekom - contrabas en Frans Meijer - drums. ?????Toegang 7,50 euro.

Inspirerend rondje langs alle woninginrichting

Christiaan Caanen leidt rond in het Woon-Inspiratiecentrum.

LAREN - Vloerdelen van verrassende materialen aan de muur, een lange tafel boxen vol met moodboards, een kopje koffie aan het hoogwaardige kookeiland: het Wooninspiratie-centrum Het Gooi aan de Nieuweweg 6A in Laren is nu twee maanden open en het GooisWoonNieuws stapte graag eens binnen. We snapten meteen wat de bedoeling is.

Christiaan Caanen neemt uitgebreid de tijd om een echtpaar rond te leiden. Via de moodboards en de materialenborden komen ze achter in het inspiratiecentrum terecht bij de audio, video en domotica. Daarna is het letterlijk en figuurlijk een kleine stap naar de modular lighting, een van de nieuwste verlichtingssystemen. De bedoeling is om te inspireren en dat lukt zonder problemen.
"Het fijne van deze locatie is dat je niet meerdere zaterdagen kwijt bent om bij allerlei verschillende aanbieders rond te neuzen. Iedereen weet dat het een zoektocht is om alle exterieur- en interieuringrediënten op elkaar af te stemmen. Hier vind je alles bij elkaar", zo legt Christiaan uit terwijl hij een vers kopje koffie aanbiedt. En passant wijst hij nog even op de vloerdelen. Het echtpaar reageert positief verrast als ze horen (en voelen) dat dat diepdonker gemêleerde paneel van kurk is. "Mooi hè? Echt prachtig materiaal. Krijgen we veel positieve reacties op."

Mooi publiek

En zo is dit Wooninspiratie-centrum een speeltuin voor wie z'n woning wil herinrichten of bezig is met nieuwbouw of een verbouwing. In het centrum werken allerlei toppartijen samen die elkaar aanvullen als het gaat om nieuw- en verbouw, interieurontwerp, inrichting en herinrichting. "Hier vind je een stukje beleving. We hebben in de eerste weken al veel geïnteresseerden mogen verwelkomen en gesprekken mogen voeren. Een mooi publiek, met inhoud. Persoonlijk contact, inspiratie en ontzorgen, daar draait het om", zegt Christiaan nog maar eens.

Ondertussen gaat de deur open en treedt een volgend echtpaar binnen. "We komen uit Hilversum. We hadden hiervan gelezen en willen het allemaal weleens zien..."

Column

Kleine ruimtes

Ik mag jullie vanaf nu vertellen over het inrichten en stylen van je woning. Omdat dit mijn eerste column is, zocht ik iets herkenbaars. Omdat iedereen wel een ruimte heeft die in onze ogen wat klein is, leek me dat een goed onderwerp. Voor inrichting zijn allemaal regeltjes, dus ook voor het inrichten van die kleine ruimtes. Om te beginnen, ben ik niet zo van de regels en ook adviezen sla ik makkelijk in de wind. Maar misschien is een beetje houvast wel fijn.
* Opbergen: hoe meer losse items in een kamer, hoe kleiner deze lijkt. Je hebt meer opbergruimte dan je denkt. Niet alleen kasten tellen mee, want wat dacht je van een boekenplank hoog op je muur. Of een paar bakken onder je bed of bank en haal alles uit de ruimte onder je trap. Werk met deurtjes en deksels om rommel uit het zicht te houden.
* Ga de hoogte in: benadruk de hoogte van een ruimte. Kies voor gordijnen van vloer tot plafond. Of maak van de muur één grote boekenkast. Een lambrisering halverwege de muur vergroot de ruimte ook optisch.
* Zorg voor rust: dit kun je bereiken met minder kleuren, een beperkt kleurenpalet, ton-sur-ton-kleuren. Dan kan ook door minder prullaria en meubels neer te zetten. Wees niet bang om een grote bank neer te zetten, mits het een model is dat niet te zwaar oogt. Niet te brede armleuningen en een pootje eraan. Denk ook bij een kleine ruimte groots.
* Maak een plan: koop niet zomaar van alles, bedenk wat je echt nodig hebt en waar je wat neer gaat zetten. Denk aan meubels die minder statisch zijn, die je op meerdere manieren kunt gebruiken. Een hocker is een handig voetenbankje, maar ook een tafeltje en ook een extra zitplek. Meerdere kleine tafeltjes zijn goed als salontafel, maar schuif je ook makkelijk even ergens bij.
* Zichtlijnen: laat je kamer optisch groter lijken, want hoe verder je kunt kijken, hoe groter iets lijkt. Denk aan die bank op pootjes waar je onderdoor kunt kijken. Een dressoir geeft meer de illusie van ruimte dan een dichte kast. Je keuken lijkt groter zonder bovenkastjes en als je de ruimte toch nodig hebt kun je ook planken ophangen. Hang spiegels op de juiste plaatsen. Hiermee kan het lijken dat je ruimte oneindig veel groter lijkt. Maak gebruik van reflecterende materialen, zoals glas, roestvrij staal en spiegels.

Nienaber Makelaars nieuwe naam voor Groen

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Groen Makelaars is Nienaber Makelaars geworden. Deze week werden de borden op de gevel vervangen. Groen Makelaars bestond sinds 1978.

Eerst onder de vlag van Johan Groen en sinds 2007 maakt Groen Makelaars deel uit van Nienaber Makelaars met vestigingen in Naarden, Bussum en Almere. "Om de synergie tussen de kantoren te versterken hebben wij besloten verder te gaan onder de naam Nienaber Makelaars." Het team en het kantoor blijven verder hetzelfde.

Woonbond: lagere huren

Het huurbeleid van het huidige kabinet heeft gezorgd voor forse huurstijgingen in de sociale huursector. Dit zorgt ervoor dat steeds meer mensen de huur amper kunnen opbrengen. De Woonbond wil daarom af van het beleid van minister Blok. "De verhuurdersheffing is een ramp voor de sociale huursector. Een nieuw kabinet moet een streep zetten door deze onrechtvaardige belasting voor sociale huurders."

Schone billen


De Geberit AquaClean douchewc reinigt billen met water en vervangt zo wc-papier. Voor de installatie is geen langdurige verbouwing nodig, dat kan al binnen één dag. Wie voor eind februari een leuke tegelwijsheid instuurt, maakt kans op een gratis AquaClean douchewc. Kijk op www.geberit-aquaclean.nl.

Messy Church Vriendschap is heel belangrijk. Maar wat is een goede vriend? En wat moeten goede vrienden doen? En hoe kan je zelf een goede vriend zijn? Dat gaan we ontdekken met toffe experimentjes, knutselwerkjes en testjes. Samen luisteren we ook naar een verhaal en we eten samen. Hier wil je bij zijn! 12 februari 16.00 – 18.15 uur in de Wilhelminakerk. Opgeven is niet nodig maar wel fijn: doe dat via messychurch@lsbussum.nl. Ouders, grootouders neem gezellig je (klein)kinderen mee en stap in de ontdekkingswereld die wij Messy Church noemen. Toegang is gratis.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Arthur's loodgietersbedrijf.nl
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk, riool, waterleidingen, gasleidingen, sloopwerk en het schoonmaken van de dakgoten, gratis goot en dakinspectie. 06-22418974.

Gratis feestzaal tot 180 pers. Info 06-53319921

Haardhout wind- en ovengedroogd in netten. Haardhout wind- en ovengedroogd in kooien, ca. 1,9 kuub strak gestapeld. In eiken, essen en berken. Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff 0294-412978

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

WONINGEN GEZOCHT! voor expats en bedrijven Interhouse Hilversum 035-303 13 20 www.interhouse.nl vertrouwd en snel

Droge opslag/stallings ruimte nieuwbouw centrum Bussum ong 38 m2 overheaddeur € 325 p/md 06-41472427

Beginnen met hardlopen? Op 4 maart begint Start-to-Run bij TEMPO Bussum. Kijk voor informatie en inschrijven op www.tempo-starttorun.nl

De Min. Calsschool is op zoek naar vrijwilligers voor de begeleiding tijdens het eetmoment v/d kinderen van 11.45-13.10 uur (o.b.v. de wettelijke vergoeding). Bent u geïnteresseerd neemt u dan contact op met de coördinator, nr: 06-30983285.

Wij zoeken iemand met een draaibank die voor ons revisiebedrijf eenvoudig draaiwerk kan verrichten. Omgeving Eemnes. Tel.: 035-53 148 15

Verzamelaar zoekt pins, buttons of oude horloges. 06-23897004

Scouting groep Flevo te Naarden wordt gesponsord door toneelvereniging de Vesting. Van het geld worden nieuwe materialen gekocht.

VAN HUISSTEDEN REPARATIE NAAI/LOCKMACHIENES GRATIS HALEN EN BRENGEN BUSSUM- HILVERSUM. TEL.NUMMER 035-6911161

Vrouw heeft 13 jaar ervaring, zoekt werk in de huishouding en strijkwerk e.t.c. Met goede refs Mevr. Els 10 euro p/u Tel-06-46551825

Gezocht WINKELMEDEWERKER EN PARAVETERINAIR Zie vacature op WWW.DEBOERDIERENRUITER.NL Muiderberg

Cursus Makkelijk Slapen 17, 24 feb & 3 mrt in Blaricum, slaap.zielsveel.nl 035-5316849 kost € 60 DE "slaappil"

Bakkerij Kwakman in Bussum heeft plaats voor een bezorger voor de ochtenduren ong. 25 u/pw. Ook hebben wij ruimte alleen op de zaterdagochtend. Voor informatie of het maken van een afspraak stuurt u een mailtje naar: bestelling@bakkerijkwakman.nl.

Privéles Ned., Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans 035-6839235

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Gezocht: een barkeeper(ster), voor 3 tot 4 dagen per week. 06-83236333.
Het Wapen van Naarden, Cattenhagestraat 28. Naarden Vesting.

MOTORFIETSEN te koop GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app 06-25418595

Zorgt u voor iemand en wilt u er graag even op uit? U kunt om een vrijwilliger vragen die bij u thuis komt om de zorg een paar uur over te nemen. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035-6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp