NaarderNieuws

8 juli 2015

NaarderNieuws 8 juli 2015


Grote Kerk Naarden krijgt weer subsidie van het rijk

NAARDEN - Dolblij is Marlo Reeders, directeur van de Grote Kerk Naarden en voorzitter van het Grote Kerkenoverleg (GKO). Na een periode waarin grote kerken het zonder rijkssubsidie moesten stellen, komt er volgend jaar toch weer overheidsgeld voor onderhoud vrij.

Minister Bussemaker van OCW maakte vorige week bekend twintig miljoen euro uit te trekken voor het onderhoud van een veertigtal grote, beeldbepalende monumenten in het land. Naast de Grote Kerk gaat het onder meer om het Vredespaleis in Den Haag, de Westergasfabriek en het Olympisch Stadion in Amsterdam. De grote kerken en monumenten vielen de afgelopen jaren buiten de boot als het om onderhoudssubsidie ging.
De toezegging van de minister dat er geld komt is mede te danken aan een succesvolle lobby van het GKO, de club waarin grote stadskerken verenigd zijn. In maart vorig jaar spijkerden de leden van het GKO een manifest op hun kerkdeuren waarin ze Bussemaker vroegen om de kerken weer subsidie toe te kennen. Daarnaast stelde de club vragen in de Tweede Kamer en aan het ministerie over de gang van zaken.

Reeders: 'Dit is een ongelooflijk succes'

Reeders: "De minister heeft nu een tussenstand gemaakt en ze erkent het probleem. Van de beschikbare 300 miljoen euro oormerkt ze 20 miljoen voor de grote monumenten en maakt dit per 2016 beschikbaar. Als dit niet genoeg blijkt, komt er in 2018 nog 10 miljoen bij. Een ongelooflijk succes voor ons. Op alle grote kerken ging vorige week de vlag uit."
De minister heeft een bedrag van 300 miljoen euro beschikbaar tot 2018 voor het onderhoud van alle monumenten in Nederland, maar daar zagen de grote monumenten de afgelopen jaren niets van terug. Reeders: "Wij deden elk jaar een subsidie-aanvraag, die niet werd gehonoreerd. Onder het motto 'de kleintjes eerst' gaf de minister het geld uit aan een heleboel kleinere monumenten. Als gevolg daarvan kwamen de grote monumenten niet meer aan de beurt. En dat leverde problemen op: zonder de bijdrage van het rijk is het reguliere onderhoud van de kerkgebouwen niet te financieren voor de grote kerken. Vanaf volgend jaar is dat anders."
De laatste jaren stond de Grote Kerk er alleen voor qua regulier onderhoud, volgens Reeders een kostenpost van zo'n 100.000 euro per jaar. Met dat bedrag voorkomt de kerk dat er dure restauraties uitgevoerd moeten worden. De kerk betaalde het onderhoud de afgelopen jaren van eigen spaargeld, opgebouwd uit inkomsten vanuit de exploitatie (lees: verhuur) van de kerk, giften en fondsen. "We hebben het onderhoud nu zelf betaald, maar het zou fijn zijn als het rijk vanaf volgend jaar weer een gelijkwaardige partner wordt. We horen eind augustus of we in 2016 al geld krijgen of dat het 2017 wordt."
Reeders wil het geld het liefst besteden aan de dakkappelen, de dakgoot het het nalopen van het hele gebouw nalopen op houtwormkevers."

Karrenrace Godelindeschool in teken Tour

Racen op het schoolplein van de Godelindeschool. Foto: Bob Awick

De karrenrace van de Godelindeschool draaide dit jaar om de Tour de France. Onder het motto 'Tour de KARavaan' bouwden de kinderen hun eigen kar om die vervolgens te testen in een race op het schoolplein. Dat leverde onder meer een wielrenkar, een kar met baguettes, croissants en Franse kazen, een kar met gele bolletjes en een Utrechtkar op.

De 500 leerlingen van de onder- en bovenbouw werden aangemoedigd door ouders, leerkrachten en medeleerlingen. Prijzen gingen naar de snelste en de meest creatieve bolide en naar de pechkar.

Dit weekend vertraging op A1

NAARDEN - Opnieuw verkeershinder dit weekend op de A1 tussen knooppunt Muiderberg en de Vesting. Rijkswaterstaat vervangt dan de voegen van het viaduct over de Naardertrekvaart. Het werk werd vorig weekend uitgesteld vanwege de hittegolf.

Tussen oprit Naarden-Vesting en knooppunt Muiderberg zijn tijdens het weekend van vrijdag 10 juli 2015 21.00 uur tot maandag 13 juli 2015 05.00 uur, in beide richtingen, overdag 2 versmalde rijstroken beschikbaar. In de nacht is er 1 rijstrook beschikbaar. Oprit Naarden-Vesting is afgesloten.
Mocht het wederom dit weekend te warm zijn, dan kan Rijkswaterstaat besluiten opnieuw de werkzaamheden uit te stellen.

33

rubberen tegels verdwenen eind mei van het schoolplein van de Min. Calsschool

Weerbericht

Eerst vrij koel, vanaf vrijdag tijdelijk warmer met meer zon
Donderdag trekt een lagedrukgebied van de Noordzee naar Scandinavië. Er waait een straffe frisse noordwestenwind. Vanaf vrijdag krijgt de zomer tijdelijk een nieuwe impuls door hoge luchtdruk. Het wordt zonniger en warmer maar een terugkeer van de hitte met maxima boven 30 graden zit er voorlopig niet in. Vanaf zondag wordt het wisselvalliger en minder warm.

Donderdag en vrijdag
Na een koele buiige woensdag klaart het donderdag geleidelijk wat meer op, maar er kan nog een bui vallen. Er waait een vrij krachtige noordwestenwind. Het is koel met een maximum van 17 graden. Vrijdag belooft een vrij zonnige dag te worden. Er staat weinig wind. Na een frisse nacht (minimum 7 à 8 graden) loopt de temperatuur in de middag op tot 22 à 23 graden.

Het weekeinde
Zaterdag wordt het zomers warm, tot 27 of 28 graden. De zon schijnt, maar later op de dag komt er wat meer bewolking. De kans op een bui is klein. De zuidenwind neemt in kracht toe tot matig. Zondag zwelt de wind aan tot vrij krachtig en draait naar west. Het is half tot zwaar bewolkt met enkele buien met eerst kans op onweer. Het kwik blijft steken op 19 à 20 graden.

Weetje
De 17e hittegolf sedert 1975 was afgelopen week een feit. Het was een korte hittegolf van 6 dagen. Het voldeed net aan het criterium hittegolf met 3 tropische dagen (30+). De hoogste temperatuur in onze regio was 33.1 graden. Grote hittegolven hadden we in 2003 (14 dagen) en in juli 2006 (16 dagen), waarin 8 tropische dagen, met 35.7 graden als hoogste temperatuur.

Boeh noch bah

Pas op! Deze foto kan als schokkend, confronterend of aangrijpend worden ervaren. Niet nodig, hoor. Er is hier alleen sprake van een noodlottig ongeval.

Ik kreeg het plaatje toegestuurd van Ruud, een trouwe, oude vriend van mij die in een van de mooiste huizen van Het Spiegel woont. Zijn pand aan de Gooilaan heeft hij eigenhandig, zowel van binnen als van buiten, in een zeer fraaie art-déco staat teruggebracht. Terecht heeft hij jaren geleden dan ook de Zilveren Spiegel toegekend gekregen van de gemeente Bussum. Maar nu ons onderwerp. Dat heeft te maken met Ruuds, eveneens prachtig aangelegde tuin, waar het goed toeven is voor de mens, maar zeker voor de vogels. Er broedt van alles en nog wat en, u voelt het al aankomen, ook een merelpaar is al jaar en dag met succes bezig met het grootbrengen van de jongen. Tot er kortgeleden met een van de al vliegvlugge jongen iets helemaal mis is gegaan. Hoe het kon gebeuren zal altijd een raadsel blijven, maar waar sommigen van ons de hond in de pot vinden vond Ruud zielloos drijvend in zijn WC-pot een jonge merel. Mogelijk was het onfortuinlijke dier binnengebracht door de kat, was het aan de kaken ontsnapt om er in paniek in te belanden en er nooit weer uit te komen. Of de jonge vogel was uit zichzelf binnenshuis gekomen en in de WC beland. Heel verdrietig was ook de reactie van de twee merelouders. Die hebben een groot deel van de dag doorgebracht, zittend op de dakrand van de schuur en op de omheining, met het lokken van hun kleintje. Wij weten nu dat dat een vergeefse actie is geweest.

Geen wegwerppocket, maar een kloek gebonden boek met een cd van Youp van 't Hek. Ook hij hoort in deze regionale rubriek. Tenslotte heeft hij een groot deel van zijn jeugd in Naarden/Bussum doorgebracht.

61 liedjes, rijmgedichtjes, zeer fraai geïllustreerd door ongeveer twintig kunstenaars en anderen. Veel liedjes gaan over relaties en over dood, nogal wat zwarte humor, maar over het algemeen hoeft de lezer/luisteraar zich niet gekwetst te voelen. Natuurlijk is zijn kersthitje Flappie er bij.

Een proeve uit 'Dansen':

Lichten flitsen, boxen bassen

Piercings trillen door de lucht

Een oude veehal vol met mensen

Vol met mensen op de vlucht

En ze dansen en ze dansen

De muziek is hard en hol

Ze dansen en ze dansen

O wat is de dansvloer vol

De cd bevat vier van de liedjes en hij noemt ze 'niet anders dan een grapje': Niemand weet hoe laat het is, Zeven Sloten, Flappie en Chiquita. Totaal 8'40''. Thomas Rep gaf het boek, 109 pagina's, in 2003 uit.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 12 Euro.
Mail of bel Oosterom:

oosteromnc@gmail.com of
T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Naarden
* PGN Grote Kerk 10.00u. ds. J. Rinzema; Naarderheem 10.30u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
* RK St. Vituskerk 09.30u. Eucharistie pastoor C. Fabril
* Chr. Gereformeerde Kerk 10.00u. en 17.00u. ds. M. van der Sluys

Bussum
* RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
* RK St. Jozefkerk 11.00u. Eucharistie pastoor C. Fabril
* PGB Wilhelminakerk 10.00u. ds. J.H.W. Elhorst
* PGB Verlosserkerk 10.00u. ds. N.W. den Bok
* PGB Spieghelkerk geen dienst
* PGB Sion Spieghelkerk 08.55u. ds. T. Cammeraat; 17.00u. ds. J. Vis
* Remonstranten N-B 10.30u. ds. W.F. Metzger gezamenlijke dienst
* Vrijzinnigen Naarden-Bussum gezamenlijke dienst bij Remonstranten
* Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke dienst bij Remonstranten
* Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B gezamenlijke dienst bij Remonstranten
* Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. ds. L. Oost
* Het Apostolisch Genootschap 09.30u. Eredienst
* De Christengemeenschap geen dienst

Linze en Job zijn de beste zeilers in hun klasse

Naarders winnen op grootste jeugdzeilevenement van Europa

Job en Linze krijgen een cadeau en mooie woorden van de wethouder sport. Foto: Jessica de Jong

door Jessica de Jong

NAARDEN - Linze Andringa en Job Modderman zijn Nederlands Kampioen geworden tijdens de Dutch Youth Regatta. Reden voor de gemeente Naarden om de twee jonge zeilers in het zonnetje te zetten.

Wethouder Marleen Sanderse prees de jongens met lovende woorden en bood ze een presentje aan namens de gemeente. Ze is trots dat de jongens zo'n mooie prestatie hebben neergezet. Voor Linze was het niet de eerste keer dat hij een feestelijk onthaal kreeg, vorig jaar stond hij er met zijn broer Fetze waarmee hij in een andere boot, een flits, ook al Nederlands kampioen werd.
Linze woont in Naarden met zijn ouders bij het Naarderbos. De 14-jarige scholier van het Goois Lyceum heeft een bootje voor de deur liggen en zodra de wind goed is en hij tijd heeft, gaat hij het water op. "Ik kom uit een echte zeilfamilie. Mijn ouders en twee broers zeilen ook al van jongs af aan." Job (15) komt uit het plaatsje Grou in Friesland en ook hij weet niet beter dan dat de hele familie zeilt. Beiden zijn fanatiek en ze ontmoetten elkaar vier jaar terug tijdens een zeilkamp. Het klikte meteen. "We zeilden tegen elkaar in de flits. Onlangs werden we gevraagd om samen het RS Feva project mee te doen," vertelt Job. De taakverdeling was vanaf het begin duidelijk. Linze stuurt en Job doet de bemanning. "Job is handiger met de klusjes en de touwtjes. Ik ben wat sneller afgeleid, maar dan corrigeert Job mij," zegt Linze over de samenwerking. Maar wat het duo vooral zo goed maakt is dat ze echt goede vrienden zijn. "We hebben net een trainings 5-daagse achter de rug en dan logeren we ook bij elkaar. Daarnaast trainen we veel op zaterdag en zondag onder leiding van een hoofdcoach en twee assistenten."

De taakverdeling is duidelijk. Linze stuurt en Job doet de bemanning.

De Dutch Youth Regatta, het grootste jeugdzeilevenement van Europa, werd gehouden tijdens het Hemelvaartweekend in Workum. Het duo deed mee als afgevaardigden van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek. Ze namen het op tegen 19 andere teams in diverse races verspreid over vier dagen. De eerste twee dagen was er maar weinig wind, maar toch wisten de jongens goede races te zeilen. De derde dag waaide het flink hard op het IJsselmeer en vielen er zelfs teams uit. De laatste dag was er wederom harde wind met veel golven. De jongens konden zich aan het eind van de dag Nederlands Kampioen noemen omdat ze de beste over-all prestatie hadden neergezet. "We zijn niet iedere race eerste geworden, maar eindigden wel steeds in de top vijf. Er waren zulke hoge golven dat ik soms dacht; we zijn er geweest. Je zag een muur van water op je af komen. We zijn ook een keer omgeslagen op de laatste dag. Linze lag trappelend in het water. Het was erg spannend."
Linze en Job komen over twee weken uit in Duitsland op het WK. De wethouder sport hoopt uiteraard dat ze dan weer een titel in de wacht kunnen slepen.

Watersportdoedag voor de jeugd in de jachthaven

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Surfen, kanoën, suppen, varen op een grote gele banaan, in een bal over het water lopen, helpen bij de reddingsbrigade en catamaran varen. Het kon afgelopen zaterdag allemaal bij Jachthaven Naarden.

De jachthaven hield voor de derde keer op rij de 'Watersport Doe Dag' voor de jeugd.
Kinderen in de leeftijd van zeven tot veertien jaar konden kennis maken met verschillende soorten watersporten.

De activiteiten vonden de hele middag plaats in de jachthaven zelf en op het eiland de Schelp.

Rondvaart met Comenius-museum

NAARDEN - Het Comeniusmuseum houdt deze zomer drie 'zomeravondrondvaarten', gecombineerd met een bezoek aan het museum. Op 24 juli, 28 augustus en 25 september wordt er gevaren.

De avond begint in het museum aan de Kloosterstraat met een bezoek aan de dubbeltentoonstelling over Jan Hus en de Reformatie. Daarna volgt een vaartocht van anderhalf uur door de vestinggrachten, met een hapje en een drankje.

Een kaartje kost 20 euro. Reserveren bij het Comeniusmuseum is noodzakelijk. Bij een slechte weersverwachting krijgen deelnemers de avond van te voren bericht.

Wethouders bundelen krachten voor spoor

NAARDEN - De verkeerswethouders van Naarden, Bussum, Weesp en Hilversum gaan samen lobbyen voor een beter spoor door de gemeenten.

De wethouders gaan vanaf nu samen contact onderhouden met Den Haag, de provincie Noord-Holland en spoorbeheerder ProRail, zo hebben ze afgesproken. Door samen de knelpunten aan te pakken, verwachten de wethouders meer effect te kunnen bereiken.

Navigatie gestolen uit BMW

NAARDEN - Een auto-inbraak vorige week, meldt de politie.

Uit een geparkeerde BMW aan de Rembrandtlaan verdwenen vorige week het navigatiesysteem en elektronische apparatuur.

Orgelconcert Grote Kerk

NAARDEN - In de serie zomerconcerten geeft organist André van Vliet op 16 juli een orgelconcert in de Grote Kerk.

Op het programma staan werken van Bach, Guilmant, Mozart en Van Vliet zelf.

Het concert begint om 20.15 uur. Een kaartje kost 7,50 euro.

Afkoelen aan het water

Foto: Yvette Geerts

De eerste hittegolf in Nederland is een feit en ook in deze regio gingen we gebukt onder de hitte. Aan het strandje bij het Naarderbos was het goed toeven. Genoeg schaduw, een klein windje en verfrissend water. Kleine kinderen speelden met emmertjes en schepjes op het strand terwijl tieners druk waren met waterspelletjes en het verzamelen van groen 'zeewier'. Beachbar Naarden had het terras mooi ingericht en deed goede zaken. Fietsers stopten voor een koud drankje en de ijsjes vlogen over de toonbank.

Reinder Schortinghuis

45 jaar.
Bestuurslid HC Naarden, werkt bij fabrikant koffieapparatuur. Bussumer sinds 2006.

Foto: HC Naarden

Hoe gaat het met HC Naarden?
"Erg goed. De club is de laatste jaren explosief gegroeid. Ondanks deze groei hebben wij ook dit jaar veel kinderen moeten teleurstellen omdat wij niet iedereen kunnen plaatsen.

Wat heb je zelf met hockey?
"Ik heb zelf jarenlang gehockeyd. Begonnen ooit als voetballer, maar later toch overgestapt naar de hockeysport. Hockey was toch leuker. Toen m'n dochters begonnen met hockeyen, begon m'n hockeyhart ook weer sneller te kloppen."

Volg je nog andere sporten?
"Jazeker, zelfs de lokale sport. SDO heeft het heel knap gedaan door zo snel naar de hoofdklasse te promoveren. We bewandelen met HC Naarden zo'n beetje dezelfde weg.

Espresso of cappuccino?
"Espresso, want dan proef je pas hoe koffie echt smaakt. Daarnaast: echte koffie drink je zonder melk."

Met wie zou je nog wel eens een goed gesprek willen voeren?
"Marco van Basten. Dat was vroeger m'n grote sportheld; het EK'88 blijft grootste sportmoment uit mijn jeugd. Nu vind ik het nog steeds een grote persoonlijkheid. Zijn kwetsbaarheid toen hij besloot geen hoofdcoach meer te willen zijn vond ik heel knap.

Op welke plek van Naarden of Bussum kom je graag?
"Ik vind het heerlijk om mijn jongste dochter naar school te brengen. Ze zit op De Hoeksteen, een erg leuke school en ik kom er graag. Ook om even met andere mensen te praten. Naast het schoolplein blijft Naarden-Vesting ook heerlijk."

Als je een dag burgemeester bent, dan...
"... zou ik er nog meer voor zorgen dat alle jeugd kan sporten."

Opa Teekens krijgt ook diploma van Sint-Vitusmavo

Kleinzoon behaalt mooie cijfers

Cor Teekens krijgt zijn diploma.

NAARDEN - De 86-jarige Cor Teekens uit Naarden heeft op 1 juli uit handen van de Sint-Vitusmavo een diploma gekregen omdat hij zijn kleinzoon Thijs Schuurman zo goed heeft begeleid.

De 15-jarige Thijs, toevallig ook bezorger van deze krant, worstelde lange tijd met wiskunde en natuurkunde. Opa Cor Teekens besloot daarop hem te helpen. Teekens werkte vroeger bij Quest en gaf in de avonduren les op de MTS. Om Thijs goed te kunnen helpen had hij ook boeken nodig en maakte hij alle sommen om het werk te kunnen nakijken. Hij bereidde de lessen voor en zat drie keer in de week anderhalf uur om tafel met zijn kleinzoon. Het resultaat mag er wezen; een dikke 7 voor wiskunde en een 6 voor natuurkunde zijn het resultaat. Volgens moeder Alide Schuurman kwam Thijs van ver. "Hij had onder andere moeite met begrijpend lezen. Mede hierdoor hebben ze een hele goede band opgebouwd. Voor mijn vader was dit een hele goede braintrainer. Hij is dan ook vrij vitaal, gaat nog twee keer in de week naar de sportschool. Vorig jaar bleek mijn vader slokdarmkanker te hebben dus tijdens de chemo en bestraling moest hij een tandje terug doen, maar daarna is hij direct weer in de boeken gedoken met Thijs. Het was extra leuk dat de examencommissie van de school met het idee kwam voor een diploma. Mijn vader vond het leuk en was ontroerd."

Lijsttrekkers Gooise Meren bekend

NAARDEN - Miriam van Meerten-Kok voert de VVD-lijst aan bij de gemeenteraadsverkiezingen in november voor de nieuwe gemeente Gooise Meren. Gerard Boekhoff uit Bussum voert de lijst aan van de PvdA. Beide lijsttrekkers hebben zich deze week bekend gemaakt.

'Ik ben heel blij met het vertrouwen dat ik heb gekregen van onze leden", laat de Naardense wethouder weten. "We hebben een heel goed team, waarin ervaren mensen zitten en een aantal nieuwe gezichten." De VVD-fractievoorzitter in Bussum, Alexander Luijten, is de nummer twee van de lijst, gevolgd door zijn Muider collega Jens Duyts. Naarder fractievoorzitter Jelmer Kruijt volgt op plaats vier.

PvdA
Gerard Boekhoff (53) is sinds 2006 wethouder voor de PvdA in Bussum en heeft nu de portefeuille Financiën en Zorg & Welzijn. Boekhoff: "We gaan met een uitstekend team de verkiezingen in. Een solide, verantwoordelijk en sociaal beleid is voor de inwoners nu belangrijker dan ooit." Op plaats twee staat Naarder fractievoorzitter Lars Voskuil, op drie Mieke de Wit uit Bussum, op vier Fred Winnubst uit Muiden en op vijf Naarder raadslid Rolien Bekkema.

Vrijwilligers gezocht voor Nederlandse les

NAARDEN - De gemeente is op zoek naar vrijwilligers die vanaf 1 september Nederlandse les willen geven aan allochtone vrouwen.

De gemeente Naarden geeft al jaren taalles aan vrouwen uit Marokko, Irak, Iran, Somalië, Slowakije en Polen. De lessen worden gegeven door bevoegde docenten en door vrijwilligsters, die door de docenten ondersteund en begeleid worden. Op 1 september start het nieuwe seizoen en er is plek voor nieuwe vrijwilligsters.

SCAN
De lessen worden gegeven op dinsdag, woensdag en donderdag van 9.00 tot 11.45 uur en vinden plaats in de Keverdijk; in De Schakel, jongerencentrum SCAN en basisschool De Tweemaster.

Opgeven
Belangstellenden kunnen contact opnemen met de hoofddocente Liesbeth van Vemden door te bellen naar 06 49 77 08 16.

Getuigen diefstal autobanden gezocht

NAARDEN - Op het terrein van een autobandenzaak aan de Amsterdamsestraatweg is in de nacht van 29 op 30 juni een container met autobanden opengebroken.

De daders namen alle 162 autobanden mee die in de container zaten. De politie vermoedt dat daarbij van een grote auto gebruik is gemaakt en roept getuigen die iets van de diefstal gezien hebben op om zich te melden.

Inbrekers actief

NAARDEN - Inbrekers hebben vorige week twee keer toegeslagen in Naarden.

Aan de achterkant van een woning aan de Juliana van Stolberglaan forceerden inbrekers een raam. Ze gingen ervandoor met een laptop en een Nespresso-apparaat. In een woning aan de Lambertus Hortensiuslaan verdwenen sieraden, geld en een laptop.

Raad voor Cultuur wil uitstel overdracht Vesting aan NMo

"Nooit een wezenlijke discussie geweest over afstoot rijksmonumenten"

De Tweede Kamer heeft de Raad voor Cultuur om advies gevraagd over de overdracht van de Vesting door het rijk aan de NMo. Foto: Christian Pfeiffer

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Het Rijk moet de overdracht van de Vesting aan de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) uitstellen. De overdrachtsdatum van 1 juli komt te vroeg, er zijn nog teveel onduidelijkheden. Dat heeft de Raad voor Cultuur (RvC) maandag bekend gemaakt in een advies aan de Tweede Kamer.

Het kabinet wil dat de NMo per 1 juli verantwoordelijk wordt voor 31 rijksmonumenten. Het Rijk ziet het onderhoud van deze gebouwen, waar geen ambtenaren in huizen, niet meer als kerntaak. De Tweede Kamer, die over de kwestie beslist, wil netjes omgaan met nationaal erfgoed en heeft daarom eind april aan de RvC gevraagd om over deze nieuwe constructie te adviseren. De RvC is een nationaal adviesorgaan op het terrein van kunst, cultuur en media.

'Efficiency belangrijker dan inhoudelijke of ideële drijfveren'

Advies
Maandag 29 juni kwam de raad, onder voorzitterschap van mediaman Joop Daalmeijer, met een advies. Dat komt er in het kort op neer dat de NMo weliswaar een 'voorstelbare' organisatie is om de 31 monumenten aan over te dragen maar op dit moment 'nog niet zodanig is ingericht dat de kwaliteit van de instandhouding is geborgd.' Bij twijfel niet inhalen dus.

In de krant van vorige week is helaas iets misgegaan met dit artikel: de laatste twee alinea's waren weggevallen. Vandaar dat het complete artikel nu nogmaals is geplaatst.

Kritisch
De RvC is vrij kritisch in het advies. Volgens de onderzoekers heeft er nooit een wezenlijke discussie plaatsgevonden over de afstoot van rijksmonumenten. 'Efficiency-overwegingen' lijken in het besluit tot vervreemding belangrijker dan 'inhoudelijke of ideële drijfveren', schrijven ze. "Overdracht betekent een lichter beschermingsregime voor de 31 monumenten, terwijl hun belang, waarde en betekenis niet zijn veranderd."

Beleid
De RvC pleit er daarom voor dat de minister met nieuw, visionair beleid komt over de vervreemding van monumenten in rijksbezit. "Daarbij geeft het Rijk aan welke monumenten zij in bezit wil houden, op welke zij toezicht wil blijven houden, bij welke zij betrokken wil blijven en welke zij wil afstoten."

'Alle zorgpunten van de gemeenteraad van Naarden staan erin'

Ondoorzichtig
Ook is de NMo (nog) geen ideale beheerder, zegt de raad. De organisatie is in opbouw en wil geen inzage geven in de business case die ten grondslag ligt aan het toekomstig beheer. Het Rijk geeft de NMo 61 miljoen euro mee, waar al het onderhoud van betaald moet worden, maar de RvC betwijfelt of dat voldoende is. "Het financieringsmodel is te ondoorzichtig en de prognoses van het beleggingsrendement van de 61 miljoen euro te onzeker. De eeuwigdurende instandhouding van de 31 monumenten wordt in financiële zin niet aantoonbaar geborgd."

Naarden
Wethouder Miriam van Meerten-Kok is heel blij met het advies. "Alle punten van zorg zoals de raad van Naarden die heeft aangegeven, staan erin. Het gaat veel te snel, eerst moet de minister maar eens een visie neerleggen over wat Nederland met rijksmonumenten wil. En we willen ook graag weten of het financiële plaatje klopt en hoe de NMo gaat werken."
Het is nu wachten op een reactie van Minister Blok van Wonen en Rijksdienst. Hij heeft de Tweede Kamer vorige week maandag per brief laten weten dat hij zo snel mogelijk met een weerwoord komt.

Dat gaat niet lukken vóór 1 juli, schrijft hij maar voegt daaraan toe 'geen onomkeerbare stappen in het dossier te zullen nemen'. Dat betekent dat er op 1 juli nog niets is veranderd.

Bijenkoninginnen logeren bij de Lage Flank

Bijen vinden een koel onderkomen in de Lage Flank. Foto: Jessica de Jong

NAARDEN - Imker Liesbeth van der Pol zat werkelijk met de handen in het haar toen ze vernam van de hittegolf. Want waar moest ze heen met haar bijen en Koninginnen die ze speciaal kweekt? Gelukkig sprong het Vestingmuseum te hulp en konden de bijen een koel plekje krijgen in de Lage Flank.

"Ik heb op zeven locaties in Bussum en Naarden bijen staan. Momenteel ben ik bezig met het opzetten van nieuwe volken. Ik teel een ras Koninginnen. Ik wil namelijk vreedzame bijen die niet zwermen. De helft van de genen wordt doorgegeven aan de nakomelingen via de Koningin. Je kan daarin nog een stap verder gaan door ook te selecteren op raszuivere mannetjes." De Bussumse imker zat tijdens de hittegolf vooral omhoog met 29 kastjes, gevuld met een handje bijen. "In deze kleine kastjes zit een handjevol bijen met een nieuwe, jonge, Koningin. Ze worden een dag of 3 opgesloten in het pikken donker zodat ze een grote happy family worden. Omdat ze donker moeten staan en niet te warm kunnen worden zocht ik een kelder."

Via het Platform Maatschappelijk Ondernemen Naarden Bussum was Van der Pol al eerder in contact gekomen met het Vestingmuseum. "Ik heb ze opgebeld en vroeg of ze een plek hadden in de Kazermatten. Het was direct geregeld. Zo fijn, ik kreeg er kippenvel van. Wat een opluchting. Via een vrijwilliger kon ik aan de sleutel van de Lage Flank komen en de bijenkastjes plaatsen. De kastjes zijn gevuld met voeding, maar twee keer per dag hebben ze verzorging nodig. Inmiddels heb ik ze uit de kelder gehaald en staan ze nu elders in de Vesting, verstopt onder de bomen, lekker koel in de schaduw."

'Saaie kleuren, standaard lettertype, foto is leuk'

Nog weinig warme gevoelens bij logo Gooise Meren

Het nieuwe logo van Gooise Meren. Foto: Gemeente Gooise Meren

NAARDEN – Het logo van de nieuwe gemeente Gooise Meren moet bijdrage aan de visuele identiteit van de fusiegemeente en de ambities en kernwaarden versterken. Tenminste, dat is het beoogde doel van de drie gemeenten: Bussum, Naarden en Muiden. De reacties op het logo zijn wat lauw, de meningen verdeeld.

'De combinatie van paars en goud geeft het logo een bruine gloed'

In de ochtend is het op de donderdagmarkt in Bussum nog wat stilletjes, maar men is wel bereid om zijn of haar mening te geven. Een een ouder echtpaar: "Ik vind het niet mooi, de naam klopt niet, waar zijn de meren? Het logo gaat nog wel." Of de moeder en dochter die de kleuren wel wat saai vinden, maar de combinatie met de foto wel weer kunnen waarderen.Een jong stel, zij komt uit Naarden, hij uit Bussum, had het logo niet eerder gezien. "We vinden het paars wel mooi, de combinatie met goud niet." Verdere opmerkingen: "Doe maar luxe", "De kleuren zijn saai, ze vallen een beetje in het niet bij de foto van de kinderen, groen en blauw was mooier geweest." Of: "Ach, je moet een logo hebben." Een enkeling neemt het logo beroepsmatig eens flink onder de loep zoals de mevrouw die opgeleid is als grafisch ontwerper: "Ik vind het goed dat het eerste deel en het tweede deel apart te gebruiken zijn en bij de foto krijg ik een beetje een 'Escher' gevoel. Maar, het eerste deel, de twee letters, leidt af. De driehoekjes daar zijn heel anders dan de stijl van de andere letters." Een andere dame vindt het er absoluut niet grafisch uitzien. "Door de combinatie van de kleuren krijgen het paars en goud een bruine gloed. Geen frisse kleuren."

Ook de Naarders zijn niet direct positief. In de Marktstraat reageren wat voorbijgangers. "Als je een logo moet uitleggen is dat niet goed." Een ander:"De combinatie met foto is niet mooi. Je moet geen foto met mensen gebruiken, maar juist de drie gemeentes erin verwerken: Het Muiderslot, De Vesting en iets uit Bussum." Een ander: "De naam is prima, het logo is niet zo belangrijk omdat we ons toch als Naarders blijven profileren."

Een rondje langs enkele Muiders leveren verschillende reacties op. Een mevrouw grapte: "Ik vond het wel aardig, die 'GM', Groot Muiden." Ze vindt het logo niet spectaculair, maar wel netjes. "Het kan in ieder geval lang mee denk ik." Een andere inwoner reageert: "Ik schijn er van alles in te moeten zien, water en een kasteel. Dat water zag ik wel, maar dat kasteel niet. Ik had wel iets spannenders verwacht." Een Muider ondernemer noemt het een gemiste kans."Voor vier dorpen/steden die zo veel moois te bieden hebben vind ik dit een saai logo. Het had wel wat creatiever gemogen, zeker als je ziet hoeveel kunstenaars in Muiden, Muiderberg, Naarden en Bussum rondlopen."

Geen asielzoekers naar Kolonel Palmkazerne

BUSSUM - Er komen geen asielzoekers naar de Kolonel Palmkazerne. Dat laat de provincie Noord-Holland weten.

Er lag een verzoek op tafel van het COA, dat de opvang regelt, om op de Bussumse kazerne de komende jaren asielzoekers op te vangen. Daar werd, vanwege de toenemende stroom asielzoekers, al veel langer over gesproken. Noord-Holland heeft het verzoek echter afgewezen.

Toekomstplannen beperkt
Noord-Holland heeft plannen om de Kolonel Palmkazerne en de aangrenzende grond te verkopen. Er moet straks gebouwd gaan worden. Het toelaten van asielzoekers op de Kolonel Palmkazerne zou de toekomstplannen teveel vertragen en beperken.

Brandweer schakelt terug naar 'code geel'

BUSSUM - De brandweer waarschuwt voor verhoogd brandgevaar vanwege de droogte.

Vlak voor het weekend werd 'code oranje' gegeven. Maandag werd er teruggeschakeld naar 'code geel'. Daarmee moet er nog steeds goed opgelet worden.

Vanwege het warme weer weer bestaat er een verhoogde kans op natuurbranden. De brandweer roept Bussumers op om geen open vuur te maken en op te passen met vuurkorven en barbecues.

Brandweer extra alert
De brandweer reageert extra alert als er nu een natuurbrand zou ontstaan, zo wordt er met extra mankracht en materieel uitgerukt als er brand ontstaat. Daarnaast wordt er extra gecontroleerd.

Ajax-kamp bij BFC

BUSSUM - Volop voetbal op de voetbalvelden van BFC: coaches van Ajax houden daar deze week een voetbalkamp voor de jeugd.

Elke dag staan er meer dan honderd jonge voetballers op de velden. De Ajax-coaches leren de jeugd de kneepjes van het vak en oefenen met de voetballers zoals de echte spelers van Ajax dat ook doen. Er wordt elke dag gevoetbald. Na deze week ontvangen de spelers een spelersrapport.

Straks meer dan honderd zonnepanelen op dak

De contracten werden afgelopen week getekend. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Er gaan 83 zonnepanelen geplaatst worden op het dak van het gemeentehuis. Afgelopen week werd een overeenkomst getekend voor het plaatsen van de tweede reeks zonnepanelen.

Al met al staat er straks een dek van meer dan honderd zonnepanelen op het dak. De zonnepanelen moeten stroom gaan opwekken voor Bussum, en dat moet ervoor zorgen dat Bussum nog duurzamer wordt. Afgelopen jaar werden er al 54 panelen geplaatst.

De zonnepanelen worden geplaatst door de Bussumse energiecoöperatie Watt Nu.

Family Naarden bestaat 5 jaar

Julia Lanser: "Alles alleen doen is best wel pittig." Foto: Yvette Geerts

NAARDEN - De 36-jarige Julia Lanser begon 5 jaar geleden aan een behoorlijk avontuur. Ze woonde destijds nog in Amsterdam en startte met 2 compagnons een franchise filiaal van Family in Naarden aan de Marktstraat 25. Haar compagnons zijn 2 jaar geleden uitgestapt en Julia is vol vertrouwen alleen verder gegaan.

Dat Julia nu een goedlopende cafetaria-brasserie heeft, die dit jaar vijf jaar bestaat, zegt wat over haar doorzettingsvermogen. "Ik ben een vechter en eigenlijk altijd goed gehumeurd." Horeca zat altijd al in haar bloed en ze kan zich ook niet voorstellen dat ze iets anders zou gaan doen. Het sociale aspect en de creativiteit spreken haar aan. Die creativiteit zie je vooral terug in het aanbod dat ze regelmatig uitbreidt. Zoals de Indonesische (afhaal)maaltijden, de fruit smoothies, en de club sandwich. Ook op de trend naar meer gezond eten speelt ze in, onder meer met gezonde groentesmoothies van tomaten, broccoli, spinazie en pastinaak, en door 'verantwoord frituren'. Julia: "Ik frituur met plantaardig vet en ververs het regelmatig." Van klanten krijgt ze vaak een compliment over de kwaliteit van haar patat. Patat en een snack, dat blijven toch wel de meest favoriete happen. Maar voor ouders die met hun kinderen een patatje komen eten is er in ieder geval meer te kiezen.

Deen heeft grootse verbouwplannen

Ook meer parkeerplekken

De Deen in Bussum-Zuid. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - De Deen-supermarkt aan de Laarderweg heeft plannen om een heel stuk groter te worden. De supermarkt hoopt snel te kunnen gaan verbouwen.

De verbouwplannen werden afgelopen week al gepresenteerd aan omwonenden. De winkel wil aan de achterkant enkele oude vervallen loodsen slopen. De achterkant kan dan iets uitgebouwd worden en er ontstaat aan die kant ruimte voor 48 parkeerplekken.
Door ook de leegstaande winkels naast Deen bij de supermarkt te betrekken, kan de supermarkt 350 vierkante meter groter worden. Volgens vastgoedmanager Jan van Rienen van supermarkt Deen worden zo drie vliegen in een klap geslagen: "We doen iets aan de leegstand, het parkeerprobleem wordt opgelost en de oude vervallen loodsen worden gesloopt." Het doel is dat de supermarkt straks weer voldoet aan de meest moderne maatstaven.
Het plan is een initiatief van de eigenaar van het pand, de heer Heyen. Het is de bedoeling dat de verbouwing samen komt te vallen met de herinrichting van de Lange Heul. Er wordt momenteel nog tussen de gemeente en Deen gesproken over de plannen. De verbouwing staat gepland voor de eerste helft van volgend jaar.

L.Landman (Nationaal Archief)

Het is zondagavond 19 juli. Om half twaalf schrijft de dienstdoende Naardense agent in het dagrapport: "Op de zeeptoren a/d Rijksweg is in grote, blauw verlichte letters aangebracht de woorden 'Nederland ontwapent'. Het komt ons voor dat dit niets met bedrijfsreclame van doen heeft. Kan er tegen de eigenaar van 't bedrijf worden opgetreden op grond van prov. verordeningen of is hiervoor toestemming verleend."

Daarmee is een rel geboren. Een rel die landelijke bekendheid krijgt. Eigenaar Landman van het in de voormalige zeepfabriek gevestigde geneesmiddelenbedrijf heeft doelbewust geen toestemming gevraagd. De enorme publiciteit is precies wat de producent van onder meer Pactolan en Knoflox met zijn pacifistische actie wil. Hij besteedt vervolgens keer op keer veel geld aan advocaten om in rechtszaken zijn vrijheid van meningsuiting te bepleiten. De kranten staan telkens vol over de idealistische zakenman. En de leus blijft intussen gewoon staan.

De Gooi en Eemlander 20 juli 1965

Juristen buigen zich met name over de vraag of het aanbrengen van neon-letters op een gebouw hetzelfde is als het produceren van een gedrukt of geschreven stuk. Waarvoor in Nederland grondwettelijk nooit toestemming vooraf vereist is.

Na veroordeling op veroordeling komt op 24 januari 1967 de Hoge Raad met het eindoordeel: "Geen strafbaar feit, omdat art.1 Verordening Landschapsschoon Noord-Holland verbindende kracht mist wegens strijd met art.7 Grondwet." De drukpersvrijheid gaat boven het mooie landschap. Het vonnis van de kantonrechter wordt vernietigd en Landman wordt van alle rechtsvervolging ontslagen.

De Witte Toren werd in 1936 gebouwd om met een ingewikkelde sproei- en dwarreltechniek zeepvlokken te kunnen produceren. Die functie is al lang vergeten. Maar nog steeds roept de toren bij passerende automobilisten herinneringen op. Aan "Pactolan". En aan "Nederland ontwapent".

Doel bereikt.

Hans Jonker

Golden Retriever (14 1/2) zoekt tegen betaling opvang adres ma. t/m vrij. plm. 08.00 tot 17.30 u. Zij is dan al uitgelaten en kan alleen rond 12 uur een paar stappen buiten doen om te plassen. Goed met honden, katten, kinderen. sylviaheere@gmail.com.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Versa Thuisadministratie: Ligt er op uw bureau ook zoveel papier en raakt u het overzicht kwijt? Vrijwilligers van Versa Thuisadministratie komen bij u thuis en helpen u met het ordenen van uw administratie. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; thuisadministratie@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Vrouw heeft 9 jaar ervaring in huishouding met strijkwerk etc. met goede ref. Mevr. Sarah, 10 euro p/u. Tel.:
06-26296601

Guitar Summer Classes door bevoegd docent (cons.) 6 lessen, totaal € 250,-. Voor info bel 06-15950872

Goodkinds taxiservices van/naar Schiphol vanuit Bussum, Naarden, Hilversumse meent € 50,-. Hilversum, Eemnes, Blaricum, Huizen
€ 60,-. 06-26984855

Garages in Bussum te huur, huurprijs € 140,- p/m. Info: 06-10397243

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Veluwse boederij te koop. Vr. pr. € 89.000 k.k. te Ermelo. Sleutelklaar. 035-6935525 / 06-22393323

Veluwse boederij te huur 70 m2 in Ermelo, gemeubileerd € 700,- per maand ex.
035-6935525 / 06-22393323

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:

www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

WONING VERHUREN? Vertrouwd verhuren aan expats en organisaties INTERHOUSE HILVERSUM 035-303 13 20 www.interhouse.nl

Zoekt u een ervaren en betrouwbare schoonmaakster bel dan 06-49619518