NaarderNieuws

20 februari 2014

NaarderNieuws 20 februari 2014


Adriani wil veld fiksen

Gemeente kiest andere methode voor herstel rugbyveld dan Grontmij adviseert

NAARDEN - "Wat ook de oorzaak is van de slechte staat van het nieuwe rugbyveld, we gaan het repareren." Dat zegt sportwethouder Adriani in reactie op het definitieve rapport van ingenieursbureau Grontmij dat vorige week verscheen. De gemeente, die het veld vorig jaar voor 117.000 euro liet aanleggen, kiest daarbij voor een andere reparatiemethode dan Grontmij adviseert.

Omdat de grasmat na elke regenbui in een modderpoel verandert, heeft de rugbyclub het veld laten onderzoeken door een onafhankelijk bureau. Grontmij concludeerde vorige week dat de onderlaag van het veld niet goed vermengd is met de bovenlaag. De onderlaag is keihard geworden, waardoor water niet weg kan lopen en het veld bij neerslag in modder verandert. Om dat te herstellen moeten de onder- en bovenlaag samen omgespit worden en nieuw gras worden ingezaaid, adviseert Grontmij.

"We gaan de onderlaag herstellen," reageert wethouder Marcel Adriani, "maar op onze eigen manier. We kunnen de onderlaag behandelen zonder het hele veld open te graven. We gaan het van bovenaf oplossen." Het voordeel van die aanpak is dat het de gemeente geen extra geld kost. "De ingreep doen we vanuit het bestaande onderhoudsbudget", legt Adriani uit. "Het is exponentieel veel goedkoper om het zo op te lossen dan om te doen wat Grontmij voorstelt: namelijk het hele veld opnieuw vermengen. Als je dat doet, moet je volgens ons ook de drainage opnieuw aanleggen en daar is niets mis mee."
Volgens Hans Kok van Grontmij is de in het rapport voorgestelde methode echter de meest duurzame. "Met de door ons geadviseerde methode bereik je het gewenste resultaat: een langdurig bespeelbaar veld. Andere methodes kunnen ook werken maar die zul je periodiek moeten herhalen. Mogelijk zelfs jaarlijks." Rugbyvoorzitter Jerker Grader heeft een korte reactie: "De oplossing van de gemeente klinkt als een lapmiddel." De rugbyclub en de wethouder spreken in maart over hoe het verder moet met het veld.

Scene Gooische Vrouwen part II gefilmd in Vesting

Susan Visser tijdens de opnames op het pluche van Il Vecchio. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Restaurant Il Vecchio speelt een rolletje in de film Gooische Vrouwen, deel II. In de betreffende scène zit Susan Visser a.k.a. Anouk Verschuur in de zaak te wachten op een date die maar niet komt opdagen.

"Ook al werd er maar een scene opgenomen, het filmen duurde de hele woensdagochtend", vertelt eigenaar Jan Maurits Drijfhout van Hooff. "De zaak zat helemaal vol met figuranten en cameramensen." Il Vecchio kwam in beeld omdat de locatiemanager van de film door zijn ouders, die in de Vesting wonen, op het restaurant werd gewezen. De film komt naar verwachting tegen kerst uit.

Fien Jager doet het goed in voorleeswedstrijd

Fien Jager leest voor uit Mees Kees. Foto:

NAARDEN - Fien Jager is een ronde verder in de strijd om de titel van Nationaal Voorleeskampioen. De leerlinge uit groep zeven van de Comeniusschool won zaterdag de plaatselijke ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd.

In de bieb van Naarden lazen zaterdag tien kampioenen van scholen uit de regio een stukje voor uit hun favoriete boek. De Naardense Fien Jager koos voor het boek 'Mees Kees: een pittig klasje' en gooide daarmee hoge ogen. Zij en een scholiere uit Huizen mogen door naar de volgende ronde op 15 maart in de bibliotheek van Hilversum.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een wedstrijd voor leerlingen uit groep zeven en acht van het basisonderwijs. De wedstrijd bestaat uit vier rondes: een schoolronde, een plaatselijke ronde, een provinciale ronde en tot slot een landelijke ronde.

Slager bestolen

NAARDEN - Inbrekers hebben vorige week het pand van slager Broodbakker opengebroken. Voor zover bekend hebben de dieven alleen geld meegenomen.

De daders braken 's nachts een deur open en doorzochten vervolgens het pand. Er werd overal gekeken naar waardevolle spullen: de dieven waren onder andere in het kantoor van het pand en de keuken. Ook de deur van de koelcel werd opengezet. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Naarder betrapt inbreker

NAARDEN - Een oplettende bewoner van de Rembrandtlaan heeft vorige week een inbreker kunnen verjagen.

De man zat beneden in zijn huis en hoorde plots gerommel op de eerste etage. Eenmaal boven betrapte hij de dader. Die schrok en sloeg vervolgens op de vlucht. Even daarvoor had de inbreker meerdere lades van een kast doorzocht op zoek naar spullen. Hij kon geen spullen meenemen.

Plan: laat Gooische
stoomtram weer rijden

NAARDEN - Stichting Pro Bussum wil de Gooische stoomtram weer laten rijden. Station Naarden-Bussum bestaat dit jaar 140 jaar en dat zou een mooie aanleiding vormen voor een publieksevenement.

Het idee van de stichting is om de tram, beter bekend als de Gooische Moordenaar, vanaf het station naar het centrum van Bussum te laten rijden. Ook wordt gekeken of een ander stoomtreintje, dat op het bestaande spoor mag rijden, tussen Naarden-Bussum en Baarn kan rijden. In Baarn wordt namelijk in april gevierd dat de restauratie van de koninklijke wachtkamer klaar is. Voor beide plannen is eerst geld nodig.

1184

euro heeft dansschool Jelly Jam Dance met de collecte opgehaald voor Jantje Beton

Leven en werk van jhr. van Sypesteyn

Een droom wordt werkelijkheid, is de ondertitel. Dat slaat op het realiseren van het kasteel Sypesteyn in Loosdrecht. De stichting die het kasteel/museum beheert gaf in 2002 dit boek uit ter gelegenheid van het honderd-jarig bestaan van de stichting.

Met 101 foto's in sepia-tint wordt het leven van de jonkheer en zijn familie, zijn levenswerk (de bouw van het kasteeltje) en zijn verzamelingen getoond en met onderschriften en in korte hoofdstukken toegelicht. Jonkheer C.H.C.A. van Sypesteyn leefde van 1857 tot 1937 en het fotomateriaal was van hem. Hij liet dat net-echte kasteel bouwen in de periode 1912-1927. Toen moest hij wegens geldgebrek stoppen. Met de tuinen en grachten erbij is er een fraai complex ontstaan in Nieuw Loosdrecht, waar jaarlijks vele bezoekers komen. Het gebonden boek telt 104 bladzijden en heeft een omslag en een leeslint.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 12 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Jean Philippe de Girard de Mielet van Coehoorn (1794-1872) was de dappere 2e luitenant der artillerie die op 11 april 1814 een batterij op de Westdijk bij Muiderberg verdedigde tegen de Fransen. Hij week niet van zijn post. Nadat zijn krachten het door steekwonden en sabelhouwen begaven en de Fransen op het punt stonden hem te doden, werd hij gered door een gendarme. Zwaargewond en bijna bewusteloos hees de Fransman hem op zijn paard en bracht hem als krijgsgevangene naar de Vesting, waar hij zeer correct werd bejegend en in het noodhospitaal aan de Westwal werd verpleegd. Verscheidene Franse officieren en manschappen namen notitie van hem en lieten hun genegenheid voor de dappere officier blijken. Het werd een strelende gewaarwording voor hem toen hij enkele dagen voor de terugtocht van het Franse garnizoen door twee officieren uit het hospitaal werd afgehaald. Leunend op hun armen werd hij naar de Vestingcommandant generaal Quetard geleid, die hem aan tafel nodigde en een vererende toast op zijn herstel uitbracht. Op 10 mei 1814 werd Coehoorn per rijtuig door kolonel Falba persoonlijk naar Muiderberg gebracht.

Meer weten? De jongste aflevering van De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden, staat bol van gedetailleerde informatie over Naardens beleg. Een abonnement op het kwartaalblad kost € 17,50 per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl.

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. J.P.Schouten
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za. 22/02 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistieviering pastor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H. van Dijk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. J. Haakman
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. J. van Oord
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. J. Koppenhol; 17.00 u. ds. A. Visser
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. dr. K. Holtzapffel
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. ds. F. Groeneveld
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. zr. C. Plat-Sommeling
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. K. v.d. Horst H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. C. Stavleu; 19.00 u. dhr. J. Knevel
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Tamelijk wisselvallig en aanhoudend zacht
Nog steeds bepaalt een zuidwestelijke luchtstroming het weer. Donderdag passeren fronten van een diepe depressie ten zuiden van IJsland. Dat kan enige regen veroorzaken en meer wind. Maar de depressies volgen een noordelijker koers zodat de neerslaghoeveelheid beperkt blijft. Ook komt het niet tot storm. Soms is de paraplu even nodig en het blijft constant zacht.

Donderdag en vrijdag
Donderdag neemt de bewolking toe en het gaat af en toe regenen. De zuidenwind trekt aan tot vrij krachtig (windkracht 5). Mogelijk klaart het later op de dag wat op. Het wordt 10 graden. Voor vrijdag wordt een mix verwacht van nu en dan zonneschijn en een enkele bui. De naar zuidwest draaiende wind is matig tot vrij krachtig. Het maximum schommelt rond 9 graden.

Het weekeinde
Ook in het weekeinde is het licht wisselvallig. Zaterdag kan tijdelijk een beetje regen vallen. Zondag is nog een enkele bui mogelijk. Verder schijnt de zon ook geregeld, meest op zondag. De nachten blijven vorstvrij (minima circa 3 graden). In de middag loopt de temperatuur op tot 11 à 12 graden op zondag. Er waait aldoor een matige tot vrij krachtige zuidwestenbries.

Weetje
Afgelopen zondagnacht daalde de temperatuur tot – 0.1 graad in de Bilt. Het wordt daardoor landelijk geen geheel vorstvrije februari. In onze regio is het niet tot vorst gekomen deze maand. Dat is uniek sinds 1901. Verder is het deze winter nooit kouder geweest dan –3 graden. Het aantal vorstnachten bleef tot 9 à 10 beperkt, tegen 38 gemiddeld (= normaal).

Ingrediënten voor nieuwe Amersfoortsestraatweg

Veel puzzelstukjes zijn al bekend

Het plangebied aan beide zijden van de Amersfoortsestraatweg.

door Lisa van Dorp

NAARDEN - De gemeente wil de Amersfoortsestraatweg aanpakken. Aan beide kanten van de weg, van de Godelinderotonde tot aan de Kapitein Meijerbrug, gaat de komende jaren gebouwd worden. Wanneer en wat precies moet nog uit een 'visie' blijken. Veel ingrediënten staan echter al vast. NaarderNieuws zet ze op een rijtje.

"Politiebureau, school, parkeerplaatsen. De toegangsweg naar de Vesting is nu een rommeltje, we willen er één geheel van maken", vat Anja Derksen van de gemeente de plannen samen. Dat één maken, zal in stapjes gebeuren. Niet alle bouwkavels komen tegelijkertijd vrij. Maar in de visie die de gemeente nu opstelt, mag alles. "Het uitgangspunt is: stel dat er niets is, waar breng je dan de functies onder die we in het plangebied kwijt willen?" Zes ingrediënten van de visie.

Vivium ziet een nieuwe toekomst voor Naarderheem

1. Politiebureau
Ondanks geruchten over reorganisaties bij de Nationale Politie blijft wijkteam Naarden-Bussum voorlopig zitten waar het zit. "Wij hebben geen plannen om in de toekomst te verhuizen vanaf de Amersfoortseweg", laat een woordvoerster weten.

2. School en verenigingenruimte
Twee jaar geleden heeft de gemeenteraad bepaald dat Naarden behoefte heeft aan basisvoorzieningen als een multifunctioneel schoolgebouw (met naschoolse opvang, een gymzaal en andere 'kinderfuncties') en een verenigingsruimte. Door de verhuizing van de dependance van de Godelindeschool naar de hoofdvestiging in het Rembrandtpark wordt een multifunctionele school gerealiseerd, aldus wethouder Marcel Adriani. Die hoeft dus niet meer in de visie. Naar verwachting verhuist de school tussen nu en vijf jaar, waarmee dan het eerste stukje nieuwe bouwgrond vrijkomt.

'32-36 huurwoningen, wellicht passen er nog meer woningen in'

Wat de behoefte aan verenigingsruimte betreft: clubs als ToVeNaar, Muziekvendel Nardinc en de Vestingnarren zitten krap in hun jasje. De wethouder studeert op de mogelijkheid van 'dubbelgebruik' van de nieuwe schoolruimtes van de Godelinde en van het Wellantcollege. Als de leerlingen naar huis zijn, zouden de Naardense verenigingen in de school kunnen. Adriani: "Denk bijvoorbeeld aan de aula van het Wellant: zou de toneelvereniging daar niet 's avonds kunnen repeteren?" Als dat op het Storkterrein past, scheelt het weer (dure) nieuwbouw aan de Amersfoortsestraatweg.

3. Parkeerplekken sportvelden
Het is op zaterdag, vanwege de drukte op het Sportpark, zoeken naar een plekje voor de auto. Het tekort aan parkeerplekken bij de sportvelden staat hoog op de politieke agenda, dus de visie zal zeker een onderdeel 'parkeerplekken' bevatten.

4. De Lunet
Zwembad De Lunet is eigendom van de gemeente, Sportfondsen doet de exploitatie. De gemeente investeerde de afgelopen twee jaar een hoop geld in het onderhoud. Bij de gemeentefusie wordt de afweging gemaakt: hoeveel zwembaden heeft de nieuwe gemeente nodig? Maar Adriani is positief over het behoud van De Lunet. "Het is aannemelijk dat er een plekje in de visie blijft voor De Lunet. De zwemlessen scoren heel goed in de regio."

5. Naarderheem
Zorggroep Vivium, die het grootste deel van de overkant van de Amersfoortsestraatweg in handen heeft, ziet een nieuwe toekomst voor Naarderheem. Directeur Marco Wisse: "Het huidige Naarderheem is 40 jaar oud. Vivium denkt het komende half jaar na over de gewenste functie en omvang van het gebouw. Naarderheem wil zich focussen op revalidatie voor ouderen en dat vraagt om andere accommodatie dan het huidige verpleeghuis."

6. Sociale huurwoningen
De raad heeft 29 januari besloten dat de 32-36 huurwoningen die oorspronkelijk gepland waren op het Storkterrein 'ingepast moeten worden in de visie voor de Amersfoortsestraatweg'. Woningcorporatie De Alliantie heeft aangegeven de woningen hier in principe te willen ontwikkelen, maar maakt het wel afhankelijk van 'het investeringsbudget'. En wellicht passen er zelfs nog meer woningen in, zegt Adriani.

ProRail wil bocht rechtleggen

NAARDEN - ProRail wil de spoorboog tussen station Naarden-Bussum en het Naardermeer rechter leggen. Daardoor zouden treinen op dit stuk rails sneller kunnen rijden waardoor de reistijd tussen Hilversum en Weesp korter wordt.

Ook studeert ProRail op de mogelijkheid om twee tunneltjes onder het spoor aan te leggen in dit deel van het natuurgebied Naardermeer. Als die er is, kunnen dieren makkelijker het spoor oversteken. De tweede tunnel is bedoeld voor fietsers. De aanleg is nog niet zeker: op dit moment wordt de haalbaarheid onderzocht.

Jongeman onwel in bus

NAARDEN - Een jonge Eemnesser (22) heeft afgelopen dinsdag voor wat ophef gezorgd vlak naast station Naarden-Bussum. Hij was met de bus onderweg en raakte plots onwel.

Toen gealarmeerde agenten ter plaatse kwamen, konden ze de jongen al snel wakker schudden. Toen de agenten een gesprek met hem aanknoopten, bleek dat hij even daarvoor GHB had gedronken. Hij werd meegenomen naar het bureau. Daar werd het flesje GHB door de agenten in beslag genomen. De jongen heeft een boete gekregen.

Meer Schakel-diners

NAARDEN - Omdat het maandelijks Schakeldiner zo'n succes is, wordt het diner voortaan twee keer per maand gehouden. Dat laat het bestuur van het wijkontmoetingscentrum weten.

"Vanwege de vraag van onze gasten hebben we besloten om het diner twee keer per maand te doen, op woensdag en op vrijdag", zegt voorzitter Mirjam Schoenmaker. Voor zes euro kunnen bezoekers genieten van een driegangendiner, gekookt en opgediend door vrijwilligers. Het eerstvolgende Schakeldiner is op 21 maart.

Comeniusschool 2.0 start met ruimtevaartproject

Foto: Bob Awick

Met het planten van de vlag op het schoolplein door twee heuse astronauten en de burgemeester trapte de Comeniusschool maandag het ruimtevaartproject af. Maar er ging meer van start dan het project, vertelt interim-directeur Raymond van der Kleijn. "De aftrap geldt ook voor de nieuwe richting die we met de school op willen. We zijn Comeniusschool 2.0, een basisschool die niet alleen op klassieke wijze kennis overdraagt, maat die ook interactief les geeft. We willen de kinderen meer de gelegenheid geven om zelf met oplossingen te komen."

Cor Claessen

Bassist en eigenaar Siteontwerpers
Naarder sinds 1996

Foto:

Wat heb je met de bas?
"Al sinds mijn zestiende speel ik bas, eerst in schoolbandjes, daarna in de groep Bloem, bekend van 'Even aan mijn moeder vragen'. Sinds twee jaar heb ik de contrabas ontdekt en ben er zo'n beetje verslaafd aan."

Wat zou je doen als je een miljoen euro won?
"
Een heerlijk huis kopen, misschien wel in een land waar de zon vaker schijnt..."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Ik slaap heel licht, dus ik ben snel wakker. Muziek maken of andere gezellige dingen..."

Welk Naarder nieuws houdt je bezig?
"De ontwikkelingen rond het Storkterrein. Waar ik woon was er ook een protest van de bewoners toen er sprake was van bouwplannen. De gemeente vroeg zich toen af met wie ze te maken had. De actiegroep had slechts een handtekeningenlijst om te overleggen. De actiegroep voor het Storkterrein is juridisch iets slimmer en heeft zich verenigd."

Wat zou je doen als je één dag burgemeester van Naarden was?
"
Als dat in de zomer mag dan komt er die dag een speciale uitgave van 14-uur-puur, een live concertspektakel vanaf de wallen. En ik zou die dag veel aandacht schenken aan hoe we vandalisme, graffiti en inbraak kunnen terugbrengen, zaken waar we hier toch veel mee te maken hebben."

Waar kom je het liefst?
"Ik loop graag een lekker stuk over de wallen met mijn hond, vrouw en dochters."

Met wie zou je nog wel eens een goed gesprek willen hebben?
"Met John de Mol, over de boog die niet altijd gespannen kan staan en zijn creativiteit in combinatie met zijn zakelijk inzicht."

Op wie ga je stemmen met de gemeenteraadsverkiezingen?
"
Ik heb Wil de Vries-Kempes van GroenLinks een paar keer ontmoet en vind haar een aardige vrouw. Misschien wordt dat het wel."

Vestingnarren houden 'grandioos feest' in De Sprong

Meer dan 100 gasten op gehandicaptencarnaval

De hele middag feest in De Sprong. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Volgens de Vestingnarren is het jaarlijkse gehandicaptencarnaval een van de mooiste middagen van het carnaval. "Het is genieten door de sfeer en de spontaniteit", zegt Jan de Hartog die het feest al 22 jaar op poten zet.

"Het was afgelopen zaterdag ook weer een grandioos feest in sporthal De Sprong", vertelt de 79-jarige Naarder. "Er waren meer dan 100 mensen uit de hele regio. De polonaise was héél lang."

De carnavalsvereniging nodigde ook dit jaar weer mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking uit voor een middagje onvervalst feesten. De Hartog: "Op het programma stonden optredens, afgewisseld met dansen en polonaise lopen. Onze Dansmariekes gaven een show, zanger Alex zong zijn hit 'Een bossie rode rozen' en ook de burgemeester danste mee." Het mooie aan het feest is dat het helemaal gratis is voor de deelnemers. De Vestingnarren sponsoren een groot deel en krijgen daarbij hulp. Bijvoorbeeld van Connexxion die elf busjes en chauffeurs beschikbaar stelde om de gasten te halen en te brengen.

Taart voor Joop van Dort

Joop van Dort (rechts) neemt het gebak in ontvangst.

NAARDEN - Joop van Dort werd vrijdag verrast met een grote slagroomtaart van de VVD.

De voorzitter van de FIN kreeg de taart op zijn kantoor, volgens de VVD "omdat hij zich al vele jaren inzet voor de lokale gemeenschap middels het voorzitterschap van bedrijvenvereniging FIN. Zijn goede werk is van groot belang voor alle inwoners."

Het gebak werd uitgereikt door Petra van Hartskamp (VVD Provincie Noord-Holland) en haar partijgenoot wethouder Henk Lanting.

PvdA'ers verklaren elkaar de liefde

NAARDEN - De PvdA-afdelingen van Naarden, Bussum en Muiden hebben elkaar op Valentijnsdag de liefde verklaard.

Fractievoorzitters Lars Voskuil (Naarden), Tony van Waveren (Bussum) en Jan Hylkema (Muiden) overhandigden elkaar op Valentijnsdag een roos. In aanloop naar de fusie van de gemeenten gaan de partijen zoveel mogelijk samenwerken. Er werd zelfs een officiële overeenkomst voor getekend.

De drie gemeenten fuseren in 2016.

Ria Valk komt naar Andreas Huis

NAARDEN - Zangeres Ria Valk komt met carnaval naar Naarden.

De zangeres van klassiekers als 'Worstjes op mijn borstjes' en 'N chippie, 'n putje en 'n parretje' treedt 1 maart op in het Andreashuis aan de Turfpoortstraat. Café Het Wapen van Naarden haalt de diva naar de Vesting op de dag van de carnavalsoptocht. De zaal gaat open om 15.00 uur.

NVC verslaat Stormvogels

NAARDEN - Het spel kon nog veel beter, maar toch hebben de voetballers van NVC afgelopen weekend weer drie punten gepakt. De Naarders wonnen, met wat geluk, met 2-3 van het beter presterende Stormvogels.

Daardoor staan de Naarders nu op een negende plaats, op twee punten van de voornaamste concurrenten.

Voortvarend
NVC startte voortvarend. Al snel stond er een afgetekende 0-2 voorsprong op het scorebord. De doelpunten kwamen van NVC-speler Franklin de Jong.
Na de rust kwam Stormvogels terug tot 2-2. Kelvin de Lange maakte uiteindelijk de 2-3 voor NVC.

8 / 20

Waar moet Naarden de komende twee jaar op bezuinigen? Hoe zit het met nieuwbouw in het hart van de Keverdijk?

VVD

Op 19 maart kiest Naarden een nieuwe gemeenteraad. In de aanloop naar de verkiezingen legt het NaarderNieuws enkele heikele kwesties voor aan de lijsttrekkers. 

Deze week: waar moet Naarden de komende twee jaar op bezuinigen? En: wat is uw standpunt ten aanzien van nieuwbouw in het hart van de Keverdijk?

Op verzoek van het NaarderNieuws zetten de lijsttrekkers de standpunten van hun partij uiteen.

Foto: Bob Awick

Bezuinigingen
Er worden steeds meer landelijke taken richting de gemeente geschoven en tegelijkertijd wordt het budget van de gemeente gekort. De VVD weigert de makkelijkste weg te kiezen door eenzijdig de lasten voor de burger te verhogen. Lastenverhoging is geen bezuiniging.

Woningbouw en multifunctionele ruimte

De echte bezuiniging zal moeten komen uit een kleinere overheid. Dus afstoten of effeciënter maken van taken en voorzieningen. Dat kan pas na de fusie omdat onze problemen gelijk zijn aan de problemen bij onze fusiepartners. Wij gaan ze daarom gezamenlijk oplossen, gezamenlijk keuzes maken. Inwoners willen we daarbij betrekken door een maatschappelijk debat en crowdsourcing, want wij horen graag wat u belangrijk vindt. Waar kunnen we concreet op bezuinigen? Denk aan het aantal zwembaden en begraafplaatsen in de nieuw gevormde gemeente, maar ook het niveau van de groenvoorziening en de invulling die wijkbewoners daar aan kunnen geven. Ten slotte kunnen door de fusie ambtelijke kosten worden verlaagd door efficiënter te werken en taken gezamenlijk op te pakken. Bezuinigen we dan niks op de korte termijn? Jazeker, een stem op de VVD is een stem op consistent financieel beleid. Dus waar nodig zullen wij ingrijpen op (onnodige) kosten.

Keverdijk
Nieuwbouw in het hart van de Keverdijk vindt de VVD een goede gelegenheid om de huidige seniorenwoningen te vervangen, woningbouw te realiseren (centrum Keverdijk is in 2003 al als ontwikkellocatie aangemerkt) en voor een gebouw met multifunctionele ruimten voor onder meer Scan, de Schakel, gezondheidszorg, kinderopvang en een grotere islamitische gebedsruimte. De VVD vindt burgerparticipatie ook in dit project heel belangrijk. Want met de gesprekken tussen de belanghebbenden kan bereikt worden dat er een bouwplan ontstaat dat recht doet aan de belangen van de verschillende grondeigenaren, dat het plan financieel haalbaar is en dat het plan een resultaat oplevert dat past bij het karakter van de wijk. Wonen, parkeren en verkeer zullen onderwerpen van gesprek zijn en de VVD heeft er alle vertrouwen in dat dat bouw- en ontwikkelplan plan er ook komt. De Keverdijk kan dan trots zijn op een centrum waar iedereen met veel plezier naar kijkt en gebruik van maakt.

CDA

Foto: Bob Awick

Bezuinigingen
Iedereen moet tegenwoordig kritisch naar zijn huishoudboekje kijken. De gemeente is het aan de Naarders verplicht dat ook te doen. Elke euro die de gemeente uitgeeft, is immers een bij de burger opgehaalde belasting-euro. Het CDA noemt vast drie punten: 1) Eigen vlees eerst! De gemeente mag geen voorzieningen korten zolang zij nog op zichzelf kan bezuinigingen. Het ambtenarenapparaat moet slank en slagvaardig de fusie in gaan. 2) Zelf mooier en beter! Daar denkt het CDA aan bij groenonderhoud door inwoners. Zo worden de wilgen langs de Amsterdamsestraatweg al jaren door buurtbewoners geknot. Bewoners kunnen veel beter bepalen waar, wanneer en vooral hoe het openbaar groen onder handen genomen moet worden. Het CDA wil bewoners en buurtplatforms daarbij ondersteunen met materiaal en kennis. 3) Strikt vasthouden aan architectuur is onnodig duur! De jaarlijkse onderhoudskosten van de begraafplaats volgens het ontwerp van 'Tersteeg' kunnen fors omlaag als we niet strikt vasthouden aan het ontwerp van deze landschapsarchitect.

Vervangen seniorenwoningen en behoud speelruimte

Keverdijk
Het hart van de Keverdijk hoort thuis in het hart van de Naarders en niet in de zakken van projectontwikkelaars. Iedereen wil dat de seniorenwoningen worden vervangen. Het comité Keverdijk gaat voorop bij de invulling van de rest van het woningbouwprogramma. Het enthousiasme waarmee bewoners meedenken en -werken aan de ontwikkeling van het centrumplan is het CDA uit het hart gegrepen: centruminrichting voor en door bewoners. Daarbij zitten het CDA en de bewoners in ieder geval vast op een lijn over het volgende: de hete hangijzers (zoals sociale woningbouw) van het Stork-traject mogen nooit worden doorgeschoven naar de Keverdijk. Het CDA vindt het van groot belang dat er een goede speelruimte beschikbaar blijft. Het huidige plein wordt intensief gebruikt en is dé ontmoetingsplek in de buurt. Last but not least: voor de verkeersafwikkeling gelden voor het CDA de drie V's: Vlot, Voorspelbaar en bovenal Veilig.

GroenLinks

Foto: Bob Awick

Bezuinigingen
Voor 2014 heeft Naarden een sluitende begroting, vanaf 2015 komen we tekort. Drie concrete punten om budgetten aan te passen: 1) Samenwerken bij beheer van openbare ruimte, door versterking van samenwerking van beheerders in de regio (bijvoorbeeld gemeenten, Gewestelijke Afvalstoffen Dienst, Tomingroep, Goois Natuurreservaat) besparen we op kosten zonder in te leveren op kwaliteit. 2) Terugbrengen van lasten bijstandsuitkeringen. Niet door te morrelen aan de hoogte van uitkeringen, wel door meer mensen van bijstand naar werk te krijgen. Daarom wil GroenLinks een offensief tegen werkloosheid met onder andere meer werkervaringsplekken en steun voor lokale werkgelegenheidsinitiatieven. 3) Preventie. GroenLinks is de partij van preventie. Voorkomen is namelijk beter dan genezen. Dat geldt voor allerlei domeinen, bijvoorbeeld voorkomen van dure specialistische zorg door te investeren in goede diagnose aan het begin; armoede door vroegtijdige signalering en snelle schuldhulpverlening; werkloosheid en beroep op uitkeringen door werkgevers te ondersteunen bij arbeidsmarktvraagstukken, zoals begeleiding van-werk-naar-werk.

Niet meer sociale woningen bouwen dan er door sloop verdwijnen

Keverdijk
GroenLinks is blij met de positieve stemming in de wijk na een hobbelig begin van het nieuwbouwproject. De daadkracht van bewoners en andere belanghebbenden op de Keverdijk is groot. Een compliment waard! Het lukt de gemeente steeds beter om Naarders tijdig en actief te betrekken bij projecten die invloed hebben op hun leefomgeving. De inzet van GroenLinks werkt: samen maken we de beste plannen! GroenLinks vindt het niet acceptabel als op de Keverdijk compensatie wordt gezocht voor sociale woningen die elders niet gebouwd worden. GroenLinks staat voor een evenwichtige verdeling van verschillende woningen. Op de Keverdijk staan al relatief veel sociale huurwoningen. Er moeten daarom niet meer sociale woningen gebouwd worden dan er door sloop verdwijnen. En het Keverdijkplan mag ook niet het kind van de rekening worden door tegenvallende opbrengsten van bouwplannen elders in Naarden. GroenLinks gaat voor een evenwichtige mix aan woningen die de waarden van het tuindorp verder versterkt.

Bezuinigingen De gemeente staat voor een stevige bezuinigingsopgave. Een volgende ronde bezuinigingen gaat iedereen voelen. D66 is van mening dat de bezuinigingen zo groot zijn dat de gemeente zich in haar handelen moet beperken tot haar kerntaken: de gemeente zal een aantal taken niet langer kunnen uitvoeren. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan: wat zijn dan die kerntaken? Hoeveel zwembaden willen we in de regio? Wie gaat het sportpark onderhouden? Op aandringen van D66 heeft de gemeenteraad al opties verkend, maar er is nog niets besloten. Dat bespreken we graag met u. In een maatschappelijk debat willen we samen met u prioriteiten stellen, gekoppeld aan de waarden van Naarden die we willen behouden.

D66

Foto: Bob Awick

De fusie van de gemeenten Muiden, Naarden, Bussum biedt ook kansen voor meer efficiency bij de gemeente. De zwaarste bezuinigingen vallen in de periode dat we een nieuwe gemeente zijn. De komende raadsperiode gaan we daar gezamenlijk met onze fusiepartners aan werken.

Keverdijk
Ja, de Keverdijk heeft een hart. De samenhang tussen mensen is sterk. De Keverdijkers zijn een voorbeeld voor andere buurten in de stad. De nieuwbouw is wat ons betreft daar ondersteunend aan. Goede voorzieningen van de gemeente zoals het Versa-loket en andere organisaties kunnen daarbij helpen. Het nieuwe wijkcentrum zou een mooie ontmoetingsplaats voor de mensen moeten zijn. Er moet gebouwd worden, maar dan wel passend in het karakter van het tuindorp. Het plein heeft daarbij net zo'n sterke sociale functie als de gebouwen. Daarom zijn we zo enthousiast over de manier waarop de gemeente nu samen met de inwoners aan de slag gaat. Goede ideeën verzamelen en dan komen tot keuzes. Niet alleen in bijeenkomsten, maar ook via internet zodat meer mensen kunnen meedenken. Het is de eerste keer dat we het zo gaan doen en wij vinden het heel spannend.

Er moet gebouwd worden, passend in het karakter van het tuindorp

PvdA

Foto: Bob Awick

Bezuinigingen
Naarden staat er financieel slecht voor. Dat is deels te wijten aan de economische crisis van de afgelopen jaren waardoor de inkomsten sterk zijn teruggelopen. Bij zo'n zware crisis past een sober, behoedzaam financieel beleid. De coalitiepartijen gaven er echter de voorkeur aan heel veel geld te steken in franje: projecten die misschien wel aardig en wenselijk waren, maar die we ons absoluut niet konden veroorloven. Met kunstgrepen uit de reserves werd de begroting sluitend gemaakt. Voor 2015 gaat zelfs dat niet meer lukken, dus moeten we bezuinigen. Drie concrete punten noemen doen wij niet. Voor de PvdA ligt namelijk alles op tafel, zolang onze kwetsbare inwoners worden ontzien. Geen bezuinigingen op de Wmo, verschraling van schuldhulpverlening of bijzondere bijstand. Alles is bespreekbaar, niet omdat we het leuk vinden om te bezuinigen, maar omdat we er simpelweg niet meer aan ontkomen. De schatkist is leeg, de tekorten groot. Geen franje, maar mensen! Met oog voor iedereen.

Kleinschalige nieuwbouw met seniorenwoningen en appartementen

Keverdijk
De open ruimte in de Keverdijk wordt door de meeste partijen gezien als bouwlocatie voor alle sociale woningbouw die niemand anders hebben wil. Voor de PvdA is deze plek met recht het Hart van de Keverdijk. Een parel midden in de wijk waar buurtkinderen spelen, ouderen ontspanning zoeken en sociale contacten vorm krijgen. Daarom hebben wij ons verzet tegen de bouwplannen van de coalitie. Woningbouw en aanpak van de voorzieningen is prima, maar dan wel in open samenspraak met bewoners en met oog voor hun belangen. Dat betekent voor de PvdA niet volbouwen met bijna 100 woningen en een megalomaan Kulturhus, maar kleinschalige nieuwbouw met seniorenwoningen en appartementen. Daarnaast een functioneel gebouw waar de maatschappelijke voorzieningen samen in passen en voldoende ruimte voor de moskee. Samen met de bewoners een plan maken dat recht doet aan de wijk en de wensen van de verschillende gebruikers. Bouwen waar behoefte aan is en wat past, met oog voor iedereen.

Filmhuis Bussum

Metro Manila. Foto: Filmhuis Bussum

THE BUTLER toont Forest Whitaker en Oprah Winfrey in het leven van een Witte Huis-butler.
PHILOMENA volgt een Ierse moeder op zoek naar haar zoon. Met Judi Dench en Steve Coogan.
Polanski's VENUS IN FUR laat in een seksueel geladen kat-en-muisspel zien hoe de macht tussen man en vrouw voortdurend verschuift.
Ook deel twee van THE HOBBIT-trilogie is rijk aan fantasie en briljante details.
VIOLETTE is een fraai filmisch portret van de scandaleuze feministische schrijfster Violette Leduc, vriendin van Simone de Beauvoir in het Franse literaire milieu van kort na de oorlog.
In SHELL beheert de 17-jarige Shell met haar vader een verlaten bezinepomp waar sporadische bezoekers flarden uit andere levens langsbrengen. Heel geleidelijk ontluikt in haar de behoefte aan avontuur.
METRO MANILA is een beklemmende thriller over het harde leven in de sloppenwijken van Manila. Winnaar van de Sundance publieksprijs 2013.
Maandagavond een door Filmhuis Bussum geselecteerde klassieker en dinsdagavond de verrassingsvoorstelling SNEAK PREVIEW.
Drie JEUGDVOORSTELLINGEN: TURBO (2D) over een slak die coureur wil worden. Met WALKING WITH DINOSAURS (3D) keer je ver terug naar de prehistorische wereld. En in FREE BIRDS (2D) wil Kalkoen Reggie ervoor zorgen dat kalkoen definitief van het Thanksgiving-menu wordt geschrapt.

Versa vrijwillgerscentrale

De BoodschappenPlusBus: PR/communicatiemedewerker die ervaring heeft in PR en communicatie (3,5 uur per week).

Veilig Verkeer Nederland: voorzitter Afdelingsbestuur, die onder andere de afdelingsbestuursoverleggen voorzit (1 dagdeel per week).

Kindertuinen: tuinleider die 's middags een groep kinderen begeleidt en het onderhoud van de tuintjes doet (6-10 uur per week).

Onderdeel van Amaris De Veste zoekt voor locatie de Beer (een voorziening voor kleinschalig wonen voor dementerende bewoners): vrijwilliger die de activiteiten ondersteunt.

donderdag 20 februari

Ouder worden

De Palmpit houdt een informatiebijeenkomst over 'Ouder worden'. Joke Joosten zal vragen beantwoorden. U kunt vragen of onderwerpen, waar u eens meer over wilt horen, tot eind januari opsturen naar info@depalmpitbussum.nl. Aanvang 15.00 uur.

Spieghelavond

Er komt weer een Spieghelavond. Deze keer houdt Ton Koopman een muziekspecial. De avond vindt plaats in de Spieghelkerk. Aanvang 20.00 uur, entree € 10,-. Kaarten verkrijgbaar bij Boekhandel Los en de bibliotheek.

Bridgen

Het Denksportcentrum Bussum houdt 'Bridgen onder begeleiding'. Daarmee kunnen meer onervaren spelers het spelletje toch goed leren. Aanmelden kan als paar of alleen. Kosten € 4,- per persoon. Aanvang 13.30 uur.

maandag 24 februari

Computercursussen

De Palmpit houdt weer meerdere computercursussen. Het gaat om cursussen voor starters en al gevorderde computeraars. Vanaf 24 februari start een cursus foto bewerken. De cursus kost € 35,- voor zes lessen. Aanmelden op 035-6936297.

Lezing

De heer Laumans spreekt in de Remonstrantse kerk aan de Koninglaan over de Joodse filosoof Emmanuel Levinas. Aanvang 20.00 uur, entree € 6,-.

Cursus

Gilde Gooi Noord geeft een cursus Picasa fotobewerking en fotoalbum maken in Huize Godelinde in Bussum. De cursus start om 14.00 uur. Gedurende 8 lessen wordt geleerd uw foto's te bewerken en op de computer te zetten. Tevens wordt geleerd hoe een fotoalbum te maken. Aanmelden op 035-6930624 of info@gildegooinoord.nl.

Lezingen

Livius houdt in de bibliotheek lezingen over de Romeinse keizers Augustus, Marcus Aurelius en Constantijn de Grote. De lezingen worden gegeven van 13.00 tot 16.30 uur door Jona Lendering. Kosten € 19,95. Aanmelden op www.livius.nl.

maandag 3 maart

Computercursus

De Palmpit start met een cursus digitale fotografie. Deze cursus wordt gegeven op de maandagmiddag en -avond en bestaat uit 6 lessen van een uur à € 35,- (incl. cursusmateriaal). Opgeven kan op 035-6936297.

Cursus

Diana Kostman geeft in De Palmpit aan de Koekoeklaan een cursus over de jaren 60. Er is aandacht voor de popmuziek uit deze periode, de film- en televisiegeschiedenis, mode, jongerencultuur, politiek, geschiedenis, literatuur en de kunst. Een terugkeer naar de periode van de Kennedy's, de Provo's, hippies en natuurlijk de Beatles en de Stones. De cursusprijs bedraagt € 87,50 inclusief syllabus. Aanmelden op 035-8884795.

Open tafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

vrijdag 21 februari en zaterdag 22 februari

Voedselbank

De Voedselbank staat met een stand in de Plus aan de Evert de Bruijnstraat van Naarden om voedsel en andere producten te verzamelen.

zaterdag 22 februari

Wilgen snoeien

Bewoners van Naarden gaan achter het J.P.Thijssepark weer wilgen snoeien. Anderen worden opgeroepen om te komen helpen. Aanvang 10.00 uur.

zondag 23 februari

Bingo

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een bingo. Ook deze keer kunnen er weer leuke prijzen gewonnen worden. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

Bridge-instuif

Denksportcentrum Bussum houdt een bridge-instuif op zondag. Aanmelden kan als paar of alleen. Aanvang 13.30 uur, entree € 2,50. Ook op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag is er een instuif.

maandag 24 februari tot vrijdag 28 februari

Kindervakantieweek

De SCAN aan de Majoor Kampsstraat houdt weer een kindervakantieweek, op 24, 25, 27 en 28 februari. Het thema: carnaval. Aanmelden kan op 035-6943262 en kinderwerkscan@versawelzijn.nl.

dinsdag 25 februari

Bustocht

De Schakel houdt weer een bustocht. Deze keer gaat de bus naar het Oranjemuseum. Onderweg wordt een kopje koffie gedronken en wordt er een restaurant bezocht voor een stamppotmaaltijd. De kosten voor de tocht bedragen € 52,- per persoon. Opgeven kan op 035-6949312.

Bustocht

De Palmpit houdt een bustocht. Deze keer gaat de bus naar Urk en de Orchideënhoeve en Lorituin in Luttelgeest. Vertrek vanaf 8.30 uur. Kosten voor deelname € 41,-. Aanmelden kan op 035-6939695 of 06-13177152.

woensdag 26 februari

Bingo

De Schakel aan de Kolonel Verveerstraat houdt een bingo. Om 20.00 uur begint de bingo, maar vanaf 19.30 uur bent u al van harte welkom. Er zijn natuurlijk weer mooie, leuke prijzen te winnen. Entree € 3,50.

Keramiekles

De Keramiek Werkplaats van Christien Claassen houdt weer 'Keramiekles voor kinderen'. Van 15.30 tot 17.00 uur wordt er lesgegeven. Kosten € 12,50. Aanmelden op 06-29264214 of inf@christienclaassen.com.

donderdag 27 februari

Bridgen

Het Denksportcentrum Bussum houdt 'Bridgen onder begeleiding'. Daarmee kunnen meer onervaren spelers het spelletje toch goed leren. Aanmelden kan als paar of alleen. Kosten € 4,- per persoon. Aanvang 13.30 uur.

zaterdag 1 maart

Rommelmarkt

Toneelclub De Schakel houdt weer een rommelmarkt. De rommelmarkt wordt gehouden aan de Huizerweg, het clubgebouw van De Schakel. De rommelmarkt duurt van 9.30 uur tot 14.00 uur.

Carnaval

Carnaval staat op het programma. Het Andreas Huis aan de Turfpoortstraat opent de deuren voor een optreden van Ria Valk. Aanvang 15.00 uur.

zondag 2 maart

Lezing

Wiet Helweg geeft voor De Palmpit aan de Koekoeklaan een diashow op muziek getiteld 'Lentesymfonie'. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

Bridge-instuif

Denksportcentrum Bussum houdt een bridge-instuif op zondag. Aanmelden kan als paar of alleen. Aanvang 13.30 uur, entree € 2,50. Ook op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag is er een instuif.

dinsdag 4 maart

Gordon-training

Wijzer aan de Landstraat opent de deuren voor een 'Gordon-training'. Centraal staat: Hoe zorg je voor goed contact met je eigen kinderen? Aanvang 19.30 uur. Opgeven op 035-6911251.

Eerste Bussumse 'Belofte' voor Julia

Foto: Bob Awick

Het was ondertussen twee maanden nadat ze tv-talentenjacht The Voice of Holland won, toch was het vlak voor het weekend groot feest voor de Bussumse zangeres Julia van der Toorn. De zangeres werd door meer dan honderd Bussumers met een feestje onthaald op het plein voor het gemeentehuis. Burgemeester Heijman verwelkomde de kersverse superster en gaf haar de eerste 'Bussums Belofte', de nog maar net in het leven geroepen lokale jeugdonderscheiding. "Je hebt jezelf, maar ook Bussum op de kaart gezet."

Brandweerpersoneel heeft zorgen bezuinigingen

De TS2-brandweerauto is onderwerp van gesprek. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) heeft zorgen over de staat van het korps van de streekbrandweer. Doordat er steeds meer geld bespaard moet worden, wordt er volgens hen te veel gesleuteld aan de werkwijze.

Het besparen heeft onder ander tot gevolg dat enkele gemeentes in de regio al noodgedwongen afstand moeten doen van een brandweerauto. Voor Bussum geldt dat niet, maar er zijn wel vraagtekens over de TS2-brandweerauto. Met deze auto gaan twee brandweermannen op pad, waar er normaal meteen zes vertrekken. De resterende brandweermannen komen nu, als dat moet, later. "De managers zeggen dat de brandweer daarmee sneller ter plaatse kan komen en dat alles beter wordt, maar er wordt gewoon geld mee bespaard en het nut van deze auto wordt amper bewezen", zegt Ruud van Vliet van de VBV. "Veel brandweermannen hebben ons verteld zorgen te hebben, vooral over de veiligheid."

Eerder trok de Bussumse oud-brandweercommandant Carl Gerkens ook al aan de bel. Het brandweerpersoneel hoopt op een goed gesprek met het management en hoopt vooral dat de klachten en zorgen gehoord worden.

Planning werk aan Westereng aangepast

BUSSUM - De planning van de werkzaamheden aan de Westereng is aangepast. Dat betekent dat het werk in Deelplan 5, het gedeelte rondom de Lange Heul, pas in 2016 van start gaat. Het werk in de hele wijk is dan in 2017 klaar.

Eerst was het doel om het werk in 2016 klaar te hebben. De noodzaak van deze strakke deadline is komen te vervallen nu de benodigde subsidies binnen zijn. De afspraken die daar aan vast hangen zijn al nagekomen na het afronden van deelplan 4.

Parkeren
Voordeel van de verschuiving in de planning is dat er voor deelplan 5 meer tijd is om nog eens goed te kijken naar het parkeren rondom de winkels (Deen / Lidl) en de invulling van de parkeergarage Westereng.

Reünie voor De Otters Het Gooi op 4 april

BUSSUM - Zwem- en Poloclub De Otters Het Gooi houdt op vrijdag 4 april een reünie.

Leden, oud-leden en betrokkenen zijn welkom. De reünie staat in het teken van herinneringen ophalen en elkaar weer ontmoeten. Alle personen vanaf de start van de vereniging in 1957 zijn welkom.

De reünie vindt plaats op vrijdag 4 april van 20.00 tot 23.00 uur in het clubhuis van de vereniging in Sportcentrum 'De Zandzee' in Bussum.

Aanmelden
Via de website www.deottershetgooi.nl kunnen belangstellenden zich tot 14 maart aanmelden. De toegang bedraagt vijf euro, inclusief een drankje en een hapje.

Mannen op scooter stelen tassen

BUSSUM - Zonder dat het slachtoffer het zelf merkte, hebben twee mannen een Bussumer een week geleden op zaterdag beroofd van een tas. Het voorval gebeurde op de Nassaulaan.

De daders reden op een scooter langs de man, sneden de hengsels door en namen de tas mee. Het gebeurde razendsnel, de man had nauwelijks door dat het gebeurde. In de tas zaten kleren en geld. Het voorval gebeurde aan het eind van de middag.

Nog een voorval
Een paar dagen later gebeurde op de Laarderweg eenzelfde soort voorval. Ook toen werd een man beroofd van een tas, deze keer een rugtas.

De man stond op straat even zijn handschoenen aan te trekken en zette de rugtas op zijn bagagedrager. Op dat moment kwam er een scooter langs en werd de tas meegenomen. De tas bevatte onder andere een laptop en andere spullen. Er wordt nog gezocht naar de daders. Contact opnemen met de politie kan op 0900-8844.

Ramkraak bij iCentre aan de Nassaulaan

De politie zoekt nog naar de daders van de ramkraak. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Onbekende daders hebben maandag rond 05.00 uur met een auto meerdere malen ingereden op het winkelpand van iCentre aan de Nassaulaan. De verdachten zijn na de ramkraak gevlucht richting de snelweg. De politie is nog op zoek naar de daders.

De ramkraak werd onder andere opgemerkt door buurtbewoner Sander Vos. "Ik werd wakker door veel kabaal. Het was alsof er een glasbak werd geleegd. Ik hoorde de auto tegen de pui rammen en geschreeuw." Alle ramen van het pand zijn gesneuveld. De medewerkers hebben de zaak opgeruimd.

Loods met 1100 wietplanten gevonden

BUSSUM - Aan de hand van een tip hebben agenten vorige week aan de Bijlstraat een grote hennepplantage kunnen ontmantelen. Ter plaatse werden meer dan elfhonderd planten gevonden; de loods werd dezelfde dag nog leeggehaald.

Toen de agenten ter plaatse kwamen deed een man (42), afkomstig uit Amsterdam, de deur open. De agenten doorzochten het pand vervolgens en vonden op meerdere (verborgen) plaatsen hennepplanten. Zelfs achter een wc werden twee verborgen kamers met planten aangetroffen. De plantage werd meteen ontmanteld. De Amsterdammer werd aangehouden.

Web topvijf

1. Ras-BFC'er Roy Majoor (47) overleden
2. BFC eert komend weekend overleden Roy Majoor
3. Ramkraak op Apple-zaak aan Nassaulaan
4. Man op straat beroofd van tas
5. Bussumers onthalen Julia, zangeres ontvangt 'Belofte'

Speelplaats De Peppels op de schop

BUSSUM - De verouderde speelplaats aan De Peppels gaat volgende maand op de schop. De speeltoestellen op het plaatsje waren al langer afgeschreven.

Buurtbewoners mochten zelf hun wensen aangeven. De speeltuin wordt deels ingericht met houten speeltoestellen. De speelplaats wordt dit voorjaar al opgeleverd.

Opel Meriva is kampioen ergonomie

Vernieuwd model gepresenteerd

Scharnieren aan de andere kant en het instappen gaat makkelijker.

Opel heeft de Meriva vernieuwd. De presentatie was vorige maand in Brussel. Er is van alles aan deze compacte MPV verbeterd.

De flexibiliteit van de Meriva valt op, maar ook zijn opgefriste, strakkere vormgeving en de voor dit segment vergaande technologie die zijn comfort en efficiëntie verbetert. Een reeks motoren die voldoet aan de Euro 6-norm doet zijn intrede, zoals een 1.6 CDTI van nieuwe generatie, de meest geruisloze en efficiënte motor in zijn klasse. Deze versie verbruikt slechts 3,8 liter per 100 kilometer. Voor het eerst zakt de uitstoot van een MPV op benzine of diesel onder de 100 g/km CO2. De nieuwe versnellingsbakken schakelen soepeler en nauwkeuriger en de snellere generatie van het Opel IntelliLink-infotainmentsysteem integreert elke smartphonefunctie.

Uit onafhankelijke rapporten blijkt dat er geen tevredener rijder is dan een Meriva-rijder. Dat komt door de flexibele indeling en ergonomie. Zo is in- en uitstappen veel gemakkelijker dankzij de naar achter scharnierende deuren. Ook de ergonomische voorstoelen met hoge zit en de volledig geïntegreerde fietsendrager FlexFix maken van de Meriva de ergonomiekampioen, zeggen onafhankelijke gezondheidsspecialisten.
"Omdat we de nieuwe Meriva bovendien tegen een nog interessantere prijs aanbieden, is hij aantrekkelijker dan ooit", zegt Opel-directeur Peter Christian Küspert.

Ford Tourneo Courier voor 21 mille

De auto biedt plaats aan negen personen.

Ford heeft een nieuw gezinsbusje: de Tourneo Courier. Hij biedt plaats aan negen personen.

De Tourneo-reeks is ontworpen voor gezinnen en gebruikers met een actieve levensstijl en biedt een slim en ruim interieur met veel flexibiliteit en comfort. Deze modellen zijn voorzien van een efficiënte aandrijving die het laagste brandstofverbruik in zijn klasse levert en van de nieuwste Ford-technologieën.

De Tourneo Courier is in Nederland leverbaar als Titanium 1.0 EcoBoost, onder meer voorzien van automatische airconditioning, cruisecontrol, elektrisch bedien- en verwarmbare buitenspiegels, elektrisch bedienbare voorportierramen, een automatisch dimmende binnenspiegel, regen- en lichtsensoren en een USB-aansluiting. De Courier is nu al te bestellen, maar is pas leverbaar vanaf medio september 2014. De prijzen beginnen bij 20.995 euro.

PHEV overtreft verkoopverwachtingen

De Mitsubishi Outlander PHEV is een populair karretje.

Mitsubishi wil dat in 2020 20 procent van alle verkochte Mitsubishi's wereldwijd een EV zijn of een hiervan afgeleide PHEV is. Met de Outlander PHEV is de fabrikant al hard op weg.
Europa is Mitsubishi's grootste markt voor elektrisch rijden. De Outlander PHEV lijkt de ambitieuze plannen te bevestigen. Deze auto is sinds oktober 2013 verkrijgbaar in de geselecteerde Europese landen Nederland, Zweden, Noorwegen en Zwitserland. In 2013 samen goed voor maar liefst 12.000 bestellingen en tot en met december 2013 werden er 8.197 aan de klant uitgeleverd. Nederland nam hiervan met 8.009 stuks het leeuwendeel voor zijn rekening. Dit werd mede gestimuleerd door het gunstige belastingregime voor auto's met innovatieve milieuvriendelijke technologie en lage uitlaatemissiewaarden. Nu de aanvoer van geproduceerde auto's naar Europa goed op gang is gekomen, zal Mitsubishi Nederland de 11.000ste verkochte Outlander PHEV spoedig kunnen bijschrijven.

En nog altijd groeit de vraag. Dit jaar wordt de auto geleidelijk ook in andere Europese landen geleverd. De productiecapaciteit zal dit jaar wereldwijd meer dan 50.000 stuks zijn, met Europa als grootste afzetmarkt.

Deze Renault rijdt helemaal zelf

Renault presenteert een prototype van een autonoom rijdende auto. De zogenoemde NEXT TWO is gebaseerd op de Renault ZOE. Het elektrisch aangedreven model is voorzien van geavanceerde technologie die het mogelijk maakt in bepaalde verkeerssituaties geheel zelfstandig te rijden. Met data uit camera en sensoren worden het stuurwiel, de remmen en het gaspedaal aangestuurd. De NEXT TWO kan in fileverkeer tot een snelheid van 30 km/u geheel zelfstandig rijden. Maar ook feilloos parkeren, zelfs als de bestuurder al is uitgestapt. Renault wil zo'n auto in 2020 op de markt brengen.

Citroën Cactus heeft airbumps

De Citroën Cactus is van binnen en van buiten voorzien van allerlei nieuwigheden: Citroëns antwoord op de vraag hoe de auto meeverandert met al het andere in de wereld. Zo is het dashboard voorzien van een tablet waarmee van alles bediend kan worden. Aan de buitenkant zit iets opvallends: vrolijke dikke stukken zacht plastic. Citroën noemt ze airbumps. Het geeft de auto een eigen gezicht, maar de airbumps hebben ook praktisch nut want ze beschermen tegen krassen, vooral in de drukke stad.

19 / 20