NaarderNieuws

10 februari 2016

NaarderNieuws 10 februari 2016


Meepraten over toekomst passantenhaven Naarden

Hier moet de Passantenhaven komen. Foto: Sjoerd Stoop

Alle input wordt gebruikt bij planvorming

door Yvette Geerts

NAARDEN - Dat er een passantenhaven komt om het gebied rondom de Vesting aantrekkelijker te maken, dat is zeker. De locatie is ook al bekend: net buiten de Vesting, vlak bij de Energieweg en de Amsterdamsestraatweg. Morgenavond vindt er een bijeenkomst plaats waarin de gemeente inwoners vraagt om met ideeën te komen die kunnen helpen bij het invullen van de plannen.

Het is de eerste bijeenkomst die de nieuwe gemeente Gooise Meren houdt over de inrichting van de passantenhaven. De gemeente heeft hoge verwachtingen van de bijeenkomst en heeft hiervoor zelfs een extern bureau ingeschakeld. Dit bureau moet de aanwezigen op creatieve ideeën kunnen brengen. Alles wat die avond naar boven komt zal de gemeente gebruiken om haar plannen en ideeën verder vorm te geven.

Groter plan
De aanleg van een passantenhaven is onderdeel van een groter plan: Naarden buiten de Vesting. Dit ambitieuze plan waarbij de regio Gooi- en Vechtstreek de kar trekt, moet onder meer de cultuurhistorische- en recreatieve waarde van het gebied rondom de Vesting verhogen. Naast het plan voor een passantenhaven komt er ook een nieuwe vaarverbinding tussen de Vecht en het Gooimeer. Ook het herstellen van de schootsvelden maakt deel uit van de plannen om het gebied buiten de Vesting aantrekkelijker te maken voor recreatief gebruik en tegelijkertijd de ecologische- en natuurlijke waarde te verhogen.

Planning
Voor het plan Naarden buiten de Vesting werkt de gemeente samen met de provincie Noord-Holland, de regio Gooi- en Vechtstreek en het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vechtstreek. Met de ideeën en inspraak van de bewoners kunnen de partijen verder aan de slag.
Voor 2016 staan in ieder geval ook het aanpassen van de Naardertrekvaart, de bouw van nieuwe bruggen, een sluis in de aansluiting van de vaart met het Gooimeer en de mechanisatie van de Keetpoortsluis, de Naarderpoortbrug en de Hakkelaarsbrug op de planning.

De bijeenkomst begint morgenavond (donderdag) om half acht in het voormalige gemeentehuis van Naarden.

Nacht van Naarden komt eraan

NAARDEN - Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een nieuw cultureel evenement genaamd de Nacht van Naarden. De avond zal plaatsvinden op vrijdag 11 maart van 19.30 tot 23.00 uur in Naarden-Vesting.

Het doel is om inwoners en andere belangstellenden op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met alle culturele partners. In de avonduren zullen musea gratis hun deuren openen en een speciaal programma bieden.

Het Weegschaalmuseum heeft Angelique Schipper gevraagd drie voorstellingen te spelen met de naam 'Heks'. Dit thema sluit mooi aan bij de heksenwaag in het museum. Het Comenius Museum heeft muziek en het Vestingmuseum wordt spookachtig met soldaten die wakker worden na een diepe slaap van 200 jaar en zien dat de stad is belegerd. Er is een afsluitend programma in de Grote Kerk rond het thema 'Power of Love'. Hier zal het Goois Vocaal Ensemble optreden.

Raad start zoektocht burgemeester

GOOISE MEREN - De gemeenteraad gaat vanavond (woensdag) van start met de zoektocht naar de eerste vaste burgemeester van Gooise Meren.

De raadsleden starten alle procedures op voor het werven van de burgemeester. Als eerste moet de gemeenteraad laten weten aan welke criteria de burgemeester moet voldoen: er wordt een zogenaamde profielschets opgesteld. Daarnaast wordt er een vertrouwenscommissie benoemd. Daarna kan de sollicitatieprocedure van start gaan.

De burgemeester zal, als alles meezit, komende zomer worden voorgedragen en benoemd.

Vestingnarren geven liggeld voor haven

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Met een mooie cheque had Prins Carnaval weer de lachers op zijn hand. Dinsdag was de traditionele carnavalsstunt die ditmaal over de passantenhaven ging.

De haven moet de komende tijd flink op de schop om bootjes aan te trekken. Prins Ravel L was wel geïnteresseerd in een ligplaats. Hij nam een hamer in zijn hand om de eerste paal te slaan voor de aanlegsteiger. Het leek hem wel wat om met een boot te kunnen varen. Voor de wethouder had hij alvast een cheque uitgeschreven. Het gekkengetal 11 leek hem wel een gepast bedrag.

369.000

euro kostte een woning in Naarden gemiddeld het afgelopen jaar

Zilver voor trouwe dienst

Lange tijd weinig gehoord van bodemvondsten. Maar de detector wordt weer gehanteerd door Mark. Met opnieuw leuke resultaten. Een zilveren vondst, onder andere.

Om bodemvondsten te doen moet je eropuit gaan en moet het weer meezitten. Een negatieve combinatie van beide heeft ervoor gezorgd dat er een kleine stagnatie heeft plaatsgevonden in de aanlevering van fraaie en boeiende zaken uit onze omgeving. Maar de meldingen komen weer op gang en meteen maar weer een categorie 'prachtig'-vondst! Op een onooglijk stukje grond langs de rand van een pad in de grensstreek Blaricum/Bussum/Huizen klonk een week of twee geleden het krachtige, veelbelovende signaal uit de detector van Mark. Niet zo moeilijk om te herkennen. Een metalen kruis met een lauwerkrans en oorspronkelijk twee zwaarden, want eentje was afgebroken. Na zorgvuldig schoonmaken thuis bleek hoe echt mooi de vondst was. Duidelijk twee zilverkeuren te zien. Het zwaardje voor goed zilver en, heel belangrijk, ook het makersmerkje. In het ruitvormige kader staan 3 tekens gestempeld: een letter 'L' gevolgd door het cijfer '2' en wederom een letter, nu een 'E'. In mijn originele juweliersboeken was het even zoeken, maar al vlug kwam tevoorschijn dat de maker een zekere Louis Willem Ferdinand Engelhard is geweest die tussen 1895 en 1910 zijn werk deed. De vondst blijkt een militair zilveren kruis van verdienste te zijn voor 20 jaar (Romeinse cijfer) trouw. De vraag rijst natuurlijk al vlug: hoe kun je in hemelsnaam zo'n voorwerp verliezen?

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; 19.30 u. Vesper mw. A. Schilder-Verhoef; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; za. 13/02 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. C.J. Droger

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor L.Koot; ma. 15/02 19.30 u. Vastenoverweging
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. P.G. Vellekoop
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. B. Oosterom en 17.00 u. ds. A. Visser H.A.
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. M.F.C. Junte
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. zr. S. Weijers
*Evangelisch-Lutherse Kerk N-B 10.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit H.A.
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst ; do. 18/02 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. ds. S. de Jong

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig, kans op een graadje nachtvorst
Maandag passeerde een uitdiepende storing met aan de kust een zuidwesterstorm. Voor de rest van de week ziet het er minder onstuimig uit. Toch denderen ook de komende dagen met een krachtige westelijke stroming enkele nieuwe lagedrukgebieden het Noordzeegebied binnen. Het blijft daardoor continu wisselvallig. Het wordt tijdelijk iets minder zacht.

Donderdag en vrijdag
Donderdag verloopt wisselend bewolkt met af en toe zon en kans op enkele buien. Er waait een matige zuidwestenwind. In de nacht naar vrijdag kan het aan de grond licht vriezen. De dag start droog met wat zon. Later volgt er geleidelijk meer bewolking met kans op een bui. De zuidoostenwind trekt aan tot vrij krachtig. De maxima liggen beide dagen rond 6 graden.

Het weekeinde
Zowel zaterdag als zondag verloopt tamelijk wisselvallig. Er kunnen enkele buien vallen, lokaal met hagel of met een vlok natte sneeuw. Er zijn ook droge perioden waarin het soms kan opklaren. In de nacht kan tijdens opklaringen een graadje nachtvorst voorkomen. In de middag wordt het 5 à 6 graden. Er waait een meest matige wind uit veranderlijke richting.

Weetje
Ook februari laat wat winterweer betreft weinig tot niets zien. Toch was februari de voorbije zes jaar ook geregeld winters. Vorig jaar bracht februari de normale 16 vorstdagen (minima onder 0.0 graden). In 2010 en 2013 was februari koud met geregeld sneeuw. In de eerste helft van februari 2012 was sprake van een koudegolf met zelfs zeer strenge vorst (-15 tot -20 graden)

Stoere Alexander

Via deze weg wil ik laten weten dat Alexander op vrijdag 5 februari helaas op 2-jarige leeftijd is overleden. Alexander heeft gevochten voor zijn leven, maar het heeft niet zo mogen zijn. Ik wil iedereen bedanken voor de steun en donaties voor, tijdens en na het oud-en-nieuwconcert. Het geld dat is overgemaakt, gaat naar Villa Joep voor onderzoek naar deze afschuwelijke ziekte.

Sjaak Ranzijn
Naarden

Vestingnarren vieren groots feest

Lekker druk langs de route.

NAARDEN - Een prachtige optocht met vele karren, flink wat toeschouwers en veel muziek. Carnavalsvereniging De Vestingnarren kan terugkijken op een prachtige carnavalsoptocht door Wallegat.

De optocht werd zaterdag gehouden en ging vanaf de Amersfoortsestraatweg via de Keverdijk naar de Vesting. Met onder andere de prinsenwagen met daarop Prins Ravel L, de adjudanten, de raad van elf en de Vestingsterren en met de jeugdwagen met Prins Max en adjudant Daan, met karren vol Disneyfiguren, kermisklanten, roze suikerpinnen, botsauto's, spoken en muziek van Nardinc, MCC en ViJoS werd het een prachtig feestje. Ook het krijgen van de sleutel op het stadhuis was een mooi hoogtepuntje voor de Vestingnarren. Het feest ging natuurlijk nog vrolijk door en wel in het feestpaleis in De Sprong.

Heel wat opvallende creaties.
De prins met zijn gevolg en de wethouders.
Prachtige optocht door de Vesting. Foto's: Bob Awick

Nog meer feest
Zondag was de tweede feestavond met de opvallende titel 'Dit kan echt niet meer'. Dan was er nog roze maandag en op dinsdag de stunt en het haringhappen. Kortom: een ontzettend druk programma voor De Vestingnarren. Ze hebben een bijzondere periode achter de rug, zeker ook omdat ze dit jaar het 50-jarig jubileum vieren.

Naarden kan RC Hilversum niet stoppen

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Je hebt soeverein, oppermachtig en dan krijg je Rugby Club Hilversum. Op de regerend landskampioen van 2015 staat geen maat. De ploeg van coach DJ Verlinden noteerde al eindstanden als 0-100 en twee weken geleden nog 10-108. Zaterdag kwamen de Hilversummers in Naarden niet tot een monsterscore, maar wel wisten ze 't Gooi, de grote rivaal uit de ereklasse, te kloppen. De thuisploeg had het defensief aardig goed voor elkaar en wist de aanvallen van Hilversum regelmatig te neutraliseren. Uiteindelijk wonnen de gasten met 10-24.

'Over twee weken moet de bouw kunnen starten'

12 kamers en 2 suites krijgt het Vestinghotel

Binnen wordt er flink gesloopt, de buitenkant blijft nagenoeg onaangeroerd.

NAARDEN - "Oppassen!", klinkt het van boven aan de trap. Er zijn al heel wat muurtjes en plafonds gesneuveld sinds vorige week maandag het startschot voor de verbouwing van het Vestinghotel werd gegeven. Het werk vordert aardig, laat Wachter Muller weten. Hij verwacht dat de sloop binnen drie weken zo goed als klaar is. Daarna kan de verbouwing van start.

Muller en zijn compagnon Walter Fett willen de inwoners van Naarden zo veel mogelijk bij alles betrekken. Zo bedachten ze voor het weekend voor de sloop een leuke stunt: kinderen uit de Vesting mochten in het hotel op de muren tekenen en schrijven en ook mochten ze zich voor een keer met hamers en schroevendraaiers lekker uitleven. "Sommige kleine slopertjes moesten echt afgeremd worden, niet alle muren hoefden namelijk weg", grapt Muller. De binnenzijde van het pand wordt volledig gestript, de buitenkant blijft nagenoeg onaangeroerd. Wel wordt de ingang aan de Raadhuisstraat in oorspronkelijke staat teruggebracht. "Hier komt weer een dubbele deur", laat Muller weten.

Roel van Kooij

Zanger bij shantykoor het Ruime Sop, 50 jaar, geboren en getogen Naarder

Wat doet u in het dagelijks leven?
"Mijn laatste baan was hoofd beveiliging bij de rijksoverheid, helaas ben ik na een beenamputatie afgekeurd en doe nu naast het secretariaat van Het Ruime Sop vooral vrijwilligerswerk bij Woonzorgzorgcentrum Amaris De Veste in Naarden. Ook ben ik toezichthouder rondleider in het stadhuis van Naarden en in de decembermaand bij het Vestingmuseum."

Welk lied zingt u het liefst met Het Ruime Sop?
"Mijn eigen solo: 'De golf van Biskaje'. Dit lied raakt mij emotioneel persoonlijk als ik het mag zingen en dat maakt dat ik het met passie kan zingen."

Favoriete zeeheld?
"Piet Hein."

Een goed gesprek?
"Met Willem Barentszoon de ontdekkingsreiziger, over zijn ontdekkingsreizen, het leven aan boord van zijn schepen en uit eerste hand willen horen hoe het was om op Nova Zembla te overwinteren."

Welke poster hing er vroeger boven uw bed?
"Van een grote Oost-Indiëvaarder en andere oude schepen."

Waar in Naarden komt u graag?
"Het stadhuis is mijn favoriete plek. Maar ik kom ook graag In en op de Vesting, daar zijn vele mooie plekjes te vinden waar een hoop mensen geen weet van hebben."

Waar kunnen we u voor wakker maken?
"Voor een verse gerookte paling of een goed gesprek."

Waar bent u trots op?
"Om al ruim 7 jaar deel uit te mogen maken van een fantastische groep zingende mannen. Die altijd voor elkaar klaarstaan en naar elkaar omkijken. We zeggen niet voor niets: Het Ruime Sop, een manier van leven."

Een pluim?
"Voor iedereen van Het Ruime Sop, zeker nu ze zich inzetten voor alle activiteiten rondom het 10-jarig jubileum."

Nieuwe naam bedrijven- vereniging FIN

Foto: Michel Coumans

GOOISE MEREN - De FIN Bedrijvenvereniging Naarden – Bussum heeft haar naam veranderd in FIN Bedrijvenvereniging Gooise Meren. Dat betekent dat bedrijven uit Muiden en Muiderberg zich nu ook kunnen aansluiten.

Het besluit viel vorige week op de ledenbijeenkomst. Naarden en Bussum zijn opgegaan in de nieuwe gemeente Gooise Meren en het bestuur van de FIN vond het een goed idee dit in de naam van de vereniging tot uiting te brengen. Bedrijven gevestigd in Muiden of Muiderberg die zich bezighouden met activiteiten die niet vallen onder detailhandel of de kleinschalige horeca kunnen vanaf 1 januari 2016 ook lid worden van de vereniging.

Van de lezers

Ook uw ervaring delen of reageren op het nieuws? Mail naar redactie@naardernieuws.nl

Mooiste stad

Enkele weken geleden had ik het genoegen om op een vlucht van Zwitserland naar Lelystad deze mooie foto van de mooiste stad van Nederland te kunnen maken. Ik heb jarenlang in Naarden mogen wonen, dus weet waar ik het over heb. Het zonlicht die dag was perfect en mijn iPhone deed het uitstekend. Ik weet dat er veel foto's van Naarden zijn. Allereerst krijg ik er nooit genoeg van en ik vond deze wel heel erg mooi.

Michel Coumans

Muzikaal genieten met Classic Express

Top musici in de trailer. Foto: Klaartje van Velten

NAARDEN - De Classic Epress, een enorme trailer die is omgebouwd tot een rijdende concertzaal, stond deze week in Naarden.

Het project van Stichting Burgerzin Naarden was bedoeld voor alle groepen 6, waaronder die van de Rehobotschool. Zij genoten van de jonge prijswinnaars van het Prinses Christina Concours. De kinderen konden vragen en kregen opdrachten. Het geluid was alsof de ze in een concertzaal hadden plaatsgenomen. De ervaring werd zeer gewaardeerd.

6 / 24

'Je komt hier om te sporten voor jezelf, op je eigen tempo'

Samen genieten van de buitenlucht.

Testdag

Alle 55-plussers kunnen dit jaar op zaterdag 12 maart meedoen aan een fittest. Er worden dan diverse gratis sportieve workshops gegeven. Bovendien kunnen de personen zich inschrijven voor een beweegprogramma van 12 weken onder leiding van de buurtsportcoach, om daarna door te stromen naar één van de sportverenigingen en sportscholen in de buurt. De fittest is op zaterdag 12 maart in de Lunet en begint om 9.15 uur.
Vorig jaar deden 100 mensen mee aan deze sportieve dag.

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week buursportcoach Carola Turan die ouderen stimuleert om samen actief te zijn.

door Jessica de Jong

GOOISE MEREN - Een jonge vrouw gevolgd door drie ouderen op gymschoenen over de Vestingwallen. Ze wandelen stevig door, hebben een flesje water in hun hand. Buurtsportcoach Carola Turan is in haar nopjes, want ze heeft weer een paar senioren zover dat ze samen actief bewegen. Ze hoopt dan ook dat veel mensen uit Bussum en Naarden haar binnenkort weten te vinden en zullen aansluiten bij het sporten op de donderdagochtend.

Clen Hoogland en Carola doen een paar oefeningen.
Clen, Carola, Let en Nelly doen oefeningen met een waterfles in de hand. Foto's: Jessica de Jong

Senioren bewegen iedere donderdag met een sportcoach

Alweer een jaar draait nu het sportprogramma van de gemeente om senioren de mogelijkheid te geven samen te sporten. Het begint iedere donderdag om 10.00 uur met een inloop bij voetbalclub NVC in Naarden met een bakkie koffie. Er wordt gezellig gepraat en daarna wordt er samen gesport. De ochtend is om 12.00 uur afgelopen. De deelnemers betalen 2,50 per keer. Zo blijft het toegankelijk en laagdrempelig, is het idee. Na een aarzelend begin wordt de groep senioren steeds wat groter. Maar er is plek voor veel meer actieve inwoners van Gooise Meren. Verzamelplek is altijd NVC, waar ze graag meewerken aan het project. "Het is van groot belang dat senioren bewegen en een plek hebben om elkaar te ontmoeten. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om daar een steentje aan bij te dragen," vertelt Robert Jansen van NVC die het project van harte ondersteunt.

Voor iedereen
Carola Turan is de sportcoach die de ouderen meeneemt voor een stevige workout. En daar kan echt iedereen aan meedoen, vertelt ze. "Het initiatief is voor iedereen vanaf 50 jaar en ouder. Ook als je erg fit bent of juist niet en met een stok loopt; iedereen mag en kan meedoen. Je komt hier om te sporten voor jezelf, op je eigen tempo. Ik pas het programma zo aan, dat niemand zich bezwaart hoeft te voelen omdat ze bijvoorbeeld de groep zouden ophouden. We hebben bijvoorbeeld met hockey twee fanatiekelingen, die moet ik wel eens wat afremmen om het leuk te houden voor de groep" , lacht ze. Ondertussen gaan de oefeningen, onder een strakblauwe hemel met een klein zonnetje, gewoon door. Niet alleen stevig doorstappen, maar ook de armen omhoog, draaien met het bovenlijf, de knieën aanraken; het hoort er allemaal bij. Ondertussen wordt gezellig gekletst. Nu is het maar een klein clubje, maar als er meer dan tien meelopen, dan moet Carola wel eens haar best doen om boven het geklets uit te komen. "Dat is wel erg leuk om te zien. Sporten is op deze manier ook heel sociaal. Ze kennen elkaar eerst niet, maar ik hoor dat sommigen elkaar nu ook buiten de sport opzoeken."

Iedere week staat er iets anders op het programma. Balspellen, tafeltennis als het regent. Juist die afwisseling is wat Nelly Luiten (80) zo aanspreekt. "Turnen, skiën, tennis, ik heb alles gedaan. Nu het tennissen vanwege mijn leeftijd niet meer gaat, vond ik dit wel leuk om te proberen. In maart is er ook een dag waarop je verschillende sporten kunt uitproberen, daar wil ik ook zeker heen."
Naast haar loopt Let Kuhn. Vandaag is ze 83 geworden. Ze heeft haar witte gympen aan en zin in een lekker stevige wandeling. Het is dan ook genieten in het zonnetje op de wallen in de Vesting. Een betere start van een verjaardag is bijna niet te denken. Ze kijkt al uit naar het einde van de wandeling, want dan zal ze trakteren. Sportief gezien komt ze heel goed mee met de groep. "Ik heb mijn hele leven aan hockey gedaan. Zeezeilen is ook iets wat ik altijd graag heb gedaan. Twee jaar geleden nog ben ik met een vriendje naar Stockholm gevaren. Ik ben gewoon sportief aangelegd." Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat zij op haar leeftijd alles meedoet en geniet van de ochtend. Wie ook meeloopt, is Clen Hoogland (79). Voor hem is zo'n wandelingetje als dit een lachertje. Hij is namelijk fanatiek lange afstandswandelaar geweest. Hij vertelt trots dat hij in 2014 het punt bereikte waarop hij 2,5 keer de wereld is rondgelopen. "Ik heb daar 25 jaar over gedaan en ruim 3000 tochten gelopen. Er waren tijden dat we ieder weekend 100 kilometer wandelden. Ik heb gewandeld in Nederland, België, Frankrijk, maar ook Israël, Japan, China." En zelfs ondanks zijn enorme ervaringen kan hij erg genieten van een klein wandelrondje door Naarden. "Op mijn leeftijd moet je wel iets rustiger aandoen. Toen ik las dat ze hier ook aan sportief wandelen deden, was ik erg benieuwd wat dat inhield. Aan al mijn tochten heb ik internationale wandelvrienden overgehouden. Nu maak ik hier in Naarden wandelvrienden."

Bewonerscollectief wil om de tafel met provincie over N236

Franse Kampweg meenemen in plannen

Een jaar geleden vond er nog een dodelijk ongeluk plaats op de Franse Kampweg. Foto: Sjoerd Stoop

HILVERSUM / BUSSUM - De borden van de reconstructie staan al als aankondiging langs de N236. De provincie Noord-Holland gaat dit jaar groot onderhoud plegen aan deze weg. Volgens een bewonerscollectief uit de Hilversumse Meent is dit een uitstekend idee van Haarlem. Alleen betreuren de omwonenden dat zij hun ideeën voor de Franse Kampweg nog niet hebben kunnen delen met de provincie.

Het bewonerscollectief is daarom in de pen geklommen. In een brief aan Provinciale Staten van Noord-Holland kaarten zij aan om tafel te willen zitten voor het stuk van de N236 tussen Bussum en 's-Graveland. "Ervaren N236-gebruikers zien in toenemende mate grote doorstroom- en veiligheidsproblemen", aldus de verenigde Meentbewoners. "De huidige infrastructuur is hier niet op berekend. Dat vereist een gesprek en discussie met de gebruikers en de bewoners over de uitgangspunten die gehanteerd moeten worden bij de aanpak van de N236-infrastructuur."
De discussie over de veiligheid op de Franse Kampweg laaide in augustus hoog op na een noodlottig ongeval. De dertienjarige Tommy-Boy kwam om het leven toen hij de weg overstak bij het Spandersbos. Na dit ongeluk zijn aan beide zijden hekken geplaatst, zodat fietsers niet meer direct de weg op kunnen rijden.

De plannenmakers in Haarlem hebben nu een uitnodiging ontvangen om langs te komen in de Meent. De bewoners stellen voor in de nabije toekomst een bijeenkomst te beleggen in het wijkcentrum. Daarnaast adviseren zij de provincie om in deze zogeheten initiatieffase scholen uit Bussum, de Fietsersbond en het Goois Natuurreservaat bij het proces te betrekken.

Ervaren N236-gebruikers zien grote veiligheidsproblemen

Oversteekbaarheid
Wat de Hilversummers betreft, is de 'oversteekbaarheid' een belangrijk item. Zij constateren dat er op de Franse Kampweg maar één oversteekplaats is voor fietsers. Die is bij het Shellstation te vinden, maar naar hun mening is deze nog te smal ook.

Na een oproep in het wijkblad van de Hilversumse Meent zijn diverse suggesties en oplossingen binnengekomen. Eén voorstel is om meer en bredere oversteekplaatsen te realiseren op dit deel van de N236. Dat vergroot de veiligheid van fietsers. Graag zien de bewoners daar snelheidsremmende maatregelen zoals drempels, en pleiten zij voor middengeleiders voor het autoverkeer. Een ander idee is om een fietstunnel aan te leggen. "Die bij voorkeur aansluit op de Melkmeent ter hoogte van de uitrit bij de Hocras en het benzinestation. Ter hoogte van de oversteek Franse Kampweg zou de autoweg ook verdiept kunnen worden aangelegd, waardoor het heidegebied wordt aangeheeld met het Spanderswoud", is te lezen in de brief aan Provinciale Staten.

Tevens is het idee geopperd om een fietspad aan de noordzijde van de gehele N236 richting Hilversumse Meent te realiseren.

'We hadden gelijk over Scapino'

BUSSUM - Ben de Veth en Kees Flink van Bussum Natuurlijk Beter voelen zich gesteund door een rapport van de Rekenkamer Commissie Bussum waaruit blijkt dat er fouten zijn gemaakt bij de herontwikkeling van het terrein Scapino / Nieuwe Brink.

Uit het rapport blijkt onder andere dat voormalig wethouder Barneveld zich te veel als projectleider had opgeworpen. Dit had veel invloed op de planning en het niet goed kunnen inschatten van de risico's. Ook toenmalig burgemeester Henk Heijman bleek vaart achter de plannen te willen zetten. Zelfs toen hij hier door zijn ambtenaren op werd aangesproken.

Verder blijkt uit het rapport dat er ook een goed overleg en goede planning ontbrak, en de case te strak, zowel qua tijd als ontwerp, was opgesteld waardoor er eigenlijk geen ruimte was voor verbeteringen. Hierdoor kon niet worden ingespeeld op de inspraakreactie.

Doorgedrukt
Al jaren volgen de heren (beiden planoloog) de ontwikkelingen op de voet. Ze waren altijd kritisch en stelden hier vele malen vragen over. Het hele proces verliep totaal niet naar hun zin. "Er werd niet gezocht naar het beste voor Bussum. Dit plan moest er doorgedrukt worden en de coalitiepartijen lieten VVD-wethouder Barneveld maar zijn gang gaan."

De notitie die nu, twee jaar na dato, naar buiten komt, noemen De Veth en Flink 'ontluisterend'. Ze doelen dan zowel op de rol van Barneveld als op het doordrukken van het plan zonder een goed inzicht in de financiële risico's. "Hierdoor is de lokale gemeenschap met hoge kosten opgezadeld en heeft het maatschappelijk veel verzet en frustratie opgeleverd."

Te snel
"Wij hebben hier altijd voor gewaarschuwd; het plan was niet klaar en werd er doorheen gedrukt. Nu blijkt dat ze dat zelfs voor de verkiezingen hadden willen vaststellen, maar het ging allemaal te snel. Overigens ook opmerkelijk dat het college de wethouder zijn gang heeft laten gaan en heeft gesteund."

"Wij hopen echt dat het nieuwe gemeentebestuur lering trekt uit het rapport, een sterke projectorganisatie opzet en de nieuwe raad ook echt gaat doen wat ze moet doen: niet alles voor zoete koek aannemen maar haar controlefunctie uitoefenen en participatie van de bevolking ondersteunen en stimuleren. Dat is democratie en dan is het allemaal niet voor niets geweest."

Ozb twee maanden later

GOOISE MEREN – De ozb-aanslag voor de inwoners van Muiden, Muiderberg, Naarden en Bussum valt dit jaar ruim twee maanden later op de mat dan gebruikelijk. De reden? Er zijn nog geen tarieven.

Het is aan de gemeenteraad om de nieuwe ozb-tarieven vast te stellen en dat gaat de komende tijd gebeuren. Dat zal overigens nog een flinke klus worden, het verschil is per kern behoorlijk groot. Muiders en Muiderbergers betalen nu het meest, Bussumers het minst. Pas als de tarieven bekend zijn gaan de aanslagen de deur uit. De gemeente verwacht in april. Alle eigenaren van huizen en bedrijven krijgen een aanslag voor de gemeentelijke lasten.

Bomexperts aan de slag op Kolonel Palmkazerne

BUSSUM - Bomexperts gaan de komende weken rond de Kolonel Palmkazerne onontplofte bommen en granaten opgraven en afvoeren. Dat meldt de provincie Noord-Holland.

De afgelopen maanden werden meerdere explosieven gevonden op en rond het Bussumse kazernecomplex. Het gaat om restanten uit de Tweede Wereldoorlog. De explosieven moeten worden weggehaald zodat er straks gebouwd kan gaan worden op het kazernecomplex. Daar wordt al veel langer over gesproken. Volgens de provincie Noord-Holland levert het opgraven en afvoeren van de explosieven geen gevaar op voor omwonenden. Als de veiligheid wel in het geding komt en buurtbewoners moeten worden geëvacueerd, dan worden zij daar van tevoren over geïnformeerd.

Getuigen gezocht

BUSSUM - Corrinne van der Stap is op zondag 24 januari aangereden op de A1 om 10.30 uur ter hoogte van Bussum en zoekt getuigen.

"De man was onder invloed en werd meegenomen naar het bureau. Hij geeft een andere verklaring dan ik. Mijn auto is total loss. Als het tegenzit krijg ik niets vergoed. Ik heb reuma en daarom een auto met automaat en een hoge instap. De auto is erg belangrijk voor mij. Op het moment van het ongeluk liepen er mensen op de weg naast de A1 met hun hond. Ik hoop dat ze zich bij de politie melden."

Filmhuis Bussum

Tous les chats sont gris.

*In PUBLIEKE WERKEN zijn 19e-eeuws Amsterdam en Drentse turflanden levensecht gereconstrueerd.
*In THE LADY IN THE VAN woont een oude dame (Maggie Smith) jarenlang op de oprit van schrijver Alan Bennett. Waargebeurd.
*De bikkelharde Apple-gigant STEVE JOBS geportretteerd.
*THE DANISH GIRL ontroert wanneer een kunstenaar als vrouw verder gaat.
*Jongen en meisje in BLACK zijn verliefd, maar uit verschillende bendes uit de Brusselse banlieues.
*Bitterzoet PROBLEMSKI HOTEL schetst het leven in een azc.
*In CAROL verbeelden Cate Blanchett en Rooney Mara de liefdesrelatie tussen twee vrouwen in de vijftiger jaren.
*In VLEESVERLANGEN onderzoekt een knipperlichtvegetariër haar dilemma's door de oorsprong van haar biefstukje onder ogen te zien.
*In het ingetogen spannende TOUT LES CHATS SONT GRIS achterhalen een pubermeisje en een privédetective haar echte vader.
*FRANCOFONIA schetst hoe Louvre-directeur Jaujard tijdens de Duitse bezetting 'zijn' kunstschatten wil veiligstellen.
*JANIS: LITTLE GIRL BLUE, een intiem portret van Janis Joplin.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
*FAMILIEFILMS: REIS NAAR HET NOORDEN en DUMMIE DE MUMMIE EN DE SFINX VAN SHAKABA over de zoektocht naar een geheimzinnig beeldje.

Versa vrijwillgerscentrale

*VluchtelingenWerk Naarden zoekt een maatschappelijk begeleider. U begeleidt nieuwe cliënten en helpt bij het vinden van de diverse instanties en bevordert het zelfredzaam worden in de Nederlandse samenleving. (9978)
*Vivium zorggroep Naarderheem zoekt 'visite'. Zijn er mensen die af en toe bij bewoners langs willen komen om een praatje te maken? (9963)
*Vivium Zorggroep Naarderheem zoekt baasjes en huisdieren. Rondom de dieren willen wij met de bewoners activiteiten organiseren. (9961)
Stichting wijkpost De Schakel zoekt medewerkers voor ons 'Schakeldiner-kookteam'. (9992)

donderdag 11 februari

BoodschappenPlusBus

Inzicht & Beweging-voorlichting voor ouderen bij Fysio Bussum inclusief gratis lunch.
U wordt thuis opgehaald en gebracht. Ritprijs 5 euro. Bel ma. t/m vr. van 10.00 tot 12.00 uur 035-7504192.

Bridgen

Bridgen in WOC Spieghelwijck Iepenlaan 354a, van 9.30- 11.00 uur.

Volksuniversiteit

Cursus 'Schrijf je eigen levensverhaal' door Hedwig van Lier. Vier bijeenkomsten door Volksuniversiteit Naarden-Bussum. Aanvang 14.30 uur. Locatie: Bibliotheek. Wilhelminaplantsoen 18, Bussum. Kosten 75 euro.

vrijdag 12 februari

Themamaaltijd

Themamaaltijd bij De Palmpit aan de Koekoeklaan. Aanvang 17.30 uur. Kosten € 10,-. Aanmelden: 035-693 87 86.

Biljarten

Biljarten voor beginners en gevorderden in WOC Spieghelwijck Iepenlaan 354a van 10.00- 12.00 uur. Opgeven: 035-6918829.

Theesessie

Theesessie in WOC Spieghelwijck Iepenlaan 354a van 14.00 – 16.30 uur. Met een praatje, een spelletje en een glaasje wijn.

Canto Ostinato

Een Valentijns Canto Ostinato-ligconcert van Jeroen en Sandra van Veen. Locatie: Grote Kerk Naarden. Aanvang 20.30 uur. Kerk open: 19.45 uur. Zelf een matje meenemen. www.theaterkantoor.nl/canto.

zaterdag 13 februari

ViJoS

Jaarlijks concert van Drum- en Showband ViJoS in Spant! Aanvang 20.00 uur. Kaarten via www.vijos.nl of aan de kassa. Toegang € 10,-.

Viering

Viering van 100-jarig bestaan van de Vrij-Katholieke Kerk. Locatie: Internationaal Theosofisch Centrum, Meentweg, Naarden

Mediumschap

Workshop Mediumschap bij Nimis centre of light. Van 10.00 17.00 uur, T.B. Huurmanlaan 15 te Bussum. Aanmelden via 035 - 6420307.

Repair Café

Repair Café van 10.00-13.00 uur in activiteitencentrum Jan Ligthart, naast de Mariakerk, Brinklaan 36A. Voor reparaties van kleine defecten aan kledingstukken, huisraad, huishoudelijke apparaten, fietsen en dergelijke.

zondag 14 februari

Themadienst

In de Wilhelminakerk in Bussum vindt op 14 februari een speciale ontmoeting plaats voor jongvolwassenen en gezinnen tot 50 jaar. Aanvang: 9.00 uur met ontbijt en start themadienst Second Love om 10.00 uur.

Theeconcert

Theeconcert van het Domstad Blazersensemble in de Majellakapel, Iepenlaan, Bussum. Aanvang 14.00 uur. Entree € 10,-, www.majellakapel.nl.

Dvd-voorstelling

Dvd-voorstelling bij De Palmpit aan de Koekoeklaan 3, Bussum. Aanvang 14.30 uur. Toegang € 2,-. Omdat het Valentijnsdag is, is er op deze middag ook gratis inloop.

maandag 15 februari

Kunstgeschiedenis

Cursus kunstgeschiedenis 'Kunstenaarsparen' door Diana Kostma in De Palmpit, Koekoeklaan 3 te Bussum. Van 14.30 - 16.00 uur. Opgeven via 035-8884795 of info@artemisomnibus.nl. Kosten: € 85,- voor 6 lessen.

Yoga

Yoga oefeningen in WOC Spieghelwijck Iepenlaan 354a, Bussum. Van 10.15 – 11.30 uur.

Lezing

Lezing door het CCIV over 'Verarming en verrijking in Nederland' door drs. H. Crijns. Aanvang 20.00 uur. Locatie: Wilhelminakerk, Wilhelminaplantsoen 14 Bussum. Entree 6 euro.

Seniorencafé

ANBO Seniorencafé in Brasserie Stokjes en Lepel, Nassaustraat 3b, Bussum. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Tabletcursus

Tabletcursus voor android in WOC Bellefleur, op eigen tablet (geen iPad). De cursus bestaat uit 5 lessen op maandagmiddag van 13.00 – 15.00 uur. Van 5 februari t/m 21 maart 2016. Kosten: € 45,-. Locatie: Mackaylaan 11 in Naarden. 035-6953117. Aanmelden verplicht.

dinsdag 16 februari

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken in Bellefleur, Mackaylaan 11-A te Naarden van 20.30 - 22.00 uur.

Fotopresentatie

Fotopresentatie door Klaas Oosterom met historische beelden van de gemeente Gooise Meren. Locatie: Antonius Hof, Bussum. Aanvang: 14.30 uur. Toegang gratis.

ANBO-lunch

Maandelijkse ANBO-lunch, aanvang 12.30 uur. Locatie: Brasserie Njoyz, Veerstraat 12 te Bussum. Consumpties zijn voor eigen rekening. Aanmelden via 035 - 6944483.

Filmmiddag ANBO

Filmmiddag ANBO met 'The Lady in the Van'. Locatie: het Filmhuis, Brediusweg 1 te Bussum. Kosten: euro 7,75. Kaarten aan de kassa of via www.filmhuisbussum.nl. Aanvang film 14.00 uur.

woensdag 17 februari

Muzikale tour

Muzikale tour met Amalia: lezing met cd's en piano. Aanvang 14.00 uur. Locatie: kerkzaal links naast de Majellakapel, ingang Iepenlaan 26, Bussum. Entree: € 5,50. Opgave: amalia.bus@kpnmail.nl.

Theemiddag

Theemiddag in WOC Spieghelwijck Iepenlaan 354a Bussum. Van 14.00 – 16.30 uur. Met kaarten, puzzelen en een glaasje drinken.

Lezing

Lezing door Diana Kostman over 'Spaanse meesters uit de Hermitage'. Aanvang 14.00 uur. Zaal open 13.30 uur. Toegang: € 3,-. Locatie: WOC Bellefleur, Mackaylaan 11 in Naarden.

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken in De Heul, Koekoeklaan 3, Bussum van 18.30 - 20.00 uur.

Kunstlezing

ANBO Kunstlezing door Henk Roos over het museum voor modern realisme MORE in Gorssel. Van 10.30 - 12.30 uur. Locatie: Wilhelminakerk, Wilhelminaplantsoen 14, Bussum. Leden: 4 euro, niet-leden 5 euro.

Rogier wint goud op Special Olympics

Bussumer wil door naar Winterspelen

Goud voor Bussumer Rogier Blaas. Foto: Lidy Blaas.

BUSSUM - De 19-jarige Rogier Blaas heeft afgelopen zaterdag op de Special Olympics een gouden medaille weten te pakken op de Super G. Hij deed dit in Lichtenstein waar hij elfde werd van het hele deelnemersveld van 190 skiërs.

Aan de Special Olympics doen mensen met een verstandelijke beperking mee. Al deze sporters hebben flink getraind en komen uit heel Europa. Als Hollandse jongen stond Rogier tussen toppers uit echte skilanden zoals Oostenrijk en Zwitserland. Blaas spreekt van een 'superleuke ervaring'. Hij vertelt dat hij flink had geoefend voor de wedstrijden. "Ik begon met skiën toen ik 3 jaar oud was en doe dat dus al 16 jaar. Ik train iedere zaterdag bij de Wolfskamer in Huizen en met dat team gaan we ook ieder jaar een week naar de sneeuw. Ook met mijn ouders ga ik altijd op wintersport."

Blaas vertrok naar Lichtenstein met in totaal 7 leden van de Wolfskamer en vier trainers. "Een hele leuke ploeg", aldus Rogier. "We hebben zaterdag twee keer een run geskied. De eerste keer viel ik. Dat was jammer, maar toen werd je wel in een divisie ingedeeld. De tweede run haalde ik goud. Dat had ik niet verwacht." De volgende dag stond de Bussumer opnieuw aan de start, maar toen wel in een andere, hogere divisie. "Ik werd toen vierde op de reuzenslalom."

Rogier in actie in Lichtenstein.

'Ik wil graag volgend jaar meedoen aan de Winterspelen'

World Winter Games
Rogier gaat uiteraard door met skiën. In Nederland heeft hij al aan veel wedstrijden meegedaan. Deze Special Olympics waren nieuw voor hem, maar hij heeft er erg van genoten. Hij staat dan ook liever in de sneeuw op de ski's dan op de borstelbaan. Ook heeft hij al een nieuw doel voor ogen. "Ik wil graag volgend jaar meedoen aan de Winterspelen (Special Olympics World Winter Games) in Oostenrijk. Daar ga ik hard voor trainen. Ik hoop dan weer goud te pakken."

Vervelende nederlaag voetballers NVC

NAARDEN - De kans wordt met de week groter dat NVC komend voorjaar moet gaan vechten voor klassebehoud. NVC, dat zelf nog steeds aast op een plaats rond de subtop, verloor afgelopen weekend van het wat hoger geklasseerde Zilvermeeuwen: 3-4.

NVC kwam al vroeg op een 0-2 achterstand te staan en moest vervolgens alles op alles zetten om weer terug te komen. Dat lukte de Naarders goed: doelpunten van Karim el Kaddouri en Ferry de Smaalen zorgden ervoor dat het weer 2-2 werd. NVC vergat echter daarna door te drukken.

De tegenstander van de Naarders kon weer weglopen: twee doelpunten zorgden voor 2-4. NVC kwam daarna tekort om nog wat terug te doen. De Naarders scoorden nog wel een keer, maar dat was onvoldoende om met een goed resultaat van het veld te stappen.

NVC moet punten pakken
NVC staat na afgelopen weekend op een teleurstellende plaats 10 van het klassement.

De komende weken moeten er meer punten gepakt worden om de gevarenzone te ontlopen. Komend weekend heeft NVC een goede kans om toe te slaan. Dan spelen de Naarders tegen FC Abcoude, de nummer voorlaatst van het klassement.

Voetbalsters SDO tevreden ondanks verlies

BUSSUM - Er werd afgelopen weekend dan wel verloren, maar toch hebben de voetbalsters van SDO een goed gevoel overgehouden aan het treffen tegen Purmerend voor de beker. De voetbalsters kwamen met 2-1 tekort voor het halen van de volgende ronde, maar tankten wel vertrouwen voor de komende weken.

De geplaagde voetbalsters van SDO moeten de komende weken alles op alles zetten om klassebehoud zeker te stellen. De afgelopen weken rommelde het volop rond het team: er werd veel verloren, de coach vertrok en er kwam een andere coach.

Afgelopen weekend was er amper wat te merken van de problemen van het team: SDO speelde sterk. De achterhoede van de Bussumers stond goed en aanvallend werden er al snel kansen gecreëerd. SDO kwam halverwege de eerste helft op voorsprong door een doelpunt van Jennifer Neef. Vlak voor rust kwam Purmerend echter toch terug. Na de rust bleef SDO goed spelen, maar kwam het toch op achterstand te staan. Hoewel er nog kansen waren, kon SDO geen ommekeer meer forceren. Het voetbal van SDO bleef echter goed. Met het sterke spel van afgelopen weekend gaat SDO de komende weken met vertrouwen tegemoet.

Na weken van werk kan SDO op kunstgrasveld terecht

Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Het heeft wat werk gekost, maar de voetballers van SDO kunnen vanaf deze week terecht op het kersverse kunstgrasveld achter op het sportpark van de club. Het werk aan het veld werd afgelopen week afgerond.

Met de komst van het kunstgrasveld kunnen de teams van SDO nog beter verdeeld worden over het sportpark. Het veld was voor de aanleg van het kunstgras van natuurgras, waardoor een te hoge druk op de velden zorgde voor een slechtere staat van het veld. Het kunstgras lost dat probleem op: er kan nu de hele dag door op gevoetbald worden. Er moet nog wel het een en ander gebeuren voordat SDO al het werk echt achter de rug heeft: langs het veld moeten nog lampen worden geplaatst, zodat er ook 's avonds gevoetbald kan worden. Dat gaat nog een paar weken duren.

DOC komt vooral na rust tekort

BUSSUM - De korfballers van DOC hebben afgelopen weekend geen goed resultaat kunnen boeken tegen de studenten van Amsterdam. De Bussumers verloren het duel met 17-12.

De laatste duels tegen DOC en Amsterdam waren stuk voor stuk spannend, waardoor er afgelopen weekend eveneens een leuk duel verwacht werd. DOC en Amsterdam maakten dat vooral voor rust waar. Er werd over en weer gescoord, waardoor het duel erg spannend werd. Amsterdam kon voor rust een gaatje slaan en stapte na de eerste helft met 7-5 van het veld.

Na de rust was alles echter anders: Amsterdam bleef scoren. DOC probeerde aan te haken, maar kwam tekort. Nadat de Amsterdammers een reeks van 5 doelpunten scoorden, was het gedaan voor DOC. De Bussumers konden nog wel wat terugdoen, maar het ontbrak de ploeg aan kracht om nog voor gevaar te kunnen zorgen.

Platje naar Hansa Rostock

BUSSUM - Voetballer Melvin Platje voetbalt de komende anderhalf jaar voor Hansa Rostock.

De Bussumer maakte afgelopen week op het laatste moment de overstap van het Franse Stade Brestois naar de derde profklasse van Duitsland. De overstap naar Hansa Rostock wordt het volgende avontuur van de Bussumse voetballer: de afgelopen jaren trok Platje al van Azerbeidzjan naar Zweden en vervolgens naar Frankrijk. Tussendoor speelde de Bussumer voor VVV Venlo. Daarvoor speelde hij voor FC Volendam en NEC.

"Voor Hansa Rostock op doelpuntjacht te gaan, doet mij veel plezier", zegt Platje op de website van de club. "Ik zal hard werken voor de fans en de club om zo snel mogelijk de degradatiezone te verlaten."

Gymzaal van leegstaande Michiel de Ruyterschool is weer in gebruik

Elk Gooisch Matras Komt Van Pas krijgt eigen stek

Iedereen die ook maar iets heeft bijgedragen wordt uitvoerig bedankt. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Hoe je van iets kleins in no time iets groots kunt maken. Dat was wel de boodschap die doorklonk afgelopen vrijdag bij de officiële opening van The Gym, de nieuwe locatie van de Elk Gooisch Matras Komt Van Pas.

De gymzaal was al vanaf half december in gebruik, maar deze vrijdag werd door wethouders Marleen Sanderse en Gerben Struik de officiële opening verricht. Ze moesten even wat geduld hebben want voordat ze het 'lintje' mochten doorknippen nam Raoul Kuiper, een van de initiatiefnemers, het woord. Hij vertelde kort wat over de actie en zette daarbij iedereen die ook maar iets aan het succes had bijgedragen in het zonnetje. Aan de lange lijst kwam letterlijk geen einde.

Grand opening
Het plein was de dagen ervoor schoongemaakt en klaar voor de grote opening. Vanaf vier uur stroomde de voormalige gymzaal vol met belangstellenden. Van omwonenden en vrijwilligers tot bewoners van het AZC Crailo. Alle ingrediënten voor een leuk feestje waren aanwezig: hapjes, drankjes, muziek en een hoop blije gezichten. Met de opening van The Gym krijgt de stichting in de voormalige Michiel de Ruyterschool haar eigen, vaste plek. En dat was hard nodig.
Het aanbod van spullen werd inmiddels zo groot dat de vorige stek, een loods aan de Energiestraat in Naarden, echt te klein werd. Kuiper geniet zichtbaar van alles wat er nu om hem heen gebeurt. Ook hij had niet verwacht dat de actie zo'n vlucht zou nemen. "Het mooie is dat het een samenwerking is van ons als inwoners met de Syriërs."

'Het mooie is dat het een samenwerking is van ons met Syriërs'

Spullen
Vorig jaar september waren ze met een klein clubje mensen een actie gestart om spullen in te zamelen voor statushouders. "Ze krijgen dan wel een huis toegewezen, maar spullen hebben ze niet", vertelt Kuiper. "We hebben van koelkasten en tafels tot kleding en speelgoed ingezameld. Voor kleine spullen hoeft niet betaald te worden, voor koelkasten en fietsen bijvoorbeeld wel." Met de opbrengst daarvan willen ze onder andere een busje kopen om de spullen bij de mensen thuis te brengen.
De extra ruimte die de gymzaal nu oplevert wordt voor een deel ingevuld door de AltijdWerkPlaats van de Bussumer Rob Ebeling. Een professionele werkplaats waar statushouders, maar ook werklozen, mogen helpen om van alles en nog wat te repareren en te maken. Van fietsen, koelkasten en tv's tot deuren en schilderijlijstjes. De coördinatie doet hij samen met Mehrdad, die hiervoor in Iran als edelsmid werkte.
The Gym is open op dinsdag en donderdag van 9.00 tot 14.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur.

Villa De Clinge. foto collectie Winthorst

De bewoners van de Rembrandtlaan zullen op woensdag 2 februari vreemd hebben opgekeken. Buurman Suurhoff geeft een persconferentie. Het is minister J.G. Suurhoff van Verkeer en Waterstaat die zijn eigen woning gebruikt om bekend te maken dat een oplossing is gevonden voor het tracé van de nieuwe Rijksweg 1 bij Naarden en Bussum ('Om de Noord').

De puzzel van de aanleg van de nieuwe weg bij de IJsselmeerkust vlak langs de historische vesting en een aantal landgoederen kan met weinig schade worden opgelost, vertelt de minister aan de pers. Het grootste puzzelstuk is de lokale aansluiting van de nieuwe met de oude weg, compleet met viaducten en onderdoorgangen. De Bussumsche Courant legt het op 3 februari uit: 'Aanvankelijk had Rijkswaterstaat de aansluitingen (…) gedacht ter hoogte van de Oud-Blaricummerweg. Een dergelijke aansluiting zou het einde hebben betekend van de Oud-Blaricummerweg en van het landgoed De Beek'.

Maquette uit 1973 van de aansluiting bij de Huizerweg. foto gemeente Bussum

'Minister Suurhoff heeft bepaald dat de aansluitingen onmiddellijk bij de villa De Clinge moeten worden gemaakt. Dat houdt in dat men hiervoor het fraaie, laaggelegen weiland met de op heuvels geplaatste bomenrijen gaat opofferen. De nieuwe snelweg gaat hier dan naar beneden en zal vervolgens onder de Oud-Blaricummerweg worden doorgeleid. Die weg moet daarvoor twee meter omhoog gebracht worden. Ter plaatse zal het uiterste puntje van het landgoed De Beek worden aangetast'.

Het grote slachtoffer van deze politieke beslissing is het echtpaar Clinge Doornbos. Zij bewonen een grote villa (De Clinge) tegenover de kop van de Huizerweg. Precies op de plaats van hun huis komt de ingewikkelde constructie die nu al vijftig jaar bij automobilisten tot grote verwarring leidt. Vanuit Amersfoort worden zij opeens voor de keuze gesteld: Bussum links en Naarden rechts. Vanuit Amsterdam is de situatie onbegrijpelijk: al in Bussum rijdend wordt naar de verkeerde zijde van de snelweg gewezen om er te komen. Een nieuwe puzzel dus.

Kijk eens naar de maquette en probeer deze te herkennen. Wie het weet mag bij de huidige minister op huisbezoek.

Hans Jonker

50 meter hoge boogbrug wordt in mei over snelweg geplaatst

255 meter lang, 50 meter hoog, 17 meter breed en 8400 ton zwaar. Foto's: André Verheul

MUIDERBERG - De verbreding van de route Schiphol Amsterdam Almere gaat in hoog tempo voort. Knooppunt Muiderberg gaat helemaal op de schop. Met als blikvanger de spoorbrug met 50 meter hoge boog. Het gevaarte staat nu nog langs de snelweg, maar wordt in mei (precieze datum nog onbekend) over de snelweg geplaatst. Een operatie die zijn weerga niet kent.

Wie voorbij Naarden het knooppunt Muiderberg nadert, rijdt het grootste infraproject van Nederland op dit moment binnen. Voor 5 miljard euro worden hier snelwegen opgeschoven, bruggen gebouwd, landtunnels aangelegd en knooppunten ontward. Dat alles moet de doorstroming verbeteren. De truc zit 'm vooral in het scheiden van verkeersstromen. Wie vanuit 't Gooi naar Schiphol moet, kan straks op de A1 voorbij Naarden al de rijstrook kiezen naar de A9 en verder. Dat scheelt op de A1 in- en uitvoegen, oftewel de verkeersmanoeuvres die files veroorzaken. Rijkswaterstaat noemt dat "het wevende verkeer eruit halen." Dat doen ze ook op andere plekken en uiteraard in beide richtingen. Zo ontstaat een ingenieus geheel van rijstroken, spitsstroken, bruggen, viaducten en fly-overs.

Waar op andere locaties van dit megaproject nog wel eens gebruik kan worden gemaakt van bestaande wegen of viaducten, moet bij knooppunt Muiderberg alles op de schop. Alle viaducten gaan eruit en worden vervangen door een hoger, lager, breder of langer exemplaar. Dat gebeurt gefaseerd: eerst wordt het nieuwe geplaatst en in gebruik genomen, daarna wordt het oude gesloopt. Of "geamoveerd", zoals ze dat hier zeggen.

Een knap staaltje werk.
Verderop langs de A1: Aquaduct Vechtzicht bij Muiden.
Drie nieuwe bruggen over het Amsterdam-Rijnkanaal.
Het werk gaat dag en nacht door.
De brug staat nu nog naast de snelweg, in mei gaat hij eroverheen.

De blikvanger is nu al de nieuwe spoorbrug. Hij is in de wijde omtrek te zien. Een slank ontwerp, zo wordt het genoemd. Dat is dan vooral te zien als je in het verlengde staat: 17 metertjes breed, precies genoeg voor twee sporen. Vanuit elke andere hoek is het ding vooral groot. 255 meter lang en 50 meter hoog om precies te zijn. De constructie weegt 8400 ton en staat nu op een bouwplaats naast de snelweg. In mei wordt het op speciale karretjes geplaatst en daarmee verreden tot over de snelweg. Pas dan wordt de betonnen vloer gestort en worden de rails en de bovenleiding gemonteerd. In een weekeinde in augustus, als het treinverkeer wordt stilgelegd, wordt het huidige spoorviaduct weggehaald en wordt de boogbrug op zijn plek geschoven.
Het opmerkelijke is dat de ingrijpende aanpassing van deze spoorbrug er niet voor het treinverkeer is, maar voor het autoverkeer dat eronderdoor moet. Ter plaatste is net voldoende ruimte om alle benodigde rijstroken kwijt te kunnen. Pilaren die het spoorviaduct ondersteunen kunnen daar niet meer bij. Dus moet er een spoorbrug komen die de hele 255 meter kan overspannen. Om die overspanning te krijgen zonder dat de brug doorbuigt, is een 50 meter hoge stalen boog nodig. Dat is de langste overspanning die tot dusver is gemaakt. De boog blijft lichtgrijs van kleur, zodat hij op de meeste dagen van het jaar wegvalt tegen de lucht.

Verderop bij Muiden wordt bijna 24/7 doorgewerkt om het grootste aquaduct van Europa op tijd af te krijgen. Op 28 augustus moeten hier de eerste auto's onder de Vecht door kunnen razen. Die dag is ook de nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal voor het eerst in gebruik.

Een gezin met twee kinderen op de basisschool in Bussum is op zoek naar een oppas (liefst met rijbewijs) die de kinderen van school kan halen en kan koken. Mogelijkheid van 4 dagen in de week van 5 uur per dag. Reacties graag op 06-46724345

Gewoon in Naarden: foto afdrukservice uit een professioneel foto-vaklab bij u om de hoek. Wij drukken af met de ultra moderne FUJI DL600 en de Epson 11880 zeer hoge kwaliteit. Prijzen zeer scherp, veel maten verkrijgbaar, keuze hoogglans, luster. Nieuwsgierig naar al onze mogelijkheden? En dat zijn er veel zie de site: http://www.fotovakprintnaarden.nl of ga om direct te bestellen naar de link http://afdrukservice.fotovakprintnaarden.nl Fotovakprint Naarden Amsterdamsestraatweg 15d. De werkplaats/showroom is geopend op di-wo en donderdag van 09:00-17:30. Maandag en vrijdag zijn de productie dagen, dan alleen op afspraak. Parkeren is gratis pal voor de deur op eigen terrein, wij verwelkomen u graag. Met vriendelijke groet, Bertine 06-28762763 en Dick 06-51083335

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

APPLE HULP De Apple specialist van 't Gooi. meer info:www.digiit.net Reparaties van o.a. MacBook, iMac, iPhone en iPads. Mail of bel: mail@digiit.net/ 06-34071112

GROTE MAGAZIJN UITVERKOOP BIJ SPORT-INN BUSSUM! Adidas, Nike, Quick, Converse all star, Pantofola D'oro etc!

Hoe uw (vakantie)reis er ook uitziet, ik verzorg het graag voor u. Ik kom bij u langs, we bellen of mailen. Margreet Hartlief - The Travel Club, Bussum. 06-22120539, margreet.hartlief@thetravelclub.nl Aangesloten bij ANVR, SGR, Calamiteitenfonds.

Elke week vol 2ehands-antiek-retro uit Inboedels & Zo open elke vr.+zat. 10-17 u. Koninginneweg 66, K'hoef. kijk op www.inboedelsenzo.nl

Goodkinds taxi € 50,- van 't Gooi van/naar Schiphol/Amsterdam. Tel.: 06-26984855

GITAARLES in BUSSUM, diverse stijlen voor alle leeftijden, beginnners & gevorderden. www.jaccomuller.com, 06-11135198, jaccomullermusic@gmail.com

Cursus Geheugentraining Start van de cursus "Beter omgaan met je geheugen" op woensdagochtend 24 februari. Duur: 7 lessen in Wijkcentrum de Draaikom Huizen Kosten
€ 42,- Inlichtingen 035-5260066 of
info@gildegooinoord.nl

Gevraagd: lieve oppas voor 3 dagen naschoolse opvang, die ook in overleg enige huishoudelijke werkzaamheden wil verrichten. Tel.: 06-46035090.

VLOOIENMARKT EEMNES zon.14 FEB. DE HILT Hasselaarlaan 1C. 100 kramen. DONEVENTS.NL 0294-2373200

Gezocht voor startersfunctie: fulltime beginnend administratief medewerker (m/v).
Mail uw cv naar notaris@
doudevantroostwijk.nl

ARSU Opleidingen: sterk in de regio voor uw boekhoud- en loonadministratieopleidingen. BKB, BKL, PDB, PDL, MBA en VPS. Leslocatie in Huizen. Ook privé- en examentrainingen. Info: 06-1305 9889 of mail henny@arsu.nl

TE HUUR: enkele en dubbele garages, vanaf € 140,- evt. met elektra in de omgeving Graaf Janlaan/Juliana van Stolberglaan, Naarden. Info: KOUDIJS MAKELAARDIJ, Rijksweg 65, 1411 GE Naarden, tel. 035-6944500 / info@koudijs.nl

Service & Quality Hondentrimsalon in Naarden. Voor alle hondenrassen. Wassen, knippen, scheren, plukken, ontwollen € 35,- per uur. Bel voor een afspraak: 06-20261762

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-.
Tel.: 035-8870159

Gezocht winkelmedewerker met kennis in acquaristiek. Zie vacature op
www.deboerdierenruiter.nl.

Stichting Kinderen in Nood is op zoek naar een vrijwilligers, die zorgt dat berichten op hun website terecht komt. Iets voor jou? Bel 06-47047167

Verzamelaar zoekt LP's/singles genre pop, rock, jazz, blues, soul, reggae. Bel 06-53197138

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Dak4all voor al uw dakwerk met garantie, goed werk en betaalbaar 06-39045434

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Te huur: Studio 30 m2 in souterrain gemeubl. incl. G,W,EL. € 525,-. Inl. 035-6935525 / 06-22393323.