NaarderNieuws

9 december 2015

NaarderNieuws 9 december 2015


Wie mag zich Naarder van het Jaar noemen?

Winnaar krijgt award en interview

NAARDEN - In Naarden zorgen vele mensen voor mooie, goede, ontroerende, aansprekende, belangwekkende en spraakmakende activiteiten. Het NaarderNieuws vindt het de hoogste tijd een van hen uit te roepen tot 'Naarder van het Jaar'.

Sporters, politici en allerlei andere personen van het jaar: de bokalen vliegen je aan het eind van het jaar om de oren. Zou zo'n verkiezing ook in Naarden passen? En hoe pak je dat aan? Wie bepaalt dat je Naarder van het Jaar bent? Wat moet je daar voor doen? Is het niet een tikje overdreven om een Naarder zo op een schild te hijsen? Al die vragen hielden ons bezig, maar weerhielden ons er niet van dit positieve initiatief door te zetten. In Naarden zijn veel mensen die er met hun inzet voor zorgen dat ons stadje er mooier op wordt. Aan het einde van het jaar willen wij een van deze mensen - via onze voorpagina - laten stralen.

Jury kiest winnaar uit shortlist van drie kandidaten uit Naarden

Onze redactie heeft alle kranten van het afgelopen jaar nog eens goed nagelezen en heeft een lijst van genomineerden opgesteld. Daarbij golden enkele criteria, waarvan de belangrijkste zijn dat de persoon of organisatie iets uitzonderlijks heeft gedaan en daarmee anderen inspireert en bijdraagt aan een positieve uitstraling van Naarden.

Om een breedgedragen keuze te kunnen maken, stelden we een gemêleerde jury samen bestaande uit notaris Dirk Doude van Troostwijk, Stichting Burgerzin Naarden-voorzitter Aleid Hamelink, dorpsmanager Ellen van Vossen van Pro Bussum en eindredacteur Jessica de Jong van deze krant. Zij bepalen de toekenning van de award voor de Bussumer van het Jaar én van de Naarder van het Jaar. Aan het eind van het jaar wordt de winnaar in deze krant bekendgemaakt.

Sportdag voor vluchtelingen op hockeyvelden

Zo'n 50 jonge bewoners van Crailo en hun ouders kwamen naar HC Naarden. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Een dag vol sport en spelletje zaterdag op de velden van HC Naarden. De Naarder hockeyclub verwelkomde 's ochtends ongeveer 50 jonge bewoners van Crailo.

Elke deelnemer werd gekoppeld aan een buddy, een jonge hockeyer van HC Naarden, zodat er samen een leuke dag van werd gemaakt. De hele dag was er van alles te doen: van hockey tot andere spelletjes. Na afloop was er een cadeau voor de groep vluchtelingen. De winnaars van de Vestingster, leden van de club, hadden van hun 'prijzengeld' speelgoed gekocht voor de vluchtelingen.

Wachten op waarnemend burgemeester

NAARDEN - Volgende week wordt bekend welke burgemeester als eerste de ambtsketen van de gemeente Gooise Meren mag dragen: de waarnemend burgemeester wordt woensdag benoemd.

De waarnemend burgemeester wordt voor ongeveer een half jaar aangesteld. Daarna worden meteen alle procedures opgestart voor het werven van de eerste echte burgemeester van de gemeente. Als eerste moet de gemeenteraad laten weten aan welke criteria de burgemeester moet voldoen, waarna er, na de sollicitatieprocedure, volgend voorjaar een burgemeester voorgedragen wordt.

De nieuwe burgemeester wordt volgend jaar zomer benoemd.

1

euro schenkt Ikea van elke verkochte kerstboom aan het Naardermeer

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. R. van den Beld H.A. en 19.30 u. ds. L.J.Th. Heuvelman Vesper; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar Maaltijdviering
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; za. 12/12 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki; ma. 14/12 19.30 u. Adventoverweging
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk geen dienst 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. W.H.B. ten Voorde en 17.00 u. ds. A. Visser
*Remonstranten N-B 10.30 u. dr. H.J. Siebrand
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. ds. C. Jansen
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. zr. A. van der Wijk
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. mw. ds. J. Keuning
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. drs. J.F. Kievit en 19.00 u. ds. P.A. Smit Kerstzangdienst
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Tamelijk wisselvallig, wat minder zacht
De gemiddelde ofwel normale maximumtemperatuur voor half december bedraagt 6 graden. Daar lag het tot nu toe (ruim) boven. Vanaf donderdag voert een westelijke luchtstroming minder zachte polaire lucht aan, zodat de temperatuur overdag in de buurt van normaal uitkomt. Frontale storingen veroorzaken soms regen. Het blijft om kort te gaan wisselvallig.

Donderdag en vrijdag
Donderdag lijkt droog van start te gaan met ruimte voor wat zonneschijn. Geleidelijk neemt de bewolking toe. In de loop van de avond is er kans op regen. Het wordt 6 graden bij een matige tot vrij krachtige zuidenwind. Vrijdag klaart het langzaam op, maar er vallen lokaal enkele buien. Bij een matige zuidwestenwind wordt het in de middag zo'n 7 of 8 graden.

Het weekeinde
Ook in het weekeinde blijft het wisselvallig. Zaterdag hebben we te maken met een stilaan toenemende bewolking. Gaandeweg de middag en avond neemt de kans op regen toe. Zondag wordt af en toe zonneschijn verwacht met kans op enkele buien. De nachtelijke minima liggen rond 3 graden, overdag oplopend naar circa 7 graden. Er waait een matige zuidwestenwind.

Weetje
Op 1 december ging de meteowinter van start. De herfst van 2015 was tamelijk zacht, dankzij de zeer zachte november. September en oktober verliepen iets te koud. Aan nazomerwarmte ontbrak het. De hoogste temperatuur was 20.1 graden. De hoeveelheid zonuren was ongeveer normaal. Met circa 350 mm regen in onze regio was de herfst natter dan normaal (= 260 mm).

De kogel die geen kogel is

Foto: Gerard Buhr

Niet in de betekenis van projectiel dat afgeschoten kan worden. Maar wat is dit ronde geval dan wel? Het kostte wat moeite, maar we kwamen erachter.

Ik zeg "we", want het voorwerp is via internet bij tal van experts terechtgekomen. Uiteindelijk kwam de slotconclusie: het is géén kanonskogel. Het object werd 8 jaar geleden door mijn goede vriend Rob van den Brink uit Naarden uit een hoopje steen- en rommelafval op een akker van de maatlanden bij Naarden opgevist. Naarden heeft rumoerige eeuwen meegemaakt met veel geschiet en geknal, dus het lag voor de hand dat dit een kogel uit een stuk geschut moest zijn geweest. Maar waarom zo'n soort beugel eromheen? De suggesties waren talrijk: een kogel van een schoorsteenveger, een bal om de enkel van een gevangene, een gewicht om door een mijnenveld te trekken om deze onschadelijk te maken en ook dat de beugel een soort omtrekpasser was om de juiste diameter te kunnen bepalen. Na veel heen en weer gemail kwam ene Tjark met voor mij de juiste oplossing. De bal was inderdaad een gewicht dat gebruikt werd aan een zogeheten unster, een verticaal werkende weegschaal voor grote objecten, zoals balen of hompen vlees. De door Tjark bijgeleverde afbeeldingen uit oude geschriften bevestigen dit gebruik. De kogel op de foto weegt 180 gram en heeft een doorsnede van 8 cm. En na een jaar of acht in een emmer in de schuur van Rob in Naarden te hebben gezeten kan gezegd worden dat het inderdaad een gewicht betreft. Een leuk object voor de verzamelaar!

Vestinghotel wil na verbouwing open in mei

'Meeste Naarders zijn enthousiast over de plannen'

Twaalf kamers en twee suites gaat het Vestinghotel na de verbouwing tellen. Foto: Bob Awick

door Yvette Geerts

NAARDEN - Inwoners van Naarden en gasten moeten nog even geduld hebben. Het Vestinghotel opent dit jaar haar deuren nog niet, maar als alles volgens plan verloopt start de verbouwing begin 2016 en kunnen in mei de eerste gasten er terecht.

De Naardense ondernemer Wachter Muller en zijn compagnon Walter Fett kochten het karakteristieke pand op de hoek van de Marktstraat en de Raadhuistraat vorig jaar met het plan er een hotel met maatschappelijke functie te realiseren. Het afgelopen jaar zijn zij bezig geweest met het ontwerp van het hotel en ook moest de bestemming van het pand, waar voorheen ambtenaren zaten, nog gewijzigd worden. Dat is inmiddels geregeld.

'Met z'n allen zorgen we voor nog meer reuring in de Vesting'

De heren hoopten eind van dit jaar open te kunnen gaan, maar dat is om verschillende redenen niet gelukt. Het plan voor het Vestinghotel is onderdeel van een groter bestemmingsplan voor de Vesting en daar is nog even het wachten op. Muller: "We hebben tot nu toe alle medewerking van de gemeente gekregen en ook de meeste Naarders zijn enthousiast over de komst van het Vestinghotel."

Details
Hoe het hotel eruit moet komen te zien heeft Muller al helemaal in zijn hoofd zitten. De moodboards zijn al maanden klaar en ook de ideeën voor gerechten hangen aan de muur. Hij is nu vooral druk met het kiezen van de planken vloeren en de inkoop van kranen en meubilair voor de badkamers. Hij zit er tot in elk detail bovenop, tot aan de ingrediënten van de mayonaise aan toe. "Het moet een plek worden waar iedereen zich thuis kan voelen. Waar je een hapje kunt eten en drinken of gewoon om even op te warmen. Lummelen in de lounge mag ook", zegt Muller met een lach.

'We willen een huiskamergevoel; een herberg anno 2016'

Herberg anno 2016
"We hebben niet de ambitie om een restaurant te zijn, je moet meer denken aan 'fast casual dining'. We willen een huiskamergevoel creëren, denk maar aan een herberg anno 2016. De haard, de boeken en de grammofoon met verzameling oude platen moeten daar aan bijdragen." Aan de buitenkant van het gemeentelijke monument wordt niet getornd. De binnenkant daarentegen gaat volgens Muller behoorlijk op de schop. "Die is nu echt lelijk met systeemplafonds en allerlei wandjes." Maar een designhotel wordt het zeker niet en van truttigheid moet Muller ook niets hebben. Stoere vloeren, glazen wanden en kinderstemmen is zijn motto. En alles moet echt zijn. Van het brood dat ze serveren tot de mensen.

Kamers
Twaalf kamers en twee suites gaat het Vestinghotel tellen. De suite op de eerste verdieping krijgt uitzicht op de Grote Kerk en het oude Stadhuis en een tweede suite op de begane grond is geschikt voor langer verblijf. De nadruk ligt op comfort, niet op overdreven luxe. "We besteden veel aandacht aan sfeer, een goed bed en voorzieningen zoals wifi, zo min mogelijk geluidsoverlast en een goede douche." Muller wil het pand omtoveren van blinde vlek die het volgens hem is geweest tot 'huiskamer van de Vesting'. "Van het niveau pelpinda's en een goed glas wijn en zelf de haardblokken op het vuur leggen." Muller, die zelf sinds 2003 in de Vesting woont, ziet zijn hotel niet als concurrent van de bestaande horeca in de Vesting. "Als we het met z'n allen goed doen zorgen we samen voor nog meer reuring in de Vesting en we creëren ook extra werkgelegenheid." Muller sluit zelfs niet uit dat hij het concept naar andere steden kopieert. Maar voorlopig eist het project in Naarden al zijn aandacht en tijd.

Bewoners Ten Boschstraat klaar met natte voeten

NAARDEN - Bewoners van de Ten Boschstraat hebben al jaren last van wateroverlast in het steegje achter hun huizen. Klachten bij gemeente en woningbouwvereniging hebben volgens een van de bewoonsters, Bianca Bovendeerdt, niets opgeleverd.

Volgens Bovendeerdt wijzen de gemeente en de woningbouwvereniging al jaren naar elkaar en gebeurt er uiteindelijk niets. Ze spreekt van een waar zwembad in de steeg waardoor deze onbegaanbaar is. De gemeente laat in een reactie weten dat het steegje niet onder de verantwoordelijkheid van de gemeente valt.

Een woordvoerder van de woningbouwvereniging laat weten dat het een lastige situatie is omdat er koop- en huurwoningen door elkaar staan. Ze vinden wel dat er een oplossing moet komen en nemen nu het initiatief tot een gesprek.

Naarder scheldt tegen agenten

NAARDEN - Agenten hebben een week geleden op zaterdag aan de Bussumse Spiegelstraat een cafébezoeker (20) aangehouden.

De Naarder werd 's nachts, na een bezoek aan een café, door de agenten aangesproken op zijn gedrag. De jongeman begon te schelden tegen de agenten, waarop zij hem hebben aangehouden. De man werd meegenomen naar het bureau en werd later met een proces-verbaal op zak weer heengezonden.

Afscheids-interview burgemeester

NAARDEN - De vertrekkende burgemeester Joyce Sylvester geeft op GooiTV een afscheidsinterview. Het interview is zaterdag te zien.

Ook het NaarderNieuws besteedt in de krant van volgende week aandacht aan het naderende afscheid.

Sylvester was vanaf 2009 waarnemend burgemeester. Ze moet vertrekken vanwege de aankomende gemeentefusie van Bussum, Naarden en Muiden: de gemeente Naarden houdt op te bestaan.
Sylvester verruilt haar burgemeesterschap voor de functie van substituut Nationale ombudsman.

400 gevulde schoenendozen voor Edukans

Foto: Jessica de Jong

NAARDEN - Schoenendozen vol met handige, nuttige en leuke spullen. De leerlingen van de Minister Calsschool hebben zich de afgelopen tijd flink op de dozen gestort. Ze werden niet alleen gevuld, maar ook versierd. In totaal gaat het om 400 dozen die bestemd zijn voor Schoenmaatje, een project van de stichting Edukans. De dozen zitten vol met schoolspullen, toiletartikelen en speelgoed. Het cadeau is bestemd voor kansarme leeftijdsgenootjes, onder andere in vluchtelingenkampen in Irak. Ook ouders zijn begaan en helpen bijvoorbeeld bij het verzendklaarmaken.

Deze zaterdag: kerstmarkt met kramen, musical en kerststal

Sing In met Nardinc en Sixth Sense

Het was vorig jaar erg gezellig. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Heel veel kramen, een levende kerststal, kerstmuziek, de musical Scrooge en de Sing In. Alle ingrediënten voor een gezellige kerstmarkt zijn weer aanwezig; de kertmarkt wordt gehouden op zaterdag 12 december van 11.00 tot 19.00 uur. Carla Ruland van de organisatie praat ons bij.

Wat is er dit jaar nieuw aan de kerstmarkt?
"De kerstmarkt houden we dit jaar op het Ruysdaelplein. Het is zo prachtig gerenoveerd met de verlichte Utrechtse Poort: een plaatje. We hebben positieve reacties gehad van zowel ondernemers als bewoners rond het plein. Men kijkt er naar uit."

Wat kunnen we van de markt verwachten?
"We verwachten ongeveer 40 sfeervolle kerstkramen. Vier daarvan vormen een horecapleintje. We hebben hele leuke kramen, onder andere de mobiele smederij van Damian Kroon. Erg leuk om te zien."

'Dit jaar zijn er geen jonge dieren en ook geen kamelen'

Is er dit jaar ook weer een levende kerststal?
"In de Gele Loods is de levende kerststal. Maar dit jaar zijn er geen jonge dieren en ook geen kamelen. Wel hebben we leuke aaibare beesten zoals schapen en geiten. Hier zullen ook Maria, Jozef, baby Jezus, de herder en drie kinderherders van Tovenaar aanwezig zijn tussen 17.00 en 18.30 uur."

Er is ook muziek?
"Nardinc verzorgt een optreden van 12.30 tot 14.00 uur. Daarnaast zingen ze om 17.45 tot 18.45 uur met Sixth Sense, een vocalgroep van zes vrouwen uit Naarden en omgeving. Bekende nummers worden door hen in een nieuw jasje gestoken, waarbij vaak 3- tot zelfs 6-stemmig gezongen wordt. Dit optreden vormt de afsluiting van de kerstmarkt. Bij deze Sing In kan iedereen meezingen.

Hoe zit dat met de musical?
"De MuziekTheaterAfdeling van de Gooische Muziekschool zal twee keer optreden met de musical 'Scrooge' bij de Utrechtse Poort. De optredens zijn om 14.15 uur en om 16.15 uur. Er is slechts een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar."

Sjaak Ranzijn

Volkszanger van Naarden

72 jaar. Geboren Naarder

Wat doe je voor de kost?
"Ik ben al een paar jaar met pensioen. Ik heb altijd gewerkt als kraanmachinist en chauffeur. Dat was heel leuk werk. Je kwam door heel het land en kon meewerken aan leuke projecten."

Wat doe je nu de hele dag?
"Van alles. Van een beetje rommelen in mijn schuurtje tot boodschappen doen voor mijn oude werkgever. Daarnaast doen mijn kinderen ook soms een beroep op me. Ik zit niet stil."

Waar ben je trots op?
"Mijn dit jaar geboren kleinzoon."

Welke zanger bewonder je zelf het meest?
"André Hazes. Ik heb hem vroeger eigenlijk een beetje onderschat, maar ik bewonder hem heel erg. Hij komt uit een slecht milieu en heeft zich toch naar boven geknokt. Hij was erg succesvol en schreef hele goede teksten. Rechttoe rechtaan, maar wel met een boodschap. Dat raakt me heel erg."

Wat is je favoriete Hazes-nummer?
"Ik vind 'Geef mij je angst' het fijnst om zelf te zingen, maar ook 'Zij gelooft in mij' en 'Het rode licht' vind ik goede nummers. Hazes had er zo veel."

Ahoy of De Veste?
"Ahoy of een andere grote zaal is natuurlijk de droom van elke zanger. Daar zal ik nooit komen te staan. Maar ik kan heel erg genieten van optredens voor de ouderen van De Veste of het Ravelijn. De mensen reageren altijd zo leuk en dat maakt het heel erg dankbaar werk. Ik kan daar zelf kippenvel van krijgen."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Het hele reilen en zeilen van Naarden. De stad gaat me aan mijn hart. De hele toekomst van de Vestingwerken heb ik gevolgd. Dat is toch van belang van Naarden. Door de Vesting komen er veel toeristen naar de stad. We zetten er Naarden mee op de kaart."

Als je een dag burgemeester bent...
"... dan zou ik een groot feest houden voor de hele bevolking. Alle Naarder artiesten zouden optreden. Dat lijkt me wel wat."

Ander onderkomen Voedselbank

NAARDEN - De Voedselbank van Naarden en Bussum heeft een ander onderkomen gevonden. De bank betrekt volgend jaar maart een garage aan De Nieuwe Vaart.

Het leek er de afgelopen maanden even op dat de Voedselbank dakloos zou worden: de bank moest het onderkomen aan de Bussumse Laarderweg noodgedwongen verlaten omdat de supermarkt aan de straat gaat verbouwen. De laatste weken werd er daarom hard gezocht naar een ander onderkomen. Dat werd afgelopen week, met hulp van een makelaar, dus gevonden. De Voedselbank reageert erg tevreden. Er werd gezocht naar een gratis plek, maar dat bleek onhaalbaar. De Voedselbank moet straks huur gaan betalen en het pand moet nog verbouwd worden. Daarom gaat de Voedselbank straks nog meer de straat op om voedsel en geld op te halen.

Bewoners komen met nieuw straatnamen

NAARDEN - Bewoners van het Naardereiland konden zich niet vinden in de straatnamen en hebben deze laten aanpassen. Het college is akkoord en dus kent Naarden nu een Strandlaan, Havenlaan en Eilandlaan.

De namen Helmstok, Giek, Gaffel en Boegspriet konden niet op de steun rekenen van de bewoners. Via een Facebookgroep kwam naar voren dat er behoefte was aan andere namen. Bewoonster Daniëlle Tuik laat weten dat ze liever een stijlvolle naam wilden, het liefst Naardereiland met de huisnummers 1 t/m 45. Maar dat bleek volgens de regels niet mogelijk. Er bleken drie straatnamen nodig. "Die waren onder te verdelen in 3 categorieën: locatienamen zoals Gooimeerlaan, zeehelden en waterplanten. Uiteindelijk is daar dus een combinatie van ontstaan. Het zijn ook allemaal lanen geworden; dat past bij de groene uitstraling."

Jubileum kerstviering

NAARDEN - Voor de 25ste keer wordt op kerstavond op de vestingwallen een openlucht kerstviering gehouden.

De viering is voor mensen die wel het kerstevangelie willen bijwonen, maar dit niet in de kerk willen doen. De kerstviering met ds. Petra Smit start om 23.00 uur op het Ravelijn aan de Burgemeester van Wettumweg.

Erica bomen te koop

NAARDEN - Scouting Erica is afgelopen zondag al gestart met de verkoop van kerstbomen.

De eerste reacties waren positief. De mensen worden ontvangen op het fort aan de Verlengde Fortlaan. De verkoop is onder andere op vrijdag van 11.00 tot 21.00 uur, zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur en zondag van 11.00 tot 18.00 uur.

Grote verhuizing ambtenaren Gooise Meren

Het Stadskantoor Naarden zal zeker tot begin 2017 dienstdoen als tijdelijke huisvesting.

Het gemeentehuis in Muiden staat te koop en ook de panden van het Stadskantoor Naarden moeten in de verkoop. Serieuze kopers zijn er nog niet gevonden. Het Stadskantoor Naarden zal voorlopig nog gebruikt worden totdat de verbouwing afgerond is of zover gevorderd dat alle ambtenaren en het voltallige college hun intrek in Bussum kunnen nemen. Voor de goede orde: het oude stadhuis van Naarden staat niet te koop.

Half december zal een aantal afdelingen van de nieuwe gemeente Gooise Meren gehuisvest worden in het Stadskantoor Naarden. De overige afdelingen vinden een plek in het Bussumse gemeentehuis. Waar het nieuwe college, dat als het goed is op 4 januari is gevormd, gaat zetelen is nu nog niet bekend. Wel zal de eerste raadsvergadering, op 4 januari, plaatsvinden in de Grote Kerk in Naarden. Dit is eenmalig; waar de volgende raadsvergaderingen plaatsvinden is nog niet besloten. De plannen voor de verbouwing zijn in een afrondende fase en het voorlopig ontwerp ligt op tafel. Actief betrokken bij alle plannen is Naarder Theo Fambach, raadslid voor D66 met in zijn portefeuille onder andere Ruimtelijke Ordening en Bouw.

Binnenkant op de schop
De verbouwing van het Bussumse gemeentehuis kost zo'n 7,25 miljoen euro. Een groot deel daarvan wordt gebruikt voor de interne verbouwing en het realiseren van een nieuwe hoofdentree. Ook komt er een grotere raadszaal en de wirwar van kleine kamertjes maakt plaats voor lichte en grote ruimtes. Doel is om een meer open en transparante uitstraling te creëren. Fambach noemt de sfeer en open indeling van het Stadskantoor Naarden als voorbeeld. Een grote, houten pergola aan de voorzijde moet het gemeentehuis meer allure geven. Als dan ook nog de gevels worden schoongemaakt en het oorspronkelijke witte natuursteen weer tevoorschijn komt, ziet het pand er volgens Fambach goed uit. Dat alles kost zo'n 6,25 miljoen.
Het resterende bedrag van 1 miljoen euro bestaat deels uit een post onvoorzien en gaat verder op aan het realiseren van parkeerplaatsen en het aanleggen van groen rondom het gemeentehuis. Er liggen ook plannen voor een openbare tuin op een groot deel van de huidige parkeerplaats. Dat betekent automatisch dat er voor de jaarlijkse ijsbaan en de kermis naar andere plekken gezocht moet worden.
Ondanks de aanpassingen blijft het Bussumse gebouw aan de buitenkant sober, maar krijgt het een meer transparante en toegankelijke uitstraling. Er komen daarom ook openslaande deuren. "Uitnodigen tot participatie", zo koppelt Fambach dit stokpaardje van D66 aan de uitstraling van het nieuwe gemeentehuis. Over de aanpassingen aan de binnenkant is hij duidelijk. "Die zijn vooral doelmatig en er is veel aandacht voor duurzaamheid, met name voor de buitenkant." Niet verwonderlijk, in 2020 moeten alle overheidsgebouwen nagenoeg energieneutraal zijn. Hoe het gemeentehuis er precies uit gaat zien, is nog spannend. Er is een voorlopig ontwerp, maar dat wordt angstvallig binnenskamers gehouden. De stuurgroep die zich hiermee bezighoudt, wil pas iets naar buiten brengen als het ontwerp definitief is en laat die verantwoordelijkheid ook over aan het nieuwe college van Gooise Meren.

De entree van het Bussumse gemeentehuis wordt verplaatst.
Ambtenaren in Muiden maken zich gereed voor de verhuizing naar Bussum.

De eerste raadsvergadering in januari is in de Grote Kerk in Naarden

De verbouwing, die voor de zomer van start moet gaan, vindt in twee fases plaats. Een deel van de ambtenaren zal dan uitwijken naar een andere locatie, waarvoor het Stadskantoor Naarden de meest voor de hand liggende optie is. Tijdelijke huisvesting in Muiden is in ieder geval niet aan de orde, aldus Fambach. Wel komen er in Muiden en Naarden twee servicepunten. In Muiden in de Kazerne en in Naarden is hiervoor het Stadskantoor open op maandag en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur. Dit betreft een proef voor twee jaar.

Nog geen kopers
Met de verkoop van het Stadskantoor Naarden en het gemeentehuis in Muiden wil het nog niet zo vlotten, lijkt. Er hebben zich volgens Fambach officieel nog geen kopers gemeld, hoewel er wel wat belangstelling is getoond. Hij vindt in ieder geval dat ze als raad en bestuur niet moeten afwachten en echt op zoek moeten gaan. Want verkocht moet er uiteindelijk worden. Voor de verbouwplannen van het Bussumse gemeentehuis is geld nodig en die komt deels uit de opbrengst van de geplande verkoop.
Fambach laat weten dat de gebouwen niet aan de eerste de beste verkocht zullen worden. Wanneer zich voor het gemeentehuis in Muiden een ontwikkelaar meldt die er woningen wil bouwen, dan mag het wel gesloopt worden wat hem betreft. Voor het historische Naarder stadhuis zal een meer culturele invulling worden gezocht.

BFC'er Kuda moet weg

BUSSUM - De 21-jarige Kuda kreeg vorige week van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) te horen dat hij terug moet naar Zimbabwe.

Na jaren van onzekerheid moet hij volgende week het vliegtuig nemen. De voetballers sprongen voor hem op de bres, maar hij denkt zelf dat het niet veel uitmaakt. Hij is blij met alle hulp, maar legt zich ook neer bij de beslissing.

Kerstmarkt is zaterdag

GOOISE MEREN - Zowel in Naarden als in Muiderberg is zaterdag 12 december een kerstmarkt.

In Naarden wordt het gehouden op het Ruysdaelplein van 11.00 tot 19.00 uur met kramen, muziek, levende kerststal en een musical. In Muiderberg begint de Winterfair om 17.00 uur op de Brink met het ontsteken van de kerstboom. De lichtjestocht is om 17.30 uur.

RTV NH houdt inzameling voor voedselbank

NAARDEN - De mediapartner van NaarderNieuws, MuiderNieuws en BussumsNieuws, RTV NH, houdt dit jaar weer een inzameling voor de Noord-Hollandse voedselbanken.

De actie Samen voor de voedselbank is maandag van start gegaan en een speciale actiebus rijdt de komende twee weken door Noord-Holland. Voor Naarden en Bussum steunt DEEN supermarkt aan de Laarderweg in Bussum de actie. Hier kunnen producten ingeleverd worden. De actie duurt tot 18 december. De opbrengst wordt verdeeld onder de lokale voedselbanken.

Kerk aan Zee in Muiderberg

Er wordt druk geoefend voor de speciale kerstzangdienst.

De gemeente Gooise Meren zit vol met leuke winkels, bezienswaardigheden en natuurschoon. Iedere week pikt de redactie een speciaal plekje uit een van de gemeenten om zeker niet te missen. Vandaag: Kerk aan Zee in Muiderberg. De monumentale kerk staat aan de rand van Muiderberg met uitzicht over het IJsselmeer.

Naast kerkdiensten worden er ook tal van andere activiteiten georganiseerd in de Muiderbergse kerk. Op zondagmiddag is er een serie klassieke concerten en ook klinkt er regelmatig kamermuziek in de kerk.

Het monumentale gebouw staat aan de rand van het IJsselmeer

Decembermaand
In de decembermaand zijn er traditiegetrouw een aantal bijzondere vieringen. Hieronder vallen het avondgebed en de adventvieringen. Maar er worden ook een aantal extra bijeenkomsten georganiseerd, zoals een kerstdiner met vluchtelingen en een concert met allerlei soorten muziek: van pop en klassiek tot gospel. Vanuit de kerk wordt ook een kerstviering in het voormalige Bussumse klooster Mariënburg gevierd.

Trouwlocatie
De kerk is ook al jaren een officiële trouwlocatie voor de gemeente Muiden.

Lãnh Scholten-Nguyen uit Vietnam

'Sinds mijn eigen kinderen uit huis zijn, speel ik weer veel muziek' Foto: Bob Awick

door Mireille Detrixe

BUSSUM - In Bussum wonen diverse nationaliteiten. Hoe ervaren zij ons dorp en wat missen ze aan hun eigen land? In een serie portretten over deze 'buitenlanders in Bussum', krijgen we een kijkje in hun leven. Lãnh Scholten-Nguyen komt uit Vietnam en werkt als apothekersassistente. Ook heeft zij een eigen acupunctuurpraktijk.

Wat heeft u naar Nederland gebracht?
"Na een bloedige oorlog kwam in 1975 het communistische regime aan de macht in Vietnam. Ik mocht helemaal niets meer. Niet studeren, niet werken. Na vijf jaar dacht ik: ik heb de keuze tussen dood of vrijheid. Ik heb vier keer geprobeerd te vluchten, maar werd in de rijstvelden tijdens mijn vlucht opgepakt of bij het water toen ik al bijna bij de boot was. Ik werd gevangen genomen en moest een heropvoedingsprogramma volgen om het communistische gedachtegoed te leren en te volgen. Als ik me goed gedroeg werd ik weer vrijgelaten. Het voelde heel benauwend en beangstigend. Ik zag geen toekomst voor mezelf in Vietnam en uiteindelijk is het gelukt om weg te komen."

Hoe bent u in Bussum terechtgekomen?
"Als bootvluchteling werd ik op zee gered door een Nederlands schip. De regel was toen dat het land dat mensen redde die mensen ook moest opnemen. Zodoende kwam ik in Nederland terecht. Ik werd naar een opvang in Bussum gebracht, de huidige Villa Amalia. In het opvangcentrum leerde ik mijn man kennen. Hij was een student uit Bussum en gaf les aan de mensen daar. We zijn in 1982 getrouwd en in Bussum gaan wonen. Ik was 25 jaar en ben nooit meer weggegaan. Ik ben eigenlijk herboren in Bussum."

Wat is volgens u het opvallendste verschil tussen Nederland en Vietnam?
"Eigenlijk is alles anders. Het klimaat, het landschap en de cultuur, maar het grootste verschil is toch wel hoe mensen met elkaar omgaan. In Vietnam leeft iedereen buiten en bemoeit iedereen zich met elkaar. Iedereen voedt elkaar op. Als de buren zagen dat ik iets deed op een bepaalde manier dan wezen ze mij daar direct op. Hier is het allemaal veel individualistischer."

Voelt u zich een Nederlander?
"O ja, helemaal. Ik voel mij echt een Bussumer. Gek genoeg heb ik ook helemaal geen moeite gehad om me hier aan te passen. Dat zit ook wel in onze cultuur. Wij worden in Vietnam opgevoed met het idee: wees als een bamboeplant, dan kun je met de wind mee waaien. Ik heb dus een groot aanpassingsvermogen. Ik heb ook erg mijn best gedaan om de taal goed te leren en een baan te vinden. Nederlanders vragen zich alleen soms wel af wat ik denk omdat ik altijd de harmonie op zoek. Ik wil geen ruzie of conflict."

Aanmelden

BussumsNieuws is voor deze rubriek 'Buitenlandse Bussumers' nog op zoek naar mensen, eerste generatie, die hun verhaal in deze krant willen vertellen.

Aanmelden kan door te mailen naar redactie@bussumsnieuws.nl of te bellen met 035-69 45 208.

U werkt ook?
"Ik wilde heel graag een medische opleiding volgen maar dat kon niet in Vietnam. In Nederland heb ik een opleiding gedaan tot apothekersassistente en ik werk nu twee dagen in de week bij een apotheek. Daarnaast heb ik een eigen acupunctuurpraktijk en werk ik als tolk bij een taalcentrum. Mijn diploma voor acupunctuur heb ik in Vietnam gehaald. Ik ben vanuit Nederland daarvoor weer teruggereisd naar Vietnam om me te laten bijscholen. Het grote voordeel is dat ik de medische kennis vanuit mijn rol als apothekersassistente goed kan benutten als acupuncturist. Dat vult elkaar heel mooi aan."

Wat mist u het meest aan Vietnam?
"Het meest mis ik mijn familie en de cultuur. Sinds mijn eigen kinderen uit huis zijn, speel ik weer veel muziek. Ik bespeel een typisch Vietnamees instrument, de dan tranh. Ik ben ook dirigent en ik treed af en toe op. Door met muziek bezig te zijn voel ik de verbinding met Vietnam en proef ik de cultuur."

Heeft u last van discriminatie?
"Ik heb nooit last gehad van discriminatie gelukkig. Ik denk dat mensen altijd gewaardeerd hebben dat ik mijn best heb gedaan om de taal te leren en me heb aangepast. Ik eet ook gewoon Nederlands eten, ook al vind ik dat niet altijd lekker. Mensen hebben mij daardoor wel makkelijker geaccepteerd, denk ik."

Is Vietnam een leuke vakantiebestemming?
"Het is een prachtig land. Het is een heel gastvrij en zeer vriendelijk volk. In de steden wordt wel in snel tempo hoog gebouwd en de mensen gaan zich steeds 'westelijker' gedragen. Als je het echte Vietnam wilt proeven dan moet je naar het platteland gaan en snel zijn. Het is zeker een aanrader."

Filmhuis Bussum

Casper & Emma, een vrolijk kerstfeest.

*Twee schrijversvrienden in THE END OF THE TOUR verhullen, onthullen en lachen.
*SON OF SAUL geeft een ongekend indringend beeld van Auschwitz.
*LE TOUT NOUVEAU TESTAMENT laat God bestaan, gewoon als hoofd van een gezin.
*600 MILES, een lange autorit, en een jonge Mexicaanse crimineel zit opgescheept met een agent als gijzelaar.
*In LES COWBOYS ontwikkelen de familieverhoudingen zich wanneer vader met zoon zijn verdwenen dochter zoekt.
*In CHORUS komt een gescheiden stel weer samen bij het lichaam van hun vermiste zoon.
*A PERFECT DAY combineert oorlog met humor rond een groep hulpverleners.
*Een romance bloeit op tussen Cate Blanchett en Rooney Mara in CAROL.
*YOUTH is het nieuwe visuele feest van de maker van LA GRANDE BELEZZA.
*In VIRGIN MOUNTAIN gaat een vrijgezellenbestaan overhoop door het linedancen met Alma.
*In MARYLAND raakt een ex-soldaat gefascineerd door het gezin van zijn nieuwe werkgever.
*A FAMILY AFFAIR was de openingsfilm van het IDFA over oma, een 'femme fatale' van 95.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
*Twee Nederlands gesproken FAMILIEFILMS. Het liefdevolle CASPER & EMMA: EEN VROLIJK KERSTFEEST en de prachtige animatie HOTEL TRANSSYLVANIË 2 (3D).

Versa vrijwillgerscentrale

*Het Nederlands Vestingmuseum in Naarden zoekt een medewerker voor de winkel of kassa (Nederlands en Engels kunnen spreken). 9675)
*RIBW BW+ Zoekt mensen die een muziekinstrument bespelen en die onze bewoners met muziek blij kunnen maken. (9835)
*Voedselbank Naarden/Bussum/Hilversumse Meent zoekt met spoed iemand die op donderdag vóór 9.30 uur broden ophaalt bij Bakker Bart in Bussum, voor de voedselbank. (9846)
*RIBW BW+ zoekt mensen die een wandelingetje willen maken met onze bewoners en een terrasje willen pakken. (9834)

Schaatslessen: laatste plekken!

Wil je je nog inschrijven voor de schaatscursus in de kerstvakantie of voor een ijshockeyclinic? Dat kan nog, maar ga snel naar de website want de aanmeldingen stromen binnen. Een paar tijdstippen zijn al vol: bussumopijs.nl/schaatslessen.
Zondag 13 december gaat de BBQ aan bij Bussum op IJs! We serveren heerlijke pulled pork, American burgers of flammkuchen. Maandag- en dinsdagavond hebben de ijshockeyteams al geproefd van deze heerlijke BBQ en het was om van te watertanden. Tijdens de winter-BBQ kun je wijnen komen proeven van onze huisleverancier Petit Clos!

zondag 13 december

Lezing Henk Griffioen

Lezing door Henk Griffioen over zijn natuurreizen in De Palmpit. Aanvang: 14.30 uur. Entree: € 4,-.

Meezingconcert

Een meespeel- en meezingconcert met kerstmuziek in de Wilhelminakerk, Wilhelminaplantsoen 14 in Bussum. Iedereen die een instrument bespeelt en noten kan lezen, of gewoon lekker kerstliederen wil zingen is welkom. Informatie via claudiaderaadt@gmail.com en 035-691 0006. Aanvang concert 17.00 uur. Start repetitie vanaf 14.30 uur. Met o.a. Drum- en Showband Vijos uit Bussum, Vocaal Ensemble Voices en Gospelkoor Inspiration.

Kerstconcert

Kerstconcert in de Sint Jozefkerk, Ceintuurbaan 43 in Bussum door Het Lysenko Koor en het Oekraïens ensemble Contrast. Aanvang 15.00 uur. Kaarten kosten € 12,50. Vooraf te bestellen via info@lysenko.nl.

Eemjazz

Eemjazz speelt in Fort Werk IV van 15.00 – 18.00 uur. Adres: Dr Abraham Kuyperlaan 1a in Bussum.

Kunst Natalia Ossef

De tentoonstelling van Natalia Ossef 'The Loveliest Hour' is te zien bij Allard Wildenberg Art Project. De kunstenaar zal aanwezig zijn van 15.30 tot 17.30 uur. Adres: Cattenhagestraat 13a Naarden.

Spiegelstraat

Kerstmarkt in de Bussumse Spiegelstraat. Tijd: 12.00 tot 18.00 uur. Met dit jaar streekproducten, arts&crafts en meer foods&drinks kramen.

Meezingconcert

Stadhuisconcerten Naarden houdt voor het eerst een meezingconcert voor jong en oud in de Grote Kerk van Naarden. De vijf dames van Wishful Singing en Bert vd Brink op de vleugel nemen de 'lead' maar er is ook een grote rol weggelegd voor het publiek. Uitermate geschikt voor kinderen in de basisschoolleeftijd (onder- en middenbouw) en hun (groot)ouders. Tijd: 14.30 tot 15.30 uur. Kinderen: 7,50 euro en volwassen 12,50 euro. Aanmelden: secretaris@stadhuisconcertennaarden.nl.

Wereldlichtjesdag

Bijeenkomst Wereldlichtjesdag in de aula van de begraafplaats aan de Nieuwe Hilversumseweg 59, Bussum. Op deze dag steken om 19.00 uur mensen over de gehele wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Entree gratis. Aanmelden gewenst via: wldbussum@outlook.com.

donderdag 10 december

Concert

Concert van Gemengd Zangkoor en Combo DÉJÀ VU in het kader van afscheid van Het Andreashuis als repetitieruimte. Toegang gratis, deur open 20.00 uur.

vrijdag 11 december

Themamaaltijd

Themamaaltijd bij De Palmpit. Aanvang 17.30 uur. Kosten € 10,- via 035-693 87 86.

Nimis centre of light

Nimis centre of light houdt een oefenavond Mediumschap. Locatie: T.B. Huurmanlaan 15, Bussum. Aanvang 19.30.

Midwinterkerst

Midwinterkerst met Klaas Bakker op piano in Vivium De Gooise Warande, Mezenlaan 19 Bussum. Aanvang 14.30 uur.

Klaverjassen

Klaverjasvereniging De Meent houdt hun maandelijkse Koppel Klaverjasavond in Wijkcentrum De Kruisdam in de Hilversumse Meent. Aanvang 20.15 uur, vier euro. Aanmelden: 035-69 34133.

Instellingen laptop

SeniorWeb geeft om 10.00 uur in de bieb in Bussum een workshop instellingen voor de laptop. Kosten: 7 euro. Aanmelden via de bieb.

Ciconia Consort

Het succesvolle Haagse strijkorkest Ciconia Consort debuteert in de Grote Kerk van Naarden. Met de Weihnachtsmesse van Franz Schubert. Kaarten: 32,50 euro via klassiekemuziek.nl/ciconia-consort.

zaterdag 12 december

Kerstmarkt

Kerstmarkt van 11.00 - 19.00 uur op het Ruysdaelplein in Naarden. Met kramen, muziek en hapjes en levende kerststal. Muziekvendel Nardinc treedt twee keer op en de Gooische Muziekschool voert twee keer de musical 'Scrooge' uit bij de Utrechtse Poort. Afsluiting met Sing In.

Kerstlunch

Kerstlunch in WOC de Schakel, Kol. Verveerstraat 74 in Naarden. Van 11.30 - 15.00 uur. Kosten zijn € 7,50 per persoon.

Creatief met Krijtverf

Creatief met Krijtverf bij De Gooische Loods, Laarderweg 118, Bussum. Van 11.00 - 13.00 uur.

Kerstkrans maken

Ttraditionele kerstkransen maken in het Stadhuis aan de Marktstraat in Naarden. Tijd: van 10.00 tot 13.30 uur. Kerstgroen is aanwezig, neem zelf versiering mee en een snoeischaar.

Toneel in Spant!

'Kameleon viert kerst' met een theatervoorstelling in Spant! te Bussum. Kaartjes 12,50 of 7,50 euro. Info: 06-5105 7938. toneelverenigingkameleon.nl.

zaterdag 12 december en zondag 13 december

Artweekend

Vijftien kunstenaars stellen hun ateliers open op zaterdag en zondag vanaf 14.00 uur. Adres: Vliegdenweg 11-15 Bussum.

maandag 14 december

Kerstliederen

Kerstliederen door Oekraïense zanggroep Garmoniya in Vivium Godelinde, Jozef Israëlslaan 1 in Bussum. Van 14.30 - 16.00 uur. Kosten: 1 strip van de strippenkaart of 5,50 euro contant, inclusief een kopje thee/koffie

dinsdag 15 december

Verkoop

Stoelen- en beddenverkoop in de hal van de Heul aan de Koekoeklaan 3 Bussum. Van 10.00 - 13.00 uur.

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken in Bellefleur, Mackaylaan 11-A te Naarden van 20.30 uur-22.00 uur.

Haendelvereniging

Concert uitgevoerd door het koor van de Nederlandse Haendelvereniging. Toegang: 12,50 tot 42 euro. Informatie: haendelvereniging.nl.

SDO pakt knap punt

Bussumers komen terug van achterstand

SDO kreeg goed vat op het spel van de Amsterdammers. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Een knap punt voor SDO afgelopen weekend. De Bussumse voetballers kwamen tegen het hoger geklasseerde De Dijk sterk terug van een achterstand en kaapten met 2-2 een punt weg. Er waren zelfs nog kansen op meer.

SDO startte meteen al sterk, maar echt gevaar van de Bussumers bleef lang achterwege. De Amsterdamse tegenstander moest even op gang komen, maar toen de ploeg eenmaal begon te voetballen was het meteen raak: na een goede pass van een ploeggenoot kon Harry Zwarthoed SDO met een doelpunt op achterstand zetten. Even later werden de zorgen voor SDO nog een stuk groter: een corner van de Amsterdammers belandde pardoes tegen Rick van der Velden. De Bussumer passeerde daarmee onbedoeld de verkeerde doelman: 0-2.

Het had voor rust allemaal nog erger kunnen aflopen voor SDO. Vlak voor rust werd De Dijk-aanvaller Dennis Kaars een kans op een doelpunt ontnomen nadat Dwight Oehlers hem vastpakte. De Bussumer kwam weg met geel, de vrije trap van de Amsterdammers leverde vervolgens geen doelpunt op. SDO kreeg voor rust één goede kans: Ties Gerritse kopte goed, maar trof geen doel.

SDO kreeg meerdere goede kansen. Foto: Johan van der Geest

Na de rust was alles anders en speelde SDO een stuk sterker. De Bussumers konden al snel een tegentreffer maken. SDO-aanvaller Elroy Pappot schoot van afstand, waarna de bal hard tegen de touwen vloog. De goal leek SDO vleugels te geven. Met veel beter voetbal kreeg SDO meer kansen en werd de jacht op de 2-2 geopend. Dat doelpunt kwam er al snel: Pappot schoot een vrije trap langs de Amsterdamse doelman en bracht SDO daarmee helemaal terug. SDO kreeg zelfs nog kans op een derde treffer, maar Rick van der Velden kopte de bal tegen de lat. Het bleef daarna tot de laatste seconde spannend, maar het bleef 2-2.

SDO kreeg zelfs nog kans op een derde treffer

SDO deed met het punt tegen de sterke Amsterdammers goede zaken. De Bussumers staan na afgelopen weekend op een gedeelde tiende plaats. De achterstand op de bovenste helft van het klassement bedraagt wel al zeven punten. Daar staat tegenover dat de Bussumers wel een punt konden weglopen van de naaste belagers.

Sterk Nederhorst snoept BFC punt af

BUSSUM - Vooral doordat Nederhorst meer vastberaden was heeft BFC slechts een punt overgehouden aan het treffen met de streekgenoot. De Bussumers gaven na rust een voorsprong weg en stapten met 2-2 van het veld.

BFC kwam amper op gang tegen Nederhorst. Vooral de eerste fase van de eerste helft was Nederhorst met vlagen beter dan de Bussumers, maar echte kansen bleven achterwege. Aanvallend stokte het nog vaak. Dat gold ook voor BFC, maar de Bussumers konden wel op voorsprong komen. Na een half uur voetballen schoot BFC-aanvoerder Dico Knevel een vrije trap van grote afstand knap raak.

Na rust was het voetbal van de twee ploegen eveneens geen moment echt hoogstaand te noemen. BFC probeerde wel aan te vallen, maar maakte veel fouten. De eerste echt goede aanval kwam pas halverwege de tweede helft. Dat leverde wel meteen de tweede Bussumse treffer op: Olivier Blaauw schoot raak namens BFC. Na de tweede Bussumse treffer zette Nederhorst alles op alles om terug te kunnen komen. Echte goede kansen bleven achterwege, maar doordat ook BFC geen goals meer kon maken bleef de ploeg hopen op een goed resultaat. De slotfase van het duel leverde de Bergers alsnog een punt op: twee fouten van BFC zorgden ervoor dat Nederhorst twee keer kon scoren. Nederhorst kreeg zelfs nog een kans op een derde goal, maar BFC-keeper Vincent Trautig redde het punt voor de Bussumers.

BFC daalt na afgelopen weekend af naar de achtste plaats van het klassement. De achterstand op de koploper bedraagt nu 5 punten. De Bussumers hebben echter nog een duel tegoed. Komend weekend speelt BFC tegen concurrent SV Baarn.

Eerste elftallen van NVC houden punt over aan het weekend

Foto: Bob Awick

NAARDEN - De eerste elftallen van NVC hebben afgelopen weekend een punt gepakt. Het zaterdagelftal deelde met 1-1 de punten met Kockengen, het eerste zondagelftal kwam tegen het sterke ZSGO/WMS tot 2-2.

De zaterdag van NVC kreeg afgelopen weekend tegen Kockengen genoeg kansen op meer dan een punt, maar alleen NVC-speler Alex Pool trof doel. Andere kansen leverden geen goals op.

Een dag later startte de hoofdmacht van NVC erg sterk tegen ZSGO/WMS, de nummer twee van het klassement. Vooral voor de rust waren de Naarders beter dan de tegenstander en kwam de ploeg ook op voorsprong. De Naarders scoorden echter slechts één keer, ondanks dat er meer kansen waren. Na de rust was ZSGO/WMS een stuk sterker. De ploeg kwam snel terug, waardoor het duel lang spannend bleef.

Allen Weerbaar op stoom

BUSSUM - Weer een afgetekende zege voor de voetballers van Allen Weerbaar. De Bussumse voetballers hebben vooralsnog geen punt verspeeld en waren afgelopen weekend weer op stoom: JSV/Nieuwegein werd op een 3-7 nederlaag getrakteerd.

Voor rust was het nog spannend en kwam de Bussumse ploeg zelfs even op achterstand te staan. Na de rust speelde AW met een man meer, na een rode kaart voor de tegenstander. De Bussumers kenden toen geen problemen meer.

Een illustratiefilm over trollen die net 'gewone' mensen zijn

'Muziek en beeld vertellen samen het verhaal'

Componist en filmmaker stimuleren elkaars creativiteit. Foto: Bob Awick

BUSSUM – Het is lastig met een echte film of tekenfilm te vergelijken, de illustratiefilm 'Arctic Saga' over trollen die filmer en illustrator Rik van Linden van den Heuvell (26) samen met componist Peter Greve (84) maakte.

Van Linden van den Heuvell denkt ook even na voordat hij antwoordt. "Denk aan een animatiefilm, maar dan met stilstaande beelden. De muziek en de illustraties vertellen samen het verhaal en zijn gelijkwaardig." Omdat de hoofdpersonen in de film trollen zijn, leggen veel mensen de link met de fantasieavonturenfilm The Hobbit. Ze zijn vereerd, maar beide heren zien zelf die overeenkomst niet zo. "Het is eigenlijk met niets te vergelijken, het is een apart genre", betoogt de jonge filmer. Er zijn twee versies: een met een symfonieorkest en een met strijkinstrumenten. 'Arctic Saga' is een sprookje, het gaat over hoe trollen de periode van winter tot lente overleven. Greve heeft veel affiniteit met Scandinavische volksverhalen. Dat trollen de hoofdrol zouden spelen was dan ook klip-en-klaar. De film heeft niet een echte boodschap zoals je misschien zou verwachten. "Het is pure fantasie, maar de verhoudingen tussen de trollen hebben wel veel overeenkomsten met hoe mensen met elkaar omgaan", aldus Greve. "Omdat het koud is zoeken ze warmte bij elkaar. Wanneer de communicatie niet soepel verloopt ontstaan conflicten die weer worden bijgelegd en zo gaat het een paar keer heen en weer." Van Linden van den Heuvell vertelt gedreven over hoe de film tot stand is gekomen en hoe hij zelf ook 'de making of'-filmpjes maakte.

Een arbeidsintensief klusje voor een film van krap 18 minuten

Samenwerking
Greve had de muziek al in zijn hoofd. "Ik heb een storyboard gemaakt waarbij ik de beelden heb laten aansluiten op de muziek." De jonge filmmaker heeft eerst de achtergrondonderdelen geschilderd en gescand en vervolgens met Photoshop de uiteindelijke compositie gemaakt. De illustraties van de trollen voegde hij er later aan toe. Al met al een arbeidsintensief klusje voor een film van krap 18 minuten. De beloning zit hem dan ook niet in de eventuele opbrengsten, maar meer in de voldoening van samen werken aan iets moois. Bij een soortgelijk project merkten ze dat de samenwerking heel goed verliep. Van Linden van den Heuvell: "Ondanks het verschil in generatie is er geestelijk een grote overlap." De film is op dvd verschenen en is te koop bij boekhandel LOS. Of hij ook op het grote doek verschijnt is nog niet zeker. De film zit nog in de selectierondes van zowel het Holland Animation Film Festival in Utrecht als het Go Short Film Festival in Nijmegen.

De bebouwing van het MOB-complex aan de Nieuwe 's Gravelandseweg betekent het definitieve einde van het militaire gebruik van dit terrein in de zuidoosthoek van Bussum. Het is nu een eeuw geleden dat voor het eerst het Nederlandse leger bezit nam van het gebied dat ooit onderdeel was van een enorme villatuin.

Aan het eind van de negentiende eeuw werd het landgoed Cruysbergen in kavels opgedeeld en verkocht. De nieuwe eigenaar legde op zijn terrein een paardenrenbaan aan, compleet met onder meer een tribune, stallen en een wedkantoor.

Het dichtmetselen van de tribunes t.b.v. de paardenstalling
De verbouwing van het zgn. jockeyhuis tot kantoren

Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) was een groot aantal soldaten gelegerd in Het Gooi. Een belangrijk onderdeel van de militaire organisatie vormden de legerpaarden. Zowel rijpaarden als trekpaarden waren in die tijd nog essentieel in de kriigsvoering. Gemotoriseerde militaire voertuigen bezat het Nederlandse leger nog nauwelijks.

In 1915 kocht het Ministerie van Oorlog de -niet meer in gebruik zijnde- renbaan om er paarden te fokken en te trainen. De door bekende architecten ontworpen gebouwen werden grondig verbouwd om ze voor dit gebruik aan te passen. Veel originele negentiende-eeuwse details verdwenen daarbij.

Na het vredesakkoord in 1918 werd het militaire complex verpacht aan particulieren. In de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) stalden de Duitse bezetters er opnieuw een tijdje rijpaarden. En in 1956 bouwde het Ministerie van Defensie op de plek van de vroegere renbaan opslagloodsen.

De nieuwe bewoners van het Landgoed Nieuw Cruysbergen wonen op historische grond. Wie weet horen ze in hun slaap nog de vele trappelende paardenvoeten…

Hans Jonker

Gewoon in Naarden: foto afdrukservice uit een professioneel foto-vaklab bij u om de hoek. Wij drukken af met de ultra moderne FUJI DL600 en de Epson 11880 zeer hoge kwaliteit. Prijzen zeer scherp, veel maten verkrijgbaar, keuze hoogglans, luster. Nieuwsgierig naar al onze mogelijkheden? en dat zijn er veel zie de site: http://www.fotovakprintnaarden.nl of ga om direct te bestellen naar de link http://afdrukservice.fotovakprintnaarden.nl Fotovakprint Naarden Amsterdamsestraatweg 15d. De werkplaats/showroom is geopend op di-wo en donderdag van 09:00-17:30. Maandag en vrijdag zijn de productie dagen, dan alleen op afspraak. Parkeren is gratis pal voor de deur op eigen terrein, wij verwelkomen u graag. Met vriendelijke groet, Bertine 06-28762763 en Dick 06-51083335

UITVERKOOP FOURNITUREN-HANDWERKEN MARION POSTSTRAAT 23 BUSSUM. HEEL VEEL BREIGARENS NU 40-50% KORTING, BORDUURSTOFFEN - 35% EN BORDUURPAKKETTEN - 30% KORTING. DE ZAAK IS NOG OPEN T/M 24 DECEMBER.

Garages te huur in Naarden v.a. € 125,- p. mnd. Info
06-53504080

Bau & Stee's Digitale Hulpdienst. Voor hulp bij problemen met computer, tablet, telefoon, televisie, netwerk enz. Wij komen langs voor gratis diagnose en vrijblijvende prijsopgave. Bel 035-6426800 Meer info op onze website
www.baustee.nl

Hulp huishouden. Poolse vrouw zoekt naar meer werk in Bussum/ Naarden. Schoonmaken, strijken goede referentie k.v.k.nr. bel: 06-57684953

Hoe uw (vakantie)reis er ook uitziet, ik verzorg het graag voor u. Ik kom bij u langs, we bellen of mailen. Margreet Hartlief - The Travel Club, Bussum. 06-22120539, margreet.hartlief@thetravelclub.nl Aangesloten bij ANVR, SGR, Calamiteitenfonds.

MEDITATIEWORKSHOP 'Gewoon Zijn' op 13 december. Iedere 2e zondag van maand in het OAZ-Gebouw aan de J.A. Fijnvandraatlaan 2 in Weesp van 13.30-15.30 uur. Meer info of aanmelden?
Bel 06-38104942.

Vlooienmarkt zon. 3 jan. Huizen, Sph. De Meent, 120 kramen Meedoen?
www.Donevents.nl
0294-237320

Goodkinds taxi services van/naar Schiphol € 50,- Naarden-Bussum-Hilversumse Meent 06-26984855

bbb-bomen.nl Boom laten kappen? Professioneel,
betrouwbaar en goedkoop.

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

Te huur in Bussum: WERKKAMER ong. 14 m2, in souterrain, ruim lichtinval, verwarming, wastafel, gez. toilet. € 122,- p.m. Info 06-10397243

Weer volop MOOIE KERSTBOMEN vanaf 11 euro. WWW.DEBOERDIERENRUITER.NL Muiderberg

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

"CompuRep"
Computer Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

SCOOTERS te koop: VESPA en PIAGGIO uit voorraad laagste prijs incl. 2 jaar garantie. Alle merken leverbaar
SCOOTERDUMPER.NL grote collectie nieuw en gebruikt 0294-414108 / 06-12868539 Bloemendalerweg 41 A Weesp

Gratis feestzaal tot 180 pers incl onbeperkt drank v.a. 10,-. info 06-53319921

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

SCOOTER reparatie, alle merken, snel en vakkundig ! Ma t/m Za SCOOTER WEESP Bloemendalerweg 41 A, 0294-414108 / 06-53656082 RDW-erkend. Tevens oude / kapotte scooters gezocht. GRATIS opgehaald !

Dak4all voor al uw dakwerk met garantie, goed werk en betaalbaar 06-39045434

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Voor al het strijkwerk bij u thuis op een tijdstip dat u schikt, 5 dagen per week. Bel 06-20248864

Galerie arte temporale Nieuwe Brink 139 Bussum. Nieuw werk 9 kunstenaars. Open vrijd. 13-17 zat. 11-17 u.