NaarderNieuws

18 mei 2016

NaarderNieuws 18 mei 2016


Politie: 'Er is niet geschoten'

NAARDEN - Een politiehelikopter, een heuse zoekactie, mensen die met hun hond het bos uit werden gezet en getuigen die werden gehoord: de politie nam de melding over een vermeende schietpartij aan de Verlengde Fortlaan afgelopen donderdag serieus op. Er werd niets gevonden. Geen hulzen, geen verdachte persoon of enige aanwijzing. En daarmee is de kous af voor de politie.

Het vermeende incident gebeurde in de vroege ochtend. Een 14-jarige jongen dacht dat er op hem werd geschoten toen hij over de brug fietste vanaf het Naardermeer richting de Minister Calsschool. De tiener schrok van de knal en viel van zijn fiets. Een getuige die de knal ook hoorde zag het voor zijn ogen gebeuren. De politie nam de melding serieus en rukte direct uit voor een grote zoekactie in de nabije omgeving. Ze kon niets vinden.

De vraag die nu bovendrijft is of met name het bosje genaamd Laegieskamp wel veilig is. Veilig voor kinderen om in te spelen, maar ook voor de vele hondenbezitters die hier komen met hun viervoeters. Naar nu bekend wordt heeft recent een jongen uit de buurt (8) hier iemand gezien in de bosjes. Die was in het zwart gekleed met een bivakmuts op en droeg een pistool. Is deze waarneming toevallig geweest? Of heeft het iets met deze zaak te maken? De moeder van de jongen, wonend aan de Verlengde Fortlaan, vroeg om opheldering aan de politie. Nu er niets is gevonden en er dus ook geen duidelijkheid is, wil zij voorlopig niet dat haar zoon nog in het bos speelt. Een woordvoerder van de politie vertelt dat ze dit soort informatie graag ontvangt, maar laat ook weten dat er geen enkele aanleiding is om te denken dat het gebied aan de Verlengde Fortlaan onveilig is. "We zijn er serieus op ingegaan, maar na onderzoek blijkt dat het hier geen schietincident betrof." De uitruk van de politie was vorige week ook gesprek van de dag op basisschool de Minister Calsschool, locatie Fortlanden. Marie-Flore Pouw, adjunct-directeur locatie Fortlanden, wil alleen vertellen dat ze hier intern en met de ouders over heeft gecommuniceerd. Verder doet ze er absoluut geen uitspraken over. Ouders rond het schoolplein laten wel weten dat de school om opheldering heeft gevraagd bij de politie en dat er nog veel vragen leven.

Festival uit de Kunst; twee dagen Annie MG Schmidt

NAARDEN - Een tweedaags festival in het teken van Nederlands bekendste schrijfster Annie MG Schmidt: dat is waar Naarden uit de Kunst komende zaterdag en zondag om draait. De hele middenstand doet mee met een running diner, maar er zijn ook vele kinderactiviteiten, een optreden van VOF de Kunst, een singalong van 'Ja Zuster, Nee Zuster' in de Grote Kerk en nog vele andere ludieke activiteiten. Het organisatieteam heeft haar handen er vol aan gehad, maar hoopt dat het programma zo aantrekkelijk in elkaar zit dat meer dan duizend mensen de Vestingstad zullen bezoeken.

Grote aanjager van Naarden uit de Kunst is Aya de Lange. Zij vertelt vanuit haar atelier aan de Marktstraat dat het proces erg arbeidsintensief was, maar dat er nu een heel leuk festival aan zit te komen. "De eerste editie van Naarden uit de Kunst stond in het teken van Lucebert. Dat kwam omdat er een tentoonstelling rond hem was georganiseerd waar we bij konden aanhaken. Maar Lucebert was wat elitair. Nu hebben we zelf Annie MG Schmidt bedacht, eigenlijk zonder aanleiding, maar wel heel toegankelijk. Wel is er ieder jaar in mei de Annie MG Schmidt-week, want dan was zij altijd jarig."

De Lange vertelt dat de projectgroep alles uit de kast heeft getrokken om wat gekke dingen te organiseren. "Het wordt een beetje anders dan anders, een beetje in de geest van Annie zelf", vertelt mede-organisator Floris Siemer. "We hebben de lancering van het Abeltje-boek. Dat gebeurt met zingen en tekenen en een expositie van de bekende kinderboekentekenaar Philip Hopman. Er komt een takkiepad, een wandeling voor mensen met een teckel door de Vesting. Maar we hebben ook een workshop van animator Hans Walther, bekend van de animatiefilm 'Pim en Pom'." En, zo vult De Lange trots aan: "De zoon van Annie, Flip van Duin, komt het festival openen."

De nadruk van het programma ligt op zaterdag. Maar ook zondag is er veel te doen; dan vormt het running diner, waar 9 restaurants aan meedoen, een mooie afsluiting van het festival. De kaartjes hiervoor zijn al te koop bij de deelnemende restaurants.

De organisatie hoopt dat het in ieder geval mooi, droog weer wordt. Kijk voor meer informatie op pagina 11 in deze krant of bezoek de website www.naardenuitdekunst.nl.

Onderdak gezocht voor honderd ex-asielzoekers

GOOISE MEREN - De gemeente moet de rest van het jaar nog zeker honderd ex-asielzoekers aan onderdak helpen. Dat heeft de gemeente te horen gekregen van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De gemeente moest de eerste helft van het jaar 65 ex-asielzoekers, zogenoemde statushouders, aan onderdak helpen. Er moeten nu nog 24 mannen en vrouwen worden geplaatst binnen anderhalve maand. Deze week werd bekend dat de gemeente het volgende halfjaar nog eens 77 ex-asielzoekers aan woonruimte moet helpen. Dat zet het totaal van op te vangen ex-asielzoekers de rest van het jaar op 101 personen. Het kan dat er volgend jaar nog meer ex-asielzoekers opgevangen moeten worden, zo laat het ministerie weten. De gemeente denkt erover deze mensen te huisvesten in containerunits of versneld starterswoningen te bouwen.

200

teckels doen zaterdag aan de takkiewandeling tijdens Naarden uit de Kunst

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. P. Verhoef; Naarderheem 10.30 u. ds. P.M. van 't Hof
*RK St. Vituskerk Gezamenlijke viering in Mariakerk; za. 21/05 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. M.A. Kempeneers

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Gezamenlijke viering Mgr. Hendriks, C. Fabril, M. Costa, A. Geria
*RK St. Jozefkerk Gezamenlijke viering in Mariakerk; vr. 20/05 16.00 u. Rozenkransgebed
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H.J. Bodisco Massink
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. L. Versluis
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. Visser en 17.00 u. dhr. A. Verstoep
*Remonstranten N-B 10.30 u. dr. K.J. Holtzapffel
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum dienst 10.30 u. mw. E. Swinkels-Braaksma
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A.A. Rijken
*Evangelisch-Lutherse Kerk N-B 10.00 u. mw. drs. E.E. Aarsen-Schiering
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. mw. drs. J. van der Kamp
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Toenemend wisselvallig, iets hogere temperatuur
Na de pinksterkoelte loopt de temperatuur deze week op tot normale waarden voor eind mei. De kille noordwestelijke luchtstroming maakt plaats voor een westelijke tot zuidwestelijke stroming. Daarbij houden uitlopers van depressies het weer in de greep van wisselvalligheid, met een toenemende kans op enkele buien. Pluspunt is dat het aangenamer zal aanvoelen.

Donderdag + vrijdag
Voor zowel donderdag als vrijdag wordt wisselend bewolkt weer verwacht met ook geregeld ruimte voor de zon. Uit stapelwolken die ontstaan kan een bui vallen. Het nachtelijk minimum schommelt rond 9 à 10 graden, in de middag stijgend tot 18 graden op donderdag. Op vrijdag een graadje lager. Er waait donderdag een matige zuidwestenwind, vrijdag ruimend naar west.

Het weekeinde
Zaterdag stijgt de temperatuur tot circa 20 à 21 graden. Eerst schijnt de zon nu en dan. In de loop van de middag en avond neemt de bewolking toe, gevolgd door regen met mogelijk ook onweer. Zondag is het wisselend bewolkt. Er zijn perioden met zon, maar er ontwikkelen zich ook enkele buien. Het wordt 17 à 18 graden. Er waait een matige zuiden- tot zuidwestenwind.

Weetje
Pinksterzondag was met 12.1 graden de koudste in 80 jaar, sinds 1936. Pinksteren was dit jaar kouder dan Pasen, dat met 13.3 graden ook nogal kil verliep. Uitzonderlijk was dat Pinsteren dit jaar zelfs kouder verliep dan kerst, met toen 14.0 graden als maximum. Een zomers warme Pinksteren hadden we in 2014 met 25.0 graden (8 juni) en in 2012 met 26.6 graden (27 mei).

Habitat hazelworm in gevaar?

Geholpen door een artikel in een andere krant én een juist op tijd genomen foto zou dit stukje weleens voor regionaal hot news kunnen zorgen. Goed voor de pootloze hagedis.

Maar liefst 80.000 bomen op de Hoorneboegse heide in Hilversum staan op de nominatie gekapt te worden. En laat juist een paar dagen later de collega van mijn zoon Marcel, de Hilversummer Frits van Ommen, zijn camera bij zich hebben toen hij daar zijn hondje uitliet. Op het pad lag een prachtige hazelworm, gek genoeg de meest voorkomende hagedis in ons land. Pootloos en lijkend op een slang. Wordt echter vrijwel nooit gezien, want het dier leeft een verborgen leven in het struweel en onder de humuslaag. Staat onder volledige wettelijke bescherming. Als dus het plan daar in Hilversum doorgaat en de bebossing verdwijnt, betekent dat een regelrechte aanslag op het leefgebied van de Anguis fragilis en is dus zwaar strafbaar. Wie weet hebben de talloze tegenstanders van het 'ontwikkelingsplan' van de Hoorneboegse heide (kaalkap tot aan de Utrechtse weg) aan dit korte artikel houvast om aan de slag te gaan en een sterk front te vormen met een sterk argument. Ook een aantal Bussumse kennissen van mij hebben dat voornemen, om dat ook bij hen geliefde stukje oeroude natuur te lijf te gaan, ten stelligste verworpen. Er wordt al zo veel kunstmatig ingegrepen! Er is daadwerkelijk al begonnen met platgooien. Tegenover vliegveld Hilversum is dat duidelijk te zien!

Vanaf zondag 22 mei zendt GooiTV 2 programma's uit:

*De Tafel van Tjako staat geheel in het teken van het Circus Strassburger. Tjako Fennema spreekt over de geschiedenis van het circus met de schrijvers van een nieuw boek: Henk van den Berg en Dick H. Vrieling.

*TV Magazine met o.a. nieuws uit de regio, een jongeren-item van STAD Bussum, de jaarmarkt van 's-Graveland, gevelstenen in Wijdemeren en de 60+ Vierdaagse in Bussum.

De programma's worden een week lang doorlopend herhaald.

SMB start met nieuw maaibeleid

Veel reacties op de spider

De knalgele spider maait de steile hellingen. Foto: Jessica de Jong

door Jessica de Jong

NAARDEN - De geur van vers gemaaid gras, een strakblauwe lucht en het geluid van een grasmaaier. Boven op de Promerskazerne wordt hard gewerkt door een aantal hoveniers. De wallen moeten er strak uitzien, zodat de vestingwerken goed tot hun recht komen. De Stichting Monumenten Bezit (SMB) is het uitvoeringsorgaan van de Nationale Monumenten Organisatie (NMO) en zodoende de nieuwe beheerder van de Vestingwerken. De eerste resultaten worden nu zichtbaar.

Mark van den Bos, directeur Stichting Monumenten Bezit, legt uit dat de laatste onderhoudsbeurt door de Rijksdienst heeft afgewezen omdat ze zelf stonden te popelen om aan de slag te gaan. Er is namelijk een serieuze visie op het maaien in de Vesting. "We zullen vanaf nu continu hoveniers aan het werk hebben in de Vesting. Het wordt aan de ene kant heel strak - de Vesting in oorlogstijd die kort gemaaid is - en er zullen delen zijn, met name langs de Bedekte weg en de binnenkanten van de ravelijnen, waar we juist minder gaan maaien om tot een bloemig en kruidig gebied te komen."

Vestingwerken worden strak gemaaid óf staan vol bloemen en planten

Bos- en landfront
Jeroen van der Werf is als bouwkundig adviseur de man die alles in Naarden in het vizier heeft. "We werken tussen het spanningsveld van het zichtbaar houden van de cultuurhistorie en het verrijken van het ecosysteem. Het gebied aan de zeefront van de Vesting wordt wat bosrijker. Daar zullen we nog maar twee keer per jaar maaien. We halen het gras ook weg, zodat de bodem verarmt en zaden tot bloei komen. "

Project Oranje

De SNB werkt aan Project Oranje; de herbestemming van Bastion Oranje. Dit wordt de nieuwe locatie van het Nederlands Vesting Museum. Het museum krijgt onderkomen in diverse gebouwen van de SMB zoals de Utrechtse Poort, de Gele Loods, gebouwen K en L en Bastion Oranje. Voor een verbinding tussen gebouw L en Bastion Oranje is een ondergrondse gang nodig om een verbinding te realiseren.

"Het landfront, de zichtzijdes, worden strak gemaaid. Het gemaaide gras blijft daar liggen ter versterking van de grasmat. Je ziet hier de vormen van de vesting goed en de plekken waar vroeger het geschut stond opgesteld." Als voorbeeld wijst hij naar twee bulten in het landschap. "Je ziet nu heel duidelijk het niveauverschil en daar waar de kanonnen hebben gestaan."

Stuken sneller
Het gras op de wallen wordt gemaaid met een nieuw apparaat, de zogenaamde 'spider'. Volgens Van den Bos is de spider een hele investering, maar werkt het een stuk sneller. "De vorige hovenier deed er een week of acht over om de hele vesting te maaien. Dat gaan de nieuwe hoveniers straks in minder dan drie weken tijd doen."
Hovenier Paul Verkuijl vertelt dat hij hier al heel veel op is aangesproken. "Mensen vinden de spider op een marswagentje lijken. Daarnaast vinden ze het er ook een stuk veiliger uitzien. Als je met een bosmaaier de steile helling moet aflopen, uiteraard gezekerd, is het nog steeds geen pretje. De spider neemt ons veel werk uit handen en hij kan een helling van 60 graden aan. Wel blijven er plekken die we nog steeds met de bosmaaier moeten na lopen."

"Voorheen werd vier keer per jaar alles platgemaaid door de Rijksdienst. Wij gaan dat anders doen. Daar waar het strak gemaaid moet zijn gaat vijf keer per jaar de spider aan het werk en rond de Bedekte weg en aan de binnenkanten van de ravelijnen in de stad en de eilandjes wordt twee keer per jaar gemaaid."

Hoewel de eerste resultaten voor een rijker ecologisch systeem al snel zichtbaar zullen zijn, zal het nog tussen de vijf en tien jaar duren voordat het ecologisch paradijs zal zijn zoals men nu wenst.

Meepraten over besparen

GOOISE MEREN - Bewoners kunnen hun zegje doen over waar de gemeente volgens hen geld op moet besparen. De gemeente houdt morgen (donderdag) een bewonersavond over haar bespaarwensen.

De gemeente staat de komende jaren voor een forse opgave om structureel 6,5 miljoen euro per jaar te besparen. Dat kan op alle vlakken gaan gebeuren, maar waar de gemeente exact op gaat besparen moet nog worden bepaald. De gemeente hoopt dat de gesprekken met de bewoners een goed beeld opleveren van wat bewoners belangrijk vinden en wat niet. Aan de hand van de gesprekken en de resultaten van een enquête door het burgerpanel gaat het gemeentebestuur bespaarvoorstellen doen aan de raad. De bewonersavond is om 19.30 uur op het gemeentehuis in Bussum.

Examens Goois Lyceum Bussum Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Ook de leerlingen van de Bussumse middelbare scholen moesten direct na het pinksterweekeinde weer aan de slag met hun eindexamens.

Op de derde dag stonden voor de havo-leerlingen geschiedenis en Frans op het programma. Vwo-leerlingen konden zich stukbijten op geschiedenis en Engels. Op het Goois Lyceum kregen dinsdagmiddag 105 vwo-leerlingen het eindexamen Engels voorgeschoteld en 36 havo-leerlingen bogen zich over het eindexamen Frans. De laatste examendag is 27 mei.

Tessa (12) schittert zaterdag op het NK turnen

NAARDEN - De 12-jarige turnster Tessa van Gelderen van Gymnastiek- en Turnvereniging Keizer Otto uit Naarden mag komende zaterdag uitkomen op de finale turnen. Volgens een woordvoerder turnde zij een uitstekende halve finale met bijzonder hoge scores op sprong en vloer. Hiermee werd zij achtste en stelde zij haar plaats in de finale veilig. De finale is aanstaande zaterdag in Dordrecht. Tessa zal hier de strijd aangaan met 35 andere turnsters om de titel in de categorie Jeugd N4. Bij Keizer Otto menen ze dat Tessa, als echte allround turnster, goede kansen maakt. Zo traint ze drie keer in de week en wil ze met deze laatste wedstrijd van het seizoen nog één keer alles uit de kast trekken om zo hoog mogelijk te eindigen.

Laatste voorstelling Plankeniers in eigen theater

NAARDEN - Het Plankenierstheater speelt nog een maal een serie voorstellingen in het Plankenierstheater. Hierna verslaat de vereniging na 70 jaar haar onderkomen aan de Flevolaan. De doldwaze komedie 'Een knecht, twee meesters' is de laatste voorstelling die er wordt gespeeld.

De voorstellingen zijn van donderdag mei mei tot en met vrijdag 3 juni op meerdere data te zien. Het stuk van Carlo Goldoni is een echte klassieker voor het hele gezin (vanaf 9 jaar).

Nieuw onderkomen
De Plankeniers moeten hun theater verlaten omdat ze het onderhoud niet langer konden opbrengen. Maar ondanks dat er nog geen nieuw onderkomen is gevonden, gaat men gewoon door met het maken van plannen voor het komende theaterseizoen. Er is gesproken met diverse gemeenten in de regio over een nieuwe locatie. Men hoopt de komende weken hier meer duidelijkheid over te hebben.

Kaartjes
'De knecht' is de hele maand mei te zien in het Plankenierstheater aan de Flevolaan 39 op de grens Naarden / Huizen. Reserveren is mogelijk via www.plankeniers.nl of bel 035-6920790 (wo t/m vr 11.00-13.00 uur) of ga langs bij het Bespreekbureau, Vlietlaan 5 in Bussum.

Ondergrondse afvalcontainers laten nog even op zich wachten

Plaatsing niet voor einde jaar

Vuilniszakken bepalen voorlopig nog het straatbeeld. Foto: Jessica de Jong

NAARDEN - Een pilot, een projectplan en een locatieplan en nog steeds zijn er geen ondergrondse afvalcontainers geplaatst in de Vesting. De grijze vuilniszakken en vogels die zich tegoed doen aan het afval blijven voorlopig het straatbeeld bepalen op de dagen dat het huisvuil buiten staat.

De situatie is nog steeds niet opgelost. De VVD-fractie vroeg begin mei om een uitleg. De resultaten van de recente proef met ondergrondse afvalinzameling waren positief en ook het projectplan werd al in september 2015 vastgesteld. Ook de plekken waar de containers konden komen waren door de destijds nog Naardense raad, in samenspraak met de bewoners, al bepaald. In eerste instantie gaven twee van de in totaal negen locaties nog aanleiding tot discussie. Dat vertraagde de hele voortgang. Inmiddels zijn er in overleg met de NMO alternatieven gekozen die binnenkort voorgelegd worden aan de participatiegroep. Dan is het wachten op een definitief plan. Verwacht wordt dat de overlast van de vogels en rommel pas eind dit jaar of begin 2017 is opgelost.

Robin Hoogendam

Bakkersmedewerker, 27 jaar, woont sinds een jaar in Naarden

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk bij bakker Le Perron in Bussum. Verder doe ik vaak leuke dingen met mijn vriendinnen."

Hoe ziet jouw ideale zondag eruit?
"Met vriendinnen op een terrasje lekker lunchen. Ik kom zelfs na werktijd graag bij mijn werk om daar een lekker broodje te eten in de zon."

Waar in Naarden kom je graag?
"Ik kom eigenlijk nooit in Naarden, want ik woon vlak naast Bussum. Heel af en toe ga ik wel eens wandelen op de Vestingwallen."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Een kledingkast kopen of iets voor erin."

En met een miljoen?
"Ergens in Naarden of Bussum een huis kopen en opknappen. Ik ben handig en hou van klussen en timmeren."

Waar droom je van?
"Lekker op vakantie, bijvoorbeeld naar Frans-Guinea, want daar woont een vriendin van mij."

Wat weten de mensen niet van je?
"Dat ik gek ben op alles wat met puzzels en raadsels te maken heeft: kruiswoordpuzzels, maar ook Japanse puzzels met cijfers en het kleuren van hokjes. Ik hou mij ook veel bezig met 'crime', ik kijk crimeseries en ben hier altijd nieuwsgierig naar."

Welke poster hing vroeger boven je bed?
"Van de Spice Girls. Ik vond Baby Spice het leukst."

Welke muziek luister je?
"Top 40."

Ga je wel eens uit?
"Soms naar Amsterdam en in Bussum naar Murphy's of 't Raedthuys."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Voor een ijsje van Dolomiti."

Een dag de burgemeester?
"Dan zou ik camera's ophangen door het hele centrum van Bussum. Ik zie regelmatig het resultaat van vernielingen en er is ook overlast."

Meer samen- werking school en museum

NAARDEN - De Rehobothschool en het Vestingmuseum hebben tijdens de jaarlijkse fundraiser van de school een intentieverklaring gesloten. Hierin staat dat de twee partijen nu op structurele basis kennis en faciliteiten gaan delen.

Concreet betekent dit dat de school meer gebruik gaat maken van de mogelijkheden van het museum. Niet alleen kunnen de geschiedenislessen in het museum gegeven worden, de leerlingen kunnen nu ook actief meedenken over het inrichten van exposities of zich als kidsgids aansluiten. Zo kunnen ze de spannende geschiedenis van de Vesting aan hun leeftijdsgenoten doorgeven. Dit past bovendien naadloos in het schoolprogramma 'The Leader in Me' waarbij leerlingen zelf verantwoordelijkheid nemen en hun persoonlijke leiderschapsrol in de praktijk oefenen.

Tamara Tromp wint NK BeweegTegels

De drie prijswinnaars.

NAARDEN - De tweede editie van het NK BeweegTegels in Naarden, afgelopen zaterdag, is gewonnen door Tamara Tromp.

De hele familie Tromp leek wel mee te doen en ook Marijn Tromp (winnaar vorig jaar) was van de partij. Aan het NK deden dit keer 40 deelnemers mee. Zij moesten zien zo veel mogelijk te bewegen op de tegels. John Rapati (67) werd tweede en Boaz (9) werd derde.

Het NK is een initiatief van de Naarder Eric Herber. Hij laten weten dat de derde editie wordt gehouden op 3 juni 2017.

6 / 28

Het Koor van Vergeten Liedjes: contact maken door zingen

Judith Kamerman (r) geeft door het hele land workshops aan zorgverleners en mantelzorgers.

door Yvette de Vries

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen of clubs die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week: zangeres, zangdocente, zorgverlener, coach en oprichter van het Koor van Vergeten Liedjes: Judith Kamerman.

BUSSUM - Op haar zestiende verkondigde ze dat ze operazangeres wilde worden, maar de Bussumse Judith Kamerman wist al veel eerder dat zingen het enige was dat ze wilde doen. Ze was namelijk altijd al serieus met zingen bezig. Op haar twaalfde kreeg ze haar eerste gitaar, waarmee ze zichzelf begeleidde. Na twintig jaar optredens in opera, liedprogramma's, musical, cabaret met o.a. Hans Liberg en kindertheater kwam ze tenslotte terecht bij haar 'roeping': contact maken met mensen met dementie door zingen.

'Ik maakte mooie dingen mee, maar ik miste de bevlogenheid'

Ze zet haar zangtalent nu in voor zorgverleners en mensen met dementie. "Omdat je met zingen contact kunt maken met mensen waarmee dat op een andere manier niet meer lukt. Het Koor van Vergeten Liedjes is een middel om tot iets te komen", legt ze uit. Het koor, dat inmiddels 25 leden telt, repeteert elke maand twee keer, onder meer in verzorgingstehuis en revalidatiecentrum Naarderheem. Verzorgers, vrijwilligers, mantelzorgers en de dementerende zorgvragers: het is Kamermans' bedoeling dat iedereen meedoet.

Droom
Haar droom? Elk tehuis een eigen koor, minstens honderd. Ze reist daarvoor door het land om haar expertise met zorgverleners, vrijwilligers en mantelzorgers te delen. Want er komt heel wat kijken bij het oprichten en leiden van een dergelijk koor.

'Mensen voelen zich op deze manier weer gezien en gehoord'

Bevlogenheid
Dat ze in de zorg terecht is gekomen is eigenlijk geen toeval, maar het heeft wel even geduurd voordat het kwartje bij de 50-jarige talentvolle zangeres viel. Ze heeft in haar lange carrière van alles gedaan. Van musicals, solopartijen in twee opera's en een samenwerking met Hans Liberg en Dirk Scheele tot optredens in grote en kleine theaters, in Carré en in de Stopera. Maar er leek altijd iets te ontbreken. Als Kamerman terugkijkt weet ze wel wat het was. "Ik maakte mooie dingen mee en van theater maken werd ik echt blij, maar ik miste de bevlogenheid. Als ik zong was ik blij, maar daarna was ik dat gevoel snel weer kwijt."

Switch naar de zorg
Pas toen ze zich aansloot bij Theater Veder voelde ze bij zichzelf de drive en passie die ze nog niet eerder zo had gevoeld. "Theater Veder richt zich door middel van theater en zingen op contact maken met mensen met geheugenverlies", verduidelijkt Kamerman.

Met Veder sloeg Kamerman dus aan het acteren en zingen in tehuizen waar mensen met dementie woonden of bij elkaar kwamen. Het bleek een schot in de roos, hoewel ze vooraf wel enige aarzeling moest overwinnen. "Ik durfde eerst die enorme verantwoordelijkheid niet aan, ik was bang om fouten te maken en vroeg mezelf serieus af of ik hiervoor wel geschikt was."

Contact
Al na het eerste optreden was het raak. "Dit is misschien wel waarom ik zangeres ben. Ik maakte door te zingen contact met mensen waar je anders geen of nauwelijks contact mee kunt maken", vertelt ze duidelijk gepassioneerd. Het viel niet alleen haar op, ook bij de verpleging kwam het binnen.

Liedjes van vroeger
Dementerenden die opeens gaan glimlachen en dat door liedjes uit hun jeugd. Want juist die liedjes uit hun jeugd zijn herkenbaar voor ze en roepen herinneringen op. Mensen beginnen weer te praten. Kamerman: "Mensen voelen zich gezien en gehoord, herinneringen worden opgehaald, hun ademhaling wordt rustiger, maar bovenal, er ontstaat weer contact.

Kamerman zag daar duidelijk een kans. Niet zozeer voor haarzelf, maar vooral voor de zorgverleners om mensen met dementie te bereiken.

Ze sloeg haar vleugels uit en ging op zoek naar een manier om mensen die in de zorgverlening werken te leren zingen. Want wat ze wil bereiken is dat zorgverleners zelf gaan zingen. "Wat is er nou mooier dan zingend bij iemand de kamer binnen te komen en zien dat je contact krijgt? Een stressvol zorgmoment als douchen wordt een stuk aangenamer als je je zangstem in kunt zetten als hulpmiddel."

Workshops

Het hele leven van Judith Kamerman staat in het teken van zingen. Naast het Koor van Vergeten Liedjes geeft ze ook nog zangles en diverse workshops. Ook schrijft ze een blog over wat ze allemaal meemaakt en over haar passie voor zingen in de zorg. Meer informatie over het koor en Kamerman is te vinden op www.dezooz.nl.

Ze zocht naar een manier om dat te bereiken en de zorgverleners een bruikbaar repertoire te leren en dat resulteerde in het Koor van Vergeten Liedjes. Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen en ook de dagelijkse praktijk wijst uit dat zingen zorgt voor meer en beter onderling contact, plezier en stressreductie. Bij beide partijen.

Leren zingen
"Iedereen kan zingen" is een veelgehoorde uitspraak en ook Kamerman is ervan overtuigd dat je zingen kunt leren. Daarom vindt ze ook dat zingen net als Nederlands in het pakket moet zitten bij een zorgopleiding. Zangles die toegespitst is op zorgverleners in opleiding, op het ROC dus.

"Je moet in het hart beginnen", is haar stelling. Zover is het nog niet. Judith en haar samenwerkingspartner, operazangeres Maartje de Lint, geven nu zangworkshops aan instellingen en individuele zorgverleners die hun zorgverlening willen verbeteren en verlichten.

Honderd koren
Haar droom van honderd koren is misschien wel dichterbij dan ze zelf vermoedt. In de media is er veel aandacht voor wat muziek kan betekenen in de zorg voor mensen met dementie. Kamerman en De Lint richten zich daarbij vooral op de zangstem als middel en instrument. Zij zijn hierover al in gesprek geweest met een hoogleraar Ouderengeneeskunde aan het LUMC. Hij is net zo enthousiast als zij en een onderzoek kan dan ook niet uitblijven.

Naarden Uit De Kunst pakt twee dagen uit met Annie MG

Festival met veel variatie rondom thema

Foto: Naarden uit de Kunst

NAARDEN - Annie MG Schmidt staat centraal op het tweedaagse festival Naarden uit de Kunst. Een vrouw met zo veel stoffelijke bewijzen van haar veelzijdigheid op het terrein van kinderboeken, films, musicals, toneelstukken en televisieseries. Het belooft een bijzonder festival te worden.

Het festival is geschikt voor jong en oud. Annie mag dan wel ogenblikkelijk gelinkt worden aan kinderen, voor volwassenen is zij decennialang ook zeker een ongekende bron van lees-, luister- en kijkplezier geweest.

Twee dagen lang wordt een programma geboden waarin alle facetten van haar meesterschap in de spotlights staan. Denk aan lezingen, workshops, livemuziek, een gedichtenwinkel. Maar ook een kinderexpositie: het resultaat van een Annie-project dat in de aanloop naar dit festival plaatsvond op de Naardense Reobothschool.

Foto: Naarden uit de Kunst

VOF de Kunst
De Grote Kerk is op zaterdag omgetoverd tot het Annie MG theater waar om 17.00 uur door VOF de Kunst het geweldige concert 'Dag Giraf' gespeeld wordt. Gratis. In diezelfde Grote Kerk is ook de vertoning van de film 'Ja zuster, Nee zuster', voorafgegaan door een vrolijke, massale sing-a-long onder leiding van cabaretier Johan Hoogeboom. Aanvang 20.30 uur. De kaartjes (5 euro) zijn, zolang de voorraad strekt, nog bij het Filmhuis en wie weet bij het 'theater' zelf te bemachtigen. Een unieke gelegenheid voor ouders om samen met hun kinderen twee dagen lang met Annie MG Schmidt aan hun trekken te komen in de Vesting Naarden.

Running Dinner wederom mateloos populaire festivalafsluiting

Bij de vorige editie van het Festival Uit De Kunst viel de afsluiting bij de bezoekers bijzonder in de smaak. Voor het Running Dinner van dit evenement (met muzikale verrassing) openen maar liefst negen restaurants om 18.00 uur de deuren. Kaarten daarvoor, à 25 euro (exclusief drankjes), zijn vooraf te koop in de deelnemende restaurants.

Op zondag kunnen de deelnemers die in het bezit van zo'n reservering zijn tussen 16.00 en 16.45 uur de route ophalen in de kaartenkraam op de Marktstraat tegenover de AH. Om 18.00 uur wordt men verwacht in het eerste restaurant voor het voorgerecht. Voor het hoofdgerecht verkast iedereen naar het tweede restaurant (19.15 uur), waarna iedereen om ca. 21.00 uur weer van stoel wisselt voor het dessert in locatie nummer drie. Drankjes worden per locatie afgerekend.

Het festivalteam
Het UDK festivalteam (voor al het promotiemateriaal, folders, posters en de website tekende Chantal Creemers) onder de bezielende leiding van ideeënmaker en duizendpoot Aya de Lange is er na een jaar van voorbereiding van overtuigd dat met dit uiterst gevarieerde programma rond de Koningin van de Kinderliteratuur de deelnemers ruimschoots aan hun trekken komen.

Programma van uur tot uur

Zaterdag
21 mei

Stadhuis

12.00 uur
Opening door Flip van Duijn, (inderdaad, de zoon van...)
Quiz Annie-kenner door Jelmer Steenhuis

15.00 uur
Lezing Joke Linders. Het ABC van Annie MG
Met aansluitend signeersessie in de Grote Kerk

16.00 uur
Lezing Mark Mieras: De spelende mens, op zoek naar creativiteit en vernieuwing

Het Ruijsdaelplein

12.30 uur
Verzamelen voor wandeling Takkiepad

De Gele Loods

13.00 - 17.00 uur (zaterdag en zondag)
Kinderexpositie Rehobothschool


De Grote Kerk

14.00 uur (Ingang Marktstraat)
Verrassende lancering boek 'Abeltje' door illustrator Philip Hopman. Met aansluitend signeersessie en tentoonstelling van zijn werk

Rariteitenkabinet

Filmattributen van o.a. Abeltje en Minoes (Noordertransept)

Korte presentatie van Het Annie MG Schmidt huis (Noordertransept)

17.00 uur
Concert VOF de Kunst Dag Giraf

20.30 uur (Ingang Torenplein)
Sing-a-long olv Johan Hoogeboom
Aansluitend de film 'Ja zuster, Nee zuster' i.s.m. het Filmhuis Bussum (entree € 5,- mits niet uitverkocht)

Zondag 22 mei

(tegelijk met de Vestingzondag van de Ondernemersvereniging)

Marktstraat 40

13.00 uur
Opening Vestingzondag door Johan Hoogeboom

De Gedichtenwinkel - Gaston Bannier
13.00 - 18.00 uur (zaterdag en zondag)

Vanaf 16.00 uur
Ophalen restaurantroute voor het Running Dinner

Vanaf 15.00 uur
Livemuziek bij Restaurant Limes
(Cattenhagestraat 9)

18.00 uur
Running Dinner in negen restaurants

Diverse kramen o.a.

Poffertjeskraam
Cathrien Sturm - Vilt en breien
Het Schaap Veronica
Thijs Cobben - Leest voor

14.00 - 16.00 uur
Natuurlijk! - Annie's tassen kopen & Etalage puzzeltocht - Raad het Anniewoord
Met Langhors op de foto gaan
Rode laarsjes parcours door Koningskinderen 13.00 - 17.00 uur (voor de Grote Kerk)
Vestingvaart: Heen-en-weer bootje varen (rondvaart van een half uur)
Rijmprent-uitreiking van Marcel Raadgeep De koning gaat verhuizen

Workshops (zaterdag en zondag 13.00 - 17.00 uur)

Workshops voor kinderen

Foto: Naarden uit de Kunst

Op zaterdag én zondag kan de jongste generatie terecht bij een aantal workshops.

*Galerie Pouloeuff: Zaza de kakkerlak Inloopworkshop. (kosten 5 euro).
*Gele Loods: Annie's cupcakes maken. Inloopworkshop (kosten 1,50 per cup).
*De Hoed: Annie-maties maken. Filmworkshop onder leiding van experts. € 10,-, duur 2 uur 13.00 - 15.00 uur en 15.00 - 17.00 uur.
*Naast de Grote Kerk: De Gedichtenboom. Inloopworkshop. Gratis.

Vestingvaart

Foto: Naarden uit de Kunst

Heen-en-weer bootje varen (rondvaart van een half uur). Voor wie de Vesting nog nooit vanaf het water gezien heeft een unieke ervaring.

Diversen

Boekverkoop door boekhandel Los uit Bussum
Diverse kramen o.a. Poffertjeskraam Cathrien Sturm - Vilt en breien Het Schaap Veronica
Natuurlijk! - Annie's tassen kopen & Etalage puzzeltocht - Raad het Anniewoord
Rode laarsjes parcours door Koningskinderen 13.00 - 17.00 uur (voor de Grote Kerk)
Takkiepad-wandeling

Gelezen en aanbevolen

Misschien een beetje kort dag om vooraf nog wat huiswerk te doen. Met boeken over Annie MG valt een aardig plankje te vullen. Van Joke Linders (die om 15.00 uur daarover in het Stadhuis een lezing verzorgt) is 'Het ABC van Annie MG'. Joke Linders (1943) – biograaf, criticus, docent en consulent jeugdliteratuur, promoveerde in 1999 op het schrijverschap van Annie M.G. Schmidt. Langs de letters van het alfabet – van de A van Abeltje tot de Z van Ziezo – wordt de lezer ingewijd in het leven en werk van deze tegendraadse taalkoningin. Haar taalgebruik, de beestenboel, de helden en heldinnen uit haar werk, de bibliothecaresse, Het Parool, de plaatsen waar zij woonde en haar recalcitrantie – het wordt allemaal op speelse, vrolijk stemmende en soms onthullende wijze in dit ABC uit de doeken gedaan. 'Het ABC van Annie MG' is een kleurrijk boek dat tot ieders verbeelding spreekt.

Annejet van der Zijl beschrijft in haar biografie 'Anna' Annie M.G. Schmidt als een product van haar tijd. Feit en interpretatie vlecht zij daartoe zodanig ineen dat 'Anna' zich laat lezen als een roman.

13 / 28

De avondvierdaagse gaat weer van start met honderden deelnemers. Foto: Yvette Geerts

donderdag 19 mei

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9:30 uur

Iedereen is welkom om te komen spelen. Info tel: 6915346.

Allerhande Rommelkraam

Amaris Florisberg 13.00 uur

Rommelkraam met diverse spullen, zoals huisraad, kinderspullen, servies, schilderijen enz. Elke eerste en derde donderdagmiddag van de maand. Locatie: Klooster Marienburg, Brinklaan 82, Bussum.

Open Eettafel

De Palmpit 17.30 uur

Vers bereide maaltijd. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86.

Detox en Hennep

Hempie 19.30 uur

Informatieve avond met detoxcoach Kathrin Verhoog (Spijszinnig) over hoe je met een gezond voedingspatroon je lichaam kunt zuiveren van gifstoffen. Michel Bogert (Hempie) geeft uitleg over hennepvoeding. Locatie: Hempie, Kapelstraat 6. Deelname is gratis, wel aanmelden: info@hempie.nl.

Thema: Van Haat naar Hoop

Bibliotheek Bussum 20.00 uur

Een persoonlijk verhaal over de geschiedenis en toekomst van Burundi door Seconde Nahayo uit Burundi en Han le Nobel, voormalig medewerker van verschillende NGO's in Afrika. Onder de titel 'Hutu's en Tutsi's, van Haat naar Hoop' voert een Bussumse Burundese het publiek door de recente geschiedenis van 't Centraal-Afrikaanse Burundi aan de hand van haar eigen levensverhaal. Entree vrij.

Postcoderoos

Stadskantoor Naarden 20.00 uur

Aanzienlijk minder betalen voor eigen stroom. Door deelname aan een postcoderoos kunt u met een verlaagd belastingtarief stroom afnemen. Daarnaast levert u een bijdrage aan de verduurzaming van onze leefomgeving. U bent van harte welkom.

vrijdag 20 mei

Zelf muziek maken

De Palmpit 14.00 uur

Zelf muziek maken op de mondharmonica. Elke vrijdagmiddag van 14.00-15.30 uur oude liedjes van vroeger. Instrument meenemen.

Spelletjesmiddag

De Palmpit 14.00 uur

Spelletjesmiddag. Ook kinderen zijn welkom.

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

Voor beginners en gevorderden. Locatie: Iepenlaan 354a van 10.00- 12.00 uur. s.v.p. opgeven: tel. 035-6918829.

Theesessie Naarden uit de Kunst

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Een praatje, spelletje en een glas wijn. Info: 035-6910694.

Johannes Passie

Wilhelminakerk 14.30 uur

De jaarlijkse traditie van een uitvoering van de Johannes Passion van J.S. Bach. Duur ongeveer 2 uur. Collecte aan de uitgang.

In de Praktijk

Praktijk Pitth 19.30 uur

Thema 'Sterk op het Werk'. Met behulp van de kernkwadranten inzicht krijgen in de kwaliteiten van jou en jouw collega's. Vormgegeven met behulp van de inzichtgevende methode psychodrama.

zaterdag 21 mei

Inloop

De Palmpit 10.00 uur

Onder het genot van een kopje koffie, thee of warme chocolademelk gezellig samenzijn. Gastvrouwen/heren zijn aanwezig.

Fietsgilde 't Gooi

Station Bussum-Zuid 10.00 uur

De dagtocht 'Floris V' (richting Muiderslot), vertrek van Station Bussum-Zuid (hotelzijde). Kosten: € 3,- p.p. Zelf lunchpakket meenemen.

Naarden uit de Kunst

Naarden Vesting 12.00 uur

Op zaterdag 21 en zondag 22 mei. Culturele dagen over Annie MG Schmidt met lezingen, manifestaties, kunst en workshops. Meer informatie: www.naardenuitdekunst.nl

Woongroep Naarden 55-plus

Wijnterstaete 13.00 uur

Open dag in het kader van de Europese GemeenschappelijkWonenDag. Kennismaken met het wonen in een woongroep. Locatie: Wijnterstaete 16-16, OntmoetingsRuimte van de woongroep.

Tindalvilla

Tindalvilla 20.30 uur

Een avond met louter Nederlandse muziek. Met de Bussumse pianist Jacob Bogaart en sopraan Reina Boelens. Kaarten via www.tindal.nl of Wijnhandel Eduard Mol.

zondag 22 mei

Wallenloop

De Lunet 12.00 uur

Recreatieve loop voor het gehele gezin door Tempo Atletiek Vereniging: 4 km, 7.5 km, 11 km of 14.5 km. Ook is er dit jaar weer de SKBNM - Kidsrun van ca. 1 km voor kinderen van 4 tot 11 jaar. Inschrijven kan nog tot vrijdag 20 mei via: www.inschrijven.nl of op de dag zelf bij De Lunet.

Film op zondag

Wijkpost De Schakel 13.00 uur

Show van Nederlands bekendste violist en orkestleider, die Brazilië zelfs op de knieën krijgt. Kosten: € 2,50 inclusief koffie/thee.Opgeven bij Caroline Gorter: 035-6945846 of in De Schakel.

Dvd-voorstelling

De Palmpit 14.30 uur

Dvd op groot scherm. Toegang € 2,-.

maandag 23 mei

Wijkcoach

De Palmpit 10.00 uur

De wijkcoach is het aanspreekpunt in uw wijk voor vragen, ideeën en zorgen. Aan het contact zijn geen kosten verbonden. Informatie: 06-38626299 of via bussumzuid@wijk-coach.nl.

Yoga

WOC Spieghelwijck 10.15 uur

Een uurtje yoga. Info: 0294-880155

ANBO SeniorenCafé

Stokjes en Lepel 10.30 uur

De bijeenkomst in de Kapelstraat is van 10.30 tot 12.00 uur. Ook niet-leden van de ANBO zijn welkom. De consumpties zijn voor eigen rekening.

Open eettafel

De Palmpit 17.30 uur

Elke maandag- en donderdagmiddag een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86.

Avondvierdaagse

Allen Weerbaar
Afstanden 5 kilometer, 10 kilometer en 15 kilometer. Kosten 5 euro. www.a4d-bussum-naarden.nl.

Workshop EHBO

Rode Kruis gebouw 19.00 uur

Workshop EHBO aan baby's en kinderen. Locatie: Torenlaan 11 B in Bussum. Op 26 mei (avond) of 4 juni (ochtend). De kosten zijn 55 euro. Aanmelden: http://shop.rodekruis.nl/ehbo-cursussen.

Lezing NVVE over euthanasie

Witte Kerk 19.30 uur

Mieke Schoonderbeek van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig levensEinde) vertelt over euthanasie. Gratis toegang, aanmelden: 035-6910743 of info@almauitvaartzorg.nl.

dinsdag 24 mei

ANBO bustocht

Trefpunt 8.00 uur

Bustocht naar Gaasterland en boottocht Stavoren - Enkhuizen, met koffie en lunch. Er zijn kosten aan verbonden. Opgeven via 035-5258205.

Instuifbridge voor Beginners

Denksportcentrum 13.30 uur

Voor bridgers die 1 of 2 cursussen gevolgd hebben. U hoeft zich niet van tevoren aan te melden. U kunt zich als paar of alleen inschrijven.

Inloopspreekuur Rechtswinkel

De Palmpit 19.30 uur

Voor juridische vragen. Vrijwilligers met juridische praktijkervaring geven vrijblijvend advies of verwijzen door. Gegevens meenemen naar het spreekuur voor een goed advies.

woensdag 25 mei

Spelletjesmiddag

De Palmpit 14.00 uur

Ook kinderen zijn welkom.

Jeu-de-boules

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Een ontspannend en boeiend spel buiten. Info. 035-6911903.

Theemiddag

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

In WOC Spieghelwijck is er van 14.00 - 16.30 uur een gezellige theemiddag met kaarten, puzzelen, een glaasje drinken en bijpraten.

Bingoavond

Wijkpost De Schakel 19.30 uur

Versa vrijwillgerscentrale

*Natuurmonumenten regiokantoor Noord-Holland/Utrecht zoekt een gastvrouw/heer voor 8 uur per week, die informatie geeft, activiteiten promoot, publiek ontvangt en handig is op de pc.

*Versa Mantelzorgondersteuning Bussum/Naarden is op zoek naar een vrijwilligster die een aardige mevrouw met MS kan helpen voor en na het zwemmen.

*Vogelhospitaal Naarden is dringend op zoek naar mensen die willen helpen bij o.a. het verzorgen van de vogels, en tuinwerkzaamheden wil doen.

*Vivium Zorggroep De Zandzee zoekt iemand voor de beautyclub.

Filmhuis Bussum

El Abrazo De La Serpiente.

*TRUMBO, scenarist van o.a. ROMAN HOLIDAY, belandde op de zwarte lijst van communistenjager McCarthy. Aangrijpend wat er vervolgens gebeurde.
*EL CLAN legt bloedstollende praktijken bloot in een ogenschijnlijk doodnormale Argentijnse familie.
*In EL ABRAZO DE LA SERPIENTE beleef je twee historische jungle-expedities van binnenuit. In 1909 probeerde een sjamaan een zieke ontdekkingsreiziger tijdig naar een medicinale plant te brengen.
*In DE HELLEVEEG brengt een jonge vrouw mannenharten op hol. Met o.a. HANNAH HOEKSTRA en GIJS SCHOLTEN VAN ASCHAT. Naar de roman van A.F.Th. van der Heijden.
*KOLLEKTIVET ontroert. Thomas Vinterberg (FESTEN) kijkt liefdevol en met humor terug op de relaties in een commune zoals die waarin hijzelf opgroeide.
*Romantisch BROOKLYN volgt een Ierse immigrante in de jaren 50 in de VS en haar herinneringen, verliefdheid en nieuwe thuis.
*Vrolijke vaart in het kolderieke MEN AND CHICKEN over twee randfiguren en hun 'roots'.
*De Grote Kerk van Naarden swingt: een Sing-A-Long filmvoorstelling van JA ZUSTER, NEE ZUSTER.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
*FAMILIEFILMS: In SHAUN HET SCHAAP: DE FILM bedenkt Shaun een plan om naar de grote stad te gaan.

SDO zeker van nog een jaar hoofdklasse

Gewonnen laatste duel levert feestje op

Grote vreugde na afloop van het duel. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Met een eclatante zege hebben de voetballers van SDO klassebehoud zeker gesteld. De Bussumers wonnen maandag met 2-0 met het hogergeklasseerde Quick en spelen daardoor volgend jaar nog een jaar hoofdklasse.

SDO stond voor maandag voor een heldere opdracht: hetzelfde of een beter resultaat boeken dan de concurrenten. De Bussumse voetballers werden gesteund door de vele supporters die langs de kant van het veld stonden. De steun van de 'harde kern' zorgde voor veel vertrouwen. De trouwe supporters zorgden al voor een hoogtepunt toen de spelers van de teams het veld op kwamen: met veel vuurwerk werden de spelers verwelkomd.

SDO startte behoudend en zorgde er voor rust vooral voor dat het geen tegentreffers kreeg. Mede door de goed spelende achterhoede kreeg de tegenstander geen grote kansen om te scoren. Na een half uur was het voor SDO wel raak. Na een paar eerdere losse flodders kwamen de Bussumers op voorsprong toen een voorzet van Maikel van Latum door Rick van der Velden knap werd teruggelegd voor Gerrit Snijders. Laatstgenoemde verschalkte de keeper van de tegenstander zonder problemen en zorgde voor het eerste feestje onder de supporters. Na de treffer was de tegenstander veel meer aan de bal, maar echt gevaar bleef achterwege. SDO kreeg wel een paar goede kansen om de voorsprong nog voor rust te verdubbelen. Eerst schoot Ties Gerritsen op doel, daarna werd nog een kans van Gerrit Snijders door de keeper gekeerd.

De vertrekkende aanvoerder Berry van 't Land gaat op de schouders. Foto: Johan van der Geest

SDO had geen probleem met het doorgaans sterkere Quick

Na de rust lukte het SDO om al snel een tweede treffer te maken. Een voorzet van Rick van der Velden werd door Sven Peereboom raak geschoten. De zege was daarmee zeker: de tegenstander was verslagen. SDO had daarna kansen om verder weg te lopen, maar kon geen goal meer maken. De tegenstander kreeg op het allerlaatste moment nog een grote kans, maar SDO kon zijn doel schoonhouden.

Na anderhalf uur voetballen was het groot feest voor spelers, staf en supporters van SDO. Dat SDO klassebehoud zeker wist te stellen mag knap genoemd worden. De Bussumers promoveerden een jaar geleden naar de hoofdklasse en wist klassebehoud nu zeker te stellen met overwegend dezelfde spelers als waar het de afgelopen jaren nog enkele klassen lager mee speelde. Komende zomer zal er hard gewerkt moeten worden om het nog beter te doen. Het wordt afwachten welke spelers er dan op het veld staan.

Slecht slot hoofdmacht BFC

BUSSUM - Vooral doordat het hele duel de vechtlust ontbrak, verloren de voetballers van BFC afgelopen weekend van het lagergeklasseerde Waterwijk: 2-1. De Bussumers konden geen potten breken.

BFC startte nog wel voortvarend en kreeg de eerste fase van het duel enkele goede kansen om de score te openen. Daarna zakten de Bussumers weg en maakte de ploeg meer fouten. Toch bleef BFC de beste kansen houden om voor rust op voorsprong te kunnen komen, maar doelpunten bleven achterwege.

Na de rust kwam BFC wel op voorsprong: topscorer Tjerk Posthuma kon de eerste de beste aanval doeltreffend afronden. De Almeerse tegenstander maakte echter al snel een tegentreffer. Daarna zakte BFC verder en verder weg. Ondanks het soms slechte spel van de Bussumers kreeg mentoch voldoende kansen, maar deze werden om zeep geholpen. Vlak voor de slotfase counterde de tegenstander naar een voorsprong. BFC kreeg nog een paar grote kansen om alsnog met een goed resultaat van het veld af te stappen, maar het ontbrak de ploeg aan scherpte.

Na de nederlaag van afgelopen weekend staat BFC op plaats 5 van het klassement. Volgend jaar stappen de Bussumers over naar het zaterdagvoetbal. Daar zou het hoe dan ook al als vierdeklasser starten, waardoor de Bussumers de afgelopen weken al voor spek en bonen speelden.

HCAW kan Vaessen Pioniers een keer verslaan

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Eén zege afgelopen week voor de honkballers van HCAW tegen Vaessen Pioniers. De Bussumers verloren eerst donderdag (5-0) en zaterdag (9-2) van de Hoofddorpers, maar konden zondag (2-0) toch nog een beetje revanche nemen.

De koers was donderdagavond snel gelopen voor HCAW. De Bussumers kwamen al vroeg op een achterstand te staan en konden niet voor een ommekeer zorgen.

Zaterdag was het spelbeeld hetzelfde: HCAW stond al vroeg achter en moest er al snel genoegen mee nemen dat het verloor. Nu konden de Bussumers wel zelf nog punten scoren, maar daarmee werd slechts de eer gered.

HCAW was zondag een stuk sterker. De Bussumers konden al snel de score openen. Dat de tegenstander geen punten kon maken kwam vooral door het sterke werpwerk van Jim Ploeger: de startend werper van HCAW bleek nagenoeg onbespeelbaar voor de tegenstander.

Honderden jonge honk- en softballers op velden HCAW en Allen Weerbaar

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het was afgelopen weekend een drukte van jewelste op de honkbalvelden van HCAW en de velden van Allen Weerbaar. Honderden jonge honk- en softballertjes kwamen naar Bussum voor het bekende jeugdevenement van HCAW. Zondag werd het startschot gegeven en ook maandag werd er de hele dag nog gespeeld.

Al met al stonden er 30 teams met ongeveer 400 spelers op de Bussumse velden. Twee dagen lang werd er gestreden om de eer. Naast de vele duels was er heel wat te beleven op het Bussumse sportpark: er stonden kraampjes met lekkere hotdogs en andere hapjes om er een echte honkbalsfeer van te maken.

Het honk- en softbalevenement van de Bussumse club werd voor de 27e keer gehouden.

NVC verspeelt deelname aan play-offs

NAARDEN - De voetballers van NVC starten volgend jaar wederom als tweedeklasser. De Naarders verspeelden afgelopen weekend op de laatste speeldag deelname aan de play-offs om nog te kunnen promoveren: NVC verloor met 3-0 kansloos van Hoofddorp.

Achteraf bleek dat de Naarders zelfs aan een punt nog voldoende hadden, maar zelfs dat had onhaalbaar geweest voor de Naarders. NVC speelde te zwak en leek het wel te geloven.

Hoofddorp zette NVC al na een half uur op een 3-0 achterstand, waardoor de vechtlust van de Naarders helemaal weg was. Het bleek een klap: NVC had het gevoel dat het nog wel wat potten had kunnen breken als het de play-offs zou halen.

NVC moet nu volgend jaar wederom proberen om mee te doen met de beste ploegen van de tweede klasse.

Leerlingen Emmaschool krijgen les over Plastic Soup

Ballonnen, snoepverpakkingen en plastic tassen staan in de top 6.

BUSSUM - De leerlingen van groep 5 van de Emmaschool kregen vorige week een lesje 'Plastic Soup'. Na een presentatie door een medewerker van de Plastic Soup Foundation gingen de 45 leerlingen naar buiten om de buurt op te ruimen. Er werd van alles gevonden: van restanten van ballonnen en snoepverpakkingen tot plastic dopjes. Terug op school werd de buit geanalyseerd. Speciaal voor basisscholen heeft de Plastic Soup Foundation, in samenwerking met de Dopper Foundation, lesmateriaal ontwikkeld. De Emmaschool is de eerste school in de regio waar deze les gegeven werd.

Straat-lantaarns op windenergie

GOOISE MEREN - Alle straatlantaarns, verkeerslichten, rioolpompen en gemalen, maar ook de gemeentelijke panden in de gehele regio Gooi en Vechtstreek werken voortaan op Nederlandse windenergie. Daarmee wordt verduurzaamd en bespaard, meldt de regio.

Het gaat om het volledige elektriciteitsverbruik van de gemeenten in Gooi en Vechtstreek. De elektriciteit is afkomstig van in Nederland opgewekte windenergie, afkomstig van twee windparken die liggen in de Noordzee, ter hoogte van Egmond aan Zee: project-Noordzeewind en project-Princess Amalia Wind Farm. Daarmee wordt een bedrag van € 280.000 per jaar bespaard, aldus de regio. Er is een contract voor vier jaar afgesloten.

Het is overigens niet zo dat er nu een stroomkabel loopt van de Noordzee naar de Gooi en Vechtstreek, maar de vergroening van de elektriciteit wordt geregeld via de zogeheten 'Garanties van Oorsprong'. Die gaan met terugwerkende kracht per 1 januari 2016 in.

Groter wordend ledenaantal noopt BFC tot maatregelen

Steeds drukker op velden voetbalclub

BUSSUM - Voetbalclub BFC werkt achter de schermen hard om het steeds groter wordende ledenaantal beter te kunnen bolwerken. Er wordt nagedacht over maatregelen, zo laat de club weten.

BFC heeft meer voetballende leden, maar nog wel hetzelfde aantal velden. Dat zorgt ervoor dat het steeds meer passen en meten wordt om ervoor te zorgen dat alle elftallen kunnen voetballen. Er werden de afgelopen jaren al enkele maatregelen genomen, maar de druk neemt nog steeds toe. Dat geldt voor alle voetbalaspecten, maar ook de parkeerplaats staat elke week weer overvol.

Nog meer elftallen
Vooral op zaterdag is het vaak veel te druk op het Bussumse sportpark. Volgend voetbaljaar wordt het probleem nog groter: BFC verwacht nog eens zeven extra zaterdagelftallen.

Af en toe op zondag
Er wordt momenteel hard nagedacht over hoe de problemen opgelost kunnen worden. BFC denkt er onder meer over om enkele zaterdagteams vanaf volgend jaar een beperkt aantal duels op zondag te laten spelen om de druk van de zaterdag wat weg te nemen.

Daarnaast maakt BFC plannen om de toestroom aan leden beter te managen. De plannen worden de komende weken verder vormgegeven.

Reeks boetes voor Naarder drankrijder

NAARDEN - Een 37-jarige man uit Naarden heeft een rits forse boetes gekregen na het doorrijden na een aanrijding op de snelweg A1. Hij bleek flink te hebben gedronken, zo vertelt de politie.

De politie kreeg woensdagavond de melding van een aanrijding in een kleine file op de snelweg A1. Dat was om elf uur 's avonds. De veroorzaker reed in een Audi A4 en reed door na het ongeval. Via het genoteerde kenteken konden de agenten echter al vrij snel het adres van de bestuurder achterhalen.

Bij zijn huisadres werd de man aangehouden. Hij verzette zich flink tegen die aanhouding. Na een blaastest op het bureau bleek hij flink gedronken te hebben: er werd na correctie 710 ug/l gemeten, 220 is toegestaan. Daarnaast heeft de man een boete voor belediging gekregen vanwege zijn verzet bij de arrestatie en voor het doorrijden na een aanrijding. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Geen maatregelen verkeer rond school

BUSSUM - De gemeente gaat geen maatregelen nemen tegen de verkeersdrukte rond het Willem de Zwijger College. Dat laat het gemeentebestuur weten na vragen van Hart voor Bussum.

Hart van Bussum trok afgelopen maand aan de bel over de verkeersdrukte rond de school. Volgens de partij zorgt het voor steeds meer ongemakken.

Het komt volgens Hart voor Bussum met regelmaat voor dat schooljeugd met de fiets of de scooter over de stoep rijdt en voetgangers worden aangereden. De gemeente plaatste twee jaar geleden plantenbakken op de stoep om de problemen op te lossen, maar nu keren de problemen weer terug.

Aanspreken op gedrag
De gemeente erkent dat het voor de eerste lesuren erg druk kan worden rond de school, maar gaat dus geen maatregelen nemen. Volgens de gemeente moet de school de problemen gaan aanpakken door de schooljeugd aan te spreken op hun gedrag.

De gemeente stelt verder dat het wel meevalt met de verkeersdrukte rond de school. De buurt werd enkele jaren geheel aangepakt en veranderd in een 30 km/h-zone en dat heeft er volgens de gemeente voor gezorgd dat de verkeersdrukte juist afnam.

Grasbaan-spektakel komt er aan

HILVERSUMSE MEENT - Draverijen, een duokoers en een montékoers: op het weiland aan de Meentweg vindt op 25 mei voor de achtste keer het Grasbaanspektakel plaats.

Het evenement doet de oude tijden herleven toen op de Hilversumse renbaan wekelijks pikeurs en renpaarden hun wedstrijden verreden. Naast elf draverijen zijn er ook diverse andere activiteiten, ook voor kinderen. Onder andere een sponsorrace en verschillende demonstraties met paarden, pony's en bijzondere koetsen.

Koffermerk Lojèl opent deuren

BUSSUM - Het centrum is een nieuwe winkel in reiskoffers en -tassen rijker. Hugo Fretz opende in april een winkel aan de Nieuwe Brink. Het merk Lojèl is nieuw in Europa.

Fretz is distributeur van het merk en het is zijn eerste winkel. Kleurtjes, het minimale gewicht en een garantie van 10 jaar zouden de koffers moeten onderscheiden van de concurrenten. Koffers vormen het leeuwendeel van de collectie, maar er zijn ook handgemaakte tassen uit Italië voor dames in de winkel te vinden.

Weer rattenplaag in Bussum?

De wethouder kon er gelukkig om lachen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het gaat gelukkig niet om echte ratten, maar om het toneelstuk 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen' dat op de rol van Toneelvereniging Kameleon staat.

De toneelvereniging bracht de voorstelling afgelopen zaterdag op ludieke manier onder de aandacht door een rattenvanger te overhandigen aan wethouder Miriam van Meerten. Hiermee verwees ze naar de rattenplaag van vorig jaar in Bussum. Kaarten voor de voorstelling zijn te bestellen via desireebierman@hotmail.com.

'Van Haat naar Hoop': persoonlijk verhaal en missie

Seconde Nahayo geeft jongeren in haar geboorteland perspectief op een toekomst

Seconde Nahayo. Huilen doet ze niet, ze zet haar verdriet om in daden. Foto: Yvette Geerts

door Yvette de Vries

BUSSUM - De 59-jarige Seconde Nahayo vluchtte in 1997 uit Burundi naar Nederland. Ze overleefde het etnische geweld in haar geboorteland, bouwde een nieuw leven op in Nederland en woont sinds 1999 in Bussum. Morgen geeft ze een lezing met als titel: 'Hutu's en Tutsi's, Van Haat naar Hoop'.

Lezing        

De lezing wordt gegeven in de bibliotheek in Bussum aan het Wilhelminaplantsoen. De Nederlandse (tropen)arts Han le Lobel verzorgt om 20.00 uur een korte inleiding. De presentatie van Seconde Nahayo start om 20.15 uur. De bibliotheek is geopend vanaf 19.30 uur.
Wie deze gratis lezing wil bijwonen kan zich aanmelden via info@bibliotheekgooimeer.nl. Meer informatie: ww.dusabikane.org.

De lezing is haar persoonlijke verhaal en het is de eerste keer dat ze dat op een groter podium vertelt. Nahayo is half Hutu en half Tutsi, maar vooral oorlogskind. Sinds 1965 al bepalen geweld, genocide en angst het straatbeeld in het Afrikaanse land. Ze vertelt over haar vlucht en de rol die ze wil spelen in de toekomst van haar geboorteland. Want ook al heeft ze in Nederland een goed bestaan kunnen opbouwen, haar lot is verbonden met de toekomst van haar geboorteland. "Ik heb het goed hier, maar ik kan niet slapen als het in mijn geboorteland niet goed is", vertelt ze. Ze riep een stichting in het leven: de Stichting Dusabikane, waarmee ze Burundese jongeren door middel van een opleiding weer toekomstperspectief geeft. Het geld dat ze hier inzamelt gaat rechtstreeks naar de toekomst van die jongeren.

Toekomstperspectief
Het eerste project ging van start in augustus. Inmiddels hebben 40 jongeren tussen de 15 en 20 jaar een opleiding tot timmerman, metselaar, naaister en metaalbewerker afgerond. De opleiding bestaat uit een half jaar theorie en een half jaar praktijkbegeleiding. Na de opleiding krijgen ze 'startkapitaal' in de vorm van een naaimachine of gereedschap mee, zodat ze ook echt een bedrijfje kunnen starten. "Ik ging in 2004 voor het eerst terug naar Burundi en zag daar veel kinderen zonder ouders, zonder toekomst. Ik realiseerde mij dat hun enige kans op een toekomst uitzicht is op een beter leven en dat ik die hen moest geven. Als de jongere generatie nu niet geholpen wordt, blijft het een cirkel van conflict."

'Als we jongeren niet helpen blijft het een cirkel van conflict'

"Onderwijs is de sleutel", zegt ze overtuigd. Ze werkt intensief samen met de lokale organisatie AKARARO, die de opleidingen verzorgt. Ze gelooft niet in grootschalig opgezette acties. "De lokale mensen kennen de gemeenschap, ze weten wat er nodig is en kennen de jongeren." Een van de aanleidingen voor de lezing is het weer oplaaiende geweld in Burundi. Nahayo: "Het geweld neemt weer toe sinds vorig jaar de president, na zijn tweede termijn, toch aanbleef." Ze kijkt een beetje weg als ze vertelt over het bloedvergieten. "Elke week worden er 30 jonge mensen vermoord, de president heeft de politie in zijn macht." Hoezeer dit haar ook aangrijpt, ze blijft ver weg van politiek. Gedemonstreerd in Den Haag bij het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ze wel, maar daar blijft het bij. "Ik wil het verhaal neutraal vertellen, mensen laten weten wat er in Burundi aan de hand is." Nahayo heeft dagelijks contact met vrienden en journalisten in Burundi. Zo komt ze aan haar informatie. "Ik hoor elke avond slecht nieuws." Een groot verschil met het etnische geweld tijdens de genocide is wel dat de Hutu's en de Tutsi's niet meer willen vechten. Ze zijn het geweld moe, ze willen bouwen aan een toekomst. Inmiddels is er een tweede, misschien nog wel groter probleem in Burundi bij gekomen: de slechte toegang tot de gezondheidszorg die met name de kwetsbare groepen raakt: jonge kinderen en zwangere vrouwen. De gezondheidszorg stond er al niet te best voor, maar door het oplaaiende geweld neemt het volgens Nahayo nu dramatische vormen aan. Haar stichting heeft nu een tweede missie: het opstarten van basisgezondheidszorg voor kinderen onder vijf jaar en voor zwangere vrouwen.

'Hutu's en Tutsi's willen niet meer vechten, ze zijn het geweld moe'

De doro wot van Tinbit

door Anthèl Reijnders

Tinbit komt uit Ethiopië en is trots op haar afkomst. Er hangt dan ook een prachtige foto van haar familie aan de muur. Haar roots leiden terug naar de Amhar-stam, die bekendstaat als een wijze en traditionele stam. Zij straalt dan ook als zij haar traditionele Amhar-kleding laat zien. Op de witte katoenen jurk zijn alle versieringen handmatig aangebracht: dagen werk zitten er in deze kostbare jurk.

Om ons iets te laten proeven dat past in deze traditie kookt zij doro wot, een feestelijk gerecht met groenten, kip en ei. Je eet het met injera, een soort pannenkoek. Vroeger zat ze met haar familie op feestdagen samen rond één grote schaal met het geurige gerecht. "Heerlijk rook dat. Je scheurde een stukje van de pannenkoek en schepte daarmee wat eten van de schaal."

Elke stam kent zijn eigen variatie op het gerecht. Echte recepten zijn er niet, want Ethiopiërs koken vooral op gevoel en smaak. Tinbit heeft het gerecht zo goed mogelijk opgeschreven. Hoewel de baktijd, vooral voor de uien, vrij lang is, is het zeker de moeite waard dit gerecht te maken. Tinbit wil in de toekomst graag koken voor feesten en partijen, dus spreek haar gerust aan op de Wereld BBQ.

De Wereld BBQ is op 29 mei, van 15.00 tot 19.00 uur op de Groene Long van Bussum. Het recept van Tinbit vindt u op www.bussumsnieuws.nl.

'De Geluksroute draait om het delen van blije momenten en geluk'

Geluksroute in de planning voor 2 en 3 juli

Heleen, Minet en Gerjanne werken aan de Geluksroute. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De Geluksroute komt naar Naarden en wellicht ook naar Bussum, Muiden en Muiderberg. De initiatiefnemers van het Geluksteam Naarden willen 'happiness' in het weekend van 2 en 3 juli als een olievlek verspreiden. Het idee achter de Geluksroute is volgens Minet Muizelaar simpel: "Leuke mensen, initiatieven en locaties in een stad met elkaar verbinden, op een manier waar mensen energie van krijgen en blij van worden."

'Hier word ik blij van, dit initiatief wil ik naar Naarden brengen'

Geluk zit in kleine dingen, maar vooral geluk delen met andere mensen maakt gelukkig. Vanuit deze overtuiging trekt Minet Muizelaar de kar van het project, samen met haar zus Gerjanne en vriendin Heleen Pel. Op de voordeur van Minet, bewustzijns- en stiltecoach in het dagelijks leven, hangt een sticker 'don't hurry, be happy'. Ze vertelt haar verhaal met een grote glimlach in de voortuin terwijl ze geniet van de zon en een kopje koffie.
De Geluksroute is een landelijk initiatief die bestaat sinds 2012 en al 25 edities door het hele land beleefde. De route kwam bij Minet voor het eerst op haar pad vorig jaar april. Enthousiast begint ze te vertellen: "Ik las hierover op Facebook. Ik besloot zelf als gelukszoeker de route in Apeldoorn te doen. Het was zó leuk en ik werd er heel blij van. Door de hele stad waren mensen die hun passie deelden. Zo gaf iemand een inspirerende lezing over een reis die ze had gemaakt, was er een weggeefwinkel, kon je kennismaken met koken en was er een hand- en voetmassage. Ik dacht direct: hier word ik blij van, dit initiatief wil ik naar Naarden brengen."
Delen is dan ook de rode draad. Aan de Geluksroute kan iedereen belangeloos aan meedoen. "We vragen eigenlijk: waar word jij gelukkig van en wil je dat delen? Er is al zoveel dat gedreven wordt vanuit economisch belang, een initiatief als dit is zo'n mooie tegenbeweging. Geluk en blije momenten delen, mooie ontmoeten creëren, dat is waar het om gaat." Zowel particulieren als ondernemers kunnen als geluksbrengers meedoen aan de Geluksroute. "Iedereen geeft vanuit sociale overwaarde: datgene dat de betreffende persoon in overvloed heeft en graag wil delen." Maar wie zijn de gelukszoekers die de route gaan bezoeken? "Ik denk mensen zoals ik. Die ook bezig zijn met op een andere manier contact te leggen, die bewust bezig zijn met hoe zij in de wereld willen staan en een bijdrage willen leveren aan een mooier wereld."

Het Geluksteam Naarden zelf is ook nog op zoek naar versterking en er wordt gezocht naar mensen die de route willen leiden in Muiden en Bussum
Meer informatie en aanmelden kan op www.geluksroute.nu/editie/naarden.

=De villa in 1925.

Dit schreef Anne Biegel in 1949: Als we de tijd stil zouden kunnen zetten en terug draaien zoals een film, dan zouden de zusters van het Sint Olavshuis aan de Parklaan in Bussum de omgeving van een halve eeuw geleden nauwelijks meer herkennen.

Marie Cremers, de Bussumse schilderes zegt in haar herinneringen, dat ze als jonge beginnelinge les had van Jan Veth in diens villa aan de Parklaan. Die voor onze begrippen rustige jaren aan het begin van de eeuw waren een magneet voor kunstenaars. Woonden er niet ook Kloos, van Eeden, Gorter….?

Doorkijkje.
Hal en trappenhuis.

"Het was een klein gewoon huis aan een zandweg en het stond er vol viooltjes. Ik zie nog de beeldige oranje zijden gordijnen die voor de ramen hingen. Je begrijpt, zo'n felle kleur, dat was iets bijzonders in die tijd."

"Nee, binnen ben ik nooit geweest. Ik had les in het buitenhuis dat in de tuin stond, een houten Marker-huisje. Het is later verplaatst en staat nu aan de Zwarteweg, waar een fietsenmaker het gebruikt. Maar het eigenlijke huis van Veth werd te klein en De Bazel, die het zou verbouwen, zei tegen Veth: "Blijf er maar in wonen, ik bouw er een muur omheen en dan ga ik daarbuiten mijn gang!"

Architect De Bazel was een der groten van toen. Op mij, als kind, maakte zijn fijnbesneden gezicht met de donkere puntbaard en de scherpe ogen achter flikkerende brillenglazen, een onuitwisbare indruk.

Vroeger was 't "Het huis van Jan Veth", nu heet 't in de wandeling "Het Olavshuis". En de Heilige Olav, de Noorse heilige, aan wie de belangen van zijn volk, dat in de middeleeuwen katholiek was, zijn toevertrouwd, hoopt misschien wel, dat het Olavshuis spoedig te klein wordt. Want dat zou betekenen, dat het werk in Noorwegen zich kan uitbreiden!

Anne Biegel in "Uit het land van St. Olav", Jrg 22. April 1949 (ingekort).

'Met biologische bloeier haal je heel ecosysteem in huis'

Belangstelling voor biologisch tuinieren groeit

Veel mensen slaan aan het biologisch tuinieren, dus Intratuin helpt een handje met een ruim eco-assortiment. Foto: Intratuin Foto: Intratuin

De interesse voor biologisch tuinieren groeit. Zo'n 38% van de Nederlandse huishoudens geeft aan in de toekomst te willen kiezen voor een biologische tuin. Reden voor Intratuin om het assortiment biologisch gekweekte bloeiers, zaden, bollen en biologische aarde & mest dit voorjaar flink uit te breiden. "Wie een biologische bloeier koopt, neemt in feite een heel ecosysteem mee naar huis."

Biologisch tuinieren gaat wat Intratuin betreft wel verder dan alleen de aanschaf van een biologisch gekweekt zaadje of plantje. "De uitdaging is om een natuurlijk evenwicht in je tuin te bereiken met uitsluitend natuurlijke middelen. Maar daarvoor moet je diezelfde natuur wel z'n werk laten doen, zonder chemische gewasbescherming of kunstmest", legt Peter Paul Kleinbussink uit, algemeen directeur van Intratuin. "We willen biologisch tuinieren voor alle tuinliefhebbers bereikbaar maken, maar daarbij hoort behalve de producten, ook duidelijke voorlichting. Wij moeten bijvoorbeeld uitleggen dat je op onze biologische rozen een sluipwespje kunt aantreffen. En dat zo'n beestje hóórt op die plant, want het is een natuurlijke bestrijder van bladluis. Wie een biologische bloeier koopt, neemt feitelijk een heel ecosysteem mee naar huis."

Zo'n beestje hóórt op de plant

Aanleg en onderhoud van een biologische (moes)tuin is leuk en - met wat extra aandacht - relatief eenvoudig. Voor de basis gebruik je bijvoorbeeld organische meststof, biologische (moestuin)grond of biologische kruidengrond. Die bevat voeding voor drie tot vier maanden. Ook diertjes horen in de biologische tuin. Nectarplanten als het blauwe druifje, sneeuwklokje, anemoon, tulp, krokus of hyacint trekken bijen, hommels en vlinders aan, die daarmee zorgen voor de bevruchting van je bloeiers. En heb je last van engerlingen, emelten, larven of een taxuskever? Neem dan aaltjes als natuurlijke bestrijder: die zijn dol op deze plaaginsecten. En als wieden of schoffelen lastig is, is een onkruidverbrander een zeer effectieve natuurlijke bestrijder. Kleinbussink: "Je moet ons 'Intratuin BIO-concept' zien als een kleine bijdrage aan een betere wereld. Een wereld waarin we zuinig zijn op het milieu en op elkaar. We hopen dat we het mensen hiermee makkelijker maken om aan een biologische tuin te beginnen."

Open huis in Brediushoeve Naarden

NAARDEN - Aan de Oud Blaricummerweg 34 in Naarden verrijst Villa Brediushoeve, in landelijke stijl ontworpen en bestaande uit zes ruime en luxueuze appartementen. Op zaterdag 21 mei is er een open huis van 10.00 tot 13.00 uur. Er zijn nog 2 appartementen beschikbaar.

Tijdens het open huis is al een uitstekende indruk te krijgen van alle geneugten van deze imposante villa en idyllische omgeving. De ruimte, de grandeur én de privacy zullen meteen opvallen. De oplevering zal in oktober zijn. De kozijnen zijn al geplaatst en binnenkort start het rietdekken van de fraaie kap.

De grootste woning in de villa meet 170 vierkante meter en is nog beschikbaar. Dit appartement is gelegen op de vierde etage. De vraagprijs is 625.000 euro vrij op naam. Op de vijfde verdieping is de tweede nog beschikbare woning te vinden: 147 vierkante meter ruim en vrij op naam voor 595.000 euro. De appartementen zijn allemaal op het zuiden georiënteerd. Van de vier overige appartementen zijn er drie definitief verkocht en is er één onder optie.

Nieuw gezicht in 't Gooi

Foto: Voorma en Walch

Een nieuw gezicht binnen de organisatie van Voorma en Walch Makelaars in het Gooi: Marie-Louise Blom gaat zich als registermakelaar en registertaxateur bezighouden met de dagelijkse leiding van het kantoor in Naarden-Vesting.

Samen met de vertrouwde medewerksters Monique Hussem en Petra Niehaus zorgt zij voor de verkoop, verhuur, aankoop en taxatie. Marie-Louise Blom is zelf woonachtig in Naarden en al vele jaren werkzaam in de makelaardij binnen het Gooi. Zij beschikt over een brok werkervaring en is uitermate bekend met haar werkgebied.

Vertrouwen naar
nieuw record

De Eigen Huis Marktindicator die het consumentenvertrouwen in de woningmarkt weergeeft, steeg in april tot 118 punten.

Dat is 2 punten meer dan in de voorgaande maand en de hoogste stand sinds de introductie 12 jaar geleden. Aanjager van het positieve consumentsentiment is vooral de lage rentestand.

Aanwinst voor elk interieur

De Zamioculcas is de Woonplant van de Maand juni. Supermakkelijk in de verzorging en een aanwinst voor elk interieur.

Wonen met allure

Start bouw deelplan De Blaricummermeent

Het officiële startsein voor de bouw van de eerste woningen in deelplan C2/C3.

BLARICUM - Alweer feest in De Blaricummermeent. De bouw van de eerste woningen in deelplan C2/C3 is gestart. Wethouder Anne-Marie Kennis gaf het officiële startsein, geholpen door de kinderen van de kopers uit het project Allure XL Blaricum fase 5 en 6.

Door het trekken aan een touw werd de met lucht en ballonnen gevulde champagnefles ontkurkt en dwarrelden tientallen ballonnen de lucht in.

De woningwijk tussen Blaricum, Huizen en het Gooimeer begint steeds meer vorm te krijgen. Vele gezinnen hebben inmiddels gekozen voor de nieuwe wijk met zeer gevarieerde woningbouw. Binnen een jaar zal de nu nog kale vlakte van deelplan C2/C3 bebouwd zijn en sieren prachtige huizen de Blaricumse horizon.

Compliment

De wethouder is tevreden over de voortgang en complimenteerde ontwikkelaar De Realisatie over de voortvarende aanpak en het prachtige ontwerp van de woningen.

Allure is een concept van De Realisatie dat staat voor groots en luxe wonen in een huis dat echt heel compleet wordt opgeleverd.

Alleen de prijs is
on-Goois

De woningen hebben een inhoud van maar liefst 500 m³ en de woonoppervlaktes lopen uiteen van 141 tot 147 m². Wie hier woont, leeft in stijl en kan elke dag volop genieten van een zee aan ruimte en een heerlijk grote tuin op het zuiden of westen. Er is eigenlijk maar één ding on-Goois aan Allure XL en dat is de prijs. Alle woningen in het plan zijn verkocht.

De Blaricummermeent

De Blaricummermeent is een van de meest ambitieuze dorpsuitbreidingen van Nederland. Gerenommeerde stedenbouwkundige bureaus zijn bij de landschappelijke inrichting van het gebied betrokken. Met respect voor de historie en waarden van Blaricum zijn de plannen uitgewerkt. Het resultaat: een prachtige eigentijdse woonwijk die past bij de intieme sfeer van Blaricum en toch een geheel eigen gezicht heeft.

Column

Opgeruimd

De woningmarkt trekt weer aan. Dat heeft u vast gelezen in de media. Bij ons op kantoor is dat ook duidelijk merkbaar. Zeker door het aantal aankopen dat wij mogen begeleiden. Ik word daar blij van. Dat is waar makelen om gaat. Verkopen en aankopen, in welke volgorde dan ook, en zo mensen aan hun droomhuis helpen of hun huis eerst verkopen om zo die stap te kunnen maken. Maar door de krapte in een bepaalde prijsklasse is ook de spanning weer merkbaar. Je moet er weer snel bij zijn om het maar zo te zeggen en dat resulteert in vlot schakelen. Gelukkig hebben de makelaarskantoren onderling een goede relatie en daardoor loont het absoluut om een aankoopmakelaar in te schakelen. De ouderwetse inschrijvingen komen zelfs weer voor!

In een eerdere column vertelde ik u al eens over het belang van een opgeruimd huis. Kijkers realiseren zich soms volgens mij alleen niet altijd hoeveel voeten het in de aarde heeft om een huis, zeker als er ook kinderen woonachtig zijn, 's morgens tijdens het 'spitsuur' keurig achter te laten. Het is dan dus ook niet altijd mogelijk om op dezelfde dag te bezichtigen als verkopers daar geen rekening mee hebben gehouden, want het vergt nogal wat! Het kan natuurlijk gebeuren dat een bezichtiging op dezelfde dag onverhoopt door de kijker wordt afgebeld.

Toen we laatst echter zo'n telefoontje kregen een halfuur voor de afspraak waren we op kantoor echter wel enigszins geïrriteerd, om het maar zachtjes uit te drukken. En niet om persoonlijke redenen, maar wel omdat wij ons terdege realiseren wat onze opdrachtgever had moeten voorbereiden om ons binnen te laten met de potentiële koper. Mijn secretaresse vroeg keurig naar de reden van de annulering en het antwoord was dat meneer 'toch echt zal moeten werken om überhaupt een huis te kunnen kopen'. Tja, als je 'ze' dan nog moet verdienen...

Anti-inbraaktips voor de zomer

Nog een tip: alleen raampjes open als u thuis bent. Foto: Marieke van Veen

Mooi weer, open ramen, vakantietijd... de inbrekers liggen weer op de loer. Hier tips van de politie om de kans op inbraken te verkleinen.

* Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.

* Uw sleutels buiten verstoppen is niet handig. deurmat en bloempot zijn geen 'geheime' plaatsen.

* Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).

* Zorg dat u geen grote hoeveelheid geld in huis hebt. Berg waardevolle papieren en sieraden goed op in een kluisje of huur bijvoorbeeld een bankkluisje.

* Zorg voor voldoende verlichting om uw woning.

* Zorg dat er geen ladders, containers of zaken bij uw woning staan die het makkelijk maken naar binnen te klimmen.

* Breng als u op vakantie gaat uw buren op de hoogte, zij kunnen een oogje in het zeil houden en ervoor zorgen dat uw woning er 'bewoond' uitziet (geen post achter de voordeur, af en toe gordijnen openen en sluiten).

Erik en Minoek, aangenaam!

Erik en Minoek vormen samen de backoffice en regelen bij Van Trigt Makelaars alle administratieve zaken.

Het leukste aan jullie vak?
"Het leuke van dit werk is dat het heel afwisselend is: van het maken van brochures tot koopaktes, en er is veel persoonlijk contact met klanten. Omdat ons kantoor in het centrum van Huizen ligt, lopen de mensen makkelijk bij ons binnen."

Hoe ziet jullie droomhuis eruit?
"Iedere ochtend zien we, voor de markt uit, de woningen die nieuw in de verkoop zijn gekomen. Dan bekijken we de foto's en soms dromen we dan een beetje weg."

Hebben jullie nog iets leuks of bijzonders meegemaakt afgelopen tijd?
"Op kantoor is het meestal erg gezellig en we hebben een hoop lol met onze makelaars, Robert en Rick. Het is vooral leuk als de klanten ons komen bedanken en speciaal gebak of bloemen meenemen. De laatste tijd hebben we niet te klagen."

Bedrijven

Naast de Blaricummermeent verrijst BusinessPark27, voor kantoren en bedrijfsruimtes op een zichtlocatie langs de A27. Binnenkort start daar de bouw van het gebouw Het Hoofdkwartier. De eerste units zijn reeds verkocht.

250 m2 vol 2e hands, retro antiek & brocante! Open op vrijd. & zat. 10.00-17.00 uur Koninginneweg 66, K'hoef www.inboedelsenzo.nl

Workshop Tarot! Meer info op mijn Facebook: Enjoy of via mail: praktijk-irmaschoppers@kpnplanet.nl

VACATURE CUSTOMER SUPPORT De supportafdeling van online boekhoud leverancier Asperion is op zoek naar een nieuwe servicegerichte collega met boekhoudkundige ervaring. Zie: www.asperion.nl/vacature

Parkeerplaats nodig? Opslag? Huur een garage ! Bussum omgeving Schil Zuid West / Centrum € 125 p.mnd 06-10399790

Grando Keukens & Bad H'sum zoekt allround monteurs. contact en cv naar martindewinter@grando.nl

Gedipl. Provoet pedicure komt bij u thuis € 27 ook zat. en 's avonds. Tel.035-7634737 - 06-26728721

Medisch Pedicure Esther Loodema Braun, voor alle Cosmetische en Medische Voeten. Rembrandtlaan 56 1412 JR Naarden. Mob. 06-57422370. www.bernycure.nl. Traplift aanwezig. Een afspraak is ook mogelijk op zaterdag. Niet ambulant

Op zoek naar een unieke locatie om bijv. een feestje, diner of reünie te organiseren? Huur nu onze Kook-studio in Naarden, Geschikt voor 25 - 100 pers. Tel: 035-6782791 | www.gooische-kookstudio.nl

GARAGES TE HUUR. Bussum, Lijsterlaan; Naarden, Keverdijk. € 130,- per gar. per maand. Tel. 06-53504070

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! voor expats en organisaties. Interhouse Hilversum 035-303 13 20 www.interhouse.nl

21 MEI VAN 11.00 TOT 13.00 UUR OPEN DAG 45+SERVICEFLAT ZANDBERGEN AMERSFOORTSESTRAATWEG 90, NAARDEN info: www.45plus-serviceflatzandbergen.nl

Naaimachine Reparatie alle merken. Van Huissteden Koestraat 29 tel.: 033-4637774 Amersfoort. Ons contactadres: Marion Fournituren Nieuwe Brink 1-3 Bussum tel.: 035-5339692

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Vrouw zoekt werk in de huishouding en strijkwerk e.t.c 7 jaar ervaring met goed refs.Mevr Heidi 10 euro p/u Tel-06-31081920

Oppas gezocht voor onze 4 kinderen (2, 3, 4 en 6 jaar oud) voor 2 dagen per week bij ons thuis in Weesp. Voorkeur voor dinsdag en donderdag van 7.30 tot 17.30 uur. Tel: 06-21581944

Versa Welzijn "Administratie voor Elkaar" en Formulierenspreekuur samen in één spreekuur. Elke donderdag inloopspreekuur van 10 - 12 uur in Uit Wijk, Dr. Schaepmanlaan 10, Bussum. U kunt langskomen voor hulp bij uw administratie, met formulieren, reageren op woningen bij Woningnet, digitaal opvragen van bankafschriften voor uitkeringsinstanties. Kom langs en neem uw administratie mee! Informatie: Tineke van der Tol en Wilma Post. 035-6911251

Heeft u geen tijd voor het strijken van uw wasgoed en huis onderhoud? Ik heb tijd voor u. Ik ben betrouwbaar met veel ervaring. Tel.: 06-417046721. Goede ref. in het Gooi!

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. Goodkinds taxiservices
tel.: 06-26984855

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Tevens Woning-Ontruiming. Kijk op www.inboedelsenzo.nl

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-.
Tel.: 035-8870159

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766