NaarderNieuws

23 november 2016

NaarderNieuws 23 november 2016


Naarden loopt uit voor de Sint

Naarden loopt uit voor de intocht. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Ook dit jaar wisten duizenden mensen weer dat de mooiste intocht van het land in Naarden-Vesting wordt gehouden. Sinterklaas laat weten dat hij het idee had dat het zelfs drukker was dan andere jaren. Vele inwoners hadden zich dan ook tot het uiterste ingezet voor een warm welkom.
Het publiek stond zoals altijd rijendik rondom de Nieuwe Haven in afwachting van de goedheiligman. Gelukkig waren er al muziekpieten en een stuntpiet vooruitgestuurd, waardoor de tijd voorbijvloog. Met vuurwerk in de hand en een paar meter boven het water wist deze piet met zijn flyboard de menigte goed te vermaken. Daarna kwamen vele kleine bootje de haven in varen. Sommige boten zaten bomvol muziekpieten of pieten die graag de boot heel hard heen en weer aan het bewegen waren. De ouders en kinderen zongen ondertussen zo hard ze konden. Wethouder Miriam van Meerten stond in de tent de Sint al op te wachten om hem officieel te verwelkomen.
Daarna begon de feestelijke intocht. De prachtig versierde karren van de scholen uit Naarden zagen er geweldig uit. De muziek klonk erg gezellig en het publiek langs de kant kon er geen genoeg van krijgen. Er werd gezongen en gedanst. High fives werden uitgedeeld en pieten deelden pepernoten uit.
Lees verder op pagina 17.

Overlast hangjeugd vanavond besproken

GOOISE MEREN - Er wordt vanavond (woensdag) door de gemeente gesproken over hoe overlast van hangjeugd wordt aangepakt. De zogenoemde thema-avond is voor bewoners, gemeenteraadsleden en andere betrokkenen.

Er wordt onder meer gesproken over hoe er om wordt gegaan met klachten, of dat werkt en wat er nog beter kan. Naast verantwoordelijk wethouder Gerben Stuik zijn er ook jongerenwerkers en de jeugdagent aanwezig.
Grote groepen met hangjongeren zorgen elk jaar weer voor problemen. Vooral als het goed weer is en het 's avonds langer licht blijft nemen de klachten weer toe. Bussum kent een paar vaste plekken waar jongeren vaak rondhangen, zoals het veldje aan de Slochterenlaan, De Zandzee en het centrum. In Naarden wordt het Ministerpark genoemd. In 2014 werden 392 klachten ingediend en in 2015 waren er 410 meldingen. Dit jaar zijn er tot en met september 402 klachten geweest.
De thema-avond is vanavond om 20.15 uur op het Stadskantoor in Naarden.

Sweijen en Van Wees terug

GOOISE MEREN - Raadsleden René Sweijen en Han van Wees keren terug op hun raadszetel. Dat hebben ze de burgemeester laten weten.

De twee GOP'ers deden afgelopen maand een stapje terug na het gerommel binnen hun partij. Sweijen en Van Wees zullen terugkeren als 'raadslid zonder partij-aanduiding'. Ze zullen niet namens de Gooise Ouderen Partij het woord voeren, maar treden wel gezamenlijk op.

5482

euro haalden de 66 collectanten van het Diabetes Fonds op in Naarden dit jaar

Weerbericht

Droog en rustig herfstweer, geleidelijk iets kouder.
Na het waaiweer van afgelopen zondag komt de atmosfeer snel tot rust. De stormdepressie heeft plaats gemaakt voor een zone van hoge luchtdruk boven West- en Noord-Europa. De as van het hogedrukgebied ligt vrijwel over onze omgeving. Dat brengt rustige en droge condities. Het wordt iets kouder met vaak overheersend lage bewolking, soms wat zon en lokaal mist.

Donderdag + vrijdag
Voor donderdag wordt droog weer verwacht. Er is vrij veel bewolking, maar af en toe kan de zon door de bewolking prikken. Het wordt 8 graden. In de nacht naar vrijdag daalt het kwik tot 2 à 3 graden met lokaal kans op mist. Overdag is het droog met veel bewolking. Plaatselijk kan het wat opklaren. Het wordt 7 graden. Er waait beide dagen een matige noordoostenwind.

Het weekeinde
Ook in het weekeinde blijft het naar verwachting onverminderd droog. Zowel zaterdag als zondag kan het overwegend bewolkt zijn, maar lokaal maakt wat zonneschijn ook een kans. Het kan in de nacht en ochtend plaatselijk nevelig of mistig zijn. Bij een zwakke tot matige noordoostenwind wordt het circa 6 graden. In de nacht bestaat kans op vorst aan de grond.

Weetje
Afgelopen zondag hadden we de eerste herfststorm van het jaar. Het was tevens een zware storm omdat het bij IJmuiden een uur lang windkracht 10 was. Niet in elke herfst stormt het. Sinds 1981 kwam het in zeven herfstseizoenen niet tot storm. De vorige zware storm was in de zomer, op 25 juli 2015. De winter telt trouwens twee keer zo veel stormen als de herfst.

Te mooi om waar te zijn

Zo vlak voor het begin van de dure cadeaumaand is een stukje over zilver wel op zijn plaats. Soms is het te mooi om waar te zijn. Oppassen geblazen!

Harry ken ik inmiddels al jaren. Hij woont op de Hilversumse Meent en we zien elkaar dagelijks vroeg bij de Appie. Let wel, het is niet 'onze' Harry van de natuurfoto´s, maar gewoon een andere. Deze is trouw lezer van BussumsNieuws en van mijn column. En nu dacht deze Harry dat ik hem wel kon helpen met het verkopen van een prachtige cassette met 14 schitterende munten van goed zilver. Weliswaar replica's van oude en bestaande munten, maar alles zag er fantastisch verzorgd uit. Goed gepresenteerd in een mahoniehouten kistje en munt voor munt geseald in een doorschijnend plastic houdertje. In numismatische termen 'in mint condition' of zelfs 'uncirculated'. In 2003 gekocht voor om en nabij de 700 euro. Niet bedoeld als belegging, maar puur voor het mooie. En nu leven we eind 2016 en voor Harry tijd om de cassette, die al een paar jaar naar de zolder was verbannen, maar eens te verkopen. En die opdracht kreeg ik. Tegen een kleine vergoeding. Ik had goede hoop er nog een leuk bedrag voor te krijgen. Maar eenmaal op Marktplaats bleek er niemand trek in te hebben. Na veel heen en weer geleur bij kennissen en vaklui, kwam de aap vlug uit de mouw. De hele bups van 14 stuks was alleen maar tegen de zilverprijs te verkopen. Opbrengst ongeveer 140 euro. Tel uit je winst!

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman en 19.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar Vesper; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 26/11 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Gezinsviering pastor N. de Gooijer; ma. 28/11 19.30 u. Adventoverweging
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. M. van der Velden
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB West W. de Zwijger College 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion W. de Zwijger College 08.55 u. ds. J.L.W. Koppenhol en 17.00 u. ds. I. Hoornaar
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. H.J. Siebrand
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. I. Hörst
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. Werkgroep liturgie
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit en 19.00 u. KerkAnders
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Gezinsdienst; do. 01/12 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Uitgelezen boek

Villeroy & Boch 250 Jahren

Een kwart-millennium Europese industriegeschiedenis 1748-1998, luidt in het Duits de ondertitel. En dat is het ook.

Hoe het bedrijf zich ontwikkelde wordt duidelijk gemaakt, mede aan de hand van wat er in de wereld er omheen gebeurde. Velen hebben een servies, sanitair of tegels van dit bedrijf. In dit mooie overzichtsboek staan prachtige afbeeldingen van het aardewerk, porselein, tegels, mozaïeken en glas wat deze beroemde firma gedurende een lange periode maakte. Vooral de generaties Boch krijgen veel ruimte in het boek. Anna en Eugène Boch waren eind 19e, begin 20e eeuw verdienstelijke schilders. In het boek staan diverse werken van hen afgebeeld. Veel kunstenaars ontwierpen ook voor Villeroy & Boch. Op de afbeelding een Jugendstil-vaas.

Het boek is door het bedrijf uitgegeven en niet in de handel geweest. Gebonden boek, 192 pagina's, met vele afbeeldingen in zwartwit en in kleur van zowel unica's als serieproducten. Kunst en toegepaste kunst. Concept en tekst: Rainer Desens. Vormgeving: Liebchen+Liebchen. Als nieuw!

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 20 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Supermarkt

Een supermarkt op de Kerkstraat gaat voor problemen zorgen. Ik woon al jaren in de omgeving van Scapino en weet nog heel goed dat daar een Albert Heijn heeft gezeten. Overlast is er nooit geweest en zal er nooit zijn naar mijn idee. De heren Ben de Veth en Kees Flink denken dat zij alles weten over Bussum. Zij denken te kunnen bepalen wat de gemeente moet doen. Leegstand van winkels is uiteraard een groot probleem, net als de woningnood. De gemeente kan beter naar al haar inwoners luisteren dan naar twee mensen die denken dat ze alle wijsheid in pacht hebben.

Jan H., Bussum

Vanaf zondag 27 november zendt GooiTV de volgende programma's uit:

- RegioHub gaat deze week over een fitnesstest voor 65-plussers.

- In TV Magazine o.a. beelden van Bussum uit de jaren 60 van de vorige eeuw, Pampus Muiden en kort nieuws uit de regio.

- In De Tafel van Tjako zijn o.a. te gast: Maurits Wijzenbeek en Cees van der Poel over de Cantate op de Brink; Joop van Goozen, dirigent NSF-koor, en een kort muzikaal voorproefje van het Van Lennep Kwartet.

Vogelgriep: De Pluimgraaf en 't Mouwtje gesloten

Kinderboerderijen nemen het zekere voor het onzekere

Tot nader order gaan de hekken op slot. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

NAARDEN/BUSSUM - Tot er meer bekend is over de gevaren mogen er geen bezoekers het terrein op: de Naardense en Bussumse kinderboerderijen De Pluimgraaf en 't Mouwtje houden vooralsnog hun deuren gesloten vanwege de vogelgriep. "Een forse maatregel, maar we nemen het zekere voor het onzekere", zegt Chantal Calis van De Gooise Ark.

Eerder deze maand werd in heel Nederland alarm geslagen vanwege met vogelgriep besmette vogels.

Vogelhospitaal in Naarden gaat nog wel 'gewoon' open

De stap om de deuren vooralsnog op slot te doen werd afgelopen woensdag genomen. "Er gelden momenteel verscherpte maatregelen vanwege de vogelgriep", vertelt Calis. "Dat betekent dat we wel open mogen, maar alle vogels moeten ophokken en bezoekers op enkele meters afstand moeten houden. Dat geeft veel gedoe, omdat we dan een groot deel van de kinderboerderijen moeten afzetten. Dat maakt het voor de bezoekers ook vervelend. Mede daarom hebben we besloten alles op slot te doen, tot we meer weten."

De Pluimgraaf en 't Mouwtje hebben normaal gesproken meerdere soorten vogels rondlopen. "Het gaat goed met ze", weet Calis zeker. "We hebben alleen maar gezonde vogels. We letten nu extra goed op ze, vooralsnog gaat dat ook goed. Hoewel we dus voor bezoekers onze deuren gesloten houden, mogen de verzorgers gewoon langskomen om de beesten te voeren en te checken. Dat doen we vanzelfsprekend elke dag."

Het gebeurde de afgelopen jaren wel vaker dat De Pluimgraaf en 't Mouwtje op slot moesten vanwege de vogelgriep. Het heeft vele gevolgen. "Het zet elke keer weer alles op z'n kop. We moeten heel veel maatregelen nemen. Het kost ons geld en je moet je ook voorstellen dat we een groot deel van onze medewerkers moeten afbellen, omdat alleen afgestudeerde verzorgers het terrein op mogen. De laatste keer dat er vogelgriep geconstateerd werd kregen we wel te horen tot wanneer de verscherpte maatregelen zouden gelden. Dat werd dan wel steeds opgeschoven, maar je had een beetje houvast. Nu hebben we echt geen flauw benul. We hopen snel meer te weten en weer mensen te kunnen verwelkomen."

Vogelhospitaal 'gewoon' open
Terwijl de kinderboerderijen hun deuren dus noodgedwongen gesloten houden, gaat het Vogelhospitaal Naarden wel 'gewoon' open.

Vogels met vogelgriep heeft het Vogelhospitaal niet, maar kampt wel met de gevolgen ervan. "Er gelden voor ons eveneens verscherpte maatregelen", vertelt beheerder Eric Bruining. "We moeten al onze vogels ophokken en daardoor wordt het ook steeds drukker omdat er wel nieuwe zieke vogels gebracht worden."

Medewerkers van het Vogelhospitaal mogen niet zomaar het terrein op. "We moeten onszelf helemaal schoonmaken als we aankomen en weer vertrekken. Daarmee voorkomen we dat we eventuele besmetting verspreiden. Datzelfde moeten we doen voor onze bezoekers, dus ze mogen slechts op een bepaald deel van het complex komen. Een zieke vogel brengen kan dus nog wel, graag zelfs, maar het is allemaal net wat ingewikkelder dan normaal. Dat maakt het vervelend, maar niet onoverkomelijk. We hopen natuurlijk wel dat alles snel weer achter de rug is."

Gemeente staat open om te helpen

GOOISE MEREN - De gemeente Gooise Meren staat open om andere gemeenten te helpen als daar behoefte aan is. Het gaat dan om samenwerken, want fuseren is voor Gooise Meren nog een brug te ver.

Dat valt te concluderen aan de hand van de standpunten van de gemeente over de toekomst van de Gooi- en Vechtstreek. De raad praat hier woensdag (vanavond) over. Aanleiding is het recent verschenen rapport over de toekomst van de regio waarin staat dat er op termijn drie grote gemeenten in de Gooi en Vechtstreek moeten ontstaan zodat de bestuurskracht groter wordt.

Gooise Meren is momenteel de tweede gemeente in de regio. Daarom vindt ze het haar taak om kleinere buurgemeenten te helpen en kennis te delen. Dit gebeurt onder andere al met Weesp.

Telefoon gestolen

BUSSUM - Vooralsnog onbekende daders hebben een week geleden een bezoeker van het Bastion hotel bij Bussum-Zuid bestolen. Dat meldt de politie.

De telefoon werd gestolen uit een tas of een jaszak vanaf een hotelkamer. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de zaak.

Sint heeft kapper én slaapkamer in Naarden

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Sinterklaas is in Naarden en dus kun je hem zomaar tegen het lijf lopen. Eerder deze week was de goedheiligman al bij Manuela te gast in kapsalon Men Only aan de Evert de Bruinstraat. Daar liet hij zijn baard weer netjes trimmen.
Ook logeert Sint dit jaar wederom in het Nederlands Vestingmuseum. Sinterklaas is hier nog tot en met 4 december te bezoeken op woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur. De entree bedraagt € 3,50.

Polo van der Putt

IT-advocaat, 44 jaar

Waar kom je graag?
"Naarder Eng en Naarden-Vesting."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Het nieuws dat het spoor ondergronds gaat."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Boeken kopen."

En met een miljoen?
"Een klein deel opmaken aan leuke dingen (vakantie/auto) en de rest opzij zetten voor onze 3 kinderen."

Favoriete muziek?
"Van opera tot foute commerciële synthesizerpop uit de jaren 80 en de Jeugd van Tegenwoordig."

Favoriete film?
"Ik denk dat ik 'Kings of Pastry' het meest heb gezien; die toewijding! En het in elkaar vallen van het spektakelstuk blijft hartslagverhogend."

Welk boek lees je?
"'The Moors Account' van Laila Lalami, een fascinerend boek over de Spaanse conquistadores."

Goed gesprek?
"Met de minister-president, over hoe de successen en uitdagingen van de Nederlandse maatschappij en Europa beter geëtaleerd kunnen worden, om zo de saamhorigheid binnen Nederland te vergroten."

Een dag de burgemeester?
"Dan zorg ik voor meer voetbal- en hockeyvelden voor de jeugd."

Wie verdient er volgens jou een pluim?
"De trainers van de trimhockeyteams bij hockeyclub Gooische. Bij trimhockey wordt fanatiek gehockeyd, maar dan doordeweeks. De trainers slagen erin om alle verschillende hockeyers beter te laten spelen en het plezier in het spel te vergroten."

Wat is jouw ideale vrije dag?
"Op stap met mijn gezin. Bijvoorbeeld naar een museum, een wandeling door de natuur, een aangeklede borrel en de krant, en uit eten."

Jongerenkoor Gideonsbende houdt zondag een reünie

Oud-leden gezocht

Het koor in 1988.

NAARDEN - Jongerenkoor Gideonsbende houdt zondag 27 november een reünie. Het koor werd opgericht in de jaren zeventig en wil nu zijn oud-leden bij elkaar brengen.

Het koor werd destijds opgericht vanuit de Protestantse Gemeente. Bijzonder aan het koor was dat er ook een combo aan verbonden was. In zijn hoogtijdagen had het koor 62 leden. Het koor heeft in veel verschillende kerken in de omgeving gezongen, waaronder de Grote Kerk, de Witte Kerk en de Katholieke kerk in Naarden, maar ook in het Loyd Hotel (jeugdgevangenis) in Amsterdam. Door het steeds afnemende ledental werd het koor in 2000 opgeheven. Toen het koor 15 jaar bestond heeft een aantal oud-koorleden een nieuw koor opgericht: Déjà Vu.
De reünie is zondag vanaf 13.00 uur in de Witte Kerk aan de Koningin Wilhelminalaan. Kosten bedragen 5 euro en aanmelden kan via gideonsbende.reunie@gmail.com. Om 16.00 uur is een sing-a-long die voor iedereen toegankelijk is. Meer info: www.facebook.com/gideonsbende.reunie.

Van de lezers

Ook reageren op het nieuws? Mail naar redactie@naardernieuws.nl

De gemeente, lees ik in NaarderNieuws (16/11), trekt geen geld uit voor schoolzwemmen. Hier zien we een van de consequenties van de zo idealistische VVD-verkiezingsleuze 'Goed wonen, lage lasten': Reinier en Frederik mogen van hun ouders op zwemles, maar Ahmed en Kevin kunnen verzuipen.

Paul van Tongeren, Naarden

Ferry net buiten de prijzen

NAARDEN - Alles wat zwemmer Ferry Weertman het afgelopen jaar aanraakte leek goud te worden, maar de grappigste naam heeft de Naarder olympiër dan weer niet. Weertman is vierde geworden bij de 'faamnaam'-verkiezing van Radio 538.

De populaire radiozender zocht namen die je ook anders kunt interpreteren. Zo kun je de naam van Ferry Weertman ook lezen als 'Very Weird, man'. Zwemster Ranomi Kromowidjojo, de vriendin van Ferry, vond het grappig genoeg om de naam van haar vriendje ook door te geven.

De beste faamnaam was trouwens de naam Kenny Boeijen, gevolgd door Marie Juana en Loek Out.

Viering in Andreaskerk

NAARDEN - Tijdens de verbouwing van de Andreaskerk wordt op 30 november een klein feestje gevierd. Het is de naamdag van de apostel Andreas.

De kerk wordt momenteel verbouwd tot concertzaal, maar toch wil de stichting die dit in gang heeft gezet, de Robert F.W. Bruinsma Stichting, deze naamdag niet voorbij laten gaan.

Voorzitter Hankie Bruinsma: "We houden een korte bijeenkomst, een gezellig samenzijn waarbij de buurt welkom is. We vertellen dan ook wat over de voortgang van de verbouwing." De viering vindt waarschijnlijk plaats in de hal van de kerk, maar Bruinsma hoopt dat het zelfs in de kerkzaal kan.

Leerlingen door nieuwe Wet werk en zekerheid naar huis gestuurd

Directeur Proceon: 'Het is een hele domme wet'

De nieuwe flexwet werkt averechts, zo blijkt uit navraag bij diverse scholen in Bussum en Naarden. Foto: Christian Pfeiffer

door Yvette de Vries

BUSSUM / NAARDEN - Leerlingen van een Bussumse school zijn de afgelopen weken al twee keer naar huis gestuurd omdat er geen vervanger was voor een zieke leerkracht. Dit heeft alles te maken met de Wet werk en zekerheid, waarvan de gevolgen nu duidelijk worden. Het betekent dat in de praktijk leerkrachten, kinderen en ouders hier de dupe van worden. Een rondje langs verschillende basisscholen in Bussum en Naarden levert overal dezelfde reacties op: dit is een slechte wet die averechts werkt.

Bij de Juliana Daltonschool werden de afgelopen periode al tot twee keer toe leerlingen naar huis gestuurd. Een vervanger kon er niet meer geregeld worden. Grote boosdoener is volgens de directeur van de school, Jeanne de Vaal, de nieuwe regeling. In het kort betekent die namelijk dat als een school of overkoepelend orgaan, zoals een stichting van scholen, meerdere keren binnen een half jaar een beroep doet op dezelfde invaller deze automatisch een contract aangeboden moet krijgen. In het meest extreme geval kan dat al na drie keer een dag invallen het geval zijn.

'Wij noemen het al de Wet werk en onzekerheid'

Tweemaster
De Juliana Daltonschool uit Bussum is niet de enige school waar ze zich zorgen maken. Ook De Tweemaster uit Naarden voelt de gevolgen. Klassen naar huis gestuurd hebben ze nog niet. Directeur Chris Heersink: "Wij noemen het al de Wet werk en onzekerheid." Hij ziet de hele wet als een groot probleem. Tot nu heeft de school nog kunnen bouwen op de bereidwilligheid van het vaste personeel. "Die kunnen af en toe invallen, maar het verhoogt natuurlijk ook de werkdruk." Volgens hem betekent het ook dat de school juist minder vaak invalkrachten inhuurt dan in de oude situatie. Een averechtse werking dus.

Even verderop in Bussum, bij De Hoeksteen, zijn er ook nog geen leerlingen naar huis gestuurd. Die school put uit eigen parttimeleerkrachten om zieke collega's te vervangen.

'Pool van invallers is snel opgedroogd of ze voldoen niet aan eisen'

Proceon
De Stichting Proceon, met vijf scholen in Naarden en Bussum, noemt het een situatie die niet wenselijk is. Onder deze stichting vallen De Brandsmaschool, de Julianaschool Kwartellaan, de Zonnewijzer, de Rehobothschool en ook de Juliana Daltonschool. Niek de Kruif, directeur van Proceon: "Je staat als school met de rug tegen de muur. Maar we gaan kijken hoe we het probleem gaan tackelen. Meer mensen aannemen is geen optie, de scholen hebben de laatste tijd al moeten inkrimpen." De Kruif is van mening dat met de wet precies het tegenovergestelde bereikt wordt van wat ooit de bedoeling was. Het idee dat eronder ligt - het versterken van de positie van flexwerkers - is prachtig volgens hem, maar de kinderen zijn nu de dupe en ook de invallers zelf. "Het is een hele domme wet", concludeert hij.

De Kruif heeft met collega's al zwaar geprotesteerd tegen de wet, maar het heeft volgens hem tot nu toe weinig uitgehaald. "We kijken naar creatieve oplossingen, zoals het aanstellen van onderwijsassistenten of een andere indeling van groepen. Zonder die wet hadden we voldoende invallers gehad, maar ook invallers zijn de dupe. Die komen minder aan het werk."

PiO

Veel scholen maken gebruik van het PiO. Op deze pool voor invalleerkrachten doen in totaal 342 basisscholen met 76.000 leerlingen een beroep. Het PiO voorzag de problemen al en werkt daarom met een soort piepsysteem. Heeft een invalkracht het maximumaantal keren bereikt, dan geldt er een stop. "We proberen zo veel mogelijk mensen aan het werk te houden, maar je bent bezig met het rondslingeren van mensen."

'Geen kaartenbakje'
De Katholieke Montessorischool Bussum heeft ook geen goed woord over voor de nieuwe wet. Directeur Roland Boom: "Het is natuurlijk een groot probleem. In het verleden had ik een kaartenbakje met onder andere mensen die hier hadden gewerkt. Die kon ik dan bellen om een dagje in te vallen."
Nu moet ook Boom een detacheerder bellen en moet dan maar afwachten wie hij toebedeeld krijgt en daar is hij niet blij mee. "Ouders en leerlingen vinden het juist prettig als ze weten wie er voor de klas komt te staan als invaller en het jaagt ook de kosten omhoog. We hebben gelukkig wel een laag ziekteverzuim, maar er is al wel een extra bedrag in de begroting opgenomen om onze leerlingen goed onderwijs te kunnen blijven geven." Boom is wel heel stellig als het gaat om klassen naar huis sturen. "Dat gaan we niet doen. Er zijn veel manieren om dat te voorkomen. We hebben bijvoorbeeld standaardlijsten om de leerlingen over de andere klassen - in totaal dertien - te verdelen."

Openbaar
De openbare scholen vallen nu nog buiten schot. Leerkrachten van deze scholen zijn ambtenaar en daar gelden nu nog andere regels voor. De Eerste Kamer heeft onlangs wel een wet aangenomen die daar verandering in kan brengen.
De openbare scholen zoals de Comeniusschool, de Koningin Emmaschool en de Godelindeschool hebben nu een eigen invalpool die bestaat uit leerkrachten die al in dienst zijn.

Jeanne de Vaal van de Juliana Daltonschool ziet nog een ander probleem, namelijk de kwaliteit van de invallers. "De spoeling van invallers is dun, de pool is snel opgedroogd of ze voldoen niet aan de eisen." Ze benadrukt wel dat er tot nu toe nog geen hele groepen naar huis zijn gestuurd. "Voor de leerlingen die niet naar huis konden wordt op school iets geregeld." Volgens haar zijn vooral de kinderen en leerkrachten de dupe. "Leerkrachten lopen te lang door als ze ziek zijn." Inmiddels heeft er wel overleg plaatsgevonden tussen verschillende professionele partijen. Een oplossing is er nog niet. Volgens De Vaal gaan ze binnenkort ook met een aantal ouders van de school over de problematiek sparren.

Een woordvoerder van de Stichting Basisonderwijs Gooi en Vechtstreek laat weten dat zij nog geen grote problemen hebben. Bovendien vallen zij onder de regeling voor openbare scholen. Tot nu toe maken ze nog gebruik van een eigen pool voor vervanging bij ziekte. In dat clubje zit totaal 5fte, maar ook dat is natuurlijk beperkt. Onder de stichting vallen de Comeniusschool, de Godelindeschool en de Emmaschool. Van het PiO, een regionale pool voor invalkrachten, wordt door deze stichting sporadisch gebruikgemaakt.

Feestelijke cadeaus die vrouwen steunen op weg naar zelfstandigheid

Tesselschade Arbeid Adelt wil verjongen

Inez en Manon laten wat voorbeelden zien van wat ze zullen verkopen. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

NAARDEN - Een hippe sinterklaasslinger, een geborduurd mutsje in de vorm van een aardbei, een knuffel in vrolijke kleuren of een gastenhanddoekje met rendieren erop. De collectie handwerk in de winkel van Tesselschade Arbeid Adelt (TAA) is heel uiteenlopend. Komend weekend wordt een flink deel ingepakt en verkocht tijdens de jaarlijkse verkoopmarkt op Kasteel Groeneveld in Baarn.

Het winkeltje van TAA, helemaal aan het eind van de Kloosterstraat in Naarden, verkoopt uniek handwerk dat ten goede komt aan het ondersteunen van vrouwen in hun economische zelfstandigheid. "We zitten hier wat uit de loop, maar we krijgen wel hele leuke reacties van de mensen", vertelt de enthousiaste winkelmedewerkster Inez van der Hijden.

Inez van der Hijden: 'We willen een beetje voor elkaar zorgen'

Samen met voorzitter Manon Teeuwen treffen we hun op maandag in het witte winkeltje. "We hebben dit pand nu een jaar of vijftien. Vanuit hier regelen we de verkoop van zelfgemaakt handwerk voor de hele regio."

Verjonging
De dames vertellen dat TAA een wat oubollig imago heeft. "Ook zijn veel van de leden 60 jaar of ouder." En dus vinden de dames het tijd voor verjonging. Inez probeert daar al in de collectie een slag mee te maken. "We hebben veel typisch TAA-werk zoals de merklap met de geboortedatum erop geborduurd. Maar nu laten we ook kussentjes maken met vrolijke designs waar we de naam van het kind op kunnen borduren. Ook hebben we nieuwe kerstproducten en bijvoorbeeld vlotte badcapejes voor kinderen met daarop een zwembroekje. We selecteren andere stoffen en ontwerpen die we vervolgens door de handwerksters laten maken."
Voorzitter Manon is met haar 41 jaar een van de jongere leden. "Ik kende TAA van vroeger en ook mijn ouders hebben zich altijd maatschappelijk ingezet. Zelf vind ik dat ook belangrijk om te doen. Ik weet dat veel mensen van mijn leeftijd met jonge kinderen het druk hebben, maar wat extra hulp in de vereniging is erg welkom. Bovendien is het erg leuk om te doen", vertelt ze.

TAA is een landelijke vereniging die vanuit Naarden de afdeling Gooi en Vechtstreek bestiert. Ze hebben handwerksters die werkjes maken omdat ze het leuk vinden, maar ook dames die hier wat geld mee kunnen verdienen omdat ze het nodig hebben. Met de verkoop ondersteunen ze vrouwen die niet zelf hun studie kunnen betalen. Inez: "Wij willen een beetje voor elkaar zorgen. Landelijk worden 127 vrouwen en lokaal 3 dames gesteund. We helpen de beroepsopleiding te betalen van bijvoorbeeld vrouwen die jong getrouwd zijn geweest, geen opleiding hebben en zijn gescheiden. Maar het gaat ook om vluchtelingen. Vaak zijn het vrouwen die de studentenleeftijd voorbij zijn en dus niet bij de overheid kunnen aankloppen. Ze weten ons vaak via de opleiding te vinden."

TAA houdt komende vrijdag (11.00 tot 17.00 uur) en zaterdag (11.00 tot 16.00 uur) haar jaarlijkse verkoop in kasteel Groeneveld in Baarn. De markt is te vinden op de eerste verdieping van het kasteel en is gratis toegankelijk.

De winkel aan de Kloosterstraat 43 is geopend van woensdag tot en met vrijdag (10.00 tot 16.00 uur) en op zaterdag (12.00 tot 16.00 uur).
Daarnaast heeft TAA een kraam tijdens de kerstmarkt op 10 december in Naarden-Vesting.

'We hadden elkaar 55 jaar niet gezien'

Weerzien van de zesde klas Comeniusschool uit 1961

De zesde klas in 1961.

NAARDEN - Na 55 jaar is afgelopen zondag de zesde klas, ofwel groep 8, van de Comeniusschool in Naarden voor het eerst weer bijeengekomen. De reünie vond plaats in Oud Valkeveen, waar toentertijd menig schoolreisje naartoe ging. Het werd een heel bijzondere dag vol opmerkelijke levensverhalen en herinneringen.

Voor de meesten was het in 1961 dat ze elkaar voor het laatst hadden gezien. Het werd een bijzondere ontmoeting van mensen die zonder uitzondering 66 en 67 jaar oud zijn. De meesten zijn met pensioen en inmiddels opa's en oma's. Ongeveer 20 procent van de club is nog wel aan het werk.

Zoeken naar leerlingen
Er ging een half jaar voorbereiding aan de reünie vooraf. De grootste klus was om alle 50 leerlingen, in die tijd een niet ongebruikelijk aantal, te vinden. Er is veel gemaild en gebeld om iedereen op de hoogte te brengen.

De meeste reacties waren erg positief, alhoewel er ook mensen niet wilden komen. Bijvoorbeeld omdat ze er geen behoefte aan hadden of omdat dit te veel emotionele herinneringen naar boven bracht.

De kleintjes van toen zijn nu allemaal 66 of 67 jaar oud.

Verhuisd
Het bleek dat zeven klasgenoten inmiddels waren overleden. Acht waren verhinderd omdat ze te ver weg wonen. Zo wonen er voormalige klasgenoten tegenwoordig in Thailand en Amerika. Maar er waren ook klasgenoten die weliswaar in Europa woonden, maar toch de moeite hadden genomen om vanuit Frankrijk, Engeland en België de trip richting Oud Valkeveen te maken.

Met meester Verrier
Uiteindelijk waren er 28 klasgenoten aanwezig. Vier van hen wonen nog steeds in Naarden en één in Bussum.

Onder de aanwezigen was ook Jan Verrier (80), indertijd meester in de derde klas. Hij werd gevonden via de tuindersvereniging Keverdijk. Verrier was eerst gymleraar op de Comeniusschool, later leerkracht en decaan op de Ministerpark Mavo. Verrier kon de vele herinneringen van de leerlingen aanvullen met die vanuit zijn positie als leerkracht.

Het programma nam een volledige dag in beslag. Na zeven uur waren de reünisten nog steeds niet uitgepraat over alle herinneringen aan een gezamenlijke historie. Aan de hand van foto's, poëziealbums, liedjes – er was zelfs een echt schoollied in die tijd - en verhalen, kwam de schoolgeschiedenis weer tot leven. Oude vriendschappen herleefden en er zijn zelfs al weer plannen voor een volgende reünie: over vijf jaar als de meeste oud-leerlingen de 70 zijn gepasseerd.

Herinneringsboek
Als aandenken aan de reünie is er een herinneringsboek in de maak met levensgeschiedenissen, herinneringen, oude en nieuwe foto's en de geschiedenis van de Comeniusschool. Een boek over de levens van klasgenoten die in 1961 afscheid van elkaar namen en die elkaar na meer dan vijftig jaar weer terugvonden. Een naslagwerk vol persoonlijke verhalen.

13 / 28

Ontdek het Weegschaalmuseum met de Boodschappenplusbus. Foto: Bob Awick

donderdag 24 november

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

Wijkcoach

Bibliotheek Bussum 10.30 uur

Wijkcoach Centrum en Spiegel Bibliotheek Bussum. Wekelijks inloopspreekuur van 10.30 tot 12.00 uur. Aanspreekpunt voor vragen, ideeën en zorgen.

Macula Café

Het Trefpunt 14.00 uur

Voorlichting voor slechtzienden in het zalencentrum Trefpunt van de Verlosserkerk aan de Ceintuurbaan in Bussum. Ditmaal geeft Joop Sanders voorlichting over het gebruik van iPad en iPhone in geval van slechtziendheid.

Selamat Makan Hilversum

BoodschappenPlusBus 16.00 uur

Genieten van de Indonesische keuken en thuis worden gehaald en gebracht. Tel. 035-7504192.

Open Eettafel

WOC De Palmpit 17.30 uur

Vers bereide maaltijd. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Lezing Carel ter Linden

Koningskamer 20.00 uur

Wat doe ik hier in Godsnaam? Een boek van Carel ter Linden met een persoonlijke benadering van het christelijk geloof. Meer informatie: www.koningskamer.nl.

vrijdag 25 november

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

Voor beginners en gevorderden.

Creativiteitsgroep 4 t/m 7 jaar

Scan 13.30 uur

De creativiteitsgroep van de SCAN is iedere vrijdagmiddag van 13.30 uur tot 14.45 uur. Het is inloop, dus kom als je zin hebt om te knutselen. Kosten: € 2,40 per keer.

Bingo

Uit-Wijk 14.00 uur

Voor € 7,50 worden er 5 bingorondes gespeeld waar mooie prijzen mee te winnen zijn. Daarna is er nog een hoofdprijsronde voor € 2,50. Koffie, thee en lekkere hapjes zijn bij de prijs inbegrepen. Kom gezellig meedoen!

Spelletjesmiddag

WOC De Palmpit 14.00 uur

Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld.

Mondharmonica

WOC De Palmpit 14.00 uur

Zelf muziek maken op de mondharmonica. Neem je instrument mee en doe mee.

Thema-maaltijd

WOC De Palmpit 17.30 uur

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 organiseert wederom een themamaaltijd i.s.m. keurslager Hoegema van winkelcentrum Koekoeklaan. Dit keer een wildavond met carpaccio van hertenrookvlees, hazenpeper, rode kool met appeltjes en aardappelpuree. Aanvang 17.30 uur. Kosten € 10,- (incl. één consumptie). Aanmelden tel. 035-693 87 86. Maximaal 35 personen.

Kinderbingo

Wijkcentrum Achter de linde 19.00 uur

Voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Kosten 5 rondes voor 5 euro (inclusief een glaasje ranja). Duurt tot 21.00 uur.

30+ club

Scan Wijkcentrum 20.00 uur

Elke laatste vrijdag van de maand wordt er voor buurtbewoners onder het genot van een hapje en drankje (voor eigen rekening) een gezellige avond gehouden. Iedereen vanaf 30 jaar is welkom op vrijdag 25 november van 20.00 uur tot 24.00 uur. In het SCAN-gebouw aan de M. Kampsstraat 3, Naarden. In de maand november is er een activiteit met als thema 'Kerst'. Kosten zijn € 5,- p.p. Opgeven via Lydia-scan@hotmail.com.

zaterdag 26 november

Inloop

WOC De Palmpit 10.00 uur

Samen koffie drinken.

Cadeautjesmarkt

Scan Wijkcentrum 11.00 uur tot 15.00 uur

Er is voor iedereen wel iets leuks te koop. Van creatief tot curieus. Er zijn ook nog tafels beschikbaar. Voor meer informatie: 035-6943262.

Concert in de Domkerk

BoodschappenPlusBus 13.00 uur

Zaterdagmiddag concert in de Domkerk Utrecht met werken van Mozart. U wordt thuis gehaald en gebracht. Tel: 035-7504192

Marsepeinen figuren maken

Bakkerij Van Breemen 14.00 uur

Leer van een balletje marsepein een figuur naar eigen wens te maken. Kosten incl. materiaal € 20,-. Voor meer info en opgave www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Requiem Mozart

Grote Kerk Naarden 20.00 uur

Requiem van Mozart in Grote Kerk van Naarden. UItvoering: Cov Excelsior uit Huizen. Programma: Te Deum, Vesperae Solennes de confessore en Requiem, alle van Mozart. Dirigent: Toon de Graaf. Toegangsprijs € 27,50. Reserveren via www.covexcelsior.nl of bel 06-520 52026. Kaarten worden op de avond ook in de hal van de kerk verkocht.

zondag 27 november

Limes Live

Restaurant Limes 14.30 uur

Hedendaagjes jazz met Trio Bob Roos. Gratis toegang.

Sinterklaas knutsel/filmdag

Scan Wijkcentrum 10.00 uur tot 15.30 uur.

Kinderen kunnen in de ochtend komen knutselen. Tussen de middag samen eten, daarna een film. Thema is 'Sinterklaas'. Kosten € 6,- voor de hele dag met lunch of € 2,20 per dagdeel.

Weegschaalmuseum Naarden + lunch

BoodschappenPlusBus 12.00 uur

Het ontstaan van de geschiedenis van meten en wegen te zien in het IJKkantoor. Daarna een lunch. U wordt thuis gehaald en gebracht. Tel. 035-7504192.

Het Limelight Quartet

WOC Bellefleur 14.30 uur

Het Limelight Quartet speelt in informele sfeer een licht programma met muziek uit het 78-toerentijdperk. Muziek zoals die gespeeld werd in salons, theaters, restaurants, cabarets en cinema van de jaren 1920-1940. Toegang € 4,- per persoon, inclusief 1 x thee of koffie. Adres: Wijkontmoetingscentrum Bellefleur Mackaylaan 11 in Naarden.

Bingo

WOC De Palmpit 14.30 uur

Entree: € 4,-.

maandag 28 november

ANBO Busdagtocht

Het Trefpunt 10.00 uur

De sluitingsdatum voor de kerstbustocht op 15 december is 29 november. Bij onvoldoende deelname moet de bus worden geannuleerd. De reis gaat naar de Orchideehoeve met kerstmarkt en kaarsjesavond en begint om 10.00 uur in Huizen en stopt op veel punten in Bussum. Inlichtingen bij Hannie (035-5258205) of Lucie (035-5255652).

Wijkcoach

WOC De Palmpit 10.00 uur

Informatie: 06-38626299.

Yoga

WOC Spieghelwijck 10.15 uur

ANBO Senioren Café

Brasserie Stokjes en Lepel 10.15 uur

Open eettafel

WOC De Palmpit 17.30 uur

Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

dinsdag 29 november

Avond over Auguste Rodin in Naarden

Bibliotheek Naarden 20.00 uur

Zoals vaker gebeurde in de geschiedenis van de kunst werd het werk van Auguste Rodin niet altijd met open armen ontvangen. En zoals ook vaker wordt hij tegenwoordig gezien als een genie en een van Frankrijks grootste beeldhouwers ooit. Entree € 12,50. Leden van de bibliotheek betalen € 10,-. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de balie van de bibliotheek in Naarden, reserveren kan via 035-6943280 of www.bibliotheekgooienmeer.nl.

woensdag 30 november

Sinterklaas zwemfeest

De Zandzee 10.00 uur tot 12.00 uur

Sint & Piet brengen een bezoek aan Sportcentrum de Zandzee.

Fietstocht met WOC Bellefleur

WOC Bellefleur 10.00 uur

De lengte van de tocht is max. 35 km. Neem een lunchpakket mee. Info: 06-39 63 46 84.

Spreekuur DigiTaalhuis Gooi

Bibliotheek Bussum 14.00 uur tot 16.00 uur

Bij inloopspreekuur DigiTaalhuis Gooi kunt u met al uw vragen over het aanbod aan cursussen en activiteiten op het gebied van het leren van taal en digitale vaardigheden in het Gooi terecht. Ook worden taalvrijwilligers gezocht.

Jeu-de-boules

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Versa vrijwillgerscentrale

*Het Goois Toneel zoekt decorbouwers voor het maken van decors voor een toneelstuk. Daarnaast worden spelende leden gevraagd.

*Vluchtelingenwerk Gooise Meren zoekt een maatschappelijk begeleider om vluchtelingen te helpen zelf hun weg te leren vinden in de Nederlandse samenleving, voor vier uur per week.

*Versa Vrijwillige Thuishulp Muiden-Muiderberg zoekt een klusjesman voor het bieden van hulp bij klussen in huis.

*Wereldwinkel Bussum zoekt een medewerker om een dagdeel in de winkel te werken.

Op de knieën voor het Laarzenpad

Foto: Natuurmonumenten

NAARDEN - Maar liefst tien jaar hebben vrijwilligers van Natuurmonumenten gewerkt aan het laarzenpad. Hans Wagner en Henk Schipper hebben op hun knieën 6,5 kilometer aan vlonders neergelegd in het drassige gebied. Het was een pittig karwei, waarbij de planken het moerasbos ingesjouwd moesten worden of via een bootje werden vervoerd. "Ik ben heel blij dat iedereen er nu weer veilig kan wandelen en kan genieten van de natuur hier", aldus Schipper. Het pad is aangelegd om de wandeling makkelijker te maken.

Gemeenteraad past vergaderschema aan

GOOISE MEREN - De gemeenteraad van Gooise Meren gaat vanaf volgend jaar nog maar eens per drie weken vergaderen.

Dat plan heeft het gemeentebestuur, er wordt deze week over gesproken door de gemeenteraadsleden.
De gemeenteraad vergadert nu nog eens per twee weken, maar dat gaat dus veranderen. Daar wordt onder meer voor gekozen zodat alle zaken met meer zorg behandeld kunnen worden door de raad en dat burgers alles beter kunnen volgen.
Vergadermodel
De gemeente heeft de afgelopen weken geëvalueerd hoe het gaat met vergaderen.

Er wordt al elf maanden gewerkt met een ander vergadermodel. Volgens de gemeente loopt dat goed.

JOS/Water-graafsmeer knikkert SDO uit beker

BUSSUM - Er werd volop gestreden en er waren genoeg kansen, maar er komt geen volgende bekerronde voor de voetballers van SDO. De Bussumers verloren zondag hun derde ronde-duel tegen het Amsterdamse JOS/Watergraafsmeer: 3-2.

SDO en JOS/Watergraafsmeer trokken vanaf de aftrap ten aanval en dat maakte het duel, ondanks het slechte weer, aangenaam. De twee teams waren aan elkaar gewaagd, maar voor rust was JOS/Watergraafsmeer net even wat feller. Halverwege de eerste helft kwam de ploeg op voorsprong en nog voor rust had de ploeg kansen om de voorsprong verder te verhogen.

Kick scoort
Pas na de 2-0, vlak na rust, kwam SDO een stuk beter voor de dag. Er werd beter gevoetbald en met twee goals van de jonge Kick van Aelst kon SDO het duel weer spannend maken.

SDO probeerde het laatste half uur alles te geven om nog op 3-3 te komen, zelfs doelman Dion Thomas stormde nog mee naar voren, maar zonder succes.

Modezaak geprobeerd open te breken

BUSSUM - Enkele mannen hebben afgelopen zondag geprobeerd een modezaak aan de Nassaulaan geprobeerd open te breken. Dat meldt de politie.

De daders probeerden 's nachts aan de achterkant het pand te forceren. Toen het alarm afging, sloegen de mannen op de vlucht. Ze hebben geen spullen mee kunnen nemen.

Er wordt nog naar de daders gezocht. Agenten hopen dat buurtbewoners of anderen meer weten van het voorval. Bellen met de politie kan op 0900-8844.

Gereedschap gestolen

NAARDEN - Vooralsnog onbekende daders hebben afgelopen week een loods op Golfbaan Naarderbos opengebroken. Dat meldt de politie.

De daders namen enkele tuinbouwmachines mee waarmee de golfbaan onderhouden wordt. Er wordt nog naar ze gezocht.

17 / 28

Sint: 'Een mooi feest vol dansende en zingende grote en kleine mensen'

Met duizenden langs de kant. Foto's: Bob Awick

NAARDEN - De intocht in Naarden afgelopen zaterdag trok weer duizenden mensen naar de Vesting.

Men had geluk dat het weer meezat. Het bleef droog en het waaide niet al te hard. Rijendik genoten de bezoekers van het feest. Eerst langs de haven, daarna met de rijtocht in de binnenstad en tot slot het feest in de Grote Kerk. Sinterklaas laat weten dat hij het drukker vond dan andere jaren en dat hij genoten heeft. "Het was een mooi feest en ik zag overal dansende en zingende grote en kleine mensen."

Coole stuntpiet.
'Striphelden' was dit jaar het thema.
De rijtocht door de Vesting.
De pieten waren dit jaar extra vrolijk.
Boten vol pieten in de haven.
Sinterklaas op het podium met de wethouder.

Bib Gourmand opnieuw voor Faulk

'Dit heeft ons erg verrast'

Menno heeft het weer voor elkaar. Archieffoto: Bob Awick

BUSSUM - Een feestje voor Restaurant Faulk: het restaurant aan de Herenstraat heeft weer de Bib Gourmand van Michelin ontvangen. "Dat heeft ons heel erg verrast", zegt restauranthouder Menno van der Valk.

Restaurant Faulk kreeg de afgelopen twee jaar eveneens de Bib Gourmand, waarmee restaurants met een 'unieke prijs-kwaliteitverhouding' worden beloond. Maar deze keer kwam het meer onverwacht dan de afgelopen jaren.
"We hebben afgelopen voorjaar ons concept veranderd. We hadden naast onze kaart een 3-gangenmenu van 35 euro, helemaal waar de Bib Gourmand voor staat. Nu hebben we een 4-gangensharemenu met zeven gerechten voor 40 euro. En à la carte hebben we allemaal gerechtjes tot een bedrag van 15 euro. Doorgaans kom je dan ook op een totaalbedrag van ongeveer 35 euro uit. Heel wat anders, daarom hadden we niet verwacht dat ze het zo al zouden oppakken."

Chef-kok Van der Valk over de vermelding: "We hebben vanzelfsprekend een flesje bubbels opengetrokken. Het was dan ook een enorme eer om weer een Bib Gourmand te ontvangen."

Shoppen voor aanstaande ouders

Voor de eerste keer samen ondernemen; de zussen hebben er zin in. Foto: Monica de Vries

BUSSUM - De twee zussen Adelina en Amelia trokken de stoute schoenen aan. Deze zomer openden zij een winkel aan de Herenstraat in Bussum: een babyboetiek met de naam Le Petit B.B.

Volgens Adelina kunnen ouders voor hun kroost, van pasgeboren baby tot peuters van een jaar of drie, er voor bijna alles terecht. Van hele babykamers, kleding, de eerste schoentjes tot kraamcadeaus en verzorgingsproducten. Zelfs inbakerdoeken liggen in het schap. De naam van de winkel hebben ze overigens niet zelf gekozen. Deze is, samen met onder meer de inboedel, overgenomen van een winkel uit Amstelveen. Adelina: "Veel klanten van die winkel komen nu naar Bussum. Daarnaast weten steeds meer mensen ons te vinden en binnenkort gaat ook de webshop live."

De zussen, die voor het eerst samen aan het ondernemen zijn, hebben er veel zin in. Adelina heeft als verloskundige ook wel enige affiniteit met een groot deel van de doelgroep. Daarnaast zijn ze allebei moeder van jonge kinderen. Enthousiast vertelt ze dat ze ook een deel van hun omzet aan goede doelen schenken. "We willen iets maatschappelijks doen en hebben vijf doelen uitgekozen die wij een warm hart toedragen. Iedereen die iets bij ons koopt mag aangeven naar welk goed doel hun voorkeur uitgaat." Een gewoonte die ze van hun ouders hebben overgenomen.

Uit de Historie van Bussum en omgeving

Boedelbeschrijving.

Het ledekant van Van Gogh

Een paar weken geleden haalde een bericht de voorpagina: het beroemde ledikant van Vincent van Gogh zou misschien in Boxmeer kunnen staan. In 1945 meegegeven met een gift van de Larense bevolking aan de noodlijdende bewoners van Arnhem en omgeving.

Jo Bonger, oma Van Gogh, Vincent Willem.
Villa Helma.

Onderdeel van de berichtgeving was de reconstructie van de route die het houten bed gevolgd zou zijn richting Rozenlaantje 12 te Laren (het woonhuis van ingenieur V.W. van Gogh). Tezamen met de verdere inboedel van diens moeder Jo van Gogh-Bonger vanuit Arles via Parijs eerst naar Bussum, daarna naar Amsterdam en tenslotte naar Laren. Het ledikant was ook in Bussum!

Gelukkig beschikken we over een gedetailleerde inventarislijst van het eerste woonhuis van Jo Bonger, en kunnen nakijken of het ledikant inderdaad in haar Pension Helma aan de Koningslaan kan hebben gestaan. De op 26 juni 1891 bij notaris Pieter De Bok gedeponeerde boedelbeschrijving noemt de volgende bedden:

Bovenslaapkamer (westzijde): notenhouten ledekant met springveren matras, kinderbed, kinderwieg

In een kamer daarnaast : ledekant (vurenhout) met springmatras

In eene slaapkamer boven oostzijde: mahoniehouten ledekant

In de volgende slaapkamer: een witwerkers ledekant met kapokmatras

In de kamer der meid: ijzeren ledekant

Wat is een witwerkers-ledikant? Witwerk blijkt blank hout te zijn (vooral vurenhout), een witwerker is een ambachtsman die uit deze houtsoorten meubels maakt.

Er waren dus twee bedden in Pension Helma die in aanmerking komen voor een bijzonder verleden. Het is niet anders, we zullen het met deze onzekerheid moeten doen.

Hans Jonker

[ ] Boedelbeschrijving.

[ ] Jo Bonger, oma Van Gogh, Vincent Willem.

[ ] Villa Helma.

Sociale huurwoningen opgeleverd in Hilversum

Met het planten van een boom zijn de woningen in Anna's Hoeve opgeleverd. Foto: Het Gooi en Omstreken

HILVERSUM - Voor woningcorporatie Het Gooi en Omstreken was het al even geleden dat zij sociale huurwoningen opleverde. Om precies te zijn tien jaar. Woensdag vond de officiële openingshandeling plaats in de nieuwe wijk Anna's Hoeve.

Het gaat om 38 eengezinswoningen. De eerste bewoners zijn al gesetteld. Zij ontvingen de sleutel van hun nieuwe huis in oktober. Wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok en Maarten van Gessel, directeur van Het Gooi en Omstreken, plantten vorige week een boom. Daarmee zijn de huizen officieel opgeleverd. Tevens was er een buurtdiner geregeld.

Gezinnen

De woningcorporatie laat weten dat de belangstelling enorm groot was. In totaal reageerden 1.866 mensen via WoningNet. Alle nieuwe bewoners, veelal gezinnen, zijn doorstromers uit Hilversum. Volgens Het Gooi en Omstreken laten zij een een sociale huurwoning achter. "Een goede samenwerking tussen gemeente Hilversum, Het Gooi en Omstreken en Nikkels Bouwbedrijf heeft ervoor gezorgd dat de woningen twee jaar na het eerste bestuursbesluit al zijn opgeleverd", meldt de corporatie verder nog.

Sociale of betaalbare huur- of koopwoningen zijn in deze regio schaars - en ook nog eens onevenredig verdeeld over de gemeenten. Bijbouwen in dit segment blijkt uiterst lastig. Marktpartijen kiezen liever voor duurdere segmenten, vaak ook nodig om een bouwproject überhaupt van de grond te krijgen. Gemeenten proberen altijd toch nog wat betaalbaars af te dwingen. Tegelijkertijd zijn woningcorporaties gebonden aan (nieuwe) regels voor projectontwikkeling en dat maakt investeringen in betaalbare woningen lastig.

Verdelen

Om de woningen zo eerlijk mogelijk te verdelen hebben gemeenten en corporaties in deze regio afspraken gemaakt en regels opgesteld. In de Gooi en Vechtstreek worden woningen verdeeld via één aanbodsysteem. Dit betekent dat iedereen zelf kan reageren op beschikbare woningen die aansluiten bij de persoonlijke woonwensen. De woningen die nu te huur zijn, staan bij Woningaanbod.

Kleurtje

Foto: Histor


Het is niet paars, het is niet grijs, het is dorade! 'Warm violet-grijs' is een betere omschrijving. Hoe dan ook: dorade is door Histor uitgekozen als de Kleur van het Jaar 2017. Naast wit en roze voelt dorade als paars en in combinatie met poederkleuren ontstaat een stijlvol, sereen palet. Kortom: dorade heeft vele kanten.

Lifestyle van de rijken

Tentoonstelling Interieur & Lifestyle op De Haar. Foto: Kasteel de Haar Utrecht

Tip van GooisWoonNieuws: de expositie Interieur & Lifestyle op De Haar op Kasteel de Haar.

Te zien zijn de originele ontwerptekeningen van meesterarchitect Pierre Cuypers, afkomstig uit de collectie van Het Nieuwe Instituut. De tentoonstelling staat ook stil bij de clash tussen de Gotische stijl van Cuypers en de style Rothschild die door de puissantrijke barones Hélène de Rothschild in een aantal kamers is doorgevoerd. Gastconservator Barbara Laan, architectuurhistoricus en publicist over interieur-historische onderwerpen, stelde de tentoonstelling samen. Ruim 20.000 bezoekers hebben de tentoonstelling al bezocht. Nog te zien t/m 15 december.

Boompje


We kunnen een boom opzetten over decoratie in december, maar we houden het nu even bij dit kleine sparretje. Sfeervol als toevoeging van je interieur in de feestmaand. Vijftig centimeter hoog, meer niet, in een leuke pot. Hup, klaar. Of wie weet als vervanging van zijn grote broer. Zet hem op een lichte plek.

Stijging


Bestaande koopwoningen waren in oktober 5,6 procent duurder dan in oktober 2015. Deze toename is wat kleiner dan in augustus en september. In augustus is met 6 procent de hoogste prijsstijging in 14 jaar genoteerd. Sinds juni 2013 is sprake van een stijgende trend van de woningprijzen. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Verkoop Weespersluis start in eerste kwartaal 2017

De verkoop van de eerste woningen in Weespersluis, het nieuwbouwproject ten noorden van het Weesper NS-station, start volgens planning in het eerste kwartaal van 2017.

Het woningaanbod in dit deelplan bestaat uit eengezinswoningen, twee-onder-een-kapwoningen en enkele vrije kavels. De eerste 200 woningen die in verkoop gaan, staan in Lanenrijk. Dit gebied heeft een tuinstadkarakter, met woningen aan een laan of in een hof in een parkachtige omgeving. De woonoppervlaktes variëren van circa 90 tot circa 200 vierkante meter. Op Weespersluis.nl staat een impressie.

Overstap


Vorig jaar stapte een recordaantal mensen over van energieleverancier. Dit jaar wordt dat record misschien wel weer gebroken. Want steeds meer consumenten vinden hun weg in het switchen, om zo te profiteren van goedkopere tarieven of andere voordelen. Sites als Energieswitcher en Simpelswitch bieden overzicht.

Nederland wordt aardgasvrij, maar hoe koken we dan?

Stijlvolle gaspitten in de keuken. Ze zijn niet veilig voor het klimaatverdrag.

Hoe zou jouw woning eruitzien zonder de voorzieningen die draaien op aardgas? Misschien is het handig daar toch een voorstelling van te maken, want een 'aardgasvrij' Nederland komt dichterbij.

Bijna honderd partijen ondertekenden eind oktober het manifest 'Aan de slag met wonen zonder aardgas'. Hiermee geven ze concreet aan te beginnen met de transitie naar een aardgasvrij gebouwde omgeving. Het manifest is aangeboden aan minister-president Mark Rutte en staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma.

Er is sprake van een revolutie: een ingrijpend gevolg van het klimaatakkoord van Parijs is dat Nederland stopt met het gebruik van aardgas in de gebouwde omgeving. Gemeenten, provincies, energiebedrijven, netbeheerders, milieuorganisaties en lokale energie-initiatieven grijpen deze verandering aan om gezamenlijk de verduurzaming van Nederland te versnellen. De partijen kunnen samen vanaf 2030 een CO2-reductie van ruim 5 megaton per jaar realiseren.

Grote veranderingen
in huis

Maar nu terug naar onze woningen. Wat betekent dit voor thuis? Koken, douchen, centrale verwarming? Hoe doen we dat zonder gas? Als je daar nu nog geen antwoord op weet, dan sta je niet alleen. Op dit moment is 86 procent van de Nederlanders nog niet op de hoogte van de noodzaak om te stoppen met het gebruik van aardgas. De website hierverwarmt.nl geeft antwoord op alle vragen. Zo lezen we onder meer: "Er zijn verschillende manieren om je huis te verwarmen: via een aansluiting op een warmtenet, met elektrische of gecombineerde oplossingen, ook wel 'hybride' oplossingen genoemd, of door aardgas te vervangen door het duurzame biogas. Voor koken is inductie de meest logische oplossing."

Gooi en Vechtstreek

Het aardgasverbruik in de Gooi en Vechtstreek is stevig. Op de verbruikskaart op hierverwarmt.nl zien we grote delen van onze regio in de hoogste regionen zitten. In Laren, Blaricum, grote delen van Huizen en bepaalde wijken van Hilversum is het gemiddelde aardgasverbruik meer dan 2500 kubieke meter per jaar. Dan doen ze het in Bussum, Naarden, Muiden en Weesp rustiger aan: 1500 tot 2000 kubieke meter gemiddeld.

Nieuw en oud

Amsterdam maakte bekend dat nieuwe woonwijken niet meer op gas worden aangesloten en bijvoorbeeld van stadswarmte of andere alternatieven gaan profiteren. De komende jaren zullen ook bestaande wijken worden omgezet. In Gooi en Vechtstreek zijn daar nog geen plannen voor.

Zo'n toilet zonder spoelrand, dat is echt ideaal!

Geen randjes met viezigheid meer, een doekje erover en klaar!

Sommige innovaties zijn zo simpel dat je je afvraagt waarom ze niet eerder zijn uitgevonden. Dit geldt ook voor de Sphinx Rimfree, het toilet zonder spoelrand. Dat scheelt viezigheid (onder de randjes) en schoonmaken en is dus veel hygiënischer en prettiger in het dagelijks gebruik. Bijkomend voordeel is dat je minder schoonmaakmiddelen nodig hebt.

Rimfree (een gedeponeerde merknaam) betekent letterlijk 'randloos' en dekt de lading perfect. Het is helemaal wat je je wenst: geen spoelrand, met alle voordelen op het gebied van hygiëne en onderhoudsgemak van dien. De nieuwe waterverdeler leidt het spoelwater in het closet gelijkmatig naar rechts, naar links en direct in de sifon. De geïntegreerde geleiding van de spoelstroom in de waterverdeler zorgt voor een betrouwbare spoeling. Meer is niet nodig.

Doekje erover

Doordat Sphinx Rimfree geen spoelrand heeft, zijn er geen verborgen ruimtes meer. Daardoor is ook de binnenkant van het closet gemakkelijk schoon te houden. Even een doekje erover volstaat. Dat bespaart niet alleen tijd, maar ook water en schoonmaakmiddelen. En dat is goed voor de portemonnee van de gebruiker en voor het milieu. Er is een uitgebreid assortiment van deze Sphinx Rimfree.

Variabele energie duurder

Een variabel energiecontract valt komend jaar waarschijnlijk hoger uit. Energieleverancier Delta kondigt voor volgend jaar een energierekening aan die 20 euro hoger uitvalt.

Het is volgens Delta voor het eerst sinds jaren dat de inkoopprijs van energie stijgt. Dat zit 'm vooral in het gas, dat flink duurder wordt. De elektriciteitsprijzen dalen juist.

De grootste energieleveranciers, Nuon, Essent en Eneco, kunnen nog geen uitspraken doen over de energieprijzen. Ben Woldring, oprichter van vergelijkingswebsite Gaslicht.com, verwacht dat deze bedrijven zich aansluiten bij de aangekondigde wijzigingen van Delta, met de Vereniging Eigen Huis.

Lekker op wollen sokken door het huis (met antislip!)

Foto: SOXS

Voor wie thuis graag op sokken loopt is de winter niet altijd een pretje, want: koude voeten. SOXS biedt een helpende hand en brengt heerlijk warme en hippe geitenwollen sokken. Maar dan wel met een speciale antislip, zodat je niet uitglijdt.

De antislipsokken zijn verkrijgbaar in een versie voor dames en heren. De herensokken hebben onder de voet in het zwart SOXS.co staan. De damessokken hebben onder de voorvoet en de hak een paarse lotusbloem en een bijpassend paars label. De sokken zijn niet alleen fijn om in huis te dragen, ook tijdens een sport zoals yoga zijn ze ideaal. De antislipsokken zijn verkrijgbaar voor € 29,95 per paar en worden geleverd in een luxe geschenkverpakking. Het merk heeft ook comfortabele baby- en kindersokken met antislip.

Tweedeling op koopmarkt

De gemiddelde woningprijs in Gooi en Vechtstreek is in het derde kwartaal toegenomen met 9,5%. Dat is iets hoger dan het landelijk gemiddelde van 7,4%.

In en rond Amsterdam zijn de huizenprijzen harder gestegen. Almere en de gebieden ten oosten van 't Gooi blijven achter bij onze groei. "Er is sprake van een duidelijke tweedeling op de Nederlandse koopwoningmarkt", zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. "De ontwikkelingen in regio's met veel krapte, zoals Amsterdam en een aantal centra van studentensteden, zijn zorgelijk."
Het aantal woningen dat in Nederland te koop staat, neemt steeds sneller af. Halverwege het derde kwartaal 2016 stonden er bij NVM-makelaars ruim 101.000 woningen in aanbod. Dat is 24% minder dan een jaar geleden.

Beginnerscursus Spaans start op 9 januari! Spaans-Bussum verzorgt cursussen en privéles in Bussum. Op 9 januari start een beginnerscursus in WOC de Palmpit. Meer info op
www.spaans-bussum.nl

Tupperware Inloop di 29 nov en di 13 dec van 19.30-21.30 uur. Buurthuis 't Biebeltje, Bovenlangewijnseweg t.o de gymzaal, Huizen. Tel: 06-14982984

BOEKRESTAURATIE KOK Restauratie van o.a. (Staten)bijbels, antiekboek, leesboeken, oma's poeziealbum enz. www.boekbinderijkok.nl Tel. 0346-212672 Dorpsweg 46 3738 CG Maartensdijk Vrijblijvend restauratieadvies!

Te huur voor 1 jaar, gehl gestofrd hoekwoning in Baarn. 2 slaapkm, zolderkm. Te zien op pararius.nl, postcode 3741 EM huisnr 21. Tel 06-52543002

Loodsverkoop 350 m2 zondag 27 nov. 12.00-16.00 Nijverheidswerf 43 Bussum

Vrouw heeft 9 jaar ervaring en zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. Met goede ref. in Naarden-Bussum Mevr. Inge 10 euro p/u. Tel.: 06-31081920

Een stijlvolle deurkrans of een mooie guirlande. Meedoen met een leuke workshop? Kijk op www.sperwershof.nl voor meer informatie. Of bel 035-6561012

Gezocht: lieve, betrouwbare oppas om onze 2 kinderen (meisje 3 jr,jongen 6 jr) naar crèche (Meerpaal) en Rehobothschool te brengen. Op maandag en/of donderdag. Start 7.30u einde 8.45u. Goede verdienste. Interesse? Bel 06-24090587 (bij voorkeur na 19u)

Voor alle AANLEG en ONDERHOUD in uw TUIN, bel: 06-10400788 voor een scherpe prijs

DFS Facilitaire diensten, Voor elke klus een oplossing. Zowel particulieren als bedrijven. Tel. 06-36198050 / 035-7519985 KvK. 59711280

Voor alle klussen in en om het huis: vloeren/ tegelen/schilderen etc - alle reparaties - ruim 20 jaar ervaring - flexibel en betrouwbaar. Voor een vrijblijvende offerte: 06-54623051/ 020-6908997

UW WONING VERHUREN? Verhuur aan expats, organisaties & young professionals INTERHOUSE HILVERSUM verhuurprofessionals & vastgoedbeheer 035-303 13 20 www.interhouse.nl

Garage sale - zat. 26 nov. 10.00 -14.30 Cath.v.Rennesln 15 Bussum. Met o.a. brocante, meubilair, kerstspullen, speelgoed enz.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Sint en Piet de enige echte hebben nog tijd op 3, 4 en 5 dec. Sint komt zich eerst voorstellen zodat u weet wie u in huis haalt. Tel: 06-55973564

Nieuw vrijwilligersproject van Versa Welzijn: het Web-maatje!!! Een Web-maatje komt bij u thuis en leert u om op een veilige manier websites te bezoeken van o.a. belastingdienst, toeslagen, UWV, zorgverzekering en Woningnet. Voor inwoners van Bussum met een lager inkomen of een beperking die in het bezit zijn van een computer of laptop. Info: Wilma Knops 06-33951892 of webmaatje@versawelzijn.nl

Een echt Naarden cadeautje koop je bij de VVV

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans. 035-6839235

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure-schoonheids-nagelsalon 15 m2. Inlichtingen: 035-6935525/06-22393323

Arthur's loodgietersbedrijf.nl
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk, riool, waterleidingen, gasleidingen, sloopwerk en het schoonmaken van de dakgoten, gratis goot en dakinspectie. 06-22418974.

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

Huis laten ontruimen? Vraag folder 035-5233599 of www.woningontruiming.com

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Vrouw zoekt huishoudelijk werk met strijkwerk, met referenties en veel ervaring. Tel.: 06-86337297

Hoekbanken, loungebanken - uitverkoop - outlet - nieuw ZitAxi.nl Emmastraat 40 A Hilversum 035-5338784

Voor al uw strijkwerk bij u thuis op een tijdstip dat u schikt, 5 dagen per week. Tel.: 06-20248864

Retro/Vintage GARAGE VERKOOP Zaterdag 26 november 12.00 - 17.00 uur Prinses Marijkehof 2 in Naarden

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595