NaarderNieuws

13 mei 2015

NaarderNieuws 13 mei 2015


Bas Kreuger zegt het Vestingmuseum gedag

NAARDEN - Directeur Bas Kreuger verruilt per 1 juni het Vestingmuseum voor het nieuwe Nationale Waterliniemuseum in Bunnik. Hij wordt er hoofd van het kenniscentrum. Vandaag was zijn afscheidsreceptie. Tijs Cobben (43), secretaris van het bestuur van het museum, wordt interim-directeur tot er een opvolger is.

Kreuger werkte 11,5 jaar bij het museum. Onder zijn leiding steeg het jaarlijkse bezoekersaantal van 21.000 naar 28.0000 bezoekers. Weggaan voelt raar, zegt hij. "In zo'n klein museum doe je alles: PR, marketing, tentoonstellingen, logistiek, personeelszaken. Het is schaken, dammen, jeu-de-boulen en kwartetten ineen. Dat ga ik missen bij het veel grotere Waterliniemuseum." Volgens Kreuger staat Naarden de komende jaren voor de uitdaging om van de Vesting een attractie à la het Muiderslot te maken. "De nieuwe gemeente moet de Vesting inclusief het museum beter in de markt gaan zetten. Het Vestingmuseum is een fantastische plek, maar het blijft op de een of andere manier altijd een beetje onderbelicht. Qua bezoekersaantallen blijven we zwaar achter bij het Muiderslot. Het hoeft hier geen Marken of Volendam te worden, maar Naarden-Vesting verdient meer aandacht." Dat Thijs Cobben voorlopig de boel gaat leiden, geeft het museumbestuur de tijd om een goede opvolger te vinden en om de samenwerking met het Waterliniemuseum en Slot Loevestein vorm te geven. Gezamenlijk willen ze het verhaal van de historische verdedigingslinie vertellen. Verder moet het museum verhuizen van het huidige complex op Bastion Turfpoort naar een groter onderkomen op Bastion Oranje.

Blokken voor de eindexamens op de St. Vitusmavo

Leerlingen van de St. Vitusmavo aan hun eerste examen maandag. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De eindexamens zijn weer begonnen. Voor de examenkandidaten van de St. Vitusmavo aan de Cort van der Lindenlaan was maandagmiddag het eerste examen: natuur- en scheikunde.

Aan het eerste examen voor het vmbo op de St Vitusmavo deden 25 kandidaten mee. Dinsdag stond Frans op het programma.

De eindexamens op de middelbare scholen duren in totaal tweeënhalve week. Woensdag 27 mei zit het er weer op. Daarna volgen de herkansingen voor wie dat nodig heeft.

Tuinen gezocht voor Vesting Achterom

NAARDEN - Vereniging Vestingstad zoekt Vestingbewoners die op 7 juni hun tuin open willen stellen voor publiek.

Op 7 juni is het evenement 'Vesting achterom' waarbij mensen tussen 11.00 en 16.00 uur een kijkje kunnen nemen in de vaak prachtige tuinen van de woningen in de Vesting.

Als voorwaarde geldt dat de achtertuinen via een steeg of de straat te bereiken moeten zijn.

Meedoen
Wie mee wil doen kan contact opnemen met Cornelie van Uuden door te bellen naar 06-31277286 of mail haar via cornelievuuden@hotmail.com.

31

Wallenlopen werden er gehouden. De 32ste keer is op 17 mei aanstaande

Oorlogsvondst in de Kapelstraat

Net in de tijd van herdenking en viering van alles rond de 2e Wereldoorlog kreeg ik een tip. In een huis in Bussum werd kort geleden een vondst gedaan. Intrigerend en spannend.

Helen en Tonnie hadden wat opknapwerk gedaan in het pand aan de Kapelstraat 48. In een muurkast op de tweede verdieping bleek een loze ruimte in het plafonnetje te zitten. Nadat een van de dames zich met moeite erin had weten te wurmen werd een verrassende ontdekking gedaan. Er bleken twee blikken te staan: een vierkante en een ronde. Beide hadden stencilinkt bevat, nodig om bepaalde formulieren te dupliceren. En die formulieren lagen er ook. Een stuk of 30 met dezelfde inhoud. Het bleek te gaan om een inschrijving bij de Nederlandsche Binnenlandsche Strijdkrachten (5 september 1944). Betekenisvol was de zin: "...zoolang de krijgsverrichtingen zulks vorderen, doch uiterlijk tot drie maanden na de algeheele bevrijding van Nederland ..." Hieruit zou opgemaakt kunnen worden dat deze inschrijving bijna aan het einde van de oorlog zou plaatsvinden. Het formulier maakte ook duidelijk dat een toetreding tot deze Binnenlandsche Strijdkrachten geen gevolg hoefde te hebben voor de baan van de betrokkene. Daar zou voor gezorgd worden. Tot slot vermeldt het formulier dat er een plicht is om goed te zorgen voor de verstrekte wapens, kleding en uitrusting. In dat pand Kapelstraat 48 bevond zich dus in elk geval een illegaal drukkerijtje. Mijn vraag aan de oudere lezers is duidelijk. Weet iemand mij iets te melden? Zijn er nog herinneringen? Ik zie het graag tegemoet.

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. dr. J.P. Schouten; Naarderheem 10.30 u. mw. A. Schilder-Verhoef
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; 12.00 u. 1e Communie pastoor C. Fabril; za. 16/05 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie B. Sestito; za. 16/05 17.00 u. Heilig Vormsel Mgr. Hendriks, C. Fabril, M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Viering Parochianen; vr. 15/05 16.00 u. Rozenkrans Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. mw. J. Visser
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. T. Werner
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. dr. C. van Sliedregt; 17.00 u. ds. W.H.B. ten Voorde
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. C.A. van de Kuil
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. 'Zin zoeken in bijbelverhalen'
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. dr. T. van Willigenburg
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. mw. ds. J. v.d. Kamp
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 21/05 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Licht wisselvallig, tamelijk koel voor half mei
De IJsheiligenweek begon maandag met een maximum van 25 graden: de eerste zomerse dag. Het was een eendagsvlinder, want een meizomer ligt voorlopig niet in het verschiet. Met een westelijke luchtstroming wordt vrij koele lucht aangevoerd. Donderdagavond nadert een front met regen, daarna volgt een wisselvallig weertype met zon, bewolking en een enkele bui.

Donderdag en vrijdag
In de nacht naar donderdag daalt de temperatuur naar 3 graden. Er is kans op vorst aan de grond, wat bij de IJsheiligen past. Op Hemelvaartsdag schijnt eerst de zon, stilaan komt er meer bewolking met in de avond kans op regen. Het wordt 16 graden. Vrijdag valt eerst nog wat regen, in de middag klaart het op. Het wordt 15 graden bij een matige noordenwind.

Het weekeinde
In het weekeinde draait de wind naar het westen en neemt toe tot matig of vrij krachtig (windkracht 4-5). Het is licht wisselvallig, met een mix van zonneschijn, stapelwolken en kans op een bui. Waarschijnlijk neemt in de loop van zaterdag de kans op een bui tijdelijk iets toe. Zaterdag wordt het nog 15 à 16 graden, zondag blijft het kwik steken bij 13 à 14 graden.

Weetje
De periode van 11 t/m 14 mei wordt ook wel de 'IJsheiligen' genoemd. Dit is een zeer oud begrip uit de volksweerkunde. Het is al meer dan 1000 jaar bekend. Tijdens of rond deze data kan nog nachtvorst optreden met gevaar voor de in bloei staande gewassen. Vanaf half mei neemt die kans af, maar bij uitzondering kan het zelfs in juni nog aan de grond licht vriezen.

Alleen al om de indrukwekkende voorzijde in koperdiepdruk zou je dit boek willen hebben.

Dr. Abraham Kuyper schreef in 1907 dit reisjournaal naar aanleiding van een reis van een jaar die hij in 1905 maakte. Het is het eerste van twee delen. Kuyper was toen net eerste minister af en had de verkiezingen verloren. In zijn Voorrede schrijft hij o.a: "Mijne uitgevers stonden erop, eenige platen op te nemen". En: "Als bijlage voeg ik een proeve toe van Zigeunermuziek". Hoofdstukken in dit boek: Het Aziatisch gevaar; Rumenië; Rusland; De Zigeuners; Het Joodsche Probleem; Constantinopel; Klein Azië; Syrië; Het Heilige Land. Bij een titel als Het Joodsche Probleem, vraag je je af wat hij daarmee bedoelde. Dat hoofdstuk, 85 pagina's lang, begint met deze zin: "In Hongarije, in Roemenië, in Rusland, in Turkije, in Algiers en tot in Marokko, bracht mijn reis mij telkens weer met het Jodenvraagstuk, zij het in zeer wisselenden vorm, in aanraking."

Het gebonden boek, VII + 548 pagina's, bevat enige foto's in kleur en in zwart/wit. Uitgave van Van Holkema & Warendorf, 1907.

Vanaf zondag 10 mei 2015 is er acht weken lang een documentaire op tv waarvan dit boek en deel 2 de basis is.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 25 Euro. Mail of bel dit keer Wil en Jan Slaa: j.slaa@kpnplanet.nl of T 035-6920402. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

De charme van het OFF-fotofestival

'Deze fotografen ondernemen op eigen initiatief'

Erik-Jan Geniets en Frank Detrixhe coördineren het OFF-fotofestival.

NAARDEN - Veelzijdige en toegankelijke fotografie voor een breed publiek: dat is de charme van het Fotofestival Naarden-OFF volgens Erik Jan Geniets, beroepsfotograaf uit Naarden en Frank Detrixhe, vrijetijdsfotograaf uit Muiderberg. Samen coördineren zij het Fotofestival-OFF. "We bieden een platform voor iedereen die op eigen initiatief wil exposeren tijdens het fotofestival."

'De kwaliteit is vaak heel goed, maar soms ook dramatisch slecht'

Het Fotofestival Naarden-OFF bestaat al sinds het tweede FotoFestival Naarden in 1991. "Het Festival-OFF is een verzameling van alle fotografen die tijdens het FotoFestival Naarden op eigen initiatief iets ondernemen", schetst Erik Jan het kenmerkende ervan. Zowel beroepsfotografen als amateurs doen mee met het Festival-OFF. "Iedereen die wil exposeren kan dus meedoen. We hebben bijvoorbeeld ook vaak exposities van fotografen die voor het 'gewone' festival zijn afgewezen en via het Festival-OFF toch een plek kregen. Binnen het OFF-circuit hebben we daarentegen ook fotografen gehad die later aan het 'gewone' festival meededen; het is mooi dat het naast elkaar kan bestaan", aldus Frank.

Fotogroep Delta F, waar Frank deel van uitmaakt, pionierde met het Festival-OFF in 1991. "In 1990 kwam ik de term 'OFF' in Arles in Frankrijk tegen op het fotofestival daar. Vervolgens hebben we de term in Naarden geïntroduceerd en exposeerde ik met de fotografen van fotogroep Delta F onder de naam 'Festival OFF'. Erik Jan heeft de organisatie in 1995 samen met Eddy van Wessel, die de Zilveren Camera heeft gewonnen voor zijn fotoserie over de opstand in Syrië, wat professioneler aangepakt door de coördinatie te verzorgen en sponsors te gaan zoeken. Zij lieten bijvoorbeeld folders, posters en vlaggen maken", vertelt Frank.
Het verschil met het festival dat de stichting FotoFestival Naarden organiseert, is dat er geen ballotage plaatsvindt en dat de deelnemers zich ook niet aan een thema hoeven te houden. Voor het Festival-OFF is iedere fotograaf vrij om te exposeren wat hij wil. "We willen geen vast thema omdat fotografen het op eigen initiatief ondernemen. Er zijn wel fotografen die aanhaken op het thema, maar dat is niet verplicht. Dat sturen wij niet. Wij kijken ook niet naar de kwaliteit. Fotografen financieren hun eigen expositie en wij als coördinatoren zorgen ervoor dat er een vlag komt en dat de fotografen genoemd worden op de website en in het promotiemateriaal. Dat is onze belangrijkste taak", geeft Erik Jan aan. "Wij faciliteren de deelnemende fotografen dus hoofdzakelijk", vult Frank aan.

"De kwaliteit is vaak heel goed, maar soms ook dramatisch slecht", geeft Erik Jan kritisch aan. "Maar daar geven we bewust geen sturing aan. Anders organiseer je eenzelfde soort festival dat de stichting 'FotoFestival Naarden' al doet. De grap is nu juist dat mensen op eigen initiatief iets kunnen doen en de gelegenheid krijgen er iets van te maken. Dan is het niet onze taak om de kwaliteit te bewaken. Dan verlies je ook het hele idee uit het oog om fotografen die buiten het 'gewone' festival vallen, een podium te bieden. Dan ga je mensen uitsluiten en dat willen we juist niet. Wij willen juist een ander circuit aanboren. Het grote voordeel van het Festival-OFF is dat we nog meer fotografie bieden. Er is dus nog meer te zien in Naarden en dat trekt weer meer publiek aan. We krijgen ieder jaar veel enthousiaste reacties van bezoekers. Ze ervaren het als toegankelijke fotografie die niet zo artifarti is. Dat is tenminste de sfeer die ik proef uit de reacties die we krijgen", aldus Erik Jan.

Aquarellen voor Nepal

NAARDEN - In wijkontmoetingscentrum De Schakel zijn tot half juli aquarellen van Inez Mooiweer te koop. De opbrengst van de verkoop gaat naar de slachtoffers van de aardbeving in Nepal.

Belangstellenden kunnen een kijkje nemen aan de Kolonel Verveerstraat 74.

Opgeven voor Wallenloop

NAARDEN - Er zijn nog startbewijzen verkrijgbaar voor de 32e Wallenloop Naarden-Vesting van komende zondag.

Er zijn verschillende lopen mogelijk. De recreatieve loop is er voor het gehele gezin en bestaat uit 1, 2, 3 of 4 rondjes vestingwallen. Inschrijven voor de loop kan via www. inschrijven.nl.

Bode Edward de Jong met pensioen

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Het stadhuis gaat een bekend gezicht missen: bode Edward had 7 mei zijn laatste werkdag. Precies op de dag dat hij 65 werd, ging hij met pensioen. De Jong werkte dik veertig jaar bij de gemeente Naarden. Hij begon in de jaren 70 als onderhoudsmedewerker op het Sportpark, daarna werd hij bode op het stadhuis. "We gaan hem enorm missen", vertelt collega Astrid Ostermann. "Zijn menselijkheid, liefde voor het vak, collegialiteit, humor, punctualiteit. Hij zag en hoorde alles, kende iedereen. We hebben een groot feest voor hem gegeven."

Peter Crul

Naarder sinds 1996
Heeft sinds 1997 elk jaar een nest koolmezen in zijn brievenbus

Ben je een echte vogelaar?
"Nee, dit is puur toeval. Sinds 1997 komen de koolmeesjes elk jaar weer terug naar onze brievenbus. Ik ben altijd weer verbaasd dat ze zo trouw zijn."

Waar moet de post dan naartoe?
"Ik heb de brievenbus dichtgeplakt en een bordje opgehangen met 'Vogelnest in brievenbus, post in de mand'."

Hoeveel meesjes heb je dit jaar?
"Ik schat in dat het er een stuk of tien zijn. Vorig jaar waren het er veertien."

Wat betekent Naarden voor je?
"Ik woon met veel plezier in het Naarderwoonbos. Een groot deel van mijn sociale leven is hier in het dorp Naarden-Bussum. Het Naarderwoonbos was voor ons een bewuste keuze. We woonden in de jaren 90 in Ierland, aan de zee. We wilden aan het water blijven wonen."

Wat zou je doen als je één dag burgemeester van Naarden zou zijn?
"De Vesting nog meer autoluw maken. Er rijdt nu veel te veel verkeer door die smalle straatjes. In plaats van auto's en parkeerplekken zou ik meer terrassen maken zodat je op de pleintjes lekker kunt borrelen."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik begeleid mensen naar ander werk. Ik zit in de executive search en talentontwikkeling."

Wat is je favoriete plek in Naarden?
"Het Naarderwoonbos. De natuur om je heen, de vrijheid die al dat water geeft. Het is één groot paradijs voor kinderen hier."

Welke poster hing er vroeger boven je bed?
"Die van Ingemar Stenmark, een van de beste skiërs ter wereld."

Met wie zou je nog wel eens een ontmoeting willen hebben?
"Met professor Brian Cox, natuur- en sterrenkundige. Hij analyseert het ontstaan van de aarde en de mensheid vanuit de wetenschap, niet vanuit het geloof. Hij maakt er tv-programma's en schrijft er vele boeken over."

Waar zullen we eens op proosten?
"Op gelukkig zijn en blijven."

Gemeente kapt sierkersen langs Lisztlaan na storm

Bomen worden komende winter herplant

De overblijfselen van de gekapte bomen. Foto: Gemeente Naarden

NAARDEN - De tien bomen die langs de Lisztlaan staan, zijn vorige week gekapt. Deze winter laat de gemeente nieuwe planten. Dezelfde sierkersen die langs de Chopinlaan staan, moeten opnieuw worden verankerd.

De sierkersen blijken onvoldoende stevig in de grond te staan. Dit kwam na de storm van 5 mei aan het licht. Na afloop van de storm bleek één boom aan de Lisztlaan te zijn omgevallen en een andere flink scheef te staan. Later bleek dat alle gemeentelijke bomen in de twee lanen onvoldoende stevig in de grond staan.

Brand in de wasmachine

NAARDEN - In een woning aan de Binnenhof is zaterdag brand geweest. Een wasmachine had vlam gevat en zorgde voor veel rook.

De brandweer kon het brandje blussen en zette de wasmachine vervolgens buiten. De bewoners bleven ongedeerd.

Kramen Jaarmarkt te huur

NAARDEN - Op de Jaarmarkt van de Keverdijk zijn nog kramen te huur. De editie 2015 vindt op zaterdag 30 mei plaats.

De organisatie hoopt dat het dit jaar net zo druk wordt als vorig jaar met meer dan 120 kramen. Een kraampje huren kan via de site www.jaarmarktkeverdijk.nl.

Zondagse wandeling

NAARDEN - Komende zondag staan de stadsgidsen van de Vereniging Vestingstad klaar om belangstellenden mee te nemen voor een wandeling van vijf kwartier door de historische stad.

De wandeling begint om 12.30 uur bij de Utrechtse Poort. Kaartjes kosten drie euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen.

Van de lezers

NAARDEN - De ingezonden brief 'Gooisch Vrouwtje of kluizenares?' in de krant van vorige week, is van de hand van Jacqueline Lamers. Haar naam was per abuis weggevallen onder de brief.

De Vesting staat ruim vijf weken in het teken van het FotoFestival

Vooraanzicht de Grote Kerk. Foto's: Yvette Geerts

NAARDEN - Het FotoFestival Naarden toont dit jaar het werk van maar liefst 49 professionele fotografen uit binnen- en buitenland. De nadruk ligt op verhalende fotografie.

Iedere twee jaar is Naarden de ontmoetingsplek voor iedereen die van fotografie houdt. Gedurende vijf weken, van 14 mei t/m 21 juni, kunnen geïnteresseerden op acht verschillende locaties binnen de Vesting honderden foto's bekijken. Zo zijn er expositieruimtes ingericht in onder meer de Grote Kerk, op de Stadhuiszolder, in het Vestingmuseum, de Gele Loods, De Lage Flank en op diverse plekken in het Bastion Oranje. Opvallend is 'The Fence'. Dit is een buitenexpositie van voornamelijk nieuw en/of jong Nederlands talent. Deze tentoonstelling volgt de contouren van de Vestingwallen vanaf Bastion Oranje via de Oostwalstraat naar het Festivalcafé en via de Westwalstraat naar het Vestingmuseum.

Het Fotofestival is geopend van maandag t/m donderdag van 11.00 – 17.00 uur en van vrijdag t/m zondag van 10.00 – 18.00 uur. Kaarten zijn te koop bij het Festivalkantoor op het Adriaan Dortsmanplein. Meer informatie: www.fotofestivalnaarden.nl.

Bastion Oranje: fotografe Danielle Kwaaitaal meet de plekken uit waar haar werk komt te hangen.
Een foto uit de serie 'Stijgende zeespiegel' van Kadir van Lohuizen.
Curator Eduard Planting neemt even de tijd om uitleg te geven.
Opbouwen van een videopresentatie in de Grote Kerk.
In De Lage Flack is werk te zien van de 10 genomineerden voor de Joke Veeze Award.
In de Grote Kerk een serie foto's van de Okavangodelta door Frans Lanting.
Op de Stadhuiszolder hangt deze collage van gescheurde foto's van Ferial Kheradpicheh.
Bbuitententoonstelling 'The Fence'.
Doek, bestemd voor aan de wallen.
Onderwaterfotografie, een serie modeportretten van Von Wong.

Filmhuis Bussum

'Hungry Hearts'.

In LE DERNIER COUP DE MARTEAU ontdekt een tiener zijn vader en de kracht van Mahler.
In het adembenemende ATLANTIC surft een jongen van Marokko naar vrijheid.
In LES HÉRITIERS temt een docente haar opstandige pubers. Met optimisme en vertrouwen.
In STILL ALICE ontdekt een hoogleraar (Julianne Moore) de symptomen van Alzheimer in zichzelf.
Mysterieuze vriendschap in WHEN MARNIE WAS THERE, uit de Japanse Ghibli Studio.
Spannende Spaanse animatie O APÓSTOLO. In het aangrijpende HUNGRY HEARTS groeien twee ouders uit elkaar na de geboorte van hun eerste kind.
Moedige documentaire THE LOOK OF SILENCE toont daders van de communistenmoorden in Indonesië zonder berouw.
In het poëtische LILTING zoekt de homovriend van een overleden jongen bij diens afwijzende moeder naar herinneringen.
I'M THE SAME, I'M ANOTHER is een gevoelige roadmovie over een man en een meisje, vluchtend, met een geheim.
SNEAK PREVIEW, dinsdagavond 20.30.
JEUGDFILMS: SHAUN HET SCHAAP: DE FILM! en PIEPKUIKENS.
SPECIALS: FILMCURSUS op woensdagavond en het komische MEN, WOMEN & CHILDREN waarin internet het leven van een gezin beheerst. Met Centrum voor Jeugd en Gezin en Stg. Kinderopvang Bussum Naarden Muiden.

Versa vrijwillgerscentrale

Vrijwilligers voor het Low Budget Festival zaterdag 6 juni Graaf Wichmanlaan Bussum. (9194)

Buurt- en belangenvereniging Godelinde zoekt een peuterleidster voor het begeleiden van peuters in de leeftijd van 2 tot 4 jaar. (9187)

Wereldwinkel Bussum zoekt een verkoper die ook mee kan helpen met klusjes en het op orde houden van de winkel. De werktijden zijn in overleg een of twee dagdelen per week. (9185)

Buurt- en belangenvereniging Godelinde zoekt een coördinator buurtopbouwwerk voor het ontwikkelen van nieuwe activiteiten. (9186)

zaterdag 16 mei

Actie Nepal

Actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal op initiatief van enkele leerlingen van de Gooilandschool. Diverse activiteiten op het Julianaplein in Bussum. Tussen 11.30 en 16.00 uur. Meer informatie: pienkaan@xs4all.nl.

Ombudsteam

Het PvdA Ombudsteam houdt iedere zaterdag in De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum een inloopspreekuur tussen 10.00 en 11.00 uur.Iedereen met vragen en/of suggesties over zorg en ondersteuning kan hier binnenlopen.

Open dag Wandelmeent

Tijdens de jaarlijkse GemeenschappelijkWonenDag openen eigentijdse woongemeenschappen hun deuren met als thema: Betrokkenheid. Locatie: De Wandelmeent in de Hilversumse Meent. Van 13.00 tot 16.00 uur. www.wandelmeent.nl.

BoodschappenPlusBus

Zaterdag rijdt de bus naar de palingrokerij in Elburg. Zondag gaat de bus naar het Paleis op de Dam in Amsterdam. Maandag gaat de bus naar Leusden voor een huifkartocht. Tot slot gaat de bus dinsdag naar de Nieuwe Kerk in Amsterdam. bpb.naardenbussum@ versawelzijn.nl. Voor opgeven of meer informatie: maandag t/m vrijdag tussen 10.00-12.00 uur bellen met 035-7504192.

zondag 17 mei

Talententraining SDO

SDO houdt op zondagen in mei een Talententraining voor jeugdspelers die denken voldoende talent en ambitie te hebben om in het hoogste selectieteam van hun geboortejaar bij SDO te kunnen spelen. Inschrijven en meer info via www.sdobussum.nl en talenten@sdobussum.nl.

Eemjazz

Eemjazz Live bij Limes, Cattenhagestraat 9, Naarden. Een mix van swing, ballads, Latin en een greep uit honderd jaar hitvoorraad. Tussen 15.00 en 18.00 uur.

Wallenloop Naarden

De 32e Wallenloop Naarden-Vesting, recreatieve loop voor het gehele gezin. 1, 2, 3 of 4 rondes rond de historische Naarden-Vestingwallen. Start Kidsrun om 10.40 uur, overige lopers om 11.00 uur. Inschrijven: www.inschrijven.nl.

Stadswandeling

Elke 3e zondag verzorgen de stadsgidsen van de Vereniging Vestingstad Naarden een wandeling van circa vijf kwartier door de historische stad. Startpunt wandeling: 12.30 uur bij de Utrechtse Poort, Ruysdaelplein Naarden. Kaartjes zijn vanaf 12.15 uur verkrijgbaar bij de Utrechtse Poort. Kosten: volwassenen € 3,00, kinderen vanaf 12 jaar € 2,50.

Dvd-voorstelling

Een dvd-voorstelling op groot scherm. Aanvang: 14.30 uur. Toegang € 2. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum.

maandag 18 mei

Pannenkoekencafé

Feestelijk Pannenkoekencafé bij De Schakel. Kosten € 6,-. Ontvangst met thee of koffie vanaf 16.45 uur, pannenkoeken eten om 17.15 uur. Opgeven in De Schakel, Kol. Verveerstraat 74, Naarden. Of: 06-20221013.

Piano-optreden

Piano-optreden door Klaas Bakker. Een speciaal programma met pianomuziek van Weense componisten, filmbeelden uit het Wenen van nu en verhalen en anekdotes over de Keizerstad. Van 14.15 tot 16.00 uur. Locatie: Vivium De Zandzee, Iepenlaan 354, Bussum, Vifesta Zaal op de 5e etage. Kosten: 1 strip van de strippenkaart of € 6,00 contant, inclusief een kopje koffie of thee.

dinsdag 19 mei

Wandeltocht

Vanaf De Palmpit wordt een wandeltocht gehouden o.l.v. Trudy Nederend. Start om 10.00 uur. De route en afstand zijn afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Ook rolstoelers met begeleiders zijn welkom. Deelname is gratis en op eigen risico. Start vanaf De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum.

Opvoedcursussen

Vanaf 19 mei start van een nieuwe serie opvoedcursussen: 'Omgaan met Pubers' en 'Peuters in Zicht'. Georganiseerd door het CJG, Versa Welzijn en GGD Gooi & Vechtstreek. Locatie: De Wijzer, Landstraat 80 in Bussum. Informatie en inschrijven: bij het CJG loket, het telefonisch spreekuur van Jeugdgezondheidszorg, of via: www.cjggooienvechtstreek.nl/cursussen&activiteiten.

Historisch café

In het historisch café geeft Hans Jonker, die met Bim Bensdorp aan een boek over de geschiedenis van de cacao- en chocoladefabriek Bensdorp werkt, een voorproefje van het rijke verleden van deze fabriek. Gratis toegang, bijdrage in de kosten is welkom. Locatie: Weegschaalmuseum, Naarden. Aanvang: 20.00 uur.

Aquarelworkshop

Aquarelworkshop: reisnotities in aquarel en pen. Van 14.00-16.00 uur. Kosten: € 20,- exclusief en € 25,- inclusief materialen. Locatie: Atelier Comello-Art, Vliegdenweg 13, Bussum. www.comello-art.nl.

woensdag 20 mei

Schakeldiner

Schakeldiner, een 3-gangenmenu met glas wijn of fris erbij en koffie of thee toe. Kosten: € 7,50. Aanvang 16.45 uur. Opgeven in De Schakel, Kol. Verveerstraat 74 Naarden of op tel.nr. 035-6915300 of 035-6944742. Zie ook www.wijkpostdeschakel.nl.

Fietstocht

Fietstocht van ongeveer 55 km naar Spakenburg. Vanaf De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum. Start om 10.00 uur, einde rond 17.00 uur. Onderweg koffiestop en picknick (lunchpakket meebrengen). Aanmelden niet nodig. Informatie: 035-6912926. Deelname gratis en op eigen risico.

Info-avond dementie

Informatieavond dementie voor mantelzorgers, familie, vrienden, zorgprofessionals en belangstellenden. Thema: 'Niet pluis tot dementie' en wat dan? Locatie: Gemeentehuis, Brinklaan 35 Bussum. Van 19.30 tot 21.30 uur. Gratis toegang.

Informatie zwemles

Informatieavond zwemlessen door Sportcentrum De Lunet, bij Scan Naarden. Aanvang 19.30 uur.

Kind en Koffie

Kind & Koffie Late Night, met als onderwerp internet, sociale media en de impact op je gezin. Voor alle ouders met kinderen tot 16 jaar. Locatie: Filmhuis Bussum. Entree: € 5,-. Met de film 'Men, Women & Children' en nagesprek.

donderdag 14 mei

Expositie

Tot 17 juli exposeert Inez Mooiweer in De Schakel te Naarden. De opbrengst van de verkoop van haar werk wordt gedoneerd aan de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Locatie: De Schakel, Kolonel Verveerstraat 74 in Naarden.

Orgelconcert

Orgelconcert door Wybe Kooijmans met werken van onder meer A. van der Horst, A. de Klerk, J. Bijster en P. Chr. van Westering. Locatie: Grote Kerk Naarden. Aanvang: 20.15 uur. Entree: € 7,50 en € 6,—(C.J.P. en 65+).

donderdag 14 mei tot zondag 21 juni

Religie Nu

De tentoonstelling 'Religie Nu - Spiritualiteit in Nederland', een fotoproject van mediakunstenaar Eddy Seesing. Locatie: Comenius Museum, Kloosterstraat 33, Naarden. Van 14 mei t/m 21 juni. Entree: 2,50 euro. Museumkaart, CJP, CKV en kinderen t/m 12 jaar: gratis entree. www.comeniusmuseum.nl.

vrijdag 15 mei

Winkelactie

Winkelactie van AH Koekoeklaan Bussum voor de Voedselbank op 15 en 16 mei.

Spirituele Kunst

Workshop Spirituele Kunst, voor beginnend of compleet ervaren kunstenaars of mediums. Tussen 14.00 tot 16.30 uur. Informatie en opgeven: Nimis centre of light, T.B. Huurmanlaan 15, Bussum, www.nimis.nl.

zaterdag 23 mei

Gooische Gitaren Dag

Gooische Gitaren Dag. Workshops, demonstraties, live-optredens, advies en informatie. Locatie: Muziekcentrum Schimmel, Bussum. Van 10.00 tot 17.00 uur.

LenteLIV

Bijeenkomst voor mensen die een burn-out willen voorkomen of hiervan herstellen. In Centrum voor Gezond Zijn, Karel Doormanlaan 44, Bussum. Van 13.30-17.30 uur. Kosten: € 24,-. Aanmelden: 06-364 98927.

Lach en traan voor voetballers BFC

Eerste elftal degradeert, feest voor voetbalsters

Feest voor de voetbalsters van BFC: het elftal werd kampioen.

BUSSUM - Het zat er al een paar weken aan te komen, maar afgelopen weekend was het zeker: het eerste elftal van BFC degradeert. Afgelopen weekend vervloog ook het laatste beetje hoop van de Bussumers op klassebehoud. Het elftal verloor fors van het beter geklasseerde Vriendenschaar: 7-1.

BFC vocht afgelopen weekend voor haar laatste kans. Er moest gewonnen worden. BFC begon dan ook scherp. De voetballers kregen al snel enkele kansen, maar doelpunten bleven achterwege. Vooral de keeper van de tegenstander hield een Bussumse treffer tegen en kon met een paar knappe manoeuvres goals voorkomen. De beste kansen waren voor Ahmed al Khanim en Siemen van Tongeren.

Waar BFC vergat te scoren, deed de tegenstander dat wel. Voor rust werden foutjes van de achterhoede BFC fataal en kon de tegenstander 2-0 maken. Even later kon BFC wel wat terugdoen: Olivier Blaauw maakte een knappe goal en gaf BFC nog heel even hoop op een goede afloop. De hoop was echter snel vervlogen toen de tegenstander nog voor rust de 3-1 scoorde.

Voetbalsters BFC stellen eerste plaats met twaalf goals zeker

Na de rust was het voor BFC al snel gedaan met de pret. De tegenstander scoorde meteen en daarmee was het laatste sprankje hoop voor BFC vervlogen. Zonder al te veel problemen kon de tegenstander nog 3 keer scoren en BFC verslagen achterlaten.

BFC zakt na afgelopen weekend een klasse terug en zal komend jaar wederom moeten vechten voor een terugkeer naar de derde klasse. Het zal er dan wel iets anders voorstaan dan nu. Er staat onder meer een andere coach voor het eerste elftal: Ferry Hendrikse vertrekt, Danny Schenkel komt. Daarnaast vertrekken spelers Siemen van Tongeren en Mike Ruitenbeek.

Wel feest voor voetbalsters
Feest was het afgelopen weekend wel voor de voetbalsters van BFC. De Bussumse vrouwen stelden afgelopen weekend de eerste plaats zeker door tegenstander 't Goy te verslaan.

BFC versloeg de tegenstander zonder al te veel problemen. De Bussumers vermaakten de toeschouwers met twaalf doelpunten: het werd 12-0 voor de voetbalsters.

De Bussumse vrouwen promoveren nu naar de derde klasse, waar het volgend jaar wederom mag gaan proberen om mee te doen met de beste teams van het klassement.

Voetbalclub BFC was afgelopen weekend apetrots op het knappe resultaat van het eerste damesteam. "Een mooie stap vooruit voor onze vrouwentak die blijft groeien in grootte en prestaties", reageert het bestuur.

SDO met vertrouwen naar play-offs

Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - SDO kan gaan warmlopen voor de play-offs komend weekend. De Bussumse eersteklasser kende afgelopen weekend een goede generale tegen SV Nieuw Utrecht: het laatste normale duel werd gewonnen met 2-1.

SDO was vooral voor rust een maatje te groot voor de tegenstander. De Bussumers wonnen elk duel en kregen al snel kansen op doelpunten, maar goals bleven lang achterwege. Pas na rust kon SDO op voorsprong komen toen het een strafschop kreeg na een handsbal van de tegenstander. Berry van 't Land stuurde doelman Recep Coskun de verkeerde kans op en zette SDO met een goal op voorsprong. De tegenstander deed vlak daarna wat terug. De Bussumse zege werd alsnog zekergesteld door een doelpunt van Mike van 't Land.

Play-offs tegen Poortugaal
SDO start komend weekend aan de spannende play-offs om te kunnen promoveren. De eerste ronde treft de Bussumse eersteklasser tegenstander Poortugaal, de nummer 4 van een andere eerste klasse.

Honkballers HCAW houden punt over aan duels tegen Corendon Kinheim

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Eén punt afgelopen weekend voor HCAW. De Bussumers boekten donderdag met 5-5 een goed resultaat tegen tegenstander Corendon Kinheim. De twee duels daarna kon HCAW geen potten breken: zowel zaterdag (9-2) als zondag (2-6) werd er verloren.

Met Sander Helmendach als startend werper speelde HCAW vooral donderdag sterk. De Bussumers kwamen halverwege op voorsprong door Rowan van Hoek en Max Clarijs. Meteen daarop deed de tegenstander wat terug en werd de achterstand knap omgebogen. HCAW toonde echter veerkracht. Honkslagen van Rossini Frolijk en Emersson Paula zorgden ervoor dat Boyd Tuhumury en Roy Seltenrijch konden scoren. Na de tiebreak werd het 5-5.

Zaterdag speelde HCAW eveneens sterk en kon de ploeg lang meedoen voordat de tegenstander afstand kon nemen. Zondag keek de ploeg al snel tegen een achterstand aan en werd er verloren.

Nederlaag hockeysters, wel naar play-offs

BUSSUM - Een nederlaag afgelopen weekend voor de hockeysters van Gooische. De Bussumers konden geen potten breken tegen koploper Amstelveen: 2-1. De hockeysters mogen desondanks toch meedoen aan de play-offs en houden een kans om te promoveren.

Het ontbrak de Bussumse hockeysters vooral aan scherpte tegen Amstelveen. De ploeg kreeg wel kansen, maar hockeyde zonder verstand. De Bussumse treffer werd gemaakt door Nadine Profijt, maar dat was echter onvoldoende om een goed resultaat te boeken tegen Amstelveen.

De Bussumse vrouwen waren al zeker van de play-offs. Morgen (donderdag) staat het eerste duel op het programma. De ploeg speelt dan tegen Deventer. Zaterdag volgt de return.

DOC komt tekort tegen koploper

BUSSUM - Goede kansen, maar toch geen punten afgelopen weekend voor de korfballers van DOC. De Bussumers verloren van koploper DKV Victoria: 18-13.

DOC startte nog goed tegen de koploper en was vooral de eerste fase van het duel gewaagd aan de tegenstander. Toch kon DKV Victoria voor rust al een gaatje slaan. Na de eerste helft stond het 10-5 voor de sterkste ploeg van het klassement.

Na rust beter
Na de rust begon DOC een stuk geconcentreerder en kon er meer gescoord worden. DOC kon het gat van zes punten voor een groot deel wegwerken tot twee punten. Het leek er even op dat DOC nog goede kansen kreeg op een goed resultaat, maar de tegenstander kon alsnog afstand nemen en de zege zekerstellen.

Nederlaag voor NVC

NAARDEN - De voetballers van NVC hebben afgelopen weekend het laatste duel van het jaar verloren. De Naarder tweedeklasser kwam tegen Kampong met 3-1 tekort.

Het ontbrak NVC aan kracht om voor gevaar te zorgen tegen Kampong. De Utrechters waren een stapje beter dan NVC. Peter van Dongen redde de Naarder eer met een doelpunt.

Krappe zege HC Naarden

NAARDEN - Een krappe zege afgelopen weekend voor de hockeysters van HC Naarden. De Naarders wonnen afgelopen weekend met 3-2 van Xenios en houden daarmee kans om te promoveren.

De Naarder hockeysters kenden genoeg problemen. Er kon meer druk worden gezet, er werden veel passfouten gemaakt en daarnaast bleven ook vele kansen onbenut. Dat had ook tot gevolg dat de tegenstander van de Naarders op voorsprong kon komen. Net na rust kwam HC Naarden even terug door een doelpunt van Yvette Eschauzier, maar daarna kwam Xenios weer op voorsprong. Het was echter het laatste plaagstootje van de tegenstander. HC Naarden kon alsnog een zege boeken en houdt kans op de play-offs.

Vestingvaart Naarden viert feest op 23 mei

De Opwaarts met Lex Maat aan het roer. Daarachter de Rondwaarts, het tweede schip. Foto: Ed Snel

NAARDEN - De eerste Vestingvaart was tien jaar geleden, met de Opwaarts. Een kleine, open boot waar twintig mensen op konden plaatsnemen. Inmiddels varen er twee historische schepen en neemt ook het aantal mensen dat een tocht door de grachten van Naarden maakt toe. Vorig jaar waren dat er zo'n 6.000.

Meer reden voor een feestje hebben ze niet nodig. Maar het moet wel een feestje voor iedereen zijn, vinden ze. Lex Maat, vanaf het begin betrokken bij de Vestingvaart: "We hebben voor 23 mei allerlei festiviteiten georganiseerd. Zo is er op het pleintje voor de Turfloods een kleine nautische markt met oude ambachten en wat kraampjes. Ook houdt serviceclub Kiwanis Naarden haar jaarlijkse wijnproeverij speciaal op die dag en is er veel livemuziek." De Vestingvaart zelf speelt uiteraard ook een grote rol die dag. Maat: "Tussen 12.00 en 17.00 uur zijn er gratis rondvaarten en we sluiten de dag af met een muzikaal captain's dinner op het Vestingeiland. Een unieke kans om dit eiland eens van dichtbij te bekijken." De rondvaarten worden, net als anders, verzorgd door de 21 vrijwilligers van de Vestingvaart. Maat: "Zonder de inzet van deze schippers zou de Vestingvaart niet kunnen bestaan."

Grote aantrekkingskracht
Maat merkt dat de Vestingvaart tot ver buiten Naarden een grote aantrekkingskracht heeft. "We krijgen veel enthousiaste reacties en er zijn veel mensen die meerdere keren terugkomen. Als ze iets te vieren hebben, maar ook met familie of vrienden. We vertellen een compleet verhaal. Je krijgt de stadsgeschiedenis te horen en zodra je onder de Zeepoort door bent kom je al snel in een klein natuurgebied. Dit natuurgebied ligt ingesloten tussen stad en snelweg, is verrassend mooi en biedt een grote diversiteit aan bijzondere vogels." Reden genoeg om een keertje mee te varen, aldus Maat. "Op 23 mei of een andere keer."

Meer informatie: www.vestingvaart.nl. Kaarten voor het captain's dinner zijn te koop via info@vestingvaart.nl.

In de rij voor voedseluitdeling bij Bensdorp in mei 1945.

Bevrijding 1945

Bussumsche Courant 6 mei 1945
Friesland helpt Holland. 11 mei 1945, Brinklaan.

Aan het eind van de spannende week waarin de Canadese troepen oprukken richting Amsterdam slaagt de uitgever Märckelbach er in om een aantal exemplaren van De Bussumsche Courant te drukken. Op zaterdag 6 mei verschijnt na een onderbreking van meer dan drie jaar de eerste krant weer.

Natuurlijk opent de enige pagina van de krant met het belangrijkste nieuws: de capitulatie op vrijdagavond. Maar daarnaast wordt vooral bericht over een onderwerp dat iedereen bezighoudt: de voedselsituatie. Een aantal droppings hebben dan al enige verlichting gebracht. Wethouder Bouma wordt onmiddellijk na de capitulatie met de organisatie van eten belast. En in de kerken zal zaterdagavonds worden gecollecteerd voor het Interkerkelijk Overleg (IKO).

Het IKO is een landelijke organisatie met lokale comités, die tijdens de Duitse bezetting de voedselvoorziening is gaan organiseren. Ook in Naarden en Bussum vonden de kerken elkaar in zo'n comité. Met de groothandel werden inkoopregelingen getroffen, gaarkeukens werden ingericht en op verschillende locaties werden uitdeelpunten geopend. De Bensdorp-winkel aan de Herenstraat is er een van. Met name de extra kwetsbare groepen als kinderen en bejaarden kregen vanuit de gezamenlijke kerken een warme maaltijd.

Al in de daaropvolgende week verbetert de situatie. Op donderdag bereikt een konvooi van Canadese vrachtwagens Naarden en Bussum. De schenking van voedsel uit Friesland is in de Huizer haven gelost en in een feestelijke optocht door de beide gemeenten gereden. Eindelijk vrij. Eindelijk niet meer langdurig in de rij voor een beetje eten.

Hans Jonker

Stichting Feest- en Gedenkdagen en Braderie Bussum opgeheven

Na respectievelijk 32 en 28 jaar vinden Welters en Huijsman het mooi geweest

Dick Huijsman (l) en Leo Welters, bij elkaar opgeteld zaten ze 60 jaar in het bestuur. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - In Nederland doet ongeveer 37% van de bevolking minstens een keer per jaar vrijwilligerswerk. Leo Welters (72) en Dick Huijsman (75) zijn duidelijk niet 'gemiddeld'. Beide heren zijn fanatieke vrijwilligers en kregen onder meer de Kleine Johannes uitgereikt, het erkentelijkheidssymbool van de gemeente Bussum voor personen die zich met hart en ziel inzetten voor de Bussumse gemeenschap.

Onlangs kondigden beiden aan te stoppen met hun werkzaamheden voor de Stichting Feest- en Gedenkdagen en de Stichting Braderie Bussum. De stichtingen worden ook meteen ontbonden: na respectievelijk 32 en 28 jaar vonden ze het mooi geweest. Wie zo lang met elkaar samenwerkt, weet natuurlijk precies waar de ander goed in is. Huijsman: "Leo weet heel goed hoe de juridische kant van zaken in elkaar zit. We konden dingen met een gerust hart aangaan omdat alle contracten via hem liepen." Ook Welters weet feilloos te benoemen waar Huijsman goed in is. "Dick heeft alles altijd puntgaaf geregeld, hij vinkt alles af en is organisatorisch heel goed."

Beide heren blikken terug op een mooie en enerverende periode

Welters: "Ik werd in 1983 door de toenmalige burgemeester van Bussum, Aantjes, gevraagd om iets te doen voor Bussum op dit gebied. Ik zag daar niet zo veel in, maar ben toch gaan praten met de fractievoorzitters. Beide stichtingen bleken subsidie te krijgen en mijn eerste voorstel was de subsidie voor de Stichting Braderie te verlagen." Vanwege het commerciële karakter vond Welters dat deze stichting haar eigen broek moest ophouden. Huijsman, geen onbekende in het Bussumse, voegde zich bij het bestuur en werd al snel penningmeester. "De bijdrage die we van de gemeente kregen voor de stichting Feest- en Gedenkdagen was niet voldoende om alles te financieren." Een belangrijk deel van hun werk was dan ook het zoeken van sponsors. Die kwamen vooral uit het eigen netwerk van Welters en Huijsman.

Leo Welters ontving op Koningsdag de Kleine Johannes uit handen van burgemeester Heijman. Foto: Bob Awick

Huijsman begon al in december met het regelen van podia

Maar er kwam veel meer bij kijken, zeker voor de festiviteiten rond de Oranjefeesten (Koninginnedag/Koningsdag). Huijsman: "Ik begon al in december met het regelen van podia, beveiliging en EHBO." Zo'n 150 uur per jaar was Huijsman er druk mee, met een piek in de twee maanden voorafgaand aan de feestelijkheden.

Niet saai
Welters: "Veel mensen denken dat het misschien saai is. Maar ik heb een lijstje gemaakt van evenementen die we allemaal hebben georganiseerd." Makkelijk maakten ze het zichzelf niet. Ze vonden dat er variatie moest zijn. Een activiteit of optreden mocht dan ook maar maximaal twee keer voorkomen. Welters somt op: "Een nostalgische kermis, het shantykoor, een stoomfestival, een Romeins leger, ringsteken, Jong Talent van Veronica, de sterkste man van Nederland en natuurlijk de oldtimers." Veel hoogtepunten. Al herinnert Welters zich ook een dieptepunt. Voor de viering op vijf mei 1995 (50 jaar bevrijding) had hij een voedseldropping bedacht op de Bussumse heide door twee Engelse helikopters. Iets te spectaculair bleek achteraf. "Ik vond het vooral spannend omdat ze laag moesten vliegen en er rondom de heide maar weinig ruimte is om op te trekken." De helikopters hebben de Bussumse heide echter nooit bereikt. Welters was vergeten een vergunning aan te vragen en de beide helikopters werden onderschept door een F16 toen ze het Nederlandse luchtruim wilden betreden.

Huijsman herinnert zich ook vooral de grote aantrekkingskracht die Bussum tijdens de festiviteiten rondom Koninginnedag had op de regio. "Bussum was de eerste in de regio die een grote braderie had. Er kwamen zo'n veertig- tot vijftigduizend mensen op af." Dat aantal is iets afgenomen, maar nog steeds kan het centrum van Bussum rekenen op gemiddeld dertigduizend bezoekers. Welters hekelt vooral het wegvallen van de activiteiten in een aantal wijken in Bussum. "Vroeger was er altijd 'ruzie' tussen de wijken en het centrum, omdat er in veel verschillende wijken van alles werd georganiseerd. Nu wordt er alleen nog in Het Spiegel en het Brediuskwartier iets groots georganiseerd." Huijsman sluit zich daarbij aan. "Ik wil ook graag een oproep doen aan deze wijken, de Vondelbuurt, de Buffelbuurt en de buurt rondom Spant!, om het weer nieuw leven in te blazen."

Het moet een feest blijven
Verder is het feest rondom Koninginnedag, nu Koningsdag, in al die jaren niet veel veranderd, vinden ze. "Wel zien we dat steeds meer winkeliers open willen zijn, maar het moet wel een feest blijven", aldus Huijsman. "Ik hoop dat de organisatie rondom de Oranjefeesten door inwoners en ondernemers van Bussum wordt opgepakt en dat ze daarbij 'Bussumbreed' denken." Overigens zullen beide heren volgend jaar niet van de partij zijn. Huijsman: "Ik ga niet controleren of alles goed loopt. Waarschijnlijk ga ik naar Houston, waar een zoon van mij woont." Welters zoekt zijn toevlucht in Spanje.

'Bussum was de eerste in de regio die een grote braderie had'

Vrije tijd
Of beide heren zich zullen vervelen na het stoppen van hun activiteiten voor beide stichtingen?
Welters zeker niet: "Ik werk nog zeker 25 uur per week en zit in het bestuur van een aantal landelijke stichtingen. Ik kom eigenlijk tijd tekort." Ook Huijsman zit niet stil. Hij is onder meer penningmeester bij de Stichting Pro Bussum.

Rico verhuurt caravans vanuit Loenen

Rico Recreatie opent een vestiging in Loenen.

Rico Recreatie in Gieten, al jaren bekend als de BOVAG-specialist op het gebied van verkoop, verhuur en onderhoud van campers en caravans, opent op 15 mei 2015 een tweede vestiging in Loenen aan de Vecht onder het label CaravanenCamperhuren.nl.

Een van de redenen voor het openen van een tweede vestiging is de grote vraag van internationale reizigers om met een camper of caravan vanuit Nederland door Europa te trekken. Rico Recreatie doet in verkoop en onderhoud, maar ook de verhuurtak is succesvol. "We verhuren caravans en campers in diverse prijsklassen, waardoor bij ons voor iedereen een passende caravan of camper te vinden is. Wij verhuren bovendien niet alleen per week, maar ook per dag", vertelt directeur Richard Blanken. De vraag naar verhuur is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen, zegt hij. In Loenen aan de Vecht staan ten minste 50 campers en 30 caravans. Klanten kunnen ook terecht voor aanvullende service. Loenen aan de Vecht is een mooie uitvalsbasis voor reizigers die landen op Schiphol. "De verhuur in Europa zit stevig in de lift. Zo worden Europese campervakanties vertrekkend vanuit Nederland steeds vaker geboekt."

Feestelijke modellen bij 10-jarige Dacia

10 dagen feest bij de dealer

De Dacia Logan is een van de feestvarkens.

Dacia viert zijn tienjarige aanwezigheid op de Europese markt met jubileumuitvoeringen. Deze zijn beperkt leverbaar en extra rijk uitgerust.

De jubileumuitvoeringen zijn direct te herkennen aan de kleur Bleu Cosmos. Lichtmetalen wielen en spiegelkappen in de kleur Dark Metal zijn standaard. De blauwe kleur van het exterieur komt ook subtiel terug in het interieur, met accenten op de stoelbekleding en veiligheidsgordels in blauw. De stoelbekleding is afgewerkt met grijze sierstiksels. Als finishing touch zijn de vloermatten voorzien van een subtiele blauwe rand. Het uitrustingsniveau Lauréate vormt de basis voor de jubileumuitvoeringen. Dat betekent dat de auto's standaard voorzien zijn van airconditioning, radio, cruisecontrol, centrale portiervergrendeling met afstandsbediening, elektrisch bedienbare zijruiten vóór en een met leder bekleed stuurwiel.

De jubilieumuitvoering kan ook met navigatiesysteem worden besteld (optie). Het systeem heeft een 7" touchscreen en maakt via bluetooth verbinding met de telefoon. Hiervoor is een gratis app op de gekoppelde smartphone nodig.

10 dagen feest
Van 15 tot en met 25 mei wordt 10 jaar Dacia gevierd en staan de speciale modellen bij de Dacia-dealer in de showroom. Tot en met 25 mei is er een gratis accessoirepakket ter waarde van 500 euro.

Euro NCAP: vijf sterren voor Espace

De Renault Espace is herboren.

De nieuwe Renault Espace krijgt de maximale vijf sterren bij de crashtests van de onafhankelijke veiligheidsorganisatie Euro NCAP. De nieuwe Espace is het zestiende model van Renault dat deze hoogste score behaalt.

Hoewel Euro NCAP de veiligheidsnormen dit jaar aanscherpte, haalt de nieuwe Espace een eindscore van 81 procent. De nieuwe Espace krijgt 31,4 punten op een totaal van 38 voor de bescherming van volwassenen. Op het gebied van bescherming van kinderen verdient de nieuwe Renault een score van 44 punten op een totaal van 49. Bij een botsing zijn de inzittenden voorin beschermd door zes airbags: twee grote airbags die zich aanpassen aan de aard van de botsing en de positie van de inzittenden, twee zij- en twee gordijnairbags. Bovendien zitten passagiers veilig in de auto dankzij de gordelspanners met adaptieve spankrachtbegrenzers en 'antisubmariningsstoelen'.

Nieuwe Honda HR-V is onderweg

De gloednieuwe Honda HR-V staat vanaf de zomer bij de Honda-dealers. Hij biedt een veelzijdig interieur met de meeste ruimte in zijn klasse en geavanceerde infotainment- en veiligheidssnufjes. Er is keuze uit een 1.6 liter i-DTEC dieselmotor en een 1.5 liter i-VTEC benzinemotor, beide uit Honda's geavanceerde Earth Dream Technology-serie. De nieuwe HR-V dankt zijn efficiënte prestaties aan zijn vormgeving en aerodynamica, met een bijna volledig vlakke onderkant voor een optimale luchtstroom. Van binnen heeft de nieuwe HR-V de grootste kofferbak in zijn klasse: 453 liter met de achterstoelen omhoog en 1026 liter met de achterstoelen ingeklapt.

Opel test de vijfde generatie Astra

Dit is dr. Karl-Thomas Neumann, CEO van Opel Group, met naast hem het gecamoufleerde prototype van de nieuwe Opel Astra. Deze auto's worden op dit moment nog volop getest. Dr. Neumann belooft dat er achter de plakkertjes een verbluffend aantrekkelijk design, maximale efficiency en talloze innovaties tevoorschijn komen. Dat gebeurt pas in september, tijdens de internationale autoshow van Frankfurt. Het wordt de vijfde generatie van Opels compacte succesnummer.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Wil je dat jouw kind geen last meer heeft van faalangst of straks met meer zelfvertrouwen naar de middelbare school gaat? Geef hem/haar op voor de KRAGT-training die start op 19 mei in Bussum. Info: www.kindengezincoach.nl tel.: 035-6564383/06-10331195

Tijdelijke woonruimte gezocht hele maand augustus (of deel daarvan) i.v.m. verbouwing. Kunnen op uw huisdier passen! Telefoon 035-6783800

De Minister Calsschool is op zoek naar vrijwilligers voor de begeleiding v/d kinderen tijdens het overblijven van 11.45-13.10 uur (o.b.v. de wettelijke vergoeding). Bent u geïnteresseerd neem dan contact op met de Calsschool op nr.: 06-21344887

Thaise massage Ban Wiangtjan. Heeft u last van uw spieren of wil u een ontspannen massage, wij kunnen u helpen. Locatie: Laarderweg 22, 1402 BJ. Tel.: 035-7851359,
06-46890213 of e-mail:
wiangtjan@gmail.com

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Te huur in Naarden: Energiestraat 14e moderne, volledig gestoffeerde kantoorruimte met airconditioning van 360 m² op de eerste verdieping. Uitstekend onderhouden met een hoog afwerkingsniveau en veel licht. Airco-Alarm-Eigen CV Installatie-Daglicht lampen-Eigen opgang- en met maar liefst 3 eigen privéparkeerplekken. Huurprijs 1250 euro per maand. Voor informatie Vos-Beheer dhr. Dick Vos. Tel.: 06-51083335

Vrijwilligers bieden kortdurende praktische hulp bij u thuis; vervoer, tuin, klusje, bezoekje, boodschap, computerhulp, wandelen etc. Deze hulp is bedoeld voor mensen met een lager inkomen, een beperking of voor mensen die om andere redenen deze hulp nodig hebben. Versa Vrijwillige Thuishulp; 035 6947455 ma-vr ;10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Fiets gestolen! Zondagmiddag 15.30 en 16.45 op Landstraat voetgangersdoorgang tegenover Daatselaar. Goudkleurige Trek X600 Navigator herenmodel hybride. Heeft u iemand deze op slot staande fiets weg zien tillen? Of heeft u de fiets gezien? Graag bel/SMS 06-42901257. Dank!

Pronk Twee BV zoekt met grote regelmaat grondwerkers, oppermannen, bouwopruimers, stratenmakers, hoveniers en kraanmachinisten etc. die in bezit zijn van VCA en rijbewijs. In eerste instantie op flexbasis, maar met mogelijkheid tot een dienstverband voor (on)bepaalde tijd. Voor meer info over ons bedrijf verwijs ik u graag door naar onze website www.pronkgroep.nl Pronk Twee BV. Amsterdamsestraatweg 57, 1411 AX Naarden. Telefoon tijdens kantooruren 035-6970697. info@pronkgroep.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Taxi diensten van/naar Schiphol € 50,- vanuit Naarden, Bussum, Hilversumse Meent. 06-26984855

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Veluwse boederij te koop. Vr. pr. € 89.000 k.k. te Ermelo. Sleutelklaar. 035-6935525 / 06-22393323

Veluwse boederij te huur 70 m2 in Ermelo, gemeubileerd
€ 700,- per maand ex.
035-6935525 / 06-22393323

Glazenwasserij E. de Boer
06-55390254
www.edeboerglazenwasserij.nl

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Voor al het strijkwerk bij u thuis op een tijdstip dat u schikt, 5 dagen per week. Bel 06-20248864

Te huur aangeboden in Naarden: Beautyruimte in winkel geleden. 15m2, keukenblok, licht en CV. Ten Boschstraat 76, Naarden.
Mob. 06-24526801 Bianca

Gevraagd: Schoonmaker m/v voor diverse objecten in Bussum en Hilversum. Voor info bel Anjer B.V.
Tel.: 020-6000199

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl