NaarderNieuws

16 maart 2016

NaarderNieuws 16 maart 2016


Comeniusprijs gaat naar Herman van Rompuy

NAARDEN - Herman van Rompuy is dit jaar de winnaar van de Comeniusprijs. De jury maakte zondag bekend dat de voormalig Europees president en oud-premier van België de Comeniusprijs 2016 in ontvangst mag nemen. De prijs wordt op zaterdag 2 april door burgemeester Albertine van Vliet uitgereikt in de Grote Kerk van Naarden.

Van Rompuy krijgt de prestigieuze prijs omdat hij "een voorstander is van een wereldwijde aanpak van problemen, met respect voor gemeenschappelijke waarden".

Van Rompuy studeerde economie en filosofie aan de Universiteit van Leuven. Hij vervulde verschillende politieke functies. De Belgische politicus is lid van de christendemocratische partij CD&V. Hij werd in 2008 premier van België. In 2009 werd hij verkozen tot de eerste voorzitter van de Europese Raad en kreeg hier de officieuze titel president van Europa.

Comeniusprijs
De Comeniusprijs wordt jaarlijks namens de stichting Comenius Museum toegekend op advies van een jury onder leiding van Gottfried Leibbrandt, oprichter en oud-voorzitter van het college van bestuur van de Open Universiteit Nederland.

De jury bestaat uit leden met relaties in de wereld van onderwijs en educatie, religie en zingeving en politiek en samenleving. Job Cohen, o.a. oud-burgemeester van Amsterdam, Tijs van Ruiten, directeur van het Nationaal Onderwijs Museum, Wouter Goris, hoogleraar filosofie aan de VU, Loek Vredevoogd, oud-bestuursvoorzitter van de Universiteit van Leiden en Olga Fles en Helena Verhoef namens het Comenius Museum maken deel uit van de jury.

De Comeniusprijs 2016 wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Na Robbert Dijkgraaf (2012), Paul Schnabel (2013), Louise Fresco (2014) en Geert Mak (2015) wordt deze prijs toegekend aan een vooraanstaand persoon die op het Europese politieke toneel sporen heeft verdiend.

Comeniusdag
De Grote Kerk van Naarden vormt zaterdag 2 april het decor van de Comeniusdag. Vanaf 13.00 tot 17.00 uur is er gelegenheid voor de Comeniuslezing, muziek en natuurlijk de Comeniusprijs.

De Comeniuslezing gaat dit jaar over migratie en wordt verzorgd door Leo Lucassen. Hij is directeur Onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en hoogleraar Mondiale Arbeidsmarkt en Migratie aan de Universiteit van Leiden. Lucassen zal de actualiteit rond migratie duiden in de geest van het gedachtegoed van theoloog, filosoof en pedagoog Jan Amos Comenius.

Aanmelden
Aanmelden voor de Comeniusdag kan via comeniusmuseum.nl. Er is plek voor 750 bezoekers.

Sucesvolle Nacht van Naarden

NAARDEN - De Nacht van Naarden, de eerste museumnacht van Naarden, mag een succes genoemd worden. Het weer zat afgelopen vrijdag mee, de bezoekers kwamen in groten getale en het programma was afwisselend.

Zeker 900 mensen uit Naarden, Bussum, maar ook uit Zwolle en Lelystad waren naar de Vesting gekomen om gratis de musea te bezoeken. Het programma zat behoorlijk vol en dus kon niet overal lang stilgestaan worden. Startpunt was voor iedereen het stadhuis. Daar kon men een huwelijk (nagespeeld door toneelvereniging ToVeNaar) bijwonen of kiezen voor een rondleiding. Dan was daar nog het Vestingmuseum dat flink had uitgepakt. Grote lampen, een heel stel kanonniers dat geschminkt was en in zo goed mogelijk Frans het Beleg van Naarden naspeelde: het was zeer sfeervol, zo in het donker.
Een andere populaire stop was het Weegschaalmuseum. Daar kon slechts 50 man tegelijkertijd naar binnen. Lange rijen waren het gevolg. Het stadsarchief had een aantal pronkstukken in de vitrines liggen. De archivaris nam de toeschouwers mee in zijn verhaal over de stad Naarden. Het Comenius Museum had een klein blaaskwintet uitgenodigd, de Grote Kerk had gekozen voor het Goois Vocaal Ensemble en de jaren 60.

Bekijk de foto's op pagina 11.

Verblind door laaghangende middagzon

De voorkant zit flink in elkaar. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Dat een laaghangende zon gevaarlijk kan zijn in het verkeer bleek wel weer afgelopen maandag. Een automobilist die op de Godelindeweg reed zag niets meer, waardoor hij op een middengeleider reed. De inzittenden bleven ongedeerd.

Het ongeluk gebeurde rond kwart over zes in de avond. De auto bleek flink beschadigd te zijn. De ambulance kwam nog ter plaatse om de inzittenden te controleren. De twee kinderen kregen een zogenoemde troostbeer meer naar huis om van de schrik te bekomen. De auto werd afgevoerd.

350

kinderen deden afgelopen vrijdag mee aan de schoolvoetbalclinics bij NVC

Naarden:
*Witte Kerk 10.00 u. ds. P. Barnard; 19.30 u. Oec. Vesper in RK St. Vituskerk ds. P.J. Viveen-Molenaar; do. 24/03 Witte Kerk 19.30 u. ds. L.J.Th. Heuvelman H.A.; Naarderheem 10.30 u. mw. pastor M.H.J. Potjer
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; 19.30 u. Oec. Vesper ds. P.J. Viveen-Molenaar ; za. 19/03 17.30 u. Eucharistie; di. 22/03 19.00 u. Boeteviering pastoor C. Fabril; do. 24/03 19.00 u. Eucharistie pastoor M. Costa
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Gezinsviering kapelaan A. Geria; ma. 21/03 19.30 u. Verzoeningsviering pastoor C. Fabril ; do. 24/03 19.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 10.00u. Communieviering Parochianen; do. 24/03 19.30 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen; 14.30 u. Cantatedienst
*PGB Verlosserkerk geen dienst, gezamenlijke dienst in Wilhelminakerk
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong; do. 24/03 19.30 u. ds. S. de Jong H.A.
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. J.H. Gijsbertsen en 17.00 u. ds. P.M. van 't Hof
*Remonstranten N-B 10.30u. ds. A.G. Ochtman-de Boer
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. ds. P.J.C. Korver; do. 24/03 mw. J. Werner-van Slooten
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. M.L. van Woerden; do. 24/03 ds. A. van der Wijk
*Evangelisch-Lutherse Kerk N-B 10.00 u. ds. W.F. Metzger; do. 24/03 ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. S. v.d. Velde; do. 24/03 19.00 u. Viering Maaltijd van de Heer ds. P.A. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst; do. 24/03 20.00 u. Herdenkingssamenzijn
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 24/03 10.00 u.

Weerbericht

Tot in het weekeinde droog, meer bewolking, vrij koud
Een blokkerende hogedrukgordel reikt via de Noordzee tot over Scandinavië. Vanaf vrijdag trekt het hogedrukgebied zich terug richting Schotland. De stroming draait dan van noordoost naar noord tot noordwest. Het hogedrukgebied houdt nog invloed. Het blijft eerst nog droog, maar zwakke storingen kunnen het Noordzeegebied bereiken met als gevolg meer bewolking.

Donderdag en vrijdag
In de nacht naar donderdag vriest het licht, tot -2 graden. Overdag doet de zon goede zaken, waarbij de temperatuur oploopt tot 10 of 11 graden. Er waait een matige noordoostenwind. Vrijdag krimpt de wind naar noord. Er komt geleidelijk meer bewolking maar het blijft droog. In de nacht daalt de temperatuur tot rond het vriespunt. In de middag wordt het 8 à 9 graden.

Het weekeinde
Wolkenvelden bepalen het weerbeeld. Soms kan de zon even tevoorschijn komen. Het blijft vrijwel overal droog. Er waait een matige wind tussen noord en noordwest. Vanwege de bewolking is de kans op vorst in de nacht klein. De minima liggen rond 3 graden. Overdag wordt het circa 7 graden. Na het weekend wordt het wisselvalliger met kans op wat regen.

Weetje
Dit jaar begint op zondag 20 maart om 05.40 uur de astronomische lente. De zonnige dagen gaven een lentegevoel, maar de temperatuur komt nog niet op schot. Het langjarig gemiddeld maximum voor half maart bedraagt 10 graden, het nachtelijk minimum 3 graden. Het ligt daar meest iets onder. Volop lente was het in maart 2014. Op 9 maart werd het al bijna 20 graden.

Ik zei nog zó: geen zwembad!

Het derde jaar is ingegaan aan de Naardermeer nummer 19. Waar ooit het echtpaar Rosmalen in het boerentuintje een zonnetje pakte, is het nu één grote bouwput. Letterlijk.

Het goede nieuws is dat het dieptepunt (ook letterlijk) bereikt is. Komende zomer zal de wederopbouw al een eind gevorderd zijn. Door de stroperigheid van de bureaucratie en de regulerende macht van Natuurmonumenten heeft het allemaal heel lang geduurd. Maar het schattige oude boerderijtje zal in fraaie staat herrijzen. En die bouwput dan? Welnu, in tegenstelling tot wat vele wandelaars, fietsers en andere passanten veelal hebben gedacht, wordt het géén zwembad. Het gaat hier om een techniek die 'onderkeldering' heet. Een reusachtige betonnen bak van zo'n 165 kubieke meter is de grond in gewerkt om daar een forse kelder te vormen. Bijna net zo groot als de hele boerderij ernaast. Er komt een verbinding met het woonhuis, terwijl er bovenop een nieuwe schuur komt te staan. Het geheel zal grotendeels aan het oog onttrokken zijn en na inrichting voor een luxe, riante en moderne 'bijwoning' zorgen. De bewoners hebben het allemaal als ware pioniers ondergaan. Een soort primitief kamperen met een keuken in een houten keet, gevoed door flessengas. Weer en wind mochten hen niet deren, want wat uiteindelijk tot stand zal zijn gebracht, gaf hen alle kracht om door te zetten. Wel zijn ze ervan doordrongen dat het voor de dagjesmensen een verzoeking is geweest om langs het slepende bouwproject te gaan. Maar het leed is bijna geleden. Voor iedereen.

Bij het Medisch Kwartier werkt het net iets anders

'De arts kan een pil geven, de klacht moet je zelf wegnemen'

De westerse geneeskunde laat volgens Galavaci te veel kansen liggen. Eigen foto

Laagdrempelig

Door ook kleine chirurgische ingrepen zoals ooglidcorrecties of sterilisaties aan te bieden, denkt Galavazi dergelijke ingrepen voor patiënten laagdrempeliger te maken. Bij de verbouwing van de praktijk is hiervoor een speciale ruimte ingericht. Hier staat ook de apparatuur waarmee echo's en hartfilmpjes kunnen worden gemaakt en zelfs longfunctieonderzoek gedaan kan worden.

door Yvette de Vries

NAARDEN - Het zal een aantal mensen enorm aanspreken: een huisarts die de zorg op een andere manier bekijkt en daarmee verder gaat dan de reguliere zorg. Vertrekpunt is wel het reguliere pad. Maar de patiënt krijgt in de vorm van een menukaart meer opties aangeboden. De huisartsenpraktijk aan de Turfpoortstraat is daarvoor vorig jaar september omgevormd tot Medisch Kwartier.

Juriaan Galavazi (42) nam 10 jaar geleden de praktijk van zijn vader over en gaandeweg is er het een en ander veranderd. De burn-out die hij een aantal jaar geleden zelf had, speelde daarin ook een rol. Hij kwam destijds in contact met een andere vorm van zorg, een die verder ging dan de reguliere zorg, die volgens hem vooral gericht is op het bestrijden van symptomen. "De klacht is het symptoom. Met het oplossen van de klacht is de daadwerkelijke oorzaak niet weg. Je moet onder de motorkap kijken." Galavazi noemt het 'de blinde vlek' van de reguliere geneeskunde. Volgens hem zijn patiënten al veel verder in het kijken naar andere oplossingen, buiten die reguliere geneeskunde. "De arts kan een pil voorschrijven, de klacht zal je zelf weg moeten nemen", betoogt Galavazi.

Bij het Medisch Kwartier werkt een team van specialisten. Onder meer een haptonoom, een acupuncturist en een meditatie- en mindfulnesspraktijk. Galavazi zelf heeft zich gespecialiseerd in chirurgie, echografie, sportgeneeskunde en complementaire geneeskunde en is verantwoordelijk voor de begeleiding van de patiënt.

'We blijven wel met beide benen op de grond'

Schijf van vijf
Met de menukaart, zeg maar een eigen schijf van vijf, heeft het Medisch Kwartier een manier ontwikkeld om breed naar een klacht te kijken. Het vertrekpunt is de reguliere zorg, daarna worden voeding, emotie, beweging en tot slot spiritualiteit erbij betrokken. Althans, daar kan de patiënt uit kiezen. Ze dringen niets op. Galavazi licht de menukaart toe: "Slechte voeding doet meer kwaad dan we denken, met bewegen kun je je eigen klachten al een heel stuk verlichten en met spiritualiteit kijk je naar wat er onder de klacht ligt. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden." Dat klinkt misschien wat zweverig, maar Galavazi verzekert dat ze wel met beide benen op de grond blijven staan. "De basis blijft reguliere zorg. Maar het is goed dat mensen weten wat ze moeten veranderen in hun leven om weer meer controle te krijgen. Wij begeleiden om te kijken wat daarvoor nodig is." Het lijkt goed aan te slaan. Galavazi behandelt veel sporters en ook vanuit de regio weten mensen de weg naar de praktijk te vinden. Ook daarin wijkt Galavazi af van de standaard: ook als je niet op de patiëntenlijst staat ben je welkom.

Eelco Mostert naar Vitesse

Eelco aan de bal. Foto: BFC

NAARDEN - BFC-speler Eelco Mostert (14) maakt de overstap naar Vitesse. De Naardense voetballer verkast komende zomer naar de Arnhemse profclub.

Er werd al langer gehengeld naar de voetballer van de C-jeugd van de Bussumse voetbalclub: meerdere profclubs hoopten Eelco van BFC over te nemen. Eelco, zelf fan van PSV, heeft de keuze gemaakt om naar Arnhem te gaan. De centrale verdediger zal vanaf komend seizoen vijf dagen in de week voetballen bij Vitesse. "Ik word 's morgens opgehaald en aan het eind van de dag weer thuisgebracht. Ik krijg ook een speciaal rooster als sportleerling, zodat ik voetbal en school kan combineren. Ik heb mijn nieuwe school en natuurlijk Vitesse al bezocht. Ik heb er best veel zin in, het is echt iets nieuws."

Trainer Thomas Niehe reageert op de overstap: "Eelco is een echte BFC-speler die altijd in onze hoogste jeugdelftallen heeft gespeeld en zijn toenmalige trainers hebben geweldig werk afgeleverd. Hij is sterk, technisch vaardig met twee benen en heeft werkelijk een geweldig tactisch inzicht. Daarnaast beschikt hij over nog iets veel belangrijkers op deze leeftijd: de echte topsportmentaliteit."

Regio op tv

NAARDEN - Om de inwoners in de regio een goed beeld te geven van wat de Regio Gooi en Vechtstreek allemaal voor hen doet, start 15 maart het programma RegioHub bij Gooi TV.

Iedere week is er een ander onderwerp om te laten zien wat de Regio Gooi en Vechtstreek allemaal doet. De onderwerpen lopen uiteen van de leerplicht tot huishoudelijke hulp toelage en de dag tegen ouderenmishandeling. De uitzendingen zijn te zien op Gooi TV en terug te vinden via YouTube of regiogv.nl.

Gooische Vestingrally haalt bijna 10.000 euro op

De rode Lancia Aurelia uit 953 van mede-organisator Michiel Bakker. Foto: Pim van de Werd

NAARDEN - De Stichting Grote Kerk kreeg afgelopen zaterdag een cheque van bijna 10.000 euro die werd opgehaald middels inschrijfgelden, sponsors en een veiling rondom de Gooische Vestingrally.

Aan het evenement deden 45 equipes met klassieke auto's mee. Onderweg kon het 'rollend erfgoed' op veel waardering rekenen. De finish en prijsuitreiking waren bij de Grote Kerk. De Sportklasse werd gewonnen door Paul Kok en Lindy Margadant in een Alfa Romeo Giulia GTC van 1966 en de Tourklasse viel ten prooi aan Juul van den Esker en Len Buschman met een Triumph TR4 uit 1963.

Hockeykampioenen proosten op succes

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Hockeyclub Naarden heeft zaterdag de kampioenen van de zaalcompetitie in het zonnetje gezet. Meerdere teams werden kampioen. De zondagjeugd heeft zich weer van haar beste kant laten zien met een kampioenschap voor ZMD1* (MD7 in de zaal) en JD6 dat als pilotteam dit jaar uitkomt in de zaterdagcompetitie. JD12 (een combinatie van JD1 en JD2) bleef ongeslagen in de zaal en sleepte daarmee uiteraard ook de titel in de wacht, net als het veteranenmixteam Dames AE, dat de concurrentie ver achter zich liet. Na de huldiging ging het veldhockey van start.

Mirjam Hubregtse

Trainer, coach bij Room to grow
Woont in Naarden sinds 2006 en haar hele jeugd. Is 44 jaar oud

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben mede-eigenaar van adviesbureau Room to grow en ik help mensen om hun talenten te ontdekken en zichtbaar te maken."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Ik wil echt niet wakker gemaakt worden 's nachts, maar een ziek kind mag me altijd wakker maken."

Welke muziek luister je?
"Van alles: populair, maar ook jazz en klassiek."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Biografie van Steve Jobs."

Winter of lente?
"Lente, zo mooi hoe de natuur dan weer gaat opbloeien."

Heb je een levensmotto?
"De deur naar geluk gaat naar binnen open."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Boodschappen."

En met een miljoen?
"Ik zou een nieuw huis kopen en mooie reizen maken."

Mooiste plekje in Naarden is…
"De grachten in de Vesting."

Als je een dag de burgemeester was?
"Dan zou ik sport- en muzieklessen mogelijk maken voor iedereen."

Je zingt?
"Ja, in Singers Vrouwen Kleinkoor in Laren en ik zing ook in een bandje van de muziekschool."

Welk nummer het liefst?
"In het koor: stukken uit de opera Dido en Aeneas van Purcell en in de band: Beast of Burden van Bette Midler."

Je bent zichtbaarheidsspecialist. Hoe kan iemand meer opvallen?
"Mijn tip voor mensen die graag op de achtergrond werken is: wees je bewust dat je je (ook) zichtbaar maakt voor anderen. Voor anderen is het fijn om te weten wie jij bent en wat ze aan je hebben. Doordat je je daar bewust van bent kun je, ook als je bescheiden bent, je wel duidelijk profileren, zonder op te scheppen, op een manier die jou past."

College werkt aan begroting die voor iedereen leesbaar is

Ook begrip voor kritiek van de raad

GOOISE MEREN - Het college kan zich vinden in de kritiek van de raad die de begroting op veel punten niet concreet genoeg vindt. Wethouder Jan Franx (VVD), zegde de gevraagde verdiepingsslag toe. Hij deed er zelfs nog een schepje bovenop. Het college heeft de ambitie om in de top 25 te komen van gemeenten met de best leesbare begroting.

Tegenvallers worden in principe binnen de begroting opgevangen

Mooie woorden, maar er is nog wel wat werk aan de winkel voordat het zover is. De afgelopen weken had het college zich al gebogen over de ruim honderd vragen van de raad. Daar kwam vorige week nog een behoorlijk aantal opmerkingen bij. De kritiek van te veel open deuren en te weinig concrete zaken stak ook nu weer de kop op. De VVD drong aan op snelheid over de invulling van de bezuinigingen die er ongetwijfeld aan zitten te komen gezien het tekort van 5,6 miljoen. Hart voor Bussum had verreweg de meeste vragen en gooide het over een andere boeg. Marieke Munneke Smeets vroeg zich af of er een vangnet was voor tegenvallers en of er niet ook aan de inkomstenkant gesleuteld kon worden. Franx kon haar en de raad voor een groot deel geruststellen: tegenvallers worden in principe binnen de begroting opgevangen.
Voor fractieleider Boekhoff (PvdA) bleef het niet prettig aanvoelen. Hij miste een risicoanalyse voor grote projecten als De Krijgsman in Muiden. Het antwoord van het college dat dit buiten de reguliere begroting viel kon hem niet geruststellen. Hij vroeg zich hardop af hoe de raad een begroting kon goedkeuren die ze niet volledig kunnen inzien en waar nog steeds een aantal vragen niet over beantwoord is.
De begroting wordt volgende week tijdens de raadsvergadering vastgesteld Dat moet ook wel want de ozb-aanslagen moeten nu echt de deur uit. Het vaststellen van de perspectief nota gebeurd naar verwachting pas tegen de zomer. De uiteindelijke besluitvorming wordt waarschijnlijk over de zomervakantie heen getild.

Sportieve middag met de fittest

Hoe fit zijn de deelnemers? Foto: Bob Awick

NAARDEN - Om inwoners van Naarden van 55 jaar en ouder aan het sporten te krijgen was afgelopen week weer de fittest in de Lunet.

De uitgebreide test gaf een goed beeld van de conditie, lenigheid, coördinatie, balans, kracht, bloedsuiker, bloeddruk en BMI. Meer dan 100 deelnemers lieten zich hierop testen. Daarna kregen ze de uitslag van de adviseur en werd besproken welke sport- en beweegmogelijkheden per persoon geschikt zijn. Naast al de test waren er ook leuke workshops, uiteenlopend van yoga tot nordic walking.

Zaterdag palmpasen- optocht

NAARDEN - De Stichting Burgerzin Naarden maakt aanstaande zaterdag de palmpasenoptocht door de Vesting weer mogelijk. De plek om te verzamelen is de Rehobotschool, vanwaar de optocht om 14.15 uur vertrekt.

De stoet gaat via de Westwalstraat, de Turfpoortstraat, Marktstraat, Cattenhagestraat, Pastoorstraat en Bussumerstraat tot de ingang van de dependance van de Rehobotschool. De optocht wordt opgevrolijkt door muziek van muziekvendel Nardinc. Na afloop is er een poppentheatervoorstelling.

Geen absolute voorrang statushouders

GOOISE MEREN - De gemeente geeft geen absolute voorrang aan statushouders bij het verdelen van huurwoningen. Dat verzekerde wethouder Van Meerten de gemeenteraad woensdag.

Net als de rest van het land moet de gemeente elk half jaar een groep statushouders onderdak geven. De gemeente stelt dat het huuraanbod eerlijk verdeeld wordt. Wel behoren statushouders volgens de wethouder tot een urgente groep. "We geven statushouders dus wel een beetje voorrang, maar wel net zo veel als andere mensen met een urgentieverklaring zoals hulpbehoevende ouderen. Ze vallen onder dezelfde groep. De hele streek werkt volgens deze regels", vertelde de wethouder na vragen van 50PLUS.

Mooie opbrengst voor Jantje Beton

NAARDEN - Dansschool Jelly Jam Dance heeft 669 euro opgehaald voor de Stichting Jantje Beton.

Het geld werd opgehaald door jonge en oudere dansers die in Naarden met de collectebus langs de deuren gingen. De dansschool laat weten heel blij te zijn met het behaalde resultaat.

Start zoektocht naar nieuwe burgemeester

Over welke kwaliteiten moet de nieuwe burgemeester van Gooise Meren beschikken? Moet hij of zij vooral een krachtig en vernieuwende bestuurder zijn of een 'burgervader' die mensen met elkaar kan verbinden? Dergelijke vragen komen aan de orde in een online vragenlijst die u als inwoner tot 4 april kunt invullen.

Een werkgroep van de gemeenteraad betrekt de uitkomsten bij het opstellen van het profiel voor de nieuwe burgemeester. Het profiel wordt voorgelegd aan de raad en die kan er eventueel nog wijzigingen in aanbrengen.

Hoe kunt u meedoen?
Op burgemeester-gooisemeren.nl staan tien stellingen. Per stelling geeft u aan wat u het beste vindt passen bij de nieuwe burgemeester. Tot slot geeft u antwoord op de vraag "Als ik denk aan de nieuwe burgemeester dan zie ik iemand die …..". De vragenlijst is tot 4 april opengesteld. Heeft u geen internet, dan kunt u een papieren vragenlijst invullen in het gemeentehuis in Bussum of in het servicepunt van Naarden of Muiden.

Promotie
Om de vragenlijst onder de aandacht te brengen, bezoeken raadsleden in de komende weken de markten van Bussum (op donderdagen) en van Naarden, centrum Muiden en Muiderberg (op zaterdagen). De komende weken zult u geregeld inwoners op de foto zien met een ambtsketen om. Zij beantwoorden de vraag: "Als ik denk aan de nieuwe burgemeester dan zie ik iemand die …..". De foto's worden verspreid via Facebook en Instagram.

Hoe gaat het daarna verder?
Op basis van het profiel stelt de minister van Binnenlandse Zaken de vacature open. Uit de sollicitanten selecteert de commissaris van de Koning (CdK) een aantal kandidaten. De gemeenteraad laat vervolgens aan de CdK en de minister weten welke kandidaten de raad aanbeveelt, waarna de CdK de minister over de aanbeveling adviseert. De laatste stap is de benoeming van de burgemeester door de Koning. Tot die tijd blijft Albertine van Vliet-Kuiper aan als waarnemend burgemeester.

Bekendmakingen

Informatie: Voor informatie kunt u op werkdagen, telefonisch of door middel van een baliebezoek op het gemeentehuis, contact opnemen met de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving op telefoonnummer 035 207 08 84.
Openingstijden: maandag zonder afspraak tussen 8.30 – 13.00 uur, op afspraak via gooisemeren.nl op dinsdag t/m donderdag tussen 08.30 – 17.00 uur en vrijdag tussen 8.30 – 13.00 uur.

Aanvragen omgevingsvergunningen:

Bussum:

Gentiaanstraat 35: Plaatsen dakkapel voordakvlak woning.
Middenlaan 1 A: Wijzigen gevels tbv nieuwe uitstraling woning.
Regentesselaan 3: Kappen esdoorn zijerf woning.

Naarden:

Amersfoortsestraatweg 114: Intern constructief wijzigen woning.
Drossaard 25: Plaatsen dakkapel voordakvlak woning.
Godelindeweg 50: Uitbreiden woning zijgevel.
Rembrandtlaan 20: Plaatsen dakkapel zijdakvlak woning.

Muiden en Muiderberg:

Burgemeester de Raadtsingel 2: Kappen berk achtertuin woning.
De Fluit 31: Vergroten woning voorgevel door dichtmaken balkon.
Populierenlaan 6: Kappen een larix, een kronkelwilg en twee esdoorns zij- en achtererf perceel.

Inzage:
*        Stukken met betrekking tot de aangevraagde omgevingsvergunningen kunt u inzien aan de balie van de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving op het gemeentehuis.
*        De agenda voor de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit en Erfgoed (CRK&E) kunt u vinden op de gemeentelijke website gooisemeren.nl.


Reguliere procedure Verleende omgevingsvergunningen bouwen / planologische toestemming / monumenten / kappen / slopen / aanleggen:

Bussum:

Brinklaan 24 C1: Oprichten balkon aan achtergevel appartement. 10-03-2016
Corverlaan 7: Slopen bestaande aanbouwen en 2 pergola's, uitbreiden woning aan zij- en achtergevel, plaatsen erfafscheiding achtertuin, alsmede kappen 2 coniferenhagen en laurier achtertuin. 09-03-2016
De Ruijterlaan 34: Intern constructief wijzigen woning. 03-03-2016
Goudenregenstraat 29: Oprichten dakopbouw en plaatsen dakkapellen dakvlak voor- en achtergevel woning. 29-02-2016
Graaf Florislaan 21: Intern constructief wijzigen woning. 15-03-2016
Jacob Obrechtlaan 16 A: Kappen berk tuin woning. 07-03-2016
Meentweg 65: Intern constructief wijzigen woning. 10-03-2016
Nieuwe 's-Gravelandseweg 61: Uitbreiden woning met serre achtergevel, renoveren woning, vernieuwen twee dakkapellen zijgevel woning. 07-03-2016
Parklaan 34: Verbreden inrit door verplaatsen van paal. 15-03-2016
Slochterenlaan 102: Realiseren drie ramen voorgevel gebouw. 15-03-2016

Naarden:

Cattenhagestraat 62: Oprichten dakopbouw met dakterras aan achtergevel woning. 08-03-2016
Meerweg 66: Intern constructief wijzigen woning en vervangen kozijnen voorzijde. 08-03-2016
Prinses Margriethof 66: Plaatsen dakkapel voordakvlak woning. 10-03-2016
Sandtmannlaan 3: Plaatsen tuinhuis op achtererf woning. 10-03-2016

Muiden en Muiderberg:

Noordpolderweg 1 Kappen twee kersenbomen zijerf woning (herplant). 08-03-2016

Verleende omgevingsvergunning met planologisch strijdig gebruik waarbij tevens sprake is van een bouwactiviteit (art. 2.1lid 1 sub c en art. 2.1, lid 1 sub a WABO):

Bussum:

Bredelaan 7: Uitvoeren constructieve wijzigingen, plaatsen schoorsteen, vervangen kozijnen, slopen overkapping aan achterzijde en verwijderen asbesthoudende materialen woning. 15-03-2016

Verleende omgevingsvergunning met planologisch strijdig gebruik zonder bouwactiviteit:

Bussum:

Vlietlaan 78: Wijzigen van Horeca categorie 2 naar Horeca categorie 3. 09-03- 2016

Verkeersbesluiten

Aanleggen gehandicaptenparkeerplaatsen
Namens burgemeester en wethouders van Gooise Meren is besloten om een op kenteken gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats aan te leggen op:
• Karel Doormanlaan, Bussum
• Lijsterlaan, Bussum
• Ruysstraat, Bussum
• Prinses Margrietplantsoen uit Bussum

Hiervoor is een verkeersbesluit genomen. U kunt hiertegen gedurende zes weken bezwaar indienen.

Aanpassing bebording Keverdijk
Binnen het kader van grootschalige onderhoudswerkzaamheden in Keverdijk in Naarden wordt de bebording in de wijk aangepast. De aanpassingen hebben betrekking op 30-km/u-zones, woonerven, geslotenverklaringen voor het vrachtverkeer en parkeerverbodszones. Hiervoor is namens het college van burgemeester en wethouders een verkeersbesluit genomen.

Omleiding vanwege werkzaamheden Oude Blaricummerweg
In verband met grootschalige onderhoudswerkzaamheden aan de brug in de Oude Blaricummerweg in Naarden wordt de Oude Blaricummerweg ter hoogte van de brug gedurende 10 weken voor het gemotoriseerde verkeer afgesloten. De werkzaamheden starten op 29 maart 2016. Voor het gemotoriseerde verkeer is een omleiding ingesteld. Voor het kunnen afsluiten van de weg is namens het college van Burgemeester en wethouders een verkeersbesluit genomen.

Bezwaar
Tegen de verleende vergunning/besluit kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet schriftelijk, gemotiveerd en ondertekend ingediend worden binnen zes weken na de bekendmaking van de vergunning/besluit aan de aanvrager bij burgemeester en wethouders, postbus 6000, 1400 HA Bussum. De werking van de verleende vergunning/besluit wordt door het indienen van een bezwaarschrift niet geschorst. Wanneer u de werking van de vergunning/besluit wilt laten schorsen, dan kunt u bij de Rechtbank Midden-Nederland, afdeling bestuursrecht, postbus 16005, 3500 DA Utrecht, een verzoek om een voorlopige voorziening aanvragen. Voor het behandelen van een dergelijk verzoek wordt door de rechtbank griffierecht geheven. Wanneer een voorlopige voorziening wordt aangevraagd treedt de beschikking pas in werking nadat hierover door de Voorzieningenrechter een beslissing is genomen.
Let op: de bekendmaking van de vergunning/besluit aan de aanvrager en de publicatie in de krant vindt niet altijd op dezelfde dag plaats. Wilt u meer weten, neemt u dan contact met ons op.

Verlengingsbesluit voor de proceduretermijn van de omgevingsvergunningen:

Bussum:

Brinklaan 2: Wijzigen gevel en aanbrengen reclame voorzijde. 04-03-2016
Statenlaan 4: Kappen 5 coniferen voortuin woning. 11-03-2016

Naarden:

St. Vitusstraat 30 A: Maken erfafscheiding met dubbele poort tussen woningen. 10-03-2016

Standplaatsvergunning voor een 'Classic Express' concertbus op de Brink te Muiderberg

Het college van burgemeester en wethouders heeft een standplaatsvergunning afgegeven op grond van artikel 5:18 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor het plaatsen van een "Classic Express" concertbus op de Brink in Muiderberg. De standplaats zal worden ingenomen met een concertbus nabij de kiosk op maandag 4 april en dinsdag 5 april 2016.

Standplaatsvergunning voor een poffertjes- en wafelkraam op de Nieuwe Raadhuisstraat 3 te Bussum

Het college van burgemeester en wethouders heeft een standplaatsvergunning afgegeven op grond van artikel 5:18 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor het plaatsen van een poffertjes- en wafelkraam op de Nieuwe Raadhuisstraat 3 in Bussum. De standplaats zal worden ingenomen met een kraam op het perceel van de Nieuwe Raadhuisstraat gedurende de periode van maandag 4 april tot en met zondag 25 september 2016.

Standplaatsvergunning voor een verkoopwagen van groenten en fruit op de Mackaylaan te Naarden

Het college van burgemeester en wethouders heeft een standplaatsvergunning afgegeven op grond van artikel 5:18 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor het plaatsen van een verkoopwagen van groenten en fruit op de Mackaylaan in Naarden. De standplaats zal worden ingenomen met een verkoopwagen op de hoek van de Mackaylaan en Cort van der Lindenlaan voor de verkoop van groenten en fruit op de woensdagen voor de periode van 1 januari 2017 tot en met 1 januari 2020.

Standplaatsvergunning voor een verkoopwagen van vis op de Mackaylaan te Naarden

Het college van burgemeester en wethouders heeft een standplaatsvergunning afgegeven op grond van artikel 5:18 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor het plaatsen van een verkoopwagen van vis op de Mackaylaan in Naarden. De standplaats zal worden ingenomen met een verkoopwagen op de hoek van de Mackaylaan en Cort van der Lindenlaan voor de verkoop van vis op de vrijdagen voor het jaar 2016.

Bezwaarschrift tegen beschikking
Indien u het niet eens bent met deze beschikking voor standplaatsvergunningen kunt u een bezwaarschrift indienen (hoofdstuk 6,7,8 Awb). Ook andere belanghebbenden bij deze beschikking kunnen een bezwaarschrift indienen. U dient dit bezwaarschrift te richten aan burgemeester en wethouders van Gooise Meren binnen zes weken na bekendmaking van deze beschikking.
Indien u nog vragen hebt of meer informatie wenst, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Vergunning, Toezicht en Handhaving via telefoon 035 207 0509, mevrouw. N. Wennink. Tevens verwijzen wij u naar onze website gooisemeren.nl voor meer informatie.

Algemene Plaatselijke Vergunning / Voorwerpen op de openbare weg plaatsen op de Oud Blaricummerweg 38 te Naarden

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de vergunning te verlenen op grond van artikel 2:10 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) Gooise Meren 2016. De vergunning is voor het plaatsen van meerdere voorwerpen op de openbare weg t.h.v. de Oud Blaricummerweg 38 te Naarden. Dit t.b.v. het constructief versterken van de boogbrug en het vervangen van de fiets- en voetgangersbrug.
Het betreft het plaatsen van een ondersteuningsconstructie (steiger) onder de rijbaanbrug in de periode van 22-03-2016 tot 03-06-2016 en een opslagcontainer, eco-toilet, directiekeet en de opslag van grond in de periode van 29-03-2016 tot 03-06-2016.

Algemene Plaatselijke Verordening / Verleende vergunning voor een Duurzame markt op het Julianaplein te Bussum

Het college van burgemeester en wethouders heeft een vergunning afgegeven voor het gebruik van openbare gemeentegrond op grond van artikel 5:18 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor het organiseren van een Duurzame markt. Het in gebruik nemen van openbare gemeentegrond gelegen op het Julianaplein in Bussum zal plaatsvinden voor de organisatie van een Duurzame markt op zaterdag 19 maart 2016 van 8.00 uur tot 17.00 uur.

Algemene Plaatselijke Verordening / Verleende Horecaterras in de Kapelstraat 17 A te Bussum

De burgemeester heeft een terrasvergunning verleend op grond van artikel 2:28 van de Algemene plaatselijke verordening voor de volgende horeca-inrichting, de datum 14 maart 2016: Trev's Soep gevestigd aan de Kapelstraat 17 A.
Het terras is gedurende het terrasseizoen gelegen tegenover Kapelstraat 17 A op de parkeerplaats voor Kapelstraat 20 A.

Bezwaar
Als u het niet eens bent met ons besluit, dan kunt u binnen zes weken na bovenvermelde verzenddatum van deze brief een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de burgemeester van Gooise Meren, Postbus 6000, 1400 HA Bussum. (Deze mogelijkheid staat ook open voor andere belanghebbenden). Op onze website www.gooisemeren.nl kunt u onder de kop klacht/bezwaar/beroep lezen waaraan uw bezwaarschrift moet voldoen.

Voorlopige voorziening
Wij wijzen u erop dat het indienen van een bezwaarschrift de werking van dit besluit niet opschort. Indien u dit wel wenst te bereiken, kunt u tevens een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland, sector Bestuursrecht algemeen, afdeling voorlopige voorzieningen, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht, mits u bezwaar heeft gemaakt en sprake is van onverwijlde spoed.

Algemene Plaatselijke Verordening / Aanvraag Horecaterras in de Kapelstraat te Bussum

Door de ondernemer van café Goesting gevestigd aan de Kapelstraat 28, is een hernieuwd verzoek om een terrasvergunning op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening ingediend.

Algemene Plaatselijke Verordening / Aanvraag Horecaterras in de Havenstraat te Bussum

De burgemeester van Gooise Meren maakt bekend dat hij op 7 maart 2016 de volgende vergunningaanvraag heeft ontvangen voor het exploiteren van een terrasvergunning, aangevraagd door de ondernemer van het Theehuis 't Marktplein op de Havenstraat 134 B in Bussum voor de periode van 01-04-2016 tot 01-10-2016.
De burgemeester overweegt medewerking te verlenen aan deze verzoeken. De aanvragen om vergunning en de situatietekeningen liggen vanaf heden gedurende een termijn van 3 weken ter inzage. De stukken kunt u inzien bij de balie van de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving. Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden, bij voorkeur schriftelijk, een zienswijze kenbaar maken aan de burgemeester. Voor het kenbaar maken van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met de Afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving. Ingediende zienswijzen worden meegewogen bij de verdere besluitvorming.

Verleende evenementenvergunning voor de Matthäus Passion in de Grote Kerk te Naarden

Op grond van artikel 2.25 van de Algemene Plaatselijke Verordening verleent de burgemeester aan De Nederlandse Bachvereniging een vergunning om, traditiegetrouw, de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach in de Grote Kerk uit te voeren. Dit jaar zullen de uitvoeringen plaats vinden op;
Zondag 20 maart van 14.30 tot 17.30 uur
Woensdag 23 maart van 19.00 tot 22.00 uur;
Donderdag 24 maart van 19.00 tot 22.00. uur;
Vrijdag 25 maart van 11.30 tot 17.00 uur;
Zaterdag 26 maart van 11.30 tot 17.00 uur;
Op Goede Vrijdag 25 en zaterdag 26 maart zullen voorafgaande aan de Matthäus Passion van 09.15 tot 10.00 uur de Lamentaties uitgevoerd worden. Ten behoeve van de Matthäus Passion zal een aantal verkeersmaatregelen van kracht zijn.

Verkeersmaatregelen ten behoeve van de Matthäus Passion te Naarden

Voor de Matthäus Passion worden de volgende verkeersmaatregelen ingesteld:
- tot het instellen van twee tijdelijke parkeerverboden op 20, 23, 24, 25 en 26 maart in de Sint Annastraat aan de kant van de Grote Kerk tussen Kerkpad en Marktstraat en in de Bussummerstraat tussen Pastoorstraat en Kerkpad aan de kant van de Pastoorstraat op de volgende dagen;
Zondag 20 maart van 10.00 tot 15.00 uur.
Woensdag 23 maart van 14.30 tot 19.30 uur.
Donderdag 24 maart van 14.30 tot 19.30 uur.
Vrijdag 25 maart van 07.30 tot 12.00 uur.
Zaterdag 26 maart van 08.30 tot 12.00 uur.

Goede Vrijdag 25 maart/Verkeersmaatregelen

Op vrijdag 25 maart geldt het parkeerverbod in de Sint Annastraat aan beide zijden ter hoogte van de Grote Kerk van 07.30 tot 12.00 uur en in de Bussummerstraat aan beide zijden tussen Pastoorstraat en Kerkpad van 07.30 tot 12.00 uur.
Van deze verboden wordt, met uitzondering van het verbod in de Sint Annastraat op vrijdag 25 maart, ontheffing verleend aan musici van de Bachvereniging.
- op vrijdag 25 maart wordt de Marktstraat afgesloten tussen de Turfpoortstraat en de Cattenhagestraat tussen 10.00 en 17.00 uur;
- op vrijdag 25 maart wordt een tijdelijk parkeerverbod ingesteld in de Marktstraat tussen het Ruysdaelplein en de Cattenhagestraat tussen 09.00 en 17.00 uur;
- op vrijdag 25 maart wordt een tijdelijk parkeerverbod ingesteld op de hoek Oostwalstraat / Kloosterstraat tussen de Huizerpoortstraat en de Zusterenstraat tussen 09.00 uur en 17.00 uur;
- op vrijdag 25 maart wordt een eenrichtingsverkeer omleidingsroute ingesteld in de Vesting tussen 09.00 en 17.00 uur in de richting Gansoordstraat, Oostwalstraat, Kloosterstraat, Cattenhagestraat (met uitzondering van het gedeelte tussen het Burgemeester Wesselingplein en de Westwalstraat), Westwalstraat (met uitzondering van het gedeelte tussen de Amsterdamsestraatweg en de Turfpoortstraat) en de Turfpoortstraat.
Ten behoeve van mindervalide bezoekers van de Matthäus Passion worden in de Raadhuisstraat ter hoogte van het voormalig gebouw van de sector grondgebied drie algemene gehandicaptenparkeerplaatsen ingericht op alle dagen van de Matthäus Passion.

Tijdens alle dagen waarop de Matthaus Passion wordt uitgevoerd worden door de organisator bij de toegangswegen verkeersregelaars aangesteld die bezoekers naar de daarvoor bestemde parkeerterreinen verwijzen. De vesting blijft echter toegankelijk.
De maatregelen op Goede Vrijdag 25 maart worden op verzoek van de hulpdiensten ingesteld.

Aanwijzingsbesluit locatie ondergrondse verzamelcontainers
Publicatiedatum: 16 maart 2016
Muiden postcodes: 1398AA-AB-AC-AN-XR-AP-GA-AA.
Type Officiële mededeling: Aanwijzingsbesluit Publicatietermijn (in weken) 6 weken

De voorzitter van de Regio Gooi en Vechtstreek brengt ingevolge het bepaalde in artikel 3:42 lid 2 en 3 van de Algemene wet bestuursrecht ter openbare kennis dat door het dagelijks bestuur is vastgesteld een concept aanwijzingsbesluit met de aanwijzing van de locatie voor ondergrondse verzamelcontainers in de gemeente Gooise Meren. Het betreft het concept aanwijzingsbesluit met het kenmerk OVC2016-01-MD001-16.000.2835 Bij de bepaling van de locatie is getoetst aan de (beleids)criteria zoals is vastgesteld door het Algemeen Bestuur van de GAD.
Overeenkomstig de openbare uniforme voorbereidingsprocedure (met toepassing van afdeling 3.4 van de Algemene wet Bestuursrecht), hebben bewoners tot zes weken na deze publicatie de tijd hun zienswijzen in te dienen. Het concept aanwijzingsbesluit is per brief verstuurd aan de betreffende bewoners. Na afloop van de zienswijze procedure worden de definitieve locaties vastgesteld en in een aanwijzingsbesluit vastgelegd. Deze worden wederom per brief aan de bewoners verstuurd.

Zienswijze
Binnen zes weken na deze bekendmaking kunt u bij voorkeur schriftelijk een zienswijze indienen onder verwijzing naar het kenmerk van het briefkenmerk OVC2016-01-MD001-(16.000.2839). In uw zienswijze dient u ten minste op te nemen: uw naam en adres, de locatiecode waarop uw zienswijze betrekking heeft, uw zienswijze met bijhorende argumenten en uw eventuele alternatief, ons briefkenmerk en uw handtekening. U kunt uw zienswijze sturen naar: GAD Gooi en Vechtstreek, Postbus 251, 1400 AG Bussum.

Inzage
Het concept aanwijzingsbesluit ligt ter inzage bij de GAD, (adres).
Actuele achtergrondinformatie is te vinden op internet www.gad.nl/projecten.

Vanaf mei 300 vluchtelingen op Crailo

Vanaf 1 mei 2016 gaat het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) noodopvang inrichten op het oostelijke deel van Crailo. In eerste instantie worden daar 300 vluchtelingen opgevangen. Dat is inclusief de 90 vluchtelingen die al sinds oktober 2015 op Crailo verblijven.

Om op een later moment opvang van in totaal 600 vluchtelingen op Crailo mogelijk te maken, wordt in de komende weken een aantal varianten uitgewerkt voor de aankoop van aanpalende terreinen. Onder andere worden de financiële consequenties in kaart gebracht. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen COA, provincie en de regiogemeenten op 8 maart jl. in het provinciehuis in Haarlem. Onderdeel van de afspraken is dat grond en gebouwen na tien jaar worden ingericht als natuur. Het terrein wordt dan overgedragen aan het GNR. De groep van 300 vluchtelingen zal tijdelijk (tot 1 oktober) worden ondergebracht in bestaande gebouwen op het terrein van de Veiligheidsregio in de gemeente Laren. Het is de bedoeling dat de groep daarna naar meer definitieve bebouwing verhuist. Die zal het COA in dat geval voor de komende tien jaar gaan optrekken. Capaciteit voor nog eens 300 vluchtelingen zal naar verwachting rond de jaarwisseling gereed zijn.

Demonstratie en rondleiding
Op 7 maart demonstreerden ongeveer dertig vluchtelingen buiten het terrein met spandoeken tegen het huidige asielbeleid in ons land. Elbert Roest, burgemeester van Laren, kwam naar hen toe om hun bezwaren aan te horen. Dat stelden ze zeer op prijs, maar ze gaven aan ook een gesprek te willen met het COA en de IND. Later op de middag vond een rondleiding plaats voor de raadsleden van Gooise Meren. Raadsleden uit de regio bezoeken groepsgewijs de locatie om een beeld te krijgen van de situatie ter plekke. De rondleiding en de toelichting door het Leger des Heils werden door de raadsleden als bijzonder nuttig ervaren.

Rondetafelgesprekken
In Laren, Gooise Meren en Hilversum vinden rondetafelgesprekken plaats voor inwoners. Daarbij praten de burgemeester en een klein gezelschap (25 personen) over de stand van zaken rond de opvang op Crailo. Er zijn ook vertegenwoordigers aanwezig van het Leger des Heils en de politie. De gesprekken worden per buurt georganiseerd. In de Bussumse wijk Oostereng hebben al zes van deze gesprekken plaatsgevonden. Een zevende gesprek volgt nog. De betreffende bewoners ontvangen daarvoor een persoonlijke uitnodiging. Meer informatie over de opvang van asielzoekers in onze regio, vindt u op de homepage van gooisemeren.nl onder het kopje 'opvang vluchtelingen'.

Politieke Avonden te beluisteren op website

Politieke Avond in Gooise Meren. Foto: Margot Scheerder

De gemeenteraad van Gooise Meren vergadert om de twee weken op woensdagavond in het gemeentehuis in Bussum. Uiteraard bent u van harte welkom om de vergaderingen bij te wonen. Bent u daartoe niet in de gelegenheid en wilt u toch weten wat er is besproken? Luister dan later naar de bijeenkomsten via de website bestuur.gooisemeren.nl.

Ga daarvoor naar het archief van de vergaderkalender. Dan ziet u de notulen, geluidsverslagen en besluiten staan. Binnen enkele dagen na de Politieke Avond zijn de geluidsbestanden integraal toegevoegd aan de website. Meestal treft u de vrijdag na de Politieke Avond een ruwe versie aan en een paar dagen later het hele geluidsverslag op naam van de spreker. Het is alsof u er zelf bij bent geweest. De nieuwe luisterservice is bijzonder handig en overzichtelijk. U kunt per onderwerp de verschillende vergaderingen tijdens de politieke avond beluisteren. U ziet dan in beeld aan de hand van een foto wie er op dat moment aan het woord is. Op dezelfde website vindt u de agenda van de Politieke Avonden en de bijbehorende stukken.

Referendum 6 april verdrag EU en Oekraïne

Op woensdag 6 april 2016 wordt in Nederland een raadgevend referendum gehouden over het verdrag tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne.

Stemmen
Net als bij de verkiezingen krijgt u deze week een stempas thuisgestuurd. Vergeet bij het stemmen niet uw stempas en uw identiteitsbewijs mee te nemen.

Stembureaus
Alle stembureaus zijn van 7.30 uur tot 21.00 uur geopend. Kijk voor een overzicht van de stembureaus in Gooise Meren op gooisemeren.nl bij nieuwsberichten referendum 6 april. Daar vindt u ook informatie over stemmen bij volmacht, stemmen in een andere gemeente en over het aanvragen van een vervangende stempas indien u deze kwijt bent. Een kiezerspas of vervangende stempas kunt u tot dinsdag 5 april 2016 12.00 uur bij de balie Burgerzaken in het gemeentehuis te Bussum aanvragen.

Tekst goedkeuringswet en associatieverdrag
Op gooisemeren.nl treft u ook de teksten van de goedkeuringswet en het associatieverdrag aan. Vanaf 9 maart 2016 kunt u deze ook kosteloos verkrijgen bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente Gooise Meren.

Meer informatie en vragen
Meer informatie over het referendum kunt u vinden op referendum-commissie.nl en verkiezingen2016.nl. Heeft u vragen? Mail uw vraag dan naar verkiezingen@gooisemeren.nl.

Burgernet in Gooi en Vechtstreek breidt uit met Burgernetmail

Burgernet wordt vanaf maandag 14 maart uitgebreid met e-mailberichten, in aanvulling op de spraak- en sms-berichten via de telefoon. Dit geldt voor alle gemeenten in de Gooi- en Vechtstreek.

Burgernetmails worden verstuurd na een woninginbraak. Als er in een bepaalde buurt wordt ingebroken, ontvangen de Burgernetdeelnemers die daar wonen een e-mail met het verzoek om te reageren als zij informatie hebben over de inbraak. In de mail worden ook tips gegeven hoe een woninginbraak te voorkomen is. In de toekomst kan de Burgernetmail ook worden ingezet voor andere incidenten dan woninginbraak, zoals nu al gebeurt bij de telefonische berichten. Bijvoorbeeld wanneer de politie op zoek is naar een verdachte of naar een vermist persoon.

Samen voor een veilige buurt
De politie verwacht met deze uitbreiding van Burgernet meer informatie te ontvangen, waardoor meer inbraken kunnen worden voorkomen of opgelost. Zo werken we samen aan een veilige woon- en werkomgeving. Eerder werden met deze aanpak al positieve ervaringen opgedaan. Burgernetmail wordt stapsgewijs in het hele land ingevoerd.

Meer informatie
Hoe meer Burgernetdeelnemers, hoe groter de kans op succesvolle acties.
Aanmelden is eenvoudig. Voor meer informatie en aanmelden, kijk op www.burgernet.nl.

Veel meedenkers over passantenhaven

Locatie van de in te richten passantenhaven bij Naarden-Vesting.

Ruim honderd inwoners dachten op 11 februari tijdens een werkbijeenkomst mee over de inrichting van een passentenhaven bij Naarden-Vesting. Hieronder belichten we de tussenstand van het participatietraject.

Op basis van de op 11 februari ingebrachte ideeën worden meerdere scenario's uitgewerkt. Die worden besproken in een volgende werkbijeenkomst. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat die al in maart zou plaatsvinden maar dat gaat niet lukken. De bijeenkomst van 11 februari leverde namelijk veel meer ideeën op dan waarop de gemeente had gerekend. De nieuwe datum van de vervolgbijeenkomst is op dit moment nog niet bekend.

Voor de gemeente staat voorop dat de zorgvuldigheid van het participatieproces belangrijker is dan de snelheid waarmee het proces wordt doorlopen. Er zal een klankbordgroep worden ingesteld die de taak heeft om samen met de gemeente de zorgvuldigheid van het participatieproces te bewaken. Marleen Sanderse, die ook zelf bij de werkbijeenkomst aanwezig was, is blij met de eerste bevindingen: "Het is mooi dat zoveel inwoners actief met de gemeente willen meedenken over dit belangrijke onderwerp."

Naarden Samen Fit

Foto: Bob Awick

Op 12 maart gaf wethouder Marleen Sanderse het startschot voor de nieuwe editie van 'Naarden Samen Fit'. De gemeente wil met dit project senioren stimuleren om in de komende drie maanden deel te nemen aan een op hen afgestemd aanbod van sportactiviteiten.

'Prachtig om directeur te zijn van een 700-jaar oud kasteel'

Directeur Bert Boer wil door themajaren en bijpassende activiteiten zorgen voor een dynamischer geheel in het Muiderslot. Foto: Bob Awick

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week: Bert Boer, directeur van het Rijksmuseum Muiderslot.

door Yvette de Vries

MUIDEN - Werken met mensen met passie is voor hem het mooiste dat er is, volgens Bert Boer. Hij is nu ruim vier jaar directeur van het Muiderslot en hij kan daar zijn hart ophalen. Hij koesterde ook niet voor niets al jarenlang de wens om eindverantwoordelijk te zijn voor het reilen en zeilen van een culturele instelling. Dat het het Muiderslot werd, daar is hij enorm trots op en dankbaar voor. "Het is prachtig om een tijdje directeur te mogen zijn van een kasteel dat ruim 700 jaar oud is." Passie is ook nodig om de ambitieuze plannen die hij heeft voor het Muiderslot te kunnen verwezenlijken.

'Ik hoef onze mensen nooit aan te sporen om wat harder te lopen'

Het Muiderslot biedt met de omliggende tuinen, de middeleeuwse route, de valkenier, de picknicktafels en de pruimenboomgaard een leuk dagje uit. Een gemiddeld bezoek duurt zo'n drie uur. Volgens Boer geeft het ontspanning en een bezoek aan een museum maakt je geestelijk rijker: in zijn ogen niet onbelangrijk. "Het doet iets met je, je hebt wat geleerd en gezien. Tenminste, als een museum het goed doet. "

Plannen
Het indrukwekkende kasteel moet het vooral hebben van de verhalenvertellers en de collectie die in de eerste paar jaren is opgebouwd. Toch wil Boer daar de komende jaren wat aan sleutelen.

De naam Amsterdam Castle heeft ook een historische betekenis

Het Muiderslot is nu vooral ingericht als museum met een vaste collectie. "Het is nu allemaal een beetje statisch", is de mening van de directeur. In de toekomst moeten themajaren en bijpassende activiteiten zorgen voor een dynamischer geheel. Ook de wens van twee tentoonstellingen per jaar staan hoog op de agenda. Over ridders en de P.C. Hooftprijs bijvoorbeeld.

Daarbij ziet Boer het als uitdaging om die vanuit het verleden naar het heden te halen en door te trekken naar de toekomst. "Een ridderorde is niets meer en minder dan het belonen van goed gedrag. En als je een lintje krijgt is dat eigenlijk nog steeds zo", doceert Boer. En waarom krijg je die dan en waarom zijn mensen er zo blij mee? En zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen.

Amsterdam Castle
Er komen dus meer activiteiten en meer verdieping door de geplande themajaren. Maar er is meer. Vanaf 2011 richt het Muiderslot zich ook nadrukkelijker op de buitenlandse toerist. Met de naam 'Amsterdam Castle' heeft het Muiderslot een duidelijke profilering richting deze groep. Dat is niet alleen een marketingverhaal, historisch is het ook te verdedigen. De eerste keer dat de naam Amsterdam werd genoemd was namelijk op een zegel van graaf Floris de Vijfde. Inderdaad, de edelman die het Muiderslot liet bouwen. "Eigenlijk was dat een soort geboorteakte voor de stad Amsterdam", grapt de bevlogen directeur.

Themajaar
De link met Amsterdam is ook gekozen als thema voor 2017: 'Het Muiderslot, de sleutel tot Amsterdam'. Boer vervolgt zijn lesje geschiedenis. "Vroeger ging de route naar Amsterdam via Muiden. Als je het Muiderslot had veroverd dan had je ook Amsterdam te pakken. Maar je moest eerst langs Muiden." En toeval of niet, maar de baljuw (zeg maar de bestuurder van een streek of stad namens de vorst) van het Muiderslot was vaak de zoon van de Amsterdamse burgemeester. Het meest bekende voorbeeld is P.C. Hooft.

Goed voor de regio
Overigens blijft het voor de Nederlanders gewoon het Muiderslot, verzekert Boer. Maar Amsterdam krijgt met steeds grotere aantallen toeristen te maken en zo kunnen ze het aantal een beetje verdelen over de regio, is de gedachte hierachter. Goed voor Muiden als onderdeel van Gooise Meren en goed voor Amsterdam. En niet alleen het kasteel heeft hier profijt van, ook de horeca moet dat gaan merken.

Volgens Boer geldt de aantrekkingskracht van cultureel erfgoed als het Muiderslot op meerdere vlakken. "Er is onderzoek naar gedaan en mensen wonen graag in de buurt van theaters en musea. En de buitenlandse toeristen brengen door onder meer de parkeergelden ook rechtstreeks geld in het laatje van Gooise Meren. Het Muiderslot is veel waard voor de regio", vindt Boer.

Bert Boer

Bert Boer is gepokt en gemazeld door de vele maatschappelijke functies die hij vervulde. Zo werkte hij negen jaar voor het NOC/NSF en in zijn baan bij de Nederlandse Museumvereniging (de brancheorganisatie), was hij verantwoordelijk voor de museumjaarkaart.
Een van zijn professoren aan de universiteit zei hem ooit dat hij goed moest bedenken wat hij wilde worden, dan zou het lukken.

Rijksmuseum
Het Muiderslot is een van de 29 rijksmusea die Nederland heeft en kreeg in 1878 deze status. Boer vindt dat Gooise Meren daar best wel trots en ook zuinig op mag zijn. Hij voegt daaraan toe dat het merendeel van de rijksmusea in Amsterdam staat: extra reden om dit kasteel als onderdeel van Gooise Meren te koesteren.

Samenwerking
De belangrijkste pijlen van het Muiderslot zijn gericht op samenwerking met Amsterdam en andere kastelen in Nederland en Vlaanderen. Maar ook met bijvoorbeeld de zuiderzeemusea. Binnen Gooise Meren is er een samenwerking met Fort Werk IV in Bussum, het Vestingmuseum in Naarden en Forteiland Pampus.

Europese ambities
Het Muiderslot wil op de lange termijn, denk aan veertig of vijftig jaar, het museum van de adel van het middeleeuwse Europa worden. Ze mikken daarmee op een unieke positie. De meeste musea, zo ook de Amsterdamse, hebben wel een Gouden Eeuw-collectie, maar musea die zich specialiseren in de middeleeuwen zijn dun gezaaid. Daarvoor moet nog wel een hoop gebeuren. Er moeten meer collecties naar het Muiderslot gehaald worden en dat vraagt om veel investeringen. Bijvoorbeeld op het vlak van beveiliging en een goede klimaatbeheersing, om maar eens wat te noemen. Boer: "Over vijftig jaar wil het Muiderslot Europees relevant zijn en niet specifiek regionaal."

Werken bij
Met 35 medewerkers en maar liefst 90 vrijwilligers is het Muiderslot volgens de directeur toch een organisatie van beperkte omvang waar de mensen elkaar nog kennen. Hij vindt dat hij boft met ze. "Het is heerlijk wanneer mensen een intrinsieke motivatie hebben. Ik hoef ze nooit aan te sporen om eens wat harder te lopen." Wat hem opvalt is dat mensen zich echt verbonden voelen met de geschiedenis en de verhalen van het kasteel. Wat hem betreft is dat ook een voorwaarde om bij het Muiderslot te mogen werken. En dat geldt ook voor de vrijwilligers.

Nog even ...
Nog even en dan is het Muiderslot weer elke dag open. Van 1 april t/m 31 oktober zijn het kasteel en de tuinen doordeweeks geopend van 10.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 12.00 tot 17.00 uur.

11 / 28

De Nacht

Oud-wethouder Wil de Vries-Kempes en haar man als Yoko en John Lennon.

NAARDEN - De Nacht van Naarden afgelopen vrijdag was een schot in de roos. De kanonniers in het Vestingmuseum voerden een toneelstuk op. In het Comenius Museum was prachtige muziek en in het Weegschaalmuseum was een voorstelling over heksen. Archivaris Medema haalde vele mooie verhalen aan over het ontstaan van Naarden. In de Grote Kerk was muziek uit de jaren 60.

Flower Powerfeest met Goois Vocaal Ensemble.
Een feestje in de kerk.
Archivaris Anne Medema spreekt over de stad Naarden.
Klassieke muziek in het Comenius Museum.
De kanonniers van het Vestingmuseum in kostuum.
Het Weegschaalmuseum is erg populair. Rijen voor de deur.
Een glaasje glühwein bij Even Eten en Drinken bij De Doelen.
Voor de gelegenheid wordt een 'huwelijk' gesloten.
De organisatie van de Nacht van Naarden kan tevreden terugkijken. Foto: Erik-Jan Geniets
13 / 28

Geniet zaterdag van jazz in Spant! Foto: Erik Jansen Fotografie

donderdag 17 maart

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

Bridges voor beginners en gevorderden onder deskundige begeleiding. Locatie WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354a in Bussum.

Open Eettafel

De Palmpit 17.30 uur

Elke maandag- en donderdagmiddag een open eettafel om 17.30 uur met een versbereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Docu-avond: In Transition 2.0

Soupurbe 20.00 uur

Documentaire over het Transition Network. Boordevol inspiratie en creativiteit. Aanvang 20.00 uur. Locatie: AC Jan Ligthart, Brinklaan 36a, Bussum. Toegang gratis. Aanmelden via: www.soupurbe.nl.

vrijdag 18 maart

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

Biljarten voor beginners en gevorderden onder deskundige begeleiding.

Zelf muziek maken op de mondharmonica

De Palmpit 14.00 uur

Zelf muziek maken op de mondharmonica, lijkt je dat wat? Elke vrijdagmiddag van 14.00-15.30 uur speelt een kleine groep in de oude liedjes van vroeger. Uit het hoofd, zonder muzieknoten. Neem je instrument mee en doe mee.

Een gezellige theesessie

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Een theesessie met een praatje, een spelletje en een gezellig glaasje wijn.

Spelletjesmiddag

De Palmpit 14.00 uur


Workshop smartphone

De Palmpit 14.00 uur

Katja Staring van de Familie van i geeft een workshop over het gebruik van de smartphone. Deelname is gratis. Max. 10 deelnemers. Aanmelden: 035-693 87 86.

Broodje+

Brinklaan 36a 18.00 uur

Ruimte serveert weer Broodje+. Met broodmaaltijd, soep en een snack.

Goed Gesprek

Brinklaan 36a, 19.15 uur

Ruimte houdt een goed gesprek over de bijbel.

In de Praktijk

Praktijk Pitth 19.30 uur

In de Praktijk biedt geen pasklare antwoorden, maar geeft inzicht in hoe jij met bepaalde zaken omgaat, wat heb jij geleerd van huis uit, wat gebeurt er als je in conflict bent met een ander en hoe ga jij om met onzekerheid en verdriet. Info: www.spelend-verbinden.nl.

zaterdag 19 maart

Optreden

Vivium Godelinde 14.30 uur

Optreden van Erwin Rommert Weerstra. Kosten 5,50 euro of 1 strip van de strippenkaart.

Inschrijven Kindertuinen

Kindertuinen, Huizerweg
10.00 uur

Kinderen uit groep 5, 6 of 7 van een basisschool in Bussum of Naarden kunnen zich inschrijven voor een kindertuintje. Snel inschrijven, beperkt aantal tuintjes. Van begin april tot half september wordt er één uur per week (van 16.00 tot 17.00 uur) op de tuinen gewerkt. Er zijn groepen op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Iedere groep bestaat uit 14 kinderen en wordt begeleid door twee tuinleiders. Kosten: 30 euro.

creatieve markt

De Palmpit
10.00 uur tot 15.00 uur

Een creatieve markt in het teken van Pasen. Er is van alles te koop, zoals sieraden, schilderijen, patchwork, houtsnijwerk, glaswerk, zeepkransen en servetten. De entree is gratis. Deelname alleen door niet-commerciële personen of instellingen. Kosten: € 5,- per tafel. Info: 035-6936297.

Paaslunch

De Schakel
11.00 uur

Start met koffie/thee, daarna een lunch met soep en een drankje. Kosten: 8 euro. Opgeven via de intekenlijst bij De Schakel in Naarden of via telefoonnummer 035-6949312.

Open dag Zorgeloos wonen

Vivium Godelinde 11.00 uur

Wonen in een prettig appartement, met gezelschap, faciliteiten en zorg dichtbij? Dat kan bij Vivium. Betaalbaar en in een fijne omgeving. Benieuwd naar de mogelijkheden? U bent van harte welkom voor een rondleiding, bijvoorbeeld tijdens de open dag op zaterdag 19 maart van 11.00 tot 14.00 uur in Godelinde aan de Jozef Israëlslaan 1 of in De Gooise Warande aan de Mezenlaan 19 in Bussum.

Open Tennisdag

Gooische Vallei
11.00 tot 15.00 uur

Iedereen kan gratis kennismaken met tennis. Voor nieuwe junioren én senioren is er een gratis les. Verder: een tennisclinic volgen, basisslagen oefenen met een Tri-tennis, er is bungee tennis, een nieuwe minibaan voor de allerkleinsten. Info: degooischevallei.nl.

Optreden

Vivium Godelinde 14.30 uur

Erwin Rommert Weerstra speelt werken van o.a. Scarlatti, Brahms, Dvorák, Chopin en Liszt. De kosten bedragen 5,50 of 1 strip van de strippenkaart.

Gitaarmuziek in de Vesting

Gebouw de Hoed 16.00 uur

Leerlingen van de Gitaarstudio Naarden presenteren onder leiding van Leon de Kroes ensemble- en solorepertoire voor de gitaar. De toegang is gratis.

Goois Jazz Festival

Spant 18.00 uur

Kiwanis Naarden houdt het Goois Jazz Festival voor het goede doel. Met optredens van onder anderen Ruth Jacott, Garde du Nord en Alexander Beets. De opbrengst gaat naar het Friendship sport Centre. Kaarten € 42,50 via gooisjazzfestival.nl.

Soulshow Party

The Spot 21.00 uur

The Soulshow Party met DJ Ferry Maat. Het publiek kan dansen en luisteren naar de bekende soulclassics. Ferry Maat praat de plaatjes aan elkaar en ook zijn bekende jingles worden afgespeeld.

zondag 20 maart

Schakelfilm op Zondag

Wijkpost De Schakel 13.00 uur

Een muzikale film. De maestro uit Limburg viert met zijn orkest zijn 25-jarig jubileum. Entree € 2,50, inclusief 2 x koffie of thee.

Johannes Passion J.S. Bach

Wilhelminakerk 14.30 uur

Inmiddels traditionele uItvoering van Bachs meesterwerk de Johannes Passion. Uitgevoerd door Vocaal Ensemble Voices uit Bussum met solisten en het Wilhelminaconsort onder leiding van Piet Philipse. Kerkzaal is open vanaf 13.45 uur, aanvang 14.30 uur. Toegang vrij, collecte bij de uitgang.

Soosmiddag

De Palmpit 14.30 uur

Een optreden van muziekvereniging het Gooi met een fluit-, een sax-, een koper- en een klarinetensemble en een optreden van de jeugdgroep G-force. Het programma zal variëren tussen klassiek, jazz, Zuid-Amerikaans en Hollands. De entree is gratis.

maandag 21 maart

Yoga

WOC Spieghelwijck 10.15 uur

Yoga geeft veerkracht en nieuwe energie. Ontdek het bij WOC Spieghelwijck aan de Iepenlaan 354a in Bussum.

SeniorenCafé

Brasserie Stokjes en Lepel 10.30 uur

De bijeenkomst is van 10.30 tot 12.00 uur. Ook niet-leden van de ANBO zijn welkom.

Voorlichtingsbijeenkomst 'Ik Leer Leren'

Praktijkruimte 20.00 uur

Training voor kinderen van groep 8, brugklassers en jongeren die vastgelopen zijn in het voortgezet onderwijs. Gratis toegang. Opgave via info@coaching-begeleiding.nl of bel 06-362 20 462.

dinsdag 22 maart

Busreis

Plus Keverdijk 8.30 uur

Wijkontmoetingscentrum De Schakel gaat naar advocaatproeverij Rosink in Dwingeloo. De kosten zijn € 53,- per persoon. Opgeven 035-6949312 Tiny vd Horst.

Naald & Draad

Trefpunt 10.00 - 12.00 uur

Deskundige vrijwilligers helpen gratis met het herstellen of vermaken van kleding. Locatie: H.A Lorentzweg 59, Bussum.

Versa vrijwillgerscentrale

*Mentorschap Midden Nederland zoekt een regiocoördinator. U biedt brede ondersteuning en geeft richting aan vrijwilligers die optreden als mentor.

*Wijkontmoetingscentrum De Palmpit zoekt een coördinator gastheren/gastvrouwen.

*Wijkontmoetingscentrum De Palmpit zoekt een vicevoorzitter om de huidige voorzitter te assisteren.

*Natuurmonumenten, Moestuinderij Stadzigt Naarden, zoekt spierkracht! Wie kan helpen bij zware klussen, zoals sjouwen, spitwerk, rekken maken en reparatiewerk?

Filmhuis Bussum

'Elser'.

THE DANISH GIRL is geïnspireerd op het Deense kunstenaarsechtpaar Einar en Gerda Wegener. Moeder wordt succesvol uitvindster in JOY. Waargebeurd. JHERONIMUS BOSCH –TOUCHED BY THE DEVIL beschouwt zijn oeuvre. KNIELEN OP EEN BED VIOLEN, naar Jan Siebelinks bestseller. In het poëtische AN groeit een onwaarschijnlijke vriendschap bij verleidelijk voedsel. SPOTLIGHT, spannende journalistieke speurtocht naar ontspoorde priesters in Boston, won twee Oscars. MEDITERRANEA volgt twee jonge Afrikanen in Europa. In THE LADY IN THE VAN woont een oude dame jarenlang op de oprit van een schrijver. Meubelmaker ELSER beraamde een bomaanslag op Hitler.
Bloed, sneeuw en snedige dialogen in Tarrantino's nieuwste THE HATEFUL EIGHT.
THE ASSASSIN is een martialartsfilm vol visuele poëzie. Over de keuze tussen loyaliteit of eigen gevoelens. THE BIG SHORT volgt twee buitenstaanders die hun slag probeerden te slaan uit de economische crisis. Documentaire ERBARME DICH toont wat Matthäus Passion voor verschillende mensen betekent. In DE MISSIE mocht kolonel Joost de Wolf op de voet worden gevolgd tijdens de VN-vredesmissie in een instabiel Mali. BUURMAN & BUURMAN: AL 40 JAAR BESTE VRIENDEN! En een juweeltje voor kleuters: STORM, een verhuizing door de ogen van een 3-jarige.

'HCAW moet langer meedoen met de top'

Berrevoets terug als hoofdcoach

Na lang nadenken gaf Berrevoets HCAW toch zijn jawoord. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Na acht jaar keert Roy Berrevoets terug als hoofdcoach van de honkballers van HCAW. De Weesper werd twee weken geleden gepresenteerd door de Bussumse honk- en softbalclub en staat ondertussen te trappelen om van start te gaan.

Berrevoets kent de Bussumse honk- en softbalclub van haver tot gort. Als speler maakte de Weesper de successen van de Bussumse club mee en als coach stond Berrevoets ook al eerder voor de groep. Na zijn vertrek acht jaar geleden deed Berrevoets even een stapje terug. "Maar het voelt goed om er weer te staan", aldus de kersverse hoofdcoach.

Je keert weer terug als hoofdcoach. Hoe werd je benaderd?
"HCAW had geen hoofdcoach meer en zat daardoor met een probleem. De afgelopen maanden werd er volop gezocht, maar er werd geen goede hoofdcoach gevonden. De club klopte enkele maanden geleden al aan met de vraag om het roer over te nemen. Het leek me toen te druk om weer als hoofdcoach aan de slag te gaan. Als je het doet, moet je er wel helemaal voor gaan. Enkele weken geleden vroegen ze het nog een keer. Na wat nadenken hak je dan toch de knoop door en zeg je ja."

Wat gaf de doorslag om toch ja te zeggen?
"HCAW staat er goed voor. Er staat een prima team met een aantal uitstekende spelers en daarnaast klopt het plaatje eromheen ook. Dat geeft toch net dat extra duwtje om weer aan de slag te gaan. En daarnaast help je bovenal ook de club waar je al 30 jaar rondloopt, veel mensen kent en successen hebt gehad. Dat speelt ook mee."

Hoe voelde het om voor het eerst weer voor de groep te staan?
"Het was wel even wennen. Als je de afgelopen jaren met ervaren jongens hebt gewerkt waar veel vanzelf gaat en nu weer voor een jonge talentvolle groep staat, gaat het heel anders. Je coacht heel anders en let op andere zaken. Daarnaast heb je weer te maken met een echte topsportcultuur. Daar moet je wel even een knop voor omzetten. Maar het komt vanzelf goed."

Hoe staat het ervoor?
"Best goed. HCAW heeft een aantal sterke spelers aangetrokken en dat merk je. We hebben al enkele oefenduels gespeeld en over het spel waren we best tevreden. Het wordt afwachten hoe het straks gaat als de hoofdklasse van start gaat, maar we hebben alles wat we moeten hebben om te kunnen presteren."

'We hebben alles wat we moeten hebben om te kunnen presteren'

Welke plannen heb je met HCAW?
"HCAW zou een stuk langer kunnen meedoen met de toppers van het klassement. De afgelopen jaren wonnen we met regelmaat één van de duels tegen een sterkere ploeg, maar we moeten nu vaker twee keer aan het langste eind trekken: dan presteer je vanzelf beter en het speelt ook lekkerder. Maar aan de andere kant: de andere teams hebben ook heel wat stappen gezet. Je kunt zo'n honkbaljaar daarom amper voorspellen. Het wordt hoe dan ook een leuk en leerzaam jaar, voor de spelers en voor de coach."

Als het weer meewerkt start HCAW over een maand aan het hoofdklassejaar. De komende weken staan nog enkele oefenduels gepland. Komend weekend spelen de Bussumers onder meer tegen het Antwerpse Royal Greys. Daarna volgen nog duels tegen onder meer Corendon Kinheim, L&D Amsterdam Pirates en Vaessen Pioniers.

SDO verspeelt weer te veel kansen en komt tekort tegen RKAVV

Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Te veel verspeelde kansen hebben de voetballers van SDO afgelopen weekend de kop gekost tegen RKAVV. De Bussumse hoofdklasser verloor met 2-0 en verspeelde dure punten.

SDO maakte te veel fouten, RKAVV begon wel sterk. De tegenstander van de Bussumers kreeg al snel kansen en kwam voor rust al op voorsprong: nadat SDO-keeper Thomas eerst nog twee keer redde, belandde een lange bal achter hem tegen de touwen. Na de goal kreeg SDO grote kansen om wat terug te doen, maar had pech.

Na de rust was het geloof op een goede afloop van SDO weg en kon RKAVV lang standhouden. SDO kreeg genoeg kansen om met een afstandsschot te scoren, maar de ploeg maakte de verkeerde keuzes. RKAVV scoorde nog wel en stelde de zege zeker.

BFC ploetert en pakt geen punten

BUSSUM - Een gebrek aan goede kansen heeft BFC afgelopen weekend de kop gekost tegen het veel lager geklasseerde Achterveld. De Bussumers konden geen potten breken en werden met 3-0 verslagen.

De Bussumers kwamen op het zeer slechte veld van Achterveld amper aan goed voetballen toe. Achterveld deed het een stuk beter en trakteerde BFC al snel op een 2-0 achterstand. BFC probeerde wel wat terug te doen, maar het had geen succes. Als het de Bussumers al eens lukte om op het knollenveld tot een goede aanval te komen dan kon de tegenstander de bal goed wegwerken. BFC kreeg slechts enkele kansjes.

Na rust bleef het spelbeeld hetzelfde. De twee ploegen hanteerden vooral de lange bal, waardoor van goede aanvallen geen sprake was. Achterveld kon verder zonder problemen standhouden. De ploeg maakte zelfs nog een derde goal. BFC kreeg alleen nog een rode kaart: de Bussumers speelde de slotfase met een ondertal na twee keer geel voor Daan Wassili.

Kans op revanche
BFC staat na afgelopen weekend teleurstellend achtste. Komend weekend speelt BFC de derby tegen ASV'65, een goede kans om revanche te nemen op het slechte spel van afgelopen weekend. Toch wordt het een zware klus voor de Bussumers: ASV'65 presteert veel beter en staat derde.

Allen Weerbaar weer te sterk

BUSSUM - Allen Weerbaar staat aan kop van het klassement en heeft verder afstand genomen van de concurrenten. De Bussumse voetballers waren afgelopen weekend met 1-2 te sterk voor de nummer twee van het klassement, Domstad Majella.

Allen Weerbaar moest voor rust op gang komen en voetbalde ondermaats. De Bussumers kwamen zelfs op achterstand te staan na een treffer van de Utrechtse amateurs. Na de rust rechtte Allen Weerbaar de rug en kwam het toch nog terug door doelpunten van de broers Kavas.

Met nog zeven duels te gaan heeft Allen Weerbaar ondertussen een voorsprong van 10 punten op de nummer twee van het klassement. Komend weekend spelen de Bussumers tegen het laag geklasseerde Kismet.

Bussumse hockeyers komen tekort

BUSSUM - Er werd goed gespeeld, maar toch hebben de hockeyers van Gooische afgelopen weekend geen goed resultaat kunnen boeken tegen het hoger geklasseerde Victoria: 2-1.

De Bussumse ploeg was gewaagd aan de sterke Rotterdammers en speelde sterk. Het ontbrak de ploeg echter aan geluk bij het afronden van strafcorners, waardoor de tegenstander stand kon houden.

Komend weekend spelen de Bussumers tegen de nummer laatst van het klassement. Dan moet er gewonnen worden om afstand te houden en een goede kans te houden op klassebehoud.

Hockeysters houden koers
De hockeysters van Gooische houden koers aan kop. Afgelopen weekend waren de Bussumse vrouwen met 1-3 te sterk voor het lager geklasseerde Deventer.

Nederlaag voor DOC

BUSSUM - De korfballers van DOC hebben afgelopen weekend dure punten verspeeld tegen streekgenoot Argus. De Bussumse ploeg werd met 9-15 verslagen door de Weespers.

DOC stond voor rust al op een achterstand. Doordat de Weespers vergaten weg te lopen, hadden de Bussumers lang kansen op een goed resultaat. Na rust kon Argus alsnog een gat slaan.

Instituut Roodhuyzen aan de Graaf Wichmanlaan 21.

In februari 1966 schrijft Hans van Eeden twee autobiografische artikelen in de Bussumse Courant. In een ervan over het besluit van vader Frederik van Eeden en moeder Martha van Vloten om hem en zijn broertje Paul niet naar de gemengde klompenschool of de jongensschool te laten gaan. De derde mogelijkheid in het dorpje Bussum anno 1890 is het meisjes-instituut van Anna Roodhuysen aan de Graaf Wichmanlaan.

"Deze kostschool voor 'jonge dames' werd door mijn bezorgde ouders uitverkoren om hun beide zoontjes de eerste beginselen van wijsheid en maatschappelijke deugd bij te brengen. Waarom juist daar, waar toch alleen meisjes thuishoorden? Voor hen, die mijn ouders hebben gekend was dit geen raadsel. Deze twee voortreffelijke mensen toch konden van hun medeschepselen veel, zeer veel verdragen, maar geen lelijkheid en vooral geen grofheid."

Foto: Ingrid Handjes
De Gooi en Eemlander van 12 februari 1881. Foto: I

Van de gedetailleerde beschrijving van zijn schooltijd op het chique internaat door de in 1966 bijna tachtigjarige Van Eeden is een aantal aspecten intrigerend. Zo worden de leerlingen niet met cijfers beoordeeld maar met, uiteraard, Franse- woorden ("bon", "demi-bon", "des"(désordre), "moof"(mauvaise marque) en "point de conduite"). Op een kaart werden de goede kwalificaties genoteerd. Hans van Eeden: "Was de kaart vol, dan mocht je haar thuis laten zien en een boek uitzoeken (dat de ouders overigens mochten betalen!). Ik heb dit hoogtepunt maar ééns bereikt, maar het werd dan ook "Jacob Eerlijk" van kapitein Maryat. Een verrukkelijk boek."

Zo werkt het dus, vader is schrijver, het huis staat vol boeken, de ene beroemde schrijver na de andere geniet van de gastvrijheid van Martha van Vloten. En je onthoud deze gebeurtenis.

En dan de danslessen op de kostschool. "Wel moet ik nog opmerken dat men bij sommige dansen, lanciers bv., niet liep of huppelde maar schreed. Met volmaakte élégance. Hierbij paste ook voor de heren de hoofse neiging en voor de dames de diepe révérance. Ook werden op kinderpartijtjes handschoenen gedragen." De tegenstelling tot het leven op de kolonie Walden van de socialistische vader Frederik in zijn arbeiderskleding kan niet groter.

Wie de memoires van Hans van Eeden helemaal wil lezen kan deze op het Gemeentearchief Gooise Meren in Naarden-Vesting inzien. In de Bussumse Courant van februari 1966.

Hans Jonker

INDISHA heeft concept met landelijke bekendheid

BUSSUM - Het avontuur dat Jeanine Wolthuis vijf jaar geleden begon met de winkel en de beautysalon aan de Huizerweg is inmiddels uitgegroeid tot een concept met landelijke bekendheid.

Ze wilde het anders doen. Wolthuis heeft jarenlang voor grote cosmetica-merken gewerkt en verrichtte heel wat speurwerk en onderzoek naar 100% pure cosmetica. Cosmetica zonder parabenen of andere schadelijke stoffen. Haar conclusie: er zijn maar enkele merken die dit waar kunnen maken. Een winkel en beautysalon zoals zij die voor ogen had, met alleen maar echte 'pure cosmetica', was helemaal niet te vinden. Met haar lijfspreuk 'If you can't eat it, don't put it on your skin' maakt ze een duidelijk statement. "Wat schadelijk is voor je lichaam, dat smeer je niet op je huid. Het gaat namelijk net als voeding rechtstreeks je lichaam in. Sterker nog, het blijft in je lichaam en richt onherstelbare schade aan." Om te vieren dat INDISHA vijf jaar bestaat worden een aantal cosmeticamerken in het zonnetje gezet en zijn er vijf weken lang allerlei activiteiten. Minifacials, demo's, productspecials en winacties van onder andere dr. Baumann, dr. Alkaitis, Florascent parfums en kindercosmeticamerken.

Verka en Zoya knippen al 15 jaar in de Kapelstraat

Veel vaste klanten

Zoya en Verka in hun winkel aan de Kapelstraat. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - De tijd is voorbijgevlogen voor Verka en haar dochter Zoya. Het is precies 15 jaar geleden dat moeder Verka, Bulgaars van geboorte, de Turkse kapsalon in de Kapelstraat begon. Eerst samen met een vriend, maar nu alweer 8 jaar samen met haar dochter.

De samenwerking bevalt goed. Knippen, kleuren, permanenten, kinderen, dames en heren: de dames zijn allround. En hoewel de dames Turks van origine zijn, is het klantenbestand dat zeker niet. "Ik denk dat 90 procent van onze klanten niet Turks is. We hebben erg veel vaste klanten. Mensen die hier echt al vijftien jaar binnenlopen, waar we een goede band mee hebben."
Dat de vaste klanten graag bij moeder en dochter worden geknipt blijkt wel uit de vele reacties die ze hebben gekregen. De ballonnen voor de deur en het bordje '15' verbaast ook veel mensen. "Dan zeggen ze: zitten jullie hier al zo lang? We krijgen bedankjes en ook bloemen. Wij vinden dat heel speciaal en willen dan ook al onze klanten bedanken voor het vertrouwen in ons."

Het wapen dat jaren verborgen bleef

Bussumer Herman Bierman verstopte jarenlang een gevonden oorlogswapen

Geen wapen meer, maar nog wel steeds apetrots op het soldatenleven van vroeger. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Zelfs agenten stonden er afgelopen week wel even van te kijken: een hoogbejaarde man kwam een wel heel oud vuurwapen afleveren. Het bleek te gaan om veteraan Herman Bierman. De Bussumer bewaarde het gevonden vuurwapen jarenlang en repte er met geen woord over. Nu gaat het boek open.

Nu Bierman het tot nu toe goed bewaarde geheim toch openbaar maakt, komt een prachtig Bussums oorlogsverhaal boven water. De vader van bijna 90 jaar oude Bussumer vond het wapen halverwege de Tweede Wereldoorlog. Het wapen lag tussen achtergelaten spullen van een door de Duitsers bezette villa. Vader nam het wapen mee en dacht het goed te hebben verstopt, totdat de jonge Herman het vond. "We woonden toen aan de Koopweg. Mijn vader bleek het wapen te hebben verstopt in een la tussen andere spullen. Het was als jonge jongen best spannend, zo'n wapen. Op een gegeven moment heb ik dat wapen gepakt en bewaard als souvenir. Daar mocht mijn vader natuurlijk niet achter komen. Ik heb het goed verstopt", lacht Bierman.

'Als mijn ouders erachter waren gekomen, had ik op m'n lazer gehad'

Vlak na de oorlog trad de net volwassen geworden Bierman toe tot het leger, zoals elke gezonde jongeman toen moest. De Bussumer vertrok met het leger naar Nederlands-Indië. "Dat wapen moest mee. Want stel je voor dat mijn vader en moeder het huis overhoop waren gaan halen en zouden gaan neuzen tussen mijn andere spullen. Als mijn ouders erachter waren gekomen, had ik achteraf alsnog op m'n lazer gehad. Ik besloot het wapen in mijn plunjezak te stoppen en mee te nemen naar Indië. Dat heeft echt helemaal niemand gemerkt. Ik heb het daar ook gewoon bewaard. Toen ik terug moest naar Nederland heb ik alle kogels van het wapen afgegeven, maar het wapen zelf heb ik gewoon weer meegenomen naar Bussum. Thuis heb ik het weer op dezelfde plek opgeborgen als daarvoor, in mijn kast op de overloop."

De jaren daarna verhuisde Bierman nog een paar keer. Eerst naar de Oud Bussumerweg, vervolgens naar het St. Josephpark en later naar de Bijlstraat. Elke keer kwam het wapen weer boven water. "Na elke verhuizing heb ik het wapen ergens anders verstopt. Het heeft op de meest gekke plaatsen gelegen. Het heeft jarenlang verstopt gezeten in een verfblik. Soms kwam ik het opeens weer tegen."

Halverwege de jaren tachtig vond Bierman het wel genoeg. De Bussumer besloot naar het politiebureau te gaan om het wapen daar af te leveren. "Er was toen een soort campagne dat je zonder er problemen mee te krijgen wapens kon inleveren. Daar ging ik dan: met het wapen tussen mijn broekriem gestoken op de fiets naar het politiebureau aan de Brinklaan. Ik vertelde het verhaal aan de agente achter de balie. Ze vertelde dat de agent die erover ging er die dag niet was en dat ik later moest terugkomen. Datzelfde overkwam me toen ik het twee weken later nog een keer probeerde. Toen vond ik dat ze hun kans hadden gehad: ik nam het wapen weer mee naar huis en heb het weer verstopt."

Toch weggebracht
Nu woont Bierman al enkele jaren aan de Zilverschoonstraat, maar de Bussumer staat op het punt te verhuizen naar zorgcentrum De Godelinde. De dozen met spullen staan klaar. Ook nu kwam het wapen weer boven water. Bierman besloot wederom een afspraak te maken met de politie om het wapen af te geven. Afgelopen week kwam de Bussumer het wapen, in militair kostuum, hoogstpersoonlijk naar de politie brengen. "Ze stonden er wel even van te kijken. Een dergelijk wapen hadden ze nog nooit gezien. Het bleek best bijzonder en gaat nu naar een museum waar het tentoongesteld wordt. Het voelt best goed dat ik dat wapen nu weggebracht heb. Stel je voor dat mijn kinderen er later problemen mee hadden gekregen als ze het wapen vonden of dat het ergens anders terecht zou komen. Ik kan dit hoofdstuk van mijn leven met een goed gevoel afsluiten, maar zal de herinnering aan het wapen altijd koesteren."

Op de fiets de wereld verkennen

Het echtpaar Flink is niet te stoppen, elk jaar stippelen ze een nieuwe route uit

Kees Flink op een van zijn fietstochten.

BUSSUM - Hij noemt zichzelf een echte vakantiefietser: de 69-jarige Kees Flink fietst samen met zijn vrouw Rietje (65) elk jaar minstens één grote tocht. Het begon met een rondje IJsselmeer in Nederland. Maar sinds de kinderen niet meer meegaan op vakantie is geen berg te hoog of afstand te gek. Voor dit jaar staat een tocht van bijna 3000 kilometer van Sevilla naar Basel op het programma.

'Vooral klimmen is leuk, je hebt overal een ander uitzicht. Prachtig'

Eerdere tochten gingen van Maastricht naar Nevers in Frankrijk, van Malaga naar Gerona en ook fietsten ze de Zilverroute van Sevilla naar Santiago de Compostela. Ook stapten ze al voor de deur van hun huis in Bussum op de fiets met eindbestemmingen als Venetië en Barcelona en trapten ze aardig wat kilometers weg in Thailand.
Zowel de tochten als hun uitrusting worden steeds professioneler. Ze fietsen allebei op een Idworx, een fiets die ontworpen is door Id Gaastra. Zijn ouders ontwierpen de Koga Miyata. "De Idworx is een mooie fiets zonder compromissen, met dikke banden, geavanceerde hydraulische remmen en een 14-versnellingsnaaf waarmee je vanuit stilstand kunt schakelen, wat fijn is bij wat hoogteverschil", klinkt de lofzang. Maar hoe gelikt hun fietsen er met een kettingloze naaf ook uitzien, het is geen wedstrijd of prestatietocht, laat Flink weten. Het echtpaar fietst gewoon rustig, stopt onderweg als het te stijl wordt of als ze even geen zin meer hebben. Gemiddeld 75 kilometer per dag. Overnachten doen ze het liefst in een tentje. 's Avonds buiten zitten en na het ontbijt in de ochtend weer op de fiets. Voor Flink en zijn vrouw het ultieme gevoel van vrijheid.
Ze kunnen wel sinds Rietje ook met pensioen is wat langer wegblijven. Flink wijst naar de kaart die boven de keukentafel hangt. Dikke rode lijnen markeren de routes die ze al hebben gefietst. Het zijn er minstens vijftien. Elk jaar verleggen ze hun grenzen. De eerste jaren stapten ze nog vaak voor de deur op de fiets, nu nemen ze ook regelmatig het vliegtuig om ergens anders aan hun tocht te beginnen. De routes zijn beschreven in GPS-trackroutes. "Je rijdt in principe geen meter verkeerd", licht Flink toe. Hij heeft de GPS, zijn vrouw leest kaart. Door andere fanatieke vakantiefietsers wordt nogal eens met een jaloerse blik gekeken naar het echtpaar dat samen deze tochten maakt. Inmiddels heeft hij ook een aantal fotoboeken op tafel gelegd en zijn verhalen worden steeds enthousiaster. "Vooral klimmen is leuk, je hebt overal een ander uitzicht. Prachtig." Uiteraard is Flink ook te vinden op de Wereldfietsbeurs die zondag tussen 10.00 en 17.00 uur wordt gehouden bij Opleidingsbedrijf Bouw Gooi en Vechtstreek aan de Parallelweg 1 in Bussum.

Ook grote maten onderbroeken nachthemden pyjama's voor dames en heren. Verkoop van Beeren ondergoed Con-Ta Gino-Santi en Giovanni. Ik verzorg ook verpleeghuispakketten. Zaterdag op de markt in Huizen. Woensdag op de markt in Almere-Stad. Marjon vd Wal

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Gewoon in Naarden: foto afdrukservice uit een professioneel foto-vaklab bij u om de hoek. Wij drukken af met de ultra moderne FUJI DL600 en de Epson 11880 zeer hoge kwaliteit. Prijzen zeer scherp, veel maten verkrijgbaar, keuze hoogglans, luster. Nieuwsgierig naar al onze mogelijkheden? En dat zijn er veel zie de site: http://www.fotovakprintnaarden.nl of ga om direct te bestellen naar de link http://afdrukservice.fotovakprintnaarden.nl Fotovakprint Naarden Amsterdamsestraatweg 15d. De werkplaats/showroom is geopend op di-wo en donderdag van 09:00-17:30. Maandag en vrijdag zijn de productie dagen, dan alleen op afspraak. Parkeren is gratis pal voor de deur op eigen terrein, wij verwelkomen u graag. Met vriendelijke groet, Bertine 06-28762763 en Dick 06-51083335

Per direct garage te huur in centrum Bussum. € 140,- per maand. Info: 06-10397243

Leuk werk als de zon schijnt! Oproepkrachten gevraagd va 15 jr voor horeca en/of tuin. Afwisselend en lekker buiten. Kijk voor de locatie op
www.midgetgolfbaan.nl of bel
06-53818288 (Frieda)

Thais massage Ban Wiangtjan. Sinds 2013 zijn wij gestart met een team van zeer ervaren masseuses die u kunnen helpen bij diverse lichamelijke klachten. Laarderweg 22, 1402 BJ. mail: wiangtjan@gmail.com tel: 035-7851359 of
06-46890213! Tot snel!

035-6839235 Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Ital.

GARAGES TE HUUR, BUSSUM-Zuid, huur € 130,- p.m. NAARDEN, Pr. Beatrixhof nabij Vesting, huur € 130,- p.m. Tel.: 06-53504070

TE HUUR GARAGE in Bussum en Naarden vanaf € 115,- per maand. 06-53501838

Te huur in Bussum: WERK-, HOBBY-, OF OPSLAGKAMER ong. 14 m2, in souterrain, ruim lichtinval, met verwarming, wastafel en gez.toilet. Huur
€ 122,- p/m. Info 06-10397243

Op zoek naar een tijdelijke werkplek? 'Vesting-werk-plek' Naarden biedt tijdelijke kantoorwerkplekken. Informeer via info@vestingwerkplek.nl of bel 06-52457618.

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

FOURNITUREN HANDWERKEN MARION EN YOUR SELELECTION NIEUWE BRINK 1-3 BUSSUM ENTREE BRINKLAAN SCHUIN T/O DE WIBRA. REPERATIE NAAI-LOCKMACHINES EN 20% KORTING OP ALLE KATIA HAAK/BREIGARENS

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-.
Tel.: 035-8870159

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Goudkoers hoog! T.k. gevr: oud goud, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, muntverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

APPLE HULP NODIG? Vragen over uw MacBook, iMac, iPad, Apple cursussen meer info:www.digiit.net Kees Vlaanderen tel: 06-34071112 De Apple specialist van 't Gooi.

Gezocht: schoonmaakduo met goede ref. voor 5 uur per week. Tel.: 06-29080362

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Zondag 20 maart grote vlooienmarkt sporthal De Trist Baarn 9.30 t/m 16.30 uur huur kraampje tel.: 034-3442962 of 06-20409311 Org Jo-Jo

Verzorgen wij uw elektronische aangifte inkomstenbelasting 2015 en eventueel uw aanvraag huur- en/of zorgtoeslag. Ik kom bij u aan huis.
W. Aleva. Tel.: 035-6982840

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Dak4all voor al uw dakwerk met garantie, goed werk en betaalbaar 06-39045434

Te huur: Studio 30 m2 in souterrain gemeubl. incl. G,W,EL. € 525,-. Inl. 035-6935525 / 06-22393323.