NaarderNieuws

10 juni 2015

NaarderNieuws 10 juni 2015


'Geen harde tegenvallers voor financiën Gooise Meren'

NAARDEN - Marcel Adriani, wethouder Financiën Naarden, heeft de financiële startpositie van de nieuwe gemeente Gooise Meren onder de loep genomen in de startnota. Al met al komt het erop neer dat er nog 3 miljoen bezuinigd moet worden op een begroting van 120 miljoen. Volgens Adriani zijn er geen harde tegenvallers.

"We verwachten een tekort van 6,3 miljoen in 2016 dat oploopt tot een structureel tekort van 7,3 miljoen in 2019. Het is noodzakelijk maatregelen te nemen om op termijn tot een sluitende begroting te komen. We zien drie hoofdlijnen waarop we kunnen besparen. Om te beginnen een besparing op de organisatiekosten (2,5 miljoen). Denk hierbij aan minder ambtenaren (50 fulltime arbeidsplaatsen). Ook kan er 1,8 miljoen bespaard worden via 'overige maatregelen' zoals inkoopvoordelen. Daarnaast kan er geld vrijgemaakt worden uit de algemene reserve om incidentele tekorten te dekken. Wat overblijft is 3 miljoen aan bezuinigingen waar de politiek (in dit geval de nieuwe gemeenteraad van Gooise Meren) een keuze in moet maken. Dat is te overzien, je komt met kleine maatregelen al heel ver. Je kunt bijvoorbeeld het beheer van drie sportparken vanaf één locatie doen", geeft Adriani als voorbeeld.
In de startnota wordt ervan uitgegaan dat de ozb gelijk wordt gesteld aan het Bussumse tarief. Of de fusieraad daarmee akkoord gaat is afwachten. Deze maatregel werkt in ieder geval in het voordeel voor inwoners van Naarden en Muiden; zij zullen dan ongeveer 40 procent minder betalen. Ook de overige belastingen worden gelijkgetrokken in de nieuwe gemeente. De fusieraad beslist op 22 juni over de startnota. De startnota is een voorzet voor de begroting voor de nieuwe gemeente Gooise Meren.

Rugbyers winnen internationaal toernooi

De Benjamins van Rugby Club 't Gooi uit Naarden gaan voor de winst. Foto: Rugby Club 't Gooi

NAARDEN - De Benjamins van Rugby Club 't Gooi zijn afgelopen weekend kampioen van de 'Benelux geworden'.

Op een internationaal toernooi in Luxemburg streden ze tegen leeftijdsgenootjes (9-10-jarigen) uit België, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. Het was de eerste keer dat deze kinderen meededen. Een woordvoerder spreekt over een bijzonder knappe prestatie. "Ze bleven ongeslagen en deze internationale ervaring tilt het rugby in de regio naar een hoger plan." Er ging nog een andere team naar Luxemburg (11-12-jarigen), deze groep werd tweede.

'Meer mensen naar de stembus'

NAARDEN - Komende november kan er gestemd worden voor de eerste gemeenteraad van Gooise Meren. De gemeenten gaan extra campagne voeren om bewoners daar warm voor te maken.

De gemeenten stellen dat bewoners vooral nu mede kunnen bepalen hoe de gemeente Gooise Meren vormgegeven gaat worden. De eerste gemeenteraad en het gemeentebestuur moeten veel keuzes maken hoe de toekomst van de gemeente bepaald gaat worden.

Om aandacht te vragen voor de verkiezingen wordt onder meer gedacht aan een heus startschot voor de campagne met een bustour door de gemeenten en meer borden voor campagneposters.

45

jaar was de Naarder Boekhandel Comenius open

Geheimschrift in ondertitels

Op Mars staan autootjes. We kunnen bellen met de aboriginals in Australië. We vliegen op zonenergie rond de wereld. Maar ondertitels in het Frans lijken onmogelijk.

Niet bij ons hoor, nee, wij kunnen het wel. Maar uitgerekend een televisiezender met een hoge culturele status als ARTE krijgt het niet voor elkaar. De prachtige reportages en documentaires veranderen in de vertaalbalk als een soort bijna niet te lezen code. Een soort geheimtaal, zo je wil. Met name de niet-Franse inzendingen worden vaak voorzien van een Franse ondertiteling. En daar begint de schoen te wringen. Ik heb hier drie delen van zinnetjes zoals ze geschreven horen te worden. Vergelijk ze met de foto's en zoek dan de fouten. "... monténégrine est militaire ou commerciale?" "Grâce à ce commerce, ..." "... un rôle prépondérant". Het gaat niet om de inhoud van deze zinnen en ook niet om de vertaling ervan, maar om het gebruik van dollartekens, apenstaartjes, een kwart teken, rechtopstaande dubbele streepjes in plaats van de internationaal aanvaarde accenten. En dat juist bij een tv-zender als ARTE, befaamd om zijn uitstekende programmering! Ik geef grif toe dat lang niet iedereen naar ARTE France kijkt, maar ik weet wel dat er heel wat kijkers zijn die deze zender graag aanzetten om bijvoorbeeld te gebruiken als ondersteuning bij het beter leren van de Franse taal. En daar hoort nu eenmaal die uitgebreide accenten bij, zonder welke de teksten niet dié kracht krijgen die ze van nature hebben. Ik meld het maar even, want ik begrijp het niet.

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. S. Wevers; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 13/06 17.30 u. Eucharistieviering

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Gezinsviering kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. M. v.d. Velden
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A.C. Kortleve; 17.00 u. ds. A. Visser H.A.
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. S. Bouman
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. C. Roolvink
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. door leden voorbereide dienst
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. mw. ds. K. Storch
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit H.A.
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. ds. Th. Novak

Weerbericht

Eerst warm en vrij zonnig, in het weekeinde koeler
Boven de Golf van Biskaje ligt een lagedrukgebied. Boven de Noordzee en Centraal Europa stijgt de luchtdruk. Met een oosten- tot zuidoostenwind warmt de atmosfeer dan flink op. Later op vrijdag of in de nacht naar zaterdag bereikt een uitloper van het Biskajelaag onze omgeving. Er is dan kans op een (onweers)bui. Vanaf zaterdag koelt het vervolgens weer af.

Donderdag en vrijdag
Net als vorige week wordt de donderdag naar verwachting een zonnige dag. De temperatuur stijgt in de middag naar circa 23 graden. De vrijdag wordt wederom een zomers warme dag met een maximum van 28 à 29 graden. Later op de dag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe met kans op een (onweers)bui. Er waait een matige oosten- tot zuidoostenwind.

Het weekeinde
Ook het weekeinde wordt een herhaling van zetten. Het koelt af. De wind draait zaterdag naar zuidwest tot west. Er is met name in de nacht kans op een bui. Overdag klaart het geleidelijk op. Het is minder warm bij 20 à 21 graden. Zondag draait de wind naar noordwest tot noord. Het is dan koel met 17 of 18 graden. Het is droog met wolkenvelden. Af en toe schijnt de zon.

Weetje
Zomerweer in juni houdt zelden aan. Meestal draait de wind na één of een paar warme dagen via zuidwest naar noordwest of noord. Het zeewater is nog relatief koud. De temperatuur daalt dan fors. Vroeger scheerde men dan de schapen, zodat de kale huid niet aan de felle zon werd blootgesteld. In juni noemt men zo'n koele, soms grijze periode daarom schaapscheerderskou.

Van Steensel: 'We hebben het gewoon geflikt'

Hockeysters overtuigend naar Eerste Klasse

De dames vieren hun promotie na het eindsignaal meteen op het veld. Foto: Bob Awick

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Het is de dames van HCN gelukt: door zondag thuis met 3-1 van concurrent De Reigers te winnen, stelden de hockeyvrouwen promotie naar de Eerste Klasse zeker. "We hebben het gewoon geflikt", zegt een blije vice-aanvoerder Mattie van Steensel.

Het team van coaches Gé Rehe en Mattijs Vermunt is bezig aan een indrukwekkende zegereeks: Dames 1 speelde vijf jaar geleden nog in de Vierde Klasse. Van Steensel: "We hebben telkens twee jaar in een klasse gezeten. Het eerste jaar steady in het linkerrijtje, het tweede jaar promoveerden we."
Zondag lukte dat weer. Voor een bomvol Sportpark zette Naarden meteen druk en na een kwartier viel het eerste doelpunt. Net voor rust werd het 2-0 via een strafcorner. Bij de 3-0 in de tweede helft was de zaak bekeken. De Reigers maakten er nog 3-1 van, maar bij het eindsignaal was het feest. Van Steensel: "Iedereen werd gek. Het was de ontlading na een jaar keihard werken. Het publiek was ook zo enthousiast, dat heb ik nog nooit meegemaakt."

Mega-applaus
Dat Naarden meeleefde bleek tijdens de publiekswissel van vier speelsters die vertrekken bij de ploeg. Emma Lucas, de zusjes Leslie en Amy Elenbaas en Aukje de Jong kregen een mega-applaus. Na de huldiging nam de ploeg afscheid van coach Gé Rehe, die Dames 1 vijf jaar onder zijn hoede had. Rehe wordt volgend seizoen opgevolgd door Wieger Wiese, dit seizoen hoofdcoach van Heren 1 van Rood-Wit dat Overgangsklasse speelt. Volgend jaar komt de ploeg uit Naarden routiniers als Gooische en Hilversum tegen.

De hockeymannen sloten hun succesvolle seizoen af met een 5-0 overwinning op De Kikkers en spelen volgend jaar Eerste Klasse. Zondag vierden ook veel jeugdteams een kampioensfeestje. Kijk voor foto's op pagina 9 van deze krant.

'Een geslaagde Naarden Proeft'

NAARDEN - Veel reuring in de Vesting afgelopen zondag. Het jaarlijkse evenement 'Naarden Proeft' viel dit jaar samen met het FotoFestival en Vesting Achterom.

Gerda Hafkamp van ondernemersvereniging Naarden-Vesting blikt terug op een geslaagd evenement, ondanks dat het iets rustiger was dan tijdens de voorgaande edities. Veel activiteiten in de omgeving en het mooie weer speelden daarin volgens haar een rol. De sfeer in de Vesting tijdens deze vierde editie was in ieder geval gezellig en gemoedelijk, met ook oud-Hollandse spelletjes als spijkerpoepen en koekhappen voor de kinderen. Verder een beetje slenteren door de Vesting en je te goed doen aan diverse hapjes en drankjes.
Hafkamp: "Culinair waren er leuke en verrassende dingen. De horeca had er echt iets bijzonders van gemaakt en dat ging veel verder dan de gebruikelijke bitterbal. Het was leuk om te zien hoe iedereen zich voor dit evenement had ingespannen."

Hockeyclub: 'Kom met de fiets'

Zon, eten en drinken: belangrijke ingrediënten voor een geslaagd evenement. Foto: Naarden Proeft

BUSSUM / NAARDEN - Kom vooral met de fiets, luidt de waarschuwing van Gooische voor aanstaande zaterdag. De hockeyclub verwacht 3000 bezoekers voor het oefenduel van het Nederlands vrouwenelftal tegen Nieuw-Zeeland op de velden van de Bussumse club.

Het complex aan de Meerweg is vanaf 14.00 uur het podium voor de hockeytoppers. Nederland hockeyt haar laatste oefenduel tegen Nieuw-Zeeland voordat het deelneemt aan de semi-final van de Hockey World League.Gooische sluit voor deze speciale gelegenheid verschillende wegen af. Het gaat om de Meerweg en de Regentesselaan (tussen de Groot Hertoginnelaan en de sportvelden), de Kolfbaan en de Laegieskampweg. Iedereen wordt gevraagd met de fiets te komen, parkeren kan bij het Naarderbos.

Fotografe Sacha Goossens wint Joke Veeze Award

Goossens is blij met haar prijs.

NAARDEN - Portretfotograaf Sacha Goossens heeft zaterdag op het FotoFestival de Joke Veeze Award 2015 gewonnen. Aan de award is een geldbedrag verbonden van 3.500 euro.

De modeprijs is een initiatief van de Joke Veeze Foundation en kent een jaarlijks wisselende invulling: fotografie, styling, ontwerp of blogging. De stichting is vernoemd naar Joke Veeze, oud-directeur van Akademie Vogue te Amsterdam.
Voor de wedstrijd kregen fotografen de opdracht om voor een avantgardistisch modemagazine een fotoserie te maken met als thema 'Water'.

Gemeente tevreden met opkomst open dag

Dertig belangstellenden lieten zich informeren over de praktische kant van een begrafenis. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De gemeente is tevreden met de belangstelling tijdens de landelijke Week van de Begraafplaats. Afgelopen zaterdag werden ruim dertig belangstellenden ontvangen op de begraafplaats Nieuw Valkeveen. Na een welkomstwoord door wethouder Marleen Sanderse en een muzikale omlijsting door het kamerkoor Vocaliber uit Huizen volgde een rondleiding over de begraafplaats. Er werd onder meer stilgestaan bij het in 2014 heringerichte Kinderhofje. Hier wordt in juli nog een monument geplaatst.

Dit weekend A1 richting Amersfoort dicht

Werk aan weg tussen Naarden en Muiderberg

De spoorbrug in opbouw bij Muiderberg.

NAARDEN - Komend weekend is de A1 in de richting van Amersfoort helemaal afgesloten tussen knooppunt Muiderberg en Naarden-Vesting. Verkeer wordt omgeleid en moet rekening houden met twintig minuten extra reistijd.

Rijkswaterstaat is deze maanden druk met de vernieuwing van de A1.
Omdat dit weekend het viaduct over de Naardertrekvaart wordt opgeknapt, gaat de A1 richting Amersfoort vanaf knooppunt Muiderberg tot en met afrit Naarden-Vesting (afrit 6) dicht van vrijdag 12 juni 21.00 uur tot maandag 15 juni 05.00 uur.

Omleiden
Verkeer vanuit Amsterdam met bestemming 't Gooi/Amersfoort wordt vanaf knooppunt Muiderberg omgeleid via de A6 en de A27.
Verkeer vanuit Lelystad/Almere richting 't Gooi/Amersfoort wordt vanaf knooppunt Almere omgeleid via de A27 en de A1.

Lokaal verkeer richting Naarden wordt lokaal omgeleid door middel van gele borden.

Richting Amsterdam
Andersom, in de richting van Amsterdam, zijn er tijdens het weekend overdag twee versmalde rijstroken beschikbaar op het stuk snelweg tussen Naarden-Vesting en knooppunt Muiderberg. 's Nachts is er maar één rijstrook beschikbaar.

De afrit Naarden-Vesting (6) is dan afgesloten.

Daniël Nagel

Communicatie-adviseur, triatleet, 37 jaar oud, woont sinds 5 jaar in Naarden

Gefeliciteerd met je kwalificatie voor de WK halve triatlon.
"Ik heb mij in Duitsland gekwalificeerd met de halve Ironman. Ik heb nog nooit zo'n sterk deelnemersveld gezien. Ik heb een pr gehaald, maar dat was niet genoeg voor een podiumplek. Ik werd 12e van de 300 deelnemers. Het WK is in augustus in Zell am Zee."

Train je veel in de buurt?
"Ik fiets graag in de omgeving van Naarden, bijvoorbeeld richting Loosdrecht, Woerden of de polder in. Een rondje van 2 tot 6 uur. Daarnaast ga ik graag hardlopen rond het Naardermeer of op de heide bij Bussum. Een kilometer of 30 meestal. Ook train ik op de baan met AV Tempo. Zwemmen doe ik vaak in de Sijsjesberg of in de Spiegelplas. In de week train ik 15 tot 23 uur."

Heb je nog andere hobby's?
"Ik spaar vinyl. Voornamelijk psychedelische rock zoals Pink Floyd en Tame Impala."

Wat kijk je op tv?
"'Shaun het schaap', samen met mijn kinderen."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Een deel weggeven en een deel op de bank."

En met honderd euro?
"Nieuwe fietsbanden."

Met wie wil je nog een goed gesprek?
"Met mijn overleden vader. In 2013 heb ik voor hem de Ironman in Nice gedaan. Ik had graag zijn gezicht willen zien bij de finish. Bij die wedstrijd heb ik ook geld opgehaald voor KWF Kankerbestrijding."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Voor een flapjack. Dat is een traditionele havermoutsnack en bijna té lekker."

Als je een dag de burgemeester was?
"Dan zou ik mij inzetten voor een betere en innovatievere manier om te communiceren met de inwoners. Ik zou inwoners nog beter betrekken bij het beleid. Vanuit mijn huidige werk als communicatie-adviseur zorg ik ook dat veranderingen goed gecommuniceerd worden naar de mensen wie het echt betreft."

Nardinc geeft concert

NAARDEN - Muziekvendel Nardinc geeft donderdag 13 juni een zomerconcert in clubgebouw De Proms aan de Keverdijk.

De verschillende groepen van het muziekvendel spelen afzonderlijk een aantal stukken, maar zullen ook in wisselende samenstelling een paar stukken laten horen.

Omdat het concert in het teken staat van de jeugd begint het concert al vroeg, om 19.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Een kaartje kost vijf euro, kinderen onder de 12 jaar betalen 2,50. Het bestuur vraagt bezoekers om auto's niet aan de huizenkant van de Keverdijk te parkeren om de overlast voor de buurt te beperken.

Open dag Vogel-hospitaal

NAARDEN - Altijd al willen weten hoe het eraan toegaat in een Vogelhospitaal? Op zondag 14 juni tussen 11.00 en 17.00 kan iedereen een kijkje nemen achter de schermen van het Vogelhospitaal.

Er is een uitgebreid programma met een vogelvaartocht over de vestinggracht, een natuurmarkt, een terras en een fotografieworkshop voor kinderen. Ook de Dierenambulance is aanwezig en dierenverzorgers en vrijwilligers geven allerlei informatie. Speciaal voor deze dag organiseert het Vogelhospitaal een tombola: 'de kip met de gouden eieren'. Voor meer informatie: www.vogelasiel.nl.

Aandacht voor veiligheid

NAARDEN - Demonstraties van politie, brandweer en Rode Kruis tijdens de Veiligheidsdag op zaterdag 13 juni. De dag wordt door burgemeester Sylvester om 10.00 uur geopend op het Ruysdaelplein.

Doel van deze dag is inwoners meer bekend te maken met het werk van de hulpdiensten. Naast demonstraties zijn er ook diverse activiteiten voor volwassenen en kinderen. Zo wordt er op het Ruysdaelplein een in een container gecreëerde huiskamer vol rook gezet en kunnen kinderen onder leiding van de jeugdbrandweer een 'brandje' blussen. En wie wil kan een rondje varen met de brandweerboot over de vestinggracht. Aan de rand van het Adriaan Dortsmanplein staat een kraam van de politie voor uitleg over onder meer Burgernet en Waaks. Ook staan hier diverse kraampjes van het Rode Kruis, de brandweer en de jeugdbrandweer.

Kampioenen!

Meisjes B2.

NAARDEN - Naast promotie voor Heren 1 en Dames 1 en DVD werden nog meer HCN-teams dit seizoen kampioen: MB2, MD1, MD2, MC4, MD4, MC6 en MC8.
Jongens D1 haalde in de Topklasse een knappe derde plaats. ZMD6 blijft over in de strijd om het kampioenschap in de zondagjeugd.

Meisjes D1.
Meisjes C8.
Meisjes D2.
Dames Veteranen D.
Meisjes C6.
Meisjes D4.
Meisjes C4.

Filmhuis Bussum

'Next Goal Wins'. Foto: Filmhuis Bussum

In IM LABYRINTH DES SCHWEIGENS probeert een gedreven aanklager in het naoorlogse Duitsland de waarheid bloot te leggen.
In CHARLIE'S COUNTRY wil Aboriginal Charlie, getergd door blanke wetten, een leven in de Australische wildernis.
Kan, in LA FAMILLE BÉLIER, de dochter haar doofstomme familie verlaten voor een zangcarrière?
GERONIMO is een kleurrijke West Side Story nieuwe stijl. In Zuid-Franse banlieue; vol fantastische muziek- en dansscènes.
ZOMER volgt jonge mensen, die hun eigen weg proberen te gaan.
Passie op het Engelse platteland in FAR FROM THE MADDING CROWD.
GLUCKAUF is een sociaal drama over de noodlottige liefde tussen vader en zoon in het verarmde Limburg.
In MELODY veranderen de emoties van de draagmoeder en haar succesvolle 'vraagmoeder'.
In NEXT GOAL WINS tovert een Nederlandse coach het slechtste voetbalteam ter wereld om tot winnaar.
In CHILD 44 bijt een Russische officier zich vast in kindermoorden onder Stalin.
SERGIO HERMAN, FUCKING PERFECT volgt topchef Sergio Herman bij zijn grote ommekeer.
SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
Jeugdfilms: SHAUN HET SCHAAP, MOLLETJE EN ZIJN VRIENDJES en BEARS.

Meer films op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Stichting Kinderen in nood is op zoek naar een bestuurslid voor online communicatie en sociale media. (9255)

Versa Vrijwillige Thuishulp – Mantelzorgondersteuning Bussum/Naarden is op zoek naar een buddy voor een vrouw om mee te gaan naar het ziekenhuis en die een luisterend oor kan bieden.(9264)

Inovum is op zoek naar een gastheer voor in het bruine café. U zorgt voor een gastvrije sfeer. (9265)

Versa Vrijwillige Thuishulp Bussum/Naarden is op zoek naar een klusjesman of -vrouw voor het verrichten van kleine klusjes in en om het huis. (7839)

zaterdag 13 juni

Ombudsteam

Het PvdA Ombudsteam houdt iedere zaterdag in WOC De Palmpit, Koekoeklaan 3 te Bussum een inloopspreekuur tussen 10.00 en 11.00 uur Iedereen met vragen en/of suggesties over zorg en ondersteuning kan hier binnenlopen.

Brik & Brak-markt

Naarderheem houdt een Brik & Brak-markt, waarvan de opbrengst gaat naar dagcentrum Sunrise en verzorgingshuis Rainbow in Moldavië. Er wordt van alles verkocht. De markt duurt van 10.00 tot 16.00 uur.

Braderie

Braderie op de Mackaylaan in Naarden, van 10.00 tot 15.00 uur.

SchakelTheater

Toneelvereniging De Schakel speelt vijf eenakters in haar clubgebouw annex SchakelTheater aan de Huizerweg 58E in Bussum. Op zaterdag 13 juni: aanvang 20.00 uur en zondag 14 juni: aanvang 14.00 uur. Een avondvullend programma van drie eenakters/sketches en twee monologen. Kaarten: € 7,50 per stuk. www.toneeldeschakel.nl.

Livemuziek

Zorba de Griek aan het Wilhelminaplantsoen houdt een avond met livemuziek en sirtakidansen. Er kunnen nog tafels gereserveerd worden voor de avond.

Zomerconcert

Muziekvendel Nardinc houdt haar zomerconcert. Het concert wordt gehouden in het gebouw De Proms aan de Keverdijk 2. Op deze muzikale avond zullen diverse groepen van het Muziekvendel hun medewerking verlenen. Aanvang 19.30 uur, entree € 5,- voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen onder de twaalf jaar.

Theatervoorstelling

Muziektheatergroep Prombs en Globals van de Gooische Muziekschool speelt de show 'Waterdragers' in Theater Concordia. Prombs and Globals willen met 'Waterdragers' antwoord geven op de vraag hoe de politiek en de gemeente iets wezenlijks kunnen betekenen voor de samenleving en het welzijn van mensen. Een samenleving waar iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt vanuit invloed, niet vanuit macht. Aanvang 20.00 uur, kaarten € 7,50. Reserveren op 035-6936596 of info@degooischemuziekschool.nl.

Reünie

Reünie Willem de Zwijger College. Van 15.00 - 21.00 uur. Aanmelden via www.reuniewdzbussum.nl. Inlichtingen: tel: 040-2230088 en info@123reunie.nl.

dinsdag 16 juni

Uitstapjes

Het Rode Kruis maakt bijna het hele jaar door, meestal op dinsdag en vrijdag, mooie uitstapjes met 3 bussen met begeleiding. U wordt thuis gehaald en weer gebracht; rollator of rolstoel geen probleem. Er zijn halve en hele dagtochten incl. uitgebreide lunch en entree. Opgeven op 035-6934042.

Kledingverkoop

Harry Kerkhofs Modehuis uit Valkenswaard houdt vanaf 10.00 uur een kleding(uit)verkoop in De Palmpit aan de Koekoeklaan met kleding voor senioren, mannen zowel als vrouwen. Tevens sieradenreparatie en -verkoop door Nelleke van Riel.

Wandeltocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 wordt weer een wandeltocht gehouden o.l.v. Trudy Nederend. Start om 10.00 uur. De route en afstand zijn afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Ook rolstoelers met begeleiders zijn welkom. Deelname is gratis en op eigen risico.

Concert

Sufi Qawwali-zangeres Anandita Basu treedt op in studio Concordia. Anandita Basu geldt als een van de grootste vrouwelijke Qawwali-zangeressen van deze tijd. Aanvang: 19.30 uur. Toegang: vrijwillige bijdrage.

vrijdag 12 juni

Bustocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 is de dagtocht Maas en Waalcruise. Vertrek: 09.30 uur. Kosten € 48,50. Thuiskomst: ca.17.30 uur. U kunt zich uiterlijk 5 dagen voor vertrek op geven bij Eva Kooiman op 035-6939695

zaterdag 13 juni tot zaterdag 20 juni

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. Zaterdag brengt de bus u naar Scheveningen voor Vlaggetjesdag en de Hollandse Nieuwe. Zondag kunt u mee naar het Rembrandthuis in Amsterdam. Donderdag gaat de bus naar museum Klok en Peel in Asten, een interessant museum met een mooie, grote tuin eromheen. Tot slot brengt de bus u vrijdag naar het Vestingmuseum in Naarden en na het museumbezoek naar Stadzigt voor een heerlijke lunch. Kijk op onze site bpb.naardenbussum@ versawelzijn.nl. Om u op te geven en voor andere vragen kunt u bellen van maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur: 035-7504192.

zondag 14 juni

Slootjesdag

Slootjesdag met onder meer Scouting Erica Bussum. Zelf waterdiertjes vangen en informatie over waterjuffer, bootsmannetje en schrijvertjes. Na afloop zelf een broodje bakken op een vuurtje. Locatie: Cruysbergen. Verzamelen op: Troephuis Scouting Erica Bussum, Nieuwe 's-Gravelandseweg 68, Bussum. Aanvang 13.30 uur, duur 2 uur. leeftijd 6 - 11 jaar, deelname € 3.-. Aanmelden via jeugd.ivngooi@gmail.com, voor 12 juni 24.00 uur. Meer informatie: www.ivn.nl.

Dvd-voorstelling

De Palmpit vertoont om 14.30 uur een mooie dvd op groot scherm. Aanvang 14.30 uur, toegang € 2,-.

woensdag 17 juni

Fietstocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 wordt de eerste fietstocht van dit jaar gehouden, een korte fietstocht van ± 30 km met bestemming Muiderberg en mogelijk kersen plukken in de polder. Start 's middags om 13.30 uur, einde om ± 17.00 uur. Onderweg wordt ergens aangelegd voor koffie of thee. De deelname is gratis en op eigen risico.

vrijdag 19 juni

Workshop

Comello Art houdt een workshop Acrylverf en meer. De workshop wordt gegeven tussen 10.00 en 13.00 uur in het atelier aan de Vliegdenweg. Kosten € 25,-. Opgeven op informatie@comello-art.nl of 06-17704781.

Kerkennacht

Bussum keert de 'Kerk Binnenste Buiten' met een programma voor jong en oud in de Koepelkerk en een torenbeklimming in de Wilhelminakerk. Net als tijdens de Museumnacht zijn bezoekers welkom vanaf het begin van de avond tot in de late uren. In de Koepelkerk en op het kerkplein bieden Bussumse geloofs-gemeenschappen van 18.00 uur tot 23.00 uur een gevarieerde avond.

zaterdag 20 juni

Streekmarkt

Sfeervolle markt op het Julianaplein te Bussum met duurzame, biologische en ambachtelijke producten uit onze eigen regio. Kom proeven, beleven en genieten. Aanvang 10.00 uur. Meer informatie op www.tafelvier.nl

PvdA Ombudsteam

Ombudsteam in De Palmpit. Locatie: Koekoeklaan 3, Bussum. Iedere zaterdag. Inloopspreekuur tussen 10.00 en 11.00 uur Iedereen met vragen en/of suggesties over zorg en ondersteuning kan hier binnenlopen.

'Mensen, let een beetje op elkaar'

Wijkagent Mark Overliese blikt terug op 10 jaar in Naarden

Naarden gaat een bekend gezicht missen: wijkagent Mark Overliese stapt over naar de politie in Huizen. Hij wordt er operationeel expert/groepschef van de wijkagenten. De afgelopen tien jaar was hij dag en nacht in Naarden te vinden en coördineerde hij alle grote happenings. Carnaval, de sintintocht, het bezoek van landelijke politici aan de Matthäus Passion: altijd vooraan, altijd in gesprek. "Ik lijk soms meer een zorgverlener dan een stoere agent", zegt hij grinnikend over zichzelf. Wie Overliese gedag wil zeggen, kan dat zaterdag doen op de veiligheidsdag in de Vesting. Dan is zijn laatste werkdag.

'Ik ben in die tien jaar wel een beetje gaan houden van de Naardense bevolking', zegt wijkagent Mark Overliese. Foto: Bob Awick

Overliese (49) was in 2011 de eerste agent in de Gooi en Vechtstreek die ging twitteren. @wijkagentmark zit inmiddels op zo'n 3.000 tweets en 1.300 volgers. Zijn tweets gaan over wat hij als wijkagent tegenkomt, vaak met actiefoto of selfie "want mijn volgers verdienen wat spannends". Zo nu en dan gaan zijn tweets landelijk, zoals het nieuwtje dat een vrouw in een auto in de file op de A1 bevallen was van een zoontje. Of de foto van een enorme stapel lege blikjes die hij vorige maand in een woonkamer aantrof. "Dit is iemand zijn woonkamer. Slechts één kant daarvan."

Waarom tweette je die foto van de stapel blikjes?
"Ik wil de mensen laten zien wat wij bij de politie doen. Soms draagt zo'n tweet bij aan de maatschappelijke discussie: mensen reageren en er ontstaan gesprekken. Mijn boodschap hier was: mensen, let een beetje op elkaar. Voor hetzelfde geld ligt zo iemand maanden dood achter de deur zonder dat hij of zij gemist wordt."

Hoe zou je de gemiddelde Naarder omschrijven, met tien jaar praktijkervaring op zak?
"Ik ben wel een beetje gaan houden van de Naardense bevolking. Het zijn intelligente, kritische mensen die goed in de maatschappij staan. Levensgenieters die zich bewust zijn van wat er speelt in hun wijk. Maar dat kritische kan ze soms ook in de weg zitten: Naarders willen graag in discussie. Probeer als verkeersregelaar maar eens een Vestingbewoner tegen te houden die de stad in wil terwijl die is afgesloten vanwege de sintintocht. Het lijkt dan wel of mensen het woordje 'nee' niet kennen. Je moet bij Naarders heel duidelijk je grenzen aangeven: nee is nee. Punt."

'Ik kan echt woedend worden op oplichters die ouderen misleiden'

Als je een top drie van Naardense criminaliteit maakt, wat kom je dan het meeste tegen?
"Ik doe een top vier. Hardnekkige burenruzies, auto- en woninginbraken, jeugdoverlast en oudere Naarders die slachtoffer worden van allerlei gribusdingen zoals babbeltrucs en zakkenrollerij. Ik vind het moeilijk om te zeggen dat dit typisch Naardense fenomenen zijn, maar we hebben hier wel een grote groep middelbare scholieren en ouderen wonen."

Zouden al die burenruzies iets te maken hebben met het feit dat de Naarder goed gebekt is?
"Geen idee. De eerste burenruzie waar ik mee te maken kreeg, liep al 23 jaar. De ruzie stopte pas toen een van de betrokkenen overleed."

'Hij poepte in tuinen en belde aan voor eten of een warme douche'

Merk je dat Naarden vergrijst?
"Ik kom het helaas al te vaak tegen dat er iets met ouderen gebeurt. Ouderen zijn een kwetsbare groep. Afgelopen week waren er weer twee incidenten met een jongen die zich uitgeeft voor krantenjongen. De jongen doet of hij komt helpen maar rooft ondertussen de hele woning leeg. En laatst hadden we een oude man die opgelicht werd door een 'huisvriend' die hem geld aftroggelde, zogenaamd voor zijn studie. De man wilde geen aangifte doen. Hij vond het té gezellig om de oplichter over de vloer te hebben."

Wat doet het wijkteam eraan?
"Veel. We verspreiden folders en geven voorlichting in het bejaardentehuis, waarbij de boodschap is: wees kritisch als je de deur opendoet. Geef niet zomaar je pincode als daar om gevraagd wordt. Oude mensen zijn vaak alleen en eenzaam. Doordat wij ze waarschuwen, wordt hun wereldje nog kleiner. Ik kan echt woedend worden op die oplichters. We moeten er juist met z'n allen voor zorgen dat deze mensen een onbezorgd leventje kunnen leiden."

Elk evenement zijn eigen risico's

Naarden-Vesting met zijn smalle straatjes trekt een paar keer per jaar duizenden bezoekers. Bij carnaval en Sinterklaas gaat het om de veiligheid van het publiek (grote karren die door de menigte rijden, kleine kinderen langs de gracht). Bij de Matthäus gaat het om de veiligheid van de bezoekende bobo's. Overliese: "Elk evenement heeft zijn eigen risico's. Als je het aan de voorkant goed regelt, komt het met het evenement zelf wel goed. Je ziet het niet, maar in een evenement zitten maanden van voorbereiding door de gemeente, de organisator, de hulpdiensten. Denk aan de omleidingsroutes, instructies voor vrijwilligers en verkeersregelaars, een draaiboek."

Wat ga je doen in Huizen?
"Ik word operationeel expert/groepschef van de wijkagenten van Huizen, Blaricum en Laren. Minder de straat op en meer aansturen. Ik heb er heel veel zin. Het is goed om na tien jaar een nieuwe uitdaging aan te gaan."

Wat is je het meest bijgebleven als je terugkijkt op een decennium in Naarden?
"De schrijnende zorgzaken. Mensen die tussen wal en schip raken, die niet onder één hulpverlener vallen omdat ze bijvoorbeeld psychotisch én verslaafd zijn. Ik geef om mensen, dus ik kan er niet bij dat mensen buiten het hulpcircuit belanden. We leven toch in een land waar voor iedere kwaal een pilletje is? Een aantal jaar geleden hadden we een jongen die een groot probleem voor de buurt vormde. Hij zwierf rond, sliep onder afdakjes, poepte in tuinen en belde aan voor eten of een warme douche. Hij weigerde om opgenomen te worden. Uiteindelijk hebben we het opgelost door zijn droom waar te maken: hij is nu heel gelukkig in het buitenland. Hij raakte me. Het was in wezen een hele aardige gozer, maar hij had geen menswaardig bestaan door zijn handicap."

Hij raakte je.
"Ik ben een heel pragmatische politieman en heb geleerd om de pijn bij een ander te laten. Maar soms raakt het je toch. Het is niet te voorspellen wanneer dat gebeurt. Ik heb mijn ziel en zaligheid in die zorggevallen gestopt."

Nog een afscheidswoord voor de lezers?
"Besef wat je hebt: je woont in een hele mooie gemeente waar alles voor handen is. We blijven met zijn allen vaak zeuren over de dingen die er niet toe doen: een kras op de kliko, overlast van de vijverpomp van de buurman... Los het liever samen op. Relativeer het en waardeer wat je hebt."

Allizi verkoopt fietsplezier

Het team van Allizi met shopmanager Hubert van Dam in het midden. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM – Wie op zoek is naar een totaalaanbod op het gebied van fietssport komt automatisch terecht bij Allizi aan de Brinklaan 84. Van beginnende sportfietser tot ervaren mountainbiker, racefietser of vakantiefietser. Allizi biedt zes topmerken fietsen, accessoires, voeding en kleding.

Een weekend testrijden? Uw fiets vakkundig laten onderhouden? Een meting voor de juiste afstelling en framemaat? Het kan allemaal. En met een enthousiast team van fietsfanaten met veel ervaring in de branche zijn de belangrijkste ingrediënten voor een goed advies, service en kwaliteit aanwezig. Shopmanager Hubert van Dam is zelf een fanatiek fietser. Hij ziet de fiets bovendien als een slim en modern vervoermiddel van de toekomst. Een milieuvriendelijke manier van transport en een sportief alternatief voor de tweede auto. "Je raakt snel verslaafd aan fietsen, je sport, bent buiten en het is niet belastend voor je gewrichten." Ook regen of kou zijn geen redenen om de fiets te laten staan, volgens Hubert. De klant heeft een ruime keuze uit accessoires, waaronder fietstassen van Ortlieb en kleding om in elk seizoen met veel plezier en comfortabel te fietsen. Allizi biedt zes fietsmerken die behoren tot de top in hun segment: Cannondale, Cube, DeRosa, Niner, Santos en VanNicholas. www.allizi.nl.

Foto: De Gooi- en Eemlander 31 dec. 1948

In de Gildestraat op nummer 4 was van 1922 tot 2002 de winkel in feest- en pretartikelen 'Piet van Det' gevestigd. Piet van Det was in Bussum een begrip. Zo zelfs dat de nu in het pand gevestigde wijnwinkel daar nog aan refereert met de vermelding 'Voorheen Piet van Det' op het reclamebord aan de Huizerweg.

Je kon het zo gek niet verzinnen of je kon er bij Piet van Det wel voor terecht: plaksnorren, jeukpoeder, spinnen, knalsigaren, niespoeder, scheetkussens, nepdrollen, borrelwormen, stankpitjes, maar ook sinterklaasspullen, feestkleding, vuurwerk en nog veel meer. De feestartikelenwinkel ademde pure nostalgie uit. Het geheel oogde zowel rommelig als gezellig, terug in de tijd van Swiebertje, Bromsnor en Malle Pietje.

Foto: Gildestraat 4 (archief HKB)
Reclamebord (Ben Koning)

Piet van Det opende zijn winkel in 1922. Het waren in die tijd niet hoofdzakelijk feestneuzen en grapartikelen die over de toonbank gingen. Hij verkocht ook losse sigaretten, drop en kleine huishoudelijk spullen. En, je kon daar ook zondags achterom nog wel voor een en ander terecht. In 1945 namen Piet's dochter Pietronella en haar man Joop Oosterbaan de zaak over. Toen kreeg de handel in feestartikelen steeds meer de overhand.

In 1980 werd Sjoerd de Koning eigenaar van het winkeltje dat officieel 'De voordracht' heette. Als medewerker van een groothandel in feestartikelen kwam hij nogal eens over de vloer en toen de winkel te koop werd gezet waagde hij de sprong. Een vakopleiding heeft De Koning voor de verkoop van feestspullen niet gevolgd: 'Je moet kunnen improviseren. De beste opleiding voor dit vak is twee jaar kleuterschool.' De klanten zijn hem gewoon Piet van Det blijven noemen en zo nam hij ook de telefoon op. Als hoogtepunten in het bestaan de winkel worden bezoeken van Koningin Juliana en prinsessen gememoreerd. Met hofauto en lijfwachten kwamen zij af en toe gezellig wat pret inkopen.

Tot precies 1 januari 2002 hield Sjoerd de Koning het vol, gezondheidsproblemen en als laatste zetje de invoering van de euro (… had ik alles nog eens extra moeten prijzen.) deden letterlijk de deur dicht.

tekst Ben Koning

In de zomervakantie je A-diploma halen

'Ze zien het als een zwemkamp'

Naast intensief lessen is er ook tijd om te spelen. Foto: De Lunet

NAARDEN - Vrij intensief is het wel, de Zomersnelcursus: negen dagen gemiddeld 4,5 uur zwemles, maar de kinderen houden het prima vol. Karin Bruinekreeft, coördinator zwemlessen bij de Lunet, weet na jaren ervaring dat de afwisseling tussen spelen, ontspanning en lessen heel goed werkt. "Kinderen zien het als een zwemkamp, ze maken zelfs vriendjes."

De eerste twee weken en de laatste twee weken van de zomervakantie biedt de Lunet voor kinderen die nog geen A-diploma hebben de Zomersnelcurus aan. Vanwege het intensieve karakter is de minimumleeftijd vijf jaar. Aan het einde van de tweede week mogen alle kinderen proefzwemmen. Gemiddeld mag 75% afzwemmen voor zijn of haar A-diploma.

Bruinekreeft: "We garanderen een diploma, dus kinderen die het binnen die twee weken niet halen, mogen na de zomervakantie in de reguliere lessen doorgaan met zwemles." Dit jaar is er in ieder geval plek voor 32 kinderen, verdeeld over vier groepen. Bij voldoende belangstelling kan er een extra groep starten. Voor meer informatie en vragen: www.sportcentrumdelunet.nl en info.zwemlessen@sportfondsen.nl.

Klassebehoud voor hockeyers

Hockeyheren spelen volgend jaar weer overgangsklasse

De Bussumse hockeyers kenden geen grote problemen. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Een lach en een traan afgelopen weekend voor de hockeyers van Gooische. De hockeyheren van de Bussumse club stelden knap klassebehoud zeker en spelen volgend jaar weer overgangsklasse. De hockeyvrouwen kwamen heel wat tekort om te promoveren naar dezelfde klasse en spelen volgend jaar nog een jaartje eerste klasse.

Voor de hockeyheren voelde het klassebehoud toch als een soort feestje. De Bussumers beleefden een zwaar debuutjaar als overgangsklasser en moesten lang wennen aan het hockeyspel van de sterkere tegenstander. Een van de voornaamste problemen was dat de ploeg amper scoorde. De Bussumers bleken wel beter dan de echte zwakke broeders van het klassement, maar moesten toch play-offs spelen om zelf klassebehoud zeker te kunnen stellen.

Een week geleden zetten de Bussumers een eerste stap naar klassebehoud door tegenstander MOP met een krappe 3-4 te verslaan. Afgelopen weekend waren de Bussumers een stapje beter en werd er met 3-1 gewonnen.

Tegenstander MOP werd twee keer verslagen. Foto: Bastiaan Miché

De hockeyers kwamen al snel op voorsprong en zaten na twee treffers op rozen. Toen MOP een tegentreffer kon maken, werd het nog even spannend. Toch bleken de Bussumers te sterk en konden zij zegevieren. Na afloop was er een feestje.

Geen geluk voor hockeysters
Voor de hockeysters kwam er geen feestje. De Bussumse vrouwen hadden na de nederlaag tegen Rotterdam van een week geleden (2-4) nog een kansje om toch nog te promoveren naar de overgangsklasse. Rotterdam bleek echter ook deze keer te sterk voor de Bussumse ploeg: 5-2.

De Bussumse hockeysters waren allesbehalve kansloos. De ploeg deed goed mee met het spel van de tegenstander, kreeg enkele goede kansen, maar moest toch genoegen nemen met een nederlaag. Het voornaamste wapen van Rotterdam was een goede strafcorner, waar de Bussumse ploeg geen antwoord op had.

Door de nederlaag speelt Gooische dus nog een jaartje eerste klasse. Dat heeft voordelen: de jonge speelsters kunnen nog een jaar oefenen om volgend jaar wel de stap te maken naar de overgangsklasse. Daarnaast speelt HC Naarden volgend jaar ook eerste klasse, wat dus weer een leuke derby oplevert tussen Bussum en Naarden.

Voetballers SDO gepromoveerd naar hoofdklasse

Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - SDO promoveert naar de hoofdklasse. De Bussumse voetballers wonnen zondag het tweede play-offduel tegen Alphense Boys. SDO was, net als een week geleden, met 2-1 te sterk.

Voor een volgepakt sportpark startte SDO aanvallend. De Bussumers kregen al snel enkele kansen. Vlak voor rust kwam SDO terecht op voorsprong. Na wat eerdere plaagstootjes trof Rick van der Velden knap doel. Na de rust was het Alphense Boys dat vol ten aanval trok. Vechtend voor de laatste kansen zorgde de ploeg voor veel gevaar. SDO moest het vooral hebben van snelle counters. Na één zo'n tegenaanval kon SDO de voorsprong verdubbelen. SDO-speler Mike van 't Land kon een afvallende bal oppakken en hard tegen de touwen werken. SDO was daarmee zo goed als zeker van promotie. Alphense Boys bleef echter aanzetten, kon zelfs nog een tegentreffer maken en kreeg nog meerdere kansen op succes. SDO kon de kansen echter ongedaan maken en aan het langste end trekken.

BFC bedankt vertrekkend coach

Foto: BFC

BUSSUM - Een voetbalduel en een feestavond afgelopen weekend voor BFC en vertrekkend coach Ferry Hendrikse. De coach van de Bussumse voetbalclub vertrekt na twaalf jaar en werd zondag bedankt voor al zijn werk voor BFC.

Na het duel tussen 'Ferry's dreamteam' en het eerste elftal van BFC nam clubbestuurder Gert Olthof het woord om de vertrekkend coach toe te spreken en te bedanken voor de afgelopen jaren.

Met Ferry Hendrikse aan het roer maakte vooral de jeugd van de Bussumse voetbalclub enkele grote stappen. Het eerste elftal promoveerde met hem naar de derde klasse, maar degradeerde afgelopen voorjaar. Danny Schenkel neemt het werk van Ferry Hendrikse als hoofdcoach na de zomer over.

HCAW weer van start

BUSSUM - HCAW hervat morgen het honkbaljaar. De Bussumse honkbalhoofdklasser start de tweede reeks duels met een wedstrijd tegen Curaçao Neptunus, de koploper na de eerste reeks duels.

De Bussumers hebben een weekje rust achter de rug na de eerste reeks duels. HCAW heeft aan deze reeks een zevende plaats overgehouden en start net als de rest weer op nul punten. HCAW speelt donderdag en zaterdag op de Bussumse velden. Zondag vertrekt de ploeg naar Rotterdam.

Nagel naar triatlon-WK

NAARDEN - Naarder Daniël Nagel mag komende oktober mee gaan doen aan de IronMan van Zell Am See, het WK halve triatlon.

Nagel stelde deelname aan de IronMan van Zell Am See afgelopen weekend zeker door goed te presteren op de IronMan van het Duitse Kraichau. Nagel werd knap twaalfde in zijn leeftijdsklasse.

De IronMan waar Nagel aan meedeed was een wedstrijd over 1,9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21,1 km hardlopen.

Fiat geeft zomerse inruilboost

Fiat heeft deze maand een mooie zomerinruilactie ingezet. De gehele maand juni ontvangen kopers van een nieuwe Fiat tot 3000 euro extra inruil voor hun huidige auto. De aankoopprijs van bijvoorbeeld een Fiat Panda komt hiermee op 8895 euro te liggen. Wie altijd al een cabrio had willen rijden, kan nu gebruikmaken van een gratis upgrade met een voordeel van 2900 euro. Sinds begin dit jaar staat de hippe cross-over van Fiat in de showrooms, de 500X. Ook deze auto kan nu met voordeel worden aangeschaft zodat de vanafprijs neerkomt op 18.495 euro. Een overzicht van de inruilpremies is terug te vinden in de showrooms van de Fiat-dealers in deze regio en op hun websites.

Hyundai geeft ix20 update

Populair model in Nederland

De Hyundai ix20 is opgefrist en goedkoper.

Hyundai heeft de Hyundai ix20 technisch een opfrisbeurt gegeven. De 1.4 CRDi-dieselmotor is zodanig verbeterd dat deze nu in de bijtellingscategorie van 20 procent valt. Nieuw is de 6-traps automaat op de 1.6 GDI-benzinemotor. Deze automatische transmissie heeft niet alleen twee verzetten meer, wat zorgt voor een soepel schakelgedrag, ook de CO2-uitstoot is erdoor verbeterd.

Daarnaast zijn de prijzen aangescherpt. De zeer complete Hyundai ix20 1.4 CRDI Business Edition is nu leverbaar vanaf € 22.995,-. Deze uitvoering is met een netto bijtelling van € 161,- per maand ook nog eens het scherpste aanbod in zijn klasse. De Hyundai ix20 met 1.6 GDI-motor is tevens beschikbaar als GO!- en als Premium-uitvoering. Dat betekent altijd 16-inch lichtmetalen velgen, airconditioning, parkeersensoren achter en een navigatiesysteem met achteruitrijcamera. Er is al een Hyundai ix20 GO! vanaf € 19.995,-.

Gewilde modellen
De Hyundai ix20 werd eind 2010 geïntroduceerd en is nog altijd zeer populair. Sinds de introductie zijn in Nederland 10.250 exemplaren verkocht en daarmee is de Hyundai ix20 een van de meest gewilde modellen in zijn klasse.

De Hyundai ix20 is een mix van dynamiek en gebruiksvriendelijkheid. Door de hoge zit en de variabel in te delen bagageruimte is de Hyundai ix20 de ideale gezinsauto.

Aantrekkelijke Kangoo voor het bedrijf

Renault heeft een aantrekkelijk aanbod voor zzp'ers en mkb-bedrijven die op zoek zijn naar een compacte bedrijfsauto met een royale laadruimte: de nieuwe Renault Kangoo Express Générique Pro. Een extra rijke uitrusting tegen een extra gunstige prijs vanaf € 10.990,- exclusief btw en bpm. Standaard met Hill Start Assist.

De Renault Kangoo Express Générique Pro is gebaseerd op het uitrustingsniveau Express. Hij is standaard uitgerust met onder meer centrale deurvergrendeling met afstandsbediening, Electronic Stability Control (ESC) met Hill Start Assist en Extended Grip Control. Hij heeft ook airconditioning mét pollenfilter, cruisecontrol met snelheidsbegrenzer en parkeersensoren achter.

De ENERGY 1.5 dCi turbodieselmotor heeft een vermogen van 55 kW (75 pk). Een start-stopsysteem is standaard.

Elegante Jazz heeft veel te bieden

Honda komt deze zomer met de nieuwe Jazz.

De derde generatie Jazz, die in de zomer van 2015 in Europa zijn intrede doet, heeft een krachtig, maar elegant design aan de buiten- en binnenkant, met ongekend veel interieurruimte die veelzijdig inzetbaar is.

Het Honda Connect 7-inch touchscreendisplay in het midden van het dashboard is het nieuwe infotainmentsysteem dat toegang biedt tot webbrowsing, actuele nieuwsberichten, verkeers- en weersinformatie en talloze online muziekzenders.

Dreams
De nieuwe Jazz beschikt over een nieuwe, krachtige en efficiënte 1.3 i-VTEC benzinemotor uit Honda's Earth Dreams Technology-serie. Het verfijnde rijgedrag gaat gepaard met een beter reagerende en solidere besturing, dankzij een nieuw, stijver en lichter chassis en een vernieuwd ophangingssysteem.

Het Advanced Driver Assist-systeempakket dat is uitgerust met een camera en een midrange radar, bestaat uit veel andere nieuwe, geavanceerde veiligheidstechnologieën die in 2015 in al Honda's nieuwe modellen worden geïntroduceerd.

Opel KARL in showroom

De ANWB concludeerde na het testen van de nieuwe Opel KARL: "Luxer, veiliger en voordeliger dan we tot nog toe in deze klasse hebben gezien." Het nieuwe model staat vanaf 15 juni in de showrooms bij de Opel-dealers. De auto gooit hoge ogen met zijn compacte afmetingen - 3,67 meter lengte en dus makkelijk inparkeren - en tegelijkertijd ruim van binnen met vijf deuren en vijf zitplaatsen. De standaarduitrusting is rijk, de motor zuinig. Bovendien is de KARL in veel hippe kleuren verkrijgbaar.

Complete woningontruiming na overlijden?
www.zwartblok.nl
035-6224216.

Tuinman biedt zich aan. Voor al uw tuinwerkzaamheden rond het huis. Bel: 06-41622340

Pure & Timeless, een winkel vol parels! Ook voor reparatie van parelsieraden en ambachtelijk knoopwerk.
www.pureandtimeless.nl
Schoolstraat 3 Bussum

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Gezin in Bussum zoekt ervaren HUISHOUDELIJKE HULP voor 2 x 4 uur p/w. Heeft u ref. en spreekt u Nederlands bel dan met tel.: 035-6948971.

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. 9 jaar ervaring en met goede ref. Mevr. Munda 10 euro p/u. Tel.: 06-31081861

Goodkinds taxiservices van/naar Schiphol vanuit Bussum, Naarden, Hilversumse Meent € 50,-. Hilversum, Eemnes, Blaricum, Huizen
€ 60,-. 06-26984855

GARAGE te huur, omgeving Het Spiegel Bussum, 125 euro per maand 06-10399790

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Vrijwilligers bieden kortdurende praktische hulp bij u thuis; vervoer, tuin, klusje, bezoekje, boodschap, computerhulp, wandelen etc. Deze hulp is bedoeld voor mensen met een lager inkomen, een beperking of voor mensen die om andere redenen deze hulp nodig hebben. Versa Vrijwillige Thuishulp: 035-6947455 ma-vr ;10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Dubbel feest, donderdag 18 juni zijn wij weer boven water en de nieuwe haring is aangekomen! Wij hopen u weer te mogen begroeten, Koos en Yvonne,
Volendammer vishandel Naarden Kol. Verveerstraat 73 Naarden
www.visninnaarden.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Veluwse boerderij te koop. Vr. pr. € 89.000 k.k. te Ermelo. Sleutelklaar.
035-6935525 / 06-22393323

Veluwse boerderij te huur 70 m2 in Ermelo, gemeubileerd
€ 700,- per maand ex.
035-6935525 / 06-22393323

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

WWW.RUITENBOER-AUTO
RUITEN.NL
Rechtstreekse schadeafhandeling met verzekeringen. Niet verzekerd? Wij bieden u de scherpste prijs. Nijverheidswerf 21 Bussum 035-7370381

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Vijverfilter te koop compleet circa 1000 liter. € 150,00. Tel.: 035-6940647

Reparatie-herstel beschadigingen en vervoer van klein meubilair binnen het Gooi* Bel Maarten 06-22020929 *Alles in overleg na afspraak

Nagelsalon Artcreatives verhuurt zelfstandige ruimte 15m2 in winkelcentrum Naarden, Bianca M. 06-24526801 gezocht schoonheidsspec.