NaarderNieuws

24 januari 2018

NaarderNieuws 24 januari 2018


Draadslachtoffers in Naardermeer

NAARDEN Rob Kloosterman uit Naarden heeft een brief naar de gemeente gestuurd omdat hij zich zorgen maakt over het Naardermeergebied. "Een natuurgebied voor vogels samen met hoogspanningsdraden werkt niet. Als er geen maatregelen worden genomen, gaan er veel vogels dood."

"Het project 'Natuurpassage Naardermeer-Ankeveense Plassen' is in 2013 gerealiseerd met onder andere als doel om het leefgebied van watervogels te verbeteren. Dat is gelukt en het aantal vogelsoorten is flink toegenomen. Een groot nadeel zijn de hoogspanningsleidingen recht boven het gebied. Veel vogels merken vooral de dunne bliksemafleidingsdraden niet op, met de dood of ernstige verwondingen als gevolg", aldus Kloosterman.

Onderzoek gedaan

Kloosterman heeft in 2015 Natuurmonumenten op de hoogte gebracht en onderzoek gedaan. "Op verzoek van Natuurmonumenten heb ik van mei 2015 tot september 2016 gezocht naar gewonde of dode vogels, de zogenaamde draadslachtoffers, direct onder de draden. Het resultaat was een groot aantal slachtoffers met als constatering dat de meeste vogels niet opgespoord kunnen worden omdat het gebied moerassig en ontoegankelijk is. Dit probleem kan opgelost worden door het aanbrengen van markeringen (flappen) aan de draden."

5

Gooise Meren rekent op financiële meevaller

GOOISE MEREN De gemeente Gooise Meren kan rekenen op een forse financiële meevaller van één tot twee miljoen euro. Dat komt door het regeerakkoord: de uitkering van het gemeentefonds valt hoger uit. Dat schrijft wethouder Jan Franx (Financiën) aan de gemeenteraad.

Hoe hoog de meevaller daadwerkelijk wordt, zal eind maart duidelijk worden. Vast staat dat de gemeente de komende jaren op extra geld kan rekenen: tot en met 2021 verwacht de gemeente de extra miljoenen bij te kunnen schrijven op haar rekening.

Ontwikkelingen

Dat er extra geld klaar ligt, betekent niet dat de gemeente dat ook meteen uit kan geven. De wethouder waarschuwt de gemeenteraad daar dan ook voor.
"Of en hoe dit zich uiteindelijk vertaalt in een vrij besteedbare ruimte in onze meerjarenbegroting hangt mede af van de lopende ontwikkelingen in de gemeente Gooise Meren waarvan de financiële effecten nog niet in de begroting zijn vertaald", meldt Franx aan de raadsleden.

Huisvesting

De wethouder doelt onder meer op het huisvestingsplan onderwijs dat veel geld gaat kosten, het vervallen van de precariobelasting en de ontwikkelingen rond de grote bouwprojecten, zoals De Krijgsman in Muiden. Dat zijn allemaal zaken die nog effect kunnen hebben op de financiële balans. De gemeente moet dat nog doorrekenen.

Eindelijk de eerste paal voor Godelindeschool

Foto: Bob Awick

NAARDEN De eerste paal voor de nieuwbouw van de Godelindeschool staat. Afgelopen woensdag was het zover. De paal werd geboord onder toezicht van de leerlingen. De verwachting is dat de bovenbouw eind 2018 kan verhuizen. De school is blij dat er eindelijk één locatie komt en dat na vijftien jaar afscheid genomen wordt van de dependance.

Nieuw boek

Foto: bob awick

Wat maakte Jaap Visser allemaal mee in de Tweede Wereldoorlog in het Friese Wartena? Zijn belevenissen tekende hij op in 'Jantje Wartenaar'.

23

Waarom zó scheuren achter Naardermeer?

Ik weet dat mijn stukje niets zal uithalen. Toch kan ik het niet laten. Er wordt overal veel te hard gescheurd. Maar kan de snelheid juist dáár niet beperkt worden?

Op mijn fietstochtjes rond het Naardermeer ga ik vaak bij de Torenflat erin om dan de Overscheenscheweg te nemen. Het laatste stuk heeft geen snelheidsbegrenzing meer en kan er op los geracet worden. Het heeft al de nodige slachtoffers opgeleverd. Zanglijster, merel, roodborst, heggemus en houtduiven heb ik er al opgeraapt. Om te zwijgen van allerlei muizen en ook mollen. Altijd zonde. Een paar dagen terug kwam ik uit de richting van molen De Onrust om de weg terug te rijden. Je komt dan als vanzelf door de scherpe bocht richting De Machine waar een uitkijkpost voor vogels is. In die bocht kwam mij een auto tegemoet die minstens 90 km. per uur gereden moet hebben. Toen ik er voorbij was hoorde ik rechts van me, in het natte elzenbos, een groepje putters kwetteren. En wat lag daar voor mijn voorwiel op het asfalt? Een kersvers, zojuist doodgereden puttertje. Vast en zeker behorend tot het groepje in de bomen en net zo zeker een paar tellen daarvoor door die maniak verpletterd. Ik heb het vlerkje kunnen redden. Helaas! Ik spring even terug naar mijn laatste stukje over die porseleinen flamingo. Prompt kreeg ik een mailtje. Marja Hut was via eBay terechtgekomen in La Jolla, California en had daar 2 gelijksoortige porcelain Hinged Boxes gevonden. Met een flamingo-echtpaar. Ga ik mee aan de slag!

Naarden:
*Witte Kerk 10.00 u. ds V.C. Lindenburg H.A.; Naarderheem 10.30 u. ds. P. den Butter
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 27/01 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. C.P. de Boer

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C . Fabril
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. G.J. Codée en 16.45 u. dhr. A. Verstoep
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. J.L. Lijzen
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. dr. R.M. Nepveu
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. v.d. Wijk
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst *De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Vanaf vrijdag tijdelijk minder neerslagkans, af en toe zon

Ook januari is een zachte wintermaand. Woensdag stroomt zachte maritiem subtropische lucht het Noordzeegebied binnen met een stevige zuidwester. Vervolgens passeert het polaire front en stroomt maritiem polaire lucht binnen met een lagere temperatuur. Zondag bereikt opnieuw zachtere lucht onze omgeving aan de noordflank van een hogedrukgebied boven Frankrijk.

Donderdag en vrijdag

Tijdens de nacht naar donderdag passeert een intense regenzone. Donderdag overdag klaart het hier en daar wat op. In de ochtend kan er nog wat regen vallen. De zuidwestenwind is matig van kracht. Het wordt 9 graden. Vrijdag is het droog met eerst bewolking, later op dag kans op wat zon. De westenwind neemt verder in kracht af. Het wordt ongeveer 8 graden.

Het weekeinde

In de nacht naar zaterdag kan het onder een heldere lucht licht vriezen. Overdag komt er geleidelijk meer bewolking. De maximumtemperatuur komt uit op 6 graden. Vanaf zondag stroomt weer zachtere lucht binnen. Het wordt dan 9 à 10 graden. Er is vrij veel bewolking. Er kan lokaal wat lichte regen of motregen vallen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog.

Weetje

Waarschijnlijk was het woensdag een datumrecord bij 12 à 13 graden. Dat wil zeggen de zachtste 24e januari. Het oude record staat op 12.1 graden op 24 januari 1960. Het absolute record voor januari bedraagt 15.1 graden op 13 januari 1993 tijdens een vliegende storm. Hoge temperaturen worden in januari altijd bereikt bij een stevige wind uit het zuidwesten.

Een uitgelezen boek
Vaarwegen in het Gooi

Dit boekwerkje is een rapport van PW van Hilversum, uitgegeven in 1980, vanwege het voornemen
om een nieuwe schutsluis 't Hemeltje te bouwen. Vanwege grotere vrachtschepen en sterk uitbreidende recreatievaart wilde men die vernieuwen. De nieuwe sluis kwam er niet.

In de hoofdstukken ervoor wordt het ontstaan en de functie van de waterwegen beschreven zoals de 's-Gravelandse Vaart, Gooische Vaart, de Muider- en Naardertrekvaart, Karnemelksloot en Het Luie Gat. Ook wordt de vaarwegensituatie rond 1925 beschreven. Toen kwam men tot de conclusie dat voor het scheepsvaartverkeer van en naar Hilversum een kanaal (Hilversums Kanaal) en een schutsluis bij boerderij 't Hemeltje noodzakelijk was. Deze kwam er in de crisisjaren '30. Hoofd-ingenieur van de provinciale waterstaat van Utrecht, ir. A.A. Mussert, speelde toen als technisch adviseur een belangrijke rol. Later zou hij de N.S.B. mede oprichten. Het rapport bevat uitklapkaarten en -tekeningen vele oude foto's en prenten. Het aantal bladzijden is 104. Pagina's laten in dit gelijmde boekwerk snel los.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 12 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken.
De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf 24 januari zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- TV Magazine met onder andere voetbal voor peuters en het Wijdehuis.
- In Derde Termijn: Ruud Bochardt praat met Theo Fambach, raadslid D66 over de (lokale) democratie.
- RegioHub: bepaal een icoon voor de Oostelijke Vechtplassen.

Raad vergadert vandaag voor het eerst in nieuwe raadszaal

Openingsfeest van nieuw gemeentehuis op zaterdag 17 februari

Een nieuwe gemeente met nu eindelijk ook een geheel vernieuwd gemeentehuis. Alles is zo'n beetje klaar en het openingsfeest wordt al voorbereid.

Er werd deze week nog druk gewerkt. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Na een ingrijpende verbouwing beschikt de gemeente Gooise Meren nu over een compleet vernieuwd gemeentehuis in Bussum. Het is ruim, modern en licht geworden. Op zaterdag 17 februari is iedereen welkom op het openingsfeest van 14.00 tot 17.00 uur.

Deze week werden er nog wat technische zaken afgehandeld in de totaal vernieuwde raadszaal, die vandaag, 24 januari, officieel in gebruik wordt genomen door de gemeenteraad. De verbouwing van het uit 1961 daterende gemeentehuis heeft zo'n acht miljoen euro gekost. Anderhalf jaar hebben de werkzaamheden geduurd. Niet alles liep op rolletjes, want door bouwbedrijf Van Schaik werd meer asbest aangetroffen dan verwacht, waardoor de werkzaamheden tien weken langer gingen duren.
Architectenbureau De Zwarte Hond is verantwoordelijk voor de metamorfose zodat alle 350 ambtenaren hier nu flexibel kunnen werken. Dit jaar wordt ook het plein voor het raadhuis opgeknapt. Er komt meer groen en er kan in de toekomst ook geparkeerd worden.
De inwoners van Gooise Meren zijn welkom op het openingsfeest. Er zijn rondleidingen door het gemeentehuis en er treden koren op. Zij zingen onder andere een nieuw lied voor Gooise Meren, speciaal voor deze feestelijke gelegenheid gecomponeerd. De Historische Kring is er met een expositie met foto's van Gooise Meren, gemaakt door de inwoners zelf. De nieuwe raadszaal is op die dag ook geopend voor het publiek.

Nieuwe raadszaal

'We hebben nu de modernste raadszaal van de hele regio'

Na twee jaar vergaderen in het Stadhuis in Naarden vergadert de gemeenteraad vanavond voor de eerste keer in de nieuwe raadszaal in het gemeentehuis in Bussum. Rick Nederend, raadsadviseur Communicatie: "De raadszaal heeft een frisse en moderne uitstraling gekregen en is voorzien van nieuw meubilair en de nieuwste technieken om de raadsvergaderingen en Politieke Avonden ook live uit te kunnen zenden via
internet. Iedereen kan op ieder moment en vanaf elk device de raadsvergaderingen in beeld en geluid volgen." Een en ander is overigens ook te volgen op een reuze scherm in de zaal.

De publieke tribune telt nu dertig zitplaatsen. "Bij drukte hebben we een uitwijkmogelijkheid op de eerste verdieping", zegt Nederend. De raadsadviseur laat weten dat alle ramen zijn vervangen, inclusief HR+-glas. Dat geldt overigens voor het hele gemeentehuis. "Verder is hier asbest verwijderd, isolatie aangebracht op de gevels, zijn de elektrische installatie en de verlichting vervangen en zijn er aanpassingen gedaan bij de publieke tribune. Het klimaatbeheersysteem is aangebracht en de lichtkoepels zijn vervangen. Ook is er een nieuwe entree gekomen, met daardoor een meer open karakter."

De afgelopen dagen is in de raadszaal nog gewerkt aan een extra vaste camera en nieuwe meubels voor de burgemeester en de griffier. "Het is de modernste raadszaal van de hele regio geworden."

Ware run op tuin- gereedschap

NAARDEN/BUSSUM Er blijkt binnen het dievengilde een ware run op bladblazers en ander tuingereedschap. Zowel in Naarden als in Bussum werd de afgelopen week ingebroken om dit type gereedschap te stelen.

Het was raak in Naarden op kinderboerderij De Pluijmgraaf. In Bussum ging het om de Kindertuinen aan de Huizerweg, de naastgelegen gemeentewerf en de loods van Gooische Tuinservice.

Vaak werden er één of meerdere bladblazers gestolen, maar de daders maakten het bij Gooische Tuinservice wel heel erg bont. Daar werden zondagnacht twee bladblazers, heggenscharen, een stenenzaag, bosmaaiers en een kettingzaag gestolen.

"Al met al hebben deze spullen een totale waarde van 10.000 euro", vertelt Rutger Braam van het hoveniersbedrijf. "We zijn er helemaal kapot van, want we hebben deze spullen nodig voor ons werk. Gelukkig krijgen we veel hulp van collega's en kunnen we spullen lenen. Maar dat neemt niet weg dat we echt woedend zijn."

De politie doet momenteel onderzoek naar de zaak. De daders staan op camerabeelden en zijn duidelijk te zien. "Daarnaast hebben we veel tips gehad en die hebben we allemaal doorgespeeld aan de politie. We hebben ook enkele namen gehoord en hebben het gevoel dat het niet lang duurt voordat de daders worden gepakt", aldus Braam.

Getuigen gezocht

Wie meer weet over de diefstallen kan contact opnemen met de politie. Dat kan op 0900-8844 of anoniem op 0800-7000.

41 boetes voor geen fiets- verlichting

NAARDEN/BUSSUM De politie heeft vorige week woensdag en donderdag 41 boetes uitgedeeld aan fietsers die zonder licht reden.

Er werd gecontroleerd aan de Amersfoortsestraatweg/Koekoeklaan, Godelindestraat/Amersfoortsestraatweg, de Marktstraat en de Lambertus Hortensiuslaan.

De overtreders kregen na de bekeuring wel nieuwe lichtjes aangeboden. Op die manier konden ze veilig verder fietsen.

Varkenskrullen zouden dé oplossing zijn

'Het gaat niet om één dode vogel, maar om het grote verhaal'

Diverse vogels vliegen tegen de hoogspanningsmast en gaan dood.

Vervolg van de voorpagina

NAARDEN Rob Kloosterman heeft de gemeenteraad benaderd met een brief en een documentaire om ze op de hoogte te brengen en met de vraag of de gemeente met de betrokkenen in overleg wil gaan om te kijken naar een oplossing voor de zogenoemde 'draadslachtoffers'.

Herman de Hollander van CDA Gooise Meren heeft dit onderwerp opgepakt en een brief naar het college gestuurd met de vragen of het college bereid is met Natuurmonumenten in overleg te treden om een oplossing voor draadslachtoffers te bewerkstelligen en druk te zetten op Natuuurmonumenten en/of staatsbedrijf Tennet om hier prioriteit aan te geven. Volgens De Hollander is dit te zien als een inspanningsverplichting en de oplossing, fysiek en financieel, is voor Natuurmonumenten en/of Tennet.

's Nachts zijn hoogspanningsdraden slecht zichtbaar

Het grote verhaal

"Het gaat bij mij niet om één dode vogel, maar om het grote verhaal", zegt De Hollander. "Er lopen hoogspanningsdraden door het natuurgebied en wat mij stoort is dat het allang voorkomen had kunnen worden. Dit is niet uniek, want in andere natuurgebieden is het wel opgelost en hangen er aan de draden ballonnen. Door die ballonnen vliegen de vogels niet meer tegen de draden aan."

Het blijkt dat de meeste aanvaringen plaatsvinden als de hoogspanningsdraad slecht zichtbaar is. Dit kan 's nachts zijn of in de schemering, maar ook bij mist, motregen of sneeuwbuien. "Ik hoop wel dat Natuurmonumenten en Tennet rond de tafel gaan zitten om dit probleem zo spoedig mogelijk op te lossen. De gemeente is niet verantwoordelijk voor het natuurgebied en de hoogspanningsdraden, maar ik hoop dat we een faciliterende rol kunnen spelen om de partijen bij elkaar te brengen of druk uit te oefenen voor een oplossing."
"Het klopt dat de hoogspanningsdraden niet van ons zijn", zegt boswachter Hanne Tersmette. "Door het rapport van Rob Kloosterman weten we wat er aan de hand is en hebben we contact opgenomen met Tennet; we gaan dit probleem binnenkort bespreken."
Ook Tennet reageert positief en wil er zeker iets aan gaan doen. Eefje van Gorp van Tennet vertelt dat ze niet op de hoogte waren van dit probleem. "We hebben het rapport nu wel ontvangen en als er sprake is van draadslachtoffers kunnen we dat voorkomen door varkenskrullen en vogelflappen. Die hebben we, samen met betrokken organisaties, al eerder op verschillende plekken aan de draden gehangen. We gaan nu kijken hoe we dit het beste kunnen oppakken."

Andreas van der Schaaf


Gemeenteraadslid en lijsttrekker van 50Plus, woont 38 jaar in Bussum, is 66 jaar

Foto: Gemeente Gooise Meren

Waar kennen mensen je van?
"Misschien van 'Teleraadsel' en het reisprogramma 'First Class Around The World'. Verder werk ik al lang samen met Ivo Niehe in de 'denktank' en als beeldredacteur bij de 'TVshow'."

Waar ben je druk mee?
"Die TVshow dus. Verder hou ik me bezig als adviseur bij Beter Horen. Ik maak voor 50Plus landelijk de 'Uitzending voor Politieke Partijen'. Heb dit jaar nog een monsterproductie gedaan voor GooiTV: SDO 100 jaar! Ik ben creatief adviseur bij OTC Gooi en Vecht én natuurlijk de gemeentepolitiek."

Wat doe je als gemeenteraadslid?
"Over het algemeen doe je als kleinere partij bijna alle portefeuilles en dat vergt tijd. Zo hebben we veel tijd besteed aan de handtekeningenactie 'Behoud Tergooi Blaricum!', was ik als woordvoerder betrokken bij de onderhandelingen betreffende plan-Crailo en verder zit ik ook in de Agendacommissie."

Waarom 50Plus?
"Men denkt vaak dat 50plus een one-issuepartij is, maar dat zijn we niet. Uiteraard zit onze kerndoelgroep boven de vijftig. De toenemende vergrijzing in het Gooi ligt boven het landelijk gemiddelde en dat baart dus zorg. 50Plus streeft naar goede zorg zo dicht mogelijk in de buurt, zoals geschikte woningen voor ouderen, een 'Tiny Houses'-project ontwikkelen, plannen voor een ouderenrzorgcentrum en bijvoorbeeld banen regelen voor ouderen."

Wat is je lievelingsmuziek?
"Veel. Van James Taylor en The Eagles tot aan Bach en Strauss."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik na een opleiding op een speciale internationale kunstacademie les heb gegeven op diverse scholen en ook nog een klassieke zangopleiding heb gedaan. Na twee jaar werd het zingen me te veel, ging ik naar 't Gooi en kwam terecht bij de NCRV, en zo is het begonnen."

Inwoners creëren eigen fototentoonstelling

GOOISE MEREN Na een oproep om de mooiste foto van 2017 in te sturen heeft de Historische Kring Bussum flink wat inzendingen gehad, zoals deze met zeilschepen van Bas Holzhaus. In totaal worden 40 foto's samengevoegd tot één grote tentoonstelling. Het onderwerp is de gemeente Gooise Meren. De burgemeester verzorgt op zaterdag 17 februari de opening van de tentoonstelling.

Makelaar Mouthaan erg innovatief

NAARDEN Ellen Mouthaan Makelaardij is door al haar collega-makelaars uitgeroepen tot meest innovatieve makelaar van 't Gooi. Dit gebeurde op de nieuwjaarsreceptie van de NVM.

Ellen Mouthaan, eigenaresse van het makelaarskantoor, is al jaren voorstander van 'makelen op een andere manier': van livevideo's op Facebook tot bezichtigingsvideo's waarbij je met de makelaar door het huis loopt. Ook biedt ze de mogelijkheid om met de klant te chatten of te communiceren via een groepsWhatsApp. Voor haar is dit een kroon op het werk en de bijbehorende visie waar zij al jaren van overtuigd is. Het team betrekt marketing en innovatie in alle plannen die gemaakt worden. ''Een goede indruk maak je echt maar één keer", vertelt de trotse makelaar.

Zonnepanelen op daken Vitusscholen

Watt Nu heeft plek voor 400 panelen gevonden

De directie en afgevaardigden van Watt Nu proosten op de toekomst. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

NAARDEN / BUSSUM Bijna 400 zonnepalen worden de komende tijd geplaatst op de daken van zowel het Vituscollege in Bussum als de Vitusmavo in Naarden. Energiecoöperatie Watt Nu en de directie van de school sloten afgelopen week de intentieverklaring. Het inschrijven voor de panelen gaat binnenkort van start.

De eerste contacten met Watt Nu kwamen tot stand via Emil Blomberg, docent natuurkunde op het Vituscollege en lid van Watt Nu en Evert van den Brink, Hoofd Facilitaire Zaken. "Al snel werd duidelijk dat de directie van de school heel enthousiast was. Ook de leraren ondersteunen de panelen en willen hier ook in het lesprogramma mee aan de slag."

Rector Petra Laseur vult aan: "De Vitusmavo en het Vituscollege zijn scholen die midden in de maatschappij staan. Met zonnepanelen willen we ons steentje bijdragen aan een beter milieu."
In totaal gaat het om zo'n 400 panelen, goed voor een jaarlijkse energieopbrengst van meer dan 102.000 kWh. Iris van den Burg van Watt Nu: "We geven medewerkers, ouders van leerlingen en buurtbewoners voorrang bij de aanschaf van de panelen." Met de zonnepanelen wordt groene stroom opgewekt. De inleg, rond de 350 euro per paneel, kan in ongeveer acht jaar terug worden verdiend. "Dit levert een rendement op van ongeveer 5 procent. Bovendien vermindert het de uitstoot van CO2."
Op het rode bèta-gebouw, tegenover het hoofdgebouw, komen 266 panelen. Ook komt er een nieuw cultuurgebouw met 28 panelen in Bussum. Op het dak van de mavo is plek voor 100 panelen. Daarmee liggen de daken vol. Wel is er uitbreiding mogelijk zodra het dak van het hoofdgebouw gerenoveerd wordt.
Het is de bedoeling dat de bijna 400 panelen in de zomer geïnstalleerd worden. Geïnteresseerden kunnen zich melden via www.wattnu.org.

CDA geeft aftrap voor gemeenteraadsverkiezingen

Het hele team uitgedost in de bekende groene jasjes. Foto: Bob Awick

BUSSUM De lokale afdeling van het CDA heeft afgelopen zaterdag het startsein gegeven voor de verkiezingscampagne. Gekleed in opvallend CDA-groen liepen ze rond op het Julianaplein om toekomstige kiezers te trekken.

Het CDA probeerde de kiezer te betrekken bij de campagne door met een plastic opblaashuisje op ludieke wijze aandacht te vragen voor meer betaalbare woningen in Gooise Meren.

Lijsttrekker Jos de Lange (op de foto met het bordje 'open huis') stond samen met de andere CDA'ers bij het huisje om actie te voeren want het gaat om een serieuze zaak. De Lange: "De woningmarkt is in de gemeente Gooise Meren nog gekker dan in Amsterdam. Het gebrek aan betaalbare woningen leidt ertoe dat jongeren en ouderen soms gedwongen zijn om de gemeente te verlaten."
Daar wil De Lange de komende vier jaar iets aan doen. Andere speerpunten zijn veiligheid en goede zorg.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op woensdag 21 maart.

'Niets waardevoller dan knutselen'

'Laat sociale media eens los en wees ook creatief'

Naarder Dick Kluyver (57) stopte met zijn klusbedrijf, maar heeft een nieuwe missie gevonden: hij maakt speelgoed van afvalmateriaal.

Dick Kluyver trok veel bekijks in de bibliotheek in Bussum met zijn zelfgemaakte vliegtuigjes. Foto: Bob Awick

NAARDEN-BUSSUM "Ik wil jongeren en volwassenen achter de laptop en het mobieltje vandaan zien te krijgen door ze speelgoed te laten maken van afvalmateriaal. Simpel, maar daar kun je wel veel plezier aan beleven", aldus Kluyver. "Ik wil mensen de magie van het leven laten ontdekken."

Kluyver geeft al regelmatig workshops en demonstraties op verschillende basis- en middelbare scholen in de regio en in Amsterdam. Afgelopen week nog trok hij bekijks in de bibliotheek in Bussum, waar hij zijn zelfgemaakte vliegtuigjes met behulp van een stuk karton liet vliegen. Ook door hem ontworpen windwagentjes reden dankzij de gecreëerde luchtstroom vrolijk rond. Verbaasde gezichten van bezoekers. "Hoe kan dit? Het is eigenlijk heel simpel. De wagentjes en vliegtuigjes kun je maken van rietjes, een velletje uit het telefoonboek, Donald Duckpapier en een stuk karton", zegt Kluyver. "En het kost niets."

Op straat spelen

'Ik probeer van de workshops mijn beroep te maken'

"Ik erger me vaak aan jongeren die de hele dag bezig zijn op sociale media. Vroeger bestond dat niet. Als kind speelde ik in Bussum op straat met vriendjes. We waren heel creatief, maakten van alles en hadden daar plezier in. Dat is wat ik de jeugd van nu ook weer wil leren. Er is meer dan het mobieltje en internet. Creatief denken is helemaal niet zo moeilijk. Het enige dat je moet doen, is verder denken dan je neus lang is. Ga samen leuke dingen knutselen."

Zelf werkt Dick graag met zijn handen en hij vindt het leuk om bijzonder speelgoed te ontwerpen. "Ik wil proberen om van de workshops mijn beroep te maken. Naast scholieren wil ik graag ook vaders en moeders uit hun bedrijven halen om ze een paar uur te laten ontspannen met mijn 'speledingetjes'. Ook op feesten en partijen wil ik mijn kunsten graag vertonen. Tot nu toe heb ik alleen maar positieve reacties gekregen. Mensen zijn verbaasd wat je met eenvoudige materialen kunt doen en ook hoe je met de luchtstroom kunt spelen."

Creatieve workshops

De Naarder vindt het geweldig om technisch bezig te zijn maar heeft ook een opleiding creatieve bezigheidstherapie gedaan. Hij werkte een aantal jaren als pedagogisch medewerker op een kinderopvang in Bussum. "Ik heb ook veel inspiratie opgedaan bij de Stichting NME Natuur en Educatie. Veel geleerd. Na een training bij Technokids Groenland mocht ik voor de klas staan om mijn ambities te verwezenlijken", vertelt Kluyver enthousiast. Dat gaf hem het duwtje in de rug om in de nabije toekomst creatieve workshops te gaan geven voor jong en oud. Inmiddels stond hij al op het Vitus College en krijgt het Gooisch Lyceum binnenkort ook een demonstratie. Kluyver: "Wat ik graag wil, is een competitie met mijn 'speelgoed' organiseren tussen Gooise scholen. Ik wil ouders laten zien dat het niet uitmaakt hoeveel geld je hebt. Er is niets waardevoller dan samen knutselen. Kinderen vinden het geweldig om zelf iets in elkaar te zetten. Dat is nog leuker dan speelgoed in de winkel kopen. Als je eenmaal gewerkt hebt met afval kun je er niet meer mee ophouden. Als je dat kunt combineren met het gelukkig maken van kinderen is dat mooi meegenomen. Dat geeft mij meer voldoening dan het winnen van de postcodeloterij."

Lustrum Gooische Muziekschool

De trotse gebroeders Schimmel. Foto: Bob Awick

BUSSUM De Gooische Muziekschool bestaat 25 jaar en dat werd maandag gevierd met het personeel en beide oprichters, Coen en Nico Schimmel. Verderop in het jaar volgen meer activiteiten, waaronder vrije-inloopprojecten en een jubileumkoor.

Nico: "Het was maandag ook precies 25 jaar geleden dat we de Stichting SOMS, de voorloper van de Gooische Muziekschool, oprichtten." Nico was toen al een aantal jaar dirigent bij de muziekvereniging Laren. Met een klein clubje werd er lesgegeven. Al snel groeide de vereniging uit haar jasje. "Er ging steeds meer tijd zitten in organisatie en coördinatie en daarom besloten we het professioneler aan te pakken." Dat was in 1993. In 1996 kwam de tweede verandering. Door het wegvallen van de subsidie voor muziekscholen, stopte de muziekschool ermee. De Stichting SOMS begon een tweede filiaal en de naam werd veranderd in Stichting Gooische Muziekschool. In die 25 jaar is er volgens Nico niet veel veranderd. Er zijn wel meer cursussen bij gekomen, maar de lesmethodiek is in de basis hetzelfde gebleven. "Het is wetenschappelijk bewezen dat muziek bijdraagt aan je ontwikkeling. Het verbindt de beide hersenhelften, stimuleert creativiteit en daarmee het oplossingsgericht denken." Hij is dan ook blij met de subsidieregeling voor muziekonderwijs voor basisonderwijs: Impuls. Een aantal scholen uit de regio maakt hiervan gebruik en schakelt de muziekschool in zoals de Emmaschool en de Katholieke Montessori en in Naarden de Godelindeschool. Bij de Montessorischool hebben ze bewust gekozen voor het aanbieden van muziekles, maar ze doen meer. Directeur Roland Boom: "Creatieve vakken krijgen te weinig aandacht en wij vinden dat een belangrijk deel van de ontwikkeling." Naast muziekles bieden ze ook dans- en tekenles, maar ook kun je breien, dj'en of Chinees leren.

Zwem- en Poloclub De Otters kijkt terug op mooi 60-jarig jubileum

Zwemclub blijft zich vernieuwen

Zwemles, wedstrijdzwemmen, waterpolo en gehandicaptenzwemmen. Z&PC De Otters Het Gooi vierde dit jaar hun 60-jarige bestaan.

Gezellige borrel met leden en oud-leden. Foto: Bob Awick

BUSSUM Zeker tienduizenden mensen uit Bussum, Naarden en omgeving hebben leren zwemmen bij Z&PC De Otters Het Gooi. Met als standplaats zwembad de Zandzee biedt de zwemvereniging al zestig jaar zwemles in alle soorten en maten. De club blijft zich ontwikkelen.

Afgelopen zaterdag kwamen de leden van de vereniging samen voor een gezellige borrel. Een leuke afsluiter na een jaar vol festiviteiten. Hierbij was het met name de bedoeling dat de afzonderlijke leden elkaar wat beter leerden kennen. Daarom werden er bijvoorbeeld estafettewedstrijden gehouden waarbij de waterpoloërs het opnamen tegen de wedstrijdzwemmers. Twee takken binnen de vereniging die elkaar normaal gesproken niet veel zien. Ze trainen namelijk op eigen tijden in de Zandzee.

De zwemvereniging had ook bedacht om afgelopen zomer een zogenoemde Vestingswim te houden door de grachten van Naarden. Dit onder leiding van de meest bekende zwemmer van de club: Ferry Weertman, die onder andere Olympisch kampioen openwaterzwemmen is. Dat festijn ging helaas niet door vanwege de slechte waterkwaliteit. Toch vertelt Peter Weertman, voorzitter van de club, terug te kijken op een heel leuk jubileumjaar. "Ja, het was een gezellig samenzijn, zoals we gepland hadden. Je ziet dat wij ook echt een hele gezellige vereniging zijn. Samen trainen en daarna wat drinken is heel gewoon. Bijvoorbeeld in het weekend zwemmen we baantjes en daarna drinken we koffie en neemt iemand koek of chocolade mee."

De Otters willen de komende tijd blijven werken aan het aantrekken van nieuwe leden. "Wij werken als vereniging met vrijwilligers. Iedere zondagochtend staan ze trouw klaar bij het leszwemmen in de Zandzee. Van zwemdiploma A tot de zwemvaardigheidsdiploma's, snorkelen, balvaardigheid, reddingzwemmen: alles wordt begeleid. Maar we hebben natuurlijk ook het wedstrijdzwemmen, het waterpolo en het gehandicaptenzwemmen. Hierbij hebben we wel wachtlijsten, want het biedt ook veel uitdagingen om extra zwemwater in te plannen met de gemeente en het badwater is best prijzig. Toch willen wij de plek zijn waar op zwemgebied alles te halen is."
Weertman vertelt dat er veel talenten in huis is. "Wij zijn echt een kweekvrijver voor talent. Maar wie er echt voor wil gaan, moet elders trainen. Op plekken met de beste trainers en faciliteiten."

Waar de club tegenaan loopt is dat jongvolwassenen zodra ze gaan studeren niet meer zes keer in de week intensief kunnen of willen trainen. Het is nu óf veel trainen óf helemaal niet. Er is geen tussenweg. "In dat gat willen we springen. We denken dan het opzetten van een uur voor mensen die sportief willen zwemmen zonder direct aan wedstrijden mee te doen. Misschien een keer een kilometerwedstrijd op de plassen, zoiets. Een leuke training dus op eigen niveau zonder wedstrijdelement. Daar gaan we snel werk van maken."

Aantal koopwoningen in 't Gooi steeds beperkter, maar vraag blijft groot

Gemiddelde woning kost op dit moment 269.000 euro

De woningkrapte neemt toe. Foto: NVM

GOOISE MEREN Wie dit jaar een woning wil kopen in het Gooi moet er snel bij zijn. De keuze wordt beperkter en de vraag blijft groot, blijkt uit cijfers van de NVM afdeling 't Gooi. De totaalvoorraad woningen in het Gooi en de Vechtstreek is in 2017 steeds verder afgenomen. Stonden er eind 2016 nog 2.049 woningen te koop - al 1.000 minder dan eind 2015 - in 2017 stopte de teller bij 1.280 woningen. Dat is een daling van 37,5 procent.

Voor starters hele klus om woning te vinden (en te krijgen)

"Het ontwikkelen van nieuwbouw is dus zeker ook voor onze regio van belang om een ruimere woningvoorraad te krijgen", aldus voorzitter Alfred De Kleermaeker van de NVM afdeling 't Gooi. De Nederlandse woningmarkt wordt steeds krapper. Voor het eerst sinds het dieptepunt in de crisis daalde in het vierde kwartaal 2017 het aantal woningverkopen. Vooral in het goedkopere segment droogt het woningaanbod op. In totaal stond er in het laatste kwartaal van 2017 36 procent minder woningen te koop dan een jaar eerder. Ook de prijzen blijven stijgen, het afgelopen jaar met maar liefst 9,1 procent. Een gemiddelde woning kost op dit moment 269.000 euro. Evengoed gaan ze als warme broodjes over de toonbank, bij ruim een kwart van de woningen zelfs boven de vraagprijs.
In deze regio zijn in het vierde kwartaal 1.041 woningen verkocht en dat binnen een gemiddelde looptijd van veertig dagen. Het aantal transacties is met 16,1 procent gedaald. De transactieprijzen zijn in datzelfde jaar met 11,9 procent gestegen naar nu 402.000 euro. Dat is 7,7 procent boven het hoogste niveau van voor de crisis.
Van de appartementen verwisselden er 262 van eigenaar voor een gemiddelde transactieprijs van 205.000 euro, een prijsstijging van 17,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. Van de tussenwoningen werden er 297 verkocht met een gemiddelde transactieprijs van 290.000 euro. Een prijsstijging van 11,8 procent.
Er werden 178 hoekwoningen verkocht met een gemiddelde transactieprijs van 342.000 euro, een prijsstijging van 6,2 procent. Met de 2-onder-1-kapwoningen ging het ook goed. Er werden er 193 verkocht tegen een gemiddelde transactieprijs van 560.000 euro, een prijsstijging van 5,2 procent. Als laatste type zijn er de vrijstaande woningen waarvan er 111 van eigenaar verwisselden. De gemiddelde transactieprijs bedroeg 987.000 euro: een prijsstijging van 19,9 procent. Ook in onze regio staan er minder woningen te koop.
Veel kandidaat-kopers komen vanuit grote steden zoals Amsterdam en Utrecht richting het Gooi. In Amsterdam is de markt zeer krap, er wordt veelal boven de vraagprijs verkocht en dat legt een druk op de woningmarkt in het Gooi. Daarom het advies aan kopers om dit jaar nog sneller te schakelen dan vorig jaar. Vooral voor starters wordt het een hele klus om een woning te vinden (en te krijgen).

'De Opkikkerdag is de mooiste dag van mijn leven'

Renato mocht een ritje in de brandweerauto maken. Foto: Hans Verduin

BUSSUM De zevenjarige Renato had zaterdag een Opkikkerdag vol met verrassingen en leuke dingen. "Voor Renato was het de mooiste dag uit zijn leven", vertelt zijn moeder Inessa. "Dat heeft hij een paar keer gezegd. Zo geweldig vond hij de dag."

Renato is geboren met een spierziekte en dat heeft veel impact op het dagelijks leven. "Door deze ziekte is het voor Renato moeilijk om op te staan als hij valt. Ook een trap op lopen is voor hem niet makkelijk." De jonge Bussumer werd getrakteerd op een Opkikkerdag, waar ook zijn zusje Zarina (5) en zijn moeder met volle teugen van genoten. De Opkikkerdag was daarom de perfecte dag vol verrassingen, ontspanning en plezier, zodat ze even uit de nare realiteit kunnen stappen om alles voor even te vergeten en onbezorgd te genieten.

Brandweerdiploma

Het was voor Renato en zijn zusje Zarina een dag vol verrassingen

Renato is opgegeven voor deze speciale dag door de pedagogisch en maatschappelijk medewerkers van het ziekenhuis waar Renato onder behandeling is. De dag begon in de fotostudio, waar een professionele fotograaf een paar mooie foto's heeft gemaakt. Daarna vertrokken ze naar een groot zwemparadijs om na een hele reeks glijbanen oog in oog te komen staan met een brandweerkorps. "Renato heeft nu een brandweerdiploma. Als een echte brandweerman moest Renato, samen met Zarina, knuffels uit een boom redden en mocht hij samen met de brandweer een brandje blussen. Ook mocht hij een stukje rijden in de brandweerauto. Het was voor beiden dan ook fantastisch om mee te maken", aldus Inessa.

Snelheidsduivel

Alsof het nog niet genoeg was, bracht het gezelschap nog een bezoekje aan een paleis om verkleed als vorstelijke familie een ritje met een koets te maken. En daarna was de vraag of Renato plaats zou nemen in een van de snelheidsduivels voor een ritje? En natuurlijk was Renato een snelheidsduivel. Het gezin sloot de dag af met een optreden en een uitgebreid dinerbuffet in het paleis van de Opkikker. "Het was voor ons een dag vol verrassingen. Geweldig dat we dit hebben mogen meemaken."

De ziekte van Renato heeft veel impact op zijn dagelijks leven, maar ook op dat van zijn moeder en zusje Zarina en daarom organiseerde de Stichting Opkikker voor hen deze Opkikkerdag. Zo'n tweeduizend keer per jaar verrast de stichting gezinnen met een langdurig ziek kind met een onvergetelijke Opkikkerdag.

Het boek 'Jantje Wartena' gaat over de jeugd van Jaap Visser in oorlogstijd

Het verhaal, de tekeningen en de stijl van het boek zijn uniek

Wat maakte Jaap Visser allemaal mee in de Tweede Wereldoorlog in het Friese Wartena? Zijn belevenissen tekende hij op in het recent verschenen boek' Jantje Wartenaar'.

De opbrengst van het boek gaat naar het ''Marion Reuvekamp Fonds'. Foto: Bob Awick

NAARDEN Het boek speelt zich af in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. "Mijn ouders hadden van mei 1944 tot de bevrijding van ons huis een noodziekenhuis gemaakt om de bezetter te misleiden zodat ze niet in onze woning kwamen wonen", vertelt Jaap (79).

'Ze vonden het geweldig als ik verhalen van vroeger vertelde'

"In onze tuin stond toen een bord met de tekst 'Besmettelijke ziektes' en om die reden kwam er geen Duitser bij ons binnen. Wel kwamen er snel veel mensen die hulp nodig hadden voor hun gezondheid. Het hele huis was op een gegeven moment vol met patiënten, we hadden geen privacy meer en ik sliep met mijn ouders in de studeerkamer. Het noodziekenhuis werd na de bevrijding ontmanteld en toen kregen we eindelijk weer ons huis terug." Toen Jaap naar de middelbare school moest, is het gezin verhuisd naar Winschoten. "Mijn vader was predikant en toen was het gewoon dat je het beroep van je vader ging doen. Maar door het noodziekenhuis heb ik gezien hoe een huisarts met de patiënten omging en ik vond dat geweldig. Toen wist ik zeker dat ik geneeskunde wilde studeren en zo is het ook gegaan."

Jaap kwam in 1975 Marion Reuvekamp tegen op een feestje bij vrienden in Baarn. Ze werden verliefd, een jaar later zijn ze getrouwd en ging Marion bij Jaap in Oostvoorne wonen. "Marion was omroepster bij de Tros en NOS en wilde graag weer haar oude vak oppakken. Ik ben in 1982 gestopt met mijn huisartsenpraktijk, we zijn naar Bussum verhuisd en ik ben gaan werken bij Philips in Hilversum als bedrijfsarts. In Bussum hebben we een paar jaar gewoond, maar door mijn nieuwe werk in Zaandam zijn we verhuisd naar Amsterdam. We kregen regelmatig Marions kleinkinderen te logeren. Ze vonden het geweldig als ik verhalen van vroeger vertelde en Daniel, het oudste kleinkind, hield van tekenen en zo kwamen we op het idee om de verhalen uit mijn jeugd op te schrijven en er tekeningen bij te maken. Na mijn pensioen in 2004 hebben Marion en ik veel boeken gemaakt. Het tekenen en schrijven ging steeds moeilijker vanwege de achteruitgang van mijn ogen door de oogziekte maculadegeneratie, die mij het zicht grotendeels benam. Ik schreef op een gegeven moment alleen nog maar in chocoladeletter-stijl en maakte de tekeningen met een grote loep. Marion heeft me toen geholpen om de verhalen uit mijn jeugd in Wartena op te schrijven. Ik vertelde het in grote lijnen en Marion maakte daar dan een verhaal van en ik de tekeningen." Marion kreeg toen de auto-immuunziekte sclerodermie en Jaap een spierziekte aan zijn benen. "We konden de trappen naar onze flat niet meer opkomen door onze ziektes en we waren genoodzaakt om te verhuizen. De kinderen hadden in de seniorenflat Zandbergen een flat gezien. We zijn gaan kijken en hebben het in 2014 gekocht. Helaas ging het met Marion steeds slechter en ze is in juni 2016 overleden. Dat was voor mij een harde klap. We hebben de verhalen samen uitgewerkt. Ik schreef de verhalen en maakte er een tekening bij en Marion heeft mij gecoacht; dat kon ze goed want ze had de schrijversvakschool gevolgd met specialisatie scenarioschrijven, en die verhalen zijn gebundeld in 21 boeken. Ik ben toen verder gegaan met tekeningen maken. Ik was daar blij mee, want zo had ik gelukkig iets te doen. Ik heb toen zo'n 200 tekeningen gemaakt."
Door de oogziekte van Jaap kon hij op een gegeven moment niet meer zelf schrijven en kreeg hij via de Stichting Bartimeus een speciaal programma op zijn computer: hij vertelde de verhalen en het programma maakte daar een digitaal manuscript van. "Ik heb al de verhalen van de 21 boeken ingesproken en was in april vorig jaar klaar. Op een feest ontmoette ik Willemien van Lith en heb haar verteld over mijn boeken. Ze was heel enthousiast en samen hebben we er een boek van gemaakt, maar we kwamen erachter dat het te duur was om uit te geven vanwege de grootte van het boek. In oktober ben ik op zoek gegaan naar een andere oplossing en kwam uiteindelijk terecht bij uitgeverij Elikser, die meteen heel enthousiast was en het graag wilde uitgeven. Toen ik dat hoorde heb ik spontaan de horlepiep gedanst, want ik wist niet wat me overkwam: de eerste uitgeverij waar ik contact mee had gezocht, wilde het uitgeven! Jitske van Elikser vertelde mij dat ze het verhaal, de tekeningen en de stijl van het boek uniek vond. De originaliteit sprong eruit. Ze heeft de verhalen samengebracht en uit de 200 tekeningen er 35 uitgezocht voor het boek. Het verhaal uit mijn jeugd in Wartena wordt op een spannende en humoristische wijze verteld, zonder de gevolgen van de oorlog te bagatelliseren. Sommige elementen in de verhalen komen uit mijn eigen herinneringen en andere heb ik verteld met mijn fantasie. Ik ben echt heel blij met het boek, alleen heel verdrietig dat Marion het niet meer heeft mee kunnen maken. Wel heb ik besloten om de opbrengsten van het boek over te maken naar het Marion Reuvekamp Fonds voor wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van auto-immuunziekten."

Imkervereniging Bussum ziet ledenaantal explosief groeien

Imkervereniging Bussum bestaat 100 jaar

Dat bijen in de belangstelling staan merken ze ook bij de Bussumse imkervereniging. Ze spelen daar op in met imkercursussen en rondleidingen.

Het Bijenhuisje is, naast alle vrijwilligers, het hart van de vereniging. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM In 1918 werd Imkervereniging Bussum opgericht. De oprichters konden toen, 100 jaar geleden, niet vermoeden dat imkeren zo zou toenemen in populariteit. Zondag werd tijdens de nieuwjaarsborrel teruggekeken op de afgelopen periode, maar ook vooruitgeblikt.

Na de toespraak door voorzitter Ron Huisman werd een speciaal ontworpen bord onthuld, gemaakt door twee kunstenaars uit Drenthe. Zij maakten ook het bord ter nagedachtenis aan het vorig jaar overleden lid Joop de Heer. Dat bord prijkt sinds vorig jaar op het voormalige geitenstalletje dat nu in gebruik is als educatieve ruimte. "De Heerenstal, als eerbetoon aan dit bijzondere oud-lid", aldus Huisman. Het bord ter ere van het 100-jarig bestaan heeft een plek gekregen bij de ingang van het Bijenhuisje, waar de vereniging sinds 1951 jaar haar thuisbasis heeft.

'We zijn natuurliefhebbers'

'De meeste vragen die we krijgen, gaan over hoe vaak ze steken'

De imkervereniging draait volledig op vrijwilligers en een paar daarvan werden door de voorzitter in het zonnetje gezet. Zoals Lea de Graaf en Ben Bus, maar ook secretaris Dirk van Dijk. De imkervereniging is vooral de laatste zeven jaar hard gegroeid, vertelt Dirk. "Van 35 leden in 2011 tot 99 leden in dit lustrumjaar." Deels komt dat door de cursussen die de vereniging geeft, waarbij ze elk jaar zo'n achttien nieuwe imkers opleiden. "Maar we hebben de wind ook mee", aldus de secretaris. Het bewustzijn van het belang van biodiversiteit en de rol van bijen neemt toe. De mensen die ze jaarlijks opleiden tot imker hebben in ieder geval één ding gemeen: het zijn volgens Dirk grote natuurliefhebbers.

De toenemende maatschappelijke belangstelling zorgt er ook voor dat steeds meer bedrijven en scholen zich bij de vereniging melden voor een rondleiding. "En dat leidt vervolgens weer tot nog meer bewustwording", weet Dirk te vertellen. De meest gestelde vraag van 'buitenstaanders'? Dirk lacht: "Die gaat altijd over het steken. En ik heb het eens bijgehouden. Vorig jaar ben ik minder dan tien keer gestoken." Hij legt meteen uit dat de frequentie waarmee bijen steken grotendeels afhangt van het soort bijen waarmee je werkt. En dat zijn er nogal wat. Zelf werkt Dirk met Buckfastbijen. "Dat zijn erg lieve bijen en bovendien zijn ze heel gezond en halen ze veel honing op." Voor Dirk genoeg reden om juist dit bijenvolk te houden.

'Je moet ook de rust en het respect hebben om met bijen te werken'

Een mooi bruggetje naar 'de mens' achter de imker. "Het begint met liefde voor de natuur, maar je moet ook de rust en het respect hebben om met bijen te werken. Dat is wat ons als imkers bindt." Soms gaat de liefde ook over van ouder op kind, zoals bij Dirk. In zijn familie zijn tal van imkers. De zestien korven die hij heeft, vindt hij een mooi aantal. Veel zijn het er volgens hem beslist niet.

Bijenzwermen

Volgens Dirk komt het weleens voor dat, vooral in de periode mei tot en met juli, een deel van een bijenvolk onder leiding van de bijenkoningin gaat zwermen. "Je hoort dan een reusachtig gezoem en soms zie je dan dat ze zich ergens nestelen." Meestal is dat aan een tak. Dat kan erg lastig zijn in een tuin en de vereniging heeft dan ook een aantal imkers beschikbaar die de bijenzwerm dan komen ophalen.

Samenwerking

De verschillende imkerverenigingen uit de regio zoeken ook steeds meer naar samenwerking. "Een goede ontwikkeling", aldus de secretaris. De besturen van deze verenigingen uit de buurgemeenten waren dan ook aanwezig op de nieuwjaarsborrel.
Tot slot vertelt Dirk dat er ook nog een boek komt over 100 jaar Imkervereniging Bussum. De verwachting is dat het boek tegen het einde van het jaar gepresenteerd wordt.

26 / 36

Hot Yoga is voor iedereen

Mensen bepalen zelf hun tempo en bewegen rustig in hun eigen ruimte

Hot Yoga draait om aandacht en focus. Foto: Bob Awick

NAARDEN De Hot Yoga Studio Gooi van Sharon Vreugdehil is na vijf jaar al een begrip in het Gooi geworden. Niet zo verwonderlijk, want de huisvesting in 'de witte moskee' aan de Comeniuslaan is zeer opvallend. Hot Yoga bestaat uit een serie klassieke yogahoudingen die in een verwarmde ruimte wordt beoefend. Een complete work-out voor iedereen.

Sharon is de eigenaresse van de studio, die recent een complete metamorfose heeft ondergaan. Zij ontvangt in haar lessen jong en oud, mannen en vrouwen, mensen die heel lang fysiek niks hebben gedaan, maar toch nieuwsgierig zijn wat yoga voor hen kan betekenen. Maar ook mensen die al veel sporten, zoals marathonlopers en triatleten die hot yoga als goede aanvulling zien om de spieren soepel te houden, de concentratie te versterken of het herstel te bevorderen. Kortom, de lessen zijn voor iedereen.
"Je bepaalt zelf je tempo, want ieder lichaam is anders. Je kunt yoga niet goed of slecht doen. Het belangrijkste is dat je je focust. Soms hoor ik mensen zeggen: maar ik ben niet flexibel of ik kan dat niet. Maar daar kom je juist voor. Als je discipline kunt opbrengen, vaak de grootste uitdaging in ons drukke leven, dan zul je verbaasd staan wat voor transformaties er fysiek en mentaal plaatsvinden."
"De houdingen combineren kracht, flexibiliteit, balans en uithoudingsvermogen. Je inzet wordt beloond met een sterker, slanker en leniger lichaam. Op geestelijk vlak versterk je je zelfvertrouwen, geduld en zelfbeheersing en je verbetert je concentratievermogen. De warmte zorgt ervoor dat spieren, bindweefsel en gewrichten op een veilige manier opgerekt worden en het stimuleert de genezing van bestaande blessures. Ook bevordert de warmte het reinigingsproces."
Hot yoga is goed tegen allerlei kwaaltjes, van burn-outs tot reuma. "Je ligt op je matje en eigenlijk gebeurt het als vanzelf. Hot yoga is ontdaan van spirituele verhalen. We doen geen ohms, maar we werken wel ongemerkt alle chakra's af. Je moet het zien als het schoonmaken van je organen. We werken goed aan onze ademhaling en dat werkt. De meeste mensen hebben toch een drukke ochtend of werkdag achter de rug voor ze de les in komen. Na een uurtje yoga zijn ze allemaal rustig. We werken met meditatie in beweging. In de les wordt niet gesproken door de cursisten. Ik wil een goede groepsenergie. Mensen bepalen zelf hun tempo en bewegen rustig in hun eigen ruimte."
Sharon is haar yogapad zelf gestart bij Bikram Yoga Amsterdam. Maar nadat ze yogagoeroe Bikram zelf had ontmoet, besloot ze dat zijn pad niet de hare werd. "Ik zag hebzucht en intimidatie. Daar wilde ik niets mee te maken hebben, hoewel ik enorm veel respect heb voor wat hij heeft neergezet. Uiteindelijk heb ik in Thailand mijn teacherdiploma gehaald bij Absolute Yoga, opgezet door ex-Bikrammers. De lessen die wij geven zitten heel ingenieus in elkaar, geïnspireerd door Bikram. Hij heeft echt bewezen dat je met deze oefeningen veel zelf kunt doen om aan je gezondheid te werken. De houdingen gaan een stuk dieper dan je van de buitenkant kunt zien. Hoe vaker je het doet, hoe interessanter de serie wordt en hoe meer je eruit kunt halen."

www.hotyogastudiogooi.nl

'Soms komen ze druk binnen, maar na een uur is iedereen weer rustig'

Uit de historie van Bussum en omgeving
De petten van G.W.

Bureau Gemeentewerken, Meerweg, hoek Nieuwe ís-Gravelandseweg

Deze petten waren van J.C.M. Klijnman (1910-1997). Hij kwam in 1948 als timmerman in dienst bij de gemeente Bussum. In 1975 ging hij met pensioen.

De linker pet werd gedragen door de mensen van Gemeentewerken met aan de boven- en onderrand een blauwe bies. Aan de voorzijde goudkleurige, geborduurde letters G.W. Een zwarte stormband boven de klep, zodat bij harde wind de band kan worden verruimd en onder de kin van de drager kan worden bevestigd. De rechter pet werd in de jaren vijftig en zestig gedragen.

Gemeentewerf aan de Landstraat (foto: Beeld van Bussum)
Pet Gemeente Werken Bussum circa 1948
Pet Gemeente Werken Bussum jaren vijftig

Op het kantoor Gemeentewerken, gevestigd in een villa aan de Meerweg, werkten mensen op de administratie, als tekenaar en als opzichter. De gemeentewerf was aan de Landstraat, vlak bij de Brediusweg. Voor het onderhoud van de gemeentelijke gebouwen, de openbare scholen, gymnastieklokalen, gemeentewoningen et cetera beschikte de dienst over eigen timmerlieden, metselaars, schilders, oppermannen, straatvegers en een smid.

Het onderhoud aan de schoolgebouwen gebeurde zo veel mogelijk tijdens de schoolvakanties. Een timmerman was dan in een verder verlaten gebouw bezig om meubilair te repareren, de klimrekken, matten, kussens en toestellen te controleren en met het vervangen van ringen en klimtouwen.

De meeste mensen van de buitendienst van Gemeentewerken woonden in Bussum. Zij fietsten om twaalf uur naar huis om warm te eten. Daarna een kort dutje en weer aan het werk. De straatvegers hadden een dichte metalen bak met aan beide zijden een klep om het straatvuil in te scheppen. Op een veegfiets zat een takkenbezem, een schep en gereedschap, onder andere om straatputten open te maken.

Goed blazen!

Wim Out, een collega van mijn vader, kon zijn pet omhoog blazen. Ja, zei hij, ik kan door op mijn duim te blazen de pet op mijn hoofd omhoog laten gaan. Hij zette de pet achterstevoren op zijn hoofd en blies op zijn duim. En, ja hoor! De pet steeg enkele centimeters boven zijn hoofd. Dat moest ik ook proberen! Maar hoe hard ik ook op mijn duim blies, de pet bleef op mijn hoofd. Ik vroeg of hij het nog een keer voor wilde doen. Toen viel me op dat hij de klep van de pet in het stevige boord van zijn overall zette. Bij het blazen trok hij langzaam zijn schouders op, waardoor de pet omhoog kwam.

Johan H.M. Klijnman

Het Kinderkoor van de Gooische Muziekschool houdt een voorspeelavond.

Donderdag 25 januari

Valpreventie

10:45 uur | Wooncomplex Het Ravelijn Naarden

Informatiebijeenkomst Valpreventie door Marjolein Kuijt van Valpreventie Het Gooi.

Geef en neem winkel

9:00 uur | SCAN Naarden

Geef wat u niet meer gebruikt/nodig heeft.

Goois Maculacafé

14:00 uur | Het Trefpunt

Lotgenotencontact. Ditmaal voorlichting over hulpmiddelen door ERGRA Low vision. Aanmelding gewenst bij Marijke 035-6911532 .

Bridgen

14:00 uur | WOC Spieghelwijck

Potje bridgen voor beginners en gevorderden.

Themamaaltijd

17:30 uur | WOC De Palmpit

Nieuw: themamaaltijden op de laatste donderdag van de maand. Menu: Zwiebeltorte, Jägerschnitzel met stroganoffsaus, Broccolimix, Bratkartoffeln mit speck, Krautsalat en Rote grütze (roompudding met bosvruchtentopping). Kosten € 12,50. Aanmelden: 693 87 86.

Muziek

20:30 uur | DeMess Naarden

Expectations in Black and White is een pianorecital door Henk de Jonge m.m.v. Gertian Maassen. Het is een collage van bekende en minder bekende composities. Daarnaast speelt Henk ook improvisaties. Gertian geeft met teksten en anekdotes een inkijkje in het leven van de componisten en hun werk.

Jamsessie met diner

18:30 uur | Vernissage/Fort Werk IV Bussum

Jamsessie met diner o.l.v. sessieleider Paul Poulissen. Dit keer de Indonesische keuken. 3 gangen voor 32,50. Jamsessie begint om 21.00 entree hiervoor is gratis. Reserveren voor diner is noodzakelijk. info@vernissage.nl 035 69 16788

Donderdag 25 januari
tot zondag 28 januari

Kunst & Antiek Weekend

11:00 uur | Grote Kerk Naarden

Speciale aandacht gaat dit jaar naar het thema "Dit is Holland". De meer dan 65 exposanten tonen naast hun vaste collectie o.a. Hollandse Meesters, Hollands Zilver, Hollandse meubelen, schilderijen met Hollandse luchten, Hollandse tulpenvazen & Hollandse glaskunst. Kortom, een echte VOC-mentaliteit.

Vrijdag 26 januari

SeniorWeb

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdagmorgen van 10-12 zit een team computer-deskundigen van SeniorWeb voor u klaar om uw vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden.

Creativiteitsgroep

13:30 uur | SCAN Naarden

Samen plakken, knippen en verven voor kinderen. Het is een inloop dus je komt alleen als je zin hebt. Kosten €2,40 per keer.

Bingo

14:00 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk

Met prijzen en een hoop gezelligheid!

Inloop

14:00 uur | WOC Spieghelwijck

Een drankje drinken en spelletje spelen.

Meditatieve bijeenkomst

19:30 uur | Majellakapel Bussum/zijzaal Bussum

Toegang gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom.

Voorspeelavond

19:30 uur | St Jozefkerk

Op vrijdag 26 januari 2017 om 19.30 uur houdt De Gooische Muziekschool haar jaarlijkse muziekavond in de Jozefkerk te Bussum. Tijdens deze avond zullen leerlingen van de school optreden. Een divers muzikaal programma en toegang is gratis.

Café voor Later

19:00 uur | Wijkpost De schakel Naarden

Bijeenkomst voor mensen die (nog niet) weten hoe ze de periode na hun pensioen zullen gaan invullen. Hierover praten we met elkaar ook met deskundigen en wisselen we ervaringen uit. www.wijkpostdeschakel.nl

Lezing

20:00 uur | Heart to Heart

Lezing: Hulp van Boven voor Nuchtere Mensen. Voor iedereen die nuchter is en toch nieuwsgierig naar wat er nog meer is tussen hemel en aarde. Entree 15,-. reserveren@jannekeleber.nl

De heren rond Rawie

20:30 uur | DeMess Naarden

Soms stuit je op gedichten die smeken om muziek. Mattijs, Ludo en Bas ondervonden dit tijdens het lezen van het werk van Jean Pierre Rawie en konden enkel concluderen: Dit is niet zomaar poëzie, dit is zuivere Blues…

Zaterdag 27 januari

Het praathuis: Met en onder elkaar

15:30 uur | WOC Spieghelwijck

Het Sieghelwijck Praathuis, vrije inloop voor een praatje en een drankje

Dorine Wiersma 'Gaan we Katten?'

20:30 uur | DeMess Naarden

In Gaan we katten? gooit Wiersma haar laatste restje beleefdheid overboord. Met veel plezier zet zij haar nagels in complottheorieën, sportscholen, acteervolk, fundamentele gelijkhebbers, bovenmatige onderbuikgevoelens, genderneutrale toiletten en natuurlijk ook in zichzelf.

Zondag 28 januari

Optreden

14:00 uur | WOC Bellefleur

Raymundo Valverde is zanger/gitarist van exclusieve muziek uit Zuid Amerika, Spanje en Mexico. Mackaylaan 11 a in Naarden. Tel. 035-695311.

Wedstrijdje?!

15:30 uur | DeMess Naarden

Jan J. Pieterse zal zijn invloed als onpartijdige scheidsrechter wederom tot het minimum beperken. Twee toppers zullen de arena betreden: schrijver Frank van Pamelen en cabaretière Katinka Polderman. Johan Hoogeboom is er deze keer niet bij.

Cantatedienst

16:30 uur | Wilhelmina Kerk

Een samengesteld programma op basis van verzoeken van luisteraars. Wilhelminbaconsort en het Vocaal ensemble Voices zorgen voor de muzikale ondersteuning.

Schilderijen-expositie

Revalidatiecentrum Naarden

Marten Jaarsma exposeert aan de Amersfoortsestraatweg 1, Naarden.

Maandag 29 januari

ASGM Seniorencafé

10:30 uur | Brasserie Stokjes en Lepel

De bijeenkomst is van 10.30 tot 12 uur. Ook niet-leden van de ASGM zijn welkom. De consumpties zijn voor eigen rekening.

Kinderkoor Bussum

16:00 uur | De Gooische Muziekschool

Kinderkoor Bussum is voor kinderen van groep 2 t/m 4 en groep 5 t/m 8. De koren gaan drie keer optreden: 24 maart, 14 april en 2 juni (Spant!). De repetities zijn op maandag. Koor 1 van 16.00 - 16.45 uur en Koor 2 van 16.45 - 17.30 uur. Kosten voor de periode tot en met 2 juni is € 15.

Open eettafel

17:30 uur | WOC De Palmpit

Met een vers bereide maaltijd. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Trainen

19:30 uur | Tempo Atletiek Vereniging

Cursus ter voorbereiding op de Zandvoort Circuit Run (ZCR) op zondag 25 Maart. Onder leiding van gediplomeerde trainers van TEMPO AV kun je in 11 weken gericht trainen voor het parcours van de ZCR. Kosten: 50 euro. www.avtempo.nl. Aanmelden via ZCR@avtempo.nl.

Dinsdag 30 januari

Volksdansen

10:00 uur | SCAN Naarden

De kosten per vier weken zijn €12,50. Voor informatie en aanmelding:06-13 69 84 34.

Stilte maaltijd

18:30 uur | AC Jan Ligthart Bussum

Samen in stilte eten, een meditatief moment. Schuif om 18.30u aan vrijwillige bijdrage Maaltijd is veganistisch. Aanmelden 0356317068 lisa@indeolmen.nl.

Kalligrafie cursus

19:30 uur | Wijkcentrum Uit-wijk

Eind deze maand start er een beginners cursus kalligrafie. Aanmelden bij: Marjolein Keuning 035-6910152.

Dinsdag 30 januari tot dinsdag 17 april

Start basiscursus Aquarelleren

14:00 uur | Atelier Comello-Art Bussum

In 12 lessen worden onder begeleiding van Jacqueline Comello,stap voor stap de basistechnieken behandeld. n www.comello-art.nl of bel Jacqueline 06-17704781.

Woensdag 31 januari

Spieghelcafé

10:00 uur | Spieghelkerk

Nieuwe 's-Gravelandseweg 34, Bussum.

Bingo

14:30 uur | Vivium Godelinde

Kosten bedragen € 5,00 per persoon. Tot dan aan de Jozef Israelslaan 1 te Bussum.

Tekenclub 5-12 jaar

14:00 uur | SCAN Naarden

Er zijn twee clubs op woensdagmiddag: 14.00-15.00 uur en van 15.15-16.15 uur. Kosten voor 10 lessen €33,00. Info Jose de Groot 035-6943262.

Schakel avond-bingo

19:30 uur | Wijkpost De schakel Naarden

Kosten € 3,50 voor 1 kaart en 2 consumpties. www.wijkpostdeschakel.nl

Johnny ontmoet Shaffy

20:30 uur | DeMess Naarden

Op een verrukkelijke muzikale en humoristische reis door twee levens struikelen we over de verschillen, overeenkomsten en ontroerende paradoxen. Johnny Jordaan en Ramses Shaffy, los van sterrenstatus bekeken vanuit het heden.

Donderdag 1 februari

Badkleding verkoop

8:30 uur | Sportcentrum de Zandzee Bussum

Verkoop van badkleding door Python Swim van 08.30 – 13.00 uur in de centrale hal van het Sportcentrum. Pinnen is mogelijk.

Hulp nodig bij thuis wonen met dementie?

14:00 uur | Amaris de veste Naarden

Tijdens deze bijeenkomsten maakt u kennis met het gebruik van een gratis hulpmiddel De Keuzehulp. Tevens wordt informatie gegeven over de DemenTheek in de regio.

Filosofisch Café

14:00 uur | Restaurant Zorba de Griek Bussum

Vanaf donderdagmiddag 1 februari elke eerste donderdag van de maand Filosofisch Café. IEntree €5.

Vestingborrel

17:00 uur | Bar Bistro Naarden

estingborrel,voor ondernemers & ondernemende personen. Bar Bistro Naarden aan de Turfpoortstraat in Naarden-Vesting.

Voetjes van de vloer met De Schakel

NAARDEN Wijkpost De Schakel aan de Kolonel Verveerstraat (Naarden) houdt zaterdag een muzikale middag. De deuren gaan om elf uur 's ochtends open. Dan wordt er eerst een lunch geserveerd. Daarna komen de Heidezangers uit België optreden.

Kunst en Antiek Weekend Naarden

Mini-expositie laat vier eeuwen Hollandse schilderkunst zien

De Grote Kerk is al jaren het toneel van deze kunstbeurs. Foto: Kunst en Antiek Weekend

NAARDEN Wie zin heeft in een rondje kunst, cultuur en antiek dicht bij huis kan vanaf donderdag zijn of haar hart ophalen in Naarden-Vesting. In en om de Grote Kerk staan zo'n 65 exposanten te trappelen om de (beginnende) kunstliefhebber te ontvangen en te verleiden.

De beurs is verdeeld over de Grote Kerk en twee paviljoens. Dit jaar is er ook een thema bedacht: 'Dit is Holland'. Volgens de woordvoerder heeft een flink aantal exposanten zich vol overgave op dit thema gestort. Een aantal heeft, naast hun vaste collectie, speciaal iets voor deze expositie en het thema gemaakt. "Herkenbaar voor Nederland, maar niet typisch iconisch zoals bijvoorbeeld landschappen. Het thema is een mooie aanvulling op de vaste collecties van de exposanten."

Er is ook een mini-expositie, samengesteld door kunstexpert Willem de Winter, die aanhaakt bij het thema. Bezoekers krijgen direct bij binnenkomst de evolutie van vier eeuwen Hollandse schilderkunst voorgeschoteld. De Winter, bekend van televisie, heeft deze mini-expositie op verzoek van de organisatie samengesteld. "Een mooi overzicht van bekende oude meesters tot opvallend hedendaagse schilders", aldus de woordvoerder. Daarnaast zijn er gratis rondleidingen gegeven door Roel Houwink. Deze Amsterdamse antiquair en kunstexpert neemt bezoekers mee langs verschillende werken die hij zelf heeft uitgekozen.

Antiek, fotografie en techniek

Maar er is meer. Volgens de organisatie is het niet enkel antiek en oude kunst wat de klok slaat. Ook voor jongere bezoekers is de beurs aantrekkelijk gemaakt. "We doen dat met interessante objecten en moderne, hedendaagse kunst en fotografie." Van voornamelijk antiek heeft de beurs zich geëvolueerd tot een beurs met ook hedendaagse kunst en techniek, met ook Nederlandse designers en ontwerpers.
Een mooi voorbeeld is volgens de woordvoerder ook de samenwerking van een van de exposanten met het Franse kunstenaarsduo Ravage. Ook zij hebben zich op het thema, weliswaar met een knipoog, gestort. Tot slot is de beurs op vrijdag ook in de avond geopend en er is een speciale Hollandse avond. De organisatie rekent ook dit jaar weer op ruim 11.000 bezoekers. Een stabiel aantal, de laatste jaren. "We zijn daarmee echt een van de grotere beurzen, maar we zijn ook blij dat zo'n 80 procent van de exposanten terugkeert."

De beurs is van donderdag tot en met zondag. Meer informatie staat op www.kunstenantiekweekend.nl. Kaarten kunnen online of aan de deur worden gekocht.

Klinkende namen zoals Gerard Ekdom en Jacqueline Govaert op 35ste Goois Jazz Festival

Gerard Ekdom is een van de headliners. Foto: Spant

BUSSUM De voorbereidingen voor het Goois Jazz Festival zijn in volle gang en een aantal namen van de optredende artiesten zijn ook al bekend. De organisatie van de 35ste editie ligt dit jaar in handen van Spant! Het festival vindt plaats op zaterdag 24 maart.

Spant! was jarenlang het podium en serviceclub Kiwanis Naarden de organiserende partij, maar beide rollen neemt Spant! nu voor haar rekening. Kiwanis blijft wel in de lead voor wat betreft de muzikale programmering.

Het rijtje namen dat bekend is gemaakt is indrukwekkend. Met Jacqueline Govaert solo, nadat ze jarenlang de leading lady was van Krezip, New Cool Collective met funky jazz, Radio 2-dj Gerard Ekdom en tot slot Steffen Morrison. Volgens de organisatie is deze laatste een rising star die van geen ophouden weet. Ook het Nationaal Jeugd Jazz Orkest staat op de gastenlijst. Maar de lijst van artiesten die op de drie podia optreden is uiteraard veel langer.

De opbrengst van het Goois Jazz Festival gaat elk jaar naar verschillende goede doelen en tevens wordt elk jaar een hoofddoel gekozen. Dit jaar is dat de Bussumse Woongroep De Olmen. Kiwanis, die de voorgaande jaren het Goois Jazz Festival organiseerde, ondersteunt en helpt kansarme kinderen en richt zich daarbij vooral op goede doelen dicht bij huis.

Meer informatie en kaarten op www.gooisjazzfestival.nl.

Marja Pruis op Spieghelavond

Foto: Keke Keukelaar

BUSSUM Schrijfster en journaliste Marja Pruis wordt donderdag 25 januari om 20.00 uur geïnterviewd door Bussumer Peter Brusse tijdens de Spieghelavond. Pruis schreef onder andere voor de Groene Amsterdammer. Ook schreef ze romans en won ze diverse prijzen voor haar schrijfwerk. De muziek wordt verzorgd door Peter Tiehuis op gitaar en Frans van der Hoeven op contrabas.
Kaarten voor deze Spieghelavond kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar bij boekhandel Los en op de avond in de kerk aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg 34.

Vrijwilligers gezocht

Ziekenhuis Tergooi zoekt mensen die af en toe het meegebrachte fruit en de bloemen willen verzorgen.

Versa Vrijwillige Thuishulp Bussum-Naarden zoekt een vrijwilliger die met eigen vervoer mensen met een beperking van en naar het ziekenhuis of huisarts kan brengen.

Ziekenhuis Tergooi zoekt een vrijwilliger voor het brengen van patiënten per bed of rolstoel van en naar de oecumenische viering op zondag tussen 10.00 en 12.00 uur.

Alle vacatures staan op www.versavc.nl. Afspraak maken is mogelijk via 035-693 85 25.