NaarderNieuws

27 juli 2016

NaarderNieuws 27 juli 2016


Warm weer, even afkoelen...

Een verfrissende duik vanaf een van de vestingwallen: zomers Naarden op z'n best. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Met verreweg de warmste dagen van het jaar tot nu toe was het afgelopen week erg puffen en zweten. Net als de rest van Nederland haalde Naarden temperaturen boven de 30 graden. Het was bloedheet.

Dat het warm was kon je vooral op straat goed merken: vele Naarders namen plaats op een terrasje voor een koud drankje, anderen maakten even een ommetje om een ijsje te halen. En dan kon je vanzelfsprekend ook lekker zonnebaden.

Maar wat werkt er nou beter om lekker af te koelen dan een frisse duik? Zwembroek aan, handdoek neerleggen en gaan! De jonge Naarders op bovenstaande foto sprongen maar wat graag van een van de wallen van de vesting af om een stukje te zwemmen.

Foto: Bob Awick

De zomerpret was echter van korte duur. Na het hete weer van afgelopen week is het deze week weer een stuk koeler. Het kan zelfs gaan regenen.

Na zomer plan voor opvang ex-asielzoekers

Gemeentebestuur werkt nog aan plannen

GOOISE MEREN - Het gaat nog even duren voordat we weten hoe de gemeente onderdak gaat verzorgen voor een grote groep ex-asielzoekers (statushouders). Er wordt achter de schermen nog gewerkt aan plannen en een voorstel aan de raad.

De gemeente moet het hele jaar een groep van 142 ex-asielzoekers opvangen. Een groot deel daarvan heeft de gemeente al aan onderdak kunnen helpen, maar de rest wacht nog. Daar komt nog eens bovenop dat de gemeente volgend jaar weer een andere groep moet gaan helpen. Er bestaat een grote kans dat deze groep nog groter wordt dan nu het geval is. Daarom moet er een plan komen om de opvang goed te regelen.

Het voornaamste probleem: de gemeente heeft een beperkt aanbod van sociale huurwoningen en hecht er belang aan dat lokale woningzoekenden door de hulp aan statushouders niet langer hoeven te wachten op een huurwoning. De gemeenteraad onderstreept dat.

Na zomer meer bekend
Achter de schermen wordt nu dus verder gewerkt aan plannen. Na de zomer wordt er snel meer bekend. Dat het wat langer duurt komt doordat de gemeente meer tijd nodig heeft om alles goed te regelen.

Brandje en gewonde agenten na achtervolging

NAARDEN - Agenten hebben vannacht enkele verdachte mannen achtervolgd over de snelweg. De mannen konden ter hoogte van Naarden worden klemgereden en aangehouden.

De achtervolging begon rond Amsterdam toen de bestuurder van de auto een stopteken negeerde. Nadat de mannen werden klemgereden raakten twee agenten lichtgewond. Ze moesten met de ambulance mee naar het ziekenhuis wegens nekklachten.

Toen de verdachte mannen waren aangehouden vloog de auto van de mannen in brand. De brandweer moest de auto blussen.

Vanwege het voorval werd de snelweg bij Naarden kort afgesloten.

Vrouw steelt fatboy

NAARDEN - Een vrouw heeft afgelopen week aan de Albert Grootlaan een zogenaamde fatboy gestolen.

De vrouw werd vastgelegd op camerabeelden toen ze de grote poef meenam uit de tuin van een woning. Agenten hebben de vrouw herkend. Ze wordt nog gezocht.

6

geboren Naarders deden tot nu toe mee aan de Olympische Spelen

Encyclopaedia Britannica, 15th Edition. Zo heet de beroemdste encyclopedie ter wereld, de 15e editie uit 1977. De wereld van 40 jaar geleden met miljoenen gegevens. De encyclopedie bestaat uit 30 delen/banden/boeken, tienduizenden pagina's met afbeeldingen in zwart/wit en in kleur.

Zo is de encyclopedie opgebouwd:

'Propaedia; Guide to the Brittannica'. Eén band in bruin kunstleer en op de rug de opdruk in goud op een zwarte achtergrond.

'Macropaedia; Knowledge in Depth'. Negentien banden/delen in bruin kunstleer en op de ruggen de opdruk in goud op een rood-bruine achtergrond. Dit is het hart van de encyclopedie.

'Micropaedia; Ready Reference and Index'. Tien banden/delen in bruin kunstleer en de goudopdruk op een groene achtergrond.

Bij elkaar dertig boeken die ongeveer 130 cm boekenplankruimte innemen, 29 cm hoog. De set is in uitstekende staat.

Wilt u deze encyclopedie kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 90 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor één keer voor de inrichting van 'Op de Zijspieghel'.

Weerbericht

Wisselvallig, minder warm, in weekeinde wat meer zon
Na een koele start kwam halverwege deze julimaand de zomer goed op stoom. Inmiddels zijn er 8 zomerse dagen geteld (25+ graden) tegen 10 normaal. Deze week zakt het zomerweer wat in omdat de westelijke stroming sterker wordt. De wisselvalligheid neemt toe. In het weekend schuift een uitloper van het Azorenhogedrukgebied naderbij. De buienkans wordt dan kleiner.

Donderdag + vrijdag
Voor zowel donderdag als vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht. Het kan soms enige tijd regenachtig zijn. Nu en dan schijnt de zon. Later op vrijdag kan het mogelijk wat breder opklaren. Er waait een matige zuidwestenwind, die vrijdag toeneemt tot vrij krachtig. De nachtelijke minima schommelen rond 14 graden, in de middag oplopend tot zo'n 21 graden.

Het weekeinde
Zaterdag en zondag is het wisselend bewolkt met wat meer droge perioden en zonneschijn. Er ontstaan stapelwolken die vooral landinwaarts lokaal het buienstadium kunnen bereiken. Er waait een overwegend matige westenwind. De minima variëren rond 13 graden. In de middag wordt het circa 20 graden. Na het weekeinde loopt de temperatuur geleidelijk weer iets op.

Weetje
De periode van circa 20 juli tot 20 augustus staat bekend als de 'hondsdagen'. De heldere ster Sirius in sterrenbeeld 'Grote Hond' komt in die periode gelijk op met de zon en is daardoor niet zichtbaar. Het is de (gemiddeld) warmste periode van het jaar. In deze juli ging het ook die kant op. Deze week levert de temperatuur weer iets in. De zomer van 2016 blijft grillig.

Famous kan geen keuzes maken

Foto: Gerard Buhr

Even een opfrissertje. Famous is mijn poes. Inmiddels een jaartje of 13 en 8 jaar bij mij. Maar poeslief zit nogal ingewikkeld in elkaar.

Zo weet ik nog altijd niet wát zij nou echt lekker vindt om te eten. Ik heb van alles geprobeerd, maar nooit zie ik haar smullend op haar 4 gangen afrennen. In tegendeel. Als 's ochtends haar schotel opgediend is, snuffelt ze wat en kijkt dan om naar mij. Het scheelt niet veel of zij steekt dan haar middennagel naar me op. Pas in de loop van de dag wint de honger het en gaat ze knagen. En met een dutplekje vinden gaat het ook niet zo vlot. Ze heeft een tijdlang in een kartonnen doos geslapen, toen kreeg ze een soort hangbedje aan de centrale verwarming, vervolgens ontdekte ze de plasticzakkenvoorraad op mijn wasmachine en ging daar in liggen. En sinds kort ligt ze heerlijk buiten te pitten, boven op mijn container met eigengemaakte compost. Het liefst echter komt ze aan mijn kop zeuren als ik op mijn bank lig te zappen. Erop, eraf enzovoort. Dat slapen op verschillende plekken is tot daar aan toe, maar dat met lange tanden eten van goed voer en vers vlees in kleine stukjes kan ik niet uitstaan. Totdat maat Rob, ook een kattenman, mij aanraadde de brokjes in saus van zijn kat te proberen. Ter informatie: ik koop alles bij Appie en Rob bij meneer Plus. En verdraaid! Na al die tijd aarzelend en minachtend rond het voer te hebben gedraaid, zie ik Famous nu met groot genot die Plus-brokjes eten! Sorry voor de reclame!

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. W. van Sorge

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*PGB Wilhelminakerk geen dienst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. E.J. van Katwijk
*PGB Spieghelkerk geen dienst
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A.D. van den Bos en 17.00 u. dr. H.A. Post
*Remonstranten N-B gezamenlijke dienst bij lutheranen
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum gezamenlijke dienst bij lutheranen
*Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke dienst bij lutheranen
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.30 u. ds. G.Tj. Kindt
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. mw. M. van Veen
*Apostolisch Genootschap geen dienst
*De Christengemeenschap geen dienst

Vanaf zondag 31 juli zendt GooiTV de volgende programma's uit:

- RegioHub gaat deze week over het inkopen van duurzame energie door de gemeentes in de regio.

- Documentaire uit 2007 over de Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam.

Rotarygouverneur Pieter Schut gaat jaar op pad

'Jongeren al meer getriggerd om iets te doen voor de gemeenschap'

Pieter Schut tijdens een recente Rotary Vredesmars in het centrum van Seoul, Zuid-Korea.

Serviceclubs                

De Rotary is een van de vele serviceclubs zoals Lions en de Soroptimisten die zich verenigen om op vrijwillige basis iets voor de gemeenschap te doen. Soms is dat lokaal gericht en soms (inter)nationaal. De Rotary is in meer dan 200 landen vertegenwoordigd. In Nederland zijn er veel lokale clubs die vallen onder zeven districten. Pieter Schut is gouverneur voor het district Midden Nederland.

BUSSUM - In een jaar tijd 75 Rotaryclubs bezoeken om de wereldwijde activiteiten van de Rotary meer onder de aandacht te brengen. Dat is de missie van de nieuwe districtsgouverneur van de Rotary Midden Nederland Pieter Schut. De Bussumer is voor een jaar benoemd. Op GooiTV vertelde hij er meer over.

Zo wil hij zich ook inzetten voor verjonging van de club, die toch nog vaak wordt gezien als een grijze mannen- en vrouwenclub. Volgens Schut worden er al slagen gemaakt in die richting. Zo hebben een aantal clubs de middagbijeenkomsten verschoven naar de vroege ochtend of late avond en is elke week gezamenlijk eten door sommige clubs ook losgelaten. "De clubs zijn flexibeler geworden en luisteren naar wat er speelt." Binnenkort gaat in Amersfoort een nieuwe telg van de Rotary Midden Nederland van start: de Amersfoort Young Ambition, volgens Schut een van de vele nieuwe manieren om jongeren te interesseren voor serviceclubs als de Rotary. Hij ziet niet zo veel obstakels om jongeren bij de club te krijgen. "Jongeren worden steeds meer getriggerd om naast hun werk en geld verdienen iets terug te geven aan de gemeenschap door vrijwilligerswerk. Op welke manier dan ook. Door de Rotary kan dat prima. Als je om je heen kijkt zie je dat er bij jongeren veel interesse is om de handen uit de mouwen te steken en iets te doen voor de gemeenschap." Het voordeel van een organisatie als de Rotary is dan dat je, door dat zo te organiseren, er samen beter van wordt. Schut doelt dan ook op de vriendschappen die ontstaan. Een echte meerwaarde volgens hem. Zelf heeft hij er ook heel wat vrienden aan overgehouden, die hij anders niet had gekend. En in zijn nieuwe rol zijn daar veel internationale contacten bij gekomen.

De Rotary is sowieso in beweging, volgens de gouverneur. "Dingen veranderen en ook de manier van organiseren van de Rotary is anders geworden de laatste jaren. Je bent niet meer je leven lang lid van een club." Mensen beginnen na een jaar of vier te veranderen. "Niet zo erg voor een club, als je maar actief blijft", redeneert Schut. En of de serviceclubs niet een beetje outdated zijn en hun terrein van maatschappelijk ingegeven acties niet ook ingevuld wordt door sportclubs en dergelijke? Volgens Schut werkt het bij de Rotary net als bij bijvoorbeeld een voetbalclub. Daar word je lid van om iets te doen en als het een leuke club is blijf je lid en maak je vrienden.

'De clubs zijn flexibeler geworden en luisteren naar wat er speelt'

100-jarig bestaan
Zijn gouverneurschap is geslaagd als hij het verhaal van de Rotary het komende jaar heel vaak heeft verteld op de clubs binnen zijn district. Een van de onderwerpen die hij zal aankaarten is het 100-jarig bestaan van de Rotary Foundation, de goededoelenorganisatie, volgend jaar. Daar kan namelijk iedere club van profiteren. "Als je samen met ander Rotaryclubs in de wereld een goed doel wilt steunen, dan kun je een beroep doen op de foundation om dat mee te financieren. Nu zijn te weinig leden daar nog van op de hoogte."

Aantal WW'ers gedaald

GOOISE MEREN - Het aantal WW'ers daalt. Dat valt te concluderen aan de hand van de laatste gegevens van het UWV.

Afgelopen maand kregen 1204 bewoners van de gemeente elke maand een werkloosheidsuitkering. Een maand eerder lag dat aantal nog een krappe twee procent hoger, maar toen was het aantal eveneens al gedaald. Gooise Meren hoort hoe dan ook tot de snelst dalende gemeenten van de streek: alleen het aantal WW'ers van de gemeenten Eemnes en Weesp daalde de afgelopen maand meer.

De gemeente telt nog wel steeds meer WW'ers dan exact een jaar geleden: toen lag het aantal nog zes procent lager, maar het gaat nu dus langzaamaan weer wat beter.

Gesprekken over monumenten

GOOISE MEREN - Er wordt momenteel achter de schermen gepraat door bestuurders en beheerders van monumenten over het laten toetreden van monumenten tot de Stichting Goois Erfgoed.

Dat laat de gemeente weten na vragen van de PvdA.

De Stichting Goois Erfgoed werd afgelopen jaar door de gemeente opgezet om lokale monumenten te beschermen. De gemeente laat weten dat er nog geen monumenten zijn ondergebracht in de stichting. Wanneer dat wel gebeurt en welke monumenten dat zijn, is nog niet bekend.

Jeugdoverlast aan West-walstraat

NAARDEN - Agenten hebben de afgelopen weken twee keer moeten optreden vanwege jeugdoverlast aan de Westwalstraat. Dat meldt de politie.

Twee weken geleden werd de politie op donderdagavond gealarmeerd vanwege hangjongeren. De jongeren bleken te hangen op de parkeerplaats, bewoners hadden last van de te harde muziek. De agenten hebben de jongeren aangesproken en weggestuurd.

Tweede keer
Twee dagen later bleken er weer jongeren te hangen op de parkeerplaats en weer werd de politie gebeld. Deze jongeren bleken Pokémons te zoeken.

Werk aan parkeerplaats Oud Valkeveen opgeschort

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Het werk aan de extra parkeerplaatsen rond Oud Valkeveen wordt nu al weer opgeschort. Het werk begon donderdag. Het opschorten ervan heeft te maken met bezwaren van de Stichting Limieten Oud Valkeveen. Daar vreest men dat het door de extra parkeerplekken steeds drukker wordt rond Oud Valkeveen. De stichting heeft een voorlopige voorziening aangevraagd. De gemeente wacht nu met het werk tot de voorzieningenrechter een oordeel heeft geveld. Verwacht wordt dat dat snel gaat gebeuren.

Fred Pouw

Gepensioneerd leraar beroepsonderwijs
67 jaar
Naarder sinds geboorte

Wat doet u in het dagelijks leven?
"Ik ben dus gepensioneerd en heb tijd voor mijn hobby, namelijk oude schilderstechnieken."

Wat zou u doen met 100 euro?
"Een bos bloemen kopen voor de mantelzorgers."

En met een miljoen?
"Een gedeelte naar KiKa en een leuke reis maken naar een mooi land."

Als u een dag de burgemeester was, waar zou u zich dan voor inzetten?
"De Vesting Naarden autovrij maken."

Wie verdient een pluim?
"Niels en Marijke Udo voor hun inzet voor de openstelling van het stadhuis Naarden."

Met wie (dood of levend) wil je nog een goed gesprek?
"Met mijn vader die jong is overleden en niet heeft kunnen meemaken dat ik ben afgestudeerd aan de PTH te Eindhoven."

Vakantieplannen voor de zomer?
"Wij, mijn vrouw en ik, hebben net de fiets4daagse van de Achterhoek gedaan en denken eind augustus/begin september met de caravan op pad te gaan."

Ideale zondag?
"'s Morgens tennissen, daarna uitgebreid lunchen en 's middags familiebezoek of sport volgen op de media, 's avonds bord op schoot."

Welk boek ligt er op uw nachtkastje?
"'De synagoge van Naarden 1730-1935'."

Welke muziek luistert u?
"Crosby, Stills, Nash & Young."

Wat weten de mensen niet van u?
"Dat ik vroeger als decorschilder heb gewerkt voor televisie en ben begonnen bij de toenmalige NTS."

Wat zou u nooit meer doen?
"Meewerken aan het invoeren van een pilot competentiegericht onderwijs, omdat zowel het mbo als bedrijfsleven er niet klaar voor was."

Bouwplannen Stork-locatie kunnen doorgaan

Raad van State keurt bestemmingsplan goed

Er kan nu echt wat gaan gebeuren. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Er kan gebouwd gaan worden op de Stork-locatie. De Raad van State heeft het bestemmingsplan voor het stuk grond goedgekeurd.

Er komt straks op de plek van het oude Stork-gebouw een school voor het Wellantcollege. Daarnaast worden er 41 tot 49 woningen gebouwd, wordt het speelveldje verplaatst en komt er een groter gebouw voor de Godelindeschool.

De plannen lagen al jaren op tafel, maar door veel geharrewar heeft het lang geduurd voordat de bouw kon starten.

Dat het zo lang heeft geduurd kwam vooral door gesteggel over de overdracht van de grond. Daarna kwamen er bezwaren van buurtbewoners, die uiteindelijk naar de Raad van State stapten. Bewoners van de Gerard Doulaan hadden vooral vragen over hoe enkele verkeers- en parkeervraagstukken rond de Godelindeschool werden aangepakt. De gemeente heeft de plannen wat aangepast, waardoor de laatste knelpunten weggenomen konden worden. De gemeente en alle partners reageren tevreden nu de bouw door kan gaan.

Klachten vanwege Pokémon-zoekers

NAARDEN - Bussumse en Naarder agenten hebben de afgelopen weken meerdere klachten gehad vanwege speurende Pokémon Go-spelers.

Met Pokémon Go zoeken spelers met hun smartphone over de hele wereld naar Pokémon-beestjes. Die worden geprojecteerd op de echte wereld.

Enkele bewoners trokken afgelopen week al aan de bel omdat er steeds opvallend veel 'vreemden' langskwamen. "Enkele mensen vonden dat maar verdacht en belden ons, maar andere mensen vonden het bovenal ook erg vervelend dat er steeds mensen voor hun voordeur stonden", zo laat de politie weten. Vaak gaat het om normale Pokémon-zoekers, maar het korps roept Bussumers wel op om extra op te letten. "Het kan voorkomen dat er zomaar opeens mensen langskomen om Pokémon te zoeken, maar er kunnen ook echt verdachte mensen rondlopen en onder het mom van het Pokémon-spel langskomen om wat te stelen of de buurt te verkennen. Let goed op en spreek mensen aan als je het wantrouwt."

Keverdijk pas na zomer verder

NAARDEN - Er wordt pas na de zomer verder gegaan met het maken van plannen voor werk aan de Keverdijk. Dat laat de gemeente weten.

Er wordt momenteel nog gesproken om de Keverdijk fors onder handen te nemen. Er moet onder meer gebouwd worden.

De gemeente heeft het project nog eens goed onder de loep genomen en twijfelt nu of de financiële onderbouwing wel goed op orde is. Er wordt nu nader onderzoek gedaan. Als alles volgens plan verloopt wordt er rond september meer bekend. Tot die tijd gebeurt er niets. De voorgenomen planning moet worden aangepast.

Raam kapot

NAARDEN - Vandalen hebben afgelopen week een raam van een auto gesloopt aan de Anna van Burenlaan. Dat meldt de politie.

De vandalen sloegen een raam van een Volkswagen Touran in. Dat deden ze, zo denkt de politie, met een lege glazen fles. Deze fles werd gevonden in de auto. Er wordt nog onderzoek gedaan.

Poep op de stoep? Meld het!

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Waar ligt er hondenpoep in de gemeente? Je kunt het nu aangeven op een speciale Hondenpoep-app.

De makers van de app benadrukken dat ze geen hekel hebben aan honden, maar wel graag zien dat hondeneigenaren actief de uitwerpselen van hun trouwe viervoeter opruimen. De app werkt eenvoudig: kom je een drol tegen, dan maak je er een foto van. Daarna tag en deel je de locatie van de drol. Vervolgens kun je op de poepkaart zien waar er drollen zijn gesignaleerd.

Wie meldt zich als vrijwilliger?

Hele bestuur Bussum Cultureel wil ermee stoppen

Theo Dekker wil 'het bordje' graag doorgeven. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Bussum Cultureel zoekt vrijwilligers die in het bestuur willen. De drie leden willen er namelijk allemaal mee stoppen. Ze hebben allemaal hun eigen redenen, maar de boodschap is duidelijk: er moeten nieuwe vrijwilligers opstaan om het feest volgend jaar door te laten gaan.

Drie dagen kunst en cultuur. Dat is waar Bussum Cultureel sinds 2003 voor staat. Theo Dekker is vanaf het eerste moment bij het feest betrokken geweest. Hij was destijds voorzitter van het Elcker Theater en organiseerde de Elcker Evenementen.

"Dat was zoiets als we nu op de zaterdag hebben van het feest. In 2003 nam burgemeester Willem Holthuizen afscheid en vroeg de gemeente mij, ik was ook programmeur bij het Goois Jazz Festival, om een soortgelijk evenement op te zetten, maar dan iets groter. Dat werd een driedaags festival en daarmee was de eerste editie van Bussum Cultureel geboren", blikt hij terug.

'Ik vind dat het feest wel wat verjonging kan gebruiken'

'Het festival heeft veel potentie en kan nog groter groeien'

De gemeente, die het initiatief had genomen, trok zich steeds meer terug en ook de subsidie werd afgebouwd. Het bestuur heeft zich de afgelopen jaar flink ingezet om het feest steeds beter neer te zetten. Maar nu wordt het dus tijd dat andere mensen het stokje overnemen. "Natuurlijk hebben we meer mensen die zich bezighouden met de organisatie, zoals Miriam Smets en Ernst Schmidt van Artes, maar het bestuur loopt leeg. Ik ben nu 77 jaar en ik vind dat het feest wel wat verjonging kan gebruiken. We hebben ook allerlei ideeën liggen voor vernieuwing, maar we komen daar steeds niet aan toe."

Als voorbeeld geeft hij het betrekken van de basisscholen bij Bussum Cultureel. "Het zou toch leuk zijn als alle kinderen werken aan een kunstproject, het liefst met de computer. En een andere wens is dat we het evenement uitbouwen naar een platform. We hebben al een beginnetje gemaakt met de website. We willen graag dat buiten het festival om mensen met elkaar in contact kunnen komen op het vlak van kunst en cultuur."

Het huidige bestuur, bestaande uit voorzitter Johan Vroegindewei, algemeen bestuurslid Dick Boere en penningmeester Theo Dekker, hoopt dat hun opvolgers ook met frisse ideeën komen om het festival naar een hoger niveau te tillen. "Het festival heeft veel potentie. Dit jaar is de Langste Eettafel weer terug en de ART Fair op zondag kan nog veel groter groeien. Ik denk ook dat het klassieke concert nog veel meer in zich heeft."

Toekomst
De komende tijd zal het bestuur hard op zoek moeten naar opvolgers. Ook staat een gesprek met de gemeente op de planning. Want hoe zit het met het subsidiebeleid? En hoe willen ze dat het feest wordt doorgezet nu Bussum valt onder de gemeente Gooise Meren?

Het bestuur denkt dat het feest niet tot haar recht komt als het in drie kernen gevierd gaat worden. De editie 2017 zou dan ook nog, als het aan hen ligt, in dezelfde vorm onder de noemer Bussum Cultureel of desnoods Gooise Meren Cultureel, door kunnen gaan.

Aanmelden
De mensen die gezocht worden moeten bereid zijn om van januari tot en met september één keer in de twee weken te vergaderen. Ook moeten ze een doe-mentaliteit hebben en veel zelf regelen. De nieuwe voorzitter moet een netwerker zijn met contacten in Bussum. De nieuwe penningmeester moet een financiële achtergrond hebben. Mirjam Smets trekt grotendeels de organisatie en blijft bij het feest betrokken.

Wie interesse heeft in een bestuursfunctie kan contact opnemen via bussumcultureel.nl of mail naar mail@bussumcultureel.nl. Het evenement valt dit jaar op 9, 10 en 11 september.

Het complete programma staat binnenkort in deze krant.

Mooie vloeren, goede kwaliteit, klein prijsje

Ulrike in haar Vloerenoutlet. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De nieuwe vloerenoutlet in de Bussumse Vlietlaan is nu een paar weken open. Eigenaresse Ulrike de Koster denkt dat er zeker in deze regio vraag is naar haar producten. "Wij leveren mooie vloeren van een goede kwaliteit en dat allemaal voor een klein prijsje."

De prijzen zijn laag omdat ze restproducten van de fabriek verkopen. Dat betekent overigens niet dat ze alleen maar kleine hoeveelheden afleveren. "We hebben al onze vloeren opgeslagen in Hilversum. Vanuit daar kunnen we heel snel leveren. En mocht daar niet genoeg zijn, dan bestellen we bij in de fabriek en hebben we het binnen 24 uur. Alles wordt gratis bezorgd."

Snelle levering
Snel leveren is dan ook een van de pluspunten van de Bussumse winkel. "Als je iets ziet kunnen we het dezelfde dag nog aan huis bezorgen. Onze vakbekwame stoffeerders komen het tapijt voor een klein prijsje leggen. En we leggen natuurlijk ook het laminaat, het zeil of de pvc-stroken die we verkopen."

"Omdat we een outlet zijn hanteren we een lage prijs. Ik huur een klein pand, de opslag is elders en dat scheelt al een hoop. Ook kopen we rechtstreeks in. Onze prijs kan zomaar de helft minder zijn dan bij andere winkels. En de kwaliteit, vaak Duits, is erg goed. Stukken beter dan bij een doe-het-zelfwinkel. Ik ben iemand die opkomt voor klanten met een minder budget, maar die wel een mooie vloer willen."

Ulrike komt zelf uit de tapijtwereld en heeft hier heel veel ervaring mee. "Ik heb heel veel tapijt gelegd. Egaliseren, schuren, alles. We hebben altijd aan grote projecten gewerkt zoals scholen en ziekenhuizen, noem maar op."

Ze weet dus precies waar ze het over heeft en wat ze verkoopt. Het aanbod is divers. "Van karpetten tot kokosmatten en grastapijt. Het aanbod is modern. Het enige dat we niet hebben zijn parket en houten vloeren."

Tapijt, pvc-stroken, laminaat, grastapijt, kokosmatten en karpetten

De zaak is te vinden aan de Vlietlaan 48 naast Weijntjes hang- en sluitwerk. De Vloerenoutlet is ook buiten openingstijden op afspraak te bezoeken. "Speciaal voor mensen die werken en anders niet langs kunnen komen. Dan doe ik de deur om 20.00 uur open, dat is geen probleem. Ook kom ik bij de mensen thuis als dat handiger is, bijvoorbeeld bij mensen die slecht ter been zijn. Daar rekenen we niets voor en het is geheel vrijblijvend."

19-22 augustus: grote finale werk aan A1

Dat weekend gaan het aquaduct, viaduct en spoorbrug open

WEESP - De handtekening werd vijf jaar geleden gezet door de minister. De eerste vrachtwagen met zand werd 'pas' eind 2013 gelost en over minder dan een maand razen we al met zijn allen over twaalf rijbanen onder de Vecht door. Het weekend van 19 tot en met 22 augustus is de grote finale van jaren bouwen aan de nieuwe snelweg A1.

Impressie van het nieuwe aquaduct met twaalf rijbanen. In de spits zijn zeven banen tegelijkertijd één kant op open. Foto: Rijkswaterstaat

Wie naar cijfers kijkt zou er bijna van gaan duizelen. In 2011 tekent minister Schultz van Haegen voor wat tot dan de grootste opdracht voor wegenbouw is in Nederland: het project Schiphol-Amsterdam-Almere: een hele rits aan enorme wegenbouwprojecten tussen Schiphol en Almere om de doorstroming te verbeteren. Een rechtstreeks gevolg van het niet doorgaan van de snelweg A6/A9 langs Weesp en de verwachte groei van Almere.

Het project bestaat uit 63 km weguitbreiding, de renovatie van 5 grote knooppunten, 130 nieuwe of aangepaste viaducten, bruggen of anderszins. Kosten? 4,7 miljard euro.

Een van de belangrijkste bouwputten is de A1 langs Muiden en Weesp: 23 km weguitbreiding, 138 km nieuw asfalt, 60 nieuwe viaducten waaronder vier grote: de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal, het aquaduct bij de Vecht, de spoorbrug bij Muiderberg en de Hollandse Brug bij Muiderberg. En dat voor iets meer dan 900 miljoen euro. In een razend tempo gaat de bouw in 2013 van start. We weten inmiddels niet beter dan dat er een bouwput ten noorden van Weesp ligt. Aan de Korte Muiderweg (daar: Weesperweg) ligt het grootste aquaduct van Europa.

De nieuwe verbindingsbrug tussen de A1 en de A9 over het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto: André Verheul
Herfst 2013: sloop oude boerderijen aan de Rijksweg. Hier loopt nu de snelweg. Foto: Christian Pfeiffer
Herfst vorig jaar: de nieuwe Spieringbrug in gebruik genomen. Foto: Matthijs Wink
Deze herfst: nooit meer voor de brug hoeven wachten op de snelweg. Foto: Christian Pfeiffer
Eind 2013: bouw begint met opspuiten zand in de Bloemendalerpolder. Foto: Christian Pfeiffer
Eén weekend: drie enorme projecten in gebruik.

Treinverkeer tussen Almere en Weesp gaat een week plat

19 augustus
Toch zit het er al bijna op. In het cruciale weekend van 19 augustus wordt een groot deel van de nieuwe A1 in gebruik genomen. Rijkswaterstaat stelt de rijbanen van het aquaduct voor verkeer uit Amsterdam richting Muiderberg open, tegelijkertijd met de nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal, de nieuwe verbinding tussen de A9 en de A1. In die week is ook het treinverkeer tussen Amsterdam en Almere een hele week stilgelegd. Bij Muiderberg wordt de nieuwe spoorbrug op zijn plek geschoven. Eerder deze lente maakte de brug al de oversteek van de bouwplaats naar een tijdelijke plek boven de snelweg A1, naast de oude spoorbrug. Daar is de brug verder afgebouwd. In die bewuste week is het stilleggen van het treinverkeer nodig om de oude spoorbrug af te breken en de nieuwe spoorbrug vervolgens op de fundamenten te schuiven.

Rijkswaterstaat wil het liever allemaal in één heel heftig weekend proppen dan verschillende afsluitingen over verschillende weken. Voor Weespers betekent het wel dat zowel treinreizigers als automobilisten een weekend last ondervinden. Een maand later gaat het aquaduct de andere kant op 'open', dus voor verkeer richting Amsterdam.

Dan komt er definitief een einde aan het wachten voor de open brug op de A1. De enige brug die straks nog draait over de Vecht is de nieuwe Spieringbrug, die vorig jaar al in gebruik werd genomen. Die brug is bestemd voor lokaal verkeer.

Drukste stuk
Ondanks de tegenvallende groei van Almere blijft de verwachting dat het aquaduct gaat uitgroeien tot een van de meeste drukke stukken snelweg van Nederland. Op dit moment rijden er elke dag nog 185.000 auto's en andere voertuigen langs Weesp. Dat moeten er in 2030 ruim 307.000 zijn.

Na de ingebruikname van de nieuwe A1 wacht een nieuwe monsterklus: het afbreken van de oude snelweg. Op de plek waar nu nog alle auto's rijden komt natuur. Daarvoor moet eerst al het asfalt worden afgebroken en weggevoerd. Muiden zal straks onherkenbaar veranderen. De enorme betonnen snelwegbrug wordt afgebroken en daarmee krijgt het vestingstadje het oude aangezicht vanaf de Vecht terug. Wie straks richting Muiden kijkt, ziet de stad weer liggen aan de rivier.

2020
Al het werk rondom Weesp moet in 2020 klaar zijn. Het hele project tussen Schiphol en Almere in 2026.

Elke dinsdag

Instuif Bridge voor Beginners

Denksportcentrum Bussum 13.30 uur

Samen bridgen.

woensdag 27 juli tot vrijdag 29 juli

Keramiekworkshop voor kinderen

Atelier Christien Claassen 13.28 uur

Voor kinderen van 4 tot 18 jaar. Aanmelden op 06-29264214 of info@christienclaassen.com.

woensdag 27 juli tot vrijdag 30 september

Expositie

WOC Bellefleur 12.00 uur

Marjolijn Saarberg exposeert met haar acrylschilderijen in Bellefleur. De expositie loopt tot eind september.

donderdag 28 juli

Orgelconcert

Grote Kerk 20.15 uur

Door Jan J. van den Berg. Het programma bevat werken van Bach, Reger en Schuurman.

vrijdag 29 juli

Themamaaltijd

De Palmpit 17.30 uur

Deze keer dag een bbq-avond. Mee-eten kost € 10,-. Aanmelden op 035-6938786.

maandag 1 augustus

ANBO SeniorenCafé

Brasserie Stokjes en Lepel 10.30 uur

Deze keer met een boekenruil.

donderdag 4 augustus

Orgelconcert

Grote Kerk 20.15 uur

Concert door Wybe Kooijmans en Olof Vugs. Uitgevoerd wordt een licht programma met werken van merendeels Engelse componisten.

zondag 7 augustus

Rondleiding

Comenius Museum 15.00 uur

Een gratis rondleiding in het mausoleum, waar Comenius begraven ligt.

woensdag 10 augustus

Fietstocht

WOC Bellefleur 11.00 uur

De lengte van de tocht is maximaal 35 km. Een lunchpakket en wat drinken kunt u meenemen. Onderweg wordt er gestopt om koffie of thee te drinken bij een restaurant.

Schakel Zomer BBQ

De Schakel 16.45 uur

Lekker BBQ'en. Aanmelden kan op 035-6944742 of info@wijkpostdeschakel.nl. Mee-eten kost € 7,50.

zondag 14 augustus

Dvd-voorstelling + soosmiddag

De Palmpit 14.30 uur

Een dvd op groot scherm en een gezellige soosmiddag. Entree € 2,-

Zomerorgelconcert

Koepelkerk 19.30 uur

Lidia Ksiazkiewics bespeelt het orgel. Kaarten € 10,- (tot 18 jaar gratis).

maandag 15 augustus tot vrijdag 26 augustus

Seniorenfestival

Uit-Wijk 10.30 uur

Een leuke week voor ouderen.

vrijdag 19 augustus

Bustocht

De Palmpit 8.45 uur

Een dagtocht Krimpenerwaard, Kinderdijk en varen op Oud Alblas. Kosten € 44,50. Aanmelden op 035-6912922.

zondag 21 augustus

Meet & Greet kunstenaars van Wereld Beeld

Comenius Museum 15.00 uur

Ontmoet de kunstenaars van de tentoonstelling.

Zomerorgelconcert

Koepelkerk 19.30 uur

Eveline M. Jansen bespeelt het orgel. Kaarten € 10,- (tot 18 jaar gratis).

maandag 22 augustus

Tourneeconcert

Tindalvilla 20.30 uur

De talenten van de Zeister Muziekdagen komen naar de Tindalvilla. Kaarten 10 euro, reserveren via g.kotting@ziggo.nl.

maandag 22 augustus tot donderdag 25 augustus

Zwem4daagse

Sportcentrum de Zandzee 17.00 uur

Doe ook mee en zwem 250, 500 of zelfs 1000 meter!

Versa vrijwillgerscentrale

Forteiland Pampus zoekt vrijwilligers die goed kunnen werken met Word, Excel en Outlook voor het maken van boekingen en hele diverse kantoorwerkzaamheden.

Het Maatjesproject zoekt maatjes voor het ondersteunen van mensen die in een isolement verkeren. Samen activiteiten ondernemen.

Versa Vrijwillige Thuishulp zoekt chauffeurs op afroep die met eigen auto iemand naar ziekenhuis, huisarts e.d. brengen.

Stop Poverty zoekt een vrijwilligerscoördinator.

De Vogelhof

Foto: Ingrid Handjes

De Vogelhof

"De Vogelhof heeft zijn vleugels uitgeslagen. In no time klom het flatgebouw aan de Koekoeklaan naar negen woonlagen. Vanaf de Lorentzweg domineert loodrecht op de Koekoeklaan het betonnen skelet. Nog als een doorkijk-blokkendoos met aan de achterzijde de vriendelijk-rode huisjes aan de Aagje Dekenlaan."

De Vogelhof tijdens de bouw in 1968.
De Vogelhof in 2013 foto’s: Klaas Oosterom

"De Vogelhof gaat zeventien vierkamerflats, negen vijf-kamerflats en 36 twee-kamerflats tellen, ondergebracht in negen woonlagen. De 62 koopflats in totaal, zullen vermoedelijk omstreeks augustus van het volgend jaar kunnen worden betrokken. Bouwbedrijf P.S. Kanters uit Puttershoek is – zonder Kees Verkerk* – naar de Oosterengh gekomen om het object – een gietbouwsysteem - te volvoeren. Het is een ontwerp van architectenbureau J.C. Majoor uit Bussum en een project van de project- en ontwikkelingsmaatschappij Joh. Matser NV te Hilversum."

Citaten en foto: De Gooi- en Eemlander 3 sept 1968.

* Kees Verkerk was in 1968 een beroemd schaatser, die 'de man uit Puttershoek' werd genoemd.

Filmhuis Bussum

Zweedse film EEN MAN DIE OVE HEET ontroert, doordat de mopperkont uit de wijk eindelijk ontdooit.
In A HEAVY HEART toont een ex-bokskampioen wat de spierziekte ALS doet, met zijn lichaam en zijn gemoed.
Bitterzoet PARCHED volgt vier vrouwen in kleurrijk India.
MAGGIE'S PLAN is een romantische komedie.
Komedie MA LOUTE heeft fenomenale over-the-top hoofdrollen.
In PUBLIEKE WERKEN herleeft 19e-eeuws Amsterdam levensecht.
In THE LADY IN THE VAN bivakkeert een dame jarenlang bij een schrijver op de oprit.
Onverwoestbaar lijkt ze in ELLE, tot ze wordt verkracht. Een riskant kat-en-muis-spel.
RACE speelt in 1936 in Berlijn. Jesse Owens doet als zwarte Amerikaan mee aan de Olympische Spelen, en geeft Hitler het nakijken.
THE RED TURTLE, eerste lange animatiefilm van Nederlandse Oscarwinnaar Michael Dudok de Wit, is een sprookje voor jong en oud.
In 45 YEARS maakt Charlotte Rampling invoelbaar hoe je jaloers kunt worden op de eerste geliefde van je man, zelfs als zij niet meer leeft.
SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.

Kijk op www.filmhuisbussum.nl en elders in deze krant voor het complete overzicht.

Column

Keuze

Moet ik naar de bank of naar een onafhankelijke hypotheekadviseur?

Wanneer u een nieuwe woning wil kopen of uw lopende hypotheek wil aanpassen, moet u niet alleen keuzes maken op het gebied van de hypotheek zelf, maar ook over de adviseur die u begeleidt bij uw keuze. Elke adviseur moet u natuurlijk altijd zo goed mogelijk adviseren. Het grote verschil tussen een adviseur van een bank (of andere hypotheekverstrekker) en een onafhankelijk adviseur zoals wij, is dat de eerste alleen over de producten van zijn eigen bank adviseert.

Als onafhankelijke adviseur kijken wij ook naar andere aanbieders op de hypotheekmarkt. En dat kan zeker tegenwoordig flink schelen in uw maandlasten. U kunt denken aan lagere hypotheekrentes van wel 0,5% op een 10 jaar vast rentetarief. Dat scheelt duizenden euro's per jaar!. Er komen namelijk steeds meer geldverstrekkers die vaak financieel interessante hypotheken met lage rentes aanbieden. Maar staar u niet alleen blind op de rente. Ook de voorwaarden van een hypotheek zijn erg belangrijk. Welke mogelijkheden bieden ze u om de hypotheek tussentijds aan te passen? Om extra af te lossen? Sommige hypotheken zijn goed voor de verstrekker, maar niet voor u. Een eigen adviseur van deze aanbieder zal u dit niet vertellen.

Daarnaast kijken wij verder dan de hypotheek. Wij hebben ook een pensioenvergunning en brengen de risico's die u moet verzekeren in kaart. U kunt denken aan het risico op arbeidsongeschiktheid, overlijden, werkeloosheid en weinig pensioeninkomen. We onderzoeken ook in hoeverre u kunt besparen op de premies van uw (woon)verzekeringen.

Een hypotheek is meestal de grootste financiële verplichting die u aangaat in uw leven. Een goede keuze kan u over de jaren veel geld schelen én meer zekerheden bieden. Wij helpen u graag om die keuze weloverwogen te maken.

Zwembad in je tuin

Dit familiehuis in Laren heeft een verwarmd zwembad én het staat te koop!

Met de zomerse temperaturen van afgelopen week zou iedereen wel een zwembad in de tuin willen. En dat terwijl er genoeg huizen te koop staan in de Gooi & Vechtstreek die voorzien zijn van een zwembad. We hebben een aantal van deze huizen op een - willekeurig - rijtje gezet:

LAREN

Ankeveen
Hilversum
Blaricum
Huizen

In Laren vind je dit familiehuis. Gelegen aan een brede laan op loopafstand van zowel het natuurgebied als het centrum. De woning heeft in de achtertuin een verwarmd buitenzwembad, waardoor je er ook bij minder hoge temperaturen plezier van kunt hebben. > Loggere Makelaardij

ANKEVEEN

Deze landelijke woning is gelegen in Ankeveen. Achter het huis is een grote, zonnige tuin te vinden met daarin een verwarmd zwembad (8 x 4 m). Hier heb je alle privacy die je kunt wensen en uitzicht op een groot natuurgebied. > De Koster cs Makelaars

HUIZEN

Aan een doodlopende zandweg in Huizen ligt deze royale villa die is voorzien van een weelderige tuin. Het grote zwembad in deze tuin maakt het mogelijk dat je met een groot gezelschap kunt genieten van deze luxe. > Noor Söhngen Makelaardij

HILVERSUM

In 1928 is deze vrijstaande villa in een bosrijke omgeving in Hilversum gebouwd. De tuin heeft niet alleen een verwarmd zwembad, maar ook een vijverpartij en paardenstallen. De totale oppervlakte van dit perceel bedraagt ruim 8.000 m². > Voorma en Walch Makelaarsgroep

BLARICUM

In Blaricum is deze semibungalow te vinden op een perceel van 5.160 m², met aangelegde bostuin. De zonnige tuin is omsloten door hekwerk waardoor er veel privacy is in het verwarmde buitenzwembad (10 x 5 meter). Er is vanaf hier directe toegang tot de heide. > Kappelle Onroerend Goed Laren

Kijk voor meer informatie en het complete woningaanbod van Gooi & Vechtstreek op www.gooiswoonnieuws.nl.

Nieuwe regels hypotheek beschermen huizenkoper

Deze maand zijn de nieuwe hypotheekregels ingegaan, zo meldt het ministerie van Financiën. Huizenkopers zijn vanaf nu beter beschermd.

Banken en andere hypotheekverstrekkers moeten consumenten die een hypotheek willen afsluiten een informatieblad geven dat er overal in de EU hetzelfde uitziet. Ook moet het jaarlijkse kostenpercentage bij de hypotheek vermeld worden. De bedoeling is dat consumenten verschillende hypotheken beter kunnen vergelijken.

Nieuws


De gemiddelde leeftijd waarop jongeren het ouderlijk huis verlaten en zelfstandig gaan wonen is tussen 2006 en 2016 gestegen van 23,6 jaar naar 24,6 jaar. Dat meldt CBS.

Zowel jongere als oudere adolescenten gaan later op zichzelf wonen. Daarnaast keren ze ook vaker terug.

Tip!


We gaan stralende weken tegemoet, want de zonnebloem staat centraal. Iedereen kent deze gele bloem, maar de zomerkoningin is ook verkrijgbaar in oranje, bruin, crème en donkerrood. De zonnebloem staat sowieso, in elke kleur en vorm, garant voor een flinke portie zomergevoel.

Grote maten onderbroeken, nachthemden, pyjama's voor dames en heren. Verkoop van Beeren ondergoed, Con-ta, Gino Santi en Giovanni. Ik verzorg ook verpleeghuispakketten. Zaterdag op de markt in Huizen. Woensdag op de markt in Almere Stad. Marjon van der Wal

Cursus ZWEEDS voor beginners A1+ en gevorderden A2-B1 start 13 sept, olv erv. ZW/NL docent, in Weesp, GRATIS PROEFLES, ensabel@telfort.nl, 06-51322253

Spreekuur Administratie voor Elkaar in Bussum en Naarden Elke donderdag inloopspreekuur van 10.00-12.00 uur in Bussum (Uitwijk), Dr. Schaepmanlaan 10, en van 14.00-16.00 uur in Naarden, SCAN, M. Kampsstraat 3. Voor hulp/vragen; bij ordenen, opzetten, uitzoeken van de administratie; met formulieren; inschrijven/ reageren op woningen bij woningnet; digitale hulp zoals opvragen van bankafschriften. Vrijwilligers geven gratis hulp en advies. Kom langs en neem uw administratie mee! Privacy is gewaarborgd, Informatie: Tineke van der Tol en Wilma Post, 035-6911251

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

MOTORFIETSEN te koop GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974. www.arthursloodgietersbedrijf.nl

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans. 035-6839235

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Woningontruiming & inboedelafwikkeling ?
www.zwartblok.nl of 035-6224216

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! voor expats en organisaties. Interhouse Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl expats / corporate / investors

Kamer gezocht te Bussum, rustig werkende dame ptt bode te Spiegel 06-44474310

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed. 035-6938689