NaarderNieuws

28 december 2016

NaarderNieuws 28 december 2016


Vrijwilligers Nacht van Naarden zijn de 'Naarders van het Jaar'

Drijvende krachten Marlo Reeders en Saskia Simons nemen de award in ontvangst. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Het NaarderNieuws roept alle vrijwilligers van de Nacht van Naarden uit tot Naarders van het Jaar 2016. Deze verkiezing met bijbehorende award is een verdienste voor al het werk en inzet van de vele vrijwilligers die de Nacht van Naarden dit jaar voor het eerst mogelijk maakten. De award werd uitgereikt aan de twee vrouwen, Marlo Reeders en Saskia Simons, die niet alleen de drijvende kracht waren achter dit evenement, maar ook aan de wieg stonden van het idee.

De vrijwilligers van de Nacht van Naarden krijgen de titel Naarders van het Jaar omdat ze veel inzet hebben getoond en het evenement ook een grote, positieve impact heeft gehad op de samenleving. De Nacht van Naarden speelt heel erg in op het wij-gevoel.

Marlo en Saskia reageren uiterst verbaasd als de award uit het niets tevoorschijn wordt getoverd. Nadat ze wat aan het idee zijn gewend maakt de verbazing al snel plaats voor trots. Ze zien de award als een mooi compliment voor de kracht van de samenwerking tussen de deelnemende culturele partijen en de vele vrijwilligers. Marlo Reeders is directeur van de Stichting Grote Kerk Naarden en Saskia Simons is verantwoordelijk voor de Stadspromotie Naarden. Ze stond jaren geleden ook aan de wieg van de Ondernemers Vereniging Naarden-Vesting. Ze onderstrepen in hun eerste reactie ook het beeld dat het juryrapport schetst dat er veel betrokkenheid was van de diverse verenigingen in Naarden en de grote inzet van de vrijwilligers.

Jury
De toekenning is tot stand gekomen via een gemelêerde Naardense jury, bestaande uit notaris Dirk Doude van Troostwijk, Aleid Hamelink van Stichting Burgerzin Naarden, Jochum Jarigsma de Bussumer van het jaar 2015 en Jessica de Jong, eindredacteur van NaarderNieuws. Zij bogen zich over de drie genomineerden die door de redactie van de krant waren aangedragen. De jury was er snel uit. Unaniem werden de vrijwilligers van de Nacht van Naarden gekozen.

Lees verder op pagina 2 en 3.

2018

het waar waarin de eerstvolgende Nacht van Naarden zal plaatsvinden

'Compliment voor de kracht van samenwerking'

Naarder van het Jaar zijn alle vrijwilligers van de Nacht van Naarden

NAARDEN - "Een geweldig initiatief dat erg gewaardeerd wordt. Een breed gedragen evenement dat een groot publiek aanspreekt", dat is de mening van de Naarder van het Jaar-jury over de winnaar van de Naarder van het Jaar 2016: de vrijwilligers van de Nacht van Naarden. Omdat er zo veel vrijwilligers bij betrokken waren is de award aan een kleine delegatie van hen uitgereikt: Marlo Reeders en Saskia Simons. Zij worden gezien als de drijvende kracht achter dit evenement en stonden aan de wieg e van. De dames reageren enthousiast en zijn oprecht blij met deze waardering voor de inzet van de vele vrijwilligers.

In de Grote Kerk was het feest.

Marlo Reeders en Saskia Simons zijn erg op elkaar ingespeeld, dat is goed te merken. Ze denken hetzelfde, hebben dezelfde energie en zijn ook beiden razend enthousiast over de stad Naarden en al het moois dat de stad te bieden heeft. Ze waren dan ook op zoek naar verbinding tussen al het culturele aanbod van de stad. Gezamenlijk naar buiten treden met ieder zijn eigen invulling. En dat is ook wat de jury is opgevallen.

Het juryrapport spreekt van de grote positieve impact op de samenleving, een evenement dat heel erg inspeelt op het wij-gevoel, breed gedragen is en een groot publiek aanspreekt met heel veel inzet van alle vrijwilligers. Maar er was meer. "Door het tijdstip, in de avond, kwam de Vesting in dit decor, verlicht in de avond, mooi uit de verf", is letterlijk te lezen in het juryrapport.

Hoe kwam het idee voor de Nacht van Naarden tot stand?
Marlo: "We hebben regelmatig een museumoverleg, met het Comenius Museum, de Grote Kerk, het Weegschaalmuseum en het Vestingmuseum en wilden een keer samen iets organiseren. Het moest verrassend, gratis en laagdrempelig zijn." Saskia: "We wilden ook families aanspreken. Gezinnen en families zijn soms wat lastiger te bereiken en een dergelijk evenement zou volgens ons de drempel verlagen. En dat is wel gelukt. Er zijn toch veel mensen die geweest die bijvoorbeeld nog niet in de Grote Kerk of het Comenius Museum waren geweest. We hebben het Naarder erfgoed op allerlei manieren in de stad bij elkaar laten komen."

Het deel van de organisatie tijdens de Nacht van Naarden. Foto: Erik-Jan Geniets

'Er komt zeker een vervolg. Niet komend jaar, maar het jaar erop'

Er deden heel veel partijen mee, hoe krijg je die bij elkaar?
Saskia: "Iedereen was heel enthousiast om ons als stad te presenteren. Cultuur is onze kracht en als je dat zo kunt verbinden dan doet iedereen zijn best. Het bijzondere van de Vesting is dat er ook 'gewoon' in gewoond wordt. Er deden zo veel partijen mee, eigenlijk te veel om op te noemen. Maar bijvoorbeeld de stadsgidsen, Toneelvereniging ToVenNar, Vestingstad Naarden, het Stadsarchief en de musea natuurlijk. Waar de award komt te staan? Ik denk dat we hem laten reizen."

Iedere deelnemer had zijn eigen thema gekozen toch?
Saskia: "Ja, bij het Weegschaalmuseum was een heksenwaag, bij het Vestingmuseum klonk het gebulder van de kanonnen, bij het stadhuis werd er 'getrouwd' en de Grote Kerk stond in het teken van de Power of Love: terug naar de sixties. Daar zong ook het Goois Vocaal Ensemble en we hadden een bed met Yoko Ono en John Lennon." Marlo: "Het was een prachtig moment toen er 400 mensen om het koor heen stonden en 'Imagine' werd gezongen."

'Cultuur is onze kracht, als je dat zo kunt verbinden doet iedereen zijn best'

Hadden jullie op zo veel bezoekers, het waren er zeker 1000, gerekend?
Marlo: "De deelnemers moesten zich in het stadhuis melden, daar kregen ze een boterbriefje. Vlak voordat we de deur opendeden keken Saskia en ik elkaar aan met ongeveer dezelfde gedachte: alles is klaar. Nu is het moment. Zouden er wel mensen komen? Nou, er stond al een hele rij. Het gaf echt een heel bijzonder gevoel, al die mensen op straat in dat fantastische decor."

"Door de sfeer in de avond ging er, ondanks dat er veel mensen waren, een enorme rust van uit. Er waren ook geen etalages versierd en de bezoekers liepen bijna fluisterend over straat. Er waren mensen uit Naarden, maar ook uit de rest van het land, zoals Zwolle, Arnhem en Nijmegen. Er waren zelfs een paar mensen onderweg naar Schiphol en die hadden gekeken wat er op de weg daarheen nog te doen was. Onder de vrijwilligers was er ook een bijzonder sfeertje. Je kon duidelijk merken dat er een ontlading was. We hielden elkaar goed op de hoogte via de portofoons en er werden ook onderling grapjes gemaakt. Er is natuurlijk heel veel werk verzet door alle vrijwilligers en iedereen heeft zich enorm ingezet, maar we hebben ook veel plezier gehad."

Waar zijn jullie het meest trots op?
"Op al het werk dat door de vrijwilligers is gedaan, op hun grote inzet. Het maakt het leuk dat we het met z'n allen hebben gedaan. En dat het met een minimale begroting van de grond is gekomen. We hadden wel sponsors, maar geen subsidie van de gemeente. Subsidie moet je alleen vragen als je het echt niet anders rond kunt krijgen."

Het was zo succesvol, er komt vast een zeker een vervolg?
Saskia: "Er komt zeker een vervolg, dat hebben we deze week besloten. Niet komend jaar, maar wel het jaar daarop. We willen niet te veel grote evenementen in een jaar. In 2017 hebben we weer het tweejaarlijkse FotoFestival Naarden. Mooi om het daarmee af te wisselen. De organisatie is behoorlijk intensief. We hopen dat de gemeente ons de volgende keer dan ook organisatorisch goed kan ondersteunen."

Marlo: "En natuurlijk zijn we ook op zoek naar sponsors. Er zijn natuurlijk wel kosten. De verlichting bijvoorbeeld, het entertainment op straat, de boterbriefjes op het stadhuis, de folders en de veiligheidskleding voor de gidsen."

Award
De vrijwilligers van de Nacht van Naarden mogen zich een jaar lang Naarders van het Jaar noemen. De jury is op zoek gegaan naar een persoon of een team van mensen die iets uitzonderlijks doet binnen de eigen gemeente, anderen inspireert, actief is in de gemeente, bijdraagt aan een positieve uitstraling en zich met name in 2016 heeft geprofileerd. De jury was er snel uit en koos unaniem voor deze grote groep vrijwilligers.

Koninklijke onderscheiding voor Patrick Voogt

Foto: Bob Awick

NAARDEN - De jaarafsluiting van de brandweer werd afgelopen vrijdag extra feestelijk toen bleek dat de burgemeester diverse brandweermensen in het zonnetje mocht zetten. Voor Peter Voogt was zelfs een Koninklijke Onderscheiding meegenomen. Hij zet zich al twintig jaar in voor het korps Naarden. De burgemeester roemde zijn rijstijl; niet zoals Max Verstappen, maar wel iemand die snel en veilig op de plaats van bestemming komt. Zijn werk als instructeur, zijn kalme en rustige optreden en tot slot zijn manier van communiceren vielen op. Voogt is Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Verkeer rond spoor gaat fors verbeteren

NAARDEN/BUSSUM - Als de komende jaren het spoor door Naarden en Bussum wordt verbeterd, komt dat fors ten goede aan het verkeer rond de spoorwegovergangen.

Dat verwachten verkeersexperts van Goudappel Coffeng. Het onderzoeksbureau heeft alle spoorwegovergangen van Naarden en Bussum nagemeten.

Vooral voor het verkeer over de spoorwegovergangen over de Comeniuslaan, Generaal de la Reijlaan, Meerweg en Herenstraat gaat het straks een stuk beter worden. Verkeer zal korter voor de spoorwegovergangen hoeven te wachten. De bewuste overwegen worden wat dat betreft nu beoordeeld als (zeer) slecht. Straks zullen ze (ruim) voldoende tot goed beoordeeld kunnen worden.

Alle overwegen beter
Voor de spoorwegovergangen geldt dat de wachttijden voor auto's en ander verkeer straks fors naar beneden gaan. Een voorbeeld: voor de spoorwegovergang aan de Meerweg sta je nu doorgaans anderhalve minuut te wachten, dat wordt straks 50 seconden. De kans dat je nu moet wachten voor de overweg bedraagt 42 procent, dat wordt straks 33 procent.

Het duurt nog wel even voordat het spoor en het verkeer eromheen echt verbetert. Het werk staat nu gepland voor 2019.

Gooise Meren gaat Weesp helpen

GOOISE MEREN - Gooise Meren helpt Weesp vanaf 1 januari met de uitvoering van zorgtaken. De twee gemeenten kwamen onlangs tot een akkoord.

Het gaat om de zogenaamde backoffice: Gooise Meren voert de taken uit op het vlak van wmo en jeugdzorg. Daarnaast helpt Gooise Meren met ict-systemen en applicatiebeheer. Komend jaar moet dat stap voor stap meer worden.

Weesp werkte voorheen samen met de gemeenten Wijdemeren en Stichtse Vecht, maar die samenwerking is gestopt. Weesp is te klein om de zorgtaken alleen te doen.

Toekomstplannen
De gemeente Gooise Meren benadrukt dat de hulp aan Weesp los staat van eventuele bestuurlijke samenwerking of fusie. Weesp onderzoekt namelijk momenteel haar toekomstperspectief. Daarbij zijn Gooise Meren en Amsterdam in beeld als partner voor bestuurlijke samenwerking en/of fusie.

Meer asbest: verbouwing gemeentehuis veel duurder

Gemeente moet zeker zeven ton extra ophoesten

Er werd veel meer asbest gevonden dan verwacht. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Meer asbest dan verwacht zorgt ervoor dat de verbouwingswerkzaamheden van het gemeentehuis langer gaan duren dan verwacht. Het werk gaat daarnaast enkele tonnen meer kosten. Dat laat het gemeentebestuur weten aan de raad.

Dat het gemeentehuis asbest had was al bekend, maar de bouwers hebben op onverwachte plekken meer asbest gevonden. Er moet nu extra gesaneerd worden: de gemeente gaat al het asbest weghalen. De gemeente laat weten dat te doen omdat het zelf aan burgers ook strenge eisen stelt voor het weghalen van asbest.

Zeven ton
Al met al levert het extra werk vanwege het asbest de gemeente een extra kostenpost van in totaal 7 ton euro op. Een deel van deze kosten moet gemaakt worden om het asbest weg te halen en daarmee samenhangende herstelwerkzaamheden te doen. Het andere deel van de extra kosten moet de gemeente maken omdat de verbouwing een stuk langer gaat duren dan gepland.

Langer werk
Het werk aan de eerste fase van de verbouwing duurt zes weken langer, de tweede fase wordt nog eens vier weken vertraagd. Het verbouwde gemeentehuis wordt nu pas rond september/oktober opgeleverd. Dat zou eerst voor het zomerreces al het geval zijn.

Van de lezers

Ook reageren op het nieuws? Mail naar redactie@naardernieuws.nl

Service kan blijven tegen veel lagere kosten

In het NaarderNieuws staan onder 'Bekendmakingen' alle aangevraagde vergunningen: in Naarden, maar ook in Bussum, Muiden en Muiderberg. Hetzelfde geldt analoog voor het BussumsNieuws en het MuiderNieuws. Het doel is het attenderen van belanghebbenden op de mogelijkheid om bezwaar te maken. Dat heeft echter alleen zin als je als belanghebbende geldt. Dat is het geval als je belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken. In de praktijk is dat alleen het geval als je directomwonende bent. Ben je dat niet, dan verklaart het gemeentebestuur je bezwaar niet-ontvankelijk. Dat houdt in dat ze je bezwaar niet behandelen. Als de gemeente alleen de bekendmakingen van Naarden publiceert in het NaarderNieuws en deze gedachtegang ook toepast bij de andere twee huis-aan-huisbladen, dan bespaart de gemeente ruwweg 2/3 van de huidige kosten van € 34.000. Dan kunnen de kosten geen reden meer zijn om te stoppen met deze service.

Reinier Bastiaans, Naarden

Provincie wil Unesco-status

NAARDEN - De provincie Noord-Holland steunt het plan om onze regio aan te wijzen als 'Global Geopark'

Het Geopark Gooi en Vecht huisvest drie gebieden die door de provincie als aardkundig monument zijn aangemerkt: het stuwwallengebieden van het Gooi; het Naardermeer en de Waver, Vecht en Aetveldsche Polder. Geopark hoopt met de status meer bewustwording te creëren.
Nederland heeft pas één Global Geopark; de Hondsrug in Drenthe.

Een uitgelezen boek

Stork

120 Years of Industrial Dynamism. Het is de Engelstalige uitgave van dit bedrijfsboek. Met op het omslag een afbeelding van het schilderij 'Scheepvaart op het IJ bij Amsterdam' (1691) van Abraham Storck. Het boek is chronologisch opgezet.

Charles Th. Stork begon in Oldenzaal als textielfabrikant, maar ging later in Hengelo machines voor de textielfabricage bouwen. Stork werd een belangrijke bouwer van stoommachines, suikerfabrieken en (scheeps)dieselmotoren. In latere jaren stond, na de fusie met Werkspoor, het bedrijf bekend als Verenigde Machinefabrieken (Vmf). In 1987 bouwde Stork een hoofdkantoor aan de Amersfoortsestraatweg in Naarden. President-directeur en later Voorzitter van de Raad van bestuur Jhr. F.O.J. Sickinghe en zijn vrouw, waren bekende Naarders. Het boek bevat vele afbeeldingen, waarvan recente in kleur. Matrijs gaf het gebonden boek, 148 pagina's, uit.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Weerbericht

Droog, rustig met zon en mist, na nieuwjaar wisselvallig
De rest van dit jaar staat het decemberweer opnieuw onder invloed van een sterk blokkerend hogedrukgebied boven onze omgeving. Met een kern van rond 1045 hPa is de neerslagkans wederom zeer klein. In de loop van nieuwjaarsdag nadert het front van een lagedrukgebied. Er komt dan een (noord)westelijke stroming op gang. Het wordt wisselvallig met kans op regen.

Donderdag + vrijdag
Donderdag is het droog en rustig winterweer. Er is kans op zonneschijn en lokaal mist. In de nacht vriest het licht. Overdag wordt het +2 graden. Er waait een zwakke zuidenwind. In de nacht naar vrijdag vriest het rond –4 graden. Er is kans op mist. Waar overdag de mist oplost kan de zon schijnen. Het wordt circa +2 graden bij een zwakke wind tussen zuid en zuidwest.

Het weekeinde en de jaarwisseling
Op oudejaarsdag blijft het naar verwachting droog, alsook tijdens de jaarwisseling. Er is wel meer bewolking en er is kans op mist. De nachtelijke minima schommelen rond het vriespunt. In de loop van nieuwjaarsdag kan er wat regen vallen. De maximumtemperatuur stijgt tijdens oud en nieuw overdag naar 5 à 6 graden. Er waait een matige wind tussen zuid en zuidwest.

Weetje
December 2016 is na de ijzige december van 2010 voor de zesde maal zacht verlopen, maar veel minder zacht dan december 2015. Toen werd het op 25 dagen meer dan 10 graden. Deze december gebeurde dat op 3 dagen. December is iets zonniger dan normaal. Met circa 25 mm neerslag (75 mm normaal) is het zeer droog, de droogste december van deze eeuw tot dusver.

Géén Escher en géén havik

Even een twee-in-één-artikeltje. Er is duidelijkheid over de kunststoffen buste. En vanuit Naarden kreeg ik een juweel van een karakterfoto van een roofvogel na volle actie. Stof genoeg.

Laat ik beginnen met allen te bedanken die zo prompt hebben gereageerd op het artikeltje van de kunststoffen buste, gevonden in een container in Bussum. Op één grapjas na was men unaniem: het betreft hier een beeld, voorstellende de heer Nicolaas Adrianus van der Kreek, die van 1921 tot 1959 leraar kunstgeschiedenis en tekenen was aan de Gooische HBS en tevens beeldhouwde. Er is een lezing dat het mogelijk een zelfportret is, of dat het zijn dochter is geweest die hem vereeuwigde in brons. Het monument ter herdenking van de gevallenen uit de 2e WO aan de Frederik van Eedenweg is ook van de hand van de heer Van der Kreek en dus bij velen onder ons welbekend. Een paar keer kreeg ik de suggestie om alles eens na te lezen in het Eeuwboek van het Goois Lyceum, dat uitgegeven is in 2011. Ik laat dat maar aan u over. De prachtige foto van de roofvogel met een zojuist geslagen spreeuw kreeg ik via vriend Rob toegestuurd en bleek afkomstig te zijn van Leny Vlas uit Naarden, de vrouw van Anton, met wie ik in vroeger dagen vaak met de detector op stap ging. De vogel is geen havik, zoals Leny en Anton veronderstelden, maar een beauty van een sperwer. De grootte van de rover is af te leiden uit het formaat van zijn snack. Een havik duikt op vogels als gaaien, eksters en duiven.

Naarden:
*Grote Kerk 11.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; za. 31/12 19.30 u. ds. V.C. Lindenburg; Naarderheem 10.30 u. ds. W. Poldervaart; za. 31/12 15.00 u. ds. G. de Vries
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 31/12 19.00 u. kapelaan A. Geria
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater; za. 31/12 16.00 u. ds. H. van der Ham

Bussum:
*RK Mariakerk 10.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB West W. de Zwijger College 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Wilhelminakerk 10.00 u. ds. C. van Sliedregt en W. de Zwijger College 17.00 u. ds. A. Visser; 31/12 W. de Zwijger College 19.30 u. ds. C. van der Scheur
*Remonstranten N-B geen dienst
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum geen dienst
*Doopsgezinde Gemeente B-N geen dienst
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi gezamenlijke dienst in Hilversum
*Vrije Evangelische Gemeente 10.30 u. ds. P. Smit H.A.
*Apostolisch Genootschap geen dienst; vr. 30/12 19.30 u. Oudejaarsdienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 05/01 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Vanaf zondag 1 januari zendt GooiTV de volgende programma's uit:

- Andreas van der Schaaf laat zich opnieuw van een bijzondere kant zien, deel 3.

- Herhaling van een aantal hoogtepunten uit De Tafel van Tjako.

'Leerproject Bouwhuis is een mooie samenwerking waarbij iedereen investeert in kwaliteit en toekomst'

Vijftiende bouwhuis opgeleverd

Yusuf de mbo'er staat niet voor niets op de voorgrond: hij heeft het project geleid. Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN / HILVERSUM - Leerlingen die zelf een huis opknappen en klaar maken voor de verkoop: dat is in het kort wat het leerproject 'Bouwhuis' inhoudt. Inmiddels loopt het alweer 10 jaar en afgelopen week werd het vijftiende huis opgeleverd.

Bouwhuis is een samenwerking tussen de Alliantie, het Goois Bouwbedrijf, College de Brink Laren, Hilfertsheem Beatrix, MBO College Hilversum en Bouwmensen. De woningen worden ter beschikking gesteld door woningbouwcoöperatie de Alliantie en moeten van onder tot boven geheel verbouwd worden door leerlingen van de betrokken colleges. De huizen staan meestal in de Hilversumse Bloemenbuurt of Erfgooiersbuurt.
De scholen verstrekken timmermannen, metselaars, elektriciens, installateurs, werkvoorbereiders, noem maar op. Vanuit het Goois Bouwbedrijf is er permanent een leermeester aanwezig. De komende tijd wordt gekeken of het ook mogelijk is dat de leerlingen die specifieke interesse hebben, bijvoorbeeld in het vak van stukadoor of tegelzetter, ook mee kunnen lopen met de vakman die op het project zit.

De betrokkenen benadrukken hoe speciaal het is dat er zo goed wordt samengewerkt. "We geven jongeren een kans om ervaring op te doen. Ze zien hier wat er in de praktijk bij komt kijken. Daarnaast kunnen wij zelf de grootste talenten in ons eigen bedrijf binnenhalen", vertelt Alex Hagen vanuit zijn kantoor op het industrieterrein in Naarden. "Iedereen investeert in kwaliteit en toekomst en dat is wellicht ook het geheim achter ons succes." Hagen vertelt dat vanuit het hele land met bewondering wordt gekeken naar de samenwerking. "Dan hoor ik dat ze het dan ook wel willen, maar het niet van de grond krijgen. Het is wel zo dat de bedrijven, scholen en woningbouwcoöperatie allemaal hetzelfde doel voor ogen moeten hebben en dat er dus geen geld mee wordt verdiend."

Projectleider Sander Mulder legt uit wat de leerlingen op de bouwplaats doen. "Ze beginnen in een gestripte huurwoning van de Alliantie. En dan gaan ze aan de slag. Er moet een keuken in, de plafonds moeten vervangen worden, de kozijnen aftimmeren, de deuren afhangen, isolatiewerk, noem het maar op." Mulder is degene die op de bouwplaats is en de mbo'er onder zijn hoede neemt, in dit geval Yusuf Böztug. Hij maakt zelf de werktekeningen en bereidt het werk voor. Daarna kan het in de uitvoeringsfase. Een lastige klus die perfect uitgevoerd moet worden. Logisch dus dat ze hiervoor niet de eerste de beste leerling voor nemen. "Dat gaat in overleg met de docenten. Yusuf heeft deze belangrijke taak gekregen waar hij zes maanden mee bezig is geweest. De klus start in september en moet voor de kerstvakantie worden opgeleverd. We zien van iedereen zijn of haar kwaliteiten. Fouten maken mag en het is erg leuk om te zien hoe iedereen vooruitgaat."
Leerkracht Cor van Damme van College de Brink vertelt dat zijn leerlingen worden opgeleid voor timmerman. Tegenwoordig kunnen ze ook helpen met de elektrische installatie en het gas. De eindverantwoording ligt bij de onderaannemer. Van Damme vertelt dat alle leerlingen uitkijken naar deze stage. "Ze willen helemaal niet meer terug de schoolbanken in als ze eenmaal aan het huis hebben gewerkt. Wij hebben leerlingen uit de hele regio van Baarn tot Huizen en ze moeten allemaal op het fietsje komen en voor 8.00 uur 's ochtends op de bouwplaats zijn. Dat is in het begin even wennen voor de leerlingen die allemaal rond de 16 jaar oud zijn. Hier zien ze in de praktijk wat er van hen verwacht wordt. Ze genieten ervan en vaak weten ze al na twee weken precies welk werk ze later willen doen."

Filmhuis Bussum

'De kinderen van juf Kiet'.

*I, DANIEL BLAKE verenigt humor, warmte en wanhoop. Eenling bevecht Britse bureaucratie.
*FRANTZ een rouwende geliefde van een omgekomen soldaat en diens tegenstander ontmoeten elkaar.
*In WATERBOYS zijn vader en zoon op zoek naar volwassenheid.
*Overtuigende fijnzinnige thriller THE SALESMAN.
*In MAL DE PIERRES vindt een uitgehuwelijkte jonge vrouw (Marion Cotillard) elders haar grote liefde.
*Geestige, intelligente film TONI ERDMANN. Vader zoekt contact met carrière-dochter.
*De gerestaureerde versie van Sergio Leone's ONCE UPON A TIME IN THE WEST.
*In DOWN TO EARTH trekt een Nederlands gezin de wereld in op zoek naar 'Earth Keepers'.
*DE KINDEREN VAN JUF KIET zit vol grappige en aangrijpende beelden over een juf die ieder kind verdient.
*Veel nieuwe beelden en interviews in THE BEATLES: EIGHT DAYS A WEEK.
*UNKNOWN BROOD over de dood van Herman Brood.
8SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
*FAMILIEFILMS: SIV GAAT LOGEREN, SEPP – DE WOLVENVRIEND, JULIUS IN WINTERLAND en een WORKSHOP MAAK JE EIGEN FILMPOSTER.

Versa vrijwillgerscentrale

*WOC Bellefleur zoekt een gastheer/vrouw voor de maandagochtend en donderdagmiddag.
*Versa Vrijwilligerscentrale Gooise Meren zoekt een flexibel redactielid. Voor verspreiding in januari van de vrijwilligerskrant.
*Stichting Grote kerk Naarden zoekt een lid voor het A-team. Je werkt mee aan het slagen van concerten en evenementen die wij organiseren.
*C'est La Vie Huis het Gooi zoekt een vrijwilliger voor bijna-thuis-huiszorg aan ongeneeslijk zieken. Voor 4-10 uur per week, ook eventueel 's nachts.
*Vanaf 9 januari bent u weer welkom tijdens onze openingsuren.

donderdag 29 december

Waterskiën

De Zandzee 13.00 uur

Open Eettafel

De Palmpit 17.30 uur

vrijdag 30 december

Samen oliebollen eten

WOC Bellefleur 10.00 uur

Euro duiken

De Zandzee 14.00 uur

zaterdag 31 december

Oud en Nieuwfeest

De Palmpit 20.00 uur

Samen televisie kijken of spelletjes spelen. Wij kunnen u eventueel na afloop weer thuis brengen, dan graag aanmelden.

maandag 2 januari

Wijkcoach

De Palmpit 10.00 uur

ASGM SeniorenCafé

Stokjes en Lepel 10.30 uur

Koffie drinken met de Algemene Seniorenvereniging Gooise Meren.

dinsdag 3 januari

Koninklijke Visio in Bibliotheek Bussum

Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum 10.30 uur

Slechtziend? Gratis informatie en advies door Koninklijke Visio. Informatie en advies bij slechtziendheid of blindheid. Tijdens dit inloopspreekuur kunt u ook allerlei hulpmiddelen op het gebied van vergroting en verlichting (bij lezen erg belangrijk), mobiliteit, communicatie en verzorging uitproberen. Meer info: www.visio.org.

Aquaballen

Sportcentrum de Zandzee 14.00 uur

Kun jij over het water lopen? Kom het eens proberen in een van onze aquaballen! Tijdens het recreatief zwemmen vanaf 14.00. Deelname is gratis. A-diploma verplicht.

'Van afgelopen jaar hebben we heel erg veel geleerd'

Wethouder Marleen Sanderse

GOOISE MEREN - De gemeente Gooise Meren heeft haar eerste jaar achter de rug. En dat geldt ook voor het gemeentebestuur: wethouder Marleen Sanderse heeft het eerste jaar van haar wethouderschap volbracht. Nadat ze enkele jaren wethouder was voor de gemeente Naarden, maakte ze afgelopen jaar de overstap naar het grotere Gooise Meren. "Dat was best even wennen. Veel was hetzelfde, maar veel was ook heel anders", zo zegt ze erover. Marleen Sanderse heeft een portefeuille met onder meer wmo en zorg, volkshuisvesting, verkeer en vervoer, sport en burgerparticipatie. Hoe heeft de wethouder het eerste jaar beleefd en hoe gaat het met de lopende zaken?

Marleen Sanderse over haar eerste jaar: "Veel was hetzelfde, maar heel veel ook anders." Foto: Bob Awick

Hoe was het om naast Naarden de andere kernen te leren kennen?
"Het voelde best snel vertrouwd. Dat geldt ook voor alle werkzaamheden. Een voorbeeld: het afgelopen jaar kreeg ik te maken met de problemen van de hockeyclub van Muiderberg, waar ze al jaren knokken voor een tweede veld. Dat was een van de eerste zaken die ik het afgelopen jaar heb opgepakt. Je moet elkaar leren kennen, maar je merkt dat veel vanzelf gaat. We hebben samen geprobeerd de problemen van de club aan te pakken. Dan leer je elkaar goed kennen."

Een jaar Gooise Meren. Was het wennen?
"Het was voor ons allemaal vanzelfsprekend even wennen. Het voelde wel vertrouwd om nog steeds gewoon elke dag naar het stadskantoor van Naarden te gaan met de auto of de fiets. Dat was de afgelopen jaren hetzelfde. Maar verder gaat alles heel anders. We hebben een veel grotere gemeente en we hebben met veel meer bewoners te maken. Dat merk je. Dat geldt zeker als je mensen op straat tegenkomt. Maar qua werk verandert er ook veel. We zijn met Gooise Meren natuurlijk een veel grotere speler geworden, er komt veel meer op ons af. Maar voor ons gevoel gaat het goed. We staan er na een jaar hard werken goed voor."

Wel rapportcijfer zou je jezelf geven?
"Ik hou er niet van om mezelf te beoordelen en een cijfer te geven. Dat ga ik ook niet doen. Ik vind het belangrijk dat mensen me weten te vinden, dat ik aanspreekbaar ben en dat ik kan uitleggen waarom ik dingen doe. Als dat goed gaat, dan ben ik tevreden. We werken met z'n allen heel erg hard en je merkt dat we stappen maken. Daar gaat het om."

'Burgerparticipatie betekent niet dat we zomaar alles kunnen doen'

De gemeente werkt heel erg hard aan burgerparticipatie. Hoe gaat het?
"Het gaat steeds beter. We hechten heel veel waarde aan burgerparticipatie, maar je merkt dat we allemaal ook nog onze weg moeten vinden. Dat geldt voor ons als gemeente, het gemeentebestuur en de raad, maar ook voor de bewoners. We hechten er belang aan dat we deze gemeente met z'n allen maken. Het afgelopen jaar hebben we al veel voor elkaar kunnen boksen, samen met onze bewoners. En natuurlijk, er ging ook weleens wat mis. We werken eraan om ons ook te verbeteren. Van afgelopen jaar hebben we ook geleerd. Een van de punten is dat we aan onze burgers veel helderder moeten maken wat ze van de burgerparticipatie mogen verwachten, dat kan per situatie verschillen. Soms betekent wel meepraten niet per definitie ook meebeslissen. Het betekent niet dat we alles wat onze burgers willen zomaar kunnen verwezenlijken. Als gemeente sta je voor het algemeen belang en dat strookt soms niet met de wens van een aantal individuen."

Je werkt onder meer aan verkeer en vervoer. Wat heb je het afgelopen jaar gedaan?
"Dat gaat van het spoor tot de verkeersplannen voor het centrum van Bussum. Voor wat betreft het centrum van Bussum staan de wensen al op een rij. De gemeenteraad gaat daar snel verder over praten en daarna gaan we ermee aan de slag. Er gaat wel het een en ander veranderen. We gaan er hard aan werken om de verkeerssituatie herkenbaarder, logischer, maar vooral ook veiliger te maken. De oversteek over de Brinklaan moet veel beter gaan worden en we gaan de verkeersstromen verbeteren. Daarnaast gaan we de oversteek van de Havenstraat over de Landstraat aanpakken. Er wordt momenteel over het spoor veel gesproken vanwege de veranderde dienstregeling. Dat heeft veel gevolgen voor ons, vooral 's avonds. Daar worden we veel op aangesproken, maar helaas kunnen we er zelf weinig aan doen. We proberen ons op alle fronten hard te maken voor goede treinverbindingen. We hopen dat het snel weer beter wordt. Naast deze punten hopen we volgend jaar alle plannen voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte op orde te brengen. Dat wordt best een klus."

'Er komt dus hoe dan ook extra sociale woningbouw bij'

Het afgelopen jaar was volkshuisvesting ook een punt waar veel over gesproken werd. Waar wordt momenteel over gepraat?
"We hebben de afgelopen maanden achtereenvolgens de regionale en de lokale woonvisie besproken. Deze stukken moeten we nu af gaan maken. Daarna hebben we onder meer een lijstje met plekken waar gebouwd kan worden. Er zijn goede plekken, zoals de Bor-gronden, de Keverdijk en de Schoutenwerf. Dat zijn niet per definitie plekken waar sociale woningbouw gaat komen, maar daar gaan we zeker mee aan de slag. Er komt dus hoe dan ook extra sociale woningbouw bij. We hopen daar zo snel mogelijk resultaten van te zien. Door nieuwbouw, maar ook door transformatie van lege kantoorpanden."

Een onderdeel van volkshuisvesting is de huisvesting van statushouders. Hoe goed gaat dat?
"We hebben onze zaakjes wat dat betreft erg goed voor elkaar. Het grootste deel van de groep statushouders hebben we aan een huis kunnen helpen. Een goed teken. Volgend jaar verwachten we dat het ook goed komt. Maar het gaat voor ons ook verder dan dat. We merken dat alle ex-asielzoekers heel erg goed worden opgevangen en worden geholpen om zich hier te vestigen. Dat wordt grotendeels door de gemeenschap gedaan. Heel hartverwarmend."

Drie punten waar Marleen Sanderse
zich hard voor gaat maken

1. Woonruimte voor iedereen die dat nodig heeft
"Er moet een passend woningaanbod zijn voor jong en oud, rijk en arm, kleine of grote huishoudens en goed of slecht ter been. We zien dat het woningaanbod nu niet passend is bij de vraag. We willen als gemeente bijvoorbeeld ruimte scheppen voor woningbouw voor starters, jonge gezinnen en mensen met een lager inkomen."

2. Meer sporten en bewegen
"Met het maken van de sportnota zorgen we ervoor dat er eenduidig beleid is hoe we met sport omgaan en wat we de komende jaren aan moeten pakken. Maar nog belangrijker: mensen – jong en oud - meer aan het sporten en bewegen krijgen. Sport en bewegen moet nog makkelijker en beter toegankelijk en mogelijk zijn. Het gaat goed met de meeste clubs, maar we merken echt dat er nog wel wat moet gebeuren om ook iedereen te kunnen laten sporten en bewegen."

3. Goed beheer en onderhoud
"We hebben als gemeente heel erg veel verantwoordelijkheden, denk aan het onderhoud van wegen, de riolering en openbare verlichting, maar ook het groenonderhoud. Alles wat hiervoor nodig is moet achter de schermen goed verlopen zodat inwoners daar geen last van hebben. We gaan de komende tijd aan de slag om beheerplannen op orde te brengen."

Dan even naar sport. Waar werk je momenteel aan?
"We vinden het belangrijk dat we een klimaat creëren waarbij al onze bewoners kunnen gaan sporten. Heel veel mensen sporten al of doen wat voor een sportclub, maar bewegen kun je natuurlijk veel meer dan op de sportclub alleen. Het mooie is dat we daar bij de herinrichtingsplannen van de openbare ruimte rekening mee kunnen houden. Een voorbeeld: we kunnen heel simpel afstandspaaltjes slaan, zodat mensen goed kunnen hardlopen. Verder gaan we volgend jaar een sportnota opstellen. Dan gaan we met alle sportclubs praten over hoe het gaat, welke wensen ze nog hebben en dat soort zaken. We praten onder meer over het onderhoud van de velden en over alles wat er verder op de sportclubs afkomt."

Je bent ook nog wijkwethouder. Hoe gaat het met jouw buurten?
"Ze hebben allemaal hun eigen zaken die spelen. De Keverdijk heeft het bijvoorbeeld heel erg over de herinrichtingsplannen die op stapel staan voor de komende jaren. Dat plan is tot stand gekomen met dank aan heel veel bewoners die hebben meegepraat en meegeholpen. Er wordt nu gesproken over de financiën, maar je merkt heel erg dat de buurt graag wil dat er wat gaat gebeuren. Het Brediuskwartier heeft de laatste tijd erg veel gesproken over het veldje aan de Burgemeester 's-Jacoblaan en de overlast van hangjongeren daar. We praten met de buurt over hoe we de problemen samen kunnen aanpakken."

Waar ben je het meest trots op?
"Dat je merkt dat er heel veel mensen, en vooral veel bewoners, klaar staan om zaken op te pakken en hard werken aan het vormgeven van deze gemeente. We hebben met z'n allen al heel veel bereikt."

Wie verdient er een pluim?
"Onze burgemeester, Albertine van Vliet. Ze heeft als waarnemend burgemeester heel veel goed werk verricht en was bovenal een hele prettige burgemeester. Ik ga haar zeker missen straks."

Wie weet het meest over Gooise Meren?

Werkzaamheden aan de A1 rondom Muiden niet zonder gevolgen. Foto: Bob Awick

Hoe goed bent u op de hoogte van het nieuws van afgelopen jaar in Gooise Meren. Test uw kennis en doe mee met de eindejaarsquiz. U maakt kans op een bon voor een ontspannende gezichtsbehandeling bij Ariane Inden Cosmetics in Bussum. Mail uw antwoorden voor 2 januari 2017 naar redactie@bussumsnieuws.nl / redactie@naardernieuws.nl of redactie@muidernieuws.nl. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Veel plezier met de quiz!

Januari

1. Hoe heette de eerste baby van Gooise Meren
a. Niels
b. Anna
c. Nick
d. Sophie

Inwoners van Gooise Meren mogen een keuze maken voor ... Foto: Bob Awick
Het evenement Bussum op IJs gaat niet door dit jaar. Foto: Sjoerd Stoop
Het KNSF-dossier blijft zich voortslepen, met ook veel bezwaarmakers. Foto: Efred Kool
Gooise Meren beschikt over veel verschillende natuurgebieden. Foto: Gerard Buhr
De bewoners van Mariënburg willen graag terug naar hun oude stek. Foto: Yvette de Vries
De eerste editie van Deining in Bussum werd goed bezocht. Foto: Bastiaan Miché
De Bussumse Voetbalclub stopt met een bijna 100-jarige traditie. Foto: Bob Awick
De kranten van Gooise Meren ontvingen een prijs voor nieuwsbladjournalistiek. Foto: Jessica de Jong
Maatregelen tegen overlast jongeren, met name in het centrum. Foto: Sjoerd Stoop
Deze wethouder Financiën betitelde de bezuinigingen als een megaklus. Foto: Bob Awick
Ruth Jacott dit jaar op het Goois Jazz Festival. Foto: Bastiaan Miché
Er kwam een actiegroep tegen de komst van 1200 vluchtelingen naar azc Crailo. Foto: Bob Awick
Carnavalsvereniging de Vestingnarren had dit jaar een groot feest.
De eerste baby van Gooise Meren
Brigitta Boonacker, voorzitter van de BOV, kondigde een naamswijziging aan. Foto: jessica de jong
Kampioen en promotie naar de vierde klasse voor deze voetballers.
De zoektocht naar een nieuwe burgemeester. Foto: Sjoerd Stoop
Het wil niet lukken met de verhuisplannen van de Emmaschool. Foto: Yvette de Vries
Ferry Weertman wordt gehuldigd voor zijn prestatie op de Olympische Spelen. Foto: Bastiaan Miché
Een nieuw evenement voor Gooise Meren. Foto: Hans van Goozen
Van welke partij is de nieuwe burgemeester Han ter Heegde? Foto: Sjoerd Stoop
Wie stond er centraal bij Naarden uit de Kunst?

2. Carnavalsvereniging de Vestingnarren uit Naarden had een groot feest. Wat werd er gevierd?
a. 50-jarig bestaan
b. Dolle Dinsdag
c. De 1e prijs voor de Dansmariekes tijdens een Europese wedstrijd
d. Inleveren van de sleutel van de stad Naarden

Februari

3. In februari veel commotie rondom de komst van vluchtelingen naar azc Crailo. Tegenstanders uit de buurt vonden 1200 vluchtelingen te veel en richtten een actiegroep op. Hoe noemden ze zich?
a. Not in my backyard
b. Bussums Belang
c. Leefbaarheid Bussum en omgeving
d Bussum-Zuid 400 oké/1.200 nee

4. De Bussumse Ondernemersvereniging (BOV) verandert vanwege de fusie haar naam. Hoe luidt die?
a. De Gooise Meren Ondernemers Vereniging
b. Ondernemers Vereniging Gooise Meren
c. Vereniging voor Ondernemers Gooise Meren
d. Vereniging voor Gooise Meren Ondernemers

Maart

5. Het jaarlijkse Goois Jazz Festival stond weer op het programma. Waar is dit feestje?
a. Golfclub Naarderbos
b. Café Ome Ko Muiden
c. Grote Kerk Naarden
d. Spant! Bussum

6. Welke voetbalclub werd kampioen en promoveerde naar de vierde klasse?
a. BFC
b. Allen Weerbaar
c. SC Muiderberg
d. NVC

April

7. De wethouder Financiën zag de bezuinigingen als een megaklus. Hoe heet deze wethouder?
a. Jan Franx
b. Piet Cornelis
c. Henk Heijman
d. Wimar Jaeger

8. Zorgen om overlast van jongeren, met name in Bussum Centrum. Welke maatregelen moeten helpen?
a. De mosquito
b. Uitschakelen wifi
c. Samenscholingsverbod
d. Extra politie-inzet

9. De Nederlandse Nieuwsblad Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek is dit jaar gewonnen door de redactie van BussumNieuws, NaarderNieuws en MuiderNieuws. Voor welke serie artikelen werd deze prijs gegeven?
a. Fotoserie plaatsen spoorbrug A1
b. Gooise Meerwaarde
c. OnderOns
d. Op weg naar de nieuwe gemeente

Mei

10. Na bijna 100 jaar stopt de Bussumse Voetbalclub BFC met ...
a. De derde helft
b. Jeugdvoetbal
c. Spelen op kunstgras
d. Voetbal op zondag

11. Wie stond centraal bij het evenement Naarden uit de Kunst?
a. Carry Slee
b. Annie MG Schmidt
c. Renate Dorrestein
d. Heleen van Royen

Juni

12. De nieuwe burgemeester moet over veel kwaliteiten beschikken. Welke eigenschappen stonden op het verlanglijstje van de gemeenteraad?
a. Trouw, trots en eerlijk
b. Onderhandelaar, zuinig, nieuwkomer
c. Goede prater, extravert en humoristisch
d. Boegbeeld, ervaren bestuurder, mensenmens

13. Het driedaagse festival Deining in Bussum werd voor de eerste keer gehouden. Hoeveel bezoekers kwamen er?
a. 1000
b. 2500
c. 5000
d. 7500

Juli

14. De Emmaschool wil al jaren graag verhuizen, maar dat is nog steeds niet gelukt. Wat is er aan de hand?
a. Er zijn niet genoeg leerlingen
b. Het kost te veel geld
c. De buurt protesteert
d. De grond is vervuild

15. De huidige bewoners van klooster Mariënburg in Bussum zitten hier tijdelijk. Hun eigen verzorgingshuis wordt namelijk vernieuwd. Ze willen graag terug naar ...
a. Amsterdam
b. Muiderberg
c. Oegstgeest
d. De kust

Augustus

16. Welk natuurgebied in Gooise Meren is 1200 hectare groot?
a. De Busssumse heide
b. Het Gooimeer
c. Het Naardermeer
d. Het Echobos

17. Ferry Weertman wint goud op de Olympische Spelen. Welke sport beoefent deze Naarder?
a. Zeilen
b. Roeien
c. BMX
d. Zwemmen

September

18. Het KNSF-dossier blijft zich voortslepen. Welke bezwaarmakers laten regelmatig van zich horen?
a. Stichting Erfgoed Kruidpad
b. Stichting Groot Amsterdam
c. Stichting Groen Muiden
d. Stichting Omwonenden KNSF

Oktober

19. Het evenement Bussum op IJs gaat niet door. Waarom eigenlijk niet?
a. Er moet bezuinigd worden
b. Er zijn al zo veel ijsbanen in de buurt
c. Het gaat niet hard genoeg vriezen
d. Er was geen geschikte plek

20. Iene, miene, mutte. Waar mogen de inwoners van Gooise Meren een keuze voor maken?
a. Een gemeentelogo
b. Een nieuwe burgemeester
c. Een gemeentewapen
d. Een andere naam voor de gemeente

November

21. Een nieuw evenement in Gooise Meren met sprekers uit de verschillende kernen. Wat is de naam?
a. TEDxGooiseMeren
b. Pep-Talk Gooise Meren
c. Gooise Meren Verbindt
d. Stand-Up Gooise Meren

22. Han ter Heegde wordt de nieuwe burgemeester. Van welke partij is hij?
a. Partij voor de Dieren
b. D66
c. Ouderenpartij 50+
d. VVD

23. Waarom moeten sommige basisscholen leerlingen naar huis sturen?
a. Luizenplaag
b. Lekkage
c. De Wet werk en zekerheid
d. Lerarentekort

24. Het is rondom Muiden door de werkzaamheden aan de A1 een ...
a. Rommeltje
b. Bordenparadijs
c. Lint aan files
d. Stuk minder druk

Cadeautje voor Voedselbankgezinnen

Tom Koster schenkt trainingspakken en joggingbroeken aan de jeugd

Tom Koster was afgelopen week zelf aanwezig bij de uitgifte. Foto: Yvette de Vries

door Yvette de Vries

BUSSUM - De trainingspakken en joggingbroeken die Tom Koster afgelopen week uitdeelde aan klanten van de Voedselbank Naarden-Bussum kwamen niet zomaar uit de lucht vallen. Hij zet zich met zijn initiatief Special Kind al meerdere jaren in voor kinderen die het minder hebben. Die opgroeien in gezinnen waar nauwelijks geld is om te sporten. Afgelopen week maakte hij zo'n 160 kinderen blij.

Special Kind is echt het 'kindje' van deze 59-jarige Naarder. De winst die hij maakt met zijn bedrijf, na aftrek van wat noodzakelijke kosten en zijn eigen levensonderhoud, gaat volledig naar wat je wel zijn missie in het leven kunt noemen: namelijk zo veel mogelijk kinderen een kans te geven om te sporten door acties als deze. Het werkt overigens tweeledig. Niet alleen helpt hij kinderen die anders niet zouden kunnen sporten door het beschikbaar stellen van kleding, maar met een speciale in- en verkoopregeling voor sportverenigingen maakt hij het ook voor hen aantrekkelijk om via hem in te kopen. En de winst? Die gaat volgens Koster ook weer richting de kinderen en zo snijdt het mes aan twee kanten. "Sportverenigingen krijgen een duwtje in de rug en meer kinderen kunnen gaan sporten omdat ze ook sportkleding hebben. Sporten is gezond, het zorgt voor een sociaal gevoel en doordat je in sport met veel regels te maken krijgt geeft het ook extra bewustzijn van waarden en normen", betoogt de weldoener. Koster werkte jarenlang in de financiële sector maar keerde die gedesillusioneerd de rug toe. Hij kwam in zijn werk steeds vaker in aanraking met mensen die in de schulden zaten, maar vond dat hij op die manier te weinig voor ze kon betekenen. Hij ging vrijwilligerswerk doen, onder andere voor de voedselbank. Zo'n vier jaar geleden startte hij met Special Kind, waarbinnen hij samenwerkt met leveranciers van sportkleding en accessoires die hem welwillend waren. Maar daar stopt het niet. Enthousiast vertelt hij dat hij een cursus schuldsanering gaat volgen komend jaar en ook Schuldhulpmaatje kan binnenkort op zijn kennis en inzet rekenen.

Uit de Historie van Bussum en omgeving

Geheimen in Bussum

Deutsche Zeitung in den Niederlanden, März 1944.
Gooi en Eemlander, 25 mei 1944.
Brediusweg 37.

Met het verschijnen van de Juliana-biografie van Jolande Withuis wordt ook de intrigerende levensloop van de prins-gemaal weer onderwerp van publicaties. Bij de "onthullingen" over Prins Bernhard ontbreekt dit keer een episode die de Oranje-historici al vele jaren bezig houdt. En die voor een deel in Bussum speelt.

Het Nationaal Archief bewaart de archieven van de opeenvolgende inlichtingen- en veiligheidsdiensten die gedurende de twintigste eeuw de veiligheid van de staat beschermden. Een deel van de oudste dossiers is (onder voorwaarden) ter inzage voor wetenschappelijk onderzoek. Een ander deel nog een lange tijd niet. In dat laatste gedeelte zit een map met de beschrijving "7843 Auersperg, R.L. en Pranananda, HG 1946-1947".

Brediusweg 37, Bussum. In de villa woonde gedurende de bezettingsjaren 1940-1945 een wonderlijk gezelschap dat uitgesproken pro-Duits was. En een provocerende levensstijl had die bij de Bussumse bevolking veel ergernis opriep. De hoofdbewoners waren een alternatieve genezer van Indiase afkomst en zijn Duitse vriendin. Hiranmaya Ghosh ("Pranananda") en Rudolphine Auersperg verleenden onderdak aan een bedenkelijke groep ultraconservatieve, deels adellijke, geldsmijters. Wilde feesten, een stroom van spijs en drank, kunstaankopen.

De reden waarom de veiligheid van de staat in het geding kwam is het feit dat Pranananda zegt in 1937 als genezer van Bernhard von Lippe-Biesterfeld toegang tot paleis Soestdijk te hebben gehad. Na de oorlog, als meer bekend is over zijn contacten, wordt gevreesd dat sprake is geweest van aansturing vanuit nazi-Duitsland. We zullen voorlopig niet weten wat uit het veiligheidsonderzoek gebleken is. Tot 1 januari 2023 blijft het dossier dicht.

Hans Jonker

Start bouw Tuin van Blaricum fase 2 een feit

Foto: Tuinvanblaricum.nl

Voor de toekomstige bewoners van de Tuin van Blaricum (fase 2) wordt 2017 een jaar om naar uit te kijken. Hun gloednieuwe huis zal komend jaar worden opgeleverd.

Donderdagmiddag 15 december heeft de feestelijke start bouw plaatsgevonden van de Tuin van Blaricum fase 2. Arjan van Asselt, directeur Heilijgers Projectontwikkeling, heeft de nieuwe bewoners welkom geheten en getoost op een voorspoedige bouw.

De toekomstige bewoners graven een tijdcapsule in met hun wens voor de toekomst.

Hierna konden alle kopers hun wens voor de toekomst van de Tuin van Blaricum in een tijdscapsule achterlaten en in de grond bij de woning ingraven. Hiermee is het startsein gegeven voor de bouw van een prachtig nieuw deel van de Blaricummermeent.

13 woningen

Dit deelplan bestaat in totaal uit 13 woningen in verschillende typen. Zo komen er drie-onder-een-kapwoningen en twee-onder-een-kapwoningen. In deze fase van de Tuin van Blaricum zijn nog twee twee-onder-een-kapwoningen beschikbaar.
Wie meer informatie over het project wil, kan terecht bij Meijberg Makelaars op 035-624 22 66, wooncoach Nanna op 06-51351971 of kijken op www.tuin-blaricum.nl.

Gooise Zomer in Blaricum

De Blaricummermeent wordt uitgebreid met het project Gooise Zomer. De eerste schetsen worden getoond op de projectwebsite van ontwikkelaar BPD: Gooisezomer.nl.

De wijk wordt door groen en doorvaarbaar water omgeven en er komen 28 twee-onder-een-kap- en 6 vrijstaande woningen. Een aantal huizen ligt direct aan de Meentstroom die via een sluis toegang geeft tot het Gooimeer. De woonoppervlakten variëren tussen de 139 m2 en 208 m2. Indicatieve prijzen vanaf € 450.000 v.o.n. voor een twee- onder-een-kapwoning. De verkoop en tevens het moment waarop de definitieve prijzen bekend worden gemaakt, start naar verwachting in april 2017.

Liever aflossen dan sparen

Nederlanders lossen dit jaar naar schatting voor meer dan 10 miljard extra af op hun hypotheek. Dat blijkt na rondvraag van de NOS bij de grootste banken van Nederland.

Nu de spaarrekening nauwelijks rente oplevert, kijken mensen naar andere mogelijkheden voor hun geld. Het aflossen van hun hypotheek kan dan heel interessant zijn. Dat geldt ook voor het storten in het spaardepot van de spaarhypotheek. Veel mensen lossen in december extra af, bijvoorbeeld om uit fiscale overwegingen het vermogen wat af te romen. De Vereniging Eigen Huis adviseert om eerst goed naar de financiële situatie te kijken voordat je extra aflost. Want wat eenmaal in stenen zit, krijg je er heel moeilijk weer uit.

Handig!


Na het plassen, handen wassen. Voor wie stoeit met het gebrek aan ruimte voor het fonteintje in het toilet, heeft Hotbath deze slimme oplossing: een slimme kraan met bediening aan de uitloop. Dat betekent meer ruimte, makkelijker open en dicht en bovendien minder water knoeien op de rand van de wasbak.

Stijging


Bestaande koopwoningen waren in november 6% duurder dan in november 2015. Deze toename is even groot als in augustus, toen de hoogste prijsstijging in 14 jaar werd genoteerd. Sinds juni 2013 is sprake van een stijgende trend van de woningprijzen. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. Dit jaar zijn er ruim 20% meer woningen verkocht dan vorig jaar.

Koffie!

Foto: Pixabay


69% van de Nederlanders drinkt het liefst koffie van versgemalen bonen. Toch heeft slechts 18% een apparaat voor verse bonen. Dat is niet alleen een kwestie van prijs en ruimte. Liefst 83% vindt het toch te veel gedoe om thuis met de bonen aan de slag te gaan en kiest voor het gemak van bijvoorbeeld pads of capsules.

Schoon!


Voor de dagelijkse reiniging van je spoelbak is water en afwasmiddel voldoende. Maar voor een goede hygiëne is wekelijks een grondige reinigingsbeurt verstandig. Daarvoor heb je bijvoorbeeld Inox Care, een pasta die rvs reinigt en beschermt. Een beetje Inox Care, een spons met koud water, naspoelen, klaar!

Subsidie zonneboilers fors verhoogd

Een huishouden van 4 personen bespaart zo 130 euro per jaar aan gaskosten.

Met ingang van 1 januari 2017 wordt de subsidieregeling op de aankoop van een zonneboiler fors verhoogd. De subsidie op een zonneboiler voor vier personen stijgt van 1.000 naar 1.500 euro. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft berekend dat het rendement van een investering in een zonneboiler met subsidie vergelijkbaar is met een rente van drie procent op een spaarrekening.

Een zonneboiler kost met subsidie zo'n 1.800 euro en bespaart ongeveer de helft op de kosten voor warm water, zegt Milieu Centraal. Een huishouden van 4 personen met een hr-combiketel als naverwarmer bespaart daarmee zo'n 200 m3 gas, ofwel 130 euro per jaar aan gaskosten. Daarvan blijft zo'n 110 euro over als de elektriciteitskosten voor de pomp en onderhoudskosten betaald zijn.

In 2016 was er 70 miljoen euro beschikbaar binnen de subsidieregeling ter promotie van duurzame warmte. Daarvan was eind november nog slechts de helft aangevraagd. In 2017 wordt er opnieuw 70 miljoen beschikbaar gesteld.

Winst voor klimaat

Een zonneboiler zorgt voor minder CO2-uitstoot door de gasbesparing en is daarom goed voor het klimaat. Een huishouden van 4 personen bespaart zo'n acht procent op haar jaarlijkse CO2-uitstoot van het energiegebruik.

Meer informatie over de zonneboiler en de subsidieregeling is te vinden op www.milieucentraal.nl/zonneboiler.

Beter op het dak

De prijs van zonnepanelen blijft dalen. De afgelopen vijf jaar is deze met bijna een kwart gedaald.

Een set van tien panelen kost nu 4.600 euro, een vergelijkbaar systeem kostte in 2011 nog 5.900 euro. Milieu Centraal berekende de prijzen inclusief installatie en omvormer. De jaarlijkse opbrengst van tien zonnepanelen is ruim 2.200 kWh elektriciteit, een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar 3.300 kWh. Bij de huidige stroomprijs levert dat 450 euro op. Investeren in zonnepanelen op je dak is dus beter dan je geld op de bank laten staan: het rendement van een investering in zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 5 procent op een spaarrekening.

Column

Ja, ik wil!

Niels van de Griend is notaris bij Van Elten · Van de Griend Netwerk Notarissen in Weesp en weet hoe je je woonplezier juridisch goed regelt.

Het wettelijk huwelijksrecht trekt over het algemeen diepe sporen in de vermogensrechtelijke relatie tussen gehuwden (en geregistreerde partners). Zonder huwelijkse voorwaarden is namelijk sprake van de zogenoemde wettelijke gemeenschap van goederen. Dat wil zeggen naar huidig recht dat alle goederen en schulden van beiden zijn, met uitzondering van schenkingen en erfenissen met de zogenoemde anti-aangetrouwdenclausule. Na jaren en jaren proberen lijkt het erop dat er nieuw huwelijksrecht komt, waarschijnlijk per 1 juli 2017. Het lijkt alsof veel wijzigt, maar wees op je hoede.

Vandaar twee algemene waarschuwingen vooraf. Later zullen we vast nog wel de nodige detailregelingen bespreken.

Vooreerst: de invoering van het nieuwe recht zal mogelijk gepaard gaan met veel bombarie van overheidswege. De kans is aanwezig/groot dat daarbij voor het gemak wordt gesteld dat het nieuwe recht inhoudt dat je naar nieuw recht trouwt onder huwelijkse voorwaarden. Als dat wordt gesteld, is het over het algemeen niet juist, althans er zijn en blijven meer dan genoeg redenen om (voor het huwelijk) toch nog huwelijkse voorwaarden te maken. Neem het dus niet voetstoots aan en laat je vóórdat je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, ook naar nieuw recht, eerst héél goed informeren.

Nieuw huwelijksrecht

Ten tweede: in beginsel vallen volgens het wetsvoorstel schenkingen en erfenissen buiten de nieuwe gemeenschap van goederen. Dat wil echter niet zeggen dat de huidige anti-aangetrouwdenclausule bij schenkingen en erfenissen geen enkele zin meer hebben. Voor erflaters en schenkers kan het nog steeds van harte aan te bevelen zijn om de clausule wél vast te leggen, om daarmee de eigen wensen wat dat betreft zeker te stellen.

Hoe gek het ook klinkt, het kan onder omstandigheden ook aan te bevelen zijn te bepalen dat een schenking of erfenis juist wel in de gemeenschap van goederen valt. Dit wordt ook wel de insluitingsclausule genoemd. Deze clausule wordt vooral opgenomen uit fiscale overwegingen. Door de insluitingsclausule zal namelijk mogelijk minder erfbelasting verschuldigd zijn bij overlijden van betreffende erfgenaam of begunstigde.

Tot slot. Door de wijziging van de wet veranderden bestaande wettelijke gemeenschappen niet. De nieuwe wet geldt dus alleen voor een huwelijk en geregistreerd partnerschap dat wordt gesloten ná de invoeringsdatum. Scheiden en dan opnieuw gaan trouwen (met elkaar) werkt in dit verband niet, want de wet bepaalt dat in die gevallen het 'oude' stelsel herleeft.

Meer sociale huurwoningen

Foto: Bob Awick

HUIZEN – Vijftig nieuwe sociale huurwoningen moeten er per jaar bij gaan komen in Huizen. Dit heeft de gemeente afgesproken met woningcorporaties en huurdersbelangenvereniging De Alliantie Gooi en Vechtstreek (HBVA Gooi en Vechtstreek). Daarbij moet bij elk project rekening gehouden worden met duurzaamheid.

Het doel bereiken kan door nieuwbouw of het ombouwen van voormalige kantoorpanden naar woningen. Ook krijgen huishoudens met een klein inkomen extra korting op de maximale huurprijs.
Jaap Kos van de huurdersbelangenvereniging is blij. "Ik juich dat toe. De trend dat veel sociale woningen werden verkocht is nu een halt toegeroepen."

Sneller ingrijpen bij overlast

Burgemeesters krijgen meer mogelijkheden om op te treden tegen woningbezitters die overlast veroorzaken. De Tweede Kamer heeft vlak voor de kerstdagen ingestemd met de zogenoemde aso-wet.

De Wet aanpak woonoverlast moet regelen dat een burgemeester zonder tussenkomst van een rechter een gedragsaanwijzing kan geven aan huiseigenaren. Nu kunnen gemeentes tegen overlastgevende woningeigenaren bijna niets doen. Door de nieuwe wet kunnen burgemeesters huiseigenaren bijvoorbeeld een bezoekverbod opleggen of verplichten hun blaffende hond binnen te halen. De gedragsaanwijzing is bindend. Sommige gemeentes liepen vooruit op de wet en konden van de zomer al gedragsaanwijzingen geven aan overlastveroorzakers.

Boom uit, plant in

Volgens de traditie wordt op 6 januari (Driekoningen) de kerstboom opgeruimd. Maar wat doe je met de lege plek die je kerstboom achterlaat? De oplossing is heel eenvoudig: zet er een mooie grote kamerplant voor in de plaats.

Een plant is een betoverend mooi alternatief voor je kerstboom, dan begint het nieuwe jaar gelijk groen.

De Klusjesman met oplossingen. DFS Facilitaire diensten. Particulieren en Bedrijven. 06-36198050 / 035-7519985

UW WONING VERHUREN? verhuur aan expats, organisaties & young professionals INTERHOUSE HILVERSUM verhuurprofessionals & vastgoedbeheer 035 303 13 20 www.interhouse.nl

voor al hetAANLEGenONDERHOUDin uw TUIN, bel: 06-10400788 voor een scherpe prijs

Ben woensdagavond 21-12 mijn laptop in een bruine leren laptoptas verloren in de omgeving van de Godelindebuurt. Wie o wie heeft deze gevonden ik heb er een hoge beloning voor over. 0637372946

Cursus ZWEEDS voor beginners&gev start 10 jan, olv erv. ZW/NL docent, in Weesp, GRATIS PROEFLES, ensabel@telfort.nl,
06-51322253

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans. 035 6839235

Arthur's loodgietersbedrijf.nl
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk, riool, waterleidingen, gasleidingen, sloopwerk en het schoonmaken van de dakgoten, gratis goot en dakinspectie. 06-22418974.

Huis laten ontruimen? Vraag folder 035-5233599 of www.woningontruiming.com

Vrijwilligers bieden kortdurende praktische hulp bij u thuis; vervoer, tuin, klusje, bezoekje, boodschap, computerhulp, wandelen etc. Deze hulp is bedoeld voor mensen met een lager inkomen, een beperking of voor mensen die om andere redenen deze hulp nodig hebben. Versa Vrijwillige Thuishulp; 035 6947455 ma-vr ;10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595