NaarderNieuws

3 september 2014

NaarderNieuws 3 september 2014


Gesprekken gestart

Bongroep en Wellantcollege onderhandelen over grond

NAARDEN - Projectontwikkelaar Bongroep en het Wellantcollege zitten om de tafel om tot een oplossing te komen voor het conflict over de grond van de school. Bongroep heeft recht op de grond die het Wellant wil verruilen voor een nieuwbouwlocatie. Door de kwestie ligt de nieuwbouw op het Storkterrein op zijn gat.

"Zolang de gesprekken gaande zijn, zeggen we niets inhoudelijks. Maar de sfeer aan tafel is goed", laat een woordvoerster van de vmbo-school weten. De onderhandelingen met de projectontwikkelaar worden door het centrale schoolbestuur uit Houten gevoerd, 'locatie Naarden' is er niet bij betrokken. De Bongroep was niet bereikbaar voor een reactie.

De Bongroep won onlangs een rechtszaak over het toekomstig eigendom van de grond waar de school nu op staat. De rechter bepaalde dat als het Wellant verhuist, de Bongroep de grond als eerste mag kopen. Dat is een streep door de rekening van nieuwbouwproject Storkterrein. De gemeente, de Alliantie en het Wellantcollege hadden namelijk bedacht dat op dit stuk grond nieuwbouwwoningen van de Alliantie zouden komen. Het Wellant verhuist in de bouwplannen naar de plek waar nu het oude hoofdkantoor van Stork staat. De school zou de verhuizing en het nieuwe schoolgebouw financieren uit de opbrengst van de grondverkoop. Maar nu blijkt dat de grond aan de Bongroep verkocht moet worden, gaat die deal niet door.

Droef
PvdA-fractievoorzitter Lars Voskuil, die eerder dit jaar in de gemeenteraad al aandacht vroeg voor de claim van de projectontwikkelaar, spreekt van een "droeve ontwikkeling". "Het is natuurlijk speculeren over de uitkomst van de gesprekken maar ik vrees dat er in het Storkproject geen extra zak geld beschikbaar is om de grond te kopen. Zelfs niet als de verkoopprijs van de te bouwen woningen omhoog gaat. In het ergste geval gebeurt er de komende jaren niets met de locatie. En dat na al die energie en emoties die in het Storkproject gestopt zijn."

Naarder- Nieuws krijgt zusje in Hilversum

NAARDEN - Het NaarderNieuws breidt verder uit in de regio. Morgen verschijnt de eerste editie van HilversumsNieuws, een nieuwe krant met een oplage van 46.000.

De Weesper uitgever Enter Media startte in mei ook al nieuwe titels in Huizen (HuizerNieuws) en Blaricum, Eemnes en Laren (BELNieuws). De totale oplage van de wekelijkse lokale nieuwskranten van Enter Media komt daarmee op bijna 140.000. Het WeesperNieuws was in 1991 de eerste titel, de eerste uitbreiding was DiemerNieuws. Later volgde BussumsNieuws en NaarderNieuws.

Titels
Er zijn nu acht titels in het gebied Gooi en Vechtstreek/Diemen plus een maandelijkse krant op Amsterdam IJburg. Enter Media vult het gat dat ontstond doordat andere kranten in dit gebied stopten. "We hebben een breed bereik in de hele regio via onze goed gelezen kranten. Dat is met het oog op onze inkomsten uit advertenties van groot belang voor onze continuïteit en groei", aldus directeur Adri de Bruijn.

Hockeyers halen 4.000 euro op voor SOS Kinderdorpen

Een mooi bedrag voor het goede doel. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Hockeyclub Naarden heeft de afgelopen twee jaar 4.000 euro ingezameld voor SOS Kinderdorpen. Bij de start van het nieuwe seizoen overhandigde het bestuur een symbolische cheque aan het goede doel.

Met onder meer een ballonnenactie, een loterij en de verkoop van teamfoto's bracht een speciale commissie het geld binnen. Van de opbrengst wordt een nieuw SOS Kinderdorp in Guatemala ingericht.
Christine van der Werf van de SOS-commissie: "Het is heel fijn om op deze manier iets te kunnen doen voor kinderen die het minder getroffen hebben dan de onze."

0

inbraken waren er afgelopen week in Naarden

Keur aan uitgelezen boeken

Elke week staat hier een uitgelezen boek. Vele van die uitgelezen boeken zijn zaterdag 6 september tijdens de boekenmarkt van Bussum Cultureel op het Wilhelminaplantsoen (vlak bij de fietsenstalling) te zien en te koop. Veelal hebben ze betrekking op Naarden, Bussum, 't Gooi of zijn ze óver of ván bekende mensen uit onze omgeving.

Boeken, hier besproken, waarvan later nog exemplaren ontvangen zijn, zijn nu tijdens Bussum Cultureel te koop. Een paar voorbeelden:

Dorp met de groene Spiegel; Naarden-Bussum in onze eeuw; Gooise legenden; de historie van de vesting Naarden; Frederik van Eeden; ….in oude ansichten; Die van Lage Bussum; Naarden, een vogelvlucht; Het Spiegel in kaart gebracht, enz.

Maar er zijn ook andere boeken: antiquarische, praktisch nieuwe boeken, kinderboeken, boekenweekgeschenken, atlassen, kunstboeken, godsdienst, poëzie,etc.

Wilt u boeken kopen? Exemplaren zijn te koop op zaterdag 6 september tijdens Bussum Cultureel van 10 tot 16 uur. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Over tijden die voorbij zijn

Een maand nadat op 28 juni 1914 te Serajevo aartshertog Frans Ferdinand en zijn vrouw door een Servische fanaticus waren vermoord, brak er oorlog uit tussen Oostenrijk en Servië. Verschillende landen mobiliseerden daarop hun legers en binnen twee maanden stond Europa in vuur en vlam. Een volslagen verraste Nederlandse regering mobiliseerde eind juli het leger. De Vesting Naarden werd in staat van oorlog verklaard. Met het feest van 100 jaar onafhankelijkheid nog maar net achter de rug belandden de Naarders plotsklaps in een werkelijkheid waarin militairen het weer voor het zeggen kregen.
Woensdagavond 5 augustus werd aan de burgers meegedeeld dat het voorterrein van de vesting zou worden opgeruimd. Hoewel de bewoners van de 'Verboden Kringen' al decennialang zo'n rampenscenario boven het hoofd hing, sloeg de boodschap in als een bom. Een ware exodus volgde en op vrijdag meldde een krant dat de huizen in het schootsveld van Naarden 'verlaten kastelen' waren geworden. Die dag kwam de sloopmachine van de Genie op gang en werden enkele houten huizen, waaronder het Tolhuis aan de Amersfoortsestraatweg, uit het schootsveld verwijderd.

Meer weten over de ontruiming van het schootsveld in 1914? Het staat in de jongste aflevering van De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost € 17,50 per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg en www. stichtingvijverberg.nl.

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. dr. J.P. Schouten en ds. L.J.Th. Heuvelman, Startdienst
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za. 06/09 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan N. de Gooijer
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. kapelaan M. Sendecki
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H.J. van Dijk, ds. N.W. den Bok, mw. ds. H.W. van Beelen en ds. S. de Jong, Startzondag
*PGB Verlosserkerk gezamenlijke dienst in Wilhelminakerk
*PGB Spieghelkerk gezamenlijke dienst in Wilhelminakerk
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. gezamenlijke dienst inWilhelminakerk; 17.00 u. ds. A. Visser
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. E. Swinkels-Braaksma
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. dr. J.B. le Grand
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. Maas-Smilde, Viering met brood en wijn
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. mw. dr. S. Hiebsch
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit Viering Maaltijd van de Heer
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; 11.15 u. Kinderdienst

Weerbericht

Aangenaam nazomerweer, meest droog
De zomermaand augustus was zeer nat en koel. Met september en de meteorologische herfst op de kalender is het roer om. Een omvangrijk hogedrukgebied zwaait de komende dagen de scepter boven West- en Noord Europa. Het brengt aangenaam nazomerweer. Het blijft eerst droog. Tegen of tijdens het weekeinde bestaat een kleine buienkans door een zwakke storing.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag wordt droog en zonnig weer verwacht. Het wordt in de middag 23 of 24 graden. Vrijdag kan de grens van een nazomerse 25 graden worden aangetipt. De zon schijnt geregeld, maar later op de dag verschijnt er wat meer bewolking. Er bestaat een kleine, lokale buienkans. Er waait beide dagen een zwakke tot matige oosten- tot noordoostenwind.

Het weekeinde
Ook in het weekeinde blijft het aangenaam septemberweer. Er is zonneschijn, maar er trekken soms wolkenvelden over. Er ontstaan ook enkele stapelwolken. Het blijft overwegend droog, maar een lokale bui kan niet worden uitgesloten. Het wordt beide dagen 21 tot 22 graden. Er waait een matige noordoostenwind. Ook na het weekeinde blijft het rustig en meest droog.

Weetje
De zomer van 2014 toonde grote tegenstellingen. Juni was droog en iets aan de warme kant. Terwijl juli met een gemiddelde van 19.4 graden op de zesde plaats eindigde op de lijst van warmste julimaanden in ruim een eeuw, was augustus met 16.1 graden de koelste augustus in ruim 20 jaar (sinds 1993). In totaal was de zomer vrij warm en tamelijk zonnig, maar zeer nat.

Cultuur en culinair rondom Lucebert

Zaterdag eerste editie Naarden uit de Kunst

Aya, Saskia en Floris zijn er klaar voor. Foto: Yvette Geerts

door Yvette Geerts

NAARDEN - Met het festival Naarden uit de Kunst op zaterdag 6 september wil de vestingstad zich cultureel en culinair op de kaart zetten. De drie drijvende krachten achter dit initiatief zijn Aya de Lange, Saskia Simons en Floris Siemer. Het festival vindt dit jaar voor het eerst plaats en moet een tweejaarlijks terugkerende culturele ontmoeting worden.

Wat willen jullie bereiken met dit festival?
Aya: "We willen een ander gezicht van de Vesting laten zien. We zijn meer dan een soort openluchtmuseum: er is op culinair en cultureel gebied zo veel te beleven. Ook laten we op deze manier alle mooie en verstopte plekjes van de Vesting zien door juist daar allerlei activiteiten te organiseren. Net als dichter en schilder Lucebert heb ik zelf ook veel met eten en kunst. Ik zie dit soort evenementen ook letterlijk op straat liggen en verbaas me er dan over dat niemand het oppakt. Zelf krijg ik er veel positieve energie van, maar het brengt ook in de Vesting veel positieve energie. Onder de inwoners én de ondernemers. Het sleutelwoord is bouwen: iedereen wordt weer ondernemend creatief!"

De eerste editie van Naarden uit de kunst start zaterdag om 12.00 uur. Foto: Yvette Geerts

Organisatie: 'Het wordt een complete culturele ontmoeting'

Wat kan de bezoeker van het festival verwachten?
Saskia: "Het wordt vanaf 12.00 uur een smeltkroes van lezingen, poëzie, schilderworkshops, films, gedichten, muziek, actionpainting, documentaires, muzikale vestingvaarten en een wijnproeverij. Een complete culturele ontmoeting, in het teken van Lucebert, met veel bekende namen uit de culturele wereld. Zoals Wim Hazeu, bekroond biograaf, zanger en componist Matthias Kadar en Mees Dierdorp, muziekkunstenaar en kleinzoon van Lucebert." Floris: "We openen om 12.00 uur met een ludieke act door columnist-cabaretier Frans Muthert. Verder gaat Yolanda Rustenhoven achter de kerk 'schilderen met publiek', is er bij de Utrechtse poort een optreden van de vioolschool en kan jong en oud bij Galerie Josephine kijken naar YouTube-filmpjes van Lucebert. Om 16.30 uur vindt de onthulling plaats van het muurgedicht van Lucebert in de Pastoorstraat, gevolgd door de opening van de tentoonstelling over Lucebert in het Vestingmuseum. Naast cultuur is er ook veel aandacht voor eten." Aya: "Zonder eten en drinken worden mensen niet blij, liefde gaat immers door de maag! Lucebert gebruikt in een gedicht de zin: vrede = eten met muziek. Bij zes restaurants in de Vesting is er in de avond het En Route Diner." Floris: Bij alle restaurants is er een muzikaal optreden, zodat je daar ook de verbinding tussen eten en cultuur terug ziet komen."

Jullie hebben letterlijk jong en oud bij het festival betrokken.
Saskia: "Bij de Rehobothschool is een groep vrijwilligers aan de slag gegaan die kinderen begeleidt bij het maken van eigen kunstwerken. Dit is onderdeel van een educatief project waar ook de twee kinderdagverblijven uit de Vesting aan meedoen. De gemaakte kunstwerken worden vanaf zaterdag 6 september geëxposeerd in de Grote Kerk."

NVC geplaatst voor knock-outfase

NAARDEN - NVC kan gaan warmlopen voor de knock-outfase van de beker. De Naarder tweedeklasser won afgelopen weekend ook het laatste bekerduel; CJVV werd met 4-3 aan de kant gezet. Eerder was NVC te sterk voor VOP en Laren '99.

NVC was veel sterker dan de Amersfoorters, maar had één slechte fase waardoor het duel voor rust toch spannend was. NVC kwam op een 2-0 voorsprong, maar zag CJVV voor rust nog terug komen tot 2-2. Na rust speelde NVC beter en was de zege snel zeker voor de ploeg.

Volgende tegenstander
Welke ploeg NVC gaat treffen de volgende ronde wordt pas later bekend. Voetbalbond KNVB moet nog loten voor de knock-outfase. Voor NVC start komend weekend eerst de competitie. Dan treft de ploeg Legmeervogels.

Willemijn Bruggeling

16 jaar
Naardense sinds 1998
Student Gezondheidscollege

Wat wil je worden?
"Kinderverpleegkundige in een ziekenhuis. Het lijkt mij erg leuk om met kinderen te werken en vooral ook om ze beter te maken."

Je speelt viool.
"Een prachtig instrument. Ik had les vanaf mijn zesde jaar bij Charlotte Bon en we gaven ook nog wel eens concerten. Heel leuk. Sinds twee jaar heb ik een eigen viool."

Met wie zou je nog wel eens een goed gesprek willen hebben?
"Met president Poetin. Ik wil weten of hij nog wel rustig kan slapen na de invallen op de Krim en in Oost-Oekraïne. En waarom hij nu ineens zo vijandig doet tegen Europa en Amerika. Ik dacht dat wij vrienden waren met Rusland, maar nu is de koude oorlog weer helemaal terug."

Welk nieuws uit Naarden volg je?
"Het nieuws over de fusie. Dan krijgen we een grotere gemeente en dat lijkt me leuk. Ik ben ook benieuwd wanneer het nieuwe Wellantcollege gebouwd wordt, want daar heb ik vier jaar met plezier op school gezeten."

Als je een dag de burgemeester was?
"Dan wil ik eenrichtingsverkeer maken in de Vesting. Het is daar nu erg smal voor auto's en fietsers hebben er ook veel last van. Je moet goed opletten."

Carnaval of sintintocht?
"De sintintocht natuurlijk. De leukste van het Gooi. We gaan er nog steeds elk jaar naartoe. Ik heb niks met carnaval."

Wat zou je doen met een miljoen euro?
"Mijn rijbewijs en studie van betalen, een Fiat 500 cabrio kopen, sparen en een deel aan goede doelen geven."

Welke poster hing er boven je bed?
"One Direction."

Waar zullen we eens op proosten?
"Op vrede in de wereld."

Hardloopwedstrijd Tempo-Run weer prima verlopen

300 deelnemers meer dan vorig jaar

Hardlopers door de straten van Bussum. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met een sterk deelnemersveld, aardig weer en een goede sfeer langs de kant van de weg is de negende editie van de Tempo-Run weer prima verlopen. De organisatie is tevreden en kan zich opmaken voor volgend jaar. Dan wordt de wedstrijd voor de tiende keer gehouden. "En een jubileum krijgt uiteraard speciale aandacht", zegt woordvoerder Ben Heijmeijer.

De wedstrijd werd afgelopen zondag gehouden. Dit jaar deden 730 mensen mee, dat zijn er 300 meer dan vorig jaar. De mogelijke reden is dat de wedstrijd vorig jaar in de vakantie werd gehouden. Aan de Kids-Run, van 1 kilometer, deden 240 kinderen mee. Alex van Buttinga Wichers uit Bussum won de kinderwedstrijd in een tijd van 3.21. Bij de meisjes ging de eer naar Amy Groot in 3.51. De volwassenen konden kiezen uit 5 of 10 kilometer. Michael Woerden won de 10 kilometer in 35.20, bij de dames was dat Barbara Kraakman uit Bussum. Zij liep in een tijd van 45.54. De vijf kilometer werd gewonnen door wederom een Bussumer: Thom van der Meer in 18.05. De snelste dame op de 5 was Selina van der Vliet in 19.30.

Parkeerplaats achter spoor groter

BUSSUM - De parkeerplaats achter station Bussum-Zuid wordt opgeknapt. Dat plan heeft de NS. De parkeerplaats moet meteen een stuk groter worden gemaakt.

Op de plek van de parkeerplaats waar nu vrachtauto's staan, kunnen straks ook auto's geparkeerd worden. Dat levert 50 extra parkeerplaatsen op. Dan kunnen er straks 361 auto's geparkeerd worden.

Voorwaarden
Bussum staat achter de plannen van de NS, maar heeft wel enkele voorwaarden gesteld aan de verbouw van de parkeerplaats. Zo moet de parkeerplaats ook na de verbouw gewoon openstaan voor alle bezoekers, mag er geen slagboom of hek komen en moet ervoor gezorgd worden dat de bezoekers van het naastgelegen hotel nog over de weg kunnen. Wanneer de verbouw van start gaat, wordt later bekend.

Naarden staat zonnepanelen toe

NAARDEN - Het wordt toegestaan om zonnepanelen te plaatsen op een monument of een ander oud pand dat behoort tot het beschermde stadsgezicht van Naarden. Het college van B en W heeft daar regels voor opgesteld.

De zonnepanelen kunnen nu, onder bepaalde voorwaarden, worden geplaatst. Als voornaamste regel stelt de gemeente Naarden dat de zonnepanelen de historische uitstraling van Naarden Vesting nergens mogen aantasten. Dat betekent dat de zonnepanelen vanaf de straatkant niet zichtbaar mogen worden en dat de zonnepanelen alleen plat op het dakvlak geplaatst mogen worden.

Bussums dorpshart vol op Koopjesdag

Volle straten op Koopjesdag. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met weer vele kraampjes was er afgelopen zaterdag de hele dag een grote Koopjesdag op de straten van het Bussumse centrum. Veel mensen wandelden langs de kraampjes.

De Bussumse ondernemers hadden hun kraampjes gevuld met vele koopjes.

Het was afgelopen zaterdag de tweede koopjesdag van het jaar. De eerste werd afgelopen voorjaar gehouden. De eerstvolgende koopjesdag staat weer gepland voor komend voorjaar.

Web topvijf

1. Máxima komt naar Bussum
2. Markante clubmensen SDO en BFC overleden
3. Shovel gestolen van parkeerplaats
4. Laatste eer voor omgekomen Naardense zusjes
5. John Krabbendam (HvB) stapt op en gaat zelf verder

'We kunnen nu concurreren met clubs als Gooische en Huizen'

Het nieuwe hockeyseizoen van Naarden Heren 1 en Dames 1, volgens de coaches

Van de Peppel in actie als keeper. Foto: hockey.nl

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Hockeyclub Naarden timmert flink aan de weg. Een WK-proof waterveld, een hip clubhuis, in één klap 700 nieuwe jeugdleden erbij door de fusie met Keramikos en promotie voor Heren 1. Wat brengt 2014-2015? Gé Rehe, coach van Dames 1 en Vincent van de Peppel, coach van Heren 1, blikken vooruit.

Rehe en Van de Peppel weten hoe hockey op hoog clubniveau werkt. De 31-jarige Van de Peppel mag dan zijn tweede jaar als Heren 1-coach ingaan, hij speelde zelf jaren in de landtop. Als keeper kwam hij uit voor clubs als Bloemendaal, Huizen en Gooische. Rehe (66) gaat zijn vijfde seizoen in als 'mister Dames 1'. Zelf hockeyde hij jaren bij het eerste van Gooische. Op welke positie hij speelde maakte hem niets uit, als hij maar werd opgesteld. "Ik stond overal waar ze maar een sloper nodig hadden." Van de Peppel, enthousiast knikkend: "Ja, dat zijn fijne spelers om in je team te hebben."

Gé Rehe en Vincent van de Peppel coachen de eerste teams van Hockeyclub Naarden. Foto: Bob Awick

'Af en toe pak ik er in de voorbespreking een speech van Al Pacino bij'

Wat verwachten jullie van het nieuwe seizoen? Zondag 14 september zijn de eerste wedstrijden.
Rehe: "Wij gaan promoveren naar de eerste klasse. We hebben geanalyseerd waar we afgelopen jaar punten hebben laten liggen en hebben nu ervaren speelsters van buitenaf aangetrokken."
Van de Peppel: "We gaan zo lang mogelijk meedoen in de strijd om de bovenste twee posities in de competitie. Maar omdat niemand van ons nog tweede klasse heeft gespeeld, zie ik ons dit jaar niet meteen weer promoveren. De concurrentie is ervaren."

Wie zitten er in de selectie?
Van de Peppel: "Ik heb negentien jonge spelers. De gemiddelde leeftijd is negentien, twintig jaar. De oudste is 24."
Rehe: "Ik ook, maar wij hebben meer oudere, ervaren speelsters erbij zitten."

'Als je in Dames 1 zit, wil je automatisch beter hockeyen'

Wat is het strijdplan?
Rehe: "Ons uitgangspunt is dat we ons niet aanpassen aan de tegenstander maar ons eigen spelletje spelen. De verdediging is belangrijk, want we willen de nul houden. Dit seizoen gaan we de tegenstander meteen op zijn eigen helft vastzetten: we gaan hoog druk zetten."
Van de Peppel: "Ik wil dat we verzorgd hockeyen en kansen creëren. Verdedigend zijn we sterk, we spelen op de snelle counter. Over drie jaar moet er een goed geolied team staan, daar werken we nu aan."

Hoe motiveer je het team?
Van de Peppel: "Als je in Heren 1 zit, wil je automatisch beter hockeyen. Mijn spelers hebben een intrinsieke motivatie. Ik motiveer ze extra door uitdagende trainingen aan te bieden. Dat ze van het veld komen en iets nieuws geleerd hebben. Af en toe pak ik er in de voorbespreking ook een speech van Al Pacino bij, of goede muziek."
Rehe: "Ook ik heb het makkelijk, want ze willen zelf heel graag. Daar komt bij dat we een heel hecht team zijn. De speelsters gaan samen uit, vieren samen feest. Afgelopen zaterdag zijn we met z'n allen gaan survivalen in Almere. Dan leer je toch weer nieuwe dingen over elkaar."

Merken jullie dat de club groeit?
Van de Peppel: "Dit is mijn zesde jaar met de jeugd. Toen ik begon hadden we twee velden en 700 leden. Nu vier velden, 1.700 leden en goede jeugdtrainers. We zetten geen vrijwilligers meer op de eerstelijnsteams. Het wordt op zondag steeds drukker langs de lijn. We kunnen nu concurreren met clubs als Gooische en Huizen. Teams houden rekening met Naarden."
Rehe: "Wat we met de jeugd gedaan hebben, moeten we nu ook doortrekken naar de senioren. De onderbouw staat, nu de bovenbouw."

14 september

Zondag 14 september spelen zowel Heren 1 als Dames 1 van HCN hun eerste wedstrijd van het seizoen.

Dames 1 neemt het thuis op het Sportpark op tegen HC IJsseloever om 11.45 uur.

Heren 1 speelt om 13.45 uur thuis tegen HC Houten.

Welke wedstrijden staan nu al in het rood in de agenda?
Rehe: "Dat is moeilijk te zeggen aan het begin van de competitie. We weten niet welke teams zich hebben versterkt. We gaan in elk geval zo veel mogelijk punten halen. Promoveren in de tweede klasse is relatief eenvoudig omdat de nummers 1 en 2 doorgaan. Er worden geen play-offs gespeeld."
Van de Peppel: "De enige datum die ik in mijn agenda heb staan is 14 september, de openingswedstrijd tegen Houten. Tegen wie we daarna moeten, weet ik niet eens."

Wie vind jij een mooie hockeyer? Heb je een favoriet?
Van de Peppel: "Sander de Wijn en Robbert Kemperman. Moderne en complete hockeyers die niet alleen goed kunnen aanvallen, maar ook goed kunnen verdedigen. Ze zijn supersnel."
Rehe: "Dan ga ik even terug in de tijd: Teun de Nooijer en Stephan van Veen. Die spelers kon je een hele wedstrijd niet zien en dan konden ze ineens, in een seconde, het verschil maken. Dat vind ik zo mooi. Het kostte hun ook geen moeite. Ze lieten de bal rollen en door alleen een beweging met hun lichaam te maken, zetten ze de tegenstander op het verkeerde been."

Stel het is nu winterstop en de eerste helft van het seizoen zit erop. Wanneer ben je tevreden?
Rehe: "Als we meer punten hebben dan de rest. Kijk, je kunt altijd een team tegenkomen dat beter is. Maar dan is het zaak om alles te geven. Als je dan verliest, kun je toch met opgeheven hoofd van het veld stappen in de wetenschap dat je er alles aan gedaan hebt."
Van de Peppel: "Als het groepsproces en de manier van spelen zich weer een stapje verder hebben ontwikkeld. Als dat gebeurt, zouden we in de top vijf moeten staan."

Wat is het leuke aan je team?
Van de Peppel: "Zeker 70 procent van mijn team staat zaterdag ook op het hockeyveld, als coach/trainer van een jeugdteam. En die jeugdspelers staan zondag dan weer bij ons langs de lijn. Dat vind ik mooi."
Rehe: "Dames 1 is een hele homogene, hechte groep. Je krijgt er zo veel voor terug als je bij dit team hockeyt. Het geeft positieve energie. Daarom doe ik het nu alweer voor het vijfde jaar."

Van en naar NS Station Naarden-Bussum

Het kaartje dat Losa bij binnenkomst in Nederland om haar nek had.

Het wordt druk op en rond station Naarden-Bussum op 13 en 14 september! Vanwege de Open Monumentendag natuurlijk.

Losa in de jaren 30, als jonge vrouw met haar pleegouders.

Maar ook in de dagen ervoor en daarna is er van alles te doen.

Zoals de gratis tentoonstelling '140 jaar Spoor' die van 10 t/m 21 september vanaf 13.00 uur te bezichtigen is. Deze unieke tentoonstelling is tijdens het Open Monumenten weekend, op 13 en 14 september, al vanaf 11.00 uur geopend.

Maar er is dat weekend nog meer te beleven: een bustour, films over de historie van het station, zang en muziek.

Het station is tevens het startpunt van wandelingen en een fietstocht.

Wandelen

Op de tentoonstelling zijn gratis wandelroutes te verkrijgen, waarmee je via een unieke route door het Spiegel naar station Bussum-Zuid wandelt. Er worden tips gegeven van wat onderweg te bezoeken is. Zoals de Tindal-villa, het Toeristisch Opstap Punt en begraafplaatsen. Drieënhalve kilometer telt de route; reken dus op anderhalf uur.

Vanaf station Bussum Zuid-kun je kiezen om per trein terug te gaan of via de dorpskant naar Naarden-Bussum terug te wandelen. Ook weer via een bijzondere route. Lengte 2½ kilometer, duur ongeveer een uur.

Fietsen

De Gooische Stoomtram reed van station Naarden-Bussum langs de Vesting Naarden naar Huizen, dan naar Blaricum en via de poffertjeskraam op de Brink in Laren en het St. Janskerkhof naar Hilversum. Het beginpunt bij de fietsenstalling van Naarden-Bussum is nog herkenbaar. En dat geldt ook voor het eindpunt, het wachtgebouw uit 1902 van de Bussumse architect Kruisweg, vlak bij het station van Hilversum bij het begin van de Laarderweg.

De fietsroute volgt de tramroute, die langs bezienswaardigheden en mooie plekjes leidt. Ze worden in de routebeschrijving genoemd. Met de fiets van Hilversum terug naar Bussum is de route in totaal 25 km.

De fietsroute is tijdens de tentoonstelling '140 jaar Spoor' te verkrijgen. De route staat ook in het Bussums Historisch Tijdschrift van deze maand en is via www.historischekringbussum.nl te downloaden.

Klaas Oosterom

Het Bussums Historisch Tijdschrift nr. 2 2014 is gewijd aan Reizen, het thema van Open Monumentendag. Het artikel over Losa Vos maakt daar deel van uit. Verder artikelen over de treinforenzen, de Gooische Stoomtram, het station Naarden-Bussum met een apart verhaal over de liften, een artikel over de BUS van Bussum naar Naarden, over toeristen in Bussum en een wandeling in Bussum en omgeving in 1929 en in 2014.

Leden (€ 15,- per jaar) krijgen het tijdschrift thuis. Losse nummers zijn voor € 7,50 te koop bij de HKB, boekhandel Los en Bruna.

Bureau Bussum feestelijk geopend

Ondernemers samen in één pand

De burgemeester maakt een foto van alle bezoekers. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Buro Bussum is afgelopen donderdag officieel geopend door burgemeester Henk Heijman.

De burgemeester opende het pand aan de Brinklaan 75 A door een foto te maken van alle bezoekers, een verwijzing omdat de ondernemers allemaal iets met communicatie doen. Ook dorpsdichter Gaston Bannier was aanwezig om de bezoekers te vermaken met zijn woordkunsten. Daast namen Pieter Schut, voorzitter Vereniging Buro Bussum, en wethouder Van den Berg nog het woord.
Omdat meerdere ondernemers zich profileren vanuit hetzelfde gebouw was het een drukte van belang tijdens de opening. Iedereen wilde graag zien hoe Buro Bussum werkt en hoe mooi het gebouw was opgeknapt. In het pand zit designwonen.com op de begane grond. Verder werken fotograaf Bert Verhoeff, grafisch vormgever Jacques Seignette en Pieter Schut van Tadorna Media in het pand. Namens de stichting Pro Bussum zijn dorpsmanager Ellen van Vossen en evenementencoördinator Ellen Hazenberg te vinden bij Buro Bussum. Deze stichting wil Bussum meer op de kaart zetten als 'hart van 't Gooi'.

Van Beek Art Supplies groter

De zaak opende afgelopen weekend de deuren.

BUSSUM - Kunstenaars in deze streek hebben nu een nog beter adres voor al hun spullen. Van Beek Art Supplies, de bekende kunstenaarszaak, heeft een grotere zaak geopend aan de Kapelstraat. "Daardoor wordt ons aanbod nog groter", zegt ondernemer Eric Nip.

Afgelopen weekend werd de zaak voor het eerst geopend. "Met in totaal zo'n 220 m2 hebben we nu veel meer plek om onze spullen te verkopen. Dat betekent ook dat we nu ons hele aanbod aan producten kunnen verkopen en geen klanten teleur hoeven te stellen. We kunnen veel meer aan de vraag voldoen. Bussum heeft nu een échte Van Beek-zaak gekregen waar je terecht kunt voor alles wat je moet hebben op het gebied van kunstenaarsproducten."

Nu de zaak meer plek heeft, kan er ook veel meer gedaan worden dan het verkopen van spullen alleen. "We gaan straks ook workshops geven over bepaalde kunsten en producten."

Van Beek Art Supplies heeft naast de zaak aan de Kapelstraat ook nog andere zaken door heel Nederland. "We proberen ons te onderscheiden door goede spullen te verkopen voor groothandelsprijzen. Daarnaast hebben we zeer deskundig personeel dat klaarstaat om advies te geven."

ZATERDAG 6 SEPTEMBER

Foto: Lianne de Bruijn

Wilhelminaplantsoen. Van 11.00 – 23.00 uur. Muziek-, dans- en theaterplein

Foto: Lianne de Bruijn
Foto: Lianne de Bruijn
Foto: Lianne de Bruijn

Het Wilhelminaplantsoen verandert zaterdag tussen 11.00 en 23.00 uur in een prachtig muziek-, dans- en theaterplein. Op het plantsoen kunt u een aantal bijzondere voorstellingen bijwonen. En natuurlijk geniet u op het Proef&Wijnplein van een lekker wijntje, een heerlijke lunch of een gezellig diner.

MUZIEK

Er zijn vele optredens op de drie podia van Bussum Cultureel. Muzikanten, zangers, dansers, koren, orkesten en vele andere optredens staan verspreid over de dag en avond op de podia. Hierbij een greep uit het programma.

NTJAM ROSIE

15.00 uur. Hoofdpodium. De Rotterdamse zangeres en stijlicoon Ntjam Rosie behoort inmiddels tot de Nederlands top van soul- en jazzartiesten. Na twee succesvolle albums is zij nu niet alleen in Nederland een graag geziene gast op tv en festivals, maar maakt zij ook internationaal furore. Met haar zwoele stem, vol van Afrikaanse invloeden, vertolkt zij soul en jazz op onnavolgbare wijze. Haar theatertoer brengt haar dit seizoen ook naar Spant! Nu al een voorproefje.

(FOTO NTJAM)

SOULMACHINE

19.00 uur. Hoofdpodium. De 11-koppige soulformatie Soulmachine is de hoofdact op zaterdagavond van Bussum Cultureel. Soulmachine is een van de weinige bands in Nederland die alle soul- en funkhits nog spelen zoals ze in de jaren 60, 70 en 80 gespeeld werden. De band speelt pure authentieke soul en funk met krakers als 'Mustang Sally', 'I'm a Soulman', 'I Feel Good' en andere onvergetelijke hits van onder anderen James Brown, Wilson Picket, Otis Redding, Sam & Dave en Tina Turner. Kortom: een professionele soulband die de boel op z'n kop zet met vette funk en dampende soul.

(FOTO SOULMACHINE )

KLASSIEK IN DE KERK

11.00 tot 17.00 uur. Wilhelminakerk. In de kerk op het Wilhelminaplantsoen presenteren zich van 11.00 tot 14.30 uur diverse koren met o.a. Toonkunst Bussum, Pro Musica, Smartease en Alles Muziek.

Vanaf 14.30 uur tot 15.30 uur ontvangt de vaste organist van het Flentrop-orgel Bram Brandemann gasten en belangstellenden op de orgelgalerij in de Wilhelminakerk. Om 16.30 uur vindt een KunstVesper plaats van het vocaal ensemble Voices onder begeleiding van Bram Brandemann op het orgel en Gé Bartman op cello.

EN ER IS NOG VEEL MEER! De Bussumse coverband Break The Bank, The DIRTROADMUSICBAND brengt echte 'bluegrass'-muziek, een gelegenheidsformatie van De Nieuwe Muziekschool, Jacco Muller, docent van De Nieuwe Muziekschool, speelt prachtige flamenco, Versa Welzijn verzorgt een geweldig djembé-optreden, Muziekvereniging 't Gooi komt met een 55-koppig orkest, en natuurlijk zal ook de Prins Mauritsband weer aanwezig zijn. Op het tweede podium zijn diverse dansoptredens van onder andere Dansstudio Van Harten, Jelly Jam Dance, Balletschool Cabriole en van Bella Rosa. Ook kunt u genieten van een energieke demonstratie van Dutch Delight Rope Skipping en een prachtige korte voorstelling van The Old School Musical Academy en het jeugdorkest G-FORCE.

THEATER

Theater mag natuurlijk niet ontbreken op Bussum Cultureel. We hebben een paar hele mooie voorstellingen voor u geselecteerd. Op zaterdag 6 september kunt u ieder half uur tussen 11.00 en 17.00 uur van 20 minuten theater genieten. Dit mag u niet missen!

Matroesjka – 'Naar Almere'. Om 13.30, 14.30 en 15.30 uur. 'Naar Almere' is een muzikale en humoristische voorstelling over de zoektocht naar geluk. Met bizarre sketches, hartstochtelijke liederen, vunzige beats, tragische personages en scheurende ukelelesolo's neemt Matroesjka je mee in haar wereld, waar alle wegen naar Almere leiden. De Volkskrant noemde Matroesjka "zeer muzikaal en zeer intelligent" en het NRC "ronduit grappig". www.dematroesjkas.nl

(FOTO MATROESKJA)

Johan Hoogeboom en Martin Spee – 'Een terras, en wat nu?' Om 13.00, 14.00, 15.00, 16.00 en 16.30 uur. Met de openstelling van de terrassen op de Kapelstraat bleek dat de Bussummers er geen raad mee wisten. Wat te doen aan zo'n tafeltje? Mag je praten? Mag je kijken? En als een vriendelijk persoon vraagt of je iets wilt bestellen, hoe dan te handelen? In de minicursus 'Een terras, en wat nu?' leiden Martin Spee en Johan Hoogeboom de Bussummer middels drankliederen en andere meezingers op tot volwaardig terrasbezoeker waar men zijn hele leven profijt van zal hebben.

PROEF&WIJNPLEIN

Van 11.00 – 23.00 uur presenteren diverse restaurants uit Bussum en omgeving op zaterdag 6 september hun specialiteit op het gezellige Proef & Wijn Plein. Van koffie met iets lekkers, een wijntje of biertje met hapjes tot een lekker en betaalbaar diner. Kom je ook proeven?

DEELNEMERS AAN HET PROEF&WIJNPLEIN

Restaurant 15a met ware kunstwerkjes uit hun gelauwerde keuken

Allegria met tongstrelende Italiaanse gerechten

Tratasay met overheerlijke mediterrane gerechten

Solo Catering met een uitgebreide bar en een heerlijke BBQ

KoffieSociety met zelfgebrande koffie en thee. En zoete en hartige crêpes

De IJsbrommer met verfrissende ijsjes

2Food met prachtige biologische cocktails

BUSSUM CULTUREEL KRIJGT ZIJN EIGEN KOFFIEBLEND!

Tijdens Bussum Cultureel zal de Koffiesociety aanwezig zijn met een prachtige koffie. En deze unieke BUSSUMCULTUREEL-BLEND hebben we zelf mogen samenstellen. Koffie drinken wordt voor u nooit meer hetzelfde.

(FOTO P&Wplein met BEDIENING)

ZONDAG 7 SEPTEMBER

Foto: Lianne de Bruijn

Bij het gemeentehuis. Van 11.00 – 17.00 uur. Kunstmanifestatie, Aquaroller en Bruggenconcert

Kapelstraat. Van 11.00 – 22.00 uur. Terrassenstraat en De Langste Eettafel

Foto: Lianne de Bruijn
Foto: Lianne de Bruijn

In het kader van Bussum Cultureel presenteert Stichting Kunstkring ARTES Bussum: een feestelijke kunstmanifestatie en een uniek bruggenconcert op en om de gracht bij het gemeentehuis.

Ook in de Kapelstraat, het leukste straatje van Bussum, is van alles te doen. Alle winkels en terrassen zijn geopend en natuurlijk staat ook weer De Langste Eettafel gedekt.

KUNSTMANIFESTATIE van 11.00 tot 17.00 uur.

Artes-kunstenaars presenteren hun werk en nodigen bezoekers uit zelf ook aan de slag te gaan. Beter kan het thema Verbinden niet worden geïllustreerd. Ga met de handen in de klei, leef je uit met de kwast of in de bijzondere punniktent.

Voor jong en oud, want onder begeleiding van beroepskunstenaars wordt elk talent ontdekt! Wie liever luistert naar bijzondere verhalen kan hier ook z'n hart ophalen.

(LOGO ARTES)

AQUAROLLER van 12.00 tot 14.00 uur

Over het water lopen? Dat kan! Maar dan wel met elkaar. Beleef met de Aquaroller een avontuur op de prachtgracht van Bussum.

(FOTO AQUAROLLER)

BRUGGENCONCERT van 15.00 tot 16.30 uur

'Muziek is de blikopener van de ziel.' In een voor deze gelegenheid speciale samenstelling spelen professionals van onder meer Allegro Giusto en De Nieuwe Muziekschool, die dit jaar twintig jaar bestaat, o.a. Vivaldi, Bach, Piazolla en Ravel. Laat je raken door snaar-, strijk- en blaasinstrumenten. Alle stukken worden verhalend toegelicht. Zeer geschikt voor alle leeftijden!

MUZIEK EN TERRASSEN IN DE KAPELSTRAAT Van 12.00 tot 17.00 uur. De hele zondagmiddag zijn er vele muziekoptredens op het podium van Bussum Cultureel. Dit podium wordt verzorgd door de Gooische Muziekschool en midden in de Kapelstraat tegenover Restaurant 15a.

Natuurlijk zijn alle terrassen en winkels in de Kapelstraat, het leukste straatje van Bussum, voor u geopend.

Er zijn allerlei kinderactiviteiten zodat u rustig van een lekker wijntje of biertje op het terras kunt genieten. Of kunt u ARTES-kunst bewonderen in de vele etalages.

DE LANGSTE EETTAFEL Van 17.00 tot 22.00 uur

In de Kapelstraat staat voor het derde jaar De Langste Eettafel voor u gedekt. Vanaf 17.00 uur kunt u heerlijk komen borrelen in deze unieke terrasstraat en om 19.00 uur gaan we aan tafel. De kosten zijn 30 euro per persoon incl. een voor-, hoofd- en nagerecht. Dit is exclusief de drankjes. En we hebben een dresscode: leuk als je in het wit komt! De Langste Eettafel is zeer populair, dus reserveer snel via delangsteeettafel@bussumcultureel.nl.

(FOTO EETTAFEL)

VRIJDAG 5 SEPTEMBER

Foto: Lianne de Bruijn

Bussum Cultureel wordt geopend door Filmhuis Bussum en de Tindal Stichting met de populaire Rabobank Openluchtbioscoop. In de prachtige tuin van de Tindalvilla kan iedereen op vrijdagavond genieten van de film 'The Luchbox'. In deze Indiase feelgoodfilm verbindt een verkeerde levering van Mumbai's beroemde lunchbox-bezorgsysteem de levens van een jonge huisvrouw en een kantoormedewerker.

De Openluchtbioscoop wordt steeds populairder. Daar zijn we heel blij mee. Om zo veel mogelijk bezoekers een plaatsje te kunnen bieden, zijn alleen eenvoudige tuinstoelen of klapstoelen toegestaan. Liever geen picknickdekens of riante tuinstoelen. Dank u wel voor uw begrip!

Foto: Lianne de Bruijn

Wij verhuren klapstoelen (€ 2,-) en een warm dekentje (€ 1,-). En ook de innerlijke mens wordt verzorgd. Er is koffie, thee, wijn, bier, fris en diverse zoete en hartige snacks.

THE LUNCHBOX (2013)

Lengte 104 minuten

Een verkeerde levering van Mumbai's beroemde lunchbox-bezorgsysteem verbindt een jonge huisvrouw met een oude man in de herfst van zijn leven. Ze bouwen samen een fantasiewereld op door elkaar notities te geven in de lunchbox. Geleidelijk aan dreigt deze fantasie hun werkelijkheid te overweldigen. Debuterend regisseur Ritesh Batra maakte met 'The Lunchbox' een prachtige film over het moderne India, ver verwijderd van het suikerzoete Bollywood.

(FOTO TUIN TINDAL EN FILMPOSTER )

OVER BUSSUM CULTUREEL

Foto: Lianne de Bruijn

Bussum Cultureel is een jaarlijks festival waarbij bezoekers alle vormen van cultuur dat het dorp rijk is kunnen bewonderen, zoals muziek, film, dans, theater en beeldende kunst. Met natuurlijk heerlijk en gezellig eten en drinken.

De organisatie van Bussum Cultureel is in handen van Dick Boere, Ernst Schmidt, Irmgard Dahlkamp, Janine Beulink, Johan Vroegindewei, Lutske Stuiver, Mirjam Smets, Theo Dekker en vele enthousiaste vrijwilligers en deelnemers.

Voor meer informatie ga naar www.bussumcultureel.nl of www.facebook.com/bussumcultureel.

15 / 32

Bensdorp heel even geopend

Foto: Bob Awick

BUSSUM - De voormalige chocoladefabriek Bensdorp was afgelopen zaterdag open. Hoewel het in eerste instantie het idee was er een familiedag van te maken, werden die plannen bijgesteld omdat het niet veilig genoeg was voor kinderen. De bezoekers die nu kwamen werden onder andere getrakteerd op een rondleiding. Ook was er een brainstormsessie waarbij de vraag centraal stond welke nieuwe bestemming het pand in de toekomst zou kunnen krijgen. De provincie wil graag dat het gebouw weer gaat leven en had daarom de dag mede mogelijk gemaakt.

Markante clubmensen overleden

BUSSUM - Voetbalclubs SDO en BFC hebben deze maand trouwe clubmensen verloren. Vorige week overleed ras-SDO'er Jan van Rosmalen (76). BFC meldt het wegvallen van Jan de Ruiter (85), eerder deze maand.

Jan van Rosmalen deed vele jaren heel veel voor SDO: van het coachen van voetballers tot het fluiten van voetbalduels. De laatste jaren zorgde Van Rosmalen ervoor dat het sportpark netjes en schoon gehouden werd en dat op zaterdag de doelen van de jeugd klaar stonden op het voetbalveld. Daarnaast stond Van Rosmalen trouw langs de kant als het eerste elftal speelde. Voor al het werk voor SDO werd Van Rosmalen enkele jaren geleden 'Lid van Verdienste'.

BFC kon jarenlang rekenen op Jan de Ruiter. De Bussumer was tussen '69 en '82 bestuurder van de club, waarvan enkele jaren het hoofd van BFC. "Jan heeft een grote stempel gedrukt op BFC. Jan werd geroemd", laat BFC weten. Voor het werk voor de club werd De Ruiter benoemd tot erelid en zelfs twee maal tot 'Lid van Verdienste'.

Nieuw seizoen Volks-universiteit

BUSSUM - Met een uitgebreid programma van talen, culturele en creatieve onderwerpen start de Volksuniversiteit Naarden-Bussum het seizoen 2014-2015. Op 6 september is de jaarlijkse Open Dag in de Centrale Bibliotheek.

De Volksuniversiteit staat tijdens Bussum Cultureel ook op het Wilhelminaplantsoen van 10.00 en 15.00 uur. Het aanbod is erg gevarieerd en loopt uiteen van lezingen van Herman Pleij over stadse manieren tot cursussen notitieboekjes maken van oude melkpakken en workshops waarin de eigen kat wordt geschilderd. Verder staat de jaarlezing, dit keer met Frank Westerman, voor 15 september gepland. Het hele aanbod is te vinden op www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Wedstrijdje schrijven over de bieb

NAARDEN / BUSSUM - De Bibliotheek Naarden-Bussum houdt samen met Stichting Vrienden van de Spieghelkerk een schrijfwedstrijd. Het is één van de activiteiten om het 100-jarige bestaan van de bieb te vieren.

Iedereen van 18 jaar of ouder kan meedoen aan de wedstrijd. Het genre staat vrij. Voorwaarde is wel dat de bibliotheek Naarden-Bussum een rol moet spelen in het verhaal. De tekst mag tussen de 700 en 1000 woorden lang zijn en kan tot 1 oktober worden ingezonden.

Winnaar
Het winnende verhaal wordt bekend gemaakt tijdens de Spieghelavond op 30 oktober en beloond met boekenbonnen en wordt gepubliceerd in een speciale glossy van de bibliotheek. Meer info is te vinden op de website van de bibliotheek.

Bouwplan HCAW weer naar gemeenteraad

Raad moet akkoord geven voor bouw kleedkamers

Het complex van HCAW wordt compleet gerenoveerd. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het plan om de kleedkamers van HCAW grootscheeps te verbouwen gaat komende maand weer naar de gemeenteraad. De raad moet een akkoord geven aan de opgestelde offerte voor het plan.

Als alles volgens plan verloopt wordt de accommodatie van HCAW komend najaar fors verbouwd. De club hoopt straks een veel moderner complex te betrekken. De gemeente betaalt daar, als het plan goedgekeurd wordt, net wat meer dan één miljoen euro voor. HCAW had de hoop een nog luxere accommodatie te gaan bouwen, met onder andere een groot overkoepelend dak. Na navraag van de gemeente bleek echter dat dat zo'n 300.000 euro extra zou kosten, waardoor het plan onhaalbaar werd.
Eerdere stappen
De aanpak van het complex van de honkbalclub valt onder de 'upgrade' van alle Bussumse sportparken. De afgelopen jaren kreeg BFC een kunstgrasveld, werd het sportpark aan de Voormeulenweg helemaal gerenoveerd en kreeg HCAW een ander veld.

Panelen op gemeentehuis

BUSSUM - De zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis van Bussum werken. De panelen werden afgelopen maand geplaatst en aangesloten.

De panelen werden betaald door een groep van 54 Bussumers en werden geplaatst door Watt Nu. Deze coöperatie heeft als doel dat over een paar jaar 20% van de stroom in Bussum duurzaam wordt opgewekt.

Woningbouw Brinklaan na zomer verder

BUSSUM - De bouw van de startersappartementen boven het oude Mauritz-pand aan de Brinklaan wordt na de zomer afgerond. Dat meldt de gemeente.

Boven het pand worden vijf startersappartementen gemaakt. Er wordt een extra etage gemaakt, boven op het leegstaande pand.

Een jaar geleden waren er nog bezwaren van buurtbewoners tegen het plan omdat ze bang waren dat de bouw van de appartementen veel overlast zou veroorzaken. Na goede gesprekken tussen de gemeente, de aannemer en de bezwaarmakers werden de problemen opgelost.

Werk aan spoorweg-overgang

BUSSUM - De spoorwegovergang op de Zwarteweg wordt volgende week een weekend afgesloten. Dat maakt de gemeente bekend.

Het hele weekend wordt er gewerkt aan de spoorwegovergang. Om gevaar voor de werknemers en andere mensen op de weg te voorkomen wordt de overgang helemaal afgesloten. De overgang wordt afgesloten van vrijdag 12 september om 22.00 uur tot maandag 15 september om 7.00 uur. Het verkeer wordt over een andere route gestuurd.

Juwelendief op heterdaad betrapt

De politie kon de vrouw aanhouden. Archieffoto.

BUSSUM - Agenten hebben afgelopen maand een vrouw (31) aangehouden voor het jarenlang stelen van juwelen van bejaarden.

De vrouw deed zich voor als verzorgster. Ze koos woonzorgcentra zonder toegangscontrole, zocht ouderen op als ze even op bed lagen en koos vooral etages zonder zusterpost, waardoor ze zonder problemen kon toeslaan. Afgelopen maand werd ze op heterdaad betrapt. Na onderzoek werden vele juwelen gevonden. Er wordt nog gezocht naar de rechtmatige eigenaren van de sieraden.

Janneke Monschouwer: 'Ik kom op voor de waarheid'

Tv-maakster presenteert boek genaamd 'Ander Nieuws'

De boekpresentatie in Bel ami. Foto: yvette geerts

door Yvette Geerts

'Ik voel het als
mijn heilige plicht
om dit te doen'

BUSSUM - "Dit boek gaat wat teweeg brengen," aldus de Bussumse Janneke Monschouwer die jarenlang bij de televisie werkte. "Wie het boek 'Ander Nieuws' leest, krijgt een opsomming en onthulling van een reeks schokkende feiten over wat er aan de hand is in de wereld zoals die wordt voorgeschoteld." Janneke neemt de lezer mee op haar zoektocht naar antwoorden op haar vragen: waarom goede ontwikkelingshulp niet werkt(e), waarom een klein deel van de wereldbevolking welvarend is en een groter deel steeds behoeftiger wordt. Waarom de planeet Aarde nog steeds wordt opengeboord en leeggezogen om er energie uit te persen.

Janneke, meer dan 30 jaar verbonden aan televisie, waarvan lange tijd aan het Journaal, is zelf tijdens haar jarenlange onderzoek een paar keer van haar stoel gevallen van schrik. Ze nuanceert ook direct: "De lezers mogen en moeten zelf hun conclusies trekken." Ze deed al het onderzoek en schrijfwerk voor het boek zelf. Ze beet zich er jarenlang letterlijk in vast. Janneke: "Het boek is als eyeopener bedoeld, niet als aanklacht tegen personen of instanties. Ik ben ervan overtuigd dat als we de feiten weten, we onze mind op een andere manier kunnen instellen." Ze vroeg zich jaren geleden af waar de keuzes tijdens de vele redactievergaderingen die ze bijwoonde op waren gebaseerd: wat kwam in het nieuws en wat niet? "Ik zat bij alle vergaderingen, maar stond er destijds niet echt bij stil. Toen ik terugkeek op die periode vroeg ik mij niet alleen af waar de keuzes op waren gebaseerd, maar ook waarom het aantal bronnen waaruit we konden kiezen zo beperkt was. Het 'nieuws' werd uitsluitend aangeleverd door een handjevol persbureaus uit het Westen. We dachten er gewoon niet over na. De informatie die we kregen was gewoon heel eenzijdig, zeker in mijn begintijd. De koude oorlog bijvoorbeeld, wat daar werkelijk aan ten grondslag lag, werd niet over gesproken." Janneke twijfelt even. "Ik vroeg me destijds wel af waarom er zo veel oorlogen waren. Een collega antwoordde dat als ik dat wilde weten ik moest uitzoeken wat er in de grond zit. Nou, ik ben inderdaad aardig gaan spitten. Ik spreek nu over de jaren zestig. Ik maakte deel uit van de opstandgeneratie. Weliswaar was ik geen Provo, maar van binnen kwam ik wel in opstand. Tegen zo veel onrecht."
Janneke geeft een voorbeeld van wat we in haar boek kunnen lezen: "Carel Enkelaar, de eerste hoofdredacteur van NTS (eerste journaal van Nederland) deed jarenlang onderzoek naar de moord op Kennedy, hij vertrouwde het niet. Die twijfels over wat daar echt gebeurd was, die had hij, maar die werden natuurlijk niet tijdens de journaaluitzendingen uitgesproken. Nieuwsfeiten kwamen aan bod, de achtergronden niet." De eerste twee hoofdstukken van het boek zijn met talloze voorbeelden gevuld, zoals Operatie Mockingbird en een aantal pagina's over de beïnvloeding vanuit de CIA via massamedia en publieke opinie. Verderop in het boek ook haar zoektocht naar hoe het zat met de Tempeliers, de Kruistochten en een betoog voor het opheffen van de onderdrukking van vrouwen. Ook wijdt Janneke een hoofdstuk aan de onafhankelijkheid van Suriname en de decembermoorden met hoofdrolspelers als Den Uyl, Henck Arron en Desi Bouterse.

Janneke zocht voor haar boek veel op internet, waarbij ze benadrukt dat ze geen check heeft gedaan ten aanzien van het waarheidsgehalte. "Ik schrijf over wat ik heb gevonden aan informatie en wat ik er zelf, persoonlijk, van vind. Wel checkte ik de achtergronden en referenties van de auteurs; dat waren vaak professoren die lesgeven aan universiteiten. Verder vertrouw ik voor 100% op mijn eigen onderscheidingsvermogen. Dat ontwikkel je wel tijdens al die jaren werken voor televisie en het Journaal." Janneke werkte in totaal meer dan 30 jaar voor de Nederlandse tv. Ze startte in 1965 op haar 21ste bij het NTS journaal. Daar kwam ze in contact met diverse mensen van allerlei omroepen, maar ook met politici en hooggeplaatste personen en ging ze vaak mee op reportage. Een overstap naar de IKON TV liet niet lang op zich wachten. Tussen 1969 en 1977 maakte zij samen met haar toenmalige partner veel documentaires en specials voor nagenoeg alle omroepen en bijna altijd voor tv. Na haar scheiding in 1978 ging ze als freelancer aan de slag bij IKON TV en viel ze ook regelmatig in bij het NOS Journaal. De films over ontwikkelingsprojecten die ze in Afrika maakte, maakten diepe indruk op haar. "Ik zag hoe goed wij het hier hebben en daar werden de leefomstandigheden steeds slechter. Ik was vastbesloten om daar iets aan te doen, dus ben ik het gaan uitzoeken." Het resultaat is uiteindelijk een drietal boeken waarvan de eerste afgelopen zaterdag werd gepresenteerd. Deel 2 vertelt het verhaal over haar zoektocht naar het ontstaan van WOII en deel 3 gaat over het ontstaan van de staat Israël.

Haar droom is een eigen tv-zender met goed nieuws. "Met universeel nieuws, waar het ook vandaan komt. Nieuws dat van alle kanten wordt belicht, want we worden nog steeds gemanipuleerd." Liever had ze iets "moois" gemaakt in plaats van een kritisch boek, zoals Janneke het zelf omschrijft. "Maar ik voel het als mijn heilige plicht om dit te doen."Maar, zo besluit ze: "Als ik nu jong was, zou ik zonder aarzelen weer bij de tv gaan werken."

Bruidegom Bert van Zuuk: 'Ze kon kiezen: hij of ik'

Het gelukkige echtpaar kreeg bezoek van de burgemeester. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Zestig jaar alweer zijn Bert en Ans van Zuuk getrouwd. Speciaal voor deze gelegenheid bezocht burgemeester Heijman afgelopen maandag de bruid en bruidegom.

Meneer Van Zuuk (81) vertelt hoe hij zijn Ans (78) leerde kennen. "Ze was een paar jaar jonger dan ik en ze was al gek op mij. Ik had namelijk een vriend die bij haar in de buurt woonde. Op een dag zag ik haar en ik dacht direct; wat een leuke, blonde vrouw. We ontmoetten elkaar, maar Ans had al een vriend. Ik kwam aan op mijn racefiets en die vriend vroeg of hij even mijn fiets mocht lenen omdat hij zulke leuke verpleegsters had langs zien komen. Hij ging er achteraan en ik kon zo het gesprek met Ans aangaan. Ik zei op een gegeven moment tegen Ans: je moet nu kiezen: hij of ik." Uiteraard viel de keuze op Bert en dus trouwden ze in het oude gemeentehuis van Bussum.

Bert van Zuuk runde zijn bedrijf Van Zuuk Installatiewerk aan de Eikenlaan 2 in Bussum. "Een echt familiebedrijf, gestart door mijn vader. Wij woonden ook boven de zaak en mijn vrouw nam de telefoon op." Het echtpaar kreeg twee zoons en één dochter. "Mijn zoons runnen nu de zaak." Nog steeds is hij zelf af en toe betrokken bij de zaak. Ans houdt zich vooral bezig op creatief vlak: schilderen is haar grote hobby.
Het bruidspaar heeft ook drie kleinkinderen waar het echtpaar erg trots op is. "Een kleindochter was verkeersvlieger maar studeert nu geneeskunde, een andere kleindochter geeft dansles en onze kleinzoon van 13 zit nog op de middelbare school, maar zegt nu al dat hij de zaak later over wil nemen. Dat zou natuurlijk mooi zijn, want het installatiebedrijf bestaat al 80 jaar."

Filmhuis Bussum

'Despair'. Foto: Filmhuis Bussum

Particia Highsmith's thriller THE TWO FACES OF JANUARY verfilmd. Een onhandig echtpaar wordt in Griekenland afhankelijk van de hulp van een vreemdeling.
In de leuke relatiekomedie HOTELL gebeurt voortdurend net dat wat je níet verwacht. Toont mensenkennis en typisch Scandinavisch absurdisme.
DESPAIR van meesterfilmer Fassbinder is een in duisternis opgetrokken nachtmerrie over de schizofrenie van Nazi-Duitsland.
A THOUSAND TIMES GOOD NIGHT confronteert een onverschrokken Juliette Binoche met een groot dilemma: verder als oorlogsfotografe of bij haar gezin blijven.
In JIMMY'S HALL schildert regisseur Ken Loach het dogmatisch verzet van twee gelovigen en een fascist tegen een Afrikaans jazzcentrum. En ontroert.
MAGIC IN THE MOONLIGHT laat goochelaars en illusionisten los binnen de jetset in het Zuid-Frankrijk van de 'roaring twenties'.
HITCHCOCK-AVOND waarin filmexpert Hans Walther vertelt over Hitchcocks Amerikaanse periode, met filmfragmenten en leuke kijkjes achter de schermen.
Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.

Drie Nederlands gesproken jeugdfilms: OORLOGSGEHEIMEN, LOENATIK: TE GEK! en KOEMBA: DE ZEBRA DIE ZIJN STREPEN KWIJT IS.

Meer op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Speelotheek Huizen: medewerker uitleen (10-12 uur per maand).

De Palmpit in Bussum: chauffeur voor de Open Eettafel (1 uur per week).

Seniorweb: computerhulp eens in de 14 dagen op vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur bij een open inloopspreekuur voor senioren (gebouw Breeduit, Lange Heul in Bussum).

Vogelhospitaal in Naarden: tuinman (4 tot 20 uur).

vrijdag 5 september

Bustocht

De ANBO houdt een bustocht naar Gouda. Rondleiding door bakkerij van Goudse stroopwafels. Vervolgens bezichtiging van gebrandschilderde ramen in de Grote Kerk van Gouda. Kosten voor ANBO-leden € 55,50, niet-leden € 60,50. Opgeven op 035-6913121.

Spelletjesmiddag

Elke vrijdagmiddag is er spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan van 14.00 – 16.00 uur. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld. Deelname € 1,- per middag.

Schakeldiner

De koks van De Schakel maken weer een 3-gangendiner. Een visschelpje vooraf, gevolgd door coq au vin garni en een verrassingsdessert. Dit alles gecompleteerd met een glas wijn of fris en koffie of thee toe. Mee-eten kost € 6,-. Aanvang 17.15 uur. Opgeven op 035-6915300.

vrijdag 5 september tot zondag 7 september

Bussum Cultureel

Op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 september 2014 is Bussum wederom het toneel voor een heel gezellig cultureel festival: Bussum Cultureel. Bussum Cultureel wordt net als voorgaande jaren op vrijdagavond geopend door Filmhuis Bussum en de Tindal Stichting met een zomeravondfilm in de prachtige tuin van de Tindal Villa. Zaterdag 6 september wordt het Wilhelminaplantsoen van 11.00 uur tot middernacht omgetoverd tot een groot muziek- en theaterplein met een breed scala aan professionele artiesten en opvallende theater- en cabaretproducties. Naast de fontein op het Wilhelminaplantsoen zetten diverse restaurants en cateraars uit Bussum hun beste beentje voor om hun specialiteit te presenteren op het gezellige Proef & Wijn Plein. Op de Culturele Markt presenteren alle verenigingen en instellingen hun programma's voor het komende seizoen, zijn er diverse creatieve workshops voor de kinderen en nog veel meer. Op zondag 7 september vindt een kunstmarkt plaats. En 's avonds zal het festival worden afgesloten in de Kapelstraat met De Langste Eettafel van Bussum, waarbij diverse restaurants een creatief menu in een bijzondere sfeer aanbieden.

zaterdag 6 september

Orgelconcert

Thijs Kramer bespeelt het Steinmeyer-orgel in de Koepelkerk van Bussum. Op het programma staan werken van Johann Sebastian Bach, Eugène Gigout, Josef Gabriel Rheinberger en meer. Aanvang 12.30 en 13.30 uur.

Kunstvesper

Het ensemble Voices, Bram Brandemann en Gé Bartmann brengen een Kunstvesper in de Wilhelminakerk. Aanvang 16.30 uur.

Orgelrecitals

Thijs Kramer geeft twee orgelrecitals in de Koepelkerk van Bussum. Op het programma staan de 'Marche triomphale' van Jan Nieland, die oprichter en directeur van de muziekschool in Naarden was, 'Cantelina' van Josef Rheinberger, 'Voluntary' van Maurice Greene en 'Allegro cantabile' en 'Toccata' uit 'Symphonie V' van Charles-Marie Widor. Aanvang 12.30 uur en 13.30 uur.

Naarden uit de Kunst!

Het festival Naarden uit de Kunst wordt vanaf 12.00 uur gehouden. Een festival met veel schilderkunst, muziek, kunst voor kinderen, literatuur en hapjes. Het festival staat in het teken van de Nederlandse schrijver, dichter, filosoof Lucebert.

Kerk open

In de Koepelkerk kunnen bezoekers langskomen om de kerk te bezichtigen of een kaarsje te branden. De kerk is open tussen 12.00 en 15.00 uur.

zondag 7 september

Keepersdag

Voetbalclub BFC houdt een trainingsdag voor keepers. Keeperstrainers geven tussen 9.00 en 10.30 uur gratis proeflessen op het sportpark aan de Meerweg. Opgeven kan op keepersscholen@live.nl.

Lezing

Door mw. Dorinde Smit-Duyzentkunst wordt een muzikale lezing gehouden in De Palmpit aan de Koekoeklaan over Franse zangers en zangeressen met zeer herkenbare muziek onder de titel 'La Douce France'. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

Naarden Presenteert

Het evenement Naarden Presenteert wordt van 13.00 tot 20.00 uur gehouden in de Vesting. Met onder nadere kinderactiviteiten, proeverijen, muziek en Naardense clubs en verenigingen presenteren zichzelf.

Opgeven bustocht

De ANBO maakt volgende maand, op 7 oktober, een bustocht naar Rotterdam met onder andere een bezoek aan een chocolade-atelier. Opgeven voor 17 september via 035-6913121. Kosten € 60,- per persoon.

zondag 7 september tot dinsdag 16 september

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. Zondag gaat de bus naar museum de Fundatie in Zwolle voor de tentoonstelling 'Russisch avant-garde design'. Een gezellig tochtje op de Vecht kan op maandag met de Watermelody. Abstracte en figuratieve beelden kunt u dinsdag 9 september bezichtigen in het Streekmuseum Krimpenerwaard en woensdag gaan wij naar de Lego-tentoonstelling de 'Art of the Brick' in Amsterdam. De lavendelboerderij Granny's Bouquet en de Kijk- en wandeltuin Klein Boskoop in Stroe staan donderdag op het programma. Vrijdag kunt u zich laten verrassen met een 'Mystery Dinner'. Zaterdag 13 september is de Braderie Dorpsstraat in De Bilt. Op zondag 14 september is er een tocht naar Museum Oud Soest en de dag daarna gaat de bus naar het Mauritshuis. Op dinsdag kunt u zich opnieuw laten verrassen, maar nu met een verrassingstocht. Opgeven op 035-7504192.

maandag 8 september

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur.

Teken- en schildercursus

Ton de Kruijk start weer met teken- en schildercursussen. De cursussen worden gegeven aan de Landstraat 107. De cursussen staan open voor beginners en gevorderden. Aanmelden op www.tondekruijk.nl.

Cursus

Gilde Gooi Noord start met eencursus digitale fotobewerking. Deze cursus is geschikt voor iedereen die een beetje met een computer overweg kan. In acht lessen van 2 uur leren de deelnemers eerst om te werken met Picasa. De cursus is in Huize Godelinde. Aanvang 10.00 uur, kosten € 75,-. Aanmelden op info@gildegooinoord.nl.

donderdag 4 september

Djembé-lessen

In Wijzer aan de Landstraat start een cursus djembé spelen. De cursus bestaat uit 10 lessen. Aanvang 19.00 uur. Deelname € 80,-

Orgelconcert

Ronald de Jong geeft een concert in de Grote Kerk van Naarden. De Jong bespeelt de drie orgels van de kerk en speelt werk van onder meer Buxtehude, Vaughan Williams en Asma. Aanvang 20.15 uur, entree € 7,50.

dinsdag 9 september

Kledingverkoop

Harry Kerkhofs Modehuis uit Valkenswaard houdt vanaf 10.00 uur weer een modeshow in De Palmpit aan de Koekoeklaan van zijn nieuwe voorjaarscollectie. Gratis entree.

Syrië-reis geblokkeerd

HUIZEN - De politie heeft vrijdagavond paspoorten van twee Huizer 'jihad-gezinnen' afgepakt. Dat moest voorkomen dat de Huizers naar Syrië vertrokken. Dat maakte de gemeente zaterdagmorgen bekend op een persconferentie. Kort voor de bekendmaking waren via mail de raadsleden als eersten op de hoogte gesteld.

Vrijdagavond zijn burgemeester Hertog van de gemeente Huizen, het Openbaar Ministerie, de politie en de Raad voor de Kinderbescherming ingelicht door een zogeheten ambtsbericht over het feit dat er sterke aanwijzingen waren dat twee gezinnen uit Huizen voorbereidingen troffen om zich te vestigen in Syrië in het kalifaat van de Islamitische Staat (IS). Onderzoek had uitgewezen dat het ging om een gezin met een kind en een gezin met vijf kinderen. Beide gezinnen wonen in de wijk Stad en Lande.

Paspoorten vervallen verklaard
Op basis van deze aanwijzingen hebben gemeente, Openbaar Ministerie, politie en de Raad voor de Kinderbescherming direct gezamenlijk opgetreden. Die avond heeft de gemeente samen met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheidheid (NCTV) voorgenomen om de paspoorten van de betrokken gezinnen vervallen te verklaren. Dit houdt in dat de gezinnen niet meer beschikken over paspoorten en er geen nieuw paspoorten kunnen worden uitgegeven. Daarmee werd voorkomen dat de ouders met hun kinderen konden uitreizen.
De Raad voor de Kinderbescherming heeft vrijdagavond ook meteen de woonadressen van de twee gezinnen bezocht om de veiligheid van de kinderen te waarborgen. De kinderen uit beide gezinnen zijn die avond uit huis geplaatst op grond van een machtiging van de kinderrechter. Zij zijn ondergebracht op veilige adressen.

Direct is er ook een strafrechterlijk onderzoek gestart. De verdenking bestaat uit het steunen van de gewapende strijd van terroristische beweging IS en zich met dit doel te willen vestigen in Syrië. In dit kader zijn er huiszoekingen geweest. Daarbij zijn er vier volwassenen aangehouden. Het betreft twee mannen en twee vrouwen in de leeftijd van 30 tot 34 jaar.

Muiden kan 2 ton verdelen over inwoners

Extraatje compenseert deels OZB-explosie

De gemeenteraad van Muiden. Foto: Matthijs Wink

MUIDEN - De gemeente Muiden mag volgend jaar 200.000 euro verdelen over de ruim 2700 Muider huishoudens. Het geld komt van de afvalstoffenheffing en moet worden gezien als een compensatie voor de explosieve stijging van het OZB-tarief.

De provincie Noord-Holland is akkoord met een plannetje van de Muider gemeenteraad om de Muiders zo veel mogelijk te compenseren voor de explosieve stijging van het OZB-tarief. Door de afvalstoffenheffing te 'actualiseren' blijft er ineens 200.000 euro extra over in de gemeentekas. Dat geld moet volgens de raadsfracties aangewend worden om de huishoudens te compenseren.

Dit alles komt door de Artikel 12-status die de gemeente wil hebben. Daarmee geeft de gemeente eigenlijk aan de financiën niet meer onder controle te hebben. De gemeente komt onder curatele van het Rijk en moet noodgedwongen de belastingen (en dus het OZB-tarief) maximaal verhogen. Muiden krijgt daarentegen dan een uitkering van het Rijk. Dat geld wil Muiden gebruiken om investeringen te doen op het KNSF-terrein om het bouwplan De Krijgsman te bekostigen.

Fusie
Als Muiden per 1 januari 2016 fuseert met Naarden en Bussum moeten alle gemeentelijke lasten weer worden gelijkgetrokken; iets waar die gemeenten op hun beurt weer niet zo blij mee zijn. Muiden loopt straks zo uit de pas met de gemeentelijke lasten dat het mogelijk in de buurgemeenten problemen gaat geven om dit gelijk te trekken.

Blaricumse kunstenares maakt award

Touching the sun Foto: jessica de jong

BLARICUM - De Blaricumse kunstenares Marlous van Eerden heeft de award gemaakt voor de 'Beste vrouwelijke wetenschapper van Europa'. Gisteren werd deze uitgereikt in Parijs.
De winnares was de Franse Pascale Cossart, professor aan het Pasteur Instituut en hoofd van de eenheid 'Interactions Bactéries-Cellules'; zij kreeg het beeld plus een geldbedrag van 10.000 euro uitgereikt tijdens het vijftigste FEBS | EMBO congres.

De prijs werd in 2007 bedacht door Saskia van der Vies, hoogleraar biochemie aan de VU.
Marloes Eerden maakte het beeld in opdracht van de Federation of European Biochemical Societies (FEBS) en de Europese Organisatie voor Moleculaire Biologie (EMBO).

Touching the sun
Over het beeld 'Touching the sun' zegt de kunstenares zelf: "Voor mij is het aanraken van de zon, waar alle levenskracht vandaan komt, het onbereikbare te bereiken, symbolisch voor het bereiken van een doel in je leven, een universele kracht."
Winnaars van deze jaarlijkse Award dienen volgens de organisatie als een inspirerend rolmodel voor toekomstige generaties van vrouwen in de wetenschap.

Gewonde bij repetities voor tv-programma

Foto: Bob Awick

HUIZEN - AVRO/TROS heeft dinsdag gerepeteerd voor het nieuwe programma 'Bommetje'. Daarbij was al meteen een ongeluk te betreuren. Een 17-jarige deelnemer kwam verkeerd terecht en werd met spoed naar het AMC gebracht. De opnamen vinden plaats op 4, 5, 7, 13, 14 en 17 september ongeveer tussen 10.00 en 13.00 uur en 14.30 en 18.00 uur in het Nautisch Kwartier. Publiek is welkom.

Bijna een ton voor school gehandicapte kinderen

LAREN - De opbrenst van de stichting Art Laren bedraagt dit jaar 96.647 euro. Met deze opbrengst worden de lekkende asbestdaken van de Port Reitz School in Mombasa Kenia vernieuwd.

Eind augustus was het asbest al verwijderd en waren de daken vernieuwd. Begin september worden de dakgoten geplaatst. En vanwege een gunstige wisselkoers bleek er nog wat geld over waarvoor vier drinkwatertanks konden worden geplaatst.
De openluchtkunstbeurs werd van 13 juni tot en met 15 juni 2014 op de Larense Brink gehouden en werd georganiseerd door Kiwanis Laren.

'We organiseren Lekker Laren om mensen blij te maken'

Lekker Laren draait om lekker eten.

door Hedwig Zwanikken

LAREN – Volle restaurants en drukbezochte optredens: vier dagen lang kon er genoten worden van het muzikale en culinaire evenement Lekker Laren. Met name de zaterdagavond was druk bezocht. De inwoners van Laren en omliggende dorpen waren massaal toegestroomd om het concert van Sonny's Inc. bij te wonen.

Op familiedag konden de kinderen lekker knutselen. Foto: Bob Awick
Op zondag waren er fashionshows en daarna waren de modewinkels open. Foto: Bob Awick
Het publiek vermaakte zich uitstekend bij het optreden van Sonny. Foto: Bastiaan Miché
Swingen kon ook. Foto: Bastiaan Miché
Sonny Hoogland was tijdens het optreden ook een stralend middelpunt. Foto's: Bastiaan Miché en Bob Awick

Ook de andere dagen, elk voor een andere doelgroep, werden goed bezocht. Donderdagavond stond het latin-, jazz- en croonerrepertoire centraal en op vrijdagavond was er een Ibiza Lounge Night. Zondag werd er een modeshow georganiseerd en sloot MCC het evenement af. Het absolute hoogtepunt van Lekker Laren was het concert van Sonny's Inc. dat door ruim achtduizend mensen werd bezocht. Terwijl Sonny's Inc. het publiek vermaakte met Latinmuziek, zaten ook de restaurants vol. Marga Blogg (58) geniet bij restaurant Fifteen van de muziek en het eten. "Het is een heerlijk evenement. Het eten is lekker en er is een goede sfeer." Ook de 44-jarige Jeroen van het Klooster is enthousiast. "Het is een leuk feest. Het is gezellig en de muziek en restaurants zijn goed." Niet alleen bij de restaurants kunnen lokale ondernemers zich presenteren, ook bij de French Fair, die dit jaar voor het eerst georganiseerd werd, bieden zij hun producten aan.
Later op de avond zong Astrid Cattel het dorpslied van Laren en kwamen er liedjes voorbij van onder anderen The Stones, Stevie Wonder en Marco Borsato. Het publiek zong luidkeels mee. Danseressen van Monira Mcintosh zorgden voor een energieke dansact, waarbij ook het publiek niet stil kon blijven staan. Met het nummer 'Angels' van Robbie Williams herdacht Sonny Hoogwerf, leadzanger van Sonny's Inc., de slachtoffers van de vliegramp van vlucht MH17. "Mensen waren tijdens dat nummer hevig geëmotioneerd", vertelt Hoogwerf. Het concert werd afgesloten met het lied 'With a Little Help From My Friends', waarbij burgemeester Elbert Roest op het podium meezong. Hoogwerf, ook een van de organisatoren, kijkt tevreden terug op de tweede editie van Lekker Laren. "Ik kijk echt terug op een waanzinnig evenement. We organiseren Lekker Laren om mensen blij te maken en dat is gelukt. Ik heb alleen maar blije gezichten gezien." Ook burgemeester Roest is enthousiast. "Lekker Laren is een heel professioneel en doordacht evenement. Het zet Laren op de kaart. En het is erg goed dat de lokale modezaken en restaurants erbij worden betrokken. De kans dat er een derde editie komt, is groot volgens Hoogwerf. "Lekker Laren is hét evenement van het Gooi aan het worden."

Hagelstorm zorgt voor korting

Hagel-Honda's bij Van Nieuwkerk

Ook deze Civic Tourer raakte beschadigd, maar schittert nu weer.

Het voorraadterrein van Honda Benelux is in juni getroffen door een flinke hagelstorm. Enkele duizenden nieuwe Honda-modellen zijn hierbij beschadigd geraakt. Slecht nieuws voor de importeur, maar goed nieuws voor de potentiële Honda-klant. De Honda-modellen zijn inmiddels hersteld en worden nu met duizenden euro's korting aangeboden.

Honda-dealer Van Nieuwkerk heeft ruim 50 nieuwe voorraadmodellen ingekocht en biedt deze nu met groot voordeel aan zijn klanten aan. De 'hagelnieuwe' modellen zijn uitvoeringen van o.a. de Honda CR-V, Civic, Jazz en de nieuwe Honda Civic Tourer. Kortingen lopen op tot ruim € 5000,- op de Honda CR-V, maar ook de goedkopere modellen profiteren van duizenden euro's voordeel. De Honda Jazz bijvoorbeeld is hierdoor nu al leverbaar vanaf € 13.900,-.

Alle modellen zijn volledig gecontroleerd en hersteld volgens de Honda-normen en vallen onder de volledige fabrieksgarantie. Honda-dealer Van Nieuwkerk heeft een aparte actiepagina op zijn website gezet waar alle voorraadauto's worden aangeboden. Kortingen staan direct achter het model vermeld en met één druk op de knop kan een vrijblijvende offerte worden aangevraagd. De eerste auto's 'met stormachtig voordeel' zijn inmiddels al overgegaan op een nieuwe eigenaar. Volgens Van Nieuwkerk zal het dan ook niet lang duren voordat alle 'hagelnieuwe auto's' er vandoor zijn gevlogen.

De succesmotor van Ford

Niet alleen bij internationale vakjury's, maar ook bij de Europese consument is de meervoudig bekroonde 1.0 EcoBoost-motor van Ford een ongekend succes. Uit cijfers van Ford blijkt dat deze motor tijdens de eerste helft van dit jaar de best verkopende geblazen benzinemotor in Europa was. In de eerste helft van 2014 was een op de vijf verkochte Ford personenauto's in Europa uitgerust met deze motor; een derde van de Fiesta- en Focus-klanten kiest voor deze aandrijving. In ons land ligt de bekroonde motor in het vooronder van 38% van de Ford personenauto's. Het is de eerste motor ooit die drie keer achter elkaar tot 'International Engine of the Year' is verkozen.

Ergonomische zit van het hoogste niveau

Dankzij de AGR-gecertificeerde stoelen zo uitgerust mogelijk op je bestemming.

Opel is 's werelds eerste autofabrikant die AGR-gecertificeerde stoelen in zijn modellen aanbiedt.

De Aktion Gesunder Rücken – de Duitse vereniging voor een gezonde rug – kent certificaten toe aan geavanceerde producten die zijn ontworpen om de rug te sparen. Om het AGR-label te verkrijgen, zijn de stoelen voorzien van een lendensteun in vier richtingen (voorwaarts, achterwaarts, omhoog en omlaag), een kantelbaar zitvlak, aanpasbare lengte van het zitvlak en ondersteuning van de contouren van het lichaam.
Om rugklachten en andere ongemakken tot een minimum te beperken, moet ten minste twee derde van het lichaam in contact zijn met de stoel. De stoelen zijn zodanig ontworpen dat bestuurders van alle lengten uitstekend zitten, zegt General Motors. Een goede zit is cruciaal om vermoeidheid tijdens korte en lange ritten te beperken.

Renault Captur in Helly Hansen-uitvoering

De Helly Hansen-uitvoering beschikt over tractiecontrole.

Bij de Renault-dealers staat de Renault Captur Helly Hansen. Deze speciale uitvoering is ontwikkeld in samenwerking met het bekende gelijknamige Noorse kledingmerk.
De Série Limitée Helly Hansen heeft een avontuurlijke uitstraling en een riante uitrusting. Het is bovendien de eerste Renault Captur met het tractiecontrolesysteem Extended Grip. De productie is in een beperkte oplage. Hij is er in twee benzine-uitvoeringen. De prijzen beginnen bij € 20.990,-.

De Série Limitée Helly Hansen is een extra stoere, rijk uitgeruste versie op basis van de Dynamique-uitvoering. Hij is voorzien van onder meer beschermplaten onder de voor- en achterbumper, lichtmetalen 17-inchwielen met 'Black Diamond'-effect, privacy glass en HH-logo's op de voorschermen. De uitrusting is uitgebreid met onder meer parkeersensoren, elektrisch inklapbare buitenspiegels en specifieke hoogwaardige stoelbekleding en interieurafwerking.

De Helly Hansen-uitvoering is ook de enige Captur die is voorzien van Extended Grip. Dit geavanceerde tractiecontrolesysteem biedt drie standen (Normale Weg, Onverharde Weg en Expert) voor optimale grip in alle omstandigheden.

Hagelstorm zorgt voor korting

Hagel-Honda's bij Van Nieuwkerk

Ook deze Civic Tourer raakte beschadigd, maar schittert nu weer.

Het voorraadterrein van Honda Benelux is in juni getroffen door een flinke hagelstorm. Enkele duizenden nieuwe Honda-modellen zijn hierbij beschadigd geraakt. Slecht nieuws voor de importeur, maar goed nieuws voor de potentiële Honda-klant. De Honda-modellen zijn inmiddels hersteld en worden nu met duizenden euro's korting aangeboden.

Honda-dealer Van Nieuwkerk heeft ruim 50 nieuwe voorraadmodellen ingekocht en biedt deze nu met groot voordeel aan zijn klanten aan. De 'hagelnieuwe' modellen zijn uitvoeringen van o.a. de Honda CR-V, Civic, Jazz en de nieuwe Honda Civic Tourer. Kortingen lopen op tot ruim € 5000,- op de Honda CR-V, maar ook de goedkopere modellen profiteren van duizenden euro's voordeel. De Honda Jazz bijvoorbeeld is hierdoor nu al leverbaar vanaf € 13.900,-.

Alle modellen zijn volledig gecontroleerd en hersteld volgens de Honda-normen en vallen onder de volledige fabrieksgarantie. Honda-dealer Van Nieuwkerk heeft een aparte actiepagina op zijn website gezet waar alle voorraadauto's worden aangeboden. Kortingen staan direct achter het model vermeld en met één druk op de knop kan een vrijblijvende offerte worden aangevraagd. De eerste auto's 'met stormachtig voordeel' zijn inmiddels al overgegaan op een nieuwe eigenaar. Volgens Van Nieuwkerk zal het dan ook niet lang duren voordat alle 'hagelnieuwe auto's' er vandoor zijn gevlogen.

De succesmotor van Ford

Niet alleen bij internationale vakjury's, maar ook bij de Europese consument is de meervoudig bekroonde 1.0 EcoBoost-motor van Ford een ongekend succes. Uit cijfers van Ford blijkt dat deze motor tijdens de eerste helft van dit jaar de best verkopende geblazen benzinemotor in Europa was. In de eerste helft van 2014 was een op de vijf verkochte Ford personenauto's in Europa uitgerust met deze motor; een derde van de Fiesta- en Focus-klanten kiest voor deze aandrijving. In ons land ligt de bekroonde motor in het vooronder van 38% van de Ford personenauto's. Het is de eerste motor ooit die drie keer achter elkaar tot 'International Engine of the Year' is verkozen.

Ergonomische zit van het hoogste niveau

Dankzij de AGR-gecertificeerde stoelen zo uitgerust mogelijk op je bestemming.

Opel is 's werelds eerste autofabrikant die AGR-gecertificeerde stoelen in zijn modellen aanbiedt.

De Aktion Gesunder Rücken – de Duitse vereniging voor een gezonde rug – kent certificaten toe aan geavanceerde producten die zijn ontworpen om de rug te sparen. Om het AGR-label te verkrijgen, zijn de stoelen voorzien van een lendensteun in vier richtingen (voorwaarts, achterwaarts, omhoog en omlaag), een kantelbaar zitvlak, aanpasbare lengte van het zitvlak en ondersteuning van de contouren van het lichaam.
Om rugklachten en andere ongemakken tot een minimum te beperken, moet ten minste twee derde van het lichaam in contact zijn met de stoel. De stoelen zijn zodanig ontworpen dat bestuurders van alle lengten uitstekend zitten, zegt General Motors. Een goede zit is cruciaal om vermoeidheid tijdens korte en lange ritten te beperken.

Renault Captur in Helly Hansen-uitvoering

De Helly Hansen-uitvoering beschikt over tractiecontrole.

Bij de Renault-dealers staat de Renault Captur Helly Hansen. Deze speciale uitvoering is ontwikkeld in samenwerking met het bekende gelijknamige Noorse kledingmerk.
De Série Limitée Helly Hansen heeft een avontuurlijke uitstraling en een riante uitrusting. Het is bovendien de eerste Renault Captur met het tractiecontrolesysteem Extended Grip. De productie is in een beperkte oplage. Hij is er in twee benzine-uitvoeringen. De prijzen beginnen bij € 20.990,-.

De Série Limitée Helly Hansen is een extra stoere, rijk uitgeruste versie op basis van de Dynamique-uitvoering. Hij is voorzien van onder meer beschermplaten onder de voor- en achterbumper, lichtmetalen 17-inchwielen met 'Black Diamond'-effect, privacy glass en HH-logo's op de voorschermen. De uitrusting is uitgebreid met onder meer parkeersensoren, elektrisch inklapbare buitenspiegels en specifieke hoogwaardige stoelbekleding en interieurafwerking.

De Helly Hansen-uitvoering is ook de enige Captur die is voorzien van Extended Grip. Dit geavanceerde tractiecontrolesysteem biedt drie standen (Normale Weg, Onverharde Weg en Expert) voor optimale grip in alle omstandigheden.

Volvo V40 best verkochte auto in juli

Volvo heeft in 2013 een record marktaandeel gehaald in Nederland van bijna 6%. Ook in 2014 blijft Volvo zeer sterk presteren. Met een uitgebreid aanbod aan modellen met lage bijtelling én veel vermogen stoot Volvo in juli door naar de 3e plaats in de Nederlandse automarkt. Met een marktaandeel van ruim 8,5% was dus ruim 1 op de 12 verkochte auto's in juli een Volvo. De V40 D4 Business met 190 pk en slechts 14% bijtelling is zelfs de best verkochte auto van Nederland in de maand juli.

Volvo V40 best verkochte auto in juli

Volvo heeft in 2013 een record marktaandeel gehaald in Nederland van bijna 6%. Ook in 2014 blijft Volvo zeer sterk presteren. Met een uitgebreid aanbod aan modellen met lage bijtelling én veel vermogen stoot Volvo in juli door naar de 3e plaats in de Nederlandse automarkt. Met een marktaandeel van ruim 8,5% was dus ruim 1 op de 12 verkochte auto's in juli een Volvo. De V40 D4 Business met 190 pk en slechts 14% bijtelling is zelfs de best verkochte auto van Nederland in de maand juli.

31 / 32