NaarderNieuws

2 december 2015

NaarderNieuws 2 december 2015


VVD, D66 en CDA gaan verder onderhandelen

PvdA of GroenLinks moet college compleet gaan maken

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - VVD, D66 en CDA gaan samen de volgende stap zetten om een collegeakkoord op poten te zetten. Later zal de PvdA of GroenLinks nog aanschuiven om de coalitie verder gestalte te geven. De partijen volgen daarmee het advies op van informateur Frits Huffnagel, dat maandag gepresenteerd werd.

Een coalitie van VVD, D66, CDA met nog een vierde partij doet volgens Huffnagel het meest recht aan de verkiezingsuitslag. Het ligt volgens hem voor de hand dat de keuze voor de vierde partij valt op PvdA of GroenLinks. Een coalitie van vier partijen zorgt voor de gewenste stabiliteit en het gevraagde draagvlak. Een bredere coalitie, met bijvoorbeeld vijf partijen, zou de stabiliteit al wegnemen. Ook andere opties zijn onwenselijk.

Verder praten
VVD, D66 en CDA laten weten eerst samen verder te gaan praten. De partijen gaan bepalen op welke hoofdpunten het collegeakkoord vormgegeven moet worden. Dan wordt gekeken welke standpunten het meest overeenkomen en wordt bepaald óf de PvdA óf GroenLinks het best past binnen het te vormen college. Dan moet er verder onderhandeld worden.

De VVD, D66 en het CDA verwachten de komende week snel stappen te kunnen zetten. "We gaan met elkaar praten en onze voornaamste punten onder elkaar zetten. Het kan heel snel gaan. We verwachten zeker over een week al meer te weten. Hoe sneller, hoe beter", zegt Miriam van Meerten van de VVD. Marleen Sanderse van het CDA voegt toe: "We weten van elkaar waarvoor we staan. Daar komt bovenop dat we de afgelopen jaren al samengewerkt hebben." Maarten Balzar van D66 verwacht eveneens dat het wel goed gaat komen. PvdA en GroenLinks staan er voor open om straks verder te onderhandelen met de drie partijen. Ze accepteren het gekozen stappenplan. Dat geldt ook voor de andere partijen. Alleen 50PLUS bleek teleurgesteld en had erop gerekend mee te mogen praten.

Makkeliek is het beste idee van Nederland

Angelique in de studio met haar aanhang en het presentatieduo. Foto: SBS6

NAARDEN - Angelique Bakker uit Naarden heeft het tv-programma het 'Beste Idee van Nederland' gewonnen met haar uitvinding. Zij bedacht de 'Makkeliek', een emmerkar met wieltjes.

Bakker werd afgelopen zaterdagavond in een livetelevisieshow tot winnaar uitgeroepen. Bakker heeft hiermee 10.000 euro gewonnen en zal haar Makkeliek in productie zien gaan. Ze is dolblij met de prijs. Het karretje met handig opklapsysteem bleek tot verbazing van velen nog niet te bestaan.
Lees meer op pagina 3.

Naarder (20) scheldt tegen agenten

NAARDEN - Agenten hebben zaterdagnacht een Naarder (20) aangehouden in Bussum.

De Naarder werd 's nachts, na een bezoek aan een café, door de agenten aangesproken op zijn gedrag. De jongeman begon te schelden tegen de agenten. De agenten hebben hem daarop aangehouden. De Naarder werd meegenomen naar het bureau en werd later met een proces-verbaal op zak weer heengezonden.

Inbrekers overlopen

NAARDEN - Bewoners van een huis aan de Frederik Hendriklaan hebben afgelopen vrijdag twee inbrekers overlopen.

De inbrekers konden rond zeven uur binnenkomen door een badkamerraam te forceren. De bewoners hoorden gerommel. Toen de inbrekers merkten dat ze gesnapt waren, sloegen ze op de vlucht. Er wordt nog naar ze gezocht. Getuigen worden opgeroepen om zich te melden op 0900-8844.

6

Naarder baby's kregen tussen 2009 en 2014 de naam Julius en Julian. De populairste jongensnaam in Naarden.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman en 19.30 u. ds. W.B. van de Woord Vesper; Naarderheem 10.30 u. pastor M.H.J. Potjer
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 05/12 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. L.B.C. Boot en 16.00 u. ds. L.W. van der Meij

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; ma. 07/12 19.30 u. Adventoverweging
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk geen dienst, gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. J.H. Gijsbertsen en 17.00 u. ds. J.L.W. Koppenhol H.A.
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. C.M. Geels
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. br. H.W. Hajonides
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W.J.H. Boon
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst en 11.15 u. Kinderdienst; do. 10/12 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Wie kent dit voorwerp?

Het lijkt de kop voor een nieuwe artikelenreeks. Wie weet wordt het dat ooit. Of misschien een vaker voorkomend onderdeel van Gérariteiten. We zullen zien.

'Achteraf kijk je een koe in zijn kont', is een boerengezegde. Gaat dit keer voor mij op, want achteraf had ik moeten weten welk voorwerp er op de foto afgebeeld staat. Ik kreeg een mailtje met foto van Ekkehard van Zanten, die deze 'pan', zoals hij het noemt, op de ouderlijke zolder aantrof. Was het om een gerecht au bain-marie te bereiden of maakte je er wellicht een flan in? Aanvankelijk dacht ik ook in die richting, maar eerlijk is eerlijk, ik zag werkelijk niet waar dit ding voor gebruikt kan worden. Ik zag wél meteen dat het zo goed als nieuw is in de betekenis van zeker niet antiek of zelfs maar oud. Dus wat doe ik in dergelijke gevallen? Dan plaats ik het gewoon op Marktplaats met het verzoek mij te mailen waar we mee te maken hebben. Ik kreeg prompt antwoord van Allard uit Bussum en de heer Sincère uit Naarden. Beiden hadden natuurlijk gelijk, want we hebben hier van doen met een Chinesefonduebereider. Niet in complete vorm, want het onderste gedeelte waar de kooltjes in thuishoren ontbreekt. Ook de 'schepnetjes' van metaal zijn er niet. Chinese fondue is niets anders dan het aan tafel klaarmaken van een steeds pittiger wordende bouillon. In de ronde vorm gaat een slappe bouillon en vervolgens stukjes vlees die meegekookt worden. Die worden opgevist en gegeten en aan het einde van de rit is er een krachtige en smakelijke bouillon ontstaan. Bijzónder smakelijk!

Weerbericht

Aanhoudend zacht en wisselvallig, soms veel wind
Dinsdag ging de meteorologische winter van start maar winterweer blijft voorlopig nog slechts een verre droom voor de liefhebbers van sneeuw en ijs. Tot ver na het komende weekeinde blijft een krachtige westcirculatie zachte en vochtige oceaanlucht aanvoeren. Na de langdurige regenval van begin deze week wordt het tijdelijk iets minder extreem nat.

Donderdag en vrijdag
Na de vrijwel overal droog verlopen woensdag blijft het naar verwachting ook donderdag nog droog. Af en toe schijnt de zon. In de loop van de avond neemt de kans op een bui toe. Vrijdag keert de wisselvalligheid terug. De zuidwestenwind trekt aan tot vrij krachtig. Er is vrij veel bewolking met kans op enkele buien. Het wordt beide dagen zo'n 10 graden.

Het weekeinde
Sinterklaas zal het ook zaterdag niet geheel droog houden. De bewolking neemt toe met vooral vanaf de middag kans op regen. Het is traditioneel 'hoor de wind waait door de bomen'. De zuidwester wakkert flink aan tot krachtig of hard. Zondag is het grijs met af en toe regen. Het blijft stevig doorwaaien. Het is zacht met een maximum van 11 à 12 graden.

Weetje
De afgelopen maand november was uitzonderlijk nat. In onze regio viel omstreeks 190 mm neerslag tegen zo'n 80 mm normaal. Het was de natste november van deze eeuw. In contrast daarmee viel er vorig jaar in november circa 45 mm en in november 2011 slechts 10 mm. November was dit jaar ook buitengewoon zacht. Alleen november 1994 was nog iets zachter.

'Nooit meer rugpijn met de Makkeliek'

Angelique wint 10.000 euro met emmerkar

Angelique met de Makkeliek. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

'Ik geloofde het gewoon niet. Ik had gewonnen. Het was gigantisch'

NAARDEN - Voor de cheque van 10.000 euro die Angelique Bakker heeft gewonnen bij het Beste Idee van Nederland heeft ze een mooie bestemming. Een tweedehands auto en een weekend weg met het gezin prijken hoog op de lijst van het gezin dat in de wolken is, maar een zware tijd achter de rug heeft.

Eindelijk breken er positieve tijden aan voor Angelique en Roy Bakker uit de Keverdijk. Na zeven jaar in de schuldhulpverlening gezeten te hebben, gaat het nu beter met het stel. Roy werd volgens eigen zeggen belazerd door een compagnon waardoor er schulden ontstonden. Daar kwam nog bovenop dat ze de afgelopen tijd veel dierbaren verloren. "Maar wij bleven altijd positief en werkten keihard door." Angelique werkte veel als schoonmaakster om alle schulden af te lossen. Het werk bracht Angelique op het idee van de Makkeliek. Een samenvoeging van de naam Angelique en makkelijk. "Ik moest sjouwen met emmers, het bukken, het tillen: makkelijk was het niet." Ze vertelt dat ze regelmatig door haar rug ging. En dus dacht ze na over een oplossing voor dit probleem. "Als je voor een schoonmaakbedrijf werkt, dan heb je vaak schoonmaakkarren om mee te werken. Die schuif je in een kast en zijn zo opgeruimd. Thuis kan je zo'n grote kar nergens kwijt. Ik liep al langer met het idee van een handige, opklapbare schoonmaakkar voor thuis. Iets simpels dat je zo in de kelderkast opruimt of aan de muur hangt."
Angelique ging eerst zelf aan de slag met haar uitvinding. In juli werd haar tuin haar werkplaats. Ze kreeg een wasrek van een klant, gebruikte een pin uit de barbecue, haalde wieltjes bij de Kringloopwinkel en bouten bij Gerrits. Haar man Roy dacht: laat maar gaan. Maar Angelique stond zelf helemaal achter haar idee. "Toen het in elkaar zat heb ik eerst eens geformeerd bij een klant van mij, een notaris, wat je moet doen als je een goed idee hebt. Al gauw bleek dat het veel geld kost om zoiets zelf van de grond te krijgen. Geld dat ik niet heb."
Na de zomer opperde Roy het idee om mee te doen aan het tv-programma 'Het Beste Idee van Nederland'. "Ik heb een tekening ingezonden en werd uitgenodigd. Ik moest voor de jury vertellen over de emmerkar. Veel mensen dachten dat het al bestond, maar dat was dus niet zo. Half oktober belde mijn oudste dochter of ik langs wilde komen. Zogenaamd voor een afspraak met de woningbouwvereniging. Toen de deurbel ging, stond tv-presentator Jochem van Gelder daar. Hij vertelde mij dat ik bij de laatste acht kandidaten zat. Ik had niets door", lacht ze terugdenkend aan het moment.
Daarna begon het proces van het uitwerken van het idee om tot een prototype te komen. "Dat was heel leuk, ik heb alles met de ontwerpers doorgesproken." Afgelopen zaterdag mocht ze het prototype laten zien in de grote finale. "Ik leek wel cool op tv, maar ik was erg zenuwachtig." Gelukkig kon Angelique rekenen op veel support. Een groep vrienden, familie en afgevaardigden van carnavalsvereniging de Vestingnarren waren meegekomen."Ik had wel zestig mensen mee; zo veel support hadden de andere kandidaten niet hoor", lacht ze trots. Angelique kijkt terug op een hele leuke dag. De jury beoordeelde haar plan met de meeste punten en ook het publiek thuis stemde via de sms op de Makkeliek. 'Ik geloofde het gewoon niet. Ik had gewonnen. Er kwamen bloemen, een cheque, een trofee. Het was gigantisch." We laten Angelique en Roy achter met een big smile. Hun dag kan niet meer stuk.

Nieuwe oefenruimte voor DÉJÀ VU

NAARDEN - Het Naardense koor DÉJÀ VU heeft in flat Beukenrode aan de Chopinlaan een nieuwe oefenruimte gevonden. Het koor vreesde zonder ruimte te komen zitten nadat ze niet langer in het Andreashuis konden blijven. Het koor kan al vanaf januari terecht op de nieuwe locatie.

Een van de bestuursleden, Marjon Rapati, laat weten blij te zijn eindelijk een geschikte oefenruimte te hebben gevonden. Nadat ze in september hoorden dat ze hun vertrouwde stek in het Andreashuis moesten verlaten, begon een naarstige zoektocht. Veel locaties bleken niet geschikt omdat er behalve een ruimte om te oefenen ook opslagruimte nodig is voor alle instrumenten. Op 10 december geven ze voor de laatste keer een concert in het Andreashuis.

Sinterklaas beantwoordt alle kindervragen

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Sinterklaas heeft ook dit jaar vele kinderen ontvangen in zijn slaapkamer in het Vestingmuseum. 's Nachts is hij druk met cadeautjes bezorgen en in de ochtend slaapt hij. Maar 's middags was hij gewoon 'thuis' en mochten de kinderen hem van alles vragen. Zoals op de foto te zien is, bespreekt hij zelfs de route die hij aflegt om de schoencadeautjes te bezorgen. Op de plekken waar hij nog niet was geweest, werd een pepernoot gelegd. Sint ontvangt vandaag (woensdag 2 december) voor het laatst kinderen in zijn slaapvertrek.

Jan van der Linden

Ondernemer en docent consumptieve technieken, 40 jaar, Naarder sinds 2005

\Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik run een Kookstudio en cateringbedrijf met mijn 2 compagnons. Daarnaast geef ik les op College De Brink in Laren."

Wat staat er vanavond bij jou op het menu?
"Rode kool, aardappelpuree en stoofvlees, passend bij het herfstseizoen."

Catering of kookworkshop?
"Vaak mogen we prachtige diners koken op verschillende locaties. Dat heeft toch nog steeds mijn voorkeur."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Vakantie! De ultieme beloning na hard werken."

Wat doe je in je vrije tijd?
"Ik sta op doel bij veteranen 4 van voetbalclub SDO. Verder lezen en koken."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Met het gezin uit eten gaan. Uiteraard in Naarden of Bussum."

En met een miljoen?
"Ik zal zeker een deel gebruiken voor mijn woon- en leefgenot. Toch zal ik een groot deel ook inzetten voor anderen. Eten verbroedert, dus ik zal op zoek gaan naar een manier waarbij ik mijn bedrijf kan inzetten om een waardevolle bijdrage te leveren aan de maatschappij."

Een goed gesprek met?
"Jamie Oliver. Hij zet zich in voor kinderen. Ik zou daar graag met hem over praten en hem vragen hetzelfde hier in Nederland te doen."

Als je de burgemeester was?
"Dan zou ik mij inzetten voor regelvrije zones. Plekken in de stad waar ondernemers meer ruimte krijgen om hun product aan de man te brengen. Een reclamebord op de stoep zit vaak al aan regels verbonden. Een winkelstraat moet gebruik kunnen maken van een soepeler wetgeving. De gemeente kan en mag hier uitzonderingen maken."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Leegstand van gebouwen en onderwijs, ondernemersnieuws en waar evenementen worden georganiseerd."

Oorlogsdagboek verschenen met verhaal Marinus Dubelaar

Het dagboek van Ina Steur.

NAARDEN - Wat maakte Ome Rinus, eigenlijk Marinus Dubelaar, allemaal mee in de oorlog? Zijn nichtje Ina Steur hield een oorlogsdagboek bij en schreef daarin ook hele passages over haar oom uit Naarden. Het boek genaamd 'Als het weer eens vrede was', ligt nu in de winkel.

Ze schrijft over zijn arrestatie, over het moment dat ze hoorde dat hij was gefusilleerd, in 1942, en over de begrafenis in Naarden die zij bijwoonde, samen met haar vader. Marinus, broer van Ina's moeder, was elektricien en had een eigen zaak in Naarden aan de Cattehagenstraat. Marinus leidde tijdens de oorlog een verzetsgroep; de verzetsgroep droeg zijn naam, Dubelaar.

Henk Schaftenaar van de Stichting Vijverberg is bekend met Dubelaar. Hij heeft thuis nog een portret van de verzetsman en een werkboekje van zijn hand. Hij weet te vertellen dat de Naarder door een werknemer werd verraden. "Dubelaars overlijden had heel wat gevolgen in Naarden. Doordat burgemeester Boddens Hosang de mis van Dubelaar bijwoonde, werd hij op non-actief gesteld. Hij werd verdacht van vijandige sympathieën. Uiteindelijk is hij gearresteerd en als een soort gijzelaar gevangen gezet in Sint-Michielsgestel."

Na de oorlog is er een straat in Naarden naar hem vernoemd. Een foto van de straatnaam (en een uitgebreid artikel hierover) staat eveneens in het boek, tezamen met andere foto's van Rinus Dubelaar. De schrijfster, Ina Steur, was zelf 1 jaar oud toen de oorlog uitbak. 'Als het weer eens vrede was' is uitgegeven bij De Gooibergpers in Bussum.

Datum voor kerstmarkt bekend

Foto: CV Vestingnarren

NAARDEN - De Stichting Burgerzin Naarden houdt op 12 december de traditionele kerstmarkt. De locatie is dit jaar het Ruysdaelplein.

De markt duurt van 11.00 tot 19.00 uur. De kramen staan vol kerstartikelen. Er zijn hapjes, drankjes en er is muziek. De levende kerststal komt ook op het plein te staan. Muziekvendel Nardinc werkt mee en de Gooische Muziekschol komt met de musical 'Scrooge' bij de Utrechtse Poort. Met de Sing In is ook de traditionele afsluiting van de markt.

Lees volgende week meer hierover in deze krant.

Kerstlunch in De Schakel

NAARDEN - Wijkontmoetingscentrum De Schakel houdt op 12 december een kerstlunch.

De zaal gaat om 11.00 uur open. Wie mee wil lunchen kan zich opgeven bij De Schakel of bellen met Tiny van de Horst op 035-69 49 312. De kosten zijn 7,50 euro per persoon.

Jubileum Vestingnarren

NAARDEN - Carnavalsvereniging de Vestingnarren viert dit jaar haar 50-jarige jubileumseizoen. Er wordt hard gewerkt aan een speciale feestavond op 23 januari.

Kaarten voor het feest zijn al te koop via de website van de Vestingnarren. Het feest begint om 19.49 uur en wordt gehouden in Sporthal de Lunet.

Gooise Meren door de ogen van 150 leerlingen

Jongeren in actie.

door Yvette Geerts

Voorzien van camera en de nodige tips gingen afgelopen maand 150 basisschoolleerlingen van groep zes en zeven uit Naarden, Muiden en Bussum op pad om de leukste plekjes in dorp en stad te fotograferen. Ze deden mee aan het fotoproject 'Foto fusie Gooise Meren' van de Muidense ondernemers Jojo Keller, Astrid Roesink en Gerke van de Hoef. Een selectie van de mooiste foto's zal vanaf begin januari te zien zijn in het gemeentehuis van Gooise Meren in Bussum.

De drie ondernemers hebben in de afgelopen tien jaar al tal van fotoprojecten met kinderen gedaan en het blijft leuk om te doen, vertellen ze enthousiast. "We zagen in de fusie een mooie aanleiding voor een nieuw project. We wilden het tijdsbeeld van het dorp of stad laten zien door de ogen van kinderen", vertelt Keller verder. En dat is, gezien het aantal mooie foto's, best wel goed gelukt. Toch was het ook bij dit project weer een verrassing wat eruit komt. "Het is ook een hele toer om het binnen het tijdsbestek, een ochtendje fotograferen, voor elkaar te krijgen", vertellen de drie initiatiefneemsters. Want naast je favoriete plek uitkiezen, wat soms best lastig bleek, moesten de leerlingen ook samenwerken en werden ze uitgedaagd om te kijken naar composities en zelfs regie. "Sommige leerlingen pakten het verbazingwekkend snel op en andere werden steeds enthousiaster", vertelt Van de Hoef.

Natuur als inspiratiebron.
Station Naarden-Bussum.

'Je kunt registreren wat er is, maar ook iets nieuws laten zien'

Ze lacht als ze terugdenkt aan het jongetje dat zo ongeveer alles heeft gefotografeerd wat los en vast zat. "Met wat tips gingen ze echt vanuit een compositie denken. Zo gebruikte een leerling een tak op de voorgrond en toen ging de rest dat ook doen. Je kunt registreren wat er is, maar ook iets nieuws laten zien. Je merkt dat ze zich, zelfs in zo'n korte tijd, al ontwikkelen. Dat is echt leuk om te zien. Een paar talentjes zijn er ook gespot. Keller: "Van één meisje waren echt alle geschoten foto's mooi."

De leukste plekjes
In Naarden deden de leerlingen van de Tweemaster en de Comeniusschool mee. Volgens Keller hadden zij weinig moeite met het kiezen van de leukste plekjes in hun stad. Ze togen naar het Stadhuis, de Grote Kerk en de Utrechtse Poort. De leerlingen van de twee Bussumse basisscholen vonden het nog best wel ingewikkeld. De zesde- en zevendegroepers van de Katholieke Montessorischool en de Brandsmaschool kozen uiteindelijk voor de heide, de Bussumse Watertoren, het Spiegel, de markt en het station Naarden-Bussum. Ook werden in Bussum enkele winkeliers gefotografeerd. In Muiden deden de leerlingen van de Jozefschool mee. Zij liepen via de dijk naar het Muiderslot en fotografeerden vervolgens de nieuwe brug over de snelweg.

Kill your darlings
En of ruim twee uur door het dorp of de stad struinen nog niet genoeg was, moest er diezelfde dag ook nog een selectie gemaakt worden. "Kill your darlings", zegt Van de Hoef lachend. Elke leerling mocht de twee mooiste foto's van zichzelf uitzoeken. Maar ja, wat doe je als je tien foto's van dezelfde boom hebt. Uiteindelijk bleef er na veel wikken en wegen één foto per leerling over. De kinderen moesten zelf kiezen. Van der Hoef: "Het is hun visie op hun dorp of stad, maar we hebben het proces hier en daar toch wel begeleid. We wilden dat het een mooi geheel vormt, maar het blijft wel hun expositie." De fotografen kijken er met erg veel plezier op terug. Ze zijn tevreden met het resultaat en blij met de medewerking van de scholen. "We hebben voor de zomer de scholen benaderd en informatiepakketten toegestuurd die de leerkrachten konden gebruiken als voorbereiding. De leerkrachten waren allemaal erg betrokken, ze wilden graag zien wat de kinderen hadden gemaakt." Natuurlijk vinden ze het jammer dat er niet veel meer foto's in de expositie meekonden. Er waren er een paar die echt net naast de boot vielen. "Erg zonde", zegt Keller. "Het zou leuk zijn als de expositie ook nog in Muiden en Naarden te zien zal zijn."

Naardense wint Beste Idee van Nederland

NAARDEN - Angelique Bakker heeft afgelopen weekend het tv-programma 'Het Beste Idee van Nederland' gewonnen. Ze behaalde de titel met haar Makkeliek, een emmerkar.

Bakker heeft 10.000 euro gewonnen. De verwachting is dat het systeem snel in de winkel komt te liggen. De Makkeliek wordt gebruikt om een emmer op een karretje met wielen te plaatsen. Hierdoor hoeft er niet meer gebukt te worden.

Bussum op IJs start aanstaande vrijdag

BUSSUM - Het schaatsevenement Bussum op IJs start aanstaande vrijdag 4 december om 18.00 uur met een feestelijke opening.

Het evenement wordt gehouden op de parkeerplaats voor het gemeentehuis en is geopend tot en met zondag 3 januari.

Bussum op IJs heeft ook dit jaar weer vele activiteiten zoals kabouterschaatsen, schaatsdisco, schaatslessen en wedstrijden curling en ijshockey. Alle informatie staat op bussumopijs.nl.

Een verborgen kunstenaarsparadijs in Bussum

Een van de organisatoren, Saskia Bult. Foto: Carolien Kerstens

De gemeente Gooise Meren zit vol met leuke winkels, bezienswaardigheden en natuurschoon. Iedere week pikt de redactie een speciaal plekje uit een van de gemeente om zeker niet te missen. Vandaag is dat het verborgen kunstenaarsparadijs aan de Vliegdenweg 11 - 15 in de Bussumse villawijk Het Spiegel.

Al jarenlang huizen ongeveer dertig kunstenaars op dit wat achteraf gelegen straatje in Het Spiegel. Sommige zitten er al twintig jaar, andere net een paar maanden. Het makkelijkste kom je er op de fiets, en dan een beetje zigzaggend via de omringende straten. Op de Vliegdenweg zitten fotografen, schilders, tekenaars, beeldhouwers en muzikanten, maar ook een architect en een meubelmaker.

Art Weekend
Een mooie gelegenheid om daar eens een kijkje te nemen is tijdens het Art Weekend op 12 en 13 december, een jaarlijks terugkerend evenement. Dan openen tussen 14.00 en 18.00 uur zeker vijftien kunstenaars de deuren van hun atelier. Een van de organisatoren, Saskia Bult, zit er sinds augustus van dit jaar. "Het is echt zo'n diverse club kunstenaars die hier zit, heel bijzonder en dat is eigenlijk nog veel te onbekend in Bussum en omgeving", laat ze weten. Tijdens het Art Weekend is er livemuziek en zijn er ook hapjes en drankjes. Een overzicht van de deelnemende kunstenaars is te vinden op www.verborgenkunstenaarsparadijs.wordpress.com.

Werk van José 't Rood.

Illegale bewoning aangepakt

MUIDEN - Bewoners van de Baai van Ballast worden opgeroepen zich te melden. De gemeente Muiden wil met deze mensen in gesprek omdat ze hier niet mogen wonen.

De baai ligt zeer afgelegen op de weg richting de Maxis. Het gaat met name om bootjes die hier illegaal liggen afgemeerd.

huurwoningen

Initiatieven en ideeën moeten elkaar makkelijker vinden

Ideeënmakelaar Gemma van der Ploeg denkt dat er nog genoeg te doen is

Gemma van der Ploeg vindt dat mensen vooral ook zelf moeten doorpakken. Foto: Yvette Geerts

door Yvette Geerts

BUSSUM - Gemma van der Ploeg werd ruim een half jaar geleden aangesteld als ideeënmakelaar van Bussum met de opdracht om mensen te helpen bij het verwezenlijken van hun ideeën. Ze kijkt terug op een periode waarin ze veel mensen sprak, behoorlijk pionierde en ook een aantal successen behaalde. Maar ze vindt ook dat een aantal zaken anders had gekund.

Wat doe je wel en niet als ideeënmakelaar?
"Wat ik vooral doe is mensen met ideeën die een positieve bijdrage leveren aan Bussum en haar inwoners, verder helpen. Er zijn in Bussum veel mensen die een idee hebben en dat alleen proberen uit te zoeken op een zolderkamertje. Die weten niet waar ze moeten beginnen of weten niet dat er iemand anders is die eenzelfde idee heeft, waardoor ze elkaar zouden kunnen helpen en stimuleren. Zo was er iemand die het idee had om ouderen te laten bewegen en hier ook coaching aan wilde koppelen. Ik heb hem toen in contact gebracht met de Zandzee en een fysiotherapeut die veel op dat vlak doet. Ik breng mensen met elkaar in contact, geef coaching als dat nodig is en denk creatief mee. En soms ga ik met iemand mee als die zijn of haar idee bij de gemeente of een andere instantie wil introduceren en dat lastig vindt. Wat ik niet doe is zelf ideeën bedenken en uitvoeren. Of de kar trekken voor de ideeën van anderen. Het moet echt vanuit de mensen zelf komen."

'Wat ik niet doe is zelf de ideeën bedenken
en uitvoeren'

Je vindt dat er ook een aantal zaken anders had gekund. Wat met name?
Wat in het begin zeker beter had gekund was de zichtbaarheid, mensen laten weten dat ik er als ideeënmakelaar ben. Het concept van ideeënmakelaar was nieuw. Ik ben naar veel bijeenkomsten geweest, maar bijvoorbeeld niet langs buurthuizen gegaan. Zeker in het begin dachten veel mensen dat ik in dienst van de gemeente was. Maar ik ben juist onafhankelijk en belangeloos en breng partijen bij elkaar. Dat kunnen mensen zijn die met dezelfde soort ideeën rondlopen, maar ook mensen die ideeën hebben die juist aanvullend zijn. Je ziet dat dan vooral dat mond-tot-mondreclame goed werkt. Als dan ook het vertrouwen er is, gaan dingen goed lopen en weten mensen je makkelijker te vinden. Wat vanaf het begin al goed liep was doorverwijzing door de gemeente."

Kun je een paar geslaagde ideeën noemen?
"We zijn nu vanaf maart bezig en de meeste initiatieven kosten tijd voordat ze gerealiseerd zijn. Het zijn vaak vrijwilligers of mensen die een bedrijf willen opzetten vanuit maatschappelijke betrokkenheid en dat doe je niet in korte tijd. Een mooi voorbeeld van mijn betrokkenheid bij een initiatief is het insectenhotel dat vorige week aan de Karel Doormanlaan is geopend. De initiatiefnemers liepen binnen de gemeente tegen een probleem aan en ik heb ervoor gezorgd dat het werd opgelost. Ook heb ik geholpen bij het onder de aandacht brengen van Soupurbe bij de bestuurders. Dat heeft bijgedragen aan de recente ontwikkelingen rondom het Jan Lighthartcentrum. Daarnaast heb ik verschillende initiatieven met ideeën voor een 'altijd werkplaats' bij elkaar gebracht, waaronder Elkgooismatraskomtvanpas, Nedwerk! de Gunjeclub, Soupurbe, het KindTalentCentrum Breeduit en het coöperatief Gooise Meren in oprichting. Zij gaan nu met elkaar de Altijd werkplaats en een digitaal platform concreet uitwerken."

Nieuwe gemeente

Na de fusie gaat de ideeënmakelaar in ieder geval nog drie maanden aan de slag. Er wordt nu in Bussum en Naarden een coöperatie opgericht waar ook Muiden bij betrokken gaat worden. De coöperatie wil de katalysator zijn voor allerlei duurzame initiatieven op het gebied van milieu, lokale economie en een sociale samenleving. Als de coöperatie staat kan de rol van ideeënmakelaar daar, volgens Van der Ploeg, in opgaan.

'Zichtbaarheid en winnen van vertrouwen hebben tijd gekost'

Vind je dat je in je opdracht bent geslaagd?
"Voor een groot deel wel. Ik denk dat een aantal dingen anders langer hadden geduurd of niet van de grond waren gekomen. Of mensen waren voortijdig afgehaakt, met name als het gaat om lange procedures en processen bij de gemeente. Maar het was zeker in het begin pionieren; het is een nieuwe rol die echt nog invulling en bekendheid moest krijgen, zoals ik al eerder aangaf. Nu kennen veel mensen de ideeënmakelaar, maar in het begin was ik niet overal vanzelfsprekend welkom. Het heeft me bijvoorbeeld moeite gekost om mensen te laten zien dat ik niet op hun stoel wil gaan zitten en ook niet namens de gemeente kom."

Je eigen droom is een conferentie en een digitaal platform waar alle ideeën en initiatieven bij elkaar komen. Dat digitale platform is toch eenvoudig te realiseren?
"Een digitaal platform was een van de eerste gedachten die ik had. Maar ook daarvoor geldt dat ik niet de persoon ben om dat op te zetten. Ik ben er wel over in gesprek met de eerdergenoemde groep mensen. Maar ook dat kost tijd. Daarbij kan een dergelijk platform pas ontstaan en goed werken als er overeenstemming is over het doel en de invulling. Nu zijn er daarover nog te veel verschillende ideeën en wensen. Ook binnen de gemeente. Daarnaast moet er natuurlijk budget zijn voor het opzetten van een digitaal platform en er moeten mensen zijn die het onderhouden."

Filmhuis Bussum

'600 Miles'.

*In PERFECT HORSE creëren eeuwenoud vakmanschap en genetica het perfecte Lipizzaner paard.
*In CHORUS komt een gescheiden stel na tien jaar weer samen bij het lichaam van hun vermiste zoon.
*SON OF SAUL geeft een ongekend indringend beeld van Auschwitz.
*A PERFECT DAY combineert oorlog met humor rond een groep hulpverleners.
*In LIFE verbeeldt Anton Corbijn de vriendschap tussen een fotograaf en Hollywoodlegende James Dean.
*LE TOUT NOUVEAU TESTAMENT laat God bestaan, gewoon als hoofd van een gezin.
*Twee schrijversvrienden in THE END OF THE TOUR verhullen, onthullen en lachen.
*GLUCKAUF won acht Gouden Kalveren als sociaal drama over een vader-zoonliefde in het verarmde Limburg.
*In FIETSEN NAAR DE MAAN zoeken drie broers hun geluk in het Amsterdam van de vroege jaren zestig. Gerestaureerde filmklassieker. Filmkenner Bruce Gray licht toe.
*600 MILES werd dit jaar in Berlijn verkozen als beste debuutfilm. Tijdens een lange autorit verandert de verhouding tussen een jonge Mexicaanse crimineel en zijn gijzelaar, een agent.
*LES COWBOYS behandelt familieverhoudingen. Vader zoekt met zoon de spoorloos verdwenen dochter.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
*FAMILIEFILMS: TRIPPEL TRAPPEL: DIERENSINTERKLAAS.

Versa vrijwillgerscentrale

*Vivium Zorggroep, De Antonius Hof zoekt vrijwilligers die dementerende bejaarden willen helpen bij het bingo spelen. U haalt ze op van de afdeling en begeleidt ze bij het spel en brengt ze terug. (9831)
*Stichting Vogelopvangcentrum Midden-Nederland zoekt vrijwilligers die willen helpen met het verzorgen van gewonde vogels. (9610)
*Versa Welzijn Kinderwerk zoekt vrijwilligers die een maal in de week een uurtje lezen met kinderen die problemen hebben met lezen. (9591)
*Vivium Zorggroep, De Antonius Hof zoekt een gespreksleider om in kleine groepen steeds een ander onderwerp te bespreken. (9832)

Boerenkool en bubblevoetbal

BUSSUM - De opening Bussum op IJs wordt gevierd met boerenkool en bubblevoetbal.

Botsen, vallen en ballen! Met grote opblaasbare pakken voetballen op het ijs. Dat is bubblevoetbal! Aanstaande vrijdag opent de negende editie van Bussum op IJs met een potje voetbal. Vanaf 18.00 uur is de ijsbaan geopend en wordt het startsein gegeven voor dertig dagen ijspret voor jong en oud. Na de opening kun je aanschuiven voor heerlijke winterse boerenkool met worst. Wil je ook wel eens bubblevoetballen? Kom langs en maak kans om mee te doen! Meer informatie over de opening en aanmelden voor de boerenkool met worst kan op www.bussumopijs.nl.

donderdag 3 december

Bridgen

Bridgen in WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354a van 10.00- 12.00 uur.

Open eettafel

Open eettafel bij De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. Elke maandag- en donderdagmiddag om 17.30 uur een versbereide maaltijd. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Expositie

Expositie van olieverfschilderijen van Nancy van de Boom bij Arts of Lecadre, Huizerweg 32-34 Bussum tot en met 6 januari 2016.

Cursus kalligrafie

Vanaf vandaag inschrijven voor de cursus kalligrafie die start op 12 januari 2016. 10 lessen van 19.30 - 21.30 uur. Kosten € 150,-. Inschrijven via 035-6910152.

vrijdag 4 december

Tentoonstelling

Tentoonstelling van de 9 kunstenaars van Galerie Arte Temporale. Locatie: Nieuwe Brink 139-141 Bussum. Op vrijdag van 13.00 - 17.00 uur en zaterdag van 11.00-17.00 uur.

Biljarten

Biljarten in WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354a van 10.00- 12.00 uur. Opgeven: 035-6918829.

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 Bussum, op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 - 16.00 uur.

Broodje+

Ruimte serveert Broodje+ aan de Brinklaan 36a, Bussum rechts naast de Maria(koepel)kerk. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.15 tot 19.15 uur. Informatie: 035-6946971.

woensdag 9 december

Kerstconcert

Kerstconcert door Deo Juvante uit Huizen in de Maria-Koepelkerk in Bussum. Aanvang 20.00 uur. Deur open 19.30 uur. Kaarten kosten € 12,50. Reserveren via www.koorconcerten.nl.

Theesessie

Theesessie van 14.00 - 16.00 uur in WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354a. Met kaarten, puzzelen, sjoelen etc. Info: 035-6951702.

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 Bussum, van 14.00-16.00 uur.

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken in het voormalig Wijzer-gebouw, Landstraat 80 te Bussum van 18.30 - 20.00 uur.

Kledinguitverkoop

Kleding(uit)verkoop van dames- en herenkleding voor senioren in De Heul, Koekoeklaan 3 te Bussum. Tevens sieradenreparatie en -verkoop. Toegang is gratis. Van 9.30 - 13.00 uur.

zaterdag 12 december

Kerstmarkt

Kerstmarkt van 11.00 - 19.00 uur op het Ruysdaelplein in Naarden met kramen, muziek en hapjes en levende kerststal. Muziekvendel Nardinc treedt twee keer op en de Gooische Muziekschool voert twee keer de musical Scrooge uit bij de Utrechtse Poort.

Art Weekend

Art Weekend op de Vliegdenweg 11-1 in Bussum in de ateliers van 15 diverse kunstenaars. Op 12 en 13 december van 14.00-18.00 uur.

Kerstlunch

Kerstlunch in WOC de Schakel, Kol. Verveerstraat 74 in Naarden. Van 11.30 - 15.00 uur. Zaal open 11.00 uur. Kosten zijn € 7,50 per persoon.

Creatief met krijtverf

Creatief met Krijtverf bij De Gooische Loods, Laarderweg 118, Bussum. Van 11.00 - 13.00 uur. Gratis toegang.

zondag 13 december

Lezing Henk Griffioen

Lezing door Henk Griffioen over zijn natuurreizen in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 Bussum. Aanvang: 14.30 uur. Entree: € 4,-.

Meespeel Concert

Een meespeel - en meezingconcert met kerstmuziek in de Wilhelminakerk, Wilhelminaplantsoen 14 in Bussum. Bedoeld voor iedereen die een instrument bespeelt en noten kan lezen, of gewoon lekker kerstliederen wil meezingen. Informatie via claudiaderaadt@gmail.com en 035-691 0006. Aanvang concert 17.00 uur, kerk open vanaf 16.30 uur, start repetitie vanaf 14.30 uur. Met o.a. Drum- en Showband Vijos uit Bussum, Vocaal Ensemble Voices en Gospelkoor Inspiration.

Kerstconcert

Kerstconcert in de Sint Jozefkerk, Ceintuurbaan 43 in Bussum door Het Lysenko Koor en het Oekraïens ensemble Contrast. Aanvang 15.00 uur. Kaarten kosten € 12,50, te bestellen via info@lysenko.nl.

vrijdag 4 december

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a in Bussum, naast de Maria(koepel)kerk, een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.15 uur. Informatie: 035-6946971.

zondag 6 december

Sinterklaasbingo

Sinterklaasbingo De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum. Gratis deelname, maar met medeneming van presentje t.w.v. +/- € 5,-. Aanvang 14.30 uur. Aanmelden bij de gastvrouwen of tel. 035-6938786.

maandag 7 december

Yoga

Yoga in WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354a. Van 10.15 - 11.30 uur. Info 0249-880155

Open eettafel

Open eettafel bij De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. Elke maandag- en donderdagmiddag om 17.30 een versbereide maaltijd. Aanmelden: 035-693 87 86, twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

dinsdag 8 december

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken in Bellefleur, Mackaylaan 11-A te Naarden van 20.30 - 22.00 uur.

donderdag 10 december

Concert

Concert van Gemengd Zangkoor en Combo DÉJÀ VU in het kader van afscheid van Het Andreashuis als repetitieruimte. Toegang gratis, deur open 20.00 uur, aanvang 20.30 uur.

vrijdag 11 december

Nimis centre of light

Nimis centre of light houdt een oefenavond mediumschap. Locatie: T.B. Huurmanlaan 15, Bussum. Aanvang 19.30 uur.

Midwinterkerst

Midwinterkerst met Klaas Bakker op piano in Vivium De Gooise Warande, Mezenlaan 19 Bussum. Aanvang 14.30 uur.

BFC kan nog net punt redden

Voetballers rechten na rust de rug en komen knap terug

BFC speelde vooral na rust erg sterk. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Vooral door een veel betere tweede helft hebben de voetballers van BFC ternauwernood een punt kunnen redden tegen Waterwijk. De Bussumers stapten tegen de Almeerse concurrent met 2-2 van het veld af.

Dat BFC het moest doen met 'slechts' een punt, kwam vooral door een slechte eerste helft van de ploeg. De Bussumers kregen wel de eerste grote kans van het duel, maar moesten daarna erkennen dat de Almeerse tegenstander een stapje sterker was. Dat kwam vooral doordat BFC zelf een hoop fouten maakte. Halverwege de eerste helft werd dat afgestraft: BFC stond tot twee keer toe te slapen toen de tegenstander een corner mocht nemen. Het leverde de Bussumers twee tegentreffers op. Na de twee treffers leek BFC weerloos.

Pas na rust speelde BFC een stuk sterker. Met meer vechtlust werd de tegenstander nu wel bestreden. Het leverde een paar goede kansen op. BFC leek al snel wat terug te doen, maar Tjerk Posthuma kwam echter net wat tekort om een goede trap van aanvoerder Dico Knevel tegen de touwen te werken. Het goede spel en de kans gaven BFC steeds meer kracht, de tegenstander kon daar maar mondjesmaat wat tegenover zetten.

BFC staat na afgelopen weekend zesde. Foto: Bob Awick

Het spel van BFC werd halverwege de tweede helft beloond: Olivier Blaauw zette goed door en kon de bal achter de Almeerse doelman werken. Na de goal volgden meer kansen, maar de tegenstander kon met kunst- en vliegwerk lang standhouden. BFC bleef echter tot de laatste seconde knokken voor een punt. Dat werd wederom beloond: op het allerlaatste moment kon Davey du Maine de 2-2 maken. BFC kreeg daarna zelfs nog een goede kans op meer, maar wist die niet te benutten.

BFC bleef tot de laatste seconde knokken voor een punt

BFC staat na afgelopen weekend op de zesde plaats. De achterstand op de koploper bedraagt 5 punten. BFC heeft nog een duel tegoed in vergelijking met het gros van de andere ploegen van het klassement.

Komend weekend staat BFC de derby tegen Nederhorst te wachten. Nederhorst staat laatste en moet normaal gesproken geen probleem vormen voor de Bussumers.

Benutte strafschoppen doen voetballers SDO de das om

Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Weer een nederlaag en weer waren er kansen op een beter resultaat. SDO heeft afgelopen weekend verloren van het hogergeklasseerde Quick: 2-1.

SDO startte sterk en speelde met veel druk naar voren, maar zag dat de eerste goede kans van de tegenstander was. Toch kreeg SDO eveneens kansen: voor rust belandde een bal van Jasper Spanjerberg net naast.

SDO speelde na rust met een man meer na een rode kaart voor de tegenstander. Na een uur voetballen en na een paar goede kansen voor de tegenstander kon SDO op voorsprong komen. Na een goede voorzet van Elroy Pappot kon Gerrit Snijders knap afronden. De voorsprong bleef echter maar even staan: de tegenstander van SDO kon met een benutte strafschop terugkomen. Nog een benutte penalty zorgde ervoor dat SDO alsnog verloor.

Zevenklapper voor Bussumse hockeysters

BUSSUM - Een afgetekende zege afgelopen weekend voor de hockeysters van Gooische. De goed presterende Bussumse ploeg won het laatste duel van het kalenderjaar met 0-7 van HCM.

Voor rust was het hockey van de Bussumse ploeg geen moment echt hoogstaand te noemen. De ploeg pakte echter wel een voorsprong. Na rust was het spel stukken beter en golfde de ene na de andere aanval naar de goal van de tegenstander. Zonder dat de tegenstander ook maar wat terug kon doen, bouwde de Bussumse ploeg aan de afgetekende zege.

Nederlaag hockeyers
De hockeyers van Gooische hebben afgelopen weekend een geflatteerde 0-4 nederlaag geleden tegen Push. Voor rust was het spel van de Bussumers nog goed en was het team gewaagd aan de tegenstander. Na de rust kostten een paar rake strafcorners en een veldgoal de Bussumers alsnog de kop.

Korfballers DOC komen net tekort

BUSSUM - De korfballers van DOC hebben afgelopen weekend een krappe nederlaag geleden tegen Amsterdam: 15-16.

DOC startte nog sterk met fel korfbal en kwam al snel op een paar punten voorsprong. Amsterdam kwam echter voor de rust al terug.

Na rust waren de twee teams aan elkaar gewaagd. Amsterdam scoorde echter meer punten dan DOC. Toch leek het er even op dat de twee teams de punten zouden delen. Amsterdam scoorde echter op het allerlaatste moment een punt meer dan de Bussumers.

NVC komt toch terug

NAARDEN - De voetballers van NVC hebben een punt overgehouden aan het duel met het laaggeklasseerde Hoofddorp afgelopen weekend: 2-2.

De Naarders keken lang tegen een 0-2 achterstand aan. Toen de ploeg zelf een doelpunt kon maken, kwam het geloof in een goede afloop meteen terug. NVC redde vervolgens alsnog een punt, waardoor men met een tevreden gevoel het veld af kon stappen.

Weerzien met oud-klasgenoten Vituscollege

Foto: André Verheul

BUSSUM - Oude bekenden, vergeten verhalen, herinneringen aan de middelbareschooltijd: een paar honderd oud-leerlingen van het Sint-Vituscollege in Bussum kwamen zaterdag naar de reünie. De school bestaat zestig jaar en had alle oud-leerlingen en oud-leraren uitgenodigd voor dit weerzien. Ze kwamen lang niet allemaal, maar het werd toch gezellig. Zangeres Julia Zahra (Van der Toorn) van The Voice of Holland was een van de oud-Vitanen. Ze gaf een klein optreden. Ook het Vituskoor kwam zingen.

Vluchtelingen genieten bij Limes

NAARDEN - Restaurant Limes aan de Cattenhagestraat was maandag zomaar open, speciaal voor 42 vluchtelingen van AZC Crailo. De speciale gasten werden in de watten gelegd door eigenaar Paul Revier en de Lions Bussum-Godelinde.

De Lions doneerden een flink bedrag, regelden het vervoer en hielpen in de bediening. De gasten waren laaiendenthousiast, aten goed van het eten en waren dankbaar. Het betrof grotendeels Syriërs en een tiental Eritreeërs. Iedereen kan terugkijken op een geslaagde avond.

Bussumse steunt moestuinplan

BUSSUM - De Bussumse mevrouw De Berg heeft vorige week een bedrag van 50 euro geschonken aan het moestuininitiatief van Activiteitencentrum Jan Ligthart en Soupurbe. Het bedrag wordt gebruikt voor het kopen van zaden, groenten en bloemen.

De Berg (71) had dit bedrag gewonnen met een prijsvraag tijdens het in juni gehouden Low Budget Festival. Haar winnende idee: investeer in een groentetuin en ga groenten verkopen, kan ze vanwege haar leeftijd zelf niet meer uitvoeren. Ze geeft haar prijs daarom door. Sherpa en Soupurbe willen van de tuin achter het activiteitencentrum een moestuin maken en kunnen het geld goed gebruiken.

Voetbalclubs samen aan de slag voor meer respect

Streekclubs ondertekenen convenant

De clubs gaan meer samenwerken en overleggen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De voetbalclubs van Bussum, Naarden en omgeving gaan samen werken aan meer sportiviteit en respect op en rond het voetbalveld.

Het gaat om een project van voetbalbond KNVB. De clubs tekenden woensdagavond een convenant op het sportcomplex van het Bussumse Allen Weerbaar. Naast SDO, BFC, Allen Weerbaar en NVC doen BVV'31, AH'78, Wasmeer, Laren '99, 's-Graveland, Victoria, SC 't Gooi, OSO, Altius, Eemnes, Zuidvogels, SV Huizen, ASV en BZC'13 mee aan het project.

De voetbalclubs gaan aan de slag om een 'veiliger sportomgeving' te maken. Er wordt onder meer met regelmaat overleg met elkaar gevoerd over te nemen maatregelen. Daarnaast zullen er door de KNVB thema-avonden worden gehouden voor doelgroepen als scheidsrechters, coaches of ouders.
Clubontwikkeling
Naast het onderdeel sportiviteit en respect gaan de clubs ook samen aan de slag op het gebied van clubontwikkeling.

OM: 4,5 jaar cel voor Bussumer

BUSSUM - Bussumer Andrew van V. (36) hangt een celstraf van 4,5 jaar boven het hoofd voor het bestelen van meerdere homodates.

De Bussumer was de handlanger van een Bloemendaalse man van 43 jaar, die zestien jaar cel boven het hoofd hangt. Het tweetal legde samen contact met eenzame homomannen. De Bloemendaler wordt ervan verdacht de mannen te hebben gedrogeerd om seks met ze te hebben en ze vervolgens te kunnen bestelen. Een van de slachtoffers overleed zelfs. Daarnaast werden nog meer mannen door het tweetal bestolen. Voor zover bekend bleef de rol van Van V. beperkt. Eerder verklaarde de Bussumer er geen flauw benul van te hebben gehad dat de slachtoffers gedrogeerd werden. De Bussumer nam wel met zes gestolen bankpassen van slachtoffers geld op. De code werd afgekeken met door hem geplaatste camera's.

'Franse Kamp uit 1809'

BUSSUM - Jos Bazelmans van de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed heeft ontdekt dat op de Franse Kamp-heide in 1809 een groot legerkamp gelegerd is geweest. Dat blijkt uit een publicatie in het NRC.

Bazelmans heeft dit bewijs geleverd na het bestuderen van documenten en het vinden van bewijzen in de bodem. Zijn conclusies zijn opvallend, want ze komen niet overeen met eerdere bevindingen.
Het 'kamp bij Naarden' stamde uit de tijd van Lodewijk Napoleon. Er zouden één zomer lang zo'n vierduizend soldaten gelegerd zijn.
Tot voor kort werd er altijd van uitgegaan dat de naam Franse Kamp terugleidde naar een Franse troepeneenheid die in 1672, onder het bewind van Lodewijk XIV, een legerplaats opsloeg voor het beleg van de Vesting Naarden. Dat blijkt dus volgens de bevindingen van Bazelmans niet te kloppen. Bazelmans vond aanwijzingen in de bodem zoals kookkuilen en tentplatforms, behorende tot een kamp uit 1809. Ook is er een kaart in het Nationaal Archief gevonden die de vermoedens hebben bevestigd.


Veteranen krijgen draaginsigne

De Nobelprijs VN militairen voor 6 personen uit Naarden en Bussum. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Naardense en Bussumse veteranen hebben donderdag het draaginsigne 'Nobelprijs VN militairen' ontvangen.

In totaal maakten 25 veteranen uit Gooise Meren aanspraak op het ereteken. Hiervan kozen zes ervoor om het draaginsigne te ontvangen in het Vestingmuseum. Uit Naarden gaat het om de heren Hölscher, Van Ravensaaij, Barends en Eijpe. Uit Bussum om de heren Janssen en de Jong.
In 1988 is de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan dertien VN-vredesmissies.

Kerstbomen- verkoop

NAARDEN - Scouting Erica verkoopt ook dit jaar weer kerstbomen bij het clubhuis aan het einde van de Verlengde Fortlaan in Naarden. De opbrengst gaat naar het jeugdwerk.

Er is een ruime collectie bomen ingeslagen. De verkoop is op vrijdag, zaterdag en zondag. De verkoop start zondag 6 december (11.00 tot 18.00 uur). Ook vrijdag 11 december (11.00 tot 21.00 uur), zaterdag 12 december (9.00 tot 18.00 uur) en zondag 13 december (11.00 tot 18.00 uur) zijn de scouts aanwezig.

Een kerststallenroute langs huizen en winkels in Bussum en Naarden

Bussumse hoopt met initiatief ook verbinding tot stand te brengen

Door de kerststallen tentoonstelling in de Koepelkerk kwam Josefien Janssen op dit idee. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Dit jaar komt er waarschijnlijk een grote kerststallenroute door Bussum en Naarden. Denk aan een openatelierroute, maar dan met allemaal verschillende kerststallen bij mensen thuis.

Van hout of steen, klein en intiem, heel traditioneel of deel uitmakend van een heel tafereel. Het maakt eigenlijk niet uit, het leuke is juist die variatie, volgens Josefien Janssen, bedenker van deze eerste kerststallenroute in Naarden en Bussum. Ze was jarenlang als vrijwilligster betrokken bij de kerststallententoonstelling in de Koepelkerk en zo kwam ze ook op dit idee.

"Ik hoorde van zo veel mensen die kwamen kijken dat ze zelf ook een bijzondere kerststal hadden, maar bang zijn voor bijvoorbeeld schade bij vervoer. En natuurlijk wil iedereen zijn stal op tijd terughebben." Op deze manier kan iedereen die wil meedoen en zijn of haar kerststal laten zien en het staat los van de kerk. En hoe je je kerststal tentoonstelt bepaalt iedereen zelf, vindt Janssen.

In de tuin
"Je kunt het op allerlei manieren doen: in de vensterbank, in je tuin, in een etalage." Ze is benieuwd naar alle creatieve ideeën die mensen zelf hebben. "Dus als je mee wilt doen, maar niet zit te wachten op mensen die je huis binnenkomen dan kan dat dus ook." In Baarn, vertelt ze, wordt al jarenlang een kerststallententoonstelling in tuinen gehouden en die trekt veel bezoekers. En natuurlijk is het leuk om te zien hoe mensen invulling geven aan hun kerststal, maar vaak zijn de verhalen achter een kerststal al bijzonder genoeg. "Een kerststal is vaak al generaties lang in het bezit van mensen en die verhalen rondom een kerststal gaan dan echt leven." Zelf heeft ze een kerststal zonder al te veel 'tamtam', met niet eens allerlei figuren, bekent ze. Hij staat op de vleugel met wat stenen en zaagsel. Met uiteraard wel Maria, Jozef, het kind, een paar herders en schapen. Maar de koningen ontbreken. "De koningen zijn nog onderweg", grapt Janssen. Vorig jaar kwam ze bijna in de verleiding om wat figuren aan haar kerststal toe te voegen, maar ze besloot toch nog even te wachten.

Traditie
"Vaak wordt een stal de week voor kerst neergezet. Mensen die heel traditioneel zijn houden zelfs de dag voor kerst aan. Maar tegenwoordig zie je ook al mensen die na Sinterklaas, hupsakee, de kerststal neerzetten." Wanneer ze zelf haar stal neerzet weet ze nog niet, ook omdat de vleugel dan tijdelijk 'buiten gebruik' is. Al pratende wordt ze steeds enthousiaster. Over tradities en over hoe mensen tegenwoordig zelf invulling geven aan een kerststal. Over haar zus die dit jaar een kerststal quilt en de foto's van een kerststal van vilt die ze jaren geleden kreeg, gemaakt door kinderen van de Vrije School. Ze kan er enorm van genieten en verheugt zich op de komende periode, hoewel ze nu nog even druk is met sinterklaasgedichten.

'Hoe je je kerststal tentoonstelt, dat bepaalt iedereen zelf'

Route
De kerststallenroute vindt plaats op 20 december tussen 13.00 en 17.00 uur. Wie in de kerststallenroute opgenomen wil worden kan zich tot 6 december opgeven via mariacornelia56@hotmail.com. Wat Janssen betreft krijgt de route ook een feestelijk tintje met bijvoorbeeld muziek of een (kerst)verhaal. Dat wordt in de route opgenomen. "Het is leuk om zo de verbinding tussen Naarden en Bussum te maken, Muiden is helaas te ver weg", besluit ze.

Vijftig jaar geleden. December 1965

Het kan niet anders of een aantal lezers moet zich deze Bussumse gebeurtenis van een halve eeuw geleden herinneren. De jongens en meisjes in de leeftijd van zeven tot tien jaar van toen lopen
nu tegen de zestig en hebben vast nog weet van deze benauwde zaterdagmiddag.

Wat was het geval? Bussum haalde weer eens de landelijke pers. Zoals het Limburgs Dagblad van 14 december 1965. Het is een tijd waarin het aardgas in grote hoeveelheden ging stromen en ook nog eens goedkoop was. Er werd meer gekookt op gas, de kolenkachel maakte plaats voor een gashaard. En de gevelkachel kwam! Eindelijk ook warmte buiten de huiskamer. Het vele herstelde metselwerk onder slaapkamer-ramen getuigt nog steeds van de populariteit van de gevelkachels in de jaren zestig. Daarna kwam de centrale verwarming binnen bereik van iedereen.
Het aardgas stond onder grotere druk dan het gemeentegas dat daarvoor geleverd werd. En de vlam was ook heter. Maar dat de verbranding van het aardgas veel zuurstof vergt was niet altijd bekend. Menig ongeluk gebeurde dan ook door ketels en geisers in afgesloten ruimten. In december 1965 ging het mis in de Jeugdkapel aan de Meentweg nummer 54. In de zestiger jaren werd het gebouw niet meer alleen voor de kerkdiensten ("kindernevendiensten") en catechisatie van de Hervormde Spieghelkerk-gemeente gebruikt. Er werd ook middelbaar onderwijs gegeven en vergaderd. En kennelijk vonden op zaterdag jongens en meisjes onder leiding van de dames Vos er het pad.
Gelukkig liep het allemaal goed af. En de Jeugdkapel? Deze creatie uit 1921 van architect Theo Rueter werd in 1973 verbouwd tot wijkcentrum. Nu is het een woning. Met centrale verwarming.

Hans Jonker

Bijbaan vanuit huis: elke werkdag tussen 07:00 en 09:00 (op termijn evt. uit te breiden). Je hebt een pc, internet en bent handig met Word en pdf. Affiniteit met actualiteit is een pré. Mail Fabian f.de.ronde@circanovum.nl of bel 06-53842814 (na 11:00 uur).

Nu in Naarden: foto afdrukservice uit een fotovaklab bij u om de hoek. Wij drukken af met de ultramoderne FUJI DL600 zeer hoge kwaliteit. Prijzen zeer scherp, veel maten verkrijgbaar, tot wel 100x150 cm groot. In hoogglans maar ook in prachtig zijdemat. Nieuwsgierig? Kijk maar eens op de homepage van: http://www.fotovakprintnaarden.nl ga naar de link http://afdrukservice.fotovakprintnaarden.nl Fotovakprint Naarden Amsterdamsestraatweg 15d 1411 AW. Parkeren is gratis op eigen terrein, wij verwelkomen u graag. Met vriendelijke groet, Bertine 06-28762763 en Dick 06-51083335

Alles voor uw heerlijke avondje.
Botermalse Hollandse biefstuk
100 gram € 2.25
Saucijzenstaaf
per stuk € 3.99
Indische balletjes
100 gram € 1.25
Gebraden kipborrelpootjes
100 gram € 0.75
Bourgondische, cranberry- of notenpaté
100 gram € 1.75
Kwaliteitsslagerij
Marc Broodbakker
Burg J. Visserlaan 10 /
035-6940045

bbb-bomen.nl Boom laten kappen? Professioneel,
betrouwbaar en goedkoop.

GARAGEBOX TE HUUR, Naarden, Pr. Beatrixhof. Huur
€ 130,- p.m. Tel.: 06-53504070

MEDITATIEWORKSHOP 'Gewoon Zijn' op 13 december. Iedere 2e zondag van maand in het OAZ-Gebouw aan de J.A. Fijnvandraatlaan 2 in Weesp van 13.30-15.30 uur. Meer info of aanmelden?
Bel 06-38104942.

Garages te huur in Naarden v.a. € 125,- p. mnd. Info
06-53504080

Woningontruiming na overlijden ? 035-6224216 / 06-50435378 www.zwartblok.nl

MAXI FASHION grote maten voor kleine prijzen. Nieuwe Brink 5 Bussum. do-vrij-za open.

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal. 035-6938689

Weer volop MOOIE KERSTBOMEN vanaf 11 euro. WWW.DEBOERDIERENRUITER.NL Muiderberg

Praktische hulp nodig bij de administratieve en financiële afhandeling van een overlijden? Doodgewoonregelen.nl helpt u bij zaken rondom leven & dood. Bel 06-55775257 voor een gratis gesprek. Ook voor advies over het Levenstestament.

Te huur in Bussum: WERKKAMER ong.14 m2, in souterrain, ruim lichtinval, verwarming, wastafel, gez. toilet. € 122,- p.m. Info 06-10397243

PUPPYcursus in NAARDEN, 1e les woensdag 2 of 9/12 om 9.15h. Meer weten? Bel Marianne 06-47940005 of fb 100%HOND

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

GARAGEBOX te BUSSUM Lijsterlaan huur: € 140,- per maand Eventueel te koop Tel.: 06-54250009

Goodkinds taxi services van/naar Schiphol € 50,- Naarden-Bussum-Hilversumse Meent 06-26984855

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

SCOOTERS te koop: VESPA en PIAGGIO uit voorraad laagste prijs incl. 2 jaar garantie. Alle merken leverbaar
SCOOTERDUMPER.NL grote collectie nieuw en gebruikt 0294-414108 / 06-12868539 Bloemendalerweg 41 A Weesp

Gratis feestzaal tot 180 pers incl onbeperkt drank va 10,-. info 06-53319921

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

SCOOTER reparatie, alle merken, snel en vakkundig ! Ma t/m Za SCOOTER WEESP Bloemendalerweg 41 A, 0294-414108 / 06-53656082 RDW-erkend. Tevens oude / kapotte scooters gezocht. GRATIS opgehaald !

Dak4all voor al uw dakwerk met garantie, goed werk en betaalbaar 06-39045434

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Gevraagd: Bootje opknapper staal of polyester, gezonken geen bezwaar. Tel.: 06-23430419