NaarderNieuws

3 juni 2015

NaarderNieuws 3 juni 2015


Kans op dubbel hockeyfeest

door Lisa van Dorp

NAARDEN - De hockeyers van Naarden spelen volgend jaar in de Eerste Klasse. Zondag kunnen ook de dames van Hockeyclub Naarden die klapper maken. Als Dames 1 thuis gelijkspeelt tegen De Reigers promoveren ook de hockeysters naar de Eerste Klasse. Dat zou geen geringe prestatie zijn: Dames 1 speelde vijf jaar geleden nog in de Vierde Klasse.

De ploeg heeft zondag genoeg aan een gelijkspel. Coach Gé Rehe: "Hilversum staat één punt boven ons. Vorige week hebben we onze rechtstreekse concurrent Bennebroek verslagen. Onze andere concurrent Fletiomare staat drie punten achter ons. Gelijkspel is voldoende, maar we gaan natuurlijk voor de volle winst. We zitten in zo'n lekkere flow."

Die goede flow begon na de winterstop. De dames deden goede zaken in de zaal en pakten in de tweede seizoenshelft meer punten dan andere teams. Rehe heeft daar wel een verklaring voor. "We spelen gewoon heel goed hockey. Ook hebben we een aantal talenten uit de A1 erbij gekregen. Dat heeft een behoorlijke impact gehad. En assistent-coach Mattijs Vermunt heb ik een grotere rol gegeven. Dat geeft een nieuwe, frisse blik in combinatie met het vertrouwde."

Naarden is als club bezig aan een stevige opmars. De mannen, onder leiding van coaches Vincent van de Peppel en Mark Klijnsma, promoveren na slechts één seizoen in de Tweede Klasse naar de Eerste Klasse. Rehe: "Het is uniek voor Naarden wat er nu gebeurt. We zijn als club in een paar jaar enorm gegroeid, zowel qua leden als qua prestaties. De jeugd zit ook al vol kampioenen. Als de dames zondag promoveren, wordt het dubbel feest op de club."

Rehe stopt er na dit seizoen mee. Vijf jaar lang coachte hij het team, dat al twee keer promoveerde. "Het is na vijf jaar aan een ander om de kar te trekken. Ik vind het heel apart om zo'n zegereeks mee te maken. De harde kern van de ploeg is nog steeds dezelfde en dit is een geweldig team. Hopelijk valt het muntje goed en wordt ons harde werken zondag beloond met promotie."
Wie de damescoach opvolgt, is nog niet bekend.

Vrouw geschept op Burgemeester Jur. Visserlaan

Een vrouw raakte zwaar gewond. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Een automobilist heeft op de Burgemeester Jur. Visserlaan een vrouw met een fiets geschept. De vrouw raakte daarbij zwaargewond.

Het ongeluk gebeurde even na 16.00 uur. De vrouw stak over, maar de automobilist zag haar over het hoofd. Snel na het ongeval kwamen een ambulance en een traumateam met helikopter ter plaatse om de vrouw te helpen. Zij werd door de ambulance meegenomen naar het ziekenhuis.

De straat werd na het ongeluk langdurig afgezet voor onderzoek.

Klachten over verkeer Comenius-laan

NAARDEN - Bewoners van de Comeniuslaan ervaren steeds meer verkeers- en parkeeroverlast. De gemeenten moeten dat probleem eens onder de loep nemen. Dat stelt de Bussumse raadsfractie van Hart voor Bussum.

De straat staat vaak vol met foutgeparkeerde auto's. Hart voor Bussum heeft klachten gehoord dat auto's zelfs opritten naar woningen blokkeren.

Naast de parkeerklachten zorgt ook het verkeer voor problemen. Er komt steeds meer verkeer door de smalle straat. Soms zelfs, ondanks het verbod, vrachtverkeer. Dat zorgt voor onveiligheid, overlast en schade. Bewoners klagen al langer over de problemen, maar zeggen niet gehoord te worden door zowel de gemeente Bussum als Naarden.

Volgens Hart voor Bussum komen de problemen door onduidelijke regels. De straat valt deels onder Naarden en deels onder Bussum. "Het kan allemaal een stuk beter en duidelijker", stelt Hart voor Bussum.

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. mw. ds. R. Abma
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 06/06 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 06/06 17.00 u. Vesper
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Viering parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. mw. L.A. Versluis
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. J.M.E. de Blois
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. Visser; 17.00 u. ds. B. Oosterom
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. ds. A. Maas-Smilde
*Doopsgezinde Gemeente B-N dienst in Majellakapel 10.30 u. ds. A. Maas-Smilde
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W.F. Metzger
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. mw. drs. J. Doornebal
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; 11.15 u. Kinderdienst; do. 11/06 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Dit is een van minst bekende Verkade-albums van Dr. Jac. P. Thijsse. Die van Lente-Zomer-Herfst-Winter, van het Naardermeer, Langs de Zuiderzee en over De Vecht, die tientallen jaren eerder verschenen, zijn veel populairder geworden en zelfs heruitgegeven.

Ook in dit album is de aanpak en zijn de teksten van Thijsse deskundig en ter zake, en de in te plakken platen maken het extra aantrekkelijk. Dit complete album bevat 27 platen (aquarellen), waaronder veel grote, en zeven zwart-wit tekeningen. Ze tonen het cultuurlandschap van Nederland in de jaren '30. C. Rol, J. Voerman Jr en H. Rol maakten de aquarellen. De grote platen zijn alleen aan de bovenzijde vastgelijmd en als je ze oplicht zie je een toelichting bij de afgebeelde flora en fauna. De platen konden verkregen worden door koek, beschuit, biscuit, waxinelichten, chocolade en suikerwerk van Verkade te kopen. Het boek telt 66 pagina's en is nooit herdrukt. Bevat register. Na het inleidend hoofdstuk worden de volgende landschappen beschreven en getoond: I De Groote Rivieren. II. De Duinen. III. De Plassen en Moerassen. IV. Heide en Vennen. V. Bosschen en Beken. VI. Zuid-Limburg. Een uitgave uit 1937 met roestplekken op diverse pagina's.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 20 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Weerbericht

Overgang naar een zomers weertype
Na de start van de meteozomer op 1 juni breidt donderdag een gebied van hoge luchtdruk zich over onze omgeving uit. Dat brengt een drastische weersomslag. De wind draait naar oost tot zuidoost en de temperatuur krijgt vrijdag vleugels. Stabiel wordt het niet meteen, want vanaf zaterdag gaat het weer afkoelen na de passage van een koufront met lokaal kans op onweer.

Donderdag en vrijdag
Donderdag wordt een zonnige dag. Er waait een zwakke tot matige oostenwind. De maximumtemperatuur komt uit op 20 à 21 graden. Ook vrijdag schijnt de zon volop. De naar zuidoost gedraaide wind neemt iets in kracht toe tot matig. Het wordt een zomers warme dag met een maximum van circa 27 graden. In de avond verschijnt meer bewolking met kans op onweer.

Het weekeinde
Ergens tussen vrijdagavond en zaterdagmiddag passeert naar verwachting een koufront met kans op onweer. Wanneer het later op zaterdag passeert kan het die dag nog tropisch warm worden tot circa 30 graden. Passeert het eerder dan wordt het zaterdag 21 graden met een naar west gedraaide wind. Zondag is het wederom vrij zonnig met een maximum van 22 graden.

Weetje
De lente van 2015 was de op drie na zonnigste lente sedert 1901 en was tevens vrij droog. De lenteseizoenen van 2007 en 2011 waren nog iets zonniger en ook (zeer) warm. De lente van 2015 was daarentegen vrij koel als gevolg van overheersend noordwesten- tot noordenwinden. Vooral mei was koel met slechts 2 dagen (5 en 11 mei) boven 20 graden, tegen 10 normaal.

Zouden wokkels werkelijk helpen?

Foto: Gerard Buhr

Heerlijk zo'n cryptische kop. Wat is het verband tussen vogels die zich dood vliegen tegen hoogspanningsdraden en deze pittige lekkernij? Geen. Alleen de naam. Of het werkt?

Enige tijd geleden hadden de spoorwegen op een bepaald traject veel last van zwanen die zich tegen de treindraden dood vlogen of ernstig gewond raakten. Er werd een oplossing gevonden door het plaatsen van een soort krulvormige objecten in de draden van de bovenleiding. De zwanen merkten deze kennelijk op en inderdaad leek het aantal aanvaringen minder te worden. Interessante ontwikkeling en wellicht bruikbaar in onze Hilversumse Bovenmeent. Want daar heb ik sinds het begin van het onderwaterzetten van de weilanden in de gaten gehouden welke vogels zich tegen de aldaar lopende hoogspanningsdraden te pletter vlogen. Een indrukwekkend lijstje, hoor! Zo zijn kieviten, grauwe ganzen en knobbelzwanen tot nog toe de koplopers. Echter ook zeldzaamheden zoals de lepelaar en niet lang geleden zelfs een roodhalsfuut. Ook een rosse stekelstaarteend legde het loodje, alsook meerkoeten. Zoals eerder al eens gezegd wordt het merendeel van de vogels nooit gevonden omdat ze zwaargewond in het riet of de hoge begroeiing kruipen. Er zijn ook al verschillende lam geworden eenden en ganzen gesignaleerd die nauwelijks enige toekomst hebben. Er wordt inmiddels bij Natuurmonumenten besproken of de hoogspanningsleidingen ook van optische waarschuwingen kunnen worden voorzien. Maar of die wokkels hier ook zullen werken is maar net de vraag.

Boekhandel Comenius sluit na uitverkoop

Emile en Anneke Brouwer: 'We zijn hier naartoe gegroeid'

Emile en Anneke Brouwer maken deze zomer van hun boekwinkel een galerie. Foto: Lisa van Dorp

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Na 45 jaar in het boekenvak is het voor Emile en Anneke Brouwer mooi geweest. Vandaag begint de leegverkoop van hun literaire boekhandel Comenius. Als alle boeken weg zijn, wordt de zaak aan de Marktstraat een galerie voor de schilderijen van Emile. Tijd voor een nieuw hoofdstuk. "We sluiten vrolijk af. We stoppen niet omdat het niet gaat, maar omdat we meer vrije tijd willen."

Emile (65) en Anneke Brouwer (68) zitten hun hele leven al in de boeken. In Amsterdam-Osdorp begonnen ze in 1970 boekhandel Brouwer, in 1993 kwamen ze naar de Vesting en openden Comenius. Het duo verkocht een halve eeuw (kunst)boeken en hield 99 literaire avonden, eerst in de zaak en later op het stadhuis. Daar vertelden schrijvers als Hugo Claus, Herman Koch en Anna Enquist over hun werk. Arthur Japin en Kader Abdollah kwamen allebei zelfs drie keer. Nu is het tijd voor het pensioen. De vaste klanten kregen vorige week persoonlijk bericht.

'We toveren de winkel om tot een galerie die in het weekend open is'

Is het moeilijk om te stoppen?
Emile: "Ik kon gisteren niet meer in mijn account bij het Centraal Boekhuis, dat voelde wel even héél raar. Je snijdt alle lijntjes door. Maar we zijn hier naartoe gegroeid. Het pand staat sinds 2011 in de verkoop maar er zijn nog amper kijkers geweest. Ons plan was om door te gaan met de boekwinkel tot er een koper zou komen. Maar dat wachten duurde zo lang dat we het plan hebben aangepast."

Succesformule

Emile Brouwer: "We hebben altijd twee stromen gehad. Ik kocht uitsluitend boeken in die ik mooi vond: literatuur en kunst. Anneke deed ook 'de boeken die moeten', de boeken met de grote lezersaantallen. De afdeling spanning en kinderboeken. Daar kijk ik niet op neer hoor, maar mij doe je er geen plezier mee. Maar we hebben elkaar daarin altijd helemaal vrij gelaten, anders zou het elke dag ruzie geweest zijn."

Wat is plan II?
Emile: "De winkel wordt een galerie. Vanaf 3 juni is het uitverkoop. We verkopen de voorraad van de paar duizend boeken die we nog hebben. Daarna breek ik een aantal boekenkasten af en gaan we schilderijen exposeren. Ik heb meer dan 40 jaar lang in de avonduren en 's nachts geschilderd en heb veel doeken staan. We toveren de winkel om tot een galerie die in het weekend open is. Met alleen maar werk van mijn hand: ik wil geen verplichtingen meer."
Anneke: "En ik blijf ansichtkaarten verkopen, En misschien nog wat kunstboeken. Maar het plan is om straks vooral veel vrije tijd te hebben."

'Er heeft zich nog geen koper voor het pand gemeld'

Geen opvolgers?
Emile: "Er heeft zich nog geen koper gemeld. De vraagprijs van acht ton is waarschijnlijk te hoog voor jonge mensen. Onze zoon en dochter willen niet, ook al zijn ze allebei in de letteren beland. Hij als schrijver/journalist, zij in de onderwijswereld."

Crisis in het boekenvak?
"De boekenwereld verandert. Toen we hier op ons veertigste begonnen, gingen mensen met stapels boeken de deur uit. Maar die generatie, de babyboomers, zwaait af. De jeugd wil geen ballast: die neemt het nieuws liever online tot zich. Maar toch, tot het einde van vorig jaar draaiden we met winst."

Jullie zijn 24/7 samen. Nooit uitgekeken op elkaar?
Emile: "Nee, ik vind het heel aangenaam. Als ze een uurtje weg is, bel ik al de ANWB alarmcentrale."
Anneke: "Het werkt goed. We staan ook niet de hele dag hand in hand."

Tweede editie VestingSprint verroeid

VestingSprint. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De tweede editie van de roeiwedstrijd de VestingSprint is zaterdag verroeid op de Vestinggracht.

Op de binnengracht tussen het Vestingmuseum en de kinderboerderij raceten zaterdag drie ploegen tegelijk over een afstand van 300 meter. De organisatie kende boten handicaps toe waardoor verschillende boottypes, zoals junioren tegen veteranen of dames tegen heren, het tegen elkaar konden opnemen.

Julian Kroon (12) wint toptoets

NAARDEN - Naarder Julian Kroon van basisschool de Tweemaster heeft de Toptoets 2015 gewonnen. De Toptoets is een jaarlijkse kenniswedstrijd voor bollebozen uit groep 7 en 8.

Aan de voorrondes deden dit jaar 900 leerlingen mee, 28 van hen haalden de finale. Julian maakte indruk met zijn oplossingen voor de bètaopdracht en ging naar huis met een studiebeurs van € 1.000. In de jury zat onder meer Milouska Meulens van het NOS Jeugdjournaal.

Ook de schapen zijn klaar voor de zomer

Een van de grootste schapen die hun opwachting maken wordt vakkundig geschoren. Foto: Yvette Geerts

NAARDEN - Blije gezichten, rode wangen en bewonderende blikken. Afgelopen zondag werd voor de vijfde keer het Schaapscheerdersfeest gevierd bij kinderboerderij De Pluimgraaf. Een half uur voor de geplande opening was alles gereed en stonden er al een aantal kinderen te trappelen voor het hek. Zij konden allerlei spelletjes doen, er was een springkussen en natuurlijk het traditionele schaapscheren. De schapen sputterden soms wat tegen, maar ondergingen het scheren over het algemeen gelaten. De organisatie was tevreden met de grote opkomst.

Gezellige Vriendinnendag bij voetbalclub NVC

NVC zoekt meisjes voor E-, D- en C-elftallen

Training van Mike Fernhout en Olav Westerink.

NAARDEN - Voetbalclub NVC kijkt terug op een geslaagde vriendinnendag. Afgelopen zondag hield de vereniging een instuiftraining voor meisjes om kennis te maken met voetbal. De opkomst was goed. Dat laat de club weten.

Meer dan 25 meisjes in de leeftijd tussen acht en zestien jaar waren naar NVC op het Sportpark aan de Amersfoortsestraatweg gekomen om een middagje te voetballen. Dat gebeurde onder begeleiding van trainers Mike Fernhout en Olav Westerink. Ondanks het natte weer hadden de meiden het naar hun zin.

De club wil graag komend seizoen een Meisjes E-, een Meisjes D- en een Meisjes C-elftal uit laten komen. Om meisjes tussen de acht en de zestien jaar over de streep te trekken geeft de vereniging 50 tot 70 euro korting op de contributie aan meisjes die nu instromen.

Lid worden
Geïnteresseerden kunnen zich opgeven bij de voetbalclub via meisjespupillen@sv-nvc.nl.

Benjamin Reuter

Nederlands kampioen golf t/m 12 jaar
Geboren en getogen Naarder

Je hebt net het NK strokeplay jongens t/m 12 jaar gewonnen. Hoe doe je dat?
"Elke dag na school ga ik naar golfclub Almeerderhout om te trainen. Ik maak ongeveer 20 uur in de week. In de winter train ik op Papendal met de NGF-selectie. Ik heb de baan waar het kampioenschap werd gehouden twee keer voorgelopen met mijn coach en mijn vader. Dit doen we om te weten welke gevaren je tegen kunt komen en met welke clubs je moet slaan. Die dag won ik met 73 slagen {+1} en met 3 slagen voorsprong op de nummer 2."

Wat vind je zo leuk aan golf?
"Elke baan in de wereld is anders en dat maakt de sport afwisselend en leuk. Bovendien speel je op de mooiste banen."

Is zo veel sport te combineren met school?
"Nu nog wel. Ik zit in groep 8 van de Flevoschool in Huizen en zometeen ga ik naar het Erfgooierscollege. Deze school is topsportvriendelijk en dat betekent dat zij rekening houden met mijn trainingsschema en belangrijke wedstrijden."

Wat is je favoriete plek in Naarden?
"Oud Valkeveen. Ik woon daar heerlijk in de bossen en vroeger kwam ik heel veel in de speeltuin."

Wat zou je doen als je een dag burgemeester van Naarden was?
"Als ik een dagje burgemeester was dan zou ik alle kinderen een week extra vakantie geven."

Waar kunnen we jou 's nachts voor wakker maken?
"Om een rondje te golfen met Rory McIlroy. Hij heeft namelijk de mooiste swing van de wereld."

Wat vind je ervan dat Naarden op 1 januari samengaat met Bussum en Muiden?
"Als er voor Naarden niets verandert, vind ik de samenwerking prima."

Poorters van Naarden houden boekenmarkt

NAARDEN - De Poorters van Naarden houden vrijdag en zaterdag een boekenmarkt voor het goede doel in het Andreashuis.

Op 5 juni van 12.00 tot 17.00 uur en 6 juni van 10.00 tot 17.00 uur kunnen tweedehands boeken worden gekocht.

Opbrengst
De opbrengst van de boekenverkoop gaat naar de financiering van de door de stichting georganiseerde hulptransporten naar Hongarije.

Rijs nieuwe chef-kok bij Limes

NAARDEN - Danny Rijs (26) is de nieuwe chef-kok van restaurant Limes aan de Cattenhagestraat.

Rijs kookte eerder bij Jaimie van Heije in Ouderkerk. Chef-kok Jeroen Verhoeven gaat na twee jaar bij Limes koken voor Golfclub De Lage Vuursche.

Stadskantoor donderdag dicht

NAARDEN - Het stadskantoor is donderdagmiddag gesloten vanwege het jaarlijkse uitstapje van het personeel. Dat laat de gemeente weten.

Het stadskantoor is 4 juni vanaf 12.30 uur gesloten en is ook telefonisch niet bereikbaar.

Komende zondag Vesting Achterom

NAARDEN - Vereniging Vestingstad maakt het mogelijk om komende zondag een kijkje te nemen in privétuinen.

Deze tuinen in de Vesting zijn normaal gesproken verborgen voor publiek.

Tijdens 'Vesting achterom' kunnen belangstellenden tussen 11.00 en 16.00 uur terecht in de vaak prachtige tuinen van de woningen in de Vesting.

Geweldige jaarmarkt

Heel veel kraampjes. Foto: Jessica de Jong

NAARDEN - De jaarmarkt in de Keverdijk was afgelopen zaterdag weer een groot succes. Jong en oud genoot van de vele kraampjes en de georganiseerde activiteiten.
Zowel particulieren als professionals hadden allerlei leuke spulletjes te koop. Helaas deden de pinautomaten in de wijk het niet, maar dat kon de pret niet drukken. De Wallenkraaiers zorgden voor een vrolijke noot en er waren nog meer optredens. Ook de brandweer deed mee en de springkussens konden rekenen op vele uitzinnige kinderen.

Zelfgebakken koekjes. Foto: Jessica de Jong
De brandweer is paraat. Foto: Jessica de Jong
Buitenlandse hapjes proeven. Foto: Bob Awick
Een zweefmolen voor de kinderen. Foto: Bob Awick
De Wallenkraaiers spelen vrolijke muziek. Foto: Bob Awick
Gezellig over de braderie. Foto: Bob Awick

Comeniusschool viert haar 95-jarig bestaan

Een kleine school waar je groot kunt worden

Leerlingen luisteren aandachtig naar de lessen van 'Comenius'. Foto: Mireille Detrixhe

door Mireille Detrixhe

NAARDEN - Feest was het op 26 mei bij de Comeniusschool. Aanleiding was het 95-jarig bestaan van de school. Ouders, leerkrachten en leerlingen: iedereen werd erbij betrokken. Naast verschillende activiteiten was er ook aandacht voor de geschiedenis van de school.

Sean Houffelaar, een oud-leerling, speelde voor Comenius

Frank Buhr, al jarenlang verbonden als leerkracht aan de Comeniusschool, vertelt enthousiast over het jubileum en de historie van de school. "In de jaren twintig werd er gezocht naar een vaste locatie in Naarden waar openbaar onderwijs plaats kon vinden. Naast de bestaande christelijke en katholieke scholen was er behoefte aan een school die voor iedereen toegankelijk was. Dat was het startsein voor de Comeniusschool. De eerste locatie was aan de Pater Wijnterlaan en sinds 1972 is de school gevestigd op de huidige locatie aan de Cort van der Lindenlaan. Na de val van de muur bezochten veel Tsjechische delegaties onze school om te kijken hoe er onderwijs gegeven werd." Niet zo heel verwonderlijk, want Comenius werd geboren in Tsjechië.

Les over Comenius
Op de feestdag zelf vonden er veel activiteiten plaats. Er was een speurtocht waarbij de geschiedenis van Naarden en Comenius aan bod kwam. Speciaal voor deze gelegenheid schreven de leerlingen onder professionele begeleiding een eigen schoollied dat samen met de ouders ten gehore werd gebracht. De leerkrachten van de Comeniusschool kregen een college van het Comenius Museum. Het museum had ook materiaal beschikbaar gesteld over Comenius, waaronder een van zijn grote werken, het Orbis sensualium pictus, een begrippenlijst met afbeeldingen die gezien wordt als de voorloper van de kinderboeken. "Hoogtepunt van het lustrum was dat oud-leerling Sean Houffelaar bereid gevonden was om voor Comenius te spelen. Hij werd geïnterviewd en op die manier kwamen de leerlingen op speelse wijze meer te weten over Comenius", vertelt Buhr vol trots. De dag werd afgesloten met een hapje en een drankje, klaargemaakt door de kinderen zelf.
'Een kleine school waar je groot kunt worden.' Dit motto staat boven de deur van de school. "De school was vroeger groter, maar is sinds de jaren tachtig gekrompen. Dat heeft met demografische factoren te maken en er is veel concurrentie in de buurt", legt Buhr uit. "Van oudsher geven we degelijk les met de nadruk op kunst en cultuur. We willen de kinderen goed voorbereiden op de maatschappij zodat ze met een stevig fundament in het leven kunnen staan. De Comeniusschool is een gevestigde naam en heeft een degelijke reputatie. Ook nu nog is er in de lessen speciale aandacht voor het gedachtegoed van Comenius. Buhr: "Hij vond het noodzakelijk dat er aanschouwelijk lesgegeven werd en zag zintuigen als de belangrijkste verkenner van de wereld om je heen. Comenius is de eerste geweest die afbeeldingen in kinderboeken plaatste. Het huidige onderwijs vloeit daaruit voort. De laatste tien jaar zie je ook dat er een enorme verschuiving plaatsvindt. Er wordt veel meer visueel ondersteund en daar dragen sociale media natuurlijk ook aan bij."

Toost op 25 jaar NVC

Een vol clubgebouw. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Praten met oud-teamgenoten, voetbalanekdotes vertellen en vooral toosten op de toekomst van de club: het was afgelopen weekend feest voor NVC, want de Naarder voetbalclub bestaat 25 jaar.

Vanwege de verjaardag van de club was er een borrel voor (oud-)leden. Er kwamen ongeveer 300 NVC'ers langs voor een drankje. Voor de jongste voetballertjes was er ook voldoende te doen: er was een penaltybokaal voor alle jeugdteams en de C-jeugd speelde een oefenduel tegen de D-jeugd.

Win kaarten voor Rob de Nijs!

Rob de Nijs komt naar theater Spant! Foto: Roland Hermans

Rob de Nijs staat al decennia aan de top. Waar andere artiesten vroeg of laat gaan leunen op het vertrouwde blijft hij in beweging; op zijn meest recente albums verkent De Nijs nieuwe wegen. Uiteraard zingt hij tijdens zijn befaamde theatershows nog altijd zijn bekende nummers, maar hij grijpt ook graag terug op mooie albumtracks. En altijd is daar die stem waarmee hij kan rocken, maar ook puur gevoel van romantiek kan vertolken.

Rob de Nijs komt op vrijdag 12 juni naar theater Spant! Kans maken op kaarten? Stuur voor 9 juni een e-mail naar prijsvraag@spant.org. Prijswinnaars worden door Spant! op 9 juni bekendgemaakt. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Filmhuis Bussum

'Geronimo'.

Kan, in LA FAMILLE BÉLIER, de dochter haar doofstomme familie verlaten voor een zangcarrière?
KURAI KURAI – TALES ON THE WIND plaatst verhalen over mensen en hun ongewone veerkracht.
Passie op het Engelse platteland in FAR FROM THE MADDING CROWD, naar Hardy's roman uit 1874.
Fascinerende actiefilm MANGE TES MORTS onthult de kwetsbaarheid van vier ogenschijnlijk bikkelharde jongens.
In IM LABYRINTH DES SCHWEIGENS probeert een gedreven aanklager in het naoorlogse Duitsland tegen de stroom in de waarheid bloot te leggen.
THE DARK HORSE ontroert wanneer een bipolair schaakgenie zich inzet voor achtergestelde jongeren.
In CHARLIE'S COUNTRY probeert Aboriginal Charlie, getergd door blanke wetten, een leven in de Australische outback, tussen kristalhelder zingende vogels en insecten.
GERONIMO is een kleurrijke West Side Story-nieuwe stijl. In Zuid-Franse banlieue; vol fantastische muziek- en dansscènes.
Het coming-of-agedrama ZOMER laat jonge mensen zien die hun eigen weg willen gaan, maar toch met elkaar vergroeid zijn.
SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
SPECIALS: Verdi's opera IL TROVATORE.
JEUGDFILMS: SHAUN HET SCHAAP: DE FILM! en PIEPKUIKENS.

Versa vrijwillgerscentrale

'De Palmpit' zoekt een secretaris voor het versturen van agenda's en notulen, het bijhouden van verjaardagen en jubilea, opmaken van verschillende lijsten en formulieren en het verrichten van voorkomende bestuurstaken. (9227)

Versa vrijwillige Thuishulp Bussum-Naarden zoekt een telefoniste. Ervaring met een computer is gewenst. Het is voor de maandagochtend van 9.45 tot 12.15 uur. (9212)

Stichting de Gooische Ark zoekt een aantal klussers voor het schuren en in de verf zetten van de voerschuur op het hertenkamp. (9225)

donderdag 4 juni

Tuinzaallezing

Tuinzaallezing door Vanessa van Koppen over de betekenis van eten in het christelijke geloof onder de titel 'Brood, Geloof en Liefde'. Met aansluitend een glas wijn en versnaperingen. Locatie: Remonstrantse Kerk, Koningslaan 2b, Bussum. Aanvang 20.00 uur. Entree: € 7,- leden en vrienden, € 12,- gasten.

Open Eettafel

Open Eettafel, elke maandag- en donderdagmiddag om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 6,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

vrijdag 5 juni

Boekenmarkt

Boekenmarkt: vrijdag 5 juni van 12.00 tot 17.00 uur en zaterdag 6 juni van 10.00 tot 17.00 uur. Locatie: Andreashuis, Turfpoortstraat, Naarden-Vesting. Georganiseerd door stichting De Poorters van Naarden. Meer informatie: 035-6947471 of 06-52084455. www.poorters.nl.

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, Bussum naast de Maria(koepel)kerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur. Allen welkom. Informatie: 035-6946971 / 035-6918427 en www.ruimte-bussum.nl.

Broodje+

Ruimte serveert Broodje+ aan de Brinklaan 36a, Bussum rechts naast de Maria(koepel)kerk. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.15 tot 19.15 uur een broodmaaltijd met soep en een snack. Informatie: 035-6946971 / 035-6918427 en www.ruimte-bussum.nl.

zaterdag 6 juni

Markt Groenteclub

Markt van de Groenteclub met diverse kraampjes. Locatie: De Bommelburcht, Abraham Kuyperlaan in Bussum. Van 10.00 tot 15.00 uur.

Repair Café

Repair Café in Denksportcentrum, Nieuwe Englaan 6, Bussum. Van 10.00 tot 13.00 uur. Toegang gratis. Meer informatie: www.repaircafebussum.nl.

Versa Welzijn

Versa Welzijn staat op het Lowbudget Festival. Locatie: voormalige Concordiastudio, Graaf Wichmanlaan 46, Bussum. Van 14.00 tot 20.00 uur. Toegang gratis.

Garageverkoop

Garageverkoop van 14.00 tot 16.00 uur. Locatie: garagebox 348 Iepenlaan, Bussum. Opbrengst is voor activiteiten voor de bewoners van de Iepenflat en aanleun Zandzee.

Theater Kameleon

Theater Kameleon speelt haar voorjaarsvoorstelling 'Ciske de rat', een gecombineerde productie van jeugdafdeling en de senioren. Locatie: Spant! Bussum. Aanvang: 20.00 uur. Meer informatie: www.toneelverenigingkameleon.nl. Kaarten vanaf € 7,50 via 06-5105 7938 en 06-4000 7937.

GAD

Scheidingsstation GAD sluit om 15.00 uur in plaats van 16.00 uur in verband met het 25-jarig jubileumfeest van de GAD dat die dag gevierd wordt.

zaterdag 6 juni tot zaterdag 13 juni

BoodschappenPlusBus

Zaterdag gaat de bus naar Museum Prinsenhof in Delft. Zondag naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Maandagmiddag gaat de bus naar restaurant de Paddenstoel in Hollandsche Rading voor een pannenkoek. Dinsdag naar museumwerf 't Kromhout in Amsterdam. Woensdag gaat de bus naar het Concertgebouw in Amsterdam voor een lunchconcert. Donderdag gaat de bus een dagje naar Gouda en vrijdagavond naar Rob de Nijs in Spant! in Bussum. Tot slot gaat de bus zaterdag 13 juni naar Scheveningen voor Vlaggetjesdag en de Hollandse Nieuwe. Kijk op bpb.naardenbussum@ versawelzijn.nl. Opgeven en vragen: maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur, 035-7504192.

zondag 7 juni

Vesting Achterom

Vestingtuinen Achterom, kijken in een aantal tuinen van vestingbewoners. Tussen 11.00 tot 16.00 uur. Plattegrond op de dag zelf af te halen op de St. Annastraat naast nr. 40, op het Ruysdaelplein tussen nr. 21 en 23 en bij het Bezoekerscentrum, Utrechtse Poort.

Spin-a-thon

Een speciale Spin-a-thon voor een regionaal goed doel: de chemotuin van Tergooi. Locatie: Squash & Wellness in Bussum. Aanvang 11.00. Aan deelname zijn kosten verbonden. Informatie en aanmelden: www.squashenwellness.nl.

Bibliotheek

Bibliotheek Naarden-Bussum is open van 13.00 tot 1700 uur tijdens de Bussumse koopzondag. Locatie: Wilhelminaplantsoen 18, Bussum.

Powerpointshow

Een powerpointshow op groot scherm door John Zijdel. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Aanvang: 14.30 uur. Toegang: € 2,-. Informatie via 035-693878 en www.depalmpitbussum.nl.

woensdag 10 juni

Vakantiesoos Trefpunt

Vakantiesoos voor ouderen in het Trefpunt. Vier middagen, met veel ruimte voor ontmoeting. Ds. Nico den Bok vertelt iets over zijn passie voor kunst. Locatie: Trefpunt (naast de Verlosserkerk) H.A. Lorentzweg 59, Bussum. Aanvang: 14.00 uur.

Bridge Trefpunt

Zomer bridgedrives bij Bridgeclub Trefpunt. In de zomermaanden iedere woensdagavond. Deelname: € 2,50 per persoon per avond. Inschrijven tussen 19.00 en 19.20 uur. Aanvang 19.30 uur. Locatie: Witte Kerk aan de Koningin Wilhelminalaan 15, Naarden. Informatie: 035-6932392 of 035-6934276.

Fietstocht

Fietstocht van maximaal 35 km met Bellefleur. Start 11.00 uur, vanaf Bellefleur aan de Mackaylaan 11a, Naarden. Informatie: Gré Poort, 035-6951686, www.wocbellefleur.nl.

Muziek voor Peuters

Muziek maken voor Peuters in de Speeltuin. Cursus met 4 lessen. Start vanaf 10 en 12 juni. Locatie: Paviljoen Heidezicht, Randweg 203, Bussum. Aanvang lessen: 10.15 uur. Kosten: € 40,-, info@degooischemuziekschool.nl. Inschrijven: www.degooischemuziekschool.nl.

zaterdag 13 juni

Ombudsteam

Het PvdA Ombudsteam houdt iedere zaterdag in WOC De Palmpit, Koekoeklaan 3 te Bussum een inloopspreekuur tussen 10.00 en 11.00 uur Iedereen met vragen en/of suggesties over zorg en ondersteuning kan hier binnenlopen.

Brik & Brak-markt

Naarderheem houdt een Brik & Brak-markt, waarvan de opbrengst gaat naar dagcentrum Sunrise en verzorgingshuis Rainbow in Moldavië. Er wordt van alles verkocht. De markt duurt van 10.00 tot 16.00 uur.

Braderie

Braderie op de Mackaylaan in Naarden, van 10.00 tot 15.00 uur.

SchakelTheater

Toneelvereniging De Schakel speelt vijf eenakters in haar clubgebouw annex SchakelTheater aan de Huizerweg 58E in Bussum. Op zaterdag 13 juni om 20.00 uur en zondag 14 juni om 14.00 uur. Een avondvullend programma van drie eenakters/sketches en twee monologen. Kaarten: € 7,50 per stuk. www.toneeldeschakel.nl.

Reünie

Reünie Willem de Zwijger College. Van 15.00 - 21.00 uur. Aanmelden via www.reuniewdzbussum.nl. Inlichtingen: 040-2230088 en info@123reunie.nl.

zondag 14 juni

Slootjesdag

Slootjesdag met onder meer Scouting Erica Bussum. Zelf waterdiertjes vangen en informatie over waterjuffer, bootsmannetje en schrijvertjes. Na afloop zelf een broodje bakken op een vuurtje. Locatie: Cruysbergen. Verzamelen op: Troephuis Scouting Erica Bussum, Nieuwe 's-Gravelandseweg 68, Bussum. Aanvang 13.30 uur, duur 2 uur. leeftijd 6 - 11 jaar, deelname € 3,-. Aanmelden via jeugd.ivngooi@gmail.com, voor 12 juni 24.00 uur. Meer informatie: www.ivn.nl.

Dvd-voorstelling

De Palmpit vertoont om 14.30 uur een mooie dvd op groot scherm. Aanvang 14.30 uur, toegang € 2,-.

dinsdag 16 juni

Kledingverkoop

Harry Kerkhofs Modehuis uit Valkenswaard houdt vanaf 10.00 uur een kleding(uit)verkoop in De Palmpit aan de Koekoeklaan met kleding voor senioren, mannen zowel als vrouwen. Tevens sieradenreparatie en -verkoop door Nelleke van Riel.

Wandeltocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 wordt weer een wandeltocht gehouden o.l.v. Trudy Nederend. Start om 10.00 uur. De route en afstand zijn afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Ook rolstoelers met begeleiders zijn welkom. Deelname is gratis en op eigen risico.

Concert

Sufi Qawwali-zangeres Anandita Basu treedt op in studio Concordia. Anandita Basu geldt als een van de grootste vrouwelijke Qawwali-zangeressen van deze tijd. Aanvang 19.30 uur, toegang: vrijwillige bijdrage.

maandag 8 juni

Workshop

Workshop Landschaptekenen en -schilderen bij atelier Ton de Kruijk, Landstraat 107. Van 8 t/m 13 juni. Informatie: www.tondekruijk.nl of 035-6932377.

vrijdag 12 juni

Bustocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 is de dagtocht Maas en Waalcruise. Vertrek: 09.30 uur. Kosten: € 48,50. Thuiskomst: ca.17.30 uur. U kunt zich uiterlijk 5 dagen voor vertrek opgeven bij Eva Kooiman op 035-6939695

woensdag 17 juni

Fietstocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 wordt de eerste fietstocht van dit jaar gehouden, een korte fietstocht van ± 30 km met bestemming Muiderberg en mogelijk kersen plukken in de polder. Start 's middags om 13.30 uur, einde om ± 17.00 uur. Onderweg wordt ergens aangelegd voor koffie of thee. De deelname is gratis en op eigen risico.

zaterdag 20 juni

PvdA Ombudsteam

Ombudsteam in De Palmpit. Locatie: Koekoeklaan 3, Bussum. Iedere zaterdag. Inloopspreekuur tussen 10.00 en 11.00 uur Iedereen met vragen en/of suggesties over zorg en ondersteuning kan hier binnenlopen.

Maatschappelijke Pitch

Finale van 'De Maatschappelijke Pitch'. Maatschappelijke initiatieven strijden om een door het PMONB beschikbaar gestelde financiële ondersteuning. Iedereen kan zijn of haar idee aanmelden via info@pmonb.nl onder vermelding van 'De Maatschappelijke Pitch'. Meer informatie: 06-27097438 en info@pmonb.nl.

zondag 21 juni

Soosmiddag

Soosmiddag in De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum. Knderen van muziekschool Josien de Roode verzorgen een optreden. Aanvang 14.30 uur, entree gratis.

dinsdag 23 juni

Expositie

Expositie in de hal van De Heul, Koekoeklaan 3, Bussum. Van 23 juni tot 1 oktober. Schilderijen van de leden van twee schildersclubs van De Palmpit.

woensdag 24 juni

Fietstocht

Fietstocht met Bellefleur, onder leiding van de buurtsportcoach. Start om 10.00 uur vanaf Bellefleur, Mackaylaan 11a, Naarden. Lengte van de tocht maximaal 35 km. Informatie: Bianca Wieman, buurtsportcoach. 06-39 63 46 84. www.wocbellefleur.nl.

vrijdag 26 juni

Discozwemmen

Zwembad de Lunet houdt weer discozwemmen voor kinderen tussen de 6 en 13 jaar. Aanvang 19.00 uur. Aanmelden kan op www.sportcentrumdelunet.nl. A-diploma verplicht.

Hoofdklasse lonkt voor SDO

SDO verslaat Alphense Boys en kan komend weekend promoveren

Groot feest na de twee doelpunten. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Het leek de afgelopen jaren een grote droom, maar er bestaat een grote kans dat het nu toch gaat gebeuren: SDO kan nog promoveren naar de hoofdklasse. De Bussumse voetballers wonnen afgelopen weekend het eerste duel tegen Alphense Boys met 1-2 en kunnen het nu het komend weekend afmaken.
SDO speelde afgelopen weekend dan wel op de velden van Alphense Boys, maar zal af en toe hebben gedacht dat het gewoon aan de Dr. Abraham Kuyperlaan stond te voetballen. Met bussen en auto's kwamen ongeveer 250 Bussumse supporters met de club mee naar Alphense Boys om SDO de steunen.
SDO startte behoudend en gokte op succes van de snelle aanvallers. Alphense Boys probeerde de bal het werk te laten doen, maar kon nauwelijks voor gevaar zorgen. Het eerste moment dat de ploeg wel een kans kreeg, had SDO meteen een antwoord klaar en kwam het met een snelle counter op voorsprong. Rick van der Velden veroverde een terugvallende bal en stuurde topscorer Maikel van Latum weg. De rechteraanvaller van de Bussumers schoot de bal hard en laag tegen de touwen, waardoor SDO op voorsprong kwam.

Na rust meer druk
Na rust drong Alphense Boys meer aan en kwamen er een paar goede kansen voor de ploeg. Vlak na rust leek Alphense Boys een tegentreffer te maken, maar SDO-keeper Rolf Hazelaar kon de bal knap redden. De kans was een voorbode van meer kansen van de tegenstander. Alphense Boys bleef druk zetten op de goal van SDO. De ploeg kon echter geen doelpunten maken. SDO deed dat vlak voor de slotfase wel. Na goed aangeven van Maikel van Latum kon Veirano Slager de bal langs de keeper van de tegenstander koppen, waardoor de zege voor SDO zeker was. Alphense Boys had op het laatste moment toch nog een antwoord met een goal, maar het doelpunt kwam te laat om SDO nog van de zege af te houden.

Goede kans
Met de zege op het veld van Alphense Boys maakt SDO komend weekend een grote kans om te promoveren naar de hoofdklasse. Dat mag knap genoemd worden: pakweg 4 jaar geleden speelde ongeveer dezelfde spelergroep nog 4 klasses lager.

SDO kon het gevaar van Alphense Boys goed temperen. Foto: Johan van der Geest

Nu kunnen de Bussumers, komend weekend vanzelfsprekend weer gesteund door een grote supportersschare, dus weer een stap naar boven zetten. Het duel start zondag om 14.30 uur.

Bussumse hockeysters op achterstand: promoveren wordt zware klus

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het wordt voor de hockeysters van Gooische een hele klus om te promoveren naar de overgangsklasse. De ploeg verloor afgelopen weekend het eerste play-offduel tegen Rotterdam: 2-4.

De Bussumers werden vooral de eerste fase van het duel overrompeld door Rotterdam. De tegenstander zette veel druk. Halverwege de eerste helft kwam Rotterdam op voorsprong. De Bussumers konden pas na rust wat terugdoen. Na de treffer leek de ploeg even op te leven, maar een echte ommekeer bleef achterwege. De Bussumers moeten Rotterdam nu komende zaterdag verslaan om nog te kunnen promoveren.

Goede kans op klassebehoud
De hockeyers van Gooische hebben afgelopen weekend een eerste stap gezet naar klassebehoud. De Bussumers wonnen, met wat hangen en wurgen, het eerste play-offduel tegen MOP: 3-4.

Goed slot voor HCAW

BUSSUM - Met twee zeges op promovendus DSS hebben de honkballers van HCAW de eerste helft van het honkbaljaar goed afgesloten. Afgelopen donderdag wonnen de Bussumers met 1-0, zondag was de ploeg met 4-8 eveneens te sterk. Zaterdag werd HCAW wel verslagen: 3-5.

HCAW had donderdag aan twee honkslagen voldoende om DSS te verslaan. Op een honkslag van Max Clarijs kon Gianni Frolijk een punt scoren voor de Bussumers. Zaterdag kwam HCAW aanvallend tekort om weer punten te pakken tegen DSS. Een dag later was HCAW aan slag een stuk sterker en konden de Bussumers na een spannend duel met 4-8 weer twee punten pakken.

HCAW heeft de eerste helft van het honkbaljaar afgesloten met een zevende plaats. Met elf punten staan de Bussumers een punt achter op DSS, maar zes punten boven de nummer laatst Mampaey The Hawks. Volgende week staat het volgende duel op het programma.

Zaterdag NVC naar derde klasse

NAARDEN - Het eerste zaterdagelftal van NVC promoveert naar de derde klasse. De Naarders pakten afgelopen weekend een punt tegen HMS: 2-2. Dat was na de 3-4 tegen DEV Doorn en het resultaat van HMS tegen DEV Doorn voldoende voor een stapje hogerop.

NVC startte zwak, maar kon na een achterstand toch knap terugkomen. Na de 2-1 voor NVC leek het duel wel gespeeld. De Naarders moesten echter nog een deel met een ondertal spelen, waardoor het toch nog 2-2 werd.

Na afloop was het toch feest: de stap naar de derde klasse was een cadeautje voor NVC na een deel teleurstellend voetbaljaar.

AW komt tekort

BUSSUM - Geen feest afgelopen weekend voor Allen Weerbaar. De Bussumse voetballers konden tegen Real Sranang afgelopen weekend geen potten breken (1-3) en verspeelden hun kans om te promoveren.

Allen Weerbaar kwam op achterstand te staan, maar leek daarna sterk terug te komen. Er werd goed gevoetbald, maar NVC vergat onder meer een strafschop te benutten.

Genieten van audio en video

Richard Hein laat zijn klanten graag genieten van goed en mooi geluid. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Met zijn jarenlange ervaring is het niet verwonderlijk dat audiospecialist Richard Hein nu zijn eigen winkel heeft geopend. Onder de naam Hifi & more wil hij het publiek laten genieten van goede audio en video en alle nieuwste snufjes op dat gebied.

Hifi & more opende afgelopen weekend de deuren aan de Huizerweg 24 in Bussum. De voormalige roze kinderwinkel oogt nu strak. De grote verrassing is te vinden in de kelder waar twee knusse huiskamers zijn opgesteld om eens rustig te kijken naar een grote smarttelevisie en het surroundgeluid echt te ervaren.
Dockingstations, smarttv's tot 1.75 meter breed, surround versterkers, speakers en hippe draaitafels, netwerkspelers: alles is verkrijgbaar. En hoe je ook muziek of televisie wilt kijken, Hein is van alles op de hoogte. Hij is niet voor niets als enige in de omgeving dealer van het populaire merk Sonos.
Ook enthousiast is hij over de netwerkspelers. "Een hele mooie manier om alles wat op internet, je mobiel of computer staat de huiskamer in te brengen. Het is ook een radio- en cd-speler in één. Kortom, geen gedoe met verschillende apparaten meer."
Wie een goed advies wenst met uitleg, garantie en eventueel installatie is van harte welkom bij Hifi & more.

Probeer zelf een scootmobiel uit

Testdag op 6 juni

Bas Veerman van FullMobility. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Zo veel scootmobielen, maar welke is de juiste? Om zelf het gevoel te ervaren organiseert FullMobility in samenwerking met Vivium aanstaande zaterdag 6 juni een testdag op de parkeerplaats bij Huize Godelinde aan de Jozef Israëlslaan 1 in Bussum.

Bas Veerman van FullMobility weet als geen ander hoeveel mensen worstelen met de aankoop van een scootmobiel. "Daarom hebben we deze testdag in het leven geroepen. Een laagdrempelige manier om te kijken wat er op de markt is. Het begint met het inventariseren van de wensen. Wat is belangrijk? Bijvoorbeeld hoe snel de scootmobiel kan of hoe groot het bereik is?" De scootmobielen die in aanmerking komen, kunnen vervolgens worden getest op een speciaal uitgezet parcours onder leiding van een ergotherapeut of adviseur. Er wordt ook gekeken of het verantwoord is om op de scootmobiel te rijden. "Als er drempels zijn, kijken we hoe die weggenomen kunnen worden, bijvoorbeeld door een rijles. Het wordt een leuke middag van 13.30 tot 16.30 uur met een hapje en een drankje. Iedereen is welkom." Wie zeker wil zijn van begeleiding bij een ritje kan bellen met FullMobility op 035-760 1580.
.

Keesje Fokker

'Ik vergeet je niet' is het thema dit jaar van de Week van de begraafplaats. Op zaterdag 6 juni kunt u Bussumse begraafplaatsen bezoeken. 's Middags worden er rondleidingen gegeven. Vanaf 13.00 uur is de start in de aula van de Algemene begraafplaats. Meer over het programma vindt u op www.bussum.nl en, over Naarden, op www.naarden.nl. Hier staan we stil bij een paar plaatsen om die niet te vergeten.

Zoals Keesje Fokker. Het kwam vroeger wel meer voor dat een kind dezelfde naam kreeg als zijn jong overleden broertje. De eerste Keesje overleed in 1926. Hij was 5 jaar. Het jongetje dat in 1927 geboren werd kreeg dezelfde naam, maar overleed toen hij 4 jaar was. Ze zijn beiden begraven op de Oude Rooms Katholieke begraafplaats van Bussum. De begraafplaats is er al vanaf 1822.

Johannes Foulon.
De muur op de Israëlische begraafplaats van Naarden.
Grafmonument van burgemeester Jonkheer Reinier van Suchtelen van de Haare.

Johannes Foulon werd 'De Dominee' genoemd. Omdat hij zo stil was, zei de familie. Ik zou juist praters 'dominee' noemen. Verschillende ervaringen dus. Johannes kwam uit een geslacht van woonwagenbewoners; die trokken van plaats naar plaats, maar verblijven nu al weer enige generaties in Naarden/Bussum. Zijn graf is op de Oude Katholieke; de ingang is bij het spoorperron.

Van een heel andere orde is dit grafmonument van burgemeester Jonkheer Reinier van Suchtelen van de Haare op het oude gedeelte van de Algemene Begraafplaats. Hij overleed 20 maart 1909 op de leeftijd van 75 jaar en een jaar later kwam dit monument op zijn graf. De begraafplaats is al vanaf 1886 in gebruik.

[Rechts aan het einde van de Brediusweg liggen drie Naardense begraafplaatsen op het grondgebied van Bussum. De meest bijzondere is de Israëlitische van 1830 met veel Hebreeuwse opschriften. Een muur herinnert aan de velen die in de jaren 40-45 zijn omgekomen en geen graf hebben gekregen. Hier is geen rondleiding. Wel zaterdagmorgen op begraafplaats Nieuw Valkeveen.

Tekst en foto's:

Klaas Oosterom

Beheerder Ynze van der Schaaf: 'Een bijzonder en mooi vak'

Een kijkje op de twee begraafplaatsen van Bussum

De twee Bussumse begraafplaatsen hebben samen tussen de negen- en tienduizend graven. Foto: Yvette Geerts

door Yvette Geerts

BUSSUM - Voor wie meer wil weten over de geschiedenis van de twee begraafplaatsen in Bussum of gewoon uit interesse wat er allemaal komt kijken bij het onderhoud van een begraafplaats: op zaterdag 6 juni doen de twee gemeentelijke begraafplaatsen van Bussum, de Algemene begraafplaats en de Rooms-Katholieke begraafplaats voor het eerst mee met de Week van de Begraafplaatsen.

10 hectare

De Algemene begraafplaats en de Rooms-Katholieke begraafplaats hebben een totale oppervlakte van bijna 10 hectare. Het oudste gedeelte, de oude Rooms-Katholieke begraafplaats, dateert uit 1823; de Algemene begraafplaats werd in 1886 in gebruik genomen. In 1952 is een nieuw gedeelte aangelegd. Door alle uitbreidingen ontstaat een afwisselend beeld, deels parkachtig en soms met een meer intieme sfeer.

Er heerst een serene rust, de zon komt wat aarzelend door. Een mooi moment voor een rondleiding over beide begraafplaatsen. Beheerder Ynze van der Schaaf vertelt over zijn werk en de geschiedenis van de begraafplaatsen en laat de meest bijzondere plekken zien. De beide begraafplaatsen lopen bijna onopgemerkt in elkaar over. Alleen voor het oudste gedeelte, de oude Rooms-Katholieke begraafplaats die dateert uit 1823, moet de bezoeker de weg oversteken. Op dit deel liggen de prominenten van Bussum begraven, de Dreesmannen, Anne Biegel, en natuurlijk Dr. Frederik van Eeden. Bijzonder is ook het keldergraf voor priesters waar in 1835 de eerste geestelijke werd begraven. Het beheer van deze oude rooms-katholieke begraafplaats ligt in handen van de stichting tot behoud van de oude Rooms-Katholieke begraafplaats te Bussum. Het beheer van de nieuwe Rooms-Katholieke en de Algemene begraafplaats is in handen van Van der Schaaf en zijn mensen. In de tien jaar dat hij hier werkt heeft hij zijn hart verpand aan deze plek "Het is een oase van rust, vooral in de vroege ochtend als je de vogels hoort en de eekhoorns en konijnen ziet rondrennen. Het is ook een mooi en bijzonder vak", vertelt hij verder. "Ik begeleid uitvaarten, maar zoek ook met mensen graven uit. Dat kunnen mensen zijn die net iemand verloren hebben, maar ook mensen die terminaal zijn en zelf een plek komen uitzoeken. Dan komt het wel heel dichtbij en dat raakt wel. Dat is soms pittig en confronterend maar ook relativerend." De band die Van der Schaaf daarmee opbouwt met mensen vindt hij bijzonder.

Begraafplaatsen lopen bijna onopgemerkt in elkaar over

Nieuwe urnentuin
De voorbereidingen voor de nieuw urnentuin zijn in volle gang. Op 6 juni wordt dit gedeelte geopend door wethouder Nen van Ramshorst. De urnentuin grenst aan de bestaande urnentuin en is eigenlijk een uitbreiding. Van der Schaaf vertelt dat mensen steeds meer een eigen invulling willen geven en ook dat de keuze voor een asbestemming zal toenemen. De plannen voor een natuururnentuin in een stukje bos op de begraafplaats passen in deze ontwikkeling.

Ecologisch
Een andere trend die aandacht krijgt is zichtbaar op het oude deel van de Algemene begraafplaats. Hier wordt ecologisch groenbeheer toegepast en de enorme rododendrons vormen een natuurlijke scheidingswand. "We creëren met deze wijze van groenbeheer de sfeer van vroeger. De begraafplaats oogt zo ook natuurlijker. We laten de grond verschralen, maaien twee keer per jaar en daardoor ontstaat vegetatie die je normaal niet ziet."

In het keldergraf werd in 1835 de eerste geestelijke begraven

Programma 6 juni
De open dag start om 13.00 uur met een ontvangst in de aula op de Algemene begraafplaats, waarna om 13.30 uur de opening van de nieuwe urnentuin door wethouder Nen van Ramshorst plaatsvindt. Daarna kunnen bezoekers zich aansluiten voor een rondleiding over de Algemene begraafplaats, gevolgd door een rondleiding over de oude Rooms-Katholieke begraafplaats. De middag wordt rond 15.30 afgesloten in de aula.

Markt van de Groenteclub: lekker leven, goed eten

Rondkijken, proeven en je laten verrassen. Foto: Eigen foto

BUSSUM - Slow coffee, natuurlijke oliën, vintage woonaccessoires en hippe breisels: op de Markt van de Groenteclub geven kleine ondernemers die lid zijn van de Groenteclub een kijkje in hun 'eigen keuken'.

Initiatiefnemer van de Groenteclub Barbara Bolt organiseert samen met tal van vrijwilligers deze jaarlijkse markt. "Er zijn in Bussum en omgeving zo veel mensen die met veel passie en talent prachtige producten maken. Hiermee creëren we een plek waar ze hun producten en talenten kunnen laten zien en er ook wat over kunnen vertellen" Ze is blij met het brede aanbod en het enthousiasme van de deelnemers. Uiteraard is er ook een kraam van de Groenteclub met heerlijke biologische groenten en fruit. Een imker is aanwezig met informatie, eigengemaakte honing en aanverwante producten.

Breder publiek
Maar het idee achter deze markt is breder. Bolt: "We willen echt een breder publiek bereiken. Er zijn steeds meer mensen die bewust willen leven en bewust willen eten. Wij willen laten zien dat dat ook kan wanneer je je talent en creativiteit inzet. Daarvoor hoef je echt niet over een groot budget te beschikken."

De Markt van de Groenteclub wordt gehouden op 6 juni op het buitenterrein van de Bommelburcht aan de Abraham Kuyperlaan 18B van 10.00 tot 15.00 uur. Er zijn diverse kraampjes, er is livemuziek en kinderen kunnen een vis vilten voor de Plastic Soup Foundation.

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Schilder heeft tijd. Hoge kwaliteit, redelijk tarief, vrijblijvende prijsopgaaf.
Tel.: 06-55955587

Bakkerij Kwakman heeft plaats voor een chauffeur op zaterdag voor de ochtenduren. Tevens zijn wij op zoek naar een enthousiaste gemotiveerde verkoopmedewerker voor de zaterdag. Voor informatie: stuur een mailtje naar: bestelling@bakkerijkwakman.nl

Helena Donaldson - uw tuinvrouw in 't Gooi. Voor een echte opknapbeurt van de hele tuin: Pak je heggen aan, bel mij! www.hdtuinen.nl/
06-13527372

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Gevraagd: Dierenartsassistent(e) / verkoopmedewerk(st)er, zie vacature op
www.deboerdierenruiter.nl.

Deze hele zomer:
de barbecueknaller!!

Deze knaller bestaat ui:
1 barbecueworst
1 hamburger
1 saté (kip of varken)
1 gegaarde drumstick
€ 3,99
En zoals u gewend bent..... alles uit eigen keuken.
Kwaliteitsslagerij
Marc Broodbakker
Burg. J. Visserlaan 10
035-6940045

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Versa Thuisadministratie: Ligt er op uw bureau ook zo veel papier en raakt u het overzicht kwijt? Vrijwilligers van Versa Thuisadministratie komen bij u thuis en helpen u met het ordenen van uw administratie. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; thuisadministratie@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

TE HUUR: Leuke ruimte 30 m2 in Naarden (Vesting) info:
06-52642235

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581