NaarderNieuws

9 september 2015

NaarderNieuws 9 september 2015


Topkok Paul Fagel blij verrast met lintje

Een uitbundige Paul Fagel neemt het lintje in ontvangst. Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN - Sinds afgelopen maandag mag Paul Fagel zich Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. De in Vreeland wonende Fagel ontving de de koninklijke onderscheiding uit handen van Marc Witteman, burgemeester van Stichtse Vecht. De happening vond plaats in Brasserie Het Arsenaal, voorheen het domein van Fagel.

Het lintje ontving Fagel onder meer vanwege zijn vele persoonlijke verdiensten als topkok en als docent praktijkbegeleiding bij het ROC Mondriaan. De 73-jarige Fagel was maar liefst 55 jaar werkzaam in de horeca en stond aan de wieg van diverse bekende topkoks.

Bij Fagel zelf moet het allemaal nog landen. "Ik had dit niet verwacht, zelfs nooit aan gedacht. Ik had mensen er wel eens over horen praten, maar ik dacht echt: dat kan helemaal niet." Hij vond het feestje geweldig. "Het was echt een complete verrassing, alles was geheim gehouden. We zouden naar een concert gaan en eten in Het Arsenaal. Ik wil iedereen bedanken die zo veel moeite heeft gedaan. Ik waardeer dat zeer." De 62 gasten, waaronder zijn vrouw, twee dochters, kleinkinderen en dierbare vrienden ,hadden zich in de serre van de Brasserie verstopt. Jan Willem Schuld, sinds een aantal jaar eigenaar van Arsenaal Restaurants, zat in het complot. Hij lokte Fagel met een smoesje mee naar de Brasserie en gezellig keuvelend kwamen ze daar aan. De overrompelde Fagel werd met luid applaus ontvangen. Er volgden speeches van onder meer zijn vrouw en Steve van der Ven (bekend van het Stan Huygensjournaal). Van der Ven gaf een overzicht van alles wat Fagel in gang had gezet en bereikt. Behalve op het culinaire vlak zet Fagel zich ook al jarenlang in voor diverse liefdadigheidsevenementen. Zoals de Nierstichting, het Ronald McDonald Huis, KWF Kankerbestrijding en Foster Parents. Fagel wordt ook gezien als de grote verbinder tussen onderwijs, horeca en bedrijfsleven. Hij werkte mee aan het in 1989 gestarte project smaaklessen voor basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8.
De voordracht was een aantal jaar geleden in gang gezet, maar vanwege persoonlijke omstandigheden stopgezet. Fagel werd onder meer voorgedragen door Cees Helder (o.a. Parkheuvel en de Cees Helder Academie) en Koninklijke Horeca Nederland.

Gaat ook Naarden vluchtelingen opvangen?

Gemeentebestuur volgt zaak op de voet

door Sjoerd Stoop

NAARDEN - Bussum, Naarden en Muiden gaan samen onderzoeken of en hoeveel vluchtelingen er opgevangen kunnen worden. De gemeente Bussum laten weten de fusiepartners te gaan benaderen.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) riep maandag alle Nederlandse gemeenten op om hun verantwoordelijkheid te nemen nu de stroom vluchtelingen naar Nederland groter wordt.
De gemeente Naarden laat weten de zaak op de voet te volgen. "Het vraagstuk van de opvang van asielzoekers heeft op dit moment de volle aandacht van het college en ook binnen raadsfracties wordt erover gesproken", laat een woordvoerder weten. Bussum zegt contact te gaan leggen met fusiepartners Naarden en Muiden om samen te onderzoeken wat er gedaan kan worden.

Ondertussen wordt ook gekeken of de vluchtelingenproblematiek regionaal kan worden aangepakt. Onder aanvoering van Hilversum, als grootste regiogemeente, wordt onderzocht of de regiogemeenten samen plekken aan kunnen wijzen voor de snelle opname van vele honderden asielzoekers.

Het zou zomaar kunnen dat dan onder meer de Bussumse Kolonel Palmkazerne weer genoemd gaat worden als opvangplek. Het COA deed al eerder een verzoek om op het complex vluchtelingen op te vangen. Dat verzoek werd door de provincie Noord-Holland afgewezen, maar vanuit de politiek wordt toch weer druk uitgeoefend op de provincie.

Jeu-de-boulesbaan Ravelijn geopend

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Bewoners van seniorencomplex Ravelijn aan de Graaf Lodewijklaan hebben een gloednieuwe jeu-de-boulesbaan. De baan werd afgelopen weekend geopend.

De jeu-de-boulesbaan kwam er mede door mevrouw Van Baal, een van de bewoners van het complex. Ze vond dat er wat meer te doen moest zijn voor de bewoners en vroeg de bewonerscommissie of er wat kon gebeuren. Dat gebeurde ook: de baan werd afgelopen weken aangelegd door haar zoon, een hovenier.

Mevrouw Van Baal mocht de baan vrijdag samen met Bert Lazoe, de voorzitter van de bewonerscommissie, openen. De bewoners van het seniorencomplex zijn heel blij met de jeu-de-boulesbaan. Vlak nadat de baan werd geopend werden al de eerste spelletjes gespeeld.

21

schakers namen het zondag op tegen schaakgrootmeester Robin van Kampen

Hoor en wederhoor

Met de duif-op-de-auto gaat het goed. Dankzij de deskundigheid van Vogelasiel Naarden gaat het jonkie eerdaags op de wieken.

Echter ... het verhaaltje over een kat met een duif op het dak van een auto heeft een naar bijsmaakje achtergelaten. Afgelopen week kreeg ik een tip van de baas van Puck-de-kat dat er een heus Gispen bureau bij hem voor het hek stond. Gedemonteerd en wel. Daar wist ik wel raad mee. Vlug opbergen en op internet zetten. Gispen is en blijft een gewilde designnaam, vooral zo'n meubel uit de retroperiode jaren 50 - 60. Druk was ik doende met het Overtoom steekkarretje dat ik een paar dagen tevoren cadeau had gekregen om het vijftal losse en zware onderdelen te verkassen. Hoor ik plotseling een luide, nogal ordinair klinkende stem die mij aanroept met: "Hé, de slechtste journalist van Bussum!" Had ik klompen gedragen dan was er zeker één gebroken. Ik ging er amper op in, maar toen bleek dat de dame in kwestie, categorie mooie topvoetballersvrouw, zich had geërgerd aan het feit dat het broertje van Puck helemaal geen Jake heet, doch slechts Jack. En aan de constatering mijnerzijds dat dit een "kreng" zou zijn. Net als nu hier, in mijn laatste stukje óók tussen aanhalingstekens, dus nogal verzachtend. Helemaal mooi werd het toen ik opmerkte dat ik het een en ander aan de weet was gekomen door een paar kinderen wat vraagjes te stellen. Mevrouw, toch wel onderlegd, was van mening dat ik "hoor en wederhoor" in acht had moeten nemen. Voor een stukkie over een kat en een duif! Echte topjournalistiek, hoor!

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar Maaltijdviering
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 12/09 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. C. Bergström
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. W.J. Gorissen; 17.00 u. dr. W.H.Th. Moehn H.A.
*Remonstranten N-B 10.30 u. dr. J.F. Goud
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. dr. J.B. le Grand
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A.B. Liebich
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. drs. J. Lotterman
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit Startzondag
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. ds. A. Meek

Weerbericht

Eerst droog en vrij zonnig, in het weekeinde wisselvalliger
Het was een koele start van september. In onze regio is al ruim 50 mm regen gevallen, maar de komende dagen kan het gaan opdrogen. Een oceanisch hogedrukgebied schuift door naar Scandinavië. Met een oostenwind stroomt droge landlucht binnen. In het weekeinde komt een Atlantisch lagedrukgebied naderbij. Er vindt dan een overgang plaats naar wisselvallig weer.

Donderdag en vrijdag
Zowel donderdag als vrijdag staat het weer onder invloed van hoge luchtdruk. Het blijft beide dagen droog en het is overwegend vrij zonnig. Er waait een matige wind (windkracht 3) uit een oostelijke richting. De temperatuur stijgt naar een normale tot iets boven normale waarde voor begin september. Het wordt aangenaam nazomeren bij een maximum van 20-21 graden.

Het weekeinde
Zaterdag schijnt eerst de zon, maar vanuit het zuidwesten komt er in de loop van de dag meer bewolking. Mogelijk valt er wat lichte regen. Het wordt nog circa 20 graden. Zondag schijnt de zon eerst af en toe. Stilaan neemt de bewolking toe met kans op lichte regen. Er waait een matige wind, die zondag draait van zuidoost naar zuid. Het wordt zondag 18 à 19 graden.

Weetje
Zomer 2015 was geen topper, maar was wel vrij warm. Het gemiddelde maximum/minimum bedroeg 17.5 graden (normaal 16.9 graden). We kregen 28 zomerse dagen met meer dan 25 graden (normaal 21). Topper in deze eeuw was zomer 2003 (40 zomerse dagen). Zomer 2015 was vrij zonnig maar tevens nat. Er viel 275 mm regen in onze regio tegen 220 mm normaal.

Repetities voor open- luchtopera in volle gang

'Faust' te zien op 27 september in Naarden

Koor en solisten in actie in de slotscène van Faust. Foto: Lijsbeth Siegersma

door Chris Eken

NAARDEN - Het is aftellen geblazen vor de amateurzangers van Go! Opera. De voorstelling genaamd 'Faust' is de eerste grote productie van Stichting Amateurkoor waarin regionale projectkoren en professionele musici samen een unieke openluchtproductie maken.

Zowel in Naarden als in Rijs (gemeente Friese Meren) bereidt een groep koorzangers zich al tijden voor op een unieke belevenis. Zij studeren een zogenaamde operapastiche in. Dat is een operavorm waarbij operamuziek uit verschillende bestaande opera's wordt samengesmeed tot een 'pastiche'. De verhaallijn van een bestaande opera vormt de inspiratiebron voor een nieuw verhaal. In dit geval gaat het om het verhaal van Faust, een plastisch chirurg die onder invloed van een weddenschap tussen God en de duivel valt voor de verleidingen van roem en rijkdom.

In groepjes druppelen de eerste zangers de repetitieruimte binnen. De meeste zijn met elkaar meegereden naar deze grote gezamenlijke repetitie die een hele dag duurt en wordt gehouden in een kerkzaal in Lelystad. Vol verwachting kijken de amateurzangers uit naar wat deze dag hen gaat brengen. Studeerden de twee groepen tot nu toe elk in hun eigen omgeving, vandaag smelten ze samen tot een geweldig koor, want er is één ding dat hen bindt: zij vormen het projectkoor van de operapastiche Faust.
Het is een beetje zoeken naar een prettig plekje om te zingen als Roy Voogd, artistiek leider en dirigent, het woord neemt. "We gaan vandaag hard werken aan de regie van Faust. We krijgen onze vaste plek in de ruimte, leren naast wie we staan. Zorg dat je dit goed onthoudt!" En hard werken is het! Claudia van Rooij, de regisseur, heeft de hele mis-en-scène uitgewerkt en neemt de zangers stap voor stap mee door het verhaal. Ondertussen geeft ze aanwijzingen en vertelt ze hoe de aankleding van het geheel wordt. Zo spiegelt ze het de zangers voor: "Jullie dragen zwarte kleding. Niet een beetje zwart of donkerblauw, geen witte accenten. Nee, alles moet zwart zijn. En iedereen brengt van thuis een wit overhemd mee want daar gaan we iets speciaals mee doen!"

Overgave
Het is geweldig om te zien hoe ruim tachtig liefhebbers van koorzingen geconcentreerd en met passie en overgave in beweging komen. De muziek zit er bij de meesten al goed in en de teksten kennen bijna geen geheimen meer. Maar het al zingend lopen, op de juiste plek uitkomen en dan weer naar de volgende scène bewegen kost veel energie. Zoals Kitty, een van de sopranen, verzucht: "Serieus werken, maar met regelmatig een vrolijke lach!" Toch schrijft Ingrid Stijsiger, de vocal coach van de zangers, haar vingers blauw aan opmerkingen voor het verbeteren van de zang. Bewegen en ook nog zuiver zingen is voor mensen die dat niet gewend zijn nogal een opgaaf. De aanwijzingen van Ingrid zijn dan ook een enorme steun.
Het resultaat van de repetities is te bewonderen op zondag 13 september in Rijs en op zondag 27 september in Naarden. De voorstelling in Naarden vindt plaats op vestingwal Ravelijn 2 om 15.00 uur.
Kaarten kosten 25 euro, kinderen betalen 20 euro. Kaartjes zijn te koop via de GOopera.nl.

Van de lezers

Ook reageren op het nieuws? Mail: redactie@naardernieuws.nl

Veel hondenbezitters menen dat ze hun hond los kunnen laten lopen aan de Naardermeerzijde van de Karnemelkse sloot. Dit ondanks het feit dat er borden staan dat dit niet is toegestaan. Het is al langer een probleem met als gevolg verstoring van het wild en het vee. Helaas heeft de gemeente een aantal maanden geleden besloten om het wildrooster makkelijker begaanbaar te maken waardoor er een 'gladde' toegang is gekomen met een klaphekje. Honden kunnen nu (nog) makkelijker het Naardermeer in. Helaas kunnen ze dat ook op eigen initiatief. In de afgelopen periode hebben we meerdere honden uit onze wei moeten verjagen omdat ze de schapen lastig- dan wel aanvielen.
We hebben de gemeente hierop gewezen maar 'het klaphek zou goed functioneren'. Dat beeld kan met simpele observatie snel worden gelogenstraft. Vanochtend was het dan weer zover met een dood, kapot getrokken, schaapje als gevolg. Wij raken letterlijk getraumatiseerd, net als onze beesten: we houden namelijk van ze. De baas van de hond, die de vlucht van zijn hond langs het klaphek niet zag aankomen, is ook enorm ontdaan.
"Waarom sluiten ze het natuurgebied niet af voor honden?" vroeg hij zich af. Honden kunnen immers aan de andere zijde van de sloot prima worden uitgelaten. Deze vraag stellen wij ons ook, al langer. Er schijnen echter eerst meer van dit soort ellendige zaken te moeten gebeuren voordat tot actie wordt overgegaan. Daarom onze oproep: hou honden weg uit het Naardermeer!

Carolien van der Schoot en Bert Derk

Beweeg- maatjes gezocht

NAARDEN - Buurtsportcoach Naarden heeft het project beweegmaatjes in het leven geroepen om mensen te helpen die weer willen gaan bewegen, maar het lastig vinden om dit alleen te doen. De coaches zijn nog op zoek naar nieuwe maatjes.

Van de maatjes wordt verwacht dat ze graag actief zijn. "Je helpt iemand net even over de drempel van een club en gaat een aantal malen mee. Gezellig samen wandelen of fietsen kan natuurlijk ook. Het belangrijkste is dat je je enthousiasme voor sport en bewegen kunt delen, maar ook begrip hebt voor mensen die het lastig vinden om dit op te pakken."
Aanmelden voor dit project kan door te malen naar info@buurtsportcoachnaarden.nl of bel met 06-39634684.

Volgeladen trailer in de sloot

Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN - Een volgeladen trailer is donderdagavond in de Karnemelksloot beland. Er moest een bergingsbedrijf aan te pas komen om de trailer weer naar de kant te trekken. De combinatie, gevuld met 27 ton houtsnippers van de bomenkap achter het Vogelasiel, reed op de onverharde weg vanaf het Vogelasiel naar de Burgemeester J. Visserlaan. De trailer zakte plotseling weg en kwam op zijn kant in de sloot terecht. De trekker bleef op het droge. De houtsnippers dreven langzaam weg in de sloot. De berging van het gevaarte duurde enkele uren en trok veel bekijks.

Ellen de Waardt 50 jaar


Freelance makelaar en werkzaam in kledingwinkel
Woont in Naarden sinds 1995

Ellen de Waardt, OnderOns

Wat houdt je overdag bezig?
"Ik werk één dag in de week bij Bibi's in Bussum en verder als freelancemakelaar bij Kappelle. Ik ben dus ook veel aan het netwerken."

Wat is leuk aan je werk?
"Het contact met mensen en ik ben lekker veel buiten. In 't Gooi zijn zulke mooie huizen, leuk om te aan- en verkopen."

Zelf vaak verhuisd?
"De laatste tijd niet nee; in het huis waar we nu wonen, wonen we sinds 1995 en daarvoor hebben we drie jaar in Bussum gewoond."

Verhuisplannen?
"Nee, we hebben twee jaar geleden verbouwd, maar we filosoferen wel wat we zoal zouden kunnen doen als ook onze zoon het huis uit is. Ik vind het leuk om nog wat te ondernemen en bepaalde dromen zijn leuk om over te praten. Een huisje in de Vesting bijvoorbeeld en in het buitenland."

Mooiste plek in Naarden?
"De Vesting en de Vestingwallen, waar je lekker kunt wandelen. En het Naardermeer. 't Gooi is mooi groen."

Wat mist er in Naarden?
"Wij gaan graag uit eten en het culinaire aanbod is wat beperkt, veel van hetzelfde."

Met wie zou je graag een goed gesprek voeren?
"Met de wethouder van Naarden die verantwoordelijk is voor het parkeerbeleid."

Het je een idool?
"De Dalai Lama, het is interessant hoe hij met levensvragen omgaat."

Je kunt niet zonder?
"Mijn kinderen en mijn partner."

Waar doe je makkelijk afstand van?
"Materiële dingen."

Goede eigenschap?
"Ik ben een goed luisteraar."

Slechte eigenschap?
"Soms een beetje ongeduldig."

Waarop wil je toosten?
"Op het leven, op elke dag."

'Een naam vereeuwigen is niet alleen voor hotemetoten '

Naardenezen pleiten voor een 'Cas de Bruijnpad'

NAARDEN - Op initiatief van de Naarder Jan Weerdenburg is op internet een pleidooi ontstaan voor het vernoemen van een nieuw pad in Naarden naar Cas de Bruijn. Het idee om de naam van de boer uit Naarden te vereeuwigen nabij het Vogelasiel kon al op veel positieve reacties rekenen.

Weerdenburg: "Er is een Faceboekgroep met 1400 Naardenezen. Doordat er steeds nieuwe leden bijkomen viel het op dat vooral Cas de Bruijn vaak werd genoemd. In deze groep is het jaar 2015 uitgeroepen tot 'Cas de Bruijnjaar'. Mijn idee is om het pad in het weiland bij het Vogelasiel naar Cas te vernoemen. Dat zou prachtig zijn, want een naam vereeuwigen is niet alleen voor hotemetoten. Gezien de positieve reacties zal er bij de gemeente een verzoek hiervoor worden ingediend."
De Naarder vertelt dat Cas de laatste boer in de Vesting was. "Cas werd geboren in 1926 en is overleden in 2004. Hij was geen Erfgooier, maar huurde land op de schootsvelden rond Naarden. Zijn boerderij stond in de St.-Annastraat bij de Grote Kerk. De gemeente is jaren bezig geweest hem uit te kopen omdat ze de laatste in gebruik zijnde boerderij in de Vesting graag weg wilden hebben. Veel mensen kennen hem omdat hij als ambtenaar met zijn bijzondere bakfiets de straten schoonhield. Cas was een mensenmens en genoot van een praatje bij de koffie bij de Naardenezen. Na zijn pensioen werkte hij in de tuin van pastoor De Bruin en deed hij hand-en-spandiensten in de katholieke kerk."
Wethouder Marleen Sanderse laat alvast weten enthousiast over het plan te zijn. "Ik vind het heel positief wanneer inwoners op eigen initiatief meedenken over de naamgeving van nieuwe straten. Op zich is het niet gebruikelijk dat een pad als dit een naam krijgt. Maar wanneer de voorgestelde naam veel bijval krijgt, ga ik met het Goois Natuurreservaat bespreken hoe we dit voor elkaar kunnen krijgen."

Straks stemmen op 50-PLUS

NAARDEN - 50PLUS denkt erover na om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van Gooise Meren van komende november. Dat maakt de partij deze week bekend.

50PLUS kent momenteel nog geen lokale takken, maar onder druk van de leden doet het hoofdbestuur nu wel onderzoek om lokaal te gaan opereren. De leden uit Bussum, Naarden en Muiden van 50PLUS hebben al aangegeven achter de deelname te staan.

Onderzoek
Jan Nagel, oud-wethouder van Hilversum, doet momenteel voor 50PLUS onderzoek naar de eventuele deelname. "Voorwaarde is dat we voldoende goede kandidaten krijgen. Met name in Naarden en Muiden is dat nog niet het geval. Ook in Bussum kunnen we mensen die of ervaring in het raadswerk of een goede maatschappelijke visie hebben, goed gebruiken", zo zegt Nagel.

50PLUS kan als landelijke partij nog tot en met 5 oktober aangeven mee te doen aan de verkiezingen van Gooise Meren.

Historisch Café Naarden

NAARDEN - Historicus en sociale wetenschapper Henk Michielse spreekt op dinsdag 15 september om 20.00 uur in De Hoed tijdens het Historisch Café Naarden.

Hij laat zien hoe de overgang van Naarden van een goed katholieke naar een overwegend protestantse stad zich heeft voltrokken, terwijl Laren, Blaricum, Ankeveen en Hilversum katholiek bleven. Na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Livemuziek bij Limes

NAARDEN - Restaurant Limes in Naarden-Vesting heeft weer een nieuwe line-up voor de zogenoemde Limes Live.

Iedere derde zondag van de maand is er een optreden geboekt van een band of artiest uit de omgeving. De aftrap wordt op 20 september verzorgd door de Tuesday Afternoon Band die muziek uit de jaren 70 speelt.

De tweede in rij is op 18 oktober de band Misty Field met funk en popcovers uit de jaren 80 en 90. Tot slot verzorgt Eemjazz op 15 november een middag jazz. De toegang is gratis. Alle optredens beginnen om 15.00 uur.

'Groen met de hand verwijderen'

De mannen en hun kleine steiger. Foto: Jessica de Jong

NAARDEN - De wallen worden de komende tijd helemaal nagelopen op begroeiing.

Afgelopen donderdag waren twee werkmannen bezig met het arbeidsintensieve werk ter hoogte van het Vestingpad.

Ze trekken al het groen er met de hand uit en gaan de hele vesting rond.

"Ja, we gaan helemaal rondom. We zien het hele stadje. Het groen wordt iedere twee jaar helemaal weggehaald en dat kan alleen maar met de hand", laten ze weten.

Projecten opgestart om de buren te leren kennen

Jan Vollers en Anne Medema met de flyer. Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN - Hoe kunnen de inwoners van de toekomstige gemeente Gooise Meren elkaar beter leren kennen? Er zijn verschillende initiatieven genomen die hiertoe een aanzet kunnen geven. Om te beginnen is het komend weekend Open Monumentendag, met onder andere een antieke bus die een rondrit maakt door Gooise Meren.

Dat een bustocht een mooie manier is om de drie gemeenten verder te onderzoeken, vond ook een speciale projectgroep onder leiding van Jan Vollers, bekend van Tussen Vecht en Eem. Hij vertelt dat archivaris Anne Medema door de drie burgemeesters werd verzocht om te kijken of er iets verzonnen kon worden voor de inwoners om elkaar beter te leren kennen. "We hebben gekeken op welke manier we mensen vertrouwd kunnen maken met Gooise Meren. In de werkgroep genaamd Ken uw nieuwe buren zitten onder andere de Historische Kring Bussum en Muiden, Geopark Gooi en Vechtstreek, Stichting Omgevingseducatie en Tussen Vecht en Eem. Samen hebben we gekozen voor vier concrete projecten.
Om te beginnen is er een fietstocht door Gooise Meren uitgezet van 40 kilometer. De route is al te downloaden op routeyou.nl onder de titel Langs historische plaatsen in Gooise Meren. Samen met fietsgilde 't Gooi is de route gemaakt en we willen deze route ook met gidsen gaan organiseren." De route komt ook bij de VVV te liggen.

Bustocht
Een bustocht rond en na de fusiedatum door het gebied van Gooise Meren is een ander project. "De tocht wordt gehouden op 30 oktober en op 6 november. Onderweg geeft een gids historische informatie. We kunnen die bus langere tijd laten rijden, maar dat is afhankelijk van de belangstelling."
Een rondreizende historische tentoonstelling, bestaande uit negen panelen, maakt ook deel uit van de kennismakingstour. "Het is een kennismaking in vogelvlucht. De panelen beschrijven wetenswaardigheden over de drie gemeenten. Er wordt bijvoorbeeld beschreven hoe de gemeenten zijn ontstaan, waar de mensen vroeger de kost mee verdienden en welke markante gebouwen er staan. De panelen trekken langs diverse wijkcentra, bibliotheken, verzorgingscentra en scholen."
Het laatste project van de werkgroep is de lesbrief voor scholen. "Die is momenteel nog in ontwikkeling, maar de contacten met de scholen worden in het najaar gelegd. We zullen polsen wat de behoeftes zijn voor een lesbrief over Gooise Meren."

Programma Open Monumentendag
Wie het leuk vindt om alvast wat meer te weten te komen over de monumenten in de drie gemeenten kan komend weekend, zaterdag 12 en zondag 13 september, terecht tijdens Open Monumentendag. In alle drie de gemeenten is van alles te doen. De eerdergenoemde bustour met antieke bussen tussen de gemeenten is overigens gratis. Naast het onderstaande programma zijn diverse monumenten geopend en vrij toegankelijk. In Naarden worden tegen betaling rondvaarten georganiseerd en in Bussum staat glas-in-lood centraal.

Ontdek Gooise Meren dit weekend met een gratis busrit

Muiden
Zaterdag en zondag
Tussen 12.30 en 16.30 uur rijden er ieder half uur antieke bussen tussen Bussum, Naarden, Naarden-Vesting, Muiderberg en Muiden. Het Muizenfort is tussen 11.00 en 17.00 uur geopend voor demonstraties beeldhouwen, schilderen en stoelen matten en een imker is aanwezig. Tussen 11.00 en 16.00 uur zijn diverse gebouwen geopend zoals de Rooms-Katholieke Kerk, de Grote Kerk en Molen de Onrust. Van 12.00 tot 17.00 uur vrije toegang tot De Groote Zeesluis.

Bussum
Zaterdag
Tussen 12.30 en 16.30 uur rijden er ieder half uur antieke bussen tussen Bussum, Naarden, Naarden-Vesting, Muiderberg en Muiden.Tussen 12.00 en 16.00 uur zijn er diverse activiteiten bij de Eerste Bussumse Glashandel, Kapelstraat 4. Verder: elk uur een wandeling met gids, demonstratie glas-in-lood door Fernando Codinha met videopresentatie. De Koepelkerk aan de Brinklaan 4 is geopend tussen 12.00 en 15.00 uur.
Zondag
Tussen 12.30 en 16.30 uur rijden er ieder half uur antieke bussen tussen Bussum, Naarden, Naarden-Vesting, Muiderberg en Muiden. Er zijn tussen 12.00 en 16.00 uur diverse activiteiten bij en vanaf het docucentrum van de Historische Kring Bussum, Stationsweg 3, zoals een fietsroute en een videopresentatie. De Majellakapel en de Spieghelkerk zijn geopend.

Fietstocht van 40 kilometer uitgezet door nieuwe gemeente

Naarden
Zaterdag
Tussen 12.30 en 16.30 uur rijden er ieder half uur antieke bussen tussen Bussum, Naarden, Naarden-Vesting, Muiderberg en Muiden.
Zondag
Tussen 12.30 en 16.30 uur rijden er ieder half uur antieke bussen tussen Bussum, Naarden, Naarden-Vesting, Muiderberg en Muiden. Er zijn de gehele dag tentoonstellingen en exposities met gratis entree: Weegschaalmuseum, Vestingmuseum, Museum Mausoleum Comenius, Stadsarchief en Stadhuis. In het Stadhuis is om 11.00 uur de opening door de burgemeester, gevolgd door diverse optredens vanaf 12.30 uur met Young Generation Nardinc en om 13.00 uur het Comeniuskoor. Aan de Nieuwe Haven wordt de hele dag een historische vlootshow gehouden en zijn er de Naardense Vaardagen: nautische ambachten en diverse optredens. Om 14.00 uur is de vlootinspectie door de admiraal van Naarden. Aan het kerkpad achter de Grote Kerk is tussen 11.30 en 17.00 uur een kunst- & ambachtenmarkt. De Grote Kerk is vanaf 13.00 uur de plek om muziek te luisteren.

Eetgelegenheid De Zeemeeuw

Strandpaviljoen De Zeemeeuw is het hele jaar door geopend. Foto: Yvette Geerts

De gemeente Gooise Meren zit vol met leuke winkels, bezienswaardigheden en natuurschoon. Iedere week pikt de redactie een speciaal plekje uit een van de gemeenten om zeker niet te missen. Vandaag: Eetgelegenheid en strandpaviljoen De Zeemeeuw, een van de oudste strandpaviljoens van Nederland.

Ron Bot (53) nam in 1994 De Zeemeeuw over van de toenmalige eigenaar. Van de snackbar die het toen was maakte hij een laagdrempelige eetgelegenheid die, met uitzondering van kerst- en oudejaarsavond, het hele jaar geopend is. "Ik woonde in Muiderberg en vond dat er te weinig leuke en goede gelegenheden waren om uit eten te gaan." Inmiddels zijn we ruim twintig jaar verder en is lekker eten in een ontspannen sfeer samen met de laagdrempeligheid nog steeds het uitgangspunt. Upgraden is wat betreft Bot niet aan de orde. "Je kunt hier een biertje drinken, maar ook champagne." Op de kaart staan ook de saté en zeetong bij wijze van spreken broederlijk naast elkaar.

Sandera Suit, hier met een van de medewerkers, is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Foto: Yvette Geerts

De ligging, pal aan het IJsselmeer, heeft een grote aantrekkingskracht op het Gooise publiek en is volgens Bot een prima alternatief voor een dagje Noordzeestrand. "We hebben anderhalve kilometer strand, je staat niet in de file en je ruikt hier zelfs af en toe het zilte van de zee. Op het moment dat je hier bent krijg je een vakantiegevoel."

Lintje voor Paul Fagel

NAARDEN - Paul Fagel heeft maandag een koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn verdienste in zowel de keuken als daarbuiten.

Hij kreeg zijn lintje vanwege zijn verdiensten als topkok en als docent praktijkbegeleiding bij ROC Mondriaan. Hij zit al meer dan vijftig jaar in het vak.

Cas de Bruijnpad?

NAARDEN - Naardenezen pleiten voor een Cas de Bruijnpad.

Een nieuw aan te leggen pad zou de naam moeten krijgen van de laatste boer uit Naarden-Vesting. De wethouder juicht het enthousiasme toe. Een officiële aanvraag moet nog worden ingediend.

Boek over Mariënburg

BUSSUM - Er is een nieuw boek over het klooster Mariënburg gepresenteerd.

In het boek staan onder andere interviews met de nonnen die sinds vorig jaar Bussum hebben verlaten.

Winst voor SDO

BUSSUM - Kersverse hoofdklasser SDO debuteerde met een zege.

De voetballers wonnen met 2-0 van SV Nieuw Utrecht.

Deel A1 open

MUIDEN - Het eerste stuk van de vernieuwde A1 bij Muiden is in gebruik genomen.

De komende jaren wordt de snelweg verlegd en verbreed.

311 rijksmonumenten

M 77
N 177
B 57

Filmhuis Bussum

'The Diary of a Teenage Girl'.

Programma woensdag 9 t/m vrijdag 18 september

*Biografisch kostuumdrama BELLE schildert hoe met Dido Elizabeth Belle de afschaffing van de slavernij in Engeland begon.
*AMY, over Amy Winehouse. Wat een zangeres! En wat een bedenkelijke rol speelde haar vader!
*Ben Stiller en Naomi Watts als 40+-stel in WHILE WE'RE YOUNG.
*THE DIARY OF A TEENAGE GIRL is een veelbekroond, fris verslag van seksuele ontluiking in San Francisco in de jaren zeventig.
*THEEB over een tienjarig jochie in oorlogstijd.
.*In A WOMAN IN GOLD de strijd van een Joodse vrouw om geroofde familiekunst terug te krijgen.
*In MASAAN kruisen vier levens elkaar. Kunnen zij ontsnappen aan verstikkende Indiase tradities?
*In DHEEPAN belandt een geïmproviseerd vluchtelingengezin in een gewelddadige Parijse achterbuurt. Gouden Palmwinnaar.
*IRRATIONAL MAN, Woody Allen's nieuwste komische thriller.
*In MIA MADRE worstelt een vrouwelijke filmregisseur met werk en haar stervende moeder.
*In THE LESSON drijven geldzorgen een docente tot een gewaagde stap.
*VICTORIA is één lang shot van 140 minuten, een adembenemende nacht in de straten van Berlijn.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
*FAMILIEFILMS: De nieuwste Pixar-film BINNENSTEBUITEN (3D) en DE KLEINE PRINS!!

Versa vrijwillgerscentrale

*Vivium Zorggroep De Gooise Warande zoekt iemand die het leuk vindt om in het weekend een paar uurtjes een praatje te maken en koffie en thee te schenken. (9519)
*Vluchtelingenwerk Naarden zoekt een maatschappelijk begeleider die nieuwe cliënten in Naarden op weg helpt om zelfredzaam te worden in de Nederlandse samenleving. (9541)
*Voedselbank Naarden/Bussum/Hilversumse Meent zoekt inpakkers voor de voedselpakketten. Deze zijn best zwaar en worden gestapeld. We nodigen sterke mannen uit om te reageren. (9545)
*Vluchtelingenwerk Naarden zoekt taaldocent voor geven van Nederlandse les voor, tijdens of na de inburgeringscursus. (9542)

donderdag 10 september

Cursus Nimis

Start van de cursus healingmethode level 1 bij Nimis. Locatie: Nimis centre of light, T.B. Huurmanlaan 15. Informatie: 035-6420307 en www.nimis.nllestijden. Lestijden van 19.30-22.00 uur.

Computercursussen

Aanmelden van 13.30 - 16.00 uur voor een van de computercursussen in De Palmpit, Koekoeklaan 3. Verschillende niveaus en een cursus digitale fotografie. Kosten € 35,-. Meer info: tel. 035-693 07 89. info@depalmpitbussum.nl, www.depalmpitbussum.nl.

Orgelconcert

Afsluiting van de zomerserie orgelconcerten in de Grote Kerk Naarden, met een verzoekprogramma uitgevoerd door de huisorganist Wybe Kooijmans. Aanvang 20.15 uur. De toegangsprijzen bedragen € 7,50 en € 6,- (CJP en 65+).

Woongroep

Meet en Greet Woongroep Bussum. Aanvang 20.00 uur. Aanmelden vooraf en informatie: woongroepbussum@hotmail.com.

Open eettafel

Open eettafel bij De Palmpit, Koekoeklaan 3. Op maandag- en donderdagmiddag. Aanvang 17.30 uur. Er zijn kosten aan verbonden. Aanmelden via 035-693 87 86, twee dagen vooraf tot 12.00 uur.

Spreekuur

Gratis inloopspreekuur Administratie voor Elkaar. Elke donderdag van 10.00-12.00 uur in Uitwijk, dr. Schaepmanlaan 10, Bussum en in SCAN, M. Kampsstraat 3, Naarden van 14.00-16.00 uur. Versa Welzijn 035-6911251.

Expositie

Expositie Céline Godfroy in september en oktober bij Sauter Wijnen, Huizerweg, Bussum.

Foto-expositie

Foto-expositie Liset van den Hoek in De Schakel, Kol. Verveerstraat 74, Naarden. www.wijkpostdeschakel.nl.

zaterdag 12 september

Gondelvaart

Een gondelvaart op de Naardense grachten tijdens Open Monumentendag. Het verzamelpunt is de industriehaven waar om 21.00 uur het startschot wordt gegeven. Er zijn verschillende prijzen. Uitreiking van de prijzen: direct na afloop op het plein bij de Sluisbrug. Wie mee wil doen kan zich opgeven bij Evert Kos gondelvaart@fortronduit.nl of telefonisch op 06-53126070. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Tentoonstelling

Beelden tentoonstelling in de Sint Jozefkerk aan de Laardeweg / Centuurbaan. Van 11.00-15.00 uur.

Open dag

Open dag vrijmetselarij. Van 12.30-17.00 uur. Locatie: het Logegebouw aan de Brediusweg 23a, Bussum.

Lezingen

Lezingen Open Monumenten Dagen bij Comenius Museum. 12 september om 15.00 uur. Entree € 5,- Op 13 september rondleidingen om 14.00 uur en 15.30 uur door het Mausoleum. Locatie: Kloosterstraat 33, Naarden. Aanmelden voor lezing: info@comeniusmuseum.nl.

Dj-workshop

Introductie workshop dj-lessen van 16.30-17.30 uur. Deelname aan workshop is gratis. Muziekcentrum Schimmel, Havenstraat 31, Bussum. Minimumleeftijd voor deelname aan de workshop en cursus is 9 jaar. Meer informatie: www.degooischemuziekschool.nl.

zondag 13 september

Boogies & blues

De 4de boogie & bluesparade, in EventHouse Langs de Lijn, Heerenstraat 43 a, Bussum. Zaal open: 15.00 uur, aanvang 15.30 uur. Grand Finale 18.15 uur. Reserveren: boogie&blues@xs4all.nl. Kaarten in voorverkoop € 12,-. Aan de deur: € 15,-.

Dvd-voorstelling

Dvd-voorstelling op groot scherm in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. Aanvang 14.30 uur. Toegang € 2,-.

Expositie

Expositie schilderijen en beelden Blaricumse kunstenaars. Locatie: Barneveld Zaken, Noorderweg 1/A, Bussum.

Optreden ensemble

Optreden ensemble Filip Davidse en Natsuko Tamaru in Vivium De Zandzee. Entree € 3,- www.vivium.nl/zandzee.

Kind & Koffiefestival

Kind & Koffiefestival van 10.00-16.00 uur. Met gratis workshops en advies en informatie. Bij kinderdagverblijf Bommelburcht. Dr. Abraham Kuyperlaan 18b, Bussum. www.facebook.com/kindkoffie.

vrijdag 11 september

Expositie

Bij Galerie Pouloeuff aan de Turfpoortstraat 36a in Naarden-Vesting is de expositie 'Verbondenheid' te zien. Van 11 september tot en met 8 november laten de 6 exposanten zien waarin zij in hun werk met elkaar overeenkomen.

Themamaaltijd

Themamaaltijd bij De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. Aanvang 17.30 uur. Kosten € 10,- (incl. 2 drankjes). Aanmelden tel. 035-693 87 86. Maximaal 35 personen. info@depalmpitbussum.nl, www.depalmpitbussum.nl.

vrijdag 11 september

Broodje+

Ruimte serveert Broodje+ aan de Brinklaan 36a, Bussum, naast de Maria(koepel)kerk. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.15-19.15 uur een broodmaaltijd met soep en een snack.

maandag 14 september

Picasa fotobewerking

Cursus Picasa fotobewerking om 10.00 uur in het Gilde in Huize Godelinde, Bussum. Aanmelden via info@gildegooinoord of 035-6930624.

dinsdag 15 september

Wandeltocht

Wandeltocht vanaf De Palmpit, Koekoeklaan 3. Start om 10.00 uur. De route en afstand is afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Ook rolstoelers met begeleiders zijn welkom. Deelname is gratis en op eigen risico. Informatie: 035-6938786, www.depalmpitbussum.nl.

iPadcursus

iPadcursus bij De Palmpit, Koekoeklaan 3. Vier lessen van 19.30-20.30 uur. Kosten € 35,-. Aanmelding: 035-693 07 89. www.depalmpitbussum.nl.

Cursus fotografie

Start cursus fotografie van 5 avonden in De Schakel, Kol. Verveerstraat 74, Naarden. Van 20.00-22.00 uur. Kosten: € 89,-. www.wijkpostdeschakel.nl.

woensdag 16 september

Fietstocht

Fietstocht vanaf De Palmpit, Koekoeklaan 3 van ± 55 km. Bestemming: Soesterduinen en vliegbasis Soesterberg. Start 10.00 uur, einde ± 17.00 uur. Onderweg koffiestop en picknick (lunchpakket meebrengen). Aanmelden niet nodig. Info: 035-6912926. Deelname gratis, eigen risico. www.depalmpitbussum.nl

Colleges voor ouderen

Colleges voor ouderen door Leefbaarheidsinitiatief Oud Geleerd Jong Gedaan. 16, 23 en 30 september. www.vivium.nl.

Schakeldiner

Schakeldiner, De Schakel, Kol. Verveerstraat 74, Naarden. www.wijkpostdeschakel.nl. Deelname € 7,50. Welkom vanaf 16.45 uur. Opgeven kan ook in De Schakel.

donderdag 17 september

Eemjazz

Eemjazz in Vivium de Zandzee, Iepenlaan 354. Een optreden met een feestelijk sextet is SWING. Van 14.30 tot 16.00 uur. Kosten bedragen 1 strip van de strippenkaart of € 6,- contant.

Openingslezing

Openingslezing seizoen 2015 - 2016. Remonstrantse kerk, Koningslaan 2b, Bussum. Entree € 7,- leden, € 12,- niet-leden. Aanvang 20.00 uur.

vrijdag 18 september

Instuif bridge

Instuif bridge. Kosten: € 2,- per persoon. DenksportCentrum, Nieuwe Engelaan 6, Bussum.

zaterdag 19 september

Jeugdtheater

Kinderen van 8-12 jaar die geïnteresseerd zijn in theater, musical en podium kunnen een proefles volgen. Opgeven via www.jeugdtheaterschoolbussum.nl.

Pompoenenmarkt

Jaarlijkse pompoenenmarkt van Kindertuinen Bussum. Kinderboerderij 't Mouwtje, Huizerweg. Van 10.00-16.00 uur.

Laatste Vestingzondag helemaal in het teken van Naarden Speelt

De altijd spannende horecarace. Foto: Gerda Hafkamp

NAARDEN - De laatste van de vier Vestingzondagen stond in het teken van 'spelen' in de ruimste zin van het woord. Muziek, yoga, ballet en spelletjes: er was van alles te doen in de Vesting. Veel aandacht trok de schaaksimultaan met de 20-jarige in Bussum geboren schaakgrootmeester Robin van Kampen die het opnam tegen 21 tegenstanders.
Muziekvendel Nardinc liet goed van zich horen. Met een wat ander repertoire - er werden voornamelijk moderne meezingdeuntjes gespeeld - trokken ze veel publiek aan. De 25 muzikanten speelden 'Alle 13 rond de Kroeg', vier concerten van drie kwartier. Bij de horecarace renden een aantal mannen met bierglazen het bekende rondje om de kerk. Gerda Hafkamp laat in een reactie weten onder de indruk te zijn van schaakgrootmeester Robin van Kampen. "Hij nam het op tegen 21 schakers en dat was leuk om te zien, ook hoe snel hij sommige tegenstanders wegspeelde." In anderhalf uur had Van Kampen alle partijen gewonnen. Prijzen waren er voor creativiteit en/of prestatie. De 1e prijs was voor Johan Kroon en de 2e prijs ging naar de jonge Daniel Kuijper.

Kinderyoga. Foto: Gerda Hafkamp
De prijswinnaars van de schaaksimultaan. Foto: Martin Sprong
Letterlijk spelen op straat. Foto: Bob Awick
Samenwerken en goed opletten. Foto: Bob Awick
Simultaan schaken met grootmeester Robin van Kampen. Foto: Bob Awick
Muziekvendel Nardinc. Foto: Bob Awick

Knappe start SDO

Kersverse hoofdklasser debuteert met zege

SDO was stukken beter dan de tegenstander. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Een goed debuut voor de voetballers van SDO. De Bussumers wonnen hun eerste hoofdklasseduel zonder al te veel problemen: SV Nieuw Utrecht werd met 2-0 aan de kant gezet.

SDO speelde sterk. De spelers kregen van tevoren de opdracht mee om de tegenstander te laten komen en vervolgens met scherpe counters aan te vallen en te scoren. Dat gebeurde ook. De tegenstander mocht voetballen en kwam ook ver op de helft van SDO, maar echt gevaar bleef achterwege. SDO kon wel voor gevaar zorgen. Vlak na de aftrap kregen de Bussumers een goede kans om de score te openen. Een pass van Ilias Mazouji op Maikel van Latum zorgde ervoor dat laatstgenoemde de score had kunnen openen. De doelman van de Utrechters redde echter. Halverwege de eerste helft kwam de verwachte Bussumse treffer alsnog. Na een hoekschop van Mike van 't Land werkte de keeper van de tegenstander de bal slecht weg. De bal kwam voor de voeten van Dino van Essen die over de vallende doelman heen scoorde.

Na de goal van SDO kreeg de tegenstander voor rust nog een goede kans, maar de bal werd slecht geraakt en daarna overgeschoten.

Maikel van Latum, de topscorer van afgelopen jaar, maakt de tweede goal voor SDO. Foto: Johan van der Geest

SDO gaat door
Na de rust bleef SDO voor gevaar zorgen, maar ook de tegenstander kreeg goede kansen op doelpunten. SV Nieuw Utrecht kon vooral met een paar goed genomen hoekschoppen voor de goal van SDO komen, maar SDO-doelman Dion Thomas kon zijn doel schoonhouden. Toen de kansenregen van de tegenstander opgedroogd was, was het weer SDO dat een paar goede kansen kreeg. Na een uur voetballen leek Maikel van Latum de voorsprong van SDO te verdubbelen: na een vrije trap van Berry van 't Land kopte de topscorer van het afgelopen jaar op de paal. Daarna was het wel raak. Van 't Land en Van Latum herhaalden hun huzarenstukje, wat nu wel een doelpunt opleverde. Van Latum sprong, kwam hoger dan alle andere spelers en kopte de bal tegen de touwen.

Meteen voorsprong
SDO boekte daarmee een terechte zege en heeft een goed debuut achter de rug. De Bussumers hebben pas één duel achter de rug, maar doordat slechts 3 andere ploegen ook wonnen heeft SDO wel meteen een voorsprong op de meeste andere tegenstanders. SDO heeft, als debutant, elk punt dubbel en dwars nodig.

Goede start voor BFC: eerste afgetekende zege

Foto: Bob Awick

BUSSUM - BFC heeft de eerste zege te pakken. De Bussumers wonnen afgelopen weekend het eerste duel tegen Sporting Almere: 5-1.

BFC startte erg sterk en toonde vooral het eerste deel van de eerste helft aan wat het voetballend allemaal kan. De tegenstander werd onder druk gezet en BFC kreeg meteen kansen. Voor rust konden de Bussumers tot twee keer toe scoren: Maurits Knoop en Tjerk Posthuma troffen doel voor BFC. Tussendoor maakte de tegenstander een tegentreffer. Dat bracht BFC even van slag.

Na de rust kreeg de tegenstander heel even wat kansen, maar BFC rechtte snel de rug. De Bussumers voetbalden steeds beter en konden de voorsprong verder vergroten. De tegenstander kreeg geen kans om wat terug te doen. De Bussumse goals werden gemaakt door Maurits Knoop, Olivier Blaauw en Davey du Maine.

Nederlaag Bussumse hockeyers

BUSSUM - Een krappe nederlaag voor de hockeyers van Gooische afgelopen weekend. De Bussumse hockeyers kwamen tegen Leiden net tekort: 3-2.

De Bussumers kwamen vroeg in de wedstrijd op achterstand te staan, maar konden de fouten al snel goedmaken met doelpunten van Floris Bakker en Dirk-Jan van Beek. De tegenstander sloeg echter nog voor rust weer toe en kwam op 3-2 te staan.

Na de rust zetten de Bussumers alles op alles om een puntje te kunnen pakken, maar het bleek onvoldoende.

Wel zege hockeysters
De Bussumse hockeysters startten wel voortvarend en hebben meteen een zege geboekt: Ares werd met 0-4 verslagen.

NVC kleurt rood en gaat ten onder

NAARDEN - Twee rode kaarten hebben NVC afgelopen weekend de das om gedaan tegen Kampong. De Naarder tweedeklasser verspeelde met een 3-2 nederlaag punten.

NVC speelde vooral voor rust erg zwak. Tot twee keer toe zorgde een snelle counter van Kampong voor doelpunten.
Na rust was NVC beter en kwam het knap terug tot 2-2, maar verloor alsnog de wedstrijd met 3-2.

HC Naarden moet hard werken

NAARDEN - De hockeyers van HC Naarden hebben afgelopen weekend hard moeten knokken voor de punten tegen Roomburg. De gepromoveerde Naarders wonnen wel met 2-1.

Voor rust was het Roomburg dat het spel maakte, maar HC Naarden kreeg de beste kansen. Een van de kansen werd knap benut door Max der Kinderen. Roomburg kon voor rust, toen het met een ondertal speelde, nog een tegentreffer produceren.
Na rust kon Floris van den Bosch de Naarders met een benutte strafcorner wederom op voorsprong zetten. Daarvoor en daarna werd de druk van Roomburg steeds groter en moest HC Naarden alles op alles zetten om de voorsprong vast te kunnen houden. Dat lukte met verve.

Het zonnehuis in de tuin van Mariënburg.

Naar aanleiding van de verschijning van het boek 'Zicht op Mariënburg'.

'Tien jaar was ik en zoals alle pensionaires droeg ik een zwart uniform met wit gesteven kraagje en manchetten. Als je jarig was, mocht je die dag een witte strik in het haar dragen. Zo kon iedereen het zien en werd je door veel mede-pensionaires gefeliciteerd.

Pensionaires in de jaren 60.
Een ‘Hummel’plaatje.

Ik vond het vooral leuk om op zo'n dag een heilig plaatje te krijgen van Soeur, klasgenootjes en vriendinnetjes. De 'Hummel' en 'Spötl' plaatjes waren op het pensionaat zeer in trek. De achterkant werd vaak beschreven met afkortingen zoals:

BVM (Bid voor mij); AMDG (Aan Maria door God); KVM (Kind van Maria); IBVJ (Ik bid voor jou); VGMN( ver-geet-mij-niet); GZJC( Geloofd zij Jezus Christus) en NWGH (niet weg-geven hoor).

Veel van die plaatjes heb ik in een album verzameld. En dat blader ik nog steeds af en toe door.'

Ina de Beer (1927-2007)

'In de tuin van Mariënburg staat een mooi, stijlvol, draaibaar zonnehuis. Onze overbuurman Willem Vroom liet in de grote tuin van zijn villa Gooilust een zonnehuis plaatsen voor zijn aan TBC lijdende zoon. Het is niet ondenkbaar dat het zonnehuis in de tuin van Mariënburg, dat door de zusters als theehuis werd gebruikt, afkomstig is van de familie Vroom. Ik hoop van harte dat dit huisje na het vertrek van de nonnen een aparte status krijgt, zodat dit bijzondere stukje historie bewaard blijft.'

via Luud Wierenga

'Begin jaren '60 gaf ik dansles aan pensionaires. Uiteraard zonder jongens. Met een bus onder begeleiding van zusters gingen de meisjes soms naar de Palm-kazerne om met militairen te dansen. Diverse zusters bleken ook uitstekend te kunnen dansen!

Toen het habijtgebod werd afgeschaft, kregen de zusters elk 1000 gulden om kleding e.d. aan te schaffen. Vaak vroegen ze mij om hen te helpen bij hun keuze, ze kwamen soms met de raarste kleren de winkel uit.'

Mw. Jos van der Voort

'In oktober 2012 brak ik mijn rechterschouder. Na een paar dagen ziekenhuis ben ik zes weken te logeren geweest in Mariënburg. Wat had ik het daar goed en gezellig. Ik ben erg verwend door de nonnen. Het eten was heerlijk, en in het begin werd ik gewassen in een heerlijk warm bad.

Toen ik vroeg of ik mijn oude dag niet in Mariënburg kon slijten, was het antwoord: "Jawel, maar dan moet je eerst intreden". En daar had ik geen oren naar!'

Mw. Van Dijk

Samenstelling: Margreet de Broekert

'Zicht op Mariënburg' is o.a. verkrijgbaar bij de Historische Kring Bussum, Bruna en Boekhandel LOS. Prijs € 18,50.

HIP: 'De kennis van school en de warmte van thuis'

Leslie Meijer, locatiedirecteur, is zelf zes dagen per week aanwezig. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Bij Instituut HIP kunnen leerlingen onder andere terecht voor huiswerkbegeleiding, bijles en remedial teaching, van basisschoolleerling tot student aan de universiteit. Het is hard werken, maar er is ook ruimte voor gezelligheid en ontspanning. HIP zit sinds 2014 in Bussum en de populariteit neemt steeds meer toe. Ze krijgen gemiddeld twee tot drie aanmeldingen per week, maar weten de persoonlijke aandacht als geen ander te waarborgen.

Individuele aandacht in een warme sfeer staat, naast inhoudelijke begeleiding, zo'n beetje boven aan het lijstje van locatiedirecteur Leslie Meijer. Meijer doet zelf alle intakes met ouders en leerlingen en weet ook van eenieder wat er verder nog speelt. Bij HIP vinden ze het belangrijk dat kinderen zich thuis voelen. Vrolijk binnenkomen, schoenen in de hoek en lekker een kop thee inschenken: het mag allemaal, maar daarna is het gewoon hard werken. Volgens Meijer is het voordeel van deze vorm van huiswerkbegeleiding dat scholieren als ze thuiskomen ook echt vrij zijn. "Dan kunnen ze muziek luisteren en gamen en ouders hoeven niet te controleren of het huiswerk af is of dat ze na het eten nog moeten overhoren."
Rust en vrolijkheid
De ruimtes stralen rust en vrolijkheid uit. Een bewuste keuze. "We zijn eigenlijk de plek tussen school en thuis. Een plek waar leerlingen, scholieren en studenten zich thuis kunnen voelen. Wij leren ze omgaan met planning en structuur en geven inhoudelijke begeleiding. Maar ze hebben niet het gevoel dat ze op school zitten." Meijer weet wel waar de populariteit van een instituut als HIP vandaan komt: enerzijds door de bezuinigingen binnen het onderwijs op zaken als remedial teaching en anderzijds om ruzies en stress thuis te voorkomen. Want als ouders het gevoel hebben er constant 'bovenop' te moeten zitten, levert dat nu eenmaal veel discussie op. "Ouders willen dat graag uit handen geven en leerlingen zijn echt gemotiveerd bij ons. Maar als je zonder HIP kunt moet je dat zeker doen, daar werken we ook samen naartoe." www.instituuthip.nl.

Nog een keer terugkijken op het feest van Bussum Cultureel

Muziekinstrumenten uitproberen. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Twee in plaats van drie dagen een cultureel feestje in Bussum. De openluchtbioscoop, traditioneel de aftrap van Bussum Cultureel, werd vanwege het slechte weer afgelast, voor het eerst in dertien jaar. Toch kijkt de organisatie terug op een succesvolle editie met meer bezoekers dan ooit.

Organisator Mirjam Smets van Bussum Cultureel schat het aantal bezoekers rond de 7.000 lag, tegen 5.000 in de vorige jaren. "De tegenvaller van vrijdag werd zaterdag en zondag weer helemaal goedgemaakt. Het weer was beter dan voorspeld."

Rondje Bussum
De gezellige sfeer en drukte was volgens Smets ook vooral te danken aan het 'rondje Bussum Cultureel'. De activiteiten waren dit jaar voor het eerst verspreid over meerdere plekken in het dorp van de Nieuwe Brink tot het Wilhelminaplantsoen."Dat is door het publiek goed ontvangen, ze vielen van de ene verrassing in de andere."

Ze vervolgt: "Enige minpuntje was wellicht dat er zaterdagavond nog twee podia actief waren, op het Wilhelminaplantsoen en in de Kapelstraat. Het publiek werd daardoor wat verdeeld en het podium op het Wilhelminaplantsoen kreeg wat minder aandacht."

Klassieke muziek op zondag. Foto: Bob Awick
Het thema Van Gogh op de Nieuwe Brink. Foto: Yvette Geerts
Afrikaans dansen. Foto: Yvette Geerts

Art Fair
Zondag was de afsluiting achter het gemeentehuis met een Art Fair en een Bruggenconcert. "Het was volle bak; een bijzondere beleving om daar doorheen te wandelen." Aan de Art Fair deden dit jaar voor het eerst ook kunstenaars mee uit fusiegemeenten Muiden en Naarden.

23 / 24