NaarderNieuws

19 april 2017

NaarderNieuws 19 april 2017


Het zit er weer op, de Matthäus

De uitvoering op Goede Vrijdag is al ver van te voren uitverkocht. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Na bijna een week Matthäus Passion was het zaterdagavond weer stil in de Grote Kerk. "Het is wel even wennen, hoor", laat Marlo Reeders, directeur Stichting Grote Kerk Naarden weten.

Zaterdag om 16.00 klonken de laatste noten en met militaire precisie werden de 1000 stoelen en vier podia door vrijwilligers de kerk uitgedragen. Drie uur later hield de PKN haar Paaswake in de kerk. In totaal waren er vijf voorstellingen, met op Goede Vrijdag en zaterdag een lange lunchpauze. En dat laatste was ook goed te merken in de Vesting.

Net als elk jaar waren er ook flink wat prominente Nederlanders aanwezig. In het rijtje van Edith Schippers, Ronald Plasterk, Piet Hein Donner, Khadija Arib, Maxime Verhagen en Jette Klijnsma ontbrak dit jaar wel Mark Rutte. Hij wisselt Naarden en Leiden af.

De tendens van de afgelopen jaren, meer jongeren, was ook dit jaar zichtbaar. Woensdag was er al een grote groep leerlingen van het Goois Lyceum aanwezig. Dat tegenwoordig verschillende generaties de Matthäus Passion bijwonen kan niemand zijn ontgaan. Vroeger stond het publiek tussentijds een aantal keer op of waren er stiltes om haar waardering te tonen, nu klinkt er applaus.

Lees meer over de Matthäus Passion op pagina 11.

Inbraak: schot en een helikopter

NAARDEN - Een woninginbraak op Paasmaandag hield de gemoederen in Naarden flink bezig. De politie maakte jacht op twee jeugdige verdachten van een inbraak aan de Verlengde Fortlaan. Er werd een politiehelikopter ingezet een waarschuwingsschot gelost.

De politie kwam in actie na melding van een woninginbraak. De eerste verdacht kon snel worden ingerekend. Hij was voor de agenten uit gevlucht en via het moerasgedeelte bij de sportvelden in het water gesprongen. Bij de zoektocht naar de tweede verdachte werd de hondenbrigade ingezet. Deze onfortuinlijke inbreker moest zijn vlucht bekopen met een beet van een van de honden. De 17-jarige inbrekers, beide afkomstig uit Bussum, werden naar het politiebureau gebracht waar ze medische hulp en droge kleren kregen. Ze bleken een raam te hebben ingegooid, onbekend is of er ook iets weggenomen hebben. De twee zaten dinsdagochtend nog vast.

8

procent van de Naarders mag als 'zware drinker' worden bestempeld

Stop die gevaarlijke gekken!

Er is een klap geld besteed aan de vernieuwing van de Laarderweg. Het laatste deel, rotonde Ceintuurbaan tot de heide, oogt prachtig. Maar is feitelijk een levensgevaarlijke racebaan.

Kortgeleden is er een meisje aangereden door een hard rijdende auto. Kind moest naar het ziekenhuis en ik weet niet hoe het haar vergaan is. Jammer dat er na de ingrijpende modernisatie van dit gedeelte van de Laarderweg is gebleken dat de verkeersdrempels geen enkel effect hebben op het rijgedrag van zowel automobilisten als brommers en vooral motorrijders. Dat laatste kan ik als ooggetuige met verontwaardiging melden. Ik zit graag in het middagzonnetje in de tuin van zoon Marcel. Zo af en toe met de kleinkindertjes om me heen. En dan schrik je je half dood als er met open knalpot en met een vaart van minstens 70 km/u (30 km is de limiet) zo'n motormonster voorbij giert. Ik houd mijn hart vast als er ooit eens een kindje, of een hond of kat op dat moment zou oversteken. Geen redden meer aan! En het is gewoon wachten totdat gebeurt. Van enig sociaal gedrag is natuurlijk geen sprake, want een van die hard rijdende proleten scheurt ook met open knalpijp door het gangetje achter de huizen naar zijn stalling. Dat moet gestopt worden! Trouwens, de héle Laarderweg nodigt bepaalde lieden eenvoudigweg uit om met welk gemotoriseerd vehikel dan ook veel en veel te hard te rijden. Het opnieuw verhogen van de verkeersdrempels zou al een flinke stap zijn voor een veiliger verkeer.

Een uitgelezen boek

The Romance of the Clipper Ships

Een prachtig boek, een 'collector's item', met dertig (30) Clipper-afbeeldingen in kleur van J. Spurling. Clippers, gebouwd tussen 1854 en 1891: Passenger Ships, American-built Clipper Ships, Tea Clippers en Wool Clippers. De beschrijvingen en de 'levens'verhalen er bij zijn van Basil Lubbock. Zo eindigt het verhaal van de Parramatta: "Her end came about the same time as that of her old captain after a service of thirty-four years as a master mariner without experiencing an accident or mishap worthy of mention."

Met een index op scheepsnamen en een algemene index. Achterin een uitklapbare wereldkaart met de belangrijkste handelsroutes van de Clippers. XII + 154 pagina's. Gebonden boek met groene band met goudkleurige opdrukken. Licht-bruine vlekken op diverse pagina's. Uitgever: The Bleu Peter Publishing Company, Ltd., London. Second Impression, 1,000 copies. November 1927.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 70 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Weerbericht

Aanhoudend te koud, vanaf vrijdag wisselvalliger
In het koude wisselvallige Paasweekeinde bepaalde een noordwestelijke stroming het weer. Als plusje gold dat de meeste neerslag 's nachts viel. Deze week zwaait een gebied van hoge luchtdruk de scepter. Het blijft tijdelijk droog met zeer koude nachten. Vanaf vrijdag keert de noordwestelijke stroming terug. Het wordt dan opnieuw wisselvallig en aanhoudend te koud.

Donderdag + vrijdag
In de nacht naar donderdag vriest het tot -2 graden. Aan de grond kan lokaal zware nachtvorst optreden tot – 5 graden. Overdag is het eerst vrij zonnig, later wat bewolking. Het blijft droog. Er is weinig wind. Het wordt 10 à 11 graden. Vrijdag is er meer bewolking met kans op een bui. Af en toe schijnt de zon. Er waait een matige westenwind. Het wordt 12 à 13 graden.

Het weekeinde
Zaterdag is het wisselvallig. Er kunnen enkele buien vallen. Er is ook wat ruimte voor de zon. Ook zondag kan lokaal nog een bui vallen. Er zijn dan afwisselend wolkenvelden en zonnige momenten. De nachten zijn minder koud, rond 4 graden. In de middag stijgt het kwik naar circa 10 graden. Er waait in het weekeinde een matige tot vrij krachtige noordwestenwind.

Weetje
De maximum temperatuur tijdens Paasdagen 2017 schommelde in onze regio rond 10 graden. Gemiddeld of normaal is 13 à 14 graden voor half april. In de laatste 50 jaar is Pasen 15 maal kouder verlopen. De koudste Pasen was in 2013 met op 1e Paasdag 4.3 graden als maximum en - 5.3 graden als minimum. De warmste Pasen beleefden we in 2011 met 26.0 graden.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00u. ds. V.C. Lindenburg; Naarderheem 10.30u. ds. B.E. Weerd
*RK St. Vituskerk 09.30u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 22/04 17.30u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00u. en 17.00u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 11.00u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*PGB Wilhelminakerk 10.00u. mw. ds. L.A. Burggraaf
*PGB Verlosserkerk 10.00u. mw. ds. H.H. Muns
*PGB West W. de Zwijgercollege 10.30u. ds. R.J. van Zwieten
*PGB Sion W. de Zwijgercollege 08.55u. ds. C. van Andel en 17.00u. ds. T.W. van Bennekom
*Remonstranten N-B 10.30u. ds. R. Philipp
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30u. mw. drs. J. de Wit
*Doopsgezinde Gemeente B-N Ringdag in Hilversum
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00u. ds. W.J.H. Boon
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. mw. ds. J.A.C. Schouwstra en 19.00u. KerkAnders
*Apostolisch Genootschap 09.30u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00u. Mensenwijdingsdienst

Vanaf 19 april zendt GooiTV de volgende programma's uit:

- TV Magazine met onder meer de Kinder Matthäus Passion, kort nieuws met o.a. vlaggetjesdag in Muiden, de afbraak van de cacaofabriek Bensdorp en het vertrek van de sluiswachter in Muiden.
- In RegioHub gaat het over de komst van de nieuwe kliko's.
- GooiTV, HilversumsNieuws en NH presenteren het tweewekelijks gesprek met Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum.

NS jaagt ook trouwe reizigers weg

Stroom klachten over aangepast spoorboekje

De trein raast 's avonds steeds vaker langs dit bord. Foto: Bob Awick

NAARDEN / BUSSUM - Dagelijks komen er klachten binnen bij de gemeente over de aanpassingen die de NS heeft gedaan aan het spoorboekje. Inmiddels staat de teller op 132 en de klachten liegen er niet om. Van verdubbeling van de reistijd tot het bijna 'noodgedwongen' in de avond thuisblijven. Ook mensen die gebruikmaken van het openbaar vervoer voor hun woon-werkverkeer laten van zich horen in negatieve zin.

Gemeente

De gemeente is al langere tijd in gesprek met de NS, Rover en ProRail. Verantwoordelijk wethouder Marleen Sanderse heeft overleg met het bestuur van de NS en ook vanuit de afdeling communicatie is er flink wat contact met reizigersvereniging Rover. De klachten die sinds zes april zijn binnengekomen zijn volgens de woordvoerder zo sterk dat ze deze zeker zullen inzetten in hun relaas met de NS. Hoe is nog niet duidelijk.

Door de aanpassingen stoppen er flink wat minder treinen op station Naarden-Bussum. Vooral in de avond is dat te merken. En niet alleen Bussumers en Naarders hebben er flinke last van. De gevolgen raken mensen in de wijde omtrek is op te maken uit de klachten. Een bejaard echtpaar heeft zelfs besloten om hun jarenlange abonnement op Muziekcentrum Vredenburg niet te verlengen. "We zijn echte muziekliefhebbers, het concert is meestal om 22.15 uur afgelopen en dan lopen we naar Utrecht CS. De trein bracht ons eerst rechtstreeks naar Naarden-Bussum, maar nu moeten we overstappen in Hilversum. Aangezien de trein in Utrecht bijna nooit op tijd vertrekt missen we telkens de aansluiting in Hilversum en staan dan met vele andere concertbezoekers meer dan een half uur in de kou te wachten."

De auto als alternatief
Een ander doet in zijn klacht een directe oproep aan de NS voor passend en modern openbaar vervoer. "In de avond is het aantal treinen van en naar Bussum gehalveerd. Meermaals heb ik de gedachte gehad de volgende keer de auto te nemen. U zegt tot dit besluit te zijn gekomen vanwege het geringe aantal avondreizigers. Dit zou juist voor u een aansporing moeten zijn om het aantrekkelijker te maken de trein te nemen. Maar op deze manier jaagt u trouwe reizigers weg."

'We staan op Hilversum meer dan een half uur in de kou te wachten'

Veel klachten ook over de extra lange reistijden. "Ik ben echt een groot voorstander van het gebruik van het openbaar vervoer en heb ook een dalurenkaart, maar ik haal het er bijna niet meer uit omdat ik door de extra reistijd veel minder met de trein reis."
Diverse treinreizigers zien de trein niet meer als serieus vervoermiddel, ook niet als woon-werk verkeer. "De trein is door deze armoedige dienstregeling en lange wachttijden helaas niet een serieuze optie meer als vervoersmiddel. Zeker niet naast de twaalfbaans snelweg richting Amsterdam. Spijtig. De grote pluspunten van wonen in Naarden en Bussum zijn voor veel mensen het hoge voorzieningenniveau met bijbehorende goede treinverbindingen."

Ook een inwoner van Weesp die op het Mediapark in Hilversum werkt ondervindt de gevolgen. Bijna dagelijks. "De nieuwe dienstregeling pakt voor mij zo ongelukkig uit dat ik nu 40 minuten later thuis ben dan voorheen. Op het station van het Mediapark staan 's avonds altijd mensen op de trein te wachten, dus de vraag is er lijk me." Een ander heeft ook al meerdere klachten ingediend bij Rover, de reizigersorganisatie en de NS. "We zijn ruim een jaar geleden van Amsterdam naar Bussum verhuisd, mede vanwege de goede spoorverbinding. We moeten nog steeds vaak in Amsterdam zijn, maar sinds december 2016 is het treinreizen in de avond een echte opgave geworden." Een lid van plaatselijke Schaakclub die vanuit Amsterdam naar Bussum reist om zijn partijtjes te kunnen spelen overweegt zelfs om zijn lidmaatschap na 38 jaar op te zeggen.

De verantwoordelijk wethouder, Marleen Sanderse, heeft de ingezonden klachten inmiddels op haar bureau. Ze komt waarschijnlijk later met een reactie.

Aantal boetes 'huftergedrag' toegenomen

GOOISE MEREN - Agenten hebben het afgelopen jaar veel meer boetes voor zogenaamd 'huftergedrag', zoals wildplassen of baldadigheid, gegeven aan bewoners van Gooise Meren. Dat heeft het CJIB berekend.

Er werden het afgelopen jaar 1850 boetes gegeven. Twee jaar eerder lag dat aantal nog 400 stuks lager. Al met al werden er per duizend bewoners 32 boetes gegeven. Daarmee behoort de gemeente Gooise Meren tot de twintig Nederlandse gemeenten waar gemiddeld de meeste boetes werden gegeven.

Verreweg de meeste boetes werden gegeven voor huftergedrag in het verkeer. Daarnaast werden er boetes gegeven voor dronkenschap, baldadigheid en overlast, wildplassen, vervuiling en afval achterlaten.

Van de lezers: Vrolijk Pasen?

Foto: Ineke van Eikema Hommes

Tijdens mijn wandeling met de hond op Paasmorgen op een van de Naarden Vestingwallen, vond ik in het gras geen eieren maar de nodige lege bierflesjes en plastic notenbakjes. Is dit een voorproefje voor wat ons te wachten staat van de zomer met stromen bezoekers? De Vesting Naarden wordt als toeristen- en recreatiebestemming steeds populairder. Tegelijkertijd zien we het zwerfvuil op de wallen sterk toenemen. Extra maatregelen zijn nodig en wat mij betreft noodzakelijk. Ik denk aan meer vuilnisbakken, meer controle en vaker schoonmaken ook op de rustige plekken.

Werkwijze SKBNM onder de loep na kinderpornozaak

Maatregelen onbekend

Kinderopvang 't Mouwtje in Bussum. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Kinderopvangorganisatie SKBNM neemt haar werkwijze onder de loep naar aanleiding van de kinderpornozaak rond de inmiddels ontslagen medewerker van kinderopvang 't Mouwtje.

De ex-medewerker van 't Mouwtje werd afgelopen januari aangehouden vanwege het bezit van kinderporno. Daarna werd bekend dat de man ook verdacht wordt van ontucht met een oppaskind. Voor zover bekend hebben er geen strafbare feiten plaatsgevonden op de kinderopvang zelf, maar het onderzoek naar de zaak loopt nog steeds.

De SKBNM laat weten dat haar werkwijze voldoet aan de geldende wet- en regelgeving voor de kinderopvang. "Toch hebben we, door de situatie waarin we sinds de aanhouding van de ex-medewerker verkeren, onze werkwijze kritisch onder de loep genomen en besproken", meldt SKBNM aan de ouders.

De resultaten worden nu met ouders en ouderraden geëvalueerd. Daarna worden alle ouders van de SKBNM op de hoogte gebracht. Of, en welke maatregelen SKBNM gaat nemen om haar werkwijze te verbeteren is niet bekend.

Afgelopen week werd bekend dat het voorarrest van de ex-medewerker met een maand werd verlengd. Na deze maand zal de man voor het eerst, al dan niet pro forma, voor de rechtbank moeten verschijnen.

Sem Robberse

Bussumse scholier, gaat naar het Comenius College, 15 jaar,
zeer talentvol honkbalspeler

Waar droom je van?
"Ik droom van een honkbalcarrière in Amerika op het hoogste niveau."

Waar speel je?
"Ik heb gespeeld bij de clubs The Red Caps in Leusden en UVV in Utrecht. Nu speel ik voor Scimitars op de velden bij HCAW Bussum en ik zit bij Jong Oranje onder de 18."

Wie zie jij als jouw grote voorbeeld?
"De spelers die mij het meest aantrekken zijn Pedro Martinez en Nolan Ryan. Zij stralen uit dat ze de beste zijn en dat vind ik mooi om te zien."

Wat is jouw lievelingsboek?
"The Baseball Codes" van Jason Turbow. Daar staan veel leuke dingen in, vooral de ongeschreven regels in het honkbal."

Lievelingsfilm?
"Trouble with the curve"

Wat wil je later worden?
"Ik wil later een profhonkballer worden dat ik mijn geld kan verdienen met wat ik het allerleukst vind, want wat is nou mooier dan van je hobby je beroep maken."

Wat doe je het liefst op een vrije dag?
"Honkbal kijken, of spelen. Andere amerikaanse sporten vind ik ook leuk om te doen en te kijken dus dat doe ik ook wel."

Waar in Bussum ben je vaak te vinden?
"Op het honkbalveld bij HCAW. Want dat is 'the place to be' voor mij."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Mooie nieuwe spikes halen (Dat zijn schoenen met stalen noppen)."

En met een miljoen?
"N
aar New York vliegen en daar een huis kopen. Ik wil naar het station waar de New York Yankees spelen."

Hoe vaak train je?
"Ik train 2× per week bij Scimitars en 2× per week bij Jong Oranje onder 18. Zelf train ik ook nog 1× in de week en op zaterdag hebben we dan een wedstrijd. Daarnaast vind ik ook American Football en basketbal leuk."

Sportdag voor de jeugd in de mei vakantie

Gooise Meren - Op dinsdag 2 mei is er een sportdag voor de jeugd uit Gooise Meren. Met activiteiten als bootcamp, suppen, longboarden, panna voetbal, (break)dance en skateboarden wil de gemeente de jeugd tussen zes en achttien achter het beeldscherm vandaan trekken.

Het is de tweede keer dat deze sportdag plaatsvindt. Voor dit initiatief van jongerenwerk van Versa Welzijn slaan gemeente, Sportcentrum de Lunet, de Buurtcoaches en een aantal ondernemers de handen ineen om jongeren in beweging te krijgen en te houden. Als speciale gast is een (prof)voetballer uit de Eredivisie. Meer informatie en opgeven via Sportcentrum De Lunet.

Burgemeester bezoekt de Parkwijk

NAARDEN - Burgemeester Han ter Heegde vervolgt zijn kennismakingsronde met de gemeente en haar inwoners met een bezoek aan de Parkwijk op 19 april.

De burgemeester stapt op de fiets en maakt samen met het buurtplatform een rondje door het Oranje Nassaupark Noord en Zuid, Ministerpark, Naardermeerkwartier en Fortlanden. Na de fietstocht kunnen bewoners van de wijken de burgemeester ontmoeten in De Veste. Hij is daar tussen 14.30 en 15.30 uur handen te schudden een praatje te maken.

Pilot trimvoetbal voor vrouwen bij NVC

NAARDEN - NVC wil meer vrouwen het voetbalveld op krijgen. Ze start daarvoor met een pilot trimvoetbal voor vrouwen vanaf 30 jaar. De pilot loopt tot de zomerstop.

De dames kunnen onder begeleiding van ervaren trainers een potje voetballen en tegelijkertijd aan hun conditie, techniek en tactiek werken. NVC deed, samen met andere clubs als SDO en BFC, al flink haar best om de sport onder meisjes te promoten. Nu volgen dus de vrouwen. Trimvoetbal is volgens de Naardense club een uitstekende manier om ontspannen manier te voetballen zonder dat voetbalervaring nodig is. Voorlopig zullen de dames één keer per week bij elkaar komen op woensdagochtend. Wie mee wil doen kan zich tot 28 april bij de club opgeven.

Geen kinderlokker

BUSSUM - Er loopt geen kinderlokker door Bussum. Dat laat de politie weten na onderzoek. De geruchten van afgelopen weken bleken uit hun verband gerukt.

Er was veel te doen om een vreemde man met rood bestelbusje. De man zou jonge jongens hebben benaderd. De man vroeg de jongens de deur van een busje open te doen en mee te gaan. De jongens sloegen op de vlucht. De man zou de jongens nog hebben proberen tegen te houden. Agenten hebben het verhaal van de jongens gecontroleerd en hebben de man kunnen achterhalen. De man vertelde wel gesproken te hebben met de twee jongens, maar van verkeerde bedoelingen was geen sprake.

Veel bekende gezichten bij de Matthäus Passion op Goede Vrijdag

Jaap de Hoop Scheffer en oud-premier Jan Peter Balkenende.

NAARDEN - Veel bekende gezichten, van zakenmensen tot (oud-) ministers en de nieuwe burgemeester van Gooise Meren: Han ter Heegde. Het was vrijdag weer goed druk in de kerk.
Een geheel gevulde Grote Kerk stond afgelopen dagen in het teken van de Matthäus Passion, met de uitvoering op Goede Vrijdag als hoogtepunt. ???????Ook buiten de Grote Kerk was het flink druk. De lange lunchpauze als onderbreking was voor veel bezoekers een goede reden om de benen te strekken en de Vesting te verkennen. Rond 16.15 uur was het concert afgelopen en stroomde het publiek naar buiten.

Een van de eerdere dagen. Foto: Marlo Reeders.
Edith Schippers en oud-minister Roger van Boxtel. Foto's: Bob Awick
Burgemeester Han ter Heegde (rechts).
Minister en oud-Bussumer Ronald Plasterk.
Een praatje met de beveiliging. Foto:Yvette de Vries
Na afloop van de Mattäus Passion op Goede Vrijdag stroomt het publiek naar buiten. Foto: Yvette de Vries

Verbouw gemeentehuis vordert gestaag

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Er moet nog wel heel wat gebeuren, maar de verbouw van het gemeentehuis vordert gestaag. Het gemeentehuis wordt grootscheeps verbouwd zodat straks alle gemeenteambtenaren op één plek kunnen werken. Er wordt gewerkt aan een hele metamorfose. Het kale en betonnen gebouw valt straks nog amper terug te herkennen. Als alles volgens plan verloopt, gaat deze maand de tweede fase van de verbouwing van start. Het hele gebouw wordt dan na de zomer, rond september/oktober, opgeleverd.

Goois Toneel bestaat 'bij de gratie Gods' en wil nieuwe leden

Zaterdag voorstelling voor 90-jarig bestaan

Laatste voorbereidingen voor de jubileumvoorstelling. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met nog acht spelende leden en een mannetje of zes achter de schermen zit Het Goois Toneel niet zo ruim meer in haar jasje. "We bestaan met de gratie Gods," zegt Rudi Rutgers namens de vereniging. Ook is het maar de vraag of ze in hun clubgebouw kunnen blijven. Ondanks alle zorgen focust de vereniging zich vooral op de jubileumvoorstelling die komende zaterdag in Spant! wordt gespeeld.

Al 90 jaar bestaat het Goois Toneel. Ze oefent in haar eigen witte gebouwtje aan de atletiekbaan op de Voormeulenweg. Hier zetten ze nog even de laatste puntjes op de i voor hun jubileumvoorstelling die wordt gespeeld in de kleine zaal in Spant. De voorstelling is al voor 80 procent volgeboekt. "We hebben donateurs en veel trouw publiek. Sommige mensen komen al 50 jaar naar onze optredens," vertelt Rutgers. Deze keer wordt Hotel Hellman op de planken gebracht; een eigentijdse klucht, geïnspireerd op Fawlty Towers met volledig nieuwe personages en verhaallijnen. De voorstelling staat onder de regie van Jaap Kokx.

Het Goois Toneel werd opgericht in 1927 en had als enige toneelvereniging professionele regie. Voorzitter Mijndert Vos is het oudste lid, hij zit er al 53 jaar bij. "In de toptijd hadden we zo'n 35 spelende leden en wel 700 donateurs. Inmiddels hebben wij nog 120 donateurs. De tijden zijn veranderd. Je ziet dat meer mensen voor de laptop kiezen dan voor het toneel."
Uit het Goois Toneel zijn ook, door afsplitsende leden, drie andere verenigingen ontstaan: De Schakel, De Kameleon en de Jonge Komedie. Die laatste bestaat overigens niet meer. "Alle verenigingen hangen op hun kont", zegt Rutgers. "Het is heel jammer dat we niet samen verder kunnen. We hebben hier heel lang over gesproken, maar het gaat niet. Gelukkig hebben we er net weer een paar dames bij die kunnen helpen met het aangeven van rekwisieten op het podium. Ik weet niet goed hoe lang we nog verder kunnen gaan, dit had zomaar de laatste voorstelling kunnen zijn."

Voorzitter Vos is iets optimistischer gestemd. "We denken niet aan stoppen hoor, maar dat is wel zo geweest. Vandaar ook onze wens om te fuseren met de andere toneelverenigingen. Helaas was er een te groot meningsverschil. Doodzonde hoor, samen sta je toch sterker. Bij de Schakel zaten laatst nog geen 50 mensen in de zaal. De Kameleon richt zich meer op de jeugd, dat lijkt wel goed te gaan. Bij het Goois Toneel is de gemiddelde leeftijd rond de 55 jaar, dus we kunnen allemaal nog wel even mee. Iedereen die een keer wil komen om mee te spelen kan een repetitieavond bijwonen of kijken op onze website gooistoneel.nl."
En dan speelt er dus nog de kwestie met de accommodatie. Vos: "We willen hier helemaal niet weg. De repetitieruimte en decorruimte zijn heel fantastisch. Alleen, we zitten al jaren in onzekerheid over de beslissing van de gemeente. Die moet beslissen waar we naar toe moeten verhuizen. Daarom is er al jaren geen onderhoud meer gepleegd. Ruim zes jaar geleden zouden we verhuizen. We horen over nieuwbouwplannen voor de atletiekvereniging. Het zou mooi zijn als wij dan ook in de nieuwbouw kunnen komen, in een gemetseld gebouw."

Gemeenten willen met Versa om tafel

REGIO - De regiogemeenten hebben na het verstreek van directeur-bestuurder Claire Schröder een brief gestuurd naar de Raad van Toezicht van Versa Welzijn. De acht gemeenten, alle plaatsen uit de Gooi en Vechtstreek en Eemnes, geven aan snel om de tafel met de welzijnsorganisatie te gaan zitten om te praten over de toekomst.

Zo is te lezen in een door de Hilversumse wethouder Arjo Klamer verstuurde brief aan Martijn Tubbergen, voorzitter van de Raad van Toezicht. Schröder stopte twee dagen na de brandbrief van de Hilversumse SP-wethouder op. Klamer had forse kritiek op Versa Welzijn dat onder meer gemaakte afspraken niet nakwam.

De regiogemeenten hebben eerst de koppen bij elkaar gestoken. Uit dit onderhoud trokken zij de conclusie dat zij gezamenlijk verder willen met Versa Welzijn als partner. Zij moet de welzijnsopgave lokaal en regionaal kunnen invullen. In het gesprek met de organisatie willen de wethouders hun ervaringen delen en tevens kijken hoe er verder gebouwd kan worden aan een innovatief en sterk welzijn met al zijn lokale nuances, zo meldt Klamer nog.

Tegenlicht betrekt ook jongeren

BUSSUM - Tegenlicht Meet Up Bussum organiseert komende donderdag om 20.00 uur een bijeenkomst in de Bussumse bibliotheek waar het draait om 'gamen'. Dit keer worden ook nadrukkelijk jongeren betrokken om hierover met elkaar in gesprek te gaan.

De bijeenkomsten over uitzendingen van het tv-programma VPRO's Tegenlicht worden sinds een paar maanden gehouden en de organisatie is tevreden over de opkomst. "We zoeken altijd naar onderwerpen die verschillende mensen aanspreken", aldus een van de organisatoren. Dit keer hopen ze vooral op veel jongeren die komen meepraten. Speciaal daarvoor hebben ze contact gezocht met STAD Bussum, een projectorganisatie voor jongeren. Die reageerden enthousiast en een aantal jongeren ging zelfs direct aan de slag met een promotiefilmpje. Ze gingen de straat op om jongeren te interviewen over gamen.

Om de avond vanuit verschillende invalshoeken te kunnen belichten zijn er naast STAD Bussum ook twee andere 'gasten'. Zo komt game developer Marcel Smit en een expert van Jellinek vertelt over de mechanismen achter het gamen en gamification.

Geen play-offs voor SDO na nederlaag

BUSSUM - SDO gaat volgend jaar nog een jaar van start als hoofdklasser: de Bussumers hebben afgelopen maandag geen deelname aan de play-offs zeker weten te stellen. De Bussumers verspeelden hun kans door een teleurstellende 2-4 nederlaag tegen De Bataven.

Voor rust was er nog amper wat aan de hand. SDO speelde sterk en kreeg voor rust genoeg kansen. Als SDO voor rust al haar kansen had benut had het zo 4-0 kunnen staan na de eerste helft. De score bleef echter beperkt. SDO kwam wel op voorsprong door een doelpunt van Maikel van Latum. Daarna kreeg Rick van der Velden met een strafschop een megakans om de score te verdubbelen, maar de Bussumer faalde. Vervolgens zorgde Van der Velde nogmaals en ook Kick van Aelst nog voor gevaar, maar er kwamen geen goals. Alleen Maikel van Latum lukte het nog een keer: na de tweede treffer van de Bussumer zat SDO op rozen, zo leek het.

Na de tweede Bussumse goal begon SDO met het maken van heel veel fouten. De tegenstander kreeg steeds meer kansen, te meer omdat de SDO-achterhoede onscherp was. De Bataven kwam helemaal terug. Vooral na de 2-2 was SDO helemaal van de kaart en kon De Bataven weglopen tot een 2-4 zege.

Goede start voor HCAW

BUSSUM - Een goede start voor de honkballers van HCAW afgelopen weekend. De Bussumers wonnen twee keer van Hoofddorp Pioniers, het derde duel werd pas op het laatste moment verloren.

Na een sterke start afgelopen donderdag zette HCAW afgelopen weekend goed door. Zaterdag speelde HCAW wederom sterk. HCAW-werper Kaj Timmermans kon de slagploeg van de tegenstander acht slagbeurten lang het zwijgen opleggen. HCAW scoorde zelf wel twee punten en stond lang op voorsprong. Nadat Timmermans vervangen werd door Sedley Karel kon Hoofddorp Pioniers terugkomen. De ploeg kwam op voorsprong en pakte daarmee de zege: 4-2.

Een dag later herstelde HCAW goed. De Bussumers kwamen tot drie keer toe op een voorsprong te staan, maar Hoofddorp Pioniers kwam steeds weer terug. Dat maakte het duel erg spannend. Er moest een verlenging aan te pas komen. Nu kwamen de Bussumers weer op voorsprong, maar bleef deze wel staan: 3-5.
HCAW staat na het eerste weekend op 4 punten en staat op een derde plaats.

De kale boom: een prentenboek over vriendschap, ziek zijn en kaal worden

Tamara Bos en Barbara de Wolf vertellen het verhaal van de 16-jarige Michael

Barbara de Wolf (l) en Tamara Bos werkten belangeloos mee aan het prentenboek. Foto: Bob Awick

door Yvette de Vries

BUSSUM / NAARDEN - Hoe leg je aan een kind uit wat het betekent om kanker te hebben. Dat jouw haar uitvalt, terwijl dat van je vriendjes groeit. Gerenommeerde schrijfster Tamara Bos uit Bussum en illustrator Barbara de Wolf uit Naarden vertaalden het verhaal van de 16-jarige Michael die al vijf jaar tegen kanker vecht naar een prachtig en ontroerend prentenboek: 'De kale boom'.

Vorige week zaterdag overhandigde een trotse Michael in het AMC onder grote belangstelling van familie en vrienden het eerste, door hem gesigneerde exemplaar, aan zijn opa. Barbara en Tamara waren er ook bij. "Het was heel bijzonder, een feestje. Net als het boek dat ook niet zwaarmoedig is, maar juist luchtig en met humor. Ondanks dat het natuurlijk een zwaar onderwerp is", laten ze weten. Dat het in het AMC was, was ook bijzonder. Michael komt daar vanwege zijn ziekte en loopt er al geruime tijd stage bij een koffieketen. "Hij heeft nu ook fijne herinneringen aan het AMC'', aldus Tamara. Helena Brandt is supertrots op haar zoon. "Het ging erom dat dit boek er kwam, voor Michael en om iets terug te doen voor al die organisaties en mensen die iets voor ons hebben gedaan." Daarom gaat de opbrengst van het boek ook naar goede doelen. Michael heeft samen met zijn moeder gekozen voor Make-A-Wish en het Emma Kinderziekenhuis AMC.

'Zo bijzonder dat een puber als Michael hier zo mee bezig is'

Het boek gaat over een boom die in de lente zijn blad verliest, vaak juist op het moment dat alle andere bomen bladeren krijgen. De boom is verdrietig, maar krijgt gelukkig steun van een aantal dieren in het bos. Barbara: "Het is een boek over vriendschap en elkaar helpen. Buiten dat het een vrolijk boek vol grapjes is en fijn is om te lezen, kan ik me ook voorstellen dat het een hulpmiddel is om erbij te pakken als je een kind iets moet uitleggen over kanker. De boom is de metafoor die Michael zelf gebruikte om zijn gevoelens onder woorden te brengen. Hij zei tegen zijn moeder dat hij soms net een omgekeerde boom leek. Dat ontroerde haar zo dat ze er iets mee wilde doen, en het verhaal had ze eigenlijk al in haar hoofd." Ze zocht contact met Barbara en zo zaten ze al snel met z'n vieren om tafel. Tamara en Barbara waren direct geraakt door het verhaal van Michael en werkten belangeloos mee aan het boek. Tamara: "Ik had direct een beeld bij het verhaal." Allemaal waren ze het erover eens dat het wel iets vrolijks moest worden, met de nodige humor. Barbara: "Ik vind het zo bijzonder dat een puber als Michael hier zo mee bezig is. Hij vertelde dat hij wat terug wil doen omdat er zo veel voor hem is gedaan." Ook Tamara werd geraakt door zijn empathische houding. "Ik vind het zo lief wat hij doet."

Michael zelf is een week na de boekpresentatie nog flink onder de indruk. "Het is zo gaaf om mijn boek in de winkels te zien liggen. Ik hoop dat mijn boek een soort troost is. Voor kinderen is het lastig om te begrijpen wat ziek zijn echt is en met dit boek kunnen opa's, oma's, vaders en moeders het misschien beter uitleggen." Over de humor in het boek: "Humor is belangrijk in mijn leven. Het houdt me op de been, de nare dingen zijn daardoor iets beter te dragen." En over zijn haar dat hij telkens verliest. "In het begin vond ik het irritant, je ziet daardoor dat je niet gezond bent. Maar als het weer aangroeit komt het steeds mooier terug. In het begin zelfs met krullen en coupe soleil. Laatst vroeg iemand zelfs naar welke kapper ik ging..."

'Ik wil zelfdoding bij jongeren bespreekbaar maken'

Speciale vertoning 'In het hoofd van mijn zusje'

'De documentaire raakt je, dat kan bijna niet anders' Foto: In het Hoofd van mijn zusje

BUSSUM - Een indringende documentaire over de zelfdoding van de 24-jarige Vivian, dat is waar de film 'In het hoofd van mijn zusje' over gaat. De film wordt donderdag vertoond in het Filmhuis Bussum en daarna is er gelegenheid om met elkaar na te praten. Filmmaakster Ingrid Kamerling wil psychische problemen en zelfdoding bij jongeren beter bespreekbaar maken. Ze weet als geen ander dat de film heel veel los maakt.

In het intieme portret draait het om de hechte zussenband. De hele film is een ode aan kwetsbaarheid. Vivian was een jonge, mooie en veelbelovende vrouw. Onverwachts maakt ze in 2010 een einde aan haar leven. Haar zus Ingrid vraagt zich af; kende ik je? Kende ik je helemaal? Ingrid trekt met de film door het hele land en organiseert daar dan ook napraat momenten bij.

Hoe verlopen de avonden?
"Er komen allerlei mensen op af. Bijvoorbeeld personen die zelf suïcidale gedachten hebben gehad, nabestaanden, hulpverleners en docenten die hiermee te maken hebben. Het napraten gebeurt onder leiding van ervaringsdeskundige Luc Schoot. Hij vertelt zijn verhaal en weet hier mensen echt mee te raken. Ook hebben we altijd een psychiater, in dit geval Esther van Fenema uit Bussum, die meepraat over psychische problemen onder jongeren. De interactie die na de film ontstaat is altijd heel bijzonder. Mensen delen hun verhalen. Soms spreken ze zich voor het eerst uit. Het valt mij altijd op hoe open iedereen is. Je hebt een kwetsbaar verhaal, maar kennelijk voelt iedereen zich veilig genoeg om dat te delen."

'Haar dood heeft meer betekenis gekregen. Ik hoop op meer begrip'

Kijk je zelf nog naar je film?
"Ik kijk de film niet, dat heb ik een paar keer gedaan en dat is genoeg. Het gaat nu goed met mij, het is zes jaar geleden en ik heb het kunnen verwerken. Het voelt nu heel positief om deze filmavonden te kunnen houden. De film is een middel om een opening te creëren. Het is ook een soort monument voor haar geworden. Haar dood heeft meer betekenis gekregen. Ik hoop dat er ook meer begrip komt voor zelfdoding."

Is het een hele trieste documentaire?
"Het is niet loodzwaar. Vivian was een licht, sprankelend persoon. Dat zie je terug in de film. Natuurlijk raakt de film je wel. Dat kan bijna niet anders. Het onderwerp; sociale druk, je plek vinden in de maatschappij daar kan iedereen zich in vinden."
In Het hoofd van mijn zusje in combinatie met het nagesprek is donderdag 20 april om 20.30 uur in Filmhuis Bussum. De documentaire ging in premie`re op het Nederlands Film Festival 2016 en won diverse internationale prijzen.

15 / 28

Leer zwemmen als een zeemeermin in de Zandzee.

donderdag 20 april

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9:30 uur

ASGM Marktbezoek

Station Naarden-Bussum 9:45 uur

Het seizoen begint weer en nu is het doel Waterlooplein in Amsterdam. Aanmelden bij Truus 035-69200694.

Schrijfcafé

Bibliotheek Naarden 13:15 uur

Schrijfcafé door Lynette de Ruijter. Thema Feesten. Met een aantal nationale feestdagen voor de boeg schrijven we over ons leukste feest. Aanmelden via info@lettersopeenrij.nl. De kosten voor deelname aan het schrijfcafé zijn € 10,-.

Open Eettafel

WOC de Palmpit 17:30 uur

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 houdt elke maandag- en donderdagmiddag een open eettafel. Aanmelden: 693 87 86.

Tegenlicht Meet Up

Bibliotheek Bussum 19:00 uur

Praat mee met Marcel Smit, game-developer en Jacqueline Krouwel, preventiemedewerker Jellinek over de aantrekkingskracht van gamen. De organisatie van deze avond is in samenwerking met STAD Bussum, Soupurbe en Bibliotheek Gooi en meer. De film start 19.00 uur, het napraten om 20.00 uur.

Spieghelavond

Spieghelkerk 20:00 uur

Donderdag 20 april Spieghelavond met als gast: Kader Abdolah met muziek van het geweldige Kobra Ensemble. Nieuwe 's-Gravelandseweg 34 in Bussum. Toegangsbewijzen a 10 euro (inclusief hapje en drankje) in voorverkoop verkrijgbaar bij boekhandel Los en de Bibliotheek Gooi en Meer vestiging Bussum en op de avond zelf in de kerk.

Wijkcoach

Bibliotheek Bussum 10:30 uur

Kosteloos aanspreekpunt voor vragen, ideeën en zorgen. Ook telefonisch bereikbaar: 06-38718004.

Bingo in Godelinde!

Vivium Godelinde 14:30 uur

an 14.30 tot 16.00 uur vindt het spel plaats. Kosten bedragen € 5,50 per persoon. Jozef Israëlslaan 1 in Bussum.

vrijdag 21 april

Bustocht

WOC de Palmpit 8:30 uur

Een dagtocht naar de Bollenvelden van Kennemerland en het Noordzeeaquarium in Den Helder. Vertrek 8.30 uur. Kosten € 49.50. Uiterlijk drie dagen van te voren opgeven bij de gast-vrouwen/heren van De Palmpit, tel. 693 87 86.

Bezoek corsowagens

uit wijk 9:00 uur

In de drie dagen voorafgaand aan het bloemencorso worden de corsowagens 'gestoken', dat wil zeggen met bolbloemen bedekken van de corsowagens. Vele honderden vrijwilligers zijn dagen bezig met het steken van de praalwagens met honderden hyacinten, tulpen en narcissen. De BoodschappenPlusbus haalt u thuis op en brengt u weer thuis. Bel 035-7504192 dagelijks tussen 10.00 uur tot 12.00 uur.

Lezing Amalia

Spiegelwijck 14:00 uur

Miny van der Zande vertelt over de ervaringen van haar overgrootmoeder als voedster van het pasgeboren prinsesje Wilhelmina. Entrée: € 7,50 (incl. (oranje)consumpties). Aanmelden: amalia.bus@kpnmail.nl of 035-6932318.

Concert

De Gooise Warande 14:30 uur

Kosten voor bezoekers van buitenaf bedragen 5,00 euro per persoon inclusief een kopje koffie of thee. Mezenlaan 19 in Bussum.

Slotpresentatie Jeugd Strijkorkest

Watertoren, Bussum 20:00 uur

Het Jeugd Strijkorkest Toonkunst Bussum o.l.v. Maurits Wijzenbeek verzorgt de slotpresentatie van het voorjaarsproject. Er wordt muziek gespeeld van Haydn, Beethoven en Bartók. Toegang is gratis, vrijwillige bijdrage is welkom.

Miss Montreal

Spant! 20:15 uur

Miss Montreal, de band onder leiding van Sanne Hans, gaat opnieuw de theaters in. Uit het leven gegrepen anekdotes worden afgewisseld met persoonlijke liedjes.

Concert Pro Musica

Spant! 20:30 uur

Nighttime - Pro Musica neemt je mee door de nacht Laat de stress van alledag van je afglijden tijdens een bijzonder concert, geïnspireerd door het thema 'nacht'. Kaarten (€ 17,50, inclusief programmaboekje) via www.promusica.nl.

zaterdag 22 april

De Advocaat

Spant! 20:15 uur

Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer vertelt in ‘Moszkowicz’ het verhaal van een strafrechtadvocaat die de beste van Nederland moet worden.

zondag 23 april

Inspirerende lezingen

Besant Hall 10:30 uur

Chaos als voorbereiding op de nieuwe ordening in mens en wereldLezing door Maarten Zweers. Info en opgave: http://werkgroepdenieuwemens.nl/

Film Boefje en gesprek

Filmhuis Bussum 16:00 uur

Filmhuis Bussum vertoont eenmalig de film Boefje, met nagesprek. Peter Brusse, journalist, voormalig hoofdredacteur van het NOS Journaal en auteur is te gast in Filmhuis Bussum. Brusse publiceert op 20 april een biografie over zijn vader, M.J. Brusse. Ook Brusse sr. was een gerenommeerd journalist en auteur. In 1903 schreef hij het boek 'Boefje' over Jan Grovers, het Rotterdamse straatschoffie met een hart van goud. Filmhuis Bussum organiseert in samenwerking met Boekhandel Los en Uitgeverij Balans een speciale eenmalige vertoning van deze filmklassieker, ter gelegenheid van de publicatie van de biografie van M.J. Brusse. Gerard Arninkhof, oud-nieuwslezer, houdt een nagesprek met Peter Brusse.

Workshop schilderen

Atelier Comello-Art 14:00 uur

Schilderen in 1 kleur vergt een mindswitch en is lastiger dan je denkt. Claire-obscure is hierbij heel belangrijk. www.comello-art.nl.

Muzikale middag

WOC Bellefleur 14:30 uur

Verzorgd door Die Musik Freu(n)de. Het inmiddels landelijk bekende trio brengt een mooi afgestemd en prettig in het gehoor liggend repertoire. Kosten: €4,00 (inclusief 1 kopje koffie/thee.) Adres: Mackaylaan 11 in Naarden.

maandag 24 april

ASGM Seniore Café

Stokjes en Lepel 10:30 uur

Zoals gewoonlijk op maandag het SeniorenCafé voor Naarden-Bussum-Muiden-Muidernerg in Brasserie Stokjes en Lepel, Nassaustraat 3b.

ASGM Leesgroep

geen vaste locatie 14:00 uur

Info via: wilhelminajuliana@hotmail.com.

dinsdag 25 april

Zeemeermin workshop

Sportcentrum de Zandzee 9:15 uur

Leer zwemmen met een echte zeemeerminnenstaart. Data: dinsdag 25 april en dinsdag 2 mei om 9.15 en 10.00 uur.

woensdag 26 april

Pyjama-ontbijt

Filmhuis Bussum 9:00 uur

In de meivakantie mag iedereen die tussen de vier en negen jaar oud is op woensdag 26 april lekker in zijn of haar mooiste pyjama of onesie naar het Filmhuis komen. Vanaf 9.00 uur is het daar feest met een pannenkoekenontbijt en aansluitend begint om 9.45 uur de film Solan & Ludwig: de grote kaasrace. Deze spannende stop-motionfilm is ook geschikt voor de allerkleinsten.

Fietstocht

WOC Bellefleur 10:00 uur

Onder leiding van de buurtsportcoach. De start is om 10.00 uur aan de Mackaylaan 11a Naarden. De lengte van de tocht is max. 35 km. Een lunchpakket en wat drinken kunt u meenemen. Inlichtingen: Caroline Kempkes 06-16 15 81 31.

AquaDance4Kids

De Zandzee 14:00 uur

Voetjes van de vloer.

Bingo

Wijkpost De schakel 19:45 uur

Altijd mooie prijzen. Kosten € 3,50 voor 1 kaart en 2 consumpties. Extra kaart € 2,50 Na afloop een loterij.

Onderneemsters en hun verhouding tot geld

Hotel Jan Tabak 20:00 uur

Maak kennis met het netwerk van Entre Femmes Gooi, Eemland en Vechtstreek, inspiratie-netwerk voor vrouwelijke ondernemers.

Versa vrijwillgerscentrale

*Versa Vrijwillige Thuishulp Bussum-Naarden zoekt een vrijwilliger voor 2 uur per week om mensen thuis te helpen bij hun administratie en om financiële problemen te voorkomen.

*Basisschool Rehoboth zoekt een overblijfkracht voor de maandag, dinsdag of donderdag van 12.00 tot 13.00 uur.

*Naarderheem zoekt wandelaars voor het versterken van onze wandelgroep voor 2 uur per week.

*Versa-Welzijn zoekt een leesclubondersteuner voor 2 uur per week. De taak is om kinderen tussen 6 en 12 jaar te stimuleren bij het leren lezen en de woordenschat te vergroten.

Filmhuis Bussum

Noces.

JACKIE - De moord op John F. Kennedy.
LOVING - Een blanke man en een Afro-Amerikaanse vrouw strijden voor hun gemengde huwelijk.
VERDWIJNEN - Met Rifka Lodeizen en Elsie de Brauw.
MOONLIGHT - Drama over een Afro-Amerikaanse jongen uit de ruige buurten van Miami op zoek naar zijn identiteit.
RÉPARER LES VIVANTS - Over orgaandonatie.
AFTER THE STORM - van de award-winnend Japanse regisseur Hirokazu Kore-Eda.
DEMAIN TOUT COMMENCE - Sy als flierefluiter die plotseling de zorg over zijn dochtertje krijgt.
HARMONIUM - Mix tussen Japans familiedrama en insluipthriller.
LION - Klein jongetje pakt op Indiaas station de verkeerde trein.
GIMME DANGER over Iggy Pop en The Stooges.
LIFE, ANIMATED - over de autistische Owen.
NOCES - tweedegeneratie-immigranten.
THE ISLAND AND THE WHALES - De kijker beleeft de traditionele jacht
KINDERFILMS - TOEN MIJN VADER EEN STRUIK WERD, SOLAN & LUDWIG: DE GROTE KAASRACE, (pyjama-ontbijt)
SPECIALS: In het hoofd van mijn zusje, boefje - beide voorstellingen met napraat sessie achteraf.

Vishandel Sier opent donderdag de vernieuwde zaak

De gebroeders Sier laten graag hun nieuwe, extra grote winkel zien. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Na ruim zeven weken verbouwen is het komende donderdag zover; dan heropent Vishandel Sier aan de Landstraat haar verbouwde zaak. Er is hard gewerkt om de naastgelegen, voormalige kaas en noten winkel, te betrekken bij het bestaande pand. Een lang gekoesterde droom komt uit: een grotere zaak waar alles fonkelnieuw is.

Natuurlijk blijft de leiding in handen van de Volendammer broers Cees en Henk Sier. Ruim 21 jaar geleden streken ze neer in Bussum. Dat kwam eigenlijk door de overbuurman; de groenteboer René Tol die ook uit Volendam komt. Vol trots maken ze nu al ruim twee decennia deel uit van het 'vers straatje'. Wel hadden de eigenaren van de goedlopende viswinkel al lange tijd de wens wat meer ruimte te hebben. Toen het naastgelegen pand vrij kwam kon die veel grotere winkel werkelijkheid worden.

'Buren bedankt'
De afgelopen tijd is er heel hard gewerkt om alles in orde te krijgen. In de tussentijd werd er gewoon vis verkocht. Niet uit de winkel, maar uit een tijdelijke kiosk aan de achterkant van de vishandel. "We konden niet al die tijd dicht en het werkte heel goed. Ik wil dan ook de kans aangrijpen de gemeente en omwonenden te bedanken voor hun medewerking."

Alles is nieuw
"Werkelijk alles is nieuw", vertellen de gebroeders Sier. Alles glimt en blinkt je dan ook tegemoet. Komende donderdag kunnen de klanten zelf het resultaat van de verbouwing ervaren. "Er komen dames in Volendammer klederdracht en iedereen kan van alles proeven. De zaak is versierd en we presenteren dan wat er allemaal nieuw is."

Dagverse vis
De Volendammers staan bekend om hun dagverse vis. 's Ochtends, als de meeste mensen nog slapen, staan de broers de verse vis uit te zoeken. "Zo hebben we altijd de beste kwaliteit in huis."

Echte kibbeling
De klanten komen dan ook maar wat graag voor echte kibbeling, gemaakt van kabeljauw. Maar ook de haring is populair. En daarnaast blijft natuurlijk de ruime keuze in visschotels voor feesten en partijen een echte topper.
Leuk aan de nieuwe zaak is dat de klanten straks ook heerlijk kunnen zitten. Niet krap, maar lekker ontspannen genieten van een visje. Er komt een eetbar bij het raam en een grote bank waar zeker 12 mensen kunnen plaatsnemen. Een broodje, een warm visje, alles kan je hier lekker opeten.

Extra assortiment
Gelijk met de extra ruimte wordt ook het assortiment flink uitgebreid. "Denk aan de kant-en-klaarmaaltijden zoals tagliatelle, bami en paella. Maar ook heerlijke salades en zelfgemaakte, verse soepen. Vooral vissoep, want tomatensoep dat kan je hier al aan de overkant halen."

De gebroeders Sier gaan vanaf nu ook hun eigen zalm roken. Ze hebben er zichtbaar zin in. "Heerlijke vers gerookte zalmmoot."

De uitbreiding en vernieuwing van de zaak is niet alleen een droom voor Cees en Henk, maar zeker ook voor Wessel Sier. Hij wordt de opvolger en zal binnen tien jaar de vishandel in Bussum overnemen. Regelmatig staan ze, zeker op zaterdag, met een stuk of acht mensen in de zaak. "Met de vernieuwende uitstraling en de ruimere winkel hopen wij iedereen nog beter van dienst te kunnen zijn."

Uit de Historie van Bussum en omgeving

Station Naarden-Bussum omstreeks 1950.

Familiefilm Lucassen 1939-1940.

De villa van de familie Lucassen, in 1930.

Bussum werd en wordt een forensendorp genoemd. Vanaf de opening van station Naarden Bussum in 1874 groeide Bussum als kool. Forenzen, vooral uit Amsterdam, vestigden zich aan de Eslaan, de Vlietlaan en in het Spiegel, maar na 1900 ook in het Prins Hendrikpark, het wijkje tegenover het station dat speciaal met het oog op het station werd ontwikkeld. In 1921 vestigde het gezin Lucassen zich in de prachtige villa tegenover het station. De villa waar na 1948 natuurgenezer/arts H. van der Upwich woonde en werkte. Het huis, dat in 1988 op verdachte wijze in de brand vloog en waar sinds 1989 een appartementsgebouw staat.

Het jonge gezin Lucassen kwam uit Amsterdam. Uiteindelijk telde het gezin vijftien kinderen. Het grote R.K. gezin woonde (met personeel!) in die mooie villa. Vader Lucassen maakte in 1939 en 1940 filmopnamen waarin alle gezinsleden te zien zijn. De 'stomme' film werd in 2001 door de jongste zoon Boy van commentaar voorzien. De film geeft een mooi beeld van een welgestelde familie de jaren '30 in het forensendorp Bussum.

Klaas Oosterom

Uitnodiging

De film Familie Lucassen wordt dinsdagavond 25 april 2017 om 20.00 uur vertoond in de zaal van de Wilhelminakerk. De film duurt 30 minuten. Het oudste kleinkind, Maarten Bertrams, zal de film toelichten en vragen beantwoorden.

De toegang is vrij.

Na de film en pauze houdt de Historische Kring Bussum haar jaarvergadering, waarbij ook niet-leden welkom zijn.

Pendelbus voor Muiden

De komst zou bereikbaarheid stuk moeten verbeteren

De bus gaat rijden tussen het P+R-terrein en Muiden zelf en sluit aan op het normale busvervoer. Foto: Sjoerd Stoop

MUIDEN - Er moet een pendelbus gaan komen tussen het afgelopen jaar aangelegde P+R-terrein en het centrum van Muiden. Dat plan heeft de gemeente. Er wordt momenteel gekeken hoe dat plan verder vormgegeven kan worden.

De komst van een pendelbus zou de bereikbaarheid van Muiden een stuk moeten verbeteren. Een lang gekoesterde wens van veel bewoners van de stad. Nadat afgelopen jaar de snelweg verlegd werd en daarmee het P+R-terrein werd verplaatst, verslechterde de bereikbaarheid van Muiden fors. En dat zorgt al langer voor heel veel klachten van bewoners. Vervoer tussen het P+R-terrein en de stad zelf wordt nu veelal door bewoners zelf met elkaar geregeld.

Alle problemen met de bereikbaarheid van Muiden moeten met de komst van de pendelbus snel en structureel tot het verleden gaan behoren. Het busje zal dus moeten gaan pendelen tussen het P+R-terrein en de stad zelf en zou wat de gemeente betreft elk kwartier moeten gaan vertrekken.

De gemeente denkt er aan om Muider vrijwilligers te gaan werven om het busje te besturen. Maar voor het zover komt wordt er voor de korte termijn nog naar een andere tijdelijke oplossing gekeken. Het gemeentebestuur moet de knoop over de bus nog doorhakken.

Daar komt nog eens bovenop dat de eerste tijdelijke busdienst geld gaat kosten. De gemeenteraad moet daarvoor nog een budget reserveren. Daar moet snel meer bekend over worden.

Meer plannen voor verkeer
De eventuele komst van de pendelbus moet bewoners van de stad helpen, maar vooral ook bezoekers van de stad. Voor deze laatste groep werkt de gemeente aan meer plannen. Er wordt onder meer druk gesleuteld aan parkeren.

Er werd vooral afgelopen week door ondernemers nogmaals geklaagd over de hoge kosten voor een parkeerkaartje in Muiden Vesting.

Voor deze groep heeft de gemeente wel slecht nieuws: dat hoge parkeertarief van 2,40 euro per uur blijft gehandhaafd. Daar staat wel tegenover dat de gemeente naast het P+R-terrein langs de snelweg ook het parkeerterrein aan de Mariahoeveweg gratis gaat maken. Dat moet bezoekers van de stad een goed alternatief geven om hun auto op loopafstand van het centrum kosteloos te kunnen parkeren. Het hoge parkeertarief voor het centrum zelf wordt gehandhaafd. Dat moet bezoekers en andere parkeerders juist aanmoedigen om hun auto aan de rand van de stad te parkeren en moet volgens de gemeente de hoeveelheid autoverkeer door het centrum van de stad verlagen. "Gastvrijheid is het uitgangspunt. Door de maatregelen wordt de leefbaarheid in de stad verbeterd", zo meent de gemeente. De plannen met het parkeren voor Muiden vallen onder de gehele parkeerplannen voor de gemeente

Grote brand in Hilversumse supermarkt

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Aan de Larenseweg is maandagmorgen rond drie uur een grote brand uitgebroken. De brand woedde bij supermarkt Amlil en is doorgeslagen naar de boven gelegen woningen. Omdat de brandhaard moeilijk bereikbaar was en er vermoedelijk nog personen in het pand aanwezig waren werd er door de brandweer al snel opgeschaald naar grote brand.

Veertien personen (bewoners en omwonende) moesten worden opgevangen in het politiebureau van Hilversum. Er raakte niemand gewond bij de brand.

Op zoek naar groter pand, liefst met een escaperoom

De open dag was zaterdag druk bezocht. Foto: André Verheul

door Marieke van Veen

WEESP - Dat Daniëlle Meyer en Sara Kroos op zoek zijn naar een groter theaterpand is geen geheim. Maar inmiddels begint de ambitie bittere noodzaak te worden. Met opnieuw uitbreiding van het aantal klassen wordt de theaterschool nu echt te klein. Daarbij zijn er nieuwe plannen: een escaperoom!

"Op het industrieterrein van Weesp staat het een en ander leeg", zegt Daniëlle Meyer. "Daar zien wij wel mogelijkheden. Daarover voeren we nu gesprekken met de makelaar. Ook is er contact met de gemeente Weesp om te kijken of een theater(school) wel kan en mag op het industrieterrein. Zone 1380, de theaterschool van Theaterpand Weesp, heeft sinds de start in 2012 een gevestigde naam opgebouwd. Daarbij wordt het pand ook gebruikt als theater. Sara Kroos staat er met kleinere voorstellingen, maar ook steeds meer klinkende namen weten de weg naar Weesp te vinden. Vanwege het jubileumjaar is er een extra mooie programmering met onder meer Paul de Leeuw en Jörgen Raymann. Daar kunnen dan slechts 60 tot 65 mensen komen kijken, want meer stoelen passen er niet in. Sinds Daniëlle voor het eerst een escaperoom bezocht, is ze hooked. In een escaperoom word je opgesloten en moet je middels cryptische aanwijzingen, opdrachten en uitdagingen proberen te ontsnappen voor de tijd om is. "Het zou gaaf zijn om zoiets in Weesp te realiseren. Ik zie ook kansen in combinatie met ons theater, dan wordt het nog meer een beleving." Wat als het spaak loopt met een groter pand? "Dan moeten we buiten Weesp gaan kijken, want ruimtegebrek wordt nu echt een probleem. Hopelijk hoeft dat niet."

Zorgcentrum Weesp dit jaar open

WEESP - Het Regiozorgcentrum van Tergooi in Weesp moet na de zomer open. Er waren bezwaren ingediend tegen de opening van het centrum aan de Korte Muiderweg, maar die zijn verworpen.

Tergooi Ziekenhuizen gaat in Weesp een Regiozorgcentrum opzetten. Het gaat om een nieuw concept dat ervoor moet zorgen dat Weespers minder vaak op en neer hoeven naar de ziekenhuizen in Hilversum of Blaricum. Het Regiozorgcentrum komt in het pand Korte Muiderweg. In het nieuwe Regiozorgcentrum kan iedereen ook voor andere zaken terecht, zoals medisch specialistische zorg en diagnostiek.

Opvoedingszorgen? Hulp nodig voor uw zoon of dochter?Orthopedagoog & Onderwijskundige helpt graag ouders en kinderen: IQ test, behandeling, Mindful Parenting. Geen wachtlijst! Afspraken ook 's avonds. Www.riemkegroeneveld.nl, 0610711977.

MINDFULNESS MASSAGE: Deze maand korting op de Mindfulness Massage van 90 minuten. Van €60,00 voor €40,00. 0618090614.www.zenmindfulness.nl

Vrouw zoekt werk in de huishouding en strijkenwerk etc.13 jaar Met goede refs in Naarden,Mevr.Ploni 10 euro p/u.Tel-0614898369

SCHILDERWERK. Groot/klein. binnen/buiten schilder PMC Weespbeidt u altijd een vrijblijvende offere.063148137 34 j ervaring 06-53148137.

Verzilver nu uw oude goud! T.k.gevr. tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, muntverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Elegance Decostyle, de gezellige winkel voor woonaccessoires, fashion enmeer. Kom gezellig langs! Wij zijn geopend op: woe-do van 10:00 uur-13:30, vr van 10:00-17:00 en zaterdag van 11:00-16:00 uur. Sint Vitusstraat 29a ?te Bussum

HUS de Uitgelaten Hond breidt uit! Er zijn nog enkele plekjes vrij in de nieuwe tweede bus. Meld u vandaag nog aan en profiteer van veel voordeel! Ook verzorgen wij oppas op huis en hond in de vakanties. Info: 06-11535956 www.deuitgelatenhond.nl

U wilt uw huis op orde? Maar opruimen lukt niet? Van groot wonen naar klein huis, welke spullen gaan mee? Voor professioneel opruimen: The Art of Organizing, 't Gooi. 06-51095235, www.the-art-of-organizing.nl

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Versa Welzijn "Administratie voor Elkaar" en Formulierenspreekuur samen in één spreekuur. Elke donderdag inloopspreekuur van 10 - 12 uur in Uit Wijk, Dr. Schaepmanlaan 10, Bussum. U kunt langskomen voor hulp bij uw administratie, met formulieren, reageren op woningen bij Woningnet, digitaal opvragen van bankafschriften voor uitkeringsinstanties. Kom langs en neem uw administratie mee! Informatie: Tineke van der Tol en Wilma Post. 035-6911251

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

Huis laten ontruimen? Vraag folder 035-5233599 of www.woningontruiming.com

Professionele, ervaren hulp zkt huish werk. Goede ref. Tel.0621397899

GARAGEVERKOOP 22 april Bijenmeent 135&139 H'sumse Meent 10-14 uur

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Arthur's loodgietersbedrijf.nl
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk, riool, waterleidingen, gasleidingen, sloopwerk en het schoonmaken van de dakgoten, gratis goot en dakinspectie. 06-22418974.

Gratis feestzaal tot 180 pers. Info 06-53319921

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app 06-25418595

Schoonmaakster zoekt werk, met strijken. Goede referenties: 06-85 21 92 49

Houten eetkamer tafel met 6 stoelen nu € 250,-. Tevens bankstel met poef stof type ektrop nu € 100,- kom snel. Tel.: 06-53421180 Naarden

Te koop: Samsonite koffers met wieltjes div. maten 035-6936230

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Gooise Zomer volgende week in de verkoop

BPD ontwikkelt nieuwe villawijk in Blaricummermeent. Foto: BPD

Direct via de sluis het Gooimeer op

BLARICUM - Dichtbij het centrum van Blaricum en Huizen ontwikkelt gebiedsontwikkelaar BPD 'Gooise Zomer', een luxe villawijk met 6 vrijstaande woningen en 28 twee-onder-een-kapwoningen. De verkoop start volgende week, dinsdag 25 april.

't Gooi staat bekend om haar mooie villawijken. In de Blaricummermeent komt daar nu een nieuwe buurt bij. 'Gooise Zomer' behelst zes vrijstaande woningen en 28 twee onder-een-kappers.
Door de unieke ligging van plandeel D kunnen de toekomstige bewoners straks via de sluis het Gooimeer op. Er komen zelfs 13 kavels direct aan het water en alle woningen hebben zeer veel privacy door een tuinafscheiding in de vorm van een haag zoals op veel plaatsen in Blaricum gebruikelijk is.

Stijlvolle modeboetieks, winkeltjes met ambachtelijke producten, kunstgaleries en gezellige terrassen liggen op een steenworp afstand. De woningen zijn in dezelfde stijl, maar er valt ook nog veel te kiezen. De een heeft een pannendak, de ander is rietgedekt. De een heeft een gemetselde gevel, de ander een wit gekiemde gevel. De vanaf-prijzen variëren van 445.000 tot 545.000 euro voor een twee-onder-een-kapwoning en van 625.000 tot 719.000 euro voor een vrijstaande villa.

Kijk voor meer informatie op: www.gooisezomer.nl. Op deze site kunnen belangstellenden ook een vogelvlucht van de nieuwbouwbuurt vinden en vragen stellen in een chat.

Verkoop-event
Via deze site kunnen belangstellenden zich ook aanmelden voor de start van de verkoop op dinsdag 25 april in Restaurant Bruis in Blaricum, recht tegenover de locatie. Belangstellenden kunnen de brochure en prijslijst bekijken en meenemen en vragen stellen over het project. De verkoop van de woningen gaat via Voorma en Walch.

Afkoppelen regenpijp kan oplopen tot 4500 euro

LAREN - Het afkoppelen van de regenpijp op het gemeentelijke riool pakt voor sommige bewoners van Laren flink duurder uit dan ingeschat. Dat blijkt uit een nader onderzoek naar de kosten.

Laren wil het afkoppelen voor elke woning verplichten ter voorkoming van wateroverlast. Volgens B en W zou dat gemiddeld zo'n duizend euro per huis kosten. De bewoners draaien hiervoor op. Nu blijkt echter dat het ene huishouden slechts een paar tientjes hoeft te betalen, terwijl een ander een rekening van € 4500,- tegemoet kan zien.

Aanbod daalt


Het aantal transacties op de bestaande koopwoningmarkt neemt toe, maar aan de grote groei lijkt een einde te komen. Dat meldt de NVM. Positief is dat de markt in grote delen van Nederland profiteert van de stijgende lijn. In het eerste kwartaal van 2017 werden 10% meer huizen verkocht dan in het laatste kwartaal van 2016.

Brief aan Schippers

De Woonbond heeft informateur Schippers in een brief gevraagd bij de besprekingen voor kabinetsformatie aandacht te hebben voor de problemen waar huurders mee kampen. Al jaren hebben zij te maken met forse huurverhogingen en zagen zij de voorraad betaalbare huurwoningen sterk inkrimpen: "Het is hoog tijd dat huurders in Nederland het beter krijgen". Schippers ontving een epistel vol speerpunten en voorstellen.

Huis verhuren? Dit geef je op

WEESP - Airbnb is nog steeds booming. Steeds meer mensen kiezen ervoor om (een deel) van hun huis of ruimte te verhuren aan toeristen. Dat is financieel aantrekkelijk, maar houdt wel rekening met de Belastingdienst.

Over 70 procent van de inkomsten die je via Airbnb verdient, betaal je inkomstenbelasting. Verhuur je je koophuis voor 100 euro per dag, dan moet je per dag 70 euro opgeven. Daarover betaal je dan belasting in Box 1. Hoeveel dat is, hangt af van je totale inkomen en kan oplopen tot maximaal 52 procent.

In het geval van een huurhuis hoef je geen belasting te betalen, maar veel corporaties geven geen toestemming voor doorverhuur.

Bananenplant

|
Zoek je een ecologisch verantwoord groen luchtfilter als aanvulling op je gezonde lifestyle, dan is bananenplant je vriend. Ook de bouw van deze woonplant is een hoogstandje. De stelen van bananenplant liggen over elkaar heen en vormen een spannende schijnstam waaruit steeds een nieuw blad omhoog komt.

Opfrisser


Het voorjaar nodigt uit om het huis een opfrisbeurt te geven. Geen zin in een grote schoonmaak maar wel in wat frisheid in huis dan biedt Graham & Brown volop kansen met zijn Super Fresco Easy collectie met 'paste the wall' techniek. Dit kan iedereen. Muur insmeren, behang erop plakken, afsnijden en klaar!

120 exclusieve Focus-modellen voor Nederland

De toevoeging '182' verwijst naar het aantal pk's van de krachtige motor.

Ford brengt deze maand de Focus ST-line 182 op de markt, voorzien van een krachtige 182 pk sterke turbo benzinemotor. Deze sportieve Focus wordt slechts in een beperkte oplage geproduceerd, waarvan 120 exemplaren bestemd zijn voor Nederland.

De Ford Focus ST-Line 182 is een Limited Edition op basis van de reeds bestaande Focus ST-Line. De toevoeging '182' verwijst naar het aantal pk's dat de krachtige 1.5-liter EcoBoost-motor er uitperst. Andere kenmerkende eigenschappen: exclusieve 18 inch lichtmetalen velgen, een dak in Shadow Black-uitvoering en dito buitenspiegels, Quick clear voorruitverwarming, elektrisch verwarmbare voorstoelen en een elektrisch verwarmbaar stuurwiel. Daarnaast is de Ford Focus ST-Line 182 voorzien van een aantal aantrekkelijke en populaire opties (tegen meerprijs), zoals halflederen (ecoleder)/suède bekleding (meerprijs € 1.095).

De Ford Focus ST-Line 182 wordt leverbaar vanaf € 25.840 en maakt eind mei zijn opwachting in de Nederlandse showrooms. Voorintekenen om een van de Limited Editions te bemachtigen is nu al mogelijk.

Bescheiden meerprijs voor V40 Cross Country

Voor 1000 euro extra staat de V40 Cross Country T3 Nordic voor de deur.

Volvo verlaagt de meerprijs van de Volvo V40 Cross Country naar slechts € 1.000. Ook is voor modeljaar 2018 de toch al complete uitrusting van de succesvolle Volvo V40 Nordic en Volvo V40 Nordic+ verder uitgebreid.

De Volvo V40 Nordic is voortaan uitgerust met led-dagrijverlichting, cruisecontrol en audiobediening op het stuurwiel. De vanafprijs van € 26.995 blijft echter ongewijzigd. Voor slechts € 1.000 meer staat de V40 Cross Country T3 Nordic voor de deur, met onder andere meer bodemvrijheid en daarmee hogere instap, zilverkleurige roofrails en stoere 'skid plates' voor een avontuurlijk uiterlijk. De Volvo V40 Nordic+ (€ 29.995) is het meest compleet en biedt standaardvoorzieningen als Volvo On Call, City Safety, adaptieve led-koplampen, verwarmbare voorstoelen, parkeerverwarming, een automatisch dimmende binnenspiegel en elektrisch inklapbare buitenspiegels.

Kia Picanto verbeterd en opgefrist

Versies voor 4 of 5 personen

De nieuwe Picanto oogt een stuk robuuster.

Kia heeft de Picanto helemaal opgefrist. Vanaf begin april is de nieuwe Picanto leverbaar in Nederland. Naast de 1.0 en 1.25 MPI volgt in het vierde kwartaal ook een turboversie, de 1.0 T-GDI.

De Picanto is in Nederland een van de best verkochte auto's in het A-segment. Hij krijgt nu een jeugdige, energieke uitstraling. Met krachtige, horizontale lijnen in het front en over de flanken oogt de Picanto groter dan hij is, want hij is exact even lang en breed als zijn voorganger.

Er is te kiezen uit elf frisse kleuren, waarvan er zes nieuw zijn. Kopers kunnen verder kiezen uit diverse lichtmetalen wielen van 14- tot 16-inch. De nieuwe Picanto valt verder op door led-dagrijverlichting en led-richtingaanwijzers. Verder is de Picanto voor het eerst leverbaar als sportieve GT-Line met onder meer rode, zilverkleurige of zwarte accenten in de grille, luchtinlaten en de sideskirts.

Interieur
Dankzij zijn 15 mm langere wielbasis biedt de nieuwe Picanto meer (been)ruimte, mede doordat de onderrand van het dashboard nu 15 mm hoger is geplaatst. Het model is er uitsluitend als vijfdeurs, met keuze uit versies voor vier of vijf inzittenden. De vierzitsvariant heeft een achterbank met twee geprofileerde zitplaatsen. Een primeur in deze klasse: de middenarmsteun voorin is 55 mm verschuifbaar en biedt een bergruimte die groot genoeg is voor een literfles.

In de Cascada zit je altijd goed

Zie hier de speciale uitvoering van de Opel Cascada, bedoeld voor wie in elk jaargetijde extra flair verwacht van zijn of haar cabriolet. De vierpersoonscabriolet in Supreme-uitvoering is nú beschikbaar in de passievolle kleur Absolute Red. De zwarte, akoestische softtop is in 17 seconden te openen bij snelheden tot 50 km/u. Het dak doet zijn naam eer aan, want het zorgt in gesloten positie voor een stille, serene atmosfeer in de auto, zelfs bij hogere snelheden.

Toen elektrisch, nu elektrisch

Het welbekende warenhuis Harrods in Londen heeft een volledig elektrische Nissan e-NV200 opgenomen in het wagenpark. Klinkt als een noviteit, maar dat is het niet. In 1919 reed Harrods ook al elektrisch. Toen werden namelijk de elektrische bestelbussen van Walker in gebruik genomen. Het wagenpark bestond al snel uit zestig exemplaren, waarmee goederen werden afgeleverd aan lokale klanten. Enkele benzinegeneraties later staat er nu weer een bestelbus van Harrods aan de oplader. De elektrische e-NV200 is speciaal voor Harrods aangepast: de laadruimte is voorzien van een koelsysteem en speciale rekken, zodat verse goederen onder perfecte omstandigheden bij de klant worden bezorgd.