NaarderNieuws

2 januari 2014

NaarderNieuws 2 januari 2014


Politieheli vindt inbreker

Politie houdt twee inbrekers aan bij Brediusweg

NAARDEN - De politie heeft vrijdagavond 27 december, met hulp van de politiehelikopter, twee woninginbrekers aangehouden nabij de Brediusweg. "We konden ze pakken doordat mensen ons belden", zegt wijkteamchef André van de Beld. "Hier worden we blij van."

Een bewoner aan de Naarder kant van de Brediusweg belde vrijdagavond om 23.05 uur naar de politie omdat hij iets raars had gezien in zijn achtertuin. De Naarder had twee mensen langs zijn huis richting de achtertuin zien lopen en vermoedde dat het tweetal op inbrekerspad was. De politie was snel ter plaatse. Om 23.11 uur vond een agent de twee mannen in een nis bij de tuin aan de Brediusweg. De politieman kon een arrestatie verrichten: een 28-jarige man uit Kortenhoef. De tweede man ging er snel vandoor via de schutting van de buren.

"We hebben de wijk meteen afgesloten en een politiehond ingezet", vertelt een politiewoordvoerder. "We vonden een boormachine in de tuin van de buren. Waarschijnlijk weggegooid door de gevluchte inbreker." Bij de zoektocht naar de tweede verdachte werd naast een hond ook een helikopter ingezet. De bemanning van de helikopter zag na enige tijd een warmtebron in een tuin aan de nabijgelegen Hindelopenlaan. Weggedoken in de struiken zat een 41-jarige man uit Zeewolde. Hij werd aangehouden.

Bij beide verdachten trof de politie autosleutels aan. Een van de auto's bleek geparkeerd op de carpoolplaats in Blaricum, de andere stond om de hoek aan de Amersfoortsestraatweg. In een van de auto's werd inbrekersmateriaal gevonden, zoals boren en een breekijzer. Beide auto's zijn in beslag genomen. Volgens Van de Beld is het tweetal bij de politie bekend. "Het is opvallend dat sinds deze mannen gepakt zijn, dit soort inbraken in de regio is gestopt." De twee mannen zitten nog vast.

Vuurwerk-overlast en inbraak rond oud en nieuw

NAARDEN - Naarden heeft een rustige oudjaarsavond en -nacht achter de rug. Wel was er sprake van vuurwerkoverlast. "Over het algemeen hebben we een normale nacht achter de rug", stelt de politie.

De agenten moesten wel een paar keer op pad. Zo was er overlast van vuurwerk op onder andere de Jan Houtmanstraat en de Generaal Kraijenhofstraat. Op sommige plaatsen werd er zeer zwaar vuurwerk afgestoken. Op de Verlengde Fortlaan sneuvelde een putdeksel.

Inbraak
Aan de Huizerstraatweg werd ingebroken via een slaapkamerraam. Het alarm ging af en er is niets gestolen.

Nieuwjaars-concert Grote Kerk

NAARDEN - Lions Club Godelinde Bussum houdt op 5 januari een nieuwjaarsconcert in de Grote Kerk.

"Het is een gezellig klassiek concert, niet stijf", vertelt Rob Hendrikse van de Lions. Op het programma staan stukken van onder meer Beethoven, Schubert en Mozart. Het concert begint om 14.30 uur en een kaartje kost tussen de 65 en de 80 euro. Dat is inclusief een hapje en een drankje. Bestellen kan via info@codacapo.com. De opbrengst gaat naar het Dwarslaesiefonds.

Bezoekers Bellefleur luiden 2013 feestelijk uit

De bezoekers van Bellefleur laten het zich smaken op weg naar 2014. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De vaste bezoekers van wijkontmoetingscentrum Bellefleur blikten maandag terug op het jaar 2013. Dat deden ze met een drankje en een verse oliebol. "De oliebollen vlogen weg", vertelt Jeanette de Brauwer. "Er was veel aanloop, er waren zeker 25 mensen." Bellefleur doet het goed als ontmoetingsplek. De gym-, computer- en yogalessen worden druk bezocht.
De Brauwer verwacht voor volgend jaar ook geen dip. "We hebben er nu ook weer wat jonge zestigers bij die vrijwilligerswerk doen. Dat is belangrijk om het in beweging te houden."

Vrachtwagen rijdt door vangrail A1

Foto: Bob Awick

Vrachtwagen blokkeert snelweg

NAARDEN - Een flinke file op de A1 vorige week zaterdag. Een vrachtwagen was tegen de vangrail gereden en blokkeerde de weg. De bestuurder kwam met de schrik vrij.

Volgens de politie was de 23-jarige chauffeur de macht over het stuur kwijtgeraakt door een enorme windhoos. De snelweg moest worden schoongemaakt.

78-jarige Naarder mishandeld

NAARDEN - Een 78-jarige Naarder is zondag aan de Beijert in elkaar geslagen door een nog onbekende automobilist. De Naarder liep meerdere kneuzingen op en moest een nachtje naar het ziekenhuis.

De Naarder liep zondagmiddag door de Beijert toen hij bijna werd geraakt door een auto die tegen de rijrichting van het verkeer in reed. De man zei hier iets van tegen de bestuurder die stopte, uitstapte en de Naarder in elkaar sloeg. Buurtbewoners die de oude man zagen vallen, belden direct 112.

Toen de politie ter plaatse was, bleek de agressieve bestuurder gevlogen. Door het ontbreken van een goed signalement konden auto en bestuurder niet worden achterhaald. Het slachtoffer is voor behandeling overgebracht naar een ziekenhuis.

4752

Naarders waren in 2013 jonger dan twintig jaar

Over tijden die voorbij zijn

Foto:

'Willempie, zie je overal', luidt het lied van André van Duin. Nou, in de vesting Naarden duurde het even voor de soevereine vorst in 1814 zijn gezicht vertoonde. Maanden was de stad met bommen en granaten door de Oranjegezinden bestookt en dat werd door de burgers echt niet als prettig ervaren. Twee schatten van kinderen van een straatarme weduwe uit de Sint Vitusstraat werden op gruwelijke wijze door een houwitsergranaat gedood, metselaarszoon Jan de Boer uit de Huizerpoortstraat werd letterlijk doormidden geschoten en Marietje, het dienstmeisje van de rijke boer Vuijst uit de Sint Annastraat, werd door een bom van onze landgenoten dodelijk geraakt. In de Voorstraat (nu Turfpoortstraat) en de Gansoordstraat bleef geen huis onbeschadigd.

Toen generaal Kraijenhoff op 12 mei zijn bevrijdingskorps door de vestingstraten liet marcheren en zich met veel vertoon liet inhalen, stonden de Naarders niet te juichen; de burgers waren murw van de ellende van het afgelopen half jaar. Het matige onthaal viel de bevrijders maar bar tegen. Het bezoek van Willem I aan de zwaar getroffen stad liet dan ook nog even op zich wachten. Eind november was hij er eventjes op doortocht, een vluggertje: negen uur aankomst, handjes schudden op het Stadhuis en snel weer weg om half elf.

Meer weten? Lees in het nieuwe jaar De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost 17,50 euro per jaar: tel. (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl.

Naarden:
*
PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman
* RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za.04/01 17.30 u. Eucharistieviering
*
Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. L.B.C. Boot; 18.00 u. ds. C.J. Droger

Bussum:
* RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistieviering pastor M. Sendecki
* RK St. Jozefkerk 11.00 u. Viering pastoor C. Fabril
*
PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H.J. van Dijk
*
PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*
PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*
PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. L.W. Smelt; 17.00 u. ds. B. den Butter
*
Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*
Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*
Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. Door leden voorbereide dienst
*
Evangelisch-Lutherse Kerk N-B 10.00 u. ds. W.F. Metzger
*
Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. Dienst
*
Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*
De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; 11.15 u. Kinderdienst

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig en zacht winterweer
Boven Canada en het noorden van de Verenigde Staten is het extreem koud. Die ijzige poollucht stroomt de Atlantische Oceaan op. Daarmee wordt de straalstroom geactiveerd en ook de lagedrukgebieden (depressies) die in de westelijke luchtstroming naar Europa trekken. Daardoor kan bij ons het wisselvallige zachte winterweer onverminderd aanhouden.

Vanaf de jaarwisseling t/m vrijdag
Het zal er om spannen of de jaarwisseling droog gaat verlopen. Oudejaarsvond gaat het enige tijd regenen. Tijdens of na middernacht wordt het droog. Nieuwjaarsdag verloopt deels droog met af en toe zon. Donderdag en vrijdag nemen de regenkansen weer toe. Er is meestal veel bewolking. Er waait een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Het wordt circa 9 graden.

Het weekeinde
Tijdens het eerste januariweekeinde houdt het zachte winterweer aan. Zaterdag schijnt nu en dan de zon, al kan het lokaal breder opklaren. Later raakt het bewolkt met kans op wat regen. In de nacht naar zondag en overdag kan het geruime tijd regenen. Later klaart het wat op. Er waait een matige zuidwestenwind. De nachten zijn vorstvrij. Overdag wordt het 8 à 9 graden.

Weetje
De gemiddelde dag- en nachttemperatuur over het jaar 2013 bedraagt 9.8 graden. Dat is iets onder normaal. Het was zodoende een vrij koud jaar. In deze eeuw was alleen het jaar 2010 kouder. Slechts 4 maanden waren warmer dan normaal; juli, augustus, oktober en december. De (afgelopen) winter en het voorjaar waren koud, maar de zomer was warm.

De Naardernieuwsquiz: alle antwoorden

Volkstuindersvereniging Naarden heeft een wachtlijst. Foto: Lisa van Dorp

NAARDEN - Hoe goed bent u op de hoogte van wat er het afgelopen jaar in Naarden gebeurde? Op de redactie kregen we weer vele inzendingen voor de jaarlijkse nieuwsquiz. De juiste antwoorden krijgt u bij deze ter controle van de door u gegeven antwoorden. Of gewoon ter lering en vermaak, bij wijze van laatste terugblik op vorig jaar. De 'NaarderNieuwskenner van 2013' wordt volgende week bekendgemaakt.

Hier de antwoorden.

1. Welke lokale politicus maakte rond de jaarwisseling een flinke smak met zijn tweespan?
B. Jan-Geu ten Wolde

Wim Verest verliet de politiek om de kwestie-Stork. Foto: Foto Vonk
Daniel Nagel na 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km lopen. Foto: Facebook
't Gooi versloeg Hilversum in de finale. Foto: Bob Awick
Joyce Sylvester en Paul Schnabel tonen Boheems kristal. Foto: Bob Awick

2. In januari protesteerden Vestingbewoners tegen de kap van een aantal eiken bij de Gele Loods en tegenover de Oostwalstraat. Waarom moesten de bomen van de gemeente verdwijnen?
B. De bomen waren ziek en pasten niet in het cultuurhistorisch beeld van het bastion

3. In februari gonsde het van de geruchten in de Vesting dat er een nieuwe uitbater voor De Doelen gevonden zou zijn. Welke bierbrouwer heeft een huurcontract voor het pand maar doet er niets mee?
C. Grolsch

4. De Grote Kerk werd in februari verrast met een schenking van de BankGiroLoterij voor het onderhoud. Om welk bedrag ging het?
B. Om 400.000 euro

5. Welk radioprogramma werd in maart voor het eerst live vanuit Naarden uitgezonden?
C. Vroege vogels

6. Joyce Sylvester reikte in de Grote Kerk aan Paul Schnabel de Comeniusprijs uit. Maar waar bestaat de prijs uit?
A. Een oorkonde en een sculptuur van Boheems kristal

7. Hoe heet het eerste muurgedicht van Vereniging Vestingstad dat in april in de Vesting werd onthuld?
A. 'Na de Mattheuspassie' van Willem Jan Otten

8. Welke voorkeursoptie stelde Pieter Winsemius voor in zijn fusieadvies aan het Gewest Gooi en Vechtstreek?
A. Naarden gaat samen met Bussum en Huizen

9. Wie versloegen de rugbyers van RC 't Gooi in de finale om het landskampioenschap?
B. Hilversum

10. Wat was het thema van het dertiende FotoFestival?
A. Werk van Nederlandse fotografen in het buitenland

11. Minister Blok van Wonen en Rijksdienst kondigde in juni aan dat hij een koper voor de Vesting en 33 andere Rijksmonumenten had gevonden. Wie?
C. De Nationale Monumentenorganisatie

12. Welke Naarder triatleet volbracht de Iron Man van Nice en haalde daarmee 4.000 euro op voor KWF Kankerbestrijding?
B. Daniel Nagel

13. Welke Naardense vereniging is dit jaar zo razend populair geworden dat er inmiddels een wachtlijst van 40 man voor is?
C. Volkstuindersvereniging Naarden

14. Hoeveel jaar werkte Aleid Hamelink deze zomer als bode op het stadhuis?
B. 30 jaar

15. Waar had de organisatie van het Vestingeiland dit jaar mee te kampen?
B. Met boze ouders die niet wilden accepteren dat hun kinderen uitgeloot waren

16. Sigarenboer Ruysdael op 't Hoekje vierde eind augustus het hoeveel-jarig bestaan?
C. 75

17. Welke hockey-international opende in augustus het nieuwe waterveld van Hockeyclub Naarden?
A. Naomi van As

18. Wat betoogde Joyce Sylvester in een brief aan Minister Plasterk waarmee ze de landelijke pers haalde?
C. Dat gemeentes met minder dan 20.000 inwoners verplicht moeten fuseren

19. Waarom zette de provincie Noord-Holland de provinciale weg N236 op poten?
B. Om de dieren een veilige oversteek tussen Naardermeer en Ankeveense Plassen te bieden

20. Met welke inbrekersmethode werden in de eerste week van oktober maar liefst acht inbraken in vier dagen gepleegd?
B. Met gaatjes boren

21. Wat wil de in november opgerichte vereniging 'Mooi Naarden'?
B. Dat er geen hoogbouw komt op de dienstenstrook aan de Amersfoortsestraatweg

22. Welk raadslid stapte plotseling op uit de raad uit protest over de kwestie-Stork?
C. Wim Verest

23. Hoeveel geld schonk een anonieme Naarder om alsnog decemberverlichting op te kunnen hangen in de Vesting?
B. 5.000 euro

24. Welke nieuwe landelijke regel gaat Naarden volgend jaar waarschijnlijk flink bezighouden?

B. Het drinken van alcohol in het openbaar wordt strafbaar voor iedereen onder de achttien jaar.

Bonusvraag
2013 was het jaar van het protest in Naarden. Voornemens van de overheid stuitten op verzet. Welk protest hoort niet in het rijtje?

C. Vesting

In de Keverdijk, het Rembrandtpark en aan de Amersfoortsestraatweg protesteerden Naarders tegen de bouwplannen van de gemeente (lokaal-bouwen). De gemeenteraad protesteerde tegen de plannen van het Rijk om de Vesting te verkopen (landelijk-verkopen).

Mark Overliese, wijkagent

Mijn wens voor de Naarders in 2014 is dat ik hoop dat het een gezond en bovenal veilig jaar wordt. Ik hoop dat de Naarders nog meer bereid zijn te waken over elkaars eigendommen door verdachte situaties snel aan de politie te melden. Wij zullen er in ieder geval alles aan doen de wijken nog veiliger te maken.

Ik hoop dat de kinderen van Naarden zich nog meer dan nu het geval is, gedragen in het uitgaansgebied van Bussum. In 2014 is het onder de 18 niet meer toegestaan alcohol te nuttigen. Nu nog hebben wij in het weekend regelmatig last van dronken en lastige pubers die niet beseffen dat hun gedrag wordt ingegeven door overmatig alcoholgebruik. Ouders weten vaak niet waar hun kinderen zijn en al helemaal niet wat ze doen. Pas als wij de jeugd thuisbrengen komt het besef. Ik hoop dat ouders op voorhand de dialoog met hun kinderen willen aangaan en niet onderschatten wat de gezondheidsrisico's zijn van alcoholgebruik door kinderen.

Tenslotte hoop ik op een veilig verloop van de jaarwisseling. Ikzelf heb die nacht dienst en met mij vele andere hulpverleners en ik hoop dat wij elkaar de hand kunnen drukken.

Bas Kreuger, directeur Vestingmuseum

Waar ik op hoop voor 2014 is dat we met het Vestingmuseum een stap naar de toekomst zouden kunnen zetten, een stap die ons ook de komende 50 jaar een relevant museum laat zijn, een enerverend museum dat bezoekers en Naarders bindt in hun liefde voor de Vesting en de geschiedenis die in Naarden overal om ons heen is. Of die toekomst nu op bastion Turfpoort ligt of op bastion Oranje, wie er ook de nieuwe eigenaar van de vestingwerken mag worden, het Vestingmuseum wil een plek zijn die meer is dan alleen een museum over de geschiedenis. We willen een platform zijn voor tentoonstellingen en evenementen en zo bijdragen aan het behoud van dit unieke stuk (wereld)erfgoed.

Wim Verest, ex-raadslid GroenLinks

Ik wens de inwoners van Naarden voor 2014 dat wij een mooie staalkaart van integratie vormen waarop alle inwoners trots kunnen zijn. Dat in alle wijken van Naarden mensen van alle rangen en standen met plezier samenwonen; dat er in elke wijk zowel mensen wonen die veel meer dan een gemiddeld inkomen en vermogen hebben als mensen die met wat minder moeten rondkomen. Dat arm en rijk, dat jong en oud, dat iedereen gewaardeerd wordt op zijn positieve bijdrage aan de samenleving. Dat dus iedereen gelijkwaardig met elkaar samenleeft en dat Naarden met trots haar stedenbouwkundige diversiteit heeft binnen de stad, maar ook binnen de wijken.

Het lijkt me een mooi begin van 2014 als de Naardense gemeenteraad daar op 29 januari 2014 een startsein aan geeft door de raadsvoorstellen over Storkterrein en Centrumplan Keverdijk op een zodanige wijze te beoordelen.

Lars Voskuil, fractievoorzitter PvdA Naarden

Op de drempel van het jaar 2013 spreken wij de hoop uit dat er een einde komt aan de economische crisis. Te veel mensen staan in onzekerheid en zonder werk aan de kant. Wij spreken de wens uit dat 2014 het jaar wordt van oplossingen, waarin jongeren weer kunnen bouwen aan hun toekomst, waarin ouderen met hun kennis en ervaring weer welkom zijn op de arbeidsmarkt, waarin jong en oud, ook met een smallere beurs, in Naarden kan blijven wonen, waarin mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben. Aandacht voor werk, wonen, zorg, onderwijs en jongeren, dat vinden wij rechtvaardig. De PvdA blijft zich ook in 2014 voor deze zaken hard maken. Wij wensen u een sociaal en rechtvaardig 2014!

Daan Rolandus, voorzitter toneelvereniging ToVeNaar

Ik hoop dat ToVeNaar in 2014 weer een positieve impuls krijgt om met elkaar de schouders eronder te zetten.
Ik hoop dat ToVeNaar verlost wordt van de repetitieruimteproblematiek.
Ik hoop dat ToVeNaar er nu eindelijk samen uitkomt met Paul Fagel restaurants over het gebruik van ons theater Klein Arsenaal.
Ik hoop dat tovenaar een inspirerende nieuwe voorzitter vindt.
Ik hoop wederom op een goede samenwerking met onze zustervereniging 'Het Naardens Podium'.
Ik wens ToVeNaar een fijn, gelukkig, gezellig en creatief 2014 toe.
Ik wens de Naarders een tolerant en gelukkig 2014 toe.
Ik wens de Naarders (en de Bussumers en de Muidenaren) een goede start toe om iets moois te maken van de samenvoeging van de drie gemeenten.
Ik wens dat de verkoop van ONZE VESTING NAARDEN niet doorgaat.
Ik wens dat de gemeente Naarden ondanks de bezuinigingen en fusie toch geld voor cultuur en evenementen vrijmaakt.

Henny Redeker-Tober, wordt 4 februari 101

Ik wens dat de economie aantrekt in 2014 en dat er meer werkgelegenheid komt. In mijn jonge jaren heb ik de crisis meegemaakt en zoiets moet niet meer gebeuren. De lezers van de krant wens ik gezondheid, voorspoed en geluk. Voor allen die mij lief zijn wens ik dat ze dit jaar in gezondheid en geluk mogen doorbrengen. Voor mezelf wens ik dat ik 101 word en in mijn appartement kan blijven wonen. In de afgelopen eeuw heb ik veel ontwikkelingen meegemaakt: de telefoon, televisie, reizen per vliegtuig, computers, mobiele telefoon. Ik vind het prachtig dat ik 100 ben. Er waren veel 'ups en downs' in mijn leven en op deze leeftijd is het niet verwonderlijk dat mijn lichaam aan slijtage onderhevig is. Maar dankzij de goede verzorging die ik hier in De Veste heb, word ik iedere ochtend dankbaar wakker.

Marije van Proosdij, voorzitter Ondernemersvereniging Naarden-Vesting

Ik hoop voor 2014 dat ondernemers in de Vesting een goed jaar tegemoet gaan waarin we de mooie samenwerkingen van dit jaar met elkaar voort kunnen zetten en uit kunnen breiden. Op deze manier zorgen we met elkaar voor een levendige Vesting. Ik wens alle ondernemers en uiteraard alle Naarders een succesvol, maar vooral ook gezond 2014 toe!

Prins Ravel XLVIII

Voor 2014 wens ik een ieder een gelukkig Nieuwjaar, vol vreugde en geluk, maar vooral een goede gezondheid. Verder hoop ik u, als Prins Ravel XLVIII, in de Lunet te mogen ontmoeten bij het Sterrenfestival op vrijdag 31 januari, op de Pronkzitting op zaterdag 1 februari en tijdens het grote Carnaval in de eerste week van maart.

Met carnavaleske groet,

Prins Ravel XLVIII, C.V. De Vestingnarren

Mirjam Schoenmaker, voorzitter wijkpost De Schakel

'Voor elkaar – met elkaar', is mijn Schakelwens voor het nieuwe jaar. Tenslotte is samenwerking de sleutel tot succes, met saamhorigheid eveneens hoog in het vaandel. Voor De Schakel wens ik in 2014 lentevoorspoed, zomerse warmte, herfstgeluk en winterse geborgenheid. En voor elkaar veel genegenheid, veiligheid, eerlijkheid en vriendelijkheid. Verder wens ik Naarden en de inwoners een bruisend, stralend en sociaal nieuwjaar toe. Met veel wijsheid, goede gezondheid en liefde voor elkaar. Alles wat eenieder voor zichzelf wenst, wens ik u van harte toe.

Joyce Sylvester, burgemeester

Ik wens alle inwoners van Naarden voor 2014 gezondheid toe en voorspoed, zowel privé als in het werk. En ik hoop dat alle Naarders ook in het nieuwe jaar weer volop zullen genieten van al het moois dat onze stad te bieden heeft.

9 / 16

10 / 16

Sfeervolle laatste koopzondag

Foto: Bob Awick

Bussumse koopjesjagers konden zondag voor de laatste keer van het jaar naar het centrum van Bussum. De ondernemers openden de deuren voor een laatste koopzondag. Ook was er door de straten een oudejaarsmarkt waar de ondernemers kraampjes hadden neergezet met koopjes. Naast de koopjes waren er ook optredens. Zo trad onder anderen de Bussumse zangeres Natalja Majoor op met enkele nummers. Ook stond het bandje 'The Chick Fist' op de planken. Veel bezoekers van de koopzondag en de oudejaarsmarkt wandelden even langs het podium.

Emmaschool moet kinderen helpen aan passend alternatief

Raad betreurt gang van zaken

Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - De Emmaschool en de overkoepelende beheerder moeten er samen voor zorgen dat de schooljeugd van de dependance aan de Lange Heul straks op een goede school terechtkomt. Dat stelt de gemeenteraad van Bussum. De locatie in Bussum Zuid stopt er komende zomer mee.

De gemeenteraad reageerde erg teleurgesteld op de stap om de Emmaschool aan de Lange Heul te sluiten. De school nam het besluit omdat het aantal leerlingen afneemt en omdat ook de kwaliteit van de lessen beter kan. Daarnaast hoopt de school straks een groot pand te betrekken aan de Fortlaan. De raad meent dat er eerder stappen genomen hadden moeten worden om de sluiting van de locatie in Bussum Zuid te voorkomen.

Volgens de gemeenteraad moet alles op alles gezet worden om de jeugd te helpen met het zoeken van een passende school op een goede afstand. Veel ouders hebben er problemen mee om naar de hoofdlocatie van de Emmaschool aan de Fortlaan te gaan. Zij vinden het vooral gevaarlijk dat hun kinderen straks naar het Spiegel moeten fietsen en dus het spoor moeten oversteken.

Te veel kabaal langs het spoor

BUSSUM - Bussumse gebouwen rond het spoor staan bloot aan te veel kabaal. Dat heeft een bureau onderzocht namens het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Er komen nu plannen op tafel om het probleem aan te pakken en het lawaai tegen te gaan.

Na onderzoek komt naar voren dat de gevels van de panden blootstaan aan de 'ten hoogste toelaatbare waarde van de geluidsbelasting'. Het gaat om panden aan de Eslaan, de Herenstraat, de Nassaulaan, de Olmenlaan en twaalf andere straten langs het spoor van Bussum. Het gaat om een hele reeks woningen en appartementen.

Maatregelen
Het probleem moet vanaf volgend jaar aangepakt gaan worden. Naast dat er straks schermen langs het spoor worden geplaatst, worden ook de betreffende gevels aangepakt. Daarvoor heeft Den Haag al plannen gemaakt. De plannen kunnen vanaf volgende week bekeken worden op het gemeentehuis. Dan kunnen bewoners ook eventueel bezwaar maken.

Inbrekers op heterdaad betrapt

Bussum - Twee mannen uit Bussum (18 en 21 jaar) zijn zondagavond 29 december op heterdaad betrapt bij een inbraakpoging aan De Dennen. Beide mannen zitten vast.

Buurtbewoners hadden onbekende figuren in een tuin zien staan rommelen bij een woning en belden direct het alarmnummer. Politiemannen gingen de tuin in en betrapten daar twee mannen op heterdaad die bezig waren met een breekijzer de achterdeur open te maken.

Nadat de twee Bussumers waren opgepakt, deed de politie uitgebreid onderzoek naar een mogelijke derde verdachte. Hierbij werden een politiehond en een politiehelikopter ingezet. Die derde verdachte werd niet aangetroffen.

Werk aan Papaver-straat klaar

BUSSUM - Na enkele maanden zijn sinds deze week de Papaverstraat en aangrenzende straten weer geopend voor alle verkeer. Het werk werd afgelopen week voltooid.

Er werd sinds maart gewerkt aan de straten. Op de Papaverstraat werden onder andere werkzaamheden uitgevoerd aan het riool. Daarna werd de straat herbestraat en werden er bomen geplant. Tot een week geleden werd nog gewerkt aan de ventweg van de H.A. Lorentzweg. Het werk was onderdeel van een groot project.

Westereng
Ook de straten van de Westereng worden momenteel nog aangepakt. Voor 'deelplan 4' van deze buurt werd afgelopen week het ontwerp goedgekeurd door de gemeenteraad. Het project moet komend jaar van start gaan.

Brandweer moet op pad voor stormschade

Op de Herenstraat waren er problemen met een steiger. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De brandweer van Bussum moest vlak voor de kerst meerdere keren op pad voor stormschade. Er waren problemen op de Herenstraat, de Beeklaan en de Laarderweg.

Het opvallendste voorval gebeurde op de Beeklaan. Daar stond een grote bouwsteiger waar wat spullen van afkwamen en losse planken wankelden. De brandweer heeft het gevaarte extra goed vastgezet en de losse planken weggehaald. Op de Herenstraat moest de brandweer een klapperend raam vastmaken.

Meerdere apparte- menten opengebroke

BUSSUM - Vooralsnog onbekende daders hebben een week geleden meerdere appartementen aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg opengebroken. Ze namen uit een appartement ondere andere een tv, twee laptops, een spelcomputer, een portemonnee en geld mee.

Agenten vermoeden dat de daders van een van de appartementen een sleutel hadden. Vanaf het balkon van dat appartement konden ze ook in de andere drie woningen komen.

Onderzoek
Agenten onderzoeken nog wat er in de overige appartementen allemaal is meegenomen.

Wethouder maakt kans op award

BUSSUM - Gerard Boekhoff (PvdA) maakt kans op de award 'Politicus van het jaar in de Gooi- & Vechtstreek'. De Bussumse wethouder moet het opnemen tegen negen andere kanshebbers.

Mocht Boekhoff ook echt de meeste stemmen ontvangen, dan staat er geen beker te wachten. "Het gaat vooral om de eer", zegt Bert Sonneveld, de bedenker van de prijs.

Stemmen voor de award kan via internet. Er is ondertussen al meer dan 1500 keer gestemd.

Web topvijf

1. Meedere appartementen aan Nieuwe 's-Gravelandseweg opengebroken

2. Bussum apetrots op superster Julia van der Toorn
3. Nog een keer koopzondag
4. Vivium stopt met huishoudelijke hulp
5. Bussumse gevels staan bloot aan te veel kabaal

14 / 16

GOEDE VOORNEMENS
VOOR 2014?
Maak kennis met
SLENDER YOU
Kom slenderen op
zaterdag 4 januari a.s.
voor
SLECHTS 5,50 EURO!
Maak nu een afspraak.
Slender You Studio Kortenhoef
Winkelcentrum Meenthof
Telefoon 035-656 61 13

Want zo lief heeft God
de wereld gehad dat
Hij zijn eniggeboren zoon
gegeven heeft, opdat een
ieder, die in Hem gelooft,
niet verloren gaat, maar
eeuwig leven heeft staat
in Johannes 3:16. Inf.:
Philip Dijs 694 56 99

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Bussum en Naarden
Diverse garages te huur
Vanaf € 100,- per maand excl. BTW
Info: De Vuurtoren makelaardij
0294 – 43 23 23
welkom@demakelaars.nl

Slecht weer? Slecht ter been? Geen tijd? Drogisterij De Wijze Wolk. Altijd gratis bezorging aan huis. Bel: 035-5446220 of kijk op www.dewijzewolk.nl

Gevraagd (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

PARKET, LAMINAAT, KURK en PVC VLOEREN koopt u bij de vakman! Ook VLOER en TRAPRENOVATIE. HOLLAND-PARKET De Clinge 3 Bussum 035-6921267. Zie onze aanbiedingen op: www.hollandparket.nl. Ook vestigingen in Amersfoort en Ede.

Meubelmaker/timmerman heeft nog tijd, óók voor diverse kluswerkzaamheden in en rondom het huis. Ward: 06-30767812

T.h.a. mooie opslag./bedr. ruimte (195 m2 voor € 695 p/m) in Nederhorst den Berg. De ruimte heeft een grote overheaddeur en een loopdeur. Tel.: 06-54271409

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf.
Tel.: 6281550 of 06-25284440

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel. 06-42269939

Definitief ontharen?
Nu betaalbaar voor iedereen!
FlitZenzo Weesp
Tel.: 06-22504620
www.flitzenzo.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren
en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Bussum en Naarden
Diverse garages te huur
Vanaf € 100,- per maand excl. BTW
Info: De Vuurtoren makelaardij
0294 – 43 23 23
welkom@demakelaars.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

Buddyzorg voor sociaal, emotionele en praktische ondersteuning bij ernstig ziek zijn. Aanvragen kan bij Versa Buddyzorg Gooi en Vechtstreek. Of geef je op als buddy. 0900 6662222 (lokaal tarief), buddyzorg@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

LEKKER KLEURTJE?
10 KEER ZONNEBANK
75,00 EURO
ONGEACHT HET AANTAL
MINUTEN
Slender You Studio Kortenhoef
Winkelcentrum Meenthof
Telefoon 035-656 61 13

HYDROMASSAGE
10 KEER HYDROMASSSAGE
75,00 EURO
Slender You Studio Kortenhoef
Winkelcentrum Meenthof
Telefoon 035-656 61 13

Bootzeilen/dektenten
te koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl
of bel 06-55771928

Schilder PMC Paul biedt u altijd vrijblijvende offerte voor klein of groot werk.
06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Vrouw zoekt schoonmaakwerk, ook strijkwerk. Met goede ref. Tel.: 06-85219249

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan en treinen. Mag oud en/of defect zijn. 035-6938689

Gezocht: Flexibele, spontane vrouw die handel kan verkopen op de computer. Tel.: 06-51606945

Lees ook