NaarderNieuws

17 augustus 2016

NaarderNieuws 17 augustus 2016


GOUD! voor Very Ferry Fast

Ferry Weertman tikt als eerste aan in Rio. Foto: proshots

NAARDEN - Very Ferry Fast. Zijn bijnaam heeft Ferry Weertman meer dan waar gemaakt. Met een gouden medaille op zak bewees de 24-jarige langeafstandszwemmer Ferry Weertman uit Naarden gisteren de beste te zijn op de 10 kilometer open water zwemmen op de Olympische Spelen. "Het is gelukt! Er kwam een fotofinish aan te pas, maar mijn droom is uitgekomen: Olympisch kampioen!", schrijft Ferry op zijn blog.

Het was lang wachten of Weertman daadwerkelijk goud had gewonnen. Hij tikte duidelijk als eerste aan, maar op het scorebord stond een Griekse winnaar. Na een eeuwigdurende minuut of drie werd duidelijk dat de Naarder de nieuwe Olympisch kampioen was.
Nu Weertman goud op zak heeft, zal hij bij terugkomst in Naarden worden gehuldigd door de gemeente Gooise Meren.
Het werd een gedenkwaardige race waar Weertman excelleerde in de baai van Copacabana in Rio de Janeiro. De marathon van 10 kilometer zwemmen in open water duurde bijna twee uur. In het water streden 25 zwemmers om de eerste plaats.

Wordt het goud? Wordt het zilver? Lang blijft het spannend

Foto: Gemeente Gooise Meren

Al vroeg in de wedstrijd nam de Australiër Poort de leiding. Op een gegeven moment lag hij meer dan een minuut voor. Weertman bleef lange tijd rustig in de achtervolgende groep zwemmen, zijn energie zo veel mogelijk sparend. Hij bleef kalm en ook zijn slag was rustig.

Echt spannend werd de wedstrijd toen er nog zo'n 1500 meter te zwemmen was. Weertman zwom het gaatje met de koploper dicht. Dit gebeurde bij de boei. Weertman wist zich uitstekend te positioneren en zwom op kop. Met een machtige eindsprint zette Weertman zijn concurrenten op afstand. De hand van Weertman tikte als eerste het bord aan. Het computersysteem signaleerde echter de Griekse zwemmer Spiros Gianniotis als winnaar. Wordt het goud? Wordt het zilver? Officieel bleef het lang ongewis, maar de tv-kijkers hadden al duidelijk gezien dat Weertman als eerste aankwam. Uiteindelijk kwam uit de bus dat de twee dezelfde tijd hadden: 1:52:59.8. Maar het was Weertman die het goud pakte. Een prachtige overwinning, waar de nummer 2 van het afgelopen WK vijf jaar voor in voorbereiding is geweest.

'Ferry heeft het ongelofelijk slim gespeeld'

"Een droom, ietwat beduusd." Zo typeerde commentator Maarten van den Weijden zijn eerste indruk van Ferry Weertman vlak voordat hij het podium besteeg. Daar kreeg hij de gouden olympische medaille en werd het Nederlandse volkslied gespeeld. Ferry had daar al op gehoopt en heeft er keihard voor gewerkt. De Naarder stond bekend als favoriet voor de race. Van den Weijden, die zelf ook olympisch kampioen werd op dit onderdeel, vond dat Weertman de race ongelofelijk slim had gespeeld. "Hij heeft de hele race zijn energie gespaard en rustig afgewacht. Hij knalde met name in de laatste 1000 meter. Het tactische plan heeft goed uitgepakt. Dit was zijn race. Dat hij eerste was, was zo duidelijk als wat. Hij tikte het bord als eerste aan."

Marleen Sanderse, wethouder van Sport van de gemeente Gooise Meren is erg trots op Weertman. "Zoiets gebeurt niet vaak. We zullen dan dit moment ook niet zomaar voorbij laten gaan. We zijn nu bezig met de voorbereidingen om hem te huldigen. Ik vond het een spannende finish en een fantastische prestatie."
De felicitaties voor Weertman stroomden meteen binnen. Zo schrijft zijn vriendin en bekende zwemster Ranomi Kromowidjojo: "Goud! Ferry Fast I love you."

1:52:59.8

de winnende tijd van olympisch kampioen Ferry Weertman

Weerbericht

Opnieuw wisselvallig weer, geleidelijk iets koeler
Een lange periode met droog en zonnig weer zit er deze zomer niet in. Wederom trekt een zone van hoge luchtdruk snel naar het oosten weg. Het bracht enkele droge en vrij zonnige dagen. De honneurs worden vanaf vrijdag weer overgenomen door een lagedrukgebied. De eerst aflandige wind wordt dan weer aanlandig. Het wisselvallige zomerweer keert terug.

Donderdag + vrijdag
Voor donderdag wordt nog droog en vrij zonnig weer verwacht met wat sluierbewolking. Er waait een zwakke tot matige oostenwind. Het wordt 22 graden. Vrijdag schijnt eerst de zon nog geregeld. Geleidelijk neemt vanuit het zuiden de bewolking toe. Later op de dag neemt de kans op een bui toe. Er waait een matige zuidoostenbries. Het wordt nog zo'n 23 à 24 graden.

Het weekeinde
In het weekeinde is het wisselvallige zomerweer terug. Het is half bewolkt tot soms zwaar bewolkt. De zon schijnt af en toe, maar de neerslagkans is gestegen naar 70-80%. Dat maakt de kans op enkele buien zeer groot. De paraplu zal daarom van tijd tot tijd heel nuttig kunnen zijn. Met een matige tot krachtige zuidwestenwind waait het stevig. Het wordt 20 à 21 graden.

Weetje
Deze zomer telt tot dusver 13 zomerse dagen (21 normaal). Dat zijn dagen met een maximumtemperatuur van 25 graden of hoger. Een mooiweerdag is een dag met minstens 50% zon, weinig of geen neerslag en een bovennormale temperatuur. Deze zomer telt tot dusver slechts 7 mooiweerdagen. Toppers waren zomer 2013 (27) en zomer 2003 met 37 mooiweerdagen.

Vaarwel 1952

Foto: Gerard Buhr

Met een schok terug in de tijd. Wat had ik daarvoor nodig? Een gestript huis, een kaalgeslagen tuin en een container.

Een week of drie geleden reed ik weer eens door de Graaf Florislaan. Langs nummer 20, natuurlijk. Daar waar ik voor het eerst in 1952 mijn 4-jarig voetje zette in wat voorlopig ons nieuwe huis ging worden. Bij de familie De Mars. Op de bovenverdieping. Een golf aan herinneringen trok door me heen, toen ik zag dat het huis leeggehaald was, dat de tuin helemaal ontmanteld was en dat er een container voor het hek stond. Bij navraag in de buurt bleek dat mevrouw De Mars onlangs gevallen was en in een verzorgingsflat opgenomen was. Het betekende voor mij een soort eindpunt in mijn eigen geschiedenis. Ik kreeg beelden voor ogen van de scharensliep, de olieman, de bakker met zijn eeuwige "een halfje van een kalfje", visboer Joost met zijn kar, de dames uit Huizen in klederdracht die vlakbij in een groot huis werkten. En ook mijn eerste Hollandse buurvriendje, Bernard Boerema, die op nummer 26 bij zijn opa en oma woonde. En waar ik mijn Sinterklaas-nachtmerrie bij moest doorstaan. Maar hoe bijzonder kunnen sommige zaken zich toch ontwikkelen. Dezelfde Bernard Boerema, van globaal mijn leeftijd van 68 jaar, gaat na veel geploeter en gedoe in hetzelfde flatje wonen als ik in de Boslaan. Stel je toch voor! In 1952 voor het eerst kennisgemaakt, veel mee gespeeld en nu in de naderende herfst van het leven weer een soort buurman.

In augustus gaan vooral bij de ouderen de gedachten terug naar Nederlands Oost-Indië, dat 15 augustus 1945 van de Japanse agressor werd bevrijd. Daar pas dit boek bij.

Het bevat 500 prentbriefkaarten vanaf 1893 tot circa 1930 van Sumatra, Java, Batavia, Bali en de kleine Sunda-eilanden, Borneo, Celebes, Nieuw-Guinea en de Molukken. Zowel stadgezichten, landschappen, architectuur, mensen en regionale bijzonderheden komen aan bod. Door de toelichtende hoofdstukken, de postzegels, stempels en handgeschreven teksten van de afzenders, ontvouwt zich de geschiedenis van een periode waarin Nederland verbonden was met haar kolonie Nederlands Indië. Verzamelaar Leo Haks en geschiedkundige Steven Wachlin zijn de samenstellers. Achterin een lijst met prentbriefkaart-uitgevers. Het softcoverboek, in 2005 uitgegeven door Atrium, telt 288 bladzijden.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 25 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Naarden
*Grote Kerk 10.00 ds. V.C. Lindenburg H.A.; Naarderheem 10.30u.ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 20/08 17.30u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00u.en 17.00u. ds. G.J. Capellen

Bussum
*RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*RK St. Jozefkerk 10.00u.Communieviering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00u. ds. P.H. van Gilst
*PGB Verlosserkerk geen dienst
*PGB Spieghelkerk 10.30u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55u. ds. A.C. Kortleve en 17.00u. ds. P.B. de Groot
*Remonstranten N-B gezamenlijke dienst bij Doopsgezinden B-N &Vrijzinnigen Naarden-Bussum gezamenlijke dienst bij Doopsgezinden B-N
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30u. mw. E.E. Aarsen-Schiering
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi gezamenlijke dienst bij Doopsgezinden B-N
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. ds. W.Verdonk
*Apostolisch Genootschap 09.30u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00u. Mensenwijdingsdienst

Vanaf zondag 21 augustus zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

*Herhaling Regiohub: over de opvoedcursus 'Mindful Parenting'.

*Louis Ronday the Global Way, deel 2 over België: een reisprogramma gemaakt door Louis Ronday.

Verkeer mag eindelijk onder aquaduct door

Vele wegen afgesloten voor grote klus

Nu nog gebroederlijk naast elkaar: de oude (links) en de nieuwe snelweg (rechts). Foto: Rijkswaterstaat

GOOISE MEREN - Het is het spektakelstuk van jaren bouwen aan de snelweg A1: dit weekend wordt een deel van de nieuwe snelweg in gebruik genomen. Dat betekent een weekeinde vol afsluitingen en omleidingen. Om daarna te wennen aan de nieuwe op- en afrit Weesp/Muiden.

Vanaf maandag rijdt het verkeer van Amsterdam richting het Gooi onder het nieuwe aquaduct. Dat betekent dat komend weekend een enorme verbouwing plaats gaat vinden. De nieuwe brug tussen de A9 en A1 over het Amsterdam-Rijnkanaal moet worden aangesloten, de tunnel onder het aquaduct klaargemaakt.

Tegelijkertijd wordt bij Muiderberg de oude spoorbrug afgebroken en de nieuwe op zijn plek geschoven. Dat betekent dat het treinverkeer tussen Weesp en Almere een week plat moet.

Foto: Rijkswaterstaat

Treinverkeer naar Almere vanaf vrijdag een week lang plat

De gevolgen voor automobilist en treinreiziger op een rijtje:

Vanaf nu tot maandag 22 augustus 05.00 uur:
Op- en afrit Muiden (3) op A1 richting Amersfoort/Almere is afgesloten.

Vrijdag tot maandag 22 augustus 05.00 uur:
A1 richting Amersfoort/Almere tussen knooppunten Diemen en Muiderberg is afgesloten. Lokale wegen afgesloten voor doorgaand verkeer. Afrit Muiderberg op de A6 richting Amsterdam is afgesloten.

Zaterdag tot maandag 22 augustus 05.00 uur
Afrit Muiden-Oost en Muiden op A1 richting Amsterdam afgesloten.
Zondag tot maandag 22 augustus 05.00 uur
A1 richting Amsterdam, tussen knooppunten Muiderberg en Diemen is afgesloten.

Treinverkeer
Vrijdag gaat het treinverkeer tussen Weesp en Almere een week lang plat. Bij Muiderberg wordt de nieuwe spoorbrug op zijn plek gelegd. Van vrijdag 19 augustus 21.30 uur tot vrijdag 26 augustus 12.30 uur is er geen treinverkeer tussen Almere Oostvaarders – Weesp – Naarden/Bussum. NS zet bussen in.

Nieuwe situatie
Als het eerste deel van de nieuwe A1 in gebruik is genomen, zal het verkeer van en naar Weesp en Muiden opnieuw moeten wennen aan de op- en afritten. Wie bijvoorbeeld vanuit Weesp naar Almere of 't Gooi wil, rijdt via een grote slinger naar de nieuwe oprit en kruist de nieuwe snelweg daarbij twee keer bovenlangs. Verkeer richting Amsterdam maakt nog gebruik van de oude A1. Als dat allemaal maar goed gaat op de nieuwe kruising op de Weesperweg, waar de situatie dus opnieuw verandert. Onderstaand plaatje van Rijkswaterstaat verschaft alvast enige duidelijkheid.

Als later ook het verkeer richting Amsterdam van de nieuwe A1 gebruikmaakt, worden de oude A1 en de Vechtbrug gesloopt. Het oude asfalt wordt hergebruikt. Op de plek van de oude A1 komt in het westen een natuurgebied. Daar waar nu nog het talud van de A1 ligt, komt een brede watergang met rietkragen als onderdeel van het natuurcompensatiegebied de Waterlandtak, meldt Rijkswaterstaat.

Samen barbecueën bij De Schakel

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Een zomerse barbecue stond afgelopen woensdag op het programma bij Wijkpost De Schakel. Het weer was niet helemaal zomers te noemen, maar de sfeer wel. Een lekker stukje vlees, een drankje en een gezellig praatje. Het wijkcentrum maakt zich ook weer op voor het nieuwe seizoen en biedt een bomvol programma. Met onder andere busreizen, workshops, diners en bingo. Ook de buurtsportcoach zal sportieve activiteiten ondernemen, zoals koersbal en gymnastiek voor ouderen. Wie hier meer over wil weten kan kijken op www.wijkpostdeschakel.nl.

Sylvia de Vaal-Buers


Medewerkster bedrijfskantine, Bussumse al haar hele leven,
58 jaar

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Na ruim 35 in de reiswereld te hebben gewerkt sta ik nu als medewerkster in een bedrijfskantine. Eenvoudig werk, maar het contact met de mensen en collega maken het bijzonder vrolijk, daar krijg ik echt energie van. Mijn dagen zijn gevuld met werken, genieten van het buitenleven, familie en vrienden. Ook tennis ik en heel soms sla ik een balletje golf."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Besteden aan een diner op een speciale plek met gezin."

En met een miljoen?
"Ik zou zeker een deel weggeven, maar dan aan kleinschalige doelen waarvan ik weet dat het direct besteed wordt, minderbedeelden in mijn omgeving én ik zou heel graag een grote reis maken met mijn gezin."

Als je een dag de burgemeester was?
"Mij inzetten voor de jeugd, leegstand in centrum en leeghoofden die zaken vernielen van anderen."

Een goed gesprek?
"Na lang denken, toch mijn ouders. En dan over hoe zij hun leven hebben geleefd."

Vakantieplannen voor de zomer?
"Genieten van de zonnige momenten, midweekje golfen en in het najaar een verdiende week zon en boeken lezen."

Hoe ziet jouw ideale zondag eruit?
"Rust, doen waar ik zin in heb, lekker muziekje en in de zon zitten."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Geen, want ik val in slaap, maar ik lees wel boeken van Jesse Adler Olsen."

Wat weten de mensen niet van je?
"Ik denk dat ik soms te veel praat, maar geheimen heb ik niet."

Wat zou je nooit meer doen?
"Een keuze maak je en daar moet je geen spijt van hebben, het is zaak dat je ervan leert. Het ergste vind ik dat er binnen families ruzies zijn die niet meer bijgelegd kunnen worden. Vergeten hoeft niet, maar van vergeven word je zo veel rijker."

Voorstel voor opvang van ex-asielzoekers klaar

Gemeenteraad bespreekt plannen na zomerreces

GOOISE MEREN - Het gemeentebestuur heeft een eerste voorstel af voor de opvang van ex-asielzoekers (statushouders). Dat laat men weten aan de gemeenteraad na vragen van de PvdA.

Wat de gemeente exact gaat doen om ex-asielzoekers op te vangen wordt pas later bekend.

De gemeente vertelde eerder al te denken aan het versneld bouwen van starterswoningen of het maken van semipermanente huisvesting zoals containerunits. Veel bewoners hebben al geopperd om leegstaande kantoren om te bouwen tot woningen.

Maar het zou ook goed kunnen dat het gemeentebestuur met heel andere plannen op de proppen komt om de knelpunten weg te werken.

Na zomerreces
Het voorstel moet nog op de agenda van de gemeenteraad gezet. Verwacht mag worden dat de gemeenteraad het voorstel meteen na het zomerreces gaat bespreken. De gemeenteraad moet akkoord gaan met het voorstel voordat de plannen meer vormgegeven kunnen gaan worden.

De gemeente werkt aan de plannen omdat het nog een grote groep ex-asielzoekers aan onderdak moet helpen, maar daarvoor tot nu toe slechts beperkt plek heeft. De gemeente hecht er waarde aan dat lokale woningzoekenden geen nadeel ondervinden vanwege de komst van de groep statushouders: ze zouden net zo snel aan een sociale huurwoning moeten kunnen komen.

Grote groep
De rest van het jaar komen er nog 78 ex-asielzoekers naar de gemeente.

De gemeente meldde afgelopen week al dat deze opvang verder vooralsnog op rolletjes verloopt.

Verkopers kunnen vaker legitimatie vragen

GOOISE MEREN - Verkopers van alcohol in de gemeente Gooise Meren vragen in ongeveer de helft van de gevallen naar legitimatie als een minderjarige alcohol probeert te kopen. Dat heeft de GGD onderzocht.

De regionale instantie stuurde zogeheten 'mysteryshoppers' op pad, minderjarigen die alcohol probeerden te kopen. Er werden in totaal 104 pogingen ondernomen bij 52 locaties.

Bij elf locaties kregen de minderjarigen alcohol mee. Bij 16 locaties één van de twee keer. Bij de andere 25 locaties werd allebei de keren naar een legitimatie gevraagd. Dat is 48 procent van de gevallen.

Gooise Meren scoort gemiddeld in vergelijking met andere buurtgemeenten. Zo controleren Wijdemeren (15 procent) en Laren (30 procent) erg slecht, maar doen Hilversum (56 procent) en Weesp (65 procent) het een stuk beter.

Forse crash met auto op snelweg

NAARDEN - Een dronken automobilist heeft maandag een forse klap gemaakt op de snelweg. De auto moest total loss worden verklaard. De bestuurder en twee passagiers kwamen er, wonder boven wonder, zonder kleerscheuren vanaf.

Hoe het ongeluk exact heeft kunnen gebeuren moet nog worden onderzocht. De auto vloog ter hoogte van bedrijventerrein Gooimeer uit de bocht en klapte vol tegen de vangrail. De klap zorgde ervoor dat het motorblok van de auto los raakte en enkele meters weg vloog. Daar vatte het vlam.

Na een blaastest ter plaatse bleek de bestuurder te veel te hebben gedronken. De bestuurder moest meteen zijn rijbewijs afstaan.

Vanwege het ongeval moest de snelweg even worden afgesloten.

Motor van boot gestolen

NAARDEN - Vooralsnog onbekende daders hebben afgelopen week aan de Overscheenseweg een motor van een boot gestolen. Dat meldt de politie.

De daders konden de motor stelen door eerst over prikkeldraad te klauteren en vervolgens een loods open te breken. Volgens de politie moet de diefstal op zaterdag hebben plaatsgevonden.

Er wordt nog gezocht naar getuigen. Bellen met de politie kan op 0900-8844.

Hoge boete voor jonge Huizer scooteraar

NAARDEN - Agenten hebben afgelopen week op de Huizerstraatweg een forse boete gegeven aan een jongeman op een scooter. Dat meldt de politie.

De jongeman, een Huizer van 16 jaar, werd staande gehouden toen de agenten zagen dat de jongen op de scooter reed met een mobiele telefoon aan het oor. Alleen daarvoor al kreeg de knaap een boete van 230 euro.

Toen de agenten de jongen om zijn rijbewijs vroegen bleek hij dat niet te hebben. Daarvoor werd proces-verbaal opgemaakt. De hoogte van deze boete moet nog worden bepaald.

Martijn de Bruijn loopt de New York Marathon voor dance4life

'Ik ben liever lui dan moe, mijn vrienden reageerden ook verbijsterd'

Martijn traint gemiddeld drie keer in de week in aanloop naar de marathon. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Martijn de Bruijn verschijnt op 6 november aan de andere kant van de Atlantische Oceaan aan de start van de New York Marathon. Ruim vier uur later hoopt hij over de finish te gaan. Drie jaar geleden begon hij met hardlopen om wat af te vallen. Dat dat uitmondde in deelname aan een marathon had hij van tevoren niet verwacht. Hij loopt de 42,195 km voor zichzelf én voor dance4life.

De koppeling met een goed doel was voor hem belangrijk. "Als ik dan toch één keer de marathon ga lopen, dan voor een goed doel en de mooiste marathon ter wereld", reageert hij enthousiast. Want een tweede keer gaat er niet komen, daar is hij wel van overtuigd. Hoewel bij wat doorvragen hij toch een kleine 'maar' inbouwt. "Het schijnt dat je besmet wordt met het virus." Maar voor nu gaat hij ervan uit dat het bij deze ene keer blijft. Door mee te lopen steunt hij de strijd tegen HIV en Aids onder jongeren. "Het doel is voor mij natuurlijk vooral zo veel mogelijk geld op te halen voor dance4life." (Zie kader.)

Liever lui dan moe
Martijn, die normaal gesproken zijn vrije tijd het liefst op de bank doorbrengt, kijkend naar zijn favoriete series op Netflix, wordt met deze sportieve uitspatting toch redelijk uit zijn comfortzone gehaald. Iets dat hij zelf als eerste zal beamen. Want echt sportief is hij niet. Hoewel hij vanaf kinds af aan al riep dat hij ooit een keer in zijn leven een marathon wilde lopen, is hij toch liever lui dan moe. Zijn vrienden reageerden dan ook verbijsterd. "Hoe moet jij nou 42 kilometer rennen", reageerden ze zonder uitzondering. Martijn kan er wel om lachen. "Zelf twijfel ik er niet aan dat ik het haal." Hij geeft toe dat hij zich wel iets verkeken heeft op de New York Marathon. "Het schijnt de zwaarste ter wereld te zijn met die vijf bruggen. Dat maakt het een flinke uitdaging." Hij voegt daar grappend aan toe dat als hij ergens de marathon kan rennen dat in New York is. "De meest waanzinnige stad ter wereld én ik ren door de straten waar mijn favoriete Netflix Series als Gossip Girl, Friends en Suits zich afspelen."

'Als ik dan toch één keer de marathon ga lopen, dan voor een goed doel'

Britney Spears
Behalve op een stevige voorbereiding rekent hij ook op Britney Spears. "Haar muziek moet mij naar de finish brengen, dus ik ben blij dat binnenkort haar nieuwe album 'Glory' uitkomt." Het meest frustrerende van het trainen voor de marathon zijn voor een luiaard als hij tegen de verwachting in niet al die trainingsuurtjes. "Toen ik drie jaar geleden met hardlopen begon om wat af te vallen, zag ik al op tegen drie minuten achter elkaar rennen. En nu gaat 2 uur non-stop mij prima af." Nee, het feit dat hij er niet van afvalt valt hem vies tegen. "Je verbrandt veel calorieën, maar je gaat er ook veel door eten", concludeert hij spijtig.

dance4life

Het voornaamste doel van dance4life is om samen met jongeren te werken aan een gezonde toekomst. Dat gebeurt onder meer door seksuele voorlichting te geven waarbij gebruikgemaakt wordt van muziek en dans. Voor Martijn komt dat laatste ook heel dicht bij zijn vakgebied. Hij werkt al jaren in de entertainment. Wie Martijn wil steunen kan dat doen via www.newyorkmarathon.dance4life.nl/martijn-de-bruijn.

Trainingsrondjes
In november besloot hij tot deelname en vanaf februari is hij serieus aan het trainen geslagen met behulp van een loopcoach. Na een evenwichtige opbouw zit Martijn nu op 22 km, die hij klokt in 1,56 uur. Hij zit op schema. "Voor een marathontraining train je tot 32 km en dat doe je één keer, ongeveer 3 weken voor een marathon. Daarna moet je lijf herstellen en dan moet die laatste 10 km van de marathon op karakter."
Een van zijn favoriete plekken om te trainen is rondom het Naardermeer. "Maar je moet afwisseling zoeken, dus ik loop door heel het Gooi." Dat al dat fanatieke gesport ook blessures met zich meebrengt heeft Martijn ook al ervaren. Hij herstelt van een lopersknie en heeft al meer 'marathonkwaaltjes' gehad. "Wist je dat je enkelbanden korter worden als je de hele zomer op slippers loopt? Nou, ik moet ze dus nu weer oprekken", voegt hij eraan toe.

'De muziek van Britney Spears moet mij naar de finish brengen'

Film kijken onder de sterren met Bussum Cultureel

'What we did on our holiday'. Foto: Bussum Cultureel

BUSSUM - Het driedaagse festival Bussum Cultureel komt er weer aan. Op 9, 10 en 11 september wordt een uitgebreid programma gepresenteerd voor jong en oud. Drie dagen lang kan de bezoeker proeven van allerlei vormen van cultuur. Het programma biedt ruimte voor livemuziek, dans, theater en kunst.

Traditiegetrouw openen Bussum Cultureel, Filmhuis Bussum en de Tindal Stichting het weekend met een film in de open lucht. Op vrijdagavond 9 september staat het grote scherm weer klaar en wordt onder de sterrenhemel de humoristische feelgoodfilm 'What we did on our holiday' getoond. In deze film ontaardt een ontspannen weekje vakantie in een week vol botsende ego's, onuitgesproken ruzies en onthullende geheimen. Deze film is geschikt voor jong en oud.

De organisatie vertelt dat het wederom een geweldige aftrap zal worden: "Voel het briesje in je haar, zak onderuit en geniet van de film met een hapje en een drankje. De entree voor deze openluchtbioscoop is gratis. Ieder jaar trekt de openluchtbioscoop van Bussum Cultureel ruim 500 bezoekers, dus zorg er wel voor dat je op tijd bent."

De film is te zien op vrijdag 9 september in de tuin van de Tindalvilla, Nieuwe 's-Gravelandseweg 21 in Bussum. De gratis film begint om 19.00 uur. Stoelen zijn te huur voor 2 euro en dekens voor 1 euro. Er is catering met hapjes en drankjes. Vanwege de grote belangstelling is het aan te raden om op tijd te komen.

Bussum Cultureel wordt gehouden op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 september. Meer informatie is te vinden op www.bussumcultureel.nl.

Nieuw leven voor 'De Hoed'

Keerzijde: ToVeNaar moet pand 1 september verlaten

Gebouw De Hoed wordt een cultureel centrum. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Gebouw De Hoed aan het Adriaan Dortsmanplein wordt een multicultureel centrum. Hoewel nog niet alle puntjes op de i zijn gezet, wordt hier achter de schermen wel hard aan gewerkt. Het plan is om het pand de komende tijd flink te renoveren zodat het volgend jaar zomer open kan en de Vesting haar eigen cultureel centrum heeft.

'Dit moet een plek worden voor iedereen die iets wil doen'

Een plek van ontmoeting en ontspanning midden in de Vesting is een langgekoesterde wens van een betrokken groep Vestingbewoners die hiervoor vorig jaar al uitgebreid voorstander van waren. Zo verzochten ze het gemeentebestuur van Naarden dit al te regelen voor de fusie en voor de overdracht aan de Nationale Monumenten Organisatie. Dat kon toen niet geregeld worden. Maar de nieuwe eigenaar, de Stichting Monumenten Bezit, bleek heel welwillend te zijn. En dus wordt alles in orde gemaakt om het pand geschikt te maken. De huurders moeten eruit zodat het asbest geruimd kan worden en het renovatiewerk van start kan gaan. En dus is ook toneelvereniging ToVeNaar verzocht voor 1 september haar repetitieruimte en opslagplek in De Hoed leeg te halen. Voorzitter Martin Vlug van de toneelvereniging vertelt dat afgelopen weekend de spullen al zijn ingepakt en dat aanstaande zaterdag tussen 9.00 en 13.00 uur een flink aantal decorstukken verkocht zullen worden. De opbrengst zal gebruikt worden om de verhuizing te financieren.
Vlug vertelt dat hij begin juli te horen kreeg dat de huur werd opgezegd en dat zijn vereniging op zoek moest naar een alternatieve locatie. "Een behoorlijke tegenvaller. We hadden ook geen geluiden gehoord dat het eraan zat te komen. We hebben hier vijf jaar met plezier gezeten. In september staan onze jeugdgroep en volwassenengroep klaar voor de repetities. Maar we hebben geen oefenruimte meer. Wel hebben we contact gehad met de verhuurder, de Stichting Monumenten Bezit (SMB), en zijn er alternatieve locaties aangeboden. Die waren helaas óf te klein óf te vochtig om onze spullen in op te slaan." Al met al noemt hij het een enorme tegenvaller dat ze uit De Hoed moeten. Toch heeft hij goede hoop dat er een andere plek wordt gevonden. "Ik blijf optimistisch. Het is wel jammer dat er geen persoonlijk contact is geweest met de groep mensen achter het cultureel centrum. We hebben dan ook officieel niet gehoord of we als huurders terug kunnen komen na de verbouwing."
De SMB laat weten te hopen snel aan de slag te kunnen met het gebouw. "We zullen een korte periode bezig zijn, maar het vergunningentraject kost ook tijd. Daarna gaat de nieuwe exploitant, een groep inwoners van de Vesting, het pand als multiculturele ruimte beheren. Om alles te kunnen regelen moet de toneelvereniging er 1 september uit zijn. We zoeken mee naar alternatieve locaties, maar dat is nog niet zo gemakkelijk. Het was overigens geenszins onze bedoeling ToVeNaar te verdrijven. We willen juist van De Hoed een nieuwe, leuke bestemming maken die gebruikt kan worden door inwoners uit heel Naarden."
Dat laatste is ook de uitdrukkelijke wens van de groep Vestingbewoners achter de plannen voor het cultureel centrum. Aya de Lange, die veel op het gebied van cultureel regelt, doet namens hen, voorzichtig, het woord. Want nog lang niet alles is rond. "We zijn nu met de SMB in gesprek, maar we moeten nog kijken hoe we alles vorm gaan geven. Waarschijnlijk vanuit een stichting. We moeten alles nog formaliseren. In ieder geval zijn we vol goede moed. Wij willen dat De Hoed een plek wordt voor iedereen die iets wil doen", vertelt ze.
Vorig jaar deed De Lange al samen met Vestingbewoner Frans Muthert een oproep aan de gemeente om het beheer over te nemen en het pand beschikbaar te stellen als culturele ruimte. Daar zouden clubs, verenigingen en andere groepen samen kunnen komen. Bijvoorbeeld voor jamsessies, open podia, bridgedrives, films, lezingen en andere evenementen. Een grote ontmoetingsplek in de Vesting zou volgens de betrokken Vestingbewoners voor vele clubs, ondernemers en verenigingen een diep gekoesterde wens zijn. En zoals het er nu uitziet, zal die wens vanaf volgend jaar zomer uitkomen.

Jan Amos Comenius inspireert 26 kunstenaars

Ontmoet deze zondag de artiesten achter de werken

Moderne interpretaties gebaseerd op het leerboek van Comenius uit 1658.

NAARDEN - Het bekende leerboek van Comenius heeft recent 26 kunstenaars geïnspireerd een kunstwerk te maken. Het doel is de zintuigen te prikkelen. Het resultaat is de komende tijd te zien in het Comenius Museum in Naarden.

De werken zijn te zien op de tentoonstelling 'Wereldbeeld'. Hiervoor diende het boek Orbis Sensualium Pictus uit 1658 als inspiratie. Het boek was een leerboek voor kinderen met afbeeldingen van alledaagse voorwerpen, dieren en werkzaamheden, vergezeld met een stukje uitleggende tekst.
Elganan Jelsma, curator: "In een wereld waar we alles kant-en-klaar aangedragen krijgen, waar iedereen met de 'waarheid' komt, hebben we kunstenaars en kunst nodig om ons aan het denken te zetten, om ons te prikkelen. En dat is wat Comenius ons wilde leren. 'Want er is niets in het verstand dat niet eerst in de zintuigen was'."
Bezoekers kunnen aanstaande zondag tussen 15.00 en 16.00 uur in gesprek gaan met de kunstenaars Elize van der Werff, Peggy Eras en Jose van 't Rood.

donderdag 18 augustus

ANBO Marktbezoek

Station 10.30 uur

Bezoek aan de Dappermarkt in Amsterdam. Vanaf station Naarden-Bussum. Opgeven: 035-6920694.

Open Eettafel

De Palmpit 17.30 uur

Koekoeklaan 3. Vers bereide maaltijd. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Orgelconcert

Grote Kerk 20.15 uur

Orgelconcert door Jaap Zwart met werken van o.m. M. Reger, J.S. Bach en van de organist zelf. Entreeprijs € 7,50 en € 6,- (65+ en kinderen).

vrijdag 19 augustus

Fietstocht

De Palmpit 13.00 uur

Vanaf de Koekoeklaan 3, ± 35 km met bestemming Vecht en plassen. Einde om ± 17.00 uur. Deelname gratis en op eigen risico.

Broodje+

Brinklaan 18.00 uur

Geserveerd door Ruimte. Locatie: Naast de Maria(koepel)kerk. Broodmaaltijd met soep en een snack. Informatie: 035-6946971.

Goed Gesprek

Brinklaan 19.15 uur

Door Ruimte, een goed gesprek over de Bijbel. Naast de Maria(koepel)kerk. Informatie: 035-6946971.

zaterdag 20 augustus

Repair Café Bussum

Mariënburg 10.00 uur

Zomerspecial. Tot 13.00 uur. Voor reparaties van kleine defecten aan huisraad, huishoudelijke apparaten, fietsen, kleine elektronica en kleding. Met curiosamarkt.

ANBO Samen lunchen

Délifrance 12.30 uur

Brinklaan 68, Bussum. Ook niet-leden welkom. Aanmelden tot 18 augustus via 035-8889959.

Garageverkoop

Iepenlaan 14.00 uur

Garagebox 348 , t.b.v. activiteiten voor de bewoners.

zondag 21 augustus

Meet & Greet

Comenius Museum 15.00 uur

Met kunstenaars van de tentoonstelling Wereld Beeld / World View. Tot 16.00 uur aanmelden via 035-6943045.

Zomerorgelconcert

Koepelkerk 19.30 uur

Door Eveline M. Jansen, organiste en cantrix Oud-Katholieke Gertrudiskathedraal in Utrecht. Kaarten €10,- (tot 18 jaar gratis) via www.orgelkoepelkerk.nl.

maandag 22 augustus

Spreekuur wijkcoaches

De Heul 10.00 uur

Bussum-Zuid. Tot 11.30 uur. bussumzuid@wijk-coach.nl.

ANBO SeniorenCafé

Stokjes en Lepel 10.30 uur

Nassaustraat 3b, Bussum tot 12.00 uur. Ook niet-leden van de ANBO zijn welkom. Consumpties voor eigen rekening.

Kamermuziekavond

Tindalvilla 20.30 uur

Professioneel jong talent, beroemde werken uit het kamermuziekrepertoire. Kaarten € 10,- Reserveren: g.kotting@ziggo.nl.

Zwem4daagse

De Zandzee 17.00 uur

Start Zwem4daagse. 250, 500 of 1000 meter.

Kindervakantieactiviteiten

Scan Wijkcentrum 10.00 uur

Tot en met 26 augustus. Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Er zijn kosten aan verbonden. Meer informatie: jgroot@versawelzijn.nl.

woensdag 24 augustus

Inloopspreekuur DigiTaalhuis

Bibliotheek Bussum 14.00 uur

Voor vragen over cursussen en het activiteitenaanbod. Tot 16.00 uur. Informatie: digitaalhuisgooi@gooisebibliotheken.nl.

donderdag 25 augustus

Themamaaltijd

De Palmpit 17.30 uur

Koekoeklaan 3. Mexicaanse avond, € 10,-. Aanmelden: 035-6938786.

Uit de Historie van Bussum en omgeving
Zwemsters met wereldfaam

Vlnr: Wil Bunschoten-van Breukelen, Jenny van Geemen, Mia en Tineke Lagergerg, Willy Lambour. Onder: Rietje Bergsma, Adrie Lasterie en Margriet Koopman.

In 1950 werd de Zwem & Poloclub 't Gooi opgericht. De club maakte in de jaren daarna een enorme sportieve bloei door. Vele wereld-, Europese- en Nederlandse records werden verworven door Corrie Schimmel, Jans Koster, Ada den Haan en Tineke Lagerberg, onder leiding van trainster Wil Bunschoten-van Breukelen. De dames waren potentiële Olympia-gangers, maar de Olympische spelen van Melbourne (1956) werden door Nederland geboycot; er werd dus geen ploeg uitgezonden.

In 1957 kwam er een scheuring in de vereniging. Zwemvereniging Naarden ontstond. Wil en Han Bunschoten waren de stuwende kracht achter het poloën en het zwemmen. Tineke en Mia Lagerberg, Marianne Heemskerk, Willy Lambour, Adri Lasterie, Margriet Schimmel, Han Bunschoten, Herman Molenaar, Rob Hanau, Rob Heemskerk maakten deel uit van de zwemploeg.

Vlnr: Adrie Lasterie, Tineke Lagerberg, Atie Voorbij, Judith de Nijs, Willy Lambour, Marianne Heemskerk en Lenie de Nijs. Staand: Trainster Wil Bunschoten-van Breukelen.

Marianne Heemskerk en Tineke Lagerberg behaalden op de Olympische Spelen in Rome (1960) een zilveren en een bronzen medaille. Willy Lambour verbeterde in 1961 het Europese record 200 m vrije slag. Adrie Lasterie won in 1962 op de Europese Kampioenschappen drie gouden medailles. Daarnaast verbeterde de dames zwemploeg vele nationale zwem- en estafette records. Wil Bunschoten-van Breukelen heeft nieuwe trainingsmethoden ontwikkeld. Door de jaren heen hebben zwemmers zich ook toegelegd op het langebaan zwemmen. Zwemmers van Z.V. Naarden zijn zelfs over Het Kanaal gezwommen en in de Nijl.

Het leszwemmen is van oudsher de kurk waarop beide verenigingen dreven. Vele duizenden gediplomeerden hebben de verenigingen afgeleverd.

Wil Bunschoten-van Breukelen heeft zich in 1974, wegens ernstige ziekte, uit de vereniging teruggetrokken. Zij is in 1975 overleden, 54 jaar oud.

In 1975 wordt de naam gewijzigd in Z. & P.C. DE OTTERS.

In september 1984 is er een volledige herenjeugd waterpoloploeg van De Robben naar de Z.& P.C. De Otters gekomen.

De dames waterpoloploeg van het 't Gooi, onder leiding van trainer Rob Heemskerk, is zeven keer achtereen kampioen- en bekerkampioen van Nederland geweest.

In 1998 zijn De Otters en 't Gooi gefuseerd. De beide zwem- en polo- verenigingen gingen verder onder de naam Z. & P.C. De Otters Het Gooi te Bussum.

Klaas Oosterom

Bron: 'Voor een breder beeld' door H.J.Molenaar

Filmhuis Bussum

*RACE schetst hoe in 1936 in Berlijn Jesse Owens als zwarte Amerikaan bij de Olympische Spelen Hitler het nakijken geeft.
*Liefdevol en humoristisch geharrewar tussen koorleden in HEAVEN ON EARTH.
*In NEON BULL droomt een rodeo-cowboy ervan modeontwerper te worden; zinderende kijk op Latijns-Amerikaans machismo.
*In KNIELEN OP EEN BED VIOLEN verliest een vader zich in het geloof.
*COMPOSTELLA schetst een mooi beeld van hedendaagse pelgrims.
*YOUTH, visueel feest van de maker van LA GRANDE BELEZZA.
*In het kalme 45 YEARS maakt Charlotte Rampling jaloezie op een oude geliefde van haar man invoelbaar.
*Origineel en Hongaars griezelsprookje LIZA, THE FOX-FAIRY veroverde al vele harten.
*In SUBURRA speelt een meeslepende, maar meedogenloze machtsstrijd met corrupte politici,
*In LA PAZZA GIOIA toeren een doldwaze kletskous en haar introverte vriendin door een Toscaans landschap. Speciale zondagnamiddagoorstelling met Italiaans diner is uitverkocht.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling voor een breed publiek.
*FAMILIEFILMS ANGRY BIRDS: nu als animatiefilm, in 3D en Nederlands gesproken. CASPER EN EMMA OP SAFARI. ook zeer geschikt voor de allerkleinsten.

Versa vrijwillgerscentrale

Het Maatjesproject zoekt voor een 39-jarige vrouw in Bussum met een GGZ-achtergrond een hoger opgeleid, vrouwelijk maatje om samen gezellige dingen te doen.

Stichting duurzame ontwikkeling Suriname zoekt iemand voor websitebeheer en -onderhoud.

Versa Thuishulp mantelzorgondersteuning zoekt een vrijwilliger die met een oudere vrouw die slechtziend is bij mooi weer wil tandemfietsen.

De Antonius Hof zoekt voor het Uitbureau een vrijwilliger om een nieuw administratiesysteem op te zetten en bij te houden.

Gezocht hulp bij huiswerk voor jongen van 15, klas 4 vwo. Gedacht wordt aan een jongen vanaf 20 jaar met vwo. Ongeveer 3 uur per week hulp met planning en overhoren. Bussum-Brediuskwartier. 06-28256638

Te koop gevraagd tegen prima prijs: oud goud, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, baartjes goud en zilver, muntverzamelingen etc. Fa. Kevelam te Garderen 0577-461955 lid NVMH

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Interesse in Spirituele Ontwikkeling?• Intuïtie-cursus vanaf ma-avond 12 sept. • Save Your Soul intuïtie-weekend Texel 28-30 okt. • Jaaropleiding Spirituele Groei vanaf jan. 2017. Inschrijven kan nu! Info: www.jannekeleber.nl

GEZOCHT huish. hulp bij klein gezin in Bussum. We zoeken een Nederlandse proactieve ervaren hulp met ref. 1x per 2 wk. Voor info stuur een e-mail naar marjonjagtenberg@me.com

Kom dansen bij HEARTFELT! Heb je altijd willen dansen vanuit je diepste gevoel, dan is deze workshop iets voor jou. Om zelfvertrouwen te ontwikkelen, faalangst te verminderen en jezelf durven te uiten. tel.06-36115488 alle leeftijden, gratis proefles

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans. 035-6839235

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974. www.arthursloodgietersbedrijf.nl

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Woningontruiming na verhuizing of overlijden? www.zwartblok.nl 035-6224216

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Tuinstoelkussens nieuw 10 stuks à € 2,- te koop, gestreept orange-rood. Tel.: 035-6910088

Nieuwe vrienden en herinneringen maken op Vestingeiland

Het Vestingeiland 2016. Foto's: Bob Awick

NAARDEN - Op maandag de hutten bouwen en dinsdag de zelfgebouwde bouwsels schilderen. Woensdag komt de jury langs om de winnende hut uit te kiezen. De hoofdingrediënten voor het huttenbouwkamp Vestingeiland zijn altijd vertrouwd. Dit jaar is het thema 'Sprookjeseiland'.

De hele week kunnen de kinderen genieten van vele activiteiten die verzonnen zijn door de vrijwilligers van de Stichting Vestingeiland Naarden. Het weer ziet er goed uit voor de komende dagen en dat maakt het extra genieten.

Waterpret
Zwemmen in de vestinggracht, de brandweer die komt waterspuiten, de grote kabelbaan, de kinderkermis: het zal wederom een vakantieweek worden waar vele nieuwe vrienden en herinneringen worden gemaakt.

Voorzichtig met de hamer.
Concentratie.
Samen hutten bouwen.
De mooiste creaties.
Mooie ruimte op het eiland.
De toegang tot het eiland.

De kinderen die meedoen zijn allemaal tussen de 8 en 12 jaar oud en komen uit Naarden en omgeving. Volgende week is de tweede en laatste week van het populaire kamp. In totaal is er plek voor 500 deelnemers.

Column

Vakantie

Het is weer vakantietijd. Bij ons op kantoor vaak een drukkere periode omdat we allemaal om de beurt genieten van een welverdiende vakantie en ons kantoor derhalve niet volledig bemand is.

Ik vind de mensen op straat vaak ook relaxter tijdens de vakantieperiode. Of het nou het sporadische mooie weer is of de vrije tijd, mensen lijken zich wat meer te ontspannen. Lekker bij een bezichtiging verschijnen in een jurkje, korte broek en op slippers!

Zoals gezegd genieten de mensen bij ons op kantoor om de beurt van de vakantie. Dit om een zo optimaal mogelijke bezetting te houden en ervoor te zorgen dat ons kantoor altijd bemand is. Zo gebeurde het dat ik op een maandagmorgen alleen op kantoor was. Dat heb ik geweten! Net nadat ik m'n eerste kopje koffie had getapt ging de telefoon. Ik was op dat moment nog uiterst ontspannen en pakte de telefoon vol enthousiasme op. Terwijl ik aan de telefoon was, volgde het tweede telefoontje en tegelijkertijd ook het derde... Waarschijnlijk was het de ontspannenheid van de mensen die ik eerder noemde die ervoor zorgde dat iedereen lekker de tijd nam om uitgebreid met mij over de woningen van gedachten te wisselen. Dit terwijl ik de lampjes van lijn 2, 3 en soms 4 maar zag knipperen... U snapt dat mijn respect voor mijn medewerkers op kantoor die dit dagelijks meemaken groeide en groeide.

Verder zorgen de oplopende temperaturen soms voor kolderieke situaties. Zo had één van mijn collega's een paar jaar geleden een bezichtiging op een tropisch warme dag. Mijn collega en zijn cliënten werden allerhartelijkst ontvangen door de verkopend makelaar die enthousiast over de woning vertelde. Toen kwamen ze op de eerste verdieping en wierpen een blik in de tuin van de buren. In de tuin lag een schaars geklede dame te genieten van het mooie weer. De rest van de bezichtiging nam de aandacht van de makelaar duidelijk af. Het buurhuis bleek ineens een stuk interessanter...

Creëer je eigen spa

Als je je badkamer comfortabel inricht, beleef je er elke dag nog meer plezier van.

De badkamer kan wel een opknapbeurt gebruiken, maar hoe hij er precies uit moet komen te zien weet je nog niet helemaal. Er zijn een paar punten waar je van tevoren goed over na moet denken.

Vloerverwarming

Wel of geen vloerverwarming? Vloerverwarming brengt veel voordelen met zich mee. Ten eerste is de verwarming niet meer zichtbaar in de badkamer, maar netjes weggewerkt onder de vloer. Dit betekent ook extra ruimte in de badkamer. Ten tweede heeft vloerverwarming een positief effect op de stookkosten, doordat de temperatuur constant gehouden wordt. Ten derde wordt de warmte door de badkamer verspreid. En vergeet vooral die warme voeten niet!

Voor je daadwerkelijk voor vloerverwarming kiest zal je toch de voor- tegen de nadelen af moeten wegen. Zo geeft vloerverwarming niet altijd (snel) genoeg warmte en moet er voor nog een extra warmtebron gekozen worden. Daarnaast moet er genoeg ruimte in de badkamer worden vrijgehouden om de vloerverwarming optimaal te gebruiken.

Tegels

Om een goede keuze voor de tegels te maken is inspiratie nodig. Hoe krijg je die? Maak je eigen bord op Pinterest en ga naar verschillende badkamerspecialisten. Bedenk voor jezelf welke uitstraling jij leuk vindt en welke stijl bij jou past, want de keuze van de tegels is zeer bepalend voor de ruimte. Ben je eruit welke kleur tegels er op de vloer komt en welke op de wand? Dan is er nog de vraag hoe er betegeld gaat worden en de optie om bepaalde delen te benadrukken door een afwijkende tegel.

Technologie

Er zijn van die voorzieningen die het leven leuker en makkelijker maken en deze zijn ook terug te vinden in de badkamer. Denk aan een verwarmde spiegel waardoor deze niet meer beslaat. Of een elektrische kraan die alleen aangaat als je je hand in de buurt houdt. Je verbruikt hierdoor veel minder water en hoeft ook niet met vieze handen de kraan open te draaien. Wel zo hygiënisch! En dan heb je nog de badkamerradio of -televisie, voor de ultieme ontspanning.

Finishing touch

Om van de badkamer echt een fijne ruimte te maken zijn er puntjes op de i nodig. Zorg dat je badkamer lekker ruikt door geurstokjes of een geurkaars neer te zetten. En plaats één of meerdere planten. De badkamer kan vaak wel wat groen gebruiken. Verstop rommeltjes in leuke mandjes of kistjes en haal de handdoeken juist tevoorschijn door ze opgerold op een plank te leggen. Klaar ben je!

WOZ-waarde in Gooi en Vechtstreek hoog

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is in 2016 voor het eerst sinds 2010 weer gestegen. Op 1 januari 2016 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde 209.000 euro.

In heel de regio Gooi en Vechtstreek ligt de WOZ-waarde hoger dan het landelijk gemiddelde, met als uitschieters Blaricum (530.000 euro) en Laren (542.000 euro). Dit blijkt uit de gegevens van het Centraal Bureau van de Statistiek. Weesp heeft van de regio de laagste WOZ-waarde (224.000 euro).

TUIN


Er zijn niet veel planten die zo'n aantrekkingskracht op vlinders hebben als de vlinderstruik. Met kleuren in wit, blauw, roze of lila is de plant een opvallende verschijning in de tuin. Deze tuinplant bloeit door tot laat in de nazomer.
Kijk op www.gooiswoonnieuws.nl voor de verzorgingstips.

TIP!

Foto: Topmuurstickers.nl


Vind jij het lastig om kleur aan te brengen in je interieur? Dan maakt Topmuurstickers.nl het je nu heel makkelijk met posters in alle soorten en maten. Neem deze grote lijst met veren in verschillende kleuren waarmee je je industriële, Scandinavische woonkamer in één keer een botanisch tintje geeft.