NaarderNieuws

16 december 2015

NaarderNieuws 16 december 2015


Van Vliet blijft nog even

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Waarnemend burgemeester Albertine van Vliet (D66) van Bussum wordt volgende maand de waarnemend burgemeester van Gooise Meren.

Van Vliet trad afgelopen zomer aan als opvolger van de vertrokken Bussumse burgemeester Henk Heijman. Ze blijft nu waarnemend burgemeester van Gooise Meren totdat de echte burgemeester wordt benoemd. Dat wordt verwacht voor komende zomer.

Met de rest van het college schiet het ook al op. VVD, D66 en het CDA hebben hun keuze laten vallen op GroenLinks. Deze vier partijen zullen hun best doen om samen het nieuwe college van Gooise Meren te vormen. Volgens VVD-lijsttrekker Miriam van Meerten was er met GroenLinks 'meer chemie' dan met PvdA. Een wellicht minder voor de hand liggende keuze, omdat de PvdA de laatste jaren onderdeel was van het college en een van de grootste winnaars was van de verkiezingen.

De Bussumse wethouder Gerard Boekhoff (PvdA) had al aangegeven ook de komende jaren graag in Gooise Meren wethouder te willen zijn. Hij spreekt van een 'vreemde en niet te snappen keuze'. Volgens Boekhoff waren er geen redenen om niet verder te onderhandelen. Hij wijst bovendien op zijn kennis van grote dossiers zoals zorg en financiën die nu niet benut wordt.

De VVD voelde echter meer voor GroenLinks. Miriam van Meerten zegt dat ze wat meer op één lijn zaten met GroenLinks. "Er waren ook geen breekpunten. We hebben verder gekeken naar de toekomst van Gooise Meren." De gesprekken over het definitieve collegeakkoord gaan deze week van start. Het streven is om het akkoord nog voor de kerstdagen te presenteren.
Miriam van Meerten (VVD), Marleen Sanderse (CDA), Gerben Struik (GroenLinks) en Lia de Ridder (D66) zouden in beeld zijn als wethouder. Van hen heeft alleen Struik nog geen college-ervaring.

Afscheid van zelfstandig Naarden

Gezellig weerzien met oude bekenden. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Vele Naarders kwamen afgelopen donderdag naar de afscheidsreceptie van de gemeente Naarden in de Grote Kerk.

De receptie was georganiseerd omdat er na 1 januari een eind komt aan de zelfstandige gemeente Naarden omdat deze dan opgaat in de grotere gemeente Gooise Meren. Aanstaande woensdag wordt er apart afscheid genomen van de gemeenteraad van Naarden. Deze vergadering begint om 20.00 uur in het stadhuis van Naarden. Aanmelden via een mail naar griffie@naarden.nl wordt op prijs gesteld.

Dronken Naarder (23) van de weg geplukt

NAARDEN - Agenten hebben zondag een dronken Naarder (23) van de weg geplukt. Dat meldt de politie

De man reed 's avonds met de auto over de Bussumse Prins Hendriklaan. Agenten zagen dat de auto geen lampen aan had en besloten de bestuurder met zijn auto aan de kant te zetten. Vervolgens bleek dat de man te veel gedronken had.

De Naarder werd meegenomen naar het bureau en blies daar op het ademanalyse-apparaat 685 ug/l, drie keer meer dan toegestaan. Het rijbewijs van de man werd ingenomen. De officier van justitie bepaalt later welke straf de Naarder krijgt.

49

Naarders (30%) stierven in 2014 aan hart- en vaatziekten, de meest voorkomende doodsoorzaak in Naarden

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman en 19.00 u. Volkskerstzang; Naarderheem 10.30 u. ds. H.M. Ploeger
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 19/12 17.30 u. Eucharistie; di. 22/12 19.00 u. Boeteviering Pastoor C. Fabril
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. D. van Vuuren

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; ma. 21/12 19.30 u. Verzoeningsviering kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok; 16.00 u. Kinderkerstfeest in de Verlosserkerk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. geen dienst, gezamenlijke dienst in Wilhelminakerk; 16.00 u. Kinderkerstfeest
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. T. Cammeraat en 17.00 u. ds. P. Veerman
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. F.F. Boogerd
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. dr. R. M. Nepveu
*Doopsgezinde Gemeente B-N 17.00 u. Adventsviering
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W.F. Metzger
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. H.J. Delwig en 17.00 u. Kinderkerstfeest
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap geen dienst

Vuistbijlen tegen kraal

Een ruil van eeuwen zou je kunnen zeggen. 100.000 jaar tegen 350 jaar. Bestaat zoiets echt? Lees maar en verbaas je nergens meer over.

Jaren terug werd in het toenmalige Naarderbos vlak bij Muiderberg het gelijknamige golfterrein bouwrijp gemaakt. Met bagger uit Amsterdam. Barstensvol oudheidkundige lekkernijen, zoals enkele honderden pijpenkoppen en diverse munten. Plus schoenen en resten daarvan en heel veel potscherven. Allemaal dateerbaar van de middeleeuwen tot recent. Ook heel wat kralen kwamen tevoorschijn. O.a. een paar blauwe glazen kralen met een vijfkantige vorm, daterend van rond 1600.

Een van die kralen trok al vlug de aandacht van ene Pieter, amateurarcheoloog en verzamelaar van alles en nog wat. Die éne vijfkantige blauwe glaskraal was nét de aanvulling van een antieke slavenhalsketting die hij bezat. En daar kwam hij met het voorstel: kraal ruilen tegen een vuistbijl van de Neanderthaler uit Frankrijk (100.000 jaar +) en een zogeheten kernbijltje uit het mesolithicum (ca. 10.000 jaar +). Allemaal puur echt, want gevonden op een paleontologisch wereldberoemde plaats in de Franse Tourenne, nabij Tours, een plek geheten Grand Pressigny.
Een plek waar duizenden jaren lang de Neanderthaler een woonplek had. En alles wat deze oermens van steen maakte bleef tot op de huidige dag bewaard, want het honingkleurige silex vergaat nu eenmaal niet zomaar. De vuistbijl is natuurlijk de grootste op de foto. Echt een kick om hem aan te raken!

Weerbericht

Zeer zacht weer, veel bewolking, overwegend droog
We krijgen te maken met een 'winterse warmtegolf'. Tussen hoge luchtdruk boven het Europees continent en een depressie ten zuiden van IJsland stroomt met een zuidwestelijke tot zuidelijke luchtstroming zeer zachte subtropische lucht in onze richting. De winter is verder weg dan ooit. Woensdag passeerde het warmtefront met regen, daarna blijft het meest droog.

Donderdag en vrijdag
Voor zowel donderdag als vrijdag wordt veel bewolking verwacht. Vooral donderdag kan het soms even opklaren. Op een paar spatjes regen na op vrijdag blijft het droog. Er waait een matige zuidwestenwind (windkracht 4). Het is zeer zacht. In de nacht koelt het niet verder af dan tot 10 à 11 graden. Donderdag overdag wordt het circa 14 graden, vrijdag 12 à 13 graden.

Het weekeinde
Ook in het weekeinde blijft het voor de wintermaand december zeer zacht. De temperatuur in de nacht schommelt rond 8 à 9 graden. De maxima overdag bereiken waarden van omstreeks 12 graden. Het is overwegend droog met veel bewolking. Af en toe laat de zon zich zien. Er waait een overwegend matige zuidwestenwind die zondag krimpt naar een zuidelijke richting.

Weetje
Een temperatuur van 14 à 15 graden is voor december extreem hoog. De hoogste temperatuur in december gemeten in onze regio bedraagt 15.3 graden. Dat was op kerstavond 1977 bij een stormachtige zuidwestenwind. Extreem zacht was het ook op 5 december 2006 met 15.0 graden. Komende dagen worden die records benaderd of kunnen zelfs worden overschreden.

Kerstnacht voor de 25ste keer in open lucht gevierd

Ideale plek voor mensen die niet naar de kerk willen

Tip: trek warme kleding aan.

NAARDEN - Wie wel de sfeer mee wil pakken van kerstnacht maar niet naar de kerk wil, kan al 25 jaar lang naar de kerstnachtviering. Een traditie waarvan de organisatie zegt deze nog lang vol te willen houden mits de partners, Stichting Burgerzin Naarden en Nardinc, ook hun medewerking willen blijven verlenen. Piet Meijaard van de Vrije Evangelische Gemeente Bussum vertelt wat er allemaal bij de viering komt kijken.

Hoe is het idee ooit ontstaan?
"Dominee Weststrate kwam vanuit Heerden naar Naarden. Hij was een jonge, ambitieuze dominee die vertelde dat ze in Heerden altijd de kerstnacht vierden in de open lucht, op de heide. Hij vond dat zoiets hier ook wel zou passen. Toch was het lastig omdat hier ook de Volkskerstzang de week ervoor al is en er een kerstnachtdienst wordt gehouden in de Grote Kerk. Toen is gekozen om een ander tijdstip en een mooie locatie te kiezen. Een ideale plek voor mensen die wel de kerstnachtdienst willen bijwonen maar niet naar de kerk willen. Dit doen we dus al 25 jaar samen met Nardinc en Stichting Burgerzin Naarden."

Hoeveel mensen komen hier op af?
"Tussen de 250 en 300 mensen. De opkomst ligt natuurlijk ook aan het weer. Meestal zit het wel goed. Alleen in 1999 was het weer zo ontzettend slecht dat we de boel moesten afblazen. Doel van deze kerstviering blijft al die jaren hetzelfde namelijk om dié mensen die niet zo graag een kerk bezoeken toch gelegenheid te geven het kerstevangelie in een heel aparte sfeer te horen. Alles is mooi verlicht, de predikant staat op een verhoging; de locatie bij het verzetsmonument is erg geschikt. Je ziet dat veel mensen ook op het laatst binnendruppelen."

De jaarlijkse viering beleeft dit jaar haar 25ste editie. Foto: Bob Awick

'Zolang de kerk
bestaat willen wij dit doen en uitdragen'

Wat komt er allemaal kijken bij de voorbereidingen?
"Nardinc komt met de blaaskapel en heeft liederen voorbereid. Petra Smit verzorgt het kerstevangelie en de Stichting Burgerzin Naarden zorgt voor het licht en het geluid. Met name deze werkgroep is lang bezig met het versieren; lichtjes in de bomen, het testen van de geluidsinstallatie. De Stichting Burgerzin moet ook alles na afloop weer inpakken. Ze zijn zomaar tot 1 uur 's nachts bezig."

Wat wordt dit jaar de boodschap van Petra Smit?
"Petra Smit, de plaatselijke predikant, doet het nu voor de vierde keer. Het thema van de preek is dit jaar 'Licht in de nacht'."

'Iedereen is welkom
op 24 december
om 23.00 uur'

Hoe ziet het programma eruit?
"De viering start om 23.00 uur. Het kerstevangelie wordt voorgelezen en de meditatie wordt gehouden door Petra Smit. Het muziekvendel Nardinc uit Naarden zal de samenzang weer begeleiden en speelt vooraf bekende kerstliederen. Het gaat om: 'Stille Nacht', 'U zijt wellekomen', 'Hoor de engelen zingen d'eer' en we sluiten af met 'Ere zij God'. Het zijn dus bekende kerstliederen die iedereen vroeger wel geleerd heeft. We delen ook liturgie uit zodat iedereen kan meezingen."

Op naar de volgende 25 jaar?
"Dat ligt uiteraard ook aan onze partners. Maar zolang de kerk bestaat willen wij dit doen en uitdragen."

Wanneer is de viering?
"Iedereen is welkom op kerstnacht op 24 december om 23.00 uur op het Ravelijn aan de Burgemeester van Wettumweg."

Sylvester volgende week op GooiTV

Het gedicht. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Het aangekondigde afscheidsinterview met burgemeester Joyce Sylvester is een week uitgesteld.

De burgemeester zou op de regionale tv-zender terugblikken op haar burgemeesterschap, maar de opnames gingen niet door. NaarderNieuws en GooiTV werken steeds meer samen en dus zou het tv-interview ook in deze krant verschijnen.

Terugblik
De opnames zijn verplaatst, waardoor binnenkort de burgemeester alsnog terugblikt op haar periode in Naarden in deze krant. Sylvester gaat na de fusie aan de slag als substituut Nationale ombudsman. Joyce Sylvester is sinds 14 september 2009 waarnemend burgemeester van Naarden.

Weer een gedicht onthuld

NAARDEN - Alweer het 15e muurgedicht is onthuld in de Vesting.

Het gedicht genaamd 'Trouw' is te bewonderen op een gevel aan de Wevershof. Het geschreven woord is van Dick Hillenius. Hij was bioloog, dichter en schrijver. De Amsterdammer werd geboren in 1927 en overleed in 1955.

Brandweer heeft handen vol aan brandstofspoor

Foto: Bob Awick

BUSSUM - De brandweer heeft vrijdagmorgen haar handen vol gehad aan een brandstofspoor op de weg. Het spoor lag over een groot deel van de Cort van der Lindenlaan en de Groot Hertoginnelaan. Brandweermannen moesten zeker twee uur lang aan de slag om de problemen op de weg te verhelpen. Met water en zeep werd de brandstof weggehaald en de weg weer helemaal schoongemaakt. Daarna konden auto's weer zonder problemen over de weg heen. Waardoor de brandstof op de weg terechtkwam, is niet bekend.

Boer raakt bekneld onder giertank bij Oud Huizerweg

Oude boer werkte altijd op zijn landje

Vele hulpdiensten bij het ongeluk. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Een oudere man uit Huizen is afgelopen woensdag gewond geraakt toen hij aan de Oud Huizerweg in Naarden onder een giertank terechtkwam. De brandweer wist hem te bevrijden.

De man is met letsel afgevoerd naar het ziekenhuis. Ook een traumateam kwam naar Naarden om hulp te verlenen.

De boer, die volgens verschillende bronnen over de tachtig jaar is, woont in Huizen en heeft een landje in Naarden. Ondanks zijn hoge leeftijd zou hij zelfs 'kruipend nog naar zijn werk gaan'.

De Huizer was bekneld geraakt onder de triangel waarmee de giertank wordt aangekoppeld aan de tractor. Dat ging mis en de man zat bekneld. Een traumateam kwam om de man te stabiliseren. Ook werd uit voorzorg een haakarmvoertuig met een takel klaargezet. Eerst werd gedacht de wagen op te takelen, maar er werd toch gekozen voor het inzetten van twee hydrologische spreiders.

De triangel werd met spreiders opgetild

De spreiders werden ingezet om de triangel een stukje op te tillen om de man veilig vrij te maken. Hierdoor kon de boer worden geholpen en met de ambulance worden meegenomen.
Hoe het nu met de man gaat is niet bekend. Volgens getuigen zou het goed met hem gaan.

Olga Aussems

Woont in Naarden sinds 2009
Yogadocente en coach
42 jaar

Waar houd je je overdag mee bezig?
"Naast mijn werk eigenlijk vooral met mijn gezin. Ik vind het heerlijk om met ze te knutselen en ben gek op lezen en doe veel aan meditatie."

Waar in Naarden kom je graag?
"De Vesting en wandelen op de wallen. Eigenlijk zijn er zo veel mooie plekken, als het maar een beetje groen is. Maar Coffee Culture is ook leuk en de markt vind ik een heerlijke plek om naartoe te gaan."

Heb je nog een grote droom?
"Eigenlijk ben ik daarmee bezig. Ik heb coachkaartjes gemaakt en ik zou het leuk vinden als die de hele wereld overgaan en gebruikt worden."

Wie zou je nog willen ontmoeten?
"Rod Stewart, ik las laatst een interview met hem en ik vind hem zo'n gave man."

Waar heeft Naarden te veel van?
"Huizen die verbouwd worden. Als er een huis verkocht wordt zie je dat het vaak helemaal weer verbouwd wordt."

En wat mist Naarden?
"Een culture broedplaats waar het allemaal minder officieel is. Het zou tof zijn als zoiets in de Hoed aan het Adriaan Dortsmanplein zou komen."

Een dag burgemeester van Naarden?
"Niet specifiek voor Naarden, maar ik zou me inzetten om in het onderwijs meer ruimte te geven aan kinderen om zichzelf te zijn. Dat er minder prestatiedrang is."

Welk lokaal nieuws volg je?
"Ik ben niet zo'n nieuwslezer, kijk wel het NaarderNieuws door om te zien wat er gebeurt in de buurt. Laatst las ik over het Vestinghotel, mooi dat dat er komt."

Plannen voor de kerstvakantie?
"Ik ga familieyoga geven in de Vesting en we krijgen vrienden uit Zwitserland op bezoek. Verder lekker thuis, open haard aan, boekje lezen en spelletjes doen."

Waar wil je op proosten?
"Dat het leven goed is en mooi, ondanks de minder mooie dingen om ons heen."

Gemeente houdt vuurwerk-show

NAARDEN - De gemeente Naarden houdt op oudejaarsavond een vuurwerkshow om het opheffen van de gemeente en de start van Gooise Meren te markeren.

Het vuurwerk wordt om twaalf uur 's nachts afgestoken vanaf Ravelijn 1. De show kan goed gevolgd worden vanaf de Bedekte Weg en vanaf de Wallen. De show duurt ongeveer een half uur.

Na afloop wordt op het Adriaan Dortsmanplein nog een lasershow gehouden: op een gebouw wordt een laserfilm geprojecteerd waarmee het eind van de gemeente Naarden en de start van Gooise Meren in beeld worden gebracht.

Het plan voor de vuurwerkshow komt van de gemeenteraad van Naarden. De raad hoopt samen met Naarders stil te staan bij het einde van de gemeente, maar hoopt daarnaast ook dat door de vuurwerkshow andere overlast door vuurwerk wordt teruggedrongen.

Onderzoek borstkanker

NAARDEN - Ruim 2800 vrouwen uit Naarden krijgen binnenkort een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Dit onderzoek is bedoeld voor vrouwen van 50 tot en met 75 jaar. Iedere twee jaar worden zij uitgenodigd om deel te nemen.

Het onderzoek vindt plaats bij Sporthal de Lunet aan de Amersfoortsestraatweg.

Brandje snel geblust

NAARDEN - De brandweer heeft zondag aan de Amersfoortsestraatweg een schoorsteenbrandje moeten blussen.

Het brandje werd even voor acht uur 's avonds gemeld. De brandweer kon het vuur snel doven en de schoorsteen schoonmaken. De schade bleef beperkt.

Correctie

NAARDEN - In het artikel 'Naarder van het Jaar' dat vorige week in deze krant stond is een slordigheid geslopen.

Er stond per ongeluk dat Naarden een dorp zou zijn. Naarden is natuurlijk een stad.

Wat verandert er in deze krant na 1 januari?

GooiTV, met rechts Ruud Bochardt, breidt uit naar Muiden. Foto: GooiTV

GOOISE MEREN - Deze krant telde de afgelopen weken af naar de nieuwe gemeente Gooise Meren, waarbij de meest gestelde vraag aan onze redactie was: gaan jullie nu GooiseMerenNieuws heten? Het antwoord is: nee. Maar er gaat wel wat veranderen.

Misschien weet niet iedereen dat, maar onze uitgeverij maakt negen lokale nieuwsbladen in het gebied van Amsterdam IJburg tot Hilversum. De drie titels waar we het hier even over willen hebben zijn: BussumsNieuws, NaarderNieuws en MuiderNieuws. Drie titels die dus onveranderd blijven, al fuseren de gemeenten Bussum, Naarden en Muiden tot Gooise Meren. Het zijn dus, zo zeggen wij op de redactie, 'slechts' de gemeenten die fuseren. Bussum blijft verder Bussum, zoals Naarden Naarden, Muiden Muiden en Muiderberg Muiderberg blijft. We blijven ons richten op de lezers in die plaatsen. De inwoners van Muiden blijven sterk in Muider zaken geïnteresseerd en de Bussumse en Naardense lezer minder. En zo kunt u dat ook voor de andere titels invullen. Wat natuurlijk wel gaat veranderen is dat er berichten komen die voor de lezers van alle drie de kranten interessant zijn. Denk vooral aan de besluiten van de gemeenteraad van Gooise Meren. Toch zullen die niet altijd de drie kernen aangaan. Mocht een Gooisemeerse wethouder voorstellen om, laten we zeggen, in Muiderberg een verkeersdrempel aan te leggen, dan berichten we daarover uiteraard wel in het MuiderNieuws, maar onze lezers in Bussum zullen we er niet mee vermoeien.
In het NaarderNieuws treft u wekelijks ook enkele pagina's uit het BussumsNieuws aan. En omdat we het MuiderNieuws eveneens geen volledige lokale inhoud kunnen geven, vullen we aan met pagina's uit het WeesperNieuws. Dat blijft vooralsnog zo. Dat heeft met praktische beperkingen en de wens van onze WeesperNieuws-adverteerders te maken. Mogelijk kunnen we nu vaker naar een Naarder of Bussumse pagina grijpen om het MuiderNieuws aan te vullen. Zoals we aan het NaarderNieuws vaker een Muiderbergse story kunnen toevoegen in plaats van een Bussumse. Ook voor ons is het allemaal nieuw en daarin zullen we een weg moeten vinden binnen de praktische mogelijkheden in onze organisatie en de technische beperkingen van de drukpers. Een kort lezersonderzoek wees in elk geval uit dat de lezer in Muiden net zo lief Weesper nieuwtjes meepikt als Bussumse of Naardense.

Nieuws van de gemeente
Iets dat gelukkig ook niet verandert, is dat u het nieuws van uw gemeente in deze krant blijft terugvinden. Alleen zal dat na 1 januari het nieuws van de nieuwe gemeente Gooise Meren zijn.

Ook in het aanstaande Gooise Merentijdperk blijven deze kranten hun titel en lokale identiteit houden.

Een Muiderbergse verkeersdrempel komt niet in de krant van Bussum

GooiTV
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen heeft onze redactie samengewerkt met GooiTV. Die samenwerking is goed bevallen en biedt meer mogelijkheden. Daarom willen Enter Media (uitgever van deze krant) en GooiTV snel tot afspraken komen over hoe we vaker de krachten kunnen bundelen. Krant en lokale omroep kunnen elkaar uitstekend aanvullen en versterken, zo is al veel langer de ervaring in andere delen van het verspreidingsgebied van Enter Media.
GooiTV is bezig aan haar derde seizoen als lokale tv-zender in Bussum, Naarden en Wijdemeren. Als gevolg van de fusie komt daar nu Muiden bij. Wekelijks is er TV Magazine, een programma met nieuws en informatie uit de steden en dorpen die GooiTV bedient. Daarnaast belicht GooiTV wekelijks de maatschappelijke, culturele en politieke discussie in het programma 'In Derde Termijn'. Daarnaast zijn er incidentele programma's en reportages over jaarlijkse evenementen, zoals Koningsdag en binnenkort de Kerstlichtjestocht. Verder hoopt GooiTV op korte termijn een cultuurprogramma uit te kunnen zenden. "In onze programma's zal de Gooise Meren-fusie uiteraard leiden tot meer focus op wat er in Muiden en Muiderberg gebeurt. Maar daar hebben we nu al vaak aandacht voor. Zo kozen we dit jaar al voor de sinterklaasintocht van Muiden om verslag van te doen - en niet die van Naarden of Bussum", legt Ruud Bochardt van GooiTV uit. Zijn organisatie opereert vanuit Bussum en wordt gevormd door zo'n vijftien vrijwilligers. Sommigen gespecialiseerd in camerawerk of geluid, anderen weer heel allround. Maar allemaal zijn ze toegewijd met lokale televisie bezig. "Wij halen onze neus er niet voor op om een item te draaien bij de speeltuin. Daar zitten juist de mooie verhalen in", zegt Bochardt. "We hebben ons tot nu toe gericht op de continuïteit. Ik vind dat we daarin zijn geslaagd. Nu willen we onszelf steviger in de markt zetten en de journalistieke inhoud verder verbeteren. Daarom ben ik blij met een samenwerking met Enter Media. Of dat ten koste gaat van onze identiteit? Zeker niet. Ik verwacht dat het ons juist sterker zal positioneren."

Kinderboerderij De Pluimgraaf

Alle ruimte voor de dieren.

De gemeente Gooise Meren zit vol met leuke winkels, bezienswaardigheden en natuurschoon. Iedere week pikt de redactie een speciaal plekje uit een van de gemeenten om zeker niet te missen. Vandaag: kinderboerderij De Pluimgraaf.

Met uitzicht op de Vestingwallen en grenzend aan de gracht ligt De Pluimgraaf op een bijzondere plek. Minstens zo bijzonder als het onderkomen van de geiten en konijnen: een bunker uit de Eerste Wereldoorlog. De konijnen hebben zelfs hun eigen flatgebouw. De geiten en schapen mogen zelfs grazen op de vestingwallen. De boerderij is speels opgezet en heeft een bonte verzameling aan bewoners. Naast schapen en geiten zijn er konijnen, varkens, cavia's, lammetjes en er lopen ook twee boerderijkatten in en uit. Ook zijn er sinds dit jaar koeien op de kinderboerderij.

Kerstvakantie
Op tweede kerstdag is er van 11.00 tot 15.00 uur een extra knutselactiviteit voor kinderen. Compleet met warme chocomelk met slagroom en wat lekkers. Voor de ouders staat er koffie en thee.

In het voorjaar was er nog een schaapscheerdersfeest. Foto: Yvette Geerts

Het leuke aan een bezoekje aan De Pluimgraaf is dat je het ook kunt combineren met een bezoek aan het hertenkamp en de speeltuin. De drie plekken liggen op slechts een paar minuten lopen van elkaar. De kinderboerderij is tussen oktober en april elke dag open van 10.00 - 16.00 uur.

Burgemeester de Pater overleden

MUIDEN - Burgemeester Marleen de Pater-van der Meer is overleden. Zo bevestigt de gemeente Muiden. Ze was al langere tijd ziek.

Marleen de Pater-van der Meer (CDA) werd in 2010 benoemd tot waarnemend burgemeester van de buurgemeente. Toen nog om Muiden snel naar een fusie met Weesp, Naarden en Bussum te begeleiden. Muiden fuseert nu ook daadwerkelijk op 1 januari, maar niet met Weesp.
Marleen de Pater-van der Meer is 65 jaar geworden.

Jubileum kerstnacht- viering

NAARDEN - Wie wel de sfeer mee wil pakken van kerstnacht maar niet naar de kerk wil, kan al 25 jaar lang naar de kerstnachtviering.

Een traditie waarvan de organisatie zegt deze nog lang vol te willen houden mits de partners, Stichting Burgerzin Naarden en Nardinc, ook hun medewerking willen blijven verlenen. Iedereen is welkom op kerstnacht op 24 december om 23.00 uur op het Ravelijn aan de Burgemeester van Wettumweg.

Klooster Mariënburg verkocht

BUSSUM - Slokker Vastgoed heeft klooster Mariënburg gekocht.

Slokker Vastgoed verbouwde eerder de Vredekerk tot appartementen. Nu heeft het bedrijf grootse plannen met het Bussumse klooster. Het gebouw moet verbouwd zodat er straks gewoond kan gaan worden. Daarnaast moet er plek komen voor 'publiekstrekkende functies'.

AOW'ers

Kerstmarkt beetje nat, maar gezellig

Het regende, dus paraplu mee.

NAARDEN - De Stichting Burgerzin Naarden is erg enthousiast over de kerstmarkt van afgelopen zaterdag. "Het weer zat niet zo mee, maar we hebben heel veel leuke reacties gehad", vertelt de Stichting Burgerzin.

"Zowel de bezoekers, de bewoners als de kraamhouders reageerden positief. De locatie viel ook erg in de smaak." Helaas zat alleen het weer niet zo mee. Uiteindelijk werd dan ook besloten om een uurtje eerder te stoppen.
"Er waren diverse hoogtepunten. Met name de musical 'Scrooge', opgevoerd door de Gooische Muziekschool, was erg geslaagd. De tweede keer speelden ze in de regen gewoon door. Ook leuk was de arrenslee met twee shetlandpony's en de muziekoptredens vielen in de smaak, ontroerden zelfs."

Ritje met de arrenslee. Foto: Bob Awick
Kerstkoopjes op de kramen.
De musical 'Scrooge'.

Nieuwe locatie
Toch stonden blijkbaar niet alle ondernemers achter de keuze om de markt dit jaar te verplaatsen van de Marktstraat / Cattenhagestraat naar het Ruysdaelplein. Zij lieten blijken omzet te missen nu de bezoekers niet bij hen voor de deur langs de kramen liepen. Volgens de Stichting Burgerzin Naarden was de nieuwe locatie juist in goed overleg gekozen met de ondernemers. Sommige draaien juist minder omzet als er kramen pal voor de deur staan.

Vanavond: BINGO! En zaterdag Après Ski Party!

Op het ijs is het goed toeven bij Bussum op IJs. Elke dag weer een gezellige boel met vooral de jeugd van Bussum en omstreken. Maar ook voor de volwassenen biedt de ijsbaan van alles.

Vanavond kun je bij de BINGO fantastische prijzen winnen! Laat die maar rrrrrollen! Bingo! Voor € 2,50 speel je al mee met één bingokaart en voor tien euro krijg je er vijf! Dus kom langs en wie weet ga jij naar huis met een gratis tuinontwerp, een hippe muts of een mooi sieraad! Zaterdag 19 december gaat het dak eraf met een Après Ski Feest. Of Pré Ski. Of Après Schaats. Hoe dan ook: het wordt zingen en swingen in de tent! Kaartjes zijn bij Bussum op IJs verkrijgbaar of te bestellen via de website: bussumopijs.nl.

Filmhuis Bussum

Derde kerstdag Double Feature.

*A PERFECT DAY combineert oorlog met humor rond een groep hulpverleners.
*SON OF SAUL geeft een ongekend indringend beeld van Auschwitz.
*In LES COWBOYS ontwikkelen de familieverhoudingen zich wanneer vader met zoon zijn verdwenen dochter zoekt.
*YOUTH is het nieuwe visuele feest van de maker van LA GRANDE BELEZZA.
*In VIRGIN MOUNTAIN gaat een vrijgezellenbestaan overhoop door het linedancen met Alma.
*In MARYLAND raakt een ex-soldaat gefascineerd door het gezin van zijn nieuwe werkgever, een steenrijke Libanese zakenman.
*A FAMILY AFFAIR was de openingsfilm van het IDFA over oma, een 'femme fatale' van 95.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.

*FAMILIEFILMS, Nederlands gesproken. Het liefdevolle CASPER & EMMA: EEN VROLIJK KERSTFEEST en de prachtige animatie HOTEL TRANSSYLVANIË 2 (3D).

*Twee SPECIALS: de kortste dag van het jaar is de dag van de EUROPESE DAG VAN DE KORTE FILM. 's Middags voor kinderen, 's avonds voor volwassenen. Boeken kan al voor de DERDE KERSTDAG DOUBLE FEATURE. Twee fijne klassiekers. Een avond met beroemde namen uit de filmgeschiedenis, zoals Maureen O'Hara, Nathalie Wood, David Niven en Cary Grant. Zij spelen in twee Oscarwinnende kerstklassiekers die nog maar zelden op tv te zien waren. En dit alles omlijst met verrassende extra's.

Versa vrijwillgerscentrale

*Bibliotheek Naarden-Bussum zoekt een medewerker voor nog op te richten iPadcafé. 1x per maand. Kennis van iPads en tablets is vereist. (9839)
*Voedselbank Naarden-Bussum-Hilversumse Meent zoekt voor ongeveer 13 uur per week een enthousiaste, accurate en toegewijde vrijwilliger loods- en voorraadbeheer. (9849)
*Stichting Kinderen in Nood zoekt een vrijwilliger om de website te onderhouden en nieuwe teksten te plaatsen. (9855)
*Versa kinderwerk Locatie Scan zoekt een begeleider voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar met gedragsproblemen. (9848)

vrijdag 18 december

Kestconcert

Kerstconcert door Duo Licarbe in Vivium De Gooise Warande, Mezenlaan 19, Bussum. Aanvang 14.30 uur.

Kerstconcert

Tsjechisch duo verzorgt kerstconcert in het Comenius Museum, Kloosterstraat 33, Naarden-Vesting. Concert: 19.30 - 20.30 uur. Inloop: vanaf 19.00 uur. Kosten: € 7,50 per persoon. Aanmelden verplicht via info@comeniusmuseum.nl of 035-6943045.

Workshop Nimis

Nimis geeft de workshop 'On A Soul journey with James en Mark'. Aanvang 19.30 uur aan de T.B. Huurmanlaan 15 te Bussum.

Kidsclub kerstdisco

Kidsclub kerstdisco in Uit-Wijk, Dr. Schaepmanlaan 10 in Bussum. Samen met kinderen uit asielzoekerscentrum Crailo. Open van 19.00 - 20.30 uur, € 3,- entree. www.versawelzijn.nl.

zaterdag 19 december

De Schakel

Toneelvereniging De Schakel met najaarsvoorstelling in Spant! De Komedie 'Een rits te ver' van Jon van Eerd. Aanvang 20.00 uur.

Concert

Concert door Duo Licarbe in Vivium Godelinde, Jozef Israëlslaan 1 in Bussum. Van 14.30 - 16.00 uur. Kosten bedragen 1 strip van de strippenkaart of 5,50 euro contant.

Bingo

Kerstbingo bij buurtvereniging Het LaarderWegKwartier, Elise Dammershof 12a Bussum. Vanaf 20.00 uur. Info: 06-22528065.

Actie: Ik geef

Actie Ik geef, een collecte door de Voedselbank in Naarden-Vesting op de markt en in Bussum bij de AH Koekoeklaan.

'Scrooge'

Musical 'Scrooge' door De Gooische Muziekschool op de kerstmarkt in Bussum. Om 13.00 en 15.00 uur aan de Havenstraat.

Concert ViJos

Winterspektakel concert door Showband ViJoS in de St. Jozefkerk, Ceintuurbaan 43 in Bussum. Aanvang 20.00 uur. Toegang gratis. Met optreden Gooische Muziekschool.

Kamermuziekavond

Kamermuziekavond in de Tindalvilla, Nieuwe 's-Gravelandseweg 21 Bussum. Door vijf musici van het ensemble La sfera armoniosa. Aanvang 20.30 uur. Kosten: € 25,-. info@tindal.nl en 035-6922947.

zondag 20 december

Volkskerstzang

Traditionele volkskerstzang om 19.00 uur in de Grote Kerk in Naarden. De kerk is open vanaf 18.30 uur. Toegang is vrij.

Kerstconcert

Muziekvereniging Het Gooi en SmartTease houden een kerstconcert in de St. Jozefkerk in Bussum. Van 15.30 tot 16.45 uur.

Kerstconcert

Kerstconcert in de Vituskerk, Turfpoortstraat 3, Naarden-Vesting. Van 15.00 -16.00 uur. Met o.a. Kamerkoor Capricciata uit Bussum o.l.v. Henk van Zonneveld. Toegang gratis. Er is een deurcollecte. Kerk open om 14.30 uur.

Kerstsoos

Kerstsoos in De Palmpit (Koekoeklaan 3 te Bussum). Aanvang 14.30 uur, entree gratis.

Stadswandeling

Stadswandeling onder leiding van een stadsgids door Naarden-Vesting. Vertrek: Utrechtse Poort om 12.30 uur. Prijs volwassenen € 3,- kinderen vanaf 12 jaar € 2,-.

Muziek

A Festival of Nine Lessons and Carols begint om 19.00 uur in de Koepelkerk in Bussum. Organist Wybe Kooijmans. Kaarten € 10,- (tot 18 jaar gratis) via www.orgelkoepelkerk.nl en aan de kerk.

dinsdag 22 december

Bustocht

Bustocht met WOC De Schakel te Naarden naar Natuurlijk Gruun in Ommeren. 60 euro. Vertrek om 8.30 uur vanaf de Plus Keverdijk. Opgeven bij De Schakel of via 035-6941455.

Kerstzangspel

Marionettenkerstzangspel door Lien Troost voor kinderen van 2 tot 8 jaar. Aanvang: 15.00 uur. Locatie: Christoforuskerk van de Christengemeenschap, Veldweg 1 Bussum.

Kerstconcert

Ladies In Art presenteert kerstconcert van Carel Kraayenhof en Lavinia Meijer. Aanvang: 20.00 uur. Voor informatie: www.ladiesinart.com.

Café GAUDI

Lezing Café GAUDI door Janneke Monshouwer over Hundertwasser-architectuur. Aanvang 20.00 uur. Welkom vanaf 19.30 uur. Toegang: € 10,-. Locatie: WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354A, Bussum.

En verder...

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat donderdag gaan naar het gemeentemuseum van Den Haag. Vrijdag kunt u mee naar een High Tea in Tuincentrum Intratuin in Kortenhoef. Zaterdag rijdt de bus naar Het Dickens Festijn in Deventer. Zondag de Kerstmarkt bij kasteel Groeneveld, maandag een rondrit door schilderachtig Noord Holland. Dinsdag brengt de bus u naar een Kerstconcert in de Grote Kerk in Naarden. Verder staan er nog de Kerststallen in Terschuur, het Maritiem museum in Rotterdam en met Kerstmis een 3 gangen diner in Bussum op het programma. Opgeven op 035-7504192.

donderdag 17 december

Kerststukjes maken

Tot vandaag is inschrijven mogelijk voor het maken van kerststukjes op 21 december bij WOC Bellefleur, Mackaylaan 11, Naarden. Zelf materiaal meenemen. Van 10.00 - 12.00 uur. Toegang gratis.

Open eettafel

Open eettafel bij de Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-693 87 86.

Kunstworkshops

Inschrijving gestart voor kunstworkshops tijdens de kerstvakantie voor kinderen en tieners. Meer info: Ellen Wennink. Kosten: € 10,- per workshop. Keverdijk 77, Naarden. Info: 06-10642459.

maandag 21 december

Pony Pret Dag

Pony Pret Dag op de boerderij in Naarden, verschillende leeftijden en tijden. Informatie over o.a. kosten via info@stalpronk.nl of 035-6953204.

Kook deze Kerst met een ster van Soigné

Tip: kies gerechten die je kunt voorbereiden en probeer ze van tevoren uit

Het dit jaar geopende Kookatelier.

BUSSUM - Binnenlopen en een kijkje nemen in de keuken: het kan gewoon bij restaurant Soigné. Maar dit Bussumse restaurant is wel al zeven jaar achter elkaar bekroond met een Michelinster. Eigenaar en chef-kok Dennis Jong blijft er nuchter onder. Volgens hem gaat het om lekker en puur eten. Ook tijdens deze toch wel drukste weken van het jaar oogt hij ontspannen. We gaan aan een tafeltje in het kookatelier zitten en praten wat over de gerechten die Soigné met kerst op het menu heeft staan en wie er thuis de baas in de keuken is. O ja, of we toch even aan een ander tafeltje willen gaan zitten. Er moet natuurlijk wel gewoon gewerkt worden.

Nog gefeliciteerd, vorige week is bekend geworden dat jullie je Michelinster behouden.
"Ja, heel blij mee natuurlijk. Voor het restaurant een hele eer weer. Ik vind het dan ook vooral belangrijk voor het restaurant en het team. Niet zozeer voor mijzelf. We werken er allemaal ontzettend hard voor en zijn dan ook heel blij dat Michelin ons wederom beloont met een ster."

Als kind al bezig met eten en koken?
"Nee, helemaal niet. Mijn moeder kookte vrij eenvoudig. Ik hielp wel af en toe mee op het land. Mijn vader was tuinder, hij verbouwde bloemkool, witlof, aardappelen en uien. Wij aten de ene dag witlof met ham, de volgende dag witlofsalade met ei, dan bloemkool en altijd aardappels. Heel veel aardappels. De moeder van een voetbalmaatje kookte wel altijd aparte dingen. Daar keek ik soms wel mee in de pannetjes."

Chefkok Dennis Jong (links) deelt graag zijn passie.
Tonijn met oriëntaalse groeten.

Wat staat er bij jou op nummer één in de keuken?
"Ik kook het liefst met aardse producten zoals artisjokken, grondige vissoorten en variaties met knollen en ik weet ook wel raad met jus en sauzen."

Ben je thuis ook 'de kok'?
"Nee hoor, Eveline, mijn partner, kookt doordeweeks. Op zondag en maandag als ik niet werk is vaak de eerste vraag: wat eten we vanavond, maar ook dan kookt zij meestal. Hoewel ik wel de neiging heb om het dan over te nemen, want het blijft natuurlijk kriebelen dat koken! Niet dat ik thuis enorm uitpak hoor. Ik houd het liefst van een gehaktballetje met sperziebonen en aardappeltjes en een goede jus. Dat vinden de kinderen ook het lekkerst."

Hoe ziet je keuken er thuis uit?
"Net als bij Soigné staan er bij ons thuis geen stoomovens, thermoblenders of een Big Green Egg in de keuken. De keuken zat er al in toen we het huis kochten. Ik weet eigenlijk niet hoe oud die is en dat is ook niet erg. Je kunt wel mooie spullen in je keuken hebben staan, maar uiteindelijk gaat het om degene die achter de pannen staat. Bij Soigné hebben we beperkte ruimte in de keuken en dan moet je ook keuzes maken ten aanzien van apparatuur. Bij het bedenken van de gerechten moet je daar wel rekening mee houden. Maar eenvoud doet voor mij niets af aan de kwaliteit. Goed en lekker eten kan ook met een pan op het vuur. Daarvoor hoef je geen stoomoven te hebben."

Bij welk restaurant in Bussum zou je nog een keer willen eten?
"Bij Faulk, ik heb daar veel goede dingen over gehoord. Maar zij zijn op dezelfde dagen geopend als wij, dus ik kom er niet aan toe."

Jullie kerstdiner is al 'klaar', heb je nog een aantal leuke tips voor een geslaagde feestavond?
"Probeer zo veel mogelijk gerechten uit te kiezen die je ook deels vooraf kunt voorbereiden. En probeer ze van tevoren uit. Wat mooi bij elkaar past is een voorgerecht van tonijn met oriëntaalse groenten, als hoofdgerecht kabeljauw met doperwtencrème en panna cotta als afsluiter. We hebben deze zelf ook op ons kerstmenu staan."

Welke wijnen passen daar mooi bij?
"Bij de tonijn de Va Bene Portugal uit het gebied Estremadura. Deze wijn komt uit een dorp 40 kilometer ten noorden van Lissabon vandaan en is gemaakt van de druivensoorten Arinto, Fernao Pires, Seare Nova, Moscatel en Viosinho."

"Bij de kabeljauw Mas des Bressades 2014, afkomstig uit de Rhônevallei, van de druivensoorten Rosanne, Grenache blanc, Marsanne en Viogner. Prachtig rijp fruit in deze wijn met een hint van abrikoos en perzik."

"En tot slot bij de pana cotta een Moscato d'Asti, een lichtmousserende dessertwijn uit de Piemonte, Italië."

Recepten

Vanille panna cotta met gemarineerde ananas, specerijengel, kardemom-roomijs met eiwitschotsen en bladgoud

(Recept op basis van 4/5 personen)

Panna cotta:

0,5 l room                                         1 vanillestokje

60 gr suiker                                         3 blaadjes gelatine

Kardemom-roomijs:

125 gr room                                         40 gr suiker

2 eidooiers                                         1 vanillestokje

10 kardemompeulen

Meringue:

50 gr eiwit

100 gr suiker

0,25 dl water

Ananas in specerijensiroop gegaard:

Voor de siroop:

250 gr suiker

0,5 l water

Specerijen:

1,5 kaneelstokje, 5 stuks kardemomzaadjes, 1/2 vanillestokje

4 stuks steranijs,10 korianderzaadjes en 1,5 kruidnagel

Specerijengel:

1 dl specerijensiroop (zie ananassiroop)

1 gr agaragar

1 blaadje bladgoud voor de garnering


Bereidingswijze in stappen

Panna cotta

Week de gelatineblaadjes in water. Doe de room en suiker in een pan.

Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden,

schraap de inhoud uit het vanillestokje en doe dit bij het roommengsel.

Kook het geheel in tot 1 liter.

Knijp de geweekte gelatineblaadjes goed uit en voeg toe aan het pannacottamengsel en zeef dit geheel. Verdeel dit over de borden. Laat afkoelen in de koelkast.

Kardemom-roomijs

Kook de suiker, room en vanillestokje op. Laat bij dit mengsel de kardomompeulen meetrekken. Zeef het geheel en voeg dan hier de eidooier aan toe. Meng dit goed. Laat het koud worden en draai het ijsmengsel in de sorbetiére tot een mooie stevige massa.

Ananas

Breng de specerijensiroop aan de kook (staat klaar).

Snijd de schil van de ananas rondom af met een mes.

Snijd nu de ananas in vieren en snijd vervolgens overal de kern eruit.

Pocheer de ananas +/- 30 minuten in de specerijensiroop en dek af met vetvrij papier.

Laat de ananas in de specerijensiroop afkoelen.

Meringue (eiwitschotsen)

Doe het eiwit in het (vetvrije) bekken van de KitchenAid.

Breng de suiker en het water aan de kook tot een temperatuur van 121 graden.

Net voordat de suiker de gewenste temperatuur van 121 graden bereikt, zet je de KitchenAid aan om het eiwit op te kloppen. Giet dan de warme suikermassa druppelsgewijs bij het eiwit in de KitchenAid. Klop dit geheel koud en doe de meringue in een spuitzak.

Spuit van de meringue dunne lange banen op een beklede bakplaat en droog de meringue in de oven 35 minuten op een temperatuur van 110 graden.

Specerijengel

Breng de specerijensiroop aan de kook. Voeg nu de agaragar toe en kook deze 1 minuut. Giet de siroop in een bakje en zet dit in de koelkast totdat het stijf is geworden.

Blender dit geheel in de staafmixblender tot een gladde gel en doe dit in de spuitzak.

Dresseren: Snijd de ananas in dunne plakjes, dresseer deze dakpansgewijs op de panna cotta en leg dit in het midden van het bord. Steek in de panna cotta wat meringue (ewiwitschotjes). Spuit op alle onderdelen wat specerijengel en leg er speels een blaadje bladgoud op. Dresseer tussen de plakjes ananas het kardemom-roomijs.

Tonijn met oriëntaalse groente, wortel-wasabicrème en een sojamarshmallow (4 personen)

Voor de tonijn

180 gr tonijn (in een rechte staaf gesneden)         10 gr sjalotten (gesnipperd)

180 gr tonijn in kleine blokjes gesneden                 2 el kikkoman                                

2 el olijfolie                                                         zout en peper

2 el zonnebloemolie

Brand de tonijnstaaf gelijkmatig rondom met een gasbrander, zodat de buitenkant geroosterd is en de binnenkant nog mooi rauw. Bewaar koel.

Fruit de gesnipperde sjalotten glazig in de zonnebloemolie en bewaar koel. Breng de in kleine blokjes gesneden tonijn op smaak met de kikkoman, de afgekoelde sjalotten, olijfolie, zout en peper. Verdeel deze nu in twaalf kleine tartaartjes en bewaar koel.

Voor de marshmallow

25 gr suiker                                         150 gr eiwit

0,7 dl kikkoman                                 2 gr zout

½ el glucosestroop                         3 blaadjes gelatine

Week de gelatineblaadjes in ruim water. Los de kikkoman, glucosestroop en zout op in een pannetje en verwarm deze. Laat dit geheel hangend worden. Sla het eiwit en de suiker op in de KitchenAid.

Voeg nu druppelsgewijs het hangende kikkomanmengsel aan het eiwit toe en klop deze luchtig op.

Stort het marshmallowmengsel in een bak en laat deze in de koelkast afkoelen. Druk hierna rondjes uit met behulp van een kleine steker.

Wortel-wasabicrème

1 kleine winterpeen (geschild en in kleine stukjes gesneden)                

30 gr zachte boter

2 gr wasabicrème        

zout

Kook de winterpeenstukjes in water met zout totdat deze gaar zijn.

Blender dit geheel samen met de boter, wasabicrème en een snufje zout en haal de wortelcrème door een zeef zodat je een fijne zalf krijgt. Doe de wortelcrème in een spuitzak en bewaar deze koel.

Oriëntaalse groente

1/3 courgette (alleen de schil met wat vruchtvlees) 1 el soja

½ gele paprika zonder schil                                         1 el groentebouillon

Zout en peper

Snijd de courgette in Chinese ruitjes. Druk met behulp van een klein rond stekertje kleine rondjes uit de paprika. Bak de groente kort in een koekenpan en blus deze af met de soja en de groentebouillon.

Doe de gebakken groente in een kom en bewaar deze koel.

Hoisinvinaigrette

0,5 dl hoisin

0,2 dl mirin

0,3 dl zonnebloemolie

Maak hiervan een vinaigrette.

Presenteren van het gerecht

Plaats midden op bord 3 plakjes tonijn. Dresseer hierop 3 kleine tonijntartaartjes.

Snijd de marshmallowrondjes in tweeën en leg 3 halfjes hiervan op de tonijntartaartjes.

Spuit nu mooie puntjes wortel-wasabicrème en verdeel de oriëntaalse groente op het bord.

Garneer het gerecht met frisse kruiden en de hoisinvinaigrette. Herhaal dit totaal over 4 borden.

Bon appétit!

17 / 32

Sterke helft brengt SDO zege

Bussumers nemen verder afstand van laatste plaatsen

Rick van der Velden maakte de tweede Bussumse treffer. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Vooral door een sterke tweede helft hebben de voetballers van SDO afgelopen weekend een zege kunnen boeken. De Bussumse hoofdklasser was met 1-2 te sterk voor het wat lager geklasseerde Nieuwerkerk.

Voor SDO was een zege van groot belang. De Bussumse ploeg zou daarmee voldoende afstand houden van de gevarenzone onder aan het klassement. De Bussumers moesten knokken om dat voor elkaar te boksen. Voor de tegenstander stond er ook meer dan genoeg op het spel.

De eerste fase van het duel moesten SDO en tegenstander Nieuwerkerk vooral aftasten. De twee ploegen probeerden met counters voor gevaar te zorgen, maar echt goede kansen bleven achterwege. Halverwege de eerste helft leek SDO het spel wat over te nemen en kwam er een goede kans voor de Bussumers. Na een goede aanval van Rowell van der Meer, Elroy Pappot en Djoey Dorresteijn zag laatstgenoemde dat zijn schot werd gered door doelman Sander Hoffmann. Even later leek Dino van Essen SDO wel op voorsprong te zetten, maar de goal werd afgekeurd na vermeend duwen.

SDO-aanvaller Gerrit Snijders zorgde met een treffer voor de ommekeer. Foto: Johan van der Geest

Waar SDO geen doelpunt kon maken, had de tegenstander meer geluk. De ploeg kreeg voor rust één goede kans, maar schoot wel meteen raak. Een goede aanval werd knap afgerond, waardoor SDO op achterstand kwam.

Tweede helft beter
Na de rust speelde SDO stukken sterker dan daarvoor. Dat werd ook al snel beloond. Een verre worp van Rowell van der Meer werd doorgekopt door Djoey Dorrestijn op Gerrit Snijders. Snijders schoot raak. Meteen na de treffer bleef SDO aanzetten en meer kansen creëren. Na een paar goede kansen kon Rick van der Velden SDO na een uur voetballen op voorsprong zetten. De Bussumer schoot een lange bal van Berry van 't Land knap raak.

Na de tweede treffer probeerde de tegenstander nog wat terug te doen, maar echt goede kansen bleven achterwege. SDO kreeg nog wel een goede kans om de voorsprong verder te vergroten, maar een schot van Rick van der Velden werd gered.

SDO staat na afgelopen weekend nog steeds op de tiende plaats van het klassement. De voorsprong op de onderste plaatsen werd verder vergoot. De achterstand op de bovenste helft van het klassement bedraagt na afgelopen weekend 5 punten.

BFC maakt te veel fouten en moet afhaken aan kop

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Weer slechts een punt voor de voetballers van BFC. De Bussumers maakten te veel fouten tegen concurrent SV Baarn en stapten na anderhalf uur voetballen met 2-2 van het veld af.

BFC had het duel tegen SV Baarn lang helemaal onder controle. De Bussumers startten sterk en konden al snel op voorsprong komen toen Olivier Blaauw alert reageerde op een fout van de Baarnse keeper. Zonder echt groots te spelen was BFC de sterkste van de twee ploegen. Het voornaamste probleem was echter dat de ploeg vergat de vele kansen af te maken. Na de rust maakte BFC meer fouten. Al snel werd een foutje van de Bussumse keeper door SV Baarn afgestraft. Even later kon SV Baarn zelfs op voorsprong komen, weer door fouten aan de kant van BFC. De Bussumers zetten daarna alles op alles om weer terug te komen. Dat lukte ook door een doelpunt van Dico Knevel. Daarna probeerde BFC alsnog de zege te pakken, maar de ploeg kwam tekort.

Voetballers Allen Weerbaar op ramkoers

BUSSUM - De kans wordt met de week groter dat Allen Weerbaar komend voorjaar promoveert. De Bussumse voetballers versloegen afgelopen weekend de rechtstreekse concurrent om de eerste plaats: Rivierwijkers werd met 6-1 aan de kant gezet.

Allen Weerbaar stond na de eerste helft al op een 2-0 voorsprong. Na de rust werd de voorsprong verder vergroot.

De Bussumers hebben tot nu toe geen punt verspeeld. De voorsprong op de nummer twee van het klassement bedraagt al zeven punten.

NVC pakt weer punt

NAARDEN - Voor de tweede achtereenvolgende week hebben de voetballers van NVC een punt gepakt tegen een hoger geklasseerde tegenstander. Afgelopen weekend stapten de Naarders tegen Elinkwijk met 0-0 van het veld.

NVC was voor rust een stuk beter dan de tegenstander, kreeg wel wat kansjes, maar vergat te scoren. Het ontbrak de ploeg vooral aan een goede laatste pass.

Na de rust bleef het duel lang spannend, maar waren er amper echte kansen voor de twee ploegen te noteren.

DOC boekt zege na spannend duel

BUSSUM - De korfballers van DOC hebben afgelopen weekend na hard werken een zege gepakt tegen het Amsterdamse Vlug en Vaardig: 10-12.

De twee teams waren het hele duel aan elkaar gewaagd. Voor rust kwamen de Amsterdammers eerst op voorsprong, maar DOC kon steeds wat terugdoen. Het maakte het duel erg spannend. Na de eerste helft stond het 7-6.

Na de rust en na een speech van coach Sander Bos, zette DOC knap door. Hoewel de Amsterdamse tegenstander bleef scoren, bleef DOC gefocust en zette het alles op alles om punten te kunnen pakken. DOC bleek het laatste deel van het duel beter dan de Amsterdammers en kon knap een voorsprong over de streep trekken.

Top2000: afrekenen met idee dat niets kan en mag in de kerk

Er klinkt voor één keer dit jaar popmuziek in de kerk

Tijdens de Top2000 maakt het doopvont plaats voor een bar. Foto: Yvette Geerts

Samenwerking

De Wilhelminakerk en de Verlosserkerk werken al langer samen. Ze maken deel uit van de vier kerken die vallen onder de Protestantse Gemeente Bussum. Vanaf 1 januari wordt die samenwerking geïntensiveerd en vieren ze de kerkdiensten op de 1e en 3e zondag van de maand samen. Beide kerken hebben een stabiel ledenbestand. In de Wilhelminakerk wonen zo'n 80 leden de zondagsviering bij, in de Verlosserkerk gemiddeld 120.

door Yvette Geerts

BUSSUM - De stoelen gaan aan de kant en de voeten kunnen van de vloer. Nee, dit gaat niet over zomaar een dansfeestje, maar over de Top2000 Kerkdienst in de Verlosserkerk. Met popmuziek in plaats van kerkliederen en een bar op de plek waar normaal gesproken het doopvont staat.

Afgelopen weken mochten inwoners van Bussum hun favoriete top drie, van popliedjes uit de Top 2000 welteverstaan, insturen. Ruim 50 inzendingen kwamen er binnen en daaruit zijn acht liedjes gekozen die coverband Sound4Life op zondag 27 december in de Verlosserkerk gaat spelen. Twee dominees, Heleen van Beelen van de Verlosserkerk en Wielie Elhorst van de Wilhelminakerk, hebben zich de afgelopen weken hardgemaakt om dit spektakel voor elkaar te krijgen. Ze willen niet alles verklappen, maar wie fan is van Adele, Coldplay, Marco Borsato, U2 of John Lennon kan zijn of haar hart ophalen en zal volgens ds. Van Beelen niet stil kunnen staan. Zelf spreekt ze ook liever van viering in plaats van kerkdienst. "Dat klinkt wat luchtiger en dat is het eigenlijk ook." Haar collega Elhorst spreekt nog voorzichtig van zachtjes meedeinen op de muziek, maar volgens ds. Van Beelen kan er flink gedanst en meegezongen worden. Er is een mix van Nederlandstalige en Engelstalige liedjes en van bekende en minder bekende nummers. Om het geheel compleet te maken zijn er ook beelden van de bijbehorende clips. De beide predikanten hopen daarnaast dat er mensen zijn die een persoonlijk verhaal willen vertellen bij de muziek. Ds. Elhorst verwacht dat het veel mensen zal aanspreken. "Na twee kerstdagen eten en op de bank zitten denken we dat veel mensen wel iets anders willen." Dat het in de kerk is betekent volgens ds. Van Beelen niet dat een viering automatisch een duidelijk religieus karakter heeft. "Het gaat meer om samenzijn, zeker in deze tijd. Veel van de liedjes die mensen insturen lijken dat gevoel te bevestigen. Omdat het popliedjes zijn - "'Imagine' van John Lennon staat trouwens op één", verklapt de predikant - verwachten ze wel een jongere doelgroep die avond. "Iedereen is welkom, jeugd, volwassenen en ouderen, kerkelijk en niet-kerkelijk. "De grens tussen geloof en niet geloven is niet zo'n duidelijke grens. Het gaat vaak ook om mensen die geborgenheid of steun zoeken."

'Ik schatte al snel in dat er in Bussum wel ruimte voor zo'n idee was'

Primeur voor 't Gooi
De Top2000-viering in een kerk is voor 't Gooi een echte primeur laat ds. Elhorst weten, die het fenomeen via een collega heeft leren kennen. Hij werkt sinds maart van dit jaar als parttime predikant in de Wilhelminakerk. "Ik schatte al snel in dat er in Bussum wel ruimte voor zo'n idee was." Zijn collega predikant Van Beelen was direct enthousiast. "We zijn in augustus begonnen met het uitwerken van het idee en in eerste instantie moesten we wel uitleggen wat precies de bedoeling was. De mensen gingen druk op zoek in hun liederenbundel, maar het is juist geen Top2000 van kerkliederen", vertelt ze lachend.
Of het bij deze ene keer blijft? De beide predikanten denken van niet. Overigens zullen de nummers uit hun eigen top drie deze avond niet te horen zijn. 'Fragile' van Sting staat in de top drie van ds. Elhorst en bij ds. Van Beelen is 'One' van U2 de onbetwiste favoriet. De Top2000 Kerkdienst vindt plaats op zondag 27 december en begint om 18.00 uur. De dienst zelf, met muziek, verhalen en een gebed, duurt ruim een uur. Daarna kan er nog nagepraat en wat gedronken worden.

Voorgedragen bij het afscheid van de Milieuraad Bussum en met de klimaattop op de achtergrond.

Gaston Bannier, dorpsdichter van Bussum

geef de aarde
haar zachtheid terug,
haar kinderen,
haar wind en haar waaien,
haar bomen van papier
en zeeën van tijd.

geef de aarde
haar zon terug,
de warmte van haar buik,
de vlucht van haar vogels,
de geur van haar grond,
en het verse groene gras
van toen haar zomer
nog in de zomer viel.

geef de aarde
alles wat je in huis hebt
en geef jezelf dan,
ja jijzelf,
geef jezelf dan maar weer…
de aarde terug,
in de stam van je lijf,
in het water van je bloed,
in het licht van je hart,
in de lucht van je huid
in de ruimte van je zien,
in het draaien om je as.

Gaston Bannier

'Naam De Fransche Kamp was niet onlogisch gekozen'

Andere kijk op Bussumse historie

Topografische kaart uit 1847 van het Spanderswoud met in de midden de 'garde de camp' (vijfhoek).

door Klaas Oosterom, Historische Kring Bussum

BUSSUM - Het seizoenskampeerterrein De Fransche Kamp heeft de laatste jaren vooral aandacht gekregen vanwege de vele betonnen schuilplaatsen uit 1918 die daar liggen. De archeoloog Jos Bazelmans kwam recent in het nieuws omdat hij de naam Fransche Kamp kon verbinden met een militair kamp dat hier in 1809 enige maanden is geweest.

Het fraaie uithangbord bij de receptie van het kampeerterrein klopt dus. Eerder werd gedacht dat de naam wees op de aanwezigheid van Franse troepen op die plek in het rampjaar 1672.

Het uithangbord bij de receptie van het kampeerterrein.

De aanwijzingen van Bazelmans zijn overtuigend. Niet alleen vanwege documenten uit archieven maar ook door de nieuwste hoogtemetingen die daar gedaan zijn. Daardoor konden op regelmatige afstanden kookkuiltjes, grotere kuilen en een omwalling herkend worden. Bovendien werden er, dankzij het kappen van percelen bos enige jaren geleden, enkele metalen voorwerpen zoals knopen en munten gevonden die bij het militaire bedrijf uit die tijd hoorden. Het kamp werd toen 'Kamp bij Naarden' genoemd, de dichtstbijzijnde garnizoensplaats.

Op het hoogtepunt waren bijna 3750 manschappen aanwezig. Het waren voor een belangrijk deel Hollandse soldaten die Nederland moesten verdedigen in de periode dat Lodewijk Napoleon koning van Holland was. Ze kwamen naar de heide in mei 1809. Op 30 juli 1809 vertrokken de troepen alweer, want toen landden Engelse troepen op Walcheren en werden de Hollandse troepen daarheen gestuurd. Ze zijn niet meer teruggekomen naar dit kamp. Omdat na 1813 de periode tussen 1795 tot 1813 werd gezien als de Franse tijd is de naam De Fransche Kamp niet onlogisch.

Heide
Vrijwel het gehele gebied tussen Hilversum, Laren, Bussum en 's-Graveland was in 1809 heide. Het kamp lag meer zuidoostelijk dan het huidige kampeerterrein. Het fietspad Weg door 't Kamp dat bij de oversteekplaats van de Franse Kampweg begint, loopt dwars door het gebied van het kamp. Aan de zuidkant van het kamp bevond zich een 'garde de camp', een klein aarden verdedigingswerk. Deze bewakingspost staat afgebeeld op de topografische kaart uit 1847 en is nu nog in het bosgebied te herkennen. Een klein deel van het Fransche Kamp ligt op Bussums grondgebied.

Klück: van smid tot winkelier

Foto: Ingrid Handjes

Het is al weer meer dan zes jaar geleden dat ijzerhandel Klück, voorheen een smederij aan de Kapelstraat, hoek St.Vitusstraat, zijn deuren sloot. Nog langer geleden is dat daar het laatste paard beslagen werd. Dat zal omstreeks 1950 geweest zijn.

Zoals de naam al doet vermoeden, kwam de eerste Klück uit Duitsland. Dat was Jan Klück, die hier in Bussum omstreeks 1821 als smid kwam werken. Er waren toen nog tientallen boerenpaarden, die hoefbeslag nodig hadden. Met zijn eerste vrouw krijgt hij zeven kinderen, met zijn tweede nog eens acht. Maar vijf kinderen sterven jong. Drie zonen worden ook smid. De oudste zoon sticht ook een smederij. Hij sterft echter jong en de smederij gaat onder de naam van de nieuwe man van de weduwe door.

Het tegel- en smeedwerk tableau in de muur boven de etalage.
De zaak in Kapelstraat 44 in 1990.

Zoon Johannes (Jan) Klück zet in de 20e eeuw het bedrijf onder de naam Klück voort. En gaandeweg wordt Klück ook een zaak waar allerlei spullen te koop zijn, zoals kachels, haarden, fietsen, huishoudelijke artikelen en ijzerwaren. Na de oorlog zorgt de vijfde generatie Klück, Gerard, Jan en Ben, ervoor dat de firma Klück uitgroeit tot een groot familiebedrijf. Van grofsmid en hoefsmid is de familie ijzerboer geworden. Neef Arie is de smid van het bedrijf en de technische man als sleutelmaker; hij kan schaatsen slijpen als de beste. Er komt nog een zesde generatie: de neven Jan en Wim Klück. Eind jaren '90 voegen zij rond de jaarwisseling aan het al zeer uitgebreide assortiment vuurwerk toe. Maar in 2009 wordt de zaak gesloten wegens te weinig toekomstperspectief.

Klaas Oosterom

Foto's: collectie HKB

Een veel uitgebreider verhaal over de Klücks, geschreven door Nel Krijnen-van Gog, vindt u in het decembernummer van het Bussums Historisch Tijdschrift. Dit Tijdschrift is gratis voor (nieuwe) leden en voor niet-leden voor Ä 7,50 te koop bij de Historische Kring Bussum en in de boekhandel.

In dit decembernummer verder nog meer verhalen over Bussumse familiebedrijven, zoals verhuizer Banis, groenteboer Ruisendaal, chocoladefabriek Bensdorp, drukkerij Walden, tuinboekenschrijvers Herwig, Taxi 18888 en sigarenzaak Roks. Eveneens in dit nummer het tweede en laatste deel over de connectie tussen Vincent van Gogh en Bussum.

Energieneutraal bouwen op Almansweide kan beginnen

23 woningen in eigen beheer in Hilversum, nog 5 te koop

De Hilversumse architect Mart-Jan Oosterveld van MOOST stelde de plannen in samenspraak met de toekomstige bewoners op. Foto: Joost Huijsing

HILVERSUM - In de zomer van 2016 gaat de schop de grond in voor het eerste echt duurzame woonwijkje van Hilversum. De Vereniging Almansweide bouwt in eigen beheer 23 woningen die met behulp van de modernste technieken energiezuinig zullen worden. Bovendien worden ook natuurlijke bouwmaterialen gekozen die het milieu het minst belasten. Dat levert bijzondere woningen op die bovendien een gezond binnenklimaat zullen hebben.

De leden van Almansweide spreken over 'Bouwen Met Je Buren' omdat er geen projectontwikkelaar meedoet. Dat is efficiënt bouwen, zonder winstoogmerk en met maximale inspraak voor de toekomstige bewoners. Uniek is ook dat alle 23 wooneenheden anders zijn. De acht grondgebonden huizen verschillen in hoogte, breedte en diepte en zorgen voor een bijzonder vormgegeven rij aan de ene kant van de gemeenschappelijke parktuin.

Aan de andere zijde komt een 'hybridegebouw', want een flat mag je het beslist niet noemen. Vijftien appartementen die variëren van maisonnette tot penthouse in een gebouw dat niet hoger reikt dan drie verdiepingen. De huizen zijn alle acht verkocht en ook tien van de vijftien appartementen zijn inmiddels bezet. Dat betekent dat de bouw nu echt van start kan en dat er nog slechts vijf appartementen te koop zijn. Makelaar Dorenbos&Rasch kan geïnteresseerden daar alles over vertellen.

Het voorontwerp van MOOST Architectuurwerkplaats van de duurzame wijk Almansweide in Hilversum.

Willem Gockel, voorzitter van de Vereniging Almansweide: "Wij hebben een droom om onze leefomgeving duurzaam vorm te geven. Wonen in een gebied waar het natuurlijk landschap wordt versterkt, met mensen die respect hebben voor elkaar en bewust zijn van de omgeving waarin ze wonen. Frisse lucht en gezonde materialen om nu en in de toekomst fijn en betaalbaar te wonen. Comfort voor iedereen. Door het samen aan te pakken kunnen we meer bedenken, meer bereiken en besparen we kosten."

Het project ligt in de wijk Anna's Hoeve, slechts gescheiden van heide en Laarder Wasmeer door een nieuwe (nog naamloze) groene heuvel. Via een wandelpad over die 'berg' loop je vanuit Almansweide zo de natuur in. Met bovenop een panoramisch uitzicht over Hilversum waar Vituskerk, Raadhuistoren en de televisiemast bovenuit steken. Draai je om en je kijkt over de Zuiderheide en het natuurgebied van Anna's Hoeve.
De leden van Almansweide houden op 3 januari vanaf 15.00 uur weer een informatiemiddag in het Filmtheater in Hilversum (Herenplein 5). Mensen die duurzaam, energieneutraal bouwen en wonen belangrijk vinden zijn van harte uitgenodigd.

Kleinere VVE's hebben onderhoud minder op orde

Kleinere Verenigingen van Eigenaren (VvE's) zijn minder goed georganiseerd en hebben daardoor ook hun financiële planning rond beheer en onderhoud minder op orde. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van de NVM.

"Dit geldt met name voor de allerkleinste VvE's - bestaande uit 3 of minder appartementen. VvE's van 4-10 appartementen zijn in het algemeen juist goed georganiseerd", zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. "We raden mensen aan om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren als ze verhuizen en lid worden van zo'n kleine VvE. Dat kan problemen voorkomen. Ook moet je je realiseren dat de woonkosten wel eens hoger kunnen uitvallen omdat die kleine VvE's minder geld voor onderhoud hebben gereserveerd."

Naar verwachting moet per 1 juli 2016 een wetsvoorstel van kracht worden dat alle VvE's verplicht tot een minimale jaarlijkse reservering voor groot onderhoud.

Om de stand van zaken binnen VvE's inzichtelijk te maken hebben zeven organisaties, waaronder de NVM, de VvE-checklist opgesteld. In deze checklist zijn de belangrijkste kenmerken van een VvE opgenomen waarover een potentiële koper minimaal geïnformeerd dient te worden. Op de website van de NVM (www.nvm.nl ) kunt u bij de 'dossiers' deze checklist vinden.

Wat een uitzicht!

Foto: Van Trigt Makelaars

Wonen op het hoogste punt van Huizen, met magnifiek uitzicht tot Utrecht en Amsterdam? Grijs uw kans, want dit penthouse aan de Regentesse in Huizen is te koop. Licht, luxueus, 221 m2 ruim, met twee terrassen van 24 m2 en beneden nog eens twee parkeerplaatsen. Vraagprijs € 695.000,- kosten koper. Meer informatie bij Van Trigt Makelaars (035) 5249090.

Wonen in een droomhuis, midden in de natuur

'De tuin, de woonkeuken én het water gaan we echt missen'

De woning ligt wat verder van de dijk en daardoor opvallend rustig.

LOOSDRECHT - Een leuk jarendertighuis met voldoende ruimte voor vier kinderen konden Miranda en Leendert Bakker in 2005 niet vinden. Hun oog was al een paar keer gevallen op de nieuw gebouwde villa aan de Oud-Loosdrechtsedijk 172 in Loosdrecht, maar dat oogde op het eerste gezicht niet groot genoeg. Dat bleek een vergissing, want het huis waar ze nu al ruim 10 jaar wonen had verrassend veel ruimte. Toch gaan ze er nu weg.

De benedenverdieping van dit moderne huis is licht en ruim, oogt desondanks intiem en is heel sfeervol. Miranda: "We hadden er destijds op Funda en bij het langsrijden gewoon geen goede indruk van gekregen." Wat maar weer eens bevestigt dat je een huis echt van binnen moet zien", valt Leendert haar bij.

Inmiddels wonen drie van de vier kinderen niet meer thuis en is het gezin op zoek naar iets kleiners. Hun droomhuis, want zo voelt het echt voor hen, staat dus in de verkoop. En ondanks dat ze veel zin hebben in een nieuw avontuur gaan ze het huis en de omgeving erg missen.

Miranda: "Het huis biedt zo veel privacy en de ligging is ideaal voor zeilers en watersportliefhebbers." Zelf hebben ze inmiddels hun zeilboot verkocht, maar het motorbootje ligt nog wel aan hun eigen ligplaats achter het huis.
Wat ze het meest gaan missen? Leendert twijfelt tussen elke ochtend in het voorjaar en zomer zwemmen in de Vuntusplas, het leven van 'de dijk', maar ook de privacy die de tuin biedt. Voor Miranda zijn het de woonkeuken, "een paradijs", de zitkamer en ja, ook de tuin. Het huis werd in 2005 casco opgeleverd, dus ze hebben het volledig naar hun eigen wensen en smaak kunnen indelen en inrichten. De basis bleek goed. Miranda: "We hebben er nooit iets aan willen veranderen." Water en natuur spelen een grote rol in hun leven en het is dan ook altijd fijn thuiskomen. Leendert: "Wanneer je uit Amsterdam aan komt rijden, heb je aan alle kanten water. We wonen hier zo midden in de natuur, je ruikt het water."

Dit huis is te koop bij ID Makelaars in Hilversum.

Landelijk wonen op eigen grond bij Gooimeer

Landelijk buiten wonen op een riante kavel van bijvoorbeeld 1500 m2 voor € 75.000,-. Kan dit in het Gooi? Wel direct over de Stichtse Brug bij Blaricum en Huizen, naast het Kathedralenbos van Staatsbosbeheer. Dit gebied heet Oosterwold en is bedoeld als een groene verbinding van Almere naar het Gooi.

De Rijksoverheid heeft het aangewezen als proeflocatie voor organische ontwikkeling. Er bestaan geen toekomst-blauwdrukken, geen stratenplannen. Initiatiefnemers bepalen zelf hoe het gebied eruit komt te zien. Ze zijn in feite planoloog en zelfontwikkelaar tegelijk. Op dit moment bestaat Oosterwold uit akkers, bossen en weiden, en dat blijft grotendeels ook zo. De overheid heeft een aantal spelregels opgesteld om het gebied groen, ruim en open te houden. Kleine kavels zijn niet te koop. De kale grondprijs bedraagt € 29,- per m2. In de praktijk moet dit bedrag ongeveer worden verdubbeld voor de extra kosten van voorzieningen.

Hoe groter de kavel, hoe relatief goedkoper. Een halve hectare, dus 5000 m2, komt op ongeveer € 225.000,-. Oosterwold krijgt het karakter van Salland of de Achterhoek. Best uniek, zo dicht bij de grote steden. De dichtstbijzijnde winkels bevinden zich in Huizen, Blaricum en Laren.

Er zijn al bijna 200 initiatieven; de initiatiefnemers komen grotendeels uit Amsterdam en het Gooi. Wonen in Oosterwold helpt belangstellenden bij alle procedures voor de kavelverwerving en de inrichting daarvan via een aantal aantrekkelijke woonconcepten of met vrije architectuur. Ook via het woonproject De Hofstede van Oosterwold, gericht op samen wonen met vrienden of familie. Meer informatie vindt u op woneninoosterwold.nl.

Subsidie
duurzame
warmte

Huishoudens die duurzame energie willen opwekken, kunnen vanaf 2016 subsidie aanvragen voor een zonneboiler, warmtepomp en pelletkachel. Minister Henk Kamp van Economische Zaken stelt € 70 miljoen beschikbaar.

Vanaf 4 januari kunnen huishoudens en ondernemers subsidie aanvragen. Ze worden behandeld op volgorde van binnenkomst.

Mariken en Mandy van PUUR makelaars, aangenaam!

Marike van de Berg (l) en Mandy Israël. Foto: Yvette Geerts

Mariken en Mandy vormen samen het hart van PUUR makelaars. Even kennismaken.

Het leukste aan jullie werk?
Mariken: "Het contact; het is een emotioneel moment en even in het leven draait alles om 'dat huis' en het spreekt mij aan om daarbij te adviseren en te helpen."
Mandy: "Bezig zijn met de verkoop van het begin tot het einde. Mensen op de hoogte houden van wat er speelt."

Hoe wonen jullie zelf?
Mariken: "In een huis van meer dan 100 jaar oud in Naarden gecombineerd met de charme van een klein straatje."
Mandy: "In een eengezinswoning."

Jullie eigen droomhuis?
Mariken: "Eigenlijk het huis waar ik nu woon, Oud, compleet met piepen en kraken, hoge plafonds en oude stijlkenmerken. Een Pipi Langkous huis eigenlijk, met een grote veranda.
Mandy: "Absoluut een penthouse in Manhattan, veel glas met uitzicht over Central Park. Ik ben gek op appartementen en de luxe die daarbij komt."

Gezin in Bussum op zoek naar oppas aan huis op di. en do. van 14.45 tot ca. 18.30 uur voor kids van 8 en 10 jaar. Svp niet rokend, met auto. Diploma niet nodig. Wonen tegenover school. Geïnteresseerd? Bel: 06-15398254 of htebraak@hotmail.com

(h)eerlijk lamsvlees recht uit 't Gooi, 100% scharrelvlees. Dieren hebben altijd gegraasd in de weilanden in de Gooi en Vechtstreek. Vlees pakketten van 10 kilo (half lam) € 11,- per kilo - graag bellen voor info 06-50737520

Gewoon in Naarden: foto afdrukservice uit een professioneel foto-vaklab bij u om de hoek. Wij drukken af met de ultra moderne FUJI DL600 en de Epson 11880 zeer hoge kwaliteit. Prijzen zeer scherp, veel maten verkrijgbaar, keuze hoogglans, luster. Nieuwsgierig naar al onze mogelijkheden? en dat zijn er veel zie de site: http://www.fotovakprintnaarden.nl of ga om direct te bestellen naar de link http://afdrukservice.fotovakprintnaarden.nl Fotovakprint Naarden Amsterdamsestraatweg 15d. De werkplaats/showroom is geopend op di-wo en donderdag van 09:00-17:30. Maandag en vrijdag zijn de productie dagen, dan alleen op afspraak. Parkeren is gratis pal voor de deur op eigen terrein, wij verwelkomen u graag. Met vriendelijke groet, Bertine 06-28762763 en Dick 06-51083335

KERST-VAKANTIEAANBIEDING KLIMMEN € 16,50 p.p. Intro-les incl. drankje/zakje chips en bungy-swing van het balkon. Dagelijks start 11-13-15 u graag telefonisch reserveren. Voor openingstijden Rock Steady 035-6925000 www.rocksteady.nl of facebook

Op 11-12: 2 tassen gestolen. Zwarte en bruine werktas. Gevonden? 06-55382926

Vlooienmarkt zon. 3 jan. Huizen, Sph. De Meent, 120 kramen Meedoen ?
www.Donevents.nl
0294-237320

Bau & Stee's Digitale Hulpdienst. Voor hulp bij problemen met computer, tablet, telefoon, televisie, netwerk enz. Wij komen langs voor gratis diagnose en vrijblijvende prijsopgave. Bel 035-6426800 Meer info op onze website www.baustee.nl

VLIETLAAN FASHION: NIEUWE DAMES MODE IN DE MAAT 40-42 / 52-54!! WIJ HEBBEN DIVERSE MERKEN EN LEKKERE KOFFIE/THEE VOOR U KLAAR STAAN. PARKEREN VOOR DE DEUR.

Te huur aangeboden: Garagebox, voorzien van elektra, gelegen aan de Gr. W. de Oudelaan te Naarden. Voor inlichtingen: Tel.: 035-6932847

Ski's/snowboards waxen en slijpen in 't Gooi! Contact: griepmarco57@gmail.com / 06-47149567

GARAGEBOX TE HUUR, Naarden, Pr. Beatrixhof. Vlak bij Vesting. Huur € 130,- p.m. Tel.: 06-53504070

Kinderkerstfeest, Opzij, opzij, opzij, Maak plaats, maak plaats, maak plaats. Zo. 20 dec. Verlosserkerk, H.A.Lorentzweg. Voor jong en oud!

Kunstworkshops voor kinderen en tieners in de kerstvakantie. Kijk voor de folder op www.ellenwennink.nl. Info en aanmelden via ellenwennink@gmail.com of 06-10642459

Digiit - de Apple specialist van 't Gooi. meer info: www.digiit.net Reparaties van o.a. MacBook, iMac, iPhone en iPads.

Weer volop MOOIE KERSTBOMEN vanaf 11 euro. WWW.DEBOERDIERENRUITER.NL Muiderberg

Te huur in Bussum: WERKKAMER ong. 14 m2, in souterrain, ruime lichtinval, verwarming, wastafel, gez. toilet. € 122,- p.m. Info 06-10397243

UITVERKOOP FOURNITUREN-HANDWERKEN MARION POSTSTRAAT 23 BUSSUM. HEEL VEEL BREIGARENS NU 40-50% KORTING, BORDUURSTOFFEN - 35% EN BORDUURPAKKETTEN - 30% KORTING. DE ZAAK IS NOG OPEN T/M 24 DECEMBER.

Met de feestdagen verse vis op tafel? Verwen uzelf met vis/artikelen van topkwaliteit. Ruime keuze aan spartel verse vis salades en gourmetschotels. Bestel tijdig! Volendammer vishandel Naarden Kol. Verveerstr. 73 Naarden 035-6948197 www.visinnaarden.nl

De Min. Calsschool is op zoek naar vrijwilligers voor de begeleiding v/d kinderen tijdens het overblijven van 11.45-13.10 uur (o.b.v. de wettelijke vergoeding). Geïnteresseerd? Neemt u dan contact op met de vrijw. coördinator TSO
06-21344887

Pony Pretdag op 21 en 22 december op Stal Pronk. Meer info? info@stalpronk.nl of bel 035-6953204

Uitnodiging: Welke 50-plusser(s) m/v heeft/hebben zin om op tweede kerstdag samen te gourmetten en na het eten een kaartje te leggen of een ander spelletje te doen? Verrassend, leuk, gezellig? Stuur dan een mailtje naar Leonore1958@gmail.com.

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal. 035-6938689

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

Goodkinds taxi services van/naar Schiphol € 50,- Naarden-Bussum-Hilversumse Meent 06-26984855

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

"CompuRep"
Computer Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

SCOOTERS te koop: VESPA en PIAGGIO uit voorraad laagste prijs incl. 2 jaar garantie. Alle merken leverbaar
SCOOTERDUMPER.NL grote collectie nieuw en gebruikt 0294-414108 / 06-12868539 Bloemendalerweg 41 A Weesp

Gratis feestzaal tot 180 pers incl onbeperkt drank v.a. 10,-. info 06-53319921

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

SCOOTER reparatie, alle merken, snel en vakkundig ! Ma t/m Za SCOOTER WEESP Bloemendalerweg 41 A, 0294-414108 / 06-53656082 RDW-erkend. Tevens oude / kapotte scooters gezocht. GRATIS opgehaald !

Dak4all voor al uw dakwerk met garantie, goed werk en betaalbaar 06-39045434

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Vrijwilligers bieden kortdurende praktische hulp bij u thuis; vervoer, tuin, klusje, bezoekje, boodschap, computerhulp, wandelen etc. Deze hulp is bedoeld voor mensen met een lager inkomen, een beperking of voor mensen die om andere redenen deze hulp nodig hebben. Versa Vrijwillige Thuishulp; 035 6947455 ma-vr ;10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp