NaarderNieuws

15 augustus 2018

NaarderNieuws 15 augustus 2018


Kering beschermt Naardermeer

De noodkering is geplaatst ter hoogte van de Penbrug aan de Pampusweg. Foto: Waterschap AGV

NAARDEN Een noodkering moet het Naardermeer de komende weken beschermen tegen de komst van zoutwater. De kering werd donderdag geplaatst ter hoogte van de Muidertrekvaart.

Het gevaar van het brakke of zoute water heeft te maken met de droogte. Door de droogte heerst er een watertekort. En ook al regende het de afgelopen week wel een paar keer flink, dat tekort is er nog steeds.
De droogte en het watertekort hebben tot gevolg dat er brak of zout water via het Noordzeekanaal landinwaarts stroomt. Het zoutige water heeft tijdens droge periodes negatief effect op landbouwgrond en op het ecosysteem: het kan leiden tot vissterfte en het afsterven van water- en oeverplanten.

Het Naardermeer is als natuurgebied extra kwetsbaar. Met het plaatsen van de noodkering moet voorkomen worden dat zeldzame plantensoorten en andere flora en fauna afsterven door toedoen van het zoute water.

De noodkering is geplaatst ter hoogte van de Penbrug, aan de Pampusweg in Muiden. Het gaat hier om een bestaande noodkering die bestaat uit schotbalken. De schotbalken zijn nu in de kering geplaatst. De noodkering wordt voor het eerst in zeer lange tijd weer ingezet, maar deze keer voor het eerst gebruikt in verband met de maatregelen rond droogte.

Steeds meer klachten over politieheli

BUSSUM Er wordt door bewoners steeds meer geklaagd over het kabaal dat de politiehelikoper maakt. Dat meldt de politie. Afgelopen vrijdagnacht trokken meerdere Bussumers aan de bel toen er 's nachts een politiehelikopter boven hun woonwijk cirkelde, zondag gebeurde hetzelfde in Naarden.

De politiehelikopter van afgelopen vrijdag vloog boven de Albert Neuhuijslaan en de Burgemeester 's-Jacoblaan. Daar hadden even daarvoor een paar mannen geprobeerd een woning open te breken. Vanwege de zoektocht naar de mannen vloog de politiehelikopter langere tijd boven het dorp. In Naarden cirkelde de politieheli ook boven de stad vanwege een woninginbraak. Meerdere Naarders hoorden de heli. En vooral vanwege het nachtelijke uur, kon niet iedereen dat waarderen.

De klachten staan niet op zichzelf. "De politie krijgt regelmatig klachten over de politiehelikopter dat deze geluidsoverlast veroorzaakt. Zo ook nu bij deze actie. De politie probeert altijd de overlast zo veel mogelijk te beperken, maar soms is het even niet anders", meldt de politie op Facebook.

De piloot van de politieheli bepaalt de hoogte van het toestel aan de hand van de omstandigheden op dat moment. Er wordt vooral gekeken naar hoe groot de kans van slagen van de inzet is. Hoeft de helikopter niet laag te vliegen, dan doet hij dat niet. Maar de politiehelikopter mag ook afwijken van de wettelijke minimumvlieghoogte.

Als er geklaagd wordt over het kabaal dat de helikopter van de politie maakt, wordt vaak als argument opgevoerd dat het overdreven is dat de politiehelikopter komt voor woninginbraken. Maar dat is juist waarvoor de politiehelikopter er is. De heli wordt doorgaans alleen ingezet bij zogeheten 'high impact crimes', zoals woninginbraken, straatroven en overvallen.

Hoe is het met...

Foto: Bob Awick

Lisa Schonewille. In 2016 werd ze 'Bussummer van het Jaar' en begon ze met projecten als de Olmentuin, Taste Before You Waste en de Buurtcamping.

3

Een uitgelezen boek Het paarse landschap

Foto: Picasa

Het populair-wetenschappelijk boek is geschreven door de Noorse journalist Svein Haaland en gaat over de heide en haar bewoners, vroeger en nu, van Noorwegen tot het Iberisch schiereiland. Heidelandschappen, door boeren gemaakt door bos plat te branden en welvaart gevend gedurende duizenden jaren. Tachtig procent van de heide verdween in de afgelopen twee eeuwen. Inmiddels groeit het besef dat dit karakteristiek cultuurlandschap onmisbaar is voor een goede leef- en werkomgeving.

Bijdragen aan dit boek zijn geleverd door deskundigen uit vele West-Europese landen waaronder Nederland. En: deze Nederlandse vertaling werd bewerkt en uitgebreid. Het is een mooi vormgegeven boek, langwerpig, gebonden, 172 bladzijden en vele kaarten, foto's en tekeningen. De (huis)dieren, de flora, de fauna komen in tekst en afbeelding langs. Hoe heide ontstond, verdween of juist behouden bleef. De heide als inspiratiebron voor kunstenaars. Met lijstjes van flora, dieren en vogels van de heide. KNNV Uitgeverij/Natuurpunt gaf het boek in 2004 uit. Op de afbeelding: heide in volle bloei in Kalmthout, België.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor € 15. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Weerbericht

Licht wisselvallig weer met normale temperatuur

Blikvanger op de weerkaart is een lagedrukgebied bij IJsland met tot boven het Noordzeegebied reikende frontale uitlopers. Tegelijk zet het Azorenhoog een uitloper uit naar Midden-Europa. Na de passage van een koufront donderdag leidt dit tot een licht wisselvallig weertype met een normale temperatuur voor half augustus.

Donderdag en vrijdag

Donderdag begint met zonneschijn. De temperatuur loopt op naar rond 25 graden. In de loop van de dag neemt de bewolking toe met kans op enkele buien, mogelijk met onweer. Vrijdag is het meest droog met nu en dan zon. Het is minder warm bij een maximum van 20 à 21 graden. Er waait een matige wind tussen zuidwest en west.

Het weekeinde

Zaterdag en zondag is het wisselend bewolkt. Er is van tijd tot tijd ruimte voor de zon. Er kan ook een bui tot ontwikkeling komen. Er waait een matige wind tussen zuidwest en west. Het wordt 22 à 23 graden. Na het weekend lijkt het goeddeels droog te blijven met ongeveer dezelfde temperatuur of iets hoger dan deze week het geval is.

Weetje

Zondag hadden we de 51e zomerse dag van dit jaar van 25 graden of hoger. Dat is een evenaring van het record uit 2006. De kans is groot dat er nog een aantal dagen met 25+ graden zullen volgen. De kans is dus groot dat er een nieuw record zal worden gevestigd wat betreft het aantal zomerse dagen (25+ graden) in een jaar.

Nostalgie met Zeiss

Soms kom ik de fraaiste apparaten tegen. Ooit peperduur, nu alleen nog maar goed voor nostalgie van lang geleden. Zo ook met deze Zeiss-producten.

Ik kreeg ze compleet in de bekende gele koffers. Alleen al aan deze koffertjes zag ik wat het was. Ik heb ze vaak zien staan bij bouwprojecten in wording. Daarin zat de apparatuur om de boel in kaart te brengen. Theodolieten, een soort verfijnde verrekijkers met ingewikkelde gebruiksaanwijzing. Inmiddels vervangen door GPS-systemen. Sommige landmeters zweren voor nacalculaties nog altijd bij die goeie oude theodoliet en zeker die van het merk Zeiss. Maar hoe zit dat met die nostalgie? Dan moeten we terug naar begin jaren 70. Toen werd er in samenwerking met het toenmalige Instituut voor Pre- en Protohistorie, waar ik kind aan huis was, een grote opgraving op touw gezet om het vroegmiddeleeuwse Kootwijk onder het stuifzand vandaan te toveren. Ik heb daar een jaar aan meegedaan en leerde dus ook met de theodoliet om te gaan. Er werden tientallen boerderijen in kaart gebracht en honderden vondsten veiliggesteld. Ik heb er veel opgestoken over Duits aardewerk en het interpreteren van bodemprofielen. Allemaal te lezen in het boek 'Verleden Land' van Bloemers, Louwe Kooijmans en Sarfatij, alleen nog antiquarisch te krijgen. Op pagina 131 ziet u mij staan bij een doorsnede van een waterput met onderaan de bladzijde een middeleeuwse sleutel door mij uit de stort gered. Nostalgie? Wel wis en zeker!

Naarden

*Grote Kerk 10.00 uur ds. P. Barnard; Naarderheem 10.30 uur mw. A. Schilder-Verhoef
*RK St. Vituskerk 09.30 uur Eucharistie pastoor M. Costa
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 uur en 17.00 uur dr. M.J. Kater

Bussum

*RK Mariakerk 10.00 uur Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 uur mw. ds. H. Honderd H.A.
*PGB West Spieghelkerk 10.30 uur ds. J. van Oord
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 uur dr. H.A. Post en 17.00 uur ds. G.J. Mantel
*Remonstranten N-B gezamenlijke zomerdienst bij Doopsgezinden
*Vrijzinnigen N-B gezamenlijke zomerdienst bij Doopsgezinden
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 uur gezamenlijke zomerdienst ds. K. van der Horst
*Evangelisch-Lutherse Gemeente gezamenlijke zomerdienst bij Doopsgezinden
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 uur Jonne Knevel
*Apostolisch Genootschap geen dienst. Gezamenlijke dienst in Hilversum
*De Christengemeenschap 10.00 uur Mensenwijdingsdienst

Vanaf 15 augustus zendt GooiTV de volgende programma's uit:

* Het Gesprek met de burgemeester van Hilversum, Pieter Broertjes.
* RegioHub herhaalt het onderwerp over de zoektocht naar de Gooise Identiteit.
* KijkTV: GooiTV is op bezoek in het Frietkot in Bussum.

GooiTV is te zien bij o.a. Ziggo en KPN. Kijk voor alle kanalen op gooitv.nl.

'Mijn droom is om rondom de Koepelkerk een dorpstuin te creëren'

Lisa Schonewille wil meer groen in het centrum van Bussum

Lisa Schonewille is geen onbekende in Bussum. In 2016 werd ze 'Bussummer van het Jaar' en begon ze met projecten als de Olmentuin, Taste Before You Waste en de Buurtcamping.

Lisa Schonewille in de moestuin achter de Koepelkerk. Foto: Bob Awick

BUSSUM In 2016 richtte Lisa Schonewille (47) Stichting In de Olmen op met als hoofddoel het opzetten en onderhouden van een gemeenschapstuin op het terrein van het activiteitencentrum Jan Ligthart.

Lisa kende de tuin omdat ze toen werkzaam was bij het activiteitencentrum dat naast de Koepelkerk ligt. "De tuin werd toen gedeeld met peuterspeelzaal het Koepeltje. Er was een zandbak, verschillende speelpleintjes en moestuinvakken. De leidsters onderhielden de tuin en vanuit Sherpa was er een medewerker die met de cliënten van het AC Jan Ligthart de moestuinvakken deed floreren. Het was een heerlijke tuin. De peuterspeelzaal kreeg een andere locatie en de energieke begeleidster ging met pensioen met als gevolg dat de tuin er al snel verwaarloosd bij kwam te liggen." Ze had in die tijd net haar baan bij het AC Jan Ligthart opgezegd. "Ik heb met veel plezier een aantal jaren activiteiten begeleid in het centrum. Door een reorganisatie leek het mij een goed moment om mezelf in het diepe te gooien en zelfstandig ondernemer te worden. Naast mijn werk in de gehandicaptenzorg had ik mezelf ontwikkeld tot webdesigner. Ik kreeg steeds meer opdrachten en de combinatie werd steeds moeilijker. Ik moest een keus maken en dat werd het ondernemerschap. Dit nam niet weg dat mijn hart bij het AC Jan Ligthart bleef."

Vrij snel kwam Lisa in contact met een groep ondernemers die op zoek was naar een leegstaand pand waar ze een ontmoeting- en inspiratieplek konden creëren. "Voor deze plek had de groep het Vonk-gebouw op het oog, maar al snel bleek dat dit niet haalbaar was. Tijdens een presentatie aan de gemeente in het AC Jan Ligthart bedacht ik met opeens: waarom niet hier? Vrij snel daarna ben ik in gesprek gegaan met de teammanager van het activiteitencentrum. Hij vond het een goed idee om in ruil voor het gebruik van de ruimtes de inmiddels verwaarloosde tuin te onderhouden en zo is de moestuin ontstaan. Met een aantal enthousiastelingen gingen we meteen aan de slag. In de moestuinvakken zaaiden we allerlei groenten en pootten we aardappels. Ook werden er plannen gemaakt voor de herinrichting van het terrein, maar dat bleek niet zo eenvoudig te zijn om samen op één lijn te komen. Uiteindelijk maakte Peter van Koten van Sherpa een ontwerp voor de tuin waarbij zoveel mogelijk stoeptegels verwijderd werden zodat er ruimte kwam voor grote moestuinvakken. En toen is de stichting In de Olmen ontstaan."

Inmiddels is de Olmentuin een oase
van groen geworden

"Inmiddels is de Olmentuin, dankzij de inzet van Vincent van Amstel, Mara Baudema, Carla Appel, Phatthanan en Michael Ehrenfeld, Marijn Grauwelman, Richard Heerschop, Inge van Kaam, Willem Lambrechtsen, Shanto Peace en Jasper Stut, een oase van groen geworden verborgen op het privéterrein van het activiteitencentrum. Je kunt in de tuin komen via de parkeerplaats van het Business Center aan de Olmenlaan of via de parkeerplaats rechtsachter de Koepelkerk. Er zijn nog plannen om het parkeergedeelte opnieuw te bestraten." Lisa denkt dat dit een prima gelegenheid is om vergroening in mee te nemen. "Sherpa staat ervoor open dat het buitenterrein wordt geopend voor publiek in de tijden dat zij er geen gebruik van maken. Hoe fantastisch zou het zijn als je 's avonds een ommetje kunt maken rond de Koepelkerk, even vertoeven in de heerlijke tuin en misschien een handje kan helpen. De tuin is ook een geschikte locatie voor exposities en informatie over de historie van Bussum."

Op dinsdag werkt een vaste groep vrijwilligers vanaf 16.00 uur in de tuin, aansluitend wordt er dan samen gegeten. Iedereen die interesse heeft, kan zich aansluiten. "Sommige mensen hebben een eigen stukje tuin van 3 bij 3 meter om groenten te verbouwen, maar het blijft wel een gemeenschappelijke moestuin. De producten worden samen geoogst en zoveel mogelijk voor gezamenlijke maaltijden gebruikt." De tuin is ook op zondag geopend van 13.00 tot 16.00 uur.
Lisa is op zoek naar ondernemende mensen die met haar de droom van een dagelijks geopende dorpstuin willen verwezenlijken. Heb je vragen aan Lisa, suggesties of ideeën dan kun je mailen naar lisa@indeolmen.nl.

Sommige mensen hebben hun eigen
stukje moestuin

Talenten gezocht voor het WereldMuziekFestival

Het WereldMuziekFestival komt er weer aan. Foto: Bastiaan Miché

GOOISE MEREN Door het succes van de vorige editie komt er op zaterdag 22 september weer een Goois WereldMuziekFestival bij De Broedplaats aan de De Ruyterlaan in Bussum.

Vorig jaar waren er optredens uit verschillende continenten van muzikanten uit Gooise Meren. Wil je ook optreden tijdens het festival met je reggaeband, als rapper, dans je de tango, ken je een aantal Braziliaanse liedjes of heb je een hele eigen stijl, meld je dan aan via wereldmuziekfestivalgooi@gmail.com. Heb je een filmpje, stuur het dan mee.

Mohammad Abu Hajeer

Woont in Bussum, 52 jaar, getrouwd en heeft twee kinderen.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben sitemanager van tankstations in Hilversum en Eemnes."

Waar in Gooise Meren kom je graag?
"Bussum is echt mijn dorp en ik fiets overal naartoe. Ik voel me hier helemaal thuis en heb niet een speciale plek waar ik graag kom. Alles is hier leuk en gezellig."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Ik zou dan graag iets leuks doen met de kinderen."

En met een miljoen?
"Een huis kopen in Spanje. Ik ben in veel landen geweest en had dan al snel het gevoel dat ik weer terug wilde naar Bussum. Maar in Spanje had ik dat gevoel helemaal niet. Wat me aansprak waren de aardige mensen, de sfeer, het weer en het lekkere eten."

Lievelingsmuziek?
"Ik hou van Arabische muziek. 's Middags luister ik naar andere muziek dan in de avond. Het ene moment wil ik meezingen en op een ander moment op een stoel zitten en met de muziek tot rust komen."

Hoe ziet een ideale vrije dag er uit?
"Ik ben altijd druk bezig. Niet alleen met mezelf maar ook met de kinderen. En ik doe veel activiteiten in Bussum en ben eigenlijk altijd bezig om andere mensen te helpen."

Wat weten de meeste mensen niet van jou?
"De mensen weten eigenlijk alles van mij want ik ben een heel open persoon. Ook kun je mij alles vragen en ik geef altijd eerlijk antwoord."

Als je een dag de burgemeester was, waar zou jij je dan voor inzetten?
"Zo'n grote verantwoordelijkheid zou ik niet nemen en onze burgemeester doet zijn werk uitstekend. Ik kom Han ter Heegde vaak tegen en dan gaan we in gesprek over onder andere integratie waar hij zich ook voor inzet."

Raadsvragen na zwaar ongeluk 'Lambertus'

NAARDEN/BUSSUM Hoe staat het ervoor met de verkeersveiligheid van de Lambertus Hortensiuslaan? Dat vraagt de PvdA. De raadsfractie heeft zorgen over de straat nadat er afgelopen maand een zwaar ongeluk gebeurde.

Bij het ongeluk van afgelopen maand raakte een fietser zwaargewond nadat een bestuurder van een auto de macht over het stuur verloor en naast de fietser twee auto's en een lantaarnpaal ramde. De weg heeft een verleden als het gaat om ongelukken: het was de laatste jaren wel vaker raak.

De PvdA stelt dat bewoners al langer klachten hebben over de onveilige situatie. Volgens hen wordt er met regelmaat veel te hard gereden door auto's. En samen met het vele parkeren aan de straat, de twee kinderdagverblijven aan de straat en het vele laden en lossen is dat erg gevaarlijk. De PvdA vraagt het gemeentebestuur met recente gegevens over snelheids- en verkeersmetingen te komen en vraagt, als aangetoond wordt dat dat nodig is, maatregelen te nemen.

Aantal donor-registraties neemt toe

GOOISE MEREN Meer bewoners van Gooise Meren hebben geregistreerd of ze na hun dood hun organen doneren. Dat meldt het CBS aan de hand van recente gegevens.

Van alle bewoners van Gooise Meren heeft nu 44 procent zich geregistreerd. Dat aantal lag vier jaar geleden nog twee procent lager. Vooral afgelopen jaar nam het aantal registraties toe. Opvallend mag genoemd worden dat vooral het aantal mensen dat heeft laten vastleggen geen organen af te staan toeneemt: twaalf procent van de bewoners van Gooise Meren doet dat niet, een procent meer dan vier jaar geleden. Het aantal orgaandonoren is de afgelopen vier jaar gelijk gebleven, 26 procent.

De gemeente Gooise Meren loopt op alle fronten mee met de landelijke trend. Sinds de nieuwe donorwet die bepaalt dat vanaf 2020 alle Nederlanders geregistreerd staan als orgaandonor tenzij ze dat uitdrukkelijk niet willen neemt het aantal donorregistraties toe. Ook landelijk gezien stijgt vooral het aantal mensen dat heeft aangegeven organen niet af te staan.

Bloedstollende race brengt Ferry Weertman naar EK-goud

NAARDEN Ferry Weertman heeft voor de derde keer goud gepakt op het EK zwemmen. De langeafstandszwemmer was na een spannende race met een fotofinish de snelste op de 10 kilometer open water. Weertman lag lang op achterstand. Hij kreeg de Hongaar Kristof Rasovszky die vooraan lag niet te pakken. Pas op de laatste 100 meter kwam Ferry naast de Hongaar en tikte hij een milliseconde eerder aan.

Dorien droomde van een carrière in de paardensport, maar werd ijscovrouw

'Na de winter, bij de eerste zonnestralen, verkoop ik het meeste ijs'

Soms zit Dorien Galet zeven dagen per week tussen de ijsjes. In de fabriek waar ze werkt en in het weekend met haar eigen bedrijf: de ijsbrommer.

De ijskarren staan in een stalling bij Dorien thuis. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM Een feestje van de lokale voetbal- of muziekvereniging? De laatste dag voor de schoolvakantie? Een bruiloft of een andere party of lokaal evenement? De kans is groot dat je daar ijscovrouw Dorien Galet treft.

Met haar ijscobrommer crost ze al acht jaar de hele regio door en sinds dit jaar heeft ze er een tweede ijskar bij. Die koppelt ze achter de auto en dan rijdt ze naar de locatie waar ze haar ijsjes gaat scheppen. Inmiddels heeft ze ook drie mensen die voor haar werken als ze extra handjes nodig heeft. Dat gebeurt steeds vaker, zeker nu ze er een tweede ijskar bij heeft. En als ze geen afspraken heeft, staat ze in het weekend op haar vaste stek aan de rand van de Bussumse Heide.

Inmiddels heeft ze een schare vaste klanten die daar regelmatig een ijsje komen halen. Al is het altijd een verrassing of ze er wel of niet is. Want, de afspraken die ze heeft, gaan natuurlijk voor. Ze heeft bijna elk weekend wel een boeking, vandaar dat ze vorig jaar ook een tweede kar heeft aangeschaft. Die ze overigens zelf helemaal heeft opgeknapt.

'Je hebt als ijsverkoper altijd blije en vrolijke mensen om je heen'

Dorien heeft nog meer uitbreidingsplannen. Zo wil ze in de winter een oude kinderwagen omtoveren tot ijskar. Die kan ze dan inzetten bij kleinere evenementen. In de winter staan er altijd van dat soort klusjes op de agenda. Ze repareert de stalling van de ijskarren of net zoals vorig jaar knapt ze de ijskarren op of repareert ze de stalling. Eigenlijk zit Dorien zelf de hele week tussen de ijsjes. Doordeweeks werkt ze in de ijsfabriek aan de Vlietlaan en in de weekenden is ze dus 'eigen baas'. In de ijsfabriek werkt ze inmiddels zestien jaar. Door toeval, een vriend vroeg of ze daar wilde komen werken, kwam ze daar terecht. Ze maken al 43 haar Italiaanse schepijs en wat Dorien doordeweeks maakt, verkoopt ze met haar ijskarren. "We maken het daar van A tot Z zelf, dat is zo leuk." Maar ook het ondernemerschap bevalt haar wel en als ijsverkoper is het natuurlijk helemaal top. "Je hebt altijd blije en vrolijke mensen om je heen."

Elke dag een ijsje

Zelf eet ze elke dag een ijsje. Haar favoriete smaken? Die wisselen nog wel eens. Vroeger kon je haar wakker maken voor citroen-, nu gaat ze voor chocolade- en appeltaartijs. Enthousiast vertelt ze dat er ook een hele nieuwe smaak is: croca angelo. Een krokant hazelnootijsje. "Heel lekker", verzekert ze. Helaas kunnen we het niet proeven want het ijs is op. Dit jaar staan aardbeienijs en stracciatella bij de meeste mensen hoog op het lijstje van favoriete smaken. Vanille, dat jaren een beetje uit de gratie was, is volgens haar nu niet aan te slepen. De smaak is weer heel populair als verkoelend tussendoortje.

Speciale kast na 120 jaar weer terug in Naarden

De bijzondere kast. Foto: Saskia Simons

NAARDEN De raadszaal van Naarden is weer een stuk rijker dankzij de terugkeer van een 120-jarige kast.

De kast werd door de Hilversumse huisarts Borneman aangekocht rond het jaar 1900. Hij betaalde 200 gulden voor de 17e-eeuwse kast uit de inboedel van het stadhuis van de gemeente Naarden. Borneman stond bekend als liefhebber en beoefenaar van de beeldhouw- en schilderkunst en had vermoedelijk goede contacten in het Naardense. Hij was bevriend met de Joodse kunstschilder Laguna die hem inspireerde en wellicht op de verkoop gewezen heeft. De kast bleef in de familie en iedereen wist ook: indien de kast ooit overbodig wordt, dan moet hij weer terug naar het oude stadhuis. Nu de gemeente Naarden inmiddels Gooise Meren is geworden, had het wat voeten in aarde, maar afgelopen maand kwam kleinzoon C. Borneman de kast met gepaste trots zelf afleveren.
Het unieke exemplaar hoort hier zeker thuis, zo is het wapen van de stad Naarden er veelvuldig in verwerkt. Borneman herinnert zich dat rechtsboven de trommel met koekjes stond en links de tafellakens. Daaronder de schalen en borden van het servies en in de kastbrede lage lade de spelletjes van het gezin. Het meubelstuk is altijd in gebruik geweest en perfect onderhouden. Helaas weten we niet wie de kast ooit gemaakt heeft, maar de stijl is in het hele interieur van het stadhuis terug te vinden. Ook bij antiquairs was het bestaan van de kast bekend, maar de familie liet zich nooit verleiden tot verkoop.
Opa Borneman werkte voor zijn Hilversumse periode rond 1900 een tijd in Den Haag, waar de kast zijn reis door het land begon. Toen zijn enige zoon de kast in 1939 erfde, verhuisde hij van Hilversum naar Almen nabij Zutphen en later, in de jaren ’50 naar Arnhem en Velp. De familie kreeg vijf kinderen. In 1990 ging de kast met jongste zoon C. Borneman naar Houten totdat hij hem terugbracht,

Bouw Bensdorp gaat volgende week verder

Naast woningen, lofts en twee appartementencomplexen komen er ook nog twee kavels te koop.

BUSSUM De bouwwerkzaamheden liggen nu even stil in verband met de bouwvak, maar vanaf volgende week wordt er weer gewerkt op het terrein van de voormalige cacaofabriek Bensdorp.

Als alles volgens planning gaat wordt het hele project begin 2019 opgeleverd. De plek waar nu nog de bouwkeet van het bouwbedrijf staat wordt dan gesplitst in twee kavels van 285m2 en 308m2. Die twee kavels komen naar verwachting ook begin 2019 in de verkoop. Wie dat wil kan op die stek zijn droomvilla bouwen, zo is te lezen op de site van bouwbedrijf Noordersluis.

Sloop en bouw

Er is op het terrein ook ruimte voor cultuur en ondernemen.
De markante schoorsteen blijft staan.
Er komen twee appartementencomplexen. Foto's: Bob Awick

Twee jaar geleden gaf de gemeente Gooise Meren groen licht voor de sloop van de voormalige cacaofabriek en de nieuwbouw. In januari 2017 werd gestart met de sloop die in juni was afgerond. Allen de oude Brosfabriek en de schoorsteen bleven behouden. Daarna ging het hard. Vanaf juli werd er vooral ondergronds gewerkt, onder meer aan de kelder van het zogeheten gebouw 'D'. Na de zomer verschenen er grote hijskranen. In oktober werd het dak op gebouw D geplaatst en nog geen jaar prijken er twee grote appartementencomplexen en krijgt ook de rest van het project steeds meer vorm. Beide appartementencomplexen hebben 40 woningen voor de verhuur. In een complex zijn dat huurwoningen voor de vrije sector, de andere is bedoeld voor sociale huur door woningcorporatie Dudok Wonen.

10 / 20

Gedoe over aanleg electriciteitskabels

Advocaat van Alliander eist dat boete van 20.000 euro alsnog van tafel gaat

Provincie Noord-Holland heeft energiebedrijf Alliander onterecht een boete opgelegd voor aanleg van elektriciteitskabels in vervuilde grond in Bussum en Hilversum.

De zaak gaat over de aanleg van elektriciteitskabels in vervuilde grond aan de Vaartweg in Bussum.

BUSSUM Dat vindt de advocaat van het energiebedrijf. Hij eiste daarom maandag bij de Raad van State dat de boete van 20.000 euro alsnog van tafel gaat.

In de ogen van de provincie Noord-Holland speelt energiebedrijf Alliander een flauw juridisch spelletje door net te doen alsof het niet van tevoren was gewaarschuwd en dat de boete zomaar uit de lucht is komen vallen. De holding Alliander, werkmaatschappij Liander en een andere dochtermaatschappij van Alliander werden alle drie door de provincie aangeschreven na een overtreding in 2012. Met een zogenoemd dwangsombesluit meldde de provincie dat een volgende overtreding hen elk 20.000 euro zou gaan kosten met een maximum van 200.000 euro.

Dwangombesluit

In de ogen van provincie speelt Alliander een flauw juridisch spelletje

Dit dwangsombesluit is verzonden aan Liander, op hetzelfde adres van Alliander. Maar Alliander zegt nu van niets te weten. Alliander is niet zelf door de provincie op de hoogte gesteld en kan volgens zijn advocaat dan nu niet op een boete worden getrakteerd.
Volgens de advocate van de provincie is Alliander wel op de hoogte gesteld van de officiële waarschuwing. En die is dus rechtsgeldig. Daarom kon de provincie volgens de advocaat ook met boetes komen toen Liander in de fout ging bij het aanleggen van kabels aan de Vaartweg in Bussum en de Floralaan in Hilversum. Maar een probleem voor de provincie is dat een hard verzendingsbewijs voor Alliander ontbreekt.

Grote vraagtekens

De advocaat van Alliander beweert nu dat dit bedrijf niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor een overtreding waarvoor zijn buurman Liander van tevoren is gewaarschuwd. Ook al zitten beide bedrijven op hetzelfde adres. Volgens de advocaat gaat het ook om los van elkaar staande bedrijven.

Maar de provincie zet daar grote vraagtekens bij, omdat hun activiteiten op een ondoorzichtige manier door elkaar lopen. Zo moet Alliander officieel melding doen van graven in vervuilde grond bij de provincie. Dat werk wordt dan uitgevoerd door Liander. Opmerkelijk is, volgens de provincie, ook dat Alliander inmiddels de boete voor Liander heeft betaald. Ze kunnen zich dus niet achter elkaar verschuilen, vindt de provincie Noord-Holland.

Officiële waarschuwing

De Raad van State moet nu gaan beoordelen of het toch aannemelijk is dat Alliander zelf een officiële waarschuwing heeft gekregen. Zo ja, dan is de boete ook terecht aan Alliander opgelegd.

Het oordeel over deze zaak volgt over enkele weken.

Film voor jong en oud

Openluchtfilm Battle of the Sexes.

Voor de filmliefhebbers

Traditiegetrouw opent Bussum Cultureel samen met de Tindal Stichting en Filmhuis Bussum het weekend van Bussum Cultureel met een film in de open lucht.

Op vrijdagavond 14 september staat het grote scherm klaar en wordt er onder de hopelijk heldere sterrenhemel de heerlijke film Battle of the Sexes getoond.
In de film schitteren Emma Stone en Steve Carell als Billie Jean King en Bobby Riggs, die ooit tegen elkaar de legendarische tenniswedstrijd speelden die een groots evenement in de Amerikaanse sportgeschiedenis bleek te worden.

Locatie: de tuin van de Tindal Villa, Nieuwe 's Gravelandseweg 21 in Bussum.
Ontvangst: vanaf 19.30 uur, film begint om circa 20.30 uur.
Toegang: gratis. Stoelen en dekens zijn te huur.
Tip: vanwege de grote belangstelling is het aan te raden op tijd te komen.

NIEUW: Voor de allerkleinste filmliefhebbers

Samen met Fier en Filmhuis Bussum wordt er op zondagochtend 16 september voor de eerste keer een peuterfilm-voorstelling op Fort Werk IV georganiseerd. Voor de allerkleinsten is er een doorlopende filmvoorstelling van Het Molletje in de speciaal voor deze ochtend gecreëerde mini-bioscoop in de Poterne.

Ouders en grootouders kunnen ondertussen een kijkje nemen in, op en rond het deze zomer gerestylede Fier, voorheen Vernissage, en alles horen over de historie van het bijzondere fort.

Bezoekers zijn welkom van 9.30 tot 11.30 uur aan de Dr. A. Kuyperlaan 1a in Bussum. De toegang is gratis.

'Uiteindelijk zijn we toch allemaal mensen die van muziek houden'

Muziek loopt als rode draad door het leven van Monica Tijdink

Ze tapt zingend biertjes in Cartouche en het Top2000-café, ze zet zich in voor Muziekids en zong in een band. Nee, een muziekloos leven kan Monica Tijdink zich niet voorstellen.

Monica Tijdink: "En dan te bedenken dat ik eigenlijk zwart haar heb." Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Mediapark, Bar Boon, maandagmiddag. De zon schijnt en het is een komen en gaan van omroepmedewerkers die snel een koffie halen. Monica Tijdink (58) steekt regelmatig haar hand op. De bardame van de Top2000 en café Cartouche, de duizendpoot bij Muziekids en het gezicht van de Hilversumse markt is dan ook een opvallende verschijning. "Je wilt niet weten hoe vaak vrouwen naar het nummer van mijn haarverf vragen", knipoogt ze terwijl ze de puntjes van haar rode haar inspecteert.

'Hier met dat bier, rooie', kalkte een bekende van haar op een promotiebord van de Hilversumse markt. Geweldig grappig vindt ze dat. "En dan te bedenken dat ik eigenlijk zwart haar heb." Weer die klaterende lach. Het gezicht van de markt zijn vindt ze een eer. Bovendien gaat ze er graag heen. Tot voor kort makkelijker en vanzelfsprekender; het kantoor van Muziekids, waar ze ook werkt, schuurde tegen het marktterrein aan. "Maar we zijn begin dit jaar verhuisd en ons kantoor zit nu daar." Ze wijst op LAB24. Het is wennen dat ze niet zo maar even het dorp in kan lopen om een vergeten kantoorartikel te kopen, of boodschappen of een leuk jurkje op de markt te halen. Ze houdt van Hilversum. Vindt het klein en gemoedelijk. "Het is en blijft een dorp. Net als in de serie Cheers: where everybody knows your name. Zo voelt dat ook in Cartouche. Wie heeft daar niet zijn jeugd of spijbeluren doorgebracht? Ik werk er, met tussenpozen, sinds 1978. Ik houd van de horeca, het zit in mijn aard om mensen te verzorgen."

Barking Bees

Jarenlang zong Tijdink in de band de Barking Bees.

'Hier met dat bier, rooie' kalkte een vriend op de borden langs de weg

Muziek loopt als een rode draad door haar leven; zonder kan ze niet. Jarenlang zong ze in de band de Barking Bees. Trouwde met twee mannen die ook in de band speelden. Toen de huwelijken op de klippen liepen, bleven ze gewoon doorgaan met muziek maken. "Dat we geen lovers meer van elkaar waren, betekende niet dat we elkaar niet meer leuk vonden, sterker nog, we zijn nog steeds allemaal de beste vrienden van elkaar." Het is tekenend voor haar. Zo steekt ze in elkaar. Voor iedereen een aardig woord of een stralende lach voor een selfie. Nee, ze wordt niet moe van al die mensen die met haar op de foto willen. "Hoe moeilijk is het? Als ik mensen daarmee gelukkig kan maken, vind ik het prima." Om de jaloerse vrouwen die haar in december na de opnames van de Top2000 aan de kant duwen en zeggen dat zij haar baantje makkelijk over kunnen nemen, moet ze lachen. "Dan willen ze achter de bar op de foto en vragen mij hoe ze ook bardame kunnen worden. Hilarisch toch, van mij mogen ze!" Veertien jaar lang schenkt ze biertjes in de televisiebar en vormt ze met Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis het middelpunt van het populaire programma. "Toen ik werd voorgesteld aan Matthijs, zei hij: 'maar ik ken jou'. Van school volgens mij. Ik kon me het niet herinneren, maar hij wel. We zaten niet in dezelfde klas en kennelijk was hij mij niet opgevallen." Het is, denkt ze, ook de kracht dat ze er niet van onder de indruk is om met bekende Nederlanders om te gaan. "Uiteindelijk zijn we toch allemaal mensen die van muziek houden."

Muziekids

Via Muziekids, een stichting die ervoor zorgt dat kinderen tijdens een ziekenhuisverblijf kennismaken met muziek, en zo even kunnen ontspannen, ontmoet ze de bekende muzikale ambassadeurs die zich inzetten voor de sympathieke stichting. Staat ze breed lachend naast Guus Meeuwis.
"Het gaat niet om die bekende Nederlanders, natuurlijk zijn we hartstikke blij dat ze ons project een warm hart toedragen, maar het draait om de kinderen. Het raakt me. Doodzieke kinderen die niet lang meer te leven hebben even hun zorgen zien vergeten, is fantastisch. Maar ook de broertjes en zusjes van die kinderen helemaal los te zien gaan op muziek, doet me vaak naar adem happen." Na anderhalf uur praten staat ze op en loopt terug naar LAB24. Maar niet voordat ze naar drie mensen heeft gezwaaid en met een ander een praatje maakt.

15 / 20

Elke woensdag is er het Spieghelcafe in de Spieghelkerk.

Donderdag 16 augustus

Aanmelden Busdagtocht

8.30 uur | Het Trefpunt Bussum

Laatste kans om u aan te melden voor de busdagtocht naar Het bloemencorso in Zundert op 3 september. Voor opgave en meer informatie Hannie 035-5258205.

WerkZoekersServicePunt

9.00 uur | De Palmpit Bussum

Alleen op afspraak elke donderdag van 9.00 tot 12.00 uur. Locatie: Koekoeklaan 3. Wim van Oudheusden: 06-40414560.

Optreden Wybe Kooijmans

20.15 uur | Grote Kerk Naarden

Populaire orgelbespeling door Wybe Kooijmans.Toegangsprijzen € 8,50 en € 7,- (C.J.P. en 65+).

Vrijdag 17 augustus

't Bussums GeheugenHuis

10.00 uur | WC UitWijk Bussum

Ontmoetingsplek, bedoeld voor inwoners van Bussum en omstreken met (beginnende) geheugenproblemen/dementie en hun mantelzorger. Contactpersoon: Esther Lindhout elindhout@versawelzijn.nl.

Zaterdag 18 augustus

Samen lunchen

12.30 uur | Restaurant Okydo Bussum

Ook niet-ASGM-leden zijn welkom. Er wordt apart afgerekend. Vooraf aanmelden voor 13 augustus bij Pépé 035-6944483.

Zondag 19 augustus

OERRR Bossafari

11.00 uur | Natuurmonumenten 's-Graveland

Ga samen met de boswachter op safari over de buitenplaatsen, op zoek naar de vele kleine kriebelbeestjes. Vooraf aanmelden: www.natuurmonumenten.nl.

Schuttersdag

14.00 uur | Vestingmuseum Naarden

Op elke eerste en derde zondag van de maand. Tussen 14.00 en 16.00 uur laten de kanonniers het vestinggeschut bulderen.

Maandag 20 augustus

Seniorencafé

10.30 uur | Stokjes en Lepel Bussum

Tot 12.00 uur, ASGM Seniorencafé. Ook niet-leden zijn welkom. Locatie: Nassaustraat 3b te Bussum.

Dinsdag 21 augustus

Spreekuur Administratie voor Elkaar

10.00 uur | De Kazerne Muiden

Inloopspreekuur van Versa Welzijn elke dinsdag van 10.00-12.00 uur voor allerlei vragen over brieven, post en formulieren. Ook hulp bij inloggen Woningnet, controleren Toeslagen en aanvragen gemeentelijke regelingen zoals minimaregelingen.

Yoga op de stoel

10.00 uur | Amaris de Veste Naarden

Elke dinsdagmorgen. Locatie: Koningin Wilhelminalaan 1, Naarden. Kosten per les € 5,00.

OERRR wandeling

14.00 uur | Natuurmonumenten 's-Graveland

Wandeling voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar, met de boswachter over de buitenplaatsen van 's-Graveland. Duur: anderhalf uur. Vooraf aanmelden: www.natuurmonumenten.nl.

Woensdag 22 augustus

Fietstocht

10.00 uur | WOC Bellefleur Naarden

Onder leiding van de Buurtsportcoach. De lengte van de tocht is maximaal 35 km. Onderweg wordt er gestopt bij een restaurant voor koffie of thee. Vertrek: 10.00 uur bij WOC Bellefleur. Inlichtingen: Buurtsportcoaches: 06-16158131.

Spieghelcafé

10.00 uur | Spieghelkerk Bussum

Inloop bij de 'huiskamer van het Spieghel', gelegen direct achter de Spieghelkerk, Nieuwe 's-Gravelandseweg 34, Bussum. Elke woensdag van 10.00-11.30 uur. Vrije toegang.

Bridgen

19.30 uur | Denksport Centrum Bussum

Melden om 19.30 uur, start is om 19.45 uur. In totaal 6 tafels van 4 spellen.

Bridgen

19.30 uur | Het Trefpunt Bussum

Locatie: Lorentzweg 59, Bussum. Info via 035-6940321.

Donderdag 23 augustus

WerkZoekersServicePunt

9.00 uur | WOC De Palmpit Bussum

Alleen op afspraak elke donderdag van 9.00-12.00 uur. Locatie: Koekoeklaan 3. Wim van Oudheusden: 06-40414560.

Inloopspreekuur

16.00 uur | Afscheidscentrum Van Vuure | Niels Bussum

Voo uitvaartgerelateerde vragen, informatie over verzekeringen en het nakijken van polissen.

Orgel-plus concert

20.15 uur | Grote Kerk Naarden

Orgel-plus concert in de Grote Kerk te Naarden door Aart Bergwerff m.m.v. Cecile Prakken - fluit. Entreeprijzen € 8,50 en € 7,- (C.J.P. en 65+).

Vrijdag 24 augustus

't Bussums GeheugenHuis

10.00 uur | Wijkcentrum Uit Wijk Bussum

Ontmoetingsplek, bedoeld voor inwoners van Bussum en omstreken met (beginnende) geheugenproblemen/dementie en hun mantelzorger. Contactpersoon: Esther Lindhout elindhout@versawelzijn.nl.

Zaterdag 25 augustus

Repaircafe

9.30 uur I Kringloper Naarden

Tot 13.00 uur zijn repaircafe Bussum en repaircafe Naarden aanwezig bij de Kringloper in Naarden. Locatie: Amsterdamsestraatweg 41, Naarden. Repareren van defecte spullen en het is ook mogelijk om zojuist aangeschafte spullen bij de Kringloper te laten controleren.

Ode aan 't Mouwtje

Kinderdagverblijf 't Mouwtje. Foto: Bob Awick

BUSSUM Nog geen anderhalf jaar geleden kregen verschillende ouders in ons vredelievende dorp de schrik van hun leven. Waar 'Hart van Nederland'-achtige onderwerpen als de naam van het nieuwe geitje op de plaatselijke kinderboerderij doorgaans de nieuwskaterns vullen, was het dit keer menens. Kinderdagverblijf 't Mouwtje werd in verband gebracht met kinderporno.

Een mannelijke medewerker bleek niet nader toe te lichten materiaal op zijn computer te hebben opgeslagen. Een absolute doodssteek voor het tot dan toe onbesproken Mouwtje. Als een wielrenner die betrapt wordt op het gebruik van doping, of een zangeres die door haar publiek ontmaskerd wordt als playbackster, leek dit absoluut funest voor een kinderdagverblijf.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat wij bij onze zoektocht naar de juiste wekelijkse stalling van ons kroost in Bussum ook niet direct een voorkeur hadden voor 't Mouwtje en haar besmette imago. Het feit dat onze zoon op de crèche in Amsterdam-Oost het Suikerfeest vierde in plaats van Sinterklaas had ons
geleerd iets kritischer te kijken naar de beste match tussen kind en de plek waar hij wekelijks toch zo'n 20 uur doorbrengt.
Onze woning aan de Huizerweg, op drie minuten lopen van 't Mouwtje deed ons na enkele omzwervingen toch besluiten het een kans te geven. Een besluit waar we nu, een jaar later, nog
iedere dag dankbaar voor zijn.

Want hoewel 't Mouwtje korte tijd het meest weg had van een bokser die met een uppercut ontegenzeggelijk tegen de grond was geklapt om vervolgens knock-out te gaan, bleek eens te meer dat moed, passie en een enorme dosis veerkracht voor een wederopstanding kunnen zorgen. De medewerkers van 't Mouwtje hadden simpelweg twee opties. Bij de pakken neer gaan zitten, of samen de schouders eronder. Er werd unaniem besloten het laatste te doen, iets wat niet zonder resultaat bleef. Twee keer per week lever ik onze kids met het volste vertrouwen af bij 'De Lieveheerbeestjes' en 'De Hommeltjes'. Vol overgave en met passie voor hun werk richten de leidsters zich op beste zorg, controle, hygiëne en liefde voor alle kinderen.

'Moed, passie en enorme dosis veerkracht'

Een bericht dat minder sensationeel is, geen smakelijke kost voor de platte ramptoerist, en daarom doorgaans niet in chocoladeletters op de voorkant van De Telegraaf verschijnt. Maar iets dat ook gezegd moet worden, zo vind ik. Daarom is dit mijn ode aan 't Mouwtje!

Paul

Uit de historie van Bussum en omgeving
BROUWERIJ EN MOUTERIJ DE HOOP

De Gooi en Eemlander 1 Juni 1872

´Op 18 april 1866 werd aanbesteed de bouw van een heerenhuis, koetshuis en stalling, erf, tuin, plantsoen en verdere toebehoren, alles staande en liggende bij elkaar aan de Grindweg op Huizen te Bussum, met als doel hier eene bierbrouwerij en mouterij te vestigen.´

Tekening van Bierbrouwerij en Mouterij De Hoop (coll. Historische.Kring) Foto: Picasa
tafelbier

De aanbesteding was gedaan door R.A. (Roelof) Gritters, die in 1865 eigenaar was geworden van een terrein, dat begrenst werd door Grindweg (nu Huizerweg), Poststraat, Driestweg en Gildestraat. Op het terrein stond fabrieksgebouw dat voor verschillende doeleinden in gebruik was geweest. Het herenhuis werd er in de richting van de Grindweg er tegenaan gebouwd. Hier werd Bierbrouwerij en Mouterij De Hoop gevestigd, waarvan de beschrijving van inrichting en inventaris de volgende opsomming biedt: kelder, mout- en korenzolders met eest, hopkamer, hooizolder, knechtenkamer, kantoor, kolenhokken, fustenbergplaats, koperen en ijzeren ketels, dito roerkuip, grondbak, koelbakken, gijlkuip en koperen perspompen. Voor de watervoorziening was op het terrein een grote welwaterput met pomp aanwezig. In een verkoopadvertentie in 1876 treffen we de volgende aanbeveling aan: '… gunstig gelegen te Bussum in de schoone dreven van Gooiland.'

Het bestaan van De Hoop wordt gekenmerkt door een roerige geschiedenis van koop en verkoop. In 1874 verkoopt Gritters de brouwerij aan J.H. Roeters van Lennep. Al in 1876 koopt Gritters het bedrijf weer terug. Dat is echter niet voor lang, want in 1877 verkoopt Gritters De Hoop opnieuw en nu aan H.J. Vermeulen, die op zijn beurt in 1879 het bedrijf verkoopt aan A.J.E. Stefanus Jzn. Deze laatste overdracht betekende het einde van bouwerij want, al een jaar later, in 1880 laat Stefanus het perceel, de gebouwen en inventaris opgesplitst in zeven kavels veilen. Twee kavels die betrekking hadden op bouwgrond en groen werden aangehouden. De overige vijf kavels, werden vier verschillende kopers verkocht en brachten gezamenlijk 19.013 gulden op.

                                                                        

Als ambachtelijke brouwerij beschikte De Hoop over een eigen mouterij. Mout, gemaakt van in water geweekte, ontkiemde en daarna gedroogde granen, wordt gebruikt bij de bereiding van bier, whisky, jenever en andere voedingsmiddelen. Het door De Hoop gebrouwen bier werd, zoals blijkt uit enkele in oude kranten aangetroffen advertenties, aangeboden als UITSTEKEND TAFELBIER. Tafelbier is een wat donkerkleurige, zwakalcoholische biersoort, dat werd gedronken als alternatief voor het niet altijd zuivere drinkwater. Soms werd tafelbier geproduceerd door oudbruin bier met water aan te lengen. Alles bij elkaar heeft Bierbrouwerij en Mouterij De Hoop ongeveer veertien jaar onder vier verschillende eigenaren gefunctioneerd.

In 1890 betrok huisarts Clinge Doornbos het herenhuis en noemde het villa De Clinge. De bedrijfsgebouwen werden grotendeels afgebroken. Villa De Clinge werd gesloopt in 1932.

Ben Koning