NaarderNieuws

18 oktober 2017

NaarderNieuws 18 oktober 2017


Weespers sterk verdeeld over fusie

GOOISE MEREN Dat Weesp aansluiting moet zoeken bij een andere gemeente kunnen de meeste inwoners van Weesp wel accepteren. Maar de vraag met welke gemeente er dan moet worden samengegaan is veel moeilijker te beantwoorden. Over de vraag 'Amsterdam of Gooise Meren' zijn de Weespers sterk verdeeld.

Uit de Stadspeiling van het WeesperNieuws komt naar voren dat 57% van de respondenten een voorkeur heeft voor Amsterdam en 40% een voorkeur heeft voor Gooise Meren. Maar de 57-40 laat zich niet lezen als de uitslag van een basketbalwedstrijd of een referendum.
De aselecte steekproef die deze Stadspeiling is geeft wel een duidelijke trend aan, maar om conclusies te trekken moet rekening worden gehouden met een veiligheidsmarge. Dat betekent dat het verschil zowel een beetje groter als een beetje kleiner kan zijn (in dit geval 5 à 6%). De veiligste conclusie van de uitkomst is dus vooral dat de inwoners van Weesp sterk verdeeld zijn over de keuze Amsterdam of Gooise Meren en dat als er een voorkeur is, die licht uitvalt in het voordeel van Amsterdam.
De gemeenteraad van Weesp neemt op 9 november een besluit over de bestuurlijke toekomst en kiest dan de gemeente waarmee aansluiting gezocht moet gaan worden richting een ambtelijke en vervolgens bestuurlijke fusie.

Klein onderzoek herplant bomen schootsvelden

NAARDEN De gemeente gaat een klein onderzoek doen en bekijken of er bomen herplant moeten worden op de burgemeester Jur Visserlaan. Diverse bomen moesten gekapt worden omdat ze ziek waren.

In totaal zouden 63 zieke iepen vervangen worden door een andere iep die resistent is tegen deze ziekte. Nu de kwestie speelt rees ook bij de gemeente de vraag wat men met de schootsvelden wil.

Schootsvelden

Moeten er op deze plek weer bomen worden geplant? Of moet de mogelijkheid worden aangegrepen om de schootsvelden nu leeg te laten? In dat kader werden eerder al bomen gekapt. Het komt namelijk de zichtlijnen ten goede.
Een klein onderzoek moet antwoord geven op de vragen die leven.

Tiener aangereden op Cort van der Lindenlaan

Foto: Bob Awick

NAARDEN Een kind is maandagmiddag aangereden op de Cort van der Lindenlaan. Het ongeval gebeurde ter hoogte van de Sint Vitus-mavo. Volgens getuigen raakte een busje het kind. Het ongeluk trok veel bekijks, vooral van leerlingen van de school. Het slachtoffer werd met onbekend letsel door de ambulance meegenomen naar het ziekenhuis.

Nieuwe sportvisie

Foto: Bastiaan Miché

De gemeente heeft de nieuwe beweeg- en sportvisie klaar. Meer mensen moeten gaan bewegen en sporten. Hierbij gaan buurtsportcoaches helpen.

3

Een uitgelezen boek
Tweemaal Marc Chagall

De kunstenaar Marc Chagall (1887-1985) behoeft nauwelijks een introductie. Zijn bijzondere schilderijen en tekeningen zijn wereldberoemd. Rus, Jood, Fransman, maar ook dichter en dromer. In het boek 'Marc Chagall, schilderkunst als poëzie', is zijn leven in vijf periodes verdeeld en uit elke periode worden werken van hem afgebeeld en die periode wordt beschreven. Gevolgd door een overzicht van zijn leven, geïllustreerd met zwart-witfoto's. De teksten zijn van Rainer Metzger en het ontwerp van Ingo F. Walther. De softcoveruitgave, 95 pagina's, werd in 1988 uitgegeven door Taschen/Libero.

Het tweede boek, 'Chagall, The Masterworks', is een hardcoverkunstboek, 144 pagina's met 48 reproducties met beschrijving, chronologisch gerangschikt van 1909 tot 1980. Daaraan vooraf gaat het essay van samensteller kunstprofessor Michel Makarius met twintig zwart-witafbeeldingen. Bracken Books London gaf het royale gebonden boek met omslag in 1988 uit. Afgebeeld is 'De Verjaardag', 1915.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar van elk is te koop voor 12 euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Weerbericht

Overgang naar wisselvallig en winderig herfstweer

Begin deze week profiteerden we indirect van de ex-tropische orkaan Ophelia. De getransformeerde orkaan geselde Ierland met orkaanwinden en zware regenval. Aan haar oostflank voerde Ophelia zeer warme subtropische lucht met zich mee, met ook in onze regio enkele uitzonderlijk warme dagen. Aan het einde van de week wordt het wisselvallig en minder warm met soms regen en een stevige wind.

Donderdag en vrijdag

Donderdag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe met kans op een paar spatjes regen. Af en toe schijnt de zon. Het is vrij warm met in de middag 19 à 20 graden bij een matige zuidoostenwind. In de nacht naar vrijdag en in de ochtend regent het enige tijd. Later klaart het geleidelijk op. De naar zuidwest gedraaide wind neemt iets in kracht toe. Met 16 graden in de middag is het minder warm.

Het weekeinde

In het weekeinde is het sterk wisselvallig. Zaterdag schijnt af en toe de zon, wel neemt de bewolking wederom toe met kans op regen. De zuidwestenwind wakkert aan tot (vrij) krachtig. Het wordt zo'n 15 à 16 graden. Ook zondag is het voelbaar winderig met vrij veel bewolking. Er kunnen enkele buien vallen. Soms klaart het even op. Met een maximumtemperatuur van 13 à 14 graden is het vrij koel.

Weetje

Afgelopen zondag 15 oktober liep de temperatuur op tot 22.1 graden. Een hoge temperatuur, maar geen dagrecord. Op 15 oktober 1990 werd het met 23.6 graden nog warmer. Maandag 16 oktober werd wel een dagrecord gehaald met een maximum van 24.4 graden.

Weer eens een aardig toeval

Ik had het in het vorige artikel over het winkeltje op de Nieuwe Brink. Prompt werd mijn passie voor toevalligheden zomaar gekieteld. Want daar trof ik een object waar dit verhaaltje uit voortvloeide.

Het was pas mijn tweede bezoekje aan het snuffelzaakje barstensvol oude en nieuwe dingen en dingetjes. Moeilijk een keuze te maken en ook maat Rob, doorgaans een snuffelaar eerste klas, kon maar weinig scoren. Het werd tenslotte een groot paneel houtsnijwerk uit, pakweg, de jaren 30, voorstellende fraai fruit. Mogelijk een sierornament van een statige kast uit die tijd. Ikzelf kreeg een keramieken pinguïn in handen, die bij nader onderzoek een fluitje bleek te zijn. Wel grappig, maar of de wereld daar op zit te wachten is maar de vraag. Toen scharrelden we op het tafeltje vol kleingoed, zoals sieraden, horloges, ringen en kettingen etc. Tussen glim en glitter zag ik een voorwerp dat onmiskenbaar iets militairs moest zijn. Niet zo moeilijk, het was een baretgesp. Voorstellende een tang, een passer, een tandrad en gestileerde elektrische vonken. Genietroepen, dacht ik. Enfin, de volgende dag kreeg ik een telefoontje om in Naarden een oud naaitafeltje te gaan halen. Was het onderstel van een trapnaaimachine dat omgebouwd was. In mijn garage keek ik in het laatje en daar lagen wat theelepeltjes in. En een suikerschep voorzien van exact dezelfde voorstelling als de baretgesp. En wat was het? Een souvenir van de Technische Dienst van het leger! Vind ik erg toevallig!

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. P.C. Barnard; Naarderheem 10.30 u. mw. ds. C.v.d. End-Kranenburg H.A.
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 21/10 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. H. van der Ham

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; vr. 20/10 16.00 u. Rozenkransgebed
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. mw. ds. B. Bootsma en 16.30 u. Cantatedienst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. L.J.Th. Heuvelman
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. W.J. Gorissen en 17.00 u. ds. W.J. Dekker
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. J.F. Klijnsma
*Vrijzinnigen N-B 14.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. van der Wijk
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. ds. W.J.H. Boon
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. H.J. Delwig en 19.00 u. KerkAnders
*Apostolisch Genootschap 0.930 u. Eredienst
*De Christengemeenschap geen dienst

Vanaf 18 oktober zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- TV Magazine met o.a. megaschilderij van Pieter Goltstein uit Bussum, uitreiking Gouden Klim in Naarden.
- In RegioHub gaat het over de Veiligheidsmarkt in Gooise Meren.
- In In Derde Termijn praat Ruud Bochardt met Anita Keita (Versa Welzijn) en Arno Haye (50Plus) over zorg.
- Gooi en Eembode Hilversum en GooiTV presenteren het gesprek met burgemeester Pieter Broertjes (Hilversum).

Gemeente wil dat er meer wordt gesport

Nipte meerderheid voor nieuwe sportvisie

De gemeente heeft de nieuwe beweeg- en sportvisie klaar. Meer mensen moeten gaan bewegen en sporten. Hierbij gaan buurtsportcoaches helpen.

Er komen nog meer buurtsportcoaches.

GOOISE MEREN Met een nipte meerderheid is de gemeenteraad afgelopen woensdag akkoord gegaan met de nieuwe beweeg- en sportvisie. Hierin staat onder andere dat er flink wat buurtsportcoaches bij komen. De gemeente focust zich in de nieuwe visie vooral op kwetsbare groepen in de samenleving.

'Noem het gewoon een notitie, ik heb geen visie kunnen ontdekken'

De wethouder kon woensdag opgelucht ademhalen. Het was namelijk voor de tweede keer dat zij haar visie presenteerde. Afgelopen september werd het stuk teruggestuurd omdat het volgens de raadsleden diepgang miste. En dus was er nu een aanvullend document opgenomen waarin de vragen van de raad beantwoord werden. Dit stemde de coalitie en oppositiepartij 50PLUS tot tevredenheid en er werd groen licht gegeven.
De oppositie was echter nog niet zo tevreden. "Het is een herhaling van wat er in de visie staat", oordeelde René Sweijen (Gewoon Gooise Meren). Hij kreeg bijval van Jelmer Kruijt (Fractie Kruijt) en Lars Voskuil (PvdA). Erik Pieter Vlaanderen (Fractie Vlaanderen) deed nog een duit in het zakje: "Noem het gewoon een notitie, ik heb geen visie kunnen ontdekken in deze visie." Hij stelde zelfs dat het bij meerdere wethouders aan visie ontbreekt. Eerder liet René Sweijen al weten niet voor actie en snelheid te kiezen en hij voorspelt dat er problemen komen. "We gaan voor kwaliteit, zeker omdat het gaat om een visie voor de komende jaren."
Sanderse verwerpt alle kritiek. "Er is wel degelijk sprake van een visie. Zo bevat het stuk onder andere belangrijke punten die bijdragen aan het stimuleren van bewegen van kwetsbare inwoners. De sportverenigingen kunnen hier heel goed mee uit de voeten. We hebben nu een goede basis om samen met de verenigingen plannen te maken voor accommodaties die duurzaam en toegankelijk zijn."
In de visie staat uiteraard wel een aantal punten. Zo wil de gemeente geen grote topsportevenementen binnenhalen. En als het gaat om het stimuleren van sporten en bewegen richt de gemeente zich vooral op de kwetsbare groepen in de samenleving, een taak die vooral ook komt te liggen bij de buurtsportcoaches.
Het tarievenbeleid voor sportaccommodaties, zoals de huurtarieven en geld voor het onderhoud, gaat ook op de schop. Elke kern had voor de fusie een eigen beleid en dat wordt gelijkgetrokken. De tarieven moeten te linken zijn aan de kosten en daar komt nog een onderzoek naar. "We kunnen zo vooral aan gebruikers en burgers goed uitleggen hoe de tarieven tot stand zijn gekomen", aldus de gemeente. Die duidelijkheid komt waarschijnlijk pas halverwege 2018, dan verwacht de gemeente haar onderzoek te hebben afgerond. "Begin 2016 is er beloofd dat we het eind 2016 zouden afronden, en nu wordt het naar 2018 getild", reageerde Erik Pieter Vlaanderen op alle vertraging.

Parkeer- vergunning aanvragen bij gemeente

GOOISE MEREN Inwoners en bedrijven kunnen sinds afgelopen maandag weer een parkeervergunning bij de gemeente aanvragen voor 2018.

Het aanvragen kan via de website van de gemeente. Hiervoor is een DigiD nodig en betaling gebeurt via iDEAL.
Wanneer dit niet lukt kan de aanvraag worden gedaan bij het gemeentehuis (op afspraak), of zonder afspraak op maandagochtend.

Post

De parkeervergunning wordt per post toegestuurd.

Werkstraf voor slaan collega bij autocleaningbedrijf Naarden

NAARDEN Een 19-jarige Hilversummer die begin dit jaar na een woordenwisseling een collega bij een autocleaningbedrijf in Naarden een gebroken neus sloeg, is daarvoor veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur waarvan dertig voorwaardelijk. Dat heeft de politierechter in Lelystad bepaald.

Ook moet de man contact houden met de reclassering. Daarnaast wordt een eerder opgelegde voorwaardelijke straf van twintig uur ten uitvoer gelegd en de proeftijd met een jaar verlengd. De man was al eerder voor een geweldsdelict veroordeeld. De rechtbank heeft het adolescentenrecht op hem toegepast.

Sleutelbos

Volgens het slachtoffer, een vaste werknemer, had de autowasser zijn werkplek verlaten en werd hij daar op aangesproken. Er ontstond een woordenwisseling, maar al snel gingen beiden weer aan het werk. Het zat de Hilversummer toch niet lekker en dus ging hij na een half uurtje verhaal halen. Vervolgens heeft hij met een sleutelbos in zijn hand zijn collega een harde vuistslag in het gezicht gegeven. Daarbij liep de man een gebroken neus op, een afgebroken tand en een snee onder het oog.

Volgens de verdachte was het juist zijn collega die hem als eerste een klap verkocht. Bij het autowasbedrijf werken jongeren met een beperking onder begeleiding. Op het moment dat de Hilversummer ruzie kreeg was de begeleiding niet in de buurt.

Smartengeld

Het slachtoffer vroeg 4000 euro smartengeld en 575 euro schadevergoeding. Hij is erg aangeslagen geweest na het voorval omdat het op zijn werkplek gebeurde. Zijn veiligheidsgevoel heeft door het handgemeen een enorme knauw gekregen. Bovendien is hij nog steeds onder behandeling van een arts vanwege zijn gebroken neus.

Zowel de rechter als justitie vond de smartengeldvergoeding te hoog en matigden die tot een bedrag van 350 euro. De rechtbank legde uit dat dat de gebruikelijke bedragen zijn voor soortgelijke incidenten.

Pien Walsen

Woont in Bussum,
volgt opleiding allround
AV-medewerker, 23 jaar

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk bij eetcafé Nobel aan de Kapelstraat en volg daarnaast de opleiding allround AV-medewerker in Utrecht."

Wat is dat voor opleiding?
"Als allround AV-medewerker kan je werk vinden in de AV-sector, oftewel de audiovisuele sector. Mijn interesse ligt bij het camerawerk en ik ben mij aan het oriënteren of het echt iets voor mij is. Dat is de reden dat ik stage loop bij GooiTV."

Heb je al ervaring opgedaan met het camerawerk?
"Ja, ik mag bij GooiTV verschillende dingen doen. Zo film ik om de week het gesprek met burgemeester Pieter Broertjes in Hilversum. Op deze manier kan ik me verdiepen in het camerawerk. Ook mogen we zelf met onderwerpen komen en die dan uitwerken. Tijdens mijn stageperiode ontmoet ik ook mensen die mij meer over het cameravak kunnen vertellen, wat het precies inhoudt en hoe ik eventueel na mijn studio aan werk kan komen."

Heb je zelf al iets gefilmd?
"Ik moest via de opleiding iemand filmen en heb gekozen om een portret te maken. De moeder van een vriendin van mij is pedicure en ik heb in haar praktijk een film gemaakt van twee minuten. Het filmpje staat ook op YouTube en op mijn Facebookpagina."

Je bent een echte Bussumse? Mis je iets in het dorp?
"Nee, eigenlijk niet. Ik vind het uitgaansleven leuk, maar wat ik wel jammer vind is dat er in de zomerperiode geen festiviteiten alleen voor jongeren zijn. Ik zou het leuk vinden als er bijvoorbeeld voor ons kraampjes met drankjes en hapjes zijn samen met een leuke band."

Als je 1 miljoen euro krijgt? Wat ga je daarmee doen?
"Als eerste op vakantie, een huis kopen en kijken of ik een eigen bedrijf kan opzetten."

BeweegFeest en Spieren voor Spieren in De Lunet

NAARDEN Zin om te bewegen? Kom dan op zaterdag 28 oktober naar sporthal De Lunet voor het BeweegFeest en Spieren voor Spieren.

Het BeweegFeest is voor alle leeftijden en is van 11.00 tot 17.00 uur. Je kunt onbeperkt sporten en meedoen aan bijvoorbeeld freerunning, voetbal en hockey. Ook zijn er spelen als beweegtegels, sneeuwballengevecht of het parcours. Deze sporten zijn inclusief een patatje en limonade.

Spieren voor Spieren

Tijdens Spieren voor Spieren zijn er 's avonds twee activiteiten. De Swim is van 19.00 tot 19.45 uur en gaat erom dat je zo veel mogelijk banen zwemt, met of zonder obstakel. Een kwartier later, van 20.00 tot 20.45 uur, kunnen de deelnemers in de sporthal zo veel mogelijk rondjes rennen. In de sporthal wordt door BeweegPower een obstaclerun neergezet met materiaal uit de gymnastiekzaal. Het is een uitdaging om deze obstakels te overwinnen, maar je kunt er ook gewoon langsrennen.

Aanmelden

Meedoen kan individueel of met een zelf samen te stellen team. Deelnemers kunnen zich opgeven via www.beweegpower.nl. Op die site staat ook meer informatie en kun je de tickets bestellen. Handig om mee te nemen zijn sportkleding en zaalschoenen.

Lustrum voor Theater binnen de Wallen

Foto: Erik-Jan Geniets

NAARDEN "Een bijzonder geslaagde avond met optredens van hoog niveau", klonk het zaterdagavond na afloop van het jaarlijkse Naardense huiskamerevenement Theater binnen de Wallen. Drie gevarieerde acts in drie huiskamers. Zo liet De Andersons, een zanggroep bestaande uit een zangeres met twee pianisten, veel eigen werk horen en brachten AnneMargriet Veldhorst & Guido Swart een waargebeurd verhaal in de vorm van storytelling. Een klassieke noot met tango en wereldmuziek kwam van het Trio Escapada. Het was overigens de vijfde keer en volgens de organisatie een mooi moment om te stoppen. Volgens hen zijn er inmiddels tal van andere mooie initiatieven ontstaan.

NVC met acht goals langs PVCV

NAARDEN NVC heeft met overmacht gewonnen van PVCV: de Naarder tweedeklasser was met 8-1 te sterk en greep na de zege de koppositie.

NVC moest voor rust nog even wakker worden en speelde op een te laag tempo. Desondanks kwam de ploeg wel op een 2-0 voorsprong door doelpunten van Tom Beekman en Gilliam Hund.

Stuk feller

Na de rust speelde NVC een stuk feller. Door doelpunten van Don Day, Tom Beekman, Mitchell Kogeldans, Giovanni Leons, Achmed Disi en Gilliam Hund werd PVCV aan de kant gezet. NVC heeft tot nu toe nog geen punt verspeeld en heeft na vier duels twaalf punten.

'Veiligheid is meer dan alleen je huis voorzien van goede sloten'

De Veiligheidsmarkt was de afsluiter van de Week van de Veiligheid

Het gemeentehuis in Bussum vormde was zaterdag het toneel voor de Veiligheidsmarkt. Hier kregen bezoekers tips en workshops op het gebied van veiligheid. Wie zijn de bezoekers?

Jaap Keizer in gesprek met Ben Derriks van de brandweer. Foto: Bob Awick

BUSSUM Tijdens de Veiligheidsmarkt konden inwoners van Gooise Meren praten met medewerkers van de politie, brandweer, gemeente, buurtpreventievereniging, Burgernet, GGD, Slachtofferhulp Nederland, veiligheidsbedrijven en jongerenwerkers.

Jaap Keizer uit Naarden kwam naar de markt omdat hij verschillende elementen over veiligheid wilde weten. "Ik was benieuwd wat deze veiligheidsmarkt te bieden heeft en om in gesprek te gaan met ervaren mensen op dit gebied." Keizer is verantwoordelijk voor Waaks in zijn buurt, de Keverdijk in Naarden.
"Waaks is een samenwerkingstraject tussen politie, gemeente en inwoners om de veiligheid in de wijk te verhogen en woninginbraak, auto-inbraak en andere vormen van criminaliteit tegen te gaan. Ik houd de mensen op de hoogte over politieberichten in onze buurt. Veiligheid is meer dan alleen je huis voorzien van goede sloten. Het gaat ook om de veiligheid in je eigen buurt en hoe we die kunnen waarborgen. Kort geleden heb ik mijn huis laten voorzien van een politiekeurmerk. Uit die keuring bleek dat de achterkant van mijn woning niet goed beveiligd was en dat inbrekers makkelijk naar binnen konden omdat de cilindersloten niet inbraakproof waren. Met dat advies heb ik andere sloten geplaatst. Ook is er gekeken naar de rookmelders, want de meeste slachtoffers bij een brand worden veroorzaakt door het inademen van rook. Als je bijvoorbeeld slaapt, ruik je de brand niet en kun je bewusteloos raken.
En andere reden dat ik hier ben, is dat er in mijn auto is ingebroken. Ze hebben de achterruit van mijn auto ingeslagen en het navigatiesysteem gestolen. Ik heb het advies gekregen om een alarminstallatie in mijn auto te installeren en een stalen frame over het navigatiesysteem te plaatsen. In onze buurt houden we alles in de gaten en weten we wie er bijvoorbeeld op vakantie is zodat er geen overvolle brievenbussen zijn met bijvoorbeeld kranten en dat de kliko's zo staan dat iemand niet makkelijk op het dak kan klimmen. Deze adviezen heb ik gekregen toen ik met een politieagent door de buurt liep en hij attendeerde mij erop dat het bij sommige woningen makkelijk was om in te breken. En een inbreker is dan snel binnen."

Valpreventie

'Maak je huis veilig met goede verlichting die vanzelf aangaat'

Sommige inwoners kwamen langs met de vraag hoe je het thuis veilig kunt maken als je ouder en alleen bent. "We hebben tips gegeven over valpreventie", vertelt Kim van Vivium, die met een stand op de markt stond.
"Vallen veroorzaakt vaak veel leed en pijn, zowel lichamelijk als geestelijk. Met tips als: blijf in beweging voor je balans en spierkracht, doe elke dag oefeningen, draag stevige schoenen, maak je huis veilig met goede verlichting die vanzelf aangaat als je in de buurt bent, plaats handgrepen langs de trap en bij het toilet en plaats bijvoorbeeld geen kleedje in de badkamer of bij het toilet. Ook geven we informatie over een alarmering met knop die je om je hals kunt dragen of aan je pols. Als je gevallen bent, kun je op de knop drukken en krijg je contact met je familie, vrienden of met iemand van Vivium en dat kan dag en nacht. Veel ouderen geeft dit een veilig gevoel."

Goed beveiligen

Het gaat ook om de veiligheid in je eigen buurt

"Ik ben al een paar maanden bezig een buurtpreventie op te richten in Oostereng", aldus bezoeker Ger van Beuten. "In mijn wijk wonen zo'n 400 huishoudens die ik op de hoogte heb gesteld van de Veiligheidsmarkt en ik hoop dat veel inwoners langs zijn gekomen omdat ik weet hoe belangrijk het is om je woning goed te beveiligen."
Van Beuten is ook bezig met het voorstel om straatcoördinatoren in zijn buurt in te zetten. "Ik vind dat belangrijk, want dan is er in een bepaald gebied altijd iemand aanspreekbaar. Op deze markt heb ik me goed laten informeren zodat ik die informatie bij de volgende buurtvergadering door kan geven. Ook om bewoners bewust te maken dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen veiligheid, dus goede sloten op deuren en ramen, rookmelders in elke kamer plaatsen, verlichting aan als je niet thuis bent en je buren laten weten als je een weekend weg bent."
Maar veiligheid bestaat niet alleen uit dat soort dingen, maar ook om bijvoorbeeld je oudere buurman of -vrouw in de gaten te houden. "Ik bedoel dan niet dat je elke dag langs moet gaan, dat mag natuurlijk wel, maar dat als je iemand twee dagen niet gezien hebt je even gaat kijken hoe het daar gaat. In onze buurt neemt de vergrijzing toe en ik hoop dat buurtbewoners die verantwoordelijkheid op zich willen nemen. Ook hebben sommige bewoners hulp nodig met het ophangen van rookmelders of het installeren van sloten en dan hoop ik, via de buurtpreventie, dat bewoners voor elkaar klaar staan. Het voelt heel goed dat wij binnenkort de buurtpreventie in de wijk hebben en ik hoop ook dat de bewoners naar de vergaderingen komen voor informatie en om met elkaar kennis te maken, zodat je weet wie er in jouw buurt woont."

ViJoS drumt 60 jaar

De Drumband is opgericht door twee muzikale broeders van de katholieke scholen de Vitus- en de Jozefschool, vandaar de naam ViJoS

Show- en Drumband ViJoS bestaat zestig jaar en viert dit
jubileum met verschillende optredens, zoals het Jubileumconcert.

BUSSUM ViJoS Drumband werd op 3 november 1957 opgericht door twee muzikale broeders van de katholieke scholen Vitus- en Jozefschool, vandaar de naam ViJoS. Het eerste optreden was een jaar later op Koninginnedag met vijftien trommels, tien bazuinen en dertig fluitisten.

"De eerste jaren werden er alleen jongens toegelaten bij de drumband, want in die tijd mochten er geen meisjes bij de band spelen omdat het om katholieke leerlingen ging", vertelt Karin van Lier, dirigent van de Drumband. "De broeders hadden de instrumenten geregeld, het vaandel ontworpen en de jongens liepen in uniformen, gemaakt door de moeders."
Na drie jaar verhuisden de broeders naar Limburg en werd ViJoS overgedragen aan meneer Van den Akker. "Van den Akker heeft de drumband verder opgebouwd. Hij was politieagent en had een ijzeren discipline. Het is bekend dat als je niet aanwezig was hij persoonlijk naar je huis ging om te kijken wat er aan de hand was. De band bestond toen uit zo'n honderd jongens." Een jaar later mochten er ook meisjes bij de Drumband spelen. "Je kon bij de band blijven tot je twaalfde jaar, want als je van de basisschool af ging, moest je ook weg bij ViJoS. Meneer Ellfering heeft zich toen aangesloten bij de vereniging en de showband in 1974 opgericht zodat de kinderen konden doorstromen naar een groter orkest en verder konden met muziek spelen."

In die tijd bestond de vereniging uit meer dan 200 leden, maar het aantal is nu flink teruggelopen. "Ik was zes jaar toen ik bij de Drumband kwam en zat bij de blokfluitgroep. Bij een optocht liepen ruim veertig blokfluiters mee als onderdeel van de band. Dit aantal leden hebben we helaas niet meer. Bij de Drumband zitten nu zo'n 35 kinderen en bij de Showband rond de vijftig. Dat is jammer, want muziek spelen is leuk en heeft een positieve invloed op de intelligentie en sociale en emotionele vaardigheden van kinderen. Samen muziek maken versterkt ook het groepsgevoel en geeft je discipline. Als je bij de Drumband speelt, voelt het als een grote familie. Je bent altijd welkom en dat geeft kinderen een positief zelfbeeld." Dat is de reden dat ViJoS dit jaar met de Kidsclub is begonnen. "Kinderen vanaf vier jaar maken kennis met muziek. Wat zijn lange en korte klanken, ze leren zingen en mogen slagwerkinstrumentjes uitproberen. Als ze ouder dan zes jaar zijn, mogen ze kiezen uit een blaasinstrument door proeflessen te volgen op een trompet, trombone of blokfluit. Daarna kunnen ze, als de kinderen dat zelf willen, proeflessen volgen op een slagwerk en kijken welk instrument het beste bij ze past." De bands oefenen allebei twee keer in de week, de Kidsclub eenmaal. "We hebben de contributie bewust laag gehouden. Als je bij de Drum- of Showband speelt, betaal je 10 euro per maand. Je hoeft alleen maar trommelstokken en oordopjes te kopen. Als je graag blokfluit wilt spelen, moet je deze wel zelf aanschaffen. De andere instrumenten kun je gratis gebruiken en ook de uniformen regelen we bij ViJoS. En wat het zo leuk maakt om bij ons te komen spelen, is het familiegevoel. Wij zijn echt een grote, hechte familie."

Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick
De drumband op het Wereldmuziekconcours in Kerkrade.
De showband is aan het repeteren voor het jubileumfeest. Foto: Bob Awick

ViJoS bestaat op vrijdag 3 november dus zestig jaar en viert dat met een jubileumfeest.
"En dat vieren we graag met iedereen. (Oud-)leden, donateurs, vader, moeder, oma, opa, tante, oom, neef, nicht, vrienden of buren. Iedereen is welkom vanaf 19.30 uur in ons clubgebouw aan de Ceintuurbaan 45."

Niet meer in uniform met korte broek

Oud-leden van ViJoS: Nick Schuijlenburg (links) en Nico Calis. Foto: Bob Awick

BUSSUM In de zestig jaar dat ViJoS bestaat, zijn leden gekomen en gegaan. Twee oud-leden blikken terug op hun jaren bij de bands. Nico Calis (67) was een van de eerste jongens die bij de drumband zat.

"Ik wilde als 8-jarig jongetje heel graag trommelen, want mijn vader was muzikaal en mijn broer, neef en oom trommelden ook en zo kwam ik bij de drumband. Wat ik nooit meer vergeet was ons optreden in 1959 tijdens het Wereldmuziekconcours in Kerkrade, waar we in de prijzen vielen. We gingen heen met drie bussen en hebben overnacht bij de broeders in Limburg. Als klein jongetje in die tijd was dat heel spannend. Rond mijn dertiende moest ik weg bij ViJoS omdat het toen alleen voor leerlingen van de basisschool was. En als ik eerlijk ben vond ik het niet jammer, want op die leeftijd wil je niet in een uniform lopen met korte broek. Of het nu zomer of winter was, je droeg altijd een korte broek. Ik kon doorstromen naar de St. Jozefharmonie, waar mijn broer en neef ook speelden, en ik ging verder met de tamboer. Rond mijn vijftiende ben ik gestopt en in militaire dienst gegaan." Ook bij Nick Schuijlenburg (47) zat de muziek in de familie. "Mijn vader was dirigent bij Drum- & Showband MCC in Laren en bij ViJoS. Op mijn twaalfde ging ik vaak met mijn vader mee naar Bussum en daar werd ik aangesproken door meneer Moolhuizen, die toen voorzitter was, of ik niet zelf een instrument wilde spelen." Nick koos voor de trombone omdat niemand bij de drumband dat toen speelde. "Het was een bewuste keuze, want als 12-jarige mocht ik meteen door naar de showband. In de band zaten oudere meisjes en dat was als beginnende puber heel spannend. Toen ik echt begon te puberen ben ik overgestapt naar het slagwerk. Ik heb een paar jaar bekkens gespeeld en door toeval in contact gekomen met een bastuba en speel dat nu nog steeds. Tot mijn 28ste ben ik bij ViJoS gebleven. Ik woonde toen in Almere en ben gaan spelen bij het Trompetterkorps der Cavalerie omdat het beter te combineren was met mijn werk. Ik speel nog steeds op de bastuba, want dat is en blijft mijn kindje." De mannen hopen dat er misschien een reuniëorkest wordt opgericht door ViJoS zodat ze in maart volgend jaar ook kunnen meespelen tijdens het Jubileumconcert in Spant!

Jesper heeft veel nieuw vrienden gemaakt bij de Drumband. Foto: Bob Awick

Muziek spelen geeft mij een goed gevoel

De 14-jarige Jesper Goedhart gaat binnenkort naar de Showband. "Je mag vanaf je vijftiende naar de band en ik ben al vanaf mijn twaalfde aan het oefenen. Ik repeteer tweemaal in de week bij de Drumband en nu ook nog een keer bij de Showband. Dit is dus mijn laatste jaar bij de Drumband." Jesper speelt de drum. "Mijn broer speelt dat ook en is drummer in zijn eigen band. Bij de Gooische Muziekschool heb ik verschillende instrumenten kunnen bespelen en ik vond de drum echt het leukst. Ik vind het leuk om met stokken te spelen en dat je de tonen kunt slaan, want drummers geven het ritme aan en de blaasinstrumenten de melodie." Het muzikale zit bij Jesper in de familie. "Mijn vader zingt en mijn moeder heeft vroeger saxofoon gespeeld. Wat ik ook merk, is dat muziek spelen mij een goed gevoel geeft. Ik oefen thuis op een speciaal drumstel zodat de buren er geen last van hebben." Het is niet alleen de muziek die het leuk maakt bij ViJoS. "Ik heb veel nieuwe vrienden gekregen via de Drumband en de onderlinge contacten in de band zijn goed tussen ons allemaal. Dat geeft je een heel fijn gevoel om naar ViJoS te gaan."

Nu speel ik nog blokfluit, maar ik ben aan het oefenen met dwarsfluit.

'Ik krijg een fijn gevoel van optredens met de Drumband'

Nina Stevens speelde eerst bij de Gooische Muziekschool en zag op het plein ViJoS spelen. "Ik ben toen gaan kijken op de parkeerplaats achter de muziekschool en dacht bij mezelf: dat is gaaf." De 9-jarige Nina vond de muziekschool te makkelijk en wilde graag moeilijker stukken spelen. "Om die reden ben ik naar ViJoS gegaan. Bij de Drumband moet je alle muziekstukken uit je hoofd kennen. Tijdens het repeteren leer je dat vanzelf, omdat we de stukken vaak spelen." Nina speelt nu nog op de blokfluit omdat ze graag dwarsfluit wil spelen bij ViJoS. "Ik krijg nu al les in dwarsfluit en heb het gevoel dat het echt mijn instrument is. Waar ik ook een goed gevoel van krijg, zijn de optredens met de Drumband. Ik vind het leuk om voor een publiek te spelen en mensen blij te maken met onze muziek." Ook Nina heeft muzikale ouders. Haar moeder speelde trombone en haar vader piano. "Toch heb ik zelf besloten om eerst naar de muziekschool te gaan en daarna naar ViJoS en die keuze bevalt mij goed. Ik ben heel blij dat ik bij de Drumband mag spelen en blijf dat ook nog lang doen."

'Als kind werd ik niet begrepen omdat ik wezentjes zag en gevoelens had'

Boek van oud-wethouder Hans Zonneveld: 'Van wethouder naar sjamaan'

Hans Zonneveld schrijft in zijn boek over de ontwikkelingsreis die hij aflegde om zijn ware wezen te ontmoeten en te omarmen.

Sjamaan Hans Suur Maj Zonneveld in de tuin van Mariënburg, een van zijn favoriete plekken in Bussum. Foto: Antoon F. Bruggeling

BUSSUM Maar liefst 32 jaar was Hans Zonneveld raadslid in Bussum, waarvan twaalf jaar CDA-wethouder. In zijn boek 'Van wethouder naar sjamaan' doet hij uitvoerig verslag van de fascinerende ontwikkelingsreis die hij aflegde en zo zijn ware wezen ontmoette en kon omarmen. Als sjamaan Hans Suur Maj gaat hij nu door het leven. "Het maakt me gelukkig", zegt de Bussumer.

Na zijn politieke carrière in Bussum verhuisde Hans in 2002 naar Enkhuizen, maar in 2016 keerde hij toch weer terug naar zijn geliefde Bussum. "Ik ben blij om hier weer terug te zijn. Hier hoor ik thuis. Ik heb een mooie tijd gehad in de politiek, maar zou nu toch geen wethouder meer willen zijn. Alhoewel, het bloed kruipt waar het niet gaan kan en vanaf de zijlijn kijk ik weer naar de ontwikkelingen. Er spelen belangrijke zaken, zoals de belangstelling van AH voor de Scapino-locatie en de verbouw van Mariënburg en De Vonk. Ik heb daar wel zorgen over."

Enkele hoogtepunten in zijn periode als wethouder zijn de projecten van Albers & Van Huut aan de Landstraat en het nieuwe zwembad/sportcomplex. Ook was hij in het beginstadium betrokken bij de Landstraat-Noord-plannen. "Als ik door Bussum loop, geniet ik daar nog steeds van. Blij ben ik dat in de Vituskerk en Vredekerk woningen zijn gekomen. En dat er aandacht was voor de zwakkeren in Bussum." Hans studeerde politieke en sociale wetenschappen. Zo'n 24 jaar geleden kwam toevallig de Haïtiaanse voodoopriesteres Shakmah Winddrum, die hem zijn naam Suur Maj gaf, op zijn pad. "In 2000 ging tijdens het kijken naar een film een spirit door mij heen praten." Daarna waren er opleidingen op het gebied van trance healing/speaking, mediumschap en sound healing en mag Hans zich nu paqo, priester/healer, in de q'erostraditie in Peru noemen. Ook is hij nu healer, coach en spreker over een andere manier van politiek bedrijven.
"Ik ben katholiek opgevoed, maar als kind werd ik niet begrepen omdat ik kabouters zag en gebeurtenissen voorvoelde. En ik sprak met bomen. Mijn omgeving vond mij erg vreemd, ontkenden de wereld die ik zag en daarmee ontkenden ze dus óók mij! Daar heb ik het heel moeilijk mee gehad. Die pijn speelde een rol in mijn hele leven. Gelukkig ontdekte ik later nieuwe werelden, mensen die dezelfde ervaringen hadden als ik en maakte toen een fascinerende ontwikkelingsreis. Na 32 jaar reizen in de buitenwereld ging de reis nu naar binnen. Zo ben ik uiteindelijk geworden wie ik nu ben. Meer wie ik ten diepste ben."

'Ik ben katholiek opgevoed, maar als kind werd ik niet begrepen'

Zondagskind

Die reis, belevenissen en spirituele ervaringen zijn te lezen in het boek, waar Zonneveld trouwens al in 2004 aan begon. "Cees Oosterwijk heeft me gesteund, een duwtje in de rug gegeven. Hij boog zich over de teksten. Ik noem me een zondagskind, ben altijd de juiste mensen tegengekomen in mijn leven en kijk dan ook met genoegen terug, ook al liep lang niet alles vlekkeloos. Niks gebeurt zomaar in het leven."
"Lang heb ik mijn ervaringen niet met anderen gedeeld, omdat ik bang was dat mensen mij nog steeds gek zouden vinden. Maar mijn boek heeft me geholpen om er juist wél voor uit te komen. Ik schaam me er niet meer voor. Ik ben wie ik ben! Als sjamaan kan ik mooie dingen doen voor mensen. Naast healings geven, stuur ik liefde over de wereld, help mensen via readings. Ik doe het allemaal niet zelf overigens, ben maar een kanaal, stel me beschikbaar. Wat een eer om dat te mogen doen."

In 'Van wethouder tot sjamaan' beschrijft Zonneveld zijn moeilijke jeugd, zijn jaren in de politiek, maar ook over zijn liefdesleven en de worsteling met zijn weg naar 'God en Godinnen'. "Ik heb door dit zelfonderzoek een rijker leven gekregen. Alleen al door het pad te lopen dat van mij is en niet van een ander", aldus Hans Suur Maj.

Door zijn zelfonderzoek heeft Hans een rijker leven gekregen

Slootjesteam helpt mensen met eigen sloot

Sloot zelf schoonhouden van vuil en waterplanten

Dit vrolijke duo geeft tips op Facebook. Foto: Waterschap AG&V

GOOISE MEREN 'Maak je slootje schoon', dat is de oproep van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) aan alle particuliere slootjeseigenaren. Niet iedereen lijkt echter te weten dat die sloot achter zijn tuin van hem is. Maar er komt wel een controle aan.

'Vaak weten mensen zelf niet dat ze eigenaar zijn van een sloot'


Wie een slootje heeft op zijn eigen terrein moet dit zelf schoonhouden van vuil en waterplanten. En dat wordt gecontroleerd: de jaarlijkse schouw van het Waterschap AGV is van 30 oktober tot en met 10 november. Wie het tijdens de schouw niet op orde heeft, krijgt nog een kans om het voor 4 december te regelen, daarna doet Waternet het en krijgt de eigenaar de rekening daarvan gepresenteerd.
De belangrijkste reden dat de sloot schoon moet zijn is de afvoer van regenwater, vertelt Pieter Kruiswijk, dagelijks bestuurder bij het waterschap en daarnaast zelf als boer ook slootjeseigenaar. "Met name in het najaar en de winter kan er veel regen vallen; als de sloot dan vol plantjes en vuil ligt, komt het water niet snel genoeg bij het gemaal en kan een straat of wijk onder water lopen." Wie nu de sloot schoonmaakt, heeft daar in het voorjaar zelf ook plezier van. "In de lente heb je een mooie sloot en geen stinkslootje, waarin de vissen en mooie waterplantjes weer ruimte hebben."
"In de polders zijn de sloten vaak eigendom van agrariërs en die kennen het fenomeen van de jaarlijkse schouw wel, dat doet het waterschap al eeuwen", aldus Kruiswijk. "Maar ook in Gooise Meren zijn er mensen die aan een slootje wonen dat hun eigendom is, of voor de helft samen met de eigenaar aan de overkant van de sloot. Vaak weten ze dat zelf niet. Met de Slootjesweek - vlak voor de schouw - willen we dit onder de aandacht brengen." Misschien is het schoonmaken van de sloot niet iets waar een eigenaar naar uitkijkt, maar volgens het waterschap kan het ook leuk zijn als je er met buren en vrienden een 'baggerfeest' van maakt bijvoorbeeld. Alles wat je nodig hebt: een kantzeis, een krooshaak en een hogedrukspuit. En hoe je die dan gebruikt laat Waterschap AGV zien in een drietal grappige video's op Facebook.

Het slootje achter de tuin is meestal ook van de huiseigenaar.

Alle informatie is te vinden op: facebook.com/waterschapagv.

Genieten van zeer warme oktoberdag

NAARDEN Het was zondag en maandag wel heel erg lekker warm weer. Vooral afgelopen maandag, 16 oktober, was het nog nooit eerder zo warm geweest. In De Bilt werd een dagrecord gevestigd met 24.4 graden Celsius. Zondag overal volle terrassen, veel wandelaars op de heide en ook de kinderboerderij in Naarden bleek een populair uitje. Deze suppende vrouw leek het water even voor zich alleen te hebben.

Aanpakken van voedsel- verspilling

BUSSUM De Voedselbank Gooi en Vechtstreek en het GAD gaan zich samen inzetten tegen voedselverspilling

De voedselbanken in de Gooi en Vechtstreek delen zo veel mogelijk voedsel uit aan cliënten en proberen zo min mogelijk afval te produceren. Toch is niet te voorkomen dat voedsel dat niet meer geschikt is voor consumptie moet worden weggegooid. Daar trekken de GAD en de voedselbanken nu samen in op: de GAD gaat dat voedsel bij de Voedselbanken ophalen zodat het verwerkt kan worden tot biogas en compost.

Restafval

Behalve het groene afval gaat de GAD ook het verpakkingsmateriaal en restafval apart ophalen. Het papier en karton brengen de voedselbanken zelf naar de verwerker. Zo kunnen zo veel mogelijk grondstoffen hergebruikt worden.
De GAD haalt alleen afval van huishoudens op, maar omdat de voedselbank volledig op vrijwilligers draait, geen commerciële activiteiten uitoefent en afhankelijk is van giften en gratis diensten biedt de GAD deze oplossing.

Bovendien kan de GAD zo een bijdrage leveren aan het doel van de voedselbanken: mensen helpen die het nodig hebben en voedselverspilling tegengaan.

Sporten om de hoek

BUSSUM Nieuw in Bussum: Sporten om de Hoek in samenwerking met Versa Welzijn en RIBW Gooi & Vechtstreek die begeleiding biedt aan mensen in een beschermde woonomgeving.

Eén keer per week ontspannen en bewegen, sport, spel en aansluitend iets eten, dat kan allemaal bij Sporten om de Hoek onder begeleiding van Sam. Sam is psychomotorisch therapeut en zorgt ervoor dat er verantwoord wordt bewogen. Heb je bepaalde klachten, dan kun je dat met Sam bespreken.

De kosten hiervoor zijn bewust laag gehouden, zodat het voor iedereen mogelijk is om hieraan deel te nemen. Het kost 2,50 euro per keer.

Sporten om de Hoek is iedere dinsdag van 11.30 tot 12.30 uur. Verzamelen om 11.15 uur bij de gymzaal van sportcentrum de Zandzee aan de Struikheiweg.

Meer informatie Wout van Versa Welzijn, 06-139 66 520.

Voor rugbyers van 't Gooi telt dit jaar alleen de titel

Ploeg lijkt klaar voor derby van zaterdag tegen Hilversum

Vijf maanden na de finale om het Nederlands rugbykampioenschap treffen Hilversum en 't Gooi elkaar zaterdag opnieuw. Een favoriet is er niet.

In de finale vorig seizoen was Hilversum nog te sterk voor 't Gooi. Foto: Archieffoto: Bastiaan Miché

NAARDEN Dat Hilversum en 't Gooi de twee beste teams zijn van Nederland is na vijf wedstrijden in dit nog prille seizoen nu al wel duidelijk. Beide ploegen wisten al hun wedstrijden tot nu toe te winnen.

In de duels tussen landskampioen Hilversum en grote uitdager 't Gooi is er altijd veel strijd, emotie en tomeloze inzet. Er is nog altijd wat 'oud zeer' tussen beide clubs, omdat 63 jaar geleden een aantal Hilversummers die bij 't Gooi speelden niet meer naar Naarden wilden fietsen; zij richtten rugbyclub Hilversum op.
In de keiharde duels is er wel respect voor elkaar. Na afloop worden de emoties met een goed glas bier weggespoeld. De insteek bij 't Gooi en Hilversum is altijd identiek: alleen winnen telt.

't Gooi-aanvoerder Hugo Langelaan gaat na de 47-22 thuiszege van zaterdag tegen de Bassets met een goed gevoel naar Hilversum: "We hebben een goed team, zijn in de breedte sterker geworden en spelen op een hoger niveau dan het vorig seizoen. Na zaterdag Hilversum en de week daarop thuis tegen DIOK uit Leiden, dat derde staat, weten we waar we staan. De eerste helft van het seizoen gebruiken we om goed aan het tweede deel van de competitie te beginnen. Dan gaat het om de prijzen; alleen de titel telt dit jaar."
De twaalf ploegen uit de ereklasse van het rugby spelen tot half december een halve competitie. De top zes speelt volgend jaar een hele competitie en de nummers één en twee plaatsen zich voor de finale om de titel. De 27-jarige Langelaan, die al vijf jaar bij 't Gooi speelt, wil zaterdag revanche voor de verloren finale in mei: "De wedstrijden tegen Hilversum zijn altijd speciaal. Vorig jaar hebben we er één - en nog wel in Hilversum - van hen gewonnen. Dus waarom zaterdag niet."
Zane Gardiner is de nieuwe coach van 't Gooi en heeft tactisch het nodige veranderd. De 38-jarige Nieuw-Zeelander rekent zich ondanks de goede seizoenstart nog niet rijk. "We werken hard en zijn op de goede weg, maar het moet nog beter. We hebben meer uitdagingen nodig tegen sterke tegenstanders. Na de eerste helft van het seizoen maken we de balans op en weten we waar we nog aan moeten werken."

'De wedstrijden tegen Hilversum zijn altijd speciaal'

Hilversum komt in de laatste wedstrijden pas in de tweede helft op dreef. Coach Marcus Holden moet zijn spelers na de eerste helft regelmatig tot de orde roepen, zoals afgelopen zaterdag tegen laagvlieger DSR in Delft. Uiteindelijk wist Hilversum dat duel met 68-12 te winnen. Dé Beukers, technisch adviseur bij Hilversum: "Het was drie keer niks en ongeïnspireerd. Zo'n instelling is tegen 't Gooi fataal, maar ik verwacht dat de ploeg zaterdag geen motivatiepreek nodig heeft."

Hilversum-speler Sep Visser loopt zich warm voor de komende clash: "Ik heb echt zin in om weer eens een topwedstrijd te spelen. De wedstrijden tegen 't Gooi hebben altijd iets speciaals en daar kijken we naar uit. We zijn er klaar voor om de strijd met 't Gooi aan te gaan."

Gooische moet hard werken

BUSSUM Een zwaarbevochten zege na een zwaar duel voor de hockeyers van Gooische afgelopen weekend tegen het wat hoger geklasseerde Victoria: de Bussumse overgangsklasser was met 1-2 te sterk.

De Bussumse hockeyers kwamen voor rust op voorsprong te staan en konden deze na de rust verdubbelen. Daarna was het de beurt aan Victoria, dat eerst scoorde en even later ook verder leek terug te komen. Gooische kon echter goed standhouden en won de wedstrijd.

Dames

Een nederlaag afgelopen weekend voor de hockeysters van Gooische. En niet zomaar een. De Bussumse eersteklasser verloor van haar 'kleine zusje' HC Naarden: 4-3. De zege van de Naarder buren zorgde voor veel ontlading op het sportpark van HC Naarden.

De derby tussen de twee ploegen was elke seconde spannend. De twee ploegen namen de voorsprong steeds van elkaar over. Op het laatste moment was het HC Naarden dat de voorsprong pakte en daarmee Gooische kon verslaan. De Naarders gaan verrassend aan kop van het klassement. Gooische heeft nu een achterstand van drie punten.

SDO vergeet te scoren

BUSSUM Een forse nederlaag afgelopen weekend voor SDO. De Bussumse hoofdklasser kreeg wel kansen tegen het hoger geklasseerde Leonidas, maar vergat deze te benutten en verloor met 3-0.

Er waren het hele duel zo veel kansen voor zowel SDO als Leonidas dat het ook zomaar 4-4 had kunnen worden. Veel kansen leverden geen doelpunt op.

BFC verliest

BUSSUM Weer een zeperd voor BFC. Nadat er een week geleden ook al werd verloren, leed BFC afgelopen zaterdag de volgende nederlaag. Wartburgia, nota bene de nummer laatst van het klassement, versloeg de Bussumse zaterdagderdeklasser met 1-3.

BFC startte sterk en probeerde al snel de aanval te zoeken en op voorsprong te komen. Er kwam een grote kans, maar BFC bleek veel problemen te hebben met scoren.
Wartburgia voetbalde nauwelijks beter dan BFC, maar bleek een stuk scherper met het afronden van de kansen.

Kickboxing Institute groeit flink door

Binnen een jaar vestigingen in Bussum, Laren en Naarden

Hoofdtrainer Vittorio Verrier op de locatie in Bussum. Foto: Bob Awick

NAARDEN Een laagdrempelige allroundtraining voor het hele lijf: dat is wat het Kickboxing Institute biedt. Na een energieke start in Bussum, waar de animo direct hoog was, opent Kickboxing Institute nu ook zaken in Laren (bij Family Fitness) en in Naarden (bij Fitnessclub Gooimeer).

De ambitie is om het Kickboxing Institute de komende tijd door te laten groeien en meer mensen enthousiast te maken voor kickboksen. "Het is de meest complete work-out die er is. Je traint zaken zoals kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen. Bovendien word je er mentaal sterk van. Zelfvertrouwen is hier een voorbeeld van", aldus de trainer.

Recreatief trainen

'Het is recreatief en de meest complete work-out die er is'

Het Kickboxing Institute is er voor iedereen die lekker wil trainen op recreatief niveau. "We trainen duidelijk niet voor wedstrijden. Wij mikken juist op de recreatieve doelgroep. Lekker één of twee keer in de week trainen. Bijna 90 procent van de deelnemers heeft nog geen ervaring met kickboksen."
"Je moet de lessen zien als een bootcamp: een leuke manier om in shape te komen, maar met het voordeel dat je wel degelijk de echte techniek van het kickboksen leert. Je bent bezig met cardio, circuits, buikspiertrainingen, push-ups, zaktrainingen, het is heel uitdagend. Je werkt aan spierkracht, balans en zelfvertrouwen. "
Het Institute wil benadrukken dat de lessen erg laagdrempelig zijn. "We hebben hier geen vechtersbaasjes rondlopen, maar wel mensen die graag aan zichzelf werken. Er heerst een ontspannen sfeer en we werken met kleinschalige boutiquegyms. Daarmee bedoel ik dat we werken in kleine groepjes van maximaal 16 deelnemers tegelijkertijd.

Beginner tot gevorderd

"Al onze gediplomeerde trainers kijken goed naar de deelnemers en proberen ze op hun eigen niveau persoonlijk te trainen. Iedereen, van beginner tot gevorderde, is welkom. De nadruk wordt gelegd op een allroundtraining voor body and mind. Een gezonde geest in een gezond lichaam."

De doelgroep is met name de gewone man of vrouw die een lekkere work-out wil doen. De leeftijd varieert van 18 tot 60 jaar. "We zien in de ochtend bijvoorbeeld mensen die in de horeca werken, maar ook veel moeders die komen zodra de kinderen op school zitten. We trainen overigens ook veel kinderen. Vanaf 4 jaar is dit een hele leuke sport waar we veel speelelementen in verwerken. In Laren en Naarden zit onze kickboksschool in een grotere sportschool. Dat biedt ouders de mogelijkheid zelf te trainen wanneer de kinderen bij ons bezig zijn."
Dat het kickboksen zo goed aansluit komt hoogstwaarschijnlijk door de toegenomen populariteit van de sport. "Je ziet het opeens ook veel op televisie en kickboksen staat ook wel bekend als een stoere en spannende sport. Wij hopen de drempel die er eventueel nog is weg te nemen. Daarom is het altijd mogelijk om een gratis proefles te volgen."
Het Kickboxing Institute is te vinden op de Eerste Industriestraat 11 in Bussum, op de Energiestraat 49 a in Naarden en in Laren op de Schapendrift 62. Lessen volgen kan op alle drie de locaties.

Antonie de Stoppelaar Blijdesteyn

Aan de Prins Hendriklaan nr. 7 staat een charmante villa, verborgen achter hoge hagen. De eerste bewoner, Antonie de Stoppelaar Blijdesteyn, is commissaris bij de N.V. Deli Maatschappij. Anton is op 9 december 1855 geboren te Sneek.

Hoe is het mogelijk dat deze Friese jongeman een succesvol ondernemer in tabak en rubber wordt in Nederlands-Indië en de positie verwerft van commissaris van de N.V. Deli Maatschappij?

Raad van Commissarissen N.V. Deli Maatschappij. Uiterst rechts Antonie de Stoppelaar Blijdesteyn.
Villa Prins Hendriklaan 7

De ouders van Antonie zijn Isaac de Stoppelaar Blijdesteyn en Catharina Haga. Het gezin wordt verblijd met zes kinderen: Daniël, Bouke, Hillegonda, Geertruida Maria, Maria en onze Antonie (1855 – 1928).

Misschien heeft grootvader Daniel de Stoppelaar Blijdesteyn zijn kleinzoon Antonie op de koloniale handel gezet. Hij is vennoot van een firma voor Handel in Koffij, Thee, Suiker en Tabak.

In 1869 richten Jacob Nienhuys en Peter Wilhelm Jansen een tabakscultuurmaatschappij op met de naam Deli Maatschappij. Deli-tabaksblad wordt een begrip.

Rond 1900 komt de auto-industrie op gang en neemt de vraag naar rubber toe. De Deli Maatschappij ontgint stukken oerwoud op Sumatra en start rubberplantages.

Stichting Blijdesteyn

Op 2 januari 1928 overlijdt Antonie de Stoppelaar Blijdesteyn in de ouderdom van 72 jaren. Hij is ongetrouwd gebleven. Anton wordt begraven op Zorgvlied.

Het grootste deel van zijn vermogen heeft hij ondergebracht in een stichting die tot doel heeft verpleegsters en kantoormeisjes de gelegenheid te geven te herstellen van uitputtend werk. De verpleegsters hebben hem bijgestaan in zijn depressies en de kantoormeisjes hebben hem bijgestaan in de correspondentie en administratieve afhandeling van de verslagen. Hij weet wat hun inspanning is geweest en hoe karig hun beloning was.

12 september 1928 wordt de vakantievilla, geschikt voor het verblijf van twaalf jongedames, officieel geopend. Op de hoek van de Soestdijkerstraatweg en de Curaçaolaan te Hilversum.

De Stichting Blijdesteyn (www.stichtingblijdesteyn.nl) biedt alleenstaande, minvermogende jonge vrouwen een reisbeurs aan.

Met deze stichting maakt Antonie de Stoppelaar Blijdesteyn iets waar van de vierde regel van de korte principeverklaring van de Doopsgezinde Gemeenschap:

Dopen wat mondig is,

Spreken dat bondig is

Vrij in 't christelijk geloven

Daden gaan woorden te boven.

Gerard Hoogendijk

Muziekmakelaar wil mooie muziek dicht bij de mensen brengen

Sarah Koch: 'Het moet een onvergetelijk moment worden'

Sarah Koch speelt in het Metropole Orkest, in grote zalen en op podia. Als muziekmakelaar brengt ze muziek tot in de huiskamer.

Sarah Koch werd in 2001, op 26-jarige leeftijd, gevraagd voor het Metropole Orkest. Foto: Bob Awick

BUSSUM Dat Sarah Koch op haar vierde op vioolles ging is niet zo raar. Ze groeide letterlijk tussen de muzieknoten op met ouders die professionele violisten waren. En net als haar vader en moeder heeft ook Sarah haar plek gevonden binnen het Metropole Orkest. Maar ze is sinds kort ook een andere weg ingeslagen. Als muziekmakelaar wil de Bussumse mooie muziek dicht bij de mensen brengen. De Metropole-beleving in een huiselijke sfeer of andere intieme setting, zeg maar.

Ze kwam op het idee voor muziekmakelaar omdat ze net iets te vaak meemaakte dat de muziek op een feestje niet 'klopte'. "Dat is zo jammer, dan was ik op een bruiloft en dan werd óf de muziek ondergesneeuwd óf het overschreeuwde de rest en dan dacht ik: wat jammer dat ze deze muziek hebben gekozen."

Geen hoge hoed

'Ik studeerde een paar uur goed, maar ging nooit eindeloos door'

Dat ze over een groot netwerk met goede musici beschikt is evident, maar dat wil nog niet zeggen dat ze zonder meer iets uit de hoge hoed kan toveren. Voordat iemand een strijkkwartet of jazzensemble in haar of zijn huiskamer heeft of een zangeres met begeleidende muzikanten voor een bruiloft of borrel gaat er wel wat aan vooraf. "Het moet kloppen bij de gelegenheid, de ruimte en de mensen", legt ze uit. "Het moet een onvergetelijk moment worden en dat kan alleen maar als je iemand persoonlijk spreekt. Dan vraag ik of er muziek is waar ze mooie herinneringen of een bepaalde emotie aan koppelen. Maar ook welke muziekstijl hen aanspreekt. Dan kom je erachter wat iemand echt wil. En ik vind altijd een match." Zelfs een kinderfeestje luistert ze naar eigen zeggen moeiteloos op met de juiste muziek.

Een soort personal shopper

'Als je een reis boekt via internet weet je niet precies wat je krijgt'

Ze lijkt daarin een beetje op een personal shopper. Zelf trekt Sarah graag de parallel met het boeken van een vakantie of weekendje weg. "Als je dat via internet doet ziet het er op het scherm mooi uit, maar je weet niet precies wat je krijgt." Volgens Sarah gaat het daarbij vooral om de echte, pure beleving van muziek. "De beleving van een liveconcert dichtbij is echt heel bijzonder."

'Hoe jonger je begint, hoe beter'

Sarah vertelt dat vier jaar misschien wel wat aan de vroege kant is, maar de meeste grote violisten zijn gestart rond hun zesde. "Het is een moeilijk instrument om te spelen, hoe jonger hoe beter", lacht ze. En het was liefde op het eerste gezicht. Ze heeft eigenlijk ook nooit een uitstapje gemaakt naar een ander instrument. Tenminste, als je de vingeroefeningen op piano tijdens haar studie aan het conservatorium niet meetelt.

Geen uitstapjes

"Op het conservatorium moet je een bij-instrument kiezen", licht Sarah het uitstapje toe. Er is ook nu nog weinig enthousiasme voor een ander instrument bij haar te bespeuren. Ze was ook geen student die ontelbare uren studeerde. "Ik studeerde een paar uur goed, maar ging nooit eindeloos door." Ze stopte gewoon de tijd erin die nodig was en dat doet ze nu nog steeds voor optredens.

Behalve dat ze in het Metropole Orkest speelt op podia met artiesten als Trijntje Oosterhuis, Armin van Buuren, Kovacs, Al Jarreau, Herbie Hancock en Bono is haar vioolspel ook regelmatig te horen op cd's.
Ook dan is het rijtje namen indrukwekkend, Van Michael Jackson en Marco Borsato tot Jan Smit en Louis van Dijk.

Klinkende namen of niet, de musici die Sarah in haar bestand heeft variëren van collega's van het Metropole Orkest en leden van het Koninklijk Concertgebouworkest tot ook musici uit de lichtklassieke muziekhoek en zelfs nightclubjazz behoort tot de mogelijkheden.

Oranje Huis is veilig huis voor vrouwen

Nieuwe opvang voor slachtoffers van huiselijk geweld geopend

Het Oranje Huis is open. Foto: Regio Gooi en Vechtstreek

GOOISE MEREN "Door de unieke samenwerking tussen Flevoland en Gooi & Vechtstreek is dit Oranje Huis gerealiseerd, een plek waar vrouwen de ruimte hebben om met professionele ondersteuning zelf de spiraal van geweld te doorbreken. Een resultaat waar ik trots op ben."

Dat zei de Hilversumse zorgwethouder Eric van der Want afgelopen week bij de opening van de nieuwe opvang voor slachtoffers van huiselijk geweld in Almere Poort: het Oranje Huis Flevoland - Gooi en Vechtstreek. Naast Van der Want waren ook wethouders Froukje de Jonge (Almere) en Marianne Verhage (Huizen) getuige.

In het Oranje Huis worden slachtoffers van huiselijk geweld uit beide regio's professioneel opgevangen en begeleid. Wethouder De Jonge ziet de opening als een mijlpaal bij de stevige inzet in de strijd tegen huiselijk geweld en kindermishandeling: "Met het Oranje Huis zetten wij samen een grote stap op weg naar het zo goed mogelijk opvangen en verder helpen van slachtoffers van huiselijk geweld. En dat is belangrijk, want als het thuis niet veilig is, waar dan wel?"

Het Oranje Huis voorziet in een grote behoefte aan een veilig thuis voor vrouwen en hun kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Zij kunnen hier terecht voor advies, hulpverlening en crisisopvang. "Het is zo belangrijk dat er al in een vroeg stadium ondersteuning kan worden geboden ter voorkoming van erger", aldus Verhage. "Mede daarom wordt er gestart met een regionale taskforce waarin we verder aan de slag gaan tegen huiselijk geweld en kindermishandeling. Er wordt afgesproken dat we niet wegkijken, maar aanpakken en hulp bieden."
In het Oranje Huis is alle hulpverlening onder één dak. Er zijn twee noodbedden, tien crisisopvangplaatsen en vijftien plaatsen voor begeleid wonen. Iedere bewoner heeft een eigen appartement.

Brandweer collecteert voor Brandwonden Stichting

Succesvolle collecte van de jeugdbrandweer. Foto: Brian van den Berg

BUSSUM De jeugdbrandweer heeft vorige week woensdag 401 euro opgehaald voor de Nederlandse Brandwonden Stichting. De avond erop haalden de volwassen brandweerlieden ook nog 1000 euro euro op.

De brandweermannen kwamen met loeiende sirenes door de wijk. Nee, er was geen brand, maar een collecte voor het goede doel. De brandweerlui wisten in postcodegebied 1403, in Bussum-Zuid rondom supermarkt Lidl, een bedrag van duizend euro op te halen. Dat brengt het totaalbedrag op 1400 euro.

De Post Bussum heeft jaren gecollecteerd voor het goede doel, maar het lag een tijdje stil. Nu gingen ze weer vol enthousiasme langs de deuren.

Jeugdbrandweer

Bussum heeft 11 kinderen die bij de jeugdbrandweer zitten. Ze zijn tussen de 13 en 18 jaar oud. Daarna kunnen ze doorstromen naar de vrijwillige brandweer. De nieuwe lichting is afgelopen september gestart. Wellicht dat er volgend jaar weer plekken vrijkomen voor nieuwe tieners.