NaarderNieuws

11 maart 2015

NaarderNieuws 11 maart 2015


GroenLinks en coalitie ruziën over wegen

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Volgens een onderzoeksrapport reserveert de gemeente Naarden jaarlijks dik drie ton te weinig voor het onderhoud van wegen. En daarmee is de begroting niet sluitend. Dat stelde oppositiepartij GroenLinks vorige week in een motie in de gemeenteraad. De coalitie is het er niet mee eens.

Volgens GroenLinks-voorman Dries Bartelink reserveert de gemeente jaarlijks 448.000 euro voor het repareren van de wegen in de gemeente, terwijl dat 803.000 euro zou moeten zijn. Hij baseert zich hiermee op cijfers uit een rapport van bureau Oranjewoud, inmiddels Antea. Die ingenieursclub deed in oktober 2013, in opdracht van de gemeente, onderzoek naar het benodigde onderhoudsbudget voor de wegen.
Bartelink zegt op basis van het rapport 'sterke aanwijzingen' te hebben dat Naarden structureel te weinig geld stopt in het spaarpotje voor de staat van de wegen. "Als de cijfers kloppen, gaat het om een tekort van 335.000 euro. Op de begroting van Naarden is dat een enorm bedrag. Ter vergelijking: dat is 3,5 keer de bezuiniging die de sluiting van zwembad De Lunet zou opleveren."

Dus kwam de partij met een motie die het gemeentebestuur oproept om snel een wegeninspectie uit te voeren voordat de begroting van de fusiegemeente Gooise Meren wordt opgesteld. Zo'n inspectie moet helderheid verschaffen over de staat van de wegen in de gemeente en over de toereikendheid van het onderhoudsbudget.

Coalitiepartijen VVD, D66, CDA en het college van B en W waren het in de raadsvergadering niet met GroenLinks eens. Volgens verkeerswethouder Marleen Sanderse (CDA) gebeurt veel van het onderhoud aan straten in de wijk onder de noemer van grote investeringsprojecten, zoals die in het Componistenkwartier, het Rembrandtkwartier, industrieterrein Gooimeer-Zuid, de Meerstraat en het Ruysdaelplein.

Coalitie: GroenLinks gebruikt onjuiste cijfers en zaait bewust onrust

In die projecten van de gemeente wordt niet alleen het riool aangepakt, maar ook de bovengrondse voorzieningen, lees: de wegen. Die uitgaven aan de straten komen volgens de wethouder niet uit de spaarpot voor wegenonderhoud maar worden rechtstreeks uit het project gefinancierd. Daardoor hoeft er minder geld in het gemeentelijke potje voor wegenonderhoud te zitten, redeneerde de wethouder.

Stemmingmakerij
Maar Oranjewoud en GroenLinks hebben deze projectmatige uitgaven aan de Naardense wegen niet meegenomen in hun argumentatie, zegt de coalitie. In een gezamenlijk persbericht lieten VVD, D66 en CDA afgelopen maandag weten dat GroenLinks zich wat hen betreft dan ook baseert op "onjuiste cijfers" en daarmee bewust onrust zaait. CDA'er Herman de Hollander: "De aanname van GroenLinks dat er te kort wordt gereserveerd voor wegenonderhoud is stemmingmakerij en dat weet de fractie."

Lees verder op pagina 5.

Stelling van Amsterdam in luchtfoto's

De forten die Amsterdam moesten beschermen. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Fans van de Stelling van Amsterdam, opgelet. In het Vestingmuseum is vanaf afgelopen zondag de tentoonstelling 'Het Geheim van Amsterdam, uit de lucht gegrepen' te zien.

René Ros en Otto Bodemeijer maakten de afgelopen twee jaar luchtfoto's van de 46 forten die samen een verdedigingslinie rondom Amsterdam vormen. In de expositieruimte van het museum worden alle foto's geprojecteerd. Een paar exemplaren hangen groot opgeblazen aan de wand.

De expositie duurt tot en met 26 april.

Tien graven vernield

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Tien graven zijn sinds half februari vernield op de Oude Begraafplaats aan de Amersfoortseweg.

Het gaat zowel om graven van volwassenen als van kinderen. Zerken zijn omgeduwd en zelfs doormidden gebroken. Ook memorabilia moesten het ontgelden. De beheerder heeft namens de nabestaanden aangifte gedaan. De meest recente vernieling vond afgelopen weekend plaats. De politie heeft al verdachten op het oog en vraagt getuigen zich te melden.

2

Naarders doen volgende week mee aan de Provinciale Statenverkiezingen

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; 19.30 u. Vesper RK St. Vituskerk mw. A. Schilder-Verhoef; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering pastoor C. Fabril; 12.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril; za. 14/03 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. A.K. Wallet; 17.00 u. ds. A.K. Wallet

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor L. Koot; za. 14/03 17.00 u. Vesper; ma. 16/03 19.30 u. 4e Vastenoverweging
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Viering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. R.F.J. Beltman; 17.00 u. Cantatedienst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. H.W. van Beelen
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. Visser; 17.00 u. ds. C. van Andel
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.00 u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N Ringdag Amersfoort
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. R.H. de Vos H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 19/03 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Middeleeuws lentezilver

Het is steeds weer raak als Mark de detector hanteert. Nu kwam er weer een prachtige zilveren munt tevoorschijn uit de late middeleeuwen.

De vondst werd gedaan in de buurt van Blaricum, op een onooglijke akker vol met moderne rommel. Het gaat om een zogeheten 'groot', een munt ter grootte van ongeveer een 1-euro-stuk. Op de voorzijde is het gekrulde hoofd te zien van Hendrik VI van Engeland. Op onze foto niet zo goed te lezen, maar als je de munt in de hand houdt zie je duidelijk 'Henric' staan. Op de keerzijde valt onmiddellijk een groot kruis op, dat in muntentaal een 'pierced cross' genoemd wordt. Waarom? Weet ik niet. Voorts staan er nog wat Latijnse afkortingen te lezen, waar ik op dit moment de betekenis nog niet van weet. Wel heb ik achterhaald dat dit fraaie (ook muntentaal) geldstuk tussen 1422 en 1427 geslagen moet zijn en dus maar kort heeft gecirculeerd. De naam 'groot' is in het Engels 'groat' en is nauw verwant aan de 'grosschen' uit Duitstalig gebied. Ikzelf heb jaren terug in een weiland aan de Overscheenscheweg langs het Naardermeer in Naarden een zogeheten 'één derde ruiter groot' gevonden, die rond 1290 dateert en gebruikt werd ten tijde van Jan van Henegouwen. Voor de detectorist is het doorgaans een hoogtepunt als zo'n munt met een groot dwarskruis gevonden wordt. Niet uitermate zeldzaam, maar in de staat waarin de 'groot' van Mark tevoorschijn kwam, is er toch sprake van een topvondst.

Weerbericht

Overwegend droog, geregeld zon
Afgelopen weekeinde klom de temperatuur naar circa 14 graden in onze regio. Een Centraal Europees hogedrukgebied bracht lenteweer met een zuidelijke luchtaanvoer. Komende dagen zwaait een Scandinavisch hogedrukgebied de scepter. De wind gaat dan uit het oosten tot noordoosten waaien. Het wordt iets kouder met in de nacht grote kans op vorst aan de grond.

Donderdag en vrijdag
Voor beide dagen wordt zonnig weer verwacht. De nachten verlopen koud met een minimumtemperatuur van rond het vriespunt met een grote kans op enkele graden vorst aan de grond. Donderdag stijgt de temperatuur overdag nog naar 10 à 11 graden, vrijdag met zo'n 8 graden enkele graden lager. Er waait een matige zuidoostenwind die vrijdag draait naar het oosten.

Het weekeinde
Onder invloed van het Scandinavisch hoog krimpt zaterdag de wind naar het noordoosten. Dit is waar de schaatsliefhebbers afgelopen winter lang naar hebben uitgekeken. In maart levert dit geen vrieskou meer op, wel kans op lichte vorst in de nacht en overdag een maximum van 6 à 7 graden. Het is wisselend bewolkt met af en toe zon. Zondag kan een licht buitje vallen.

Weetje
Lucht tussen losgewerkte grond werkt als een goede isolator. De warmtestroom uit de diepe bodem wordt zo tegengegaan. Het gevolg is dat de lucht vlak boven de grond extra snel en sterk kan afkoelen. De kans is dan groter dat jonge plantjes schade oplopen door vorst aan de grond. Dus bij de verwachting 'vorst aan de grond' is het beter om het schoffelen uit te stellen.

Fluweel en (natuur)zijde waren vroeger kostbare geweven textielproducten die voor voorname kleding werden gebruikt. In Naarden is het weven van deze stoffen een belangrijke bron van welvaart geweest vanaf de tweede helft van de 17e eeuw.

D. Franzen schreef er een boekje over onder de titel 'Fluweelwerkers- en Zijdeweversbus tot in onze dagen levend'. Het maken van deze stoffen was aan strenge voorschriften gebonden. In het boekje staat onder andere hierover de Ordinantie van het Gilde. Na opheffing van de gilden in 1802 kwam er een Reglement. De 'bus' die in de titel genoemd is, was een fonds waaruit bij ziekte of ongeval hulp of bijstand verstrekt kon worden in geld, goed en diensten. De 'bus' bestaat overigens anno 2015 nog steeds; het is mogelijk de oudste in zijn soort in Nederland. Een lijst van Busmeesters sluit het boekje af.

De eerste druk (zonder jaar) telt 76 pagina's en twee afbeeldingen De tweede, uitgebreide druk uit 1983 telt 96 pagina's en 16 afbeeldingen. Helaas zijn de verschillende onderwerpen en hoofdstukken op een onhandige manier gerangschikt.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 8 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda)

'We missen al heel lang kansen'

Voskuil wil naar de provincie

Lars Voskuil wil graag voor de provincie aan de slag in Haarlem. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

NAARDEN - Lars Voskuil zit alweer tien jaar in de gemeenteraad van Naarden en nu vindt hij het tijd om zijn horizon te verbreden richting de provincie. Hij noemt zichzelf een 'geboren optimist' en hoewel hij als tiende op de lijst van de PvdA staat, ziet hij zich, gezien de huidige 11 zetels en de positieve peilingen, al helemaal in Haarlem zitten.

Lars Voskuil

Lars Voskuil woont in Naarden en is in het dagelijks leven mediator, bemiddelaar. Daarnaast is hij al tien jaar actief in de gemeenteraad van Naarden en is fractievoorzitter van de PvdA Naarden. Voskuil is bestuurslid bij de Gooische Hockeyclub. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen van 13 en 15 jaar oud. Voskuil stelt zich verkiesbaar voor de Provinciale Staten. De verkiezingen zijn op woensdag 18 maart.

"Ik heb met heel veel plezier het raadswerk gedaan. Ik begon als de benjamin in 2006, maar inmiddels ben ik een van de langstzittende raadsleden in Naarden. Toch wil ik graag mijn blik verruimen en ik merk ook dat steeds meer zaken minder lokaal worden. Neem zoiets als een fusie, daarvoor moet je noodgedwongen samenwerken. Ook kun je veel meer bereiken als je uitzoomt. Neem zaken zoals toerisme of economie, dat moet je gewoon vanuit een groter geheel bekijken."

'Gezien de vergrijzing hebben we jongeren en betaalbare huizen nodig'

Voskuil heeft al veel positieve reacties ontvangen op het feit dat hij zich verkiesbaar stelt voor de provincie. Ook zijn vrouw en kinderen staan helemaal achter hem. Het gaat een drukke tijd voor hem worden, want voorlopig blijft hij ook nog in de gemeenteraad van Naarden actief. "Ik wil betrokken blijven en actief meedenken. Zeker nu de fusie er aankomt. Ik wil dat de overgang soepel verloopt en ik kan het historische geheugen van Naarden meebrengen."

Hij legt uit waarom hij denkt dat hij in de provincie Noord-Holland meer kan betekenen voor de regio. "We missen al heel lang kansen in Gooi en Vechtstreek. We worden te veel vergeten en het potentieel in dit gebied wordt niet benut. Er zijn ook maar weinig Statenleden die zich inzetten voor de regio. De mensen voelen zich te weinig vertegenwoordigd in Haarlem." Hij geeft een voorbeeld hoe hij zich vanuit de provincie beter kan inzetten voor de economie. "We hebben hier veel werkloosheid, veel zzp'ers en een stijgende jeugdwerkloosheid. Het Mediapark is een grote werkgever, maar ook daar loopt het werk terug. De provincie kan partijen interesseren om zich daar te huisvesten. We kunnen de werkgelegenheid aanjagen. Wanneer we investeren in grote projecten, bijvoorbeeld de aanleg van een nieuwe weg, denk ik dat het een goed idee is wanneer we vragen om een social return. We kunnen eerst de kaartenbakken doorkijken om te zien of er werklozen zijn die we zo aan een baan kunnen helpen, of we kunnen een stageplek regelen voor studenten van het Opleidingsbedrijf Bouw Gooi en Vechtstreek. Zo creëer je een sociaal-maatschappelijke meerwaarde." Verder heeft Voskuil plannen voor het aanpakken van verweesde industrieterreinen. "Op Gooimeer-Noord staat bijvoorbeeld veel leeg. Moeten we het gebied herstructureren? Of proberen bedrijven aan te trekken? Daar moeten we iets mee."

Betaalbaar wonen
Een andere punt dat hem zorgen baart is het feit dat de woningen in het Gooi behoren tot de duurste van het land. "Zet daar de hoge vergrijzing tegenover en het duurt niet lang meer voordat jongeren besluiten elders te wonen. Er komt meer vraag naar mensen die werken in de zorg. Maar ja, die mensen kunnen hier geen woning betalen omdat de prijzen twee tot drie ton boven het gemiddelde liggen. We moeten zorgen dat deze onmisbare mensen in het Gooi kunnen wonen. Er moeten dus meer betaalbare woningen worden gebouwd en daar kan de provincie zich voor inzetten. Bouw wat echt nodig is."

Van de lezers

De fusieraad heeft besloten om in Naarden geen burgerservicepunt te laten bestaan. Zij vinden dat het stadhuis van Bussum dicht genoeg bij Naarden is. Dat is dan wel zo voor de helften van de Jan Toebacklaan en de Comeniuslaan, maar voor een aantal Naardense wijken is dat stadhuis op een half uur loopafstand en voor het Naarderbos wel een uur. Het gevolg is dat, vooral bij slecht weer, veel inwoners de auto pakken. Meer autokilometers en dus nog meer fijnstof en luchtvervuiling dan er toch al is door de nabijheid van de A1 en Schiphol. Niet genoeg doorgedacht door gemeenteraden. En er blijkt ook al uit hoe het bestuurlijke denken door Bussum gedomineerd wordt. Laten de Naardense burgerplatforms erop aandringen dat het servicepunt voor burgerzaken in het stadskantoor in de Vesting na de fusie gehandhaafd blijft.

Carlos Scheltema

Informele viering vrouwendag

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Met zowel feestelijke als inhoudelijke elementen is afgelopen zaterdag op het stadhuis Internationale Vrouwendag gevierd. Dit jaar stond de kracht van vrouwen centraal. Burgemeester Joyce Sylvester verzorgde het welkomstwoord en ook powervrouw Annemiek Hoogenboom uit Naarden gaf een inleiding met de naam 'niets is onmogelijk'. De middag werd aangekleed met hapjes, drankjes en muziek van Ingrid Stijsiger.

Wie weet een plek voor schaalmodel van stadhuis?

Ministadhuisje is gebouwd op schaal 1:25

Waar kan het ministadhuis een paar jaar staan? Foto: Bob Awick

NAARDEN - Fons Kerkenaar is op zoek naar een nieuwe eigenaar voor zijn schaalmodel van het stadhuis van Naarden. Het ministadhuisje staat al een paar jaar op zolder te verstoffen en blijkt nu ook in de weg te staan.

Eerdere pogingen om het model een plekje te geven op het echte stadhuis aan de Marktstraat leverde niet het gewenste resultaat op. Hoewel hij de mogelijkheid kreeg zijn model drie tot zes maanden op het stadhuis te plaatsen, wilde hij daar geen gebruik van maken. "Ik moest het dan zelf brengen, halen en verzekeren. Dat vind ik veel te veel gedoe voor zo'n korte periode. Ik zoek een plek waar het huisje jaren kan blijven staan, het liefst ergens in Naarden."
De bouwer woont in Huizen en daar werkte hij 1700 uur aan het ministadhuisje dat helemaal op schaal is gemaakt. "Het geraamte is van mdf gemaakt en de steentjes heb ik van kunststof steenstrips gemaakt. Ik heb gewerkt met de echte bouwtekeningen en foto's." Hij hoeft geen geld te hebben voor het model. Het is vooral de bedoeling dat zijn model een mooi plekje krijgt. "Ik heb bijvoorbeeld eerder al het Weegschaalmuseum en het Arsenaal benaderd, maar zonder succes. Wat mij betreft komt het in een bejaardencentrum te staan, maar het is gewoon fijn als het model een plek krijgt waar het een paar jaar kan blijven staan."

Wie een mooie plek weet kan Kerkenaar bellen op 06-22135318.

Cindy Smit

Eigenaar Bureau Structuur
Naardense sinds 2004

Waar houd je je overdag mee bezig?
"Ik heb sinds kort een eigen bedrijf en dat is best wel spannend. Ik houd me vooral bezig met het ondersteunen van ondernemers en particulieren bij het structureren, ordenen en onderhouden van hun secretariële en administratieve werkzaamheden. Het is heel afwisselend, ook omdat het zowel voor een korte als langere periode kan zijn."

Op wie in je omgeving ben je trots?
"Op de lieve mensen om mij heen."

Waar in Naarden kom je graag?
"Ik kom heel graag in de Vesting."

Met welke eigenschap van jezelf ben je blij en met welke niet?
"Ik ben blij met mijn gedrevenheid en verantwoordelijkheidsgevoel, maar met mijn ongeduld wat minder."

Welke sporten doe je?
"Ik fitness regelmatig en doe aan bodypump."

Als je een dag burgemeester zou zijn van Naarden, wat zou je dan doen?
"Op de plekken waar betaald parkeren geldt het mogelijk maken om met je mobiel te betalen en meer pinautomaten plaatsen."

Met wie zou je nog eens een goed gesprek willen voeren?
"Met Annemarie van Gaal, ik vind haar een hele inspirerende vrouw."

Welk boek ligt er op jouw nachtkastje?
"'Ik mis alleen je guacamole', van Joke van Balen. Prettig geschreven en echt een aanrader."

Naar welke muziek luister je graag?
"Ik heb een brede smaak, maar vooral muziek uit de jaren 80."

Wat zou je doen als je een miljoen zou winnen?
"Hard juichen en mijn dierbaren een financiële meevaller bezorgen."

Waar zullen we samen eens op proosten?
"Op het leven."

Naarden houdt servicepunt

NAARDEN - In de periode dat het gemeentehuis in Bussum wordt omgebouwd tot onderkomen voor Gooise Meren, houdt Naarden een gemeentelijk servicepunt. Daarna evalueert de nieuwe gemeente of een blijvend steunpunt in Naarden nodig is. Dat is de uitkomst van een debat in de fusieraad maandag.

VVD, PvdA, D66 en de fractie Krabbendam hadden bij de behandeling van de Nota Serviceverlening van de nieuwe gemeente een amendement ingediend over het (tijdelijke) behoud van een dependance van het gemeentehuis in Naarden. In de nota was bedacht dat de nieuwe gemeente alleen nog service verleent aan inwoners en ondernemers vanuit Bussum en Muiden.

"Daar hadden wij als VVD twee problemen mee, die verder gaan dan het aantal kilometers naar de Brinklaan", vertelt VVD Naarden-fractievoorzitter Jelmer Kruijt. "Wij willen dat de service in elk geval gecontinueerd wordt tijdens de verbouwing. Ook willen we een bredere afweging over de vraag of Naarden een servicepunt moet houden. Bewoners en bedrijven willen de gemeente graag dicht bij huis, kleinschaligheid is ook na de fusie belangrijk."

Beide punten werden toegezegd door voorzitter Henk Heijman.

Discussie over potje onderhoud wegen

Vervolg van de voorpagina.

Bartelink ziet het anders. "Als de cijfers van Oranjewoud kloppen, dan heeft Naarden een lijk in de kast liggen voor de fusiepartners. Naarden zou dan jaarlijks tonnen euro's te weinig reserveren voor het onderhoud en de begroting zou niet sluitend zijn. En dat terwijl de coalitie er prat op gaat 'Naarden schoon door de poort' de fusie in te laten gaan."

Omdat er woensdagavond geen meerderheid voor de motie te vinden was, besloot GroenLinks om hem aan te houden in afwachting van duidelijke cijfers.

Buren knotten bomen

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Bewoners van de buurten Keverdijk, Thijssepark en Vierhoven gingen dit weekend weer samen aan de slag om hun buurt te onderhouden. De bewoners verzamelden zaterdag bij de geitenweide om vervolgens traditiegetrouw de wilgen langs de Naardertrekvaart te knotten. Het gereedschap en andere spullen werd geleverd door de gemeente. Bewoners namen zelf keukentrapjes mee. Overal in het land worden rond deze periode de wilgen geknot.

Lambertus Hortensius opnieuw vertaald

NAARDEN - De verslaglegging van de ondergang van Naarden in 1572 door Lambertus Hortensius is in boekvorm verschenen. De vertaling van de oude Latijnse tekst door W.A. Boekelman is zojuist verschenen onder de naam 'De ondergang van Naarden'.

In 1572 richtten Spaanse soldaten in de 80-jarige oorlog een slachting aan onder de burgers van Naarden. Leraar, humanist en geschiedschrijver Lambertus Hortensius van Montfoort deed er als ooggetuige verslag van.

De tekst werd voor het eerst in het Nederlands vertaald en gepubliceerd in 1866 door hoogleraar klassieke talen Petrus Hofman Peerlkamp en notaris Albertus Perk. Vertaler W.A. Boekelman heeft de Latijnse tekst opnieuw vertaald en toegankelijk gemaakt voor de hedendaagse lezer, laat de uitgever weten.
Het boek 'De ondergang van Naarden' eindigt met een korte levensbeschrijving van Lambertus Hortensius.

PVV houdt spreekuur in Jan Tabak

NAARDEN - In het licht van de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart houdt de PVV Noord-Holland op 12 maart spreekuur in Jan Tabak.

Mensen uit het Gooi met vragen, ideeën en zorgen kunnen aanschuiven bij de nummers 2 en 3 op de PVV-kieslijst voor de Provinciale Staten. Joost van Hooff zit van 19.00 tot 21.00 uur samen met Ilse Bezaan klaar in de lounge van Jan Tabak om ieders verhalen aan te horen.

"Het huidige provinciebestuur luistert niet naar de mening van de kiezer. Laat staan dat ze eropuit trekken om hun oor te luisteren te leggen bij bewoners. Dat verschil maken wij wel. Wij staan tussen de mensen. Voor ons zijn het geen kille dossiers, maar mensen van vlees en bloed. Die verdienen het om serieus genomen te worden", stelt Joost van Hooff.

Hockeyers HCN huldigen hun tien zaalkampioenen

Dames 1 en 9 jeugdteams zijn de beste

Een volgepakt clubhuis vlak voor de ceremonie. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Het was een drukte van belang zondag bij Hockeyclub Naarden. De club huldigde de teams die het afgelopen winterseizoen kampioen werden in de zaal. Tien teams werden in het zonnetje gezet.

Dames 1 eiste de eerste plaats op bij de senioren. Bij de jeugd werden Jongens A11, Meisjes B7, Meisjes D4, Meisjes D9 (Zondag MD2), Jongens B1, Meisjes C12, Meisjes C3, Meisjes C4 en Meisjes D8 (Zondag MD1) kampioen.

Het bestuur van de club was erg te spreken over dit resultaat. "Het kan niet op dit jaar met zo veel zaalkampioenen bij de jeugd, over de volle breedte", laat HCN weten. "Ook de zondagjeugd heeft zich goed gemanifesteerd door in de D-categorie liefst twee kampioenen te leveren (ZMD1 en ZMD2). Dit geeft aan dat ook het niveau van de zondagjeugd stijgt."

Naarden had deze winter een primeur: in plaats van de indoorcompetitie in de gymzaal te spelen, zette de club een grote, verwarmde tent neer op het terrein. Daardoor speelden de teams gewoon comfortabel 'thuis'.

Professor Westbroek spreekt in Grote Kerk

NAARDEN - Op uitnodiging van de Vereniging Vrienden van de Grote Kerk houdt Peter Westbroek, emeritus hoogleraar geologie, op 19 maart een lezing in de kerk.

Westbroek schreef verschillende boeken over het ontstaan van de aarde voor zowel het wetenschappelijke als het grote publiek. In Naarden praat hij over het ontstaan van de aarde en de toekomst van onze planeet. Hoe moeten we omgaan met de gevaren van klimaatverandering, oprakende grondstoffen, globalisering en overbevolking?

De lezing is gratis voor Vrienden van de Grote Kerk Naarden. Introducés en andere belangstellenden betalen € 10,00 per persoon. Kaartjes aan de deur, kerk open om 19.30 uur.

Aanstormend talent in Pouloeuff

De burgemeester in gesprek met kunstenares Marthe Zink. Foto: Pieter Kunnen

NAARDEN - In galerie Pouloeuff in de Vesting opende zondag de nieuwe tentoonstelling 'Veranderingen'. Burgemeester Joyce Sylvester nam ook een kijkje.

Pouloeuff biedt jonge, pas afgestuurde kunstenaars een podium om hun werk kosteloos te exposeren. De galerie is gelieerd aan de Keep an Eye Foundation, een stichting die aanstormende kunstenaars een springplank biedt naar het grote publiek.
De expositie is te zien tot en met 3 mei, op vrijdag, zaterdag en zondag.

Dief buiten- boordmotor gepakt

NAARDEN - De politie heeft vorige week donderdag een 47-jarige Hilversummer aangehouden wegens diefstal van een buitenboordmotor.

De man werd gepakt aan de Onderwal, de 2,5 pk motor werd gestolen aan de IJsselmeerweg.

Ook op 7 maart verdween een buitenboordmotor. Die werd gestolen vanaf een zeilboot aan de Hoofdgracht.

Gereedschap gestolen

NAARDEN - Inbrekers hebben afgelopen weekend gereedschap gestolen bij een bedrijf op het industrieterrein.

Volgens de politie hebben de dieven het voordeurslot van het bedrijf aan de Bronsstraat geforceerd.

Poging tot inbraak

NAARDEN - Bij een apotheek aan de Koningin Wilhelminalaan heeft maandagochtend vroeg iemand geprobeerd in te breken. Dat meldt de politie.

Het bleef bij een poging, waarschijnlijk omdat de inbreker in zijn werk gestoord werd.

Mirjam en Miriam bij Limes Live

NAARDEN - In de serie Limes Live, muziek op zondag, brengt café restaurant Limes aanstaande zondag klassieke muziek.

In het restaurant aan de Cattenhagestraat treden 15 maart vanaf 15.00 uur Mirjam Welling (viool) en Miriam Burgers (piano) op. Het duo speelt klassiek en Oost-Europese traditionals.

SDO-spelers zetten coach aan de kant

'Geen grote kans' dat Heerschop nog terugkeert

Hoe het verder moet met Heerschop als coach moet snel bekend worden. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - De voetballers van SDO zetten geen stap meer op het veld zolang hoofdcoach Ronald Heerschop aan het roer staat. Dat hebben de spelers afgelopen week te kennen gegeven aan het bestuur van de club. De honneurs worden, tot nader order, waargenomen door Roberto Tessaro.

De spelers hebben problemen met de hoofdcoach. Volgens het bestuur komt het vooral doordat spelers en hoofdcoach anders denken over het voetbal. "De jongens voetballen al jaren samen en hebben vooral de afgelopen jaren een heel ander soort coach gehad. Nu staat er een andere coach voor de groep, wat strenger. Dat zorgt voor problemen tussen twee heel andere werelden. De vonk ontbreekt een beetje", zegt SDO-bestuurder Ron Peffer.

'Heerschop zomaar op straat zetten gaat veel te ver'

Dat de bom nu barst mag opvallend genoemd worden. Voetballend gaat het erg goed met SDO. De Bussumse eersteklasser doet mee met de top en maakt komend voorjaar kans om te promoveren naar de hoofdklasse. Mede door de goede resultaten werd enkele maanden geleden door het SDO-bestuur besloten om het contract van hoofdcoach Heerschop met een jaar te verlengen.

Komende week gesprekken
Over hoe het nu verder moet, moet de komende weken meer bekend worden. Volgens Peffer bestaat er 'geen grote kans' dat Heerschop straks weer voor de groep staat. "Maar er kan van alles gebeuren. We gaan eerst gewoon heel goed praten met z'n allen", zegt Peffer. "Ronald heeft het afgelopen jaar, maar ook al veel eerder, heel veel betekend voor SDO. Hem zomaar op straat zetten gaat veel te ver."

Heerschop houdt zelf de kansen op een terugkeer voor de groep open. "Als het gesprek goed verloopt en de spelers staan er achter, dan kunnen we er best over praten. Maar of dat gebeurt wordt afwachten. Als het al zo lang rommelt, kun je je afvragen of een gesprek alles oplost."

Zelf noemt Heerschop het voorval vooral heel erg vervelend. "We hebben allemaal het beste met SDO voor en voetballend gaat het veel beter dan verwacht. De spelers presteren heel erg goed. Toch was er de laatste maanden wat wrevel, het rommelde al wat langer. Erg jammer, want de club gaat me aan mijn hart. Voor mezelf was het afgelopen weekend ook even wennen om na 40 jaar verstek te moeten laten gaan langs het veld. Dat was heel erg raar."

Raam in kapel: Het laatste Avondmaal.

Mariënburg aan de Brinklaan in Bussum is samen met de tuin eromheen een oase in Bussum.

Alle ramen in de kapel zijn in een neogotische stijl gemaakt

Onderdeel van het complex is de kapel. De glas-in-loodramen stellen alle een bijbelse gebeurtenis voor zoals 'het laatste Avondmaal', 'de kruisiging' en 'Christus met de ongelovige Thomas en de apostelen'. Al deze ramen zijn in een neogotische stijl gemaakt.

Raam met afbeelding van Mère Julie.
Achterzijde kapel Mariënburg. Foto: Diny Zijp

Elders in het hoofdgebouw is er in een glas-in-loodraam een afbeelding van de stichteres van de congregatie van de Zusters van O.L.V. van Namen, Mère Julie. Dit raam is onlangs naar Amersfoort meeverhuisd.

De geschiedenis van Het Gooi

Wiersma neemt afscheid van zijn collectie. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Cor Wiersma verkoopt zijn privéverzameling van boeken over het Gooi in zijn boekhandel Los. Aanleiding is onder meer de fototentoonstelling van het boek 'Het Gooi Onbewolkt'.

"Voor verzamelaars en liefhebbers een buitenkans, ook omdat je direct ziet in welke staat het boek verkeert."De collectie die hij in 20 jaar heeft opgebouwd is zeer divers: onder de ruim 500 boeken bevinden zich drie eerste drukken van 'De Kleine Johannes' van Frederik van Eeden, maar ook boeken uit de bibliotheek van Boudewijn Buch. Wiersma heeft een grote fascinatie voor het Gooi. "De rijke bovenlaag van bankiers en de artistieke onderlaag, dat geeft een mooie spanning." De verkoop van de privécollectie is een aanloop naar de verkoop van meer tweedehandsboeken. Los wil het gat opvallen dat De Slegte achterlaat.

Filmhuis Bussum

'Inherent vice'.

THE THEORY OF EVERYTHING gaat over astrofysicus Stephen Hawking.
De kracht van muziek in OM DE WERELD IN 50 CONCERTEN met het Koninklijk Concertgebouworkest.
In BIRDMAN schittert Michael Keaton als vergeten acteur.
In THE SKY ABOVE US proberen drie mensen gewoon door te leven onder bommendreiging in Belgrado 1999.
NATIONAL GALLERY, rondkijken in Londens topmuseum. In TURIST drijven de verschillende reacties op lawinegevaar een vader en moeder uit elkaar.
Het luchtige BIG EYES schetst hoe Walter Keane in de jaren 50 de kunstwereld bedroog. 10.000 KM toont twee geliefden op grote afstand, met alleen WhatsApp en Skype.
INHERENT VICE is een nieuwe, prettig gestoorde, misdaadfilm van de regisseur van THE MASTER.
SNEAK PREVIEW, dinsdagavond 20.30.
JEUGDFILMS: JACK BESTELT EEN BROERTJE, over een jongen en zijn twee chaotische lesbomoeders. En voor de allerkleinsten het lieve EMIL & IDA VAN DE HAZELHOEVE.
FILMCURSUS op woensdag 11 maart over boekverfilmingen en op 18 maart over 'special effects'.
Op zondag 15 maart wordt de absurde 4-delige komedie P'TIT QUINQUIN volledig vertoond, met soep in de pauze. Een Frans dorpje en een bizarre misdaad.

Versa vrijwillgerscentrale

Bemiddelaar voor vacaturebank Versa Vrijwilligerscentrale. Ontvangst bezoekers en luisteren naar wat deze willen en kunnen. Werktijden op donderdag van 10.00-12.00 uur.

De Schakel zoekt een vrijwilliger die de huidige klusjesman kan ondersteunen.

Wereldwinkel Bussum zoekt een boekhoudkundig medewerker. Vereist: boekhoudkundige ervaring geautomatiseerd boekhoudprogramma.

Stichting Akabasokuru en het Oranjefonds zoeken collectanten voor Bussum-Zuid voor de week van 27 april t/m 2 mei 2015.

zaterdag 14 maart

Lions Gospel

Black American Gospel Music door 'The Rainbow Gospel Singers' onder leiding van Edith Casteleyn. Locatie Koepelkerk in Bussum, Brinklaan 42. Alle kaarten zijn van tevoren te bestellen via www.lionsgospel.nl (ook meer info) of via info@lionsgospel.nl.

Concert

Van het ensemble Noota Saxofoon Duo. Locatie: Vivium Godelinde, Jozef Israëlslaan 1 in Bussum. Een gevarieerd klassiek programma met werken van o.a. Rimski-Korsakov en Beethoven. Het programma duurt één uur, zonder pauze. Aanvang: 14.30 uur. Kosten € 5,- per persoon.

Paul van Hooff

Als afsluiter van de Boekenweek bij boekhandel Los aan de Nassaulaan 33-35 in Bussum in de middag het stoere motoravontuur van Paul van Hooff. Hij vertelt over zijn krankzinnige 60.000 km-reis door Zuid- en Noord-Amerika. Aanvang: 15.00 uur.

Rommelmarkt

In wijkcentrum Achter de Linde, Godelindedwarsstraat 34, Bussum van 9.00 tot 13.00 uur. Allerhande spulletjes, zowel nieuw als tweedehands worden er verkocht. Kinderkleding, sieraden, boeken, cd's, dvd's. Er staat een kraam waarbij de opbrengst voor peuterspeelzaal de Stampertjes is. Burgernet is ook aanwezig om de nodige informatie te verstrekken. De entree is gratis.

Opening balletschool

Balletschool Carbriole houdt een feestelijke opening op haar nieuwe locatie aan het Prinses Margriethof 100a in Naarden. De opening wordt gedaan door oud-ballerina Jane Lord van het Nationale Ballet. Daarnaast staan demonstraties, workshops en meerdere optredens op het programma, bijvoorbeeld van Anna-Alicia Sklias. Aanvang 13.30 uur.

Mindfulness

Petra van Hameren houdt een workshop Mindfulness bij Squash & Wellness aan de Struikheiweg in Bussum. Er worden tussen 14.00 en 16.30 uur ontspannende oefeningen gedaan. Kosten € 20,-. Aanmelden op www.mindandmore.nl.

Harpconcert

Harpiste Assia Cunega geeft een concert in de Christoforuskerk aan de Veldweg in Bussum. Assia zal werken van Boieldieu, Debussy en Mengozzi ten gehore brengen. Aanvang 15.00 uur.

zondag 15 maart

Soosmiddag

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 in Bussum houdt een soosmiddag voor jong en oud. Het motto is om er met elkaar een gezellige middag van te maken. Op deze middag treedt o.a. het trio Timárido op. Aanvang 14.30 uur, entree gratis.

Light Spirit Beurs

In de Uit-Wijk in Bussum, Dr. Schaepmanlaan 10. Consulten zoals aurareading, astrologie, tarot, handlezen, reiki, chakrabalancing, Sjamanistische healing, stoelmassages en massages en nog veel meer. Ook zijn er een aantal mediums voor consult aanwezig. Verder gratis lezingen, workshops, livemuziek, verrassingsacts en verkoopstands. Meer informatie: www.lightspirit.net. Entree: 3 Euro. Tijdstip: 10.00 tot 18.00 uur.

Wereldfietsbeurs

Voor de derde keer op rij organiseert de Wereldfietser haar jaarlijkse beurs in Bussum. Hier kunnen beginnende en gevorderde fietsers ideeën opdoen en informatie krijgen over fietstochten van enkele dagen tot enkele maanden en langer. Er zijn lezingen, workshops en informatiestands. De beurs wordt gehouden in het Opleidingsbedrijf aan de Parallelweg 1. De beurs is van 10.00 tot 17.00 uur, entree € 5,-.

Stadswandeling

De Vereniging Vestingstad houdt weer een stadswandeling door Naarden. De wandeling duurt 5 kwartier. Er wordt gelopen vanaf de Utrechtse Poort, vertrek om 12.30 uur. Meelopen kost € 3,- voor volwassenen of € 2,- voor kinderen.

dinsdag 17 maart

Wandeltocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 in Bussum, o.l.v. Trudy Nederend. Start om 10.00 uur. De route en afstand zijn afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Ook rolstoelers met begeleiders zijn welkom. Deelname is gratis en op eigen risico.

PCOB lezing

Kunsthistorica Lisette le Blanc bespreekt de historische kruiswegstaties van Aad de Haas in het kerkje van Wahlwiller in Zuid-Limburg. Locatie: Wilhelminakerk aan het Wilhelminaplantsoen te Bussum. Aanvang 14.00 uur. Entree gratis.

Lezing Rembrandt

De Antonius Hof opent de deuren voor een lezing van Wim Dooge over de verbeelding van het lijden door Rembrandt en enkele van zijn leerlingen. Aanvang 14.30 uur.

Historisch Café

Er wordt weer een Historisch Café gehouden. Deze keer vertelt Anton Kruft over de relatie tussen de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog. Het Historisch Café wordt gehouden in De Hoed aan het Adriaan Dortsmanplein in Naarden. Aanvang 20.00 uur.

Lezing Gooise Meren

Klaas Oosterom houdt in de achterzaal van de Wilhelminakerk een presentatie met foto's van bijzondere en historische plekken op het grondgebied van de nieuwe gemeente Gooise Meren. Aanvang 20.00 uur.

donderdag 12 maart

iPad-cursus

Voor ouderen. Start iPad-cursus in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. Aanvang: 19.30 uur. Vier lessen van 1 uur. Kosten € 35,-. Aanmelden: tel. 693 07 89.

Lezing

Bert Keizer, arts, filosoof en schrijver, geeft een lezing over zijn recente boek 'Tumult bij de uitgang'. De avond wordt georganiseerd door de vrijmetselaarsloge Jan Amos Comenius in Naarden. Locatie: Comeniusloge, Brediusweg 23a, Bussum. Aanvang: 20.00 uur en gratis toegang. Vooraf graag aanmelden bij secretaris@comeniusloge.nl.

vrijdag 13 maart

Biljartlessen

Henk de Bruin geeft in wijkcentrum Spiegelwijck aan de Iepenlaan 354a biljartlessen. Aanvang 10.00 uur.

Broodje Plus

Ruimte serveert Broodje Plus aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk. Vanaf 17.30 uur wordt koffie en thee geserveerd, daarna om 18.15 uur een broodmaaltijd met soep en snack.

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk, een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur.

Mantrazingen

Yogacentrum Heart to Heart aan de Vaartweg 84-86 organiseert weer mantrazingen. Aanvang 20.00 uur, entree € 8,50.

Klaverjastoernooi

Klaverjasvereniging De Meent houdt elke tweede vrijdag van de maand een klaverjastoernooi in wijkcentrum De Kruisdam in de Hilversumse Meent. Aanvang 20.15 uur, deelname € 3,-. Aanmelden op 035-6934133.

maandag 16 maart

Kunstcursus

Diana Kostman geeft in De Palmpit aan de Koekoeklaan het vervolg van haar cursus 'Grote vrouwen in de kunst'. De cursus start maandag om 14.30 uur. In deze reeks staan het leven en werk van zes bijzondere vrouwen uit de kunstgeschiedenis centraal. Aanmelden op diana.kostman@casema.nl. Kosten voor zes lessen € 87,50.

woensdag 18 maart

Lezing bedevaart

Er wordt een lezing gehouden en een documentaire vertoond in Bellefleur aan de Mackaylaan over 'Bedevaart door de natuur'. De documentaire gaat over de herders John Griffioen en Mirjam de Hiep. In 2007 kregen ze de opdracht om met hun kudde van 54 schapen van de Nederrijn dwars over de Utrechtse Heuvelrug tot aan de Gooimeerkust bij Naarden te lopen. Aanvang 14.00 uur, entree € 3,-.

Spelletjesmiddag

Wijkcentrum Spiegelwijck aan de Iepenlaan houdt een puzzel- en spelmiddag. Bezoekers kunnen tussen 14.00 en 16.00 uur een spel spelen.

Schakeldiner

De Schakel, Kol. Verveerstraat 74 Naarden, verzorgt weer een driegangenmenu. Aanvang 16.45 uur, kosten € 7,50. Aanmelden kan op 035-6915300.

SDO freewheelt naar weer een zege

Bussumers probleemloos langs Stormvogels

De zege van SDO kwam voor een groot deel op het conto van Micha Fokker. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Weer een knappe zege voor de voetballers van SDO. Na de nederlaag tegen koploper De Meern bewezen de Bussumers zondag wederom dat SDO tot de top van de eerste klasse behoort: Stormvogels werd met 5-2 aan de kant gezet.

SDO bleek een maatje te groot voor Stormvogels. Al meteen na de aftrap toonden de Bussumers veel vechtlust en zagen de toeschouwers dat het elftal erop gebrand was om een zege te boeken. SDO kreeg al snel kansen. Eerst zag Berry van 't Land een vrije trap gestopt worden door de keeper van de tegenstander, later schoot Rick van der Velden net naast op aangeven van Micha Fokker.

Even later was het wel raak. Nog voor rust kon SDO twee doelpunten maken. Na een goede manoeuvre van Dino van Essen kon Veirano Slager voorgeven op aanvaller Micha Fokker. De Bussumer opende de score en kon de score voor rust zelfs nog verdubbelen met een tweede treffer. Stormvogels deed even daarna wat terug.

Voetbalsters SDO pakken eerste zege van het jaar

Na de rust nam SDO heel even wat gas terug en leek het erop dat Stormvogels terug kon komen. SDO kon echter vertrouwen op de sterk spelende keeper Rolf Hazelaar, rechtte de rug en kon de zege vlug zeker stellen. Na een goed opgezette aanval door Dennis de Loos kon Maikel van Latum een rebound benutten.

Even later was de zege helemaal zeker toen Djoey Dorrestein een doelpunt maakte. Fokker maakte de zege compleet met een derde treffer. Stormvogels redde nog de eer met een knappe goal van afstand.

Nog steeds gedeeld tweede
SDO staat na afgelopen weekend nog steeds op een gedeelde tweede plaats. Alphense Boys heeft echter een beter doelsaldo. SDO speelt nu over twee weken weer. Dan treft het team het veel lager geklasseerde De Kennemers.

Eerherstel voor SDO-vrouwen
Na een reeks van zware nederlagen hebben de voetbalsters van SDO afgelopen weekend weer eens gewonnen. De Bussumse eersteklasser nam met zes doelpunten afstand van de reserves van Fortuna Wormerveer: 1-6. Het leverde, na twee maanden, de eerste zege van het jaar op. SDO speelde een stuk beter dan de afgelopen weken en kende geen grote problemen. Alleen voor rust moesten de voetbalsters nog hard knokken voor de punten. Ondanks een zeer snelle goal van Demi Hemelaar bleef SDO voor rust vooral ploeteren. Fortuna Wormerveer kon halverwege de eerste helft even terugkomen, met name omdat SDO wat fouten maakte. De Bussumse vrouwen stelden echter nog voor rust orde op zaken en pakten met 1-3 weer een voorsprong. Met name Tanja van Gog was sterk voor SDO.

Na de rust voetbalde SDO een stuk beter en had Fortuna Wormerveer nog maar mondjesmaat een antwoord op het spel van de ploeg. SDO kreeg meerdere kansen en kon nog enkele doelpunten maken. Roos Mous stelde de zege zeker. Daarna volgden nog doelpunten van Sophie Breedenbeek, na een knappe aanval van SDO, en van Tanja van Gog. SDO kon daardoor met een tevreden gevoel van het veld af stappen.

Top klassement nog haalbaar
SDO staat na afgelopen weekend op plaats 4 van het klassement. De achterstand op de koploper bedraagt ondertussen 14 punten. SDO heeft nog 5 duels te gaan de komende weken. De top 3 halen zou nog moeten kunnen, want de achterstand bedraagt 'slechts' 4 punten. Maar dan moet SDO dus wel weer punten gaan pakken. Over twee weken staat eerst het treffen met de nummer twee RKDEO op het programma. Daarna wachten nog Berghuizen, Maarssen, Alkmania en Westlandia.

BFC komt tekort

BUSSUM - Een tegenslag voor de voetballers van BFC. De Bussumers verloren afgelopen weekend van concurrent Zwaluwen Utrecht met 2-1 en staan daardoor nu weer op de voorlaatste plaats.

BFC begon voortvarend en kreeg meteen enkele kansen, maar doelpunten bleven lang achterwege. Het duurde een half uur voordat Olivier Blaauw de score kon openen voor BFC. Voor rust kwam de tegenstander echter alweer terug. Twee Bussumse fouten werden genadeloos afgestraft, waardoor BFC na de eerste helft tegen een achterstand aan keek. Na de rust zette BFC alles op alles om terug te kunnen komen. De Bussumers legden het echter af tegen Zwaluwen Utrecht, dat meer vechtlust toonde. Doelpunten bleven achterwege, waardoor BFC weer verloor.

Voetbalsters te sterk
Met goed voetbal hebben de voetbalsters van BFC gewonnen van Roda '46. De Bussumers waren met 0-4 een maatje te groot. Voor rust werd het 0-2 door doelpunten van Daisy Sorial en een benutte strafschop door Emma Tonis. Na rust scoorde Sorial nogmaals en zorgde Isabeau Peters na twee voorzetten voor een doelpunt.

Hockeyers pakken punt

BUSSUM - De hockeyers van Gooische hebben afgelopen weekend een punt gepakt tegen het hoger geklasseerde HBS. De Bussumers stapten met 1-1 van het veld.

De Bussumers deden er alles aan om HBS te verslaan, maar moesten genoegen nemen met een punt. Dat zorgde er wel meteen voor dat de ploeg een paar plaatsen zakte en nu op de voorlaatste plaats staat.

Domper hockeysters
Een nederlaag tegen het lager geklasseerde Overbos heeft er afgelopen weekend voor gezorgd dat de hockeysters van Gooische hun eerste plaats af hebben moeten staan. De Bussumers verloren met 0-2.

DOC sterk

BUSSUM - De korfballers van DOC hebben afgelopen weekend het laatste zaalduel van het jaar gewonnen. De Bussumers versloegen het lager geklasseerde SEV: 11-7.

DOC kwam snel na de start even op achterstand te staan, maar kon voor rust al terugkomen. Na rust kenden de Bussumers nog amper problemen, was er veel gevaar en werd er goed gescoord.

Hockeyers HC Naarden hervatten hockeyjaar met nederlaag

NAARDEN - Goed hockey, maar geen zege afgelopen weekend voor de hockeyers van HC Naarden. De hockeyers zagen dat tegenstander Houten wat meer geluk had en met 3-1 te sterk was.

HC Naarden kwam vroeg op voorsprong. Na een goede manoeuvre kon Max der Kinderen de score openen. HC Naarden was op dat moment sterker, maar zag Houten toch terugkomen. Vlak voor rust werd het 2-1. Na rust bleef HC Naarden aanzetten, maar kon Houten weer scoren.

Promovendus houdt hockeysters op punt
De hockeysters van HC Naarden hebben afgelopen weekend een punt overgehouden aan het treffen met promovendus IJsseloever: 2-2. Na een slechte start van HC Naarden kwam de tegenstander op voorsprong. Daarna bleek HC Naarden beter, maar het ontbrak aan echte slagkracht.

ZVV Jos Geerling neemt afstand van gevarenzone

BUSSUM - Na een maand zonder voetbal hebben de zaalvoetballers van ZVV Jos Geerling vlak voor het weekend gewonnen van Vrone: 1-5. De Bussumers namen daarmee even afstand van de gevarenzone.

ZVV Jos Geerling was er afgelopen week erg op gefocust om Vrone te verslaan. Hoewel de tegenstander al veel op de laatste plaats staat, konden de Bussumers nog geen zege pakken tegen Vrone. Eerder deelden de twee ploegen nog de punten, waardoor ZVV Jos Geerling het treffen met de hekkensluiter heel serieus nam.

De Bussumse zaalvoetballers speelden erg gedreven en konden voor rust al het fundament leggen voor de zege. Halverwege het duel stond ZVV Jos Geerling al met 0-4 voor. Na rust kon deze marge vastgehouden worden, maar kon er nog maar één Bussums doelpunt genoteerd worden. Vrone deed alleen wat terug toen het even met een overtal speelde. De Bussumse doelpunten kwamen van Leroy Oehlers (2x), Martijn Hendriks, Bilal Ozturk en Rowell van der Meer.

De zege leverde de Bussumers een goed gevoel op en vertrouwen voor de komende weken. Deze week wacht Genclik United.

Feest voor Bussumse zaalhockeyers

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Groot feest afgelopen weekend voor de zaalhockeyers van hockeyclub Gooische. De jeugdteams van de club werden, tussen de veldduels door, door de hockeyclub geëerd voor alle goede resultaten van het afgelopen jaar. Van alle deelnemende jeugdteams werden er 19 teams van Gooische kampioen. Alle hockeyers kregen zondag een medaille van de club. De club was erg trots op de resultaten van de jeugd: het aantal kampioenen was een record.

Pubers beboet voor gooien met snoepjes

BUSSUM - Een groepje van 4 pubers heeft afgelopen zondag een boete gehad nadat ze op de Brinklaan auto's bekogelden met snoepjes. Dat meldt de politie.

Een buurtbewoner zag hoe de Bussumse jongens auto's bekogelden die langs reden of geparkeerd stonden. Hij belde de politie. De agenten kwamen de jongens tegen en hebben ze aangesproken. De pubers gaven toen toe dat ze auto's bekogeld hadden. Van schade aan de auto's was geen sprake. Het bleek te gaan om zachte colasnoepjes.

De jongens kregen van de agenten een boete vanwege baldadigheid en worden doorgestuurd naar Bureau HALT.

Klachten over opnemen telefoon

BUSSUM - De gemeente moet de telefoon beter opnemen. Dat meent de Gooise Ouderenpartij (GOP). De raadsleden stelde donderdagavond vragen over het beantwoorden van telefoontjes van burgers aan het gemeentebestuur.

Volgens de GOP hebben meerdere burgers de afgelopen weken geklaagd over het beantwoorden van de telefoon. "Dat moet beter", zo klonk het. De wethouder vertelde de klachten onder de loep te nemen en beloofde alles goed in de gaten te houden.

De gemeente doet momenteel een proef met het afhandelen van contacten met klanten. Zo wordt de telefoon alleen nog 's ochtends opgenomen en wordt er alleen nog op afspraak gewerkt.

Bussumers verkiesbaar voor provincie

BUSSUM - Aan de Provinciale Statenverkiezingen doen dit jaar vier Bussumers mee. Michel Klein staat als lijsttrekker van ChristenUnie/ SGP het hoogst genoteerd.

Verder staat Harry Visser hoog genoteerd. Het Bussumse raadslid van de Gooise Ouderen Partij staat op plaats 4 van de kieslijst voor de Ouderenpartij Noord-Holland. Olaf Stuger staat op nummer 15 bij de PVV. De vierde dorpsgenoot is Jan Kwekkeboom die momenteel ook namens de GOP in de Bussumse raad zit. Hij staat op plaats 28 van de Ouderenpartij Noord-Holland. De verkiezingen voor de Provinciale Staten en het waterschap worden gehouden op woensdag 18 maart.

Extern bureau gaat koopzondagen evalueren

Proef duurt nog tot en met juni

Hoe ervaren winkeliers en publiek de koopzondag?

BUSSUM - Er wordt de komende maanden een onderzoek gedaan naar de resultaten van de koopzondagen. Dat onderzoek wordt gedaan door een extern adviesbureau in opdracht van de gemeente.

Met name de parkeerdruk op koopzondagen wordt gemeten. Dat werd afgelopen januari ook al gedaan. Het moet een goed beeld geven van de extra drukte op koopzondag. Daarnaast worden aan het einde van de proef omwonenden en winkeliers door middel van een gerichte enquête bevraagd naar hun bevindingen. Deze enquête wordt door een extern adviesbureau uitgevoerd.

Proef
De koopzondag is momenteel op proef en duurt een half jaar, tot en met juni. Daarna besluit de gemeenteraad of de koopzondagen een succes zijn en een vervolg krijgen.
De eerstvolgende koopzondag is waarschijnlijk 29 maart, maar zou ook op tweede paasdag 5 april kunnen vallen. De winkels mogen namelijk wettelijk gezien niet open op eerste Paasdag, de eerst zondag van april.

Bussum aan de slag met verbeteren centrum

BUSSUM - Bussum gaat aan de slag met het verbeteren van het centrum. De gemeenteraad heeft donderdag het plan voor 'Centrummanagement' goedgekeurd.

Het merendeel van de Bussumse raadsleden was het erover eens dat het centrum van Bussum op de schop moet en dat het verbeterd moet worden.

Met het plan heeft de gemeente een handvat voor het dorpshart van Bussum voor de komende jaren. Met 'Centrummanagement' bepaalt de gemeente hoe het dorpshart beheerd wordt en wat er de komende jaren gedaan gaat worden.

Snel aan het werk
Er worden zaken genoemd om snel mee aan de gang te gaan: de Havenstraat moet aangepakt worden en daarnaast moet het centrum groener gemaakt worden.

Bussum hoopt komend jaar ook meer parkeerplaatsen voor fietsen te maken. Aan de Olmenlaan moet een overdekte fietsenstalling komen voor fietsen van winkelpersoneel en buurtbewoners. Dat moet ervoor zorgen dat er op straat meer plek komt voor fietsen van bezoekers van het centrum. Ook op andere plekken moeten meer fietsenrekken komen.

Raad: 'Geen auto's op koopzondag'

BUSSUM - De gemeenteraad wil een deel van de Brinklaan de komende koopzondagen afsluiten voor autoverkeer.

Door geen auto's toe te staan op de Bussumse straat moeten de Havenstraat en de Nassaulaan meer met elkaar verbonden worden. Dat moet er weer voor zorgen dat bezoekers van het dorpshart een beter rondje kunnen maken door het centrum.

Het plan werd donderdag geopperd door de raadsleden van GroenLinks. Een groot deel van de gemeenteraad bleek het plan te steunen.
Enkele vroegen zelfs om het elke zondag door te voeren, omdat de Bussumse ondernemers elke zondag de deuren mogen openen.

Eerst praten
Wethouders Lia de Ridder en Nen van Ramshorst hadden eveneens oren naar het plan, maar vertelden er eerst over te gaan praten met betrokkenen zoals de BOV en Pro Bussum. "We moeten er wel allemaal achter staan", zo klonk het.

Opletten: 'tegoetkomend' fietsverkeer

Het bord bij de Huizerweg. Foto: Marcel Buhr

BUSSUM - Oppassen allemaal voor 'tegoetkomend' fietsverkeer. Of eigenlijk tegemoetkomend fietsverkeer.

Het opvallende verkeersbord aan het begin van de Huizerweg bij de rotonde met de Kerkstraat trok de aandacht van fotograaf Marcel Buhr.
Wellicht dat de maker van het verkeersbord wat letters tekort kwam of even afgeleid was bij het maken van de waarschuwing. De boodschap is in ieder geval dat automobilisten goed moeten opletten op het verkeer.

DE WAARHEID OP TAFEL!
42% van de Nederlanders is te
dik! Leer goede keuzes te maken
bij wat u eet.
IN 10 WEKEN TIJD
RAAKT U
10 KILO KWIJT!

Inschrijven bij Marja
Maandag 30 maart om 19.30 uur
Slender You studio kortenhoef
Winkelcentrum Meenthof 1
Kortenhoef
Of telefonisch:
06-22207965 / 035-656 61 13

Kracht Training. Kom in je natuurlijke kracht. Een dag van reflectie en bezinning waar kwetsbaarheid en kracht elkaar afwisselen. 12-3-2015, van 9-16 in Huizen, Constructieweg 11. € 65,- incl. een verrassende lunch. www.ilumnia.nl

Lang leve de naaimachine! Schrijf je in voor een beginnerscursus voor volwassenen bij naaiatelier GEWELDIG GOED, Kapelstraat 65, Bussum. We starten op di. 7 april (middag
en avond) en wo. 8 april (avond). Kom ook!
www.geweldiggoed.nl
06-22151685

Te huur in Naarden: Energiestraat 14e moderne, volledig gestoffeerde kantoorruimte met airconditioning van 360 m² op de eerste verdieping. Uitstekend onderhouden met een hoog afwerkingsniveau en veel licht. Airco-Alarm-Eigen CV Installatie-Daglicht lampen-Eigen opgang- en met maar liefst 3 eigen privéparkeerplekken. Huurprijs 1250 euro per maand. Voor informatie Vos-Beheer dhr. Dick Vos. Tel.: 06-51083335

TTW Rijschool, proefles 25 euro, rijles 35 euro per uur, introductieles 06-31990810

Te huur: GARAGE nabij centrum Bussum/Spiegel 130 euro p/mnd 06-10399790

Nieuwe locatie Body Stress Release Weesp, Herengracht 31, Open huis dinsdag 11u-12u www.bsr-weesp.nl 06-244 71 636. Pijnklachten, onrust, hormonale klachten, rug-, nek-, groeipijn kunnen het gevolg zijn van bodystress = vastgezette spanning in je lichaam.

Te huur: Ruime Garagebox Ceintuurbaan. Elektrische deur en verlichting. € 130,- p.m. 06-43464085.

ARSU Opleidingen start met Elementair Boekhouden. We gaan op 1 april a.s. beginnen in Huizen. INFO: 06-13059889 www.arsuopleidingen.nl

Slim inzetten van Social Media bij het solliciteren: 17-3-2015 van 9-12 uur in Huizen, Constructieweg 11. Kom naar deze informatieve, interactieve workshop. Leer hoe je op LinkedIn een profiel aanmaakt en banen zoekt op Twitter. Kijk op www.ilumnia.nl.

Te huur in de Bourgogne: Luxe 6-pers. huis, zomervak. nog vrije weken. www.sully.nl 06-43285650

Professionele, ervaren hulp zoekt huish. werk. Goede ref. Tel.: 06-21397899

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Heeft u een verstandelijk gehandicapte zoon of dochter van 18-30 jaar (zzp3 of zzp4)? En bent u op zoek naar woongelegenheid? Vraag informatie aan bij woongroepbussum@hotmail.com.

Wilt u hulp van een vrijwilliger bij u thuis? Voor wat gezelligheid of om er samen even op uit te gaan. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Verscholen achter een oude muur ligt de verborgen tuin van Sperwershof. Onze theetuin is weer open! Noordereinde 52 's Graveland
www.sperwershof.nl

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Taxi van/naar Schiphol
€ 50,- vanuit Naarden en
Bussum. Goodkinds Taxiservice 06-26984855

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag

Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan/boten en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

Helena Donaldson - uw tuinvrouw in 't Gooi. Denk nu aan de lentebeurt. 06-13527372/www.hdtuinen.nl. Nu ook op Facebook/hdtuinen.

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Glazenwasserij E. de Boer
06-55390254

www.edeboerglazenwasserij.nl

Ik wil graag in de huishouding helpen. Goede referenties. Tel.: 06-45011841

Te koop: Playstation 4, nog helemaal niet. € 350,-. Tel.: 06-27400718

Zoekt u een ervaren en betrouwbare schoonmaakster? Bel dan 06-49 61 95 18

'tKOOKt van burgers tot steaks

Vincent en Laura van Benthem. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Een combinatie van sfeer, beleving en eerlijk eten, dat is wat gasten kunnen verwachten van het nieuwe concept van 'tKOOKt. Deze voormalige kookstudio aan de Veldweg 26 is door de eigenaren Vincent en Laura van Benthem nu omgetoverd tot een sfeervol restaurant.

Laura: "De nieuwe naam 'tKOOKt van burgers tot steaks hebben we heel bewust gekozen. We willen iedereen aanspreken: van gezinnen en vrienden die samen komen eten tot zakelijke gasten. De beleving staat bij ons voorop." Voor de beleving is natuurlijk de sfeer en ook het eten belangrijk. Dat Laura ruim acht jaar bij de Librije in de bediening heeft gewerkt en Vincent al sinds zijn 13e nog nauwelijks uit de keuken is weg te slaan, geeft het nodige vertrouwen.

Duurzaam
Producten waarmee wordt gewerkt worden gekozen op basis van kwaliteit en 'eerlijkheid' en de inrichting is gekozen vanuit de gedachte dat niet alles nieuw hoeft te zijn. Nagenoeg alles wat wordt gebruikt, of het nu gaat om voedsel of inrichting, heeft een verhaal. Vincent: "We werken met een aantal lokale leveranciers, zoals 't Frietkot uit Bussum en de Gooische Bierbrouwerij uit Hilversum. We kiezen voor goede producten, waar mogelijk biologisch en letten er op dat de dieren goed behandeld zijn. Het vlees bijvoorbeeld komt van Hesseling uit Purmerend, een van de oudste slagerijen in Nederland." Wie goed kijkt, ziet dat de banken een eerder leven hebben gehad als transportkist en dat de lampen gemaakt zijn van voormalige augurkenpotten. Voor de toekomst zit het echtpaar nog vol plannen, zoals jazzavonden of -middagen. De piano en een drumstel staan al uitnodigend te wachten. Bijzonder om te vermelden is dat gasten welkom zijn in de keuken, voor een praatje met de kok of om zelf hun burger om te draaien.
'tKOOKt van burgers tot steaks is geopend van woensdag t/m zondag vanaf 17.00 uur, ook voor borrelaars. Op aanvraag zijn kookworkshops mogelijk, ze verzorgen catering en er is een aparte vergaderzaal waar ook gegeten kan worden. www.kookworkshop.net.

Het Diaconessenhuis te Naarden in de jaren 50.

Voordat op 12 oktober 1940 het gloednieuwe, moderne Diaconessenhuis in Naarden werd geopend, was er sinds juni 1930 al een klein hospitaaltje van de Stichting Diaconessen-Arbeid aan de Graaf Wichmanlaan 34 in Bussum. Dit protestantse ziekenhuis was gevestigd in 'villa 't Hoog' en had een capaciteit van 14 bedden. De toegang zat aan de rechterzijkant (zie rechterfoto).

De verpleegsters woonden vlakbij in het zusterhuis 'villa Maria' aan de Lindelaan 9.

Het zusterhuis, Lindelaan 9 in 1935 met zusters op het balkon en in de deuropening (coll. HKB)
Het ziekenhuis van de stichting Diaconessen-Arbeid, Graaf Wichmanlaan 34 te Bussum in de jaren 30 met links het voormalig koetshuis (foto Beeld van Bussum).
Foto: Ingrid Handjes

In het maatschappelijk leven was er in die tijd een grote scheiding tussen katholieken en protestanten. Prominente protestanten vonden het onbestaanbaar dat in Gooi-Noord (Huizen, Bussum en Naarden) waar 35.000 protestanten woonden, wel een katholiek, maar geen protestants ziekenhuis was. Juist in tijden van ziekte en moeilijke levensomstandigheden wilde men in een eigen sfeer verpleegd worden door zusters die geestverwanten zijn.

Het hospitaaltje in Bussum was echter maar tijdelijk. In 1934 kocht men een stuk grond in Naarden bij de Amersfoortsestraatweg, toen een belangrijke verkeersader en gemakkelijk te bereiken vanuit Huizen, Bussum en Naarden. Door giften en obligatieleningen zamelde men geld in om een ziekenhuis te kunnen bouwen. In 1939 begon de bouw op een ruim terrein waar ook een royale tuin kon worden aangelegd. Toen het gebouw klaar was, bleek er echter nog geen inboedel te zijn en gezien de oorlogsdreiging moest de inventaris snel besteld worden. Dat lukte.

Aan de leerling-verpleegsters werd gevraagd of ze via voorproef- en proefzuster diacones wilden worden. Een diacones is een verpleegster, die belooft God en mensen te dienen via ziekenzorg. Zij aanvaardt de verantwoordelijkheid voor het gezamenlijk werk en maakt deel uit van een gemeenschap. Diaconessen werden na hun keuze in een bijzondere kerkdienst ingezegend.

Het ziekenhuisje van toen is nu woonvilla met de naam 'Oud Delta'. 'Villa Maria' is gesloopt en het Diaconessenhuis in Naarden is inmiddels ook verdwenen.

Klaas Oosterom

Bron: Zorgzaam door de jaren. Joost Heessels en Robert Schoondergang. Uitgave

Ziekenhuis Gooi Noord. 1990.