NaarderNieuws

19 augustus 2015

NaarderNieuws 19 augustus 2015


Petitie tegen bomenkap natuurgebiedje Vogelasiel

Anne Maaike Wagenaar is tegen de aanstaande sloop van de bosjes. Foto: Lisa van Dorp

door Lisa van Dorp

NAARDEN - De gemeente gaat deze maand nog verder met het kappen van de bomen op het veldje achter het Vogelasiel. Uit onderzoek van de wethouder blijkt dat er geen ringslangen op het terrein leven. De kap was in december stilgelegd vanwege de mogelijke aanwezigheid van de beschermde diersoort. Buurtbewoners zijn tegen. Anne Maaike Wagenaar verzamelde 300 handtekeningen tegen de kap.

Stop met kappen, behoud dit unieke natuurgebiedje, is de strekking van Wagenaars petitie. De 43-jarige Naardense die aan de Van Limburg Stirumlaan woont, laat dagelijks haar hond uit op het wandelpad naast het te kappen veldje. "Ik word er elke dag mee geconfronteerd dat het hier straks een kale boel wordt. Ik weet zeker dat hier allerlei beesten zitten, waaronder ringslangen. Vorige zomer vonden mijn kinderen hier nog een slangenhuid. Niet zo lang geleden heb ik zelfs vossen gezien. Deze plek mag niet verdwijnen."

Om de natuur te redden begon ze een online petitie, ging ze langs de deuren in de Keverdijk en zette bordjes langs het terrein met de petitie erop. Dik 300 Naarders zetten inmiddels hun handtekening. Wagenaar biedt ze op korte termijn aan aan verantwoordelijk wethouder Marleen Sanderse (CDA).

De petitie volgt op eerdere protesten van Naarders tegen de kap. Onderwerp van discussie is een stuk grond ter grootte van een fors voetbalveld (1,3 hectare) in de schootsvelden tussen de Burgemeester Jur. Visserlaan en de Van Limburg Stirumlaan. Het terrein is wilde natuur, dichtbegroeid met bomen, struiken, brandnetels en berenklauwen. De gemeenteraad besloot maart vorig jaar dat het boslandje weiland moet worden om de oude zichtlijnen vanaf Stadzigt op de Vesting te herstellen.

Op 1 december ging de zaag erin, tegen het zere been van een aantal buurtbewoners die genieten van het wilde stukje groen en van andere Naarders die zich om de natuur bekommeren. Het sloopwerk werd na twee dagen stilgelegd: de rijksdienst die verantwoordelijk is voor de Flora en Faunawet was getipt door Naarders dat er ringslangen zouden leven. Lees verder op pagina 3.

Naarder (19) steelt lokfiets

NAARDEN - Een 19-jarige inwoner van Naarden reed vorige week maandag op een lokfiets recht in de armen van de politie. Hij had de fiets op de Groest in Hilversum gestolen en werd op de Mies Bouwmanboulevard opgewacht en aangehouden.

Vlak voor middernacht zag de politie in Hilversum dat de lokfiets in beweging was. Dankzij het gps-volgsysteem in de fiets, konden agenten precies zien waar de fiets was.

Aanpak
De lokfiets wordt door de politie in samenwerking met de gemeente ingezet in de strijd tegen fietsendiefstallen, zo laat de politie weten. De lokfiets is een op het oog gewone fiets, maar met een GPS-volgsysteem. Zodra deze fiets verplaatst wordt, krijgt de politie een seintje.

2200

mensen hebben de World Press Photo tot nu toe bezocht, laat de Grote Kerk weten

Weerbericht

Overgang naar warm zomerweer, vanaf zondag kans op een bui
De week maakte een kletsnatte start. In totaal viel in onze omgeving 40-45 mm regen in enkele dagen. De oorzaak was een slepende frontale regenzone, ingeklemd tussen warme lucht ten noordoosten en koelere lucht ten zuidwesten van Nederland. Later deze week gaat een sterk Scandinavisch hogedrukgebied de scepter zwaaien. Het zomerweer keert dan volledig terug.

Donderdag en vrijdag
Na de zondvloedachtige regens ondergaat het weer een complete metamorfose. Donderdag zet de weersverbetering van woensdag verder door. Zowel donderdag als vrijdag blijft het droog en daarbij vrij zonnig bij een overwegend zwakke zuiden- tot zuidoostenwind. De maximumtemperatuur wordt donderdag 23 à 24 graden. Vrijdag kan het een zomerse 25 graden worden.

Het weekeinde
Voor zaterdag wordt wederom vrij zonnig weer verwacht. In de avond bestaat er een kleine kans op een (onweers)bui. Het wordt 26 à 27 graden. Zondag zijn er perioden met zon, maar in de loop van de dag neemt de buienkans toe. De matige zuidoostenwind draait in de avond naar het zuidwesten. De temperatuur levert iets in met een maximum van circa 24 graden.

Weetje
De periode van 20 juli tot 20 augustus staat bekend als de 'hondsdagen'. De zeer heldere ster Sirius komt dan gelijk op met de zon en is daardoor niet te zien. Sirius staat in sterrenbeeld de 'Grote Hond'. Het is de gemiddeld warmste periode van het jaar. Sinds 1975 kwamen 7 grote hittegolven van 10 dagen of meer voor, op één na (in 1976) allemaal tijdens de 'hondsdagen'.

Een biebje aan huis

Zonder gedoe met abonnement. Geen volk over de vloer. Niemand die zich ermee bemoeit. Een bibliotheek die zichzelf bedruipt. En steeds iets goeds te bieden heeft.

Dit ideaalbeeld lijkt verwezenlijkt te worden met het succes van 'het boekenhuisje'. Alweer maanden geleden zag ik er voor het eerst eentje in Ankeveen. Een soort groot uitgevallen Mariakapelletje, pal aan de weg, maar net in de tuin. Er bleken een tiental boeken in te staan. Er stond ook te lezen dat het de bedoeling was boeken naar keus eruit te nemen en te gaan lezen. Eventueel terug te brengen en het liefst er een of meer exemplaren van jezelf bij te zetten. Je zou het een klein literair verzet kunnen noemen tegen het angstaanjagende fenomeen van het e-book, zo'n ellendig elektronisch ding dat het boek zou moeten vervangen. Alleen de gedachte al! En kort geleden hoorde ik via de radio dat het boekenhuisje zijn opmars maakt en her en der in den lande er van die boekenwoninkjes lijken te ontstaan. Zo ook in Bussum. Toevallig fietste ik vanaf station Naarden-Bussum via de Prins Hendriklaan de Mecklenburglaan in. En daar, bij nummer 14B, stond er ook eentje. Ik heb de boektitels niet gelezen, maar noteerde wel de titel van het huisje: MINIBIEB lezen, ruilen, houden, geven. Duidelijker kan het niet. Laten we hopen dat dit initiatief omarmd gaat worden. Zónder echter uit te groeien tot een hype, want dat is de mode tegenwoordig. Laten we zeggen een stuk of 15 van die boekenhuisjes in Bussum zou een leuke geste zijn en een soort eresaluut aan het goede oude boek van papier en drukinkt. Doen dus!

Naarden
* PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. R. van den Belt; Naarderheem 10.30 u. ds. L.J.Th. Heuvelman
* RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 22/08 17.30 u. Eucharistieviering
* Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. B. de Romph

Bussum
* RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor L. Koot
* RK St. Jozefkerk 10.00 u. Viering parochianen
* PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst H.A.
* PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
* PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
* PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. dr. W. Verboom; 17.00 u. ds. F. Wijnhorst
* Remonstranten N-B gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen
* Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. ds. W.F. Metzger
* Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen
* Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen
* Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. mw. ds. E. Spee
* Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
* De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Nog maar kort geleden, in 2011, gaf de Historische Kring Bussum deze bloemlezing van Willem Brandt uit. Willem Brandt (pseudoniem voor Willem Simon Brand Klooster, 1905-1981) was in de jaren 60 een bekende Gooier en hoofdredacteur van het Gooisch Nieuwsblad (v/h Bussumsche Courant).

Behalve journalist was hij ook dichter en publiceerde meer dan twintig bundels. Samen met zijn zoon Wim maakte ik een keuze uit zijn gedichten uit vier periodes: Indië tot 1942; het Jappenkamp; Indonesië en Holland; Weerzien en afscheid.

Een strofe als voorbeeld:

In naarden-bussum wilde ik wonen

aan een verstilde lindelaan,

de vogels horen, op de heide

eenzaam de blanke paden gaan.

En uit een gedicht uit het Jappenkamp:

Laat mij niet sterven, Heer, als een heloot,

de neer-gehangen schedel kaalgeschoren

en om de mond de schurfterige sporen

van haastig opgeslokt genadebrood.

De dichter Rob Schouten schreef een essay en zoon Wim een korte biografie. Het boekje, uitgegeven door Gooibergpers, telt 95 pagina's en bevat enige afbeeldingen.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 10 Euro. Mail of bel Oosterom:

oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. De opbrengst is voor een keer voor de Historische Kring.

Volgens ecoloog zijn er geen ringslangen op het terrein

'Maar het kan best zijn dat ze in directe omgeving wel zitten'

Volgens ecoloog Jan Oosterbaan wonen ringslangen niet in dicht beboste gebieden.

vervolg van de voorpagina.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland concludeerde in januari dat de gemeente het onderzoek voorafgaand aan de kap 'volgens protocol' had uitgevoerd maar dat pas in het voorjaar, als ringslangen uit hun winterslaap ontwaken, met zekerheid vastgesteld kan worden of de dieren er zitten. De gemeente moest aanvullend onderzoek doen.

Dat er ringslangen zitten, daar twijfelen Wagenaar en andere dierenliefhebbers niet aan. Volgens slangenkenner Richard van der Staaij (43) zijn ze er, '100 % zeker'. De Almeerder handelt al jaren alle meldingen van de hulpdiensten uit de Gooi en Vechtstreek af waar reptielen bij zijn betrokken. Zijn woonkamer staat dan ook vol met terraria met opvangslangen en schorpioenen.

Rechts het te kappen bosje, links de Vestinggracht. Foto's: Lisa van Dorp

'Het terrein is te dicht begroeid en te donker voor de ringslang'

Van der Staaij haalde in oktober nog een jonge ringslang, die heel laat uit het ei was gekropen, van het bewuste landje en liet hem in Almere overwinteren, zegt hij. "Op het land achter het Vogelasiel laat ik regelmatig opgelapte slangen vrij. De waterkanten langs de vestinggracht zijn de ideale leefomgeving voor ze. Het is net zo gewoon dat daar slangen zwemmen als eendjes." Ze zijn wel lastig te spotten, zegt Van der Staaij. "Slangen zijn schuw. Je moet net op het juiste moment aanwezig zijn. En vervelde stukken huid blijven niet lang liggen. Die worden meteen opgegeten of gebruikt door andere dieren."

Volgens ecoloog Jan Oosterbaan zitten ze er echter niet. De gemeente schakelde zijn bedrijfje GroenTeam, dat adviseert over de aanwezigheid van beschermde dieren bij bouwprojecten, in voor onderzoek. In mei bezocht Oosterbaan het terrein drie keer en stelde vast dat de 1,3 hectare grond géén leefgebied is voor de ringslang. "Zo'n veldstudie gaat op basis van voorschriften van de RAVON, de ringslangen- en amfibieënvereniging", legt hij uit tijdens een interview met hem en wethouder Sanderse. "Je kijkt in het late voorjaar als de dieren nog traag van de winterslaap uit hun holen komen om zich op te warmen in de zon. Als je ze op drie metingen niet ziet, is het officieel geen leefgebied voor ringslangen."

Wethouder: 'Men vreest het ergste. Volgens mij valt het wel mee'

Dat hij in het gebiedje drie keer geen slang tegenkwam, verbaast Oosterbaan niet. Volgens hem is het terrein veel te dicht begroeid en dus te donker voor de ringslang. "Ringslangen zijn koudbloedige dieren die jagen op kikkers die ook koudbloedig zijn. Dat betekent dat beide dieren zon nodig hebben. En die is hier niet. We hebben in Gouda iets vergelijkbaars gezien: ook daar was te veel schaduw door steeds verder groeiende bomen en struiken, waardoor de populatie ringslangen verhuisde."

Flauwekul

Carlos Scheltema, die in januari een paginagrote protestbrief tegen de kap in deze krant plaatste, ondersteunt de actie van Wagenaar van harte. "Het is onvoorstelbare flauwekul dat de gemeente alleen op ringslangen laat inventariseren en dan als ze niet gevonden zijn concludeert dat ze gewoon verder kunnen met de kaalslag. Er zitten nog tientallen bijzondere vogelsoorten in dit paradijsje."

Oosterbaan komt nog met een interessante toevoeging. Het landje is misschien te donker voor de ringslang, het direct aangrenzende gebied, de waterkant van de Vestinggracht en de nabijgelegen Karnemelksloot, is wél ideaal leefgebied voor de slang. "Het kan best zijn dat ze aan die zonnige waterkanten waar veel kikkers zitten, wél zitten."

Wethouder Sanderse haakt daar handig op in. "We saneren het beboste terrein maar doen niets met de waterranden waar de ringslangen dan wel zitten. Om aan de protesten van de buurt tegemoet te komen, houden we ook twee natuurstroken aan de noord- en zuidzijde van het terrein. Daar blijven bomen staan zodat het vanaf het bruggetje groen zicht blijft. Ik denk dat de mensen het ergste vrezen met dit project, maar volgens mij valt het wel mee. We laten de slangenhabitat heel en er blijven natuurstroken."

Vier Naarders op EK Hockey Masters in Londen

Deze week wordt het EK hockey in Londen gespeeld, waar de dames en de heren van Oranje aan meedoen. Parallel daaraan wordt ook het EK Masters gespeeld. 'Masters' zijn goede hockeyers tussen de 40 en 60 jaar die voor hun land uitkomen in verschillende leeftijdscategorieën. HC Naarden levert maar liefst vier spelers aan de Oranjeteams: Mark van Wijk, Marry Berkhout, Mirjam Storm en Godelieve van Wijck vertrekken naar Londen. Met goede kansen: vorig jaar wonnen de dames 45+, met Berkhout en Storm in het elftal, al goud op het WK.

De Pluimgraaf boos: weer waterpomp gestolen

Andere pompen kosten kinderboerderij veel geld

De pomp stond aan het water. Foto: Sjoerd Stoop

NAARDEN - Een forse tegenvaller voor De Pluimgraaf. Afgelopen week werd een waterpomp gestolen van de kinderboerderij. Voor de tweede keer. "Enorm vervelend, want we hebben deze pompen gewoon nodig voor het onderhoud van de kinderboerderij", zegt beheerder Roos.

Medewerkers van de kinderboerderij ontdekten afgelopen week dat de daders een van de pompen op het complex hadden meegenomen. De andere pomp werd eveneens geprobeerd mee te nemen, maar zat te goed vast. "Verder hebben ze echt alles meegenomen wat ze mee konden nemen. Naast de pomp werden ook enkele slangen meegenomen. Van de andere pomp werden onderdelen afgehaald. We denken dat het gaat om dezelfde daders als de eerste keer. Ze moeten hebben geweten waar de pompen staan."

De kinderboerderij heeft aangifte gedaan van de diefstal. "We hopen dat mensen wat gezien hebben. We kunnen simpelweg niet zomaar een andere pomp kopen. We hebben een beperkt budget. Zelfs een tweedehands pomp kost al heel veel geld."

Nathalie Molijn

Woont sinds een jaar of 15 in Naarden-Vesting

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Samen met mijn man heb ik een uitgeverij. We geven een regionale kinderagenda uit. Het doel is om jonge gezinnen te inspireren en te verbinden met cultuur."

Wat is jouw favoriete uitje?
"Op vakantie gaan. Maar in de Vesting ga ik graag uit eten bij MiXit of pak ik een terrasje bij Demmers om naar de voorbijgangers te kijken."

Wat doe je in je vrije tijd?
"Ik lees graag een boek en hou van lekker koken en rommelen in de keuken."

Wat is de leukste plek in Naarden?
"De Kooltjesbuurt. Ik vind het daar heel speciaal, er hangt een sprookjesachtige sfeer. Ook het kerkplein met verse sneeuw vind ik prachtig."

Waar droom je van?
"Van een mooie verre reis samen met mijn man en zoon. Ik zou het liefst naar Argentinië gaan vanwege het natuurschoon."

Wat voor muziek luister je?
"Van klassiek tot hard rock. Zo luister ik graag Erik Satie, maar ook naar AC/DC omdat het mij doet denken aan mijn middelbareschooltijd."

Met wie wil je nog een goed gesprek?
"Met astronaut André Kuipers. Ik ben heel benieuwd naar zijn ervaringen en ik vind hem een inspirerend figuur."

Wie verdient een pluim?
"Stichting Burgerzin uit Naarden omdat ze ieder jaar onder andere de sinterklaasintocht organiseren, geheel belangeloos. Ook alle vrijwilligers van Vestingeiland die zich daar twee weken hebben ingezet krijgen een pluim. Het zijn jongeren van een jaar of twintig. Ze gaan niet helemaal los in Salou, maar helpen hier met het kamp."

Als je een dag de burgemeester van Naarden was?
"Dan werd de Marktstraat autovrij."

Waar toosten we op?
"Op geluk en gezondheid."

Voetganger zwaargewond na ongeluk

Foto: Jessica de Jong

NAARDEN - Een zwaar ongeluk donderdag op de Lambertus Hortensiuslaan: een voetganger werd geschept door een auto en raakt zwaargewond.

Het ongeluk vond plaats op een zebrapad. Hoe het kon gebeuren dat de bestuurder van de auto de voetganger over het hoofd zag, wordt nog onderzocht.

Foto: Brian van den Berg

De voetganger raakte door het ongeluk zwaargewond aan een been. Er kwamen meerdere ambulances ter plaatse om hem te helpen. Er werd eveneens een traumahelikopter opgeroepen. De man werd door de ambulance meegenomen naar het ziekenhuis.

Naarden zwaait wethouder Adriani uit

NAARDEN - De gemeente Naarden heeft dinsdag afscheid genomen van wethouder Marcel Adriani. De wethouder werd bedankt voor zijn werk voor de gemeente de afgelopen jaren.

Veel Naarders kwamen even langs om Adriani te groeten of een cadeautje te brengen. Adriani vertrok afgelopen maand naar de gemeente Soest om daar wethouder te worden.

Naardervaart afgesloten

NAARDEN - De Naardervaart wordt komende week een paar dagen afgesloten vanwege werkzaamheden. Er wordt gewerkt vanaf 24 tot en met 28 augustus. Er kan dan dag en nacht geen verkeer over de weg.

Bouwvakkers halen komende week damwanden weg. Er wordt gewerkt tussen zeven uur 's ochtends en zeven uur 's avonds. Omwonenden kunnen overlast ervaren van de werkzaamheden. Het verkeer wordt omgeleid.

Jelly Jam houdt Disney danskamp

De dansers voor het Disneykasteel.

NAARDEN - Meer dan 50 kinderen tussen de zes en de twaalf jaar leefden zich vorige week uit met streetdance, hiphop en breakdance op het zomerkamp van dansschool Jelly Jam.

Door het lekkere weer kon er ook echt op straat gedanst worden en vermaakten de kinderen zich naast het dansen met waterspelletjes. Het thema van het kamp was Disney dus werd er gedanst voor een groot Disneykasteel. Vrijdag was de eindvoorstelling te zien voor ouders en vrienden.

Stichting De Jonge Weduwe is er voor en door lotgenoten

'Elke dag komen er vier jonge weduwen bij'

Petra van Rij (midden) verloor negen jaar geleden haar man en richt zich nu volledig op de stichting. Foto: Yvette Geerts

door Yvette Geerts

NAARDEN - Jong en weduwe. Het komt niet veel voor, maar het is een ingrijpende gebeurtenis. Het leven staat op zijn kop wanneer je samen een gezin hebt en je er van de ene op de andere dag helemaal alleen voor staat. Het is negen jaar geleden dat de man van Petra van Rij overleed. Ze kon het niet geloven.

Petra bleef achter met een dochter van 18 maanden en was zwanger van hun tweede kind. Haar zus Marijke van Rij uit Naarden wilde haar helpen, maar wist niet goed hoe. Petra zocht lotgenoten, maar de meeste weduwen hadden de pensioengerechtigde leeftijd al behaald. De beide zussen richtten daarom zelf een stichting op: Stichting De Jonge Weduwe. Afgelopen zaterdag trakteerde deze stichting ruim honderd vrouwen en kinderen op een uitje naar Speelpark Oud Valkeveen.

Ruim 100 vrouwen en kinderen genoten van een mooie dag in Naarden. Foto: Stichting De Jonge Weduwe

'Lotgenotencontact is de beste manier om je erdoorheen te slaan'

Petra vertelt waar ze zelf tegenaan liep: "Ik had hele andere vragen dan moeders met oudere kinderen. Ook de gemeente en andere instanties hadden geen antwoorden." De stichting bestaat inmiddels drie jaar. Omringd door spelende kinderen en hun moeders vertellen Petra en Marijke hoe de stichting ontstond.

Lotgenoten
Marijke ging voor haar zus op zoek naar lotgenotengroepen. Ze kwam er al snel achter dat de gemiddelde leeftijd in bestaande groepen lag op 65-plus. Dat die te maken hebben met andere issues en andere vragen en zorgen dan haar toen 32-jarige zus, was wel duidelijk. Petra en Marijke zijn er allebei van overtuigd dat contact met lotgenoten de beste manier is om je door zo'n ingrijpend verlies en periode van rouw, hoewel die eigenlijk nooit overgaat, heen te slaan. Petra: "Zij begrijpen wat een dergelijk verlies betekent en waar je doorheen gaat." Ondanks dat wederzijdse begrip en die herkenning is rouw heel persoonlijk en niet in een grafiek te vangen. "De een heeft juist in het begin veel behoefte aan steun, de ander gaat daar pas maanden of jaren later naar op zoek."

Belangeloos

Alles, de uitjes, de praktische hulp en tips, de lunches en al het werk van Marijke en Petra, is belangeloos. Ook de medewerking van de aangesloten rouwexperts, zoals advocaten, coaches en accountants. Zelfs de sprekers op het seminar in september, waaronder Isa Hoes en dagvoorzitter Humberto Tan, werken belangeloos mee. Meer informatie, ook voor sponsors: www.dejongeweduwe.nl.

'Ik ben hier vanwege de herkenning, voor mijzelf en mijn kinderen'

'Meedoen' met de Stichting De Jonge Weduwe is dan ook vrijblijvend. Niets moet, alles mag. Petra: "Wanneer je wilt ben je welkom om te praten, om hulp te vragen of mee te gaan met de uitjes." Wanneer, waar en hoe je meedoet of wegblijft bepaal je zelf. Feit is wel dat het aantal vrouwen dat steun zoekt blijft groeien en ook de uitjes zitten binnen een dag vol. Die uitjes, zoals deze dag bij Speelpark Oud Valkeveen (mogelijk gemaakt door het Monuta Charity Fund), zijn heel belangrijk, zowel voor de moeders als de kinderen. "Hier voelen de kinderen zich niet anders, want iedereen is gelijk: ze hebben allemaal geen papa meer. In de klas is het vaak lastig en moeten ze van alles uitleggen. We organiseren dit soort uitjes regelmatig, een aantal keer per jaar, afhankelijk van de sponsors die we kunnen vinden."

Praktische hulp
Naast deze uitjes biedt de stichting ook veel praktische hulp en hebben de vrouwen veel steun aan elkaar tijdens de Jonge Weduwenlunches. Petra: "We zien vrouwen die er krachtiger uitkomen, ze ontmoeten elkaar en soms worden ze zelfs vriendinnen. Ook benadrukken we de zelfredzaamheid en proberen we het taboe bij werkgevers ten opzichte van jonge weduwen te doorbreken.
Gemiddeld zitten nabestaanden 170 dagen in de ziektewet. Dat percentage kan volgens ons naar beneden als het taboe doorbroken wordt en er ook meer begrip en kennis is."

Esther Cahsay (42) uit Zeewolde schuift aan aan tafel. Haar twee zoons van 7 en 9 jaar zijn verderop aan het spelen. Anderhalf jaar geleden overleed haar man en de eerste keer dat zij meeging met Stichting De Jonge Weduwe hoorde ze een gesprek tussen een van haar zoons en een ander jongetje: "Mijn vader is dood." "Ja, die van mij ook", en daarna renden ze weg om te spelen.

Ze vervolgt: "Ik ben hier vanwege de herkenning, voor mijzelf en mijn kinderen. We hoeven hier niets uit te leggen." Esther vertelt ook dat dit de enige lotgenotengroep is die ze kent, voor de rest is er niets voor jonge weduwen.
"Waar je tegenaan loopt bij familie, vrienden en bekenden, daar loop je hier niet tegenaan. Zij willen er wel voor je zijn, maar ze begrijpen het niet omdat ze het niet hebben doorgemaakt."

Andreas Orvanos uit Griekenland

Andreas op het Wilhelminaplein. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - In Bussum wonen diverse nationaliteiten. Hoe ervaren zij ons dorp en wat missen ze aan hun eigen land? In een serie portretten over deze 'buitenlanders in Bussum', krijgen we een kijkje in hun leven. Andreas Orvanos komt uit Griekenland en geniet volop van zijn pensioen.

Wat heeft u naar Nederland gebracht?
"In Griekenland werkte ik in een toeristenwinkel op Pharos, een eiland midden in de Egeïsche zee. Mijn vrouw was in Griekenland op vakantie en zo ontstond onze relatie. Twee jaar lang hebben we op en neer gereisd tussen Griekenland en Nederland."

"Uiteindelijk zijn we 22 jaar geleden naar Bussum gegaan. We zijn ook getrouwd voor de Griekse kerk in Utrecht en het feest was bij restaurant Zorba de Griek in Bussum, compleet met het gooien van borden en veel dansen. Het werd dus een erg Grieks getinte bruiloft. Je merkte dat de Nederlanders eerst rustig waren, ze hebben altijd even tijd nodig om er in te komen. Maar een uur later was iedereen vrolijk en gingen er bergen servies doorheen", lacht hij.

Hoe bent u in Bussum terechtgekomen?
"Mijn vrouw is geboren in Laren en woonde al jaren in Bussum en Naarden. Hoewel we eerst nog plannen hadden om zes maanden in Nederland te blijven en zes maanden in Griekenland, veranderde dat snel na de geboorte van onze tweeling. Mijn vrouw had ook een vaste baan in het ziekenhuis en ik werkte bij een lijstenmakerij in Amstelveen."

"In Griekenland werkte ik ook al als lijstenmaker, maar dat waren vooral goedkope lijstjes. Hier in Amstelveen heb ik het ambachtelijke vak geleerd en werkte ik aan duurdere stukken, bijvoorbeeld bestemd voor in een galerie of museum."

Aanmelden

BussumsNieuws is voor deze rubriek Buitenlandse Bussumers nog op zoek naar mensen, eerste generatie, die hun verhaal in deze krant willen vertellen.

Aanmelden kan door te mailen naar redactie@bussumsnieuws.nl of bellen met 035-69 45 208.

Bevalt het in Bussum en heeft u hier een favoriete plek?
"Ik voel me hier lekker. We hebben ook een mooi huis met een grote tuin. Mijn favoriete plek is restaurant Zorba de Griek, want dat voelt als klein Griekenland. Ook komen hier vaak Griekse mensen samen en spreken we onze eigen taal. We verzamelen altijd op donderdag, dan eten we 's middags een visje en is het altijd gezellig. Verder ga ik graag biljarten in Huizen, hou ik van fietsen en wandelen en doe ik soms wat klusjes in huis."

Wat is volgens u het opvallendste verschil tussen Nederland en Griekenland?
"Het verschil is dat ik vroeger in Griekenland alles buiten deed: eten, dansen, noem maar op. Hier speelt het leven zich veel meer binnen af. De eerste vijf jaar vond ik dat wel lastig, maar daarna wordt het gemis minder en leer je meer mensen kennen. Een ander verschil is dat de Grieken niet zo georganiseerd zijn, hier heb ik geleerd meer te plannen. In Griekenland is het easy come, easy go."

Wat mist u het meest aan Griekenland?
"De zon, de zee, het leven buiten. Als ik in Griekenland ben zoek ik altijd eerst een restaurantje op aan zee om een ouzo te drinken en wat mezze te eten. Dan voel ik: ik ben thuis."

Heeft u last van discriminatie of vooroordelen?
"Nee. Bovendien laat ik mij ook niet discrimineren. Ik geef als het moet een grote mond terug."

Wat is voor Nederlanders leuk om te weten over Griekenland?
"Ik denk dat Nederlanders al heel veel weten over Griekenland. Heel veel mensen gaan er al jaren op vakantie. Het gastvrije gevoel van Griekenland, dat moet je vooral ervaren. Je komt echt in een warm bad terecht. Bovendien worden veel restaurantjes waar de toeristen ook komen vaak gerund door hele families. Het is leuk om dat te ervaren."

NVC sterkste, BFC de zwakste

Naarder en Bussumse clubs starten met derby's

Een lekkere start voor NVC: FC Weesp, komend jaar ook tegenstander, werd verslagen. Foto: Bob Awick

NAARDEN/BUSSUM - Een waar feest voor de lokale voetbalfanaat afgelopen weekend op de velden van NVC. De Naardense voetbalclub verwelkomde buren SDO en BFC en Weesper tweedeklasser FC Weesp voor een reeks duels.

De voetbalderby's trokken twee dagen lang vele toeschouwers. Ze genoten van het spel van de lokale voetballers. Voor de echte voetbalvolger was er genoeg te concluderen na afloop van de reeks duels.

NVC, dat komend jaar wederom als tweedeklasser van start gaat, speelde twee keer sterk. De Naarder voetbalclub trok afgelopen voorjaar enkele andere spelers aan en het was goed te merken dat er nu al een goed team staat. De Naarders waren vlak voor het weekend te sterk voor FC Weesp (3-2).

BFC heeft nog wel werk te doen en werd twee keer fors verslagen. Foto: Bob Awick
BFC-coach Danny Schenkel zag dat z'n ploeg nog beter kan. Foto: Bob Awick

Twee dagen later toonden de Naarders aan tegen sterke tegenstanders eveneens kans te hebben. Tegen buurman SDO, dat twee klassen hoger speelt dan NVC, speelde de ploeg wederom sterk. NVC moest het vooral hebben van fysieke kracht tegen de voetballend sterke Bussumse hoofdklasser. Het werd met vlagen ook een hard duel met veel tackles en andere charges. Vooral voor rust waren de twee teams aan elkaar gewaagd. Na de rust was SDO meer aan de bal en kreeg het ook de betere kansen, maar NVC kon goed standhouden. Doelpunten bleven achterwege. De Naarders namen daarna de strafschoppen echter beter (5-4) dan de Bussumers en wonnen het duel.
Veel tegengoals BFC
BFC bleek afgelopen weekend de zwakste broeder van de deelnemende clubs. Dat is dan ook geen wonder, want de Bussumers spelen twee klassen lager dan NVC en FC Weesp en zelfs vier klassen lager dan dorpsgenoot SDO.

BFC had het zwaar te verduren. De Bussumers kregen tegen SDO geen enkele kans. Het duel was heel even spannend, maar na de rust was het hek al snel van de dam. SDO bleek een paar maten te groot voor BFC en versloeg de dorpsgenoot met 7-0. BFC kon tegen FC Weesp eveneens geen potten breken. De Bussumers werden met 8-2 verslagen door FC Weesp.

De oefenduels waren voor de clubs een opwarmertje voor het komende voetbaljaar. In september staan de eerste duels weer op het programma. Daaraan voorafgaand spelen de teams nog meer oefenduels en enkele bekerduels.

HCAW vecht voor klassebehoud, maar kent valse start

Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Een valse start voor de honkballers van HCAW. De Bussumse honkbalhoofdklasser verloor door veel fouten het eerste play-offduel tegen DSS (8-7) en zag Mampaey The Hawks de achterstand goedmaken. Zaterdag verloor HCAW wederom: 6-0.

HCAW kwam donderdag al snel op achterstand tegen DSS, maar rechtte daarna meteen de rug. Een slagbeurt later konden de Bussumers de achterstand weer inlopen. HCAW maakte daarna veel fouten en zag DSS wederom weglopen. Het ontbrak de Bussumers aan kracht om echt wat terug te kunnen doen. De Bussumers kwamen, na een korte pauze vanwege het slechte weer, wel nog terug tot 8-7. Zaterdag had HCAW helemaal geen kansen.

Door de nederlaag van HCAW en de verrassende zege van Mampaey The Hawks staan de twee ploegen nu samen onder aan het klassement. HCAW moet de laatste plaats ontlopen.

Filmhuis Bussum

Ian McKellen in MR. HOLMES als de oude Sherlock, terugkijkend op zijn laatste zaak.
Uitdagende film PRINS toont hoe een straatschoffie probeert indruk te maken als grote crimineel.
THE FAREWELL PARTY verlicht met zwarte humor een zwaar thema: de wil om waardig te sterven.
Teder VALLEY OF LOVE volgt twee gescheiden ouders (Isabelle Huppert en Gérard Depardieu!) na het verlies van hun zoon.
In de komedie WHAT WE DID ON OUR HOLIDAY leggen de kinderen feilloos de spanningen tussen hun ouders bloot.
Diane Keaton en Morgan Freeman zijn RUTH & ALEX, in een warme mix van drama en komedie.
De familiekroniek LA MEGLIO GIOVENTÙ schildert Italië vanaf de turbulente jaren zestig. Met Italiaans diner geserveerd in het Filmhuis.
Biografisch kostuumdrama BELLE schetst hoe Dido Elizabeth Belle de aanzet gaf tot afschaffing van de slavernij in Engeland. Sterk acteerwerk.
LA LOI DU MARCHÉ scoorde in Cannes. Hoe ver ga je om je felbegeerde baan te behouden?
Romantisch drama FIDELIO over een vrouw als monteur aan boord van een vrachtschip.
SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
FAMILIEFILMS: NATURE, een verbluffende reis in 3D door Afrika. DE BOSKAMPI'S, een aanstekelijke actiekomedie.

Veel livemuziek op zaterdag

Vrijdag 4 tot en met zondag 6 september is Bussum het toneel voor dit festival met muziek, theater, kunst en cultuur

BUSSUM - Na een prachtige openingsfilm op vrijdagavond in de tuin van de Tindalvilla is er zaterdag een brede programmering. Er is een grote culturele- en informatiemarkt op een deel van het Wilhelminaplantsoen, in de Kapelstraat, de Havenstraat en op de Nieuwe Brink. Ook is er een boekenmarkt met uiteraard veel aandacht voor kunst en cultuur. Het andere deel van het Wilhelminaplantsoen, rondom de fontein, is gereserveerd voor allerlei kinderactiviteiten waaronder een limonadecafé en verschillende workshops. En wie van livemuziek en dans houdt kan deze zaterdag zijn hart ophalen.

Op het Wilhelminaplantsoen, de Nieuwe Brink en in de Kapelstraat is er een afwisselend programma met een keur aan artiesten. Niels Geusebroek, bij het grote publiek bekend van zijn deelname aan The Voice of Holland in 2011, bijt het spits af op het grote podium op het Wilhelminaplantsoen. Op de Nieuwe Brink zijn er overdag veel optredens van diverse dans- en balletscholen. Aan het begin van de avond is in de Kapelstraat BounZe te horen, met een repertoire van funk en soul. En als die klanken nog maar nauwelijks zijn verstomd staat op het Wilhelminaplantsoen Circo Simonelli klaar voor een waanzinnige performance.

Versa vrijwillgerscentrale

*Versa Vrijwilligerscentrale Bussum/Naarden is op zoek naar enthousiaste en creatieve vrijwilligers die het team willen versterken.
*Zorginstelling Patria, Nusantara in Bussum is op zoek naar een vrijwilliger voor kleine klusjes.
*De activiteitenbegeleiding van de Minister Calsschool is op zoek naar iemand die de kinderen kan begeleiden tijdens de lunchpauze.
*Vivium Zorggroep Godelinde zoekt voor de dagverzorging op de dinsdag en de vrijdag drie vrijwilligers voor de dagverzorging van ouderen.

zaterdag 22 augustus

Mindfullness

In een 2,5 uur durende workshop in Bussum kan iedereen kennismaken met mindfulnesstrainingen. De workshop wordt gegeven van 14.00 tot 16.30 uur. Kosten: 20 euro. Inschrijven via www.mindandmore.nl.

Fietstocht

Fietsgilde 't Gooi rijdt zaterdag de dagtocht Naarder Eng, vertrek 10.00 uur vanaf Station Bussum-Zuid (hotelzijde). Kosten: drie euro. Neem zelf een lunchpakket mee.

BoodschappenPlusBus

A.s. zaterdag gaat de bus naar de lavendelboerderij Granny's Boeket en de wandeltuin Klein Boskoop in Stroe. Zondag maken wij een rondvaart langs de Kinderdijk en bezoeken wij de molens. Het Airbornemuseum Hartenstein in Oosterbeek staat maandag op het programma en dinsdag de Passiflorahoeve Harskamp. Woensdag 26 augustus rijden wij naar het Borduurmuseum in Barneveld. Aanmelden (tussen 10.00 en 12.00) op 035-7504192.

ZomerLIV!

LIV! Levenscoaching organiseert ZomerLIV! Over minder stress en meer flow. Van 13.30 tot 17.30 uur bij Het Centrum voor Gezond Zijn, Karel Doormanlaan 44, Bussum. Kosten: 24 euro. Aanmelden vóór 15 augustus via info@livlevenscoaching.nl.

woensdag 19 augustus

Fotocursus

Liset van den Hoek geeft een cursus van 6 lessen voor de hobbyfotograaf in wijkpost De Schakel in Naarden. De cursus start 15 september. Inschrijven kan tot het eind van de week. De kosten zijn 89 euro. Aanmelden: mail naar info@vialiset.nl.

vrijdag 21 augustus

Healing

Iedere derde vrijdag van de maand, een Healing Satsang Night in de praktijkruimte van CB Coaching aan de Hamerstraat 98, Bussum.

Spreekuur

Elke maandag is een sociaal werker van Versa Welzijn aanwezig in wijkontmoetingscentrum De Palmpit, Koekoeklaan 3 te Bussum van 10.00 tot 11.30 uur.

zondag 23 augustus

Orgelconcert

Toon Hagen speelt zijn bewerking van Canto Ostinato van Simeon ten Holt op het Steinmeyer-orgel in de Koepelkerk te Bussum. Aanvang: 19.30 uur. Entree: 10 euro, kaarten: www.orgelkoepelkerk.nl of aan de deur.

Concert

Ensembles van jonge professionele musici die deelnemen aan de masterclasses van het festival van de Zeister Muziekdagen treden op in de Tindalvilla aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg. Aanvang 20.30 uur. Kaarten: tindalvilla.nl.

dinsdag 25 augustus

Bustocht

De Schakel houdt weer een bustocht naar Haaksbergen. Vertrek vanaf 8.30 uur vanaf Plus Keverdijk. Aanmelden op 035-6949312. Kosten € 55,-.

woensdag 26 augustus

Zomercursus

Op drie middagen, 26, 27 en 28 augustus a.s. vanaf 15.00 uur geven Wim Dooge en Greteke de Vries in de Tuinzaal van de Remonstrantse Kerk, Koningslaan 2b in Bussum, een zomercursus over De Essays van de Franse humanist Michel de Montaigne. Entree 25 euro.

'Een gezonde ziel huist in een gezond lichaam'

De fijne sfeer in de yogaruimte is duidelijk voelbaar. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Volgens Jan van Opzeeland (79) is het de enige echte yoga: de Raja Yoga, ofwel de Koninklijke Yoga. Samen met zijn partner Irma Milatz verzorgt hij vanuit Stichting Raja Yoga 't Gooi deze hoogste vorm van yoga. In september start in hun school aan de Kruislaan 20 voor de 26ste keer een complete basiscursus.

"Deze zeer complete basiscursus van 40 lessen is er voor iedereen met belangstelling voor deze enige échte yoga", aldus Jan. Daarnaast bieden zij ook een 3-jarige vervolgopleiding en een Hogere Yogagroep. Jan: "De vervolgopleiding is bedoeld om je ontwikkeling voort te zetten en in de Hogere Yogagroep geven we ook esoterische genezing. Als je wilt kunt je hier wel zeven jaar bezig zijn", vertelt de uiterst vriendelijke yogaleraar. "Raja Yoga is een wetenschap van de praktijk, je moet het beoefenen om te ontdekken dat het werkt en waar is."

In de ruime yogazaal hangt een fijne, serene sfeer en de kurkvloer voelt uiterst comfortabel aan. Jan glimlacht: "De fijne energie die door meditatie ontstaat hangt in deze ruimte. Sommige leerlingen vragen of ze nog even mogen blijven zitten na de les." Het is duidelijk dat hier een bijzondere vorm van yoga wordt gegeven. "Het is ons werk om mensen op te tillen naar een hoger bewustzijn. Een gezonde ziel huist in een gezond lichaam; 90% van de fysieke kwalen komt uit het emotionele lichaam; mensen zitten veelal fysiek en mentaal in hun lichaam gevangen. Ik vergelijk het vaak met een aap die alle kanten op slingert. Zo gaan de gedachten van mensen ook. Mensen gaan op vakantie om rust te vinden en vervolgens gaan ze juist nog meer doen. Door je gedachten te observeren leer je ze te beheersen. Niet het slachtoffer zijn, maar de baas", besluit Jan.
Voor belangstellenden is er op donderdagavond 27 augustus en op zaterdagmorgen 5 september een introductieles waarin men kennis kan maken met de lessen, de Raja Yoga en de stichting. Informatie via 035-6948674, www.raja-yoga-het-gooi.nl of rajayoga@planet.nl.

De kerkzaal van de Spieghelkerk.

In de vorige eeuw werden in veel plaatsen 'Verenigingen tot Evangelisatie' opgericht. Meestal door verontruste hervormden die zich niet konden vinden in de wijze waarop in de plaatselijke gemeente het kerkelijk leven functioneerde, maar die de Hervormde Kerk niet wilden verlaten.

Zo werd in Bussum op 20 augustus 1915 'De Vereeniging tot Evangelisatie' opgericht. De leden waren voornamelijk import-Bussumers, die welgesteld waren, een goede opleiding hadden genoten en in het Spiegel woonden. Zij voelden zich thuis bij de zogenaamde ethisch-orthodoxe richting met nadruk op persoonlijk geweten, de ervaring en het christen zijn in de dagelijkse praktijk. Zij voelden zich niet thuis in de hervormde gemeente die tot 1914 kerkte in het witte kerkje (de latere Irenestudio) en vanaf 1914 in de Huizerwegkerk (Vredekerk). Omdat de hervormde gemeente geen ruimte aan deze groep wilde geven, besloten de 'ethischen' de Vereeniging op te richten en zelf kerkdiensten te beleggen. Deze vonden zondags plaats in de Tuinzaal van Concordia. Mejuffrouw Van Woensel Kooy werd benoemd tot evangeliste. Zij gaf catechisatie en deed huis- en ziekenbezoeken. Zij dichtte en vertaalde veel geestelijke liederen die in boekvorm werden uitgegeven. De groep groeide en kreeg veel aanhang. In de tuin van mejuffrouw Van Woensel Kooy aan de Meentweg kon in 1921 een Jeugdkapel gebouwd worden en in 1925 kon de groep een eigen kerk laten bouwen, de Spieghelkerk. Zeer bekende predikanten kwamen preken en velen uit de wijde omgeving, veelal deftige mensen, kwamen hier zondags kerken.

De plaquette ter herinnering aan mej. Van Woensel Kooy.

Toch wilde de groep hervormd zijn en blijven. De toenadering tot de plaatselijke hervormde gemeente vindt uiteindelijk in de oorlogsjaren plaats en na 1945 wordt de Spieghelkerk een 'gewone' hervormde wijkgemeente.

En dan de historie van de laatste vijftig jaar. In de jaren '70 komen de hervormden uit de nieuwgebouwde Hilversumse Meent naar de Spieghelkerk en verdwijnt het elitaire karakter. In de jaren '90 gaat men 'samen-op-weg'. Dat wil zeggen dat hervormd en gereformeerd een federatie vormen. En weer tien jaar later, in 2008, verenigen beide gemeenten zich tot Protestantse Gemeente Bussum met vier wijkgemeenten. De gemeente heeft drie kerkgebouwen: de Wilhelminakerk, de Verlosserkerk en de Spieghelkerk. De Spieghelkerk is de thuisbasis voor de wijkgemeente Bussum-West en de wijkgemeente Sion.

Klaas Oosterom

Bron: o.a. Evert van der Poll: Spieghel in beeld 1990.

Foto's: Harm Klinkenberg

23 / 24