NaarderNieuws

10 januari 2018

NaarderNieuws 10 januari 2018


Burgemeester roemt 'samen-gevoel'

Carnavalsvereniging De Vestingnarren was voor de gelegenheid naar Bussum gekomen. Foto: Jessica de Jong

GOOISE MEREN Het vele samenwerken door bewoners en de steeds groter wordende gemeenschapszin: Burgemeester Han ter Heegde roemde hoe burgers samen de gemeente Gooise Meren op de kaart zetten. Dat was de kern van de boodschap van de burgemeester op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente, afgelopen maandag op het gemeentehuis.

Samen doen de bewoners erg veel, zo stelt de burgemeester. "We mogen trots zijn op onze gemeente en dan met name op alles wat er in de kernen gebeurt. De kracht van de kernen, daar gaat het om", betoogde hij. "Ik heb zo langzamerhand alles en iedereen bezocht, tot in de haarvaten van de gemeente. Ik constateer dat er enorm wordt samengewerkt. Van het opzetten van evenementen, zoals de sinterklaasintocht en het carnaval, tot sport en culturele verenigingen. En heel in het bijzonder de Stadsraad Muiden, de Dorpsraad Muiderberg en alle buurtplatforms en wijkraden van Naarden en Bussum. We danken al die héél actieve mensen voor hun inzet voor Gooise Meren."

Volgens de burgemeester staat Gooise Meren er, mede daardoor, na twee jaar erg goed voor. Daarmee kunnen we naar de toekomst kijken, zo zegt hij. "We wonen, werken en recreëren hier in Gooise Meren in een van de mooiste gebieden van Nederland, met topvoorzieningen. Het is onze grote opgave die op het hoge niveau te houden daar waar de druk steeds groter wordt. Dat vergt evenwichtskunst."

Andreas van der Schaaf eerste man 50PLUS

GOOISE MEREN Andreas van der Schaaf neemt het stokje over als fractievoorzitter en lijsttrekker van 50PLUS.

Van der Schaaf volgt Arno Haye op, die 50PLUS bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen naar twee zetels leidde, en komt op de eerste plaats van de kieslijst te staan omdat Haye een stapje terug doet vanwege een nieuwe baan. "Die uitdaging is dermate groot dat ik dit niet kan laten liggen. Zo'n kans krijg ik, zeker op mijn leeftijd, nog maar één keer", aldus Haye. Haye blijft wel gewoon raadslid en staat op de tweede plaats van de nieuwe kieslijst. De Bussumer is daarmee opnieuw beschikbaar als raadslid voor de komende raadsperiode.

Scootmobiel rijdt door raam zorgcomplex, bejaarde man gewond

Foto: Bob Awick

NAARDEN Een scootmobiel is gisteren door een raam op de eerste verdieping van woonzorgcomplex De Flank gereden. Een bejaarde man, de bestuurder van de scootmobiel, is daarbij zwaargewond geraakt. Ambulances en een traumahelikopter werden opgeroepen om te assisteren. Het is niet duidelijk hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Toekomstplannen

Foto: Bob Awick

Volgens wethouder Miriam van Meerten brengen toeristen en nieuwe inwoners kansen in Gooise Meren.

8/9

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg; Naarderheem 10.30 u. ds. G.J. Mantel
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; za. 13/01 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. A. Versluis

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki *RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. R.J. van Zwieten
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. W.H.Th. Moehn en 17.00 u. ds. M.P.D. Barth
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Vrijzinnigen N-B gezamenlijke dienst bij Remonstranten N-B
*Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke dienst bij Remonstranten N-B
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. drs. J.H. Lotterman
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit H.A. *Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst *De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. mw. ds. H. Honderd

En nu is Famous gaan hemelen

Je ontkomt er niet aan. Het leven is voor mens en dier niet meer dan een stervensproces. Nu is ook op oudejaarsdag poes Famous heengegaan. Een korte terugblik.

Famous heeft een paar keer gefigureerd in mijn artikeltjes. Ze was een gezellige, aanhankelijke poes die ik graag in mijn buurt had. Met het klimmen der jaren, echter, begon heel voorzichtig het verval. Hoe oud Famous precies was is nooit goed vastgesteld. Ze moet ongeveer 19 jaar zijn geweest toen ze op oudejaarsdag zomaar plotseling dood in mijn keukentje lag. Een paar minuten daarvoor zat ze nog in mijn doucheruimte uit de emmer te likken die ik daar heb staan om druipwater op te vangen voor mijn planten. Ik sommeerde haar voorzichtig de gang op te gaan, want ik wilde een hete douche nemen. Na mijn stortbad droogde ik mij af en ging kijken waar de poes was. Ze lag daar doodstil en half ineengekruld op het matje voor het aanrecht in de keuken. Duidelijk dood. Famous was tenminste de gang naar het spuitje van de dierenarts bespaard gebleven. Ik heb haar in een AH tasje gedaan, samen met haar laatste blikje kattenpaté voor in het kattenhiernamaals. Ik heb haar onder aan het kattentrappetje in de tuin onder het balkon begraven. Dat trappetje is twee keer gestolen geweest door een tragische figuur. Famous in grote verwarring latend, want de poes wilde, tot het werkelijk niet meer ging, altijd even de tuin in. Ze heeft in elk geval een prachtig leven gehad. Vol vogels, vrijheid en dagelijks een 4-gangenmenu.

Weerbericht

Veel bewolking, overwegend droog, kans op mist

Een hogedrukgebied boven West-Rusland krijgt een verbinding met een ander hogedrukgebied nabij Portugal. Deze 'brug van hoge luchtdruk' bepaalt het weer in onze contreien van donderdag tot in het weekeinde. Onder de vleugel daarvan is het rustig en overwegend droog weer. Er is veel bewolking en daarbij is er kans op mist. De maximumtemperatuur ligt rond het langjarig gemiddelde van 5 graden.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag kan er wat lichte regen vallen. Overdag neemt de neerslagkans af. Het is meest bewolkt en nevelig. Er kan mist ontstaan. Er waait een zwakke wind tussen zuid en zuidoost. In de nacht daalt het kwik naar circa 3 graden, overdag oplopend naar 6 graden. Vrijdag verandert er nauwelijks iets. Het blijft rustig en droog, maar overwegend bewolkt en nevelig met kans op mist.

Het weekeinde

In het weekeinde trekt de zuidoostenwind geleidelijk aan tot matig. De kans op mist neemt daardoor iets af en lokaal kan het soms even opklaren. Het blijft echter overwegend bewolkt en nevelig. In de nacht daalt de temperatuur tot dicht bij het vriespunt. Er is kans op een graadje vorst aan de grond. Overdag wordt het 5 graden. Na het weekeinde neemt de regenkans toe en stijgt de temperatuur enkele graden.

Weetje

Het jaar 2017 was met een gemiddelde temperatuur van 10.9 graden het vierde zeer warme jaar op rij. Gemiddeld over de periode 1981-2010 is 10.1 graden. In de top 10 van warmste jaren staan allemaal jaren vanaf 1990, de meeste vanaf 2000. Dit beeld past in een opwarmend klimaat.

Vanaf 10 januari zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- TV Magazine met: De Naarder en Bussumer van het Jaar,
Muiderbergse vrijwilligersprijs, dakplaten Bussumse watertoren los door storm en de kerstboomverbranding.
- In gesprek met Han ter Heegde, burgemeester
van Gooise Meren.

Klachten nog geen reden voor vuurwerkvrije zones

Klachten over vuurwerkoverlast nemen toe

Er wordt geklaagd over harde knallen en andere overlast door vuurwerk. En soms klinkt er een roep om vuurwerkvrije zones. Maar zover is het nog niet.

Er waren meer klachten over vuurwerkoverlast, maar er komen nog geen vuurwerkvrije zones. Foto: Pixabay

GOOISE MEREN Afgaande op de rond de jaarwisseling gemelde klachten over vuurwerkoverlast en de schade heeft de gemeente geen enkele reden om komende jaarwisseling met vuurwerkvrije zones te komen. Dat stelt burgemeester Ter Heegde.

Er waren wel klachten over overlast, zelfs wat meer dan andere jaren, en er was zeker ook schade. Toch stelt de burgemeester dat de jaarwisseling relatief rustig is verlopen. "Het aantal klachten is eigenlijk niet noemenswaardig", zo stelt de burgemeester. "Natuurlijk hoor je knallen en soms harde knallen. Maar kom op mensen, daar is het ook oud en nieuw voor."

Een vuurwerkvrije zone, zoals een vuurwerkvrij centrum of geen vuurwerk bij verzorgingshuizen, zit er voorlopig wat de burgemeester betreft niet in. "De politie en brandweer geven aan dat het op basis van de afgelopen jaren niet nodig was. En als ik kijk naar dit jaar dan zeg ik: het hoeft niet", zo stelt de burgemeester.

Volgende jaarwisseling gebiedsverbod voor raddraaiers

Zo'n vuurwerkvrije zone zou er wel kunnen komen. "Als de politiek het wil, of als de mensen op straat het willen, dan kunnen we er natuurlijk best over praten. Maar die signalen heb ik niet."

Overlast aanpakken

Toch gaat de gemeente aan de slag met de overlast. Niet met vuurwerkvrije zones dus, maar wel door raddraaiers die het rond oud en nieuw te bont hebben gemaakt te straffen.

Het was afgelopen jaarwisseling vooral raak rond de Keverdijk in Naarden. Er werden prullenbakken en ramen gesloopt en de Plus-supermarkt werd onder handen genomen. Daar werden lampen, de voordeur en het hokje van de winkelwagentjes gesloopt. Van jongerencentrum SCAN werden ook enkele ramen vernield. Eén dader kon worden gepakt, andere staan op camerabeelden.

Wijkagent

Wijkagent Dennis van den Berg is hier niet erg van gecharmeerd. "Soms vraag ik me af of ouders wel doorhebben waar hun kinderen zich mee bezighouden. Het is niet alleen met oud en nieuw dat een grote groep jeugd, die voor een zeer groot gedeelte uit de wijk zelf komt, voor overlast zorgt. De laatste maanden is er regelmatig overlast van jeugd", schrijft hij.

De gemeente denkt, samen met de politie, aan maatregelen. "We kunnen deze gasten onder meer een gebiedsverbod opleggen en dat zullen we ook zeker doen", zo stelt de burgemeester. "Er was voor de jaarwisseling nog geen aanleiding om dat voor anderen al te doen. Maar nu dus wel."

Verdere schade

Verder viel het qua schade door vuurwerk, zeker vergeleken met afgelopen jaren, heel erg mee. Het gaat om een totaalbedrag van net wat meer dan 5000 euro aan herstelkosten. Dat meldt de gemeente na een rondgang.

Prullenbakken

Al met al werden er twaalf prullenbakken, tien verkeersborden en twee lantaarnpalen vernield door zwaar vuurwerk. De schade zal hersteld moeten worden.

Volgens de gemeente daalt de schadepost wel elk jaar. "Een jaar geleden had alleen Bussum al ongeveer hetzelfde bedrag aan schade. Kortom: het gaat dus een stuk beter", aldus een woordvoerder.

Van de lezer

Ook reageren op het nieuws?
Mail naar redactie@bussumsnieuws.nl of naar redactie@naardernieuws.nl.

Vuurwerk

Wat schrok ik van het bericht 'Nog geen reden voor vuurwerkvrije zones'. Burgemeester Han ter Heegde beweert dat de jaarwisseling rustig is verlopen op basis van cijfers van het aantal klachten. Maar de cijfers kloppen niet, bijvoorbeeld omdat als je de politie wilt bellen je eerst allerlei keuzes moet maken voordat je je verhaal kunt doen. Het is dan al veel te laat voor actie.

De burgemeester heeft geen idee van wat er leeft onder de mensen. Het vuurwerk begint al vroeg in oktober en houdt aan tot diep in januari. Ik geef een paar voorbeelden. Bij McDonald's hield een persoon de deur open, terwijl de ander vuurwerk naar binnen gooide. Het leek wel een aanslag.

Incident

Bij een ander incident op het Veerplein gooide een groep jongeren vuurwerk naar een hond. Toen de politie kwam, werd de verkeerde groep hierop aangesproken. En tenslotte een gehandicapte die geen kant op kon en belaagd werd door vuurwerkgooiers.

Belaagd

Ik heb rondom oud en nieuw geen boa of wijkagent gezien. De burgemeester dient de orde en veiligheid te waarborgen. Er worden mensen belaagd. Jammer dat hij zich achter cijfers verschuilt die eigenlijk niet kloppen met de werkelijkheid. De mensen bellen niet, het heeft namelijk geen zin, maar dat betekent niet dat de overlast er niet is.

Tom Hanou, Bussum

Jonge inbreker uit Naarden moet zijn enkelband omhouden

door Estella Heesen

NAARDEN De 18-jarige Naardense jongere die ervan wordt verdacht afgelopen jaar in de nacht van 27 en 28 juli een inbraak in een woning aan de Diependaalse Drift in Hilverum te hebben gepleegd, stond dinsdag voor de verkeerde rechtbank. Terwijl zijn advocaat, de officier van justitie en de rechtbank in Lelystad op hem zaten te wachten, bleek de verdachte samen met de reclassering naar Utrecht te zijn gegaan.

Dat was jammer, want de verdachte wilde graag zijn verhaal doen over de inbraak waar hij naar eigen zeggen niet bij betrokken is geweest. Tijdens de inbraak zijn een horloge, een autosleutel, 500 euro, een bril, een zakmes, en een iPad meegenomen.

'Geen signalement, geen getuigen, geen vingerafdrukken'

Zaklamp met DNA

De verdachte kwam bij justitie in het vizier omdat de politie na de inbraak een zaklamp aantrof met daarop DNA-sporen van de verdachte. De zaklamp is echter niet in beslag genomen en er is ook geen foto van de lamp. Volgens de raadsman kan de verdachte zich daardoor niet goed verdedigen tegen het bewijs. De advocaat vroeg om meer informatie over de zaklamp.

Hij zal voor een vrijspraak pleiten omdat er verder geen enkele aanwijzing is dat zijn cliënt bij de inbraak aanwezig was. "Er is geen signalement, er zijn geen getuigen, geen vingerafdrukken en ook de telefoon van de verdachte is tijdens de inbraak niet in de buurt getraceerd."

Daarnaast deed de advocaat een verzoek om de elektronische enkelband waar de man vanaf 12 oktober mee loopt, te verwijderen. De rechtbank vindt echter dat de verdachte de enkelband moet blijven dragen tot de nieuwe zitting op 10 april. De officier zal op die datum haar eis - in ieder geval een celstraf met een voorwaardelijk deel - formuleren.

Martijn Kahlman

Adviseur bestedingen Prins Bernhard Cultuurfonds, 38 jaar, Bussumer sinds vijf maanden

Adviseur bestedingen Prins Bernhard Cultuurfonds, 38 jaar, Bussumer sinds vijf maanden

Waar ben je druk mee?
"Ik heb twee ontzettend leuke kinderen van vier en zeven jaar en een erg leuke baan waarin ik veel voor Nederland, de maatschappij en in het bijzonder natuur, landschap, cultuur en wetenschap kan betekenen."

Wat heb jij met politiek?
"Ik vind het belangrijk om mij niet alleen in mijn werk, maar ook daarbuiten maatschappelijk in te zetten voor een mooiere samenleving en een mooier land. Ik denk dit binnen de politiek (als raadslid voor de PvdA) te kunnen bereiken."

Waarom de PvdA?
"Ik vind dat iedereen in Gooise Meren ook het gevoel moet hebben dat hij of zij hier thuishoort en er naar hem of haar omgekeken wordt."

Waar ga jij je persoonlijk hard voor maken?
"Dat iedereen mee kan doen aan de samenleving. Iedereen moet hier goed kunnen wonen, kinderen zouden niet in armoede hoeven opgroeien."

Een goed gesprek?
"Met prins Bernhard, omdat ik bij het fonds werk waar hij naamgever van is, om te praten over zijn kijk op natuurbehoud."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Jagtlust' van Annejet van der Zijl."

Lievelingsmuziek?
"'Matthäus Passion' van Bach."

Wat weten de meeste mensen niet van je?
"Dat ik naast architectuurhistoricus ook archeoloog ben."

Een dag de burgemeester?
"Dan zet ik mij in voor behoud van Oud Valkeveen"

Goed voornemen?
"Proberen om mijn privéleven op 1 te plaatsen."

Parkeren rondom Action voor de zomer aangepakt

BUSSUM Er moet nog voor komende zomer meer bekend worden over de aanpak van de verkeersknelpunten rond de Action. Dat stelt wethouder Miriam van Meerten deze week in de laatste reeks van serie interviews met alle collegeleden.

Het verkeer liep voor de winkel aan de Slochterenlaan nog weleens vast door drukte van vrachtwagens die half op de weg stonden om te laden en te lossen. Dat probleem heeft de gemeente verholpen. Een ander knelpunt zijn de parkeerplaatsen aan de weg. Parkerende auto's zorgen ervoor dat het verkeer vastloopt en dit kan verholpen worden door de parkeerplaatsen te verwijderen.
Voordat dat kan gebeuren, moeten er aanpassingen gedaan worden aan het naastgelegen parkeerterrein, zodat bezoekers van de Action daar makkelijker en veiliger kunnen parkeren. Het voornaamste dat moet gebeuren is dat de ingang van het parkeerterrein verplaatst moet worden. Er zijn al tekeningen en volgens Van Meerten komt het nog voor de zomer rond.

Lees het interview op 8/9.

Jongeren Tomin Groep halen 40.000 kerstbomen op

GOOISE MEREN De Tomin Groep heeft dit jaar voor het eerst de kerstbomen opgehaald in de hele regio. "Het gaat om zo'n 40.000 bomen", vertelt voorman Peter Wagner. "De jongens vinden het geweldig en het gaat soepel. In januari en februari is er op het gebied van groenvoorziening weinig werk en op deze manier hoeven we niet huis te zitten. Een geweldige samenwerking tussen het GAD en de Tomin Groep."

Verbouwing Emmaschool gaat beginnen

BUSSUM Het gaat nu echt gebeuren. Nog deze maand begint de verbouwing van het schoolgebouw aan de Graaf Florislaan voor de komst van de Emmaschool.

Het vertrek van de Emmaschool aan de Fortlaan en de Slochterenlaan naar één gebouw aan de Graaf Florislaan staat al vele jaren op de rol, maar door bezwaren van buurtbewoners en een paar langslepende rechtszaken duurde het lang om het voor elkaar te krijgen. Afgelopen jaar kwam er na vele jaren toch groen licht. Nu hebben de gemeente en de school de laatste vergunningen rond. Er wordt veel gedaan om de eventuele geluidsoverlast en verkeersoverlast van de school te beperken. Als alles volgens plan verloopt, betrekt de Emmaschool het pand volgend schooljaar. Op de school zitten ook veel kinderen uit Naarden.

Carnavalsoptocht dit jaar op 10 februari

De Vestingnarren op de nieuwjaarsreceptie. Foto: Jessica de Jong

NAARDEN Carnavalsvereniging De Vestingnarren houdt op zaterdag 10 februari weer de jaarlijkse optocht door Naarden.

Dat zeiden ze afgelopen maandag bij de nieuwjaarsreceptie van de gemeente waar ze hun eigen Elf Stellingen presenteerden. Over de optocht is verder bekend dat deze om 13.11 uur begint. Dwars door Wallegat trekken de karren, dit jaar rondom het thema 'Spreekwoorden'. De eindbestemming is het stadhuis van Naarden, waar Ravel de 52ste de sleutel overhandigd krijgt van de burgemeester.

'Toeristen en nieuwe inwoners brengen kansen'

Wethouder Miriam van Meerten (VVD) heeft flink wat in het oog springende dossiers, zoals toerisme en economie. Maar ze kijkt niet alleen naar Gooise Meren, maar ook naar wat er speelt in de regio. Van de toekomstplannen voor de A1 en het spoor tot natuurbehoud en de nominatie op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Van Meerten wil onder andere meer bootjesrecreanten naar Gooise Meren. Foto: Bob Awick

Hoe staat het met je economische visie?
"Er ligt een hele mooie visie met een mooi actieprogramma. Het is een prachtig begin en we kunnen trots zijn op de economie in de nieuwe gemeente. Er zijn vijf hoofdthema's. Een van de punten is dat we het waterfront gaan aanpakken. Dat betekent dat er plannen komen voor de kustlijn langs Muiden, Muiderberg en Naarden. Denk dan aan meer aanleghavens, meer steigers, elektrisch varen en het aantrekken van meer toeristen. We hebben een intern coördinator aangesteld die samen met de belanghebbenden het actieprogramma zal uitvoeren."

Gooise Meren heeft nogal wat banen verloren. Wat ga je daaraan doen?
"We moeten goed kijken waar behoefte aan is. Gebleken is dat er een tekort is aan werklocaties om en rond het centrum. Verder moeten we naar de digitale infrastructuur kijken. Zo willen we wel glasvezel door de hele gemeente, maar we zijn daarbij wel afhankelijk van andere partijen. We willen banen creëren rondom de eerdergenoemde waterrecreatie. Een bootjesrecreant geeft meer dan 120 euro per dag uit in de gemeente, bijvoorbeeld in de horeca. Een andere tak waar we op inzetten is de zorgeconomie want de vergrijzing in Gooise Meren is groot. Er is momenteel een mismatch op de arbeidsmarkt. Daar springen we met het onderwijs regionaal op in zodat er meer mensen worden opgeleid om binnen de zorg te gaan werken."

Je bent druk geweest met een visie voor het centrum van Bussum?
"Jazeker, dat is het hart van ons winkelgebied in Gooise Meren. We hebben gezegd: dat gaan we integraal bekijken. Het gaat er dus om dat we naar meerdere projecten tegelijk kijken zoals Scapino en de Vonk. Verder zien we veel kansen. De woningmarkt is recent open gegaan en er zijn veel nieuwe gezinnen uit Amsterdam hierheen verhuisd. Deze nieuwe inwoners verwachten een bepaald voorzieningenniveau en daar liggen grote kansen voor onze winkeliers en ondernemers. Overigens doen we het qua leegstand, landelijk gezien, helemaal niet zo slecht. Ik ben er eigenlijk ontzettend tevreden over. Nieuw is dat we in Muiden een slag willen maken op het gebied van economische vitaliteit. Evenementenmanager Annemarie van Lieshout is hier net begonnen, een pittige tante met een verleden als straatmanager in Amsterdam. We hopen dat zij zorgt dat Muiden vitaal blijft. Muiden mist bijvoorbeeld een soort Vestinghotel zoals in Naarden."

'De natuur doet zo veel voor je geluksgevoel. Ga naar buiten, ga lopen en je voelt je beter'

Ben je nog geluksambassadeur?
"Zeker. Het onderwerp 'geluk' heb ik altijd hoog in het vaandel staan. Deze maand geef ik intern een workshop 'Geluk' voor alle ambtenaren. Persoonlijk geluk ervaar ik door hier te wonen. We hebben zulke prachtige natuur om de hoek. De natuur doet zo veel voor je geluksgevoel. Daarom zeg ik: ga naar buiten, ga lopen en je voelt je direct beter."

Hoe staat het met de nominatie voor de werelderfgoedlijst van Unesco?
"
Er is een klein kinkje in de kabel. Het is een ingewikkeld verhaal. De nominatie van de Hollandse Waterlinie betreft in feite een uitbreiding van een deel dat al op de lijst stond, namelijk de Stelling van Amsterdam. Rond de Stelling zijn er zaken die niet helemaal op orde zijn. Het gaat om het bepalen van de geografische grenzen waarbinnen zeer terughoudend moet worden omgegaan met nieuwe ruimtelijke ingrepen op het gebied van woningbouw en wegen. Dat moet eerst beter onderzocht worden. (Dit speelt bijvoorbeeld bij de plannen voor het verbinden van de A8 en de A9 - red.) We kunnen onze aanvraag voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie pas indienen als de zaken
rondom de Stelling zijn gerepareerd."

'In Muiden willen we een slag maken op het gebied van economische vitaliteit'

Vorig jaar wilde je de gevaarlijke verkeerssituatie rondom de Action aanpakken. Hoe gaat het daar mee?
"De NS heeft aangegeven dat ze mee gaat werken met de verplaatsing van de ingang van het P&R-terrein. Er liggen zelfs al een aantal tekeningen. Het wachten is nu op de uiteindelijke goedkeuring. Ik gok dat het voor de zomer wel rond komt. Het zou dan makkelijker moeten worden om te parkeren bij de winkel. Ik wil trouwens ook nog even zeggen dat de omwonenden samen met de Action over veel zaken hebben gesproken zoals zwerfafval en foutparkeren. Dat wordt nu heel goed opgepakt en er is regelmatig overleg. Inmiddels is de parkeerplaats voor de vrachtwagen groter gemaakt en dat werkt goed."

Waarom heb je besloten om te stoppen met lokale politiek?
"Het is na twaalf jaar tijd voor een andere uitdaging. Ik ben in 2006 begonnen in de raad van Naarden en ben daar wethouder geweest. Nu ben ik wethouder in Gooise Meren en ik heb hier een fantastische tijd. Toch komt daar in maart een einde aan. Dan stop ik. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart ben ik niet de lijsttrekker, maar de lijstduwer voor de VVD. Eén van redenen voor mijn vertrek is dat het werk met name 's avonds veel tijd kost."

Wat wil je voor je vertrek in maart nog realiseren?
"Ik hoop als bestuurslid van het GNR dat we een goede duurzame, bestuurlijke oplossing vinden nu Amsterdam heeft aangegeven terug te treden. We zitten midden in onderhandelingen met participanten, meer kan ik er niet over zeggen. Wel is het belangrijk dat er meer slagkracht komt. Een ander punt is dat er voor maart een goed voorstel ligt voor het ondernemersloket. Tot slot hoop ik dat we dan bestuurlijk een stap verder zijn voor de toekomstplannen met de A1 en het spoor. Ik ben trots op de lobby die wij regionaal hiervoor hebben ingezet. Het Rijk onderkent de ruimtelijke problematiek in onze regio."

Wie verdient een pluim?
"De stadspromotor van Naarden (Saskia Simons), de evenementencoördinator van Bussum (Ellen Hazenberg), de dorpsmanager Bussum (Ellen van Vossen) en de evenementenmanager van Muiden (Annemarie van Lieshout). Ik ben heel trots dat ze zo veel levendigheid organiseren in de kernen. Het zijn vaak de stille motoren die zorgen dat ondernemers, inwoners en gemeente in stelling worden gebracht en dat al die evenementen er zijn."

Groen plein voor Brandsmaschool

In zandkeukens taartjes bakken en daarna uitrusten in de wilgenhut

Biketrialer Dyan Evenhuis opende op spectaculaire wijze het schoolplein.

BUSSUM Het is de Juliana Brandsmaschool gelukt om het schoolplein te vergroenen. Het vernieuwde plein werd maandag op feestelijke wijze geopend.

"We hebben nu ook een speelheuvel en wilden die op een spectaculaire manier in gebruik laten nemen", vertelt docent Wilma Hilberts. "Om die reden was er een speciale gast: de 17-jarige Dyan Evenhuis die Nederlands juniorkampioen biketrial is. En spectaculair was het: de leerlingen vonden het geweldig." De school is, samen met de leerlingen, ouders, ouderraad en leerkrachten, maanden bezig geweest met de voorbereidingen om het allemaal voor elkaar te krijgen. Maar waarom een 'groen' schoolplein? "Uit onderzoek is gebleken dat kinderen op een groen schoolplein gevarieerder en anders spelen en meer plezier hebben tijdens de pauze. Het schoolplein had weinig groen maar wel veel tegels en nu worden de leerlingen, zeker als het mooi weer wordt, met de natuur omringd", aldus directeur Marjolein van Gelsdorp.
"Via crowdfunding hebben we het voor elkaar gekregen. Zo hebben we een sponsorloop, een speciale veiling 'De nacht van acht' van groep 8, een groeneschoolpleinloterij en een verkoop van bloembollen georganiseerd om het geld bij elkaar te krijgen voor het groene schoolplein. Ook waren er individuele acties en schenkingen. Al deze geweldige acties hebben 20.000 euro opgebracht." Voor het ontwerp van het plein werd de school begeleid door Donkergroen, een ontwerpbureau gespecialiseerd in het maken van groene schoolpleinen. "De leerlingen uit groep 7 hebben over het project verteld en naar aanleiding van de wensen van de kinderen is er een plan ontworpen en daar zijn we, samen met het ontwerpbureau, mee aan de slag gegaan."
Het plein bestaat nu uit een speelheuvel met een rioolbuis erin om in en op te spelen. Er is een buitenklas gecreëerd met een lange bank van tegels waar de kinderen les kunnen krijgen en er staan nieuwe voetbaldoeltjes. Op het kleuterplein staan nu zandkeukens waar de peuters met zand en aarde taartjes kunnen bakken en daarna fijn uit kunnen rusten in de wilgenhut.

Maximaal twee jaar in instelling voor '20 euroman'

Een Hilversummer zat in de rechtbank voor oplichtingszaken in Bussum.

door Anke Sprakel

BUSSUM "Ik was zeker van plan het geld terug te betalen, alleen leende mijn situatie zich daar niet voor." In de rechtbank doet een 30-jarige Hilversummer zijn verhaal. Hij wordt verdacht van vier oplichtingszaken in Bussum en Hilversum.

De officier van justitie verzocht de Hilversummer te plaatsen in een instelling voor stelselmatige daders voor maximaal twee jaar. "Deze man is de laatste jaren vaker veroordeeld voor vermogensdelicten, maar blijkbaar leert hij niet van zijn fouten", aldus de officier van justitie. De thuisloze Hilversummer - ook bekend als de '20 euroman' - wordt ervan beschuldigd van september tot november vorig jaar vier mensen in Bussum en Hilversum geld afhandig te hebben gemaakt door een babbeltruc. Hij benaderde de slachtoffers met de vraag of zij hem geld konden lenen voor onder meer een treinkaartje. Hij belde aan met het verhaal dat hij nieuw in de buurt was, dat hij zichzelf had buitengesloten en dat hij geld nodig had voor de trein om de reservesleutels bij zijn familie op te halen. Of in Arnhem of in Alkmaar. Hij beloofde de slachtoffers het geld terug te betalen, met een bos bloemen.
"Schandalig hoe u het vertrouwen van deze mensen heeft beschaamd." Er staan slechts vier feiten op de dagvaarding, maar volgens de officier van justitie heeft de Hilversummer hoogstwaarschijnlijk veel meer mensen in 't Gooi opgelicht. Met mooie, vlotte praatjes haalt hij mensen over hem geld te lenen. "Mensen voelen zich bedonderd en hun vertrouwen is geschaad." De man bood zijn slachtoffers, die achter in de zaal zaten, zijn excuses aan. Als hij het geld had, zou hij het hen terugbetalen. Alleen, en dat was het grote probleem, hij had het niet. Hij vertelde de rechters dat hij vorig jaar een slechte periode doormaakte met schulden en geen geld had om te eten en te slapen. De advocaat van de verdachte vroeg om strafvermindering. Volgens hem is er een 'trial by media' aan de gang waarin onwaarheden over zijn cliënt zijn geschreven. Ook wees de raadsman naar een krantenartikel met een foto van de Hilversummer. "Er is hier sprake van schending van privacy. Mijn cliënt is verdachte en nog niet veroordeeld."

Vriendschapsbeker voor Dick Broer

BFC trapt het jaar af met wedstrijd en maakt Vrijwilliger van het Jaar bekend

Het is al ruim 55 jaar een traditie: de verkiezing van de Vrijwilliger van het Jaar bij BFC. Dit jaar won Dick Broer de titel.

Cees Spermon verzorgde de aftrap. Foto: Rens Muller

BUSSUM Dick Broer werd door het bestuur gekozen uit een groep van genomineerden uit de BFC-gelederen. Volgens de voorzitter van het bestuur, Bernard Lindenhovius, heeft Dick zich enorm verdienstelijk gemaakt voor het meidenvoetbal. Dick ontving de beker uit handen van de Vrijwilliger van het Jaar 2016: Oscar van Veen.

Dick liet in een reactie weten dat hij het een grote eer vond, maar ook zeer verrast was. "Ik ben niet het type om in het centrum van de belangstelling te staan, maar ik vind het heel positief voor het meidenvoetbal." Extra mooi tintje voor hem was dat zijn nominatie breed gedragen was, ook door de trainers van de jongenselftallen. De dag na de uitreiking stond hij overigens alweer op het veld met 'zijn meiden' voor de eerste training na de winterstop.

Drijvende kracht

'Ik tenniste toen ik hier vijf jaar geleden kwam, had geen verstand van voetbal' Foto: Bob Awick

'De Vriendinnendagen zorgen voor aangroei van nieuw talent'

Dick maakte vijf jaar geleden via zijn dochter, die meedeed aan het schoolvoetbaltoernooi, kennis met het meidenvoetbal. Sindsdien is hij een van de grootste bepleiters van het meidenvoetbal. Eerst als coach en begeleider van het team van zijn dochter en daarna als coördinator van deze groeiende competitie. Volgens het juryrapport is Dick een echte clubman. "Dick is de drijvende kracht achter de BFC Vriendinnendagen en de speciale schoolvoetbaltrainingen voor meiden. De Vriendinnendagen zijn al vele jaren een groot succes en zorgen voor aangroei van nieuw talent." Zijn aanpak en nieuwe ideeën zijn volgens de club heel succesvol. Voor de trainingen rondom het schoolvoetbal meldden zich zo veel meiden aan dat de club het niet meer alleen aankon en de 'buurclubs' NVC en SDO erbij betrok. Naast de traditionele bekendmaking van de Vrijwilliger van het Jaar was er nog zo'n BFC-traditie: de nieuwjaarswedstrijd. Op de eerste zondag van 2018 namen oud-spelers van BFC het tegen elkaar op in deze altijd tot de verbeelding sprekende wedstrijd. De aftrap werd door niemand minder gedaan dan Cees Spermon. Deze 81-jarige oud-voetballer heeft meer dan 500 wedstrijden op zijn conto staan in het eerste team van de club. "Heel bijzonder en een hele eer dat hij dat wilde doen", aldus woordvoerder Rens Muller.

Jubilieumboek als eerbetoon aan 100 jaar SDO-voetbal

Johan van der Geest (l) is trots op het jubileumboek. Foto: Bob Awick

BUSSUM Ruim drie jaar werkte Johan van der Geest aan 'hét boek' over zijn club. Vorige week donderdag overhandigde hij het eerste exemplaar van dit jubileumboek aan Bertus Calis, die het in ontvangst nam namens het oudste lid van SDO Bart Post, helaas afwezig wegens ziekte.

Dat de club vorig jaar 100 jaar bestond zal niemand ontgaan zijn, maar naast de vele feestjes is er, met het boek van Van der Geest, nu een blijvende herinnering aan een eeuw voetbal bij de Bussumse club. Het kostte Van der Geest flink wat gegraaf in het archief, maar gelukkig kon hij ook putten uit eigen ervaring. De 71-jarige Van der Geest is zelf al zestig jaar betrokken bij het wel en wee van de club. "Ik ben zo'n beetje op de middenstip geboren", grapt hij.

Van der Geest nam ook flink wat plakboeken door in zijn diepgravende zoektocht naar de geschiedenis van het 100-jarige SDO. "Ik ben veel leuke dingen tegengekomen. Zoals dat we in een heel korte tijd naar de hoofdklasse zijn opgeklommen. Jaar na jaar werden we kampioen." Dat was nog vrij recent, maar ook herinneringen uit 1972 staan nog in zijn geheugen gegrift. Toen hebben de leden met man en macht in eigen beheer de kantine gebouwd.
Het boek heeft zo'n 100 pagina's en dat komt nagenoeg allemaal op het conto van Van der Geest. "Er waren een paar mensen die mee hebben gelezen en met Wil de Ridder (erelid) heb ik vooraf de aanpak besproken. Er was zo veel materiaal voorhanden dat ik wel 200 pagina's had kunnen vullen."

Proosten op 2018

BUSSUM Tussen de glazen champagne, drie kussen op de wang, een ferme handdruk en een minisaucijzenbroodje was het een komen en gaan van bekenden maandag op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente.

Dit jaar was moeite gedaan om jongeren te laten optreden, dat gaf toch net wat extra's aan de avond. De muziek was heel divers: van gevoelige nummers tot aanstekelijke hiphop van rapper Chapter Sam. De ruimte leende zich goed voor de grote opkomst. Bij binnenkomst was het bijna onmogelijk om de burgemeester de hand te schudden. Het leek of iedereen hem wilde spreken. Net alleen Bussumers, maar ook vele Naarders hadden de weg naar het gemeentehuis gevonden. Vanuit Muiden en Muiderberg was de animo beduidend lager.

Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick

Vrijwilligers zeer vereerd met prijs

Mike Smit werd door vijftien mensen voorgedragen voor de vrijwilligersprijs.

GOOISE MEREN Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Gooise Meren werden maandagavond ook de lokale vrijwilligersprijzen uitgereikt: tweemaal het Naardens Compliment en twee keer de Kleine Johannes voor vrijwilligers uit Bussum.

Het Naardens Compliment ging dit jaar naar Paul Koster en Gerda Hafkamp. De Kleine Johannes was voor Mike Smit en Lidemey Visser. De Muider Roemer was bestemd voor iemand die door persoonlijke omstandigheden van de prijs heeft afgezien.

Kindertuinen

Lidemey Visser kreeg De Kleine Johannes van Marleen Sanderse. Foto's: Bob Awick
Gerda Hafkamp was zeer blij met haar beeldje van kunstenaar Froukje de Jong.
Paul Koster werd vereerd met het Naardens Compliment.

Uitreiking van lokale vrijwilligersprijzen uit Gooise Meren

Paul Koster doet al vijftig jaar vrijwilligerswerk bij de Kindertuinen voor leerlingen uit groep 5, 6 en 7 van basisscholen uit Bussum en Naarden en sinds 2013 is Paul ook voorzitter. "Bij de Kindertuinen wordt kinderen onder begeleiding geleerd hoe ze groenten en bloemen kunnen kweken en alles wat erbij komt kijken zoals het omgaan met planten en dieren, maar ook wordt er gekeken naar het weer en het milieu", aldus wethouder Hendrik Boland tijdens zijn speech. "Paul zet zich sinds 1967 elke vrijdagmiddag in voor de leerlingen en de 35 vrijwilligers van de Kindertuinen."
Paul was met een smoes naar de receptie gelokt en was helemaal verrast. "Ik had echt niet verwacht dat ik deze prijs zou krijgen en vind het geweldig. Het werken met de kinderen geeft mij heel veel voldoening, ook omdat ze nog zo verwonderd kunnen zijn over planten en dieren."

Betrokkenheid

Mike ontving een groot applaus en is supertrots op zijn oorkonde

Het tweede Naardens Compliment ging naar Gerda Hafkamp voor haar inzet als vrijwilliger bij de Ondernemersvereniging Naarden Vesting, de Braderie, de Stichting Nationale Gedenkdagen en het Oranjecomité. Wethouder Gerben Struik vertelde dat Gerda door haar betrokkenheid bij de Ondernemersvereniging, als secretaris sinds 2012, Naarden op de kaart heeft gezet voor het aantrekken van het toerisme door meer winkels en buitenterrassen. "Ook door haar betrokkenheid bij de Stichting Nationale Gedenkdagen en het Oranjecomité hebben de 4 meiherdenking en Koningsdag een belangrijke plek gekregen voor inwoners van Naarden."
"Superleuk dat ik deze prijs heb gekregen", vertelt Gerda. "Het vrijwilligerswerk is niet altijd even makkelijk, maar door de vele positieve reacties geef ik nooit op, want ik haal er veel voldoening uit."

Zwerfafval

Voor vrijwilligers uit Bussum is de Kleine Johannes. Dit jaar ging deze oorkonde naar Mike Smit omdat hij al bijna tien jaar het zwerfafval opruimt in Bussum en Naarden. "Maar liefst vijftien mensen hebben Mike voorgedragen voor deze prijs", zegt de trotse wethouder Miriam van Meerten. "Hij ruimt het zwerfafval op bij onder andere speeltuinen, grasvelden en in de bosjes. Elke woensdag is hij de hele dag daarmee bezig. In 2010 ontving Mike al de ZwerfAfvalPakker voor zijn tomeloze inzet om het zwerfafval op te ruimen."
Mike ontving een groot applaus en is supertrots dat hij het beeldje heeft gekregen. "Ik had het niet gedacht en ik vind het beeldje heel mooi. Bij mij thuis komt het boven op de kast zodat ik het elke dag kan zien."

Seniorencafé

De andere Kleine Johannes was voor Lidemey Visser. Wethouder Marleen Sanderse vertelde dat Lidemey de drijvende kracht is achter het Seniorencafé van de Algemene Seniorenvereniging Gooise Meren. "De vereniging heeft als doel op te komen voor de lokale belangen van de leden zodat ze in staat zijn deel te nemen aan de samenleving. En daar zet Lidemey zich al jaren onvoorwaardelijk voor in en daarom is dit beeldje met volle overtuiging voor haar."
Lidemey werd door haar man meegenomen naar de receptie en was totaal verrast. "Ik had niets in de gaten totdat ik mijn naam hoorde. Geweldig dat ik deze prijs heb gekregen en dat ik daarvoor gewaardeerd wordt. Maar eigenlijk vind ik het heel gewoon dat je vrijwilligerswerk doet. Ik doe het al mijn hele leven."

Vrijwilligersbeeldjes

Het Naardens compliment werd uitgereikt door kunstenaar Froukje de Jong zelf aan Paul en Gerda. Kunstenaar Riet Blüm, die de Muider Roemer heeft ontworpen en gemaakt, reikte De Kleine Johannes uit aan de vrijwilligers Mike en Lidemey. De Kleine Johannes is gemaakt door beeldhouwster Margot Heldring.

Nepverkoper steelt bank- passen van bejaarde vrouw

BUSSUM Een nepverkoper heeft vorige week woensdagochtend aan de Lange Heul een bejaarde vrouw bestolen. Dat meldt de politie.

De man deed zich voor als medewerker van Ziggo en stond 's ochtends voor de deur van de vrouw. De man gaf aan langs te komen om het abonnement van de vrouw te bespreken. De man wist vervolgens de bankgegevens en codes te ontfutselen. Toen de man vertrokken was, kreeg de vrouw argwaan. Ze merkte al snel dat haar bankpassen gestolen waren. Toen ze de bank belde om haar passen te blokkeren, was er al een geldbedrag opgenomen.
Er wordt gezocht naar de nepverkoper. De man reed na afloop weg in een donkergekleurde auto. Hij had een licht getinte huidskleur en was tussen de 35 en 40 jaar oud en rond de 1.70 meter lang. Hij droeg een donkere lange jas met een bontkraag en had een opvallende donkere broek met witte stipjes aan.

277 voedsel- pakketten voor Roemenië

NAARDEN De Stichting Dialoog heeft 5.540 euro binnengekregen voor de voedselpakkettenactie als kerstcadeau voor arme inwoners in Roemenië.

"Voor de inwoners was er geen kerstpakket maar een voedselpakket beschikbaar. Veel kinderen uit dorpen en achterstandswijken in steden gaan hongerig naar school of bed en daarom is een voedselpakket absoluut geen luxe, maar pure noodzaak. Het bedrag dat we hebben opgehaald is goed voor 277 pakketten", vertelt Hans Mobach van de stichting.

Pasen

"Uiteindelijk zijn er rond de kerst minder uitgedeeld, namelijk 263. Dat komt doordat de mensen via een aangetekende brief worden uitgenodigd het pakket op te halen, maar van zo veel mensen zijn er altijd een paar ziek of ze waren niet thuis toen de postbode de brief kwam bezorgen. Het geld voor de veertien pakketten blijft op de plank liggen, namelijk tot Pasen, wanneer we een wat kleinere pakkettenactie houden."

Storm rukte dakplaten van watertoren los

Foto: Bob Awick

BUSSUM De harde storm heeft vorige week woensdag enkele platen op het dak van de watertoren losgerukt die dreigden op de weg en het spoor te waaien. De politie had uit voorzorg de weg rond de watertoren om 13.00 uur afgezet voor het verkeer en ook het treinverkeer werd stilgezet.

23 / 28

Donderdag een jamsessie bij de Vernissage/Fort Werk IV.

Donderdag 11 januari

Computercursus

13.30 uur | WOC De Palmpit

Computercursus o.l.v. Jos Baaij. 10 lessen à € 35,-. Tel. 035-693 07 89.

Nieuwjaarsreceptie

15.00 uur | WOC Bellefleur

Locatie: Mackaylaan 11a, Naarden.

Inloopspreekuur

16.00 uur | Van Vuure

Voor alle uitvaartgerelateerde vragen.

Open eettafel

17.30 uur | WOC De Palmpit

Versbereide maaltijd. Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje
€ 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86.

Jamsessie met diner

18.30 uur | Vernissage

Gratis jamsessie o.l.v. Paul Poulissen. Reserveren vooraf voor diner (niet gratis) is noodzakelijk. Jamsessie begint om 21.00 uur.

Vrijdag 12 januari

Inloopspreekuur

10.00 uur | Bibliotheek Bussum

Een team computerdeskundigen van SeniorWeb beantwoordt gratis vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones.

Creativiteitsgroep

13.30 uur | SCAN Naarden

Elke vrijdagmiddag plakken, knippen, verven, knutselen voor kids van 4 t/m 7 jaar. Tot 14.45 uur.

Vierveijzer

20.30 uur | DeMess Naarden

Elke Vierveijzer zingt, met aan de vleugel Michiel Wetzer, een selectie uit zijn liederen.

Zaterdag 13 januari

Borstcrawlcursus

9.00 uur | de Zandzee

Voor het verbeteren van conditie en borstcrawltechniek.

Expositie Design

11.00 uur | Galerie Pouloeuff

T/m 4 maart. Designobjecten van negen jonge designers van de Design Academy Eindhoven.

Expo Vernissage

15.00 uur | Sauter Wijnen

Expositie met wijnproeverij door Merijn Corsten en opening expositie van Anthèl Reijnders. Locatie: Huizerweg 128, Bussum.

Zondag 14 januari

Voorleesdag

11.00 uur | Bibliotheek Naarden

Voor kinderen van verschillende leeftijdsgroepen.

Kennismakingsmiddag

14.00 uur | Samudita Yoga

Mindfulness van 14.00 tot 16.30 uur. Gratis toegang, reserveren via www.samudita.com/contact.

Dvd-voorstelling

14.30 uur | WOC De Palmpit

Speelfilm op groot scherm. Entree: € 2,-. Tevens gratis inloop.

Boeklezing

14.00 uur | DeMess Naarden

Over gezond met CBD (cannabidiol) door Dyveke Kok (schrijfster).

15 minutes Live

19.30 uur | DeMess Naarden

Elk talent kan zijn of haar oeuvre ten gehore te brengen in een tijdsbestek van 15 tot 25 minuten.

Expositie

Revalidatiecentrum Naarden

Van Kijkkunst-schilder Marten Jaarsma. Locatie: Amersfoortsestraatweg 1.

Maandag 15 januari

Open eettafel

17.30 uur | WOC De Palmpit

Versbereide maaltijd. Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje
€ 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86.

Opticien

10.00 uur | WOC De Palmpit

Stoffer Optiek tot 12.00 uur.

ASGM Seniorencafé

10.30 uur | Stokjes en Lepel

Locatie: Nassaustraat 3 b, Bussum. Tot 12.00 uur. Ook niet-leden van de ASGM zijn welkom.

Looptraining

19.30 uur | Tempo Atletiek

Start 11-weekse cursus ter voorbereiding op de Zandvoort Circuit Run (25 maart). Kosten: 50 euro. Aanmelden: ZCR@avtempo.nl.

Dinsdag 16 januari

Thema-ochtend

10.00 uur | Bibliotheek Naarden

Klaas Oosterom van de Historische Kring Bussum vertelt over 1000 jaar Erfgooiers. Vrij entree.

Film en high tea

13.30 uur | WOC Spieghelwijk

Amalia: Film 'Jane Eyre' + high tea in de pauze. Entree € 7,50. Aanmelden: amalia.bus@kpnmail.nl.

Der el Medine

14.30 uur | Antonius Hof Bussum

Lezing met beelden door Karel van Dam over het dorp van de arbeiders aan de koningsgraven in Luxor. Toegang gratis.

Groei & Bloei

20.00 uur | Het Trefpunt

Lezing door Madelon Oostwoud: tuingeschiedenis om van te smullen.

Woensdag 17 januari

Spieghelcafé

10.00 uur | Spieghelkerk Bussum

Tot 11.30 uur. Locatie: nieuwe
's-Gravelandseweg 34, Bussum. Vrije inloop.

Veilig internetten

14.00 uur I Bellefleur

Lezing van 14.00 tot 16.00 uur. Kosten: € 4,-. Locatie: Mackaylaan 11a, Naarden.

Historisch café

20.00 uur I DeMess Naarden

Hans Mous schetst gevolgen inval van het Franse leger in het Rampjaar (1672-1673) in het gebied tussen Vecht en Eem.

Introductieles

20.00 uur I Atma Coaching

Gratis kennismaken met mindfulness én met de werkwijze van trainer Marian de Klerk. Vooraf graag aanmelden: 06-16380595.

Wandel op zondag 14 januari mee met de boswachter over de buitenplaatsen in 's-Graveland. Deze activiteit, speciaal voor volwassenen, duurt ongeveer 1,5 uur. Met na afloop warme soep bij het bezoekerscentrum. Reserveren verplicht. Kosten 8 euro.

Kerkdiensten Wilhelminakerk gestopt

Exploitant voor kerk gezocht

BUSSUM De laatste kerkdienst in de Wilhelminakerk is afgelopen 31 december 2017 geweest. De kerkgangers zijn die zondagochtend van de Wilhelminakerk naar de Verlosserkerk gegaan en zullen daar de komende vier jaar hun kerkdiensten houden.

Velen betreuren deze bezuinigingsmaatregel. Andere activiteiten gaan vooralsnog gewoon door. Na vier jaar wordt er geëvalueerd. Voor de Wilhelminakerk wordt een exploitant gezocht om de kosten aanzienlijk terug te brengen.

De Wilhelminakerk werd in 1926 door de gereformeerden in gebruik genomen. De jaren 50 waren de beste jaren van deze mannenbroederskerk, gelet op enthousiasme, aantal kerkleden en kerkgang.

Klaas Oosterom van de Historische Kring vond een mooi verhaal over hoe het er toen in de kerk aan toeging. Het komt uit het boek uit 1959 'Opnieuw in de houten broek', geschreven door de journalist H.H. (Herman) Felderhof. 'Houten broek' was de populaire benaming voor een preekstoel. Hoofdpersoon is Okke Jager (1928-1992).

Ds. Okke Jager is op zondagmiddag 5 april 1959 in de Gereformeerde Kerk aan het Wilhelminaplantsoen te Bussum. "Okke Jager - praat me er niet van. Een echte mode-dominee, die mooie gedichten heeft geschreven, maar die omdat hij dichter is nu ook denkt, dat hij alles anders dan anderen moet zeggen en schrijven. Laat hij gewoon doen, dan is het tenminste echt. Ik houd niet van zijn preken. Het is echt een maniertje geworden. Een over-het-paard-getilde dominee. Ik zal 'm niet achternalopen."

"Okke Jager? Een bijzonder fijne, poëtische geest. En hij preekt fantastisch! Boeiend van begin tot einde. Helder, geestig, vlijmscherp in zijn analyse, diepdoordacht en dichterlijk. Een preek van hem is een verfrissend geestelijk bad. Als het even kan, ga ik 'm horen!"

Maar hoe men ook over hem denkt, niemand zal ontkennen, dat Okke Jager een figuur is, een persoonlijkheid. Hij heeft iets jongensachtigs. Met z'n brilletje lijkt hij wel wat op Franz Schubert. Zijn dichterlijk talent bleek onmiskenbaar uit de vele verzen die hij schreef. Dichtende dominees hebben in onze vaderlandse letterkunde aan de literaire critici fiolen van toornige spot ontlokt. Frederik van Eeden heeft als Cornelis Paradijs deze pastorale poëten fel gehekeld. Maar als hij in zijn eigen Bussum het had mogen beleven, dominee Okke Jager te horen preken en kennis te nemen van zijn gedichten, zou de dichtende dominee hem wellicht heel wat sympathieker zijn geworden.

De predikant is in Bussum in zekere zin kind in huis, want hij komt op gezette tijden in dit Gooise dorp de dag sluiten in één van de studio's van de televisie. Maar nu preekt dominee Jager in een gewoon kerkgebouw in ditzelfde Bussum. Zéker waard, om vermeld te worden, is, dat dominee Jager deze zelfde preek twee uur later in de hervormde Vredekerk houdt, een paar honderd meter hiervandaan. Overigens zal dit voor de predikant de derde dienst in deze plaats betekenen, want vanmorgen is hij in de gereformeerde Zuiderkerk aan de Ceintuurbaan voorgegaan.

Het kerkgebouw is al afgeladen vol, voordat de organist met zijn voorspel begint. En nog altijd stroomt het door. De stoelen van de kerkenraad en de dominee zijn allang rond de kansel gegroepeerd, maar dat is een druppel op een gloeiende plaat. Uiteindelijk krijgen de allerlaatste laatkomers een zetel toegewezen op ijlings aangedragen sinaasappelkistjes. Maar dan is zelfs het inventieve brein van de koster uitgeput. We houden ons hart vast bij de blote gedachte aan een mogelijke brand. Het

kerkgebouw is van een oer-Hollandse stoerheid: veel baksteen, een houten dakbetimmering, bijzonder mooie ramen met biddende engelfiguren. Een kloek en doelmatig en architectonisch knap gebouw, dat in het sobere spel van lijnen en vlakken bekoort. De akoestiek is, na een eindeloos en vruchteloos getob in de begintijd met jute zakken en touwbespanning, bevredigend en het orgel heeft een volle en fraaie klank. Het wordt vanavond bespeeld door niemand minder dan Marinus Voorberg uit Hilversum, die tevens vanaf de orgelbank het gereformeerde kerkkoor dirigeert, dat op de galerij aan de overzijde staat opgesteld.

Vandaag zien de Bussumse gereformeerden wel veel vreemde gezichten in hun kerk, maar dat zijn voor het merendeel broeders en zusters uit de wijde omgeving. Uit het hele Gooi is men naar Bussum gekomen. We zingen psalmen en gezangen in een fris tempo: de organist beperkt zich in zijn voorspelen tot het absolute minimum en volkomen terecht. Het zijn mooie melodieën, die dominee Jager voor deze dienst heeft uitgezocht. Daartussendoor zingt het kerkkoor enkele koralen van Bach en Kühnhausen.

Bij het zingen van een psalm valt de gemeente in vele groepen uiteen in een nogal ingewikkelde beurtzang: vers 1 door allen; vers 3 de eerste twee regels door de jeugd beneden de 15 jaar, de laatste twee weer door allen; vers 4 door de mannen, 5 door allen; vers 6 door de vrouwen; 7 door allen; vers 8 door de gehele jeugd en 9 weer door allen, enzovoort. Het klinkt verrassend, maar het is terdege opletten, dat je niet met een groep meezingt, waar je krachtens leeftijd of sexe niet bij hoort.

Bij de Bijbellezing sluit de prediker zich aan bij de gevestigde lutherse traditie: Evangelie en Epistel. En zijn tekst kiest hij uit het voorgelezen gedeelte van Paulus' eerste brief aan Timotheus deze woorden: 'Grijp het eeuwige leven'.

Daar staat Okke Jager op de preekstoel en hij ziet voor de zoveelste maal in zijn nog jonge leven neer op de schare, die verwachtend naar hem opziet. Hij is niet de man, die er zich met een Jantje van Leiden pleegt af te maken. Ook dominees van grote en verdiende reputatie kennen hun ups en downs, en elke zondag moeten ze onverbiddelijk de preekstoel beklimmen als een 'berg des Heren', om vandaar uit het volk te vertroosten met het heil, dat zijzelf evengoed steeds weer moeten ontvangen. Voor de verkondiging van het Woord moet men wel een bijzondere genade ontvangen. Alleen dan kan men eenzelfde preek honderd keer houden en er honderd keer met zijn hele persoon 'in' zijn.

Dominee Okke Jager is een taalkunstenaar, maar wat hij zegt gaat niemand boven de pet. Zijn beeldspraak is plastisch, zijn woordkeus weloverwogen, zijn gedachtesprongen verrassend en zijn voordracht uitermate rustig. Hij gebruikt geen overweldigende woordenvloed, die men slechts met moeite bij kan houden, hij staat maar doodbedaard, met heel weinig gebaren op de grote kansel en spreekt tot de mensen in kalme, afgemeten zinnen over het leven, over de Heer van het leven, Die ons oproept tot geloof in Hem, Die het Leven zélf is. In de muisstille stampvolle kerk spreekt hij met nadruk en met grote ernst, eenvoudig en boeiend, een woord van hart tot hart over het Eeuwige Leven.

Na de preek en kort dankgebed.

Bij de uitgang zijn de mensen stiller dan anders, - een duidelijk teken, dat de dienst hen wat gedaan heeft. Enkelen vragen de predikant te spreken. En als deze hen in alle rust te woord heeft gestaan, rept hij zich naar de hervormde kerk, waar wij al weer mensen voor de nog gesloten deuren zien wachten. Een over het paard getilde mode-dominee?

Een begenadigd prediker, die de dingen zuiver ziet en helder weet te zeggen en die zó spreekt, dat het kind en de hooggeleerde onder zijn gehoor het allebei begrijpen en er beiden door getroffen worden.

Raam in Wilhelminakerk

Ds. Okke Jager

Interieur Wilhelminakerk omstreeks 1960

27 / 28