NaarderNieuws

22 juli 2015

NaarderNieuws 22 juli 2015


Natuurpracht Naardermeer

Een koe in het ochtendgloren. Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN - Wat kan het Naardermeer toch wonderlijk mooi zijn. Fotograaf Bastiaan Miché was deze week vroeg uit de veren om deze prachtige foto te schieten.

Hij laat weten dat alle koeien om 5.50 uur nog lagen te slapen, behalve één. Deze koe stond alleen op haar vier poten in de mistige ochtendnevel terwijl de zon de horizon rood verlichtte. De foto is gemaakt vanaf de Keverdijk aan de kant van Muiden.

Vlag half stok voor slachtoffers MH17

Half stok. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Op 17 juli was het precies een jaar geleden dat de vliegtuigramp met toestel MH17 gebeurde. Onder de slachtoffers waren ook vier slachtoffers uit Naarden te betreuren. Om hen te herdenken, en alle overige slachtoffers, hingen diverse vlaggen in Naarden halfstok.

Moeder Ingrid Meijer (43) en haar dochters Sophie van der Meer (12), Fleur van der Meer (10) en Bente van der Meer (7) zaten in het vliegtuig dat boven de Oekraïne werd neergeschoten. Ze waren op weg naar Bali. In Naarden werd destijds bij het overlijden stilgestaan met een stille tocht. Ook bezochten velen de dienst in de Koepelkerk in Bussum om afscheid te nemen.

Hilversum
De gemeente Naarden stond niet actief stil bij de dramatische gebeurtenis van een jaar geleden. De gemeente Hilversum hield wel een herdenkingsdienst in de Sint Vituskerk. Vijftien Hilversummers zijn bij de vliegtuigramp om het leven gekomen. In de kerk bleek dat ongeloof nog altijd overheerste en dat het verdriet hoog zat bij de nabestaanden.

Naarder blijkt spookrijder

MUIDEN - Hij wilde deze week net weer aan het werk gaan nadat hij een maand met rugklachten thuis had gezeten. Nietsvermoedend voegt Muider Hans Kroon zaterdagochtend op de A1 in richting Hilversum. Kijkt in de spiegels, naar links en dan vooruit. En daar ziet hij ineens een auto recht op zich afrijden.

Waarom is nog niet duidelijk, maar een 72-jarige man uit Naarden reed rond 9.50 uur niet de snelweg op via de oprit aan de Lange Muiderweg, maar via de afrit Muiden-Oost. De afrit over de Vechtbrug. Hij kwam daar Hans Kroon tegen die net via de rotonde aan de andere kant van de Vecht aan het invoegen was. De spookrijder, de 72-jarige man uit Naarden, raakte gewond bij het ongeluk. Zijn auto was compleet vernield. Hij is naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek. Het is nog onduidelijk waarom hij de afrit voor de oprit aanzag. De gemeente Muiden is op de hoogte van het ongeluk, maar verwijst naar Rijkswaterstaat. Die is bezig met de aanleg van het aquaduct daar en verantwoordelijk voor de inrichting van de weg.
Kroon zwaait zijn stuur naar rechts en wendt daarmee een compleet frontale botsing af. De Naarder raakt hem aan de linker voorkant. "Ik ben via het raam uit de auto geklommen." Is de situatie bij de oprit aan de Lange Muiderweg onduidelijk? Er staan twee hele grote gele borden met waarschuwingen. Hans Kroon: "Van mij part zetten ze er stoplichten neer die constant op rood staan. Het kan niet duidelijk genoeg zijn." Rijkswaterstaat kon nog niet reageren op het ongeluk.

337

WW'ers telde Bussum afgelopen maand. Een jaar geleden waren dat er nog 360.

Zo beginnen Heleen Swildens en Anne Biegel hun brieven aan elkaar. In drie boeken: M'n bril in de ijskast (1987), Een vinger in de pap (1989) en Verlengd bestaan (1995), zijn de gebundelde brieven opgenomen. Brieven die veel ouder wordende mensen aanspreken. Zij schrijven over hoe het dagelijks voelt om ouder te worden. Zij waren tussen de 70 en 90 jaar in die periode.

Beide vrouwen hebben ruim veertig jaar als journalisten samengewerkt. Anne Biegel (1905-2004) heeft haar hele leven in Bussum gewoond en was ongehuwd. Zij was de kleindochter van de man waaraan Bussum 'de Kom' dankt en de straatnamen met 'Nassau' erin. Heleen Swildens (1916-1995) was Amsterdamse en had vier kinderen. In 'Verlengd bestaan' staan de laatste brieven die ze vanuit het ziekenhuis schreef en Anne's laatste brief aan haar. Gottmer-Haarlem gaf de briefboeken uit die verschillende keren herdrukt werden. In Duitsland haalde de boeken even grote oplagen als in Nederland.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor
7 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

De tweede Maria Hoeve in Bussum

Een groeiende vriendschap tussen twee oer-Bussumers bracht plotseling licht in een typisch Bussumse aangelegenheid. De namen van twee straten hebben sinds kort echte betekenis.

Ik doel op de Krijnenweg en de Mariastraat tussen het spoor en de Brinklaan bij de brink, parallel aan de Heerenstraat. Al geruime tijd heb ik uitstekende contacten met de gebroeders Lammert en Thijmen Krijnen. In Bussum hebben we de Krijnenweg, herinnerend aan een van de Krijnens die bij de vorming van het "vrije" Bussum deel uitmaakte van het gemeentebestuur (1817). Deze Krijnen bezat een enorme boerderij pal achter het spoor ter hoogte van Bensdorp. Tijdens oud en nieuw 1895 belandde een vuurpijl, afgeschoten vanaf de Vituskerk, op de hoeve en deze ging in vlammen op. Deze herenboerderij droeg de naam Maria Hoeve, vernoemd naar de vrouw van Jaap Tijmen Sr., de opa van de Tijmen waar ik mee te maken heb. En hiermee is dan ook de naam Mariastraat duidelijk, niet genoemd naar de Heilige Maagd, maar naar het vroegere familielid van de Krijnens die ik vandaag de dag ken. Binnen een jaar, op een stuk terrein op de hoek van de Heerenstraat en de Melkweg lieten de Krijnens een nieuwe, eveneens statige hoeve verrijzen, want de koeien moesten immers een onderkomen hebben. En daar prijkt nog altijd deze Maria Hoeve nummer twee, bewoond door Tijmen en de zijnen. Op de een ingemetselde eerste steen staat te lezen: Eerste steen gelegd door Tijmen Krijnen Jzn (Jaaps zoon) 1 1/2 jaar, 22 oktober 1896. De vader van de Tijmen die er nu woont.

Weerbericht

Wolkenvelden, af en toe zon, in het weekeinde kans op een bui, vrij koel
De maand juli begon zeer warm, maar de temperatuur levert met het vorderen van de maand wat meer in. Er passeren verzwakte fronten die samenhangen met een lagedrukgebied boven het noordelijk deel van de Atlantische oceaan. Het is daardoor licht wisselvallig en met een westen- tot noordwestenwind is het met circa 19 à 20 graden aan de koele kant voor eind juli.

Donderdag en vrijdag
Naar verwachting verlopen beide dagen vrijwel droog. Er passeren enkele wolkenvelden en er ontstaan stapelwolken, maar er is ook met regelmaat ruimte voor de zon. Er waait een meestal matige westenwind. De maximum temperatuur wordt donderdag 19 à 20 graden, op vrijdag een graadje hoger. Dat is aan de koele kant, gemiddeld (normaal) voor eind juli is 23 graden.

Het weekeinde
In het weekeinde lijkt het wisselvalliger te gaan worden. Zaterdag is tijdelijk bewolkt met kans op enkele buien. Later op de dag kan het meer gaan opklaren. Zondag is het wisselend bewolkt met nog een enkele bui en meer ruimte voor wat zonneschijn. Er waait overwegend een matige noordwestenwind. Het is vrij koel met een maximum van circa 19 à 20 graden.

Weetje
Het jaar 2015 verloopt tot dusver zeer zonnig. Alle maanden verliepen zonniger dan normaal. Vooral de maand april was een zeer zonnige uitschieter. Het normale aantal zonuren bedraagt 1600 uur per jaar. Nu, half juli staat de teller op bijna 1200 uur. Daarmee heeft de zon al circa 230 uur meer geschenen dan normaal. Het zonnigste jaar was het jaar 2003 met 2021 uur zon.

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00u. ds. P. Korver; Naarderheem 10.30u. pastor B.M.J. Nagel
*RK St. Vituskerk 09.30u. Eucharistie kapelaan H. Versteeg
*Chr. Gereformeerde Kerk 09.30u. en 14.30u. ds. B. de Graaf

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*RK St. Jozefkerk 10.00u. Viering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00u. ds. B. Wallet
*PGB Verlosserkerk geen dienst
*PGB Spieghelkerk ds. A.W. Berkhof
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55u. ds. A. Tromp; 17.00u. ds. J. Hansum
*Remonstranten N-B gezamenlijke dienst bij Evangelisch-Lutherse Gemeente
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum gezamenlijke dienst bij Evangelisch-Lutherse Gemeente
*Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke dienst bij Evangelisch-Lutherse Gemeente
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.30u. ds. A. Maas-Smilde gezamenlijke dienst
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. dhr. J.Thalen
*Het Apostolisch Genootschap geen dienst
*De Christengemeenschap 10.00u. Mensenwijdingsdienst

Vakantie vieren in Naarden; veel fietsers en wandelaars

Veel dagjesmensen op het terras en op de fiets.

NAARDEN - De zomer is het ideale moment voor een bezoek aan Naarden Vesting. De historische Vestingtad heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen uit zowel binnen- als buitenland.

Greet de Weger en Wim Peeks kijken wat om zich heen bij het stadhuis. Ze komen uit Meppel en fietsen de Zuiderzeeroute. "We doen er ongeveer twee weken over. Nu komen we door Naarden en we blijven hier ongeveer twee uurtjes. We willen in ieder geval over de wallen lopen."
Bij de Grote Kerk zitten moeder Tanni en zoon Tungi uit California op een bankje met koekjes. De moeder van Tanni woont in Naarden en daar zijn ze momenteel op bezoek. Tanni heeft zelf een paar jaar in Nederland gewoond en is vijftien jaar geleden voor het laatst in Naarden geweest. Ze vindt de historische binnenstad erg mooi. Ze zijn op de fiets en onderweg naar het Naarderbos." Tanni vindt de architectuur hier erg interessant. "Het is heel anders dan in Amerika."
Bij het VVV Informatiecentrum is het momenteel erg druk laat Ingrid Pieneman weten. "Ongeveer 80 procent Nederlandse en 20 procent buitenlandse toeristen, waaronder veel Belgen en Tsjechen. Er is veel vraag naar de stadswandeling, de ansichtkaarten en natuurlijk de fietsroutekaarten. Het dagje Naarden met bezoek aan het Vestingmuseum, koffie en een rondvaart loopt ook goed. Vragen die binnen komen gaan vaak over waar een toilet of een pinautomaat is. Ook willen vele mensen een fietspomp, die gaan we waarschijnlijk maar aanschaffen."
Voor het VVV kantoor zitten Janny Timmer en Lies van der Meen uit Putten op een bankje. Ze zijn de hele dag onderweg. "De auto staat in Laren en we fietsen nu de Gooimeerroute van 38 kilometer. Naarden is een mooie, oude stad en ziet er verzorgd uit."
In het Comeniusmuseum komen Tsjechen en Slowaken in bosjes binnengelopen. Elena van Kleeff verwelkomt ze in het Tsjechisch, Slowaaks of Pools. "Het is hartstikke druk. Veel mensen zijn verrast om te horen dat Comenius hier in Naarden is begraven. Comenius maakt veel emoties los, vooral bij mensen met een Tsjechische achtergrond. Hij was een wereldbeschermer met internationale bekendheid die echt iets heeft achtergelaten. Hij maakt de Tsjechen erg trots."
Meneer Zieltjens uit Rotterdam staat bij het Arsenaal te wachten op zijn vrouw. "We passen op een huis in Hilversum en maken fietstochten in de omgeving. Ik heb vroeger in Bussum gewoond, het valt mij op dat er veel vernieuwd en gerenoveerd is. Naarden is veel mooier geworden."

Greet en Wim fietsen de Zuiderzeeroute.
Moeder en zoon uit de Verenigde Staten.
Janny en Lies komen uit Putten.
'Veel emotie na bezoek Comeniusmuseum'
Meneer Zieltjens uit Rotterdam.

De kanonnen bulderen weer

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Is iedereen er klaar voor? Vingers in de oren en knal! De kanonnen werden afgelopen zondag weer vanaf het terrein bij het Nederlands Vestingmsueum afgevuurd door de kanonniers. De kanonnen worden iedere derde zondag van de maand afgeschoten tijdens de Schuttersdag. Vanaf komende week is er ook een nieuwe tijdelijke expositie in het museum genaamd Duizend Bommen en Granaten - de IJzeren Collectie. Hier worden metalen voorwerpen uit het depot getoond en ingegaan op wat er komt kijken bij het beheer en behoud van deze objecten.

Lida Bonting

Naarden sinds 45 jaar
Vrijwilliger bij de Grote Kerk en bij de Stichting Ouderen Naarden

Foto: Jessica de Jong

Wat vindt u belangrijk in het dagelijks leven?
"Mijn sociale contacten. Ik ga leuk om met mijn buren en als het nodig is, spring ik graag ergens in. Ik informeer ook graag naar mijn kleinkinderen, ik heb er vier."

Wat is uw favoriete plek in Naarden?
"De Grote Kerk en het stadhuis. Zodra ik de Vesting binnen rijd, dan komt er een warme deken over mij heen. Ik weet niet precies wat het is, maar iedereen zegt elkaar gedag en daar houd ik van."

Waar kunnen we u 's nachts voor wakker maken?
"Voor een kopje soep. Groente- of tomatensoep, dat maakt niet uit."

Wat is het mooiste aan de Grote Kerk?
"De plafondschildering. Verder dat het gratis is, hoewel we graag een centje in het bakje ontvangen."

Wat zou u doen met 100 euro?
"In de pot voor de kerk stoppen."

En met een miljoen?
"Dat gaat naar mijn kinderen en kleinkinderen. Ik ben zelf erg tevreden en gelukkig ondanks dat ik alleen ben sinds mijn man zes jaar geleden is overleden."

Heeft u een levensmotto?
"Wie goed doet, goed ontmoet."

Waar komt u graag?
"Ik geniet van de terrasjes en de gezelligheid in Naarden. Ik vind restaurant MiXit bijvoorbeeld erg leuk, ook erg gezellig omdat de kerk er omheen staat."

Als u een dag de burgemeester van Naarden was?
"Dan zou ik zorgen dat de Vesting meer autovrij wordt. Dat kan ook door eenrichtingsverkeer aan te brengen. De Vesting wordt regelmatig als sluiproute gebruikt en daar ben ik geen voorstander van."

Gewonde buizerd aan Verlengde Fortlaan gered

Bejaarde terriër redt stokoude buizerd

De betreffende buizerd. Foto: Guul Nap

door Gerard Buhr

NAARDEN - Een gewonde buizerd is vorige week gered dankzij de alertheid van buurtbewoner Guul Nap en zijn Jack Russel. Correspondent Gerard Buhr doet verslag.

Vorige week was er nogal wat reuring aan het einde van de Verlengde Fortlaan, in de bosjes van het Laegieskamp. Daar liet de heer Guul Nap, toevallig een nieuwe bewoner in 'mijn' flat aan de Boslaan, zijn foxterriër Lyra uit. Het volgende gebeurde.

Wegfladderen
De ruim 10 jaar oude, maar nog fitte en alerte Jack Russel fox terriër Lyra sloeg plotseling keffend en heftig opgewonden aan. Reden genoeg voor Guul om eens een kijkje te nemen wat daar nou helemaal aan de hand was. Min of meer geschrokken en zeker een tikkeltje beduusd zag hij in het struweel een grote vogel moeilijk wegfladderen.

Omdat het geen doen was het dier in zijn eentje in een hoek te drijven belde hij met Martijn Niewenhuis, eveneens een medeflatbewoner en die goed op de hoogte is van zaken die met de natuur te maken hebben. Ondertussen was ook de wagen van de dierenambulance gebeld en inmiddels ter plaatse. Met hun drietjes gelukte het de arme buizerd, want daar bleek het dus om te gaan, dusdanig in een hoek te drijven dat hij tenslotte gevangen kon worden. Niet lang daarna belandde het dier in het vogelasiel in Naarden.

Geringd exemplaar
Het hele verhaal kwam mij een dag later, bij stukjes en beetjes, ter ore en meteen stapte ik op de fiets en reed naar Naarden om zelf eens poolshoogte te nemen. Inderdaad stond de buizerd keurig geregistreerd in de computer van deze zeer nuttige instelling. Maar toen kwam de absolute verrassing. De buizerd bleek een geringd exemplaar te zijn.

Voor mij nauwelijks te vatten dat de heren vangers dat niet hadden gezien, maar goed, in Naarden bleek dat dus. En omdat de huidige techniek razendsnelle uitwisseling van allerlei data mogelijk maakt, wisten ze bij het vogelasiel al vlug dat deze Buizerd (Buteo buteo) maar liefst 16 jaar oud bleek te zijn. Hij was in 1999 geringd in Laren en kennelijk altijd in de buurt gebleven. Heel bijzonder, want buizerds in het wild hebben een gemiddelde leeftijd van rond de 8 jaar en in gevangenschap kunnen ze wel een jaar of 20 worden. Dus dit geredde exemplaar is ruim 2 keer zo oud als te verwachten was.

Vrijgelaten
We zullen deze buizerd gelukkig over enkele weken weer kunnen zien vliegen. Hij bleek een enkelvoudige breuk in de vleugel te hebben (waardoor zal nooit duidelijk worden). Inmiddels zit de vleugel goed en wel in een spalk en wordt de vogel over een week of twee gerevalideerd, waarna hij vrijgelaten zal worden. Rest mij te besluiten om de lezers te prikkelen tot een bezoekje aan het vogelasiel in Naarden en er een kleine gift achter te laten. De hele natuur zal u dankbaar zijn.

Camper knalt tegen vangrail

Camper op z'n kant. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Een bestuurder van een camper heeft zaterdag een forse klap gemaakt op de snelweg ter hoogte van Naarden-West. Er raakten geen personen gewond.

De bestuurder verloor door nog onbekende reden de macht over het stuur en knalde tegen de vangrail. De camper raakte zwaar beschadigd en moest door een bergingsbedrijf worden weggesleept.

Vanwege het ongeval stond er een lange file.

Weer last van valse klusjes-mannen

BUSSUM - Bussumers worden weer opgeroepen om op te passen voor zwendelende klusjesmannen, de zogeheten 'travellers'. Deze Engelssprekende mensen bellen aan om klusjes te doen. Vervolgens sturen ze veel te hoge facturen, vaak van honderden euro's.

De bouwvakkers doen klusjes zoals het repareren van dakgoten of het schoonmaken van paadjes. De klusjesmannen doken onder andere op aan de Dr. Abraham Kuyperlaan. Het gaat om een bekend probleem. Het afgelopen jaar werden meerdere mensen bedonderd. Agenten roepen op om de klusjesmannen te negeren en weg te sturen.

BFC geeft kado aan Allen Weerbaar

BUSSUM - Een kadootje van BFC voor Allen Weerbaar: de ene Bussumse voetbalclub schenkt spullen aan de andere Bussumse voetbalclub.

BFC geeft enkele goals aan Allen Weerbaar en daarnaast wat gereedschap voor onderhoud voor de velden, zoals een systeem om het gras te sproeien. BFC speelt vanaf komend voetbaljaar alleen nog maar op kunstgras, waardoor het gereedschap geen nut meer heeft. Allen Weerbaar speelt wel op gras en is dankbaar voor de geste.

Mitra La Grand komt uit Iran

Mitra La Grand: 'Nederland is mijn land' Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - In Bussum wonen diverse nationaliteiten, hoe ervaren zij ons dorp en wat missen ze aan hun eigen land? In een serie portretten over deze 'buitenlanders in Bussum', krijgen we een kijkje in hun leven. Mitra La Grand komt uit Iran en heeft haar eigen winkel genaamd La Mysore Cosmetics in de Bussumse Spiegelstraat.

Wat heeft jou naar Nederland gebracht?
"Uiteindelijk de liefde, maar ik kwam al langer in Nederland. Twee van mijn drie zussen wonen hier. Ik ontmoette mijn man tijdens een van die bezoeken."

Hoe ben je in Bussum terechtgekomen?
"Ik wilde een tweede beautysalon en Hammam openen om ook mijn eigen cosmetica merk La Mysore verder te kunnen uitbouwen en instructies te geven aan schoonheidsspecialistes. De andere beautysalon is gevestigd in Emmeloord. Bussum ligt centraal en is een fijne plek."

Bevalt het in Bussum en heb je een favoriete plek?
"Ja, absoluut. Ik voel me hier erg thuis en welkom. Ik heb inmiddels ook een leuke klantenkring opgebouwd. Ik heb geen favoriete plek, ik vermaak me eigenlijk overal wel, maar dat ligt vooral aan je eigen instelling."

Ambitieus

De 44-jarige Mitra is geboren in Teheran en woont ruim 20 jaar in Nederland. Ze is getrouwd, heeft een dochter (18) en een zoon (10). Ze spreek Perzisch, Spaans, Arabisch, Engels en Nederlands. Ze ontwikkelde haar eigen professionele cosmeticalijn en huidverzorgingsproducten: La Mysore. Een combinatie van (verse)kruiden, etherische- en basisoliën. La Mysore wordt in ruim 30 salons in Nederland, België en Portugal verkocht.

En Nederland?
"Ik zie Nederland als mijn eigen land, Iran is dan wel mijn geboorteland, maar Nederland voelt echt als mijn land. Ik heb de Nederlandse nationaliteit, mijn twee kinderen zijn hier geboren, ik heb hier gestudeerd, onder andere kruidentherapie en dermatologisch schoonheidsspecialist en mijn zaak opgezet. Mijn geboorteland blijft natuurlijk wel bijzonder, maar ik voel me echt Nederlandse. Ik praat in mijn dromen ook Nederlands. Teruggaan naar Iran is niet iets dat ik van plan ben, maar je weet het natuurlijk nooit. Mijn ouders wonen nog wel in Iran."

Opvallendste verschil tussen Nederland en Iran?
"Ik merk dat mensen in Nederland heel individueel zijn. In Iran gaat het meer om samen. Maar ik zie dat wel veranderen hier. Het mooie aan Iran is dat het eerst om anderen gaat en dan pas om jezelf. Dat betekent wel dat mensen zichzelf vaak wegcijferen en dat is jammer, dat hoeft namelijk niet. Waar ik echt aan moest wennen is het gebrek aan gastvrijheid dat er soms is. Toen ik net in Nederland was werd ik uitgenodigd voor een kopje koffie (lacht). Ik mocht een koekje pakken en daarna ging de trommel dicht. In Iran wordt alles neergezet, de gast komt echt op de eerste plaats. Dat stukje cultuur pas ik ook toe in mijn bedrijf."

Wat mis je het meest?
"De gezelligheid, de warmte, van zowel de mensen als de temperatuur, en het samenzijn. Als ik daar nu aan denk dan krijg ik wel een apart gevoel en voel ik het gemis. Maar ik vind het echt prettig in Nederland. Wat ik wel doe is het beste van beide culturen combineren. Dat geef ik mee aan mijn omgeving en ook aan mijn kinderen. Van de Iraanse cultuur is dat de gastvrijheid en van de Nederlandse cultuur is dat het duidelijk durven uiten van je gevoelens, de directheid en eerlijkheid. Die eerlijkheid vind ik fijn. Feedback heb je nodig, ook in de zakelijke wereld. Het zorgt voor verbetering van je eigen kwaliteiten en de kwaliteit van je bedrijf."
Last van discriminatie of vooroordelen?
"Ik heb wel eens het gevoel dat ik gediscrimineerd word, maar trek me daar niets van aan. Ik ben daar heel nuchter in geworden. Als je in een ander land gaat wonen moet je ook openstaan voor veranderingen en voor de cultuur. Daarbinnen je eigen cultuur behouden en een plek geven, dat past daar ook in. Als je je niet kunt aanpassen heb je ook geen leuk leven."

Wat is voor Nederlanders leuk om te weten over Iran?
"Dat het een heel gastvrij land is en de mensen echt gezellig zijn. Het is zo jammer dat je eigenlijk alleen maar slechts nieuws te zien en horen krijgt. De ellende. Er zijn ook zoveel mooie dingen. Als ik die ellende op televisie zie dan word ik soms zelf ook depressief. Als je in Iran bent krijg je een totaal ander beeld. Het is ook gewoon een modern land. Onder die lange jassen zit bij de meeste mensen hele mooie en stijlvolle (merk)kleding. Vrouwen in Iran besteden juist heel veel aandacht aan hun uiterlijk, maar dat zie je niet. De kappers en schoonheidssalons zijn altijd vol."

Mijn Naarden

Naarders tippen andere Naarders over de leukste plekjes in hun woonplaats

NAARDEN – De zomervakantie is aangebroken. Veel Naarders zetten de komende tijd koers naar hun vakantiebestemming. Om deze leegloop een beetje te compenseren, vragen we een aantal inwoners om 'hun Naarden' in kaart te brengen. Deze week: Hélène Swaan-Barten, beter bekend als Swaantje. Huismeester bij Filmhuis Bussum, vrijwilligster bij De Schakel en het FotoFestival.

Foto: Lisa van Dorp

Mijn Naarden
Naarden betekent voor mij wonen, leven, meeleven, meebeleven en mee-bemoeien. Diep in mijn hart ben ik nog een beetje Rotterdammer, maar ik voel me Naarder en dat is dan ook de reden dat ik eigenlijk alles wat mogelijk is in Naarden doe.

Gebouw
De Grote Kerk. Dit gebouw steekt voor mij letterlijk en figuurlijk met kop en schouders boven alles uit.

Terras
Fine, omdat het een van mooiste plekken van Naarden is. Je wordt er vriendelijk bediend en de dranken en gerechten zijn heerlijk.

Het terras van Gasterij Stadzigt. Foto: Jessica de Jong
Swaantje is niet de enige die van de Matthäus in Naarden houdt. Foto: Bob Awick
Het FotoFestival. Foto: Bob Awick
De Grote Kerk die overal bovenuit steekt. Foto: Bob Awick

Eten
Eetcafé het Bastion van Rutger. Het is kleinschalig en er is altijd een mouw te passen aan mijn smaak. De prijs/kwaliteit verhouding is prima en ze schenken goede wijn.

Winkel
De Plus is een gezellige buurtwinkel waar ik met veel Naarders een praatje maak.

Club
Ik ben lid van Vereniging Vestingstad, donateur van het Vestingeiland, Kinderboerderij De Pluimgraaf en Muziekvendel Nardinc.

IJsje
IJshuis-patisserie 'De Ster'. Chocolaterie en schepijs van de bovenste plank, verrukkelijk.

Evenement
De Matthäus Passion in de Grote Kerk.

Familie-uitje
Een tochtje op het Naardermeer. Wat een prachtige natuur en wat een stilte. Op de trein na ben je even verlost van alle 'stadse' geluiden. Ik kan het iedereen aanraden.Bovendien is er nu Gasterij Stadszicht waar je gezellig iets kunt nuttigen.

Groen
Mijn tuin in de Keverdijk is het heerlijkste groene plekje in Naarden. Een oase van kleur en wuivend groen binnen handbereik.

Leukste Naarder
Die kom ik tegen in het Wapen van Naarden van uitbater Bob Pels. Het is er gezellig, gastvrij en er is veel humor voor handen. Als ik eens een tijdje niet gezien ben, zijn ze meteen ongerust.

Filmhuis Bussum

BOYHOOD volgt een jongen die volwassen wordt. Op herhaling.
In WOMAN IN GOLD voert Helen Mirren, als Joodse vrouw, een emotionele juridische strijd over gestolen familiekunstwerken.
Romantisch kostuumdrama THE KING'S GARDENS laat Kate Winslet schitteren in de Tuinen van Versailles.
Kan, in LA FAMILLE BÉLIER, de dochter haar doofstomme familie verlaten voor een zangcarrière?
TESTAMENT OF YOUTH is een fijn geacteerd romantisch oorlogsdrama. Naar de autobiografie van de eigenzinnige Vera Brittain.
Op herhaling. De geslaagde 'multiculti-komedie' SAMBA, met de regisseurs en hoofdrolspeler van INTOUCHABLES.
In MY OLD LADY erft een schrijver een huis in Parijs én de oude dame die erin woont. Op herhaling.
DIOR AND I biedt een fascinerend inkijkje in het modehuis, waar onder hoogspanning de couture-collectie van nieuwkomer Simons tot stand moet komen.
In de Franse echtscheidingskomedie PAPA OU MAMAN proberen de absurd egocentrische ouders de voogdij over hun kinderen te ontlopen.
MR. TURNER over de beroemde Britse kunstschilder, met zijn wisselvallige temperament, is op herhaling.
Mooie landschappen in MEET ME IN VENICE, waar vader en dochter van Italië naar Istanbul reizen.
SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.

donderdag 23 juli

Zomer in de Palmpit

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt elke maandag- en donderdagmiddag een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 6,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur. Op de woensdagmiddag en vrijdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur is er spelletjesmiddag. Ook kinderen zijn hier welkom.

Dagtocht Palmpit

Dagtocht naar Giethoorn met De Palmpit. Met stop in Wezep, een koffietafel en een boottocht door Giethoorn. Kosten € 39,50. Aanmelden kan tot en met maandag 20 juli bij Eva Kooiman 035-6939695 of bij de Palmpit.

Orgelconcert

Gedurende de zomermaanden wordt elke donderdagavond een orgelconcert gegeven in de Grote Kerk in Naarden. Ditmaal verzorgd door Jan J. van den Berg. Hij voert een programma uit met werken van onder andere J.S. Bach, C. Franck, H. Andriessen en van hemzelf. Het concert begint om 20.15 uur. Prijs: 7,50 euro.

woensdag 29 juli

Fietstocht

Bellefleur aan de Mackaylaan houdt een fietstocht. De tocht gaat over maximaal 35 kilometer. Onderweg wordt er gestopt voor koffie of thee. Vertrek vanaf 10.00 uur vanaf Bellefleur.

Lezing Vestingmuseum

Lezing en mobiele expositie van het Vestingmuseum in Vivium Godelinde. Van 14.30 tot 16.00 uur. Locatie: grote zaak in Godelinde, Jozef Israëlslaan 1 in Bussum. Kosten: 1 strip van de strippenkaart of € 5,50 contant, incl. 2 keer koffie of thee. www.vivium.nl.

Gesprekstafel voor ouderen

ZinInZicht houdt speciaal voor 70-plussers de gesprekstafel met het thema 'ouder worden en oud zijn'. Het gaat om vier keer: 29 juli, 5, 12 en 19 augustus. De kosten voor vier keer zijn 50 euro, inclusief lunch. Aanmelding en of/ informatie bij ZinInZicht, 035-6980908 of 06-42816991. Locatie: de Nieuwe Hilversumseweg 18B te Bussum bij ZinInZicht. Tijd: van 12.00 tot 14.00 uur .

vrijdag 24 juli

IJsvogels spotten

Het Comeniusmuseum Naarden verzorgt in samenwerking met Vestingvaart Naarden de combinatie van bezoek aan het museum en een vaartocht door het water rondom de Vesting. Deze zomeravondvaarten zijn op 24 juli, 28 augustus en 25 september. Vertrek op 24 juli om 19.00 uur. Start in het Comeniusmuseum, Kloosterstraat 33 in Naarden. Kosten: 20 euro voor volwassen en 15 euro voor kinderen. Contant betalen, reserveren verplicht via 035 6943045 of e-mail : info@comeniusmuseum.nl.

zondag 26 juli

Soosmiddag

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 houdt weer een soosmiddag voor jong en oud. Aanvang: 14.30 uur. De entree is gratis.

donderdag 30 juli

Orgelconcert

Harm Hoeve bespeelt het orgel in de Grote Kerk van Naarden. Onder de titel 'Beroemde melodieën' speelt Harm Hoeve op de drie in de kerk aanwezige orgels werken van L. van Beethoven, W.A. Mozart, F. Mendelssohn, T. Albinoni en C.M. Widor. Het concert begint om 20.15 uur. De toegangsprijzen bedragen € 7,50 en € 6,00 (C.J.P. en 65+).

Shantykoor in Vivium

Optreden van Shantykoor Het ruime sop in Vivium De Zandzee. Van 14.30 tot 16.00 uur in de Vifesta-zaal, 5e etage van Vivium De Zandzee, Iepenlaan 354. Kosten: 1 strip van de strippenkaart of € 6,00 euro contant, incl. kop koffie of thee. www.vivium.nl.

vrijdag 31 juli

Optreden Cortado

Het ensemble trio Cortado verzorgt een jubileumconcert. Aanvang: 14.30 uur in Vivium De Gooise Warande aan de Mezenlaan 19 te Bussum. Kosten 1 strip of € 6,00 euro contant.

Escape Rooms: 'Iets anders dan bowlen of karten'

Wie durft? De ondernemers Erik Rietman (l) en Stephan Tensen hebben alles onder controle. Foto: Yvette Geerts

NAARDEN - Met griezelen heeft het niet veel te maken. Wel met 'out of the box' denken, logica en puzzelstukjes. Ook hoef je niet over een enorme fantasie te beschikken. Wil je de code vinden, dan kan de samenstelling van het team het verschil maken tussen succes of falen. Dat maakt een uurtje Escape Room dan ook heel geschikt voor teambuilding, een vriendenuitje of familiedag.

De Naardense ondernemers Stephan Tensen (44) en de uit Almere afkomstige Erik Rietman (42) hebben samen met vrienden en kennissen drie maanden lang keihard gewerkt. Op 14 juli was het dan zover: zij openden hun deuren van hun nieuwe bedrijf genaamd One Hour Lockup. De opening vierden ze op bescheiden wijze met de vijftig vrienden, familieleden en kennissen die hebben meegeholpen.

Bij One Hour Lockup kun je terecht voor spanning, puzzelen en teamwork. Je kunt je namelijk laten opsluiten in een Escape Room. Een Escape Room is een mysterieuze kamer, met een dreiging, vaak gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Als team krijg je een uur de tijd om te ontsnappen. De enige manier om dat te doen is het vinden van de code. De ingrediënten van een Escape Room: het verhaal, de moeilijkheidsgraad, de diversiteit en spanning en het decor. Ook de samenwerking tussen Erik en Stephan is teamwork. Ze werkten in het verleden samen bij een televisieproducent. Erik heeft een achtergrond in de coachingswereld en ervaring als video-editor en Stephan is een echte spelletjes bedenker. Hij organiseert en ontwikkelt al jaren moorddiners en interactieve city games. One Hour Lockup beschikt nu over een Escape Room: 'Zodiac Killer' en medio september is de tweede klaar. The Zodiac Killer is een bekende serial killer uit de Amerikaanse geschiedenis en was actief eind jaren zestig. Stephan: "Bij een Escape Room is het belangrijk om een realistische dreiging in te bouwen. Zodat je weet en voelt waarom je binnen een uur weg moet zijn. Het is weer eens iets anders dan bowlen of karten. Er wordt zoveel mogelijk een realistische situatie gecreëerd, ook weer niet te realistisch, want veiligheid staat voorop", verzekert hij. Zo zijn er een noodknop en noodverlichting aanwezig in de Escape Room en vanuit de controlekamer, een gemiddeld beveiligingsbedrijf is er niets bij, kan de spelleider alles in de gaten houden.
De populariteit van een uurtje Escape Room is booming. Erik: "Er zijn groepen die wekelijks een van de ongeveer 150 Escape Rooms in Nederland bezoeken. En heb je die allemaal gehad, dan kun je je hart ophalen over de grens." Volgens Erik is het echt verslavend. "Als je er een hebt gedaan dan ben je nieuwsgierig naar de volgende. Mensen zien het echt als een sport. We hebben al mensen uit Rotterdam gehad." De typische Escape Room speler bestaat overigens niet. "Je ziet veel verschillende mensen, gaandeweg zie je wel een team ontstaan. Ook tussen teams zijn er verschillen. Het ene team gaat vooral voor de snelste tijd, een ander team ziet meer uitdaging in het puzzelen of gaat voor de complete sfeer. Bij groepen die al meerdere Escape Rooms hebben 'gedaan' zie je een taakverdeling, ze maken gebruik van elkaars kwaliteiten.

Geen spookhuis
Vooral vrouwen denken dat het eng is, maar het is absoluut geen spookhuis. Leuk detail: vrouwen denken goed na en zoeken eerder naar structuur, mannen gaan meteen rondrennen." Meer informatie is te vinden op: www.onehourlockup.nl.

Vincent Willem van Gogh Jr (1890-1978).

Een opmerkelijke hoeksteen. En nog wel in een villa in Bussum! Maar niet van de schilder Van Gogh. Van zijn neefje. Hoe zat het? Theo, de broer, die Vincent steeds maar weer steunde, trouwde in 1889 met Jo Bonger. Op 31 januari 1890 werd hun zoontje geboren en zij gaven hem de namen van de schilder Vincent: Vincent Willem. Op 29 juli stierf de grote schilder en niet lang daarna, op 25 januari 1891, stierf ook Theo.

De weduwe van Theo, Jo van Gogh-Bonger, verhuisde in mei 1891 naar Bussum en begon in villa Helma aan de Koningslaan een pension. Van daaruit begon zij de schilderijen en tekeningen van Vincent te verkopen en aandacht te vragen voor het bijzondere talent van haar overleden zwager. Jo hertrouwde met Johan Cohen Gosschalk en het echtpaar liet in 1901 in de Regentesselaan in Bussum een villa bouwen, waarvoor de inmiddels elf-jarige Vincent deze eerste steen legde. Lang heeft het gezin er niet gewoond. Ze verhuisden naar Amsterdam en slaagden er steeds meer in Vincent van Gogh bekendheid te geven. In 1914 gaf ze de brieven van Vincent uit.

De eerste steen.
Villa aan de Regentesselaan.

In 2015 is het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh stierf. Op talloze manieren wordt daaraan aandacht besteed. Vooral in plaatsen die wat met Van Gogh hebben.


Ook Bussum herdenkt Vincent van Gogh, want hier begon de waardering van zijn werk. Tijdens Bussum Cultureel, rond 5 september, zullen er diverse publieke activiteiten plaatsvinden, waaronder op de Nieuwe Brink.

Tekst en foto's: Klaas Oosterom

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp

06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Versa Thuisadministratie: Ligt er op uw bureau ook zoveel papier en raakt u het overzicht kwijt? Vrijwilligers van Versa Thuisadministratie komen bij u thuis en helpen u met het ordenen van uw administratie.
Versa Vrijwillige Thuishulp,
035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; thuisadministratie@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

WONING VERHUREN?
Vertrouwd verhuren aan expats en organisaties INTERHOUSE HILVERSUM 035-3031320
www.interhouse.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

GARAGE te huur per 1 aug. a.s. NAARDEN, Vaartweg nabij Vesting. Huur € 130,- p.m.
Tel.: 06-53504070

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

Goodkinds taxiservices van/naar Schiphol vanuit Bussum, Naarden, Hilversumse meent € 50,-. Hilversum, Eemnes, Blaricum, Huizen
€ 60,-. 06-26984855

Gezocht: oud speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal. 035-6938689

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Feestje? Gratis feestzaal tot 180 personen.
www.snookerclubbussum.nl
06-53319921

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939