NaarderNieuws

8 juni 2016

NaarderNieuws 8 juni 2016


Inbrekers dezelfde nacht nog opgepakt door politie

Pels met de teruggevonden kluis. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Bob Pels van Het Wapen van Naarden is opgelucht. In de nacht van donderdag op vrijdag werd in zijn zaak ingebroken, maar de drie daders werden binnen een paar uur al opgepakt door de politie. Ook heeft hij zijn kluis, met inhoud, terug. "Hulde aan de politie Naarden", zegt Pels.

De café-eigenaar vertelt dat er drie mannen rond 2.15 uur via het keukenraam naar binnen kwamen. Ze namen zowel de kluis als de inhoud van de gokkast mee. "De huurder boven hoorde iets en belde direct 112." De politie kwam met meerdere eenheden in actie. Vluchtroutes werden afgesloten en agenten zochten de omgeving af naar de inmiddels gevluchte daders. Een buurtbewoner gaf een tip over een verstopplek van een van de daders. Deze persoon had zich in een tuin verstopt, maar werd door de agent met hond gezien en opgepakt. Zijn kompaan zat ook in een tuin en werd kort daarop aangehouden. De derde man werd later die ochtend in een geparkeerde auto gevonden. Hij had zich daar verstopt, maar de beslagen ramen verraadden zijn verstopplek. De kluis werd door de speurhond teruggevonden bij de kerk. De verdachten, Amsterdammers van 18, 20 en 22 jaar oud, zitten nog vast op het bureau.

Pels vertelt dat hij al om 4.30 uur werd gebeld dat de daders waren opgepakt. Hij is blij met de goede afloop, alhoewel de inhoud van de gokkast nog niet terug is en de schade aan het keukenraam moet worden gerepareerd.

Statushouders houden urgentie

GOOIS MEREN - Statushouders behouden hun voorrang op een huurwoning. Hart voor Bussum, VVD en 50PLUS dienden vorige week moties in om deze urgentieregeling af te schaffen en deze speciale groep woningzoekenden op een andere manier huisvesting te bieden. De gemeenteraad was daar op tegen en houdt vooralsnog vast aan de bestaande regels.

Door de toestroom van statushouders wordt de druk op de woningmarkt groter en groter. En dat in een gebied waar de vraag naar sociale huurwoningen al enorm hoog is. Jaren wachten op een sociale huurwoning is geen uitzondering. Met een urgentieverklaring ben je eerder aan de beurt voor een woning en dus zullen statushouders de reguliere woningzoekenden verdringen op de woningmarkt.

Huisvesting
De huisvestingstaak is er een van de gemeente. Het Rijk legt hiervoor halfjaarlijks een taakstelling op. Gooise Meren moet in de eerste helft van dit jaar 65 statushouders huisvesten. Dat is voor 43 mensen gelukt. Inmiddels is de taakstelling voor het tweede halfjaar bekend: 77. Gooise Meren moet dus voor het eind van het jaar nog 101 statushouders huisvesten om aan de taakstelling voor 2016 te voldoen. Lukt dat niet, dan wordt het aantal dat niet werd gehaald opgeteld bij de taakstelling van 2017.

Hart voor Bussum: "Een extra groep urgenten van 140 statushouders die dit jaar gehuisvest moeten worden zal ervoor zorgen dat het systeem verder verstopt raakt en reguliere woningzoekenden nog langer moeten wachten." De voorrang die statushouders krijgen, leidt tot onvrede bij andere woningzoekenden die daardoor vaak langer moeten wachten op een huurwoning.

Geen plan
Hoe al deze mensen aan een woning geholpen moeten worden is nog niet duidelijk. Al maanden wordt gesproken over containerunits of het versneld bouwen van starterswoningen. Vooralsnog is er nog geen concreet plan.

Inwoners betrekken bij plannen stadskantoor

NAARDEN - Naarders moeten vanaf het begin af aan betrokken worden bij de plannen die gemaakt gaan worden voor het stadskantoor.

Onder leiding van het CDA werd een voorstel in de raad aangenomen waarin het college wordt opgeroepen vanaf het begin af aan zorgvuldig om te gaan met het maken van plannen. Omwonenden moeten beter betrokken worden. Bij informatieavonden over het stadskantoor Naarden en het gemeentehuis Muiden was veel kritiek op de werkwijze.

1070

Gooise Meren-bewoners zijn miljonair. Slechts zeven gemeenten hebben er meer

1070

Gooise Meren-bewoners zijn miljonair. Slechts zeven gemeenten hebben er meer

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. G.J. Mantel
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; za. 11/06 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. P. Roos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor L. Koot
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. J.H.B.M. Haakman
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. R.F.J. Beltman
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. R.J. van Zwieten
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. P. Veerman en 17.00 u. ds. A. Visser
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. E. Swinkels-Braaksma
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen
*Evangelisch-Lutherse Kerk N-B gezamenlijke dienst in Hilversum ds. W.F. Metzger
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. dhr. G.H. van Loo
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 16/06 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. ds. J. de Vries

Weerbericht

Afnemende zomerwarmte, toenemend wisselvallig
Het hardnekkige lagedrukgebied boven Midden-Europa vult geleidelijk op. Boven de Britse eilanden ontstaat een gebied van hoge luchtdruk. Er komt een noordelijke stroming op gang. Het wordt minder warm, maar wel eerst overal droog. In het weekend komt na lange tijd de westelijke stroming weer op gang. De kans op neerslag neemt dan toe. Het wordt vrij koel.

Donderdag + vrijdag
Donderdag verloopt nog droog. Er zijn perioden met zon, maar ook enkele wolkenvelden. Bij een matige noordwestenwind wordt het 20 à 21 graden. Vrijdag schijnt de zon af en toe, maar er volgt wat meer bewolking. Later op de dag neemt de kans op wat regen toe. De wind waait zwak tot matig uit een noordwestelijke richting. Het wordt in de middag zo'n 19 à 20 graden.

Het weekeinde
Voor zaterdag wordt vrij veel bewolking verwacht met kans op wat regen. Er waait een matige wind uit veranderlijke richting. Ook zondag is het onbestendig met enkele buien. Af en toe schijnt de zon. Er staat een matige zuidwestenwind. Het kwik blijft in het weekeinde steken bij circa 19 graden. Na zondag neemt de neerslagkans verder toe. Het is daarbij koel.

Weetje
De gemiddelde temperatuur van de meteolente 2016 was met 9.5 graden exact normaal, maar de temperatuur toonde pieken en dalen. Maart en april waren vrij koud. Mei was gemiddeld warm. Door de zeer zonnige eerste meihelft mag de lente vrij zonnig genoemd worden. Met 165 mm regen was de lente vrij nat. Regen viel vooral in maart en april. Mei was vrij droog.

De maan en de toevalstreffer

Ik hoor het jullie zeggen! Loop toch naar de maan met die toevalsverhaaltjes. Je gelóóft er zelfs niet in. Toch voorlopig het laatste stukje over een vreemde samenloop van omstandigheden.

Natuurlijk begon ook dit object als vieze vondst in het halve ruïneuze huisje aan de noordwestzijde van het Naardermeer. Inmiddels bekend van het brandweerautootje dat zomaar uit de rommel zijn originele wieltjes met opwindmotor terugkreeg. Ons object is deze keer een maanglobe, een op schaal gemaakte maan met alle beroemde landingsplekken erop aangegeven. Gemaakt door Scan-Globe Denmark Replogle Globes, een van de grootste fabrikanten van ook andere globes en bekend bij de verzamelaars. Rob vond hem tussen de troep en zag er wel iets in. In elk geval compleet met kunststoffen voet, maar voor de rest zwaar geroest. Helaas, maar jammer. Een eerste poging op Marktplaats leverde dan ook weinig respons op. Totdat Rob een paar weken daarna, inmiddels kort geleden, tot zijn niet geringe verbazing en grote vreugde bij een van onze kringloopwinkels een compleet gave, goed leesbare maanglobe vond, echter zónder het voetstukje. Alles klopte: de naam van de maker en de maat van het kunststoffen voetstukje! Zodoende kon de maan weer aan de man gebracht worden via het bekende verkoopkanaal. En daar was het nu een soort prijsschieten. Geen formidabele bedragen, maar wél een gevoel van overwinning.

Een schrijversleven in beeld. Verzameld en geredigeerd door Frans Lasson met teksten van Clara Selborn, voormalig secretaresse. Door de film 'Out of Africa' is de Deense Karen Blixen (1885-1962) wereldberoemd geworden.

De basis voor de film was haar autobiografische boek 'Den afrikanske Farm' uit 1937. Haar naam was Karen Dinesen, later barones von Blixen-Fineck en als schrijversnaam gebruikte ze de naam Isak Dinesen. Karen was de middelste van drie zussen uit een welgestelde familie. Dit fotoboek laat in woord en beeld vooral een positief beeld van haar zien. Honderden foto's en andere afbeeldingen in zwart/wit. Zij was de meest gefotografeerde schrijver van Denemarken. Ook haar voorgeslacht en haar kinderjaren krijgen veel aandacht. Haar werkelijke leven was minder mooi en harmonieus als velen denken. Deze Nederlandse uitgave van Atrium, 227 pagina's, is uit 1987 en is de vertaling van het oorspronkelijke boek uit 1969, zeven jaar na haar dood. Bevat een stamboom en personenregister.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 12 Euro. Mail of bel dit keer
Wil en Jan Slaa:
j.slaa@kpnplanet.nl of 035-6920402. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf zondag 12 juni zendt GooiTV uit:

* TV Magazine: nieuws uit de regio, een verslag van stad Bussum over de opening van de skatebaan en een verslag van de groentemarkt in Mariënburg.
* In Derde Termijn praat Ruud Bochardt over het gelijktrekken van het parkeerbeleid van Gooise Meren, met wethouder Miriam van Meerten en Joop van Dort.
*RegioHub gaat deze week over de kredietunie voor ondernemers.

Het weekoverzicht van NH, de regionale omroep voor de provincie Noord-Holland.

De programma's worden een week lang doorlopend herhaald.

'Naarden moet veel bekender worden'

Niels Udo heeft wensenlijst voor VVV

Niels Udo is een trotse 'Kraai' en wil Naarden meer op de kaart zetten. Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN - Wat de nieuwe coördinator van het VVV Bezoekerscentrum Naarden Vesting betreft is het simpel: er moeten veel meer toeristen naar de 'mooiste vestingstad van Nederland' komen. Om dat doel te bereiken heeft Niels Udo een wensenlijstje opgesteld waar hij de komende tijd mee aan de slag wil.

Udo is een getogen Kraai en is trots op zijn stad. Het is niet voor niets dat hij met de Vestingvaart toeristen meeneemt op rondvaarttochten en verhalen vertelt over zijn stad. Nu hij met pensioen is, is Udo ook coördinator geworden van de VVV. Hij doet het werk nu een paar maanden en hij concludeert dat Naarden veel beter in de spotlights moet worden gezet. Hij is bezig met het maken van plannen en zoekt mensen die met hem mee willen kijken waar de kansen liggen.
U heeft al een wensenlijstje?
"Een folder in het Duits, meer toeristen vanuit Amsterdam, meer aandacht voor Naarden, meer (jongere) vrijwilligers, een extra jaarlijks festival, overnachtingsmogelijkheden."

Gezocht

De VVV zoekt mensen die willen helpen bij het maken van plannen om Naarden meer op de kaart te zetten. Wie heeft leuke ideeën om Naarden op de kaart te zetten? Ook worden torenbeklimmers, gidsen gezocht en mensen die de social media willen bijhouden. Geïnteresseerd? Kom langs bij de Utrechtse Poort.

Noem eens een paar voorbeeld van waar het beter kan.
"Er is een zogenoemde Amsterdam Gardens en Castles tour. Een bustour door de omgeving met toeristen uit Amsterdam. Deze tour komt door Naarden, maar... alleen op maandag. De enige dag dat alles hier dicht is. Dat kan stukken beter. Het zou goed zijn om hierover contact te hebben met touroperators in Amsterdam. Wat wij willen is dat het stadhuis dagelijks open kan in de zomermaanden. Ik heb hier ook al een groep vrijwilligers voor klaar staan en we hebben de sleutel in handen. Dat moet toch te regelen zijn met de gemeente. Daarnaast is het belangrijk dat er actief wordt gecommuniceerd. Veel mensen zijn verbaasd dat de complete vestingwerken hier nog zijn en worden onderhouden. Dat soort reacties krijgen we bijvoorbeeld tijdens het fotofestival, dan krijgt Naarden namelijk wel de aandacht en de belangstelling die het verdient. Een extra festival in de even jaren zou welkom zijn."

Stadhuis alle dagen open, folder in het Duits, extra festival

Hoeveel toeristen komen er jaarlijks?
"De VVV zag het laatste jaar een lichte stijging wat betreft het aantal bezoekers. Vorig jaar meldden zich 13.000 mensen bij het VVV-kantoor, de twee jaren daarvoor 11.000."

Wat zijn populaire uitjes?
"Met name de rondvaart, de torenbeklimmingen en de stadswandelingen zijn populair en worden via de site gereserveerd. Ook de drie musea trekken toeristen. Ze komen uit het hele land, vaak voor een wandeling, als onderdeel van een arrangement zoals varen en een bezoek aan het Vestingmuseum of ze komen omdat ze met de boot in de jachthaven liggen of vanuit een hotel in de buurt. Ongeveer 80 procent is Nederlands, verder komen ze uit het buitenland, met name Duitsland. Een Duitstalige folder staat dan ook op het wensenlijstje. We hebben nu alleen een Engelstalige."

Wat gaan jullie zelf doen om meer toeristen te trekken?
"We denken dat zelfs mensen uit de buurt niet weten wat Naarden allemaal te bieden heeft, ik noem maar even 13 restaurants! En wat verwachten mensen uit de regio van de VVV? Ze komen nu alleen voor een cadeaubon, maar we bieden veel meer. Daar kunnen we aan werken. Met de jachthaven in Naarden en de hotels in de buurt kunnen we kijken hoe we beter kunnen samenwerken. We staan open voor nieuwe plannen en gaan ook op zoek naar nieuwe mensen die ons team willen versterken."

Verbouw-plannen gemeentehuis klaar

GOOISE MEREN - De gemeente heeft de verbouwplannen voor het gemeentehuis af. De plannen werden afgelopen maand al vastgesteld, waardoor de verbouwplannen naar een volgende fase gaan.

De komende maanden gaat gezocht worden naar een aannemer en worden er spullen aangeschaft. Als alles volgens plan verloopt wordt rond september bekend welke aannemer het gemeentehuis onder handen gaat nemen. Daarna kan de verbouw van start gaan. Het hele plan gaat ongeveer een jaar duren.

Het gebouw moet verbouwd worden om ervoor te zorgen dat alle ambtenaren van de gemeente op één centrale plek kunnen werken.

NK-goud voor Naarder turnster Kato Kruse

NAARDEN - Turnster Kato Kruse (11) heeft afgelopen weekend goud gepakt op het NK turnen. De Naardense bleef haar concurrenten ver voor. Dat Kato een van de grote kanshebbers was om de beste van het land te worden bleek de afgelopen weken al: ze won de kwartfinales en de halve finales. Afgelopen weekend maakte ze haar favorietenrol wederom waar. Naast het Nederlands kampioenschap pakte ze ook medailles per toestel. De Naardense begon haar nog jonge turnloopbaan bij Keizer Otto. Afgelopen jaar maakte ze de overstap naar Turnz Amsterdam Gymnastics.

Tweede plek op Funpop voor Tobias Rabelink

22-jarig muzikaal talent zingt eigen nummer

Opperste concentratie bij Tobias tijdens de les van Roland Jenster.

NAARDEN - De tweede plek op Funpop in de finale van Funfactor voor de 22-jarige Tobias Rabelink met zijn eigen gecomponeerde en geschreven nummer 'Muziek muziek muziek': hij is supertrots, maar had wel gehoopt op de eerste plaats.

Funpop is een openluchtfestival voor mensen met een verstandelijke beperking, waar ze het podium delen met grote namen als Ali B, Jan Smit en Thomas Berger. Voor Tobias een eitje, hij heeft alles behalve podiumvrees en zijn CV is indrukwekkend. Hij was bassist in de band 'The Garden of Love' (bekend van 'Down met Johnny Rocks') en stond op Pinkpop. Tobias was een van de negen finalisten van Funfactor en de enige die met een eigen liedje op het podium stond. Tekst en muziek rollen bij Tobias bijna letterlijk op papier. Hij heeft de tien nummers voor zijn eerste cd ook al af, laat hij trots weten. Ze liggen klaar om geproduceerd te worden.

Waar Tobias is, is muziek. In zijn flat in woongroep Happy Home, waar de uit Naarden afkomstige Tobias sinds vorig jaar woont, struikel je bijna over de muziekinstrumenten: vier gitaren, een drumstel, een keyboard en een accordeon. Hij vindt dat hij een enorme bofkont is en vertelt wat hij allemaal heeft gedaan op muzikaal gebied. En dat hij een groot deel van zijn dagbesteding, hij reist er zelfs twee dagen in de week voor naar Theater Totaal in Nieuwegein, muziekmakend doorbrengt. Op zijn vrije dag komt zijn muzikaal begeleider Roland Jenster. Volgens Jenster is Tobias waanzinnig muzikaal, met een sterk absoluut gehoor en is er nog veel meer uit hem te halen. Of Tobias nog een droom heeft? "Jazeker, ik zou met de muziek waarmee ik bezig ben iets willen verdienen. Ik weet dat het lastig is, maar ik geef niet zo snel op." De cd-release, ze denken aan een kleine muziekshow, is hij samen met zijn vader en Jenster al voorzichtig aan het plannen.

Aimée Vegter- Van Ahee


Hoofd fondsenwerving bij VUmc.
Woont in Naarden sinds 2004

Wat doe je zoal overdag?
"Ik combineer een jong gezin en fulltimebaan met maatschappelijke functies. Zo zit ik in het bestuur van de Vrienden van het Vestingmuseum en willen Thijs Cobben en ik boatsharing in de Vesting introduceren."

Wat is er leuk aan wonen in Naarden?
Je favoriete plek?
"Ik raakte eens ontroerd toen ik 's nachts door de Vesting naar huis liep en onze prachtig aangelichte kerktoren zag. Toen kwam ik wel uit Demmers..."

Nog een bijzondere wens of droom?
"Mijn ambitie is om veel meer mensen te laten genieten van het moois dat de gemeente Gooise Meren te bieden heeft, zonder dat het hier een pretpark wordt."

Waar heeft Naarden te veel van?
"Brandnetels op de vestingwallen."

Een dag burgemeester van Gooise Meren, wat pak je aan?
"Als eerste de marketing van Gooise Meren. Dat versterkt ons allen op termijn. En dan het versterken van kwetsbaren."

Welke poster hing er vroeger boven je bed?
"Wham en Michael Jackson."

Wie zou je nog eens willen ontmoeten?
"Mijn overleden moeder, om haar te complimenteren. Nu ik zelf moeder ben, heb ik zo veel bewondering dat zij mij, haar enig kind, alleen de wereld rond liet reizen, in het tijdperk van de fax."

Wat weten weinig mensen van je?
"Dat ik jurist ben, twee keer afgestudeerd nota bene."

We zien jou niet zo snel ....?
"Duiken, een hobby die ik weer oppak als de kinderen ouder zijn."

Tot slot, waar wil je op toosten?
"Op een mooie zomer voor ons allen!"

Sportnota in de maak

NAARDEN - De gemeente Gooise Meren is druk bezig met het samenstellen van de sportnota voor de komende jaren. De verwachting is dat er een hoop knelpunten moeten worden aangepakt.

Dat er stappen moeten worden gezet om de lokale sport te verbeteren is evident, maar wat precies de plannen zijn, wordt pas volgend kwartaal duidelijk. Dan is er een avond waar ook de sportnota aan bod komt. Er zijn wel een aantal sportparken die hoog op het lijstje staan om aangepakt te worden. Voor rugbyclub RC 't Gooi zijn geen concrete plannen, die zou behoefte hebben aan onder meer betere velden. Maar het zou goed kunnen dat die toch worden meegenomen in de plannen.

Dankbaar voor actie hulpdiensten

NAARDEN - Bewoners van de Graaf Willem de Oudelaan zijn de hulpdiensten enorm dankbaar voor hun snelle inzet, zo laten ze deze krant weten.

De bewoners werden eind mei opgeschrikt door brand in hun eigen keuken. In eerste instantie dachten ze dat de buurman aan het barbecueën was. Het bleek dus om hun eigen keuken te gaan. Twee brandweerauto's, politie en een ziekenauto kwamen er aan te pas. De schade bestond vooral uit roet en rook. De bewoners kwamen met de schrik vrij.

Faust opnieuw in Naarden

NAARDEN - De opera 'Faust' is dit jaar opnieuw te zien in Naarden. Ditmaal niet in de buitenlucht, maar wel in de Grote Kerk.

Even leek het erop dat de opera niet doorging, omdat het Muiderslot niet meer beschikbaar was als buitenlocatie. Dat Faust toch opgevoerd kan worden is te danken aan de Grote Kerk Naarden, die direct haar hulp aanbood. De productie staat gepland voor 3 juli en staat onder leiding van dirigent Roy Voogd.

'Pampus financieel gezond houden is de uitdaging'

De tentoonstelling van de Stelling van Amsterdam is ook favoriet bij Van Nouhuys.

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen of clubs die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week: Tom van Nouhuys, directeur van Forteiland Pampus.

door Yvette de Vries

MUIDEN - Tom van Nouhuys is bijzonder trots op 'zijn eiland' Hij mag zich al bijna vijf jaar directeur-bestuurder van Pampus noemen. Een droombaan voor deze fervente watersporter. Hij kan hier zijn liefde voor cultuur en water combineren. Pampus is 25 jaar geleden opengegaan voor publiek en onder zijn aanvoering wordt het lustrumjaar aangegrepen om het eiland verder te verduurzamen. De grootste uitdaging de komende tijd is echter het eiland financieel gezond te houden.

Verval gestopt

Pampus werd gebouwd tussen 1887 en 1895. Het kende een roerige geschiedenis. De Duitsers stalen het metaal van het eiland en in de Tweede Wereldoorlog haalden de de inwoners van Amsterdam er het hout om hun kachels te stoken. In de jaren zestig werd het eiland bezet door studenten. In 1986 had een groepje van Muiders er genoeg van. Ze vonden dat het verval moest stoppen en richtten de Stichting Forteiland Pampus op.

Tom van Nouhuys.

'Drie kilometer rondom je heen is niets dan vrijheid'

Trots vertelt hij ook dat speciaal voor het lustrumjaar de tentoonstelling met 42 foto's van de Stelling van Amsterdam met een jaar verlengd is. Hij wandelt regelmatig het rondje langs de foto's die zijn opgesteld in de droge gracht. "Bijzonder toch", klinkt het enthousiast. "Je loopt het rondje stelling - 135 kilometer aan verdedigingswerken rondom Amsterdam - in een uur.

Gewoon gesolliciteerd
De combinatie van cultuur en water is Van Nouhuys op het lijf geschreven. Hij is een fervent zeiler en werkte eerder bij Het Concertgebouw en is penningmeester bij het Nederlands Jeugd StrijkOrkest. De baan op Pampus kwam eigenlijk per toeval aan hem voorbij. "Het is niet zo'n romantisch verhaal hoor, ik heb gewoon gesolliciteerd. Ik kende de directeur van Het Scheepvaartmuseum en daar keek ik weleens met jaloezie naar." Een soortgelijke job leek hem wel wat. En toen kwam de functie op Pampus langs. Wat hij het meest bijzondere vindt aan Pampus? "Je bent even volstrekt los van alles. Je staat op het dak van het fort en drie kilometer rondom je heen is niets dan vrijheid. Een uniek en bijzonder gevoel." Toch zou de in Amsterdam wonende directeur niet permanent op Pampus willen wonen. "Het is geweldig om hier te zijn, maar ik vind de voorzieningen in Amsterdam ook wel fijn."

Een spanningsveld tussen commercie en historie

Alternatieve energiebronnen
"Pampus is altijd zelfvoorzienend geweest en moet dat ook blijven, maar dan op een duurzame manier", vindt Van Nouhuys. Werden de kolen in het verleden al vervangen door diesel, ook die energiebron moet er nu aan geloven. Op verschillende manieren wordt er gekeken naar alternatieven. Ze hebben daarvoor ook samenwerking gezocht met woningcorporatie Alliantie. Dat resulteerde al in een slim energiemanagementsysteem. "Heel eigentijds." En ook de eerste 75 zonnepanelen zijn geplaatst. Van Nouhuys is blij met deze ontwikkelingen, waarmee Pampus op een maatschappelijk verantwoorde manier nieuwe invulling geeft aan de onafhankelijkheid van het vasteland. "We zijn voornamelijk gericht op het vasthouden van de historie en op deze manier maak je geschiedenis weer relevant en actief." Hij vertelt dat ze zelfs een kleine windmolen wilden plaatsen op het eiland. Dat idee stuitte op weerstand van de monumentencommissie. Grappig detail daarbij is dat er een grote Amerikaanse windmolen op Pampus heeft gestaan.

Werelderfgoed
Pampus staat weliswaar op de lijst van werelderfgoed, maar krijgt geen subsidie van de overheid. Het beheer is in handen van de eerdergenoemde Stichting Forteiland Pampus en het eiland moet op eigen benen staan. Volgens Van Nouhuys is het in stand houden en het openstellen voor het publiek een grote verantwoording, maar ook een verplichting die zijn weerga niet kent. Pampus moet daarom wel mee met haar tijd. De markt verandert en ook het eiland ondervindt steeds meer concurrentie van andere vormen van vrijetijdsbesteding. "Het publiek verwacht meer beleving en Pampus gaat daarin mee," stelt Van Nouhuys. "Een rondleiding alleen, hoe bijzonder die ook is, daar kom je niet meer mee weg." Hij ervaart ook wel het spanningsveld tussen commercie en historie. "De feestjes en bedrijfsuitjes zijn noodzakelijk om de unieke cultuur en historie ook in de toekomst te behouden", is zijn nuchtere kijk daarop. Zelf ziet hij het als een uitdaging, een puzzel, om Pampus financieel gezond te houden. Hij wil een plek, van vertrekplannen is overigens nog geen sprake, achterlaten die museaal krachtiger is geworden en financieel gezond. Al merkt hij wel op dat dat een hele uitdaging wordt.

Coolste skatebaan staat in Bussum

Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - De coolste skatebaan in de wijde omgeving staat in Bussum. Dat deze baan gerealiseerd kon worden, is te danken aan de skaters, die hiervoor zelf het initiatief namen. De baan is zo ontworpen dat ook beginners uit de voeten kunnen en kinderen met stepjes, skaters en bmx'ers. De betrokken skaters hadden zondag een heel programma om iedereen enthousiast te maken voor het skaten. Zo waren er skateles, een wedstrijd, een demonstratie, muziek en een barbecue geregeld.

Politie gebruikte 15 keer geweld

Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN - De politie heeft vorig jaar 15 keer geweld gebruikt in Gooise Meren (de kernen bij elkaar opgeteld). Fysiek geweld kwam hier het meeste voor.

In Bussum werd één keer de politiehond ingezet en moest zes keer fysiek geweld worden gebruikt. In Naarden werd twee keer fysiek geweld gebruikt. In Muiderberg moest één keer de politiehond komen, werd één keer peperspray gebruikt en twee keer fysiek geweld. De politie moest in Muiden één keer een pistool richten en één keer met pepperspray spuiten.

De NOS deed onderzoek naar de cijfers van de politie. Hieruit blijkt dat het afgelopen jaar de politie door het hele land 10.233 keer geweld gebruikte. Dat was ongeveer evenveel als in 2014.

De kanonnen mogen weer bulderen

NAARDEN - De kanonnen van het Vestingmuseum mogen komend jaar gewoon weer afgeschoten worden. De kanonnen werden deze week stuk voor stuk gecontroleerd door medewerkers van het leger. Ze werden allemaal goedgekeurd.

De kanonnen moeten met regelmaat gecontroleerd worden omdat ze nog vaak afgeschoten worden. De controle was deze week een secuur werkje. De kanonnen werden een voor een bestudeerd door experts. Eerst werd gekeken of de kanonnen geen scheurtjes hadden, daarna werden de kanonnen met een camera ook aan de binnenkant geïnspecteerd.

Het hoogtepunt van de test waren een paar harde testschoten. "Deze knallen waren wat harder dan normaal puur om te controleren of de kanonnen het echt nog goed doen. Na het schot werd nogmaals met een camera gekeken of alles nog op orde was", laat een medewerker van het Vestingmuseum weten.

Na alle tests was er goed nieuws: alles lijkt op orde. Het Vestingmuseum moet nog wel een goedkeuringscertificaat ontvangen van de controleurs.

Kinderopvang schenkt 4000 euro aan Jeugdcultuurfonds

Ben de Veth (midden) is dolblij met het geld voor het jeugdcultuurfonds.

BUSSUM - Kinderopvang SKBNM heeft afgelopen week het Jeugdcultuurfonds Gooi- en Vechtstreek blij gemaakt met een donatie van 4000 euro.

Het geld was bijeengebracht door ouders die artikelen konden bestellen met daarop een tekening van hun kind. De eigengemaakte tekeningen waren bijvoorbeeld afgedrukt op een tekenblok of een placemat.
Het Jeugdcultuurfonds was verrast met het geld. Het fonds zorgt ervoor dat kinderen uit gezinnen die financieel minder draagkrachtig zijn toch lessen op het gebied van kunst en cultuur kunnen volgen. De SKBNM is intermediair voor zowel het Jeugdcultuurfonds als het Jeugdsportfonds. Ouders met een laag inkomen kunnen via de kinderopvang in contact komen met het fonds.

Len Koeman naar BFC

BUSSUM - De familienaam Koeman komt weer terug op de Meerweg. Len Koeman zal het komend seizoen de clubkleuren van BFC dragen.

De voorbije jaren was er op de Meerweg regelmatig een Koeman actief. Zijn oom Ronald speelde 7×7 bij de Good Old en diens zonen Tim en Ronald junior (nu keeper bij FC Oss) lieten ook jarenlang hun kwaliteiten bij BFC zien.

Het komend seizoen is het de beurt aan Len Koeman. De linksbenige middenvelder is de zoon van oud-international Erwin Koeman. Len speelde het afgelopen seizoen bij FZO uit Zeist. Ook speelde hij jarenlang bij de Brabantse amateurtopclub Nuenen.

Voetbalsters SDO zetten stap naar klassebehoud

BUSSUM - Met een zwaarbevochten zege tegen Kadoelen hebben de voetbalsters van SDO afgelopen weekend een grote stap gezet naar klassebehoud. De Bussumse vrouwen wonnen het heenduel op de velden van de Amsterdamse club met 0-1 en hebben daardoor komend weekend aan een punt genoeg.

SDO had de eerste fase van het duel volop problemen. Pas halverwege de eerste helft werd het spel beter. De grootste kansen waren voor aanvalsters Tanja van Gog en Jennifer Neef. Laatstgenoemde had de grootste kans op een goal, maar haar schot belandde tegen het houtwerk. Vlak voor rust kwam SDO op voorsprong: met een strafschop kon Tanja van Gog de score voor de Bussumers openen. Na de rust hadden de teams problemen door de warmte. SDO bleef beter, maar vergat door te drukken. Aan de andere kant mocht het van geluk spreken dat keepster Leona van Taetenhoven nog een paar aanvallen van Kadoelen kon stoppen.
Komend weekend wacht de spannende return.

Dolfje Weerwolfje bij boekhandel Los

Op de foto met Dolfje en Paul van Loon speelt gitaar. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Boekhandel Los aan de Nassaulaan had Dolfje Weerwolfje en schrijver Paul van Loon zaterdag uitgenodigd voor een bezoek.

De schrijver had zijn gitaar meegebracht en de kinderen konden op de foto met Dolfje Weerwolfje. Paul van Loon is al meer dan 30 jaar schrijver en heeft tien keer de Prijs van de Nederlandse Kinderjury gewonnen. Inmiddels zijn er meer dan een miljoen Paul van Loon-lezers. Dolfje Weerwolfje is een van zijn meest succesvolle boekenreeksen.

Open Dag bij Vogelasiel

NAARDEN - De vrijwilligers van het Vogelhospitaal in Naarden verwachten komende zondag weer flink wat bezoekers.

Er zijn veel jonge vogels in het asiel en er zijn de hele dag rondleidingen. Buiten is een natuurmarkt, een vogelvaartocht en de kerkuilenwerkgroep Noord Holland is aanwezig. De open dag is van 11.00 tot 17.00 uur aan de Burg. Visserweg 1 in Naarden.

13 / 24

Het Repair Café helpt je zaterdag weer oude spullen te repareren. Foto: Bob Awick

donderdag 9 juni

Proef de verspilling!

Soupurbe 18.30 uur

Taste Before You Waste Bussum kookt wekelijks een vegetarisch verrassingsmenu. Locatie: Brinklaan 36a, Bussum Aanmelden: www.soupurbe.nl.

Thema-avond

Soupurbe 20.30 uur

Wat is nou precies Basisinkomen? Is het haalbaar? Een nieuw mensenrecht? Met behulp van verschillende documentaires en ander achtergrondmateriaal duiken we eens diep in deze materie. Locatie: Soupurbe, Brinklaan 36a, Bussum. Aanmelden: www.soupurbe.nl.

vrijdag 10 juni

BoodschappenPlusBus

Uit-Wijk 11.00 uur

De PlusBus gaat naar Wageningen naar Arboretum Den Dreijen, een botanische tuin. Zoals gebruikelijk wordt u thuis opgehaald en teruggebracht. Voor informatie bel 035-7504192 van maandag t/m vrijdag van 10.00 - 12.00 uur.

Zelf muziek maken

De Palmpit 14.00 uur

Elke vrijdagmiddag speelt een kleine groep in de Palmpit oude liedjes van vroeger. Uit het hoofd, zonder muzieknoten. Neem je instrument mee en doe mee.

Spelletjesmiddag

De Palmpit 14.00 uur

Op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur is er een spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. Kinderen zijn hier ook welkom en kunnen met de aanwezige ouderen een spelletje komen doen.

Broodje+

Brinklaan 18.00 uur

Ruimte serveert weer Broodje+ aan de Brinklaan 36a, Bussum rechts naast de Maria(koepel)kerk. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.15 tot 19.15 uur bent u welkom voor u een heerlijke broodmaaltijd, met soep en een snack.

Wandeling nieuwe Bussumse natuurgebieden

Cruysbergen (ingang oude MOB-complex) 19.00 uur

Wandeling door de nieuwe Bussumse natuurgebieden Cruysbergen en Gijzeveen met onder meer tips voor het maken van mooie natuurfoto's.

Goed Gesprek

Brinklaan 19.15 uur

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, Bussum naast de Maria(koepel)kerk een goed gesprek over de Bijbel.

zaterdag 11 juni

Inloop

De Palmpit 10.00 uur

Elke zaterdagochtend is er inloop in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 te Bussum van 10.00 - 11.30 uur om mensen in de gelegenheid te stellen gezellig samen te zijn.

Bazar

Spieghelkerk 10.00 uur

Markt met kraampjes bij de Spieghelkerk met zo-goed-als-nieuwe spullen, boeken, muziek, lekkernijen, spelletjes voor de kinderen en nog veel meer. Van 10.00-15.00 uur.

Repair Café Bussum

Piet Heinlaan 10.00 uur

Deze keer op de Open Dag van Altijd Werkplaats / Elk Goois Matras Komt Van Pas. De reparateurs zijn aanwezig van 10.00-13.00 uur.

zondag 12 juni

BoodschappenPlusBus

Uit-Wijk 10.00 uur

Een nostalgische belevenis, rijden met een rijtuig van de EMT door Amsterdam. Aanmelden op 035-7504192 van maandag t/m vrijdag van 10.00 - 12.00 uur.

Natuurwandeling

Troephuis Scouting Erica Bussum 13.30 uur

Na afloop ben je een echte slootjesexpert geworden. De activiteit duurt ongeveer 2 uur. Leeftijd 6-10 jaar, deelname 3 euro per kind. Aanmelden kan tot 11 juni via jeugd.ivngooi@gmail.com.

Open dag

De Gooische Muziekschool 13.30 uur

Open dag van de musicalafdeling. Deelnemers krijgen een goed beeld van de reguliere lessen en het professionele niveau.

Dvd-voorstelling

De Palmpit 14.30 uur

Op deze middag zal een mooie dvd worden vertoond op groot scherm. Aanvang 14.30 uur. Toegang € 2,-.

Herdenkingsconcert

Koepelkerk 19.30 uur

Tijdens een concert ter gelegenheid van de 100ste sterfdag van Max Reger speelt Wybe Kooijmans orgelwerken van Reger, de bekendste Duitse organist na J.S. Bach. Kaarten € 10,- (tot 18 jaar gratis) via www.orgelkoepelkerk.nl.

maandag 13 juni

Wijkcoach

De Palmpit 10.00 uur

Iedere maandag van 10.00 -11.30 uur is de wijkcoach aanwezig. Aan het contact zijn geen kosten verbonden.

ANBO Seniorencafé

Brasserie Stokjes en Lepel 10.30 uur

Op maandag is zoals gewoonlijk het ANBO Seniorencafé in Brasserie Stokjes en Lepel. De bijeenkomst is van 10.30 tot 12.00 uur. Ook niet-leden van de ANBO zijn welkom. De consumpties zijn voor eigen rekening. Bovendien is er informatie over allerlei kleinere activiteiten.

BoodschappenPlusBus

Uit-Wijk 11.00 uur

Een bijzondere tentoonstelling van Vik Muniz in het Mauritshuis in Den Haag. Hij heeft o.a. misleidende kunstwerken gemaakt van diamanten, draad, suiker enz. Aanmelden: bel maandag t/m vrijdag 035-7504192 tussen 10.00 en 12.00 uur.

Open eettafel

De Palmpit 17.30 uur

Elke maandag- en donderdagmiddag een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Aanmelden: 035-6938786 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Voorstelling Kinderkoren

Theater Concordia 18.45 uur

De kinderkoren van De Gooische Muziekschool geven hun eindvoorstelling. De kinderen laten horen wat ze gedurende het afgelopen jaar hebben ingestudeerd.

Simon de Waal te gast

Bibliotheek Bussum 20.00 uur

Simon de Waal komt vertellen over zijn werk. Entree: € 12,50. Bibliotheekleden: € 10,-.

dinsdag 14 juni

Kledingverkoop

De Palmpit 10.00 uur

Harry Kerkhoffs Modehuis uit Valkenswaard houdt vanaf 10.00 uur een kleding(uit)verkoop in De Palmpit aan de Koekoeklaan met kleding voor senioren.

Schilderworkshop

Atelier Comello-Art 10.00 uur

Dit is een workshop waarbij je vooral lekker gaat schilderen. Prijs € 25,- incl. materiaal. Meer informatie via www.comello-art.nl.

Lezing Tuinzaalochtend

Remonstrantse gemeente 10.00 uur

Lezing Tuinzaalochtend van de Remonstrantse Gemeente Naarden/Bussum. Spreker: de heer W. Dooge. Onderwerp: De schilder Georges Rouault (1871-1958).

Naald en draad

Trefpunt 10.00 uur

Heeft u moeite met het herstellen van kleding? Doet uw naaimachine niet wat u ervan verwacht? Kom dan dinsdag naar het Trefpunt aan de Lorentzweg 59. Van 10.00 uur tot 12.00 uur vrije inloop.

Inloopspreekuur Rechtswinkel

De Palmpit 19.30 uur

Bij de Rechtswinkel kan iedereen terecht voor juridische vragen.

woensdag 15 juni

Fietstocht

WOC Bellefleur 12.00 uur

De lengte van de tocht is max. 35 km. Een lunchpakket en wat drinken kunt u meenemen. Onderweg wordt er gestopt om koffie of thee te drinken bij een restaurant.

Fietstocht

De Palmpit 13.15 uur

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 wordt een korte fietstocht gehouden van ± 35 km met bestemming Koninklijke Domeinen, Drakestein, Soestdijk, Baarn, Soest. Start ’s middags om 13.15 uur, einde om ± 17.00 uur. Onderweg wordt ergens aangelegd voor koffie of thee.

Zomer Bridgedrives

Naarden 19.00 uur

Lekker samen bridgen. De kosten zijn 2,50 euro p.p. per avond. Tussen 19.00 en 19.20 uur kunt u samen met uw partner gewoon binnenlopen om in te schrijven.

Versa vrijwillgerscentrale

*Versa Vrijwillige Thuishulp Bussum-Naarden is op zoek naar een vrijwilliger die een wandeling wil maken met iemand die rolstoelafhankelijk is en niet zelfstandig naar buiten kan.

*Vivium Zorggroep, De Antonius Hof, zoekt assistentie bij het uitgebreide activiteitenprogramma van o.a. de optredens van artiesten en koren of andere muziek voor de bewoners.

*Stichting Vecht en Eem is op zoek naar een zelfstandige webredacteur voor het beheren en bijhouden van de website.

*Versa Vrijwillige Thuishulp Mantelzorgondersteuning Bussum/Naarden zoekt een buddy voor een vrouw met MS.

Filmhuis Bussum

'Monsieur Chocolat'. Foto: Filmhuis Bussum

In MONSIEUR CHOCOLAT herleeft de eerste zwarte man die in Frankrijk als artiest tentoon werd gesteld. In een vriendelijke regie en aanstekelijk vertolkt door Omar Sy.
KEEPER is een broos liefdesverhaal van twee 15-jarigen, in verwarring door een onverwachte zwangerschap. De twee naturelle hoofdrolspelers geven een ontroerende inkijk in hun turbulente zielen.
THE HIGH SUN toont de macht van een intense liefde. Maar kan liefde zich onttrekken aan de invloed van de geschiedenis, zoals bij deze Servisch/Bosnische geliefden?
In DE HELLEVEEG zorgt een imposante sterrencast voor een bitterzoet drama: Gijs Scholten van Aschat en Anneke Blok. Een blonde helleveeg, Hannah Hoekstra, neemt de kijker toch voor zich in, ondanks haar venijnige tong. Naar de roman van A.F.Th. van der Heijden.
In MEN AND CHICKEN worden twee randfiguren keer op keer verrast door nieuwe feiten over hun afkomst. Vol kolder en vaart.
SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling voor een breed publiek.
FAMILIEFILM: In SHAUN HET SCHAAP: DE FILM bedenkt Shaun een plan om naar de grote stad te gaan. De kleifiguurtjes zijn met humor en aandacht voor detail tot leven gebracht.

Kijk op www.filmhuisbussum.nl voor alle films en tijden.

Kampioenen!

Het JG2-team van voetbalclub NVC.

NAARDEN/BUSSUM - Naarden en Bussum hebben weer een lang sportjaar achter de rug. Voor de één succesvol, voor de ander kon het beter. We sluiten het sportjaar zoals elk jaar af met onze 'Eregalerij der kampioenen'. Deze teams waren het afgelopen jaar allemaal de beste. Volgende week plaatsen we er nog heel wat. Nog geen foto opgestuurd? Stuur ze nog snel naar redactie@bussumsnieuws.nl.

De beste van de hoofdklasse: BFC E1.
De hockeysters van HC Naarden MC9.
Het eerste veteranenteam van voetbalclub NVC.
De hockeysters van HC Naarden MC1.
De F10 van voetbalclub NVC.
Het tweede zaterdagteam van SDO.
Jonge kampioenen: het Real Madrid-team van NVC.
De voetbalsters van de ME1 van BFC.
De MD1 van voetbalclub BFC.

Nog zoeken naar alternatief voor parkeren op geitenweitje

Eerste gesprekken over invulling Bensdorp lopen

Bensdorp, gezien vanaf het spoor. Beeld: Noordersluis

Vertraging

Het bestemmingsplan is onherroepelijk en de termijn voor de sloop- en bouwvergunning is bijna verstreken. Het is wachten op een akkoord van de gemeente en dan kan de sloop van Bensdorp beginnen. In eerdere planningen stond de sloop voor maart 2016 gepland en de start van de bouw twee maanden later. De oplevering is waarschijnlijk ook een paar maanden later: januari 2018.

door Yvette de Vries

BUSSUM - De herontwikkeling van de voormalige cacaofabriek Bensdorp lijkt op rolletjes te lopen. Zo is er interesse van horecaondernemers en worden er al gesprekken gevoerd met potentiële huurders, zoals een dansschool en Corpus Acrobatic. Ook wordt er hard gewerkt om de laatste hobbel te nemen: het realiseren van voldoende parkeerplekken. Met name de ingetekende parkeerplekken die een deel van het geitenweitje afsnoepen, stemmen nog niet iedereen tevreden.

"Het is een prachtig project", verkondigde de projectleider van de gemeente vorige week tijdens de presentatie van de plannen. De plannen voor de herontwikkeling van de voormalige cacaofabriek worden steeds verder ingevuld nadat begin mei de sloop- en bouwvergunning werd ingediend. Horecaondernemers en organisaties uit de culturele sector zouden al interesse hebben in een plek in de oude Bros-fabriek. Gesprekken hierover zijn gaande, laat de gemeente weten; met wie laten ze nog even in het midden. De bijeenkomst was vooral bedoeld om de fractieleden bij te praten, maar er was ook een handjevol omwonenden. Die waren vooral geïnteresseerd in het parkeerplan, de vele extra auto's en onveilige verkeerssituaties.
De Gooise Ouderen Partij (GOP) haakte daarop in door extra vragen over verkeersveiligheid te stellen. Volgens de gemeente is aan alle eisen en voorwaarden voldaan. En nee, de veiligheid neemt niet toe, maar het is allemaal goed onderzocht. Naast vragen over de verkeersveiligheid bleef ook een vraag over de geluidsweerkaatsing tussen de bestaande flats aan de overzijde van het spoor en de nieuwe woningblokken bij Bensdorp onbeantwoord. "Daar komt de gemeente nog op terug", was de belofte. "Het huidige parkeerplan is prima en kan ook rekenen op steun van onder meer de Vrienden van het Spiegel", wordt er verzekerd. "Met de 221 parkeerplekken voldoen we aan de norm die in november door de Bussumse raad is opgelegd", aldus de projectleider.

Bensdorp: nu nog een rommeltje, straks een aantrekkelijke plek om te wonen en te verblijven. Foto: Sjoerd Stoop

Er werden in korte tijd 51 extra parkeerplekken gevonden

Geitenweitje
De parkeerplekken zijn op verschillende plekken onder en rondom het nieuw te bouwen complex gepland. In eerste instantie waren er 170 ingetekend, maar er moesten er dus nog 51 bij van de raad. De extra plekken komen deels (22) rond en op het geitenweitje en nog eens 22 auto's kunnen geparkeerd worden op het terrein achter de Koperen Kraan. De rest komt langs de Spiegelstraat. Met Dudok is afgesproken dat er ook op hun terrein in de avonduren geparkeerd mag worden. Alles is dus zo'n beetje in kannen en kruiken. Maar de weerstand tegen de plekken op het geitenweitje zetten de gemeente wel aan om deze nog eens extra onder de loep te nemen. Ze kijken samen met de Vereniging Overlast Bensdorp, Vereniging Vrienden van het Spiegel en ontwikkelaar Noordersluis naar mogelijke alternatieven. Philip Tulleken, voorzitter van de Vereniging Vrienden van het Spiegel, beaamt dat er in goed overleg wordt gezocht naar een oplossing. "We willen zo min mogelijk parkeerplekken bij het geitenweitje. Het is toch een soort cultureel erfgoed." Maar de ontwikkeling van Bensdorp is een goede zaak voor de buurt, de bedrijvigheid en woonruimte. De uitdaging rondom de parkeernorm mag die plannen niet om zeep helpen, is zijn mening. Het zou dan gaan om acht plekken minder. Mocht dit toch niet lukken om die ergens anders te plaatsen, dan legt de Vereniging zich niet zonder meer neer bij de 22 plekken langs het geitenweitje. "Dan moeten we opnieuw samen overleggen." Ook moet het college dan weer terug naar de raad.

Voor de 1.700 m2 waar een mix moet komen van commerciële bedrijven en maatschappelijke organisaties hebben zich wel geïnteresseerden gemeld, maar er is nog niets concreet. De projectleider laat weten zich ook daar niet zo veel zorgen over te maken. "Het is zo'n mooie plek", klinkt het optimistisch. En ze hebben nog wel even de tijd, vinden ze zelf. De oplevering is op zijn vroegst eind 2017. In de eerste planning werd nog gesproken over medio 2017, maar er klinken nu al geluiden over begin 2018. Dat ondernemers zich daar nu nog niet op willen vastleggen snapt de woordvoerder wel. "De scope van de ondernemers is vaak toch iets korter dan die anderhalf, twee jaar." Als het goed is kan de sloop deze zomer starten.

Pop-up BuurTent voor inbraakpreventie in Brediuskwartier

'Zorg voor goede sloten en laat geen ramen en deuren open staan'

Bewoners kregen ook de kans om hun ervaringen te delen. Foto: Yvette de Vries

door Yvette de Vries

BUSSUM - Een pop-up BuurTent met medewerkers van de gemeente, Slachtofferhulp, een slotenadviseur en de wijkagent stond vorige week woensdag in het Brediuskwartier. Bewoners konden er terecht met al hun vragen over inbraakpreventie en buurtpreventieteams. "Een goed initiatief", vindt wijkagent Bart Weijermans.

In het Bredius zijn vanaf 2015 opvallend veel (auto-)inbraken en woninginsluipingen geweest. Reden om juist daar weer te starten met de pop-up BuuTent. Er hadden zich binnen een uur al ruim 50 bewoners gemeld. Ze wilden vooral weten hoe ze een inbraak kunnen voorkomen en waarom er nou juist in hun buurt zo veel ingebroken wordt. Slechts een enkeling had zelf een inbraak meegemaakt. Inmiddels is hun huis zo goed beveiligd dat niemand daar meer in komt.

'Er waren de laatste maand opvallend veel insluipingen'

Insluipingen
Volgens Weijermans is het aantal (auto-)inbraken in het Bredius niet echt hoger dan in de rest van Bussum. "Het aantal schommelt altijd. In 2014 hadden we in deze wijk een relatief rustig jaar met weinig inbraken, 2015 was juist een 'topjaar'." In de eerste maanden van 2016 waren er ook al een aantal incidenten. Neem de inbreker met de schop en drie insluipingen via een openstaande achterdeur onlangs binnen één maand. Weijermans:

"De buurt kenmerkt zich door een grote sociale cohesie, mensen zijn oplettend en dat zou de kans op inbraken moeten verkleinen. Maar te veel mensen denken nog steeds dat het hen niet overkomt." Even de achtertuin in lopen en de voordeur of een raam open laten staan. "Een buitenkansje voor de gelegenheidsdieven en die lopen gewoon rondjes in de wijk", vertelt de wijkagent. Goed opletten dus en als je iets verdachts ziet, dat via het buurtpreventieteam laten weten. "Tips van alerte mensen daar hebben we echt wat aan." Alertheid en goede sloten zijn het beste wapen tegen inbraak en/of insluiping. "Inslaan van ramen gebeurt maar zelden, in 5 of 10% van het aantal gevallen."

Bewoners wisselen zelf ook tips uit. De meest opvallende tip was die van een oudere man. Zelf wordt hij 's nachts regelmatig wakker omdat hij naar de toilet moet. Hij loopt dan meteen een rondje door het huis. Kijkt even naar buiten en checkt of hij geen rare dingen ziet. Doorslapen is natuurlijk fijner, maar als je toch wakker bent kost dit volgens hem nog geen minuut.
De BuurTent is onderdeel van het Project Gooi Vecht tegen woninginbraken. Meer informatie over preventie is te vinden op www.geefinbrekersgeenkans.nl.

De Gooi en Eemlander van 31 Juli 1897.

Heel Bussum kijkt zijn ogen uit als in juni 1897 een wel heel chic gezelschap haar intrek in Hotel Nieuw-Bussum neemt. De steenrijke kroonprins van het sultanaat Koetei (op Borneo) is met een van zijn echtgenotes en zijn twee broers op rondreis door Europa en bezoekt nu Nederland.

Het gezelschap logeert eerst in Den Haag, daarna in Bussum. Op maandag hebben de prins en zijn gevolg een ontmoeting met prinses Wilhelmina en haar moeder op het paleis. De volgende dag laten zij zich in de chocoladefabriek rondleiden. Het koninklijke gezelschap vermaakt zich uitstekend in Het Gooi. De regionale krant bericht: "De prinsen van Koetei zijn hartstochtelijke fietsrijders en brengen deze sport in Bussums dreven natuurlijk dagelijks in practijk. Aan hoffelijkheid en hulpvaardigheid jegens de Hollandsche dames ontbreekt het hun allerminst, al zijn zij onze taal niet machtig. Zij spreken Maleisch en Boegineesch."

De Gooi en Eemlander vervolgt: "Zoo geraakte onlangs op een der wegen de fiets van een dame onklaar. Zij werd echter spoedig geholpen door een "Indisch jongmensch" die geen woord sprak maar hoogst hulpvaardig met zijn schroevendraaier het gebrek aan de machine herstelde en wegreed. De dame was geholpen door niemand anders dan door den zoon van een vorst wiens land tweemaal grooter is dan het onze."

De prinsen voor de chocoladefabriek.

De prinselijke oliemagnaat en zijn entourage keren terug naar het Haagse Hotel des Indes, maar zijn in het weekend weer in Bussum om de paardenrennen op Cruysbergen bij te wonen. De regen bederft dit uitstapje. Of zij ook gewed hebben op de renbaan vermeldt de geschiedenis niet.

Een jaar later maakt een delegatie uit Koetei opnieuw de bootreis naar Nederland voor het bijwonen van de inhuldiging van de jonge koningin. Maar dan wordt voor het hoge bezoek het Amsterdamse Victoriahotel afgehuurd.

Hans Jonker

Deining trekt 5000 bezoekers

Het Hindelooper zeemanskoor. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Shantykoor Het Ruime Sop kan terugkijken op een geslaagd 3-daags festival ter ere van hun 10-jarig jubileum. De organisatie denkt dat er 5.000 bezoekers waren en kreeg veel positieve reacties. Wat Het Ruime Sop betreft was dit de eerste van nog vele edities.

De aftrap was vrijdag voor de deur van Zorba de Griek, die het 30-jarige jubileum vierde. Hier kwam 400 man samen om te genieten van Grieks eten, muziek, dansen en het gooien met borden. Het Ruime Sop presenteerde hier de nieuwe cd.
Het festival ging op zaterdag verder met de korendag. Deze dag zongen zeven koren op drie verschillende podia in het centrum. Er werd afgesloten met een grootse finale met alle koren op het Wilhelminaplantsoen.
Op zondag waren er zeven muziekverenigingen uitgenodigd om te spelen op vier podia. Onder andere G.A. Heinze uit Muiden, Muziekvendel Nardinc uit Naarden en Drum- & Showband ViJoS uit Bussum voorzagen het publiek van muzikale tonen in verschillende genres. Het muzikale weekend werd afgesloten op het Wilhelminaplantsoen, hier speelden alle Gooise Meren muziekverenigingen samen met Het Ruime Sop en werd geproost op een succesvolle eerste editie.

De Baerders uit Blaricum zongen in de Kapelstraat. Foto: Bob Awick
Meezingkoor SmartTease uit Bussum zingt op het hoofdpodium. Foto: Bob Awick
Zondag traden diverse muziekverenigingen op. Foto: Bastiaan Miché

Te koop gevr. tegen prima prijs: oud goud, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, baartjes zilver en goud, muntverzamelingen etc. Fa. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

ZOMERBRIDGE bij ALERT BC iedere dinsdag t/m 30 augustus 2016 om 19.30 uur. Witte Kerk, Kon. Wilhelminalaan 15, Naarden. Aanmelden als paar bij de zaal tussen 18.30 en 19.15 uur. Kosten niet-leden € 2,- p.p./p.keer. Info: www.nbbclubsites.nl/club/24061.

Grando Keukens & Bad H'sum zoekt allround monteurs. Contact en cv naar martindewinter@grando.nl

Per direct garage te huur in centrum Bussum. € 140,= per maand. Info:06-10397243

ECHTSCHEIDING? MfN-geregistreerd (jurist) MEDIATOR, gespecialiseerd in echtscheidingen. Bel voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek mw. mr J. Kramer, Partners in Mediation 06 10784540.

GARAGEBOX te huur in Bussum 130 euro pmnd 06-53501838

GARAGESALE 18 juni van 10-16 uur. GROOT AANBOD. Brediusweg 64 Bussum.

Te huur in Bussum LEUKE HOBBY- EN/OF OPSLAGKAMER ong.14 m2, in souterrain, ruime lichtinval, met verwarming, wastafel en gez.toilet. Huur € 122,- p.m info 06-10397243

Medisch Pedicure Esther Loodema Braun, voor alle Cosmetische en Medische Voeten. Rembrandtlaan 561412 JR Naarden. Mob. 06-57422370. www.bernycure.nl. Traplift aanwezig. Een afspraak is ook mogelijk op zaterdag. Niet ambulant

Leuk werk als de zon schijnt! Oproepkrachten gevraagd va 15 jr. voor in de horeca of tuin. Afwisselend werk en lekker buiten. Kijk voor de locatie op www. midgetgolfbaan.nl of bel 0653818288

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Vrijwilligers bieden kortdurende praktische hulp bij u thuis; vervoer, tuin, klusje, bezoekje, boodschap, computerhulp, wandelen etc. Deze hulp is bedoeld voor mensen met een lager inkomen, een beperking of voor mensen die om andere redenen deze hulp nodig hebben.
Versa Vrijwillige Thuishulp 035-6947455 ma-vr 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Mijn naam is Alice. Ik ben op zoek naar huishoudelijk werk, bij voorkeur in Naarden-Bussum. Ik heb veel ervaring en goede referenties in het Gooi. Tel.: 06-87271534.

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. Goodkinds taxiservices tel.: 06-26984855

T.h. garage Naarden. Info: Michiel Koudijs 0654373834

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974.
www.arthursloodgietersbedrijf.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-.
Tel.: 035-8870159

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Man van 68 jaar zoekt lieve vrouw om samen een fijne relatie op te bouwen en samen verder te gaan.

Aanhangwagen Torsievering. 2.05 x 1.10 m. € 150,-. 035-6951310. (met reservewiel.

Garage te koop: Spiegel Bussum. € 35.000 k.k. Intern 22 m2. Vuurtoren deMakelaars.nl 0294-43 23 23.

Woningontruiming & boedelafwikkeling? www.zwartblok.nl of 035-6224216.