NaarderNieuws

16 november 2016

NaarderNieuws 16 november 2016


Meer invloed op toekomst Stadskantoor Naarden

Wat te doen met het Stadskantoor in Naarden? Foto: Jessica de Jong

NAARDEN - Inwoners krijgen via een belanghebbendenwerkgroep meer invloed op de nieuwe bestemming van het overbodige Stadskantoor van Naarden. De gemeenteraad van Gooise Meren bespreekt op de Politieke Avond van 23 november het raadsvoorstel voor de verkoop van de gemeentehuizen van Naarden en Muiden.

Naar aanleiding van de bespreking van het oorspronkelijke raadsvoorstel op 29 juni vroegen de raadsfracties het college om nog eens kritisch naar het voorstel te kijken. Dat heeft geleid tot een aangepast raadsvoorstel met bijbehorend participatieplan. Voor beide locaties wordt een werkgroep samengesteld van belanghebbenden. De werkgroepen krijgen een belangrijke rol in het beoordelen van de ingediende plannen en de advisering daarover aan het college. In oktober en november heeft wethouder Boland het aangepaste raadsvoorstel besproken met vertegenwoordigers van de bewoners.

Behalve over de rol van de werkgroep is ook gesproken over de kaders die het college aan de herontwikkeling van beide locaties verbindt. In Naarden zijn op grond van het bestemmingsplan zowel woningbouw als andere functies mogelijk, in de maatschappelijke en in de commerciële sfeer. In het gesprek met de wethouder brachten de vertegenwoordigers van de bewoners de wens naar voren dat in de kaders ook 'het herstel van de historie' wordt opgenomen. De wethouder is echter van mening dat een van de kaders ('een in de Vesting passende ontwikkeling') ruimte biedt om de plannen mede vanuit het element 'historie' te beoordelen.

In Muiden was nieuwbouw het uitgangspunt, maar op verzoek van inwoners is nu ook hergebruik weer een mogelijkheid. Na de beoordeling en de selectie van de plannen mogen de bewoners meepraten over de verdere uitwerking van de plannen. Het gemeentehuis van Muiden is sinds begin 2016 al niet meer in gemeentelijk gebruik vanwege de fusie tot Gooise Meren. Het Stadskantoor in Naarden komt leeg te staan als de verbouwing van het gemeentehuis in Bussum voltooid is. Dat zal op z'n vroegst medio 2017 het geval zijn.

Zaterdag intocht Sinterklaas

NAARDEN - De Sint meert dit jaar wederom op zaterdagavond aan in de Nieuwe Haven. Daarna volgt een rijtoer en is hij aanwezig in de Grote Kerk. Een deel van de wegen is afgesloten en ook is het parkeren beperkt.

De tocht gaat vanaf het Arsenaal, de Amsterdamsestraatweg en het Burgemeester Wesselingplein via een zevental straten door de Vesting om te eindigen bij de Grote Kerk. Er geldt in diverse straten een parkeerverbod en ook zijn op zaterdag meerdere wegen afgesloten, waaronder de toegangswegen naar de Vesting. Zie www.gooisemeren.nl.

200

vrijwilligers lopen er zaterdag rond om de sinterklaasintocht mogelijk te maken

Wordt dit het lot van de otter?

Foto: Gerard Buhr

Gelukkig leven we in een 'sorry'-land. Ondanks mijn belofte toch weer een dierenverhaaltje. Maar wél geënt op de actualiteit! Tragisch, maar de bittere werkelijkheid.

Een van de goede vrienden van zoon Marcel is de Bussumer Fabian van Leeuwen. Zoals veel andere maatjes is Fabian goed op de hoogte van mijn interesse voor de natuur in al haar facetten. Dus nam hij vorige week contact op met mijn zoon om hem te melden dat er bij hectometerpaaltje 16,3 aan de Franse Kampweg, ter hoogte van de ingang naar camping De Franse Kamp, een doodgereden vosje lag. Ik ben er subiet heengegaan en heb de foto genomen. Meteen kwam het bij mij op dat dit vrijwel zeker hetzelfde vosje kon zijn dat zich enkele maanden geleden in de Hilversumse Bovenmeent liet benaderen. En ook steeds in de wijde omgeving gezien werd. Als het zo is, is het triest en jammer voor de vele fans die het diertje inmiddels had. Maar de actualiteit? Dat betreft het in onze regio verspreide bericht van de zeldzame foto, genomen met een bewegingscamera, van een heuse otter. Moet in de omgeving van de Ankeveense molen zijn gedaan, want daar is speciaal voor de viseter een beschermde plek geschapen. Inclusief de mogelijkheid om de Loodijk over te steken. En daar wringt de schoen! Heeft de otter zich daadwerkelijk daar gevestigd, dan zal het een kwestie van tijd zijn voor het bericht dat er een dode otter is gevonden. Platgereden door een auto. Doodsoorzaak nummer één!

Weerbericht

Wisselvallig herfstweer met veel wind
Het weer wordt komende dagen bepaald door een krachtige westelijke luchtstroming. Daarin zijn (oceaan)depressies ofwel lagedrukgebieden de smaakmaker. Het is een komen en gaan van gebieden met regen of buien, afgewisseld door opklaringen. Er staat daarbij veel wind. De temperatuur schommelt tussen zacht en iets minder zacht, maar vorst wordt niet verwacht.

Donderdag en vrijdag
Donderdag is er veel bewolking met vooral in de middag en avond enige tijd regen. Er blaast een matige tot krachtige zuidwestenwind. De maximumtemperatuur ligt omstreeks 10 graden. Vrijdag is het wisselend bewolkt met af en toe zon en kans op enkele buien. Er waait een vrij krachtige zuidwestenwind. Het is iets minder zacht met een maximum van zo'n 8 graden.

Het weekeinde
Zaterdag is het wisselend bewolkt met opklaringen, maar ook kans op een bui. Er staat nog steeds een vrij krachtige zuidwestenwind. Het wordt 7 à 8 graden. Volgens de huidige weerkaarten passeert zondag een actieve randstoring met geruime tijd regen en veel wind. Er is kans dat de naar zuid krimpende wind aantrekt tot storm. Het wordt 10 à 11 graden.

Weetje
Naarmate de maand november vordert verliezen de bomen steeds meer hun blad. De oorzaak van bladval is niet dat het kouder wordt of dat het harder waait, maar het teruglopen van de lichtintensiteit. De nachten worden langer en de zon komt steeds minder hoog boven de horizon. Ook is er in november meer bewolking dan in oktober. Het aantal uren zon daalt.

Naarden * Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman en ds. V. Lindenburg; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar * RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie en 12.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril; za. 19/11 17.30 u. Eucharistie * Chr. Geref. Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. van Amstel

Bussum
* RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
* RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering parochianen
* PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst en 19.00 u. Cantatedienst
* PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen en ds. N.W. den Bok
* PGB West W. de Zwijger College 10.30 u. ds. S. de Jong
* PGB Sion W. de Zwijger College 08.55 u. ds. F. Wijnhorst en 17.00 u. ds. A. Visser
* Remonstranten N-B 10.30 u. ds. F.F. Boogerd
* Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
* Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. van der Wijk
* Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. ds. W.F. Metzger
* Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit
* Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
* De Christengemeenschap 10.00 u. Gezinsdienst; do. 24/11 Mensenwijdingsdienst

Een uitgelezen boek

Dorpsherinneringen

Alledaagse Blaricumse Taferelen. In de periode 1972-2000 opgeschreven door Jan Rigter LambZn, oud-erfgooier. Niet lang nadat hij de boeken op 11 maart 2001 signeerde, overleed hij op 80-jarige leeftijd. Veel 'in memoriams' en over oude Blaricummers. Een index ook op bijnamen, boerderijen, veldnamen, vervoermiddelen, villa's en buitens.

Een citaat: "De boekweit verbouwende boer had belang bij druk bezoek van bijen. Hij stond graag een stukje van zijn akker af voor een bijenschans, vooral wanneer dit luw lag. Er werden schapen gehouden voor de mest. De jaren 1890-1896 waren moeilijk voor het Gooi. Het waren koude zomers, waardoor de oogsten mislukten. Boekweitgrutten kwamen dagelijks op tafel. Er werd 's avonds voor het naar bed gaan eerst nog gruttenpap gegeten. Met de komst van de spoorlijn in 1874 werd het Gooi ontdekt en werden de boekweitvelden een bezienswaardigheid."

Stevig gebonden hardcover, 296 pagina's met veel illustraties.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 12 Euro. Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf zondag 20 november zendt GooiTV de volgende programma's uit:

* RegioHub gaat over een gezin in Weesp dat meedoet aan de 100-100-100-actie van de GAD: 100 dagen 100% scheiding van afval.

* In Derde Termijn gaat o.a. over de Dorpsraad in Muiden.

* Een verslag van de sinterklaasintochten in Wijdemeren.

Vesting Hotel zo goed als af, volgende maand open

'Het gaat nu om de laatste loodjes, de afbouwfase'

Her en der moet nog wel wat werk verzet worden. Foto: Yvette de Vries

door Yvette de Vries

NAARDEN - "Ja, het is nu echt aftellen tot de eerste overnachting", verzekert Wachter Muller. Nadat in februari de sloop van het voormalige stadsarchief op de hoek van de Marktstraat en de Raadhuisstraat van start ging, wordt er nu gewerkt aan de allerlaatste loodjes: nog een maand en dan is het Vesting Hotel echt vol in bedrijf.

De benedenverdieping, de lounge met bar, bibliotheek en speelkamer, gaat waarschijnlijk al over drie weken open voor gasten, de eerste overnachtingen volgen wat later.

De containers voor de deur zijn al geruime tijd weg en je kunt het pand binnentreden via de hoofdingang. Allemaal tekenen dat het de goede kant op gaat met de verbouwing van het voormalige stadsarchief tot Vesting Hotel. Wachter Muller ziet zijn droom in vervulling gaan. "Het gaat nu echt om de laatste loodjes, we zitten in de afbouwfase." Hij nestelt zich op de bank in de lounge op de begane grond. "Er komen nog kleine tafeltjes, een loungebank bij de open haard en een grote leestafel bij en dan is de ruimte wel gevuld."

Uitzicht
Met aan de ene kant uitzicht op de Grote Kerk en aan de andere zijde de bar waar druk gekookt wordt. "We zijn de kaart aan het voorbereiden", licht Muller toe. Om hem heen lopen nog diverse timmerlieden en schilders en ook wordt het laatste overleg met de verzekeringsagent afgerond. Zelf is hij nog druk in de weer met de verlichting.

Het voelt als een speel-tuin, maar als het hotel open gaat is het menens

De lounge oogt nu nog een beetje rommelig, maar voordat het avond is, is het opgeruimd. Dan is namelijk het Historisch Café van Vereniging Vestingstad Naarden te gast. Muller: "Leuk dat we nu al dit soort bijeenkomsten kunnen hebben, maar we zijn en worden zeker geen evenementenlocatie." Ze mikken op af en toe een bijeenkomst of feestje. Hij noemt de plek ook liever 'de huiskamer van de Vesting', waar hotelgasten en mensen uit de Vestingstad en omgeving elkaar in de lounge tegenkomen en mixen. Een mengeling van verschillende mensen, van jong tot oud. "Ik verheug me er erg op dat het hier een hang-out wordt. Een plek waar iedereen zich thuis voelt", aldus Muller.

Sfeer
Is beneden de sfeer al goed te voelen met op de muren zeegroen en blauw, boven moet er nog wel wat werk verzet worden. De muren staan er en ook de indeling van de kamers is gemaakt. De afwerking en inrichting moet nog gebeuren. Een rondleiding over de eerste en tweede verdieping geeft wel een goed beeld van hoe het gaat worden: sfeervol en fris met behoud van de authenticiteit van het pand. "Alles is maatwerk, van de vloeren en deuren tot de banken en de bar", benadrukt Muller.

Ondanks alle hectiek om hem heen blijft Muller opvallend relaxed ogen, ook nu de opening op 13 december steeds dichterbij komt. Eigenlijk zou de opening in september plaatsvinden, maar die datum werd niet gehaald. Er waren zoals bij elke verbouwing wel wat tegenvallers, maar volgens Muller geen onoverkomelijke. Hij kijkt ondertussen wel uit naar de opening en de eerste maanden die daarop volgen. Het voelt voor hem nu nog een beetje als een speeltuin, maar zodra het hotel geopend is dan is het menens. Dan is het aanvoelen hoe het gaat en zien of alles echt zo wordt als hij voor ogen had.

Ondertussen krijgt hij een seintje dat het zaak wordt om het blad voor de bar te gaan bestellen. Hij moet weer aan de slag, zijn rol als projectmanager is nog niet ten einde.

De Poorters met handen in het haar

NAARDEN - Stichting De Poorters zit met de handen in het haar. De huurovereenkomst die ze hebben voor het stallen van twee containers met opslag is beëindigd.

Tot dit weekend stonden de twee grote containers nog op de oude plek, maar nu moeten ze dus op zoek naar een nieuwe stek. De twee containers fungeren als opslag voor de huisraad die ze inzamelen voor noodlijdende burgers in Hongarije. Hun activiteiten komen nu in gevaar.

De stichting is nu dringend op zoek naar een stukje grond waar ze de twee containers mogen stallen. Dat hoeft niet per se in de open lucht, een loods met de minimale afmetingen van 6 x 11 meter is al voldoende. Een alternatief is ook om andere leegstaande containers te gaan gebruiken. De stichting hoopt dat het probleem snel opgelost kan worden. Wie kan helpen kan contact opnemen met Stichting De Poorters van Naarden via www.depoortersvannaarden.nl of 06-52084455.

Naarder vechtersbaas gepakt

BUSSUM - Agenten hebben een week geleden aan het spoor een man uit Naarden aangehouden.

De man (58) raakte op station Hilversum om nog onbekende reden slaags met een andere treinpassagier. Een conducteur probeerden de twee uit elkaar te halen, waarop de man de conducteur bedreigde.

De Naarder kon een station verder worden aangehouden. De man bleek een bekende van de politie en werd meegenomen naar het bureau. Hij zit nog vast.

Heel wagenpark voor Naarder brandweer

Foto: Bob Awick

NAARDEN - De Naarder brandweer heeft een groot aantal brandweerauto's gekregen. Het gaat echter wel om modelautootjes. De brandweerautootjes werden de afgelopen jaren verzameld door Jan Lustig, oud-bevelvoerder van de brandweer Naarden. Nadat de ras-brandweerman afgelopen voorjaar overleed, besloten zijn nabestaanden de verzameling autootjes af te staan aan het Naarder brandweerkorps. De brandweer laat weten zich zeer vereerd te voelen dat ze de autootjes hebben gekregen. Ze staan nu in de kazerne aan de Energiestraat.

Charles Karsters

Prins Ravel LI van carnavalsvereniging De Vestingnarren. Ook bekend als DJ Charles.

Prins Ravel LI, Vestingnarren.

Gefeliciteerd, een jaartje prins. Hoe voelt dat?
"Wel lekker hoor."

Verrast?
"Ik werd gevraagd door Hans Kelderman (president van de vereniging) en ik kon geen nee zeggen. Hij had me met een smoes naar zijn nieuwe appartement gelokt."

Altijd al prins willen zijn?
"Ik draai al tien jaar binnen de vereniging als dj en heb altijd al gezegd dat het maar een keertje moest gebeuren."

Het leek wel een beetje voorgekookt, alle tekenen wezen erop toch?
"Haha. Vorig jaar stond er op veel plekken in het Gooi een billboard met mijn foto als nieuwe burgemeester, compleet met keten, en het thema van de carnavalsoptocht dit jaar is 'Daar zit muziek in'. Maar degenen die het thema hebben gekozen wisten niets van mijn benoeming tot prins."

Dat draaien moet je dus een jaartje stopzetten?
"Ja, maar ik heb goede vervangers geregeld."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben dj en ik heb daarnaast ook nog een bedrijf in de financiële sector."

Wat voor soort prins ben je?
"Ik drink eigenlijk nooit, maar heb nu intussen al wel een paar biertjes toegespeeld gekregen. Maar veel zullen het er niet worden. Ik houd het wel beperkt. Verder is achter de draaitafel toch wel iets anders dan volop in de aandacht staan. Achter de draaitafel staan is een veilig gevoel. Maar ik heb al gezegd: als ik prins ben dan doe ik het goed. En ik wil een prins zijn van jong en oud."

Hoe bedoel je, ik doe het goed?
"Ik wilde een spectaculaire opening en dat is gelukt. Met muziek van Swedish House Mafia en als voice-over Jeroen Nieuwenhuize."

Traditiegetrouw krijgt de prins de sleutel van Gooise Meren, wat ga je daar mee doen?
"Als ik hem krijg dan is hij veilig bij mij."

Welke parkeerregels gaan er straks per woonkern gelden?

Volgend jaar meer bekend over plannen

Wordt garageparkeren goedkoper dan parkeren op straat? Foto: Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Er wordt momenteel achter de schermen gesproken over het parkeerreglement van de gemeente.

Er moet een parkeerreglement komen zodat door de hele gemeente straks dezelfde regels voor parkeren gelden. Nu wordt er per kern nog met andere regels gewerkt.

Er wordt onder meer nagedacht over wat parkeren straks gaat kosten. Voor de hele gemeente moeten voor alle verschillende parkeerdiensten dezelfde tarieven gehanteerd gaan worden. Dat zal betekenen dat een parkeerkaartje op bepaalde plekken duurder zal gaan worden en op andere plekken juist goedkoper.

Sleutelen aan regels
Door te sleutelen aan de kosten kan de gemeente het parkeren ook meer gaan reguleren. Er wordt onder meer over nagedacht om parkeren aan straten waar doorgaans veel geparkeerd wordt duurder te maken dan aan straten waar een lagere parkeerdruk geldt. Datzelfde zou de gemeente met de parkeergarages kunnen doen: door garageparkeren goedkoper te maken dan straatparkeren kan de gemeente automobilisten aanmoedigen om de garage te gebruiken. Dat zou rust geven op straat en volgens de gemeente verbetert dat de verblijfskwaliteit en daarmee de economische potentie van het centrum. Voor al deze voorbeelden geldt dat de gemeente er nog over nadenkt en eventuele plannen nog verder moet uitwerken de komende tijd.
Bussumse proef
Een plan waar de gemeente hoe dan ook mee aan de slag gaat, is parkeren in aanloopstraten naar het centrum van Bussum voor een bepaalde duur kosteloos te maken. Het moet meer mensen naar het centrum trekken.

Er wordt nog nagedacht hoe dat vormgegeven kan worden. De gemeente denkt aan betaald parkeren met het eerste uur gratis of een blauwe zone. De proef wordt later geëvalueerd.

Plannen besproken
Er wordt volgende week gesproken over de kaders voor de parkeerplannen. De gemeente gaat er dan verder mee aan de slag.

Volgend jaar is er meer bekend over wat de gemeente exact gaat doen. Dan moet er ook een klap gegeven worden op de plannen door de gemeenteraad.

GGD peilt gezondheid inwoners

NAARDEN - Deze week valt er bij 22.000 huishoudens in de regio een herhaalde oproep voor de Gezondheidspeiling 2016. De GGD wil graag van inwoners weten hoe het staat met hun gezondheid.

De peiling bestaat uit 60 vragen over gezondheid, leefstijl en woonomgeving. Met de antwoorden, die vertrouwelijk zijn, krijgt de GGD inzicht in bijvoorbeeld het aantal rokers, (gevoelens van) eenzaamheid en het welzijn van inwoners.

Trends
Omdat de peiling sinds 2004 elke vier jaar wordt gehouden, kunnen er trends worden gesignaleerd. Met de uitkomsten kan de gemeente gericht beleid ontwikkelen. Voor de moeite ontvangt elke twintigste deelnemer een VVV-bon.

Avond-wandeling voor Nierpatiënten

NAARDEN - De Nierstichting vraagt in december op een bijzondere manier aandacht voor nierpatiënten. Op 10 december houdt zij de Rode Loper Kersteditie.

De avondwandeling wordt door de Nierstichting georganiseerd om stil te staan bij nierziekten en om geld op te halen voor de ontwikkeling van de draagbare kunstnier. Ook wordt met het geld wetenschappelijk onderzoek om nierziekten te genezen gefinancierd.

De wandeling start om 18.30 uur en vertrekpunt is de Grote Kerk. Deelname kost € 17,50. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis mee, maar moeten wel van tevoren worden aangemeld. De route is ook geschikt voor mensen in een rolstoel. Meer informatie en aanmelden: kerst.rodeloper.nl.

Geen terugkeer school-zwemmen

GOOISE MEREN - De gemeente gaat volgend jaar wederom geen geld budgetteren voor schoolzwemmen.

Schoolzwemmen was jarenlang vaste kost voor scholen, maar verdween enkele jaren geleden. Een van de reden was het besparen van geld De PvdA probeerde het gemeentebestuur aan te sporen te onderzoeken of het schoolzwemmen weer terug kon keren, maar daarvoor bleek onvoldoende steun. De gedachte was dat veel kinderen van huis uit en op jonge leeftijd al zwemlessen volgen.

'Zou zo weer wethouder worden'

Nen van Ramshorst maakt boek over laatste jaar als wethouder

Nen van Ramshorst was 5 jaar lang wethouder van Bussum. Schilderij: Aya de Lange

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Een jaar geleden hakte wethouder Nen van Ramshorst de knoop door: het was haar laatste jaar als wethouder en, wat er ook zou gebeuren, ze zou na 20 jaar politiek werk ook geen terugkeer maken als een van de leden van de gemeenteraad. Het was klaar. "We stopten samen, mijn dorp Bussum en ik", vat ze het treffend samen.

De laatste jaren van Van Ramshorst als wethouder waren anders dan andere jaren. Er gebeurde van alles: Bussum zou gaan fuseren, er was veel te doen over de burgemeester, het rommelde rond de gemeenteraad en er gebeurde veel op straat. Ze heeft alles wat ze haar laatste jaar beleefde verwerkt tot het boek 'Het laatste jaar'. Het wordt vandaag (woensdag) gepresenteerd.

'Ik had verwacht in een zwart gat te vallen, maar het valt erg mee'

Allereerst: hoe gaat het met je?
"Het gaat erg goed. Ik had verwacht dat ik na alle drukte van de afgelopen jaren in een zwart gat zou vallen, maar dat valt heel erg mee. Her en der heb ik nog enkele bestuursfuncties, zoals voor het Willem de Zwijger College, het Sint Vituscollege en de bewonersvereniging Nieuw Cruysbergen, waar ik straks ga wonen. Daarnaast heb ik nu tijd om andere leuke dingen te doen en dat bevalt me heel goed."

En je bent even geen Bussumer meer?
"Dat klopt. Omdat mijn huis nog wordt gebouwd, woon ik nu tijdelijk in Almere Poort. Daar kun je best lekker wonen, het heeft veel leuke kanten. Maar het is wel totaal anders dan Bussum. Ik mis het wel om snel even op de fiets te springen en het dorp in te gaan. Gelukkig keer ik snel weer terug."

Vandaag wordt het boek over het laatste jaar van je wethouderschap gepresenteerd. Waarom heb je dat boek gemaakt?
"Als wethouder maak je heel veel mee en mensen merken daar maar een deel van. Het leek me leuk om er een boek van te maken, zodat andere mensen te weten komen wat een wethouder allemaal doet en wat je allemaal meemaakt. Het levert heel veel leuke gebeurtenissen op, waarvan ik hoop dat mensen het leuk vinden om terug te lezen."

Je hebt er een goed jaar voor uitgekozen, want het was een roerig jaar...
"Dat kun je wel zeggen, ja. Vooral de ophef rond en het latere vertrek van burgemeester Heijman heeft een grote stempel op dat laatste jaar gedrukt. En het rommelde rond de gemeenteraad, er was een verslechterde sfeer. Dat alles heb ik als heel vervelend ervaren. Van alles heb ik opgeschreven wat er toen precies gebeurd is en hoe ik er zelf over dacht. Mensen zullen sommige dingen als scherp ervaren, maar ik kon er niet omheen. Er staan natuurlijk ook vele leuke gebeurtenissen en anekdotes in het boek."

Als je alles terugleest, hoe kijk je dan terug op je wethouderschap?
"Het had hele leuke kanten en soms ook vervelende, maar ik zou het zou nog een keer overdoen. Dat gaat niet gebeuren, maar ik heb er geen moment spijt van gehad dat ik toen wethouder ben geworden."

Waar ben je het meest trots op?
"Dat ik, naar mijn gevoel althans, altijd naar eer en geweten heb gehandeld. Dat staat voorop. En als je puur naar beleid kijkt: we hebben de laatste jaren vooral op het vlak van jeugdzorg heel veel weten te bereiken."

Wat had je achteraf anders gedaan?
"Als ik één ding nog een keer over had mogen doen dan hadden we afgelopen jaar de opvang van statushouders meteen al afgehandeld. Dat hebben we nu aan het nieuwe gemeentebestuur gelaten, maar als we het toen al hadden gedaan dan werd er nu al gebouwd of waren er al huizen af. Dat had veel gescheeld."

Vanaf morgen wordt het boek verkocht. Spannend?
"Natuurlijk. Ik ben wel benieuwd wat mensen ervan vinden. Ik hoop dat mensen om alle verhalen achteraf wel een beetje kunnen lachen. Gebeurd is tenslotte toch gebeurd."

Leerlingen Vrije School nemen afscheid met concert

In de Grote Kerk in Naarden zingen de zesdeklassers werken van Mozart en Bach

Nu nog oefenen, straks staan de zesde klassers echt op het podium. Foto: Bob Awick

door Yvette de Vries

BUSSUM - De leerlingen van de Vrije School Michael in Bussum nemen op een wel heel bijzondere manier afscheid van hun lagereschooltijd. Ze zingen 22 november in de Grote Kerk in Naarden, met een repertoire waar je u tegen zegt.

Tijdens het concert in de Grote Kerk in Naarden staan werken van Mozart tot Bach en Purcell op het programma. Een repertoire dat volgens de school heel goed past bij de sfeer en betekenis van een kerk. Bovendien vinden leerkrachten en ouders het leuk om de leerlingen op deze manier een podium te geven.

De leerlingen hebben dit jaar al een keer opgetreden in een kerk

Generale
Het is overigens niet de eerste keer dat deze groep leerlingen in een kerk mag optreden. Dit voorjaar stonden ze met Koor in 't Gooi in het Apostolisch Genootschap in Bussum. Hun optreden maakte toen diepe indruk. Dat was al een bijzondere ervaring en onbedoeld ook een soort generale repetitie voor wat er nu komen gaat: het optreden in de Grote Kerk in Naarden. Volgens een van de ouders, Barbara Wilkes, is zingen op zo'n plek heel bijzonder voor de kinderen. "Het is dé plek waar men zingt. Neem als voorbeeld de jaarlijkse Matthäus Passion."

Vak op school
De leerlingen zijn bovendien goed op elkaar ingespeeld: ze zitten al zes jaar bij elkaar in de klas en zingen krijgt op de Vrije School veel aandacht, licht Wilkes toe. "Zingen is bij ons op school een vak."

Muzikale juffen
Tel daarbij op een juf die de klas al zes jaar vergezelt, juf Daphne Bont, en bovendien zelf heel muzikaal is. Grote kans dat je dan een prachtig koor krijgt. "Met een echt repertoire, geen kinderliedjes. Ze zingen meerstemmig", benadrukt Wilkes nogmaals. Een klas met opvallend veel muzikaal talent. Juf Daphne staat er trouwens niet alleen voor, ze begeleidt haar leerlingen samen met een andere juf op school: Marian van Vilsteren.

Toestemming
De school heeft dit jaar zelf contact opgenomen met de Grote Kerk en die waren eigenlijk meteen enthousiast. Er worden vaker concerten en evenementen in de Grote Kerk georganiseerd en voor dit optreden werd graag een plek vrijgemaakt. Het optreden van de zesdeklassers is gratis toegankelijk, met na afloop een collecte. De leerlingen hopen op die manier wat centjes op te halen voor de financiering van hun eindtoneelstuk en het kamp. De zaal gaat de 22ste open om 18.45 uur en om 19.30 uur begint het concert.

Gelukkig blijven; wake-upcall voor veertigers en vijftigers

Kees Klinkhamer: 'Het is een kwestie van je er op tijd in verdiepen'

De 85-jarige Klinkhamer zit zeker niet achter de geraniums. Foto: Yvette de Vries

door Yvette de Vries

'Het ergste aan eenzaamheid is dat je
je overbodig voelt'

BUSSUM - Zelf is hij verre van eenzaam. Kees Klinkhamer heeft een groot sociaal netwerk, meer dan tien kleinkinderen en woont samen met zijn echtgenote in een kinderrijke buurt in Bussum. Toch schreef hij onlangs een boek over het thema eenzaamheid en ouder worden.

Het boek dat hij samen met zijn zoon schreef kreeg de titel: 'Gelukkig ouder worden, actief, vitaal en wijs'. Je hoeft de voormalig hoogleraar radiologie maar de hand te schudden en je weet het zeker: dit credo kan zo op hem geplakt kan worden. "Het is een kwestie van je er op tijd in verdiepen", aldus Klinkhamer.

Het boek is vooral ook bedoeld als wake-upcall voor mensen van rond de 45, 50 jaar. "Je moet je twee dingen realiseren als je op die leeftijd bent", doceert Klinkhamer. "Als je straks 65 bent heb je in principe nog een derde van je leven te gaan en het feit dat je je eigen APK kunt schrijven." Met andere woorden: dat je er zelf bij bent om er nog iets leuks van te maken. Het zit hem volgens de 85-jarige in het interessant blijven en blijven volgen van mensen en je omgeving. Daarbij komen discipline en nieuwsgierigheid en het onderhouden van sociale contacten duidelijk naar voren. "Het vrijwaart je van eenzaamheid", aldus Klinkhamer. En je moet je daar nu al, op 45-jarige leeftijd, van bewust zijn. "Midden in het leven staan, anders ben je te laat en aansluiting houden met de jeugd, want ouderen en jongeren kunnen van elkaar leren." Hij ziet en hoort het om zich heen. Ouderen die een hekel hebben aan de manier waarop de jeugd communiceert. "Maar van die games kun je verdomd veel leren. En wat je zeker niet in je hoofd moet halen is om in een seniorenstad als Florida te gaan zitten", voegt hij er nog aan toe. Zelf heeft hij op zaterdag en zondag een wandelclub en op donderdag spreekt hij af met drie vrienden. "Dan gaan we de wereld verbeteren", grapt Klinkhamer. Hij haalt ook graag filosofen en schrijvers aan. Een van zijn favoriete uitspraken is die van de Engelse schrijver Graham Greene: 'Je wordt pas oud als je je nergens meer over verbaast'. Hij doet er direct nog een schepje bovenop met een uitspraak van Jan Terlouw: 'Je moet tegen jezelf zeggen: hup, die gordijnen moeten gewoon om half acht open.' Klinkhamer grijpt terug op het thema eenzaamheid. "Het ergste aan eenzaamheid is dat je je overbodig voelt. Mensen zijn sociale wezens en willen ergens bij horen." Het boek, dat in september is uitgekomen, is door het duo bewust toegankelijk geschreven met veel quotes en anekdotes en het blijkt ook veel mensen aan te spreken. Klinkhamer, die een beetje publiciteit niet schuwt, was toch verrast door de enorme aandacht die het boek heeft gekregen. "Er is veel interesse en belangstelling voor het boek, en dat terwijl er toch veel boeken over ouder worden worden geschreven." Inmiddels heeft Klinkhamer al meerdere lezingen en (radio-)interviews gegeven naar aanleiding van de publicatie.

Levensvragen
Het idee voor het boek werd deels ingegeven door het werk van zijn zoon Bas, die onder meer cursussen en workshops geeft met het accent op levensvragen. Mensen in de middelbare leeftijd, zo tussen de 45 en 50, komen op een punt dat ze zich afvragen hoe ze hun leven verder willen invullen. Levensvragen dus. Zijn zoon, zelf net de vijftig gepasseerd, zocht daarbij naar een wetenschappelijke onderbouwing van wat in zijn cursussen en workshops aan de orde kwam. Twee jaar hebben vader en zoon aan het boek gewerkt. Een samenwerking die niet alleen een mooi boek opleverde, maar ook een intensivering van de toch al sterke band tussen vader en zoon.

Lisa Schonewille: 'We willen de dialoog aangaan'

Tegenlicht Meet Up maakt deel uit van het door Lisa opgezette Soupurbe.

BUSSUM - In september werd in Bussum de eerste lokale Meet Up van Tegenlicht Meet Up Bussum gehouden. De derde avond, met als onderwerp 'De Italiaanse Lente - een andere kijk op vluchtelingen', staat alweer in de steigers. Het concept van lokale meet ups (bijeenkomsten), die inhaken op de afleveringen van het VPRO-programma 'Tegenlicht', lijkt vaste voet aan de bodem te krijgen in Bussum.

Het clubje enthousiastelingen dat de bijeenkomsten organiseert probeert de onderwerpen zo gevarieerd mogelijk te houden, zodat steeds een divers publiek aangesproken wordt.

Stonden eerder onderwerpen als 'de verleiding op internet' en 'de eerlijke (fair trade) onderneming' op de rol, de volgende bijeenkomst, op 24 november, heeft als thema 'Vluchtelingen' en onder meer de andere kijk daarop van burgemeester Leoluca Orlando van de Italiaanse stad Palermo. Hij pleit voor erkenning van mobiliteit als mensenrecht en heeft zelfs in zijn stad de verblijfsvergunning afgeschaft. Lisa Schonewille is een van de initiatiefnemers van deze avonden. "We kiezen het liefst onderwerpen die ook lokaal relevant zijn." Ze hint daarmee op de brede discussie die vooral ook in Bussum heeft plaatsgevonden over de huisvesting van een groot aantal, met name Syrische, asielzoekers. Volgens haar gaat het niet zozeer om wie er gelijk heeft. "Met de Meet Ups willen we vooral de dialoog aangaan met elkaar. We hebben verschillende sprekers, waaronder dit keer ook iemand van Elk Gooisch Matras Komt Van Pas. Maar we willen vooral ook dat de mensen in de zaal met elkaar in gesprek gaan. Het is mooi als er een echte dialoog ontstaat tussen alle aanwezigen."

13 / 28

In het Comenius Museum zondag een 'meet en great' met drie kunstenaars Foto: Jessica de Jong

donderdag 17 november

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

Iepenlaan 354a, vrij bridgen van 9.30-12.00 uur. Info tel: 035-6911903.

ANBO marktbezoek

Station 10.15 uur

Albert Cuyp in Amsterdam, vertrek vanaf station Naarden-Bussum. Aanmelden bij Truus 035-6920694 of Lidemey 035-8889959.

Amalia bij de dierenarts

WOC Spieghelwijk 14.00 uur

Verhalen uit een praktijk in hartje Amsterdam. Bijdrage: € 7,50 Aanmelden: amalia.bus@kpnmail.nl.

Open Eettafel

WOC De Palmpit 17.30 uur

Koekoeklaan 3. Een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Snellezen & geheugentraining

Bibliotheek Bussum 19.30 uur

Snellezen, geheugentraining en mindmappen om effectiever met toenemende informatiestromen om te gaan. Voor meer info en opgave: www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl. Kosten voor de cursus (3 lessen) € 60,-.

vrijdag 18 november

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

Biljarten voor beginners en gevorderden. Iepenlaan 354a van 10.00-12.00 uur . s.v.p. opgeven: tel. 035 -6918829.

Spelletjesmiddag

WOC De Palmpit 14.00 uur

Van 14.00-16.00 uur. Koekoeklaan 3.

Zelf muziek maken

WOC De Palmpit 14.00 uur

Op de mondharmonica. Van 14.00-15.30 uur. In een klein groepje, zelf instrument meenemen.

Herfstmarkt

Vrije School Michael 19.00 uur

Herfstmarkt vol duurzame cadeautjes en café gerund door zesdeklassers.

Matisse als inspiratiebron

Arte Temporale 13.00 uur

Negen kunstenaars tonen hoe zij gestalte geven aan het thema van Matisse: 'Women in Purple Coat'. Locatie: Nieuwe Brink 139-141 te Bussum. www.artetemporale.nl.

zaterdag 19 november

Intocht Sinterklaas 17.30 uur

Rond 17.30 uur komt Sinterklaas met de boot aan in de Nieuwe Haven van Naarden. Daarna volgt een rijtoer door de Vesting en zijn ze aanwezig in de Grote Kerk.

Inloop

WOC De Palmpit 10.00 uur

Koekoeklaan 3 te Bussum van 10.00-11.30 uur.

Event

Charis Bible College 11.00 uur

Activiteiten en vermaak voor jong en oud met o.a. workshops, fotoshoot, boekenmarkt etc.

Design kerstboom

Bibliotheek Bussum 12.00 uur

Hetty Eijbers leert u een kunstkerstboom maken waar u jaren plezier van heeft. Voor meer info en opgave: www.volksuniversiteitnaardenbussum.nk. Kosten € 30,- excl. materiaal.

ANBO Samen lunchen

Archibald 12.30 uur

Locatie Brediusweg/hoek Brinklaan. I.v.m. reservering aanmelden voor 17 november via 035-8889959 of 035-6944483. Ook niet-leden zijn welkom. De consumpties zijn voor eigen rekening.

Creatieve markt

WOC De Palmpit 10.00 uur

Koekoeklaan 3. Gratis entree. Deelname alleen door niet-commerciële personen of instellingen. Kosten: € 5,- per tafel. Info en/of aanmelden: tel. 035-6936297.

zondag 20 november

Dvd-voorstelling

WOC De Palmpit 14.30 uur

Speelfilm op een groot scherm. Entree: € 2,-.

Meet & Greet

Comenius Museum 15.00 uur

Meet & Greet met kunstenaars: Udo Brähler, Hester Pilz en Joke Struik. Van 15.00-16.00 uur. Deelname gratis, entree voor museum niet inbegrepen. Aanmelden: 035-6943045 / info@comeniusmuseum.nl.

Cantate in de Willemien

Wilhelminakerk 19.00 uur

Uitvoering van 'I saw the Lord' van John Stainer en muziek van diverse componisten uit de 17e eeuw. Uitvoerenden: Vocaal Ensemble Voices, Wybe Kooijmans (orgel) en Gé Bartmann (cello), olv. Piet Philipse.

maandag 21 november

Wijkcoach

WOC De Palmpit 1.00 uur

Aanspreekpunt voor vragen, ideeën en zorgen. Van 10.00-11.30 uur. Aan het contact zijn geen kosten verbonden. Informatie: 06-38626299 of via bussumzuid@wijk-coach.nl.

Yoga

WOC Spieghelwijck 10.15 uur

Info: tel. 0294-880155.

ANBO Senioren Café

Stokjes en Lepel 10.30 uur

Locatie: Brasserie Stokjes en Lepel, Nassaustraat 3b, Bussum van 10.30 tot 12.00 uur. Ook niet-leden van de ANBO zijn welkom. De consumpties zijn voor eigen rekening.

Open eettafel

WOC De Palmpit 17.30 uur

Koekoeklaan 3. Een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

dinsdag 22 november

Voor alles is een tijd ....

Lutherse kerk 14.00 uur

Eric Bor, docent aan Willem de Zwijger College en Vituscollege, laat zien hoe bepalend voor de Nederlandse cultuur het bijbelboek Prediker is geweest. Toegang: € 6,-. Meer informatie: www.cciv.nl.

ANBO Handwerkclub

Geen vaste locatie 14.00 uur

Van 14.00 tot 16.00 uur. Meer informatie via Rita Beun-Kroonenburg, 06-46547533 / rita@beun.net.

Kinderkoor Concert

Grote Kerk Naarden 19.30 uur

Klas 6 van de Vrije School Michael Bussum zingt repertoire met o.a. werken van Mozart en Bach. De toegang is gratis. Het concert duurt tot ongeveer 20.45 uur.

Lezing Groei&Bloei

Het Trefpunt 20.00 uur

Onderwerp: houtige gewassen door afdeling Gooi-Noord.

woensdag 23 november

ANBO kunstlezing

Wilhelminaplantsoen 10.00 uur

Door Henk Roos. Onderwerp: 'Russisch realisme rond REPIN'. Toegang: € 4,- voor leden van de ouderenbonden en € 5,- voor niet-leden.

Jeu-de-boules

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Buitenactiviteit. Info. 035-6911903.

Spelletjesmiddag

WOC De Palmpit 14.00 uur

Inloopspreekuur

Bibliotheek Bussum 14.00 uur

DigiTaalhuis Gooi. Voor alle vragen over het aanbod aan cursussen en activiteiten op het gebied van het leren van taal en digitale vaardigheden terecht. Van 14.00-16.00 uur.

Dineren bij vakopleiding

BoodschappenPlusBus 16.00 uur

Dineren voor een redelijke prijs bij vakopleiding tot kok en thuis worden gehaald en gebracht. Tel. 035-7504192.

Kattengedrag

Bibliotheek Bussum 19.30 uur

Diana Kraa geeft met behulp van foto's en videomateriaal meer inzicht in het gedrag van de kat. Info en opgave www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl. Kosten € 15,-.

Gratis bridgen

Witte Kerk 19.30 uur

Ter kennismaking gratis bridgen bij bridgeclub Trefpunt. Locatie: Koningin Wilhelminalaan 15, Naarden.

donderdag 24 november

Macula Café

Het Trefpunt 14.00 uur

Voorlichting voor slechtzienden over gebruik van iPad en iPhone. Locatie: Verlosserkerk aan de Ceintuurbaan in Bussum. Van 14.00 tot 16.00 uur. Gratis toegang. Aanmelden via: 035-6911532 / 06-37294271.

Selamat Makan Hilversum

BoodschappenPlusBus 16.00 uur

Indonesische keuken. Thuis gehaald en gebracht. Tel. 035-7504192.

Koningslezing

Remonstranten 20.00 uur

Gebouw Remonstranten. Carel ter Linden. www.koningskamer.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

*Versa Vrijwillige Thuishulp Bussum-Naarden zoekt een webmaatje voor twee uur per week. U maakt mensen zelfredzaam in het contact zoeken met overheidsinstanties, zoals het UWV en de belastingdienst.
*Sportclub Gehandicapten Gooi en Eemland zoekt hulp elke zaterdagochtend bij zwemles van 10.10 tot 11.55 uur aan kinderen met een handicap.
*Versa Welzijn Muiderberg – Administratie voor Elkaar zoekt een vrijwilliger voor hulp bij het op orde brengen en houden van de administratie van cliënten voor drie uur per week, tijd zelf in te delen.
*Stichting Forteiland Pampus zoekt voor 7 uur per week (op dinsdag) een onderhoudsmedewerker met zeebenen.

Zwaarbevochten punt voor SDO

Strafschop brengt Bussumers terecht naast SJC

SDO moest knokken voor wat het waard was. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Voetballend kon het allemaal veel beter, maar SDO heeft afgelopen toch knap een punt overgehouden aan het duel tegen het hoger geklasseerde SJC: 1-1.

Meteen na de aftrap mocht de tegenstander het spel maken, maar echt groot gevaar bleef achterwege. Er waren wel enkele kansen, maar er konden geen doelpunten gemaakt worden. Het grootste gevaar voor rust aan de kant van SDO kwam van de goed spelende vleugelaanvaller Veirano Slager, vlak voor rust schoot ook Kick van Aelst net naast.

Na de rust trok SDO meer ten aanval om een doelpunt te forceren. Dat gaf de tegenstander meer de kans om ook voor gevaar kon zogen en zelfs op voorsprong te komen. SDO rechtte daarna de rug en bleef jagen op een tegentreffer. Het doelpunt kwam er ook: na een goede aanval werd Roy van Essen gevloerd, de toegekende strafschop werd door Rick van der Velden benut.

SDO staat na afgelopen weekend op de elfde plaats.

Hockeyers Gooische komen tekort tegen streekgenoot

Gooische kwam nog op voorsprong, maar schoot daarna tekort. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Spannend was het tot de laatste seconde, maar de hockeyers van Gooische hebben afgelopen weekend geen punten overgehouden aan het treffen met Huizen: 2-3.

De Bussumse hockeyers startten goed tegen hun streekgenoot en kwamen al snel op een voorsprong te staan na een benutte strafcorner door Floris Bakker. De tegenstander kwam daarna echter sterk terug en bleek een stuk scherper dan de Bussumers. Nog voor rust werd het 1-2.

Meteen na de rust volgde ook een derde tegentreffer voor de Bussumers. Daarna leek Gooische het duel weer over te nemen. Eerst zorgde Stijn Gabriel met een weergaloze treffer voor de 2-3. Daarna kregen de Bussumers meer kansen om nog een punt over te houden aan het treffen. De derde goal bleef echter achterwege.

Punt voor hockeysters
De hockeysters van Gooische hadden afgelopen weekend de perfecte kans om de voorsprong op nummer twee Zwolle te vergroten. Dat leek lang te lukken, maar het werd toch 1-1.

De Bussumse vrouwen waren van meet af aan de sterkste ploeg van de twee. Het veldspel was beter en de acht strafcorners spraken boekdelen. Er werd echter slechts één keer gescoord en dat bleek de Bussumers later op te breken. Op het allerlaatste moment scoorde Zwolle de 1-1.

BFC laat geen spaan heel van concurrent FC Weesp

BFC staat momenteel tweede. Archieffoto: Bob Awick.

BUSSUM - Een afgetekende zege afgelopen weekend voor BFC: concurrent FC Weesp werd met 1-5 van de mat geveegd. De Bussumse voetballers vergroten daarmee hun voorsprong.

BFC speelde een stuk beter dan FC Weesp en kwam al vlak na de aftrap op voorsprong door een knappe goal van Jostein Ohm na een strakke pass van Jelle van der Geest. Het was een voorbode voor meer. BFC was heer en meester en kreeg genoeg kansen. Na een half uur werd de voorsprong groter door twee doelpunten van Tjerk Posthuma. Vlak voor rust kreeg BFC nog wel een tegentreffer te verwerken. Na de rust startte BFC meteen weer fel. Al snel volgde de volgende treffer: Davey du Maine zorgde met een strakke bal dat de marge weer op drie punten kwam te staan. Er volgden een stuk meer kansen, maar ook nu duurde het lang voordat er een volgende goal gemaakt werd. De goal kwam er wel: Felix Brosschot zorgde voor een leuk Bussums slotakkoord.

BFC staat na de zege van afgelopen weekend nog steeds tweede, maar zag de voorsprong op FC Weesp groter worden.

Nederlaag voor DOC

BUSSUM - De korfballers van DOC hebben afgelopen weekend geen punten kunnen overhouden aan het treffen met Wolderwijd. De Bussumers kwamen met 13-14 net tekort.

DOC had voor rust wat opstartproblemen. De tegenstander speelde een stuk beter en stond na de eerste helft op een afgetekende 3-9 voorsprong. Na rust kwam DOC los en kwam het maken van doelpunten goed op gang. Een paar snelle treffers maakten het duel nog erg spannend, maar DOC verloor alsnog.

Gewoon een leuk en gezellig feestje

De ontvangst was dit jaar op het Wilhelminaplein.

BUSSUM - Verbouwing van het gemeentehuis, wel of geen zwarte pieten. Het had allemaal weinig invloed op de feestelijke intocht van de goedheiligman afgelopen zondag in Bussum.

De ontvangst was op het Wilhelminaplantsoen en dat bleek een prima alternatief te zijn voor het plein voor het gemeentehuis. Volgens Nico Schimmel van het organisatiecomité was de plek sfeervol, lekker compact en gezellig. "De logistiek was wel wat lastiger, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de sfeer op het Wilhelminaplantsoen." Dit jaar was ook de route iets anders ingekleed. Trok voorgaande jaren de goedheiligman nog op zijn schimmel door het dorp, dit jaar legde hij de afstand tussen het Wilhelminaplantsoen en het Julianaplein lopend af. Het bleek een goede zet omdat hij zo veel toegankelijker was voor de vele kinderen. Hij werd vergezeld door Zwarte Pieten met een zonnetje, een kinderkoor en de dansers van Van Harten.

Een briefje voor Piet of toch voor Sinterklaas?
Lekker dansen om warm te blijven.
Sint trok deels op zijn witte schimmel door het dorp Foto's: Bob Awick

Kleurplaat
Op het Julianaplein konden de kinderen traditiegetrouw Sinterklaas een handje schudden. Dit jaar werd ook een kleurplaat uitgedeeld die de kinderen in kunnen leveren bij het tijdelijke onderkomen van Sinterklaas, gebouw De Vonk aan het einde van de Nassaulaan.

21 / 28

Buurtbewoners vrezen overlast grote supermarkt

Supermarkt zelf geen probleem, grote parkeerplaats des te meer

Achter de supermarkt aan de Laarderweg moet een grote parkeerplaats komen. Foto: Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Buurtbewoners van de Laarderweg vrezen de bouwplannen van de Deen-supermarkt aan de Laarderweg. Dat hebben ze aan de gemeente laren weten.

De supermarkt heeft plannen om volgend jaar te gaan verbouwen en een stuk groter te worden. Dat gebeurt door enkele leegstaande gebouwen achter de zaak te slopen. Dat geeft meer plek voor de supermarkt zelf, maar geeft ook de kans om een grotere parkeerplaats achter het pand aan te leggen. En dat laatste zorgt nu net voor de bezwaren. Met de grotere supermarkt hebben de bezwaarmakers geen problemen: ze noemen het "geen verkeerd plan". Met de grote parkeerplaats hebben ze echter des te meer problemen.

De parkeerplaats komt achter de supermarkt, grenzend aan de achterkant van de Lange Heul. Eventuele overlast van de supermarkt wordt nu nog voorkomen: er staat een groot gebouw als een soort muur tussen de supermarkt en de huizen. Maar dat gebouw wordt gesloopt voor de komst van de grote open parkeerplaats met 48 extra parkeerplaatsen. Het gevolg: veel meer overlast, zo stellen de buurtbewoners.

Woongenot aangetast

De bewoners vrezen dat hun woongenot wordt aangetast: het verstoort de rust en zorgt voor andere overlast. Er worden allerlei bezwaren opgesomd. Het gaat om overlast van aankomende en vertrekkende auto's, klappende autodeuren, ratelende boodschappenkarretjes, kabaal van de klanten zelf en stankoverlast van de auto's. "Terwijl we nu nog rustig kunnen genieten van onze stuk rust en een boekje kunnen lezen of zonnen, zal er straks een kolkende mensenmassa zijn, meteen achter onze tuinen", zo betogen ze aan de gemeente. "Sterker nog, de auto's komen vanaf onze al drukke straat naar de parkeerplaats achter de supermarkt en onze straat. We worden straks omsingeld door overlast."

Naast de overlast van de bezoekers van de supermarkt en hun auto's vrezen de buurtbewoners ook de komst van twee 'standwagens' naar de parkeerplaats. Het zou kunnen gaan om patatkramen of een viskraam. Als de plannen doorgaan, mogen deze verkopers hun waar vanaf de parkeerplaats verkopen. De buurtbewoners vrezen de stank daarvan.

Muurtje

Een deel van de verwachte overlast kan volgens de planmakers van de supermarktverbouw worden opgelost door een muurtje te plaatsen tussen de parkeerplaats van de supermarkt en de huizen. Het zou gaan om een muurtje van ongeveer anderhalve meter hoog met planten erop. Het muurtje kan echter niet rekenen op goedkeuring van de bewoners, omdat het volgens hen niet voldoet. Kortom: het kan en moet beter, zo menen de bewoners.

Bezwaren

De gemeente neemt de bezwaren van de buurtbewoners nog onder de loep. Het wordt afwachten wat dat voor gevolgen heeft voor de Deen-plannen. "We kijken nu serieus naar de zienswijzen", zo laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten. Bezwaarmakers en alle andere betrokkenen rond de Deen kunnen snel antwoorden van de gemeente verwachten. "Momenteel kunnen we er inhoudelijk verder nog niets over zeggen."

Tips om het in de herfst wat op te fleuren

Doorzichtig voederhuisje van Esschert Design om op het raam te bevestigen. Leuk om vanaf binnen de vogels te zien eten!

De dagen zijn donker, nat en koud. We hebben een paar tips om de boel wat op te fleuren, zowel binnen als buiten.

Geniet van het vrolijke gekwetter van vogels in de tuin met een stijlvolle houder voor vogelvoer van Esschert Design. Wij zagen bij webwinkel Outside Wishes een voederhanger met een doorzichtig gedeelte voor aan het raam, zodat je vanaf de eerste rang de vogels kunt zien eten. Dan moeten die vogels natuurlijk wel van pottenkijkers houden...!
Bij gebrek aan fleurige bloeiers in de herfst kun je de tuin ook met een paar gekleurde gieters leuk aankleden. Met een stoere designregenton haal je een heuse eyecatcher in huis, eh... in de tuin. En dat is nog goed voor het milieu ook.

Bollen

In de tuin is ook in deze tijd van het jaar veel te doen. Dit is hét moment om in het voorjaar bloeiende bollen te planten, zoals tulpen, narcissen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes en krokussen. Deze worden het liefst vóór de eerste vorst geplant, zo leren we bij Intratuin. Als je het goed aanpakt kun je zo maandenlang genieten van bloembollen in je tuin. Bollen kun je op verschillende manieren planten: verspreid in een border, in groepjes bij elkaar, tussen het gazon of op het terras in een bloembak. Of ga creatief aan de slag en maak mooie bolpatronen.
Wist je dat ook vlinders en bijen dol zijn op bloembollen? Daarom is het beter om voor biologisch gekweekte bollen te kiezen. Deze vrolijke fladderaars komen vooral af op bloembollen die veel nectar bevatten. Dit zijn bijvoorbeeld het blauwe druifje, sneeuwklokje, anemoon, tulp, krokus en hyacint.
Is er regen voorspeld? Ga lekker naar buiten en neem een kleurrijke paraplu mee. Of eentje met een leuke print. En weet je wat je ook overal vindt? Een grappige regenponcho. Ideaal voor de kinderen. Eenmaal thuis veeg je je voeten op een robuuste kokosmat bij de voordeur, verkrijgbaar in elke maat en in meerdere kleuren. Denk eens aan het chique zwart! De paraplu's berg je op in een stijlvolle paraplubak. Geen gedruppel op de vloer of tegen de muur, nooit een paraplu kwijt én het staat ook nog eens erg gastvrij.

100 dagen zonder afval

Bewust met het milieu omgaan, ook dat is een way of life. Meer dan 140 huishoudens in Gooi en Vechtstreek voegen de daad bij het woord en doen mee aan de actie 100 dagen zonder afval.

De actie is een initiatief van de GAD en het Gewest Gooi en Vechtstreek. Vanaf deze week krijgen alle deelnemers weekopdrachten, tips en vragen om ze de 100 dagen door te helpen. Elke week wegen ze het restafval dat ze overhouden. Als het goed is, wordt dit elke week minder. Op de website kunnen ze hun eigen tips en ervaringen delen met alle deelnemers. Ook kunnen ze de hulp inroepen van de afvalcoach van de GAD. Kortom: 100 dagen minder restafval in de regio. We wensen alle deelnemers veel succes.

Warme mat


Handig voor als je maar één kleine ruimte in huis hoeft te verwarmen: de verwarmingsmat. Neem de Rugbuddy, een flinterdunne verwarmingsmat die je heel simpel onder je vloerkleed schuift en op een stopcontact aansluit. Binnen een kwartier kun je heerlijk op het kleed spelen of werken. En de CV hoeft niet hoger.

Rookmelder


Ruim één op de drie huizen (37%) heeft nog geen rook-, CO- en/of CO2-melder. Dit blijkt uit een recent onderzoek. Van die melders staat één op de vijf (21%) in verbinding met internet. Hiermee krijgt men via de smartphone een melding op afstand zodra de melder alarm slaat. Van deze melders is het merk Honeywell het populairst.

Nieuw huis, nieuwe dromen

Een van de 6 Weesper Straatjes. Foto: Trebbe

Een nieuw huis betrekken is een droom die werkelijkheid wordt. Maar eenmaal in dat nieuwe huis ontstaan vanzelf nieuwe dromen en wensen. En die stonden centraal bij de start van de bouw van de 6 Weesper Straatjes.

Vrijdag is de bouw begonnen van deze zestig woningen die gaan verrijzen naast het fraaie nieuwe sportpark van de Vechtstad. In plaats van een eerste paal mochten de toekomstige bewoners een fles met een wens of een boodschap voor de toekomst in hun fundering stoppen. De verkoop van het plan verloopt zeer voorspoedig. De laatste fase, bestaande uit 33 woningen, is nu in verkoop gegaan.

Politietip


De politie stelt vast dat in deze regio de meeste woninginbraken gepleegd worden door het openbreken of forceren van een raam aan de achterzijde van de woning. Met inbraakwerend hang-en-sluitwerk volgens de PKVW-norm wordt het de inbreker al een stuk moeilijker gemaakt. Hij heeft dan langer werk om binnen te komen en dat schrikt af. Als extra maatregel kunt u het plaatsen van een anti-inbraakstrip overwegen.

Rente


Voor het eerst sinds lange tijd is de hypotheekrente licht verhoogd. Het gaat vooral om langlopende hypotheken. Marktleider Rabobank verhoogde de rente voor hypotheken met een looptijd vanaf 8 jaar vast met 0,1 procentpunt tot 2,5%. Ook Centraal Beheer en Hypotrust verhoogden de hypotheekrente.

Succesvolle start verkoop Zwanenwater in Eemnes

Zwanenwater in Eemnes kent twaalf twee-onder-eenkapwoningen en vier vrije kavels.

De woningen van het project Zwanenwater in de Zuidpolder van Eemnes zijn erg in trek. De helft van de twaalf twee-onder-een-kapwoningen is al verkocht. Er zijn daarnaast ook nog vier vrije kavels.

Geïnteresseerden lieten zich tijdens een goed bezochte verkoopavond op 2 november in Grand Café Eemland uitgebreid informeren over de woningen en kavels door de aanwezige makelaars en bouwers. Ook de fraaie brochures vormden een bron van informatie. De maquette gaf een goed beeld van deze nieuwe uitbreiding van Zuidpolder.

Duurzaam en luxe

"De woningen zijn bijzonder ruim en bieden veel mogelijkheden om je woning naar eigen wens in te delen" en "de uitstraling van de woningen spreekt me erg aan", zijn enkele van de positieve reacties van geïnteresseerden tijdens de verkoopavond. De royale twee-onder-een-kapwoningen met een vanafprijs van € 550.000,- v.o.n. zijn voorzien van diepe tuinen aan het water in een gebied met veel groen en leefruimte. De geïnteresseerden kennen veel waarde toe aan de duurzame en zeer energiezuinige wijze waarop de woningen zijn gebouwd.

Stimuleringsbijdrage

De gemeente Eemnes heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zwanenwater biedt vier vrije kavels aan met prijzen vanaf € 295.000,- v.o.n. Hier kan men een woning naar eigen wens bouwen. Uitgangspunt is dat het ontwerp past in het straatbeeld en de dorpse uitstraling van Zuidpolder. Als stimulans voor de zelfbouwer om een duurzame, energiezuinige woning te bouwen is er een stimuleringsbijdrage van € 4.000,- ex. btw beschikbaar. "Duurzaamheid moet gemeengoed worden en dat wordt gestimuleerd door een bijdrage hiervoor te verstrekken. Nu moet dit nog worden aangejaagd, maar ik verwacht dat het met een paar jaar niet meer nodig is omdat de kopers dit én een lage EPC als voorwaarden voor hun toekomstige woning eisen", aldus wethouder Jan den Dunnen van de gemeente Eemnes.

Op www.zwanenwatereemnes.nl is meer informatie te vinden over het totale woonaanbod, de situatietekening en de prijslijsten. Inschrijven kan tot 10 november 2016, 17.00 uur. Bij meerdere gegadigden voor een bepaalde woning of kavel vindt er op een 11 november o.l.v. een notaris een loting plaats.

De Zuidpolder ligt ten zuiden van Eemnes, waar de gemeente in samenwerking met woningontwikkelaars Heijmans en Van Wijnen zo'n 500 woningen realiseert.

Column

Schenking

Het kabinet wil in 2017 de verhoogde schenkvrijstelling van € 100.000 opnieuw invoeren. De hogere vrijstelling is alleen van toepassing als het geld wordt gebruikt voor de aankoop, aflossing of verbetering van een koopwoning. Maar let op, de voorwaarden zijn anders dan vroeger.

In 2016 hebben alleen ouders de mogelijkheid een hoog bedrag te schenken aan hun kinderen. Kinderen tussen de 18 en 40 jaar mogen eenmalig € 25.449 belastingvrij ontvangen van hun ouders. Dit bedrag mogen zij besteden waaraan ze maar willen. Ouders mogen het bedrag verhogen tot € 53.016, op voorwaarde dat de ontvanger in dat geval ten minste € 27.567 gebruikt voor de financiering van een eigen woning of een studie die tenminste € 20.000 per jaar kost.

Gebruikt u het geld voor een eigen huis? Dan moet u het aan een van deze doelen besteden:
1. De aankoop van een eigen woning.
2. De aflossing van een restschuld van de eigen woning die na 28 oktober 2012 is ontstaan.
3. De (gedeeltelijke) aflossing van een eigen woningschuld.
4. Een aanbetaling op een eigen woning in aanbouw.
5. De kosten van verbetering of onderhoud van de eigen woning.
6. De afkoop van een recht van erfpacht, opstal of beklemming.

Leeftijd bepaalt het beste moment

Wat het beste moment is om een schenking te ontvangen, hangt vooral af van uw leeftijd. Twee paar voorbeelden:

Voorbeeld 1

Juliëtte (38) woont sinds 2007 in een koophuis met een aflossingsvrije hypotheek. Haar moeder krijg een erfenis en wil die delen met haar dochter. Ze twijfelt of ze moet wachten tot 2017 of nu al zal schenken. Juliëttes moeder kan nu vast € 53.016 schenken. Daarmee daalt de hypotheekschuld en gaan Juliëttes maandlasten omlaag. En omdat ze in 2017 nog geen 40 is, kan haar moeder haar volgend jaar nog een bedrag van € 100.000 - € 53.016 = € 46.984 schenken.

Voorbeeld 2

Anneke (39) en Gert (40) hebben in 2008 een huis gekocht. Dat is inmiddels minder waard dan de hypotheek die ze hebben afgesloten. De ouders van Anneke willen graag helpen door te schenken zodat ze een deel van de hypotheek kunnen aflossen. Anneke wordt in juli 40. Wil zij nog gebruik kunnen maken van de verhoogde vrijstelling, dan moeten haar ouders haar voor haar verjaardag schenken. Zij kan dus niet het hogere bedrag van € 100.000 krijgen.

'S-GRAVELAND - Belle Makelaardij is genomineerd voor de Nationale Verkoopmakelaar Award 2016.

Isabelle Hoekstra van dit kantoor in 's-Graveland is daar uiteraard erg blij mee. Op woningmakelaarvanhetjaar.nl kon worden gestemd. Er zijn louter positieve reviews. Maaike schreef bijvoorbeeld: "Isabelle is een zeer kundige vrouw, weet uitstekend hoe de markt werkt en speelt daarop in." En van Bernd lezen we: "Isabelle kan ook moeilijk verkoopbare huizen verkopen en bleef daarbij gedreven, enthousiast, optimistisch en realistisch." De winnaar wordt 24 november bekendgemaakt.

Perfectie onder de douche

Kleur maakt het verschil. Het creëert sfeer en beleving. Daarom levert de Duitse fabrikant BETTE haar douchebakken in meerdere witte tinten en bijzondere glanskleuren.

Dat past perfect in de huidige tegel- en vloertrends. Er zijn 22 exclusieve kleurnuances in wit, antraciet en diverse grijs-, beige-, taupe- en bruintonen. Het grote voordeel van de douchebakken is dat u ze overal kunt toepassen voor vloergelijk douchen en voor inloopdouches. Bovendien zijn de nieuwe matkleuren ook te combineren met het onzichtbare antislip, dus sowieso veiliger en ideaal voor seniorendouches. Daarbij zijn deze douchebakken vervaardigd van geëmailleerd titaniumstaal, dus duurzaam en extra robuust.

Af en toe in bad...

De orchidee is en blijft een plaatje voor in huis. Hij is er in 1001 soorten en maten. Eén ding hebben ze gemeen: ze kunnen niet tegen een voetbad. Daarom krijg je ze vaak in wat schors in plaats van in aarde. In beide gevallen geldt: eens in de 10-14 dagen dompelen of een half uur in lauw water met wat orchideeënvoeding laten staan en goed laten uitlekken.

ONTSPANNENDE HEALING-MASSAGE nu bij Wensenergie in Bussum. Het lichaam ontspannen en je hoofd rustig. Voor info: www.wensenergie.nl of 06-30712822. Ook leuk als cadeaubon.

Voor alle klussen in en om het huis: vloeren/ tegelen/schilderen etc - alle reparaties - ruim 20 jaar ervaring - flexibel en betrouwbaar. Voor een vrijblijvende offerte: 06-54623051/ 020-6908997

STALLING/OPSLAG GEZOCHT voor oldtimerbus en busje + goederen liefst voorzien van elektra en water. Tips graag naar: opslagruimtegooi@gmail.com

Man senior te Bussum zoekt vrouw voor Lat- of vriendschapsrelatie 035-8887793

DFS Facilitaire diensten, Voor elke klus een oplossing. Zowel particulieren als bedrijven. Tel. 06-36198050 / 035-7519985 KvK. 59711280

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. 12 jaar ervaring en met goede referenties in Naarden-Bussum. 10 euro p/u. Tel.: 06-27837213

Te koop: 4 Continental winterbanden op velgen + wieldoppen Ford Fiesta 2011. 175/65/R14/82T. Prijs: € 250,00. Telefoon:06-43692727

UW WONING VERHUREN? Verhuur aan expats, organisaties & young professionals INTERHOUSE HILVERSUM verhuurprofessionals & vastgoedbeheer 035-303 13 20 www.interhouse.nl

Roos de Graaf, seniorencoach, organiseert op 1 dec van 13.30-16 uur in Bussum een fijne ontmoetingsmiddag voor ouderen en hun mantelzorgers over eenzaamheid en zingeving. Om u gesteund en gehoord te voelen. Info 06-14188671 of info@zorgvoorgoudenjaren.nl

Te koop gevraagd tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, baartjes goud en zilver, muntenverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH.

19/11 Sinterklaasintocht. De Naardense vlag koop je bij het VVV

Nieuw vrijwilligersproject van Versa Welzijn: het Web-maatje!!! Een Web-maatje komt bij u thuis en leert u om op een veilige manier websites te bezoeken van o.a. belastingdienst, toeslagen, UWV, zorgverzekering en Woningnet. Voor inwoners van Bussum met een lager inkomen of een beperking die in het bezit zijn van een computer of laptop. Info: Wilma Knops 06-33951892 of webmaatje@versawelzijn.nl

Arthur's loodgietersbedrijf.nl gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en zinkwerk, riool, waterleidingen, gasleidingen, sloopwerk en het schoonmaken van de dakgoten, gratis goot en dakinspectie. 06-22418974.

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure-schoonheids-nagelsalon 15 m2. Inlichtingen: 035-6935525/06-22393323

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595