NaarderNieuws

4 april 2018

NaarderNieuws 4 april 2018


Rapport coalitie is kwestie van tijd

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN De gemeenteraad van Gooise Meren moet nog heel even geduld hebben: er wordt snel meer bekend over welke kant de coalitieonderhandelingen op gaan. Het is een kwestie van tijd voordat informateur Anouk van Eekelen haar bevindingen rapporteert.

Alle gekozen politieke partijen hebben vlak voor het paasweekend gesprekken gevoerd met de informateur. Er werd met de partijen eerst gekeken naar overeenkomsten en verschillen op hoofdlijnen en breekpunten. Daarnaast mochten alle partijen hun coalitievoorkeur voorleggen.

Er wordt nu door Van Eekelen gepuzzeld. Ze komt snel met een rapport. Dat rapport moet vooral weergeven welke politieke partijen het beste verder kunnen onderhandelen over een coalitie. Zodra het document klaar is, is de rol van de informateur uitgespeeld. De partijen moeten daarna zelf gesprekken met elkaar aangaan. Het kan nog wel even duren voor we echt weten welke partijen de komende vier jaar gaan regeren over Gooise Meren en wie de wethouders gaan worden.

De net verkozen gemeenteraad gaat overigens wel al aan de slag. De raadsleden werden afgelopen donderdag geïnstalleerd.

3

Comeniuslaan bij spoor wordt fietsstraat

NAARDEN/BUSSUM De gemeente heeft besloten dat de Comeniuslaan rondom het spoor wordt omgeturnd tot een fietsstraat waar auto's alleen te gast zijn.

Daarnaast wordt er voor even verderop, aan de Cort van der Lindelaan/Koningin Wilhelminalaan, onderzoek gedaan naar een opstelstrook voor afslaande auto's naar de Thorbeckelaan.
De gemeente neemt daarmee twee wensen over van de buurtbewoners rondom de spoorwegovergangen. De omwonenden mochten meerdere malen meepraten over de plannen voor de herinrichting van het gebied rondom de overwegen.

Auto te gast

De Comeniuslaan kan een fietsstraat worden omdat het gedeelte rondom de overgang geen belangrijke rol speelt bij de verkeersdoorstroming. Het stuk werd bestempeld als heel rustig.
Daarnaast was het aanpassen van de straat tot fietsstraat de meest veilige keuze. Auto's mogen er straks dus nog wel komen, maar moeten heel langzaam rijden.

Buurtbewoners

Met de plannen komt de gemeente tegemoet aan de wensen van de buurtbewoners. Bewoners van de Comeniuslaan hadden al veel langer de vrees dat hun straat een stuk drukker zou gaan worden na de aanpassingen van de spoorwegovergangen.

Hoofdroute

Door van de straat een fietsstraat te maken is de verwachting dat het verkeer door Naarden en Bussum vooral gebruik zal gaan maken van de overwegen aan de Generaal de la Reijlaan en de Koningin Wilhelminalaan. Dat is ook het meest logisch, de wegen vormen immers de hoofdroute.

Oplossingen

Naar de andere twee spoorwegovergangen, aan de Generaal de la Reijlaan/Vlietlaan en de Vlietlaan/Meerweg, wordt nog gekeken. Daar heeft de gemeente nog geen eenduidige oplossingen voor.

340 broodhaantjes voor leerlingen van de Tweemaster

Foto: Bob Awick

NAARDEN De leerlingen van basisschool de Tweemaster kunnen terugkijken op een geslaagd paasweekend. De kinderen schoven donderdag in de klas aan voor een vroege paaslunch. Hiervoor had bakker Tetteroo in de ochtend meer dan 340 verse broodhaantjes gebakken. De leerlingen hadden daarna vrij wegens Goede Vrijdag en maandag voor tweede paasdag.

Jubileumconcert

Foto: Bert de Bruin

Het Goois Vocaal Ensemble bestond op 29 maart 35 jaar en viert dat met een jubileumconcert samen met het KLM Orkest in het MCO in Hilversum.

13

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. dr. J.P. Schouten Doopdienst; Naarderheem 10.30 u. pastor M.H.J. Potjer
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; za. 07/04 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 15.00 u. ds. G.J. Capellen

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki; za. 07/04 19.00 u. Vesper
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. dr. R. Brouwer
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. prop. A.H. van Mourik en 17.00 u. ds. C. van Andel
*Remonstranten N-B 10.30 u. gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen N-B
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. dr. M.F.C. Junte
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. v. d. Wijk
*Evangelisch-Lutherse Gemeente 10.00 u. mw. dr. C. Plumplun
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. drs. J. Thalen
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst *De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
* Kerk in de Meent 10.00 u. ds. P.J.C. Korver

Alle zegen uit de container

Klooster Mariënburg is verkocht én dus behouden. Het moet wel leeg opgeleverd worden en dat zorgde voor verrassingen uit de container. Op de foto is er een te zien.

Eerst een kleine rectificatie n.a.v. het artikeltje over gevaarlijke kruising. Ik noemde de Prinses Marielaan, maar dat moet Koningin Sophielaan zijn. Nu maar gauw naar de Brinklaan, want daar wacht klooster Mariënburg op haar nieuwe toekomst. Op een paar rommelmarktjes die er georganiseerd werden zijn al heel wat spullen aan de man gebracht. Maar er stond zo reusachtig veel dat er containers aan te pas moesten komen om tot een wat snellere ruiming te komen. En reken maar dat ik en mijn maat Rob daar flink in gegrasduind hebben. De grote piano en het elektronische orgel waren niets voor ons, maar een reusachtige houten kist daarentegen wel. Vanwege de inhoud, meenden wij. En wat kwam er tevoorschijn? Of liever: wie kwamen er tevoorschijn? Het vereerde drietal Maria, Jozef en het kindeke Jezus! Natuurlijk jarenlang gebruikt bij de kerstviering. Duidelijk met overgave door een amateurkunstenaar van papier-maché samengesteld. Het kindeke Jezus was verrassend zwaar. Bij nadere inspectie bleek ook waarom. J.C. van Nazareth was gevuld met loden kogeltjes, zoals gebruikt bij sommige hanglampen die van een contragewicht zijn voorzien. Maar waarom kindeke J. zo zwaar uitgevoerd is, is een raadsel. Misschien om zijn hemelvaart wat rustiger te laten verlopen? Wel een wat flauwe opmerking, hoor!

Weerbericht

Stijgende temperatuur, zondag mogelijk een bui

Donderdag en vrijdag schuift een hogedrukgebied over Frankrijk noordoostwaarts. Het klaart op. Donderdag is het nog vrij koel. Op de oceaan trekt tegelijkertijd een lagedrukgebied richting Noordwest-Spanje. De stroming wordt dan zuid tot zuidoostelijk en er stroomt warme lucht onze kant op. Zondag nadert vanuit het westen het polaire front. De kans op een bui neemt iets toe.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is het wisselend bewolkt met nog kans op een bui. Het klaart geleidelijk verder op. Met een matige noordwestenwind is het met een maximumtemperatuur van 8 graden nog vrij koel. Vrijdag is het droog met zonnige perioden. De naar zuidoost gedraaide wind is matig van kracht. Er is kans op nachtvorst. In de middag stijgt de temperatuur naar 14 à 15 graden.

Het weekeinde

Zaterdag is het droog met zonnige perioden. De temperatuur komt voor het eerst dit jaar op het lenteniveau van circa 19 graden. In de nacht daalt het kwik naar 6 à 7 graden. Ook zondag is het nog lenteweer bij zo'n 18 graden. Na zonneschijn volgt mogelijk in de loop van de dag wat meer bewolking met kans op een bui. Er waait een matige wind tussen zuidoost en zuid.

Weetje

Na een koude februari was maart dit jaar eveneens een koude maand met een gemiddelde temperatuur van 4.7 graden tegen 6.2 graden normaal. Zowel aan het begin van de maand als halverwege was het zeer koud. Maart was met 55 mm neerslag aan de droge kant (normaal is 65 mm). Met omstreeks 130 uren zon behaalde maart ongeveer de normale hoeveelheid.

Vanaf 4 april zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- TV Magazine met de beelden van de nieuwe gemeenteraad in Gooise Meren, een icoon in lego, aandacht voor de Comeniusdag, het kunstwerk op het Veerplein in Bussum en lentebeelden.
- RegioHub: De actie '30 dagen gezonder' is afgelopen. RegioHub kijkt terug of de deelnemers de doelen om gezonder te leven een maand hebben volgehouden.

Nieuwe gemeenteraad staat klaar om Gooise Meren verder uit te bouwen

Freek Vos neemt tijdelijk plek van Gerben Struik in

Alle 31 raadsleden zijn afgelopen week ontvangen door burgemeester Han ter Heegde in de raadszaal en direct geïnstalleerd.

De nieuwe raad van Gooise Meren. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN In totaal hebben twaalf raadsleden afgelopen woensdag afscheid genomen van de gemeenteraad. De burgemeester bedankte alle raadsleden die aan de wieg stonden van de nieuwe gemeente Gooise Meren.

Afscheid van twaalf raadsleden na twee jaar Gooise Meren

Er waren lovende woorden voor Rob Niehe (VVD), Mark Marshall (VVD), Nellejet van Tilburg (CDA), Herman den Hollander (CDA), Han van Wees (Gewoon Gooise Meren), René Sweijen (Gewoon Gooise Meren), Nico Kooij (D66), Koos de Haan (D66), Sawan Bruins (D66), Lars Voskuil (PvdA), Fred Winnubst (PvdA) en Arno Haije (50PLUS).
Alle raadsleden die de gehele termijn van twee jaar hebben uitgezeten, kregen niet alleen bloemen, maar ook een klokje met een inscriptie van het wapen van Gooise Meren.

Raadslid Freek Vos (GroenLinks) zwaait ook af, maar niet op dit moment. Hij zal de komende tijd de plek innemen van Gerben Struik die wegens ziekte nog verhinderd is.
Het wachten is nu tot het nieuwe college, onder leiding van de VVD, wordt gevormd.
Vanuit het oude college is het mogelijk dat dat Jan Franx, Hendrik Boland en/of Gerben Struik nog terugkeren als wethouder. De coalitie moet immers nog worden gevormd. Voormalig wethouders Miriam van Meerten en Marleen Sanderse komen niet terug.

Ook Sawan Bruins (D66) werd bedankt. Foto: Gemeente Gooise Meren
PvdA-nestor Lars Voskuil nam ook afscheid. Foto: Gemeente Gooise Meren

Vertrekkend gemeentebestuur blikt tevreden terug

Voormalig college, zonder Franx op de foto. Foto: Bastiaan Miché

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN De gemeente Gooise Meren staat klaar voor de volgende stap. Dat zegt het vertrekkende gemeentebestuur met wethouders Miriam van Meerten, Jan Franx, Hendrik Boland, Marleen Sanderse en Gerben Struik. Ze hebben een tevreden gevoel overgehouden aan de afgelopen twee jaar.

De afgelopen twee jaar werkte het gemeentebestuur aan de opbouw van de gemeente Gooise Meren.

Foutje gemaakt met tellen van stemmen na verkiezingen

"Een nieuwe gemeente moet zichzelf een beetje opnieuw uitvinden: welke richting willen we op, ook op de lange termijn? We hebben een aantal visies voor de nieuwe gemeente opgesteld. Die zijn vastgesteld, met als resultaat dat de gewenste ontwikkelrichtingen voor de toekomst helder zijn."

'We zijn trots op wat wij samen met inwoners hebben bereikt'

"Normaal gesproken heeft een college vier jaar om plannen tot uitvoering te brengen. Nu zijn in de helft van die tijd bergen werk verzet, is er veel nieuw beleid gemaakt en is vooral ook veel ruimte gegeven aan inwoners om samen met ons Gooise Meren vorm te geven."

Klaar voor volgende stap

"Wij zijn trots op wat er door inwoners, bedrijfsleven, vrijwilligers en gemeente is bereikt en op poten is gezet. Gooise Meren staat er na twee jaar goed voor, is financieel gezond en is klaar voor de volgende stap."

Fout bij stemmen tellen

De gemeente heeft inmiddels ook de definitieve stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen binnen. Het tellen bleek niet overal goed gegaan te zijn.

Op één stembureau blijken GroenLinks-kandidaten Petra Vonk en Freek Vos te zijn verwisseld.

De namen lijken erg op elkaar en ze stonden ook onder elkaar op de kieslijst. Het foutje kwam aan het licht toen de fractie van GroenLinks argwaan kreeg. Op het bewuste stembureau kan Petra Vonk normaal gesproken rekenen op een redelijke achterban, nu bleek ze er geen enkele stem te hebben gehaald.

Geen gevolgen

Het foutje heeft geen gevolgen voor de zetels of de zetelverdeling binnen GroenLinks. De partij heeft laten weten het foutje ter kennisgeving aan te nemen.

Janneke Liebregts

Past op huisdieren in Bussum en Naarden, woont in Naarden en is 31 jaar.

Foto: Michel Mota da Cruz

Waar ben je druk mee?
"Ik ben altijd bezig met Aaipet. Ben ik niet op huisdieren aan het passen, dan ben ik bezig in mijn atelier om meubels voor huisdieren te maken."

Waar kennen mensen je van?
"Wellicht van de zebra-auto die door het Gooi scheurt. Een andere mogelijkheid is Bistro la Cave aan de Kapelstraat waar ik een aantal avonden in de week te vinden ben."

Mooiste plek in Bussum?
"De hei, heerlijk urenlange wandelingen maken, maar als het terrassenseizoen weer open is, is de Kapelstraat ook een heerlijke plek om te zijn."

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"'Pijpenkrullen'. Een boekje dat mijn oma geschreven heeft over haar jeugd."

Lievelingsmuziek?
"Ik kan helemaal los gaan op het foute uur van Q-music. Hits van de jaren 90."

Wat weten mensen niet van je?
"Haha, dat ik ben getrouwd. Dus bij deze is iedereen op de hoogte."

Wat doe je in je vrije tijd?
"Veel klussen en knutselen. Mijn man en ik hebben vorig jaar een huis gekocht en zijn deze zelf aan het verbouwen en opknappen, dus qua klussen kom ik wel aan mijn trekken. Maar een dagje eropuit om rommelmarktjes af te gaan, doe ik ook erg graag."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Lekker dagje sauna voor een beetje ontspanning na al dat klussen."

En met een miljoen?
"Huisje kopen op Guadeloupe. En elke dag snorkelen en met schildpadden zwemmen. Dat beviel mij prima toen we daar op vakantie waren."

Spullen verkopen op voorjaars- markt

Foto: Michiel Goudswaard

NAARDEN Wijkpost De Schakel en Wijkcentrum Scan houden zaterdag 14 april een voorjaarsmakrt. Iedereen kan hier zijn of haar eigen spulletjes verkopen of komen rondsnuffelen bij de kraampjes.

Tafels zijn te huur voor € 5,00 inclusief 2 consumpties. Meer informatie bij José de Groot 035 694 32 62 of Kati Lipusz 035 694 4742. De markt duurt van 11.00 tot 15.00 uur.

Moderne dans omzetten in beelden

NAARDEN De fototentoonstelling 'Dansant' van Michiel Goudswaard is vanaf heden te zien in deMess.

De fotograaf zet zijn fascinatie voor moderne dans om in beelden. Met messcherpe of juist bewust onscherpe foto's legt hij de expressie van de dansers vast. Hij is voormalig inwoner van Naarden en woont en werkt nu in Amsterdam. Het werk is te zien tot 25 april.

Bomen plein Emmaschool gekapt

BUSSUM De rechtbank heeft bepaald dat de bomen rondom de Emmaschool gekapt mogen worden.

Twee buren hadden bezwaar aangetekend, maar de rechter ging daar niet in mee. De kap is nodig om het schoolplein geschikt te maken. De verhuizing kan overigens gewoon volgens schema doorgaan. Deze staat voor komend schooljaar gepland.

Dit weekend mooi voorjaarsweer voorspeld

Narcissus 'Tête-à-Tête' in bloei. Foto: Bob Awick

Lente in aantocht

NAARDEN Wie uit het raam kijkt, ziet de eerste voorjaarsbloemen al voorzichtig in de plantsoenen staan. Toch hebben we nog niet echt kunnen genieten van mooi, warm lenteweer.

Volgens weerman Pieter de Blois komt hier echter snel verandering in. Dit weekend komt de temperatuur tot wel 19 graden met wat zonneschijn erbij.Een stuk hoger dus dan het gemiddelde van nog geen 5 graden in maart.

Verzakte brug laatste klus voor Rijksvastgoedbedrijf?

NAARDEN Het Rijksvastgoedbedrijf heeft de verzakte brug aan de Kapitein Meijerweg opgeknapt. Het is wellicht een van de laatste klussen die het Rijksvastgoedbedrijf uitvoert aan de bruggen en toegangswegen bij de Vesting. Men hoopt dit jaar de zaken over te dragen aan de gemeente. Eerder werden door het Rijksvastgoedbedrijf de Vestingwerken ondergebracht bij de Nationale Monumentenorganisatie.

Een selfie met Rutte

Foto: Bob Awick

NAARDEN Een selfie met Mark Rutte? Dat was vrijdag geen probleem in Naarden. De premier liep ontspannen tussen de andere gasten richting de Grote Kerk voor de Matthäus Passion.

Vele prominenten werden al ontvangen in het oude stadhuis. We zagen natuurlijk burgemeester Han ter Heegde samen met oud-burgemeester Joyce Sylvester van Naarden. Voormalig premier Jan-Peter Balkenende was ook van de partij, samen met minister Stef Blok, Ronald Plasterk, Paul Witteman, Laetitia Griffith en vele anderen.
De Nederlandse Bachvereniging speelde het muziekstuk meerdere dagen voor veel publiek in de Grote Kerk.

Foto: Bob Awick

Foto's: Bob Awick

Vernieuwing tennispark niet op tijd voor lustrum tennisclub Bosheim

Bussumse tennisclub bestaat dit jaar 70 jaar

Zeventig jaar geleden begon Bosheim als een vriendenclub met twee banen. Nu zijn er 700 leden en hebben ze negen banen tot hun beschikking.

Het buitenseizoen werd traditioneel geopend met een toernooi. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM De aftrap van het jubileumjaar en het buitenseizoen is goed geslaagd. Afgelopen maandag, tweede paasdag, werden beide ingeluid met het traditionele openingstoernooi.

In het begin van de middag speelden zo'n dertig jeugdleden een toernooi en daarna was het de beurt aan de volwassenen. De organisatie was tevreden met de opkomst, de sfeer zat er goed in en het openingstoernooi leverde een paar mooie potten tennis op.

Jubileum

Voor de viering van het jubileum is al een aantal activiteiten gepland, maar volgens Veronica van Rossum van de reüniecommissie is dat nog niet alles. "Er komt vast nog wel wat bij, maar we missen ook wel mankracht in het bestuur om dingen te organiseren", voegt ze daaraan toe. Een beetje wrang is wel dat de geplande vernieuwing van het tennispark wat langer op zich laat wachten. Veronica: "We zijn er al een tijd mee bezig, maar de gemeente had meer tijd nodig voor de vergunningen. Het was een mooi cadeautje geweest voor het lustrum, de vernieuwde banen." Die staan nu voor volgend jaar op de rol. De club is officieel opgericht op 12 april 1948 door de heer W.J.M. van Pampus, samen met een aantal enthousiastelingen. Je moest in die dagen rooms-katholiek zijn om lid te worden. Maar dat was niet het enige. Onbesproken gedag en goede beschaving waren aanvullende eisen. En dan moest je nog door de ballotage zien te komen. Vanaf eind jaren zestig mocht je ook als niet-katholiek lid worden. De club heeft ook niet altijd op de huidige locatie aan de Plaggenweg gezeten. In 1948 werd er vlak bij de vijver in het Lagieskamp getennist en waren er slechts twee banen om een balletje op te slaan. Op de huidige locatie zijn dat er negen."

Herinneringen ophalen

Wat betreft de reünie, die staat gepland op 9 juni van 15.00 tot 18.00 uur. Leden en oud-leden zijn uiteraard welkom. Oud-leden worden niet persoonlijk benaderd, maar via Facebook en de rest via de tamtam. Het programma is nog niet helemaal rond, maar er wordt natuurlijk getennist. Ook zullen er flink wat herinneringen opgehaald worden. Veronica: "We hebben een beamer met oude foto's." De club had in haar hoogtijdagen ruim 1.000 leden. Het aantal is nu al een aantal jaar stabiel en schommelt zo rond de 700. Een mooi aantal, vindt Veronica. Ook over het aantal jeugdleden hebben ze bij de Bussumse club geen klagen. Nog steeds zijn er wachtlijsten. "We hebben twee goede trainers die we inhuren en het is een leuke club met een grote diversiteit aan mensen die voor een gezellige sfeer zorgen. Het is geen uitzondering dat er binnen een familie drie generaties lid zijn van de club."

Competitieavond

Met een paar drukbezochte tos-avonden en bijna elke avond een competitieavond is er eigenlijk altijd wel wat te doen op de club. Dinsdag en donderdag is er de damescompetitie en vrijdag, zaterdag en zondag worden er ook wedstrijden gespeeld. Behalve een reünie komt er ook nog een feest op de club, waarschijnlijk met een band. Daar is in ieder geval wat geld voor gereserveerd.

Goois Vocaal Ensemble bestaat 35 jaar en viert dat met een jubileumconcert

Het concert, met het KLM Orkest, heeft als thema 'For your ears only'

Goois Vocaal Ensemble geeft jubileumconcert voor 35-jarig bestaan. Foto: Bert de Bruin

NAARDEN Het Goois Vocaal Ensemble bestond op 29 maart 35 jaar en viert dat met een jubileumconcert op zaterdag 21 april samen met het KLM Orkest in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) in Hilversum.

'Ik hoop dat mannen vanaf 45 jaar komen zingen in het koor'

"De voorloper van het Goois Vocaal Ensemble was Pro Musica. 35 leden van dat koor stapten over naar het nieuwe koor", vertelt Marian Engles, die al tien jaar bij het Naardense koor zingt. "En er zijn nu nog zo'n tien leden die sinds de oprichting bij het koor zingen." Vanaf die datum heeft het koor gerepeteerd in het Andreashuis. "In 2016 moesten we helaas ons vertrouwde pand verlaten omdat het verkocht was, en vonden we in de Vesting een nieuw onderkomen. In januari zongen we in de Burgerzaal in het voormalige gemeentehuis van Naarden. Helaas was dat voor korte duur, want na acht maanden moesten we weer verhuizen. En toen kwamen we terecht in Studio 4 van het MCO. Nu zitten we weer in Naarden. Vanaf september vorig jaar repeteren we in de theaterzaal van deMess." De dirigent van het koor was Bert Kransbergen. "Bert was de oprichter van ons koor en heeft in 2000 afscheid genomen. Toen nam Roy Voogd het stokje over." Volgens de traditie geeft het koor een keer in de vijf jaar een jubileumconcert. "Om het 35-jarig bestaan te vieren, geven we nu een speciaal concert. Dit keer dus met het KLM Orkest, een symfonisch blaasorkest. Voor de pauze spelen en zingen we een eigen blok. Na de pauze speelt het orkest filmmuziek en geven we een gezamenlijk optreden met als thema 'For your ears only' met een uitdagende knipoog naar de prachtige muziek van verschillende James Bondfilms zoals 'Licence to Kill' en 'Skyfall'. Het wordt echt een feestelijke happening en we hopen dan ook dat er veel mensen komen."

Als jubileumreis gaat het koor in mei naar Slovenië. "We zijn al in veel landen geweest voor een optreden. Iemand uit het koor heeft contact met een jonge groep uit Ljubljana en daar gaan we een concert mee geven." Marian vertelt met veel enthousiasme hoe geweldig ze het vindt om in het koor te zingen, maar geeft ook aan dat er een mannentekort is en dat het koor onderhevig is aan vergrijzing. "Wat je ziet is dat mensen die lid zijn geworden van het koor blijven. Ook als ze ouder worden. Sommige leden kunnen het lichamelijk niet meer aan. Dat is echt heel jammer. Daardoor hebben we bijvoorbeeld nog maar een kleine groep bassen in het koor. Ik hoop dan ook dat mannen vanaf een jaar of 45 interesse hebben om mee te zingen in het koor. Kom bij ons langs op dinsdagavond. Meer informatie staat op onze site."
Kaartjes voor het concert kunnen besteld worden door een mail te sturen naar reserveren@gooisvocaal.nl of via www.gooisvocaal.nl. Het MCO zit aan de Heuvellaan 33 in Hilversum.

'Afvaljagers' Emmaschool scoren 31 zakken vol troep

De kinderen poseren met 'de buit', maar liefst 31 zakken met afval. Foto: Emmaschool

BUSSUM / NAARDEN De straten in Bussum en Naarden zijn dankzij de kinderen uit beide groepen 6 van de Emmaschool weer een stuk schoner. Maar liefst 31 vuilniszakken vol was de buit tijdens de afvaljacht die afgelopen donderdag werd gehouden.

De kinderen lieten zich sponsoren per opgehaalde zak zwerfafval. De 'jacht' was de afsluiting van de themaweek 'Emma Hart voor Dieren'. Dit thema werd door de hele school uitgerold. Zo gingen de kleuters naar een melkveehouderij, was er aandacht voor uitstervende diersoorten en ging het in groep 6 over zeedieren en de plastic soep - de berg plastic afval die in de zeeën drijft. De kinderen leerden van een gastdocent van deze foundation hoe schadelijk het is als dieren plastic eten.
De leerlingen konden na al die lessen zelf ook hun steentje bijdragen. Gewapend met een kaart, eventueel handschoenen, prikkers en vuilniszakken gingen ze door de straten en langs de bosjes om afval te prikken.
Het bedrag, opgehaald via de sponsors, wordt gedoneerd aan de Plastic Soup Foundation. De opbrengst is nog niet duidelijk.

'De tinfabriek is volgens ons het best bewaarde geheim van Naarden'

De opening staat gepland voor september

De tinfabriek is verkocht en wordt duurzaam gerenoveerd. In het pand komt plek voor Volvo Buitenweg, kantoorruimtes en gratis flexplekken.

De fabriek aan de Amsterdamsestraatweg. Foto: Bob Awick

NAARDEN "De voormalige tinfabriek aan de aan de Amsterdamsestraatweg is volgens ons een van het best bewaarde geheimen van Naarden", vertellen Valentijn van der Burg (22) en Herman Wassenaar (32), die de marketing voor de Tinfabriek doen namens de nieuwe eigenaar; Volvo Buitenweg.

"Veel mensen kennen de rode schoorsteen, die vanaf veel kanten te zien is, maar wisten niet dat er tot vorig jaar mei nog een tinfabriek actief was. Ze dachten dat het gebouw al jarenlang leegstond of dat het niet gesloopt mocht worden vanwege de rode schoorsteen of dat het vol zat met vleermuizen."
De fabriek is in 1956 begonnen als smelterij van lood en werd vrij snel daarna een tinfabriek. De eerste eigenaar was Van Rijn, daarna werd nog twee of drie keer veranderd van eigenaar en toen nam het Amerikaanse bedrijf Alpha de fabriek over. De productie is inmiddels verhuisd.
"De fabriek stond vorig jaar nog vol met machines. Alles is nu weggehaald en deze week gaan we beginnen met het invullen van het perceel van 6500 m2", aldus Valentijn. "Volvo Buitenweg wordt een belangrijke bewoner van de Tinfabriek; zij ontwikkelen daar een unieke showroombeleving en een vooruitstrevend werkplaatsconcept."

Karakter behouden

De Tinfabriek is in september verbouwd en ingericht. Foto: Meettin

'De bekende rode schoorsteen blijft natuurlijk behouden'

De fabriek wordt heel duurzaam verbouwd en de herkenbare en karaktervolle industriële uitstraling blijft behouden. "Het was makkelijker en goedkoper geweest om het te slopen en opnieuw op te bouwen, maar je verliest dan de geschiedenis en het karakter van de fabriek", gaat Herman verder.

Zonnepanelen

"Er komen op de geïsoleerde daken zonnepanelen en de verwarming gaat via lucht- en warmtepompen, waardoor er nog maar heel weinig gas gebruikt hoeft te worden. Alleen in de winter wordt er minimaal gebruikgemaakt van aardgas. Er komen in de fabriekshal hightech transparante puien, buiten en op de parkeerplaats komt veel groen. Er staat achter de hallen een gebouw dat we aan de buitenkant laten begroeien met planten. In de fabriek blijven sommige unieke kenmerken behouden, zoals het plafond, een smeltkroes en een takel midden in de toekomstige showroom. De bekende schoorsteen blijft natuurlijk ook behouden." Voor de verbouwing werkt de Tinfabriek samen met lokale ondernemers, bijvoorbeeld voor de verlichting en de inrichting.

Internationaal keurmerk

Valentijn: "Met het gebouw willen we het internationale keurmerk BREEAM in-use Excellent behalen. Slechts 27 panden in Nederland mogen dit keurmerk dragen. De Tinfabriek wordt daarbij beoordeeld op negen verschillende duurzaamheidscategorieën, waaronder management, gezondheid, energie en landgebruik. We gaan dus maximaal voor duurzaamheid. En we kijken naar zaken zoals bereikbaarheid per openbaar vervoer en laadpalen voor elektrische auto's. Er komt ook een fietsplan, waarmee je via de site een fiets op het station kunt reserveren. Ook zijn we maatschappelijk betrokken en zullen wij bijvoorbeeld jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen. Het keurmerk gaat dus over meer dan alleen duurzaamheid."

Meettin

Als alles goed verloopt, is de Tinfabriek in september verbouwd en ingericht. In het gebouw komen twee grote bedrijven: Volvo Buitenweg en Meettin.

"Meettin is een samensmelting van meeting en tin. Er komen tien kantoor- en acht vergaderruimtes. De ruimtes zijn te huur voor een dag, maar ook voor een langere periode", klinkt het enthousiast.

Flexwerken

Valentijn vervolgt: "Ook geven we de mogelijkheid aan flexwerkers om hier voor een aantal uren gratis te werken. Als het aan ons ligt, dan wordt De Tinfabriek dé plek om samen te komen en te werken in een duurzame en inspirerende omgeving."

Meer informatie staat op de website www.detinfabriek.nl.

Koopjes en kortingen

Foto: Bob Awick

BUSSUM De winkeliers en de horeca van Bussum kijken terug op een geslaagde Koopjesdag. Dit keer viel de dag op de zaterdag voor Pasen, een feestdag die normaal al veel extra mensen naar het dorp trekt.

Overal was het druk en het weer zat mee. In het dorp stonden veel kramen. Er werd kleding voor leuke prijsjes weggedaan en overal was het aanbiedingen, kortingen en koopjes scoren.
Enige punt van 'positieve kritiek' was dat sommige mensen vonden dat de markt wel eerder dan 10.00 uur mocht beginnen.

Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick

Komende zaterdag is om 14.00 uur de opening van het terrassenseizoen in de Kapelstraat in Bussum. De eerstvolgende Koopjesdag wordt in augustus georganiseerd door de winkeliers van het centrum van Bussum.

Eerste Bussumse Woonmarkt op zaterdag 7 april

BUSSUM Puur Makelaars Bussum organiseert op zaterdag de eerste Woonmarkt in Bussum. Diverse woonspecialisten bundelen op die dag hun krachten.

Bezoekers kunnen meerdere specialisten ontmoeten en vragen stellen. In totaal doen vijf bedrijven mee.

Vijf bedrijven

Naast Puur Makelaars zijn Westland Constructions uit Huizen, KPP uit Baarn en Lokaal 18b2 uit Bussum en T.O.F.F. by Kim aanwezig. De laatste is een winkel voor inrichting en styling aan de Huizerweg 41, die deze dag ook is geopend.
Westland Constructions en Lokaal 18b2 weten alles van verbouwingen, restauratie, renovatie en meer.
KPP kan helpen bij de financiële invulling bij de aankoop van een woning.

Gratis toegang

De Woonmarkt is gratis op zaterdag 7 april van 12.00 tot 16.00 uur bij Puur Makelaars aan de Huizerweg 114 in Bussum.

YogaSway verbindt yogadocenten en leerlingen

Foto: Bob Awick

BUSSUM YogaSway kijkt terug op een geslaagde open dag afgelopen zaterdag vanwege het 2-jarig bestaan. Eigenaresse Wanda Hartog verkoopt niet alleen yogakleding en accessoires. Ze doet veel meer: ze brengt yogadocenten en leerlingen met elkaar in contact en in de winkel aan de Spiegelstraat worden soms workshops en yogalessen gegeven.

Sterk SDO teleurstellend ten onder

Bussumers komen geluk tekort tegen hoger geplaatst Leonidas

SDO kreeg kansen, maar scoorde slechts één keer. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM Sterk voetbal, maar geen zege afgelopen weekend voor SDO tegen het hooggeplaatste Leonidas. De Bussumse hoofdklasser kreeg goede kansen, maar Leonidas won op karakter: 1-2.

SDO vocht voor wat het waard was tegen het geroutineerde Leonidas. Toch moesten de Bussumers toestaan dat de tegenstander enkele kansen kreeg en daar voor rust erg effectief mee omsprong. Halverwege de eerste helft kon Leonidas een 0-2 voorsprong op het scorebord zetten. SDO kreeg nog wel een grote kans om wat terug te doen, maar het ontbrak de ploeg aan scherpte en geluk. Na de rust zette SDO veel meer druk. Dat leverde een reeks kansen op, maar zonder resultaat. Na een krap uur voetballen was het toch raak: Desley Groenewegen schoot voor, waarna Rick van der Velden kon scoren. SDO bleef daarna op de been doordat onder meer keeper Dion Thomas nog een strafschop kon stoppen. SDO leek zelfs nog even een punt te kunnen pakken, maar ook nu ontbrak het de ploeg aan geluk.

Rugby-ochtend voor de jeugd

Tijdens de Jeugd Introductiedag leer je alles over rugby.

NAARDEN Kom een ochtend rugbyen bij Rugby Club 't Gooi tijdens de Jeugd Introductiedag op zondag 7 april.

Jongens en meisjes vanaf vier jaar zijn welkom om kennis te komen maken met rugby. Na de opening, om 10.00 uur, gaan de kinderen op het veld aan de slag met de basisbeginselen van het rugby zoals ballen, tackelen en teamwork. Ook komt de eigen jeugd van 't Gooi in actie tijdens een oefenwedstrijd. De ochtend duurt tot 12.30 uur. Om mee te doen, zijn schoenen met noppen en sportkleding nodig. Aanmelden voor deze introductiedag is niet nodig.

BFC pakt slechts punt

Opgelucht na de overwinning. Foto: Gooische

BUSSUM BFC moet vooralsnog afhaken als het gaat om het kampioenschap. De Bussumse zaterdagderdeklasser verspeelde afgelopen weekend dure punten tegen het lager geklasseerde JOS/Watergraafsmeer. Net als het eerste duel stapten de twee teams met 1-1 van het veld.

BFC had grote problemen met JOS/Watergraafsmeer, dat ver terugzakte, vooral ballen wegwerkte en loerde op de counter. Voor BFC was het daardoor erg lastig om goede kansen te creëren. Na rust bleef BFC doorjagen, maar werd met regelmaat erg slordig. Dat was voor JOS/Watergraafsmeer het moment om toe te slaan. Een snelle counter leverde de Amsterdammers een voorsprong op. BFC moest daarna alles op alles zetten om bij te blijven. De Bussumers trokken alle registers open en dat werd al snel beloond. Een goede aanval zorgde ervoor dat Maxim Andriessen Tjerk Posthuma kon bedienen, waarna de topscorer feilloos raak schoot. BFC probeerde daarna nog meer doelpunten te scoren, maar dat lukte niet.

NVC veel te sterk voor FC Weesp

NAARDEN NVC heeft afgelopen weekend de vloer aangeveegd met FC Weesp. De Naarder koploper was met 0-5 veel te sterk voor de veel lager geklasseerde streekgenoot.

NVC had geen zware klus aan de Weespers en stond na net wat meer dan een half uur voetballen met 0-3 voor na doelpunten van Giovanni Leons, Achmad Digi en Dennis de Loos.

Na rust bood FC Weesp wat meer tegenstand en kwam er zelfs wat gevaar van de kant van de Weespers. Maar het gaf NVC ook de ruimte om zelf tot meer kansen te komen. Dat leverde nog doelpunten op van Karel Visser, die nog maar net op het veld stond, en Giovanni Leons.

Zege voor Gooische

BUSSUM De hockeysters van Gooische hebben afgelopen weekend een belangrijke zege geboekt tegen EHV. De Bussumse eersteklasser was met 3-2 te sterk.

Gooische startte sterk en kwam al snel op een voorsprong.

Na rust kon de ploeg verder weglopen en werd het zelfs 3-0, maar EHV zette nog een keer vol aan en kwam terug tot 3-2, waardoor het tot het eind van de wedstrijd spannend bleef.

Niet meer hangen, maar sporten

Burgemeester koppelt jongeren aan buurtsportcoach

Deze jongeren kunnen wekelijks zaalvoetballen dankzij hulp van de burgemeester. Foto: Versa Welzijn

BUSSUM Burgemeester Han ter Heegde is vorige week speciaal naar sporthal De Zandzee gekomen omdat een groep jongeren hem had uitgenodigd om te kijken naar het zaalvoetbal en om hem te bedanken.

"De jongeren hadden als verrassing een cadeau voor de burgemeester en de buurtsportcoaches, omdat die geregeld hadden dat ze elke dinsdag van 17.30 tot 19.00 kunnen zaalvoetballen in de sporthal", vertelt jongerenwerker Isabelle de Klerk. "Het verhaal van het zaalvoetballen begon eigenlijk bij McDonald's waar we de jongens toevallig tegenkwamen. Ze vertelden ons dat ze hier vaak rondhangen omdat er niets leuks te doen was voor ze in Bussum."

Kennismaken

De jongens vertelden dat ze hun passie, het voetballen, missen

"We hebben ze toen aangeboden om op vrijdagavond een inloop te houden met activiteiten in wijkcentrum Uit-Wijk. Dat hebben ze meteen opgepakt en elke vrijdagavond kwam er een grote groep jongeren."

De burgemeester kwam een keer langs om te kijken hoe het eraan toeging en om kennis te maken. De jongens vertelden hem toen dat ze graag langskwamen in de Uit-Wijk, maar dat ze hun passie, het voetballen, misten. Ze voetbalden al jaren op veldjes in Bussum, maar wilden graag gaan zaalvoetballen, en het lukte hen niet om dat te regelen. Ter Heegde dacht er meteen aan om de hulp van de buurtsportcoaches in te roepen. De coaches gaan namelijk flink uitbreiden qua formatie en hebben de opdracht om ook voor jongeren sportactiviteiten te organiseren in de wijk. De jongens waren verrast door de reactie van de burgemeester. Hij wilde het probleem meteen aanpakken. De jongeren hadden deze reactie niet zien aankomen omdat ze vaak niet zo worden behandeld."

Jongerenwerker

Sportfondsen Bussum kon door een subsidie de jongerenwerker Marouane Izmar aannemen. "Marouane is hier de geschikte persoon voor. Drie maanden later, op dinsdag 6 maart, konden de jongens gaan zaalvoetballen. Dit doen ze in de sporthal van De Zandzee onder begeleiding van Marouane, die ook de functie van buurtsportcoach heeft. De jongens vinden het geweldig en komen elke keer met een groep van twintig jongeren zaalvoetballen. Ook jongeren in Naarden zaalvoetballen. Dat doen ze in het clubhuis Sprong op de maandag van 17.30 tot 19.00 uur."
Voor de jongeren is het serieus nemen van hun wensen en de snelle actie van de burgemeester en alle partijen eromheen erg belangrijk. "Het geeft ze vertrouwen en laat zien dat ze er toe doen. Dat er naar hen om wordt gekeken en naar ze geluisterd wordt. De burgemeester heeft dit zelf opgepakt en dat siert hem. Hij heeft laten zien dat hij een burgervader is voor alle inwoners, dus ook voor jongvolwassenen."
"Als er jongeren zijn die ook willen sporten of andere activiteiten willen ondernemen, dan kunnen ze contact opnemen via 06-53 66 29 20. We hebben bijvoorbeeld een zelfverdedigingscursus en filmavond geregeld in de Uit-wijk, maar ook in de Scan in Naarden. Als het om sporten gaat, kunnen we de jongeren in contact brengen met een buurtsportcoach."

Meer informatie staat op
www.versawelzijn.nl.

UIT DE HISTORIE VAN BUSSUM EN NAARDEN
Daar werd iets groots verricht

Bussum, met name het Spiegel, is lang de plaats geweest waar Oud-Indisch-gasten en kolonialen hun oude dag of verlof kwamen doorbrengen. We komen dit 'gebruik' ook tegen in het ontroerende document dat theatermaker Diederik van Vleuten over zijn oom Jan schreef. Dit prachtige boek 'Daar werd wat groots verricht', is net verschenen.

Diederiks overgrootvader Samuel C.S. van Vleuten (1871-1939) kwam in 1919 terug naar Nederland. "Niet lang daarna kocht hij van zijn in Indië opgebouwde vermogen (in de suiker) aan de 's-Gravelandschenweg een van de grootste huizen in Bussum. Met zijn dertien kamers, bijgebouwen, koetsiershuis en reusachtige tuin deed het huis niet onder voor de besaran in Perning op Java". Samuels echtgenote Bertha van Vleuten- van der Mandele overleed er 30 december 1926 op 49-jarige leeftijd.

Huize Van Vleuten aan de ’s-Gravelandscheweg omstreeks 1920 .
Wladimirlaan 1
Johannes C. van Vleuten, ‘Oom Jan’

Samuel verkocht na de dood van zijn vrouw de grote villa en ging in een kleiner huis aan de Wladimirlaan wonen. Dat 'klein' is maar betrekkelijk, want het werd de imposante villa op nummer 1 waar het wapen van Luik, een herinnering aan de eerste bewoners, nog steeds de voorgevel siert. Hij hertrouwde met een vriendin van zijn overleden vrouw en verhuisde na enige jaren naar het familiebezit Huize Schuylenburg, een statige buitenplaats, verscholen tussen de bomen aan de oude Herenweg tussen Bergen en Egmond.

Zoon Sam, de grootvader van Diederik, die met succes de Gooische HBS in Bussum doorliep, werd met hulp van zijn vader directeur van Gooische Automobiel Onderneming (GAO). Op de Landstraat in Bussum werd een pand aangekocht en omgebouwd tot een showroom annex garage. Het werd geen succes.

Oom Jan, de oudoom van Diederik van Vleuten en broer van zijn vader, de man waar het boek 'Daar werd wat groots verricht' over gaat, woonde maar kort in Bussum. Hij was planter in Indië, maakte een verschrikkelijke tijd door onder de Japanse bezetter en woonde van 1956 tot zijn overlijden in 1989 in Blaricum.

Naschrift. De villa, Nieuwe 's Gravelandseweg 19, is gebouwd in 1902 en heette Wel-tevreden, later Berensberg. In 1925 werd er tegenover de Spieghelkerk gebouwd. Na een brand in 1984 werd de villa in 1986 afgebroken en kwamen er appartementen. Het voormalige koet- en koetsiershuis heeft nu adres Meerweg 17.

Klaas Oosterom

Z/w foto's komen uit Diederik van Vleuten: Daar werd wat groots verricht, Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, 2018.

Frans Mulder vertelt en zingt... tot hij Purper ziet.

Donderdag 5 april

Filosofisch café

14.00uur | Restaurant Zorba de Griek Bussum

Frans Mulder vertelt en zingt... tot hij Purper ziet. Foto: Frits Schroeder

Het thema is: 'Wat is wijsheid?' Inloop vanaf 13.30 uur. Entree is 5 euro.

Vestingborrel

17.00uur | Bar Bistro Naarden

Vestingborrel aan de Turfpoortstraat voor ondernemers en ondernemende personen die een band hebben met Naarden en 't Gooi.

Yogales met uitzicht op de jachthaven

20.00uur | Studio Werk met Yoga op de jachthaven Naarden

Proefles yoga: Meld je via info@werkmetyoga.nu aan voor een proefles.
Als antwoord ontvang je een inschrijfformulier met de algemene voorwaarden. Proeflessen en wekelijkse lessen kosten 15 euro per les.

Luisteren naar jezelf

20.00 uur | Atma-coaching Bussum

Hoe goed luister jij naar jezelf? Of luister je meer naar je hoofd, de automatische piloot of de verwachtingen van anderen?
Daar word je niet gelukkig van.
Weer kunnen luisteren naar je intuïtie en naar de signalen van je lichaam is het doel van deze training. Eye-openende en boostgevende training.

Vrijdag 6 april

SeniorWeb Inloopspreekuur

10.00uur | Bibliotheek Bussum

Een team computerdeskundigen van SeniorWeb zit klaar om vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden.
Je wordt kosteloos geholpen door vrijwilligers van SeniorWeb.

Themaochtend over Jane Austen in Bussum

10.00uur | Bibliotheek Bussum

José Roeken van Austen Tales neemt je tijdens de themaochtend mee in de wereld van Jane Austen en haar wereldberoemde boeken zoals 'Pride en Prejudice'. De entree is gratis.

Spelletjesmiddag

14.00uur | WOC De Palmpit Bussum

Onder het genot van een hapje en drankje kunnen alle voorkomende spellen worden gespeeld. Ook geschikt voor een sjoel-, rummikub-, yahtzee-, schaak- of ander clubje. Kosten 1 euro.

Zaterdag 7 april

Vinyasayoga | alle niveaus

8.45 uur | YogaYvonne Naarden

Vinyasayoga is een vrij nieuwe actieve yogavorm waarbij de lichaamshoudingen (asana's) met elkaar verbonden worden in een aantal vloeiende bewegingen (vinyasa's). Je beweegt van de ene houding in de andere op het ritme van de adem. In de lessen worden houdingen gebruikt uit de Ashtanga vinyasayoga.

Kidsclub ViJoS

10.00 uur | Show- & Marchingband ViJoS Bussum

ViJoS gaat weer beginnen met Kidsclub ViJoS aan de Ceintuurbaan 45. Kidsclub ViJoS is voor kinderen van vier tot en met zes jaar de ideale manier om spelenderwijs muziek te leren maken. Het kost 7,50 euro per maand.

Repair Café

10.00uur | Wijkpost De Schakel Naarden

Spullen die een reparatie nodig hebben? Kom naar het Repair Café aan de Kol. Verveerstraat 7 om je spullen te laten repareren. Het kost niets, maar er staat wel een fooienpot.

Lezing van zeezeiler De Velde

13.00 uur | Verwoerd Watersport Bussum

Zeezeiler Henk de Velde is tot 16.00 uur op de koffie bij Verwoerd Watersport. Zijn onlangs verschenen boek 'De zee, mijn leven' is een terugblik. De lezer wordt meegenomen op fantastische reizen met vaak spannende gebeurtenissen.

Frans Mulder '...tot-ie Purper ziet!'

20.30 uur | deMess Naarden

Het was alsof je bij hem tussen de schuifdeuren zat, zo intiem en zonder enige opsmuk vertelde Frans Mulder in zijn programma over de ups, downs, tops en flops in zijn professionele, maar ook persoonlijke leven. Hij borduurt op dezelfde thema's voort, maar wél verpakt in nieuwe verhalen en liedjes.

Zondag 8 april

Dvd-voorstelling

14.30 uur | WOC De Palmpit Bussum

Dvd-vertoning op groot scherm. Entree is 2 euro. Tevens is er deze middag gratis inloop.

Muziek in Huis

14.30 uur | Vivium de Zandzee Bussum

Het ensemble Artemisses geeft een concert in De Zandzee, onderdeel van Vivium Zorggroep. Het concert is op de vijfde etage en duurt 60 minuten. Entree is 6 euro.

Voorjaarsconcert Muziekvereniging Het Gooi

14.30 uur | Spant! Bussum

Muziekvereniging Het Gooi, onder leiding van Jan van Dam, geeft haar inmiddels traditionele voorjaarsconcert. Kom luisteren naar 'Brand New Day', Gloria Estafette en de Boogie Express en andere werken. Toegang is 5 euro.

Theeconcert

15.00 uur | Majella Kapel Bussum

Het Rhenus Ensemble geeft een concert met werken van Ben Haim, Hoffmeister, Mozart en Tcherepnin. Het Rhenus Ensemble bestaat uit fluitiste Sannie de Jongh, op viool Lizette Bertelsmann, altviool Nuno Malajuwara en op de cello Caroline Deul. De toegang is 15 euro, kinderen gratis.

The Doctors

15.00 uur | Brasserie Limes Naarden

Alles grote hits uit de jaren 60 en 70 komen langs tijdens een wervelend optreden van de bekende Gooise band The Doctors. Swingen en dansen op stampende, ronkende en onvervalste rock.

Meesterwerken van Cézanne

20.30.uur | Filmhuis Bussum Bussum

In 'Cézanne - Portraits of a Life' is dit keer de Franse schilder Cézanne onderwerp van de inmiddels fameuze documentaireserie van Exhibition On Screen. Cézanne werd door Matisse en Picasso 'de vader van ons allemaal' genoemd. De film brengt de meesterwerken op onnavolgbare wijze in beeld.

Maandag 9 april

Seniorencafé

10.30 uur | Brasserie Stokjes en Lepel

Het wekelijkse ASGM Seniorencafé in de Brasserie Stokjes en Lepel aan de Nassaustraat tot 12.00 uur. Ook niet-ASGM-leden zijn welkom. De consumpties zijn voor eigen rekening. Deze keer is er ook een boekenruil.

Open eettafel

17.30 uur | WOC De Palmpit Bussum

Open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: Soep 1,50 euro, hoofdmaaltijd 7,50 euro en toetje 1 euro, exclusief drankjes. Aanmelden: 035- 693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Lichte Hathayoga

19.00 uur | YogaYvonne Naarden

'Yoga kent geen leeftijd'. In de lichte hathayogales komen alle aspecten van yoga aan bod. Er wordt rekening gehouden met eventuele klachten en/of leeftijd. Deze vorm van hathayoga is dan ook met name geschikt voor iedereen die een hathayogales doorgaans als te zwaar of te lang ervaart.

Adempauze - Verbinding

20.30 uur | Koningskamer Bussum

Een moment van bezinning in de hectiek van het bestaan. Stilte, muziek (altijd live), een gedicht, een tekst en enkele gedachten over thema's die ons bezighouden, onder leiding van Annegien Ochtman-de Boer. Na afloop een glas wijn.

Gezond Verstand Avond

20.00 uur | Stricks Bakery Cafe Bussum

We zijn zo oud als onze (bloed)vaten. In Nederland leven 5,3 miljoen mensen met chronische klachten. Daarnaast sterven er dagelijks circa 100 mensen in Nederland aan hart- en vaatziekten (bron: Hartstichting). Zijn er oplossingen denkbaar en beschikbaar? Wat is er wat we nog niet weten? Kom en leer!

Dinsdag 10 april

Hathayoga en meditatie

9.15 uur | YogaYvonne Naarden

Hathayoga is de klassieke, traditionele en rustige vorm van yoga die voor vrijwel iedereen toegankelijk is. Het gaat bij hathayoga om de balans tussen alles wat je in het dagelijks leven tegenkomt zoals tussen werk en rust, inspanning en ontspanning. Dit evenwicht zit in de naam hatha.

Volksdansen

10.00 uur | SCAN Naarden

Met een gezellige kleine groep volksdansen en tussendoor met elkaar koffie drinken. De kosten per vier weken zijn 12,50 euro. Voor informatie en aanmelding: 06-13 69 84 34.

Inloopspreekuur MEE

10.30uur | Bibliotheek Bussum

MEE maakt meedoen mogelijk! MEE biedt onafhankelijke cliëntondersteuning op het gebied van wonen, werk, scholing, inkomen en dagbesteding. Iedereen kan en mag zich aanmelden. MEE heeft expertise op het gebied van mensen met een beperking.

Stiltemaaltijd

18.30 uur | AC Jan Ligthart Bussum

Samen in stilte eten, een meditatief moment. Schuif aan met een vrijwillige bijdrage voor de veganistische maaltijd.
Aanmelden via 035-6317068 of lisa@indeolmen.nl.

Vinyasayoga niveau 1

20.15 uur | YogaYvonne Naarden

Vinyasayoga niveau 1-lessen zijn voor vrijwel iedereen geschikt. Het is een yogastijl waarbij het tempo lager ligt in vergelijking met ashtanga- en de vinyasayogalessen voor alle niveaus.
De asana's (houdingen) worden wat langer aangehouden om jouw ruimte te onderzoeken.

Woensdag 11 april

Museumbezoek

10.00 uur | Station Naarden-Bussum

Deze keer is het bezoek aan het Van Gogh museum in Amsterdam. Daar is de tentoonstelling van Van Gogh en Japan.
Dit wordt op 18 april in de kunstlezing besproken door Henk Roos. Verdere informatie bij Truus, 035-6920694 of Rita, 06-81585544.

Spieghelcafé

10.00 uur | Spieghelkerk Bussum

Het Spieghelcafé is bedoeld als 'huiskamer van het Spieghel'. Iedereen uit de buurt die houdt van 'koffie & klets' kan binnenlopen in het Spieghelhuis, de nieuwe aanbouw achter de Spieghelkerk, aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg 34.

Laagdrempelig kennismaken met reiki

19.30 uur | WOC Spieghelwijck Bussum

Heb je last van oververmoeidheid, burn-out, onverwerkte emoties, lusteloosheid, overgevoeligheid, angsten of stress en wil je hier iets aan doen?
Kom en ervaar de invloed van reiki. Na een korte uitleg kun je een behandeling van een half uur ondergaan voor 15 euro.

Bridgen

19.30 uur | Het Trefpunt Bussum

Bridgers kunnen komen bridgen. Eerst kennismaken? Dat kan ook. Meld je met jouw partner om 19.10 uur aan bij de wedstrijdtafel en je kunt twee keer gratis meespelen ter kennismaking.

Huttenbouwdag bij Tymen de Sayer

BLARICUM Scoutinggroep Tymen de Sayer houdt zaterdagmiddag 7 april een huttenbouwdag aan de Deltazijde van de Blaricummermeent. Kinderen tussen de 6 en 12 jaar mogen gratis komen meedoen. Aanmelden via Facebook. Wel zelf een hamer meenemen!

Ontbijten en film kijken in Filmhuis

Bijzondere voorpremière van feelgoodfilm 'Normandie Nue'

Franse komedie over een klein dorp in Normandië.

BUSSUM De ideale formule voor een relaxed begin van de zondag: een film met ontbijt.

Filmhuis Bussum organiseert op zondag 15 april weer een ontbijtfilm rondom de voorpremière van de Franse feelgoodfilm 'Normandie Nue' met François Cluzet (Intouchables) in de hoofdrol. De film speelt zich af in een klein dorp in Normandië, waar de veeboeren zwaar getroffen worden door de crisis. De burgemeester zit niet bij de pakken neer en doet er alles aan om het tij te keren. Als een gerenommeerd fotograaf - die erom bekend staat dat hij grote menigten naakt fotografeert - op doorreis het dorp aandoet, laat de burgervader deze unieke kans niet voorbijgaan.
Het 'petit-déjeuner' is om 9.30 uur in het sfeervolle café van het Filmhuis, waarna om 10.15 uur de film begint. Kaarten voor ontbijt en film kosten 19,50 euro, voor Vrienden en CJP 18,50 euro, en zijn tot en met donderdag 12 april te koop via www.filmhuisbussum.nl of aan de kassa. Vanwege het beperkte aantal plaatsen is het niet mogelijk om losse toegangskaarten voor alleen de film te kopen.

Pronkstukken in het Comenius Museum

Museum is ook open tijdens Nacht van Naarden. Foto: Comenius Museum 

NAARDEN In het Comenius Museum is van maandag 9 tot en met zondag 15 april de Nationale Museumweek.

Waar komt ons verleden tot leven? Waar bewaren we onze schatten? Waar kunnen we leren wie we zijn? Waar komen we weer even tot onszelf? Waar hebben we onverwachte ontmoetingen? Het antwoord laat zich raden… Op www.nationalemuseumweek.nl laten de Nederlandse musea zien welk cultureel kapitaal zij beheren.
Hét pronkstuk van het Comenius Museum is het unieke Mausoleum, dat inmiddels meer dan tachtig jaar geleden vorm heeft gekregen onder de handen van enkele vooraanstaande Tsjechische kunstenaars. Het resultaat verrast bezoekers iedere keer weer. Op zondag 15 april tussen 13.00 en 16.30 uur zijn er rondleidingen in het Mausoleum. Ook is de tentoonstelling 'Het erfgoed van Comenius, de geboorte van Tsjechoslowakije' te zien.

Nacht van Naarden

Op vrijdag 13 april, van 19.30 tot 23.30 uur, is er de Nacht van Naarden met het thema 'Vrijdag de 13e, Geluk of Ongeluk?' Tijdens deze avond zijn Grote Kerk, Stadhuis, Vestingmuseum, Weegschaalmuseum, deMess, Bij Andreas, het Archief en Comenius Museum te bezoeken. Bezoekers kunnen op eigen gelegenheid gaan of onder leiding van en bijgelicht door een stadsgids vanaf het stadhuis.

In het Comenius Museum Mausoleum wordt op verschillende momenten verteld over de rol die geluk en ongeluk in het leven van Jan Amos Comenius hebben gespeeld. In de Grote Kerk is de afsluiting van de avond.

Vrijwilligers gezocht

BoodschappenPlusBus in Bussum zoekt een administratief medewerker.

Peuterspeelzaal de Stampertjes zoekt een peuterspeelzaalleid(st)er bij de begeleiding van een groep van vijf tot zestien peuters.

't Bussums Geheugenhuis zoekt vrijwilligers voor hun wekelijkse ontmoetingsochtend voor mensen met (beginnende) vergeetachtigheid/dementie in de Uit-Wijk.

Een gezellige gastvrouw/heer gezocht voor de koffie-ochtend in de Buurtkamer van de Kazerne in Muiden op donderdagochtend.

Deze en meer vacatures op www.versavc.nl of bel 035-6938525.

Open dag op muziekschool

BUSSUM Iedereen die kennis wil maken met de muziekschool en een instrument wil uitproberen, is welkom op de open dag op 14 april tussen 13.00 en 21.30 uur bij de Gooische Muziekschool in Theater Concordia aan de Graaf Wichmanlaan 46.

Op deze 'Dag van de Muziek' kan iedereen meer te weten komen over instrumenten, deze zelf uitproberen, spreken met docenten en luisteren naar optredens. Wie wil kan een gratis les inplannen in de week van 16 tot en met 21 april. De muziekschool zorgt voor het instrument.
Meer informatie: 035-6936596.