NaarderNieuws

18 juni 2014

NaarderNieuws 18 juni 2014


8 op de 10 geslaagd

NAARDEN - Na twee weken blokken, hoorden de eindexamenkandidaten in Naarden vorige week of ze geslaagd waren. Na het verlossende telefoontje van school konden op veel plaatsen de schooltassen aan de vlaggenstokken worden gehangen. Wie pech heeft, moet deze week nog herkansen.

De Naardense en Bussumse middelbare scholen kunnen doorgaans goede examenresultaten overleggen. Zo ook dit jaar. Op het Goois Lyceum slaagde 85 procent van de vwo'ers voor het eindexamen, op de havo was het slagingspercentage 89 procent. Vorig jaar slaagde op het Goois nog 96.5 procent van de vwo'ers in één keer. Rector Henk Lenselink: "Dit jaar deed de kleinste lichting brugklassers ooit examen. Aan deze groep moesten we harder trekken dan voorgaande jaren. Maar de uitslag valt ons niet tegen. De havo heeft het hartstikke netjes gedaan."

Op het Willem de Zwijger College slaagde in het eerste tijdvak van de eindexamens zowel op het vwo als op de havo 85 procent van de eindexamenkandidaten. Het St. Vituscollege scoorde op het vwo 82 procent, op de havo 87 procent, op de mavo in Naarden 80 procent. Rector Jan Heinen: "Leuk om te melden dat zeven leerlingen van het vwo cum laude (met een 8+) geslaagd zijn. En op de mavo heeft meer dan de helft een extra vak gedaan." Op De Fontein (vmbo-TL) slaagde 93,6 procent in één keer. Het Wellantcollege haalde dit jaar in het eerste tijdvak 94 procent voor de basisberoepsgerichte leerweg, 88 procent voor de kaderberoepsgerichte leerweg en 83 procent voor de gemengde leerweg.

Herkansingen
Alle scholen verwachten dat de slagingspercentages nog stijgen; een groot gedeelte van de gezakten gaat deze week nog op voor de herkansingen.

Landelijk gezien slaagde vorig jaar 88 procent van de havisten en 91,9 procent van de vwo'ers. Onder vmbo-scholieren was het slagingspercentage 92,9 procent.

Meer eindexamennieuws op pagina 11. Kijk op pagina 16-17 voor een overzicht van de geslaagden.

Landelijke politie doet huiszoeking Jac. P. Thijssepark

Politie en brandweer bij de woning. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De landelijke eenheid van de politie deed zaterdag rond 23.00 uur een huiszoeking aan het Jac. P. Thijssepark. Agenten in burger braken de voordeur open en doorzochten de flat. De hele operatie nam een paar uur in beslag.

"Wat we in de woning hebben aangetroffen en waar de Naarder van wordt verdacht, kunnen we niet zeggen in verband met lopend onderzoek", laat een politiewoordvoerder weten. In eerste instantie werd de brandweer erbij gehaald omdat er mogelijk een gaslek zou zijn. "Daar was echter geen sprake van", meldt de woordvoerder.

Ook hockeydames 45+ wereld-kampioen

NAARDEN - Naarder hockeysters Marry Berkhout en Mirjam Storm zijn vorige week wereldkampioen geworden met hun Nederlands 45+ dameselftal. Parallel aan het WK hockey dat de afgelopen weken in Den Haag werd gespeeld, werd in Rotterdam het FIH Masters Hockey Worldcup 2014 gehouden. Bij de vrouwen in de leeftijdscategorie 45+ won Nederland het goud.

De twee speelsters van HCN deden met het Nederlandse team mee aan het Rotterdamse toernooi, waar maar liefst 74 heren- en damesteams uit 21 landen tegen elkaar uitkwamen in vier leeftijdscategorieën. Het Nederlands Elftal Dames 45+ dat geleid werd door trainer/coach Ineke Botden, verloor slechts één poulewedstrijd. Onder toeziend oog van veel Oranjesupporters versloegen de Nederlandse dames Zuid-Afrika in de finale met 2-0. Winnares Mirjam Storm: "Het was een fantastisch toernooi. We zijn zeer trotse winnaars."

Nederland deed het goed op het WK-schaduwtoernooi. Dames 40+, Dames 55+, Heren 40+, Heren 55+ wonnen zilver, Heren 45+ brons.

93,6

% van de eindexamenkandidaten van de Fontein is geslaagd in het eerste tijdvak

Over tijden die voorbij zijn

Foto:

Zaterdagmiddag 4 juli 1904 om twee uur brak er brand uit in het pakhuis van kruidenier Borreman in de Raadhuisstraat. De fik ging er meteen goed in, want naast een grote voorraad klompen stonden vele liters petroleum. In korte tijd breidde het vuur zich uit naar drie achter- en aanliggende panden. Niet alleen de boerderij van de weduwe Krijnen (nu Gansoordstraat 15) ging in de hens, maar ook het magazijn van brandstoffenhandelaar Vuijst en de veestal van slager Van Gelder.

De spuitgasten van de gemeente en die van het garnizoen sloegen de handen ineen. Maar hooi, stro en kolen gaven zoveel voedsel aan het vuur dat er weinig viel te redden. Daarom werd het bluswater hoofdzakelijk gericht op belendende percelen. Pas om 10 uur 's avonds gaf de commandant het sein 'brand meester', waardoor de militairen konden inrukken. De brandweerlieden van de gemeente moesten nog tot de volgende ochtend blijven nablussen.

Het plaatje werpt een blik op het rampterrein, waar kinderen zich omzichtig tussen de puinhopen laten fotograferen.

Goed gedocumenteerde informatie over de geschiedenis van Naarden staat in De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost € 17,50 per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl.

Weerbericht

Wolkenvelden, soms een buitje, vrij koel
We hebben deze gehele week te stellen met een noordelijke tot noordwestelijke luchtaanvoer. Polaire zeelucht met overheersend hardnekkige wolkenvelden. Het is een typisch beeld voor een deel van de maand juni, de 'midjunikoelte' of 'schaapscheerderskou'. Dit wordt op gang gehouden door een zeer honkvast hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan nabij Ierland.

Donderdag en vrijdag
Zowel donderdag als vrijdag schuiven wolkenvelden over. Er kunnen soms een paar gaten in de bewolking vallen en dan schijnt de zon bij tussenpozen even. De bewolking is echter hardnekkig en overheerst. Als de bewolking even iets dikker wordt kan het tijdelijk wat licht regenen of motregenen. Er waait een matige noordwestenwind. Het wordt 17 à 18 graden.

Het weekeinde
Ook voor het weekeinde moet gerekend worden op wolkenvelden. Af en toe kan er een buitje vallen. Er is kans dat de zon van tijd tot tijd iets meer ruimte krijgt. Er waait onafgebroken een matige noordwestenwind. De nachtelijke minima schommelen rond 10 graden. Ook overdag is het koel met 17 à 18 graden als maximum, bij wat meer opklaringen iets hoger.

Weetje
Op 21 juni om 12.41 uur in de middag gaat de astronomische zomer van start. De zon bereikt dan de noordelijkste positie vanaf de aarde gezien. De zomerzonnewende, de langste dag. De weerkundige zomer startte op 1 juni. De lente van 2014 was door de fraaie maart en april zonnig en ondanks de natte mei vrij droog. Het was de op een na warmste lente in 300 jaar.

NAARDEN - De politie heeft zaterdagmiddag tijdens een controle op de Harderwijkerweg in Ermelo een 36-jarige Naarder aangehouden die zijn auto vol drugs had liggen.

De man werd aangehouden. Hij vervoerde in zijn auto onder meer tientallen XTC-pillen, een hoeveelheid amfetaminen, twee zakken met henneptoppen en een aantal flesjes met GHB. De drugs zijn in beslag genomen en de man is meegenomen naar het politiebureau.

WK hamsters AH bedacht in Naarden

'Gefabriceerd door: Edison International BV'

Ahold liet voor het WK voetbal 45 miljoen oranje hamsters maken.

NAARDEN - Als opvolger van de 'wuppie' en het 'beesie' heeft grootgrutter Albert Heijn dit WK voetbal de oranje hamster. Het beestje duikt overal op maar wat weinigen weten is dat het idee uit Naarden komt. Uit de koker van marketingconceptbureau Edison International aan het Ruijsdaelplein.

'Gefabriceerd door Edison International uit Naarden', staat er achter op de verpakking van de WK-gadgets. Bij elke vijftien euro aan boodschappen krijgen Albert Heijn-klanten een oranje hamstertje. Om op te hangen, op te plakken of om mee te spelen. En vooral om te sparen, want ze zijn natuurlijk allemaal anders.

"Het zijn 23 verschillende karakters, gebaseerd op de superfanatieke supporters die met het Nederlands elftal meereizen naar Brazilië", vertelt Lukas Burgering, woordvoerder van Ahold. Ahold doet het woord, want Edison heeft afspraken met het bedrijf dat er als leverancier niet met de pers gepraat wordt. De keuze voor de hamster als nieuwe wuppie is logisch voor AH. "De hamster is al tien jaar lang onze mascotte. Mensen herkennen hem als het AH-beestje."

Minitribune
Dus liet Ahold in China 45 miljoen hamstertjes maken om rond het WK te verspreiden in de AH-vestigingen in Nederland. "Wij gaan ervan uit dat het Nederlands elftal wereldkampioen wordt. Je bent fan of niet. Het WK voetbal leeft in Nederland. Onze klanten vinden het leuk om iets te krijgen dat bijdraagt aan dat Oranje-gevoel." Als extra hebbeding is er zelfs een minitribune met 23 zitplaatsen waar de namen van de karakters op staan. "Kun je lekker samen met je hamsters naar de wedstrijd kijken", zegt Burgering.

Mocht Nederland het in Brazilië toch niet ver schoppen, dan breekt er in Zaandam geen paniek uit. "In dat geval geven we de resterende hamsters weg aan organisaties die iets met kinderen doen: zoals kinderziekenhuizen of kinderopvang. Voor kinderen is het leuk speelgoed, niet gerelateerd aan een toernooi."

Succes voor Daniel Nagel

NAARDEN - Naarder triatleet Daniel Nagel is vorige week als eerste geëindigd op een korte triatlon in Amsterdam.

Het was voor Nagel de eerste keer dat hij een triatlon won. Hij kwam als vierde uit het water, op de fiets nam hij afstand van de rest en op het looponderdeel kon hij zijn zege veilig stellen.

Turnster Kato Kruse (9) in landelijke finale

Kato Kruse in actie op een trampoline.

NAARDEN - De 9-jarige Kato Kruse uit Naarden stond afgelopen weekend in de landelijke finale van de eerste divisie turnen. Ook al eindigde ze als zeventiende, heel Keizer Otto is trots.

"Het was het voor het eerst in lange tijd dat een turnster van de Naardense club op dit niveau aanwezig was", zegt Anke Herber van Keizer Otto.
Kato zelf is trots op haar finaleplaats. Ze maakt het liefst salto's voor- en achteruit en flikflaks. "Het is een fijn gevoel om door de lucht te vliegen." Later wil ze graag turnjuf worden, of olympisch kampioen of spelletjes bedenken voor de iPad.

Goud voor roeiers

NAARDEN - Stijn Berendse en Bas Bosman van Roeivereniging Naarden zijn vorige week op de Amsterdamse bosbaan als eerste geëindigd op het NK voor junioren.

Berendse werd in zijn skiff eerste bij de jongens 16 jaar, Bosman deed hetzelfde bij de categorie jongens 14 jaar.

Dankbetuigingen aan orgaandonoren

Foto: Bob Awick

Een dikke vijfhonderd mensen waren zaterdag naar de Grote Kerk gekomen voor deTransplantERENdag. Elk jaar worden rond het donormonument op het Kerkplein en in de kerk orgaandonoren herdacht, die door na hun dood een orgaan af te staan aan een zieke, een leven hebben gered. Mensen die dankzij een orgaantransplantatie nog leven brachten een eerbetoon aan orgaandonoren en hun naasten. 's Middags werden bloemen bij het monument gelegd, daarna volgde een programma in de kerk.

Rudi de Keizer

Consultant en optimist
Naarder sinds 1991

Foto:

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ontwerp als consultant bedrijfsprocessen in samenhang met ICT. Communicatie is daarin een belangrijk aspect, dat komt steeds terug in wat ik doe."

Wie wint het WK?
"Ik hoop dat het Nederlands elftal zo lang mogelijk meedoet, dat is goed voor de sfeer in Nederland. En ik hoop dat zowel de Nederlandse mannen als de vrouwen het WK hockey winnen."

Heb je ook een levensmotto?
"Mijn motto is: het moet er toe doen. Ik kan me ergens volledig voor inzetten als het maar ergens over gaat en het me energie geeft."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Ik zou nog een tandje terugschakelen met werken en eindelijk weer eens zelf wat gaan sporten."

Welk nieuws uit Naarden houdt je bezig?
"De fusie. Ik hoor en lees wel verhalen, maar denk dat ik maar een klein deel weet van wat daarbij allemaal speelt."

Wat zou je doen als je één dag burgemeester van Naarden was?
"Ik zou een oproep doen om vooral te letten op je omgeving en de mensen om je heen. En alle vrijwilligers persoonlijk een compliment geven; ik vind het mooi én soms ook verbazingwekkend dat zoveel mensen zoveel tijd en energie steken in vrijwilligerswerk."

Waar kom je het liefst in Naarden?
"Het nattelaarzenpad bij het Naardermeer, een mooi stukje natuur op loopafstand van mijn huis. Dat begon al met één dochter in de rugdrager en de ander aan de hand. Heerlijk!"

Met wie zou je nog wel eens een goed gesprek willen hebben?
"Al Gore; over het milieu en hoe we het voor elkaar krijgen dat het over 50 jaar ook nog goed toeven is op deze aarde. En over zijn ervaringen in de beginperiode van internet."

Waar zullen we eens op proosten?
"Op een zinvol leven voor iedereen."

Scholieren de Tweemaster krijgen verkeersles in praktijk

'Kinderen moeten veilig leren lopen en fietsen'

Groep 8 doet de remproef. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Meten hoe lang een auto erover doet om te remmen voor groep acht en een rondje slalommen in een skelter voor de kleuters: bij basisschool de Tweemaster kregen de kinderen vorige week praktische verkeersles.

"Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen leren hoe ze zelfstandig deel kunnen nemen aan het verkeer", vertelt schooldirecteur Chris Heersink. "In deze tijd waarin kinderen steeds vaker met de auto naar school gebracht worden, moeten ze ook veilig leren fietsen en lopen naar school. Daarom doen we om het jaar mee aan Streetwise."

Streetwise is een praktisch verkeersprogramma van de ANWB om kinderen van groep een tot en met acht wegwijs te maken in verschillende verkeerssituaties. Kleuters rijden een parcours op het schoolplein, de achtstegroepers gaan proefondervindelijk vaststellen hoe lang de remweg van een auto is.
Heersink: "Het is altijd een bijzondere dag. De kinderen vinden het geweldig om op deze manier met verkeer bezig te zijn en eens niet uit een boek of van het digibord."

Naardense arts komt met boek

NAARDEN - Kinderarts Judith Deckers-Kocken heeft een boek geschreven. Woensdag presenteerde de Naardense in Utrecht het eerste exemplaar van 'Kinderbuik, lekker in je vel door aandacht, ademen en eten'.

Deckers-Kocken, die kinderarts is voor maag-, darm- en leverziekten, geeft in het boek haar visie op ziekte en gezondheid vanuit een holistische benadering: lichaam, geest en ziel zijn één. Volgens de arts zijn kinderen simpelweg gelukkig met voldoende aandacht, gezond eten, de juiste manier van ademen en de juiste manier van bewegen.

Zwemmen voor het goede doel

NAARDEN - Op vrijdagavond 20 juni van 19.15 tot 21.15 uur kunnen Naarders voor het goede doel baantjes trekken in Zwembad de Lunet.

De opbrengst gaat naar Spieren voor Spieren. Deelnemers kunnen zich laten sponsoren. Meedoen zonder sponsoren kost 1 euro, waarvan 0,50 eurocent naar het goede doel gaat. Iedereen die een A-diploma heeft kan meedoen.

Lekker buiten spelen op het Kerkplein

Hengelen bleek favoriet. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Onder het motto 'Buiten spelen is gezond' werd vorige week de landelijke Buitenspeeldag gehouden. In Naarden waren op verschillende plekken buitenspeelactiviteiten voor kinderen georganiseerd.

In de Vesting kon er gespeeld worden op het Kerkplein. Organisator Bianca Bakker: "Het weer was top, lekker warm. De kinderen vonden visjes hengelen, stoepkrijten, hockeyen, voetballen en korfballen erg leuk."

Janneke Muller speelt in film

NAARDEN - De Naardense scholiere Janneke Muller speelt een rol in de Nederlandse film 'Heksen bestaan niet'. De film draait vanaf woensdag in de Nederlandse bioscopen.

Zondag was de première. Muller speelt de boze tegenspeelster van Aliyah. Daarnaast doen ook Leontine Borsato, Bas Muijs en zangeres Do mee.

Jachthaven houdt Watersport-Doe-Dag

NAARDEN - Jachthaven Naarden houdt zaterdag een 'Watersport-Doe-Dag' voor kinderen tussen de zeven en veertien jaar die hun zwemdiploma hebben.

Zaterdag vanaf 12.00 uur kunnen kinderen in de jachthaven terecht voor kanoën, surfen, catamaran zeilen en banaanvaren. Ook zijn er een buikglijbaan en waterballen. Aanmelden via info@jachthavennaarden.nl.

Bussum en Naarden in oude ansichten

Uitgeverij de Europese Bibliotheek te Zaltbommel gaf in 1968 een boekje uit over Bussum en in 1969 over Naarden.

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het Goois Nieuwsblad combineerde de Europese beide boekjes en gaf dit boek in 1971 uit met ansichten van Bussum én Naarden van vóór 1925. De inleiding en de bijschriften voor Bussum zijn van A.C.J. de Vrankrijker en voor Naarden tekende K.C. van Bijlevelt. 158, respectievelijk 78 ansichten en foto's, alle zwart/wit, telt het boek, waarvan de bladzijden niet genummerd zijn. Vervelend, want er wordt in de tekst nog al eens naar een andere pagina verwezen. De afbeeldingen van Bussum zijn gerangschikt alsof we een wandeling maken. Zo bezichtig je achtereenvolgens de oude kern, oude buurtjes, het station en omgeving, de Spiegelzijde, de groei aan de dorpszijde en de buitenkant, waarbij men de gemeentegrens royaal overschrijdt. De ansichten uit Naarden zijn minder talrijk; er zijn er betrekkelijk veel met groepen mensen er op. De afbeelding voorop uit 1910 toont de Vlietlaan met links Hotel Vlietlaan, hoek Gen. De la Reylaan. Het hotel is in 1928 afgebroken.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 25 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Van de lezers

Het begin van de nieuwbouw bij de Veste. Foto: Bob Awick

De Veste
Na vier jaar breken en bouwen wordt de nieuwbouw van De Veste aan de Koningin Wilhelminalaan binnenkort opgeleverd. Dit is fijn voor circa tachtig senioren die er gaan wonen en hun begeleiders, maar niet fijn voor hetzelfde aantal mensen dat er omheen woont en het grote aantal fietsers dat er langs rijdt. Het gedeeltelijk zes verdiepingen hoge gebouw komt namelijk op je af, met spierwitte tegels en grote balkons met vreemde spijlen. De massa is te groot voor de locatie en staat te dicht op de weg, vlak naast de vesting in de voormalige schootsvelden. Het esthetische belang van Naarden is teveel ondergeschikt gemaakt bij het ontwikkelen van dit project. De directie van De Veste heeft als zorginstelling andere prioriteiten dan het aangezicht van Naarden en waarschijnlijk hebben de 3 miljoen euro uit afgekochte erfpacht er ook een flinke rol in gespeeld in de belangenafweging. De beslissers zijn geen Naardense inwoners en de welzijnscommissie heeft weer bewezen nutteloos en overbodig te zijn.

Als Naardense burgers niet vroegtijdig serieus bij dit soort projecten betrokken worden ontstaat een gevoel van machteloosheid en komen er ongewenste gebouwen in Naarden, dat is de les die het nieuwbouwproject van De Veste ons leert. Het is essentieel dat de gemeenteraad blijft hameren op het belang van daadwerkelijk en in een zo vroeg mogelijk stadium betrekken van inwoners bij nieuwbouwplannen en dat ook de ambtenaren hiervan doordrongen zijn. Nu De Veste er opnieuw staat gun ik onze overburen natuurlijk een prettig verblijf in hun nieuwe onderkomen en ik ga ervan uit dat de toegezegde rij amberbomen de laan alsnog enigszins een fatsoenlijk uiterlijk zullen geven.

Jan Zonneveld

Naarden:
* PGN Grote Kerk 10.00 u. dr. J.P. Schouten
* RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za. 21/06 17.30 u. Eucharistieviering
* Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
* RK Mariakerk 10.00 u. Viering voor Jong & Oud pastoor C. Fabril
* RK St. Jozefkerk 10.00 u. Parochianen J. Baaij
* PGB Wilhelminakerk 10.00 u. mw. ds. H. Honderd
* PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. J. de Blois
* PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
* PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. T. Cammeraat; 17.00 u. ds. A.P. Voets
* Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
* Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. mw. C.A. van de Kuil
* Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. zr. C.A. Plat-Sommeling
* Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. mw. dr. S. Hiebsch
* Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit
* Het Apostolisch Genootschap 9.30 u. Eredienst
* De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Verkoop villa's Naardereiland van start gegaan

'Naardereiland biedt beste van 2 werelden: rust van natuur en gemak van de stad vlakbij'

Een artist impression van de toegang tot de nieuwe wijk.

NAARDEN - Wat nu nog een stuk groen recreatieterrein aan de IJsselmeerweg is, wordt volgend jaar een luxe villawijk op een schiereiland. De 45 woningen van nieuwbouwproject Naardereiland gingen zaterdag in de verkoop. Een paar honderd geïnteresseerden kwamen erop af.

"Het was lekker druk op de eerste verkoopdag op de bouwlocatie", vertelt verkopend makelaar Judith Warning van Voorma en Walch. "Maandag stond de telefoon roodgloeiend. De eerste getekende inschrijfformulieren zijn al binnen. En we krijgen veel enthousiaste reacties over de mail." De belangstellenden kwamen vooral uit 't Gooi en Amsterdam. Gezinnen met jonge kinderen en stellen met kinderen die al de deur uit zijn. "Maar allemaal hebben ze gemeen dat ze van water, ruimte en rust houden."

In de nieuwe villawijk aan het Gooimeer worden straks 45 vrijstaande huizen en twee-onder-een-kapwoningen gebouwd in acht verschillende woningtypes. Sommige villa's hebben een eigen strandje, andere liggen tussen de bomen, maar elk huis krijgt een rieten dak en een eigen aanlegsteiger, direct voor de deur of in een van de collectieve jachthavens van het eiland. "Het worden villa's in Gooise stijl", omschrijft Warning. "Waarbij de architect ook nog eens gekeken heeft hoe elke villa optimaal op de kavel ligt: qua uitzicht en qua zon."

Belangstellenden bekijken de maquette. Foto: Bob Awick
Kijken hoe het wordt tijdens de iPad-tour. Foto: Bob Awick

'Je woont in een soort vakantieomgeving'

Toplocatie
Volgens de makelaar wordt het Naardereiland uniek. "Het is een schitterend project op een groene toplocatie aan het Gooimeer. Tegelijkertijd is het vlak bij Amsterdam, Utrecht en Almere, dus heel centraal gelegen. Naardereiland biedt daarmee het beste van twee werelden: zowel de rust van de natuur als het gemak van de steden vlakbij."

Opvallend is ook dat het bestaande groen grotendeels blijft staan. "Je komt dus niet te wonen op een kale vlakte. Een deel van de bomen blijft staan, een deel wordt herplant. Dus aan de ene kant heb je de openheid van het Gooimeer en aan de andere kant de beslotenheid door volwassen beplanting. Een mooie combinatie."

'Veel mensen die komen kijken, geven aan dat ze al jaren op zoiets wachten'

Watersporters
Marc de Beijer (45) woont nu op de Amsterdamse Prinsengracht. Zaterdag nam hij een kijkje in Naarden. Hij gaat zich zeker inschrijven, vertelt hij. "De tweede is op komst, dus zijn we op zoek naar een huis met een tuin. Mijn vrouw en ik zijn allebei watersporters, mijn ouders hadden vroeger zelfs een jachthaven. Dus vinden we Naardereiland een hele geschikte plek om onze kinderen te laten opgroeien. Je woont in een soort vakantieomgeving." De Beijer ziet maar één nadeel aan het nieuwbouwproject. "Het is straks wel een kwartier fietsen naar school of naar het centrum."

Vraagprijs
Als 70 procent van de woningen is verkocht, kan de eerste schep de grond in. Dat is naar verwachting begin volgend jaar. Warning: "Dan zouden de eerste mensen er naar verwachting voorjaar 2016 kunnen gaan wonen." De vraagprijs ligt tussen de 535.000 en 1,3 miljoen euro. De verkoop van de bouwgrond moet Naarden 6,1 miljoen euro opleveren. Conform afspraken in de gemeenteraad gaat dat geld naar de opknapbeurt van de sportvelden en de nieuwbouw in het centrum van de Keverdijk.

Volgens Waming moet die vraagprijs geen problemen opleveren, ook al is het nog altijd crisis op de huizenmarkt. "Gezien de belangstelling voor Naardereiland verwacht ik dat de bouw absoluut doorgaat. Naardereiland is uniek voor de regio. Het is ruim wonen aan het water, met je eigen strand en aanlegsteiger, midden in de Randstad. Veel mensen die komen kijken, geven aan dat ze al jaren op zoiets wachten. En de prijzen zijn heel reëel."

Aantrekkingskracht
Ook Naarders voelen die aantrekkingskracht. Andreas Schuster (51) woont sinds 2007 in het Van Goghkwartier. Hij en zijn vrouw waren zaterdag op de verkoopdag en besloten zich in te schrijven voor een woning op het Naardereiland. "Het Van Goghkwartier is echt een buurt voor jonge kinderen en onze kinderen wonen inmiddels op kamers. Naardereiland is anders wonen: aan het water. Het rekensommetje was snel gemaakt. We zijn allebei helemaal gek van zeilen en hebben ook een zeilboot. Dat kan op het Naardereiland voor de deur. Terwijl je toch nog in Naarden woont."

Eindexamenleerlingen Goois Lyceum proosten op behaalde resultaten

Luna, Amy, Puck en Lisa zijn blij dat ze van school af gaan. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Donderdagmiddag vier uur, de aula van het Goois Lyceum staat vol met geslaagde eindexamenleerlingen. De havo en vwo-leerlingen proosten met een glas champagne op de uitslagen die zij eerder die dag gehoord hebben.

Vriendinnen Puck, Luna, Amy en Lisa zijn blij dat zij geslaagd zijn. "We zullen de gezelligheid en de mensen van de middelbare school missen, maar we willen zeker niet nog een jaar op het Goois Lyceum doorbrengen", aldus de meiden.

Lisa had de meeste moeite met haar economie-examen, maar behaalde uiteindelijk toch een acht. Een zes voor aardrijkskunde als laagste cijfer is voor Puck een prima resultaat.

Dirk gaat na de zomer studeren in Amsterdam. Foto: Sjoerd Stoop
Bart verheugt zich op zijn vakantie in Blanes. Foto: Sjoerd Stoop
Het was flink blokken in mei. Foto: Bob Awick

Luna is blij dat zij van school is en kijkt deze zomervakantie vooral uit naar één evenement: "Ik ga met een paar vriendinnen naar Rock Werchter, een festival in België."

Dirk geeft toe dat hij beter had kunnen leren. "Van een aantal vakken is mijn gemiddelde omlaag gegaan door de eindexamens, maar ik ben alsnog geslaagd. Nederlands vond ik het moeilijkst, dat was ook het enige vak waarbij ik de volle drie uur druk bezig ben geweest." Dirk gaat na de zomervakantie rechten studeren aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Ook Bart is blij met zijn resultaten: "Het hoogste cijfer dat ik heb gehaald is voor Nederlands, terwijl mijn gemiddelde daarvoor juist het laagst was. Voor biologie is het andersom." Bart kijkt uit naar de vakantie en gaat een weekje met vrienden naar Blanes.

Woonland maakt frisse start met uitverkoop

'We maken ruimte om in fases te verbouwen'

Merel en Herman van der Vliet en Sven Petrus maken een frisse start. Foto: jessica de jong

BUSSUM - Alweer 18 jaar runnen Herman en Merel van der Vliet met veel plezier hun meubelzaak Woonland aan de Vlietlaan in Bussum. De komende tijd hebben ze een grote uitverkoop zodat er ruimte in de winkel ontstaat voor een verbouwing.

"Het is de bedoeling dat we verbouwen in fases en dat de winkel dus gewoon open blijft", vertelt Merel van der Vliet. Met name het plafond wordt onder handen genomen. Haar partner vertelt dat ze al veel positieve reacties hebben op de uitverkoop. Het kan namelijk behoorlijk veel geld schelen als je een nieuwe bank of tafel met wel 70 procent korting kunt kopen.

Gewoon open
"Maar de klanten hebben ook vragen, ze denken dat we gaan stoppen met de zaak. Dat is dus absoluut niet zo."

'Klanten komen bij ons omdat ze ons kennen en we een breed assortiment hebben'

Het echtpaar Van der Vliet ziet dat in Bussum steeds meer speciaalzaken verdwijnen en dat betreuren ze. "Dat is zo zonde, maar de mensen moeten zich ook realiseren dat ze zelf de middenstand kunnen helpen door hier in het dorp hun aankopen te doen in plaats van via internet."

Passie
Het echtpaar Van der Vliet en medewerker Sven Petrus runnen de zaak met z'n drieën. Ze worden gedreven door hun passie voor interieur. De ouders van Herman hadden een interieurwinkel, waardoor hij al van jongs af aan betrokken werd bij de zaak. Samen met Merel zijn ze gelukkig aan de Vlietlaan en krijgen ze hulp van de sterke Sven, die uiteraard helpt bij het bezorgen van het meubilair.

Klantenkring
Bij Woonland hebben ze een trouwe klantenkring opgebouwd en ze merken dat mensen het fijn vinden dat er een band bestaat, waardoor ze graag aan de Vlietlaan hun inkopen doen. "Iedereen kan hier heerlijk snuffelen, er is namelijk heel veel te zien. Maar de mensen willen ook gewoon een praatje maken en dat kan, want wij zijn er altijd", lacht Merel van der Vliet.

Asssortiment
Herman vult aan dat het brede assortiment hun grootste pluspunt is. "We hebben ontzettend veel: banken, lampen, schilderijen, stoelen, tafels, noem het maar op. De zaak is 1500 vierkante meter groot en staat momenteel erg vol. Als we straks verbouwd hebben hopen we dat we wat meer ruimte hebben om onze producten wat ruimer opgezet te kunnen presenteren."

Ondertussen blijven er nog steeds nieuwe spullen binnenkomen. Herman van der Vliet vertelt dat vooral meubels gemaakt van natuurlijke materialen, zoals grof hout, populair zijn. Het loont zeker de moeite om regelmatig langs te komen, want in Woonland is veel te zien en te koop.

Kom kijken
Woonland is te vinden aan de Vlietlaan 44 in Bussum en is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur. De meubels in de uitverkoop worden overigens niet thuisbezorgd.

Taj Mahal onderging interieur- metamorfose

'Indiaas eten is niet altijd heet'

Atif Baig aan tafel met een vaste klant. Foto: jessica de jong

BUSSUM - Wie het Indische restaurant Taj Mahal aan de Herenstraat binnenloopt, ziet direct dat de eigenaren de zaak flink onder handen hebben genomen. De muren die voorheen bruin/rood waren, zijn nu helder wit en het hele restaurant ademt een open en lichte sfeer uit.

Het restaurant is van de gebroeders Abid en Atif Baig die al sinds 1990 het gerenommeerde restaurant runnen. De zaak heeft niet alleen een likje verf gehad, ook de bar is vernieuwd, de keuken is onder handen genomen en de toiletgroepen zijn opgeknapt. Chef-kok Atif vertelt dat de reacties erg positief zijn. Ook Margreet De Broekert, een vaste klant vanaf het eerste uur, spreekt haar waardering uit. Niet alleen roemt ze het restaurant vanwege de heerlijke keuken, maar ook om de gastvrijheid van de familie. Onder de vaste gasten mogen Abid en Atif ook bekende Nederlanders rekenen zoals topkok Julius Jaspers en Linda de Mol, die Taj Mahal onlangs nog tipte in haar eigen magazine.
Atif kookt de gerechten die hij leerde van zijn moeder. "Wat veel mensen ten onrechte denken is dat Indiaas eten altijd heet is. Dat is zeker niet zo. Wij koken alles direct na de bestelling met uitsluitend verse ingrediënten. Daarbij geven de klanten zelf aan of ze mild, pittig of extra pittig willen eten. Ook kinderen kunnen hier uitstekend eten. We hebben heerlijke spiezen met bijvoorbeeld kip of garnalen die we bereiden in onze speciale tandoori klei-oven. Dat is een van onze specialiteiten."

Yasser stoomt en repareert kleding bij Piramiden

Een kijkje binnen bij Piramiden. Foto: Mariek de Jong

NAARDEN - Recht tegenover het stadhuis zit sinds deze maand stomerij en kledingreparatie Piramiden. Eigenaar Yasser Ibrahim heet alle klanten persoonlijk welkom.

Naarders kunnen er terecht met al hun textiel dat vuil is of kapot. "Kleding, gordijnen, dekbedden, tapijten. Stomen, wassen, vouwen en repareren. We doen alles", zegt eigenaar Ibrahim. Hij is een ervaren kleermaker, vertelt Ibrahim. De Egyptenaar kwam in 2002 naar Nederland omdat hij verliefd was geworden op een Nederlandse.

Rustig
Ibrahim nam de zaak in de Marktstraat deze maand over van voorganger Elite, waar hij zelf ook werkte. Ibrahim voelt zich als een vis in het water in de Vesting. "De mensen hier in Naarden zijn lekker rustig en eerlijk."

Familiae is de ideale (schoon)dochter

De dames van Familiae. Foto:

BUSSUM - De Bussumse onderneming 'Familiae' biedt professionele mantelzorg aan ouderen in de Gooi en Vechtstreek. Ouderen of hun kinderen kunnen een 'Familiae-manager' inhuren die helpt met de alledaagse dingen die ouderen niet meer alleen kunnen doen.

"We bieden gezelschap, laten de hond uit, helpen boodschappen doen, doen de administratie en de afwas", legt Lettie Mackay (48) uit. "Wij doen alle mantelzorg, behalve de medische." Samen met Jolande Moolhuijzen (46) springt Mackay zo in een gat in de zorg. Veel kinderen komen er niet toe om de fulltime mantelzorg voor hun ouders op zich te nemen. "Ze wonen niet in de buurt of hebben te weinig tijd", legt Mackay uit. "Wij zijn dan de ideale (schoon)dochter."

De Fontein: VMBO-TL

Alejandro Speijdel, DIEMEN; Amber Fritz, NAARDEN; Benjamin Sehmehmedovic, LAREN NH; Boudewijn Wiegel, LAREN NH; Bram Out, BUSSUM; Caram Benlhay, BUSSUM; Charlaine Lovers, BLARICUM; Charlotte Blaas, BUSSUM; Charlotte Woerdman, LAREN NH; Chevelle Tsang, BUSSUM; Claire van der Kleij, LAREN NH; Damon Kok, LAREN NH; Demi den Iseger, LAREN NH; Emma van der Zwaan, EEMNES; Emma Keur, NAARDEN; Emma Simoons, BUSSUM; Emma Vermeulen, HUIZEN; Erik Niesing, EEMNES; Eva Moonen, NAARDEN; Famke Steenbergen, NAARDEN; Floor van Luijnen, BUSSUM; Floor Herberts, BUSSUM; Florence Valkenburg, BUSSUM; Gijs Willemse, LAREN NH; Guido Willemsteijn, WEESP; Hanna Mohamed, BUSSUM; Hannane El Abbouti, BUSSUM; Iris Casius, HILVERSUM; Jacob de Wit, HUIZEN; Jasmijn Siewe, NAARDEN; Jeroen Voorwalt, WEESP; Jessica Bouwman, EEMNES; Joep Schliekelmann, NAARDEN; Jordi Souverijn, ANKEVEEN; Karlijn Drexhage, BUSSUM; Lars Visser, NAARDEN; Layla el Helloumi, BUSSUM; Linde van Maurik, HUIZEN; Lisanne Boon, BUSSUM; Lisanne Bus, BLARICUM; Loubna Azarfane, BUSSUM; Luke Brand, LAREN NH; Malou Rijnbergen, BUSSUM; Mathieu Jongerden, HUIZEN; Merel Klaassen, NAARDEN; Merve Ulu, BUSSUM; Mischa Tammens, NIGTEVECHT; Naida Osmanovic, BUSSUM; Nienke Lampe, NAARDEN; Pepijn Classen, NAARDEN; Peter Wojakowski, HUIZEN; Pien Klaassen, BUSSUM; Raven Reints, BUSSUM; Rick Thiel, BUSSUM; Roy van Eeden, EEMNES; Sabine Ruseler, BUSSUM; Sabine Saarberg, BUSSUM; Samuel Herselman, LAREN NH; Sander van Slooten, BUSSUM; Sanne de Wit, EEMNES; Saskia Tangelder, LAREN NH; Stijn de Waal, MUIDERBERG; Tara Semin, NAARDEN; Teun Slaghek, BUSSUM; Thijs Pellens, BUSSUM; Tim van der Heide, DIEMEN; Tim Visser, WEESP; Timo van Nek, BLARICUM; Tobias Kemper, WEESP; Valery Koopman, LAREN NH; Willem van der Zwaan, EEMNES; Willem Heijting, HUIZEN; Willemijn van der Eijk, HUIZEN; Yasmina Azarfane, BUSSUM.

Sint-Vituscollege: HAVO

Oumayma Allache, NAARDEN; Floris André, BUSSUM; Daniël Baarslag, MUIDERBERG; Boris Bakker, HUIZEN; Loraine van Bavel, BUSSUM; Victor Bijlsma, NAARDEN; Olivier Blaauw, HILVERSUM; Diederik Blankstein, AMSTERDAM; Thijs Blom, NAARDEN; Sylke de Boer, BUSSUM; Vera de Boer, LAREN; Lars Boomgaard, NAARDEN; Merle Bos, BUSSUM; Isabel Bosma, HUIZEN; Adrianus Breevaart, NAARDEN; Anne-Claire Broekhaus, HILVERSUM; Felix Brosschot, HILVERSUM; Sophie Brouwer, NAARDEN; Annejet Bulten, BUSSUM; Kim Bus, LAREN NH; Zita Chengadu, MUIDERBERG; Romée Cijs, ALMERE; Auke Dekema, NAARDEN; Sophie Derks, NAARDEN; Daniël van den Dijssel, NAARDEN; Evianne van den Dikkenberg, NAARDEN; Lucas Draskoczy, BUSSUM; Daan Dudok de Wit, NAARDEN; Heiko Dullaert, BUSSUM; Kieu Anh Duong, MUIDEN; Ishak El Mouhajir, BUSSUM; Amy Elenbaas, BUSSUM; Pim van Emst, BUSSUM; Veerle van der Erve, EEMNES; Fleur van Es, BUSSUM; Steven van Esveld, NAARDEN; Jaimy Fernhout, BUSSUM; Bram Galema, BUSSUM; Sjoerd Gerritse, BUSSUM; Mees Gieling, MUIDERBERG; Bente de Graaf, HUIZEN; Estée de Groot, BUSSUM; Mustafa Halici, NAARDEN; Charlotte Heijmans, BUSSUM; Boet Hogenbirk, NAARDEN; Otto Hooft Graafland, BUSSUM; Lot Hoogeboom, BUSSUM; Hanne Houba, BUSSUM; Rijk Houtman, MUIDERBERG; Ridder Houtman, MUIDERBERG; Kim Jeuring, NAARDEN; Kevin de Jong, HILVERSUM; Joris de Josselin de Jong, BUSSUM; Suzanne Kerstens, BUSSUM; Kübra Kilic, MUIDEN; Joost Klaver, BUSSUM; Natalie Knevel, BUSSUM; Louise Kortschot, NAARDEN; Pieter Kruijsdijk, BUSSUM; Amy Kuijper, HILVERSUM; Nina Law, MUIDERBERG; Joran Leest, HUIZEN; Noor Leurs, NAARDEN; Leonoor Lodders, BUSSUM; Gijs Looijen, BUSSUM; Tijn van der Maas, NAARDEN; Scott Mackay, MUIDERBERG; Lieke Macville, NAARDEN; Janneke Methorst, MUIDEN; Zeger Mouw, NAARDEN; Rick Muller, BUSSUM; Maarten Noverraz, BUSSUM; Jeske Ouwehand, BUSSUM; Zara Palàsthy, NAARDEN; Joep Paulussen, NAARDEN; Ellen Pekelharing, BUSSUM; Mathias Plum, MUIDERBERG; Tjerk Posthuma, NAARDEN; Stijn van der Pouw, WEESP; Maró Prins, MUIDERBERG; Lisanne Raven, BUSSUM; Tommy van der Ree, BUSSUM; Martine Roerink, BUSSUM; Nicky Roosma, NAARDEN; Nancy Ruitenbeek, NAARDEN; Lisa de Ruiter, NAARDEN; Brighelle de Ruiter, HILVERSUM; Luna Schevernels, MUIDEN; Romy Schijve, BUSSUM; Kaipo Schutte, BUSSUM; Tomas Schuurbiers, BUSSUM; Iva Slabbers, WEESP; Gillian Slaghek, BUSSUM; Luca Sloothaak, NAARDEN; Fabian Snijders, BUSSUM; Sander Snoek, NAARDEN; Eva Snoek, NAARDEN; Derk Sybesma, MUIDERBERG; Emma Tönis, BUSSUM; Daan Trommel, NAARDEN; Arnout Ulenberg, HILVERSUM; Samantha Veken, NAARDEN; Cato Verhaart, NAARDEN; Arjan Verhoef, KORTENHOEF; Tara Vlek, LAREN NH; Jacco van der Wardt, MUIDERBERG; Emma-Marthe Zeeuw van der Laan, EEMNES; Isa Zidek, HILVERSUM; Robin van Zutphen, HILVERSUM; Suzanne Zwerink, HILVERSUM;

Sint-Vituscollege: Atheneum

Floris Andriessen, NAARDEN; Marieta Batelaan, BUSSUM; Martijn de Boer, BUSSUM; Bas van den Borg, BUSSUM; Bob Eckhart, NAARDEN; Nick de Haas, MUIDERBERG; Abe Hamers, NAARDEN; Samantha Heerschop, BUSSUM; Esther Heineke, BUSSUM; Sjorsje Hermans, BUSSUM; Just van den Hoek, BUSSUM; Tijn Hoezen, NAARDEN; Paul van Houten, BUSSUM; Annabel van der Houwen, BUSSUM; Denise Jansen, BUSSUM; Carmelle Jaski, NAARDEN; Nino Klein, BUSSUM; Cees Koopman, HUIZEN; Sam Kortekaas, MUIDERBERG; Jesse van der Kroon, MUIDERBERG; Jop Last, BUSSUM; Julia Leeflang, NAARDEN; Lisanne Lewis, NAARDEN; Carlijn van der Linden, NAARDEN; Jelle van Loon, EEMNES; Sanne van der Meer, BUSSUM; Daan Methorst, MUIDEN; Juliëtte Meyberg, NAARDEN; Noor Moll, BUSSUM; Babien Moolenaar, BUSSUM; Daan Mulder, WEESP; Laura den Ouden, BUSSUM; Skip Overgoor, BUSSUM; Femke Peters, BUSSUM; Sophie Ploegmakers, BUSSUM; Benthe Priester, BUSSUM; Milou Pulkerman, BUSSUM; Laura van Schijndel, NAARDEN; Romy Schipper, BUSSUM; Mart Schoenmaker, Gouda; Wietse Schouten, NAARDEN; Michiel Smit, HUIZEN; Anne-May Snethlage, BUSSUM; Emma Soederhuizen, BUSSUM; Maaike Spits, BUSSUM; Sanne Steggerda, BUSSUM; Marnix Timmermans, HUIZEN; Linde Trommel, NAARDEN; Anouk van der Vegt, NAARDEN; Job Visser, BUSSUM; Sabine Vrijhof, NAARDEN; Bart van Woerden, NAARDEN; Mandy Wortel, NAARDEN; Iris van der Wulp, BUSSUM.

Sint-Vituscollege: MAVO

Oussama Abatoy, NAARDEN; Loïs Bakker, MUIDERBERG; Charlotte Beijlevelt, BUSSUM; Samantha Benning, HILVERSUM; Krista Bogaard, BUSSUM; Mees Borg, BUSSUM; Jasper Bos, BUSSUM; Kim van Breemen, BUSSUM; Mart Calis, VREELAND; Bart Costeris, BUSSUM; Koen Dekker, NAARDEN; Tim Dierdorp, BUSSUM; Mike Dijkgraaf, WEESP; David Dörr, NAARDEN; Stan Drapers, NAARDEN; Siebe Ehlhardt, NAARDEN; Jennifer van der Eijken, NAARDEN; Evelyn Fremouw, NAARDEN; Ramon van Garderen, HILVERSUM; Oktai Gasjimov, NAARDEN; Lois Gorter, WEESP; Aysha Groen, WEESP; Thies Hageman, BUSSUM; Floyd Hartley, MUIDERBERG; Valèrie van Hoek, NEDERHORST DEN BERG; Eva van der Hoogt, NIGTEVECHT; Mandy van Huisstede, BUSSUM; Shannon Hulsman, WEESP; Lars Hunter, BUSSUM; Anne Hylkema, MUIDERBERG; Koen Hylkema, NAARDEN; Luna de Jager, BUSSUM; Steyn Janssen, BUSSUM; Romy Jonker, NAARDEN; Imme van de Kemp, BUSSUM; Jasper Koperdraad, NAARDEN; Koen Kruijdenberg, HILVERSUM; Christiaan Kwakman, NAARDEN; Thomas Lieverst, WEESP; Tijs Logchies, MUIDEN; David Luitjes, BUSSUM; Lidwien Lumkeman, NAARDEN; Coco Luntungan, BUSSUM; Ruben Luntungan, BUSSUM; Peggy van der Meer, NAARDEN; Britt Metten, WEESP; Pepijn Mispelblom Beyer, BUSSUM; Famke Nauta, MUIDERBERG; Tim Nettekoven, NAARDEN; Délaja Noordhuis, NAARDEN; Sabine van Oostrum, BUSSUM; Serena van Os, BUSSUM; Kim van der Pas, WEESP; Thijs Pels Rijcken, BUSSUM; Charlotte Pleijsier, LAREN NH; Jerrel van der Poel, WEESP; Chanty Rijnders, NAARDEN; Romy Ruts, BUSSUM; Damian Schipper, MUIDERBERG; Dominique Schroeijers, MUIDERBERG; Jop Siewe, NAARDEN; Emma Slot, BUSSUM; Leonardo van Steenis, NAARDEN; Piet Hein Strijbosch, HUIZEN; Nadine Timmers, BUSSUM; Britt van Veen, NAARDEN; Wieke Veldman, WEESP; Nina van Velsen, WEESP; Vera Verweij, WEESP; Danny Warmenhoven, HILVERSUM; Daphne Wennink, BUSSUM; Suzanne Westland, NAARDEN; Sammy Willemsen, WEESP; Reyer Wouters, BUSSUM; Jeroen van Zonneveld, MUIDERBERG; Marc van der Zwaan, WEESP

Goois Lyceum: HAVO

ALMERE; Merlijn Pieterse. BLARICUM; Fleur Slot, Lisa Koning. BUSSUM; Alex Pieterse, Anna de Rek, Bart Vos, Bastiaan Engelenburg, Bodil Janssen, Cemal Sümbül, Claire de Court Onderwater, David Kruijt, David Vos, Dick Rademaker, Dominique Michgelsen, Emèl Özdemir, Hidde van Ginneken, Jasmijn Oranje, Jeroen Olthof, Joep Berbers, Jurrian van der Mannen, Kevin Groen, Kim Brantjes, Kyra Kotowski, Lisa Appel, Marieke van Dolder, Marijn Lammerts, Marton Smitka, Michael Kwekkeboom, Morten Bannenberg, Nicolas Kanza, Pieter van Kesteren, Reinier Barens, Rembrandt van der Heijden, Remus Otten, Roos van Velzen, Sebastiaan Vergunst, Thijs Dierdorp, Thomas van Gameren, Tijmen Ratsma, Zeb Sibbing, Zoë Heiniö-Widell. DIEMEN; Erwan Branellec, Lisanne Hopman, Milou Sikkes. HILVERSUM; Abner van den Hout, Chantal Urbaan, Roby Nadort. HUIZEN; Anne Dijkstra, Aron Honing, Barbara Staal, Bram Noë, David Soet, Hannah Vlasblom, Jan-Karel Kamerbeek, Julie Kolk, Rianne van der Vate, Roland Lok, Sabine Vos, Wietse Wierks. LAREN NH; Oskar Hibbert, Stijn Smit. MUIDEN; Jop Roossien, Mette Griffioen, Shanne Smids. NAARDEN; Bénine van Gilse, Boaz Kuijer, Bo Prins, Ciaran Gallagher, Elisa Durand, Ilse Kleiberg, Jesse de Leeuw, Joline Baas, Kilian Visser, Lotte van de Steenoven, Marleen van 't Riet, Robbert Krefft, Roxanne Boersma, Sietske de Winter. WEESP; Robin Kiers.

Wellantcollege: VMBO

Smahane Almakroudi, Naarden; Daan Arbeek, Hilversum; Rogier Barmentloo, Almere; Marcel van Beckhoven, Bussum; Menno den Berger, Laren NH; Lilly Bleijendaal, Soest; Julian Bos, Eemnes; Dimitri van den Brakel, Huizen; Bo Brouwer, Bussum; Willemijn Bruggeling, Naarden; Kelly Buijsman, Diemen; Ilias Chahid, Bussum; Abia Colijn, Huizen; Annieke Dohmen, Huizen; Koen van Doorn, Kortenhoef; Gallyon van Doorn, Naarden; Nicole van Doorn, Kortenhoef; Chantal van Dort, Hilversum; Quinten Ebbeling, Diemen; Iris Gambirasio, Nederhorst den Berg; Vince Goed, Naarden; Marco Gooszen, Bussum; Rayn Gorzelak, Weesp; Arjen de Graaff, Bussum;Jesse Groenhuijzen, Bussum; Iwan de Groot, Hilversum; Veere de Groot, Hilversum; Samea Hadjizada, Diemen; Jolijn Hagen, Bussum; Chelsea Halmans, Diemen; Sophie Haring, Bussum; Ruben van der Heijden, Nederhorst den Berg; Rick Hendriks, Bussum; Denise Hotting, Huizen; Davey Houweling, Diemen; Mathilda Iedema, Bussum; Barbara Janssen, Bussum; Jennifer de Jong, Diemen; Rebekka van Kappel, Huizen; Joppe Kluijver, Naarden; Feline Kool, Huizen; Cynthia Koridon, Nederhorst den Berg; Tim van Koutrik, Naarden; Ceyon van der Kroon, Weesp; Renate Kruijswijk, Huizen; Amber Leijnse, Kortenhoef; Megan Lodewijkx, Nederhorst den Berg; Samir Majait, Naarden; Lesley van Mierlo, Huizen; Claudia Nauta, Hilversum; Mas van der Net, Bussum; Jamy Noordermeer, Diemen; Julia van Ooyen, Huizen; Rory Pattijn, Amsterdam; Lisa Rebel, Huizen; Sara Ribeiro, Naarden; Jelle Rigter, Eemnes; Anne-Lyn Robinson, Weesp; Amaya Robledo Contreras, Amsterdam; Jill Sangers, Naarden; Celine Schipper, Huizen; Lorenzo Schmidt, Diemen; Nienke Schoormans, Naarden; Tim Schotte, Bussum; Nora Sievers, Laren NH; Lisanne Snelder, Blaricum; Demi Souverijn, Ankeveen; Jeroen Stoker, Huizen; Kaylee Stoops, Kortenhoef; Dave Strijd, Eemnes; Erik Swart, Naarden; Mike Tonkes, Amsterdam Z-O; Daisy Trentelman, Laren NH; Alissa Versluis, Ankeveen; Kelly Versteeg, Huizen; Jip Visee, Weesp; Beau de Vries, Huizen; Jens Vrouwenfelder, Bussum; Nienke Wakker, Huizen; Amber Westland, Huizen; Shirley van Willengen, Bussum; Gino Wolff, Naarden; Jermaine Wolff, Naarden.

Willem de Zwijger College: HAVO

Cézanne Aschebrock, Naarden; Lara Bakker, Bussum; Tijn van Balen, Huizen; Florine van den Berge, Bussum; Merel Blaak, Naarden; Luc Bleyenberg, Naarden; Robine Blickman, Bussum; Annemarie de Boer, Bussum; Tessa de Boer, Bussum; Eva Boertje, Naarden; Peppe-Quint Boogaard, Bussum; Jaap van den Brink, Naarden; Dieuwertje van Daalen, Blaricum; Thomas Dietz, Huizen; Robin van Dijkhuizen, Bussum; May-ke van Eck, Naarden; Julie Eeftink, Huizen; Michael Fuentes Rodriguez, Naarden; Sander Gelderblom, Bussum; Jolien Gesink, Blaricum; Diederick Geul, Laren NH; Nathalie Gorter, Naarden; Robert van der Griend, Bussum; Wouter Groen, Naarden; Daan van Haarst, Huizen; Bas Haverlag, Bussum; Nicolas Heuzeveldt, Bussum; Chevelly Hiralall, Diemen; Quirine Hoek, Bussum; Dana Hollander, Bussum; Max den Hollander, Bussum; Isabel Hoppe, Bussum; Rachel Huis, Bussum; Scato IJpma, Bussum; Terra IJpma, Bussum; Rianne Jongerden, Huizen; Charissa Keet, Naarden; Martijn Koopman, Muiderberg; Romina Koopman, Huizen; Cathelijne Koot, Bussum; Bram van der Laan, Huizen; Fleur van der Laan, Huizen; Savine Labouchere, Bussum; Pim Lansink, Hilversum; Joost Lelij, Naarden; Susan Litjens, Huizen; Lili Lokhorst, Bussum; Quinten Marinissen, Bussum; Martijn van der Mark, Bussum; Julie van Meeuwen, Blaricum; Mees Normann, Huizen; Julia Peters, Bussum; Martijn Plaizier, Naarden; Maxime van der Ploeg, Bussum; Carmen Ploeger, Naarden; Cornelieke Pouwels, Naarden; Nadia del Prado, Huizen; Paisley Rijpkema, Bussum; Matthijs Roël, Naarden; Barthold Rotgans, Bussum; Ruben de Ruijter, Bussum; Thijs Schalks, Muiden; Rick van der Ven, Almere; Friso Verhaar, Bussum; Vincent Vermeiren, Bussum; Stef van der Vliet, Bussum; Eva van Wolferen, Naarden; Nynke Wolters, Muiderberg; Lisa Wouters, Bussum.

Willem de Zwijger College: Atheneum

Christopher van der Aat, Bussum; Fleur van Acht, Bussum; Thomas André de la Porte, Bussum; Dominique Aschebrock, Naarden; Matthijs Bakker, Bussum; Niels Bakker, Naarden; Lillian Balhuizen, Bussum; Maartje van den Biggelaar, Naarden; Nina Bijleveld, Bussum; Laurence Bixner, Laren NH; Annelotte Blickman, Bussum; Carlijn van Bommel, Bussum; Florine Boonen, Blaricum; Guus Borremans, Bussum; Tim Bos, Muiderberg; Julia ten Braak, Naarden; Hidde van Brakel, Naarden; Jorn den Brave, Bussum; Jesper Brinkhof, Huizen; Rogier Broshuis, Laren NH; Babette van Burg, Laren NH; Rein Collot d'Escury, Bussum; Florine le Coultre, Laren NH; Julia Daalder, Huizen; Melissa Dop, Blaricum; Otto Ekker, Bussum; Duveke de Gaay Fortman, Muiderberg; Diederik Greeve, Laren NH; Ties van Hapert, Naarden; Jeroen Hazenberg, Bussum; Isabelle van den Heuvel, Bussum; Julius Heuzeveldt, Bussum; Robert van 't Hoff, Laren NH; Stephanie den Hollander, Bussum; Doortje Hoogsteen, Bussum; Jenna Hoopman, Naarden; Julia Houba, Bussum; Okky Jaspers, Bussum; Marieke de Jong, Bussum; Hidde van der Kaaij, Naarden; Michiel Keizer, Bussum; Dirk van Kekem, Bussum; Maurits Knoop, Bussum; Sanne van Kouwen, Muiderberg; Miguel Krol, Naarden; Django van Leeuwen, Bussum; Eva Lokhorst, Bussum; Jesse Macrander, Weesp; Claar Meerstadt, Bussum; Max Minderhoud, Blaricum; Lotte Moolhuizen, Bussum; Tess Mulder, Bussum; Julia Munsters, Bussum; Juliana Nieuwland, Bussum; Nina Onkenhout, Bussum; Philine Pels Rijcken, Bussum; Vincent Pigeaud, Bussum; Lily de Planque, Hilversum; Nadine Profijt, Bussum; Louise Schriemer, Bussum; Ruben Schut, Bussum; Victoria Sibmacher van Nooten, Bussum; Sophie Simons, Bussum; Carlijn Slee, Bussum; Robbert Sloos, Laren NH; Jan Stoop, Blaricum; Charlotte Tönjann, Bussum; Sophie Tönjann, Bussum; Thessa Torsing, Naarden; Floor Venema, Bussum; Alexandra Vermaak, Blaricum; Suzanne Vincken, Naarden; Bart de Vries, 's-Graveland; Jules Wehry, Bussum; Aimée Wilbrink, Muiderberg; Mees Wouters, Blaricum.

Sint-Vituscollege: Gymnasium

Emily Boske, BUSSUM; Evelien van den Brekel, HUIZEN; Daniel Colenbrander, BUSSUM; Tess van Eeden, NIGTEVECHT; Jelle van Elburg, NAARDEN; Sietske Gadella, BUSSUM; Eline Geervliet, BUSSUM; Caroline Goedmakers, HUIZEN; Puck van der Harst, BUSSUM; Saskia Hoelscher, HUIZEN; Niels van der Lee, BUSSUM; Gemma Marschalk, MUIDERBERG; Anne Prinsen, BUSSUM; Emma Reeskamp, NAARDEN; Morgan Steenhuis, BUSSUM; Christiaan van der Vegt, NAARDEN; Pauline van der Velden, NAARDEN; Maurits de Vos, BUSSUM; Danielle Wagenaar, MUIDERBERG; Merel de Weerdt, BUSSUM; Julia van der Zande, BUSSUM;

Goois Lyceum: Atheneum

ALMERE; Lisa Altena. BLARICUM; Jaap Schipper, Thomas Arnoldussen. BUSSUM; Ado Elezovic, Anne Ernst, Brigitte Schellekens, Camille Leur, Coen Beijlevelt, David Velu, Dorien van Ommeren, Haye Dijkstra, Joep Jonker, Karel Lindenbergh, Kari Spijker, Maaike van Woudenberg, Marijn Kok, Rowan Vermeulen, Ruben van Dorst, Sophie Bredenbeek, Thomas van Wingen, Tijmen Groten. DIEMEN; Avi Soenessardien, Coen Veenstra, Jan van Dooren, Jorn van der Linden. HILVERSUM; Jan Koopmans, Lucas Nord, Maiander Eigenraam. HUIZEN; Bryan van den Brand, Daniel Versnel, Eline Mann, Kim van Aalen, Maarten Noordzij, Mariëlle Schilham, Milou Wolda, Nilofar Atta. KORTENHOEF; Geert Rigters. LAREN NH; Guus Barmentlo. MUIDEN; Carlotta Smalen, Floor Schuur, Iris den Blanken, Puck Holzhaus. MUIDERBERG; Suzanne Sheil. NAARDEN; Amy Wortel, Aster Schreuder Hes, Christiaan Daarnhouwer, Dirk Vierwind, Ernst Meijer, Ivar van Galen, Jesse van Rooijen, Kini Wobo, Kirsten Bedner, Marloes Brunsting, Niels van de Poll, Noortje Schuurs, Sterre Tolsma, Tim Vermij. NEDERHORST DEN BERG; Jesse Hellendoorn. WEESP; Pien Toonen.

Willem de Zwijger College: Gymnasium

Cornel Baak, Naarden; Arthur Boitelle, Bussum; Laura Brocades Zaalberg, Bussum; Jacqueline Claus, Bussum; Josephine Coene, Bussum; Alexander Crena de Iongh, Naarden; Ties Diercks, Bussum; Diederik van Gent, Naarden; Tjeerd van Gent, Bussum; Else Groen, Huizen; Melle Gubbels, Huizen; Tim Gubbels, Huizen; Michaël Guenneguez, Naarden; Michiel Heeneman, Naarden; Simone Hilhorst, Amsterdam; Julie Hoppenbrouwers, Naarden; Juliette Kersten, Naarden; Vera Korenblik, Huizen; Chet Kreuning, Hilversum; Marloes Kuijpers, Naarden; Guus Ligtenberg, Naarden; Lennard Linde, Naarden; Koen Meilink, Naarden; Michelle Mertens, Bussum; Marlot Mulder, Bussum; Caroline Mussert, Bussum; Sigrid Nielsen, Naarden; Noor Olland, Naarden; Daní Püttmann Haukes, Bussum; Mathijs van der Roest, Huizen; Annekoos Schaap, Huizen; Myrna Tan, Diemen; Anne-Fleur The, Bussum; Thijs van der Valk, Naarden; Saskia Verstege, Bussum; Pieter-Bas Vlaandere, Bussum; Anna Westland, Huizen; Cato van Willige, Bussum; Wenqing Wunderink, Bussum; Welmoed van Zuiden, Huizen.

Van harte gefeliciteerd allemaal

Foto: Bob Awick

BUSSUM / NAARDEN - Honderden leerlingen in het voortgezet onderwijs zijn geslaagd voor hun diploma. Wij willen iedereen hier van harte mee feliciteren! Na een lange vakantie beginnen veel eindexamenkandidaten uit Bussum en Naarden aan hun vervolgopleiding: de start van een hopelijk prachtige toekomst. Wie geslaagd is, komt natuurlijk in deze krant. Voor wie er nog niet tussen staat: veel succes met de herkansingen.

Goois Lyceum: Gymnasium

BUSSUM; Camiel Janssen, Luna Carrasquer, Marcella Stam, Simon ter Laak. EEMNES; Anne Smet, Thomas Visser. HUIZEN; Bart Keller, Bas Dijkstra, Nadine Rijsdijk, Pepijn Thijssen, Thomas Oosterling. LAREN NH; Lars Olthof. NAARDEN; Jeroen Steeghs, Judith Bel, Puck van der Kolk.

18 / 28

Filmhuis Bussum

'acro gra

In THE RAILWAY MAN zoekt een man (Colin Firth) die aan de Birma-spoorlijn werkte, zijn folteraar op.
In oogstrelend TRACKS trekt een vrouw door de Australische woestijn.
In ANNI FELICI filmt een zoontje het gescharrel van zijn ouders met open relaties.
Grappige ruzies in THE GRAND BUDAPEST HOTEL. Met o.a. Bill Murray.
LA BANDE À PICASSO is een klucht over het leven van de jonge Picasso.
In DE 100-JARIGE MAN DIE UIT HET RAAM KLOM EN VERDWEEN blijft een bejaarde man absurd onverstoorbaar, en dat werkt aanstekelijk.
In DEVIL'S KNOT verdedigt een advocaat (Colin Firth) de vermeende moordenaars van drie jongetjes. Goed geacteerd en gruwelijk waargebeurd.
In LAST HIJACK twijfelt een Somalische piraat of hij nog één keer zal toeslaan, voor zijn toekomstige gezin.
SACRO GRA is een ontroerend vervreemdend portret van levens op en om de ringweg rond Rome.
Dinsdagavond de SNEAK PREVIEW.
Drie JEUGDANIMATIES: HET REGENT GEHAKTBALLEN 2 (3D), leuk voor 6+. MR. PEABODY & SHERMAN (3D) over de hond die intelligenter blijkt dan alle mensen om hem heen. En het zeer originele MINUSCULE EN DE MIERENVALLEI over insecten, met briljante geluidseffecten en fijne humor.

Versa vrijwillgerscentrale

VTH-Activerend Huisbezoek: vrijwilliger die ½ jaar iemand ondersteunt die tijdelijk in een dip is geraakt (8 uur per maand).

Vogelopvang in Naarden: boekhoudkundig assistent die de penningmeester ondersteunt (5-10 uur per week).

ANBO: notulist voor de vergaderingen (1 dag per maand).

Manege Gooi en Eemland: begeleiders van de paarden van gehandicapte ruiters (2 uur per week).

vrijdag 20 juni tot zaterdag 28 juni

BoodschappenPlusBus

Vrijdag kunt u naar Museum Dorestad in Wijk bij Duurstede voor een expositie over kooplieden, handwerkers en Vikingen. Zaterdag staat er een tocht naar het IJmuider Zee- en Havenmuseum op het programma en zondag het Centraal Museum in Utrecht dat een uitgebreide collectie oude en moderne kunst heeft. Maandag 23 juni is er de gelegenheid om gezellig poffertjes te eten op de Brink in Laren. Dinsdag een dagje strand van Kijkduin + lunch en een bezoek aan het museum daar. Woensdag kunt u dineren in 't Vuronger in Huizen en donderdag gaat de bus naar Amsterdam naar de Hermitage voor de tentoonstelling over de Zijderoute. Tot slot is er vrijdag nog de mogelijkheid om het Nationaal Glasmuseum in Leerdam te bezoeken en zaterdag gezellig lunchen bij de Zeemeeuw in Muiderberg. Heeft u er al aan gedacht om donateur van de BPB te worden? En wist u dat u dan voordelen heeft? Voor de kosten en om u op te geven, belt u maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur 035-7504192

zaterdag 21 juni

Orgel-fietsroute

De Bussumse kerken houden een orgel-fietsroute langs 5 Bussumse orgels. Tijdens deze tocht zijn er korte orgelconcerten van 30 minutenop vijf bijzondere orgels. De tocht start om 19.00 uur vanaf de Verlosserkerk. De complete route staat op www.orgelkoepelkerk.nl.

Workshop

André Jansen houdt een miniworkshop over herstellen na je burn-out. Aanvang 10.00 uur. Aanmelden op www.taliloli.nl.

Streekmarkt Tafel4

De volgende sfeervolle Gooise Streekmarkt staat weer op de agenda. Het Julianaplein in Bussum wordt dan weer gevuld met tientallen aanbieders van duurzame, ambachtelijke en biologische producten. Er is van alles te beleven, te proeven en te zien. Ook aan de kinderen is gedacht. De markt begint om 10.00 uur en eindigt om 17.00 uur.

Kerk is open

Zaterdag 21 juni is de Maria-of Koepelkerk voor iedereen te bezichtigen. De kerk is open van 12.00 tot 15.00 uur. Adres: Brinklaan 42. Tijd om te bidden / kaarsje op te steken.

Interieuradvies

De medewerkers van Louis Tapis staan zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur klaar voor het geven van gratis interieuradvies. Adres: De Clinge 22-23 in Bussum.

Repair Café

Het Bussumse Repair Café is in Denksportcentrum Bussum tussen 10.00 en 13.00 uur. Reparateurs zijn aanwezig om van alles te maken zoals kleding, speelgoed, meubelstuk of elektrisch apparaat. Locatie: Nieuwe Englaan 6 in Bussum.

donderdag 19 juni

Netwerkevent

De Bussumse Watertoren vormt het decor van het netwerkevent Rise & Shine. Frans de Groot, schrijver van het best verkochte managementboek van Nederland, 'BITSing, Garanties voor groei', verzorgt deze middag een workshop en neemt deelnemers mee in zijn internationaal toegepaste model. Daarnaast spreken er nog andere ondernemers. Het event duurt van 15.30 uur tot 19.30 uur. www.risor.nl.

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt op deze dag een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur.

vrijdag 20 juni

Jeu de boules

Jeu de boules in wijkcentrum De Schakel tussen 9.30 en 11.30 uur.

Midzomernachtduik

Midzomernachtduik in Sportcentrum de Lunet van 19.15 tot 21.15 uur. De opbrengst gaat naar Spieren voor Spieren. Deze avond kunnen jong en oud (mits in bezit van een A-diploma) zoveel mogelijk baantjes komen zwemmen in de Lunet om zo de zomer in te luiden. Sponsorformulieren zijn bij de receptie op te halen.

vrijdag 20 juni en zaterdag 21 juni

Voedselbank AH Naarden

De Voedselbank Naarden / Bussum / Hilversumse Meent houdt vrijdag en zaterdag een winkelactie in de AH aan de Amersfoortsestraatweg in Naarden. Mensen die boodschappen doen in Albert Heijn kunnen ook een aankoop doen voor de voedselbank.

zaterdag 21 juni en zondag 22 juni

Opentuinenweekend

'Groei & Bloei, de grootste tuinvereniging van Nederland, houdt haar landelijke opentuinenweekend. Mensen in Bussum en omgeving stellen hun tuin open voor bezoekers. De meeste tuinen zijn open van 10.00 tot 17.00 uur. Alle locaties staan op www.gooi-noord.groei.nl of haal dit weekend de lijst bij de familie Van Gooswilligen aan de Koningslaan 12 in Bussum.

zondag 22 juni

Reünie Bella Rosa

Balletschool Bella Rosa uit Bussum danst haar balletvoorstelling in theater de Speeldoos in Baarn. Tom de Jager, nu danser van het ballet van Vlaanderen en oud-leerling van Marianne danst de opening van de balletuitvoering. Ook zullen oud-leerlingen optreden en is het gelijktijdig een reünie. Meer info: balletschoolbellarosa.nl.

Slootjesdag

De IVN houdt een 'Slootjesdag'. Op deze dag kunnen deelnemers ontdekken wat er allemaal rond een sloot gebeurt qua levende wezens. De dag start vanaf het Troephuis van Scouting Erica aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg. Aanvang 13.30 uur, kosten € 3,- per kind. Aanmelden: jeugd.ivngooi@gmail.com.

maandag 23 juni

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

Opticien in De Palmpit

Tussen 10.00 en 12.00 uur komt Stoffer Optiek (opticien aan huis) weer naar wijkontmoetingscentrum De Palmpit, Koekoeklaan 3 te Bussum. Hierbij kan men gratis de ogen op laten meten, de bril laten schoonmaken en stellen en vragen stellen over ogen en/of de bril.

woensdag 25 juni

Bingo

Wijkcentrum De Schakel in Naarden houdt weer een bingo vanaf 19.30 uur. Meedoen kost € 3,50.

donderdag 26 juni

Bustocht

Wijkcentrum De Schakel in Naarden organiseert een bustocht naar Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. Kosten: € 51,-. Opgeven kan op 035-6949312.

Lezing

Er wordt een kunstzinnig programma gehouden over de dichter Morgenstern. De lezing wordt gehouden in de Christoforuskerk aan de Veldweg. Aanvang 20.00 uur.

Bustocht

Dagtocht naar het Planetarium in Friesland. Vertrek vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 om 8.45 uur. Thuiskomst 18.00 uur. Kosten: € 42,50. Aanmelden in de Palmpit of bij Eva Kooiman, tel. 035-6939695.

Eerste pupillencompetitie in 20 jaar bij Tempo

Tempo Atletiek Vereniging heeft afgelopen zaterdag voor het eerst in 20 jaar op de eigen atletiekbaan een pupillencompetitie gehouden. Vijf verenigingen deden mee aan de wedstrijdjes aan de Voormeulenweg. Onder andere Zuidwal uit Huizen en Spirit uit Lelystad waren te gast. Ruim 270 pupillen, in de leeftijd van 6 tot 12 jaar oud, lieten zich gelden op verschillende onderdelen zoals sprint, estafette, kogelstoten en hoogspingen. Ook het nieuwe onderdeel fluitraket werpen werd leuk opgepakt. De vereniging spreekt over een groot succes.

Deze zondag wereld- barbecue

BUSSUM - Zondag is het zover: dan staat de allereerste wereldbuurtbarbecue op het programma. In de voorverkoop hebben zich 100 mensen aangemeld, maar de organisatie rekent op 400 belangstellenden die samen ontspannen eten op het veldje aan de Groene Long.

Het doel is dat allochtone en autochtone bewoners samenkomen en elkaar leren kennen. "We hopen dat de mensen niet alleen elkaar leren kennen, maar ook elkaars cultuur", aldus de organisatie. Op het menu staan veel uitheemse gerechten. Kaarten kosten 8 euro op de dag zelf of 5 euro in de voorverkoop bij de fietsenstalling aan het Wilhelminaplantsoen.

Het Beste van Bussum presenteert zich in TindalVilla

Klassieke muziek in de tuin

Genieten van muziek in de tuin van de Tindalvilla.

BUSSUM – De Tindalstichting heeft het initiatief genomen voor een uniek tuinconcert: op zondag 22 juni aanstaande om 15.00 uur zullen onder de naam 'Het Beste van Bussum' louter uit Bussum afkomstige musici zich presenteren met bijzondere muziek tijdens het jaarlijkse openluchtconcert in de tuin bij de Tindalvilla aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg 21.

In Bussum wonen ruim dertig musici die landelijke en in het geval van Ton Koopman zelfs wereldwijde bekendheid genieten. Het concert biedt een representatief beeld van het beste dat Bussum te bieden heeft op muzikaal gebied. De uitvoerenden zijn allen Bussumers met een grote staat van dienst. In een afwisselend familieprogramma, dat de kruisbestuiving tussen volksmuziek en klassieke muziek als thema heeft, zullen werken van onder anderen Mozart en Brahms de revue passeren. Er is plek voor 400 bezoekers, neem zelf een klapstoel mee. Kaarten kosten 15 euro en zijn te koop bij Eduard Mol, Brinklaan 18 en Huizerweg 124 en bij notaris Doude van Troostwijk op de Meerweg 17 te Bussum. Of bel 035-6922947.

Prachtig weer op Buitenspeeldag

Spelletjes met water zorgen voor afkoeling. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De Nationale Buitenspeeldag is ook vorige week woensdag in Bussum op meerdere plekken gehouden. De kinderen genoten van spelletjes buiten op straat en natuurlijk van volop zonneschijn.

In de Cereslaan was flink uitgepakt met onder andere een groot luchtkussen, touw trekken, pingpong, blik gooien en nog veel meer leuke activiteiten.

Op de Buitenspeeldag spelen duizenden kinderen in heel Nederland buiten. De initiatiefnemers vragen hiermee aandacht voor het buiten spelen.

Handballers vieren feest

BUSSUM - De Bussumse handbalvereniging BHC bestaat dit jaar 70 jaar en dat wordt komende zondag gevierd met een familietoernooi, een reünie en een barbecue.

BHC is al 70 jaar een begrip in Bussum. Iedereen die contacten heeft bij BHC of zelf in een team heeft gespeeld is welkom bij de reünie. Aanmelden kan door te mailen naar 70jaar@bhc-handbal.nl.

SDO B1 promoveert

BUSSUM – De jongens van SDO B1 zijn zondag na een spannende wedstrijd gepromoveerd naar de derde divisie.

Het team nam het op tegen AZSV uit Aalten. De wedstrijd ging gelijk op en penalty's moesten uitmaken wie de winnaar werd. De Bussumers wonnen waardoor het team volgend seizoen in de derde divisie mag spelen. Het is voor het tweede jaar op rij dat het team promoveert.

Centrum moet groener

BUSSUM - Het centrum van Bussum moet de komende jaren een stuk groener worden. Dat plan heeft het gemeentebestuur van Bussum.

De straten moeten onder handen genomen worden aan de hand van het eerder vastgestelde centrumplan. Volgens dat plan moet het centrum van het dorp vooral benut worden om te wonen. Er moet ook meer groen komen. De plannen zijn nog niet definitief. Bewoners krijgen ook nog de kans om hun zegje te doen.

Bussum op kaart zonatlas

BUSSUM - Kunnen er zonnepanelen op het dak en wat levert dat op? Bussum staat vanaf deze week op de zonatlas, een kaart waarop staat of het nut heeft om zonnepanelen op je dak te plaatsen.

Zonatlas laat per pand weten wat zonnepanelen ongeveer opbrengen en hoeveel geld mensen ermee kunnen besparen. Alle Bussumse straten staan op de kaart. De hele provincie Noord-Holland is inmiddels op deze manier in kaart gebracht.

Aan de slag met markante panden

BUSSUM - Bussum hoopt de komende anderhalf jaar wat te doen met enkele markante panden.

Bensdorp zou een plek moeten worden waar kunst en cultuur samenkomen. Ook moet een gedeelte verbouwd worden zodat er gewoond kan worden. De gemeente hoopt eveneens iets te doen met het straks leegstaande klooster Mariënburg. Het klooster moet een schakel worden tussen het centrum en het complex van Scapino/Nieuwe Brink. Ook staat het gemeentebestuur open om wat te doen met het oude postkantoor.

Web topvijf

1. Wie heeft Corina Agenant gezien?
2. Stoffelijk overschot Corina Agenant aangetroffen
3. Zoektocht naar Bussumse vrouw
4. Een derde van de Bussumers heeft veel geld te besteden
5. Bussum aan de slag met markante panden

Vermiste Bussumse dood gevonden

BUSSUM - Het stoffelijk overschot van de vermiste Corina Agenant is maandagavond aangetroffen. De politie sluit een misdrijf uit.

De Bussumse was sinds 11 juni vermist. De politie deed een zoektocht, onder meer via Burgernet. De politie geeft geen verdere informatie.

'De Kapelstraat wordt een ontzettend leuk terrasstraatje'

Bussumse straat hele zomer gevuld met terrassen

Lutske Stuiver en dorpsmanager Ellen van Vossen: 'We hopen er een feestje van te maken.' Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Het is een lang gekoesterde wens: een straat vol leuke terrasjes. Bussum heeft ze amper, vaak zorgt gebrek aan plek voor het voornaamste probleem. Maar dat terrasjes het op zomerse dagen goed doen, merk je goed als de Kapelstraat op de laatste dag van Bussum Cultureel wordt omgetoverd tot 'de langste eettafel'. Genoeg reden om daar een proefproject te beginnen met een autovrije terrasstraat.

Vanaf overmorgen wordt de Kapelstraat tot en met september twee dagen per week afgesloten voor auto's, om de straat vervolgens helemaal te vullen met tafeltjes en stoeltjes van de horeca-ondernemers in de straat. "Met Bussum Cultureel merken we elk jaar weer dat het heel erg goed werkt: mensen komen graag naar de Kapelstraat voor de horeca", zegt Lutske Stuiver, een van de deelnemende horeca-ondernemers van de Kapelstraat. "De straat wordt vaak het leukste straatje van Bussum genoemd. Maar echte terrassen ontbreken vanwege het drukke verkeer door de straat. Nu gaan we het een keer zo proberen. Als ondernemers hebben we allemaal hetzelfde plan: terassen op straat zou Bussum enorm opfleuren en de Kapelstraat nog meer versterken."

'We weten allemaal dat het Bussum erg zou versterken'

Dat de Kapelstraat nu wel vol kan staan met terrasjes komt omdat dorpsmanager Ellen van Vossen de ondernemers heeft geholpen om alle zaken te regelen. "Want de mensen van de Kapelstraat hebben gewoon een goed plan. We weten allemaal dat het Bussum erg zou versterken, zo'n leuk straatje. De horeca en de andere ondernemers staan achter het plan en al snel bleek de afgelopen maanden dat de gemeente het ook een goed idee vond. Dat hielp om alles te regelen en de eerdere problemen, waaronder het drukke verkeer, op te lossen. Het wordt voor de Kapelstraat zelf, maar ook voor ons, een soort proefproject. Als het project slaagt, zou het best kunnen dat we het vaker gaan doen. Maar eerst nu: komend weekend gaan we van start, de meeste ondernemers werken mee. De Kapelstraat wordt een ontzettend leuk terrasstraatje."

Burgemeester
Vanaf overmorgen gaat de Kapelstraat dus van start als terrasstraat. Ook de andere ondernemers zullen zich telkens presenteren. De burgemeester opent vrijdagmiddag om 16.00 uur de autovrije straat op feestelijke wijze. Vooral zaterdag kunnen bezoekers lang terecht: van twaalf tot half elf. Een dag eerder opent de straat van vier uur tot half elf. Naast de horeca doen ook de andere ondernemers met van alles mee.

Scheepsbeschuitfabriek De Goede Verwachting (coll. HKB)

Twee Amsterdamse scheepsbeschuitbakkers, Gerrit Caspar Vogelpoot en Francois Boesyaar, kochten op 15 maart 1817 een stuk grond aan de Havenstraat in Bussum. Een klein jaar later ging daar scheepsbeschuitbakkerij 'De Goede Verwachting' van start. De productie van de bakkerij was uitsluitend bestemd voor de export. In 1835 deed Gerrit Caspar zijn aandeel in de firma over aan zijn zoon Dirk Jacob Vogelpoot.

Het bakken van scheepsbeschuiten in Bussum was wel uitzonderlijk, tot dan toe was de productie voornamelijk een Zaanstreekse en Amsterdamse aangelegenheid. De fabriek aan de Havenstraat was bescheiden van omvang: er werkten twee vaste knechten en een paar losse arbeiders. Toch was er sprake van een omvangrijke productie: in 1848 werd er 50.000 kg tarwemeel en 25.000 kg roggemeel verwerkt. Scheepsbeschuit, ook bekend als zeekaak, zeebeschuit en tweebak, was vanaf de 16e eeuw een hoofdbestanddeel van de voeding van schepelingen. Het werd gemaakt van tarwe- en/of roggemeel, zout en water; er werd geen gist gebruikt. Het deeg werd uitgerold, verdeeld in vierkante of ronde plakken en twee maal gebakken. Door het bakproces werden de koeken zo hard, dat ze door de meeste schepelingen alleen door te weken in water, thee of koffie konden worden gegeten, maar daardoor waren de keiharde beschuiten vrijwel onbeperkt houdbaar.

In een rapport van de Schout van Bussum, J.J. Thierens Jzn uit 1820, werd scheepsbeschuitbakkerij 'De Goede Verwachting' beschreven als een bloeiend bedrijf. Dat heeft echter maar enkele tientallen jaren geduurd. Uitbreiding van het assortiment met brood, (gewone) beschuit en productie voor de binnenlandse markt, mochten niet baten. Ondanks de goede verwachtingen werd in 1866 de inmiddels failliete boedel geveild. Het fabrieksgebouw en de buitentenruimten kregen andere functies: bierhal, speeltuin en rond 1900 was hier het café van H. Gieskes dat in de volksmond 'De luis aan de ketting' werd genoemd. In 1928 werd het fabrieksgebouw gesloopt.

Scheepsbeschuit.
Sloop fabrieksgebouw in 1928 (coll. HKB)

Firmant Dirk Jacob Vogelpoot was intussen met andere zaken bezig. In 1843 werd hij lid van de gemeenteraad. In 1851 werd hij benoemd tot burgemeester van Bussum, een ambt dat hij tot 1861 heeft bekleed.

Voor wie zelf eens scheepsbeschuit wil gaan bakken volgt hier het recept:

1000 gram tarwe- en/of roggemeel, 150 gram water, 3 theelepels zout. Kneden, uitrollen en in beschuiten of vierkanten verdelen. Dan twee maal 15 minuten bakken in een oven van 1900 C.

Tekst: Ben Koning

Bröllmann presenteert boek Erfgooiersboom

door Eline Vedder

BLARICUM - Hans Bröllmann presenteerde afgelopen week zijn boek 'Van Hout naar Brons' in de Orangerie van het Singer in Laren. In zijn boek schrijft hij over de Erfgooiersboom die bij de muziektent in Blaricum staat.

Zelf is hij geen Erfgooier, maar hij voelt zich wel verbonden met het 4,5 meter hoge kunstwerk en de geschiedenis van de oudste bewoners van het Gooi.

Bröllmann zei in een interview op Radio 6FM: "In de boom is de geschiedenis van de Erfgooiers afgebeeld, zo zie je bijvoorbeeld een boer die bezig is met zijn vee."

Kerk
De houten boom stond eerst voor de Nederlands Hervormde Kerk in Blaricum, maar begon langzaam weg te rotten. De boom werd naar binnen geplaatst, wat ervoor zorgde dat de geschiedenis uit beeld was verdwenen.

Zonde
Bröllmann vond dit zonde en richtte een stichting op. Hij maakte kleine beeldjes van de Erfgooiersboom en verkocht 517 exemplaren. Eerst werden er wassen beeldjes gemaakt die vervolgens in brons werden gegoten. "Zowel de bronzen als de wassen beelden waren handwerk, ze moesten namelijk steeds bijgewerkt worden", aldus Bröllmann.

Bröllmann vertelt dat hij in 2008 begon met het schrijven van het boek. "Soms leg je het een tijd weg, om een tijd later verder te gaan met waar je gebleven was. Uiteindelijk is het een heel bijzonder boek geworden vol geschiedenis, foto's en oude krantenartikelen."

In de boekhandel
Het boek is te koop in de boekhandels in Blaricum en Laren en kost € 32,50. Veel mensen zijn erg enthousiast. Bröllmann: "Ik raad vooral de mensen die ooit een Erfgooiersbeeldje hebben gekocht aan om het boek te kopen. Wees wel snel, want er zijn niet veel exemplaren meer te koop."

Nieuwbouw Singer start maart 2015

Project kost 16 miljoen euro

LAREN - Singer Laren wil op 1 maart 2015 beginnen met de nieuwbouw. Het werk moet in het najaar van 2016 klaar zijn. Het project kost 16 miljoen euro.

Ruim 10 miljoen daarvan wordt gefinancierd uit eigen middelen, de gemeente Laren heeft 3 miljoen euro toegezegd en de Bankgiroloterij draagt 1 miljoen euro bij.

De nieuwbouw is nodig vanwege de slechte staat van het huidige theatergebouw. Dat wordt vervangen door een nieuwe theaterzaal. Verder wil Singer een centrale entree maken voor alle functies. Dat zijn museum, theater, beeldentuin en horeca. De wens is dat in de nieuwe zaal net als nu 400 stoelen komen, waarvan 140 op het balkon. De installatie wordt volledig vernieuwd. De entree moet heel transparant worden en er komt een actieve route door Villa de Wilde Zwanen naar het museum.

Het geheel wordt in alle opzichten bijzonder duurzaam ontworpen: energiezuinig, hergebruik van restwarmte en regenwater, een groen dak; zo milieuvriendelijk als maar mogelijk is. Het voorlopig ontwerp is inmiddels klaar. De gemeente Laren is gestart met de procedure voor een nieuw bestemmingsplan. Singer vertrouwt erop dat de ontbrekende 2 miljoen euro bijeen kan worden gebracht uit verschillende cultuurfondsen en acties.
Dolf van den Brink, voorzitter van de commissie van beheer, maakte de plannen dinsdag bekend tijdens een bijeenkomst van de vriendengroep van Singer.

Archeologen leggen huis 13e eeuw bloot

Archeologen aan het werk. Foto: Koert Salomons

MUIDEN - Bij opgravingen aan de Herengracht zijn de resten van een 13e-eeuwse terp gevonden. De resten vormen een opmerkelijk verhaal: of Muiders haalden vaak natte voeten, of het veen klonk hard in.

Archeoloog Koert Salomons: "Er was al de verwachting dat we wat zouden vinden uit de periode 1200-1500. Maar we vonden resten van bewoning uit de late middeleeuwen. Er is een 13e-eeuwse terp aangesneden met daarop de restanten van een vloer van een oud woonhuis."

De terp vertelt een bijzonder verhaal, legt Salomons uit. "We hebben niet een woonniveau gevonden, maar tot onze verbazing vonden we drie woonniveaus die daar in een periode van circa 25 jaar zijn neergelegd. Daartussen vonden we lagen met klei om de terp op te hogen."

In die periode had de Zuiderzee vrij spel. Om droge voeten te houden woonden de eerste Muiders op terpen. "Dat die terp in 25 jaar drie keer is opgehoogd vertelt ons dat ze mogelijk te maken hebben gehad met overstromingen. Of het veen onder de terp zakte hard weg, waardoor ophogen nodig was."

Niek Heldoorn wint achtste triathlon Huizen

De 15-jarige winnaar. Foto: Wiljo Meijnhout

HUIZEN - "Het was de perfecte race", zegt Niek Heldoorn over afgelopen zondag. Het 15-jarige triathlontalent won zondag de 1/8 Oostermeent Triathlon.

"Ik heb heel aanvallend gezwommen, kwam als eerste uit het water, had een snelle wissel. Ondanks de wind heb ik het hele stuk goed hard kunnen fietsen. En het lopen ging heerlijk", zo vat hij de wedstrijd samen.

"Het is gaaf om te winnen natuurlijk. Er stonden heel veel mensen langs de route die mij kenden. Ze zien mij vaak trainen in het dorp en moedigden mij nu extra aan. Dat gaf wel een kick. Thuisvoordeel, kun je zeggen. Maar ik kan het ook relativeren hoor. Het was natuurlijk geen wereldstartveld."

Froukje krijgt CosmoQueen Award in Muiden

Foto: Yannick uit den Boogaard

Froukje de Both heeft maandagavond bij de Koninklijke Zeilvereniging KNZ&RV de 5e CosmoQueen Award in ontvangst genomen. Dit jaar heeft fair-tradeorganisatie CosmoQueen besloten om de award toe te kennen aan Froukje de Both vanwege haar bijdrage aan Free a Girl, de organisatie die zich inzet om gedwongen prostitutie van jonge meisjes waar ook ter wereld te bestrijden. Vivian Boelen presenteerde de avond. CosmoQueen is gespecialiseerd in fairtrade kleding en mode.

27 / 28