NaarderNieuws

24 mei 2017

NaarderNieuws 24 mei 2017


Stadskantoor wordt straks plek voor woningbouw

NAARDEN - Gaat het stadskantoor plat? Of wordt de bestaande locatie omgetoverd tot een modern wooncentrum? De gemeente is momenteel druk bezig de ingediende plannen te bekijken en wil hier snel knopen over doorhakken.

In het college-overleg werd gisteren een zogenoemde preselectie gemaakt. Voor het stadskantoor Naarden zijn negen plannen ingediend. Welk plan het gaat worden moet de komende tijd duidelijk worden.

Werkgroep
Een speciale groep van 15 omwonenden en 12 specialisten (ambtenaren met verschillende portefeuilles) mag zijn zegje doen over de plannen. Hun stem telt voor 50 procent mee. Gekeken wordt welke plannen passen binnen de omgeving en de gestelde kaders.
Voor het stadskantoor geldt dat men hier woningbouw wenst, eventueel in combinatie met een andere openbare of commerciële functie.

Parkeren
Omdat het pand midden in de Vesting ligt, moet er ook een oplossing zijn voor het parkeren. Dat moet op de locatie worden opgelost, mogelijk ondergronds. Verder wenst de raad dat de bouw energieneutraal, klimaatbestendig en rainproof is. Gezegd is dat plan boven prijs gaat.

Over de inhoud van de verschillende plannen wil de gemeente nu nog niets zeggen. Dit zou namelijk de onafhankelijkheid van de werkgroep kunnen beïnvloeden.

Deze groep kom in ieder geval over twee maanden met een advies. Na de zomer volgen de besprekingen met ontwikkelaars.

Naarden is trotse host van FotoFestival

Ronald Plasterk en wethouder Van Meerten bekijken de tentoonstelling. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De Vesting kan zich de komende weken weer van haar mooiste kant laten zien aan de tienduizenden bezoekers die het FotoFestival zullen bezoeken. De stad hangt vol met foto's van vele fotografen.

Het festival werd afgelopen zaterdag geopend in de Grote Kerk. Het festival is dagelijks te bezoeken. Rondom het hemelvaartweekend zijn er speciale activiteiten. Zo kun je je laten portretteren door een professionele fotograaf, is zaterdag de uitreiking van de Nederlandse Fotoboekenprijs en zijn er meet-and-greets.
Lees verder op pagina 13.

630

euro leverde de Wallenloop op voor kinderboerderij de Pluimgraaf in Naarden

Fusie Weesp?

GOOISE MEREN - De gemeente Gooise Meren staat open voor een ambtelijke en later bestuurlijke fusie met Weesp.

Het gemeentebestuur heeft dat aan Weesp gezegd. Weesp kiest tussen aansluiten bij Amsterdam of Gooise Meren en neemt er in november een besluit over.

Ze eten er goed van

Bussum lijkt wel dé locatiestad voor tv-commercials te worden. In elk geval in de Boslaanbuurt. Zo ook afgelopen zondag toen ik midden in een etentje terechtkwam.

Kwam ik net op mijn fiets terug van een inkoopronde bij de kringloop met in mijn tas een kristallen met zilver designkaraf uit Denemarken en een glazen groene kikker, toen ik op de kruising Koningslaan en Boslaan rondom de flat vól in een gezellig tafelende menigte terechtkwam. Daar moest ik het mijne van hebben. Wat bleek? Opnieuw een set van een tv-commercial, zoals afgelopen weken al vaker was voorgekomen. Ik vroeg dus aan locatiemanager Floris van de Wal of het ook weer om reclame voor de Jumbo was. Niks, hoor! Het was voor niets anders dan Volkswagen, die nieuwe typen van bestaande modellen aan de man gaat brengen. Ik kon niet helemaal tot de kern doordringen, maar zag wel wat verklede kinderen in een clownsoutfit, een haai en een lama. Die gingen dus meedraaien in een filmpje dat we wat later in het jaar op de buis zullen zien. Ik moet zeggen dat de medewerkers aan deze spot er bijna letterlijk goed bij zaten. Ze konden genieten van de heerlijkste gerechten, geleverd door een mobiele keuken van allure. Ja, ja, de dames en heren uit de reclamewereld eten er zeker goed van! Voor de naam Bussum zal het ook een opsteker zijn, want ik hoorde van verschillende nieuwe projecten van dit genre. Ik zal er met mijn neus bovenop blijven zitten. Al was het alleen maar om ook een graantje mee te kunnen pikken van al het lekkers!

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. dr. J.P. Schouten; Naarderheem 10.30 u. ds. S. de Jong
8RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 27/05 17.00 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 27/05 17.00 u. Vormsel Mgr. Hendriks
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; vr. 26/05 16.00 u. Rozenkransgebed
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. mw. B.J.M.E. de Beaufort
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. J.W.C. Batenburg
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. P. Baane
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. J. Vis en 17.00 u. ds. A. Visser
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. J.F. Klijnstra
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. C.A. van de Kuil
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A.A. Rijken
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. ds. A. van den Bos
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. H.J. Delwig en 19.00 u. KerkAnders
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Droog en vrij zonnig, in het weekeinde zeer warm
We koersen in de laatste fase van mei af op een zomerse periode. Dat komt voor velen goed uit met het lange hemelvaartsdagweekeinde voor de boeg. Een hogedrukgebied trekt via de Noordzee naar Centraal Europa. De via noordoost naar zuidoost draaiende wind voert droge, continentaal subtropische lucht aan. Het wordt zonnig en t/m zondag elke dag iets warmer.

Donderdag (Hemelvaartsdag) + vrijdag
Na een frisse nacht met een minimumtemperatuur van circa 9 graden worden voor overdag zonnige perioden verwacht. Er kunnen ook enkele wolkenvelden overschuiven. Het blijft droog. De maximumtemperatuur komt uit op 21 graden. Er waait een matige noordenwind. Vrijdag is het zonnig. Bij een matige wind tussen noordoost en oost wordt het 24 graden.

Het weekeinde
In het weekeinde wordt het zeer warm. De maximumtemperatuur komt uit op circa 28 à 29 graden. Lokaal kan het 30 graden of iets meer worden. Het is zonnig, met later op zondag kans op een lokale onweersbui. Er waait een matige zuidoostenwind. Na het weekeinde komt er geleidelijk meer bewolking met eerst kans op onweer. Het wordt langzaam minder warm.

Weetje
In mei kan het soms al volop zomeren. Gemiddeld brengt mei 3 zomerse dagen van 25 graden en hoger. In 2016 kregen we in de eerste helft van mei 5 zomerse dagen. In 2012 was het van 21 t/m 27 mei zomers warm. In de gemiddeld recordwarme mei van 2008 kwamen 9 zomerse dagen voor. Topper was mei 2000 met (van 5 t/m 16 mei) 12 zomerse dagen op rij.

Vanaf 24 mei zendt GooiTV de volgende programma's uit:

- TV Magazine met o.a. Fotofestival in Naarden, bibliotheek Gooi en Meer krijgt 8 nieuwe medewerkers (statushouders), de Boerenmarkt bij het Vestingmuseum in Naarden en openingstijden Heidezicht in Bussum.
- In RegioHub gaat het over de Gooise identiteit.
- Special van Andreas van der Schaaf over de Wereld BBQ in Bussum op 14 mei.

Eerste fase van verbouwing gemeentehuis achter de rug

Vanaf nu voor je paspoort weer naar Bussum

Lange en lege gangen: licht en ruimte domineert. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Het heeft heel wat werk gekost, er moesten vele vrachtwagens vol met puin voor worden weggereden, er werd heel wat gesloopt en vervolgens kreeg het gebouw een grote metamorfose: de eerste helft van de verbouwing van het gemeentehuis is achter de rug. De helft van het gemeentehuis opende deze week de deuren weer.

De verbouwingswerkzaamheden startten afgelopen september. Met rasse schreden veranderde het gebouw met de dag. Het kale en betonnen gebouw valt op enkele plekken nog amper te herkennen. De bouwvakkers hebben veel meer ramen geplaatst zodat het gebouw een stuk moderner en opener is geworden en het voldoet weer helemaal aan de laatste standaarden.

De vergaderzalen. Foto: Bob Awick
Her en der wordt nog gewerkt. Foto: Bob Awick
De plek waar je straks je paspoort ophaalt en andere zaken regelt. Foto: Bob Awick
De nieuwe entree van het gemeentehuis. Foto: Bob Awick

Voordat de helft van het gemeentehuis deze week de deuren weer kon openen moest er vooral de dagen ervoor nog heel veel gebeuren. Alle apparaten moesten worden aangesloten en alles moest nog volop worden getest voordat de eerste bezoekers langs konden komen om hun paspoort aan te vragen of andere gemeentezaken te regelen. En dan moesten er ook nog eens heel veel spullen worden versleept: verhuisdozen vol werden er van het Naardense stadskantoor naar Bussum gebracht. Dat de verhuizing een hele operatie was, valt her en der nog goed te merken: enkele kantoren staan nog vol met dozen. Ambtenaren zoeken nog naarstig naar hun nieuwe plekje. Het gemeentehuis moet de komende dagen vertrouwd gaan voelen.

Voor de bezoekers was het vooral de eerste dag ook nog even zoeken. Naar de entree om maar wat te noemen. Deze werd verplaatst naar een heel andere kant van het gebouw. Eenmaal binnen worden bezoekers de komende weken nog opgevangen door gastvrouwen, zodat ze meteen de goede weg gewezen worden.

De andere helft van het gemeentehuis wordt vanaf nu van top tot teen verbouwd. Het hele gebouw wordt rond oktober opgeleverd.

Zonovergoten jaarmarkt Keverdijk

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Heel veel kraampjes, koopjes en bekende gezicht: alle ingrediënten voor een succesvolle jaarmarkt waren afgelopen zaterdag weer aanwezig. Gelukkig was er ook veel zon, wat het feest extra gezellig maakte. De exotische hapjes die verkocht werden voor De Schakel vlogen weg, net zoals de gratis suikerspinnen en bakjes popcorn. De kinderen konden voor een klein prijsje een populaire fidgetspinner kopen. De verkopers deden goede zaken en ook de muziek was goed geregeld.

Berg zand op graf opa en oma 'zeer, zeer respectloos'

Medewerker: 'Er was geen andere plek'

Een enorme berg zand op het graf. Foto: Carlijn Kolk

NAARDEN - Marjan Vos en haar moeder Alie zagen afgelopen Moederdag tot hun schrik dat er een enorme berg zand op het graf van opa en oma was gestort. Het echtpaar ligt begraven op de begraafplaats Nieuw Valkeveen. Marjan is woedend. "Hoe halen ze het in hun hoofd. Het zijn mijn opa en oma en als ik hier dan kom om bloemen te zetten, dan doe ik dat. Zeer, zeer respectloos", vertelt ze geëmotioneerd aan NH Nieuws.

Er is dus niets meer van het graf over. En dat komt allemaal doordat de gemeente een nieuw graf heeft gegraven en het zand kwijt moest. Dat hebben ze tijdelijk op het graf van de familie van Marjan en Alie gedumpt. "Je hebt van een graf af te blijven, anders is het grafschennis. Hier lopen medewerkers die zonder enig pardon er gewoon zand op gooien."
De medewerker van de begraafplaats vertelt Marjan dat er geen andere plek was om het zand neer te leggen. En dat terwijl een aantal graven in het rijtje nog leeg staat. "Daarnaast zei hij dat als de bult zand weg is, het graf er beter uitziet dan het ooit gedaan heeft", aldus Marjan. En dat terwijl een simpel graf juist de wens was van haar opa en oma. "Hij hoeft voor mij niet in te vullen welk graf mooier is." Marjan en haar moeder hebben de bloemen maar weer mee terug naar huis genomen. Een paar dagen later zou de bult zand worden weggehaald.
De gemeente heeft laten weten dat het altijd zo gaat in Naarden, maar gaat nu kijken of de procedure aangepast kan worden.

Van de lezers

Ook reageren op het nieuws? Mail naar: redactie@naardernieuws.nl

Zwerfvuil

Ik zat bij een picknicktafel bij de Vesting. Een plek waar 's avonds regelmatig hangjongeren zitten die gezien de omgeving niemand tot overlast kunnen zijn. Gezellig kletsen en wat drinken.
Tot mijn verbazing maar ook trots stonden op de tafel twee zakken met vuil en een kapot stoeltje. Ze zaten vol met bierblikjes, frisdrankflessen en chipszakken. De zakken waren al wat aangepikt door vogels, maar ze waren verder nog heel. De hangjongeren hadden blijkbaar alles keurig opgeruimd. Naast de tafel stond wel een vuilnisbak, maar daar konden de zakken niet in.
Op een gegeven moment kwam de wagen van Gooise Meren aanrijden die de vuilnisbak kwam legen. Ik zei: "Dan kun je die zakken op de tafel en het stoeltje ook meenemen." "Nee meneer, die neem ik niet mee, dat mag niet van mijn voorman. Het is zwerfvuil en dat mag ik niet meenemen." Ik zei: "Dat ga je niet menen." "Ja hoor, ik laat de zakken en het stoeltje liggen." De man leegde de vuilnisbak en reed weer weg. De vogels hadden weer vrij spel en als die de zakken leegmaken is het weer een troep van jewelste rond de tafel. En wie krijgen dan de schuld? De hangjongeren! Kan het nog gekker?

Tom Hanou

VVV start proef met fietsverhuur

NAARDEN - De VVV is vorige week gestart met de verhuur van fietsen. Er zijn vooralsnog zes damesfietsen beschikbaar bij het pand bij de Utrechtse Poort.

Niels Udo, coördinator van de VVV Naarden-Vesting, liet in een reactie weten dat er veel vraag is naar fietsen. "De proef loopt nu een week en we hopen uiteraard dat het een succes is." Een medewerker vertelt dat het vooral ook van het weer afhangt en dat ze verwachten dat vooral buitenlandse toeristen de fietsen gaan huren. "Vorige week was er al een Australisch stel dat graag wilde fietsen."

De VVV heeft aardig wat fietstips en ook zijn er routekaarten die mensen mee kunnen nemen, zoals de fietsknooppuntenkaart. En natuurlijk mag een rondje door de Vesting en de route over de Bedekte Weg niet ontbreken als je de Vesting wilt ontdekken. Een dagje een fiets huren kost overigens 10 euro en er wordt om een borg gevraagd.

De proef duurt waarschijnlijk een jaar en dan wordt er geëvalueerd hoe vaak de fietsen 'op pad' zijn geweest.

Igor Rooselaar

Ondernemer, organisator van het Wereldmuziekfestivel in Bussum. Geboren in Brussen, België. Is 55 jaar.

Je bent eigenaar van het bedrijf Five Minutes. Vertel daar eens meer over?
"Jaarlijks belanden er miljarden coffee-to-go-bekertjes in de prullenbak, een groot ecologisch probleem. Onder de naam Ecoffee Cup importeren wij daarom herbruikbare, bioafbreekbare bekers op basis van bamboevezels, voorzien van artistieke prints."

Je organiseert ook het Wereld Muziek Festival in Bussum?
"Het feest is op 23 september op het schoolplein van de voormalige Michiel de Ruijterschool, waar nu de Broedplaats zit. Bij het festival treden muzikanten uit alle windstreken op: een dj, een buikdanseres, een djembéband, een zangeres uit Wit-Rusland die Spaans zingt..."

Wat heb je met (wereld)muziek?
"Muziek verbindt. Ik zie mezelf als een wereldburger. Ik ben geboren in Brussel, heb vijf jaar gewerkt in Californië en ben later naar Amsterdam verhuisd. Als je samen van muziek geniet en samen danst, maakt het niet uit welke kleur je hebt en welke taal je spreekt."

Maak je zelf muziek?
"Nee, helaas niet. Muzieklessen op de lagere school in België houden in dat je drie jaar lang noten moet leren voor je eens een instrument mag aanraken. Zo demotiverend. Ik zou graag nog eens saxofoon of basgitaar willen leren spelen."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik zestalig ben: ik spreek Engels, Spaans, Italiaans, Duits, Frans en natuurlijk Nederlands."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Dan ga ik op wereldreis met mijn Amerikaanse vrouw en onze 17-jarige zoon Uri. Ik zou een dubbeldekker laten ombouwen tot camper en we zouden alle vrienden die we over de hele wereld hebben gemaakt weer eens opzoeken."

En je slechtste?
"Ik zou beter voor mezelf op kunnen komen. Als iets me nu te veel stress geeft zeg ik daar niets van, maar dat moet ik dan wel altijd bekopen met een migraineaanval."

Balkenende geeft startsignaal Car Rally

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Rotary Bussum had zaterdag oud-premier en vooral autoliefhebber Jan Peter Balkenende gestrikt om het startsein te geven voor de Rotary Classic Car Rally. Balkenende mocht de auto's wegvlaggen vanaf Golfbaan Naarderbos. "De opbrengst van 25.000 euro gaat naar het Radboud UMC. Dit team gaat het SuikerKompas ontwikkelen. Dat is een tool waarmee jongeren met diabetes makkelijker over hun (psychische) problemen kunnen communiceren met hun behandelend arts. Hiermee is het complete project gefinancierd", aldus de Rotary Bussum.

Blik op de toekomst: tijd voor wat vernieuwing en verjonging

De Vrije Schilders bestaan al 70 jaar

Voorzitter Nel Tönis (r) legt wat uit over het schilderij. Foto: Yvette de Vries

door Yvette de Vries

BUSSUM - Een officieel jubileumjaar is het niet, maar toch hebben De Vrije Schilders uit Bussum wat te vieren. Ze bestaan namelijk 70 jaar en ze gaan vanaf dit voorjaar ook op woensdagavond een nieuwe groep opstarten.

De voorzitter, Nel Tönis, vertelt dat de vereniging nu zo'n 30 leden telt en dat dat aantal al een tijdje stabiel is. Niets te klagen dus en ze komen ook uit de hele regio, maar ze willen graag ook een nieuwe, jongere doelgroep aanspreken. Daarom gaan ze proberen om op woensdagavond een groep op te starten met mensen die overdag geen tijd hebben.

'We laten elkaar vrij, iedereen mag zijn eigen ding doen'

"Mensen die werken of overdag andere bezigheden hebben", licht ook medebestuurslid Ineke Huijssoon toe. Wat is eigenlijk het succes van deze club schilders en tekenaars die al 70 jaar standhoudt? "We laten elkaar helemaal vrij, iedereen mag hier zijn eigen ding doen", roepen de dames in koor.

Geen klassikaal gedoe dus. Weliswaar hebben ze één keer per maand een thema, maar ook daar hoef je je niet aan te confirmeren. "De een schildert aquarel, de ander met olieverf, acryl of pastel", aldus Ineke. Natuurlijk worden er onderling wel tips en ideeën uitgewisseld en ook wordt er tijd genomen om elkaars werk te bewonderen. Nel: "Met z'n allen hebben we flink wat ervaring, we helpen en inspireren elkaar."

Activiteiten
Op dit moment bereiden de leden een expositie in Hilversum voor. Daar mogen ze vanaf deze week voor een aantal weken in lunchcafé Van Drimmelen 22 schilderijen ophangen.

Buitenschilderdag
Deze week staat ook nog een buitenschilderdag in Huizen op het programma en ook de laatste workshop van Ellen Wentink staat nog vers in hun geheugen gegrift. "Ze behandelde verschillende zaken, zoals het kubisme, kleurenleer en abstraheren. In de laatste workshopsessie kon alles wat geleerd was in de praktijk gebracht worden."

Inwoners voelen zich gezonder

REGIO - Inwoners van de regio Gooi en Vechtstreek voelen zich gezonder en hebben minder beperkingen door problemen met gezondheid dan de overige Nederlandse bevolking. Dat geldt ook voor ouderen.

Dit blijkt uit de resultaten van een onderzoek van GGD Gooi en Vechtstreek dat in het najaar van 2016 onder 22.000 regio-inwoners is uitgezet en in nauwe samenwerking met het RIVM en het CBS is uitgevoerd.

Enkele opvallende resultaten:
* Volwassenen roken minder.
* Eén op de tien inwoners heeft ernstig overgewicht (het laagste van heel Nederland).
* Het alcoholgebruik is hoger dan landelijk.
* Ruim een derde van de volwassenen en bijna de helft van de ouderen is min of meer sociaal eenzaam. Toch is ook dit lager dan landelijk.

Risicofactoren
Hoewel het merendeel van de bevolking zich dus gezond voelt en ook psychisch gezond is, is er bij een aanzienlijk deel sprake van risicofactoren voor ziekte. Positief is dat met name ouderen behoorlijk lichamelijk actief zijn en tevreden zijn met de eigen woning en de woonomgeving.

Vergeleken met het vorige onderzoek in 2012 krijgen ouderen minder hulp en geven zij vaker aan behoefte te hebben aan extra zorg.

Schat aan informatie
Eric van der Want, voorzitter van het portefeuillehouderoverleg Sociaal Domein: "Dit onderzoek biedt een schat aan informatie over diverse gezondheids- en leefstijlthema's van de inwoners in de regio Gooi en Vechtstreek. Deze data vormen een belangrijke basis voor integraal beleid en intensieve samenwerking van gemeenten en instellingen."

Paviljoen Heidezicht straks tot
22.00 uur open

Vervolg van de voorpagina

BUSSUM - Paviljoen Heidezicht zal, met de komst van een nieuwe uitbater, open blijven tot 22.00 in plaats van 19.00 uur. Dit is tegen het zere been van enkele omwonenden. De kans dat er nieuwe beperkingen voor Heidezicht kunnen worden opgelegd is uitgesloten. "Dat wordt simpelweg onhaalbaar", verklaarde wethouder Jan Franx woensdag aan de gemeenteraad.

"We hebben horecaregels gemaakt en vastgelegd dat het soort horecazaken als Paviljoen Heidezicht tot tien uur 's avonds open mag. Daar moeten we ons aan houden. Heidezicht straks weer beperkingen opleggen kan juridisch gezien gewoon niet."

Dat de afspraken van toen zo slecht zijn vastgelegd, verbaast ook de gemeenteraad. De raad dacht alles rond Paviljoen Heidezicht goed geregeld te hebben, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. "We hebben destijds niet kritisch genoeg naar de afspraken gekeken. Dat moeten we onszelf aantrekken. Nu moeten we helaas eerlijk zijn en stellen dat het gewoon niet meer kan", concludeerde Barbara Boudewijnse van GroenLinks. "We moeten nu ook geen verwachtingen gaan kweken die niet waargemaakt kunnen worden", voegde Marlène Potjer van de VVD daar aan toe.

Voor dat Paviljoen Heidezicht weer open gaat, gaat de gemeente wel weer praten met de buurt. Wethouder Franx: "We gaan goed met elkaar overleggen. We gaan bespreken welke problemen er spelen en wat we er als gemeente aan kunnen doen om overlast tegen te gaan en het voor de buurt zo aangenaam mogelijk te maken. We hebben het eerste gesprek al gepland. Zodra we een koper hebben, zou deze ook moeten aanschuiven om goed overleg te voeren met de buurt. We hopen dat we er dan samen uit kunnen komen."

Plantage opgerold

BUSSUM - Agenten hebben woensdag aan de Herenstraat een hennepplantage opgerold. Op de eerste etage van een leegstaand pand werden 169 planten aangetroffen.

Het gaat om het pand van de failliete broodjeszaak Bon Appetit. Dat pand staat al een tijdje leeg. Er was al langer het vermoeden dat er een hennepplantage was, omdat er met regelmaat een hennepgeur geroken werd.

Sprookjesachtige trouwdag in Oud Valkeveen

Een prachtig echtpaar. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Speelpark Oud Valkeveen vormde vorige week het decor van een sprookjesachtige trouwdag. Daar konden 25 koppeltjes in het huwelijksbootje stappen samen met de Playmobil Ridder en Prinses.

Veel kinderen hadden zich mooi aangekleed en een bijzonder iemand uitgekozen om mee te trouwen. Zo wilde de 8-jarige Levi graag met zijn Nina trouwen, waarmee hij al sinds de kleuterklas verkering heeft. Parkicoon Robin mocht de huwelijken voltrekken.

Reden voor de speciale dag was het lanceren van het nieuwe thema 'Bruiloft' van Playmobil.

Wallenloop erg warm en zeer geslaagd

Ook 200 kinderen deden mee

Ruim 700 hardlopers deden mee. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De 34ste editie van de Wallenloop van afgelopen zondag is goed verlopen. Aan de start stonden ruim 700 deelnemers. Ook deden er nog eens 200 kinderen mee aan de kidsrun.

De hardlopers konden kiezen hoeveel rondes ze wilden afleggen. De kortste afstand was 4 kilometer, de langste 14 kilometer.

Het lopen was, vanwege het warme weer van rond de 20 graden en de zon, best zwaar. Wel maakte de prachtige omgeving veel goed en genoten de lopers en het publiek van de wedstrijd.

Pluimgraaf
Organisator Tempo Atletiek Vereniging uit Bussum had dit jaar kinderboerderij de Pluimgraaf in Naarden aangewezen als goede doel. Hiervoor werd 630 euro opgehaald.

De organisatie kijkt terug op een mooi evenement, mede dankzij de 45 vrijwilligers, 20 sponsors en de gemeente Gooise Meren, en maakt zich op om volgend jaar de 35e editie nog feestelijker te maken.

Jachthaven presenteert zich met Jazz Marina

Activiteiten op het water.

NAARDEN - Jachthaven Naarden heeft zich zaterdag aan een groot publiek gepresenteerd tijdens Jazz Marina. De jachthaven had alles uit de kast gehaald om er een geslaagde middag van te maken.

Meevaren met de reddingsbrigade was een populaire activiteit, net zoals de poffertjesboot, de verse pizza's en de waterballen. Er was veel informatie over zeilen en boten en op het podium speelden jazzmuzikanten. Het was af en toe zonnig, dan viel er weer een bui, maar al met al trof de haven het deze middag met het weer.

Jazzmuziek en hapjes. Foto's: Bob Awick

Schapen scheren bij De Pluimgraaf

NAARDEN - Kinderboerderij De Pluimgraaf houdt zondag het jaarlijkse schaapscheerdersfeest.

Alle schapen worden geschoren en er zijn volop activiteiten voor jong en oud. Zo is de dierenambulance aanwezig om uitleg te geven. De toegang is gratis. Voor een aantal activiteiten wordt wel een bijdrage gevraagd tussen de 1 en 5 euro. Denk hierbij aan het maken van een ponyritje, schminken, spelletjes en een demonstratie met roofvogels.

De open dag is van 12.00 tot 16.00 uur. Alle opbrengsten komen ten goede aan de kinderboerderij aan de Korte Bedekte Weg.

Vijftiende editie van FotoFestival toont werk van 52 fotografen

Na tien jaar ook weer werk van buitenlandse fotografen

In Bastion Oranje krijg je een goed overzicht van het FotoFestival Foto: Yvette de Vries

door Yvette de Vries

NAARDEN - De komende vier weken staat Naarden grotendeels in het teken van het FotoFestival. Tot en met 18 juni is er op zo'n negen locaties werk van 52 Nederlandse en buitenlandse fotografen te zien. Met toppers als Jaco Aue Sobol en Newsha Tavakolian, maar ook talenten als Chris de Bode en David Chancellor. Nieuw dit jaar is de fotoboekententoonstelling in de Gele Loods en voor de schooljeugd zijn er ook diverse activiteiten, waaronder een speurtocht en een fotowedstrijd.

Programma

Elke week is er een nieuw programma met onder meer rondleidingen en een meet-and-greet met fotografen. Voor deze week staat er op Hemelvaartsdag een rondleiding langs de highlights op de agenda en een meet-and-greet met Andrea van Steensel. Zaterdag vindt om 17.00 uur bij de Gele Loods de uitreiking van de Nederlandse FotoBoekenprijs plaats. Op zondag zijn er in de Grote Kerk twee Photobattles en kun je je in Bastion Oranje laten portretteren.

"Het werk is echt van hoog niveau, waarbij tegenwoordig fotografie vaak tegen kunst aan komt", vertelt Feiko Koster, één van de twee vaste curatoren. De curatoren hebben er dit keer weer een flinke kluif aan gehad, ook omdat het FotoFestival groter en breder is opgezet. Koster laat weten dat ze vorig jaar, direct na de zomer, al begonnen zijn met de selectie. "De foto's van J Henry Fair ogen bijna als abstracte schilderijen." De liefhebber kan zijn hart dus ophalen aan al dat moois. Er is genoeg voor dagen kijkplezier. Mocht je maar een uur de tijd hebben, dan raadt Joke Smit, coördinator van het FotoFestival, je aan die te besteden aan Bastion Oranje. "De werken die daar te zien zijn bieden een goede doorsnede van wat er is", aldus Smit.

Lizette Schaap fotografeerde de Plastic Soup. Foto: Yvette de Vries
Ook in de Grote Kerk, waar in voorgaande edities het werk van de topfotografen een plek kreeg, is voor een andere opzet gekozen. Foto: Bob Awick

De Grote Kerk is niet enkel meer het domein voor de topfotografen

Daar hangt onder meer het werk van documentairefotograaf David Chancellor. Afgelopen maandag nam hij zelf nog een kijkje bij zijn werk. Van zijn foto's krijg je geen glimlach op je gezicht, maar hij zet wel een flink hedendaags thema op je netvlies. Chancellors thema is de jacht op groot wild. Zijn foto's die in Bastion Oranje hangen tonen portretten van leden van de Safari Club, omringd door opgezette wilde dieren die ze zelf hebben doodgeschoten. "Afschuwelijke beelden, maar belangrijk om te laten zien", reageert hij. Ook de Nederlandse fotografe Lizette Schaap pakt een maatschappelijk onderwerp op. Zij fotografeerde op kunstzinnige wijze allerlei plastic in onze wateren. Haar Plastic Soup is te zien op de buitententoonstelling 'The Fence'. Dit jaar is ook Naarden met een fotograaf vertegenwoordigd op het FotoFestival. Arthur Mebius kwam door de selectie van ongeveer 400 inzendingen van Nederlandse fotografen. Zijn serie over Air Koryo, de nationale luchtvaartmaatschappij van Noord-Korea, is ook te bewonderen in Bastion Oranje.

Met de deelname van buitenlandse fotografen, een fotoboekententoonstelling in de Gele Loods en meer zichtbaarheid op straat in de vorm van informatiezuilen, heeft de organisatie met deze vijftiende editie ten opzichte van voorgaande jaren een bredere koers ingezet.
ok in de Grote Kerk, waar in voorgaande edities het werk van de topfotografen een plek kreeg, is voor een andere opzet gekozen. De foto's van de grote namen hangen ook op andere locaties. Neem bijvoorbeeld Jacob Aue Sobol: die hangt met zijn serie 'Road of Bones' in Bastion Oranje en het werk van George Steinmetz is te zien in Bastion Nieuw Molen. Charles Fréger, een Franse topfotograaf, heeft met zijn serie 'Wilder mann' wel een plek in de Grote Kerk.
Tijdens het festival is er in de Grote Kerk ook een aparte ruimte, de White Box, voor discussies, debatten en presentaties. Een aantal gasten, maar ook fotografen, zullen hier in de weekenden lezingen houden.

'Bij de fotoboeken- tentoonstelling kun je hele dag doorbrengen'

Met het thema 'Right Here Right Now' wil het FotoFestival aangeven dat ze midden in de actualiteit staat. Door de ontwikkelingen in de Nederlandse fotografie te verbinden met de ontwikkelingen in het buitenland, door de actuele thema's en door de nieuwe ingrediënten als de fotoboekententoonstelling met werk en ontwikkelingen van de afgelopen twee jaar. Volgens Smit kun je daar de hele dag doorbrengen. Wat ook nieuw is, is de Nederlandse FotoBoekenprijs. Koster: "Tijdens het FotoFestival reiken we deze voor het eerst uit." Ze duiken hiermee in het gat dat is ontstaan door het stopzetten van de Foto Kees Scherer Prijs. Deze prijs voor het beste fotoboek dat recent is verschenen, werd in 2015 tijdens het FotoFestival voor de laatste keer uitgereikt.
En tot slot, maar zeker niet minder belangrijk, wordt er veel aan gedaan om de jeugd in de basisschoolleeftijd bij het festival te betrekken. Smit: "Alle scholen in Gooise Meren zijn uitgenodigd voor een educatief project. Er is voor de groepen vijf tot en met zeven een speurtocht en voor de leerlingen van groep acht is er een toepasselijke workshop: fotograferen met je mobiel. Na de workshop gaan ze de straat op om foto's te maken en kiezen ze een winnaar."

Slechthorenden kunnen vanaf nu ook volop genieten van de film

'Ik kan film kijken zonder te liplezen'

Swaantje en Ruud demonstreren de nieuwe gehoorondersteuning. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

BUSSUM - Een uitkomst, zo noemt Swaantje Swaan de nieuwe gehoorondersteuning die Filmhuis Bussum in gebruik heeft genomen. Ze is zelf slechthorend en moet het vooral hebben van liplezen. Maar met het nieuwe systeem kan ze een koptelefoontje opzetten en compleet genieten van de film, zonder een woord te hoeven missen.

Directeur Janine Beulink van Filmhuis Bussum vertelt dat 2017 het jaar van de toegankelijkheid is. "We hebben hier in het Filmhuis heel veel voorzieningen voor mensen die in een rolstoel zitten. Denk aan lage tafels, een lift en hellingbaantjes. Maar voor de grootste groep - publiek met slecht gehoor - hadden we nog helemaal niets. Het is een groep die steeds groter wordt. Het gaat om steeds meer mensen. Bovendien wordt de groep die kampt met gehoorbeschadigingen ook steeds jonger. Gehoorproblemen komen bij één op de tien mensen voor. Het gaat dus echt om een hele grote groep."

'Het werkt heel makkelijk. Je hoeft het alleen vast te houden'

FM-systeem
"In het Filmhuis Bussum hadden we wel al een ringleiding liggen, maar die functioneerde niet goed. En dus zijn we op zoek gegaan naar een ander systeem. We hebben gekozen voor een FM-systeem dat volledige gehoorondersteuning biedt, maar waar ook mensen hun eigen gehoorapparaat op kunnen aansluiten. In beide situaties hebben wij daarvoor de passende ontvanger. Dankzij een subsidie van de Lakeland Foundation konden we dit aanschaffen."

'Geluid komt dichterbij'
Swaantje vertelt wat dit systeem zo bijzonder maakt. "Het geluid komt veel dichterbij, direct op mijn oren, en ik hoor geen andere omgevingsgeluiden. Je mist de finesses niet meer. Ik hoef niet meer te liplezen of alle ondertiteling snel tot mij te nemen. Het is namelijk best vermoeiend als je dat steeds moet doen, helemaal met buitenlandse films. Natuurlijk heb ik mij dat in al die jaren eigen gemaakt, maar dit systeem is echt goed."

Naast Swaantje zit Ruud Scheerboom. Ook hij is erg tevreden met het nieuwe systeem. "Er zijn heel veel mensen die een gehoorapparaat hebben. Ik heb er zelf ook een. Ik hoef 'm alleen maar op stand vier te zetten en ik ben ingeplugd in de ringleiding. Daarnaast zijn er genoeg mensen met gehoorapparaten die niet supergoed werken. Dan kun je hiermee alles veel scherper en beter horen. Je kunt kiezen om connectie te maken met het gehoorapparaat of met de koptelefoon." Swaantje vult aan: "Wat vaak als eerste wegvalt zijn de hoge tonen. Persoonlijk ben ik overgevoelig voor hoge tonen en zijn stemmen voor mij heel lastig. Film kijken is voor mij nu veel makkelijker en rustiger."
Janine vertelt dat alle medewerkers inmiddels heel goed weten hoe het systeem werkt. "Het is voor ons handig om te weten wanneer iemand het systeem wil gebruiken. Dan kunnen we even de tijd nemen om het uit te leggen. Niet dat het ingewikkeld is, maar dan leggen we even uit hoe het harder en zachter gezet kan worden."
Volgens Swaantje gaat hiermee een wereld open voor veel mensen. "Veel mensen die eerst wegbleven uit het Filmhuis kunnen nu gewoon komen. Het systeem lijkt op een audiotour die je weleens in een museum ziet. Wat ik mee wil geven aan met name oudere mensen is: wees er niet bang voor. Het enige dat je hoeft te doen is het kastje bij je houden. Het gaat niet zomaar stuk en het werkt heel simpel."

Voorzitter Bets Fokker geeft na 24 jaar het stokje over

'Deze 70ste editie van de avondvierdaagse is een mooi moment'

Bets verlaat de avondvierdaagse en kiest voor de jeu-de-boulesclub. Foto: Yvette de Vries

NAARDEN/BUSSUM - Maandag gaat de 70ste editie van de Avondvierdaagse Naarden/Bussum van start. Niet alleen een mijlpaal voor de organisatie, maar ook voor scheidend voorzitter Bets Fokker. Na 24 jaar voorzitterschap geeft ze het stokje over.

Ze legt nog de laatste hand aan alle opstellingslijsten voor de vrijwilligers en dan zit haar werk er bijna op. Haar laatste jaar als voorzitter zal ze overigens niet zo snel vergeten. Doordat op het laatste moment, begin mei, nog naar een nieuwe startlocatie gezocht moest worden, was het flink hectisch. Volgens Fokker kregen ze de afspraken met de oude locatie niet rond en daarom werd besloten op stel en sprong een andere locatie te zoeken.

Mooi moment
Dat Fokker dit jaar stopt is niet helemaal toevallig. Ze wordt dit jaar zeventig en dat is een mooi moment, vindt ze zelf. Wat ook meespeelt is dat ze een aantal jaar geleden is verhuisd naar Huizen. Daar is ze lid en ook secretaris van de jeu-de-boulesclub. "Ik laat zo weer ruimte over voor andere mensen en kan zelf ook andere dingen gaan doen."

Glunderende snoetjes
Ze neemt dan wel afscheid, maar ze voelt zich wel verweven met het loopfestijn. Ze vertelt dat ze de glunderende snoetjes van de kinderen die meelopen zeker gaat missen. "Het is echt een traditie en ik zie altijd zo veel blije gezichten."

'De organisatie staat goed en ik laat het met een gerust hart achter'

"Ik liep al met mijn kinderen en zij lopen nu met hun kinderen. En het voelt echt als een traktatie als mijn kleinkinderen hun medaille laten zien en zeggen: Kijk oma, dat heb ik verdiend."

Ze is er volgend jaar dus niet meer bij, maar laat alles wel met een gerust hart over aan de overige bestuursleden. "Dat we alles op het laatst nog zo goed voor elkaar hebben gekregen, geeft veel vertrouwen en zegt wat over het het bestuur en het team van zo'n 45 vrijwilligers. We hebben nu weer iets neergezet waarmee de avondvierdaagse jaren verder kan." Over de medewerking van de gemeente, politie en brandweer is Fokker ook vol lof. Nu nog hopen op goed weer volgende week, zodat de ruim 1500 deelnemers lekker kunnen wandelen.

Lopen over twee afstanden
De Avondvierdaagse Naarden/Bussum is dit jaar van 29 mei t/m 1 juni. Startlocatie is sportcentrum De Zandzee, Struikheiweg Bussum. Er wordt gelopen over 2 afstanden: 5 en 10 kilometer. Wie nog mee wil doen kan zich op maandag voorafgaand aan de start nog inschrijven.

17 / 24

Zaterdag is er weer een Fris feest. Eind januari trad Lil' Kleine op bij dit feest in De Zandzee. Foto: Bob Awick

tot en met zondag 18 juni

FotoFestival Naarden 2017

Naarden Vesting 10:00 uur

Door de hele Vesting is fotowerk te bewonderen. Het festivalkantoor is te vinden naast de VVV en de Gele Loods aan het Ruijsdaelplein. De exposities zijn te zien op de volgende locaties: Grote Kerk (binnen- en buitententoonstelling), Stadhuiszolder, Vestingmuseum, De Gele Loods, Bastion De Lage Flank, Bastion Oranje, Bastion Nieuw Molen, de Vestingwallen en The Fence.

Naarden Festival-OFF

Naarden Vesting

Gelijktijdig met het FotoFestival is er ook het Festival-OFF. Diverse korte workshops en exposities, portfoliobesprekingen en lezingen. Ook zijn er verschillende concept exposities van bekende gastdocenten van Fotogram.

donderdag 25 mei

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9:30 uur

Inloop in De Palmpit

WOC de Palmpit 10:00 uur

Amsterdamse Bos

BoodschappenPlusBus 11:00 uur

Uitje naar het Amserdamse Bos met de BoodschappenPlusBus. De bus haalt u op en brengt u thuis. Bel voor informatie en boekingen dagelijks tussen 10.00 en 12.00 uur met: 035 - 750 41 92.

Orgel concert

Grote Kerk 20:15 uur

Wybe Kooijmans geeft een concert op het monumentale orgel van de Grote Kerk in Naarden. Uitgevoerd worden werken van o.m. F. Asma, A. Guilmant, J.S. Bach en Paul Chr. van Westering (variaties over Merck toch hoe sterck). Kaartjes 8,50 euro.

vrijdag 26 mei

Bezieling

Majellakapel 12:00 uur

Meditatieve bijeenkomst met als thema: Bezieling. Locatie: in de zijzaal van de Majellakapel, Iepenlaan 26 te Bussum. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is welkom. Website: www.majellakapel.nl.

Café voor Later

Wijkpost De schakel 14:00 uur

Wijkpost De Schakel en Vivium Zorggroep nodigen iedereen uit om samen middagen te ontwikkelen en vorm te geven; zinvolle middagen voor mensen die nadenken over de invulling van het leven na het pensioen. Onderwerpen als: meer vrije tijd wat nu, behoud van fitheid, werken na het pensioen, inkomen en belasting. Aanmelden: info@wijkpostdeschakel.nl.

Spelletjesmiddag

WOC de Palmpit 14:00 uur

Elke vrijdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur is er een spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. A

Inloopmiddag

WOC Spieghelwijck 14:00 uur

Praatje en drankje en een spelletje met elkaar, met een gezond drankje.

Bingo

Wijkcentrum de Uit-Wijk 14:00 uur

Bingo met mooie prijzen, 7 ronde's voor 7.50 dubbel 10 euro. Gezellig met een hapje en gratis kopje thee of koffie. Extra ronde 2.50.

Maaltijd

WOC de Palmpit 17:30 uur

Hoofdgerecht: kipsaté met nasi/bami met kroepoek en een toetje. Aanvang: 17.30 uur. Prijs: € 7,50. Reserveren 3 dagen ervoor op tel. 693 87 86.

Broodje+

Landstraat 17:30 uur

‘Ruimte’ serveert weer Broodje+ aan de Landstraat 80, Bussum (achter het gemeentehuis).

Goed gesprek

Landstraat 19:15 uur

'Ruimte’ houdt aan de Landstraat 80, Bussum achter het gemeentehuis een goed gesprek over de Bijbel.

zaterdag 27 mei

Inloop

WOC de Palmpit 10:00 uur

Elke zaterdagochtend is er inloop in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 te Bussum.

Fris feest

De Zandzee 20:00 uur

Zomer editie van het Fris feest. We love Summer Party in de sporthal. De enige avond uit voor iedereen tussen de 12 en 17 jaar is met diverse dj's en artiesten. Zonder alcohol en drugs. Het feest duurt tot 01.00 uur. Voorverkoop: € 13,50 via www.wijzijnfris.nl/tickets.

zondag 28 mei

Schaapscheerdersfeest

Kinderboerderij 12:00 uur

Schapen worden geschoren, kennismaken met de dierenambulance pony ritjes, roofvogels en spelletjes op de Pluimgraaf. Tot 16.00 uur. Toegang is gratis, voor activiteiten wordt kleine bijdrage gevraagd.

Cabaret in Godelinde!

Vivium Godelinde 14:00 uur

Pauwergirls. Kosten: 5 euro per persoon. Locatie: Jozef Israelslaan 1, Bussum.

maandag 29 mei

Opticien

WOC de Palmpit 10:00 uur

Tot 12.00 uur. Gratis ogen opmeten, bril schoonmaken en vragen stellen. Toeegang is gratis.

Yoga

WOC Spieghelwijck 10:15 uur

ASGM SeniorenCafé

Stokjes en Lepel 10:30 uur

Nassaustraat 3 b, Bussum. Tot 12.00 uur. Ook niet-leden van de ASGM zijn welkom. De consumpties zijn voor eigen rekening.

Open eettafel in De Palmpit

WOC de Palmpit 17:30 uur

Elke maandag- en donderdagmiddag een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035- 693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Workshop

Versa 19:30 uur

Bladen maken & communicatie. Handvatten en tips. Voor stichtingen, verenigingen en buurtplatforms. Door Verse Vrijwilligerscentrale. Aanmelden bij de Vrijwilligers Academie Gooi en Vechtstreek via www.vagev.nl of via 06-6938525

Avondvierdaagse

De Zandzee 12:00 uur

Voor de 70ste keer wordt de Avondvierdaagse Bussum/Naarden georganiseerd. U kunt kiezen uit een 5 kilometer of 10 kilometer wandeling per avond. Er zijn kosten aan verbonden. De route loopt door verschillende delen van het Gooi. Start vanaf Sportcentrum De Zandzee, Struikheiweg Bussum. Inschrijven kan alleen nog op maandag, vlak voor de start. Meer informatie: www.a4d-bussum-naarden.nl.

dinsdag 30 mei

Mannen thema-avond

Man Onder Dak 20:00 uur

Man Onder Dak houdt een thema-avond bij het haardvoer met dit keer als onderwerp: "Waar sta ik, na alles wat er gebeurd is." Onder professionele begeleiding van Ronald Smout In een respectvolle zetting met koffie, wat lekkers en een uitnodigende ambiance. Aanmelden via www.manonderdak.nl

woensdag 31 mei

Jeu de Boules

WOC Spieghelwijck 14:00 uur

Jeu de Boules wordt elke woensdagmiddag onder leiding buiten gespeeld. Prijs: 1 euro per dagdeel; 17,50 voor een seizoenskaart. Info tel. 6911903

Bingo in Godelinde

Vivium Godelinde 14:30 uur

In het restaurant. Voor bewoners bedragen de kosten 3 euro per persoon voor bezoekers van buitenaf bedragen de kosten 5,50 euro per persoon. Locatie Jozef Israelslaan 1, Bussum.

Bingo

Wijkpost De schakel 19:30 uur

Mooie prijzen, gezellige sfeer. Kosten € 3,50 voor 1 kaart en 2 consumpties.

Inloopavond

De Vrije Schilders 19:30 uur

Teken- en Schildervereniging De Vrije Schilders houdt een inloopavond. Lijkt het u leuk om te tekenen of te schilderen of wilt u deze hobby weer oppakken? Kom dan gerust eens een kijkje nemen. Op woensdagavond 31 mei, 7 en 14 juni houden we inloopavonden. Locatie: Oosterpad 13, Bussum. Meer informatie: www.devrijeschilders.nl.

Stef Bos

Spant! 20:15 uur

Zanger en liedjesschrijver Stef Bos reisde de afgelopen tien jaar de hele wereld over. Wereldwijd’ wordt een wereldreis in verhalen en muziek, een feest van verscheidenheid, waarin Bos als altijd op zoek gaat naar wat ons verbindt.

Versa vrijwillgerscentrale

*Vivium Zorggroep Godelinde zoekt een vrijwilliger om een gezellige bloemschikochtend voor bewoners en bezoekers te verzorgen, samen met een medewerker vrijetijdsbesteding (2 uur per maand).
*Mauritzhof zoekt voor één middag p/w een vrijwilliger voor een 2e handskledingwinkel. De werktijden zijn 3 uur, bij voorkeur op de maandagmiddag. Het werk is afwisselend.
*Woonzorgcentrum De Veste: samen met een vriend of vriendin je inzetten voor dementerende ouderen. Samen zingen, muziek maken of een spel spelen met elkaar.
Vivium Zorggroep Naarderheem zoekt een aantal enthousiaste handmasseurs voor 2 uur per week.

Zó dichtbij, maar RC 't Gooi is geen landskampioen

Hilversum (in blauw-wit) doet alles om de bal te pakken. Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN - Het was de ultieme kans voor rugbyclub 't Gooi om de landstitel te winnen, maar helaas kwamen de heren afgelopen zaterdag net tekort tegen regerend landskampioen Hilversum (blauw-wit).

Met name in de eerste helft waren de Hilversummers erg sterk. De tweede helft kon Naarden het fysiek sterke team beter inzetten, maar toen was het al te laat. Hilversum versloeg 't Gooi met 34-15. Het is de negentiende keer in de geschiedenis dat Hilversum de landstitel verovert.

Naarden is dus tweede geworden."Het heeft helaas niet zo mogen zijn. Onze mannen hebben alles gegeven tot de laatste minuut, maar titelverdediger Hilversum is verdiend landskampioen geworden. Wij zijn enorm trots op ons eerste team en we kunnen terugkijken op een prachtig seizoen voor Rugby Club 't Gooi. Op naar het volgend seizoen," aldus de rugbyers.

Wethouder Franx tevreden over jaarrekening

GOOISE MEREN - Het was een turbulente start met veel bezuinigingen, maar al met al heeft de gemeente Gooise Meren financieel een goed eerste jaar achter de rug. Dat stelt wethouder Jan Franx naar aanleiding van de jaarrekening over afgelopen jaar.

De gemeente houdt over het afgelopen jaar een bedrag van 5,47 miljoen euro over. Dat komt vooral doordat op het Sociaal Domein een bedrag van 2,2 miljoen euro niet hoefde worden uitgegeven. Daar komt boven dat aan Wmo en jeugd 1,9 miljoen minder werd uitgegeven. Daarnaast had de gemeente nog enkele andere meevallers. "We hebben er met z'n allen heel hard aan getrokken en met deze resultaten tonen we aan dat de gemeente er financieel gewoon goed voorstaat", zo vertelt de wethouder. "En daarmee wordt volgens mij bewezen dat de fusie tot Gooise Meren tot nu toe succesvol is en dat de fusie ook echt werkt."

Hoewel het eerste jaar goed afgesloten wordt, gaat op het gemeentehuis echter nog niet de vlag uit. "Er komt nog heel veel aan. We hebben dit jaar ook her en der wat meer geld uit moeten geven dan verwacht, bijvoorbeeld bij de verbouwing van het gemeentehuis."

Gooise Meren paar plaatsen omhoog op Misdaadmeter

GOOISE MEREN - Gooise Meren staat een stuk hoger op de Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad dan een jaar geleden. De nieuwe Misdaadmeter werd afgelopen week gepresenteerd.

De gemeente steeg afgelopen jaar van plaats 87 naar 77. Daarmee doet Gooise Meren het wel beter dan alle andere gemeenten van de regio. Van de regiogemeenten staat Huizen met plaats 50 het hoogst, Hilversum staat op plaats 51. Amsterdam voert de lijst net als vorig jaar aan.

Hoewel Gooise Meren een stuk hoger staat dan een jaar geleden, scoort de gemeente op een heel aantal misdaden een stuk beter dan een jaar geleden. Het aantal woninginbraken, autokraken en autodiefstallen nam af. Daarnaast nam tevens het aantal gevallen van zakkenrollerij af. Daar staat wel weer tegenover dat vooral het aantal straatroven toenam.

Verzilver nu uw oude goud! T.k. gevr. tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, muntverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Elegance Decostyle, de gezellige winkel voor woonaccessoires, fashion en meer. Kom gezellig langs! Wij zijn geopend op: woe-do van 10:00 uur-13:30, vr van 10:00-17:00 en zaterdag van 11:00-16:00 uur. Sint Vitusstraat 29a te Bussum

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Arthur's loodgietersbedrijf.nl
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk, riool, waterleidingen, gasleidingen, sloopwerk en het schoonmaken van de dakgoten, gratis goot en dakinspectie. 06-22418974.

Schilderbedrijf Brummer Zzp'er heeft nog tijd voor al uw schilderwerk - gratis prijsopgaaf - 20% voorjaarskorting. Tel: 035-5380921 aub bellen na 17.00 uur

Volledig gemeubileerd kantoor voor € 250 inclusief gas, water, licht op de Karel Doormanlaan 52 in Bussum. Gratis parkeren, goed bereikbaar met OV. Winkelcentrum nabij, 500 mbps internet. Meer weten of een bezichtiging? Bel 06-30490399

MINDFULNESS MASSAGE: Zomer korting op de Mindfulness Ontspanning Massage van 90 minuten. Van € 60,00 voor € 45,00. Boeken via 06-18090614
www.zenmindfulness.nl

Caravanstalling: Veilig uw caravan, vouwwagen, aanhanger stallen. www.citystalling.nl. Tel: 06-55 164 370

Zorgt u voor iemand en wilt u er graag even op uit? U kunt om een vrijwilliger vragen die bij u thuis komt om de zorg een paar uur over te nemen. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Vrouw heeft 16 jaar ervaring en zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. met goede refs. in Laren. Mevr. Ingrid, ik werk ook in Laren. 10 euro p/u. Tel.: 06-21810399

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Gratis feestzaal tot 180 pers. Info 06-53319921

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Kloosterman start luxe keukenzaak in Arsenaal

Henk Beukers verkoopt in het Arsenaal de hoogwaardige keukens van next125 en maatwerk.

door Marieke van Veen

NAARDEN - Kloosterman Keukens in Huizen opent een tweede vestiging: Kloosterman Exclusief. In de showroom in Het Arsenaal in Naarden kunnen mensen terecht voor de exclusieve designkeukens van next125. Ook biedt deze nieuwe vestiging maatwerk. Henk Beukers gaat namens Kloosterman deze showroom runnen.

Wordt het mooi?
"Heel mooi. We zijn de laatste puntjes op de i aan het zetten, zodat we donderdag 1 juni kunnen starten. Jan en Monique des Bouvrie hebben voor ons een keuken ingericht volgens hun totaalconcept van koken, eten én wonen. Die ruimte vormt de overgang naar onze showroom op de eerste etage."

Kunnen jullie veel laten zien?
"We hebben straks zes ruime opstellingen die een goed beeld geven van wat er zoal mogelijk is. We verkopen keukens van het Duitse kwaliteitsmerk next125 en daarnaast bieden we maatwerk. Hiervoor zijn we in zee gegaan met een Nederlandse (keuken)meubelproducent. Bijkomend voordeel van maatwerk is dat je aanverwante interieurelementen aan de keuken kunt aanpassen; denk aan boekenkasten of een haardombouw, waardoor keuken en woonruimte meer een geheel vormen."

Hoe zou jij de collectie van next125 omschrijven?
"Het is echt een topmerk, met een uitgebreide collectie moderne, luxe keukens van hoge kwaliteit. Daarbij hebben de next125-keukens een relatief korte levertijd van 6 tot 8 weken."

Jullie werken op afspraak?
"Het liefst wel: via info@kloostermanexclusief.nl of 035 - 2057055. Dan hebben we alle aandacht en tijd voor de klant. Bij het uitkiezen van een keuken komt veel kijken. Graag gebruik ik mijn meer dan 25 jaar kennis en ervaring om de keuken- en woonwensen van klanten te vertalen naar een passend voorstel of ontwerp."

Over het arsenaal:
In het monumentale Arsenaal (Kooltjesbuurt 1, Naarden) vormen 25 woonwinkels, showrooms en designlabs samen een conceptstore op het gebied van wonen / interieur.

Column

Echtscheiding

In een vervelende situatie als een echtscheiding is het verstandig u goed te laten adviseren. Er is vaak meer mogelijk dan u misschien van tevoren denkt. Voor beide partijen. Bij een relatiebeëindiging is er een ruimere toetsing mogelijk dan in een normale aankoopsituatie. Banken kunnen dan afwijken van de maximale verstrekking en bijvoorbeeld kijken naar de werkelijke lasten na de scheiding.

Op basis van deze aangepaste en ruimere financieringslasttabellen toetst de kredietverstrekker of de hypotheeklasten voor een van de partners betaalbaar zijn. Als het ook onder deze ruimere normen voor beiden niet mogelijk is om de maandelijkse hypotheeklasten individueel te dragen, dan bekijkt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen wat mogelijk is om de lening wel betaalbaar te maken voor een van de geldnemers. Wanneer blijkt dat het betaalbaar maken van de woning voor de geldnemers niet mogelijk is en de woning moet worden verkocht, dan komen de geldnemers in aanmerking voor kwijtschelding van een eventuele restantschuld bij verkoop.

In de praktijk gaan kredietverstrekkers verschillend om met situaties van hypotheken en echtscheiding bij niet-NHG-leningen. Een deel van de kredietverstrekkers hanteert dezelfde normen voor NHG-leningen en niet-NHG-leningen. Andere kredietverstrekkers passen een eigen beleid of maatwerk toe indien sprake is van een echtscheiding.

De Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet biedt altijd de mogelijkheid om gemotiveerd af te wijken van de leennormen indien dit verantwoord is. De standaardnorm die in de Tijdelijke Regeling is opgenomen, is gebaseerd op gemiddelden, waardoor specifieke situaties buiten de boot kunnen vallen. Om deze reden stelt de regelgeving kredietverstrekkers in staat om bij individuele huishoudens middels maatwerk meer te verstrekken dan de norm, mits dit verantwoord is en kan worden onderbouwd. Dit geeft de bank dus ruimte om in geval van echtscheiding een oplossing te zoeken. Met een goede adviseur en begeleiding kunt u wellicht in uw woning blijven wonen en dat geeft rust!

Feestje bij Your New Life

Foto: aangeleverd

BLARICUM - Met het metselen van de laatste steen gaven de Blaricumse wethouder Anne-Marie Kennis en Blauwhoed-directeur Eltjo Bouwman het startsein voor de bouw van de laatste woningen van Your New Life.

In dit nieuwbouwproject in de Blaricummermeent worden 150 woningen gerealiseerd. Tijdens de economische crisis heeft dit project zware tijden gekend. Maar inmiddels zijn alle woningen verkocht en in aanbouw. Voorafgaand aan dit feestelijke moment kregen alle toekomstige bewoners een cadeau. Daarvoor moesten zij op hun eigen kavel een schat opgraven.

De Provada komt eraan

De Provada, dé vastgoedbeurs van Nederland, wordt volgende week gehouden in de hallen 9, 10 en 11 van de RAI in Amsterdam. Betrokkenen uit de vastgoedbranche kunnen elkaar hier treffen, zichzelf op de kaart zetten en nieuwe ontwikkelingen presenteren. Iedere dag heeft een eigen thema. Op dinsdag is dat Social Structures, woensdag Partnership en donderdag Smart Solutions. Kaarten (passe-partouts) via www.provada.nl.

Limonade

Foto: Pixababy


Lekker weer vier je met homemade lemonade met limoen en munt. Voor 2 glazen verwarm je in een pannetje 200 ml water met 4-5 eetlepels honing, agavesiroop of suiker; roer tot het is opgelost (het hoeft niet te koken). Laat afkoelen en meng met 125 ml vers limoensap en enkele blaadjes munt. Vul aan met ijsblokjes.