NaarderNieuws

13 december 2017

NaarderNieuws 13 december 2017


Week van de waarheid voor Crailo

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN Nog een krappe week en dan bepalen de gemeenteraden van Gooise Meren, Hilversum en Laren samen of ze de grond van Crailo kopen. Een grote stap naar het bouwen van 'buurtschap Crailo', een supermoderne woonwijk met plek voor bedrijven.

De plannen voor de bouw van het 'voorbeeldbuurtje' kan rekenen op steun van de gehele raad. Want dat de bouwplannen voor de woonwijk een meerwaarde vormen, ook voor Gooise Meren, dat beseft men wel. "We hebben een heel mooi plan voor ons. En woningbouw, en dan vooral sociale woningbouw en in het middensegment, hebben we heel hard nodig", zo spreekt Hugo Bellaart namens de gehele gemeenteraad. "Kortom: we zien Crailo echt als een kans."
Maar voordat er volgende week een akkoord komt over de aankoop van Crailo en de bouwplannen moet er nog wel wat gebeuren. De gemeenteraad van Gooise Meren heeft, unaniem, wel een paar zorgen. Zorgen over het gebrek aan zeggenschap over wat er straks allemaal gaat komen, zorgen over de manier waarop afspraken worden vastgelegd, zorgen over de rol van buurtbewoners en ook zorgen over de snelheid waarmee het Crailo-project doorgevoerd wordt. "Daarover moet overeenstemming worden bereikt, óók met Hilversum en Laren", stelt Bellaart.

3

Sneeuwval zorgt voor veel ellende in Gooi en Vecht

NAARDEN Scholen die eerder dicht gingen, uitvallende bussen en treinen, spekgladde wegen en vooral ook heel veel omgewaaide bomen. De sneeuw zorgde naast al het vermaak ook voor veel gedoe in het Gooi en de Vechtstreek.

De brandweer kreeg zondag en maandag in totaal zo'n 170 meldingen, zegt een woordvoerder, met name over omgewaaide bomen en vallende takken.
Vooral op zondag was het met 150 meldingen een gekkenhuis. Maandag kwamen daar ondanks de enorme sneeuwval niet eens zo veel meldingen bij - slechts twintig - maar dat kwam ook doordat de gemeenten zelf al veel vuil werk opknapten. Wel was de brandweer nodig toen een vrouw in haar woning aan de Prinsenstraat in Bussum was gevallen en bekneld raakte.
Maar dat laatste had dus vrij weinig met de sneeuw te maken. Voor zover bekend vielen er door die sneeuw geen gewonden. "Het is allemaal goed verlopen, daar zijn we blij mee", aldus de zegsman. "Nu maar weer hopen dat alles snel normaal wordt."

Genieten van prachtig wit Naarden

Foto: Bob Awick

NAARDEN Een dikke laag sneeuw viel de afgelopen dagen. Naarden leende zich als fotogenieke achtergrond. Lekker op de slee of meedoen aan de nieuwste trend; een snowfie maken. Ofwel een gezichtsafdruk in de sneeuw achterlaten en daar een foto van maken. Maar het betekende ook chaos op de wegen en het spoor.

11

Politieke terugblik

Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

'Lokale politiek is hartstikke verslavend', meent wethouder Marleen Sanderse. Toch stopt ze in maart.

12/13

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg en 19.00 u. Volkskerstzang ds. V.C. Lindenburg; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril en 12.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril; za. 16/12 17.30 u. Eucharistie; di. 12/12 19.00 u. Boeteviering pastoor C. Fabril *Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor L. Koot en 19.00u. Lessons & Carols; ma. 18/12 19.30 u. Verzoeningsviering kapelaan M. Sendecki *RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok *PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. A. Mak
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. G.J. van Meijeren en 17.00 u. ds. B.E. Weerd *Remonstranten N-B gezamenlijke 10.30 u. ds. F. Knoppers
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. bijeenkomst, invulling door eigen leden
*Doopsgezinde Gemeente B-N 17.00 u. Adventsmaaltijd
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. ds. W.F. Metzger Adventsmaaltijd
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. D. Durieux en 19.00 u. KerkAnders *Apostolisch Genootschap 0.930 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Duits noodgeld uit de Hilversumse Meent

:

Ik kende dit geld nog uit mijn jeugd. Oom Willie van de Graaf Florislaan 6 uit Bussum had er een doos vol van. De miljoenen en de miljarden lagen voor het opscheppen. Onlangs kreeg ik echter iets bijzonders onder ogen.

Soms krijg ik een mailtje van een lieve oude vrouw van de Hilversumse Meent. Ik doe weleens een klein klusje voor haar (91 jaar!) en dan heeft ze een paar spulletjes voor mij. Zo ook kort geleden. Ik kwam thuis met een paar veelbelovende kartonnen doosjes vol snuisterijen en boekjes. Ook een dikke enveloppe, met daarin een klein stapeltje Duits noodgeld. Een paar grote lappen van duizenden marken en wat simpelere van 100. Mijn aandacht werd meteen getrokken door een stuk of twintig nog geheel onbezoedelde biljetten van een paar steden: pfenningen en marken. Het bijzonderst waren bij nadere beschouwing echter biljetten van 25, 50, 100, 300 en 1000 mark van de stad Bielefeld. Bij 'biljetten' denk je meteen aan papier, maar deze bleken van stof te zijn: linnen en pure zijde! Dat van linnen, het 100 markbiljet, was zelfs zo gemaakt dat het leek alsof het een klein sierkleedje was. In die dagen, rond 1920-1921, was er in Duitsland hyperinflatie gaande en het geld had geen waarde meer. Kocht je 's ochtends een brood voor 1000 mark, dan was het 's avonds al 10.000. Er was geen waardegevoel meer en bijna geen papier om te drukken. Restanten stof, spaanders hout, stukken leer, of voor munten porselein, werden nu gebruikt. Het noodgeld is nu in handen van een verzamelaar.

Vanaf 13 december zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- TV Magazine met o.a.: Bussum op IJs en Wereldlichtjesdag.
- In In Derde Termijn: Gewoon Gooise Meren stopt; winkels centrum Bussum en manifest tegen alcoholgebruik schooljeugd.
- RegioHub gaat over de rookvrije kantine.

Meer zeggenschap en controle over Crailo

Gemeenteraad Gooise Meren wil harde afspraken

Crailo: nu nog vervallen, straks een modern buurtschap. Foto: Bob Awick

Vervolg van de voorpagina

De zeggenschap, of beter gezegd het gebrek daaraan, vormt vooralsnog het grootste struikelblok. Als de aankoop van Crailo straks doorgaat wordt het bedrag voor de aankoop en de ontwikkeling voor 55 procent opgehoest door de gemeente Hilversum, Gooise Meren betaalt 35 procent en Laren de resterende 10 procent. Die verhouding is gebaseerd op het aantal inwoners van de gemeenten. Als er winst of verlies wordt gerealiseerd aan het einde van de rit, dan is die winst (of het verlies) even groot voor iedere inwoner, of die nu in Hilversum woont of in Gooise Meren of in Laren.

Volgens dezelfde verdeelsleutel wordt nu nog de zeggenschap bepaald, althans voor de meeste zaken. Bellaart: "De grootste te nemen beslissingen, zoals bestemmingsplannen, gaan allemaal op basis van unanimiteit, laat daar geen twijfel over bestaan. Maar op andere punten geldt deze procentuele zeggenschap en worden besluiten genomen met een meerderheid van 65%. Het gaat weliswaar om kleinere zaken, maar niet minder belangrijke. Een voorbeeld: er komen straks bedrijven op Crailo. Dan willen we niet dat Hilversum bepaalt welk bedrijf gevestigd wordt aan de rand van Bussum. Hilversum wil bijvoorbeeld graag een bedrijf als Hunkemöller verplaatsen naar Crailo vanwege de verkeersoverlast. Dat valt goed te begrijpen. Maar door de ligging van Crailo zijn de gevolgen van dergelijke besluiten voor Bussum. En net zoals bij de Hilversumse Meent zijn de toekomstige bewoners straks op de voorzieningen van Gooise Meren aangewezen, ook voor het verkeer. Daarom wil Gooise Meren bij besluiten over de inrichting van Crailo een grotere stem. Nu heeft Hilversum daar de grootste stem en zou samen met Laren kunnen bepalen wat er gebeurt, zonder dat Gooise Meren er iets over te zeggen heeft. En andersom moet Gooise Meren altijd Hilversum aan haar zijde krijgen om iets voor elkaar te krijgen. Dat willen we niet."

Meer zeggenschap

De gemeenteraad van Gooise Meren ziet liever dat de zeggenschap anders verdeeld wordt. In verband met de ligging en de gevolgen voor de bewoners van Bussum is een grotere stem gerechtvaardigd. "Je zou kunnen denken aan een stemverhouding van 49% Hilversum, 41% Gooise Meren en 10% Laren. Dan heeft Gooise Meren al meer zeggenschap over wat er gaat gebeuren en kunnen we druk houden op de belangen van onze bewoners. Dat lijkt ons niet meer dan logisch", vertelt Bellaart. De raadsleden hechten zo veel waarde aan de zeggenschap dat ze zelfs bereid zijn om meer zeggenschap te 'kopen'. "Nogmaals: het gaat tenslotte om een gebied dat tegen Bussum aan ligt, wij gaan er het meest van merken. Maar bij die bereidheid willen we dan wel waarborgen dat de risico's in de hand gehouden kunnen worden."

Met een akkoord voor de aankoop van Crailo en alle bouwplannen wordt ook besloten over de besturing van het ontwikkelingsproject. Maar hoe? Gebeurt dat met een gemeenschappelijke regeling of wordt er een bv opgericht? De Stuurgroep Crailo (de drie betrokken wethouders) opteert voor een bv, de gemeenteraad van Gooise Meren voor een gemeenschappelijke regeling. "Zonder al te veel op de juridische details in te gaan hebben we met zo'n regeling als gemeenteraad meer grip op wat er gebeurt. In zo'n regeling zorgt de wethouder voor de uitvoering en de gemeenteraad controleert dat. Met een bv komt de wethouder in de controlerende rol, in de plaats van de gemeenteraad. De gemeenteraad zit op afstand. Nu lijkt de raad van Gooise Meren wel bereid om iets meer risico te nemen voor meer zeggenschap, maar dan wil de raad wel grip op de zaak houden."

Kortom: er moeten nog wat hordes genomen worden voordat alle lichten voor Crailo op groen kunnen gaan, in betrekkelijk weinig tijd. Bellaart: "Het zit ons wel in de weg dat het nu allemaal zo snel moet. En dat terwijl we praten over een project dat ons de komende twaalf jaar bezig zal houden. Als gemeenteraad vinden we dat we op een goede manier alle zaken moeten kunnen afwegen en niet over één nacht ijs moeten gaan. Maar we hebben goede hoop dat we er op tijd met z'n allen uit kunnen komen. Daar zullen we als raad vol voor gaan. Mocht het allemaal toch niet lukken, dan kunnen we misschien beter iets meer betaald hebben dan dat we besluiten nemen waar we achteraf spijt van krijgen, en waarvan de gevolgen groot kunnen zijn."

Nieuw boekje Frans Muthert

NAARDEN Frans Muthert heeft weer een boekje geschreven over wat hem het afgelopen jaar is opgevallen. Hij noemt zijn nieuwste werk 'een lokaal geïnspireerde blog'.

Muthert publiceerde eerder diverse boekjes. De titels 'Leven na de Dood' uit 2015 en 'Zoet en Zuur' uit 2016 bevatte een soort jaaroverzicht. Met het boek 'Met je water naar de dokter' is de trilogie compleet. "Niets leuker dan regelmatig, soms dagelijks, de thermometer rectaal in de Gooise Meren te steken om de volkskoorts te meten. Met een onmiskenbare voorkeur voor rafelrandjes natuurlijk."

Het boek is te koop bij Ruijsdael op 't Hoekje.

Roeiers moeten Naardertrekvaart delen

Eerder gemaakte afspraken naar de prullenbak

Er wordt de komende jaren meer gevaren op de trekvaart. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

NAARDEN De roeiers van Roeivereniging Naarden moeten het water van de Naardertrekvaart straks gaan delen. Er komt meer ruimte voor pleziervaart en toerisme.

De roeivereniging had tot nu toe nagenoeg het alleenrecht op de Naardertrekvaart. Ze dachten daartoe ook voor de komende jaren goede afspraken te hebben gemaakt, maar de gemeente en de provincie zetten daar nu een streep door. De reden: de Naardertrekvaart wordt weer een volwaardig vaarwater. Dat plan valt onder het project Naarden Buiten de Vesting, een meerjarenplan om het landelijk gebied rond Naarden aan te pakken. De Naardertrekvaart moet een vaarverbinding worden naar het Gooimeer.

Straks meer plaats voor andere boten op Naardertrekvaart

Als de afspraken voor het gebruik van de Naardertrekvaart door de roeivereniging stand zouden houden, dan zou het hele plan met de Naardertrekvaart geen zin hebben. Dan had de roeivereniging recht op genoemde 'bloktijden' waarop ze de Naardertrekvaart mocht gebruiken. Dat zou tot gevolg hebben dat er nauwelijks plek was voor ander vaarverkeer. Dat maakte het hele plan onrendabel. De afspraken moesten dus, hoe vervelend ook, op de schop.

De gemeente en de provincie komen nu met andere afspraken voor de roeivereniging. De roeiers mogen elke dag van de week varen op de Naardertrekvaart, maar moeten er dus genoegen mee nemen dat er straks ook andere boten varen. Daardoor kan het gebeuren dat de roeiers even hun riemen terug moeten trekken of even aan de kant moeten als ze een andere boot passeren. En dat zal soms passen en meten worden, want de Naardertrekvaart is niet heel breed. Toch hoeven de roeiers niet helemaal te vrezen dat het straks zigzaggen wordt tussen de andere boten door. De andere boten zullen de Naardertrekvaart vanzelfsprekend vooral tijdens het hoogseizoen aandoen. En zelfs dan gaat de sluis pas vanaf elf uur 's ochtends draaien, waardoor er tot elf uur nauwelijks andere boten op het water zullen zijn. Dat valt weer mooi samen met de schema's van de roeivereniging, zo verwacht de gemeente, want na analyse blijkt dat verreweg de meeste roeiers 's ochtends roeien.

Wendela van Beek – Treep


Is coach en trouwambtenaar,
44 jaar, woont in Naarden
sinds 2002

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik woon samen met mijn man en twee zonen. Ik wandel graag, fotografeer en doe aan yoga. Voor mijn werk help ik mensen die last hebben van onrust, stress, angsten en andere belemmeringen. En als trouwambtenaar van Gooise Meren mag ik mensen trouwen. Allebei heel mooi werk."

Wat heb jij met dansen?
"Ik vind het heerlijk om te dansen. In Suriname leerde ik salsadansen. En ik vind het ook een feestje om thuis lekker gek met mijn mannen te dansen."

Wat weten de meeste mensen niet van je?
"Dat ik een chimpanseeroep na kan doen. Doe ik niet vaak: is leuk, maar luid. Toen mijn man het de eerste keerde hoorde, schrok hij nogal."

Goed gesprek?
"Met de vredesactivist en Vietnamese monnik Thich Nath Hahn. Een inspirerend mens. Ik wil graag met hem praten over 'leven in het nu' en over het goed invullen van de 24 uren die elke dag weer voor ons liggen."

Wat doe je met 100 euro?
"Met familie en vrienden met een fluisterboot een tocht over het Naardermeer maken."

En met een miljoen?
"Ik denk onze hypotheek afbetalen. Alle gezinsleden een goed doel laten kiezen waar we een bedrag aan doneren. En een mooie reis met ons gezin naar Thailand en Australië maken."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De mogelijke fusie met Weesp. Ben erg benieuwd naar de uitkomst."

Een dag de burgemeester?
"Ik zou op een creatieve manier de ontmoeting tussen jongeren en ouderen stimuleren."

Van de lezers

Ook reageren op het nieuws? Mail naar redactie@naardernieuws.nl.

Historie kerktoren
Veel kerktorens zijn vroeger gebruikt om de vijand te kunnen zien aankomen. Ook de kerktoren in de Vesting. Een torenwachter kon vanaf de toren in de Amersfoortsestraatweg en op het schootsveld van Naarden in Bussum in het verlengde daarvan de vijand al zien aankomen.

Toen mijn kinderen nog jong waren en we terugkwamen van vakantie hoorde je op de achterbank al als ze de toren zagen 'we zijn weer thuis' en met mij zijn er nog veel oud-Naardernezen die dit herkennen en het zelf ook voelen.

Nu zie je als je goed kijkt alleen nog de torenspits. Heb wethouder Marleen Sanderse gevraagd deze historie weer in het zicht te laten brengen. Het valt echter vaak niet mee vooral nieuwe inwoners te overtuigen dat het soms noodzakelijk is deze wildgroei te verwijderen. Want met mij zijn er inmiddels heel veel Nederlanders, en ook in Naarden, die voor elke te verwijderen boom willen weten of het wel echt noodzakelijk is.

Hoop dat de wethouder de toren nog voor haar afscheid weer in beeld weet te krijgen. Dan krijgt ze van mij een taart met in het midden een kers met een pit, want zo ervaar ik de toren met de prachtige kerk in het centrum van Vesting Naarden. Met de pit in de kers wil ik aangeven dat met zo veel pit haar dit wel gaat lukken.

Jan Weerdenburg, Naarden

Op Paarse Vrijdag ben je solidair met elkaar

BUSSUM Het was afgelopen vrijdag Paarse Vrijdag op het Gooise Lyceum. Iedereen kwam met iets paars naar school om te laten zien dat ze tegen homofobie zijn. Of je nu homo, hetero, lesbo, bi, transgender of in dubio bent. Dit jaar stond sport centraal, omdat seksuele diversiteit in de sport een taboe is. Topatlete Wendy Visser ging met 200 leerlingen in gesprek over seksuele diversiteit in de atletiekwereld.

Boetes na gooien met sneeuwballen

Een grote groep jongeren was de oorzaak van de ellende

Ruijsdaelplein met sneeuw.

NAARDEN/BUSSUM Een grote groep jongeren van het Willem de Zwijger College heeft maandag met sneeuwballen voorbijgangers belaagd. Dat ging er soms zo heftig aan toe dat de politie moest ingrijpen, de jongeren met wapenstokken moest verdrijven en enkele boetes moest uitschrijven.

'Maak met elkaar plezier, val niemand lastig'

Meerdere groepjes zorgen maandag voor 'sneeuwbaloverlast'. Er werden sneeuwballen naar elkaar gegooid, maar ook naar voorbijgangers. En daarbij ging het verder dan slechts kwajongensstreken, zo stelt de politie. "Er is schade aan auto's ontstaan, mensen zijn weggevlucht van de grote groepen jongeren en de sfeer was erg dreigend. Tegen meerdere van dit soort groepen hebben we opgetreden. Waar het kon werd gewaarschuwd, maar ook hebben we moeten bekeuren", zo meldt de politie.
Van een van de groepjes kregen vijf jongeren een bekeuring. Zij gooiden sneeuwballen naar iedereen die voorbijkwam. Eén slachtoffer vluchtte zelfs uit haar auto, andere mensen stonden op het punt de jongeren aan te vliegen. De politie sluit niet uit dat de andere jongeren van het groepje ook nog op de bon gaan.
Even verderop, aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg, moest de politie harder optreden. Meer dan honderd jongeren bekogelden voorbijgangers met sneeuwballen. Ze blokkeerden de weg door er fietsen op te leggen, zodat automobilisten geen kant op konden en de sneeuw- en ijsballen niet konden ontwijken. De politie moest de orde herstellen door de jongeren met de wapenstok in de hand te verdrijven. De politie sluit niet uit dat er nog aangiftes en aanhoudingen volgen. Een andere jongen kreeg een stevige reprimande toen hij in het centrum van Bussum een politieauto die met spoed onderweg was naar een medische melding, ging bekogelen met een sneeuwbal.
Ook in Naarden zorgde een groep jongeren voor overlast. Aan de Evert de Bruijnstraat hadden winkeliers zo veel last dat ze de politie belden. Ook tegen de politie bleven de jongeren vervelend. Er werden er twee aangehouden voor belediging en er werd een boete uitgeschreven voor baldadigheid. De politie roept de jongeren op om vooral rustig te blijven. "Zolang er sneeuw ligt, zullen we tegen buitensporig gedrag blijven optreden", laat de politie weten.

Het viel met bakken uit de lucht.
Prachtige plaatjes, zoals hier de Landstraat-Noord.

'Lokale politiek is hartstikke verslavend'

Wethouder Marleen Sanderse is dol op haar werk, maar zal toch na de gemeenteraadsverkiezingen stoppen als wethouder. Tot die tijd wil ze nog zo veel mogelijk zaken afronden. Hoe kijkt ze terug op het afgelopen jaar? En wat kunnen we nog van haar verwachten?

Marleen Sanderse werkt aan een visie op de openbare ruimte. Van veel inwoners hoorde ze terug dat ze met veel plezier in Gooise Meren wonen. Foto: Bob Awick

U heeft een pittig jaar achter de rug. Bent er zelfs een tijdje tussenuit gegaan. Hoe gaat het ermee?
"Het gaat nu heel goed met mij. Ik heb in het voorjaar een zware buikoperatie gehad, maar daar ben ik bijna helemaal van hersteld. Daarom heb ik de keuze gemaakt om vanaf maart, na de gemeenteraadsverkiezingen, te stoppen met de politiek. Maar uiteindelijk kom ik wel weer terug hoor. Lokale politiek is hartstikke verslavend."

Wat wilt u voor uw vertrek in ieder geval nog realiseren?
"Ik wil graag de visie openbare ruimte op orde hebben, dat staat gepland voor februari. We hebben heel veel informatie opgehaald bij de inwoners. Dat is gebeurd door 'razende reporters', ambtenaren die de wijk in zijn gegaan. Mensen konden aangeven wat ze belangrijk vinden. Verkeersveiligheid, overlast van hondenpoep en natuur werden veel genoemd. Veel mensen vonden groen zelfs belangrijker dan parkeerplaatsen. Verder was het heel leuk om te horen dat veel mensen heel blij zijn dat ze hier wonen. Ze zijn blij met zaken zoals sportfaciliteiten, natuur en cultuur binnen handbereik."

En kan de gemeente hier wat mee?
"De gemeente wil graag dat er een omslag komt. Ik merk dat veel inwoners nog naar de overheid kijken als er iets opgelost moet worden. Het extra handhaven, het plaatsen van borden, dat soort zaken. Maar de samenleving, dat zijn wij met z'n allen. Wij willen kijken hoe inwoners zelf zaken kunnen oplossen."

'De samenleving, dat zijn wij met z'n allen. Samen kijken hoe we zaken oplossen'

Heeft u hier een voorbeeld van?
"Stel dat de gemeente wordt gebeld door een inwoner die de buurvrouw een tijd niet heeft gezien en wil dat wij er wat aan doen. Dan vragen wij: wat heeft u nodig om dit zelf op te lossen? Wij kunnen bijvoorbeeld het nummer van de wijkcoach of de GGZ geven, zodat die inwoner met de juiste informatie zelf durft aan te bellen. We kijken dus meer ondersteunend dan oplossend."

U bent ook druk geweest met de sportvisie.
"De sportvisie is afgerond en bevat uitgangspunten. Blijkbaar hebben we niet genoeg duidelijk gemaakt dat het hier best een grote ingreep betreft. We waren drie gemeenten en nu één. Dat betekent dat je dus ook een systeem gaat hanteren voor het beheer van organisaties en voor de financiering. We gaan per sportclub kijken wat de gevolgen zijn. Het beleid moet overal hetzelfde worden en transparant zijn, zonder afspraken uit het verleden."

'Participatie wordt vaak verward met compromissen sluiten. Dat hoeft niet'

Vorig jaar wilde u de verwachtingen op het gebied van burgerparticipatie managen. Is dat gelukt?
"We zetten hier in ieder geval wel al stappen in. Neem de gewenste uitbreiding van supermarkt Deen in Bussum. We hebben nog steeds voor- en tegenstanders van het onderwerp. En dat is prima. Het doel bij participatie is zo veel mogelijk kennis en kunde bij omwonenden en experts op te halen. Participatie wordt vaak verward met compromissen sluiten. Dat hoeft niet. Het einddoel is ook niet draagvlak creëren."

Hoe staat het met de verkeersplannen voor het centrum van Bussum?
"Heel mooi om te zien dat we wel 12 insprekers hadden. Veel relevante punten zijn ingebracht op uitvoerend niveau en dat komt later aan de orde. We moeten ook afwegingen maken. Moet de gemeente bijvoorbeeld een toilet neerzetten op het Wilhelminaplantsoen? En hiervoor gemeenschapsgeld aanwenden? Of kunnen we mensen doorverwijzen naar een winkel?"

Er is veel te doen geweest over het treinspoor en de overgang bij de Comeniuslaan in Naarden. Hoe kijkt u daar op terug?
"Het was best een ingewikkeld project, waarbij zowel ProRail als de gemeente bij betrokken was. Dat gaf wat onduidelijkheid over wie over wat gaat. We kijken nu samen met omwonenden hoe we de wegen naar de overgang toe kunnen inrichten. We hebben hier goede sessies over gehad. Dat de treinen straks 130 kilometer per uur gaan rijden, daar kan de gemeente niets aan doen. Wel is het goed om de veranderingen aan te geven en de verwachtingen te managen."

Hoe bevalt het om wijkwethouder te zijn?
"Mijn wijken hebben een speciaal plekje. Ik heb in Naarden de Keverdijk en in Bussum het Brediuskwartier en de Oostereng. Ik word op de markt in Naarden heel vaak aangesproken over allerlei zaken. Dan roept mijn zoontje Pieter: 'Mam, gaan we nog?' Ik vind het wel heel leuk dat ik zo gevonden word. In de Westereng zijn we nu bezig met een onderzoek om te kijken wie de smaakmakers in de buurt zijn. Dat zouden we wel in iedere wijk in Gooise Meren willen doen. Met name in Bussum zijn de inwoners nog lang niet zo actief georganiseerd als bijvoorbeeld de dorpsraad in Muiderberg."

Waar bent u trots op?
"Dat we stappen zetten in toegankelijkheid. Het is niet ergens een vinkje achter zetten, maar de hele houding van de gemeente. Het is fijn wanneer iets niet speciaal voor een specifieke doelgroep wordt ontworpen, maar voor iedereen."

Wie verdient een pluim?
"De Stichting Samen Doen. Deze mensen organiseren iedere week een maaltijd voor ouderen in Muiden en Muiderberg in de PC Hooftschool. Ook hebben ze 's middags smaaklessen met kinderen en het eten hiervan wordt 's avonds geserveerd aan de ouderen."

Tot slot: nog een boodschap voor je opvolger na maart?
"Ga veel naar buiten, praat met de mensen in Gooise Meren. Luisteren en daarna pas handelen."

'Een pannenkoek eten kan altijd, dus zeker tijdens de kerstdagen'

Nieuw gezond receptenboek verschenen: 'Pannenkoekdag'

Niks lekkerder dan een pannenkoek. Dat vindt in ieder geval het gezin van Claudia Willekes. Een dag in de week is het 'Pannenkoekdag'. Er is nu een boekje uit met de lekkerste recepten.

Claudia en Geertje met het pannenkoekenboek. Foto: Bob Awick

BUSSUM Lekker zo'n pannenkoek, maar week in week uit hetzelfde, daar kreeg Claudia steeds minder zin in. "Ik werd er zelfs wat misselijk van", vertelt ze. "Altijd maar die witte bloem, plakkerige stroop en poedersuiker. Op een gegeven moment dacht ik dat het tijd werd voor iets nieuws. Mijn kinderen eten al niet zo heel goed. Daarom wil ik wel dat wat ik ze geef ook voedzaam is."

Het resultaat is te bewonderen in het boek 'Pannenkoekdag'. Een mooi, handzaam boekje waarbij je met verbazing kijkt naar wat er allemaal mogelijk is met een paar eieren, wat bloem en melk. Of met geitenmelk, karnemelk, boekweitmeel, speltmeel, volkorenmeel, kastanjemeel... of zelfs aardappelpuree in het beslag.
Claudia experimenteerde er in het begin op los met recepten die ze via Google vond. "Heel vaak klopte het recept dan weer niet of het was helemaal niet lekker. En dan al die printjes. Ik kwam daarom op het idee om zelf een boekje te schrijven." Ze klopte aan bij kok en culinair redacteur Geertje Tensen. Zij is al jaren zeer goed bevriend met de man van Claudia en staat bekend om haar kookcreaties. "Ik ben de hele dag met eten bezig", vertelt ze in haar keuken in Bussum. Geertje was direct enthousiast toen Claudia haar vertelde over het receptenboek met gezonde en voedzame pannenkoeken.

Recepten proberen

Hamburger op een gezonde pannenkoek.

Pannenkoeken van kastanjemeel, rogge en havermout'

Geertje en Claudia hebben 200 recepten getest, allemaal zelf bedacht. De beste zijn gebundeld in het boek. "Alles wat hebben uitgeprobeerd was heel gezond. We werkten bijvoorbeeld met rogge, spelt, volkoren en boekweit. Eigenlijk alles, behalve met bloem omdat daar de goede vezels uit zijn." Claudia vertelt over de experimentele fase. "We hebben zulke lekkere dingen gemaakt. Zo lust ik helemaal geen roggebrood, maar de pannenkoek gemaakt van rogge en belegd met een beetje oude kaas en een likje mosterd is heel lekker."

Het uitproberen ging niet altijd goed. Geertje: "Soms werd de pannenkoek heel droog, of het werd behanglijm, te waterig of het wilde geen koek worden. Soms was het ook beter het beslag wat langer te laten staan, bijvoorbeeld met havermoutmeel. Maar boekweit moet je direct bakken. Mijn grootste uitdaging was het bakken van de volkorenrijstmeelpannenkoek, gevuld met taugé en garnalen. Ik stond een keer tot half tien 's avonds in de keuken en ik kreeg het maar niet goed. Mijn man vroeg: hoe zou je dit in een restaurant oplossen? Ja, een ei erbij doen. En wat denk je? Toen wilde het wel."
Supertrots zijn ze dus op de bundeling van de heerlijkste recepten in het boek. Geertje:"Ik wil wel meegeven dat het bakken altijd in een hete pan moet. Dan pas de olijfolie erin en dan het beslag. Als de bovenkant droog is, dan keer je 'm om. Nooit bakken in boter dus." Maar wat is er eigenlijk mis met zo'n pakje uit de supermarkt? Claudia: "Daar zijn wij dus niet zo'n fan van. Het zit vol onnodige toevoegingen en veel te veel zout en suiker. Haal gewoon vers meel. Dat is in iedere supermarkt verkrijgbaar. Melk en ei erbij en klaar."
Een pannenkoek eten kan altijd, dus zeker tijdens de kerstdagen. En wat bevelen ze aan bij het kerstdiner? "Bij de borrel kies ik voor Hollandse garnaaltjes in een poffertje met cocktailsaus. De zalmtaart op basis van pannenkoekjes gemaakt met boekweitmeel, gerookte zalm, dille en crème fraîche is ook altijd een topper. Als dessert de rijstmeelpannenkoeken met sinaasappel en kokos. Of kies de spelt-amandelmeelpancakes met fruit en abrikozenmascarpone. Heerlijk! Ook voor de kerst is de boekweitmeelpannenkoek met kipragout. Of wat dacht je van de volkorentarwemeelpannenkoek? Daar zit aardappelpuree door het beslag waardoor deze mooi fluffie is. Lekker met een hamburger, handig dus voor bij het gourmetten", lachen de dames.

Het net verschenen boek 'Pannenkoekdag' is verkrijgbaar via pancakeday.nl en in de boekwinkels.

16 / 32

Witte start voor Bussum op IJs

Zondag een dikke laag sneeuw.

BUSSUM De tiende editie van Bussum op IJs is vrijdag van start gegaan.

De aftrap gebeurde met een meezingfestijn en de burgemeester, waarna de eerste rondjes geschaatst konden worden. Het weekend was het erg wit op de baan en moesten de vrijwilligers hard werken om alle sneeuw te verwijderen. Verder werd er vooral genoten. Maandag begon het schoolschaatsen. Er waren al diverse clinics, borrels en bedrijfsuitjes. Dinsdag werd er vanwege de scholenstaking ook veel geschaatst.

Volop pret in de sneeuwbui.
Sneeuwruimen van het ijs.
Dinsdag drukte vanwege scholenstaking.
IJshockey spelen.

Eerste literair café in theater deMess blijkt intiem samenzijn

Intieme setting. Foto: Erik-Jan Geniets

NAARDEN De intimiteit van theater deMess kwam afgelopen zondag geheel tot haar recht tijdens het allereerste literaire café. Ondanks de mooie programmering bleven door de hevige sneeuwval enkele stoelen leeg. Het publiek, rond de 40 man, kon hierdoor genieten van een heel intiem optreden.

Napraten met hoofdrolspelers aan de bar

Het eerste literair café was georganiseerd door de Naarder schrijver Willem du Gardijn. Hij was hiervoor gevraagd door artistiek programmeur Johan Hoogeboom. Gardijn had direct interesse en wist mooie namen te strikken: de dichters Mustafa Stitou en Mischa Andriessen en schrijver Peter du Gardijn. De muziek werd verzorgd door Loes Dooren (violiste) en Ellen Schepers (piano). "Het was een sterke bijeenkomst. Er zat een mooi ritme in het programma. De formule is dat de gasten eerst iets voorlezen uit eigen werk, afgewisseld met klassieke muziek. Daarna houd ik dan als moderator een interview met de gasten."
Tijd voor vragen uit de zaal was er niet, maar dat paste ook niet erg in het theatrale blok, volgens du Gardijn. Toch treurde niemand hierom, want na afloop kon er aan de bar volop nagepraat worden met de hoofdrolspelers. "Hier kwam de intieme sfeer van deMess echt als sterk punt naar voren. Waar maak je dat nog mee dat je zo dicht bij artiesten kunt komen? Ik geloof dat diezelfde intimiteit zowel bezoekers als artiesten erg goed bevalt."
Het eerstvolgende literaire café wordt gehouden in maart. De organisatie hoopt vier keer per jaar zo'n avond te organiseren.

Recordaantal bezoekers Filmhuis Bussum

BUSSUM Filmhuis Bussum heeft afgelopen zaterdag de 60.000ste bezoeker van 2017 mogen begroeten. Een nieuwe mijlpaal voor het goedlopende filmhuis aan de Brediusweg.

Nietsvermoedend dachten deze bezoekers zaterdagmiddag rustig naar de film te gaan, toen zij verrast werden met bloemen en vrijkaartjes. Nooit eerder haalde Filmhuis Bussum zo veel bezoekers in één jaar.
Filmhuis Bussum verwacht eind 2017 in totaal 62.500 bezoekers binnengehaald te hebben. Het vorige record stond op 57.603 bezoekers.
Directeur Janine Beulink vertelt enthousiast: "Wij zijn hier enorm trots op en ik wil benadrukken dat dit nooit mogelijk zou zijn geweest zonder onze 145 vrijwilligers." Ze vertelt wat al deze vrijwilligers doen: "Belangeloos en vol overgave zorgen zij ervoor dat onze bezoekers zich welkom en veilig voelen, er drankjes en hapjes worden geserveerd, er kaartjes gekocht kunnen worden, de film op tijd gestart en gestopt wordt, de filmgids wordt gemaakt en rondgebracht, de administratie op orde is en voor nog heel veel andere zaken die zich grotendeels buiten het zicht van onze bezoekers afspelen."

Ambulancepost Blaricum blijft open

Blaricum De RAV Gooi en Vechtstreek laat weten dat de ambulancepost in Blaricum ook per 1 januari aanstaande operationeel blijft. Van een verhuizing naar Hilversum is geen sprake.

In 2018 wordt gestart met de bouw van een nieuwe ambulancepost en hoofdkantoor op het terrein van Tergooi Hilversum. Het huidige pand moet namelijk wijken voor de nieuwbouw van het ziekenhuis. De ambulancepost in Blaricum ligt op het terrein van Tergooi Blaricum en is niet in eigendom van de RAV. Het huurcontract dat de RAV heeft afgesloten met Tergooi voor de post loopt medio 2020 af. "Afhankelijk van de ontwikkelingen rond Tergooi Blaricum beraden wij ons over een nieuwbouwlocatie nabij de huidige locatie. Er is dus geen sprake van dat de ambulancepost hier verdwijnt", meldt een woordvoerder van de RAV Gooi en Vechtstreek.
De RAV beschikt over drie ambulanceposten in de regio: in Hilversum, Blaricum en Weesp. Deze verdeling is gebaseerd op het landelijk Referentiekader spreiding en beschikbaarheid ambulancezorg dat is opgesteld door het RIVM in opdracht van het ministerie van VWS. Dit kader definieert het aantal ambulances waarmee de ambulancezorg in Nederland kan worden uitgevoerd, gegeven een aantal randvoorwaarden, zoals de tijd na een melding waarbinnen een ambulance ter plaatse moet zijn (binnen 15 minuten bij spoedvervoer) en de spreiding van de standplaatsen.
Het actiecomité TerGooiBlaricumOpen heeft het ziekenhuisbestuur gevraagd om inzage in de plannen en onderbouwing van voorzieningen voor de Gooi en Vechtstreek.

Win kaarten voor optreden Maastreechter Staar

NAARDEN Het groot mannenkoor genaamd Maastreechter Staar komt dit voorjaar naar de Grote Kerk in Naarden voor een optreden. Deze krant mag hiervoor gratis toegangskaartjes weggeven.

De Maastreechter Staar bestaat uit 82 'bronzen' mannenstemmen. Naast de befaamde klassieke mannenkoornummers worden muzikale uitstapjes gemaakt naar liederen uit musicals en uit de popmuziek. Daardoor ontstaat een mooie mix van verschillende muziekstijlen. Het concert is op zaterdag 21 april om 20.15 uur in De Grote Kerk Naarden.
Kaarten winnen kan door een mailtje te sturen naar prijsvraag@spant.org onder vermelding van 'Maastreechter Staar'. De prijswinnaars worden door Spant op 20 december benaderd. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

'Het was een echte witte kerstmarkt in de Spiegelstraat'

BUSSUM De traditionele kerstmarkt in de Spiegelstraat was zondag sprookjesachtig mooi. "De mensen waren dan ook heel enthousiast omdat het een echte witte kerstmarkt was", aldus Bibi van Bibi's damesmode. "Met een dikke laag sneeuw en de kou was het gezellig druk en waren er weer veel mensen op de been. Een perfecte dag om in de kerststemming te komen."

Gezellige kerstsfeer op Ruijsdaelplein

In de Vesting kerstmarkt, lichtjestocht, kerststal en kerstsingalong

Rondje maken in de arreslee. Foto: Bob Awick

NAARDEN Ook de Vesting is dit jaar weer helemaal in kerstsfeer en op zaterdag 16 december is er een kerstmarkt, kerststal, kerstkransen maken, lichtjestocht en een kerstsingalong.

In de sfeervolle hal van het stadhuis kunnen tussen 10.00 en 13.30 uur weer kerstkransen gemaakt worden om de Vesting in kerstsfeer te brengen. Verschillende soorten groen worden ter beschikking gesteld door de gemeente Gooise Meren en verschillende tuiniers. Het is wel handig om zelf een snoeischaar, binddraad, strokrans, lint en kerstversiering mee te nemen. Strokransen en binddraad kunnen ook ter plaatse worden gekocht. Kinderen zijn natuurlijk ook welkom. De toegang is gratis.

Kerstmarkt

De kerstmarkt met verschillende kramen en glühwein staat op het Ruijsdaelplein en kan bezocht worden tussen 13.00 en 21.00 uur. In Galerie Pouloeuff aan de Turfpoortstraat geeft kunstenaar Martina Turini een workshop om 13.00 en 15.00 uur waarbij bezoekers hun eigen sieraad zoals een ring, armband of broche kunnen maken van purschuim. De workshop kost 10 euro. Aanmelden kan via pouloeuff@spinenweb.nl.

Lichtjestocht

Natuurlijk wordt het kerstspel niet vergeten. Het spel 'Op weg naar kerst' wordt gespeeld van 17.30 tot 18.15 uur rond de Grote Kerk voor kinderen en hun ouders. Daarna volgt er vanaf 18.15 uur een lichtjestocht naar de stal met levende have in de Gele Loods en is iedereen om 18.30 uur weer terug op het Ruijsdaelplein voor de kerstsingalong met muziekvendel Nardinck. Veel gezelligheid en natuurlijk ontbreekt de kerststal met beeldengroep niet en staat weer voor de Grote Kerk.
Parkeer je auto op P 'de Abri' of P 'Nieuw Molen' en wandel de Vesting in of kom op de fiets. Er kan voor de boodschappen tijdens de weekmarkt niet geparkeerd worden rond het Ruijsdaelplein vanwege de opbouw.

Uit de historie van Bussum en omgeving
Beeldende kunstenaars uit Bussum

Carol Voges in 1985

Het zojuist uitgekomen Bussums Historisch Tijdschrift wordt vast een collectors-item. Het is een Lexicon geworden van beeldende kunstenaars uit Bussum. Bussum was niet alleen een plaats waar schrijvers, dichters en wereldverbeteraars actief waren, maar ook beeldende kunstenaars vonden hier, dicht bij Laren, hun plek.

In het extra dikke tijdschrift komen we veel te weten van de leven en de werken van de 19e eeuwers Willem Bodeman, fijnschilder en van de graveur Christiaan Lodewijk van Kesteren.

Peter Pontiac
Het Tijdschrift is gratis voor (nieuwe) leden en voor 7,50 te koop bij de HKB, boekhandel Los en Bruna.
Ben Hosman

Voor en na 1900 waren schilder, graficus en kunstcriticus Jan Pieter Veth en beeldhouwer Lambertus Zijl actief.

Van vóór 1940 noemen we: Gretha en Adri Pieck; Arnold Pijpers, religieuze kunst; Jan Verhoeven, kunstschilder en restaurator.

En van ná 1940: schilderes Maria Mispelblom Beyer-Theunissen; Ben Hosman, kunstschilder, beeldhouwer en culinair restaurateur (Warmolts); Carol Voges, illustrator en striptekenaar; Bob ten Hoope en Peter Pontiac undergroundtekenaar.

Net zoals bij schrijvers en dichters, kwamen ook veel kunstenaars vanuit de grote stad naar het rustige Gooi. Er zijn enige kunstenaars bij, waarvan de werken grote bekendheid hebben gekregen, maar waarvan de namen minder of onbekend zijn.

Carol Voges bijvoorbeeld. Hij tekende strips, omslagen van talloze jongensboeken zoals Biggles en Bob Evers en illustraties voor advertenties, waaronder veel voor Bensdorp.

Jan Veth was niet alleen een kundig portretschilder en -tekenaar, maar ook kunstcriticus en hoogleraar in de kunst. Mogelijk komt er binnenkort een overzichtstentoonstelling van zijn werk in het Dordts Museum, want in Dordrecht stond zijn wieg. En de hardstenen beelden in de muren van de beroemde Beurs van Berlage zijn van de Bussumse beeldhouwer Lambertus Zijl.

Aanvullingen, commentaar en kritiek zijn welkom.

Klaas Oosterom

Bezoek het Wintercircus als vip!

Puzzel mee en win

Foto: Wintercircus Hilversum

REGIO In samenwerking met het Wintercircus Hilversum mogen wij een fantastische prijs weggeven: een vip-arrangement voor 4 personen ter waarde van 140 euro. Daarnaast zitten er nog 10 kaartjes voor twee personen in de prijzenpot. Dat belooft een spectaculaire avond te worden voor de winnaars, want het Wintercircus staat garant voor een twee uur durende show met tempo, elegance en veel humor. Artiesten uit meerdere landen maken hun opwachting.

Wat je moet doen om in aanmerking te komen voor deze prijs is simpel: los deze Zweedse puzzel op en mail je antwoord vóór maandag 18 december naar info@entermedia.nl. Vermeld in het mailtje ook je naam, adres en telefoonnummer en zet in de onderwerpregel: 'Oplossing Wintercircus'. Winnaars krijgen bericht, over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. De shows vinden plaats tussen 23 en 30 december. Het sfeervolle en verwarmde tentencomplex staat op het evenemententerrein van Werf 35 aan de Mussenstraat in Hilversum.

Foto: Wintercircus Hilversum
Foto: Wintercircus Hilversum