NaarderNieuws

13 april 2016

NaarderNieuws 13 april 2016


Plaatsen spoorbrug betekent verkeersoverlast

De spoorbrug wordt van 6 op 7 mei over de snelweg geplaatst. Foto: André Verheul

Wethouder: 'Even door zure appel heen'

GOOISE MEREN - De gemeente gaat waar dat kan proberen de verkeersoverlast door het werk aan de spoorbrug over de snelweg te beperken. Dat verzekert wethouder Boland na vragen van de VVD. "We zullen alle problemen zeker aankaarten", aldus de wethouder.

De spoorbrug wordt volgende maand over de snelweg geplaatst. De snelweg moet vanwege dat werk meer dan een halve dag worden afgesloten. Het gaat om vrijdag 6 mei vanaf 20.00 uur tot zaterdag 7 mei 12.00 uur. Dat zal er hoe dan ook voor zorgen dat er extra verkeer door alle kernen van de gemeente komt. "Maar we gaan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat er geen grote verkeersproblemen ontstaan. We voeren veel overleg met alle betrokkenen en ze weten van onze zorgen. Alle verkeersmaatregelen zullen straks extra goed worden aangegeven, dat zal veel problemen moeten voorkomen."

Verkeersdrukte
Welke maatregelen er ook worden genomen, het werk aan de spoorbrug en de afgesloten snelweg zal hoe dan ook extra verkeersdrukte opleveren in de hele gemeente, zegt de wethouder. "We moeten even door de zure appel heen."

Surrealistisch schilderijtje

Het lijkt wel een surrealistisch schilderijtje. Foto: Ton van der Hoorn

NAARDEN - De zon schijnt, de bomen staan in bloei, de lammetjes zijn geboren; de lente laat zich volop zien.

Fotograaf Ton van der Hoorn zond deze foto in. De Bussumer schrijft: "Het is wel geen nieuws, maar het maakt mij blij als ik zie wat er toch een mooie plekken zijn in mijn omgeving." Het betreft het watertje aan de Amersfoortsestraatweg. De takken van de bomen dragen de zware bloesems. De roze kleur in combinatie met het frisse groen van het gras en de heldere blauwe lucht geven het watertje het aanzien van een surrealistisch schilderijtje.

Stadhuis weer open voor bezoekers

NAARDEN - Dankzij de inzet van veertien vrijwilligers kan het Stadhuis Naarden weer ieder weekend open voor bezoekers.

Hiervoor blijkt behoorlijk wat belangstelling te bestaan. Niels Udo van bezoekerscentrum Naarden-Vesting laat weten dat ze afgelopen weekend 300 mensen konden rondleiden tussen 10.00 en 16.30 uur. De wens is om in de zomer vaker open te gaan. Daarvoor zijn meer vrijwilligers nodig. Aanmelden kan door te bellen met Niels Udo 06-51393947, of loop even binnen bij het bezoekerscentrum in de Utrechtse Poort.

Wandelen voor de Nierstichting

NAARDEN - De sponsorloop genaamd de Rode Loper start zaterdag bij de Grote Kerk. Er worden ruim 700 deelnemers verwacht die sponsorgeld ophalen voor de Nierstichting.

Donaties voor de Rode Loper zijn bedoeld voor de ontwikkeling van een draagbare kunstnier. De warming-up van het wandelevenement wordt vanaf 10.00 uur verzorgd door Stanley Burleson. Het startschot wordt gegeven door Monique en Jan des Bouvrie. De deelnemers lopen 5, 10 of 20 kilometer.

80

Syrische ex-vluchtelingen heeft de gemeente afgelopen jaar aan een woning geholpen

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. drs. L. Versluis; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie en 12.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril ; za. 16/04 17.30 u. Eucharistie|
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst en 19.00 u. Cantatedienst
*PGB Verlosserkerk geen dienst, gezamenlijke dienst in Wilhelminakerk
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. Visser en 17.00 u. ds. K. van Meijeren
*Remonstranten N-B 10.30 u. dr. J.F. Goud
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. van der Wijk
*Evangelisch-Lutherse Kerk N-B 10.00 u. ds. J. Verburg
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. J.H. Karelse Maaltijd van de Heer
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Jeugdwijding; do. 21/04 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

De brandweerwagen en het stomme toeval

Foto: Gérard Buhr

Op alle fronten werd ik weer bedeeld. Prachtige oude spullen én het helpende handje van het ongelooflijk stomme toeval!

Rob en ik hebben meegeholpen bij het leeghalen van een oud woninkje aan de Keverdijk in Weesp. Tjok- en boordevol met letterlijk honderden spullen allemaal daterend jaren 50 en moderner. Tot aan de nok halfvergane, vochtige en vooral stoffige dozen met pakketten boeken, tijdschriften, kranten, huisraad, kleding en ook kinderspeelgoed. Te veel om op te noemen. Ik houd het bij één geweldige vondst. Tussen blikken autootjes, poppen, treintjes, schaatsen, knuffels etc. etc. lag daar een aangeroeste, maar zo op het oog intacte brandweerwagen uit de jaren 50. Op Marktplaats vlogen de prijzen omhoog. Totdat een kenner mij duidelijk maakte dat de wagen niet origineel meer was. Ik had bij de advertentie gezet dat er een vliegwielmotortje in zat, maar dat was verkeerd. Er had ooit een opwindmechaniek in gezeten. Bij nadere inspectie bleek dat te kloppen. Ook de voorwieltjes waren anders dan de achterwielen. Ten slotte heb ik de brandweerwagen verkocht aan een speelgoedfanaat in Bussum.

De volgende dag gingen Rob en ik terug naar het vervallen pand om boeken te sjouwen. Op het krikkemikkige zoldertje lag een doos tussen de bende met daarin restanten van speelgoed, een hondenschedel en een muizenmummie. En ... niet te geloven ... de originele voorwieltjes mét het opwindmotortje van de brandweerwagen! Bijna niet te geloven toeval! Hoe kán het!

Weerbericht

Vrij wisselvallig, de temperatuur doet een stapje terug
Een rondtollend lagedrukgebied ten zuidwesten van de Britse eilanden bepaalt het weer. De windrichting varieert tussen zuidoost en zuidwest. Het is vrij zacht, maar nogal onbestendig. In het weekend worden de honneurs overgenomen door een Noord-Europees lagedrukgebied. De luchtstroming wordt dan west- of noordwestelijk en minder zacht. Het blijft vrij wisselvallig.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag is het meestal nog droog. Er is enige ruimte voor zonneschijn. Het wordt zo'n 15 graden, wat een gemiddelde ofwel 'normale' temperatuur is voor half april. Voor vrijdag wordt meer bewolking verwacht. De kans op soms wat nattigheid neemt toe. Het maximum ligt met 13 à 14 graden iets lager. Beide dagen waait een matige zuidwestenwind.

Het weekeinde
Voor zaterdag bestaat een vergrote kans op de ontwikkeling van enkele buien, maar er zijn ook opklaringen. Ook zondag is het wisselvallig met wederom een mengelmoes van zonneschijn en bewolking, met vooral in de nacht en ochtend kans op wat regen. Er waait een overwegend matige wind, draaiend van zuidwest naar west tot noordwest. Het wordt circa 13 graden.

Weetje
Langs de evenaar in het oostelijk deel van de Grote Oceaan vindt eens per circa 15 jaar een sterke opwarming plaats van het normaal koele zeewater. Dat verschijnsel heet 'El Niño'. Daar is sinds eind vorig jaar weer sprake van. El Niño heeft wereldwijd effecten op het weer. In ons deel van de wereld vooral in het lenteseizoen. De kans op een natte lente is dan groot.

Foto: Ingrid Handjes

Toen ik de titel van dit boek zag, was ik verbaasd. Nog verbaasder was ik toen bleek dat het een boek uit 1937 is. En inderdaad, in die jaren werd er al geëxperimenteerd met televisie en met uitzendingen.

De schrijver, F. Kerkhof-PA0KT, stelt in het voorwoord dat "nu elke beginneling of leek, met enig knutseltalent, in staat is om zoo'n complete televisie-ontvanginstallatie met succes te bouwen." De liefhebber wordt uitgenodigd om zelf de Nipkow-schijf te maken. De aanduiding PA0KT achter de auteursnaam geeft aan dat hij één van de (weinige) zendamateurs in Nederland is. Het feit dat hij in Eindhoven woonde, was niet toevallig (Philips). In het laatste hoofdstuk, zo kondigt de schrijver aan, "volgt een climax, want daar wordt een variant op de gebouwde installatie behandeld, n.l. de ontvangst met behulp van een kathodestraalbuis." Het boek met 101 pagina's bevat 13 foto's, 30 tekeningen en twee bouwschema's op ware grootte. Het boek werd uitgegeven door "Kosmos", Amsterdam. Op de afbeelding een tv-beeld uit 1937 met links de auteur.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 12 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

'In Derde Termijn' is het politiek-maatschappelijke discussieprogramma van GooiTV. Presentator Ruud Bochardt praat deze week met Lars Voskuil (PvdA-raadslid), Jan Portengen (fractievoorzitter GroenLinks) en Erik Goedhart van fietsenhandelaar Daatzelaar over het onderzoek naar vuurwerkshows in Gooise Meren.
De vraag die daarmee samenhangt is of particulieren nog zelf vuurwerk mogen afsteken of alleen in bepaalde gebieden.
De uitzending is te zien op GooiTV vanaf zondag 17 april en wordt dan een week lang doorlopend herhaald.

'TV Magazine' is het infotainmentprogramma van GooiTV. De onderwerpen deze week zijn onder andere: Vlaggetjesdag Muiden, Rembrandtkwartier Naarden wil een 30 km-zone worden en 'kort nieuws'. 'TV Magazine' is vanaf zondag 17 april te zien op GooiTV en wordt dan een week lang doorlopend herhaald.

Alle uitzendingen zijn ook terug te kijken op www.gooitv.nl.

Vooral wijkgenoten rijden geen 30 kilometer per uur

Grote ongelukken hebben zich nog niet voorgedaan

Met een lasergun kon de snelheid goed worden gemeten. Foto: Bob Awick

door Yvette de Vries

NAARDEN - Ze willen vooral bewustwording creëren bij hun wijkgenoten in het Rembrandtkwartier. De campagne 'Houd het laag, 30 kilometer graag' moet bewoners ertoe bewegen hun snelheid in de 30 kilometerzone aan te passen.

Bij de aftrap van de campagne, afgelopen zaterdag, deelden kinderen flyers uit en werd met een lasergun de snelheid van langsrijdend verkeer gemeten. Van het weinige verkeer dat er reed hield iedereen zich keurig aan de snelheid.

Karin van Schuppen overhandigde de eerste automobilist een flyer. Foto: Yvette Geerts

Aanpak? Nieuwe signalering op de weg en verkeersborden.

30 kilometer
"Grote ongelukken hebben zich nog niet voorgedaan", vertelt een van de initiatiefnemers, Karin van Schuppen, die zelf moeder van drie jonge kinderen is. Die willen ze dan ook voor zijn. "Het Rembrandtkwartier is een 30 kilometerzone maar er wordt veel te hard gereden en vooral wijkgenoten maken zich daar schuldig aan". Daarom richten ze zich in eerste instantie ook op wijkbewoners. Die zijn er elke dag en kunnen het goede voorbeeld geven. Uit cijfers blijkt ook dat in woonwijken 80% van het verkeer bestaat uit wijkbewoners.

Eigen gedrag
"We wilden een vriendelijke, maar wel serieuze actie die leidt tot bewustwording en aanpassing van eigen gedrag", vertelt Schuppen verder. Ze realiseert zich dat 30 kilometer een lastige snelheid is: je zit er zo overheen, maar je moet er gewoon goed op letten", betoogt ze. Probleem is vooral dat het niet altijd opvalt dat je je snelheid moet aanpassen. De nieuwe signalering op de weg en borden op diverse plekken in de wijken moeten de automobilist een handje gaan helpen.

'Het heeft meer impact als je buren je erop aanspreken'

De actie kreeg direct steun van Veilig Verkeer Nederland, de gemeente, het buurtplatform en de Godelindeschool. Wethouder Marleen Sanderse liet namens het college weten blij te zijn met acties vanuit de buurt zelf. "Het heeft meer impact als je buren je erop aanspreken dan wanneer de gemeente dat doet", was haar betoog. Veilig Verkeer Nederland overhandigde de buurt een bord met een buurtlabel als waardering voor het initiatief.

Smiley-borden
Het probleem van sluipverkeer en te hard rijden is niet nieuw in de wijk. Een 70-jarige bewoner van de Van der Helstlaan zag in de afgelopen 35 jaar dat hij in de wijk woont weinig verandering. Zelf heeft hij al eens het sluipverkeer in kaart gebracht. Als lid van het buurtplatform RemCom ondersteunt hij de actie van harte. Hij juicht ook de komst van de zogenaamde smiley-borden toe. Deze worden door de gemeente Gooise Meren beschikbaar gesteld en kunnen op verzoek van een buurtplatform of wijkpreventieteam tijdelijk in een wijk geplaatst worden.

Wie daar meer over wil weten kan een mail sturen naar l.lubbers@gooisemeren.nl.

Gemeente praat over parkeren

GOOISE MEREN - Welke parkeerregels gaan er gelden voor de gemeente? En bovenal: wat gaat parkeren kosten? De gemeenteraad neemt komende maand voor het eerst de parkeernota onder de loep.

De gemeente moet gaan werken aan één parkeerreglement voor de gemeente Gooise Meren. Volgende maand wordt eerst gesproken over algemene parkeerregels, twee weken later over alle parkeergelden.

De gemeente vertelde afgelopen jaar nog te verwachten dat de parkeerregels waar nu aan gewerkt gaat worden over anderhalf jaar gaan gelden. Dan wordt bekend of parkeren goedkoper of duurder wordt en waar je zomaar met je auto mag staan. Nu gelden alle oude parkeerregels voor de woonkernen nog.

Volgende stap zoektocht burgemeester

GOOISE MEREN - Er wordt volgende maand meer bekend over de volgende burgemeester van Gooise Meren. De gemeenteraad stelt dan de zogenaamde profielschets vast.

Er wordt achter de schermen hard gewerkt aan de profielschets voor de burgemeester. Dat document vertelt aan welke eisen de burgemeester moet voldoen.

De gemeenteraad doet volgende maand, op woensdag 25 mei, haar zegje over de profielschets en stelt die dan ook vast. Als alles volgens plan verloopt wordt de burgemeester komend najaar voorgedragen en benoemd.

Nipte meerderheid tegen verdrag

GOOISE MEREN - Gooise Meren heeft woensdag tegen de associatieovereenkomst met Oekraïne gestemd: 50,5 procent stemde tegen, 48,9 procent was voor.

De opkomst lag op 38,8 procent. Over heel het land lag het opkomstpercentage op 32,2 procent.

Stemmen over de associatieovereenkomst met Oekraïne kon woensdag de hele dag. Het ging om een raadgevend referendum. In het stemlokaal konden kiesgerechtigden aangeven of ze voor of tegen het reeds bestaande verdrag zijn.

Beste hiphoppers komen gewoon uit Naarden

Dit zijn ze: de beste hiphoppers van Nederland.

NAARDEN - De beste hiphoppers van heel Nederland komen gewoon uit Naarden. De dansers van Willy Tiepel in de categorie Senior 35 Plus wonnen de titel afgelopen zondag op het NK in Raamsdonksveer. Ze namen het op tegen de mannen uit de crew The Daddies, het team dat eerder Everybody Dance Now 2014 had gewonnen. De crew uit Naarden, Identity, wist ze te verslaan. Ze zien de titel als een kroon op het werk van de afgelopen tijd. De jury stelde dat het plezier ervan afstraalde bij dansers Hanneke, Naomi, Frank, Andy, Kristy en Stefanie.

Jolanda Baart

A-verpleegkundige in een revalidatiecentrum, 54 jaar, Naardense sinds 2004.

Wat doet u in het dagelijks leven?
"Ik ben werkzaam in de zorg."

Wie bewondert u en waarom?
"Ik heb veel bewondering voor de patiënten die in het revalidatiecentrum liggen en vaak van heel ver moeten komen om weer zo zelfstandig mogelijk te worden."

Waar in Naarden komt u graag?
"Bij de kringloopwinkel."

Welke muziek luistert u?
"Adele, Brian Adams, Marco Borsato."

Welk boek ligt er op uw nachtkastje?
"Sneeuwkind. Dat gaat over een Fransman die samen met zijn partner en een kind van 18 maanden een reis door Canada maakt, gedeeltelijk met paarden en met een hondenslee."

Waar kunnen we u 's nachts voor wakker maken?
"Liever niet, nachtrust is mij heilig. Alleen in nood wanneer familie mij nodig heeft."

Wat zou u doen met 100 euro?
"Lekker uit eten, een heerlijke wellnessdag met een behandeling of naar een musical."

En met een miljoen?
"Reizen en een gedeelte aflossen van de hypotheek en minder gaan werken."

Wat is uw levensmotto?
"Denk aan gisteren. Denk aan morgen. Maar leef vandaag."

Wat doet u in uw vrije tijd?
"Naar de sauna gaan, naar filmtheater in Hilversum en verschillende kringloopwinkels bezoeken."

Wat weten de mensen niet van u?
"Dat ik lastig hulp durf te vragen."

Hoe ziet uw favoriete zondag eruit?
"Rustig opstarten, krantje lezen en relaxen."

Als u een dag de burgemeester was, waar zou u zich dan voor inzetten?
"Voor een opgeruimd straatbeeld. Dus geen overvolle afvalbakken en weinig zwerfafval."

Verhuizing Emmaschool zomer 2017

BUSSUM - De aanbesteding gaat volgende week de deur uit en in september gaat de verbouwing van De Opmaat, als nieuwe locatie van de Emmaschool, dan eindelijk van start. Goed nieuws dus voor de Bussumse school waar ook veel leerlingen uit Naarden op zitten. Een definitieve uitspraak van de Raad van State op de bezwaren van de omwonenden kan nog roet in het eten gooien.

Wanneer die uitspraak er komt is nog niet bekend. Maar Inger Bonhof, directeur van de Emmaschool, heeft er alle vertrouwen in dat alle 431 leerlingen het schooljaar 2017/2018 tegelijk kunnen starten op de nieuwe locatie aan de Graaf Florislaan.

Reparaties
Omdat de noodlokalen aan de Slochterenlaan in zeer slechte staat verkeren had de school bij de gemeente nog aangedrongen op een tussenoplossing in de vorm van een tijdelijke andere locatie. Dat bleek niet mogelijk. De Emmaschool ontkomt er dan ook niet aan om de nog noodzakelijke reparaties aan vloeren en elektra uit te voeren. Geld hiervoor komt van Stichting Talent Primair, waar de school onder valt, en van haar eigen budget.

Bonhof: "Enerzijds voelt het als kapitaalvernietiging, maar de reparaties die we doen zijn echt noodzakelijk." Andere investeringen die onlangs zijn gedaan, zoals een nieuw speeltoestel voor de kleuters, verhuizen mee naar de nieuwe plek.

Het wachten is ook nog op het verkeersplan dat opgesteld moet worden door de gemeente in samenspraak met school en omwonenden. "We willen allemaal dat iedereen veilig kan fietsen, lopen, rijden en buiten spelen."

Nieuw meisjesteam NVC MF1 zoekt nieuwe leden

Team voor meiden van 7 t/m 9 jaar

Deze meiden hebben er zin in.

NAARDEN - Voetbalclub NVC zoekt jonge meiden die van voetbal houden om het pas opgerichte F-team te komen versterken. De huidige groep is flink enthousiast.

NVC laat weten dat begin dit jaar voor het eerst in de geschiedenis van de club een meisjes F-team is opgericht. De meisjes van dit team hebben de leeftijd van 7 t/m 9 jaar.

Kampioenschap
"Vol enthousiasme trainen de meiden twee keer in de week en ze spelen op zaterdagochtend hun wedstrijden. Ze hebben de meeste wedstrijden tot nu toe gewonnen en maken dus een serieuze kans op het kampioenschap", aldus de trotse club.
NVC wil graag doorgroeien met de meisjesteams en kan nog enkele meiden gebruiken. Wie het leuk vindt, kan zich aanmelden voor een proeftraining. De trainingstijden zijn maandag van 17.00 uur tot 18.00 uur en woensdag van 16.45 uur tot 18.00 uur.
Opgeven voor een proeflesje kan door te mailen naar: info@sv-nvc.nl. Of kom kijken bij een wedstrijd op zaterdag.

Dit weekend toneel in De Hoed

NAARDEN - Toneelgroep Hartstocht speelt dit weekend de tragikomedie 'Ach Arme Isabel' in De Hoed.

De groep is gevraagd door ToVeNaar om de voorstelling op te voeren.

Het stuk gaat over Isabel die in een coma ligt. De belangrijkste mensen uit haar leven komen aan haar bed. Het is een bonte verzameling van vrienden die allemaal hun eigen reden hebben voor een bezoek.

De voorstelling is op vrijdag en zaterdag om 20.00 en op zondag om 14.00 uur. Kaartjes via tovenaarnaarden.nl.

Porsche ramt twee auto's

De vrouw botste frontaal op een andere auto. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Een vrouw heeft dinsdag met haar Porsche twee auto's geramd op de Amersfoortsestraatweg. De bestuurster raakte gewond.

Het ongeluk gebeurde rond kwart over negen 's ochtends. Hoe het exact kon gebeuren, wordt nog onderzocht. De vrouw met de Porsche raakte eerst een stilstaande auto en knalde vervolgens frontaal op een tegemoetkomende auto. Een deel van de weg moest na het ongeluk worden afgesloten. De brandweer moest de weg schoonmaken.

6 / 24

'De droom van Tindal is werkelijkheid geworden'

Het muzikale echtpaar Hans Roelofsen en Reina Boelens in hun statige Tindalvilla. Foto: Bob Awick

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week: Hans Roelofsen, basvirtuoos en eigenaar van de Tindalvilla: de plek voor kamermuziek.

door Jessica de Jong

BUSSUM - Alweer 30 jaar hebben Hans Roelofsen en Reina Boelens het genoegen om te wonen in de Tindalvilla in Bussum. Het prachtige pand werd in 1901 gebouwd en dient, precies zoals ooit bedoeld, als woonhuis met een muziekzaal. Kamermuziek klinkt regelmatig in het monumentale pand dat Roelofsen nauwgezet liet restaureren en daarbij volop participeerde. Zo bedacht hij hoe je gietmallen maakt om verloren gegane pilaarkoppen te reconstrueren reconstrueerde hij pergola' s bij de entree en serre; alles gaat zoals hij het bedacht heeft en zoals het past in het originele plaatje. Opmerkelijk als je bedenkt hoeveel vrijheid voor Roelofsen betekent en dat hij juist iemand is die graag buiten de lijntjes kleurt.

Als een monnik bestudeerde hij de bas.
Als kleine jongen op de bugel.
Roelofsen op 18-jarige leeftijd.

'Ik heb eruit gehaald wat erin zat. Ik hoefde geen concessies te doen'

Een hippie, een monnik, een bouwer, een ouwehoer, een extraverte man, een muzikaal genie: Roelofsen blijkt vele kanten te hebben. Een paar jaar terug kreeg hij een lintje voor zijn verdiensten in de muziekindustrie. De muziek bracht hem veel, onder andere ook de Tindalvilla, die hij kon aankopen en behoeden voor de sloop.

Fanfare
De bas is het instrument van de Bussumer die oorspronkelijk uit Friesland komt. "Ik zat daar tot mijn veertiende bij de fanfare. Toen vond ik het wat gênant worden om in een uniform over straat te lopen. Maar we kwamen uit in het topsegment, we kregen gratis les en een instrument. Ik had een bugel." Roelofsen grijpt deze herinnering aan om even zijn gal te spuien over het hedendaagse muziekonderwijs. Hij pleit duidelijk voor deze vorm van culturele opvoeding.

'Ik waardeer mooi werk waar mensen hun hart in leggen'

Als tiener met lang haar woonde hij in de pastorie in Kimswerd, vlak bij Harlingen. Zijn pa was directeur van de sociale werkplaats en in het weekend predikant. Pa was een echte notabele, blikt Roelofsen terug. "Ik ben opgegroeid als zondagskind. We hadden de ruimte. Ik speelde als bassist in een band en speelde piano. Ik wilde een vakopleiding doen, maar voor school kon ik niet warm draaien. Dat lukte alleen voor de muziek en dus werd het voor mij eerst Groningen en later het Amsterdam's conservatorium, waar ik met een 10 afstudeerde." Dat was het begin van zijn muzikale carrière.

Monnik
Als een monnik werkte hij tien jaar met de bas. Hij wilde de beste worden. "Ik vergat de tijd. Ik dompelde mij erin onder. Ik wilde één worden met het instrument. Maar eigenlijk vond ik de bas een klote instrument zoals hij voorheen bespeeld werd. Maar dit ding heeft mij de hele wereld over gebracht. Wat mij aansprak? De baspijpen van het orgel, het geluid dat je omsluit. Dat boeide mij. In de werken van Bach zijn alle stemmen gelijk, maar de bas is Jezus."

Classic meets Jazz

Hans Roelofsen en Reina Boelens slaan een brug naar jazzveteranen Ronald Douglas en Rob van Kreeveld. Hun optreden is op 23 april om 20.30 uur in de Tindalvilla. Kaarten via tindalvilla.nl.

Een eigenwijs dingetje
Op het conservatorium ging het hart van Roelfsen niet alleen sneller kloppen voor de bas, ook Reina kwam in zijn leven. "Een eigenwijs dingetje met rood haar", zo herinnert hij zich de eerste ontmoeting. "Ze wilde naar de kleinkunstacademie in Amsterdam en na een jaar heen en weer reizen werd ik het zat. We maakten steeds ruzie, dan moesten we het goed maken en dan was het weekend voorbij. En dus kocht ik een vrachtschip dat ik samen met mijn broer heb omgebouwd tot een woning." Roelfsen laat mooie foto's zien van vroeger. De tjalk, alles van hout, met aan boord de piano, de bas, een kachel en kleine kinderen die rondrennen. Hij wijst naar de lamp op de foto, die hangt nu boven de eettafel in de Tindalvilla.

Genietend van het vrije leven op het water in de binnenstad van Amsterdam gingen steeds meer deuren open voor de basvirtuoos. In 1981 werd hij de allereerste winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding voor een musicus in Nederland. Vanaf dan wordt hij overal voor gevraagd, tourt hij over de wereld en speelt hij met topmusici. Roelofsen heeft 5 cd's gemaakt die hoog scoren in de vakwereld. Hij is te zien op YouTube. "Naast mijn werk als parttime solobassist in het USO, NedPho en als conservatoriumdocent heb ik mij ingezet voor de verbetering van de contrabas, zowel wat betreft de uitbreiding van het repertoire als de bouw van bassen, strijkstokken en snaren. Ik heb eruit gehaald wat erin zat. Ik hoefde geen concessies te doen en dat kon ik mij permitteren."

De muzikale droom
De woonkamer van de Tindalvilla is de plek waar gemusiceerd wordt. Speciaal ontworpen voor de dochter van de eigenaar Louis Adrianus Tindal om te musiceren. "In mijn tijd is zijn droom werkelijkheid geworden. We hebben opera's in de tuin, een meesterpianist uit Wenen, een wonderkind uit Litouwen, Carel Kraayenhof met zijn bandoneon: ze komen allemaal. En ik speel zelf ook graag voor publiek. De droom van Tindal is werkelijkheid geworden."

Roelofsen heeft goede connecties. Ze komen allemaal graag naar Bussum, naar het intieme zaaltje. "Ik toon oprechte interesse. Ik spreek mensen aan op hun kwaliteit en waardeer mooi werk waar mensen hun hart in leggen. Het ambacht van de vaklieden en de organisatie van de architect zijn als die van de uitvoerende musici en de componist. Een mooie hut op een plekje met perfect uitzicht is als een song, een kasteel of een stadsplein in Florence een symfonie. We kunnen daar allemaal van genieten en ik deel het moois van de Tindalvilla en de onuitputtelijke voorraad mooie muziek al bijna dertig jaar met velen."

Kinderen bezoeken ouderen voor gelukslessen

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Leerlingen van groep 7B van de Vondelschool hebben afgelopen vrijdag samen met de bewoners van de Gooise Warande spelletjes gespeeld. Zeker 25 kinderen liepen tussen de ouderen rond om samen een gezellige ochtend te hebben. Het bezoek maakte deel uit van de lessen van de gelukskoffer. Daarbij bekeken de tieners onder andere wat geluk eigenlijk is en hoe je positief kunt denken. Het project werd afgesloten met de Geluk Doorgeefdag.

Daders kraak Nassaulaan staat jaar cel te wachten

BUSSUM - De daders van de kraak aan de Nassaulaan afgelopen oktober staat een celstraf van dertien maanden te wachten. Dat heeft het OM geëist.

De mannen probeerden afgelopen oktober jeanszaak Denim Plus aan de Nassaulaan open te breken.

De daders sloegen een etalageraam van de zaak kapot. Doordat het alarmsysteem de hele zaak vol spoot met mist, zagen de mannen geen hand voor ogen en sloegen ze zonder wat te kunnen stelen op de vlucht. Ze werden na een lange klopjacht aangehouden.

Volgens de officier van justitie wijst alles in de richting van het groepje mannen. Nadat ze werden gepakt werden glasscherven gevonden. Na onderzoek bleek dat glas overeen te komen met het glas van de etalage van de zaak, zo bleek deze week voor de rechtbank.

De rechtbank doet volgende week uitspraak.

Benefietdiner levert 6.000 euro op voor goed doel

BUSSUM - Het Ronald McDonald Huis AMC Amsterdam kan blij gemaakt worden met een cheque van 6.000 euro. Het geld werd afgelopen zaterdag opgehaald tijdens een benefietdiner in de Vernissage.

De ruim 80 eters hadden een kaartje gekocht voor het benefietdiner om een team van fietsers, de zogenoemde 'Emmariders', te sponsoren. De leden van het team rijden de Homeride: een landelijk wielerevenement dat op 25 en 26 juni 2016 voor de zesde keer wordt georganiseerd door het Kinderfonds.

Fietstocht
De 500 kilometer lange tocht voert langs diverse (academische) centra en Ronald McDonald Huizen. De Emmariders zijn medewerkers van het Emma Kinderziekenhuis AMC die deze tocht fietsen om hun eigen Ronald McDonald Huis AMC Amsterdam te ondersteunen. Dat is hard nodig, omdat het Huis geheel afhankelijk is van giften.

Prof. dr. Martha Grootenhuis, bestuurslid van het Ronald McDonald Huis AMC Amsterdam, organiseerde het diner samen met haar man, Paul Drapers, die als leraar geschiedenis verbonden is aan het Goois Lyceum. Zij zijn samen begeleiders van de Emmariders.

Gemeente knutselt nog aan parkeerplan Bensdorp

Parkeernormen halen wordt nog een hele klus

Rond Bensdorp moet voldoende parkeerplek komen. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er wordt nog volop geknutseld aan het parkeren rond Bensdorp. Dat vertelde wethouder Boland woensdag aan de gemeenteraad na vragen van de VVD.

Er wordt hard gewerkt om straks alle parkeernormen te halen, maar dat wordt nog een hele klus. "Het wordt nog heel erg passen en meten om alles voor elkaar te boksen", zo verklaarde de wethouder. "Als alles lukt, kunnen we zonder problemen verder met bouwen. Maar als we parkeerplek tekortkomen, dan moeten we wat anders gaan bedenken om wel aan de parkeernorm te voldoen."

Werkzaamheden Bensdorp moeten snel van start gaan

Andere keuzes
Als de gemeente extra parkeerplaatsen moet aanleggen om de parkeernorm te kunnen halen, zou het zomaar kunnen dat er een deel van het bestaande geitenweitje wordt afgesnoept.

Wethouder Boland noemt het een van de te maken keuzes. "Daar praten we nu over, want het zou kunnen dat we daar wat extra parkeerplaatsen kunnen maken. We zouden er allemaal beter van kunnen worden. We leggen dan extra parkeerplaatsen aan en daarnaast zouden we het geitenweitje een grote opknapbeurt kunnen geven. Als we er allemaal achterstaan, kunnen we het zeker doen. Maar we hebben ook nog andere plannen. We gaan nu overleggen. Wat we exact gaan doen, moeten we nog bepalen."

Gemeente heeft meerdere plannen om probleem aan te pakken

Start bouw
Er wordt gesproken over het parkeren rond Bensdorp omdat er straks gebouwd gaat worden. Er komen meerdere appartementen en andere gebouwen te staan. De bouw moet snel starten. Als alles volgens plan verloopt gebeurt dat komend kwartaal.

Gemeente gedoogt oude vergunning

BUSSUM - Bewoners van een deel van het Spiegel kunnen deze maand nog hun oude parkeervergunningen gebruiken.

Enkele problemen zorgen er nog voor dat een deel van de bewoners geen nieuwe parkeervergunning kan aanvragen. Daardoor hebben ze nog verlopen vergunningen achter de voorruit liggen. De gemeente laat weten dat er deze maand geen boetes uitgedeeld worden aan mensen met een oude parkeervergunning. Vanaf volgende maand wordt dat wel gedaan. De problemen met het aanvragen van parkeervergunningen op de website van de gemeente worden snel opgelost.

Betogers nog gezocht

BUSSUM - Er wordt nog gezocht naar de betogers die een week geleden het hek van de vluchtelingenopvang op Crailo op slot hebben gedaan.

De demonstranten sloten Crailo afgelopen weekend af en plaatsten een groot spandoek tegen de komst van meer vluchtelingen naar Crailo. Het slot kon pas na een uur worden weggehaald.
De politie noemt de actie van de mannen ontoelaatbaar en laat weten de zaak nog te onderzoeken. "We zoeken nog naar de daders. We hebben het vermoeden dat het gaat om twee man. We zouden graag eens met hen praten over hun daad. Dit kan echt niet", laat een woordvoerder weten. Mensen die meer weten over het voorval kunnen contact opnemen met 0900-8844.

Winnen: 'Dolfje Weerwolfje de musical'

BUSSUM - Deze krant mag weer kaartjes weggeven voor een voorstelling in Spant! Dit keer gaat het om 'Dolfje Weerwolfje de musical'.

De splinternieuwe, spannende familiemusical is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en is gebaseerd op de boekenreeks van Paul van Loon. Dolfje is een jongen van 7 jaar oud die bij volle maan in een weerwolf verandert.
Wie kans wil maken op kaarten voor de voorstelling op vrijdag 22 april om 19.00 uur in Spant! dient een mailtje te sturen naar prijsvraag@spant.org onder vermelding van 'Dolfje Weerwolfje'. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Bussumse carjacker (23) gepakt

BUSSUM - Een Bussumse man (23) heeft woensdag in Almere een man met geweld beroofd van een auto. Agenten hebben de Bussumer en een andere verdachte, een Hilversummer (21), even later aan kunnen houden.

De twee verdachten sloegen 's avonds laat toe aan de Almeerse Strubbenweg. Nadat ze het slachtoffer een paar keer sloegen, namen ze de auto van de man mee en sloegen op de vlucht.

Verdachten achtervolgd
Gealarmeerde agenten konden de auto met de mannen en een andere auto al snel opsporen en achtervolgen. De mannen werden in Hilversum tot stoppen gedwongen en aangehouden. Ze werden meegenomen naar het bureau en zitten nog vast. Het slachtoffer werd na het voorval naar het ziekenhuis gebracht voor verder onderzoek.

Mensen met tips kunnen bellen naar 0900-8844.

12 / 24

14 / 24

Een uitvoering van 'De Gelaarse Kat' speciaal voor kinderen; deze zondag in Spant!

donderdag 14 april

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

Open Eettafel

De Palmpit 17.30 uur

Aanmelden: 035-693 87 86.

vrijdag 15 april

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

Een gevarieerd programma in biljarten voor beginners en gevorderden.

De Palmpit 14.00 uur

Spelletjesmiddag

De Palmpit 14.00 uur

Tulpenbingo

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Bingo met een hapje en een drankje. Opgeven via tel. 035-6918330.

Aquadisco

Sportcentrum de Zandzee
19.00 tot 21.30 uur

Zwembad De Zandzee zal worden omgetoverd in de stijl van cowboys & indianen en ook de dj zal weer komen draaien. A-diploma verplicht. Toegang t/m 14 jaar.

Workshop zuur-base-evenwicht

INDISHA, pure cosmetics & co 19.15 uur

Door Kathrin Verhoog van Spijszinnig. Kosten € 30,-. Reserveren: 035-691 08 83.

In de Praktijk

Praktijk Pitth 19.30 uur

Met thema 'Sterk op het Werk'. Meer info: www.spelend-verbinden.nl.

Salamanders zoeken

Bussum 20.00 uur

GroenLinks Gooise Meren houdt de jaarlijkse avondexcursie naar de Bussumse poel ‘t Mouwtje onder leiding van Joop Post. Ontdek de natuur, trek laarzen aan en neem een zaklamp mee. Ook leuk voor kinderen. Opgeven: marthagroenlinks@live.nl.

vrijdag 15 april tot zondag 17 april

Muzikale Tragikomedie

De Hoed 19.30 uur

ToVeNaar heeft Toneelgroep Hartstocht gevraagd om de muzikale tragi-komedie Ach, Arme Isabel te spelen in de Hoed. Data: op vrijdag 15 april en zaterdag 16 april aanvang 20.00 uur en op zondag 17 april matinee om 14.00 uur. Locatie: De Hoed, Adr. Dortsmanplein 1B in Naarden-Vesting. Kaarten: www.tovenaarnaarden.nl.

zaterdag 16 april

Inloop

De Palmpit 10.00 uur

ANBO-lunch

Archibald 10.30 uur

De consumpties zijn voor eigen rekening. Aanmelden bij Lidemey, tel: 035-8889959.

Muziek- en theaterdag

Scala 13.00 uur

Iedereen kan genieten van muziekpresentaties, kan deelnemen aan workshops en kan korte theatervoorstellingen zien. Het evenement wordt georganiseerd door De Gooische Muziekschool en is gratis toegankelijk. Er zijn al mogelijkheden voor kinderen vanaf 3,5 jaar oud. www.degooischemuziekschool.nl of bel met 035-6936596.

Garageverkoop

Garagebox 348 14.00 uur

Iepenflat garagebox 348. De opbrengst is voor de bewoners van de Iepenflat.

Concert Prinses Irene

Wilhelminakerk 20.00 uur

Harmonieorkest Prinses Irene geeft een heel bijzonder concert in samenwerking met beiaardier Boudewijn Zwart. Boudewijn Zwart heeft - en dat is redelijk uniek - een mobiel carillon ontwikkeld met 50 bronzen kerkklokken. Dit carillon, dat drie ton weegt, staat voor dit concert opgesteld in de Wilhelminakerk in Bussum. Entree: € 12,50. www.prinses-irene.nl.

ZaterDans Salsaparty

De Lunet 20.00 uur

De tropische dansschool Burnet presenteert hun eerste salsaparty in het Gooi, bij NIA-Art of Moves centrum in Naarden. DJ Marjo, horeca sportcafé De Lunet. Entree 5 euro. Organisatie: Rinald Burnet en Irina Anisimova.

zondag 17 april

Alles in Balans

Nimis 10.00 uur

Deelnemers kijken naar hun eigen energie. Als er disbalans is, wordt er iets aan gedaan. Ook wordt gekeken naar elkaars energie. Opgave en info 035-6420307, www.nimis.nl.

Stadswandeling

Utrechtse Poort 12.30 uur

Met de stadsgidsen van de Vereniging Vestingstad Naarden. Prijs: volwassenen € 3,-, Kinderen vanaf 12 jaar € 2,-.

Kinderconcert 'De Gelaarsde Kat'

Spant! 13.00 uur

Het orkest van muziekvereniging Het Gooi vertolkt het muzikale sprookje De Gelaarsde Kat samen met verhalenverteller Gaston Bannier. Ook treden jeugdband G-Force! en JONG, het jeugdorkest van Nardinc uit Naarden, samen op. Op het podium is ook plaats voor de beginnende muzikanten die spelen in de Blazersband. Kaarten aan de kassa of via tabakspeciaalzaak Willem Jansen aan de Spiegelstraat in Bussum.

Soosmiddag

De Palmpit 14.30 uur

Met optreden van het koor La Chorale van de Alliance Française.

The Boogie & Blues Parade VI

Langs de Lijn 15.30 uur

Concert met Martijn Schok aan de piano, Greta Holtrop - zang, Rinus Groeneveld - tenorsax, Maarten Kruijswijk - drums en Hans Ruigrok - basgitaar.

Concert

Wilhelminakerk 19.00 uur

Een uitvoering van de cantate Wer nun den lieben Gott lässt walten van Felix Mendelssohn. Uitvoerenden zijn vocaal ensemble Voices, het Wilhelminaconsort en Wybe Kooijmans - orgel. Gratis toegang.

Ouder & Kind Workshop

Atelier Christien Claassen 10.30 uur

Maak jullie eigen fantasiewereld van klei. Aanmelden: 06-29264214.

maandag 18 april

Yoga

WOC Spieghelwijck 9.15 uur

SeniorenCafé

Brasserie Stokjes en Lepel 10.30 uur

Seniorenyoga

nimis 11.00 uur

Stoelyoga met gratis eerste proefles. Bel voor opgave 035-6420307.

dinsdag 19 april

Wandeltocht

De Palmpit 10.00 uur

Geschiedenis van het cabaret

Bibliotheek Gooi en Meer Naarden 10.00 uur

Al 25 jaar laat Kick van der Veer liedjes en sketches horen op de radio, met toelichting. Zijn tijd is dan altijd beperkt. Deze ochtend gaat hij dieper in op dit onderwerp.

ANBO Film

Filmhuis Bussum 13.00 uur

Met de film Les Enfants du Paradis.
Lezing

De Antonius Hof 14.30 uur

Lezing door ds. Stephan de Jong over de vrijheid of onvrijheid van de mens vanuit een spiritueel gezichtspunt.

Set Yourself Free

nimis 19.30 uur

Leer je hoe je meester kunt worden over je emoties.

Instuifbridge

Denksportcentrum Bussum 13.30 uur

Inschrijven kan als paar of alleen. Kosten: 2 euro.

woensdag 20 april

ANBO Kunstlezing

Wilhelminakerk 10.30 uur

Hennie Roos houdt de ANBO kunstlezing over Japanse kunst en cultuur. Kosten: 4 euro voor leden en 5 euro voor niet-leden.

Filmmiddag bij Bellefleur

WOC Bellefleur 12.00 uur

Drama VS-GB. Kaarten 3 euro.

Fietstocht

De Palmpit 13.30 uur

Rit van ongeveer 35 km.

Theemiddag

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Poppenspel Hans en Grietje

Christoforuskerk 14.00 uur

Poppenspel door Mennie van Nimwegen. Vanaf 3 jaar, 2 euro.

Schakeldiner

De Schakel 16.45 uur

Een Hongaars 3-gangendiner voor € 7,50.

Bingo-avond

Wijkpost De schakel 19.30 uur

Versa vrijwillgerscentrale

Wereldwinkel Bussum zoekt een gastheer en een gastvrouw die op vrijdag willen helpen bij het maken en proeven van hapjes en de verkoop.

Sportclub Gehandicapten Gooi en Eemland zoekt versterking! Wie wil er op zaterdagochtend van 9.35 tot 11.55 uur komen helpen bij de zwemles aan kinderen met een beperking?

Cést La Vie-Huis 't Gooi zoekt een vrijwilliger voor taken zoals koken, gesprekspartner zijn en tuinonderhoud.

Visio Onderwijs Huizen zoekt een vrijwilliger die wil helpen bij zwemonderwijs aan leerlingen (4 tot 20 jaar) die blind of slechtziend zijn, al dan niet met een meervoudige beperking.

Filmhuis Bussum

Daniele Gatti

Broeierige zomerthriller A BIGGER SPLASH. IK WIL GELUKKIG ZIJN portretteert van Fien de la Mar. ANOMALISA is een komisch liefdesverhaal, naar toneelwerk van Kaufman (ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND). ROOM, voorbeeldige moederliefde in Oscarwinnende bloedstollende thriller, waarin een jonge moeder opgesloten zit met haar zoontje.
HAIL, CAESAR!, de nieuwste komedie van de Coen Brothers, viert het Hollywood van de jaren vijftig. TANNA schildert een jonge liefde en oude tradities op een exotisch eiland. In LAND OF MINE moeten jonge Duitse soldaten duizenden landmijnen ruimen. Publieksprijswinnaar IFFR. DANIELE GATTI – OUVERTURE VOOR EEN DIRIGENT volgt de nieuwe chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest. Inspirerende documentaire TONY belicht Tony Chocolonely, het Nederlandse bedrijf dat 'slaafvrije' chocolade op de markt brengt, en haar oprichters. SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling. FAMILIEFILMS: In OPERATIE NOORDPOOL beleven drie kinderen van 8 en 13 jaar een spannend survivalavontuur op een verlaten eiland in de Noordelijke IJszee. WOEZEL & PIP OP ZOEK NAAR DE SLODDERVOS! waarbij speciaal voor de peuters het zaallicht blijft branden. BUURMAN & BUURMAN: AL 40 JAAR BESTE VRIENDEN! brengt zeven nieuwe afleveringen.

SDO aan vooravond van klassebehoud

Bussumers moeten nog één punt goedmaken

SDO kreeg voor rust een groot aantal hoekschoppen. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Nog één punt goedmaken en SDO heeft gedaan waar het hele jaar zo de focus op lag: klassebehoud zeker stellen. De voetballers deden afgelopen week goede zaken door tegen het hoger geklasseerde ADO'20 met 0-0 een punt te pakken. Toch was er wel het besef dat er meer te halen was.

SDO en ADO'20 hadden geen recht op een zege, maar hadden daar wel goede kansen op. Dat maakte het duel des te spannender. Al vlak na de aftrap kreeg ADO'20 een levensgrote kans: Sead Mazreku kegelde een bal hard op de paal. Het houtwerk zorgde er even later ook voor dat SDO geen doelpunt kon maken. SDO-aanvaller Rick van der Velden kwam met een kopbal net een stukje tekort. SDO zette na de eerste kans wat meer aan en kreeg het eerste half uur van het duel een hele reeks hoekschoppen te nemen. Geen van de hoekschoppen leverde echter echt gevaar op. De beste kans voor de rust was nog voor Desley Groenewegen. De Bussumer schoot op doel, maar zag de keeper van de tegenstander de bal nog net over het doel werken.

Na de rust was het spelbeeld hetzelfde als daarvoor. Er waren nog een paar goede kansen over en weer. Eerst moest SDO-speler Micha Fokker een hoekschop van ADO'20 net voor het doel wegkoppen. Later kreeg SDO-aanvoerder Berry van 't Land met een kopbal eveneens nog een goede kans om SDO op voorsprong te zetten. De beste kans was voor Sven Peereboom: de Bussumer kreeg een goede kans om met een schot voor gevaar te zorgen, maar gaf de bal toch af waardoor de ADO'20-achterhoede de bal alsnog weg kon werken.

SDO zorgde voor gevaar, maar kreeg slechts enkele goede kansen. Foto: Johan van der Geest

SDO staat na afgelopen weekend nog steeds elfde. De Bussumers moeten nog één punt goedmaken om een plaatsje hoger te komen en klassebehoud zeker te stellen. De Bussumers hebben daarvoor nog 4 duels te gaan. SDO speelt nog tegen twee lage en twee hoger geklasseerde tegenstanders. De Bussumers treffen komende week Nieuwerkerk. De weken daarna volgen nog SV Nieuw Utrecht, De Dijk en Quick.

Voetbalsters sterk
De voetbalsters van SDO hebben afgelopen weekend erg sterk gespeeld tegen koploper Kolping Boys, maar de ploeg verloor toch: 2-3.

SDO speelde met veel vechtlust en kreeg na een half uur loon naar werken toen Tanja van Gog de verrassende 1-0 ruststand op het scorebord zette. Na rust kwam de tegenstander terug. SDO bleef werken om toch een goed resultaat te boeken, maar kwam tekort.

Onzekere weken voor NVC

NAARDEN - Het worden nog een paar onzekere weken voor de voetballers van NVC. De Naardense tweedeklasser vecht nog steeds voor klassebehoud, maar deed afgelopen weekend geen goede zaken: NVC verloor met 1-2 van DCG, concurrent FC Weesp won wel.

Voor rust kenden de Naarders geen echte problemen. Echt grote kansen bleven achterwege, maar NVC speelde wel goed genoeg om de Amsterdamse tegenstander van scoren af te houden.

Na de rust was het voor DCG wel meteen raak. Dat leek NVC wakker te schudden. De Naarders antwoordden meteen met een tegentreffer van Ferry de Smaalen, maar verspeelden daarna een paar kansen om zelf op voorsprong te komen. Terwijl NVC vergat te scoren, deed DCG dat wel. De Amsterdammers konden toeslaan toen de NVC-achterhoede klungelde. Na de tweede DCG-treffer kreeg NVC geen kansen meer om wat terug te doen.

Hele klus
NVC zag concurrent FC Weesp afgelopen weekend tot op twee punten naderen, Houten staat nog maar één punt achter. De Naarders staan nu elfde, Houten twaalfde en FC Weesp weer een plaats lager. NVC moet de elfde plaats vasthouden om klassebehoud zeker te stellen. Dat zal de komende weken nog een hele klus worden.

Voetballers BFC zonder problemen langs rodelantaarndrager

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Geheel probleemloos heeft BFC afgelopen weekend een afgetekende zege geboekt tegen de nummer laatst Batavia '90. De Bussumers wonnen met 4-0, maar het verschil had nog veel groter kunnen zijn.

BFC was het hele duel de betere ploeg en kreeg al snel een paar grote kansen. Het eerste deel van de eerste helft kregen de Bussumers kansen om zelfs al op 3-0 voorsprong te komen, maar de aanvallers waren onscherp. Na meer dan een half uur voetballen kwam de terechte voorsprong er alsnog: Dico Knevel krulde een vrije trap knap langs de doelman van de tegenstander. Na rust kon BFC de kansen een stuk beter benutten. Met doelpunten van Maxim Andriessen, jeugdspeler Felix Brosschot en topscorer Tjerk Posthuma nam BFC alsnog afstand.

Hockeyers plaatsje omhoog

BUSSUM - Met een zege tegen een belangrijke concurrent hebben de hockeyers van Gooische afgelopen weekend goede zaken gedaan. De hockeyers wonnen met 5-3 van Were Di.

De Bussumers waren beter dan de tegenstander en konden zonder al te veel problemen scoren. Dat de hockeyers wonnen had de ploeg vooral te danken aan een sterk optreden van Floris Bakker. De Gooische-speler maakte alle treffers voor zijn ploeg.

Met de zege op zak heeft de Bussumse ploeg klassebehoud zo goed als zeker gesteld: het team staat nu zevende. Komende week wacht koploper Almere.

Hockeysters weer derde
Na een paar teleurstellende weken hebben de hockeysters van Gooische afgelopen weekend weer eens gewonnen. De Bussumse vrouwen waren met 0-3 te sterk voor concurrent Beuningen, dat tweede staat. Gooische staat na afgelopen weekend weer op de derde plaats. De achterstand op de tweede plaats, met recht op deelname aan de play-offs, bedraagt nog maar twee punten.

Korfballers komen tekort

BUSSUM - Een forse nederlaag afgelopen weekend voor de korfballers van DOC. De Bussumers konden geen potten breken tegen het sterke Vlug en Vaardig en verloren met 15-4.

Voor rust kon DOC de tegenstander nog goed tegenhouden, maar na rust bleek Vlug en Vaardig een stuk sterker. Zelf scoorde DOC amper.

Goede start tennissers

NAARDEN - Een goede vuurdoop voor de tennissers van Zon en Wind afgelopen weekend. De Naarder club doet voor het eerst mee aan de competitie en boekte twee zeges.

De dames kenden geen problemen met het eerste team van LTC De Meent en wonnen met 4-0 van de Bussumse buren. Het eerste herenteam won met 4-2 van Bosheim.

Rob en Lucia vieren 40-jarig jubileum met grote receptie

'In de zomer blond en in de winter donker of rood: voor kappers is er altijd werk'

Tussen de bedrijven door organiseren Rob en Lucia ook nog hun feestje. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het is nu dan toch echt tijd voor een feestje. De kapperszaak van Rob en Lucia Kruijning aan de Nieuwstraat bestaat veertig jaar. Toen de zaak vijfentwintig jaar bestond hebben ze binnen de familie iets leuks gedaan. Nu pakken ze het wat groter aan, met komende zaterdag een receptie. Ze hebben er allebei veel zin in, maar zullen wel blij zijn als het zondag is en ze weer over kunnen gaan tot de orde van de dag.

Ruim 400 uitnodigingen hebben ze verstuurd. "Hoeveel er komen weten we niet, maar in het ergste geval komt iedereen", grapt de 69-jarige kapper. "Maar we hebben het goed voorbereid, er komt een grote tent in de tuin achter de zaak en ook de catering is geregeld." Energie heeft het echtpaar voldoende, maar dit gaan ze toch niet allemaal zelf doen. "Dan heb je er zelf niets aan", is hun nuchtere kijk.

Ze hebben niet al die veertig jaar samen in één zaak gestaan. Lucia werkte eerder in Hilversum. Ze had een eigen kapsalon in het Hilversumse RKZ. Toen dat ziekenhuis haar deuren sloot hebben ze van de nood een deugd gemaakt. Ze zijn een van de vele kapperszaken die het dorp rijk is en waarvan er regelmatig een paar wegvallen. Het geheim van hun succes? Volgens Kruijning kun je dat toch het beste aan hun klanten vragen. Sommige komen er al vanaf het begin. Hun oudste klanten zijn ruim boven de negentig jaar. Maar het zijn zeker niet alleen maar permanentjes en grijze haren die ze kleuren. Hun jongste klant is twee. "We knippen heren, dames en kinderen", vertelt hij.

'Knippen hoefden we niet te leren, dat konden we al'

Met hun tijd mee
Ze hebben er al die jaren ook veel aan gedaan om bij te blijven. "De ontwikkelingen in het kappersvak staan nu eenmaal niet stil." Jarenlang zat Kruijning in het bestuur van de Gooise tak van de ANKO, de bond voor kappers. Van daaruit werd ook de bijscholing geregeld. "Dat waren de technische clubs. We haalden dan trainers in huis om nieuwe technieken aan te leren. Daar zaten ook regelmatig bekende kappers en kampioenen bij." Zo wisten ze halverwege de jaren negentig drie jaar lang de toen nog wat minder bekende stylist Leco van Zadelhoff aan zich te binden.

"Maar hij had toen al een naam", weet de enthousiaste kapper. Het ging vooral om nieuwe technieken, zoals het opsteken van haar. "Knippen hoefden we niet te leren, dan konden we al." Waar het vroeger wel aan schortte was de scheiding binnen de opleiding tussen dames- en herenkapper. Je werd óf opgeleid als heren- óf als dameskapper. Tegenwoordig is dat anders en is die scheiding er op de opleiding niet meer. Kruijning vindt dat een goede zaak.

Opgeschoren koppies
De opgeschoren koppies bij de mannen vond Kruijning vroeger maar niks. "Toen vond ik het niet mooi, maar nu ik het weer zie terugkeren vind ik dat wel leuk. Maar helemaal kaal, nee, daar is voor een kapper niets aan." Vrouwenkapsels, dat is een heel ander verhaal. Die veranderen zelfs met de seizoenen mee. "In de zomer blond en in de winter donker of rood: voor kappers is er altijd werk. Vooral mannen en vrouwen tussen de 30 en 50 jaar zijn modebewust." Die komen nog regelmatig bij de kapper dus. Scholieren ziet hij daarentegen wat minder in de zaak. "De meisjes in 't Gooi zien er met hun lange haren allemaal een beetje hetzelfde uit." Voor klanten die de uitnodiging hebben gemist: de receptie is zaterdagmiddag van 15.00 uur in de tuin achter de zaak.

Stichting Burgerzin Naarden krijgt 2000 euro

Feest voor 'Helden om de Hoek' in Spant!

Links Karin Bloemen met de vrijwilliers. Rechts zien we Rachel Plantinga met de cheque voor Stichting Burgerzin Naarden. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De vrijwilligers van Stichting Burgerzin Naarden hebben afgelopen maandag een cheque van 2000 euro ontvangen. Dit gebeurde tijdens het evenement 'Helden om de Hoek' van de Rabobank waarbij vrijwilligers werden getrakteerd op een feestavond in Spant!

Voor de avond waren 400 vrijwilligers van 120 verenigingen, stichtingen en maatschappelijke instellingen uitgenodigd. Ze werden getrakteerd op een avond met optredens. In totaal werden vijf organisaties uit de regio blij gemaakt met een cheque van 2000 euro.
Ook Stichting Burgerzin uit Naarden kreeg het geldbedrag van Rabobank Gooi en Vechtstreek. Voorzitter Aleid Hamelink kijkt terug op een geslaagde avond: "Het was heel erg leuk en we zijn enorm vertroeteld. We hadden de aanvraag voor de financiële bijdrage pas vorig weekend ingediend. We zijn uit 120 clubs uitgekozen. Het geld is bedoeld om de vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Ons plan is om een barbecue te organiseren voor de vrijwilligers achter Stichting Burgerzin Naarden."

Keurslager Erik van Eijk neemt na 10 jaar afscheid

Joost van der Veen (links) wordt de opvolger van Erik van Eijk.

BUSSUM - Erik van Eijk (rechts op de foto) van de Keurslagerij aan de Veerstraat gaat het roer omgooien. Na 10 jaar achter de toonbank gaat hij tijd nemen voor andere dingen. Maar zelf ziet hij zich op termijn wel terugkeren in het slagersvak.

Voor de winkel heeft hij wel een opvolger gevonden. Vanaf 1 mei zal Joost van der Veen de slagerij overnemen. Van der Veen kwam het team drie jaar geleden al versterken en er zal dan ook niet veel veranderen. Zelf zal Van Eijk het Broodje Keur en de bekende huisgemaakte grillworst waarschijnlijk wel gaan missen. Van Eijk kijkt terug op een fijne periode in Bussum. Hij won diverse vakwedstrijden en ook de contacten met zijn klanten waren altijd warm en gezellig. Ook toen het met zijn gezondheid wat minder ging wisten ze hem te vinden. De geplande overdrachtsdatum komt nu met rasse schreden dichterbij en Van Eijk verwacht nog heel wat handjes te zullen schudden deze laatste twee weken. Op zaterdag 30 april zal hij de sleutel van zijn slagerij officieel overdragen aan Van der Veen. Hij verwacht die dag ook veel klanten en vrienden in de winkel.

Iedere vrijdag biologische markt op Julianaplein

Plaats voor zes kramen

Gaby Pappot deed eerder positieve ervaringen op met een kraam op het Julianaplein. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Vanaf komende vrijdag komt wekelijks op het Julianaplein een biologische/fairtrademarkt te staan.

Gaby Pappot van biologische bakkerij Le Perron heeft hiervoor het initiatief genomen. "Een wekelijkse biologische markt ontbrak nog in Bussum. We zullen vanaf nu iedere vrijdag tussen 10.00 en 15.30 uur natuurlijk, eerlijke, biologische producten verkopen. Door de markt iedere week te houden bied je continuïteit."

Zes kramen
Ze laat weten dat er plek is voor zes kramen van ondernemers uit Bussum of het Gooi. Bij de aftrap zullen dit keer Trev's Soep, de Wereldwinkel, de Dopperkraam, de Groentekraam en Le Perron aanwezig zijn.

Daarnaast is er plek voor een wisselkraam waar iedere week een verrassende ondernemer staat. Pappot heeft hiervoor al diverse ondernemers benaderd die streekproducten verkopen. Komende vrijdag zal Tamara de Groot, onder andere bekend van de Milieuraad Junior, de kraam vullen met speciale producten.

Het pand na renovatie in 2016. Foto Klaas Oosterom Foto: Ingrid Handjes

In Bussum is er waarschijnlijk geen ander pand waarover zoveel is gefluisterd als over Torenlaan 1. Het is een villa met een zeer geschakeerd prostitutieverleden. Decennialang waren er sexclubs gevestigd met namen als "Les Cheveaux", "Club Passion", "Club Esmee" en "The Standing". Het bordeel stond ook wel bekend als "Casa del Amor", ofwel Huis der Liefde.

Volgens een buurtbewoner ging 't er door de week redelijk rustig aan toe. Maar in weekends, vooral als er een parenclub actief was, stonden her en der auto's op de stoep geparkeerd. Er was weinig parkeergelegenheid, en daarom stonden er dan ook veel auto's om de hoek op de Laarderweg. De eigenaresse van een van de clubs noemde in een krantenartikel haar klantenkring gevarieerd. Zowel Jan-met-de-Pet als artsen en advocaten zochten er hun gerief. Ongetwijfeld kwamen er ook tv-medewerkers op het bordeel af. De Irene- en de Vitusstudio waren immers vlakbij.

Foto: Ingrid Handjes
Het pand in 2012 tijdens de renovatie. Foto Jaap van Hassel. Foto: Ingrid Handjes

Torenlaan 1, tegenover Kwikfit en het benzinestation aan de Prinsenstraat, vormt één geheel met Prinsenstraat 14, waar jarenlang de GG en GD in heeft gezeten, met onder andere een kinderarts en een schooltandarts. B&W van Bussum hadden door de jaren heen "gemengde gevoelens" over het pand, gebouwd in Zwitserse renaissancestijl. Het wilde maar niet lukken om het een andere bestemming te geven dan een sex- bedrijf. Toen het bordeel langdurig leeg kwam te staan werd sloop overwogen, maar daar verzetten omwonenden zich tegen. Uiteindelijk werd besloten het complex stijlvol te renoveren en er starterwoningen van te maken. Die werden in maart 2015 feestelijk geopend.

Jan Schippers

Ooit overwogen te golfen? GOLFPARK SPANDERSBOSCH Gratis 1 uur proefles op de Open Golfdagen, gehouden 23/24 april van 12-16 uur.

De zomer komt er weer aan, wilt u een Brazilian wax/sugaring (€25) bel dan gerust 06-34096663 of
kijk voor meer info op:
www.patriciaspedicure.nl

Te huur in Bussum: HOBBY- EN/OF OPSLAGKAMER ong. 14 m2, in souterrain, ruime lichtinval, met verwarming, wastafel en gez. toilet. Huur
€ 122,- pm info 06-10397243

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. Goodkinds taxiservices
tel 06-26984855.

Te huur aangeboden: Garagebox, voorzien van elektra, gelegen aan de Gr. W. de Oudelaan te Naarden, Voor inlichtingen: Tel. 035-6932847

Verzorgen wij uw elektronische aangifte inkomstenbelasting 2015 en eventueel uw aanvraag huur- en/of zorgtoeslag. Ik kom bij u aan huis.
W. Aleva. Tel.: 035-6982840

Per direct garage te huur in centrum Bussum. € 140,- per maand. Info: 06-10397243

Vrouw heeft 11 jaar ervaring en zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. Met goede ref. Mevr. Nienke 10 euro p/u. Tel.: 06-46315983

In april oogsten wij volop groenten uit eigen kas, zoals radijs, sla en raapstelen.
Sperwershof Noordereinde 52
's Graveland

Naaimachine Reparatie alle merken. Van Huissteden Koestraat 29 tel.: 033-4637774 Amersfoort. Ons contactadres: Marion Fournituren Nieuwe Brink 1-3 Bussum tel.:
035-5339692

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! voor expats en organisaties. Interhouse Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl

Nette werkende man (45) zkt woning in Naarden-Bussum.
>2 k., >60 m2 tot € 850.
T:06-14190626

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-.
Tel.: 035-8870159

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

APPLE HULP NODIG? Vragen over uw MacBook, iMac, iPad,Apple cursussen meer info:www.digiit.net Kees Vlaanderen tel.: 06-34071112 De Apple specialist van 't Gooi.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl