NaarderNieuws

29 maart 2017

NaarderNieuws 29 maart 2017


Cultureel centrum deMess wil in september open

De vrijwilligers van de stichting. Foto: Gijs Went

NAARDEN - Het voormalige gebouw de Hoed aan het Adriaan Dortsmanplein wordt verbouwd tot cultureel centrum deMess. De benodigde contracten tussen de nieuwe stichting en pandeigenaar Stichting Monumenten Bezit werden vorige week ondertekend. De vrijwilligers hopen dat deMess in september open kan.

In de Stichting deMess zitten veel Naarders die zich betrokken voelen bij de stad. Het afgelopen jaar werd intensief gewerkt aan de plannen en de renovatie is voortvarend van start gegaan.

Voordat deMess van start kan, is nog een bedrag nodig van ongeveer 20.000 euro om de afwerking en inrichting te kunnen bekostigen. Dit is nodig om zaken te betalen zoals een vloer, licht, geluid en een keuken. Om het geld op te halen wil de stichting een benefietconcert houden.

Vrienden gezocht
Om de exploitatie in de toekomst te kunnen garanderen wordt het ook mogelijk om Vriend van deMess te worden. Voor 25 euro per jaar ondersteunen die het cultureel centrum en krijgen als tegenprestatie voorrang en korting bij kaartverkoop.

DeMess krijgt een zaal met 75 zitplaatsen en een kleinere zaal met plaats voor ongeveer 25 personen. In het pand kunnen theatervoorstellingen, lezingen en cursussen worden gegeven. Men is hiervoor op zoek naar vaste huurders, nieuwkomers en ook voormalige gebruikers van de Hoed, zoals toneelvereniging ToVeNaar, zijn welkom.

Politie is 200 keer te laat

GOOISE MEREN - Agenten moeten sneller ter plaatse komen als er ergens een noodoproep wordt gedaan: het korps van Gooise Meren kwam het afgelopen jaar te vaak te laat. Dat maakt de politie bekend.

Als er ergens het alarmnummer wordt gebeld, moeten agenten binnen een kwartier ter plaats de zijn. De afspraak geldt dat de politie de norm voor 90 procent van de gevallen ook echt moet halen. Voor wat betreft Gooise Meren wordt deze norm voor 84,4 procent gehaald. Dat betekent dus dat de politie van de 1343 noodoproepen het afgelopen jaar meer dan 200 keer te laat kwam.
Niet alleen in Gooise Meren werd de norm niet gehaald. Gemiddeld gezien over heel Nederland komen de korpsen op een score van ongeveer 84 procent. Vooral op het platteland komen agenten nog te vaak te laat. De streefnorm was jaren geleden nog 80 procent, maar dat werd verhoogd naar 90 procent.

20.000

euro heeft deMess nog nodig voor afwerking en inrichting van het pand

Naarden:
Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman en 19.30u. Oecumenische Vesper pastoor C. Fabril; Naarderheem 10.30 u. ds. G.J. Mantel
RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa en 19.30 u. Oecumenische Vesper in Grote Kerk; za. 01/04 17.30 u. Eucharistie
Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. dr. M.J. Kater en 17.00 u. ds. A. van der Zwan

Bussum:
RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor L. Koot; za. 01/04 17.00 u. Vesper; ma. 03/04 19.30 u. Vastenoverweging
RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering parochianen
PGB Wilhelminakerk geen dienst, gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
PGB West W. de Zwijger College 10.30 u. ds. S. de Jong
PGB Sion W. de Zwijger College 08.55 u. ds. H.J. Donken en 17.00 u. ds. D. van de Streek
Remonstranten N-B 10.30 u. ds. M.F. de Vries
Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. dhr. P.W.A. Overdiep
Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. v.d. Wijk
Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. drs. E.E. Aarsen-Schiering
Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit Gezinsdienst
Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst en 11.15 u. Kinderdienst; do. 06/04 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Hi... ha... hondenhok!

Van alles passeert de revue in mijn garage. Ter ontmanteling of gewoon voor de handel. Zo ook deze hondenbench, die echter ten slotte retour eigenaar ging.

Een mij na aan het hart liggende buurtbewoner is voor mij een waardevolle tipgever. Nu eens een oude tv langs de weg, of een al dan niet kapotte magnetron. En laatst tipte hij mij dat er vlakbij een fraaie hondenbench kennelijk neergezet was als grofvuil. Ik erheen en het ding ingeladen. Maar alvorens weg te rijden toch even aangebeld bij het betrokken huis. Daar zag ik door het raam van de voordeur en de hal een man in de keuken die bezig was te bellen. Hij zag mij staan, maar ging gewoon door met het gesprek. Tweede keer gebeld. Weer geen reactie en ik hakte de knoop door. Ik reed naar huis en een half uur later stond de bench op Marktplaats. Diezelfde avond ging de telefoon. Een bedeesde man claimde zijn bench, die hij op het net had gevonden. De zaak was duidelijk: hij had het hondenhok tijdelijk langs de weg gezet om andere dingen te doen. Hij herkende het ding onmiddellijk als het zijne, aan het groene kleedje dat er nog in lag. Ik heb laten weten hoe ik over de gang van zaken dacht en heb de volgende ochtend de hondenkooi op exact dezelfde plek teruggezet. Later op de middag meldde de vrouw des huizes zich bij mijn garage en putte zich uit in verontschuldigingen. Mij woede was op slag geweken en er ontstond een vriendelijke verstandhouding. De moraal: zet nooit zomaar iets aan de weg en doe vriendelijk de deur open als er gebeld wordt!

Weerbericht

Zeer zacht met zon, gevolgd door buien
Donderdag stijgt de luchtdruk boven Centraal Europa. Er bouwt zich een hogedrukzone op. De staart van maart wordt daardoor met een zuidelijke stroming zeer zacht. Later op vrijdag nadert vanuit het westen een koufront. Er is dan kans op regen, lokaal onweer. Nadat het koufront is gepasseerd wordt het in het weekeinde enigszins wisselvallig en minder zacht.

Donderdag + vrijdag
Donderdag en vrijdag wordt het met circa 20 graden zeer zacht. Het record is 23.9 graden op 29 maart 1968. Er staat een matige wind draaiend tegen de wijzers van klok in (= krimpend) van zuidwest naar zuid. Er is ruimte voor zonneschijn met wolkenvelden. Vrijdag schijnt eerst de zon. In de loop van de dag neemt de bewolking toe, gevolgd door regen, mogelijk onweer.

Het weekeinde
Zaterdag draait de wind met de wijzers van de klok mee (= ruimend) van zuid naar zuidwest. Er stroomt minder warme lucht binnen. Het wordt 13 à 14 graden. Af en toe schijnt de zon, met ook kans op enkele buien. Zondag neemt de buienkans weer af. Er is een mix van zon en wolkenvelden. Er waait een matige westenwind. De maximumtemperatuur is 14 à 15 graden.

Weetje
De 16e maart was deze maand de eerste lentedag waarop het meer dan 15.0 graden werd. Met deze week erbij komen we op 6 maartdagen met een maximum boven 15.0 graden. Vorig jaar maart kwam 15+ op de thermometer niet voor. In maart 2015 gebeurde dat slechts op één dag. Topper was maart 2014 met 11 dagen boven 15.0 graden, waarvan 3 boven 20.0 graden.

Parkeerverbod

Wij zijn het volmondig eens met Jelmer Kruyt die zou willen dat er geen auto's meer geparkeerd worden voor de Uut of voor de Gele Loods. Destijds is het plein gerenoveerd ten behoeve van een betere aanblik en een beter zicht op ons stadsschoon en dat wordt nu juist tenietgedaan door het blik. Dan was het vroeger beter: geen zicht door het groen. Jelmer, wij zitten niet op Facebook, vandaar een steunbetuiging via de krant. Zet 'm op!

Marjon van der Eerden en Jan Snel

Vanaf 29 maart zendt GooiTV de volgende programma's uit:

In TV Magazine o.a aandacht voor het legakkerherstel in de Loosdrechtse Plassen, bellende kinderen op de fiets in het Gooi en het Jeugdcultuurfonds.
In RegioHub gaat het over het voortijdig schoolverlaten.
In In Derde Termijn praat Ruud Bochardt met Marleen Sanderse, wethouder in Gooise Meren, over een aantal onderwerpen uit haar portefeuille.

Buurt: 'Vrachtwagens van Action zorgen voor gevaar'

Buurtbewoners vrezen voor groot ongeluk

Foto: Sjoerd Stoop

door Carlijn Kolk

BUSSUM - Kerende vrachtwagens van de Action zorgen voor gevaarlijke verkeerssituaties, menen buurtbewoners rond de Slochterenlaan. Op het drukste moment van de dag rijden ze vaak door een smalle straat waar ook veel kinderen fietsen.

Afgelopen maand trok Hart voor BNM eveneens al aan de bel over het gevaar van de ladende en lossende vrachtwagens. "Wat je merkt is dat je je kinderen niet meer op de fiets naar school laat gaan. Juist omdat ze terugmoeten langs de vrachtwagen van de Action en in contact komen met heel veel verkeer, omdat de vrachtwagens daar staan. Dat is te gevaarlijk", zegt Marieke Munneke Smeets van Hart voor BNM. Ze stelde eerder al raadsvragen over de problemen met de vrachtwagens.

Action zegt toe meer te gaan controleren of de regels worden nageleefd

De vrachtwagens blokkeren tijdens het laden en lossen een gedeelte van de weg en dat gebeurt vaak ook nog eens tijdens de middagspits: precies op het moment dat de naastgelegen Emmaschool uitgaat. Het gaat daar met regelmaat maar net goed met de vrachtwagens en de fietsende scholieren.

Maatregelen
Daarom strijdt de buurt al vier jaar lang, sinds de Action daar gevestigd is, voor een veilige straat. De gemeente dacht de problemen op te lossen door de laad-en-losplek iets breder te maken en de tijden aan te passen. Zo mag de Action nu alleen maar tussen 12.00 uur en 15.00 uur bevoorraad worden. Deze maatregelen lossen het probleem echter niet op. "Je ziet het hier gebeuren; fietsers en auto's: het crost allemaal door elkaar heen", zegt een buurtbewoner. "Het is iedere dag ellende. De gemeente heeft wel wat gedaan, maar bij lange na niet genoeg. De grootste frustratie hier in de buurt zit 'm erin dat deze winkel hier nooit had moeten komen."

Het gaat met regelmaat maar net goed met vrachtwagens en fietsers

Munneke Smeets vult aan: "Ik fiets hier iedere dag om drie uur langs. Negen van de tien keer is de vrachtwagen nog aan het laden en lossen of rijdt dan net weg."

Action
De Action laat weten dat er rekening gehouden wordt met de verkeerssituatie. Ook zou de vrachtwagen alleen bij uitzondering nog door de straat rijden als de school 's middags uitgaat.
"Natuurlijk moet onze winkel bevoorraad kunnen worden, maar Action wil ook dat er een veilige situatie is met zo min mogelijk overlast. We hebben daarvoor zoals bekend afspraken gemaakt. Maar vanwege de nog steeds aanhoudende klachten gaan we de controle op de uitvoering van deze afspraken nog verder verscherpen. Er zal nadrukkelijk dagelijks gecontroleerd worden op de daadwerkelijke levertijden en de chauffeurs zullen nog explicietere instructies krijgen over de te volgen rijroute", zo laat een woordvoerder van de Action weten na vragen.

De gemeente heeft eerder al laten weten te gaan kijken of de laad-en-losregels verder beperkt kunnen worden, maar dat is voor de buurt niet voldoende. Er moet nu snel iets gebeuren.
"Het is echt wachten op een groot ongeluk", aldus een van de buurtbewoners.

Gemeente op de bres voor terugkeer treinen

GOOISE MEREN - Weer 's avonds elk kwartier een trein of zelfs nóg meer treinen per uur: daarvoor pleit de gemeente Gooise Meren. De gemeente hoopt de Nederlandse Spoorwegen aan te sporen de dienstregeling aan te passen.

Afgelopen december kwam er een nieuwe dienstregeling en dat had vooral voor station Naarden-Bussum grote gevolgen. Terwijl er normaal gesproken na acht uur 's avonds nog elk kwartier een trein reed, werd dat aantal gehalveerd. Het baart de gemeente zorgen, omdat het er voor bewoners niet makkelijker op maakt. "De NS maakt zo de trein onaantrekkelijk en geeft dus helaas het verkeerde sein", zo laat de gemeente weten.

Het herstellen van de uitgebreidere dienstregeling noemt de gemeente "van belang voor goede service".

Ambtelijk en bestuurlijk wordt er al langer gelobbyd voor de terugkeer van de avondtreinen. De gemeente spoort nu ook burgers aan om hun klachten te melden. Met deze klachten gaat de gemeente dan verder aan de slag om de problemen aan te kaarten. Klachten kunnen gemeld worden op avondtreinen@gooisemeren.nl.

Aantal klachten hangjeugd toegenomen

GOOISE MEREN - Bewoners van Gooise Meren hebben het afgelopen jaar meer geklaagd over overlast van hangjongeren. Afgelopen jaar steeg het aantal klachten met 38,5 procent. Dat heeft NH berekend.

Er werd het afgelopen jaar meer dan 400 keer geklaagd over jeugdoverlast, meer dan andere jaren. Al met al gaat het om 8,4 klachten per 1000 bewoners.

Aan de slag met klachten
De jeugdwerkers gaan vanaf nu hard aan de slag om ervoor te zorgen dat het aantal klachten afneemt. Er gaan de komende maanden dan ook meer jeugdwerkers de straat op om de problemen aan te pakken.

Buurtbewoners die overlast ondervinden van hangjeugd worden opgeroepen contact op te nemen met de jongerenwerkers. Dat kan op jongerenwerkgooisemeren@versawelzijn.nl of 06-27271887. De jeugdwerkers gaan er dan mee aan de slag. Er wordt dan meteen op de jongeren afgestapt.

Lentekriebels en schitterende natuur

Foto: Bob Awick

NAARDEN - De bloesem in de bomen, de strakblauwe lucht, de vredige eendjes en een heerlijk zonnetje. Het is niet meer te ontkennen: de lente komt eraan. Onze fotograaf maakte dit mooie plaatje bij het watertje ter hoogte van de Händellaan. Nu het lente is staat komende week de voorjaarskermis in Bussum en daar is zaterdag ook de lentemarkt. In Naarden zijn de eerste lammetjes, en een biggetje, al geboren op de kinderboerderij. Verder is speelpark Oud Valkeveen weer geopend en ook de ijssalons in de omgeving starten weer op voor een nieuw seizoen.

Tess (12) strijdt vrijdag tijdens The Battles in The Voice Kids

Vriendinnen van school gaven haar op

Tess tijdens haar auditie. Foto: Talpa

NAARDEN - Tess (12) uit Naarden heeft zich met succes geplaatst in de zangwedstrijd van The Voice Kids en vrijdag zal ze opnieuw stralen tijdens The Battles.

Tess zong tijdens haar eerste auditie het gevoelige nummer 'Hurt' van Christina Aguilera. Dat deed ze zo goed dat ze nu mag samenwerken met coach Marco Borsato. Tijdens The Battles zal ze het in een rechtstreekse confrontatie op moeten nemen tegen een ander talent.
Moeder Esther van Schaik vertelt dat de app ontplofte na haar optreden. "Tess vindt het heel leuk allemaal, maar ze is er ook rustig onder."
Tess stond al wel eerder op het podium in Singer. "Dat was met een stuk van toneelvereniging Papagaai uit Laren. Mijn man Patrick en ik zijn lid en ze zochten kinderen. Tess deed auditie en zo gebeurde het."
Tess is een heel muzikaal meisje. Ze zingt de hele dag en doet dat ook graag met haar drie zusjes. Ze werd door haar vriendinnen opgegeven voor The Voice. "Het waren haar vriendinnen die ze kent van het St. Vituscollege in Bussum en van de hockey bij Gooische. Ze moest er even over nadenken, maar ze vond het eigenlijk wel leuk. We hebben samen het nummer 'Hurt' gekozen. Ze zong het vaak en ook heel goed. Wat betreft haar kleding wist ze precies wat ze aan wilde doen. Ik vond het als moeder heel bijzonder om te zien. Aan de ene kant dacht ik: moet dit, maar aan de andere kant ben ik natuurlijk ook heel trots."

Rode Loper wordt ode aan Bart de Graaff

NAARDEN - Het wandelevenement Rode Loper van de Nierstichting staat zaterdag 22 april geheel in het teken van de overleden tv-presentator Bart de Graaff. De opbrengst van de wandeling gaat naar de draagbare kunstnier.

Nierstichting-ambassadeur Mirjam de Graaff loopt samen met haar moeder en vrienden van haar broer Bart de Graaff mee over de Rode Loper om een ode te brengen aan haar broer, die dit jaar in april 50 jaar zou zijn geworden. Hij overleed echter op zijn 35ste.

Nierziekte
Mirjam de Graaff: "Ik heb van heel dichtbij gezien hoe een nierziekte je leven kan verpesten. Daarom loop ik samen met mijn moeder, Charlotte Trieschnigg (bekend van de Grote Donorshow) en vrienden en bekenden van Bart mee over de Rode Loper om een ode te brengen aan Bart. Bart staat symbool voor álle nierpatiënten. Zo vragen we aandacht voor de impact van nierziekte op het leven van nierpatiënten én op dat van hun omgeving. En voor de ontwikkeling van de draagbare kunstnier."

Het wandelevenement start in de Grote Kerk in Naarden. Van daaruit lopen de deelnemers een route van 5, 10 of 20 km door de Gooise natuurgebieden, uitgezet in samenwerking met het Goois Natuurreservaat. Meelopen kan individueel of in een team. Inschrijven kan via 2017.rodeloper.nl/doe-mee.

Hockeyers HC Naarden doen goede zaken

NAARDEN - De hockeyers van HC Naarden doen weer mee met de top van het klassement. De Naarder eersteklasser boekte afgelopen weekend een krappe zege op het stugge Overbos: 4-3.

HC Naarden kwam voor rust op een 2-0 voorsprong en leek meteen na rust met een derde treffer de zege zeker te stellen. Overbos kwam echter toch nog terug tot 3-2 en maakte het daarmee spannend. HC Naarden kon de zege toch over de streep trekken.

Weer nederlaag hockeysters
Weer een nederlaag voor de hockeysters van HC Naarden. De hockeysters konden geen punten pakken tegen Amstelveen, de nummer twee van het klassement: 0-2. Vooral voor rust was Amstelveen verreweg de betere ploeg.
De ploeg kwam dan ook op voorsprong. Na de rust was het een stuk spannender. Amstelveen kon op karakter de 0-2 maken.

Geke Kuiper-Groot

Voorganger Apostolisch Genootschap en fysiotherapeute, Bussumse sinds 1982

Je bent sinds half maart voorganger bij het Apostolisch Genootschap, wat is daar voor jou bijzonder aan?
"Het samen nadenken over hoe je je leven op een mooie manier kunt inrichten voor mens en dier. En dat dan buiten je werk. En ik wil graag inspiratie geven en krijgen. Ik ben gek op mensen."

Wat is er leuk aan Bussum?
"Het vele groen, het dorpse karakter, ik ben veel buiten aan het wandelen en je kunt alles op de fiets doen."

Mooiste plek?
"De heide achter De Zandzee. Het is een beetje kneuterig, maar alles is daar op een klein stuk grond. Krentenbomen, paadjes, hei en een prachtige bosrand. Ik kom daar ook wel regelmatig voor mijn werk, de fysiotherapiepraktijk zit in Het Spiegel.

Hobby's?
"Wandelen, fietsen, lezen en werken."

Een dag burgemeester van Bussum, wat zou je aanpakken?
"Voldoende gratis parkeerruimte aan de rand van Bussum, zodat het dorp grotendeels autovrij is. Ook voor de mensen die naar Bussum komen om te werken. We schuiven de schil steeds verder op."

Met wie wil je nog eens een goed gesprek?
"Ik heb veel bewondering voor mensen die werk en gezin goed kunnen combineren."

Waar ben je trots op?
"Op de tolerantie van veel mensen in Nederland. Er zijn gelukkig een heleboel weldenkende mensen die openstaan voor een ander en iets voor een ander willen doen. Veel meer mensen dan je denkt."

Wat weten weinig mensen van je?
"Dat ik graag vijf tot tien centimeter langer had willen zijn en dat ik gek ben op schoenen."

Tot slot, waar wil je op toosten?
"Op de samenleving, op alle mensen om mij heen en op de Bussumers."

Altijd al willen kamperen in de buurt?

Dat kan misschien al deze zomer, op de eerste Bussumse Buurtcamping

Het organisatiecomité kan niet wachten op de zomer. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM - Als het aan Lisa Schonewille, Barbro van der Ham, Sandra Geerling en Feye van Olden ligt krijgt Bussum dit jaar zomer haar eerste editie van de buurtcamping. Om precies te zijn van 21 t/m 23 juli op De Groene Long. "Die is het meest geschikt, het is een mooie plek en bovendien vlak bij de heide."

Een dergelijk sociaal gebeuren, want het is de bedoeling dat je je buren eens op een andere manier leert kennen, past helemaal in het straatje van Lisa en haar vorig jaar opgerichte Stichting In De Olmen.

Naar Amsterdams voorbeeld
Voordat ze enthousiast van wal steekt wil ze meteen iets recht zetten. "Het idee voor de buurtcamping kwam niet van mij. Ik ben benaderd door Feye die dit al jaren in Amsterdam organiseert." Onlangs verhuisde hij naar Bussum en zijn idee verhuisde dus met hem mee. Bij Lisa was hij wel direct aan het juiste adres. Inmiddels hebben ze het plan uit de doeken gedaan bij de initiatieventafel van de gemeente en is de vergunningsaanvraag in de maak. "De gemeente vind het een leuk idee en wil graag haar medewerking geven." Sterker nog, volgens Lisa helpen de ambtenaren van de initiatieventafel waar mogelijk mee.

'Het is leuk als het allemaal een beetje kneuterig blijft'

Met name het financiële stuk heeft nog wel wat aandacht nodig. Zo moet er sanitair geregeld worden, beveiliging van het terrein en EHBO'ers. Daarnaast hebben ze hun zinnen gezet op een grote tent met een vloer waarin workshops gegeven worden. Een tent zoals bijvoorbeeld bij de scouting gebruikt wordt. Die moet dienen als uitwijkplek voor als het regent. "Misschien is er iemand die er een te leen heeft", spreekt Lisa hoopvol.
De buurtcamping is bedoeld voor Bussumers die wonen in het postcodegebied 1401 en 1402. Die beperking heeft te maken met de beschikbare ruimte op de locatie, maar ook met het doel van de buurtcamping: het bevorderen van de sociale cohesie. "Het gaat erom dat mensen elkaar op een andere manier ontmoeten en je zult zien dat mensen elkaar na het weekend sneller op straat of in de buurt treffen. Op een camping is het vaak makkelijker om mensen te ontmoeten", betoogt Lisa. Voor het laten slagen van deze eerste editie heeft de organisatie ook een aantal betalende kampeerders nodig.

Plek voor 75 tenten
Er is plek voor 75 tenten. Een aantal van de plekken is beschikbaar voor betalende kampeerders, een ander deel voor vrijwilligers en er zijn ook 20 plekken beschikbaar voor gezinnen met een wat kleinere portemonnee. "We willen ook graag dat mensen komen kamperen die zelf geen vakantie kunnen betalen", aldus Lisa. En heb je zelf geen tent of kampeerspullen? Dat hoeft ook geen reden te zijn om af te haken. De organisatie stelt een aantal tenten met uitrusting beschikbaar.

Programma
Omdat de nadruk ligt op de sociale cohesie komt er ook een programma met tal van activiteiten. Deels komen die uit de koker van de organisatie en deels zullen die ingebracht worden door de kampeerders zelf. "We zoeken nog buurtbewoners die iets willen organiseren of willen meehelpen met de activiteiten."

Om 23.00 uur is het stil
Ze nuanceert wel het beeld dat zou kunnen ontstaan hierdoor. "Het is niet de bedoeling dat het een cultureel festijn wordt, het is juist leuk als het allemaal een beetje kneuterig blijft." Precies zoals op een echte camping, waar iedereen ook zijn eigen potje kookt en 's avonds zijn tent in kruipt.
Ze verzekert ook dat het om 23.00 uur stil moet zijn. "Er zullen ook jonge kinderen slapen en we willen geen overlast voor de omwonenden." Ze voegt eraan toe dat het natuurlijk leuk zou zijn als veel omwonenden hun spullen voor twee nachtjes pakken en ook voor de deur hun tent opzetten.

Informatieavond
Er is dus plek voor 75 tentjes. Wie overdag zin heeft om op de camping rond te hangen of mee te doen aan één van de activiteiten is uiteraard ook welkom. Er is ook al een infoavond geprikt: op 30 maart om 20.00 bij Soupurbe. Meer informatie is ook te vinden op www.soupurbe.nl

Wekelijkse gemeentepagina's blijven in deze krant

Gooise Meren blij met journalistieke aanpak en oog voor identiteit kernen

Vertegenwoordigers van de gemeente en Enter Media ondertekenen het contract. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN - De gemeente Gooise Meren blijft ook de komende jaren actief communiceren met de inwoners via de lokale nieuwsbladen van Enter Media: BussumsNieuws, NaarderNieuws en MuiderNieuws. "De kranten hebben oog voor de identiteit van de vier kernen, dat sluit aan bij ons beleid", zegt de burgemeester.

Vijf partijen toonden interesse is de wekelijkse gemeentepagina van Gooise Meren. Een heuse Europese aanbesteding kwam eraan te pas om de opdracht te verstrekken. Een gedegen afweging dus. Met als resultaat dat de gemeente opnieuw kiest voor BussumsNieuws, NaarderNieuws en MuiderNieuws. Maandag werden hiertoe in stadhuis Naarden de contracten ondertekend. Zowel de gemeente als Enter Media is uiterst tevreden over de samenwerking. Cijfers tonen aan dat de krant en de gemeentepagina goed gelezen worden.

Ook in deze moderne tijden blijft de vertrouwde huis-aan-huiskrant een belangrijk middel voor de gemeente om haar informatie te verspreiden, zo legt burgemeester Han ter Heegde uit. "Met onze gemeentepagina's bereiken we een groot aantal inwoners. Dat werd onlangs nog bevestigd in een burgerpanelonderzoek. Zo'n 70% van de respondenten gaf aan onze pagina wekelijks te lezen. En de waardering voor de inhoud hiervan is ook heel hoog."

'We laten zien hoe we met inwoners samenwerken'

Waarom de keuze voor onze kranten?
"Lokale kranten hebben een belangrijke functie in het kritisch volgen van gemeentebesturen en het voeden van de politieke discussies. Enter Media vult die rol goed in. De journalistieke aanpak is versterkt door de samenwerking met andere media in de regio. Daarnaast vinden wij het gunstig dat de drie kranten oog hebben voor de identiteit van de vier kernen van Gooise Meren. Dat sluit precies aan bij ons eigen beleid."
Welke informatie kunnen de inwoners op de pagina's (blijven) verwachten?
"De pagina's zijn bedoeld om onze inwoners te informeren over onze plannen en ons beleid. Ook laten we zien hoe we met inwoners en ondernemers samenwerken en hen bij plannen betrekken. Die samenwerking is essentieel om de hoge kwaliteit van het wonen, werken en recreëren te behouden. En een goede aanvulling is dat de gemeenteraad sinds begin dit jaar op de gemeentepagina een eigen rubriek heeft."

En de digitale nieuwsbrief, hoe werkt die?
"Onze wekelijkse nieuwsbrief wordt wekelijks per mail naar ruim 3.000 inwoners gestuurd. Naast de berichten van de gemeentepagina staan daar ook nog aanvullende berichten in. Aanmelden kan via onze website."

Candy steelt de show op Goois Jazz Festival

Candy Dulfer: energiek, vol humor en plezier. Foto's: Bob Awick

BUSSUM - Publiek, artiesten en organisator Kiwanis Naarden kijken terug op een zeer geslaagd Goois Jazz Festival in Spant! De programmering zat heel goed in elkaar en het publiek was erg enthousiast.

Met name Candy Dulfer bleek een schot in de roos. Alweer. Haar optreden was enorm energiek, vol humor en plezier. Ze speelde veel nummers van haar nieuwste cd en een speciaal nummer over haar muzikale vriend Prince.

Peter Beets gaf ook al een geweldige show met onder andere eigen muziek geïnspireerd op Chopin. Hij verwoordde dit mooi en zong ook nog samen met Izaline Calister.

Spatzuiver.
Jong talent: Tadjiro Velzel Quartet.
Peter Beets met Izaline Calister.

De diverse podia boden plaats aan diverse jazzmuzikanten. Ook de jonge Tadjiro Velzel stond hier met zijn kwartet als aanstormend jazztalent. Dit viertal won in 2016 het Prinses Christina Jazz Concours.

Goede doel
De kaartverkoop van het festival is zoals altijd bestemd voor het goede doel. Dit jaar is gekozen voor het Friendship Sport Centre in Amsterdam. Hoeveel geld naar dit centrum kan worden overgemaakt wordt later bekendgemaakt.

Van het Spiegel naar de sloppenwijken

Bussumer Pieter Schut helpt in India bij End Polio Now

Pieter Schut vertrekt donderdag met honderden knuffels naar India. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

BUSSUM - Nog één nachtje slapen en dan is het zover: Rotary-gouverneur Pieter Schut verruilt dan voor een week lang Het Spiegel voor de sloppenwijken in India. Daar zal hij met een team lokale Rotary-leden en enkele afgevaardigden uit Nederland jonge kinderen in de leeftijd van 0 tot 5 jaar opsporen en helpen bij het inenten ter voorkoming van polio.

De afgelopen tijd werd er al ruim vier ton opgehaald om het vaccinatieproject in gang te kunnen zetten. Het geld dat het team bijeenbrengt, wordt gedoneerd aan een gezondheidspost in de sloppenwijken van Moradabad en aan het St. Stephen's Hospital in New Delhi, dat daarmee polioslachtoffers gratis medische zorg kan geven.

'Bij polio geldt: voorkom de ziekte, want het is niet te genezen'

Het is ook in dit gebied, in het noorden van India, waar Schut zijn hulp zal aanbieden. Hij komt als vrijwilliger en betaalt zijn eigen kosten zelf. Ook neemt hij heel veel knuffels mee om de kinderen te kunnen geven nadat ze de benodigde druppeltjes ter voorkoming van polio hebben gehad.

Lokale teams
"We werken in teams met lokale Rotary-leden. Iedereen weet dat het één keer per jaar vaccinatietijd in India is. Voordat het zover is gaan we eerst van deur tot deur in de sloppenwijken om te kijken waar er kleine kinderen wonen en om hun ouders op de vaccinatie te wijzen. Als we aan de deur zijn geweest, zetten we een streep op de deur om aan te geven dat we langs zijn geweest. Maar we gaan ook naar andere plekken zoals het station om daar de kinderen te kunnen bereiken."

Zodra het vaccineren begint zullen vele honderden kinderen worden ingeënt door het team. "Dit betekent dat de kinderen in rijen staan te wachten en allemaal twee druppeltjes in hun mond krijgen. We markeren daarna hun pinknagel met een stift zodat we weten wie al is geweest. De kinderen krijgen daarna een kleine knuffel mee naar huis. Ik denk dat we vanuit Nederland zo'n 700 knuffeltjes meenemen."

Het vaccineren tegen polio, ofwel kinderverlamming, is volgens Schut en zijn team erg belangrijk. Een geneesmiddel tegen polio is er niet en de ziekte is bovendien erg besmettelijk. "Voorkomen is beter dan genezen in dit geval. Polio de wereld uit krijgen, dat is onze missie. Iets wat te doen moet zijn. Sinds 1985 loopt dit project en destijds was polio actief in 100 landen en waren er 300.000 nieuwe gevallen per jaar. In 2016 komt polio alleen nog voor in Afghanistan, Pakistan en Nigeria en spreken we van 35 nieuwe gevallen per jaar."
"Je ziet dat in de landen waar het nog actief is er sprake is van een grote mate van armoede, weinig gezondheidsondersteuning en dat er militante groepen actief zijn. Deze voorkomen dat hulpverleners in contact kunnen komen met jonge kinderen om ze te vaccineren. Vorig jaar nog zijn Rotary-leden in Pakistan aangevallen tijdens het vaccineren. Het is dus niet geheel zonder risico."
Toch heeft Schut een veilig gevoel als hij naar India gaat. "Ik opereer natuurlijk niet op eigen houtje en heb vertrouwen in het team. Het is mooi dat we als Rotary iets kunnen bijdragen aan relevante projecten die iets toevoegen. Niet alleen hier in Naarden-Bussum, maar ook wereldwijd."

Inenten
Schut weet zelf nog goed dat polio ook in Nederland actief was. "Rond de jaren 50 was polio in Nederland actief. Ik kende ook iemand die het had, hij liep mank. Inwoners van de biblebelt wilden hun kinderen niet inenten. Dat kan best gevaarlijk zijn. Zelfs nu nog onderzoekt de Nederlandse overheid of er polio is. Dat kunnen ze bijvoorbeeld aan het rioolwater zien. De ziekte zou zomaar via bijvoorbeeld een vluchteling uit Afghanistan hier in Nederland kinderen kunnen besmetten die niet ingeënt zijn. Je ziet dat niet inenten om niet-religieuze redenen in Nederland toeneemt. Een kwalijke zaak wat mij betreft, want er is nog steeds geen geneesmiddel."

'Voetbal draait echt niet alleen om mannen'

Schoolvoetbalclinics NVC goed bezocht

Oefenen om zo direct op het schoolvoetbaltoernooi je 'mannetje' te staan. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Als voorbereiding op het schoolvoetbaltoernooi meldden zich afgelopen zondag zeventig meiden tussen de 7 en 13 jaar op de velden bij NVC voor een schoolvoetbalclinic. De week daarvoor kreeg de Naardense club al 40 meisjes op bezoek. Volgens NVC-trainster Wendy van der Ploeg werd er fanatiek getraind en zat de stemming er goed in.

Flink wat potentie voor de meisjesafdelingen van de drie voetbalclubs in Naarden en Bussum, SDO, NVC en BFC, die de komende tijd inzetten op uitbreiding van het aantal meisjesteams. Aan het enthousiasme van de meisjes zal het in ieder geval niet liggen, al is het nog maar de vraag of ze in groten getale hun hockey- of tennistenue willen inruilen voor een voetbaloutfit. Maar het meisjesvoetbal zit volgens Wendy van der Ploeg in het Gooi absoluut in de lift.

Stijgende lijn
"We zien een stijgende lijn. Voetbal draait echt niet alleen om mannen." Zelf voetbalde ze bij het Nederlands elftal onder de 15 en speelde jarenlang mee bij de jongens. "Het is een leuke sport, een goede teamspirit en er ontstaan hechte vriendschappen", vertelt Wendy enthousiast. En ja, natuurlijk wordt je wel een beetje vies tijdens de wedstrijd of het trainen en voetbal is een fysieke sport. Maar volgens haar is er nauwelijks verschil met andere teamsporten zoals het eerdergenoemde hockey.

'Er werd fanatiek getraind, ze wilden het allemaal echt leren'

Zo'n anderhalf uur, van 15.00 tot 16.30 uur, werd er getraind. Wendy: "Er werd fanatiek getraind en je zag dat ze het ook allemaal echt wilden leren. De meisjes moedigden elkaar aan en gaven elkaar aanwijzingen." Er werden ook partijtjes gespeeld en als er werd gescoord werd er gejuicht alsof het al om het echie ging.

Samen op trekken
Met onder andere schoolvoetbalclinics en de BFC Vriendinnendag proberen de clubs meer meisjes enthousiast te krijgen voor het voetbal. Een samenwerking tussen de clubs ligt mogelijk in het verschiet, laat Wendy weten. "We zijn aan het kijken hoe we met de drie clubs in de toekomst samen kunnen optrekken om het meisjesvoetbal te promoten. We zitten zo dicht bij elkaar en het is veel leuker om onderling of tegen clubs uit de buurt te spelen dan ver te moeten reizen."

Happening van het jaar
Het schoolvoetbaltoernooi is voor een flink aantal meisjes in de basisschoolleeftijd de happening van het jaar. Er wordt ter voorbereiding buiten de clinics van de voetbalclubs ook op allerlei veldjes in Bussum en Naarden getraind om zo goed mogelijk voorbereid op het veld te staan.

Voorbeeldbuurtje realiseren na aankoop van Crailo

Tussen 400 en 600 woningen kunnen er gerealiseerd worden

Woningbouw en bedrijventerrein zijn de opties die genoemd worden voor Crailo-Noord en -Zuid. Foto: Provincie Noord-Holland

Verdeelsleutel

'Unanimiteit' en 'eensgezindheid' zijn de sleutelwoorden in het proces naar de gezamenlijke aankoop van Crailo. Daar legden de wethouders de nadruk op. De financiële verdeling is echter anders. De verdeelsleutel voor de kosten en mogelijke opbrengsten is zo: Hilversum betaalt 55 procent, Gooise Meren 35 procent en Laren 10 procent. Hilversum heeft 55 procent van de inwoners als de drie één gemeente zouden zijn.

HILVERSUM - Wat is er allemaal mogelijk op Crailo-Noord en -Zuid? Met die vraag houden Hilversum, Laren en Gooise Meren zich bezig. De drie gemeenten zijn voornemens om het hele terrein te kopen van de provincie Noord-Holland. Een voorzichtige schatting wijst uit dat er tussen de 400 en 600 woningen gerealiseerd kunnen worden. Met deze opbrengst denken de drie uit de kosten te zijn als zij inderdaad besluiten het gebied aan te schaffen.

Hilversum, Gooise Meren en Laren zien aan de noordelijke kant van Crailo - tegen Bussum aan - een mooie mogelijkheid om een voorbeeldbuurt neer te zetten. Wethouder Wimar Jaeger gaf dinsdag tijdens een gezamenlijk persmoment aan dat diversiteit aan woningen een uitgangspunt is. Naast sociale koop en huur willen de drie hier middeldure en dure huizen realiseren. Dat levert een goede mix van inkomensklassen op én dan kan hier een deel van de regionale woonafspraken worden gerealiseerd, zoals sociale woningbouw.

Ook op het gebied van groen en duurzaamheid moet dit toekomstige buurtje een voorbeeld zijn. Hendrik Boland, wethouder van Gooise Meren, had het over energieneutraal bouwen. Dat is in lijn met de wensen van de politieke partijen die nu een Haagse coalitie proberen te vormen, voegde hij toe aan de ambitie van het trio. “Dit is een van de laatste locaties waar wij in de regio iets unieks van kunnen maken en daar zijn groen en duurzaam belangrijk in”, legde de Larense wethouder Ton Stam uit.
Ook moet er op Crailo ruimte zijn voor bedrijven. De plaats hiervoor is naast de A1. Een bedrijventerrein neerzetten is geen specifieke wens, liet Jaeger weten. Er zijn immers voldoende industriegebieden in Noord-Holland en de vraag hiernaar neemt af. Daarom moet er goed worden nagedacht over wat voor soort bedrijvigheid zich hier kan vestigen. De drie gemeenten menen dat er plek is voor nieuwe industrie en bijvoorbeeld grote bedrijven die nu klem zitten in Hilversum. Als voorbeeld hiervan werd Hunkemöller genoemd, dat gevestigd is aan de Liebergerweg en midden in een woonwijk ligt.

Voor de zomer moet de politiek een klap geven op dit plan

Met deze opbrengsten moeten de drie gemeenten straks de miljoenen euro's die nodig zijn om de grond te kunnen kopen terugverdienen. "Je hoopt op nul uit te komen", gaf de wethouder van Gooise Meren aan.
Voorlopig is het nog allemaal koffiedik kijken. De eerste fase, de zogeheten verkenning, is nog niets eens afgerond. De drie gemeenten inventariseren nu hun wensen en mogelijkheden en onderzoeken of het überhaupt financieel haalbaar is om Crailo-Noord en -Zuid te kopen. Eind april is de verkenningsfase voorbij. De gemeenten zijn nu nog in overleg met de provincie over de randvoorwaarden rond de mogelijke verkoop. Noord-Holland, dat de grond tien jaar terug naar verluidt voor 24 miljoen euro heeft gekocht, heeft aangegeven dat Hilversum, Laren en Gooise Meren onder geheimhouding mogen beschikken over de beschikbare documentatie, zoals de opbouw van de kosten en de boekwaarde. Op basis hiervan bepalen de potentiële kopers welke prijs reëel is. Aan het eind van deze periode moet duidelijk zijn of het bod overeenkomt met de vraagprijs van de provincie. Jaeger benadrukte dat die nog niet bekend is.
De wethouder ziet dat de gemeenten op één lijn zitten. Met de eerste fase komt het wel goed, is zijn stellige overtuiging. In fase 2 wordt de aankoop in details uitgewerkt. De drie verwachten snel een bestuurlijke beslissing. Voor de zomer moet de politiek hier een klap op geven. De wethouders stellen een gezamenlijke commissie voor, waarna de raden onderling een besluit nemen.

Foto's gevraagd voor nieuw boek over de gemeente

Mooie foto's gezocht uit Gooise Meren.

GOOISE MEREN - Een speciale werkgroep is op zoek naar de 100 mooiste foto's van Gooise Meren. Iedereen die beeldmateriaal beschikbaar wil stellen maakt kans op een plekje in het nieuwe boek. De titel is voorlopig 'Gooise Meren in 100 foto's' en zal in november verschijnen.

Men is op zoek naar foto's die de rijke geschiedenis van Bussum, Naarden, Muiderberg en Muiden in kaart brengen. De sporen die de natuur en mensen in de landschappen hebben achtergelaten. Gebouwen, villa's, (water)wegen en mensen die in Gooise Meren wonen, werken en recreëren zijn ook onderwerpen. Bijvoorbeeld met bijzondere details of juist royale overzichten. Ook recente foto's zijn welkom.

Toestemming
Indien er personen op de foto staan is het nodig dat er toestemming wordt gegeven. De foto's die worden gezocht moeten gemaakt zijn na 2015 en minimaal 1 MB groot zijn. Ook wordt gevraagd om een beschrijving van de foto van ongeveer 100 woorden.
Foto's kunnen eenvoudig worden geüpload via de website kijkopmijngooisemeren.nl . De inschrijving is geopend tot 1 juli 2017.

Jury
De foto's worden beoordeeld door een jury van de werkgroep Historie Gooise Meren, waarvan de burgemeester van Gooise Meren de voorzitter is.

Publicatie
De makers van de foto's die daadwerkelijk in het boek komen, worden benaderd. De foto's zullen ook op Facebook en de websites van Enter Media (uitgever van deze krant) worden gepubliceerd.

Ruim 200 kinderen op Jeugdcultuurfestival

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Meer dan 200 kinderen hebben vorige week woensdag hun ogen uitgekeken bij het eerste Jeugdcultuurfestival in de Bussumse Uitwijk. Hier konden kinderen zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van kunst en cultuur. Ze konden een instrument bespelen, een dans oefenen, schilderen of genieten van een optreden. Het festival werd ook opgezet om meer bekendheid te geven aan het Jeugdcultuurfonds Gooi en Vechtstreek. Dit fonds kan namelijk financieel bijspringen als ouders hiertoe niet in staat zijn.

Bouw complex hockeyclub volgend jaar zomer

Eerst velden, daarna clubgebouw

Het clubgebouw is aan vervanging toe.

BUSSUM - Als alles volgens plan verloopt kan hockeyclub Gooische volgend jaar zomer van start gaan met de grootscheepse verbouwing van het hockeycomplex. Dat laat de hockeyclub aan de leden weten.

Er wordt al enkele jaren gesproken over de bouw van een veel moderner clubgebouw en het vervangen van enkele hockeyvelden. De club zou daarmee weer voldoen aan alle moderne standaarden van de hockeywereld. De hockeyclub heeft het afgelopen jaar heel veel moeten regelen voor de start van de bouw. Er moest veel geregeld en gepraat worden met betrokkenen als Natuurmonumenten, het waterschap, de provincie Noord-Holland en de gemeente. De club heeft de meeste zaken nu geregeld, alleen de gemeente moet nog met laatste zaken akkoord gaan.
De hockeyclub verwacht volgend jaar zomer te kunnen gaan bouwen. Dan worden eerst de hockeyvelden aangepakt, wordt het oude clubgebouw gesloopt en wordt de kelderbak voor het nieuwe clubgebouw aangelegd. De velden worden nog voor het hockeyjaar 2018 opgeleverd; het clubgebouw volgt dan rond maart 2019.

Hard werken aan aanpak leegstand Havenstraat

Foto: Expeditie Robinson

BUSSUM - De leegstand aan de Havenstraat moet snel tot het verleden behoren. Dat stelt dorpsmanager Ellen van Vossen.

Aan de Havenstraat staan meerdere panden leeg. Dat was al zo, maar met het vertrek van grote zaken als de Blokker werd de leegstand afgelopen maand alleen maar groter. De leegstand baart het gemeentebestuur zorgen.

Er wordt hard gewerkt om weer huurders naar de lege panden in de straat te trekken. "Dat bewuste deel van de Havenstraat moet gewoon weer gevuld kunnen worden", stelt Van Vossen. "We maken ons er hard voor dat er weer een paar goede zaken in de straat komen. Maar dat hebben we niet even snel geregeld. Dat heeft tijd nodig."

Er worden momenteel al gesprekken gevoerd om de lege plakken in de Havenstraat weer te vullen.

Bussumse Didi Jung naar tweede ronde 'Robinson'

BUSSUM - De sportieve en goedlachse Didi Jung uit Bussum is door de redactie van Expeditie Robinson uitgekozen om door te gaan naar de tweede ronde.

Samen met 99 andere kandidaten doet ze nu een gooi naar één van de vier beschikbare plekken. Expeditie Robinson is een tv-programma waarbij mensen moeten overleven op een onbewoond eiland en hierbij spelletjes moeten spelen en elkaar moeten wegstemmen.

De afgelopen weken deden honderden mensen een gooi naar deelname aan het bekende tv-programma door zichzelf te presenteren in een kort filmpje.

Didi kreeg van het publiek niet zo heel veel stemmen, maar de redactie kon haar stoere video erg waarderen. We zien hoe Didi over de trimbaan klautert, haar kracht en lenigheid laat zien. "Ik ben totaal geschikt voor de expeditie", zegt ze.

SDO heeft geen problemen met nummer laatst

BUSSUM - Een probleemloze en afgetekende zege afgelopen weekend voor de voetballers van SDO. De Bussumers deden goede zaken door de nummer laatst Dieze West aan de kant te zetten: 4-0.

De futloze nummer laatst bood amper tegenstand aan SDO. Het duel was nauwelijks begonnen of SDO stond al op een voorsprong door een treffer van Maikel van Latum op aangeven van Mike van 't Land. Er volgden al snel meer kansen, maar het duurde lang voordat SDO de voorsprong kon verdubbelen. Dat gebeurde pas vlak voor rust toen Roy van Essen een doorgekopte bal van Zeno Peereboom tegen de touwen schoot. Na rust voerde SDO de druk nog eens extra op. Dat had succes. Een knappe steekpass van Rick van der Velden bracht Maikel van Latum voor de goal: de Bussumer schoot voor de tweede keer raak. Het duel was daarmee gespeeld. Vlak voor het slot maakte Kick van Aelst de laatste treffer na een goede aanval langs Roy van Essen en Rick van der Velden.

Het gewonnen duel van afgelopen weekend was voor SDO een goede generale voor het duel aankomende donderdag tegen RKHVV. Met een goed resultaat houdt SDO haar kansen op deelname aan de play-offs open.

Hockeysters Gooische houden koers

BUSSUM - De kans wordt met de week groter dat de hockeysters van Gooische gaan promoveren of, op z'n minst, gaan meedoen aan de play-offs. De Bussumse koploper won afgelopen weekend wederom: nu werd Ede met 6-2 aan de kant gezet.

De Bussumse hockeysters stonden al snel op een afgetekende 3-0 voorsprong, maar zagen Ede daarna terugkomen. Gooische stelde echter snel orde op zaken. Zonder al te veel grote problemen kon de ploeg weglopen van de tegenstander. De goals werden gemaakt voor Valerie Snel (2x), Florine Pardoen, Marleen Wolters, Cunera de Beaufort en Floor Groepenhoff.

Hockeyers herstellen
De hockeyers van Gooische hebben afgelopen weekend revanche genomen na de zeperd van een week geleden tegen de nummer laatst Alkmaar. De Bussumers pakten knap een punt tegen Push, de nummer 3 van het klassement: 3-3.

De Bussumers kwamen tot twee keer toe op een achterstand te staan, maar herstelden vervolgens weer knap. Een late strafcorner bracht de ploeg een punt.

Judoles van een van de allerbesten

Tips van de Olympisch medaillewinnaar. Foto: Ryu 't Gooi Sport

BUSSUM - Een lesje judo van een van de allerbesten afgelopen weekend voor de jonge judoka's van Ryu 't Gooi Sport: topjudoka Anicka van Emden kwam langs.

Van Emden, afgelopen jaar nog goed voor brons op de Olympische Spelen, kwam lesgeven. Zowel de allerjongste judoka's als de wedstrijdgroep kregen veel tips en trucs. De club spreekt over een grote inspiratiebron. "Iedereen heeft ontzettend genoten van deze enthousiaste lessen en heeft de smaak naar meer te pakken."

19 / 28

Er is vrijdag 7 april weer een salamander excursie. Foto: Bob Awick

donderdag 30 maart

Fietsen door Gooise Meren

Wijkpost De Schakel 9.45 uur

Ontvangst met koffie, soep of lunch. Deelname gratis. Vertrek: 9.45 uur, Kolonel Verveerstraat 74. Aanmelden: 06-39 63 46 84.

Wijkcoach

Bibliotheek Bussum 10.30 uur

Kosteloos aanspreekpunt voor vragen, ideeën en zorgen.

Weeshuismuseum Culemborg

Buurtcentrum Uit-Wijk 11.00 uur

Naast de vaste presentatie over de wezen- en stadsgeschiedenis is er de tijdelijke tentoonstelling '100 jaar Gespen'. De bus haalt u thuis op en brengt u weer thuis. Informatie: 035-7504192.

Inloop Versa

Bibliotheek Bussum 12.00 uur

Medewerkers van Versa Vrijwilligerscentrale informeren u over vrijwilligersvacatures. Tot 14.00 uur.

Jeu-de-boules

Amaris De Veste 13.30 uur

Opening jeu-de-boulesbaan door wethouder Marleen Sanderse. Locatie: Koningin Wilhelminalaan 1 te Naarden.

vrijdag 31 maart

Drents Museum Assen

Buurtcentrum Uit-Wijk 9.30 uur

De bus haalt u thuis op en brengt u weer thuis. Informatie: 035-7504192.

Majellakapel

Majellakapel zijzaal 19.30 uur

Verschillende activiteiten en meditatieve bijeenkomsten. Bijeenkomst 'Rondom het Licht'. Gratis toegang.

Paasbingo

WC de Uit-Wijk 14.00 uur

Locatie: Dr. Schaepmanlaan 10. Koffie of thee en lekkere hapjes zijn inbegrepen.

Spelletjesmiddag

WOC de Palmpit 14.00 uur

Locatie: Koekoeklaan 3.

Mondharmonica

WOC de Palmpit 14.00 uur

Een kleine groep in de Palmpit speelt oude liedjes van vroeger. Eigen instrument meenemen.

Themamaaltijd

WOC de Palmpit 17.30 uur

Koekoeklaan 3. Een 3-gangendiner met als hoofdgerecht lasagne. Kosten: € 7,50. Reserveren 3 dagen van tevoren: 035-693 87 86.

Broodje+

Landstraat 17.30 uur

Ruimte serveert Broodje+ aan de Landstraat 80, Bussum. Een broodmaaltijd met soep en een snack. Informatie: 035-6946971.

Goed gesprek

Landstraat 19.15 uur

Ruimte houdt aan de Landstraat 80, Bussum een goed gesprek over de Bijbel. Informatie: 035-6946971.

Brandveilig leven

WC Achter de Linde 19.30 uur

Vooraf opgeven via stampertjesnaomi@outlook.com. Door Ben Derriks, brandweerman.

Omdenken

Spant! 20.15 uur

De 'Lastige kinderen? Heb jij even geluk'-show. Het advies van Berthold Gunster en acteur Dion Vincken: stop met opvoeden.

zaterdag 1 april

Inloop

WOC de Palmpit 10.00 uur

Koekoeklaan 3 te Bussum van 10.00 - 11.30 uur.

Repair Café

Wijkpost De Schakel 10.00 uur

Open tot 12.30 uur.

Bingo

Vivium Godelinde 14.30 uur

Tot 16.00 uur. € 5,50 per persoon. Locatie: Jozef Israelslaan 1 te Bussum.

Bingoavond

De Sprong 20.00 uur

Bij Muziekvendel Nardinc. Locatie: Keverdijk 2 in Naarden.

zondag 2 april

Masters of the Golden Age

Bibliotheek Bussum 13.00 uur

Onderwerp: het boek 'Rijks Masters of the Golden Age'. Kunsthistorica Diana Kostman vertelt over het boek en de platen die er in staan. Voor iedereen vanaf 8 jaar. Van 14.00-15.30 uur. Vrije entree.

Dvd-voorstelling

WOC de Palmpit 14.30 uur

Speelfilm op een groot scherm. Entree: € 2,-.

Slingerland Singers

Koepelkerk 15.00 uur

Rossini's Petite Messe Solennelle 'Rubensiaans engelenkoor'. Kaarten via reserveren@hannieslingerland.nl of aan de deur.

Hommage aan Fauré

Remonstrantse Kerk 15.30 uur

Het Koor in 't Gooi en Vocapella brengen een hommage aan de Franse componist Gabriel Fauré. Kaarten 10 euro (kinderen 5 euro). Reserveren/informatie: dehaan@snelder.com / www.koorintgooi.nl.

South African Road Trip

Spant! 20.15 uur

Het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir treedt op.

maandag 3 april

Airborne Museum

Uit-Wijk 10.00 uur

Naar Oosterbeek: de tentoonstelling 'EGO - Vergeet mij niet' gaat over het menselijk perspectief tijdens de Slag om Arnhem. De bus haalt u thuis op en brengt u weer thuis.

Bachs Johannes Passion

Wilhelminakerk 20.00 uur

Ter voorbereiding op de Johannes Passion gaat Philipse in op de oorspronkelijke vorm van de passion en de komende uitvoering. Informatie: www.cciv.nl.

Opening expositie

Naarderheem 17.30 uur

Expositie Monique Dalmulder. Locatie: Amersfoortsestraatweg 1, Naarden. Expositiegang: De Rozenlaan.

dinsdag 4 april

Digicafé

Bibliotheek Naarden 10.00 uur

Tot 12.00 uur informatie over o.a. WhatsApp.

Koninklijke Visio

Bibliotheek Bussum 10.30 uur

Tot 12.30 uur inloop met informatie en advies bij slechtziendheid of blindheid. Info: www.visio.org.

Matthäus Passion

Bibliotheek Bussum 14.00 uur

Waarom is de aria Erbarme dich zo ontroerend? Dat hoort u tijdens de luisterlezing door Olga Franssen.

woensdag 5 april

Bridgen

Witte Kerk Naarden 19.30 uur

Iedere woensdagavond. Aanmelden is niet nodig. Gratis deelname. Info: 035 - 6932392.

donderdag 6 april

Bustocht

Wijkpost De Schakel 8.00 uur

Varen door de Gouden Ham. Kosten: € 55,- per persoon. Vertrek: 8.30 uur vanaf de Plus Keverdijk. Opgeven: Tiny vd Horst, 035-6949312.

Lezing

Witte Kerk Naarden 20.00 uur

Lezing 'De tuin in alle seizoenen' door Hans van Horssen. Kosten 5 euro leden, niet-leden 8,50 euro. Locatie: Kon. Wilhelminalaan 15 in Naarden. Aanmelden: www.gooi-noord.groei.nl.

vrijdag 7 april

Salamanderexcursie

Naarderbos 20.00 uur

Avondexcursie met salamanderspecialist Joop Post, wijkbeheer Gooise Meren. Stevige schoenen aan en een zaklamp mee. Verzamelen: 20.00 uur bij de P&R Parkeerplaats aan het begin van de Hoofdgracht. Opgeven: marthagroenlinks@live.nl.

zaterdag 8 april

Paaslunch

De Schakel 11.00 uur

Start met koffie/thee met iets lekkers. Dan een heerlijke lunch met soep. Kosten; € 9,- per persoon. Tot ongeveer 15.00 uur. Opgeven tot maandag 3 april via Tiny vd Horst, 035 - 6949312 / intekenlijst bij de Schakel.

Rommelmarkt

V.E.G. Bussum 9.30 uur

Rommelmarkt tot 14.00 uur. Locatie: de Kerk aan de Ferd. van Eedenweg / hoek Oud Bussummerweg in Bussum. Opbrengst gaat naar eigen vereniging en een goed doel. Iedereen is welkom.

Filmhuis Bussum

'Loving'.

In LION pakt een Indiaas jongetje de verkeerde trein.
JACKIE herhaalt de moord op John F. Kennedy en de rouw.
Flierefluiter krijgt in DEMAIN TOUT COMMENCE plotseling de zorg over zijn dochtertje.
T2 TRAINSPOTTING blikt terug op de 'cultklassieker' uit 1996.
In SIERANEVADA dicussies rond een overleden vader.
FENCES schildert 'de verloren droom' in het Amerika van de jaren vijftig.
AMERICAN HONEY toont hoe uitbrekende Amerikaanse jongeren hun vrijheid juist inleveren.
HET DOET ZO ZEER portretteert Heleen van Royens demente moeder.
Lichtvoetig ALBERTA van Eddy Terstall volgt reclameman in midlifecrisis.
In Oscar-winnaar MOONLIGHT zoekt een Afro-Amerikaanse jongen in Miami naar zijn identiteit.
EXHIBITION ON SCREEN: HIERONYMUS BOSCH.
In LOVING vechten een blanke man en Afro-Amerikaanse vrouw in 1958 voor hun gemengde huwelijk.
Schrijnend ZAATARI DJIN toont de veerkracht van kinderen in een Jordaans vluchtelingenkamp.
Ingetogen RÉPARER LES VIVANTS over orgaandonatie.
TO STAY ALIVE - A METHOD met Iggy Pop.
SNEAK PREVIEW
KINDERFILM: SOLAN & LUDWIG: DE GROTE KAASRACE, ook geschikt voor de allerkleinsten.

Versa vrijwillgerscentrale

Naarderheem zoekt op maandagochtend van 10.00 tot 12.00 uur een creatieve en communicatief vaardige vrijwilliger die beschikt over empathisch vermogen voor bezinningsgroepje.

Antonius Hof zoekt een bakvrijwilliger die het leuk vindt om elke week op donderdagochtend, twee uurtjes, samen met onze bewoners iets lekkers te bakken.

Stichting Maatjesproject zoekt een coördinator voor het voorbereiden van een wandeltocht van ong. 6 km en deze samen met een groep van 8 mensen te lopen.

5 jaar Bussumse Brillenwinkel

Eigenaresse Marian Nagtzaam zit bijna 40 jaar in het vak. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM - Al vijf jaar staat De Bussumse Brillenwinkel bekend om haar eigen stijl brillen. Die worden op kleine beurzen ingekocht en zijn er in een breed assortiment in pasvorm en stijl.

Eigenaresse Marian Nagtzaam heeft met zo'n veertig jaar ervaring in het vak oog voor detail en weet als geen ander de bril te vinden die op je lijf geschreven is. Op nichebeurzen, waar je volgens haar partner Rob Bos de 'grote' merken niet zult vinden, vinden ze kleurrijke, eigentijdse, niet te extravagante monturen. "Hiermee onderscheiden we ons van veel andere brillenwinkels", aldus Rob. Laat je overigens niet misleiden door de naam van de winkel. Ze hebben ook een prima collectie lenzen en vloeistoffen en uiteraard kun je er ook terecht voor een vakkundige oogmeting.
Onlangs hebben ze ook het trendy merk Komono toegevoegd aan het assortiment. "Een wereldmerk en daar zijn we echt trots op om dat erbij te hebben." Of een brillenwinkel ook aan duurzaamheid kan doen? Als je Rob hoort, kan dat heel goed, Met Nederlands water als basis voor de lenzenvloeistof en een collectie brillen gemaakt van oude visnetten uit Spanje en Portugal kun je met een gerust hart zeggen dat je ook op dat vlak met je tijd meegaat.

Acties in de winkel
Omdat De Bussumse Brillenwinkel vijf jaar bestaat zijn er diverse acties in de winkel aan de Huizerweg 30.

Oud Valkeveen open voor nieuw seizoen

Lekker druk, mooi weer

Op de foto met Buurman en Buurman.

NAARDEN - Vele honderden kinderen en hun ouders hebben afgelopen weekend genoten van het openingsweekend van speelpark Oud Valkeveen. Afgelopen zondag werd het seizoen extra feestelijk ingeluid met een bezoek van Buurman en Buurman.

De bouwkeet stond klaar en via een greenscreen konden de kinderen virtueel op de foto met de heren in een set uit de film. Ook konden ze een filmpje kijken en kleuren. De buurmannen, in de vorm van levensgrote poppen, waren aanwezig voor handtekeningen, highfives, fotomomentjes en knuffels. De kinderen genoten van de vele attracties die weer netjes opgepoetst klaar staan. Het personeel had er zin en ook het weer werkte mee. Het vernieuwde, grotere terras met gekleurde stoelen zag er extra aantrekkelijk uit met een koud drankje in de hand.

Mascottes Fonkeltje en Stronkeltje gaven ook weer hun eerste show en konden direct met alle kinderen op de foto.
Na afloop was het nog flink druk bij de kassa omdat veel mensen zo de smaak te pakken hadden dat ze een abonnement voor het hele seizoen wilden afsluiten.

Uit de Historie van Bussum en omgeving

Bensdorp tijdens de sloop in 2017.

Max. draagvermogen

Bensdorp tijdens de bouw in 1905.

Bij de afbraak van de voormalige cacao- en chocoladefabriek Bensdorp worden de bij de bouw toegepaste constructies prachtig zichtbaar. Zo kwam onlangs weer vrij zicht op de gietijzeren kolommen en balken in het uit 1905 daterende fabrieksgebouw naast het spoor. Architect G.J.Vos had voor deze nieuwe cacaofabriek een structuur bedacht die aan twee belangrijke eisen voldeed. Enerzijds moesten er ruime productieruimten komen waarin een grote verwerkingscapaciteit bereikt kon worden, anderzijds moest het gebouw het geweld van de zeer zware machines kunnen absorberen.

Het bestekboekje uit 1905 is bewaard gebleven, zodat we nu kunnen nalezen hoe Vos een en ander heeft opgelost. Het door hem getekende zware gietijzeren skelet van kolommen en balken draagt vloerelementen van gewelfd beton. De veertig kolommen wegen in totaal 38.000 kilo, de 364 meter balk 75,7 kilo per meter. Deze ijzeren constructie diende ook als drager van het stelsel van drijfassen en drijfriemen waarmee de machines werden aangedreven. De kogellager bestond in 1905 nog niet, met vet werd het systeem lopend gehouden. Elke trilling in dit assenstelsel deed het gebouw schudden.

Het ontwerp van G.J.Vos heeft bijna een eeuw dienst gedaan bij de cacao- en chocoladeproductie en alle bevingen (ook die van het spoor) doorstaan. Na de sluiting van de fabriek in 2002 volgde een lange periode van leegstand. En nu dan de sloop.

Bij de herbouw van dit gedeelte van het Bensdorp-complex zullen karakteristieke elementen uit het gebouw terugkeren. Een eerbetoon aan de schoonheid en de techniek van de fabrieksbouw uit het begin van de twintigste eeuw.

Hans Jonker

Kosten brandweer nog te hoog

Veiligheidsregio moet kosten verder terugdringen

De brandweerorganisatie loopt al op het tandvlees en moet verder bezuinigen. Foto: Christian Pfeiffer

HILVERSUM – Als je met de kaasschaaf over de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek gaat, dan zit je qua organisatie direct op de botten. Dus hoe kan de regiobrandweer de volgende noodzakelijke bezuinigingsronde (1,5 miljoen euro) aanpakken? Antwoord: kijken naar takenverdeling, meer inzetten op brandpreventie en samenwerking zoeken met Flevoland. En dan nog moet er geld van de gemeenten bij.

Brandweer en gemeenten willen meer aan preventie doen, want dat scheelt uiteindelijk brandweerinzet. Dat betekent onder meer voorlichting. In Hilversum geeft een wijkbrandweerman al tips in buurthuizen en bij mensen thuis. "Met het geven van kleine adviezen kunnen we al veel winnen", aldus Bas Jan van Bochove, burgemeester van Weesp en lid van de stuurgroep Programmabegroting 2018. Maar ook gemeenten hebben een belangrijke taak, meent de Weesper burgervader, bijvoorbeeld door nog scherper te letten op brandveiligheid bij het afgeven van bouwvergunningen. Van Bochove sprak maandagavond namens de stuurgroep bij een themabijeenkomst van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek. In de Hilversumse brandweerkazerne stond de programmabegroting 2018 op het menu voor veertig aanwezige raadsleden uit de regio. De nieuwe besparingsmededeling was het hoofdgerecht met een bittere smaak. Na een structurele bezuiniging van 3,1 miljoen (17 procent in totaal) in de afgelopen periode moet er nu opnieuw 1,5 miljoen euro gevonden in 2022.

Het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio heeft een stuurgroep in het leven geroepen. Naast Van Bochove zaten hier Fons Hertog, burgemeester van Huizen, en vanuit de brandweerorganisatie John van der Zwan en Dick van Baarle in. Dit kwartet heeft scenario's verkend. De stijgende loonkosten, de hogere pensioenpremies en de hogere huur voor het oefencentrum zijn er mede debet aan dat er weer gekeken moet worden naar financiële oplossingen. De stuurgroep is maandag met een voorstel gekomen waarin de aanvaardbare kwaliteit behouden kan worden met minder kosten.

Oefencentrum
Dat was geen gemakkelijke opgave, zo gaf Van Bochove toe. In de periode 2009-2016 zijn ingrijpende maatregelen getroffen die voor beroepspersoneel en vrijwilligers aanzienlijke consequenties hebben gehad en nog hebben. Er is sprake van een kritische vorm van arbeidsdruk en het gevaar van beleidsarmoede is reëel. De organisatie heeft behoefte aan stabiliteit en rust. Dat geldt voor beroepspersoneel en vrijwilligers, gaf Van Bochove de zaal mee. Reserves zijn er niet meer, dus moeten er nu bestuurlijke keuzes gemaakt. "Het is een takendiscussie geworden." Nu de provincie de huur van het oefenterrein op Crailo omhoog gooit, kijkt de Veiligheidsregio naar samenwerking met Flevoland. Dat scheelt in de kosten. De maatregelen die nu voorliggen, leveren een besparing op van ruim 700.000 euro in 2022. De gemeenten moeten de resterende 7 ton bijpassen.

Afsluiting knooppunt Muiderberg zorgt voor verkeerschaos

Het verleggen van het knooppunt Muiderberg. Foto: Rijkswaterstaat

MUIDERBERG - Lange omrijroutes, hardnekkige opstoppingen en gevaarlijke situaties: het was afgelopen zaterdag chaos op de weg door de werkzaamheden aan de snelweg tussen Diemen en knooppunt Muiderberg.

De A1 was in de richting 't Gooi afgesloten; op de A1, de A9 en de N236 stond het verkeer zaterdag al snel muurvast. Er was dan wel opgeroepen om deze wegen te mijden, maar daar werd door velen geen gehoor aan gegeven. Het was op momenten zo druk op de N236 dat sommigen maar besloten te gaan lopen omdat dat nou eenmaal sneller was. Op de A1 en de A9 leidde de frustratie tot levensgevaarlijke situaties: automobilisten reden achteruit over de vluchtstrook of voegden onverwachts uit om de file te vermijden.

Zondag verliep een stuk beter. Het was druk, maar niet chaotisch meer. Maandagochtend was knooppunt Muiderberg weer in beide richtingen open. De afsluiting maakt deel uit van de ingrijpende reconstructie van het knooppunt: viaducten worden bijgebouwd en andere gesloopt. Het is de komende tijd nog niet voorbij met extra drukte op de weg vanwege werkzaamheden. Nog tot aan de zomer wordt er elk weekend wel gewerkt rond knooppunt Muiderberg. Met ook af en toe opnieuw een (gedeeltelijke) afsluiting in het weekeinde.

'Feministe des Vaderlands' helpt studentes naar de top

Vreneli Stadelmaier temidden van haar doelgroep. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Trots presenteerde Vreneli Stadelmaier haar nieuwste boek: 'Yes She's Smart - Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid' in studentenvereniging L.A.N.X in Amsterdam. Met haar boek ondersteunt de Weespse jonge vrouwen in hun weg naar de top.

In een volle studentensociëteit overhandigde Stadelmaier vorige week het eerste exemplaar van 'Yes She's Smart' aan Jacqueline Prins, directeur Emancipatie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Die zei dat ze de tips in dit boek van onschatbare waarde vond, maar voor haar kwam het 25 jaar te laat.

Volgens Stadelmaier ontbreekt het vrouwen aan softskills zoals onderhandelen, strategisch opereren en impact maken, waardoor zij stagneren in hun loopbaan. Met het boek 'Yes She's Smart' leert Stadelmaier jonge vrouwen hoe ze effectiever, gelukkiger en met meer succes kunnen werken. Zodat ze volgens haar meer tevreden zijn over hun baan, niet afhaken en – als ze dat willen – kunnen doorstomen naar de top. Bijzonder in het handboek zijn de QR-codes die erin zijn opgenomen, waarmee de lezer geleid wordt naar online-informatie, assessments en testjes.

Theatercollege
Net als bij haar eerste boek 'F*ck die onzekerheid' toert Stadelmaier met haar theatercollege 'She's Smart' langs universiteiten en studentenverenigingen. Op deze manier wil zij zo veel mogelijk jonge vrouwen bereiken. Stadelmaier is coach voor hoogopgeleide vrouwen, winnares van de Joke Smitprijs 2015-2017 en noemt zich Feministe des Vaderlands.

Te koop gevraagd tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, baartjes goud en zilver, muntenverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Alles voor je interieur & lifestyle bij Elegance Decostyle, Vitusstraat 29a te Bussum of shop online op www.elegance-decostyle.nl.

Opvoedingszorgen? Hulp nodig voor uw zoon of dochter? Orthopedagoog & Onderwijskundige helpt graag ouders en kinderen: IQ test, behandeling, Mindful Parenting. Geen wachtlijst! Afspraken ook 's avonds. Www.riemkegroeneveld.nl, 06-10711977.

Te koop; Dethleffs caravan, New Line, RT2A, uit 1992, met 2 jaar oude voortent, € 1.750,- info 06-38169324

Ik ben op zoek naar woonruimte met 2 slaapkamers voor max 800 euro p/m. Reacties graag naar 06-50563075. Referentie beschikbaar.

Nieuwsbureau zoekt medewerker (werkdagen 7 tot 8.30) en vakantiehulpen (juli/aug). Handig met Word of pdf en werk je snel en accuraat? Met eigen pc en internet werk je vanuit huis. Mail voor een uitgebreide functieomschrijving naar info@circanovum.nl

Messy Church Experimentjes, knutselwerkjes en spel. Luisteren naar een verhaal en samen eten. Daar wil je bij zijn! 2 april 16.00 – 18.15 uur in de Wilhelminakerk. Opgeven is niet nodig maar wel fijn: doe dat via messychurch@lsbussum.nl. Ouders, grootouders neem gezellig je (klein)kinderen mee en stap in de ontdekkingswereld van de Messy Church. Toegang is gratis

Cursus ZWEEDS voor beginners&gev start 11 apr, ook privéles, olv erv. ZW/NL docent, in Weesp, GRATIS PROEFLES, ensabel@telfort.nl, 06-51322253

Vrouw heeft 6 jaar ervaring zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. Met goede ref. in Bussum Mevr. Saskia 10 euro p/u. Ik woon in Bussum-zuid. Tel 06-82957186

Project P- preventief erop af, een nieuwe project van Versa Welzijn in Gooise Meren. Vrijwilligers komen bij u thuis en werken preventief en actief met u samen aan financiële problemen. Bieden hulp bij het maken van een overzicht van inkomsten en uitgaven en ondersteunen u bij het afspreken en realiseren van structurele betalingen aan crediteuren. Vrijwilliger worden of hulp nodig? Info; Wilma Post, 06 13965604; wpost@versawelzijn.nl

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Arthur's loodgietersbedrijf.nl
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk, riool, waterleidingen, gasleidingen, sloopwerk en het schoonmaken van de dakgoten, gratis goot en dakinspectie. 06-22418974.

Gratis feestzaal tot 180 pers. Info 06-53319921

Groot ass. groente planten en zaden. Gratis houten moestuinbak t.w.v. € 59,95, bij aankoop van 7 zakken moestuingrond. Tuincentrum H. vd Wurff. Tel.: 0294-412978

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure-, schoonheids-, nagelsalon, 15 m2 incl. g.w.l. ex. btw € 395,- p/mnd. Info: 035-6935525/06-22393323

Huis laten ontruimen? Vraag folder 035-5233599 of www.woningontruiming.com

REPARATIE NAAI/LOCKMACHINES VAN HUISSTEDEN GRATIS HALEN/BRENGEN BUSSUM/ HILVERSUM. TEL.NR.035-6911161

GARAGEBOX TE HUUR, Naarden, Keverdijk. Huur € 130,-- p.m. Tel. 06.53.504070

Schilder heeft tijd. Hoge kwaliteit, redelijk tarief, vrijblijvende prijsopgaaf. Tel: 06-55955587. www.vandamschilderwerk.nl

Gezocht: Model voor gratis voetb. bij opleidingsinstituut. Gezocht: Reumapatiënt met eelt en likd. Bianca mob. 06-24526801 ped. en manicure salon artcreatives Naarden.

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app 06-25418595

Zoek je droomhuis en bel gewoon aan

Aanstaande zaterdag kun je zonder afspraak koophuizen bezoeken. Foto: NVM

Open Huizen Dag NVM-makelaars op 1 april

Duizenden huizen kunnen aanstaande zaterdag (1 april) worden bezichtigd op de Open Huizen Dag van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Dit is een uitgelezen moment voor potentiële kopers om het huis van hun dromen uit te zoeken.

Voor verkopers is het daarentegen een goed moment om te zien hoe hun huis in de markt ligt. Op de website van Funda kun je zien welke verkopers meedoen aan deze NVM Open Huizen Dag. Belangstellenden kunnen de deelnemende woningen bezoeken tussen 11.00 en 15.00 uur. Dit is geheel vrijblijvend en er hoeft dus van tevoren geen afspraak te worden gemaakt. Gewoon een kwestie van aanbellen. De eigenaren van de huizen zijn aanwezig om hun ervaringen uit te wisselen met belangstellenden.

Tips van NVM:
* Stel een wensenlijst op, zoals het aantal slaapkamers, afstand woon-werkverkeer, winkels en scholen.
* Bekijk de financiële mogelijkheden.
* Oriënteer op Funda naar woningen die meedoen aan de NVM Open Huizen Dag en in aanmerking komen qua prijs en locatie.
* Bekijk al voor de Open Huizen Dag de omgeving. Hoe ziet het er 's avonds uit?
* Stel een maximum aan het aantal te bezoeken huizen.
* Stippel een handige route uit.
* Beperk het bezoek tot een maximumtijd.
* Ga gewoon weg als de eerste indruk niet goed is.
Handige checklist
De meeste deelnemers zullen van de mogelijkheid gebruikmaken om meerdere huizen te bezichtigen. Maar hoe meer huizen je ziet, des te groter de kans dat je na afloop de kenmerken van de bekeken woningen door elkaar haalt. Op nvm.nl is een checklist te vinden die je een paar keer kunt uitprinten. Dit bezichtigingsverslag kun je ter plekke invullen, zodat je na afloop per woning alle plus- en minpunten op een rijtje hebt staan. Handig!

Column

Hypotheekrentes

Hoewel de rente op de kapitaalmarkt voorzichtig stijgt, blijven de hypotheekrentes in Nederland laag. Dat komt enerzijds vanwege de toegenomen concurrentie tussen hypotheekaanbieders en anderzijds omdat meer geldverstrekkers voor hun investeringsbudgetten niet afhankelijk zijn van de kapitaalmarkt. Tevens zijn er de afgelopen 5 jaar vele nieuwe aanbieders bij gekomen. Er zijn nu maar liefst 24 nieuwe vergunninghouders actief. Dat zijn van oorsprong buitenlandse partijen, nieuwe initiatieven van Nederlandse instellingen, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen. Door die concurrentie is de hypotheekrente maar ten dele met de kapitaalrente mee gestegen. Die laatste noteert nu ongeveer 0,5% meer dan in oktober, de hypotheekrente gemiddeld slechts 0,2%. Sommige aanbieders hebben hun tarieven in de afgelopen weken zelfs verlaagd!

Dit maakt het bezitten van een koopwoning nog steeds goed betaalbaar. Maar ook uit het oogpunt van vermogensopbouw is het bezitten van een eigen woning op de lange termijn interessant. Omdat je verplicht aflost heb je na 10 jaar al minimaal 25% afgelost. Een eventuele prijsdaling tot wel 20% kan je dan opvangen bij verkoop. Maar omdat we de afgelopen 8 jaren veel te weinig woningen hebben gebouwd (soms maar 5.000 woningen per jaar in plaats van de jaarlijkse doelstelling van 100.000 woningen) lijkt een prijsdaling met de huidige krapte nog ver weg. Volgens het CBS en het kadaster zijn bestaande koopwoningen in februari weer 6,7 procent duurder geworden dan in februari 2016. Deze prijsstijging ligt al drie maanden ruim boven de 6 procent. Sinds juni 2013 is er nu sprake van een stijgende trend van de huizenprijzen.

Het is daarom nog steeds een goed moment om een eigen woning aan te schaffen. Maar het is wel belangrijk om u goed te laten adviseren. Met name het doorrekenen van uw persoonlijke mogelijkheden en de risico's die u loopt bij het aankopen van een woning moeten inzichtelijk worden gemaakt. Dan kunt u met een gerust hart op zoek naar uw droomhuis.