NaarderNieuws

13 januari 2016

NaarderNieuws 13 januari 2016


Eenzaam Weesp wendt zich tot Gooise Meren

Het Weesper stadhuis: volgende week bespreekt de raad daar de nieuwste stap.

Eenzaam Weesp wendt zich tot Gooise Meren

In gesprek over Sociaal Domein en Belastingen

BUSSUM - Waar een gemeentelijke fusie niet lukte, komt mogelijk wel een samenwerking tot stand. Weesp zoekt noodgedwongen toenadering tot de nieuwe gemeente Gooise Meren.

De afgelopen maanden blijkt Weesp al op ambtelijk niveau gesprekken te hebben gevoerd met de gemeente Bussum. Die gesprekken worden op korte termijn voortgezet met Gooise Meren. Ook staat er een snel samenzijn met de burgemeesters op de agenda. Waarom? Weesp staat er alleen voor nu samenwerkingspartner Wijdemeren het laat afweten.
Om het hele verhaal te begrijpen moeten we even terug naar 2012. De voorgenomen GV4-fusie van Weesp, Muiden, Naarden en Bussum klapt voornamelijk doordat Weesp en Bussum niet samen door een deur kunnen. Muiden, Naarden en Bussum komen kort daarna tot de plannen voor een Gooise Meren-fusie en Weesp blijft alleen achter.

Uniek samenwerkingsverband
Om alle taken in het Sociaal Domein te kunnen opvangen richt de gemeente een uniek samenwerkingsverband op met de buurgemeenten langs de Vecht: de gemeenten Wijdemeren en Stichtse Vecht. Maar in Wijdemeren gaat een andere wind waaien als daar het CDA in het college komt na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Wijdemeren maakt onverwachts bekend op 1 januari 2019 te willen fuseren met Hilversum en beëindigt daarmee in een klap de samenwerking tussen de Vechtgemeenten. Weesp staat er vanaf 2017 alleen voor. De provincie voert de druk op Weesp inmiddels enorm op om ook mee te fuseren met Wijdemeren en Hilversum, maar Weesp lijkt daar niet op te zitten wachten. De gemeente is zich daarom aan het beraden op de bestuurlijke toekomst en probeert tegelijkertijd ook de zorg en andere afspraken te waarborgen.

Onverwachts, niet onlogisch
De stap naar Gooise Meren komt onverwachts, maar is niet onlogisch. De gemeenten Muiden en Weesp werkten voorheen op een aantal gebieden al nauw samen.

Raad debatteert verder over bestuurs-akkoord

GOOISE MEREN - De gemeenteraad debatteert vanavond (woensdag) verder over het bestuursakkoord van VVD, D66, CDA en GroenLinks.

Afgelopen week werd het bestuursakkoord voor het eerst besproken. Tegenstanders PvdA en Hart voor Bussum trokken toen fel van leer tegen het bestuursakkoord en noemden het 'futloos' en een 'wassen neus'. Het voornaamste probleem was volgens hen dat het gemeentebestuur geen echt goede en concrete toekomstplannen heeft. De VVD pareerde de tegenstand door te stellen dat het slechts om een bestuursakkoord op hoofdpunten gaat en dat eventuele goede plannen nog toegevoegd kunnen worden.
Er wordt vanavond dus verder gedebatteerd over het bestuursakkoord van VVD, D66, CDA en GroenLinks. Dat gebeurt op het gemeentehuis van Bussum. Verwacht mag worden dat de gemeenteraad het akkoord dan, ondanks de tegenstand, aanneemt.

Nieuw in deze krant: Gooise Meerwaarde

GOOISE MEREN - De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Wie zijn deze mensen? De komende tijd stellen wij er graag een paar aan u voor.

Het gaat om solisten die veel voor hun buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief in hun woonkern zijn. De rubriek Gooise Meerwaarde is te vinden op pagina 9 in deze krant. De aftrap wordt deze week verzorgd de Bussumse Lisa Schonewille, onder meer initiatiefnemer van Soupurbe.

Naarden grijpt naar het ultieme machtsmiddel

Al sinds 2013 pleit de raad voor een goede toekomst voor de Vestingwerken. Archieffoto: Bob Awick

NAARDEN - Voor donderdag wordt duidelijk of Naarden nog mag meepraten over de toekomst van de Vestingwerken.

Uiterlijk 14 januari doet de rechter uitspraak in het kort geding dat het Rijk aanspande tegen Naarden nadat deze op de valreep, 24 december 2015, beslag liet leggen op de Vestingwerken. Naarden strijdt al langer met het Rijk om zeggenschap over de Vestingwerken nadat vorig jaar bekend werd dat deze wordt afgestoten aan de NMo. Naarden wil voorkomen dat zij geen zeggenschap meer heeft over de toekomst van de Vestingwerken.

5924

euro heeft de kerstboomactie van IKEA voor het Naardermeer opgebracht

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. dr. J.P. Schouten; Naarderheem 10.30 u. ds. B. den Butter
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; za. 09/01 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. C. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki; za. 09/01 17.00 u. Vesper
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. C. van Wingerden
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. J.G. de Bruijn
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. K. Timmerman en 17.00 u. ds. W. van den Hul
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. A.N. Verheul
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. P.W.A Overdiep
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. br. H. Schram
*Evangelisch-Lutherse Kerk N-B 10.00 u. mw. ds. A. Parmentier
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. dhr. J. Thalen H.A.
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. mw. ds. H. Honderd

Henri Polak en Toon de Jong (II)

Dr. Henri Polak (1868-1943) was in zijn leven actief in de politiek, arbeidersbeweging en in natuur en milieu. Over die laatste onderwerpen schreef hij twee boeken. 'Tusschen Vecht, Eem en zee' (het Gooi) en 'De zoom van het Gooi' (plaatsen rond het Gooi). Stevige, 'vooroorlogse' boeken uit 1934 en 1936 met in elk tekeningen van de Larense kunstenaar Toon de Jong. De auteur wandelt als het ware door de diverse plaatsen en noteert wat hij ziet en weet.

Dit is 'De zoom van het Gooi' uit 1936. In dit boek komen de plaatsen in het Eem-, Vecht- en plassengebied aan de orde. Daar roemt hij de natuur en waarschuwt voor de verloedering. "Even ten westen van de Hervormde kerk van Kortenhoef heeft men een geweldig, hoog en leelijk bruggevaarte gebouwd. Weldra zullen de auto's rollen over de betonstrook, de fietsen over de grauwe tegelpaden". De schrijver heeft het hier over de N201 die de dorpen uit hun isolement haalden. Het boek, met een gekalligrafeerde opdracht, telt 314 pagina's en 40 tekeningen. Uitgever Scheltema & Holkema.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is vanaf januari 2016 voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar Maaltijdviering
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril en 12.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril; za. 16/01 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. M. van der Sluys

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst H.A.
*PGB Verlosserkerk geen dienst, gezamenlijke dienst Wilhelminakerk
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. R.W. van Mourik en 17.00 u. ds. A. van de Meer
*Remonstranten N-B 10.30 u. dr. H. Siebrand
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum geen dienst, gezamenlijke dienst bij Remonstranten
*Doopsgezinde Gemeente B-N geen dienst
*Evangelisch-Lutherse Kerk N-B 10.00 u. dr. B.M.J. Nagel
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit, Gezinsdienst
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Geef mij ook maar zo'n Porsche!

Nee, u ziet het goed ... een Porsche. Zoals op de foto staat afgebeeld. Maar dat is er toch helemaal geen? Laten we zien wie er gelijk heeft.

Het intens schattige autootje zag ik een paar weken terug op de Laarderweg rijden. Vlak voor me. Sloeg af de Singel in en ik er achterna. Ik had namelijk gezien dat er een flink stuk kabel onder sliertte en wilde mijn collega-klassiekerrijder behoeden voor een mogelijke ramp. De Brinklaan op en terug naar de Prinsenstraat. En daar weer rechts de Laarderweg op. De chauffeur van het witte Kevertje zag mijn gebaren en parkeerde voor garage Van Zanten. Tja, en toen was het één en al nostalgie. Het autootje is natuurlijk een Renault 4 (quatres chevaux) daterend uit de jaren 50. In de Alpen, naast mijn oom Rickey, reed ik mijn eerste clandestiene tochtje in zo'n knus bakkie. Ik was net 14 jaar. Het wagentje verscheen in 1948 en was van de hand van ontwerper Ferdinand Porsche (daar heb je hem!) die door de Fransen meteen na de oorlog geïnterneerd werd en, als 'wiedergutmachung' de opdracht kreeg een Volkswagen-achtig (ook van Porsche) volksautootje te maken. Was net iets comfortabeler en meer 'auto' dan het andere Franse succesnummer uit die dagen, namelijk de Deux Chevaux, de Lelijke Eend. Dat laatste karretje werd veel in Bussum gezien, mede door het enthousiasme dat Lex Bohlmeijer van de Citroën-garage aan de Laarderweg toonde voor alles wat van dat merk was. Lex is er niet zo lang geleden mee gestopt en dat mag rustig een gemis worden genoemd.

Weerbericht

Overgang lichtvriezend weer, kans op winterse buien
Het komend weekeinde lijkt het een beetje te gaan winteren. Eerst hebben we nog te maken met een lagedrukgebied dat eind deze week langzaam naar het zuidoosten wegtrekt. Daarna komt boven de Britse eilanden een hogedrukgebied tot ontwikkeling dat zich naar onze omgeving uitbreidt. De wind wordt dan noordoostelijk met kans op lichtvriezend weer.

Donderdag en vrijdag
Beide dagen is het half tot zwaar bewolkt met kans op enkele regenbuien, lokaal ook hagel of natte sneeuw. Als het een sneeuwbui is blijft de sneeuw waarschijnlijk niet (lang) liggen. Af en toe schijnt de zon. Er waait een matige wind, ruimend van zuidwest naar noordwest. In de nacht liggen de minima dicht bij het vriespunt, in de middag stijgend naar zo'n 3 à 4 graden.

Het weekeinde
Zaterdag valt lokaal nog een winterse bui, maar het blijft meest droog met wat zonneschijn. Zondag blijft het droog met soms ruimte voor de zon. De matige noordwestenwind ruimt geleidelijk naar noordoost. De minima liggen rond -2 à -3 graden, in de middag oplopend tot rond of iets boven het vriespunt. In de loop van komende week stijgt de temperatuur weer.

Weetje
Alle neerslag begint als sneeuw, behalve motregen. Sneeuw bestaat uit ijskristallen. Bij hagel binden ijskristallen zich met onderkoelde regendruppels in een wolk. IJsregen en ijzel komen voor bij invallende dooi. IJsregen ontstaat als vallende regendruppels bevriezen voordat ze de grond raken. Als de regendruppels pas bevriezen als ze de grond raken, spreek je van ijzel.

'We doen er alles aan om zeggenschap te houden'

Naarden liet beslag op Vestingwerken leggen

Ook de Utrechtste Poort valt onder de Vestingwerken. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De gemeente Naarden heeft in de laatste week van 2015 beslag gelegd op de Vestingwerken. Dat werd bekend nadat vorige week een kort geding diende dat het Rijk had aangespannen om de beslaglegging op te heffen. Hoewel het nieuws voor sommige raadsleden van Gooise Meren een enorme verrassing was, bleek de raad van Naarden wel geïnformeerd te zijn. De uitspraak van het kort geding is uiterlijk donderdag.

Wethouder Miriam van Meerten (VVD) noemt de beslaglegging op de Vestingwerken 'het laatste redmiddel' om zeggenschap te kunnen houden op de toekomst van de werken. Naarden grijpt daarmee terug op haar eerste recht om het eigendom over de Vestingwerken te verwerven. "Het was echt twee voor twaalf, we doen er alles aan om medezeggenschap te houden op 'onze' Vestingwerken", verklaart Van Meerten de razendsnelle stap van Naarden. Naarden besloot tot beslaglegging nadat er vanuit Den Haag een voor Naarden teleurstellende boodschap kwam.

Na de oprichting van de stichting Goois Erfgoed Naarden had zij een stevige lobby gevoerd richting Den Haag en minister Blok voor steun. Van Meerten: "Doel van de lobby was om de (voorlopige) koopovereenkomst tussen het Rijk en de NMo aangepast te krijgen, zodat de stichting Gooisch Erfgoed lid kon worden van de NMo." Volgens Naarden dé manier om in de toekomst medezeggenschap te houden op de Vestingwerken. De lobby bleek eind december niet het gewenste resultaat te hebben opgeleverd. Het Rijk had de overeenkomst met de NMo wel iets aangepast, maar voor de korte termijn leverde dat niets op volgens Van Meerten. "We hebben zo niet voldoende invloed op de toekomst van de Vestingwerken", laat ze strijdbaar weten. "Blok had het wel mogelijk gemaakt voor de stichting om toe te treden tot de NMo, maar pas nadat zij een aantal jaar ervaring had opgedaan met het beheer van een monument en die tijd is er niet."

'Het was echt twee voor twaalf', verklaart wethouder Van Meerten

Tijdens het kort geding bleek dat het Rijk ook geen trek had om weer met Naarden om tafel te gaan zitten over de overdracht van de Vestingwerken aan de NMo en vroeg de rechter om uitspraak te doen.

Vervolgstappen
Met de beslaglegging heeft de gemeente Naarden het ultieme machtsmiddel ingezet om te voorkomen dat de Vestingwerken op 15 januari toch worden overgedragen aan de NMo. De rechter doet 14 januari, één dag voor de geplande overdracht, uitspraak. Eventuele vervolgstappen zijn dan aan de raad van Gooise Meren.

Nieuwe studio Nia Moves

Opening Nia. Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN - De eigenaresse van Nia Moves, Irina Anisimova, was afgelopen zondag tijdens de feestelijke opening bijzonder trots op haar nieuwe studio in de Lunet.

Vanaf dit jaar geeft deze White Belt NIA-lerares complete work-outs voor lichaam, geest en ziel. Zo zijn er lessen NIA (Neuromusculair Integrative Action), zanglessen, pianolessen maar ook workshops tekenen en schilderen. Een combinatie van kunst en allerlei bewegingsvormen. Anisimova wil met Nia Moves een plek creëren waar mensen met plezier aan hun gezondheid werken.

Naardermeer ontvangt € 5.924 van kerstbomen- actie IKEA

NAARDEN - Natuurmonumenten Naardermeer krijgt de opbrengst van de actie Kerstboom voor één piek vanuit de Amsterdamse vestiging van IKEA.

Het bedrag wil Natuurmonumenten Naardermeer besteden aan de beleving van de onderwaternatuur van het Naardermeer. Er komt daarvoor een speciale recreatieplek langs de kant. Het Naardermeer is een van de dertien lokale projecten van Natuurmonumenten die een bedrag ontvangen.

Inbrekers maand later alsnog opgepakt

NAARDEN - De politie heeft maandag twee daders kunnen aanhouden voor een woninginbraak.

Het duo bleek op 2 december 2015 ingebroken te hebben bij een woning aan de Keizer Ottoweg. Ze hadden daarbij pasjes, waaronder een rijbewijs en pinpassen, gestolen. De politie heeft de zaak uitgebreid onderzocht en dat leidde uiteindelijk tot de aanhouding van twee mannen. Een van de inbrekers komt uit Bussum; de ander heeft geen vaste verblijfplaats.

Kliko leeggegooid over de auto

NAARDEN - Bewoners van de Dirk Tersteeglaan troffen zondag hun auto op de oprit aan met daaroverheen de inhoud van hun groene kliko.

Al het tuinafval was over de rode wagen gegooid. De bewoners begrepen hier niets van, ze zeiden met niemand ruzie te hebben. De politie weet wie hiervoor verantwoordelijk zijn. Het gaat om een dader uit Naarden (15) en uit Bussum (16). Zij worden benaderd door de politie.

Brommer weg

NAARDEN - De politie zoekt getuigen van de diefstal van een bromfiets aan het Binnenhof op donderdag 7 januari.

Tussen 21.00 en 21.30 uur werd een zwarte Aprilia SRAC gestolen met het kenteken DJ-22-5H.

Goois Vocaal Ensemble repeteert voorlopig in Burgerzaal

Foto: Bob Awick

NAARDEN - De Burgerzaal is 'droger' dan de koorleden van het Goois Vocaal Ensemble gewend zijn, maar ze zijn erg tevreden met hun nieuwe onderkomen in de Burgerzaal van het voormalige stadhuis van Naarden. Na 32 jaar repeteren in het Andreashuis moest het koor op zoek naar een nieuwe ruimte in verband met de verkoop van het Andreashuis. Ze zijn erg blij met de historische ruimte. Door het lage plafond is het geluid directer en is alles heel goed te horen. Zowel dirigent Roy Voogd als pianist Alwin Kluit is hier erg over te spreken.

Nico Gude

Eigenaar bij Nico Gude Producties, 25 jaar

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik heb een eigen bedrijf in de evenementenbranche. Van opbouwen, afbreken tot aan productie, stagemanagement en tourmanagement."

Wat zou je doen met honderd euro?
"Naar een concert gaan en daarna naar de kroeg."

En met een miljoen?
"Een (aantal) toffe band(s) zelf naar Nederland halen om ze te zien optreden!"

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Voor een show van meerdere bands waar ik graag naar luister."

Wat voor muziek luister je?
"Voornamelijk metal, de muziekstijl waarbij het bij concerten lijkt alsof het publiek elkaar de hersens in wilt slaan, maar wat veel aardiger is dan dat het lijkt!"

Bier of wijn?
"Bier."

Waar in Naarden kom je graag?
"Bij mijn ouders."

Een dag de burgemeester?
"Dan zou ik mij inzetten voor een centraal gelegen podium, waar (beginnende) bands kunnen optreden. Een kans bieden aan muzikanten."

Waar droom je nog van?
"Om als tourmanager de wereld te gaan zien."

Je beste eigenschap(pen)?
"Geduldig met een duidelijke visie van wat ik wil bereiken en sociaal."

En je slechtste?
"Dat ik af en toe net iets te snel een impulsieve keuze maak. Maar daar werk ik aan."

Wat weten we niet van je?
"Dat ik heel veel t-shirts heb. Bij bijna elk concert dat ik bezoek koop ik een shirt en bij veel festivals krijg je een crewshirt."

Waar zullen we eens op proosten?
"Op een hele toffe tourmanagement klus die ik op dat moment aangeboden heb gekregen."

Gemeente moet een van de meest duurzame worden

Plan voor meerdere maatregelen

Energieneutraal werken: hier lukt het al. Foto: Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - De gemeente Gooise Meren moet een van de meest duurzame gemeenten van Nederland worden. Dat plan heeft het gemeentebestuur.

De komende jaren moeten meerdere maatregelen genomen waardoor de gemeente duurzamer wordt. Als voorbeeld wordt onder meer het vervangen van straatlantaarns en andere lampen voor duurzamere ledlampen genoemd. Daardoor wordt stroom bespaard. De gemeente heeft eveneens het doel om fietsgebruik te stimuleren. Dat moet er weer voor zorgen dat minder snel de auto gepakt wordt.

Maar het plan gaat veel verder dan dat alleen: het gaat om maatregelen, maar des te meer ook om bewustwording. Er wordt onder meer nog gewerkt aan een Gooise Meren Bewust-programma, waarmee bewoners worden aangespoord om duurzamer te werken. Datzelfde geldt voor ondernemers.

Alle maatregelen moeten ervoor zorgen dat de hele gemeente Gooise Meren rond 2050 energieneutraal wordt. Rond 2030 moet de gemeente zelf al energieneutraal werken.

Van Bussum, Naarden en Muiden werkte vooral de gemeente Bussum de afgelopen jaren al erg duurzaam. De afgelopen jaren werden zonnepanelen geplaatst op het dak van het gemeentehuis en enkele buurten werden verduurzaamd. Bussum kreeg zelfs een duurzaamheidskeurmerk.

Groot aantal boten opengebroken

NAARDEN - Onbekende daders hebben een week geleden een groot aantal boten opengebroken in de jachthaven. Dat meldt de politie. Voor zover bekend waren 14 bootbezitters het slachtoffer.

Van alle boten werd gereedschap gestolen. Dat werd op maandag ontdekt, maar het zou goed kunnen dat de daders het weekend daarvoor hebben toegeslagen. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de voorvallen. Getuigen worden opgeroepen contact op te nemen met de politie op telefoonnummer 0900-8844.

Bewoners weggestuurd na computer-problemen

GOOISE MEREN - De gemeente heeft woensdag last gehad van computerproblemen. Daardoor moesten de loketten van Burgerzaken worden gesloten.

Een groep wachtende bewoners werd noodgedwongen weggestuurd door medewerkers van de gemeente. Dat zorgde vooral voor ongemak: het was best druk op het gemeentehuis en enkele klanten stonden al lang te wachten om geholpen te worden. De gemeente laat weten de ongemakken te betreuren. De volgende dag konden de loketten weer gewoon open. Volgens een woordvoerder kwamen de problemen vooral doordat de medewerkers nog moesten wennen aan de veranderde systemen.

Reeks autokraken

NAARDEN - Autokrakers hebben een week geleden, op zaterdag, een aantal auto's opengebroken.

Het was vooral raak aan het Prinses Beatrixhof. Daar werden vlak achter elkaar drie auto's opengebroken. Van een Peugeot werden de lampen gestolen. Verderop stond een Citroën. Van deze auto werd het navigatiesysteem gestolen. Aan dezelfde straat werd ook nog een Toyota Aygo opengebroken. Daar namen de daders kleren mee. Dezelfde dag was het ook raak aan de Prins Hendriklaan en de Evert de Bruijnstraat. Opvallend genoeg werden daar ook twee Peugeots opengebroken. De daders namen geld mee.

De politie vermoedt dat steeds dezelfde daders verantwoordelijk zijn voor de autokraken. Er wordt nog onderzoek gedaan. Contact opnemen met de politie kan op 0900-8844.

Inbrekers gepakt

NAARDEN - Agenten hebben maandag twee mannen aangehouden voor een woninginbraak.

De mannen, twee Bussumers van 22 en 29 jaar, worden ervan verdacht afgelopen december een woning aan de Keizer Ottoweg te hebben opengebroken. De mannen konden dat doen door een raam open te maken. Ze namen vervolgens meerdere spullen mee.

De verdachten konden worden opgespoord na recherche-onderzoek. Toen ze werden aangehouden werden ook enkele gestolen spullen gevonden. De mannen werden door de agenten meegenomen naar het bureau en worden nog verhoord.

'Iedereen heeft wel iets toe te voegen aan de maatschappij'

'Ik sta er eigenlijk niet zo bij stil wat ik allemaal doe.' Foto: Yvette Geerts

door Yvette Geerts

GOOISE MEREN - De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor hun buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief in hun woonkern zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er graag een paar aan u voor. Deze week: de Bussumse Lisa Schonewille, onder meer initiatiefnemer van Soupurbe.

Ze is idealistisch, zou het liefst het basisinkomen direct ingevoerd zien, heeft een hekel aan verspilling en haar grote droom is het oprichten van een social enterprise. De 44-jarige Bussumse Lisa Schonewille studeerde aan het conservatorium, woonde anti-kraak in een oude school in Huizen, werd op haar vijfentwintigste moeder en voedde haar zoon de eerste jaren alleen op. Veel Bussumers kennen haar inmiddels van Soupurbe of van het BOO, het biologisch ondernemersontbijt dat ze één keer per maand op wisselende locaties organiseert.

Ze heeft bij ieder leuk en maatschappelijk idee de neiging ja te zeggen

"Oef, wel spannend zo'n interview", zegt ze een beetje onwennig. "Ik sta er eigenlijk niet zo bij stil wat ik allemaal doe." Dat ze het wat spannend vindt, is later niets meer van te merken. Openhartig en enthousiast vertelt ze over haar jeugd, haar grote droom: een social enterprise, maar ook dat ze streng moet zijn voor zichzelf.

Streng zijn voor jezelf? Ze lacht even en kijkt dan weer serieus. "Ik heb een jaar geleden mijn baan als begeleider bij Sherpa opgezegd en ben voor mijzelf begonnen. Ik realiseerde me toen dat ik een netwerk op moest bouwen en meer ervaring moest opdoen met het bouwen van websites." Want dat werd, na jaren in de zorg te hebben gewerkt, haar nieuwe roeping: websites maken voor sociale initiatieven en organisaties. Het 'probleem' is wel dat ze bij elk leuk en maatschappelijk idee de neiging heeft om ja te zeggen, vertelt ze zelf. Met als gevolg dat ze zeker de eerste paar maanden vooral met allerlei maatschappelijke projecten bezig was, maar dat was allemaal vrijwillig. Lisa: "Het liefst zou ik me niet door geld laten leiden, maar ik moet net als veel andere mensen ook werken om te leven. Toch blijft de verleiding om in allerlei leuke en inspirerende projecten te stappen." Ze besloot daarom wat strenger voor zichzelf te worden en een duidelijker scheiding aan te brengen tussen haar zakelijke activiteiten en de vrijwillige projecten waar ze haar schaarse vrije tijd in steekt. "Ik ben er nu veel alerter op dat ik mezelf niet overloop. Ik heb mezelf toegestaan om bij één project, dat is Soupurbe, helemaal los te gaan als vrijwilliger. Dat gun ik mezelf. Voor de andere werkzaamheden die ik doe heb ik echt moeten leren om een faire prijs te vragen."

Ideale wereld

De ideale wereld is voor Lisa een wereld waarin iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt. De gedachte van een basisinkomen sluit daar voor haar bij aan. "Ik merk dat mensen die een uitkering krijgen en willen werken in de knel komen. Wat ze verdienen wordt op hun uitkering gekort. Dat is een beklemmend systeem, het stimuleert niet. Met een basisinkomen is dat opgelost. Als je extra wilt verdienen kan dat."

'Ik kijk altijd naar wat mensen zelf kunnen, dat deed ik vroeger al'

Sociaal bevlogen
Ze haalt haar schouders op als je haar vraagt waar die sociale en maatschappelijke bevlogenheid vandaan komt. "Ik denk dat het altijd al in me heeft gezeten. Ik kijk altijd naar wat mensen zelf kunnen. Ook nu vind ik dat de mensen met wie ik samenwerk van hun eigen mogelijkheden uit moeten gaan en die benutten." Na haar opleiding tot docent muziek kwam ze al snel in de gehandicaptenzorg terecht. "Dat voelde gewoon meteen goed. Ik word er gewoon blij van. Het klinkt misschien raar, maar ik heb echt het gevoel dat zij iets voor mij deden en niet andersom. Ik vind het belangrijk om iets voor anderen te kunnen betekenen, maar ik ervaar juist dat ze iets voor mij betekenen. Het is toch bijzonder dat iemand jou toelaat. Ik vind ook niemand zielig: ik leer van hen en zij van mij. Geven is ook ontvangen." Toen ze vijf jaar geleden bij Sherpa ging werken en kennismaakte met het activiteitencentrum Jan Ligthart had ze eenzelfde ervaring.

Jan Ligthart Centrum
Het Jan Ligthart is een activiteitencentrum voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. "Toen ik daar vijf jaar geleden binnenkwam werd ik meteen gevoed. Wat andere mensen misschien met een kerk hebben, heb ik met die plek en met de mensen die er werken." Ook de mensen die er hun dagbesteding hebben geven Lisa dat speciale gevoel. "Zij staan zo positief in het leven, ze gaan niet thuis zitten verpieteren. Ze willen iets van hun leven maken en komen dan naar een activiteitencentrum zoals het Jan Ligthart." De positiviteit die van die plek uit gaat, was de reden voor Lisa om daar ook de Soupurbe-avonden te houden. Lisa wordt steeds enthousiaster als ze verder vertelt. "Het idee van Soupurbe is voortgekomen uit Taste Before You Waste, een Amsterdams initiatief om voedselverspilling onder de aandacht te brengen." Inmiddels is Soupurbe uitgegroeid tot een avondvullend programma met verschillende activiteiten. Van samen koken en eten tot zang- en dansworkshops, lezingen en thema-avonden, waaronder een avond met en voor vluchtelingen. "Soupurbe is wel mijn kindje en dat bescherm ik. Ik heb nog veel plannen, maar ben daarbij continu aan het aftasten waar ik me goed bij voel. Waar ik echt niet tegen kan is als er misbruik wordt gemaakt van mensen of situaties, of wanneer er geen gelijkwaardigheid is tussen mensen." Een van de plannen die Soupurbe rechtstreeks raken is de grootschalige renovatie van het Jan Ligthart Centrum. "Er is nu bijvoorbeeld een enorm hoge energierekening en het liefst zouden we meteen duurzaam renoveren." Er ligt zelfs al een plan. Lisa is er al een flinke lobby voor gestart richting de gemeente en andere partijen. "Ik zou heel graag zien dat het een duurzaam gebouw wordt. Met verschillende maatschappelijke activiteiten zoals een buurttuin, het Repair Café en als uitgiftepunt van de Groenteclub. Dat is op zich niet zo bijzonder," laat Lisa weten, "maar dat het in combinatie met een zorginstelling gebeurt is wel uniek."

Kansen
Lisa ziet altijd overal kansen. Grootste doorn in haar oog is dan ook dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt eigenlijk niet 'meedoen' in de maatschappij. "Zo veel talenten blijven onbenut en ik vind echt dat iedereen iets heeft toe te voegen aan de maatschappij." Toen ze een jaar geleden als zelfstandige startte had ze zich voorgenomen om daar in ieder geval iets mee te doen. Zo werken er nu in haar bedrijf twee mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Eén van hen, Jordi van Meewezen, werkt al een jaar voor haar. Jordi heeft een Wajong-uitkering en woont in Villa Oki. Dat is een begeleidwonenproject voor jongeren in Bussum. Volgens Lisa is hij superhandig met computers.

Grote droom
Haar tweede 'medewerker' zit in een re-integratietraject en Lisa begeleidt hem bij zijn omscholing. Dit is een stap in de richting van haar grote droom: de eerdergenoemde social enterprise in de vorm van een online (reclame)bureau waarin ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. "Dat is zo gaaf om te doen. Er blijven nu echt mooie sociaal-maatschappelijke projecten liggen omdat er geen geld is. Door een dergelijk reclamebureau op te zetten kunnen we die wel doen," besluit ze.

Drukke nieuwjaarsreceptie

De zaal is bomvol. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN - Een positieve speech van de burgemeester, drankjes en hapjes, vele bekenden, drie zoenen en flink wat handen schudden: de eerste nieuwjaarsreceptie van de gemeente Gooise Meren was zeer geslaagd.

Met name carnavalsvereniging De Vestingnarren wist zich opvallend te profileren in Bussum. Gesprek van de avond was het kort geding over de Vestingwerken, maar ook de 'kleinere' onderwerpen zoals goede voornemens en nieuwe samenwerkingen werden besproken.

Gezelligheid in het gemeentehuis. Foto: Jessica de Jong
Luisteren naar de speech van de burgemeester. Foto: Jessica de Jong
Vol verwachting wat de avond brengt. Foto: Jessica de Jong
Alaaf!, aldus de Vestingnarren. Foto: Jessica de Jong
Drukte in de zaal. Foto: Jessica de Jong
De Prins en de burgemeester. Foto: Jessica de Jong

Vul uw activiteit online op GooiAgenda.nl

Lezers van BussumsNieuws, NaarderNieuws en MuiderNieuws lezen graag welke activiteiten er aankomen. Hiervoor is nu een handige website, namelijk GooiAgenda.nl.

Activiteit aanmelden
Ook een activiteit aanmelden? Maak een profiel aan en word GooiAgenda-redacteur. Op de website gooiagenda.nl ziet u aan de linkerkant een blauwe balk met de tekst 'activiteit aanmelden'. Klik hierop en er verschijnt een invulveld. U registreert zich eemalig en verzint zelf een gebruikersnaam en een wachtwoord. Daarna kunt u eenvoudig uw activiteit aanmelden met daarbij de relevante gegevens zoals de datum, de tijd, het adres en de eventuele kosten.

Activiteit opzoeken
Van expositie tot braderie en van theatervoorstelling tot sportevenement: alles verschijnt handig op een rij. U kunt zoeken op datum, plaats, categorie en trefwoord. Klik, zoals aanvang, entree en een plattegrondje.

GooiAgenda.nl is een initiatief van de huis-aan-huiskranten van Enter Media. Op GooiAgenda.nl ziet u activiteiten uit heel het verspreidingsgebied van Enter Media.

Filmhuis Bussum

'Out of Nature'.

*In PUBLIEKE WERKEN zijn 19e-eeuws Amsterdam en Drentse turflanden levensecht gereconstrueerd. Met Gijs Scholten van Aschat, die zich als huiseigenaar met volharding in de nesten werkt.
*In MON ROI valt een vrouw steeds weer voor haar overspelige, maar o zo charmante echtgenoot.
*SUFFRAGETTE schetst de hartverscheurende strijd om vrouwenkiesrecht in Engeland.
*Het grappige BURNT volgt de arrogante chef-kok Adam Jones die probeert zijn kookliefde beter te verenigen met mensenliefde.
*JHERONIMUS BOSCH – TOUCHED BY THE DEVIL legt het karakteristieke van duivelskunstenaar Jheronimus Bosch bloot.
*CAROL schildert de liefdesrelatie tussen twee vrouwen in de vijftiger jaren. Met Cate Blanchett en Rooney Mara.
*THE PROGRAM is een confronterend docudrama over Lance Armstrong.
*In TREFFPUNKT ERASMUS begon de redding van vele onderduikers in Bussum, door Werner Klemke.
*OUT OF NATURE biedt een komische inkijk in het gedachteleven van een ontevreden dertiger tijdens zijn tocht door de prachtige Noorse natuur.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
Als FAMILIEFILM is het spannende ANTBOY EN DE WRAAK VAN DE RODE FURIE te zien, Nederlands gesproken en met verbluffend camerawerk.
*Vooraankondiging: SLOW FOOD FILM FESTIVAL. Een dag vol smakelijke films en puur en eerlijk eten!

Versa vrijwillgerscentrale

*Het Maatjesproject zoekt voor een 25-jarige vrouw die een luisterend oor nodig heeft een maatje die stevig in haar schoenen staat en affiniteit met kinderen heeft. (9903)
*Versa Vrijwillige Thuishulp zoekt een vrijwilliger om 1 x per 14 dagen ongeveer 1½ uur een bezoekje te brengen bij iemand die weinig contacten heeft. U maakt zelf de afspraken.(9682)
*Het Muiderslot zoekt voor de museumwinkel een flexibele vrijwilliger. (9818)
*WOC Bellefleur zoekt een nieuw lid voor haar activiteitencommissie.

donderdag 14 januari

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken; iedere dinsdag in Bellefleur, Mackaylaan 11-A te Naarden van 20.30 - 22.00 uur.

Lezing

Lezing over markante wijken en gebouwen door Historische Kring Bussum. Locatie: Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, Bussum. Kosten € 5,-. Kaarten vooraf bestellen en aanmelden via amalia.bus@kpnmail.nl. Meer info via 035-6910412.

Nordic Walking

Start van cursus Nordic Walking door oefentherapeute Barbara Faber vanaf Heidezicht. Op donderdagochtend van 10.00 - 11.00 uur. Kosten 65 euro voor 8 lessen. Informatie en opgeven via 06-25487828 en barbara@movementtherapy.com.

Expositie

Expositie van Venetiaanse maskers van Olga Dol. Tot medio maart. Locatie: WOC Bellefleur, Mackaylaan 11 Naarden. Openingstijden: 10.00 - 12.00 uur.

Eigen Wijsheid

Een uurtje Eigen Wijsheid, 3 bijeenkomsten van 1,5 uur op de donderdagmiddag in een klein groepje. Voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Van 15.30 - 17.00 uur. Data: 14, 21 en 28 januari. Totale kosten € 40,-. Info en opgave, info@coaching-begeleiding.nl. De Ruijterlaan 12, Bussum.

Open eettafel

Open eettafel, elke maandag- en donderdagmiddag om 17.30 uur. Vers bereide maaltijd. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Aanmelden: 035-693 87 86.

Tai-chilessen

(Proef)lessen tai chi in De Lunet bij NIA Art of moves door Marcela Astete. Losse lessen en strippenkaarten. Lesdagen zijn dinsdag en donderdag van 10.00 - 13.30 uur.

dinsdag 19 januari

Lezing groei & bloei

Lezing groei & bloei door Herman Geerts i.s.m. Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde. Locatie: 't Trefpunt, Ceintuurbaan. Aanvang 20.00 uur. Toegang voor niet-leden € 2,50.

Rijbewijskeuring

Rjbewijskeuringen B, C en D, taxipas, vaarbewijs, keuring voor een verzekering of obs-verklaring voor de rechtbank in Centrale Bibliotheek Wilhelminaplantsoen 18, Bussum, op de eerste etage. Er zijn kosten aan verbonden. Afspraak maken via 06-13031321.

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken in Bellefleur, Mackaylaan 11-A te Naarden van 20.30 - 22.00 uur.

Zelfverdediging

Cursus zelfverdediging voor meisjes van 8 t/m 12 jaar. 10 lessen op dinsdag van 16.00 - 17.30 uur. Kosten € 70,- Locatie: SCAN, M. Kampsstraat 3, Naarden. Informatie via Versa Welzijn, Jose de Groot, jgroot@versawelzijn.nl.

Lezing VOC

Lezing met beelden over de Verenigde Oost-Indische Compagnie door Gijs van der Lee. Locatie: Antonius Hof Bussum. Aanvang: 14.30 uur. Toegang gratis.

Lezing Historisch Café

Lezing Historisch Café Naarden door historicus Peter de Bourgraaf. Over de cruciale gevolgen van de Vrede van Versailles. Aanvang: 20.00 uur. Gratis toegang, bijdrage welkom. Locatie: De Hoed (voormalig VVV-gebouw), Adriaan Dortsmanplein 1B Naarden-Vesting.

Sieraden maken

Sieraden maken voor meisje van 8 t/m 12. Iedere dinsdag van 16.00 - 17.30 uur. Kosten € 2,40 per keer. Bij SCAN, M. Kampsstraat 3, Naarden. Info: jgroot@versawelzijn.nl.

vrijdag 15 januari

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum.

zaterdag 16 januari

Tarot reading

Tarot reading in de Gooische Loods, Laarderweg 118, Bussum. Van 13.00-16.00 uur. Kosten: € 7,50. Aanmelden via de website of in de winkel.

Actie Kerkbalans

Actie Kerkbalans bij verschillende kerken in Bussum, een inzamelingsactie waarmee het jaar wordt ingeluid. Om 12.00 zullen de klokken bij o.a. de Verlosserkerk luiden.

zondag 17 januari

Soosmiddag

Soosmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 in Bussum. Met deze keer voorlichting over Stichting Vier het Leven. Aanvang: 14.30 uur. De entree is gratis.

Vestingmuseum

Het Vestingmuseum Naarden heeft weer een Schuttersdag. Meer informatie www.vestingmuseum.nl.

Stadswandeling

Stadswandeling van ca. 5 kwartier door Naarden-Vesting met stadsgidsen van de Vereniging Vestingstad Naarden. Vertrek om 12.30 uur vanaf de Utrechtse Poort. Kaarten vanaf 12.15 uur. Kosten: volwassenen € 3,- kinderen vanaf 12 jaar € 2,-.

maandag 18 januari

Mindfulness

Start 8-delige mindfulnesstraining op maandagavond van 20.00 - 22.00 uur via Versa Welzijn Bussum door Marian de Klerk. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum. Kosten € 160,-. Aanmelden: 06-16380595.

Seniorencafé

Seniorencafé, elke maandag van 10.30 - 12.00 uur. Locatie: Brasserie Stokjes en Lepel, Nassaustraat 3b te Bussum. Ook niet-leden zijn welkom.

Open eettafel

Open eettafel, elke maandag- en donderdagmiddag om 17.30 uur. Vers bereide maaltijd. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3 houdt. Aanmelden: 035-693 87 86.

woensdag 20 januari

Amalia

Amalia biedt de mogelijkheid om samen te eten. Locatie: El Verano, Heerenstraat 55, Bussum. Opgave: 035-6932318.

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken in De Heul, Koekoeklaan 3 te Bussum van 18.30 -20.00 uur.

Diapresentatie

Presentatie met dia's over de kust van Ligurie en het noordwesten van Toscane door Henk Butink. Aanvang 14.00 uur. Toegang: € 3,-. WOC Bellefleur Mackaylaan 11, Naarden, 035-6953117.

Expositie

Expositie schilderijen t/m februari door leden Woongroep Bussum bij Sauter Wijnen, vernissage op 30 januari.

Eerste huwelijk Gooise Meren niet alledaags

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het eerste huwelijk in de nieuwe gemeente Gooise Meren was zeker niet alledaags. De huwelijksvoltrekking en het feest van het bruidspaar, de in Nieuw-Vennep wonende Tamara Groenewold en de in Deventer wonende Sandra Mosterd, vond plaats in de voormalige discotheek The Spot in Bussum. Het bruidspaar kende elkaar zeven maanden maar wist vanaf het eerste moment dat het goed zat. Samenwonen lukt nu nog niet, maar zit wel in de planning. Welke plek dat wordt is nog onduidelijk. Bussum zeker niet, ondanks de centrale ligging.

Rennen en ploeteren door modderig crossparcours

Elfhonderd deelnemers aan regiocross

Vol enthousiasme bij de start. Foto: Tempo AV

BUSSUM - De Regiocross Midden, afgelopen zaterdag georganiseerd door Tempo AV, is een groot succes geworden. Ongeveer 1.100 lopers van 17 verschillende atletiekverenigingen uit de regio Midden-Nederland namen het tegen elkaar op.

De lopers verschenen in verschillende leeftijdscategorieën aan de start op de Fransche Kampheide. De leeftijden liepen uiteen van 6 tot 18 jaar. De afstanden waren hiervoor ook aangepast. Zo liepen de minipupillen 625 meter en de A-junioren 4 kilometer.

Het parcours was een echte cross waarbij de lopers door de modder en over de boomstronken moesten rennen. De renners moesten goed opletten waar ze liepen. Over gras, zandpaden en dan weer een stukje asfalt: alles kwam voorbij. Wat regen af en toe mocht de pret niet drukken.

Er werd voor het eerst gemeten met elektronische tijdwaarneming. Mede hierdoor en de vele vrijwilligers verliep de wedstrijd heel soepel en kan Tempo AV terugkijken op een succesvolle dag.

Buren maken bezwaar tegen Emmaschool

BUSSUM - Het is nog maar de vraag of verhuizing van de Emmaschool naar het nieuwe onderkomen aan de Graaf Florislaan lukt voor het nieuwe schooljaar. Er zijn van meerdere kanten bezwaren binnengekomen tegen herbestemming van gebouw De Opmaat.

Onder meer de vereniging Mooi en Leefbaar Lomanplein (voormalige actiegroep Lomanplein) tekende bezwaar aan bij de Raad van State. Daarmee blijft het dossier-Emmaschool ook de nieuwe gemeenteraad flink bezighouden. In oktober sprak Lia de Ridder, oud-wethouder gemeente Bussum, nog de verwachting uit dat de eerste spade in februari 2016 de grond in zou kunnen. Dat lijkt nu niet meer waarschijnlijk. In oktober 2015 stemde de Bussumse gemeenteraad in met de herbestemming. Hierna volgde een periode waarin belanghebbenden en omwonenden bezwaar konden aantekenen. Deze periode liep af op 23 december.
Grootste zorg van onder meer de vereniging is het grote aantal leerlingen en de gevreesde verkeersproblemen. Voor dit laatste heeft de gemeente een verkeersplan opgezet waarover zij met de buurt nog steeds in gesprek is. Ook blijkt dat de omgevingsvergunning door de gemeente nog niet is aangevraagd. Volgens een woordvoerder van de gemeente hangt dat samen met de gesprekken over het verkeersplan en de periode van beroep.

Toon Klück ontvangt Eremedaille

De eremedaille. Foto: Lillian Mulder

BUSSUM - Toon Klück heeft zondag door celebrant Majiec de Eremedaille in Goud van de Bisschoppelijke Sint Gregorius Vereniging opgespeld gekregen.

Hij kreeg deze onderscheiding voor zijn verdiensten als zanger in koren van de Vituskerk en de Mariakerk (Koepelkerk) gedurende 65 jaar. Ook werd hij geroemd als behoeder van het Gregoriaans, als hulpdirigent en als bibliothecaris van de grote kerkmuziekbibliotheek van de Koepelkerk. Zowel Toon als zijn vrouw Riet kreeg na het dankwoord een warm applaus.

Klück vertelt dat hij het niet had verwacht. "Ik doe het puur voor mijn plezier. Ik heb van huis uit een muzikale opvoeding gekregen. Ik zing nog steeds en ben regelmatig hulpdirigent. Ik vind het erg leuk om te doen. Een beloning hoefde niet echt."

Co van 't Woud wint Gooise Meren Quiz

GOOISE MEREN - Co van 't Woud en zijn vrouw kunnen binnenkort gaan genieten van een heerlijk diner voor twee bij restaurant Fort H in Muiden. Van 't Woud heeft deze prijs gewonnen door zijn deelname aan de Gooise Meren Quiz in deze krant.

De winnaar woont opvallend genoeg in de Hilversumse Meent. Ook daar wordt BussumsNieuws bezorgd. Hij vertelt iedere week de krant te lezen. Hij vond wel dat er een aantal instinkers tussen de vragen zat. Van 't Woud wist alle vragen uit zijn hoofd en heeft niets hoeven op te zoeken. In het dagelijks leven zit Van 't Woud bij het bestuur van de seniorenraad in Bussum.

Voorzitter wijkcomité neemt afscheid

Loes Rummenie (midden) op de receptie. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Bijna 25 jaar is Loes Rummenie betrokken geweest bij het buurtcomité van de wijk Prins Hendrikpark. De laatste 13 jaar was ze voorzitter. Afgelopen zondag nam ze tijdens een goedbezochte nieuwjaarsreceptie afscheid.

Het feestje voor de buurt werd gehouden in de Doopsgezinde Kerk aan de Wladimirlaan. Ook drie andere comitéleden namen afscheid. Een nieuwe voorzitter is nog niet gevonden. De wijk verjongt de laatste tijd, dus er is er hoop dat nieuwe leden zich zullen melden.

Parfumdief gezocht

BUSSUM - De politie is op zoek naar een blanke man die afgelopen vrijdag voor bijna 300 euro aan parfum heeft gestolen bij de Etos aan de Nassaulaan.

De man van rond de 40 is rond de 1.90 meter lang en droeg een blauwe spijkerbroek en een donkerblauwe jas met een opvallende bruine bontkraag. De politie zoekt naar getuigen.

Slow Food Film Festival

BUSSUM - Voor de eerste keer organiseert Filmhuis Bussum volgende week zondag het Slow Food Film Festival.

Er worden vier films over eten gedraaid en er worden slow-food-bonnen uitgedeeld. Deze kunnen gebruikt worden voor de proeverij die wordt verzorgd door zes verschillende lokale cateraars. Het gaat om NatuurlijkGoedEten.nl, Soofs Kitchen, Trev's soep, Le Perron, L'Affetto en De Smaakengel.

Autodiefstal

NAARDEN - Een blauwe Volvo V50 is in de nacht van vrijdag op zaterdag gestolen uit de Kooltjesbuurt.

De politie zoekt getuigen. De kentekenplaat is: 70-XB-PT.

Jubileum voor rubriek van Historische Kring Bussum

Rubriek verschijnt al tien jaar in deze krant

Klaas Oosterom verzorgde 1/3 van alle bijdragen. Foto: Jessica de Jong

door Jessica de Jong

BUSSUM - Iedere week weer zijn het de leden van de Historische Kring Bussum die een bijdrage leveren aan deze krant. Inmiddels is het precies tien jaar geleden dat de eerste column verscheen.

Vanuit zijn woning aan het Majellapark is het Klaas Oosterom die bijna wekelijks een bijdrage levert. En als hij het zelf niet schrijft, dan zorgt hij ervoor dat iemand anders een onderwerp oppakt en uitzoekt. Lopend op de plek waar menig Bussumer is geboren, gaat Oosterom op de foto: het Majellaterrein. Historische grond, verhalen, zaken uitzoeken: hij draait er zijn hand niet voor om en weet zichzelf altijd te inspireren en te motiveren om op zoek te gaan naar een mooi verhaal.

Meeschrijvers

De Historische Kring Bussum heeft tot nu toe 440 verhalen in deze krant geschreven. Met name Hans Jonker (die niet op de foto wilde) en Klaas Oosterom schrijven maandelijks een rubriek over de meest uiteenlopende zaken. Ook Margreet de Broekert en Ben Koning leveren regelmatig een bijdrage. Jacques Poissonnier overleed in 2011 en Martin Heyne in 2013. Beiden schreven regelmatig de rubriek vol.

De eerste editie van de rubriek. Foto: HKB

Klaas Oosterom belandt van het ene verhaal in het andere

De rubriek begon in januari 2006 in de toenmalige BussumseKrant. "De drukkerij van de Naarder Koerier nam het initiatief voor deze krant en voor de rubriek. Op dat moment was er geen Bussumse krant, enkel het advertentieblad van de Gooi en Eembode. De Koerier sprong dus in dit gat en vroeg ons of wij een wekelijkse rubriek konden verzorgen. Het antwoord was 'ja' en in dat eerste jaar is de rubriek 45 keer verschenen. Bijna wekelijks dus, aangezien er een zomerstop was van de krant. Sinds 5 jaar is de naam van de krant veranderd in BussumsNieuws. De rubriek 'Uit de historie van Bussum en omgeving' is gebleven.

De eerste bijdrage werd geschreven door Lars Wieringa, toen vrijwilliger bij de kring. In de beginjaren was ook Hans Jonker erg actief en recent schrijft hij weer veel. "Ik denk dat hij ongeveer 1/3 van alle bijdragen heeft verzorgd. Ik ben zelf sinds 2010 bij de Historische Kring Bussum betrokken. Inmiddels heb ik ook 1/3 van alle rubrieken geschreven. We werken nu met vijf of zes mensen aan de rubriek en ik ben eindverantwoordelijk. Ik vraag mensen om iets uit te zoeken of iets aan te leveren; dat gebeurt overigens ook wel eens ongevraagd." Neem bijvoorbeeld Ton Longayroux die tegenwoordig in Frankrijk woont. Hij leverde 'herinneringen van een Bussumse jongen' aan. Die teksten heeft Oosterom bewerkt tot enkele afleveringen van de serie. "Op de site van de Historische Kring Bussum staan wel 30 van zijn verhalen. De leukste hebben we in de krant gepubliceerd."

'Een handje erbij zou fijn zijn. Aanmelden kan bij de Historische Kring'

Villa 't Hoog
Waar Oosterom zelf veel plezier aan heeft beleefd, is het uitzoeken van het verhaal achter een ansichtkaart met daarop de afbeelding van een protestants ziekenhuis in het Spiegel. "Het betrof Villa 't Hoog en de geschiedenis bleek erg interessant. Ik heb er dan ook een drieluik over gemaakt." Hij vertelt dat de villa tegenwoordig Oud Delta heet en aan de Graaf Wichmanlaan te vinden is op een enorm stuk grond met onder andere een koetshuis. "Ik begon met het uitzoeken van de geschiedenis van het ziekenhuis, daarna achterhaalde ik dat de villa in 1887 in eigendom kwam van de heer Kruyt, een man van aanzien. Hij was directeur-uitgever van dagblad De Standaard. De villa werd, toen het Diakonessenhuis in Naarden klaar was, gekocht door huisarts Postema. Hij kon er pas na de oorlog in omdat de Duitse bezetters er in zaten. De huidige bewoner is een dochter van diezelfde arts, die nu dik in de tachtig is. Ik achterhaalde dat de arts een boek had uitgebracht met microfoto's van planten. Dat vernam ik op internet. Het bleek in vier talen uitgegeven te zijn, de dochter wist dat niet." En zo belandt Oosterom van het ene verhaal in het andere verhaal en komt er van alles op zijn pad. Hij zoekt in archieven, op het internet en praat met mensen.

Handje erbij
Soms hebben de verhalen ook een actuele aanleiding, zoals laatst toen een nieuwe film verscheen van de Bussumse Annet Betsalel over een joodse zakenman en een Duitse soldaat. De film heet 'Treffpunkt Erasmus' en draaide in het Filmhuis Bussum. Wij schreven erover. Ook wanneer er weer een nieuwe editie verschijnt van het Bussums Historische Tijdschrift van de vereniging wordt er een mooi verhaal uitgelicht. Voorlopig heeft Oosterom nog ideeën genoeg. Hij is nu 76, pas sinds vorig jaar heeft hij een brilletje om te lezen. Hij heeft er nog steeds lol in, maar een handje erbij zou fijn zijn. Wie interesse heeft mag zich altijd melden bij de Historische Kring om mee te werken aan de rubriek 'Uit de historie van Bussum en omgeving'.

Overspoeld met complimenten

Gerard Veenendaal werkte ruim 40 jaar bij Naarderheem

Gerard Veenendaal op de afscheidsreceptie. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Een beetje gek voelt het wel voor Gerard Veenendaal. Na ruim veertig jaar gewerkt te hebben bij Naarderheem is hij vorige week met pensioen gegaan. Helemaal loslaten kan hij Naarderheem niet. Na zijn vakantie gaat deze voormalig hoofd technische dienst er als vrijwilliger aan de slag.

Eerst 5 weken vakantie en daarna weer aan de slag als vrijwilliger

Tijdens zijn afscheidsreceptie op zijn laatste officiële werkdag werd hij overspoeld met complimenten en ontving hij tevens de gouden Viviumspeld van verdienste. Veenendaal was daarmee de tweede medewerker ooit die deze onderscheiding kreeg opgespeld. Hij is er nog wat beduusd van, van al die mooie woorden, de prachtige cadeaus en dan ook nog dat speldje. Hij had het niet verwacht. "Ik heb er wel enorm van genoten en kan er nog lang op terugkijken."
Veenendaal hield zich in de 40 jaar dat hij bij Naarderheem werkte bezig met alles dat ook maar enigszins met techniek, Arbo en bedrijfshulpverlening (BHV) te maken had. En geen dag ging hij met tegenzin naar zijn werk. "Je kon wel een planning maken van wat je op een dag wilde gaan doen, maar er kwam altijd wel iets onverwachts tussendoor, er kon van alles gebeuren. We hebben natuurlijk ook wel eens te maken gehad met een legionellabesmetting. De kunst is dan om het snel weer onder controle te krijgen", vertelt hij. Veel plezier had hij ook in de verschillende activiteiten die hij naast het werk oppakte. Zo zat hij 8 jaar in de ondernemersraad, was hij 10 jaar voorzitter van de personeelsvereniging, speelde hij voor Sinterklaas en vormde hij met een aantal collega's een cabaretgroep.
Als hij terugkijkt is hem met name één voorval, toen was hij rond de 30 jaar, bijgebleven. "Ik werd door een arts gevraagd om bij een overledene de gouden ring van haar vinger af te halen, op verzoek van de familie. Tegenwoordig heb je daar speciale zaagjes voor, maar in die tijd niet. Ik had nog nooit een overleden persoon aangeraakt. Het voelde vreemd om dat te doen." Grootste verschil met de begintijd, hij was zelfs al in dienst voor de officiële opening van Naarderheem in 1975, is de inhoud van het werk. "Toen ik begon werkte ik 80% van de tijd met mijn handen en zat ik 20% achter de computer. Nu is dat andersom en zijn er ook veel meer regels en procedures."
Hij gaat de omgang met bewoners en collega's en het ad-hocwerken missen, maar komt naar eigen zeggen de dag wel door. Zijn drie kleinkinderen wonen om de hoek, hij heeft een bootje in de vaart liggen en gaat regelmatig met zijn vrouw een paar dagen weg. Ook staat er voor april een trip gepland naar Spanje met de hele familie.

Uit de Historie van Bussum en omgeving
Opstand van de bakkers: WALDEN

Laarderweg 114 (coll. HKB)

In 1906 kwamen de bakkers van Walden in opstand tegen de gang van zaken in de kolonie. Begin 1907 verlieten de bakkers Walden en vestigden zich in de Hamerstraat in Bussum.

In het kort de voorgeschiedenis. In de 1898 stichtte Frederik van Eeden zijn utopische kolonie Walden op landgoed Cruysbergen aan de Franse Kampweg. De kolonisten zouden geld en goederen delen en door arbeid in de levensbehoeften voorzien. Er kwamen werkgroepen voor: groenten/tuinwerk, fruit/bomen, vee/paarden, smederij, bijen, bakkerij, chocolaterie, etc.. Daar de kolonie in vrijwel permanente situatie van geldgebrek verkeerde, diende inkomsten te worden gegenereerd en ging men met groenten en brood 'de boer' op. Een tegenvaller was dat de schrale zandgrond van Cruysbergen, hoezeer men daar ook zijn best op deed, maar zeer matig geschikt bleek voor tuinbouw. Beter verging het de bakkers die met hun door van Eeden ontwikkelde bruin- en wit Pandabrood op een uitdijende klantenkring konden rekenen.

Hamerstraat 9 (coll. Heyne)
Foto: Ingrid Handjes
Advertentie uit 1925 (coll. HKB)

De bakkersgroep onder leiding van Gerrit de Haer was eigenlijk de enige winstgevende activiteit. Maar het gevoel dat zij moesten opdraaien voor de verlieslijdende activiteiten van anderen kreeg de boventoon. En wat nog meer stak, waren de verschillen in inzet van de Waldenbewoners ten behoeve van de gemeenschap. Niet geheel ten onrechte, want de buitenwereld sprak over Walden wat smalend: 'Waar Allen Luieren, Daar Eet Niemand'.

In mei 1906 verergerde zich het ongenoegen toen de Haer niet werd gekozen in het bestuur van de Vereniging Walden, waardoor de enige winstgevende groep niet vertegenwoordigd was. Het conflict liep zo hoog op dat de bakkers besloten te vertrekken. Op 9 januari 1907 werd voor f 7.436,-- de bouw van een bakkerij aan de Hamerstraat aanbesteed. Op 2 maart 1907 vertrokken de bakkers 'met medeneming van al hun gereedschap' naar de nieuwe bakkerij. In 1915 werd het bedrijf overgenomen door T. Jaarsma. Door de economische crisis gedwongen betrok hij in 1937 een kleiner pand, aan de Laarderweg 114. In 1952 werd het bakkersbedrijf beëindigd en deed het pand nog enkele jaren dienst voor andere zaken. Toen in 1972 de sloop werd ingezet, stortte het gebouw spontaan in elkaar.

Ben Koning

Gezocht gemeubileerd huis: per 1 maart hebben wij ons huis verkocht en per 1 april hebben we een nieuw huis. We zoeken woonruimte voor ca. 1 maand voor gezin van vijf personen, kinderen van 8-11. Reacties naar tvh.idrp@gmail of jeannette 06-22370402.

Gewoon in Naarden: foto afdrukservice uit een professioneel foto-vaklab bij u om de hoek. Wij drukken af met de ultra moderne FUJI DL600 en de Epson 11880 zeer hoge kwaliteit. Prijzen zeer scherp, veel maten verkrijgbaar, keuze hoogglans, luster. Nieuwsgierig naar al onze mogelijkheden? en dat zijn er veel zie de site: http://www.fotovakprintnaarden.nl of ga om direct te bestellen naar de link http://afdrukservice.fotovakprintnaarden.nl Fotovakprint Naarden Amsterdamsestraatweg 15d. De werkplaats/showroom is geopend op di-wo en donderdag van 09:00-17:30. Maandag en vrijdag zijn de productie dagen, dan alleen op afspraak. Parkeren is gratis pal voor de deur op eigen terrein, wij verwelkomen u graag. Met vriendelijke groet, Bertine 06-28762763 en Dick 06-51083335

Te huur in Bussum: WERKKAMER ong. 14 m2, in souterrain, ruim lichtinval, verwarming, wastafel, gez.toilet. € 122,- pm. Info 06-10397243

APPLE HULP Digiit - de Apple specialist van 't Gooi. Meer info: www.digiit.net. Reparaties van o.a. MacBook, iMac, iPhone en iPads. Mail of bel: mail@digiit.net / 06-34071112

Herenkapper aan huis www.barberbarn.nl Nu € 15,00 tel.: 06-33641188

GARAGEBOX TE HUUR, Naarden, Pr. Beatrixhof nabij Vesting. Huur € 130,- p.m. Tel.: 06-53504070

Droge stalling/opslagruimte in Bussum € 90,-. Tel.: 06-41472427

GITAARLES in BUSSUM, diverse stijlen voor alle leeftijden, beginnners & gevorderden. www.jaccomuller.com, 06-11135198, jaccomullermusic@gmail.com

Kinderopvang kidswereld heeft vacatures Vestiging Weesp - vacature BSO-medewerker - minimaal 3 dagdelen per week. Vestiging Nederhorst den Berg - KDV 3 dagen per week voor een periode van 6 maanden. Kijk snel en solliciteer: kinderopvangkidswereld.nl

Beeldhouwen in de inspirerende omgeving Valkeveen. Lessen van 2 uur voor € 35,- ex. btw en materiaal. 06-54652555

Bau & Stee's Digitale Hulpdienst aan huis. Deskundige hulp bij problemen met computer, telefoon, televisie, enz. 035-6426800 www.baustee.nl

Spelend Verbinden organiseert 'Mindfulness Muziek' woe. 13 jan 19.30 u. 'In de Praktijk', een interactieve bijeenkomst, vrij 15 jan 19.30 u, thema 'De Opvoeding'. Praktijk Piith, Bussum, Karin Brunt, www.spelend-verbinden.nl.

Cursus Spaans voor beginners. Start woensdagavond 20 januari in Huize Godelinde in Bussum. Duur: 10 lessen. Kosten: € 85,- inclusief cursusboek. Inlichtingen: 035-5260066 of info@ gildegooinoord

Per direct garage te huur centrum Bussum. Info 06-10397243

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-.
Tel.: 035-8870159

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Gratis feestzaal tot 180 pers incl onbeperkt drank v.a. 10,- info 06-53319921

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal.
035-6938689

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Dak4all voor al uw dakwerk met garantie, goed werk en betaalbaar 06-39045434

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Vrijwilligers bieden kortdurende praktische hulp bij u thuis; vervoer, tuin, klusje, bezoekje, boodschap, computerhulp, wandelen etc. Deze hulp is bedoeld voor mensen met een lager inkomen, een beperking of voor mensen die om andere redenen deze hulp nodig hebben. Versa Vrijwillige Thuishulp; 035 6947455 ma-vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Te huur: GARAGEBOX nabij centrum Bussum € 130,- p.mnd 06-10399790