NaarderNieuws

20 mei 2015

NaarderNieuws 20 mei 2015


Kamerleden komen niet naar Naarden

Naarden schrapte op de valreep een werkbezoek van Kamerleden aan de Vesting. Foto: Christian Pfeiffer

NAARDEN - Omdat slechts een paar Tweede Kamerleden maandag naar Naarden-Vesting wilden komen voor een uitgebreide rondleiding, is de bijeenkomst op het laatste moment door Naarden gecanceld. Het gemeentebestuur reageert teleurgesteld, maar gaat voor een herkansing.

"Jammer. We willen de Kamerleden laten zien dat we hier niet onder een gedenknaald wonen maar in een levend stadje", reageert organisator PvdA-fractievoorzitter Lars Voskuil. "De timing bleek echter niet handig, dus kijken we in overleg met de griffier van de commissie naar een andere datum."

De gemeenteraad had voor 18 mei een werkbezoek aan de Vesting georganiseerd, inclusief rondleiding en rondvaart. Lokale politici, Naarders en ondernemers zouden de Kamerleden bijpraten over het belang van de Vesting voor zijn inwoners en de staat van onderhoud. Zo'n 30 leden van de vaste Kamercommissie voor Wonen en Rijksdienst waren uitgenodigd omdat zij vóór de zomer beslissen over de overdracht van het beheer van de Vestingwerken aan de Nationale Monumentenorganisatie (NMO). Maar slechts een paar van hen konden komen.

"Héél jammer", vindt ook Miriam van Meerten-Kok, wethouder Toerisme. "We hopen te kunnen laten zien dat de Vesting meer is dan een monument: hier werken en wonen mensen. De Kamerleden debatteren erover, maar pas als je hier echt bent, wordt de betekenis van de Vesting tastbaar."

Achterliggende gedachte is dat gemeentebestuur zich 'grote zorgen' maakt over de overdracht van het onderhoud van het Rijk aan de NMO. Voskuil: "De Vesting is levend cultureel erfgoed, waar uiterst zorgvuldig mee moet worden omgesprongen. Over tal van zaken bestaat nog te veel onduidelijkheid. Neem het businessmodel van de NMO, de rendementsberekeningen, de governance en de toekomst van de panden en pleinen die nu bij ons, danwel bij huurders, in gebruik zijn."

We geven het niet op, zegt Voskuil: "We doen in overleg met Den Haag een nieuwe poging. We hopen dat de Kamerleden dan wel in groten getale komen."

Knap: hockeyers promoveren wéér

NAARDEN - Met een 3-2 overwinning op Alliance afgelopen zondag hebben de mannen van HC Naarden promotie zeker gesteld.

Zondag verloor concurrent Houten zijn wedstrijd waardoor de Naarders niet meer te achterhalen zijn. Voor de mannen van coach Vincent van de Peppel is het de tweede promotie op rij. Vorig jaar naar de Tweede Klasse, nu naar de Eerste Klasse.

De dames van HC Naarden zijn nog volop in de race voor promotie. Het elftal won dit weekend met 4-0 van concurrent VVV. Lees de wedstrijdverslagen op de sportpagina.

560.000

euro is nodig voor de rotonde Churchillstraat / Rijksweg

Kunst ligt op straat

Kreeg net een mailtje van de kunstenaar. Hoeft het ook geen artikel te worden eindigend met: wie kan mij hier meer over vertellen. Waar ik het over heb? Lees maar!

Locatie: kruising Nieuwe 's-Gravelandseweg en Middenlaan/Boslaan, vlak voor het Willem de Zwijger College. Er glom mij al fietsend een gouden voorwerpje tegemoet. Voor zoiets rem ik altijd. Je weet het immers maar nooit, nietwaar? Het bleek een soort speldje te zijn dat een vreemd wezen voorstelt. Het leek mij een kruising tussen een panda, een schaap en een leeuw. Op de achterzijde wat Chinese tekst, het jaartal 2011 en een naam: Tim Enthoven. Nou dat was vlug gevonden op Google. Een getalenteerd en veelzijdig schrijver en illustrator die in brede kringen naam heeft gemaakt. Tim Enthoven mailde mij onder meer het volgende: 'Het speldje is in opdracht van het Fonds voor de Letteren ontworpen en uitgevoerd in China ter gelegenheid van de Beijing International Bookfair 2011. Een synthese van de Nederlandse Leeuw en de Chinese Panda. De uitgave van het speldje viel samen met de uitgave van het 'lege stoel' speldje van Amnesty dat verschillende schrijvers in de delegatie weigerden te dragen ...' Tim Enthoven was deelnemer aan de Bookfair met zijn werk 'Binnenskamers'. Had ik het toch goed gezien met mijn leeuw en panda. Alleen schaap was verkeerd. In de war gebracht door het witte wollige kleed van de panda. En het fabeldier is klimmend afgebeeld met in zijn ene poot een boek en de andere een pen. Hoop nu de persoon te vinden die het heeft verloren.

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar Maaltijdviering
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 23/05 17.30 u. Eucharistieviering; ma. 25/05 9.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor M. Costa
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Communieviering diaken A. Geria; vr. 22/05 16.00 u. Rozenkrans
*PGB Wilhelminakerk geen dienst, gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. G. Oberink; 17.00 u. ds. A. Visser
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. ds. P.J.C. Korver in Doopsgezinde kerk
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B geen dienst, gezamenlijke dienst met H.A. in Hilversum
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit Maaltijdviering
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; 11.15 Kinderdienst; ma. 25/05 en di. 26/05 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Slechts een kleine kans op een bui, aanhoudend vrij koel
Een lagedrukgebied trekt naar het oosten weg. Het wordt vanaf donderdag gevolgd door een uitloper van het Azorenhogedrukgebied. De neerslagkans neemt af en de zon laat zich vaker zien. Ook tijdens het pinksterweekeinde kunnen we daar nog van profiteren met slechts een kleine kans op een bui. Met de noordelijke luchtstroming blijft het wel aanhoudend koel.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag wordt droog weer verwacht met zonnige perioden en enkele stapelwolken. Bij een matige noordwestenwind is het vrij koel met een maximum van 15 à 16 graden. Ook vrijdag blijft het droog met geregeld zonneschijn. In de loop van de dag of avond verschijnt meer bewolking. Er waait een matige zuidwestenwind. Het is iets zachter met 17 à 18 graden.

Het pinksterweekeinde
In de nacht naar zaterdag en in de ochtend is de kans op een bui iets groter. Later klaart het weer op. Het is koeler met een maximum van zo'n 14 graden. Tijdens de pinksterdagen schommelen de maxima rond 15 à 16 graden. Er waait een matige noordenwind. Er wordt een mix van zonneschijn en wolkenvelden verwacht. Maandag neemt de buienkans iets toe.

Weetje
De pinksterdagen verlopen dit jaar tamelijk koel. Zomerse pinksterdagen kwamen deze eeuw ook voor, zoals in 2003 en 2014 met circa 26 graden, maar niet geheel droog. In 2008, 2009 en 2012 verliep Pinksteren droog en zonnig met 24 tot 27 graden. Koeler was het in 2001, 2005 en 2013 met zoals nu rond 15 graden. In 2004 en 2007 was Pinksteren somber en nat.

Drie fotografen die je moet zien op FotoFestival

De persoonlijke favorieten van curator Feiko Koster

Drukte tijdens de opening van het FotoFestival afgelopen week. Foto: Bob Awick

Door Lisa van Dorp

NAARDEN - Drie dingen die je moet zien voor festivalbezoekers? Curator Feiko Koster schudt ze zo uit zijn mouw. Maar drie fotografen noemen vindt hij eigenlijk te weinig, maar als hij moet kiezen zijn het deze: Danielle Kwaaitaal, Niels Helmink en Kadier van Lohuizen. En wel hierom.

Koster vindt Kwaaitaal een echte kunstenares. "Zij doet iets met bloemen, water en verf dat heel poëtisch is. Tegelijkertijd heeft het een diepere laag: het laat onze angst voor water zien." Het werk van Niels Helmink dat rond de Grote Kerk hangt, is weer heel anders. "De humor van Helmink met zijn interieuren van binnenvaartschepen is heel bijzonder. Hij portretteert de kakofonie van prullaria die schippers om zich heen verzamelen."

'Mensen die daar vandaan komen, worden meteen ambassadeur'

Kadier van Lohuizen heeft een centrale plek in de kerk. Hij fotografeerde de stijgende zeespiegel, van Fiji en Miami tot Bangladesh. "De fotograaf laat zien dat dit thema veel actueler is dan wij beseffen achter onze dikke dijken. Van Lohuizen vraagt zich op indringende wijze af waar de 30 miljoen mensen die tussen nu en tien jaar hun huis verliezen aan het stijgende water, straks heen moeten."

Editie 2015 van het FotoFestival is maandag nog geen vier dagen oud of de teller staat al op 4.000 betalende bezoekers. En die moet je keer 2,5 doen voor het daadwerkelijke bezoekersaantal, weet Koster. "Veel bezoekers bekijken het festivaldeel buiten de Grote Kerk en Festival OFF."

De eerste reacties zijn heel goed, vertelt Koster. "Zowel professionals als het grote publiek vinden het een prachtige tentoonstelling." Het eerste weekend bleken vooral de rondleidingen van een uur langs de hoogtepunten van het festival populair te zijn. "Mensen die daar vandaan komen, worden meteen een soort ambassadeur. Ze vertellen verder wat ze gehoord hebben, alsof ze de werken zelf hebben opgehangen. Erg leuk."

Voor Naarder fotograaf Koster is het de derde keer dat hij met Eduard Plantinga de foto's van het FotoFestival heeft uitgezocht. Dit jaar had het tweetal hulp van drie collega's, Marieke van der Velden, Bas Losekoot en Ilvy Njiokiktjien. "Zij hebben geholpen bij het kiezen uit alle inzendingen. Voor de broodnodige variatie: als alleen wij de selectie doen, wordt het meer van hetzelfde."

Sylvester voorzitter Giro 555

NAARDEN - Burgemeester Sylvester verandert van nevenfuncties. Per 1 mei is ze lid geworden van de raad van toezicht van het Stedelijk Museum in Amsterdam, vandaag begint ze als voorzitter van de Stichting Samenwerkende Hulporganisaties, de club achter Giro 555.

De nieuwe functies komen in plaats van oude. Eerder dit jaar stopte ze als voorzitter van de raad van toezicht bij RTV Noord-Holland en de Amsterdamse televisiezender AT5.
Deze zomer is ze Eerste Kamerlid af. Sylvester zat drie termijnen voor de PvdA in de senaat. Ze stelde zich de afgelopen ronde niet meer herkiesbaar. "Na twaalf jaar ben ik toe aan een nieuwe uitdaging", laat ze op haar site weten.

Comenius-school jubileert

NAARDEN - Basisschool de Comeniusschool bestaat deze maand 95 jaar. Om dat te vieren geeft de school op 26 mei een feestje.

Speciaal voor deze gelegenheid schrijven de leerlingen een eigen schoollied, onder professionele begeleiding.

Ouders en andere belangstellenden zijn vanaf 14.15 uur van harte welkom om het nieuwe schoollied te horen en te toosten op het jubileum.

Raad beslist over geld voor rotonde

NAARDEN - De gemeenteraad besluit vanavond of er geld wordt vrijgemaakt voor de aanleg van een rotonde op de kruising Churchillstraat/Rijksweg in de Keverdijk.

Het gaat om een bedrag van 5,6 ton euro. Een deel daarvan moet uit subsidies komen.

De raad liet verkeersdeskundigen eerder onderzoeken hoe de kruising veiliger gemaakt kan worden. Daar kwam uit dat een rotonde de beste oplossing is: die zou de snelheid van het verkeer bij binnenkomst in Naarden afremmen en de overgang van snelweg naar stedelijke weg beter markeren.

700 hardlopers aan de start bij 32e Wallenloop

Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN - De 32e editie van de Wallenloop was een groot succes, laat de organisatie weten. Ruim 700 lopers liepen dit weekend hun rondjes om de Vesting, variërend van één tot maximaal vier. De start en finish waren ter hoogte van de Utrechtse Poort. De Kidsrun, voor kinderen tussen de vier en de elf jaar, werd dit jaar gewonnen door Max Simons uit Bussum en zijn plaatsgenote Noah Okx. De Bussumse Atletiek Vereniging Tempo houdt de Wallenloop sinds 1983 op de derde zondag in mei.

Egelopvang verruilt Naarden voor Huizen

'Opgelucht dat nieuw pand op begane grond zit'

Een zieke egel wordt verzorgd in de opvang. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De egelopvang is afgelopen zaterdag verhuisd naar Huizen. Reden voor de verhuizing is de steile trap in Naarden, meldt de Egelbescherming op de website.

Het voormalige onderkomen aan de Amsterdamsestraatweg zat op de eerste verdieping. "We zijn zo opgelucht dat dit nieuwe pand zich op de begane grond bevindt", zetten de medewerkers op de site. Boven het bericht staat een foto van de trap in kwestie, met het onderschrift: 'De trap waar wij jarenlang duizenden egels, kranten, voer, medicijnen, kooien en andere materialen op heen en weer hebben getild.'

De Egelbescherming zat sinds 2005 aan de Amsterdamsestraatweg. De egelbescherming vangt zieke egels op om ze, eenmaal gezond, weer in de natuur uit te zetten. Egels die geen kans meer hebben om te overleven in de natuur krijgen een spuitje. Het uitzetten van gezonde egels gebeurt overal waar het groen is. Dat gebeurt vanaf nu vanuit Huizen.

De nieuwe opvang wordt in september feestelijk geopend.

Carine van Gorp

Kunstenaar, exposeert in Katten
Vestingbewoner sinds 1979

Wat voor kunst maak je?
"Ik schilder en ik maak grafisch werk naar aanleiding van de werkelijkheid, maar door het proces wordt het steeds meer abstract."

Wat hangt er van jouw hand in Bastion Katten?
"Tekeningen van de Watersnoodramp in zwart-wit en kleine olieverfschilderijtjes in kleur. Mensen die met zandzakken sjouwen, ondergelopen land, hulpverleners in bootjes."

Wat heb je met de Watersnoodramp?
"De familie van mijn moeder komt uit Zierikzee. Het was in 1953 een hele spannende situatie voor de familie. Je kon toen nog niet zo makkelijk even naar huis bellen. Ik heb de oude foto-albums daarvan gevonden en legde de link met het FotoFestival dat deze keer als thema 'Water, water' heeft."

Wat zou je doen als je één dag burgemeester van Naarden zou zijn?
"Alle lelijke dingen die in de jaren 60 gemaakt zijn uit de Vesting halen. Ik noem het nieuwe stadskantoor en de huisjes in de Bussumerstraat."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Liever niet. De hond maakt me wel eens wakker en dan laat ik hem wel plassen."

Met wie zou je nog wel eens willen schilderen?
"Met Picasso. Een enorm genie. In alle stijlen die hij heeft doorlopen, heeft hij zijn kwaliteiten laten zien."

Hoe vind je het nieuwe Ruysdaelplein?
"Ik ben er wel blij mee, maar vind het nog veel te netjes. De zichtlijnen naar de Utrechtse Poort hebben ze goed gedaan, maar aan het stukje voor 't Hoekje mag nog wel wat leuks gebeuren."

Waar zullen we eens op proosten?
"Op de Vesting. Het is hier prettig en beschermd wonen, je kunt met alle buren een praatje maken, iedereen steekt zijn hand op. Dat is heel prettig, besefte ik laatst. Ik heb sinds kort een hond, dus maak nu extra veel praatjes."

FotoFestival geopend

NAARDEN - Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft woensdagavond samen met burgemeester Sylvester het tweejaarlijkse FotoFestival geopend.

Het FotoFestival wordt iedere twee jaar gehouden in de Grote Kerk en geeft een overzicht van de ontwikkelingen in de Nederlandse fotografie. Op de buitententoonstelling The Fence is werk van jong talent te zien. Het festival duurt nog tot en met zondag 21 juni.

Benjamin leidt ChristenUnie

NAARDEN - De ChristenUnie gaat de gemeenteraadsverkiezingen van Gooise Meren in onder leiding van Bussumer Elmer Benjamin. Dat laat de partij weten in een persbericht.

Benjamin volgt daarmee Michel Klein op, die tot vorig jaar voor de ChristenUnie in de Bussumse gemeenteraad zat en nu voor de CU in de Provinciale Staten van Noord-Holland. "Samen met partijgenoten uit Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg zal Benjamin zich inspannen om ook in Gooise Meren het geloof een stem te geven", laat de partij weten.

Inschrijven borrel NVC

NAARDEN - Voetbalclub NVC bestaat dit jaar 25 jaar en viert dat met een jubileumborrel op 29 mei.

Alle oud-leden, leden en jeugdleden en hun ouders zijn welkom. De borrel begint om 16.30 uur in het clubhuis aan de Amersfoortsestraatweg. Aanmelden op www.sv-nvc.nl.

Kinderconcert bij dansstudio

Jonge pianisten laten van zich horen.

NAARDEN - Danslerares Irina Anisimova hield afgelopen week een concert voor en door kinderen in haar studio in de Turfpoortstraat. Na afloop kregen de kinderen het diploma Piano Concert.

Burgemeester legt werk neer: zo reageert de Bussumse politiek

Onderzoek moet antwoord geven op vele vragen

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Veel ophef deze week rond de Bussumse burgemeester Henk Heijman. De burgemeester kwam onder vuur te liggen na veel onduidelijkheid over zijn woonsituatie en declaratiegedrag.

Na alle ophef werd maandag door commissaris van de Koning Johan Remkes besloten dat de 'kwestie-Heijman' onderzocht moet worden. De burgemeester besloot gedurende het onderzoek het werk tijdelijk neer te leggen. Zo reageert de Bussumse gemeenteraad.

VVD: 'onderzoek is onontkoombaar'
VVD-fractievoorzitter Alexander Luijten noemt de keuze voor een onderzoek naar de burgemeester een goede stap. "Dat was onontkoombaar", zegt de VVD'er. Volgens de VVD'er moet er nu goed onderzoek gedaan worden. "Er moet goed gekeken worden naar bepaalde zaken, maar daarnaast hopen we ook wel dat dat snel gedaan wordt. Er staat nu een maand voor, maar hoe eerder we meer weten hoe beter." Luijten hoopt dat snel helder wordt wat er exact speelt. "Het gaat er ons vooral om dat alle feiten van de hele zaak boven tafel komen. Dan weten we wat er echt speelt en dan kunnen we concluderen hoe het verder moet."

HvB: 'Bussumse werkwijze onder de loep'
Hart voor Bussum vindt het 'een goed idee' dat er nu een onderzoek naar burgemeester Heijman komt. "Dat hadden wij vorige week al voorgesteld", aldus Rene Sweijen. "Het is goed dat hij zich even terugtrekt en dat we over vier weken weer verder kunnen kijken. Ik ben blij dat het onderzoek er komt voor zowel de zorgvuldigheid als de door ons zo genoemde 'Bussumse werkwijze'. Daarmee doelen we op de manier waarop dingen in Bussum gedaan worden; veel besloten vergaderingen of overleggen waar enkel de fractievoorzitters bij mogen zijn. Het is belangrijk dat de hele procedure bekeken wordt. Ook de rol van de commissaris van de Koning moet daarin meegenomen worden, want hij heeft de woonplaatsontheffing gegeven en naar onze mening kan hij dat niet doen." Of Heijman nog terug kan keren naar Bussum, daar wil Sweijen namens HvB nog geen uitspraken over doen. "Maar het is duidelijk dat er een probleem is, want Henk Heijman heeft niet de waarheid gesproken over zijn woonplaats."

D66: 'Hoe sneller, hoe beter'
D66-fractievoorzitter Loek Schmidt reageert tevreden op de keus om een onderzoek te gaan doen naar de rel rond de burgemeester. "We hopen op een goed onderzoek met goede resultaten", stelt de D66-voorman. Net als de VVD hoopt ook D66 dat het onderzoek goed, maar vooral snel verloopt. "Er staat een maand voor, maar we hopen dat het sneller gaat. We moeten nu een maand zonder burgemeester werken. Slecht voor de gemeenteraad, maar ook slecht voor de burgemeester zelf. Hoe sneller we weten hoe het verder moet, hoe beter. Dan weten we waar we aan toe zijn. Zodra we weten wat er echt speelt, kunnen we onze conclusies trekken en kijken hoe het verder moet."

PvdA: 'Conclusies na onderzoek'
Fractievoorzitter Tony van Waveren laat in een reactie weten dat de PvdA er begrip voor heeft dat de burgemeester, in afwachting van de uitkomst van het onafhankelijk onderzoek, zijn werkzaamheden tijdelijk opschort. "De PvdA heeft integriteit hoog in het vaandel staan en wij vinden vertrouwen van de inwoners in het openbaar bestuur belangrijk. Er wordt nu onafhankelijk onderzoek gedaan en er komt nu duidelijkheid. Dat is goed." Van Waveren wil niet vooruitlopen op een mogelijke terugkeer van Heijman als burgemeester. "We trekken pas conclusies als de uitkomsten van het onafhankelijk onderzoek bekend zijn."

CDA: 'Burgemeester moet van onbesproken gedrag zijn'
Fractievoorzitter Lodewijk Zweers laat weten blij te zijn dat er een onderzoek wordt gedaan. "Dan kunnen we spreken over de feiten. In de media is veel geschreven in niet correcte terminologie. We spreken over een pensionkostenregeling, niet over dubbele woonlasten. Het is jammer dat in de hele discussie dat verschil komt te vervallen." Verder laat Zweers weten dat de burgemeester wat hem betreft niet meer boven alle twijfel verheven is. "De burgemeester moet van onbesproken gedrag zijn. Maar zijn gedrag zorgt nu voor onderwerp van gesprek. Omdat we geen feiten hebben, is er ruimte voor speculaties." De CDA-fractievoorzitter vindt het verstandig dat Henk Heijman hangende het onderzoek een stapje terug doet. "De burgemeester moet ook de kans krijgen om zich te verdedigen tegen de beschuldigingen. Verder vind ik het heel belangrijk dat de gemeenteraad kritisch naar zichzelf kijkt."

GOP: Bussum moet verder onder de loep
Jan Kwekkeboom van de GOP noemt het onderzoek naar de burgemeester een goede stap. "Maar het gaat er nu nog wel om welke vragen er centraal staan en welk bureau de hele zaak gaat onderzoeken. Daar wachten we nog op", aldus Kwekkeboom. Hij hoopt dat het onderzoek verder gaat dan de burgemeester alleen. "We hopen dat de hele 'Bussumse werkwijze' eens onder de loep genomen wordt. Het komt nu wel eens voor dat de fractievoorzitters samen bepaalde punten afhandelen, maar dat moet de gemeenteraad gewoon doen. Alles helder en transparant, geen achterkamertjes. We hebben dat punt samen met Hart voor Bussum aan de kaak gesteld. We hopen van harte dat het straks beter gaat."

PvB: 'Wel gehoopt, maar niet verwacht'
Bob Henzen van de eenmansfractie Partij voor Bussum vindt het een verstandig besluit van burgemeester Heijman om zijn functie tijdelijk neer te leggen. "Zijn positie is nu vrij discutabel en het is goed dat er onafhankelijk onderzoek wordt gepleegd. Er zijn een aantal punten waar grote twijfel over is." Henzen is enigszins verrast door deze stap van de burgemeester. "Ik had het wel gehoopt, maar niet verwacht." Op een mogelijke terugkeer wil Henzen niet vooruitlopen. "Conform de afspraken die met Remkes zijn gemaakt wacht ik het onderzoek af." Wel laat Henzen nog weten dat hij het slecht vindt voor Bussum en haar inwoners. "Ik vind dat Bussum een goed bestuur heeft, maar hier wordt niemand gelukkig van."

College: 'Kennis genomen'

"Het college van b en w van Bussum heeft kennis genomen van het besluit van de commissaris van de Koning, de heer Johan Remkes, om een extern onderzoek in te stellen inzake burgemeester Heijman. Het is in ieders belang dat er een extern onderzoek plaatsvindt naar de feiten en dat er helderheid wordt verschaft. Het college verleent vanzelfsprekend alle medewerking aan het onderzoek. Gedurende het onderzoek zal het college geen nadere mededelingen doen."

"Het college van b en w van Bussum heeft kennis genomen van het besluit van de commissaris van de Koning, de heer Johan Remkes, om een extern onderzoek in te stellen inzake burgemeester Heijman. Het is in ieders belang dat er een extern onderzoek plaatsvindt naar de feiten en dat er helderheid wordt verschaft. Het college verleent vanzelfsprekend alle medewerking aan het onderzoek. Gedurende het onderzoek zal het college geen nadere mededelingen doen."

Bussumse zanger Nicolas Kanza kijkt terug op geweldige tijd

Bussumer is finalist De Beste Singer Songwriter van Nederland

Nicolas Kenza stond maandag op het podium in Paradiso. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

BUSSUM - De Bussumer Nicolas Kanza stond maandagavond in de finale van het tv-programma De Beste Singer Songwriter van Nederland. Hoewel de 18-jarige behoorlijk zenuwachtig was, speelde hij de sterren van de hemel. Hoewel hij er niet met de winst vandoor ging, kijkt hij toch terug op een heel geslaagd avontuur.

Maandagavond stond je in de finale van De Beste Singer Songwriter van Nederland. Hoe was dat?
"Ik vond het supertof. Overdag was alles nog rustig en om 13.30 uur moest ik in Paradiso aanwezig zijn. Ik had een soundcheck, een doorloop en heb vaak mijn liedje kunnen doen. Ik was nog rustig, totdat ik het publiek in de zaal zag. Daar was ik echt van onder de indruk."

Je verzorgde de aftrap, hoe was dat?
"Iedereen moest een keer als eerste beginnen en in de finale was ik dat. Ik vond het heel spannend, maar uiteindelijk maakt het weinig uit of je als eerste of laatste optreedt. Toen ik begon met zingen waren de zenuwen weg en heb ik vooral erg genoten. Ik had veel bekenden meegenomen, dat gaf mij een goed gevoel. Ze waren aan het schreeuwen en hadden T-shirts aan met daarop een foto van mij."

Waar heb je gedurende de opnames van het tv-programma het meest van genoten?
"Ik vond het geweldig dat het begon en dat ik mee kon doen. Ook de band-aflevering was heel leuk. Toen stond ik voor het eerst als artiest in de spotlights. Tot slot de finale, dat was echt een hoogtepunt."

Was Anna Rune de terechte winnaar?
"Ja, ik vind haar een terechte winnaar. Voor de finale zei ik het al. Anna was goed in alle afleveringen en liet een stijgende lijn zien. In mijn ogen deed ze niets verkeerd."

Wat is voor jou de beste tip die je mee hebt gekregen in het programma?
"Dat advies kwam van rapper Typhoon. Hij zei dat ik een echte artiest was en dat ik mijn onzekerheden overboord moet gooien. Hij zei: als je dat doet, dan kun je veel verder komen. Voor mij was dat heel leuk om te horen."

Op welk eigen nummer ben je het trotst?
"Op het nummer 'Salt & Ice'. Ik heb daar veel positieve reacties op gekregen."

Hoe omschrijf je jouw stijl?
"Een mix van R&B en pop. Vergelijkbaar met John Legend, maar dan met een show zoals Bruno Mars dat neerzet."

Paradiso heb je gehad, van welk podium droom je nu nog?
"Ik zou graag op een festival spelen zoals Pinkpop. Maar ook de Heineken Music Hall, Ziggo Dome en North Sea Jazz."

Heb je vroeger op het Goois Lyceum ook veel aan muziekoptredens gedaan?
"Ik ben daar wel begonnen, ja. Ik had muziek als vak en deed ook mee aan het Valentijnsconcert en Plankenkoorts. Op het Goois zeiden ze al dat ik echt iets met muziek moest gaan doen."

Heb je al veel fans?
"Mijn hele mobiel was vastgelopen omdat ik zo veel berichtjes en likes kreeg. Ik heb al heel veel leuke reacties gehad."

Ben je nog vrijgezel?
"Nee, ik heb een vriendin."

Wat is het verhaal achter je zwarte hoed?
"Die heb ik van mijn vader overgenomen. Ik dacht: ik zet de hoed op tijdens de audities en uiteindelijk heb ik de hoed opgehouden. Het is een trademark geworden. Ik ben ook makkelijk te herkennen aan de hoed. Dat gebeurt ook veel. Ik merk dat veel mensen naar mij kijken of ik word aangesproken omdat mensen met mij op de foto willen. Het is leuk om te merken dat het tv-programma goed wordt bekeken."

Waar ben je de komende tijd druk mee?
"Het liedje 'Salt & Ice' wordt deze zomer uitgebracht. Ik wil na de zomervakantie naar het conservatorium, daar heb ik al auditie voor gedaan. Verder ga ik optreden door het hele land, onder andere in september met de andere finalisten van De Beste Singer Songwriter van Nederland. Tot slot had ik eerder al een soort prijsvraag gewonnen waarbij Alain Clark iemand zocht om het podium mee te delen. Ik ga dus nog met hem optreden."

Cafés trappen balletje bij Allen Weerbaar

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Bussumse cafés en andere horecagelegenheden stonden zaterdag de hele dag op het voetbalveld. Ze trapten een balletje op het horecatoernooi van voetbalclub Allen Weerbaar. De horeca komt elk jaar maar al te graag naar het voetbalevenement. Cafés als De Peuk, De Jaargang, De Generaal en De Boemel leverden deze keer weer meerdere teams af. Al met al streden er 20 teams om de bekers. Na alle voetbalduels zelf kwamen naast het veld stamgasten van de kroegen samen voor een praatje en een drankje.

Nu inschrijven voor avondvierdaagse

Wandelen van 1 tot en met 4 juni

Honderden wandelaars doen ieder jaar weer mee. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De avondvierdaagse komt er weer aan. Het wandelevenement wordt dit keer voor de 68ste keer georganiseerd.

De organisatie noemt de voordelen op van de avondvierdaagse: "Het is gezellig, samen wandel je een stuk door schitterende natuur en over de heide, dus waarom niet?"
Het is mogelijk om in te schrijven voor verschillende afstanden. Het gaat om de 5, 10 of 15 kilometer. Wie mee wil doen moet dit voor 26 mei aangeven via de website www.a4d-bussum-naarden.nl. Inschrijven kan ook op woensdag 27 mei van 19.30 tot 20.30 uur bij voetbalvereniging AW te Bussum. Het inschrijfgeld bedraagt vijf euro. Wie later is, kan alsnog op maandag 2 juni een na-inschrijving doen, dan kost deelname 7 euro. Nieuw is dat er door een fusie van twee wandelbonden dit jaar andere medailles zijn. Verder staan er weer 45 vrijwilligers klaar om de routes uit te zetten en alles in goede banen te leiden. De avondvierdaagse is dit jaar van maandag 1 tot en met donderdag 4 juni. Op de laatste avond is er een feestelijke intocht. Alle wandelaars lopen over de Voormeulenweg, onder begeleiding van de muziekkorpsen, via de Laarderweg en Lange Heul naar de finish bij Allen Weerbaar.

Alle donaties welkom voor Kenya Classic

Vera van der Wal gaat 400 kilometer door Kenia fietsen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De Bussumse Vera van der Wal is druk bezig met het werven van sponsors zodat ze in oktober de Kenya Classic voor het goede doel kan fietsen. In de schaduw van de Kilimanjaro zal ze ruim 400 kilometer binnen zes dagen afleggen. Al het geld dat ze ophaalt gaat naar Amref Flying Doctors, een partij die zich inzet voor structureel betere gezondheidszorg in Afrika.

Vera woonde drie jaar lang, tot 2013, op Curaçao en daar werd ze een fanatiek mountainbiker. Via Facebook hoorde ze voor het eerst van de Kenya Classic en ze was meteen enthousiast. "Het lijkt mij een hele uitdaging en een unieke ervaring. Het is vooral de combinatie die mij aanspreekt. Je komt met de mountainbike op allerlei plekken waar je normaal niet komt en bovendien zie je van dichtbij het werk dat Amref Flying Doctors verricht. Daar komt bij dat het geen wedstrijd is." Ze verwacht dat de rit stoffig en warm wordt en hoopt onderweg veel mensen te ontmoeten. "De route gaat door het zuiden van Kenia. Het rommelt wel wat in het noorden, maar zoals het er nu naar uitziet, is het niet gevaarlijk om die kant op te gaan." Inmiddels heeft Vera haar eerste clinic gedaan met de overige deelnemers en ze begint nu ook weer serieus te trainen. "Twee keer in de week fiets ik 30 tot 35 kilometer en in het weekend een langere tocht."
Op dit moment is Vera, in het dagelijks leven assistent-bedrijfsleidster bij Esprit Bussum, bezig met binnenhalen van geld. "Per persoon neem je 5.000 euro sponsorgeld mee. Daarvan gaat alles naar de Afrikaanse organisatie." Inmiddels heeft ze diverse acties opgezet, uiteenlopend van een kraampje met Koningsdag tot de organisatie van een fietstocht. Het nieuwste plan is een fotoshoot voor kinderen, die ze rond Vaderdag wil aanbieden. "Ik ben bijna afgestudeerd fotograaf, dus dit leek mij ook een mooie actie." Meer informatie: kenyaclassic.com/vera-van-der-wal.

Voldoende parkeerplek rond Gewest- gebouw

BUSSUM - Er ontstaan straks geen parkeerproblemen rond het Gewestkantoor aan de Brinklaan als er straks 3 appartementsgebouwen bewoond worden. Dat concludeert onderzoeksbureau Goudappel Coffeng.

Het parkeren rond het kantoor werd de afgelopen weken onder de loep genomen. Buurtbewoners hadden grote zorgen over het parkeren. Ze vreesden dat het te druk zou worden. De bewoners stelden dat er nu al een parkeerprobleem bestaat door een gebrek aan parkeerplaatsen waardoor er dubbel geparkeerd wordt. Daar komt nog eens bovenop dat de bestaande parkeergarage onder het Gewestkantoor straks alleen nog voor medewerkers van het gewest en bewoners van de appartementsgebouwen bestemd is. Het zal dus alleen maar erger worden, zo stelden de bewoners toen er afgelopen maart over de plannen werd gesproken. Het gaat vooral om de parkeerdruk in de straten.

Maatregelen
Na het onderzoek bleek het allemaal wel mee te vallen. Er komen onder meer twaalf extra parkeerplekken om de parkeerdruk wat te verlichten. Daarnaast kunnen er maatregelen genomen worden om te problemen verder te verhelpen. Het onderzoeksbureau stelt onder meer voor dat de parkeerduur in de blauwe zone gehalveerd wordt om de doorstroom te versnellen. Daarnaast zou de gemeente beter en meer kunnen controleren op foutparkeerders.

De gemeenteraad bespreekt deze maand de bouwplannen voor de appartementen rond het gewest. Dan wordt er ook gesproken over het parkeeronderzoek.

Mannen aan de haal met waardeloze nepjuwelen

BUSSUM - Onbekende daders hebben een week geleden een raam van de Gooische Goudinkopers aan de Vlietlaan ingeslagen en sieraden gestolen. De sieraden bleken echter waardeloos.

Het kapotgeslagen raam werd maandagochtend ontdekt. "De daders zullen gedacht hebben dat de spullen heel wat waarde hadden. Er lagen echter nep-sieraden voor het raam van de etalage, als etalagestukken. Al met al hadden ze een waarde van ongeveer 2 euro", lacht ondernemer Marcellino Cohen.

Schade wel groot
De schade voor de zaak bleek echter wel groot. Het vervangen van het kapotte raam kost 700 euro.

Vanwege de schade roept Cohen andere dieven op om niet dezelfde fout te maken. "We hebben geen waardevolle spullen, zeker niet in de etalage. Dat is allemaal nep."

Bloembakken centrum weer terug

BUSSUM - Er hangen door het hele centrum van Bussum weer bloembakken aan lantaarnpalen. De bakken werden afgelopen week opgehangen door ProBussum.

De bloembakken moeten Bussum opfleuren de komende maanden. Er hangen tot komend najaar ongeveer 250 bakken die regelmatig worden verzorgd.

Groot succes
Een jaar geleden werden er voor het eerst bloembakken opgehangen aan lantaarnpalen. Dat was een groot succes. Daarom werd afgelopen jaar besloten om nu weer bloembakken op te hangen.

SDO houdt stand op 'knollenveld'

Bussumers komen tekort, maar houden kansen

SDO moest knokken tegen Poortugaal. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Er moest hard voor gewerkt worden, maar SDO heeft een punt overgehouden aan het eerste play-offduel tegen Poortugaal. De Bussumers kwamen op het zeer slechte veld van de tegenstander tot 1-1. Daarmee heeft SDO nog een goede kans om de volgende ronde van de play-offs te halen.

SDO en Poortugaal kwamen op het zeer slechte veld en het slechte weer amper aan goed voetballen toe. Het was vooral ploeteren. SDO probeerde er nog het beste van te maken, Poortugaal probeerde vooral met lange hoge ballen voor gevaar te zorgen en hoopte op geluk.

SDO kreeg wel de beste kansen tegen Poortugaal. Zo werd onder meer een kopbal van SDO'er Dino van Essen op het laatste moment gestopt door een speler van de tegenstander. Even daarvoor zorgde ook de tegenstander voor gevaar en moest keeper Rolf Hazelaar reddend optreden.

SDO treft tegenstander Poortugaal maandag nog een keer

Pas na meer dan een uur voetballen werd de eerste goal gemaakt. Poortugaal kon de score openen toen een voorzet langs een speler van SDO op het hoofd van Poortugaal-aanvaller Sander van Gool belandde. Laatstgenoemde kopte de bal tegen de touwen en zette SDO op achterstand.

SDO kon op het laatste moment nog terugkomen. Een voorzet van Mike van 't Land kwam, na wat gerommel, voor de voeten van Ties Gerritse. Vervolgens kon Rick van der Velden de bal tegen een speler van de tegenstander aan werken waarna de bal tegen de touwen belandde en SDO alsnog op 1-1 kwam.

SDO houdt kansen
Met het punt op zak heeft SDO nog steeds een goede kans om de volgende ronde van de play-offs te halen komende week. SDO treft Poortugaal komende maandag nog een keer, maar dan op de velden aan de Dr. Abraham Kuyperlaan.

Met een veel beter veld als ondergrond en met een beetje geluk ook wat beter weer zou SDO de tegenstander moeten kunnen verslaan. De voetbalclub zal komend weekend hoe dan ook kunnen rekenen op de steun van een grote schare supporters. SDO verloor afgelopen jaar slechts twee keer voor de ogen van haar fans.

Twee rondes
Als SDO deze play-offronde overleeft dan volgen er nog twee duels. De tegenstander wordt dan VOC of Alphense Boys, waar SDO het afgelopen jaar al twee keer tegen speelde.

Als de Bussumers ook deze horde overleven dan promoveren zij naar de hoofdklasse en staat er, na een jaar zonder, weer een feest op het programma voor de Bussumse voetbalclub.

Feest voor hockeyers HC Naarden

NAARDEN - Na slechts één jaar tweede klasse promoveren de hockeyers van HC Naarden naar de eerste klasse.

De Naarders wonnen afgelopen weekend met 3-2 van Alliance en hoorden dat achtervolger Houten verloor. De Naarders staan nu acht punten los en weten daarom nu al zeker dat ze promoveren naar de eerste klasse.

HC Naarden kwam afgelopen weekend al vroeg op voorsprong door een goal van Floris Leufkens, maar zag de stand nog voor rust omgebogen worden tot een achterstand. Na rust speelde HC Naarden veel beter en kwam de ploeg al snel weer terug door een doelpunt van Max der Kinderen. Daarna kon Derk van Niel de derde Naardense goal maken.

Na afloop was het groot feest voor de Naarders.

Hockeysters nu tweede
Een afgetekende zege van de hockeysters van HC Naarden afgelopen weekend. De Naarders wonnen met 4-0 van de nummer twee VVV en namen daarmee de tweede plaats over.

HC Naarden speelde voor rust al sterk, maar was met name na rust een maatje te groot voor VVV. De Naarders hebben met de zege op zak nog kansen om te promoveren. Komende week spelen de Naarders tegen Bennebroek, de nummer 3 van het klassement.

Bussumse hockeysters probleemloos naar volgende ronde

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Zonder al te veel problemen hebben de hockeysters van Gooische de volgende ronde van de play-offs gehaald. De Bussumers hebben daardoor nog steeds kansen om na jaren te promoveren naar de overgangsklasse.

De Bussumse vrouwen wonnen afgelopen week twee keer van Deventer. Eerst werd het donderdag, met vele Bussumse supporters langs de kant, 2-0 voor de Bussumers. Zaterdag was de ploeg wederom te sterk en werd het 1-2.

Voor het nu promoveert naar de overgangsklasse moeten de Bussumers nog één tegenstander weten te verslaan: Rotterdam. De Bussumers spelen eerst zondag tegen de Rotterdammers, een week later wacht de return. Daarna volgt eventueel een derde duel.

AW kan nog promoveren

BUSSUM - Allen Weerbaar heeft nog steeds kansen om voor de tweede achtereenvolgende keer te promoveren. De Bussumse voetbalclub begon de play-offs afgelopen weekend met 3-3 tegen UVV.

Allen Weerbaar kwam tegen UVV op voorsprong door een doelpunt van Gokhan Baloglu. UVV kwam daarna sterk terug en nam de voorsprong over. Ferhat Uysal kon AW vervolgens met twee doelpunten wederom op voorsprong zetten, maar ook nu kwam UVV terug.

Tegenstander UVV speelt komend weekend tegen Real Sranang. Allen Weerbaar ontvangt Real Sranang weer een week later. Dan zou de ploeg kunnen promoveren.

Slechts twee punten van HCAW tegen The Hawks

BUSSUM - HCAW heeft afgelopen weekend slechts twee punten overgehouden aan de reeks duels tegen Mampaey The Hawks. De Bussumers konden zowel donderdag (2-3) als zaterdag (0-1) geen punten pakken tegen de ploeg, zondag (9-13) werd er wel gewonnen.

Het voornaamste probleem van HCAW was dat het vooral aan slag geen potten kon breken. Qua werpen en veldwerk oogde de Bussumse ploeg wel scherp.

Donderdag kwam HCAW nog wel op voorsprong, maar The Hawks kon toch terugkomen en HCAW vervolgens verslaan. HCAW had vooral het laatste deel van het duel kans op meer, maar vergat de kansen daartoe te benutten. Zaterdag kon HCAW wederom geen goed resultaat boeken. De tegenstander had aan één punt genoeg voor een zege.

Waar het donderdag en zaterdag aan ontbrak, had HCAW zondag wel. Aan slag was de Bussumse ploeg erg sterk en dat leverde al snel meerdere punten op, waardoor HCAW won.

Onscherp DOC komt tekort

BUSSUM - Het ontbreken van scherpte en vorm heeft de korfballers van DOC afgelopen weekend de kop gekost tegen Stormvogels. De Bussumers kwamen met 10-16 tekort voor een goed resultaat.

DOC en Stormvogels bleken lang aan elkaar gewaagd. De Bussumers moesten het echter vooral hebben van de dode spelmomenten. Verder maakte de ploeg veel passfouten en verloor het vaak de bal. De tegenstander stond, mede daardoor, na de eerste helft op een krappe 5-7 voorsprong.

DOC-coach Edwin van der Kolk drong er bij zijn spelers na de eerste helft vooral op aan om meer te focussen.

Na rust leek DOC heel even beter en startte goed. De ploeg bleek echter ongeconcentreerd. Stormvogels kon al snel op een grotere voorsprong komen, DOC had daar geen antwoord op. Pas in de slotfase bleek DOC wat beter, maar de achterstand was toen al te groot om nog goed te kunnen maken.

DOC staat na afgelopen weekend nog steeds op plaats 5 van het klassement, maar heeft slechts één punt meer dan de nummer laatst.

Filmhuis Bussum

'JIMI: All Is By My Side'.

In het aangrijpende HUNGRY HEARTS groeien twee ouders, nadat hun eerste kind geboren is, uit elkaar.
Moedige documentaire THE LOOK OF SILENCE toont daders van de communistenmoorden in Indonesië, sommige zonder enig berouw.
In LE DERNIER COUP DE MARTEAU ontdekt een tiener zijn vader en de kracht van Mahler.
In het poëtische LILTING zoekt de homovriend van een overleden jongen bij diens afwijzende moeder naar herinneringen.
In gevoelige roadmovie I'M THE SAME, I'M ANOTHER vluchten een man en een meisje, met een geheim.
Ontroerend STILL ALICE over een intelligente vrouw met Alzheimer.
In LA FAMILLE BÉLIER is de dochter onmisbaar voor haar doofstomme familie. Kan zij, met haar zangtalent, uitbreken?
Absurde komedie FRANK over een avant-garde popband. Met Michael Fassbender.
THE DARK HORSE is rauw en ontroerend. Bipolair schaakgenie zet zich in voor achtergestelde jongeren.
Spannend DURAK (THE FOOL) toont gewetensvolle loodgieter vechtend tegen de diepgewortelde oneerlijkheid van een Russisch bestuur.
Intiem portret JIMI: ALL IS BY MY SIDE waarin Jimi Hendrix in Londen zijn naam vestigt.
SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling. SPECIALS: FILMCURSUS over humor in film. JEUGDFILMS: SHAUN HET SCHAAP: DE FILM! en PIEPKUIKENS.

Versa vrijwillgerscentrale

Tergooiziekenhuis Hilversum zoekt een gastvrouw/gastheer voor de afdeling oncologie. U wordt ingewerkt. (9199)

Tergooiziekenhuis Hilversum zoekt gastheren en/of gastvrouwen voor de afdeling polikliniek voor 4 tot 8 uur per week. (9198)

Tergooiziekenhuis Hilversum is op zoek naar een vrijwilliger voor de spoedeisende hulp. U werkt tussen 12.00 en 16.00 uur. (9200)

Versa VC zoekt voor het Low Budget festival op 6 juni enkele vrijwilligers (9194)

zaterdag 23 mei

Tentoonstelling

Tentoonstelling sculpturale fotowerken van Peer Veneman bij Allard Wildenberg Art Projects. Locatie: Cattenhagestraat 13a, Naarden. Tentoonstelling duurt tot en met 27 juni.

Gooische Gitaren Dag

Gooische Gitaren Dag. Workshops, demonstraties, advies en controleren van soorten gitaren en informatie over gitaarlessen in Bussum en omgeving voor kinderen, tieners en volwassenen. In de ochtend is de specialist van Muziekcentrum Schimmel in Bussum aanwezig die problemen met versterkers en elektrische gitaren kan beoordelen. De dag wordt afgesloten met enkele live-optredens. Locatie: Muziekcentrum Schimmel, Havenstraat Bussum. Van 10.00 tot 17.00 uur.

Stilte Centrum

Stilte Centrum is open van 11.00 tot 13.00 uur. Locatie: Christoforuskerk, Veldweg 1, Bussum.

Concert Tindalvilla

Trio Serafino treedt op in de Tindalvilla aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg 21 te Bussum. Thema is invloed van de volksmuziek op de klassieke muziek, met werken uit de eerste helft van de 20e eeuw. Aanvang: 20.30 uur. Kaarten à € 25,- inclusief consumpties. Meer informatie: www.tindal.nl en 035-6922947. Reserveren via: reserveren@tindal.nl. Kaarten ook verkrijgbaar bij Wijnhandel Eduard Mol en Notariskantoor Doude van Troostwijk.

Ombudsteam

Het PvdA Ombudsteam houdt iedere zaterdag in WOC De Palmpit, Koekoeklaan 3 te Bussum een inloopspreekuur tussen 10.00 en 11.00 uur Iedereen met vragen en/of suggesties over zorg en ondersteuning kan hier binnenlopen. Informatie via 035-6938786 en www.depalmpitbussum.nl.

Tentoonstelling

Tentoonstelling van kunstwerken van Carine van Gorp. Een dertigtal werken over de watersnoodramp in 1953. Locatie: Katten 1, Naarden-Vesting. Van 23 t/m 25 mei en op 30 en 31 mei.

LenteLIV

Bijeenkomst voor mensen die een burn-out willen voorkomen of duurzaam herstellen na een burn-out. Locatie: Centrum voor Gezond Zijn, Karel Doormanlaan 44, Bussum, van 13.30 - 17.30 uur. Kosten: € 24,-. Aanmelden: info@livlevenscoaching.nl of 06-364 98927.

vrijdag 29 mei

Awesomizer

Awesomizer Masterclass Elevate your Brand, Serve the World door Paul Ricken. Van 19.30-21.00 uur. Locatie: Theater Draad, Havenstraat 27a, Bussum. Zaal open vanaf 19.00 uur. paul@paulricken.nl. Deelname gratis.

Seniorenmarkt

Seniorenmarkt met diverse informatie en activiteiten, waaronder lezingen. Gratis toegang. Locatie: Centrale Bibliotheek Bussum. Van 10.00 tot 13.00 uur.

Optreden Vivium

Een optreden van het ensemble Filip Davidse – Natsuko Tamaru. Muziek van onder andere Vivaldi, Gershwin, Fauré en Duke Ellington. Locatie Vivium De Gooise Warande, Mezenlaan 19, Bussum. Van 14.30 tot 16.00 uur. Kosten: 1 strip van de strippenkaart of € 5,- contant.

Themamaaltijd

Themamaaltijd bij De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Kosten € 10,- (incl. 2 drankjes). Aanmelden via 035-693 87 86. Maximaal 35 personen.

Creatief Initiatief

Creatief Initiatief, twee creatieve workshops met krijtverf en de transfermarker. Locatie: Jouw Marktkraam in Bussum, Laarderweg 118. Van 10.00-13.00 en van 14.00-17.00 uur. Toegang gratis.

donderdag 21 mei

Rug Analyse

Rug Analyse weken bij Chiropractie Praktijk Vivante voor een gratis en vrijblijvende check-up van de rug. Tot en met 29 mei. Opgeven via 035-2031247 en info@praktijkvivante.nl. Meer informatie: www.praktijkvivante.nl.

Open eettafel

Open eettafel. De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 in Bussum houdt elke maandag- en donderdagmiddag een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 6,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur. Maximaal 24 personen. Informatie via 035-693 87 86 en www.depalmpitbussum.nl.

Buitenyoga

Buitenyoga op de Bussumse Heide nabij Heidezicht. Elke donderdag om 19.30 uur (alleen bij droog weer). Kosten: op basis van vrijwillige donatie. Informatie via 06-41233745, Rebecca Denekamp.

vrijdag 22 mei

Broodje+

Ruimte serveert weer Broodje+ aan de Brinklaan 36a, Bussum rechts naast de Maria(koepel)kerk. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.15 tot 19.15 uur staat er een broodmaaltijd, met soep en een snack. Informatie: 035-6946971 / 035-6918427 of www.ruimte-bussum.nl.

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, Bussum naast de Maria(koepel)kerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur. Allen welkom. Informatie: 035-6946971 / 035-6918427 of kijk op www.ruimte-bussum.nl.

zondag 24 mei

Wandelexcursie

Wandelexcursie Kommerrust, De Beek en Oud-Bussem bij Naarden, met Vrienden van het Gooi o.l.v. twee natuurgidsen. Start: 14.00 uur bij de kruising Oud Blaricummerweg / Flevolaan te Naarden voor ingang van het landgoed Oud-Bussem). De wandeling duurt ongeveer twee uur. Deelname gratis, honden mogen niet mee. Meer informatie: 035-6211634 en www.vriendenvanhetgooi.nl.

maandag 25 mei

Pinksterbrunch

De Palmpit start om 10.30 uur met een pinksterbrunch. Eerst koffie, dan eten en aansluitend spelletjes. Entree: 10 euro. Inschrijven verplicht voor 22 mei bij de gastvrouwen/heren. Tel. 035-6938786.

dinsdag 26 mei

Informatie dementie

Informatieavond dementie voor mantelzorgers, familie, vrienden, zorgprofessionals en belangstellenden. Thema: 'Niet pluis tot dementie' en wat dan? Locatie: Gemeentehuis,Raadhuisstraat 2, Naarden. Van 19.30 tot 21.30 uur. Gratis toegang.

GAD-wijziging

Gewijzigde ophaaldag GAD. In plaats van maandag 25 mei vindt de ophaaldag plaats op dinsdag 26 mei. Geldt voor minicontainers, huisvuilzakken, de boven- en ondergrondse verzamelcontainers en Plastic Heroeszakken.

Lezing Naardermeer

Lezing over vogels en dieren rond het Naardermeer door Wim Krijnen, Locatie: Spieghelwijck Iepenlaan 354a Bussum. Van 14.00 tot 16.00 uur. Toegang: € 3,-. Meer informatie: 035-5310743.

Wijkavond

Gemeente Bussum, energiecoöperatie Watt Nu en Hoom houden een collectieve wijkactie: 'Energie besparen en opwekken in Westereng en Oostereng' in WOC de Palmpit, Koekoeklaan 3 in Bussum. Aanvang 20.00 uur.

woensdag 27 mei

Liedjes in Vivium

Liedjes van de bovenste plank, meezingers uit de jaren 50 en 60 door zangeres Jasmijn. Locatie: grote zaal Vivium Godelinde, Jozef Israëlslaan 1 Bussum. Van 14.30 tot 16.15 uur. Kosten: 1 strip van de strippenkaart of € 5,50 contant, inclusief een kopje koffie of thee en een drankje met een hapje.

Thema-avond NAH

Thema-avond door NAH Pluspunt over de onzichtbare gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel door Hans van Dam, gespecialiseerd en deskundig op het gebied van NAH. Ook is er gelegenheid voor het stellen van vragen en uitwisselen van ervaringen. De avond is bedoeld voor mensen met hersenletsel, hun naasten en/of mantelzorgers, professionals en geïnteresseerden. Locatie: Activiteitencentrum Jan Ligthart, Brinklaan 36a, Bussum. Van 19.30 tot 21.30 uur. Inloop vanaf 19.00 uur. Gratis toegang.

donderdag 28 mei

Lezing

Lezing op donderdagavond van fotohistoricus Rik Suermondt. 'De foto als hedendaagse kunst.' bij Galerie Pouloeuff. Locatie: Turfpoortstraat 36a, Naarden-Vesting.

'Heel Nederland moet aan de Gooische Kaas'

Gooische Kaas in stijl bij Cheesery Naarden.

NAARDEN - Als het aan de Naardense ondernemer Maarten Haremaker ligt eet iedereen in Nederland binnenkort Gooische Kaas. Een oer-Hollandse kaas met een pikante smaak, gemaakt van melk van Gooise koeien.

Zijn leverancier van Hollandse kaas kwam enige tijd geleden met dit idee. Inmiddels wordt de kaas verkocht bij alle Hollandse kaasspeciaalzaken en natuurlijk ook in het Gooi. Maarten en de franchiseformule Cheesery, waar hij zich bij heeft aangesloten, hadden daar wel oren naar. De introductie van dit bijzondere kaasje vond vorige week woensdag plaats en Maarten is oprecht verbaasd over de grote belangstelling. "Veel mensen willen het komen proeven. Het loopt echt storm. We hebben er ook meteen een leuke actie aan gekoppeld. Wie een pond kaas koopt krijg een exemplaar van het blad Gooisch. Ik ben ook wel heel benieuwd hoe de verkoop van deze kaas in de rest van Nederland loopt." Dat de kaas ook in andere filialen van Cheesery te krijgen is, is niet vanzelfsprekend. Maarten: "Ik ben wel onderdeel van een franchiseformule, maar je kunt een heleboel zelf beslissen. Onze eigen inbreng is heel groot. Je mag veel en niets moet." Maarten is echt trots op de kaas met dit Gooise tintje. "De korst heeft een ruitje in Burberry-stijl. Dat vonden we goed bij het imago van het Gooi passen. Bovendien is het een lekker pittig kaasje en daar houd ik zelf wel van." Naast binnenlandse en buitenlandse kazen heeft Maarten in zijn winkel ook een groot assortiment versgebrande noten en wijnen. Zelf is Maarten vooral een kaasliefhebber, hij proeft dan ook alle kazen die hij in zijn winkel heeft liggen. Maarten, die hiervoor twintig jaar lang in de autobranche werkte, staat zelf de meeste tijd in de winkel. Op vrijdag en zaterdag krijgt hij hulp van Yolanda. "Zij assisteert mij al vanaf de start in september 2014." Naast het verkopen van kaas besteedt Maarten een groot deel van zijn tijd aan het adviseren van zijn klanten. "We hebben altijd wel ideeën en verrassende combinaties om thuis te proberen." www.cheesery13.nl.

Station Bussum Zuid omstreeks 1970.

'Het Gooi gaat voortaan met de auto naar de trein!' Met deze slogan werd het NS- station Bussum Zuid aan de Struikheiweg geopend. Op 22 mei 1966 werd de nieuwe dienstregeling van kracht. Bussum Zuid was Nederlands eerste parkeerhalte. 'Men kan er parkeren op de onverzadigbare stationparkeerplaats'. Op het kaartje is de centrale ligging in het Gooi goed te zien. De stippellijn geeft de weg aan, die gepland was tussen de Franse Kampweg over de hei naar Crailo. Deze weg is er nooit gekomen. En de A1 ten noorden van de vesting was er nog niet.

In de strooifolder van de NS staat: 'Het eerste parkeerstation voor treinreizende automobilisten is er nu in Bussum Zuid. Omdat steeds meer inwoners van Laren, Blaricum en andere plaatsen in het Gooi gebruik wensen te maken van een weg zonder opstoppingen, zonder parkeerperikelen. Het stationsgebouw heeft voorlopig nog bescheiden afmetingen, maar het parkeerterrein is royaal en is zelfs nog voor uitbreiding vatbaar. Bovendien komt er een service-station. Terwijl u snel en voordelig reist, kan uw wagen mooi worden doorgesmeerd. Reizen zonder tijdverlies begint voortaan bij het parkeerterrein in Bussum Zuid.'

NS station Bussum Zuid wordt aangelegd. Er komt eerst een simpele barak als kaartjeskantoor. De zeskantige kiosk komt pas in 1970. De watertoren heeft nog zijn oude vertrouwde vorm. Rechts de bloemenkwekerij van Van Beek.

Klaas Oosterom

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. 7 jaar ervaring en met goede ref. Mevr. Lisa 9 euro p/u.
Tel.: 06-31081920

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Pronk Twee BV zoekt met grote regelmaat grondwerkers, oppermannen, bouwopruimers, stratenmakers, hoveniers en kraanmachinisten etc. die in bezit zijn van VCA en rijbewijs. In eerste instantie op flexbasis, maar met mogelijkheid tot een dienstverband voor (on)bepaalde tijd. Voor meer info over ons bedrijf verwijs ik u graag door naar onze website www.pronkgroep.nl. Pronk Twee BV, Amsterdamsestraatweg 57, 1411 AX Naarden. Telefoon tijdens kantooruren 035-6970697. info@pronkgroep.nl

Let Op! Tijdens de jaarmarkt Keverdijk op 30 mei de echte opruiming bij Lijstenmakerij PosterFrameFix. Lijsten vanaf 1 euro tot maximaal 5 euro. Aluminium, houten en baklijsten in veel soorten en maten. We staan met twee kramen tegenover Volendammer vishandel op de Kolonel Verveerstraat.

Wilt u hulp van een vrijwilliger bij u thuis? Voor wat gezelligheid of om er samen even op uit te gaan. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Beauty & Lifestyle Ladies Night 22 mei van 19:30 tot 22:30. Een avond vol gezelligheid, workshops, drinks en bites voor € 10,00. Aanmelden tot donderdag 21 mei 21:00 via info@wellnessenmeer.nl Wellness & Meer, Nieuwe Brink Bussum T 035-7850978

Taxi diensten van/naar Schiphol € 50,- vanuit Naarden, Bussum, Hilversumse Meent. 06-26984855

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Glazenwasserij E. de Boer
06-55390254
www.edeboerglazenwasserij.nl

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

HUMANITAS 't Gooi zoekt voor haar project 'Vriendschappelijk Huisbezoek' vrijwilligers die wekelijks bezoekwerk/wandelingetje, etc. willen doen. Aanmelden bij tgooi@humanitas.nl of 035-6286093

GARAGE te huur, omgeving Het Spiegel Bussum, 125 euro p/mnd 06-10399790

Gevraagd: Schoonmaker m/v voor diverse objecten in Bussum en Hilversum. Voor info bel Anjer B.V. Tel.:
020-6000199

Kinder Portret Schilderweek. 5 ochtenden 22 t/m 26 juni, 9:30-12:30 uur. Vernissage, Bussum. Meer info op:
www.maschakragten.nl

ZATERDAG 30 MEI Jaarmarkt Keverdijk. Meer dan 100 kramen, gratis attracties voor de kinderen.

Volledig ingerichte oefenruimtes te huur voor maar 10 euro per uur. Bandstart studio Overscheenseweg 9 A Naarden. bandstart@hotmail.com www.bandstart.nl SMS: 06-53510286 voor boeking. De plek voor muzikanten !

Oefen-ontmoetingsruimte te huur in Naarden-Vesting. Bel voor info 06-52642235

Ontslag of wilt u een eigen zaak beginnen of uitbreiden. Ex. zakenman +/- 35 jaar ervaring hierin, helpt u voor laag tarief inclusief begeleiding. Vraag eerst folder bij 06-12093710