NaarderNieuws

19 september 2018

NaarderNieuws 19 september 2018


Speelparkvete kostte al 4,5 ton

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN Het gebekvecht tussen de gemeente Gooise Meren en vastgoedondernemer Michael van de Kuit van Speelpark Oud Valkeveen en Golfbaan Naarderbos heeft de gemeente tot nu toe 450.527,72 euro aan belastinggeld gekost. Dat meldt het gemeentebestuur.

De vastgoedondernemer en de gemeente ruziën al langer met elkaar over Speelpark Oud Valkeveen. De speelparkbaas heeft plannen om het park uit te breiden en te vernieuwen, maar volgens de gemeente wordt het speelpark te veel een attractiepark en dat wil de gemeente niet omdat dat te veel overlast geeft.

Daarnaast was er de afgelopen maanden veel getrouwtrek over Golfbaan Naarderbos en het naastgelegen strandje. Daar was onder meer veel gedoe over de eventuele koop van de grond en het beheer van het strandje.
Al deze perikelen zorgden ervoor dat de gemeente meerdere keren externe krachten aan het werk moest zetten om alles te kunnen bolwerken. Er moesten onder meer juristen en andere ambtenaren worden aangetrokken. Dat bracht veel kosten met zich mee.

Daarnaast maakte de gemeente extra kosten voor onderhoud omdat de eigenaar het niet deed.

3

Inwoners Vesting bespreken ideeën

NAARDEN Het bewonersplatform Naarden Vesting houdt een speciale avond om te horen hoe de inwoners van de Vesting hun stadje ervaren. Wat gaat er goed en wat kan er beter?

Vanavond (woensdag 19 september) worden diverse thema's besproken in het theaterzaaltje in het Arsenaal. Er is ruimte om te komen met ideeën, plannen en kritiek en om met elkaar in discussie te gaan.

Het buurtplatform wil met de bijeenkomst laten zien dat ze veel waarde hechten aan de mening van de inwoners.

Krachtig geluid

De input wordt gebruikt om een krachtig geluid te kunnen laten horen richting andere partijen, zoals de gemeente Gooise Meren en de Stichting Monumenten Bezit. Het platform heeft nu 300 leden, maar iedereen kan zich hiervoor nog aanmelden. "Hoe meer gezamenlijke, actieve betrokkenheid van de bewoners, hoe mooier ons leven in de vesting."

Alle informatie staat op bewonersplatformnaardenvesting.nl.

Paul Koster geeft Naardens Compliment terug en ontvangt Kleine Johannes

BUSSUM Negen maanden geleden kreeg Paul Koster van de Kindertuinen de vrijwilligersprijs het Naardens Compliment. Maar omdat hij zich al een halve eeuw inzet voor de Bussumse tuintjes, vond hij het veel leuker om de Bussumse Kleine Johannes te krijgen. De gemeente ving dit nieuws op en heeft, bij hoge uitzondering, de prijs omgeruild.

Granaat

Foto: Bob Awick

De 13-jarige Justin was op zoek naar historische vondsten in een berg zand toen hij een granaat vond. Het is een wonder dat hij het kan navertellen.

23

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg; Naarderheem 10.30 u. ds. N.W. den Bok
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 22/09 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. W. van Benthem

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk za. 22/09 15.00 u. Onttrekking aan de Eredienst
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. K. Vos
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. W.J. Gorissen en 17.00 u. prop. H.A. Kramer
*Remonstranten N-B 10.30 u. dr. M.J.C. Junte
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. mw. J. Werner-van Slooten
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. van der Wijk
*Evangelisch-Lutherse Gemeente 10.00 u. ds. W.F. Metzger
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit en 19.00 u. KerkAnders
*Apostolisch Genootschap geen dienst, Gezamenlijke dienst in Hilversum
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Eerst nog vrij warm, vanaf vrijdag koeler en wisselvallig

Vanaf half september wordt een periode met warm nazomerweer ook wel Oudewijvenzomer genoemd. Het warme weer hangt nu samen met een hogedrukgebied boven Midden-Europa, waardoor de wind bij ons uit het zuiden waait met aanvoer van subtropische lucht. Vrijdag passeert een koufront, waarna er koelere polaire lucht binnen stroomt met enkele buien.

Donderdag en vrijdag

Donderdag wordt het met 23 à 24 nog vrij warm. Er is een mix van zon en wolkenvelden. Er waait een voelbare zuidwestenbries. In de avond neemt de bewolking toe, gevolgd door wat regen. In de nacht naar vrijdag gaat het meer regenen. Vrijdag is het half tot zwaar bewolkt met kans op enkele buien. De westenwind waait vrij krachtig. Het wordt circa 18 graden.

Het weekeinde

In het weekend wordt het nog wat frisser met zaterdag 16 à 17 graden, zondag een graadje hoger. Daarmee is het iets kouder dan normaal ofwel gemiddeld. Het weerbeeld is daarbij zowel zaterdag als zondag nogal wisselend met wolkenvelden, kans op enkele buien en ook wat zonneschijn. Er waait een matige tot vrij krachtige wind tussen west en zuidwest.

Weetje

Het aantal warme dagen (20 graden en hoger) is met 120 dagen dit jaar een record. Het oude record bedroeg 116 dagen in 2003. Het aantal zomerse dagen (25 graden en hoger) is met 55 dagen ook recordhoog. Het oude record was 51 zomerse dagen in 2006. Het aantal tropische dagen (30 graden en hoger) is met 10 dagen geen record. Dat blijft staan op 14 dagen in 1976.

De laatste foto

Over enkele weken zal de horizon van de Hilversumse Noordermeent er heel anders uitzien. Een laatste blik.

Tien jaar is er geprocedeerd en juridisch touwgetrokken. Maar de kogel is nu door de kerk. In dit geval kan ik beter spreken van de sloopkogel door de boerderij. Ik heb het hier over de bijna kapitale boerderij van boerin De Jong c.s. Zo noem ik het maar gemakshalve, want het contact dat ik er had verliep vrijwel altijd via de vrouw des huizes. Het gaat om de boerderij aan het einde van het fietspad door de Noordermeent bij de aansluiting met Het Kreugerlaantje dat weer verder voert richting Weesp. Over een paar weken zal er niets meer van terug te vinden zijn. Natuurmonumenten heeft er weer een prestigieus 'wedland nat-dras'-project op losgelaten. Bovendien mocht er sowieso geen bewoning meer in komen vanwege de nabijheid van de hoogspanningskabels die er vrijwel overheen lopen. Enerzijds belooft het voor de vogelaars een aantal jaren een paradijs te worden, met vast en zeker opnieuw vele zeldzame waarnemingen. Toch zal ik het gaan missen. De veestapel is inmiddels overgebracht naar Eemnes en zelfs Wijk bij Duurstede. Ook het knusse moestuintje zal node gemist worden. Gelukkig heeft boerin De Jong zich bij de gang van zaken neergelegd, wetende dat haar nieuwe stek in Eemnes door vaardige en deskundige handen zich tot een bloeiend, nieuw agrarisch bedrijf zal gaan ontwikkelen.

Vanaf 19 september zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- 5 jaar GooiTV deel 3; terugblik op het eerste lustrum van GooiTV.
- RegioHub, met daarin aandacht voor de actie 'stoptober'.
- In gesprek met burgemeester Freek Ossel van Wijdemeren.
- Bussum Cultureel.

Kosten voor Oud Valkeveen-kwestie lopen nog steeds op

Zolang gebekvecht doorgaat, wordt rekening hoger

Speelpark Oud Valkeveen, Golfbaan Naarderbos, het strandje. Er wordt over heel wat gebekvecht. Het einde is nog niet in zicht. Met alle gevolgen van dien.

De hele kwestie begon met Oud Valkeveen. Foto: Foto: Bob Awick

Vervolg van de voorpagina

Het bedrag dat de gemeente moet besteden om al het gedoe rond de vastgoedondernemer het hoofd te bieden zal zonder twijfel nog verder op gaan lopen. Er loopt momenteel nog een hele reeks aanvragen van de vastgoedondernemer, onder meer voor het plaatsen van attracties op Speelpark Oud Valkeveen. Een groot deel daarvan heeft de gemeente afgewezen, waarop de vastgoedondernemer weer bezwaar heeft aangetekend. Al deze juridische zaken brengen extra kosten met zich mee.

Getouwtrek gaat door

De kans dat het snel tot 'vrede' komt is nagenoeg nihil

Het getouwtrek tussen de vastgoedondernemer en de gemeente Gooise Meren gaat ondertussen ook door. De gemeente nam voor het zomerreces een 'voorbereidingsbesluit', in afwachting van een nieuw bestemmingsplan voor het Oud Valkeveen-gebied. Daarom worden er een jaar lang geen aanvragen verwerkt. Werkende aan dat nieuwe bestemmingsplan gaat de gemeente enkele verkeers- en parkeeronderzoeken doen rond Oud Valkeveen. De speelparkbaas heeft nu al aangegeven niet mee te werken aan deze onderzoeken en gaat alle onderzoeken van de gemeente zelf ook toetsen. Daarnaast dreigde hij toch enkele afgewezen attracties te gaan plaatsen, maar dat is nog niet gebeurd.

Daarmee gaat het gebekvecht tussen de gemeente en de vastgoedondernemer dus gewoon door. Momenteel lopen er welgeteld nog tientallen kwesties. Van bezwaarschriften na afgewezen vergunningen tot het verzoek van de ondernemer om bepaalde stukken openbaar te maken. En zo gaat het nog wel even door.

De kans dat het snel tot 'vrede' komt is nagenoeg nihil. Even werd er gekeken of er een bemiddelaar aangesteld kon worden om te proberen of de gemeente en de vastgoedondernemer nader tot elkaar kunnen komen. Maar ook daar komt maar geen overeenstemming over. Van de Kuit probeerde de commissaris van de Koning, Johan Remkes, over de streep te trekken om te bemiddelen. Remkes heeft dat verzoek echter afgewezen. Volgens hem is er geen sprake van een persoonlijk geschil.

Remkes stelt dat er voldoende beroep- en bezwaarmogelijkheden bestaan.

Vragen over verkeers- veiligheid bij scholen

BUSSUM Het CDA wil precies weten hoe het is gesteld met de verkeersveiligheid rondom alle scholen in de gemeente. Aanleiding is het recent gepubliceerde onderzoek van RTL Nieuws over het aantal verkeersongevallen nabij scholen.

De verkeersonveiligheid is volgens het verkeersonderzoek het grootst rondom de Sint Vitusschool in Bussum. Deze school ligt in het centrum tussen de drukke Brinklaan en Laarderweg ingeklemd. Hier werden in drie jaar tijd zes verkeersongevallen geteld, waarvan één met letsel. De Vondelschool kende vier ongevallen, ten minste zo veel zijn er door de politie opgetekend. De scholen in Muiderberg scoren een mooie 'nul' op het lijstje. In Muiden was het slechts één keer 'raak' bij de Jozefschool. In Naarden staat de Vitusmavo met drie ongevallen in de lijst en de Tweemaster met twee ongelukken. Het betrof uitsluitend materiële schade.
Het CDA wil graag weten hoe het nu gesteld is met de veiligheid rondom de scholen én welke maatregelen de gemeente denkt te treffen om het er veiliger te krijgen. De vragen moeten nog worden beantwoord.

Buurt-apps werken goed

GOOISE MEREN De app-groepen met oplettende bewoners werken erg goed. Dat zegt burgemeester Han ter Heegde. Vele buurten van Gooise Meren hebben ondertussen zo'n 'bewonersapp'.

Met de app-groepen letten buurtbewoners extra goed op wat er rond hun huizen gebeurt. Verdachte situaties worden vervolgens aan elkaar gemeld. "We merken echt dat dat werkt en er wordt ook goed op gereageerd", vertelt de burgemeester.

Het gebruik van de app-groepen wordt met regelmaat geëvalueerd.

De afgelopen jaren werd er hard gewerkt aan het opzetten van meerdere buurtpreventieverenigingen met app-groepen. Elke Bussumse wijk heeft er ondertussen één en ook de andere kernen zijn goed vertegenwoordigd.

Afscheidsconcert voor Roel door shantykoor Het Ruime Sop

Roel en Hans tijdens een optreden van het koor.

NAARDEN In een volle zaal van verzorgingshuis De Veste was vorige week een afscheidsconcert ter nagedachtenis van Roel van Kooij door shantykoor Het Ruime Sop.

Roel van Kooij is kortgeleden overleden. Hij was zanger van het koor en inwoner van een appartement van De Bonnet dat gekoppeld is aan De Veste. Het verzorgingshuis had gevraagd of het shantykoor een afscheidsconcert voor Roel kon organiseren omdat hij al zo lang lid was van Het Ruime Sop.
Na een tweetal toespraken van voorzitter Wallerand le Grand en oud-voorzitter Frans Roemen begon het koor met een aantal toepasselijke liederen en liedjes die Roel altijd zong als solist.

De golf van Biskaje

Een van de liedjes was 'De golf van Biskaje'. Voor Roel was dit een belangrijk nummer; het werd tijdens het afscheidsconcert vertolkt door Michiel van Straaten. Daarna trad het koor, op nadrukkelijk verzoek van Roel, op met de bekende shantynummers van Het Ruime Sop. Er werd uit volle borst meegezongen door de bewoners, die duidelijk genoten van het optreden.

Joost Hasperhoven

Bestuurder van een luchtvaartbrancheorganisatie, 57 jaar, Bussumer sinds 1992.

Waar ben je druk mee?
"Met het Wereld Muziek Festival dat komende zaterdag wordt gehouden bij de Broedplaats. Hier treden lokale amateurmuzikanten op uit diverse culturen."

Gouden tip voor het festival?
"De djembétrommelaars. Daar word je gewoon altijd vrolijk van en je kunt niet stil blijven zitten als je dat hoort."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Lekker uit eten gaan met mijn vrouw Evelyn of een goede kist wijn kopen."

En een miljoen?
"Een deel gaat naar goede doelen. En misschien koop ik die Jaguar waar ik al jaren van droom."

Wat weten de meeste mensen niet?
"Dat ik ook actief ben als secretaris van de Stichting Education Runway, een lokale Bussumse stichting die als doel heeft geld in te zamelen om jonge mensen in Ghana, Kenia, Ethiopië en Malawi aan het begin van de startbaan te zetten en zo wat extra rugwind te geven voor de toekomst. We betalen de volledige opleiding tot basisonderwijsleerkrachten van deze jonge mensen."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Voor een goede blues."

Lievelingsmuziek?
"Johann Sebastian Bach, de absolute 'Vader van alle Muziek', maar de bands waar ik tegenwoordig veel naar luister zijn de Foo Fighters, Red Hot Chili Peppers en Greta Van Fleet."

Goed gesprek?
"Met Richard Branson over luchtvaart en investeringen in duurzame luchtvaarttechnologie."

Een dag de burgemeester?
"Dan zet ik mij in om verbindingen te maken tussen alle mooie en diverse culturen. Dat zie ik de huidige burgemeester al doen. Ik zou hem kopiëren!"

'Sloop Huizerweg-villa op eigen risico'

BUSSUM Dat de veelbesproken villa op de kop van de Huizerweg al gesloopt wordt, ondanks het feit dat de Raad van State nog een uitspraak moet doen over het gewijzigde bestemmingsplan voor de komst van een kantoorpand, is geheel op eigen risico van de eigenaar. Dat stelt burgemeester Han ter Heegde.

De sloop van de villa zorgde afgelopen week voor woede onder buurtbewoners en Erfgoedvereniging Heemschut. De twee hadden graag gehad dat het volgens hen beeldbepalende pand behouden zou worden en hebben moeite met de komst van het grote kantoorpand. Heemschut spande een zaak aan over de kwestie, onder meer omdat het meent dat de procedures rond de totstandkoming van de plannen niet goed zijn verlopen.

Hoewel de Raad van State uitspraak moet doen over de zaak, begon afgelopen week de sloop van de villa al. "Dat is geheel op eigen risico van de eigenaar, want de zaak is nog onder de rechter en de procedures lopen nog", stelt burgemeester Han ter Heegde erover. "Maar omdat de rechters er nog een oordeel over moeten vellen, kan ik er ook niet al te veel over zeggen."

Mocht de Raad van State Erfgoedvereniging Heemschut in het gelijk stellen, dan bestaat de kans dat het kantoorpand niet doorgaat en de villa onterecht gesloopt is.

Fietser valt hard na botsing tegen rijdende auto

Foto: Bob Awick

NAARDEN Een vrouw op een fiets heeft vrijdagmiddag op de Rijksweg ter hoogte van de Meerstraat een harde smak gemaakt toen ze met haar fiets tegen een rijdende auto aan knalde. Ze raakte gewond aan haar hoofd. Ze stak over op een plek waar geen echte oversteekplaats is, maar waar wel vaker overgestoken wordt. De tegemoetkomende auto kon haar niet ontwijken.

Laatste twee weken voor expo's gemeentehuis

GOOISE MEREN De lopende exposities van kunstenaars in het gemeentehuis zijn nog twee weken te bekijken. Eind deze maand worden de kunstwerken weggehaald.

Momenteel exposeren twee leden van het Kunstcollectief. Eerder exposeerden al twee andere kunstenaars met hun werken.

De exposities van nu zijn de eerste exposities sinds het gemeentebestuur besloot de centrale hal van het gemeentehuis open te stellen voor exposities van lokale amateurkunstenaars. Als de nu lopende exposities stoppen, komen er later weer nieuwe kunstenaars met hun werk naar het gemeentehuis.

'Bussum is voor mij een nieuwe gemeente met nieuwe uitdagingen'

Riegonda van Welie-Kaai was 8,5 jaar predikant in het dorpje Warmond

Riegonda van Welie-Kaai is de nieuwe predikant van de Spieghelkerk en is zondag, tijdens een feestelijke dienst, ingezegend door emeritus-predikant Roelof Steenstra.

Riegonda van Welie-Kaai vindt Bussum een geweldige plaats om te wonen. Foto: Bob Awick

BUSSUM Sinds kort woont Riegonda (38) met haar man en drie jonge kinderen in Bussum. "Bussum is een gezellige plaats met veel jonge ouders en kinderen, leuke winkeltjes, koffietentjes en niet te vergeten de mooie natuur. Ik wandel graag over de hei met het geweldige weidse uitzicht."

"Wel vragen mensen vaak twee keer hoe ik heet, want ze vinden het een rare naam", vertelt een lachende Riegonda. "Ik heb die naam te danken aan mijn oma's, Henrike en Gonda. Mijn oma's heb ik daar dan ook vaak hartelijk voor bedankt." Riegonda is geboren in het kleine dorpje Almkerk, vlak bij Gorinchem, en op haar tweede verhuisd naar Rhenen voor het werk van haar vader, die daar toen predikant was. "Ik ben als domineeskind opgegroeid, maar had toen niet het idee om zelf ook predikant te worden. Maar zoals je ziet, weet je nooit hoe het leven verloopt."
Na haar middelbare school wilde ze niet meteen gaan studeren en door een lezing kwam ze in contact met een verpleegster die werkzaam was in Ghana. "Ik heb haar toen gevraagd of ze een vrijwilliger konden gebruiken voor de medische organisatie waarvoor zij werkzaam was. Na mijn eindexamen ben ik met haar meegegaan naar het noorden van Ghana. We zaten in de middle of nowhere en ik deed medische handelingen zoals kinderen wegen, bloed- en urinetestjes afnemen en heb ook kinderen in een weeshuis geholpen met Engels en rekenen en en ik heb Bijbelse verhalen voorgelezen. Het was een geweldige en indrukwekkende ervaring. Na ruim een half jaar in Ghana heb ik nog een paar maanden als secretaresse in een uitgeverij in Engeland gewerkt."

Na die avontuurlijke periode ging Riegonda rechten studeren in Leiden. Op jonge leeftijd wist ze al dat ze advocaat wilde worden. "De studie viel een beetje tegen. Ik miste de ziel en het nadenken over mensen. Mijn vader bracht me toen op het idee om, naast rechten, ook de studie theologie te doen. Ik ben toen in mijn tweede studiejaar van rechten begonnen met één vak en dat werden al snel meer theologievakken. Tijdens die studie heb ik geleerd vanuit verschillende disciplines als sociologie, psychologie en filosofie naar het geloof te kijken en dat vond en vind ik heel interessant. Na mijn studies rechten en theologie heb ik de domineesopleiding gevolgd. Je doet dan twee jaar allerlei stages en gaat werken in kerken. Door mijn stage in de Bavokerk in Haarlem zag ik hoe mooi het vak is en is mijn liefde voor de kerk gegroeid. Alle aspecten kwamen samen door gesprekken over het leven, moeilijke momenten zoals een begrafenis of ziekte, maar ook de mooie momenten als een huwelijk en de doop van een kind. Ik mocht tijdens de stage meekijken en de levenspaden meewandelen met de mensen uit de protestante gemeente." Riegonda vertelt dat ze in die periode ook op zoek was naar een partner en dat dat niet gemakkelijk was. "In mijn omgeving waren geen leuke christelijke mannen, maar het leven bestaat gelukkig uit veel verrassingen. Ik was op vakantie in Zuid-Afrika en daar stond hij, de man van mijn dromen. En die man was Maarten. Hij komt uit een gezin met vier jongens en Maarten was de enige van die vier die altijd hart voor de kerk heeft gehouden. De liefde was wederzijds: we zijn in 2011 getrouwd en zijn nog steeds heel gelukkig met elkaar."

'Na mijn eindexamen ben ik naar het noorden van Ghana gegaan'

Ook vertelt ze met veel passie dat ze zulke levensmomenten meeneemt in haar preken. "In de Spieghelkerk ga ik gemiddeld twee zondagen in de maand een preek houden. Een preek is eigenlijk een overdenking hoe je eeuwenoude Bijbelteksten weer levend kunt maken in onze cultuur en tijdgeest. We leven nu in een andere tijd, maar bepaalde aspecten zijn al 2000 jaar hetzelfde gebleven geleden, bijvoorbeeld de emoties van de mens, zoals boosheid, vreugde, opstandigheid, geluk, verdriet, wanhoop… Al die emoties komen in Bijbelse verhalen terug." Als predikant is Riegonda in 2010 begonnen in de Protestantse Gemeente Warmond. "Dat was een fijne tijd, maar omdat Bussum een grotere gemeente is dan Warmond, zag ik meer mogelijkheden. Wat mij het meeste aantrok in de Spieghelkerk is de kracht naar het zoeken van initiatieven om de mensen te bereiken en om leden op een positieve manier te benaderen. Die positieve energie voelde ik ook tijdens het sollicitatiegesprek en dat past echt bij mij. Ik zit hier helemaal op mijn plek."
Riegonda vertelt dat er tijdens de dienst in de Spieghelkerk op zondagochtend gemiddeld zo'n 120 mensen aanwezig zijn. "Naast de zondagse diensten probeert het bestuur van de kerk meer activiteiten te organiseren. Op creatieve wijzen wil de kerk ook doordeweeks
verbindingen leggen met dorpsgenoten om met elkaar in gesprek te gaan over de Bijbel, hedendaagse cultuur en actualiteiten. Daarnaast wordt er door het bestuur van de Vereniging Vrienden van het Spiegel andere waardevolle avonden, zoals de Spieghelavonden, georganiseerd. Ook is er onder twintigers, dertigers en jonge ouders veel behoefte aan spiritualiteit en zingeving. We willen als kerk ook gaan kijken wat we kunnen betekenen voor hen."

SDO het sterkst, maar komt tekort

SDO kreeg genoeg kansen, maar vergat te scoren. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM Voetballend was het veel beter, maar toch heeft SDO afgelopen weekend een nederlaag geleden tegen Fortuna Wormerveer. De Bussumers kwamen met 1-0 tekort.

SDO speelde sterk en was vooral voor rust een stuk beter dan Fortuna Wormerveer. De Bussumers hadden echter een probleem: er werden geen doelpunten gemaakt. Telkens als SDO een goede kans kreeg om te scoren bleek de keeper van de tegenstander een sta-in-de-weg. Hoe groot de kansen voor SDO ook waren, de keeper kon steeds redden. Het leek Fortuna Wormerveer ook te sterken. Na de rust was de ploeg meer aan de bal en kreeg meer kansen. SDO bleef echter lang op de been, maar moest vlak voor de slotfase toch een tegentreffer toestaan.

BFC bekert verder

BFC heeft de volgende ronde van de beker gehaald. De Bussumse zaterdagtweedeklasser pakte afgelopen weekend met 2-2 een punt tegen buurman NVC, dat op zondag in de eerste klasse voetbalt.

Het punt tegen het veel sterker geachte NVC was de kroon op het werk na een succesvolle reeks pouleduels voor BFC. BFC bleek na afgelopen weekend de beste van een loodzwaar geachte poule met eersteklassers Zuidvogels en NVC en tweedeklasser FC Weesp. BFC bleek echter meer dan goed mee te kunnen.
Het duel met NVC was vanaf de aftrap erg boeiend. NVC startte aanvallend, maar kreeg amper kansen. BFC kreeg betere, maar moest toch toestaan dat NVC op voorsprong kwam. Toch herstelden de Bussumers nog voor rust de schade. Na rust kwam NVC wederom voor, maar BFC kon nog een keer terugkomen.

Het punt tegen NVC was voldoende voor een verrassende groepswinst.

SDO heeft dringend begeleiders nodig voor G-voetbal

Het team van het G-voetbal van SDO.

BUSSUM Het G-team van voetbalvereniging SDO is dringend op zoek naar begeleiders.

"Na 24 seizoenen neemt Rob van Kooi afscheid van het G-voetbal", vertelt Johan van der Geest van SDO. "De jongens waren helemaal in shock, maar Rob kiest nu voor zijn vrouw en kinderen. Wat ik begrijp, want als begeleider ben je tijdens het voetbalseizoen bijna elke zaterdag samen met de gehandicapte voetballers."
Het G-voetbal bij SDO bestaat al 28 jaar en is niet meer weg te denken van de club en daarom is SDO dringend op zoek naar begeleiders, dus niet naar trainers, die op zaterdag meegaan naar thuis- en uitwedstrijden. "Bij een uitwedstrijd gaat het team met de bus. Twee begeleiders gaan mee en vertellen aan de voetballers op welke plek ze op het veld staan en leggen duidelijk uit wat er die dag allemaal gaat gebeuren. Daarnaast doet een begeleider met de groep verschillende activiteiten. De trainingen zijn op de woensdagavond en dan wordt er van een begeleider verwacht dat hij er regelmatig bij is om te kijken hoe de trainingen gaan. Ook zijn er regelmatig bijeenkomsten bij de KNVB, samen met andere voetbalverenigingen waar ook G-voetbal wordt gespeeld, en daar moet de begeleider ook bij zijn."

De voetballers van het G-elftal worden nu begeleid door Danny Hommersom en Rob van Kooi. Johan hoopt dat er mensen reageren die affiniteit hebben met mensen met een beperking en met voetbal natuurlijk. "Hoe meer begeleiders hoe beter en dan kun je de zaterdagen ook met elkaar verdelen. Door het vertrek van Rob is er een gat gevallen in de begeleiding en met slechts twee begeleiders wordt het moeilijk om het team in stand te houden: het mag niet gebeuren dat er geen G-team meer kan bestaan op de club."

Heb je interesse? Neem dan contact op met Danny Hommersom, 06-55 736 786, of Dick de Graaf, 06-136 01 970.

Dames tennissen voor Pink Ribbon

Zondag speelden de dames in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM Heel wat tennisdames uit het Gooi doen nog tot en met vrijdag mee aan het zogenoemde 'Serrytea' tennistoernooi. In totaal worden zeven verschillende clubs in het Gooi aangedaan, iedere dag een andere club. De dames tennissen geld bij elkaar voor het goede doel.

Het toernooi wordt alweer voor de achtste keer gehouden. "Indertijd is het toernooi opgezet door Christianne Verheugd. Zij zag overal mensen hardlopen voor het goede doel. Ze kwam met een alternatief: tennis voor het goede doel. Een sport waar ze zelf feeling mee heeft." Inmiddels is de organisatie overgedragen aan Michelle van der Houwen van de Bussumse tennisclub Bosheim. Zij laat weten dat er dit jaar ruim 200 dames meedoen aan het toernooi. Iedere dag spelen ze op een andere baan in de regio. Het gaat om LTC Laren en HLTC Hoogerheide in Hilversum, TV Naarden, TC Bosheim en HLTC De Kuil, Blaricum LTC en komende vrijdag de finales bij Het Spieghel in Busum. "Op elke club zijn leuke wedstrijden te zien, worden activiteiten georganiseerd en er is een loterij met prijzen. Vrijdag is iedereen welkom om naar de spetterende finales te kijken."
De complete opbrengst van het inschrijfgeld, de loterij en de sponsors gaat dit jaar naar Pink Ribbon, naar het onderzoek tot verbetering van borstkankerscreening onder jonge hoogrisicovrouwen.

Geen problemen voor hockeysters Gooische

Foto: Bob Awick

BUSSUM Goed hockey heeft de hockeysters van Gooische afgelopen weekend een zege opgeleverd tegen het sterke Eindhoven. De Bussumers waren met 2-1 te sterk.

Gooische startte erg voortvarend. Met een paar goede aanvallen, snelle counters en enkele strafcorners zorgde de ploeg meteen voor gevaar. Zo'n snelle aanval bracht de Bussumse vrouwen ook meteen de eerste treffer. Nog voor rust werd de voorsprong zelfs opgehoogd tot 0-3. En net op het moment dat de 0-4 ook leek te gaan vallen, werd het nog voor de eerste helft verstreek 1-3.

Na de rust werd Eindhoven feller. Gooische kreeg nog wel wat kansjes, maar maakte ook fouten. De tegenstander kwam terug tot 2-3, maar Gooische kon toch overleven en standhouden.

Oranje-zege op veld HCAW

BUSSUM HCAW was afgelopen zondag het decor van een oefenduel van het Nederlands honkbalteam.

Nederland oefende tegen Tsjechië op weg naar het Super Six-toernooi, waar de twee landen samen met de andere vier sterkste landen van Europa aan meedoen. Nederland bleek al goed in vorm en won de oefenwedstrijd met 8-4.

'Petje af voor iedereen'

Rockmuziek op het podium bij de Kapelstraat. Foto's: Bob Awick

BUSSUM De vijftiende editie van het driedaagse evenement Bussum Cultureel stond als een huis. Dat bleek afgelopen weekend maar weer toen heel Bussum genoot van alle festiviteiten.

Nog nooit eerder was het festival zo groot. "We hadden meer deelnemers, meer optredens en artiesten én meer publiek. We hebben heel veel positieve reacties gehad en dat koesteren we. Alles is heel succesvol verlopen", blikt Mirjam Smets van de organisatie terug. "Wel merken we dat het feest groeit, maar de organisatie erachter niet. We hebben twintig vrijwilligers en die hebben keihard gewerkt. Sommige wel van 7 uur 's ochtends tot 12 uur 's nachts. Echt petje af voor al deze mensen én voor iedereen die heeft bijgedragen aan dit geweldige feest."

Kraampjes op het Wilhelminaplantsoen. Foto: Bob Awick
Jonge dj's, zoals de 12-jarige dj Loïc, hebben hun eigen podium.
Ringen vangen bij Circus Sambal.
Mooie liederen in de kerk. Foto: Bob Awick
Op zondag: kunst op de Art Fair. Foto: Jessica de Jong
Toneelvereniging Kameleon promoot hun voorstelling in Spant! Foto: Jessica de Jong
14 / 32

'Het WereldMuziekFestival neemt je mee naar alle werelddelen'

BUSSUM Met het WereldMuziekFestival vindt komende zaterdag voor de derde keer plaats bij de Broedplaats, het oude schoolplein van de Michiel de Ruyterschool. Iedereen is welkom voor het maken van een 'wereldreis' met muziek en eten uit alle werelddelen.

"Het idee is ontstaan tijdens de WereldBBQ", aldus Igor Rooselaar, die samen met vijf andere vrijwilligers het festival organiseert. "Tijdens die barbecue eten en praten mensen van verschillende culturen met elkaar en daarom leek het de bezoekers geen goed idee om daar een podium neer te zetten met optredens. Je komt dan niet tot een goed gesprek, lieten ze ons weten. En toen kwamen we op het idee om het WereldMuziekFestival te organiseren, waarbij muziek het belangrijkste uitgangspunt is."
Igor vertelt dat het leuke van het festival is dat je door de muziek, die niet bekend is maar wel heel vrolijk, niet stil kunt blijven zitten. "Jong en oud, blank en gekleurd, verschillende religie of achtergronden: het maakt niet uit. Iedereen danst samen en het wordt zeker weer een geweldige avond."

Het WereldMuziekFestival is niet commercieel en wordt geregeld door vrijwilligers en de artiesten treden gratis op. "Het is een kleinschalig festival en de optredens duren circa 15 minuten, dus als je bijvoorbeeld niet van blues houdt, is er na een kwartier een ander optreden. Met dit festival proberen we de bezoekers een wereldreis aan te bieden met muziek en buik- en salsadansen. Wat natuurlijk ook niet ontbreekt zijn de hapjes en drankjes. Een Syrische statushouder heeft een cateringbedrijf en biedt Syrische hapjes aan. Ook zijn er lekkernijen uit Indonesië."

Foto: Leoniek van der Vliet
Foto: Picasa

"Tot 22.00 uur zijn er verschillende optredens en dan neemt DJ Rafat Kayyali het over. Het is echt een feest voor iedereen. Kom langs en laat je verrassen tijdens de avond." Het WereldMuziekFestival is van 17.00 tot 23.00 uur aan de De Ruyterlaan in Bussum. Een kaartje kost 5 euro voor 19.00 uur en 7 euro na 19.00 uu,r inclusief een drankje.

'Het was voor ons direct duidelijk: dit is een brisantgranaat, we bellen 112'

Eindelijk duidelijk wie berg zand gaat afvoeren

De 13-jarige Justin was op zoek naar historische vondsten in een berg zand toen hij een granaat vond. Het is een wonder dat hij het kan navertellen.

Justin op de berg waar hij de granaat vond. Foto: Bob Awick

NAARDEN Vader Pascal en zoon Justin Brunsveld uit Huizen waren begin september regelmatig te vinden op een visstek aan de Vestinggracht. Justin wilde niet alleen vissen, hij vond het ook leuk om te graven en op zoek te gaan naar archeologische vondsten.

Een grote bult zand gelegen op de hoek Admiraal Helfrichweg en het Vestingpad trok de aandacht van Justin. Hij vond er allerlei dingen, zoals botten van dieren en potscherven. "Hij vond ook de onderkant van een pot uit 1500. Archeologie heeft zijn interesse en hij bleef in de berg zoeken naar meer 'schatten'", vertelt zijn vader. Justin zag op een gegeven moment de granaat. Hij herkende meteen de vorm en riep direct zijn vader erbij. "Ik ben ex-beroepsmilitair, dus het was voor mij direct duidelijk dat het om een brisantgranaat ging. Ik heb heel voorzichtig de granaat uit de berg zand gehaald. Ik stak mijn schop eronder en heb het zand eromheen losgewroet. Daarna heb ik direct 112 gebeld."
Eerst kwam de bomverkenner naar de plek en daarna werd de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ingeschakeld. De granaat werd gevonden, vervolgens verplaatst naar een geheime locatie en later die week onschadelijk gemaakt. "We hoorden dat de granaat op scherp stond. Een tikje met een schep was genoeg geweest om de granaat af te laten gaan. We hebben echt geluk gehad." Vader en zoon zijn behoorlijk geschrokken van het voorval. "Je komt hier voor je plezier, dit verwacht je niet. Als je op missie bent, dan weet je dat je risico loopt. Als je gaat vissen ben je hier totaal niet op voorbereid."

De gemeente Gooise Meren is na het voorval direct op zoek gegaan naar wie verantwoordelijk is voor de berg zand langs de Vestinggracht. Het bleek een enorme zoektocht; was het Waternet, de provincie, de Stichting Monumentenbezit, de Rijksvastgoeddienst of toch een andere partij? De gemeente is wel eigenaar van de grond, maar niet de beheerder. "Volgens de laatste informatie betreft het een illegale dumping. Het zand komt niet uit de gracht of uit de beschoeiing, maar waar het dan wel vandaan komt is een groot raadsel. We denken dat het puur toeval is dat hier een granaat in zat. De jongen heeft veel geluk gehad dat de granaat niet afging. Rondom de Vesting is geen verhoogd risico op het vinden van een granaat. Het is heel goed dat direct 112 is gebeld. Ons advies is: ga niet graven in bergen zand. Je weet niet wat er ligt", aldus de gemeente. Wie de berg gestort zand met afval gaat opruimen was een paar dagen zeer onduidelijk. Het gaat nu toch een taak worden van de Stichting Monumenten Bezit, de beheerder van de Vestingwerken.

De vondst. Foto: Pascal Brunsveld

Vader en zoon zijn behoorlijk geschrokken van het voorval

Yohana opent eigen kledingzaak

Tweedehandskoopjes aan de Laarderweg

Yohana bij de opening afgelopen zaterdag.

BUSSUM Yohana Flores heeft afgelopen zaterdag genoten van de opening van haar tweedehandskledingwinkel aan de Laarderweg 52. Een paar meiden showden hoe je er met een klein budget toch modieus uit kunt zien. Leren jasjes, merkschoenen en zelfs galajurken: niets is duurder dan 20 euro.

Yohana, ze komt oorspronkelijk uit Colombia, is geen onbekende in Bussum. Veel mensen zullen haar nog kennen van haar tijd bij de Stichting Vluchteling Gooi waar ze dagelijks tweedehandskleding verkocht aan de Clinge. "Die zaak bestaat niet meer, maar veel van mijn oude klanten weten mij nu weer te vinden. Ik krijg heel veel positieve reacties. Ze vinden het allemaal heel leuk dat ik weer kleding verkoop. Veel vrijwilligers helpen mij ook met het uitpakken van de zakken en het sorteren en ophangen in de winkel."

Heel veel keuze

De kleding is erg voordelig. Het goedkoopste is 2,50 euro, het duurste 20 euro. De keuze is ook enorm. Er staan heel veel rekken met gekleurde leren jasjes, winterjassen, jurken, shirts en blouses. Er zit ook merkkleding tussen en gympen van bijvoorbeeld Nike of Adidas. "Ik heb heel veel keuze. Het zou ook leuk zijn als mensen oude kleding willen inbrengen. Die kan ik dan verkopen voor weinig geld. Ik wil en kan hier niet rijk van worden, maar het is fijn als ik niet meer van een uitkering hoef rond te komen."

'Het is een soort buurthuis, iedereen krijgt aandacht'

"Ik sta altijd klaar voor mensen die weinig te besteden hebben. Ik ben mijn eigen zaak begonnen omdat ik een ongeluk heb gehad en daarna in de bijstand raakte. Dat wilde ik niet meer. Ik miste het werk, de mensen om mij heen. Met de winkel neem ik financieel een groot risico, maar wat ik hier doe is zo veel meer dan alleen kleding verkopen. Het is een soort buurthuis, iedereen krijgt van mij aandacht, een knuffel en een kopje koffie. Ik spreek veel mensen die het niet makkelijk hebben in het leven. Het is fijn als ik ze kan helpen, dat ze zich hier thuis voelen." Yohana kijkt erg positief naar de toekomst. Ze lijkt dan ook helemaal op haar gemak op de hoge kruk achter de toonbank. "Ik heb het hier heel erg naar mijn zin. Ik probeer iedere dag te groeien en positief te blijven", besluit ze.

By Yohana is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Het adres is Laarderweg 52 in Bussum.

Amerikaanse picknick bij Speelbos 't Laer

De routekaart van de Amerikaanse picknick. Foto: PR

Laren Kiwanis Satelliet Club 't Gooi organiseert zondag 30 september van 13.00 tot 16.00 uur een Amerikaanse picknick bij speelbos 't Laer aan de Oude Postweg 1. Het goede doel is Speelbos en Groepsverblijf 't Laer van het Goois Natuurreservaat (GNR), omdat die hoognodig toe zijn aan een opknap- en onderhoudsbeurt.

Er is een leuk openingsspel en Jaap Vlaanderen van het GNR komt uitleggen waarom 't Laer zo bijzonder en waardevol is. "Het idee van deze picknick is dat iedereen wat te eten meeneemt en dat we alles met elkaar delen. Samen maken we een mooi buffet", zegt Sjors van der Meer, president Kiwanis Club 't Gooi. Iedereen is welkom. Minimale contante goededoelbijdrage is 5 euro.
Speelbos 't Laer bestaat sinds 2012 en is het eerste speelbos in het Gooi. "Een plek waar kinderen gratis kunnen spelen, leren en ontdekken in een natuurlijke omgeving", licht Van der Meer toe. Kiwanis Club 't Gooi, satellietclub van Kiwanis Laren, is een nieuwe lokale Fresh-Minded Kiwanis Club met enthousiaste leden. Van der Meer: "We hebben er zin in om mooie projecten te draaien om kinderen te kunnen helpen." Kiwanis is een wereldwijde organisatie van vrijwilligers die zich inzet voor het verbeteren van de wereld, kind per kind en gemeenschap per gemeenschap.

Wie zondag 30 september verhinderd is maar het speelbos toch een warm hart toedraagt, kan een donatie doen ten behoeve van GNR Speelbos & Groepsverblijf 't Laer: NL55 RABO 033 00 33 999 t.n.v. Goois Natuurreservaat o.v.v. 'Kiwanis Amerikaanse Picknick 2018'.

Vrijwilligers gezocht

Versa Vrijwillige Thuishulp Intensief zoekt vrijwilligers die ondersteuning bieden.

All Win Network wil graag in contact komen met een IT-medewerker die advies kan geven en assisteert bij het opzetten en begeleiden van videoconferenties.

Naarderheem is op zoek naar een vrijwilliger voor de beautysalon die de bewoners een fijne en ontspannen behandeling wil geven.

Het Rode Kruis zoekt een coördinator die zorgt voor nieuwe activiteiten en een match maakt tussen vrijwilligers en activiteiten.

Meer info op www.versavc.nl of bel 035-6938525.

Specifieke zorg voor dementerenden

Vivium houdt 22 september open dag op zes locaties

Zorg voor dementerenden vraagt om een persoonlijke aanpak. Foto: Vivium

BUSSUM Het is vrijdag 21 september Wereld Alzheimer Dag. In Nederland hebben op dit moment ruim 270.000 mensen een vorm van dementie. De verwachting is dat dit aantal door de vergrijzing in de komende jaren explosief gaat stijgen. Tegelijkertijd verandert de zorgvraag en heeft de zorg nog steeds te maken met personeelstekorten. Wat betekent dit voor de zorg in de regio? We vragen het Godfried Verkerk, bestuursvoorzitter van Vivium Zorggroep.

Omdat mensen met dementie steeds langer thuis blijven wonen, is het ziektebeeld vaak vergevorderd als mensen verhuizen naar een verpleeghuis. Hierdoor krijgen zorgteams vaker te maken met moeilijk hanteerbaar, onbegrepen gedrag. Ook bij Vivium speelt dit.

Geduld

'We kijken steeds meer naar oplossingen voor specifieke doelgroepen'

"Dat vraagt inderdaad om veel geduld en flexibiliteit van onze medewerkers", licht Verkerk toe. "Iedere bewoner is anders en er zijn veel verschillende verschijningsvormen van dementie. Wij hebben in principe dus ook geen pasklaar antwoord. Er is nooit één oplossing of één ideale woonvorm, dat is iedere keer een zoektocht naar de voorkeuren van een bewoner, samen met de familie. We bieden daarom verschillende woonvormen en locaties, met elk hun eigen sfeer", legt hij uit.
"Om bewoners te kunnen begrijpen moeten we zo veel mogelijk te weten komen over de bewoner en het ziektebeeld. Hier is gelukkig steeds meer over bekend en we investeren dan ook veel in scholing en bijscholing van medewerkers op het gebied van dementie."

Specialiseren

Hiernaast onderzoekt Vivium de mogelijkheden om zich in de regio verder te specialiseren op dit gebied. "We kijken inderdaad ook steeds meer naar oplossingen voor specifieke doelgroepen, zoals bijvoorbeeld mensen met beginnende dementie of mensen met Parkinsondementie", ligt Verkerk toe.
"Dat vraagt weer een hele andere benadering. Maar dit kan alleen als we voldoende zorgmedewerkers hebben en daar ligt weer een hele andere uitdaging."

Samenwerking

"Door regionale samenwerking met andere zorgorganisaties hopen we dit samen op te kunnen lossen, ook voor de lange termijn. Dat lukt niet van vandaag op morgen, dus we zullen hier creatief mee om moeten gaan. Eigenlijk kunnen we op dit moment in alle Vivium-locaties nog nieuwe collega's in de zorg gebruiken. We proberen dan ook op alle mogelijke manieren te laten zien wat een dankbaar en uitdagend vak het is. We zien dagelijks hoe belangrijk de medewerkers voor de bewoners zijn: vaak ontstaat er een hele bijzondere band. We kunnen deze nare ziekte niet veranderen, maar onze medewerkers doen er wel alles aan om bewoners zo liefdevol en zo goed mogelijk te verzorgen in deze laatste fase van hun leven."
In het kader van Wereld Alzheimer dag zet Vivium de deuren open van 6 locaties voor mensen met dementie tijdens hun open dag op 22 september.

Meer informatie via www.vivium.nl/opendag.

Uit de historie van Bussum en het Gooi
75 jaar geleden, moordaanslag in Bussum

De Gooi en Eemlander van 20 augustus 1943. Foto: Picasa

Op vrijdagochtend 20 augustus 1943, om vijf over half negen, wordt de Bussumse politie gebeld. Er ligt een agent op straat. Op de Brinklaan, tussen de Eslaan en de Nieuwe Englaan. Een groepje politieagenten gaat meteen kijken. Het is hun korpschef E.J. Woerts die op het wegdek ligt. Hij blijkt op weg naar zijn werk te zijn neergeschoten. Een kogel schampte zijn hoofd, een andere trof hem in de rug. Woerts is bij kennis en kan een signalement van de dader geven: ongeveer 25 jaar oud, net postuur, vlot type, gekleed in een lichte jas. De man is per fiets richting centrum gevlucht. Vanuit de Majella-stichting komt een ambulance. Bij de politiechef wordt in het Bussumse ziekenhuis operatief de kogel verwijderd die een van zijn longen heeft doorboord.

Pas sinds januari van dat jaar is Woerts commandant van de Bussumse gemeentepolitie. Hij heeft zich in dat halve jaar laten kennen als een overijverige en gezagsgetrouwe uitvoerder van het vervolgingsbeleid van de Duitse bezetter. Een fanatieke jacht op onderduikers wordt door hem georganiseerd. Voor een deel op bevel van anderen, maar ook op eigen initiatief. De gezamenlijke verzetsgroepen in Bussum besluiten dat de enige mogelijkheid om deze terreur te stoppen het vermoorden van korpschef Woerts is.

Louis Boissevain (foto NIOD).
Het (illegale) Parool van 30 juli 1943. Foto: Picasa

Aan de Regentesselaan no. 11 woont de familie Boissevain. Zoon Louis is leerling van de Machinistenschool in Amsterdam en is via een van zijn docenten in het landelijke verzet actief geworden. De verzetsgroep CS-6 legt zich onder meer toe op het liquideren van handlangers van de bezetter. Louis Boissevain neemt het op zich om de Bussumse politieman te doden. Lokale verzetsgroepen zorgen voor het wapen, andere voor het verbergen van Louis na zijn daad. Korte tijd later blijkt dat de (vanuit Haarlem opererende) groep CS-6 geïnfiltreerd is door een verraadster. Louis wordt op 17 september in Heemstede gearresteerd en aan het eind van de maand door het Amsterdamse Polizeistandgericht voor meerdere moorden ter dood veroordeeld. Meteen de volgende dag wordt het vonnis voltrokken.

De moordaanslag op de Brinklaan heeft niet tot de dood van korpschef Woerts geleid. Maar toch is deze aanslag niet zonder effect gebleken. In de eigen woorden van E.J. Woerts (tijdens een verhoor op 17 juni 1950): "Na de op mij gepleegde aanslag ben ik te Bad Gastein in Oostenrijk verpleegd. Uit hetgeen ik daar van een Duitscher, die het weten kon, hoorde, maakte ik op wat het lot van de gearresteerde Joden was. Nadien heb ik geen Joden meer gearresteerd." Helaas ging het opsporen van onderduikers in Bussum door de Duitse Sicherheits Dienst gewoon door. Woerts is na de oorlog tot een gevangenisstraf van veertien jaar veroordeeld, waarvan hij negen jaar heeft uitgezeten.

Louis Boissevain ligt op de erebegraafplaats in Bloemendaal begraven. Hij is 21 jaar oud geworden.

Hans Jonker

Herplaatsing omdat in de krant van 22 augustus jl. een afbeelding en een stuk tekst waren weggevallen.

29 / 32

Play-inn bij Show- & Marchingband ViJoS. Foto: C. van der Horst

vrijdag 21 september

Stamboomonderzoek

Bibliotheek Bussum 10.00 uur

Ook altijd al eens willen doen, maar niet weten waar te beginnen? Rob Tausk van de Nederlandse Genealogische Vereniging vertelt hoe je een onderzoek kunt beginnen en je kunt daarmee direct aan de slag. Entree gratis.

zaterdag 22 september

Muziek ontdekken

Show- & Marchingband ViJoS 10.00 uur

Show- & Marchingband ViJoS organiseert een Play-inn. Iedereen is welkom om mee te spelen en muziek te ontdekken. Jong en oud, ervaren of niet! Informatie: www.vijos.nl.

'Wonen met dementie'

Vivium De Antonius Hof 10.00 uur

Tijdens de open dag van 10.00-14.00 uur kun je de sfeer komen proeven in de woonlocatie voor mensen met dementie in Bussum. Ook voor tips en advies kun je langskomen.

Verkoop spullen

Zorgcentrum Naarderheem
11.00 uur

Geef boeken, platen, cd's en dvd's een tweede leven voor kwetsbare ouderen in Moldavië! De markt is van 11.00 tot 15.00 uur en de opbrengst gaat naar dagcentrum Sunrise in Straseni, Moldavië.

Judicael Perroy

Tindalvilla 20.30 uur

Gitaargrootmeester Perroy won in 1997 de prestigieuze eerste prijs van de 15e internationale competitie van de Guitar Foundation of America, waaraan een tournee langs zestig steden in de Verenigde Staten en Canada was verbonden. Kaarten kosten 25 euro inclusief consumpties. Reserveren@tindal.nl. Contact: info@tindal.

zondag 23 september

Zenboeddhisme

De Besant Hall 10.30 uur

Lezing door Paul Loomans over rust en voldoening ervaren vanuit het zenboeddhisme. Terwijl de vooruitgang ons de dingen gemakkelijker maakt en we meer tijd zouden moeten overhouden, is het omgekeerde het geval: we hebben het gevoel dat we het steeds drukker krijgen en onze taken sneller moeten vervullen.

Boerenfeest

Kinderboerderij 't Mouwtje
12.00 uur

Stichting de Gooise Ark organiseert een Boerenfeest met veel vermaakt voor kinderen. Tot 16.00 uur.

Lezing

Comenius Museum 14.00 uur

Een lezing over Charta '77 en Nederland. Spreker is Jef Helmer en rondleider Pieter Goedhart. De kosten zijn 10 euro, MJK 5 euro. Aanmelden: info@comeniusmuseum.nl of 035-6943045, www.comeniusmuseum.nl.

dinsdag 25 september

Uitleg smartphone

Wijkpost De Schakel 15.00 uur

Jongeren van SCAN geven ouderen uitleg over de smartphone. Leuk om bij de tijd te zijn en om om te kunnen gaan met moeilijk te bedienen, 'moderne' apparaten. Geef je op door te bellen met De Schakel op maandag: 035-6944742.

Cursus Mens-zijn de 21e eeuw

Witte Kerk Naarden 19.00 uur

Onderzoek naar humanistische inspiratiebronnen en nieuwe perspectieven. Door kennisoverdracht, reflectie en gesprek met docent Bas Nabers en medecursisten wordt er stilgestaan bij fundamentele vragen uit de 21e eeuw en de actuele waarde van humanisme.

Basiscursus kalligrafie

Buurtcentrum Uit-Wijk 19.30 uur

In tien lessen worden, onder begeleiding van Marjolein Keuning, stap voor stap de basistechnieken van het kalligraferen aangeleerd. Aanmelden bij Marjolein Keuning: 035-6910152.

Good Luck

Gymzaal TTV Good Luck
20.00 uur

Bij tafeltennisvereniging Good Luck kan volop worden gespeeld. Wil je een balletje slaan of de conditie op peil houden dan ben je welkom.

Fotocursus

Wijkpost De Schakel 20.00 uur

Wil je meer met je camera kunnen doen dan alleen op de automatische stand fotograferen? Meer weten over compositie, kleur en licht. Experimenteren met diafragma, sluitertijd en ISO. Kom dan naar de fotocursus 'Van vakantieboek naar mooie foto'.

donderdag 27 september

Duurzaam atelier met Basim

Buurtcentrum Uit-Wijk 12.00 uur

Basim is sinds een paar jaar in Nederland en heeft zijn passie voor het maken en vermaken van kleding uit Syrië meegenomen. Met een gedoneerde naaimachine zit hij klaar om van oude kleding weer iets nieuws maken. Lekker duurzaam dus!

Ontmoet en Groet

Stichting Maatjesproject
13.30 uur

In de Week van de Toegankelijkheid wordt iedereen uitgenodigd om onder het genot van een high tea anderen te ontmoeten. De inloop is gratis.

Goois Maculacafé

Het Trefpunt 14.00 uur

Heer Trosman van Irishuys geeft een voorlichting hulpmiddelen, waaronder sprekende beeldschermen. De toegang is gratis, maar consumpties zijn voor eigen rekening. Ook niet-leden van de Maculavereniging en partners en familieleden zijn welkom.

Nederlandse taallessen

Koepelkerk of Mariakerk
17.30 uur

Cursus lezen en schrijven voor mannen in Bussum. Het gaat om mannen van zowel autochtone als allochtone afkomst die hun Nederlandse taal willen verbeteren. Er kan ook extra geoefend worden voor de inburgering. Aanmelden kan bij Gerda Franken, 06-20742117.