NaarderNieuws

9 augustus 2017

NaarderNieuws 9 augustus 2017


Prachtige tocht richting Vesting

Achttien klassieke rijtuigen kwamen aan in Naarden. Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN Inmiddels een traditie op de eerste zondag van maart in Naarden en omstreken: de jaarlijkse Vestingrit van Hoofdstad Aanspanning. Dit keer reden achttien klassieke rijtuigen met stijlvol geklede koetsiers en passagiers van Muiden richting Naarden en weer terug.

"Het was prachtig", kijkt secretaris Henk Nagel terug. De Weesper dierenarts, die tevens de ruim 31 kilometer lange rit had uitgezet, kreeg van de deelnemers te horen dat zij blij waren met de route en natuurlijk genoot men ook van de regio en het mooie weer. Problemen met het wegverkeer tijdens de tocht waren er dit keer niet, ook niet met wielrenners. Dat waren er - ook dankzij het mooie weer - weliswaar veel, maar tot gevaarlijke situaties op de weg leidde dat niet. En dat is wel eens anders geweest, lacht Nagel.

Het accent van de Vestingrit van de Hoofdstad Aanspanning lag dit jaar op bedrijfswagens, boerenwagens en dergelijke. Startpunt was het inspanterrein aan de Naardervaart in Muiderberg. Vanaf daar reden de rijtuigen naar Muiden, vervolgens langs de Vecht naar Weesp, langs de Vecht en de Naardermeer naar Naarden en dan weer terug naar het inspanterrein.

In Naarden werden de deelnemers gastvrij ontvangen in het kader van het evenement De Vesting Ontvangt. In en rond de Marktstraat was er voor jong en oud live muziek, terrassen, hapjes, drankjes.

Kruising A1 en Churchillstraat wordt rotonde

NAARDEN De volgens sommigen levensgevaarlijke kruising van de Churchillstraat met de A1 gaat op de schop. Het college van burgemeester en wethouders wil - om de verkeersveiligheid te vergroten - de kruising vervangen voor een rotonde.

Omdat deze ontwikkeling niet in het geldende bestemmingsplan past, ligt het voorstel van burgemeester en wethouders tot en met 13 september ter inzage. Omwonenden (of anderen) hebben tot dan de tijd om bezwaar te maken.

De kruising is volgens velen gevaarlijk en onoverzichtelijk. In het verleden vonden er al meerdere ongevallen plaats op het 'met stip' gevaarlijkste knooppunt van Naarden. De politiek eist daarom al langere tijd maatregelen, al was een rotonde lange tijd te duur. Nu lijkt er dus alsnog een oplossing te komen.

ChristenUnie wil terugkeren in gemeenteraad

GOOISE MEREN De ChristenUnie gaat volgend jaar maart proberen terug te keren in de gemeenteraad. Dat maakt de politieke partij bekend. Afgelopen maand werd Roel Kamphuis verkozen tot lijsttrekker.

De ChristenUnie heeft momenteel geen zetel, maar doet wel al jaren mee aan de verkiezingen. De laatste twee verkiezingen haalde de partij net niet genoeg stemmen voor een zetel. Voor de fusie tot Gooise Meren was de partij in Bussum wel enkele jaren met een zetel een vaste waarde. De laatste jaren werd de zetel bezet door Michel Klein, tegenwoordig Statenlid. Daarvoor voerde René Wallenburg de partij aan.

ChristenUnie is de eerste politieke partij zonder zetels die zich meldt voor deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.

Prachtige antieke rijtuigen bij Vestingrit Hoofdstad Aanspanning

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN Inmiddels een begrip in Naarden: de traditionele Vestingrit van Hoofdstad Aanspanning begin augustus. Zondag was het weer zover. De antieke rijtuigen reden dit keer via Muiderberg en naar Muiden, Weesp en langs de Vecht en het Naardermeer naar Naarden. Daar werden zij in het kader van de Vesting Ontvangt gastvrij ontvangen.

NAARDEN De volgens sommigen levensgevaarlijke kruising van de Churchillstraat met de A1 gaat op de schop. Het college van burgemeester en wethouders wil - om de verkeersveiligheid te vergroten - de kruising vervangen voor een rotonde.

Goois Erfgoed

Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

Het is een tijdje stil rondom de stichting Goois Erfgoed. In een gesprek zegt voorzitter Olaf Vroom dat deze nu klaar is om te beginnen.

7

De grenzen van het Gooi

Een antiquarisch boekje uit 1938 met als ondertitel: Een historisch-geografische verkenning door J.B. Rodenburg. In het eerste hoofdstuk verkent en beschrijft hij de grenzen. In het tweede de bodemgesteldheid en grondwaterstromen en in het laatste hoofdstuk staan bijzonderheden van de oostgrens van het Gooi in relatie met Eemnes. Met de roman Ferdinand Huyck van Van Lennep als leidraad wijst de plaatsen aan waar Van Lennep op doelt: 'Herberg de Hessenkar is thans Hotel Hamdorf te Laren en als Ferdinand het hoogste punt van den heuvel bereikt bevindt hij zich tusschen Laren en de grijze vesting Naarden. Dat was dus vlak bij 't nieuwe pompstation der provinciale waterleiding, ook vlak bij 't tegenwoordige militaire kamp aan den nieuwen Rijkstraatweg'.

De beschrijving van de westgrens wordt besloten met: 'De duizenden Amsterdammers, die jaarlijks per auto of fiets Gooiwaarts trekken, komen dus bij het ontmoetingspunt Rijksstraatweg-Keverdijk het oude baljuwschap Gooiland binnen'.

Behalve 42 pagina's met enige kaartjes ook nog vier pagina's fotografisch papier met foto's. Deze heer met een geklede jas, een zwarte bolhoed en een sigaar in de hand, dat moet de schrijver zijn! Het boekje is een bibliotheek exemplaar. Rozenbeek en Venemans te Hilversum is de uitgever.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 12 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Ringo de Bussumse meeuwenredder

Foto: Ringo Schriek

Zo af en toe is een leuk nieuwtje binnen handbereik. Zo ook dit verhaal over de meeuwenredder. Ringo woont 3 deuren verder op mijn galerij. Werkt ver weg, maar maakt daar het nodige mee.

Leuke bijkomstigheid is dat Ringo Schriek een goede vriend van mijn zoon Marcel is, zodat Ringo en ik ook prima maatjes zijn. Ringo doet zwaar werk, vaak op verre locaties, maar hij blijft de vrolijkheid zelve en er kan altijd een gulle glimlach af. Het karwei waar hij nu dagelijks aan het werk is, ligt langs de kust en is het een onderneming van wereldformaat. Bij deze waterbouwkundige topprestatie worden o.a. enorme buizen gebruikt, van zeker 1 meter 50 in doorsnee, waarmee in een later stadium reusachtige wanden tot stand komen. In deze pijpen staat een zuil van zeewater, die tot enkele meters onder de rand komt. Aantrekkelijk voor zilvermeeuwen, die graag op het randje gaan zitten en naar beneden koekeloeren. Zo kan het gebeuren dat er bij windvlagen een meeuw zijn evenwicht verliest en bij het wegvliegen even uit balans raakt, zodat de vogel de pijp in duikelt. Ziet dan geen kans meer zijn vleugels voldoende uit te slaan om lift te maken, zodat hij triest en ellendig op het water blijft draaien. Ringo heeft dé oplossing gevonden: met een zware pomp laat hij de pijp vollopen met water. Tot aan de rand. Voor de meeuw is het dan simpel. Hij vliegt dan gewoon weg. Of er niets gebeurd is. En zo heeft Bussumer Ringo er al een stuk of 5 gered. Hulde aan zijn initiatief!

Weerbericht

Licht wisselvallig, voor augustus aan de koele kant

Stabiel zomerweer ontbreekt al geruime tijd, evenals hoge temperaturen. Tot in het weekeinde verandert er nog weinig. Een westelijke stroming zwaait onverminderd de scepter. Daarbij ligt het sturende lagedrukgebied ten noordwesten van Nederland. Het is licht wisselvallig en de temperaturen liggen iets onder normaal. De dagelijkse neerslagkans ligt meest rond 30 à 40%.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag wordt wederom wisselvallig zomerweer verwacht. Eerst schijnt de zon af en toe, later op de dag neemt de bewolking toe met kans op enkele buien. Er waait een matige noordwestenwind. Vrijdag valt er alleen nog een lokale bui, verder een mix van zonneschijn en stapelwolken. De westenwind is matig van kracht. Het wordt beide dagen circa 20 graden.

Het weekeinde

Ook in het weekeinde komt het kwik niet hoger dan 20 à 21 graden. Normaal voor de eerste helft van augustus is zo'n 23 graden. Zaterdag zien we opnieuw af en toe zon en wolken. De kans op een bui is weer groter. Er waait een stevige westenwind. Zondag lijkt droog te blijven met wat meer ruimte voor de zon, naast ook stapelwolken. De westenwind neemt in kracht af.

Weetje

De maand juli was zeer nat. Er viel rond 135 mm neerslag tegen 80 mm normaal. Opvallend is dat na de zeer droge juli van 2006 (15 mm), er 8 julimaanden zijn geweest waarin meer dan 100 mm is gevallen. In juli 2010 viel de normale hoeveelheid neerslag, Alleen juli 2016 was vrij droog (55 mm), evenals juli 2013 (40 mm). De overige acht julimaanden waren zeer nat.

Naarden

* Grote Kerk 10.00u. ds. V.C. Lindenburg; Naarderheem 10.30u. ds. J.L.W. Koppenhol
* RK St. Vituskerk 09.30u. Eucharistie pastoor C. Fabril; di. 15/08 19.00u. pastoor M. Costa
* Chr. Gereformeerde Kerk 10.00u. ds. C. Bos en 17.00u. ds. H. Peet

Bussum

* RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
* RK St. Jozefkerk 11.00u. Eucharistie pastoor C. Fabril
* PGB Wilhelminakerk geen dienst
* PGB Verlosserkerk 10.00u. ds. J.H.W. Elhorst
* PGB West Spieghelkerk 10.30u. ds. L. Korevaar
* PGB Sion Spieghelkerk 08.55u. ds. A.Visser en 17.00u. ds. J. Vis
* Remonstranten N-B gezamenlijke dienst bij Evangelisch-Lutherse Gemeente
* Vrijzinnigen N-B gezamenlijke dienst bij Evangelisch-Lutherse Gemeente
* Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke dienst bij Evangelisch-Lutherse Gemeente
* Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.30u. ds. F. Knoppers
* Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. dhr. J.H.J. Lotterman
* Apostolisch Genootschap 09.30 Eredienst
* De Christengemeenschap geen dienst

Programmering GooiTV

Vanaf 9 augustus zendt GooiTV de volgende programma's uit:

* Een Special van onze speciale reporter Andreas van der Schaaf; hij bezocht in mei de WereldBBQ in Bussum. (H)

* In RegioHub een verslag van 'een dagje mee met de GAD'. (H)

Brandweer hard op zoek naar vrijwilligers; met name huisvrouwen

'Het enige wat je vrijwillig doet, is je aanmelden'

De brandweer in Naarden en Bussum is hard op zoek naar vrijwilligers. Nieuwe aanwas is hard nodig. Met name huisvrouwen zijn welkom.

Jan Kooij en Jaques Ruisendaal. Foto: Studio Kastermans

NAARDEN/BUSSUM "We zijn op zoek naar enthousiaste, sportieve en ondernemende mensen", zegt Jacques Ruisendaal, postcoördinator van brandweerpost Naarden.

"Er is de laatste tijd iets te weinig aandacht besteed aan werving van vrijwilligers", vult zijn collega-postcoördinator Jan Kooij uit Bussum aan. "Maar we hebben echt nieuwe aanwas nodig." Beide brandweermannen zijn verknocht aan het vak. "Het is een soort virus, waar je mee besmet raakt."

Dat het brandweervak een serieuze zaak is, wordt snel duidelijk. "Liever noemen we het ook geen vrijwilligerswerk. Dan denk je aan mensen die met ziekenhuisbedden rijden. Dit moet je meer zien als een parttime baan. Je krijgt er ook voor betaald. Ik zeg altijd 'het enige wat je vrijwillig doet, is je aanmelden'. Want als je eenmaal je diploma hebt, word je verplicht mee te draaien." Als brandweervrijwilliger moet je een flink aantal selecties door en je moet een tweejarige opleiding volgen. "Wie zich aanmeldt als vrijwilliger, wordt op de post uitgenodigd voor een soort sollicitatiegesprek. Als je verder wilt en wij zien het ook zitten, want het is wel belangrijk of iemand in de groep past, ga je door voor een competentie-analysetest. Daar word je beoordeeld op elf competenties, gericht op de functie van manschapvrijwilliger", vertelt Kooij.

"Bij een positief advies gaat de kandidaat door naar het oefencentrum van de brandweer op Crailo", aldus Ruisendaal. "Om allerlei tests te doen, zoals een hoogtevreestest. Ook hoort er een sporttest bij."
De minimumleeftijd om vrijwilliger bij de brandweer te worden, is achttien jaar. "Je moet hulp bieden aan mensen, daar moet je wel voor in de wieg gelegd zijn. Als uit de test blijkt dat iemand dat eigenlijk te spannend vindt omdat hij of zij op een moeilijk moment toch wegloopt, dan moeten we iemand laten gaan."
Allebei willen ze een onderbelichte doelgroep graag genoemd hebben. "Dat zijn de huisvrouwen. We hebben op dit moment maar zes vrouwelijke vrijwilligers. Die het overigens heel goed doen. Daarom zou het leuk zijn als zich meer vrouwen melden", vindt Kooij. "Wellicht zijn er huisvrouwen die het als een uitdaging zien om bij de brandweer te komen. Dat moedigen wij zeker aan. Tegenwoordig hebben mensen het erg druk. En het brandweerwerk kost tijd."
Zeker de eerste twee jaar, als je met de opleiding bezig bent, moet je rekenen op een belasting van ongeveer acht uur per week, in de avonden en soms op een zaterdag. Het gaat om theorie, een stukje praktijk en zelfstudie." Als het diploma binnen is, gaan er uren af. "Maar dan komen de uitrukuren erbij", zegt Ruisendaal. "De opleiding voor beroeps- en vrijwillige krachten is exact hetzelfde."
Kooij en Ruisendaal houden zich binnen hun vakgebied allebei bezig met het onderdeel 'vakbekwaamheid'. "Dat betekent dat we grotere oefeningen, rijopleidingen en trainingen in het veld en op de weg organiseren. Daarnaast stellen we de programma's van de bevelvoerders op. Ook zijn ze allebei postcoördinatoren en zijn ze verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de posten. "Het mooiste zou natuurlijk zijn als zich mensen aanmelden die dag en nacht bereikbaar zijn. Maar dat is een utopie. We hopen dat geïnteresseerden contact met ons opnemen. We willen graag toelichting geven en wie wil kan eventueel een paar oefenavonden meedraaien." De brandweerpost Naarden oefent op woensdagavond en Bussum op donderdagavond. "Met de opleiding krijg je een enorm goede basis. Het is wel belangrijk dat iemand goed in de groep ligt. Je ziet mensen instromen in de opleiding en zich het vak steeds meer eigen maken in de groep. Dan breidt het virus zich langzaam uit en dat is de bedoeling."

'Wellicht zijn er huisvrouwen die het als een uitdaging zien'

Meer informatie staat op www.kombijdebrandweer.nl.

'Het mooiste zou zijn als mensen dag en nacht bereikbaar zijn'

Twee ton voor verduurzaming bedrijventerreinen Gooise Meren

Bedrijventerrein Noord. Foto: Bob Awick

NAARDEN Pandeigenaren van bedrijven op de terreinen Gooimeer Noord en Zuid die hun pand willen opknappen en/of verduurzamen kunnen hiervoor een subsidieverzoek indienen. De gemeente Gooise Meren krijgt 200.0000 euro van de provincie Noord-Holland om de twee bedrijventerreinen op te knappen en vooral te verduurzamen.

Haarlem gaf groen licht voor het subsidieverzoek (voor de fusie aangevraagd door Naarden) voor het project 'Stimuleringsfonds bedrijventerreinen Gooise Meren'. Het verzoek van de gemeente om na de fusie ook de Nieuwe Vaart in Bussum te subsidiëren is afgewezen vanwege 'nadere regels voor de beoordeling van subsidieaanvragen', schrijft wethouder Miriam van Meerten aan de gemeenteraad.

Pandeigenaren op Noord en Zuid zijn middels een brief inmiddels op de hoogte gesteld. Zij kunnen tot 31 december 2018 een beroep doen op dit stimuleringsfonds. De toegekende twee ton is tevens het subsidieplafond, aldus de wethouder. Ondernemers krijgen voor 25 procent subsidie voor een maatregel met een maximum van 10.000 euro. De overige 75 procent moeten zij ergens anders vandaan halen. Pandeigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor een goede uitvoering van de gesubsidieerde activiteiten, inclusief de kwaliteit daarvan.

'Fonds sluit aan bij twee eerdere projecten op de bedrijventerreinen'

Efficiënt

Gooise Meren hoopt met de maatregelen een 'significante en duurzame verbetering van het aanzicht van gevels, inritten, groenvoorzieningen en/of parkeerfaciliteiten van bedrijfspanden' te realiseren. Daarnaast moet er voorzieningen gerealiseerd worden die leiden tot een 'lagere milieubelasting en tot zorgvuldig en efficiënt ruimtegebruik'. "Beide doelstellingen kunnen gecombineerd worden", schrijft van Meerten.
Het fonds maakt namelijk een zo'n gecombineerde aanpak - bijvoorbeeld isolerende gevel bij gevelrenovatie) mogelijk. Ook kan een ondernemer subsidie aanvragen voor zowel maatregelen voor een betere beeldkwaliteit als verduurzaming. "Daarmee sluit het fonds aan bij twee eerdere projecten op de bedrijventerreinen", geeft de wethouder aan. Zij doelt dan op het project Upgrading Gooimeer in 2015, waarbij een groot deel van de openbare ruimte is aangepakt.

Al een jaar eerder spraken ondernemers van Gooimeer Noord in de toekomstvisie Gooimeer uit dat zij hun bedrijventerrein verder willen verduurzamen. "Het project sluit daarnaast ook aan op de college-ambities om duurzaamheid onder ondernemers te versterken", schrijft Van Meerten. "Ingrepen die de beeldkwaliteit en verduurzaming van Gooimeer Zuid en Gooimeer Noord te goede komen, worden zo met behulp van subsidie gestimuleerd, zonder dat dit effect heeft op de begroting van Gooise Meren."

Marijn Grauwelman

Woont sinds 2003 in Naarden, werkt bij kinderopvang Smallsteps, 56 jaar

Wat doe je in je vrije tijd?
"Ik loop graag een rondje 'bijna hard', schrijf korte verhaaltjes/gedichtjes en haal groenten en fruit op voor Taste Before You Waste Bussum. Zondagmiddag sta ik in de Keet van de Doorgeefmarkt in de Olmentuin. Ook vind ik het leuk (en nodig) om 1 keer in de maand met een klein groepje Troeptrimmers zwerfvuil te rapen."

Wat is er leuk aan Naarden?
"Alles is lekker dichtbij. Als je groen wilt, zit je zo op de hei, als je water wilt, fiets je in een kwartiertje naar het strandje bij het Naarderbos en als je naar de stad wilt, pak je de trein en zit je binnen 20 minuten tussen de mensenmassa."

Wat mist Naarden nog?
"Een openluchttheater, zoiets als in het Vondelpark."

Een dag burgemeester, wat doe je?
"Zorgen dat er een stukje grond beschikbaar wordt gesteld voor het plaatsen van Tiny houses."

Nog vakantieplannen?
"Ik ga in mijn eentje wandelen met een, door mijn broer gemaakte, wandelkar. Ik begin in Bergeijk en loop langzaam naar boven.Ik eindig in Moddergat Friesland.

Hekel aan?
"Te-laat-komers."

Nog een droom of wens?
"In een zelfvoorzienend, klein huisje wonen. Het liefst aan het water met steigertje."

Wat zou je nooit doen?
"Bungeejumpen en samenwonen."

Voor wie heb je veel bewondering?
"Voor mijn vader, mijn zoon en dochter."

Een goed gesprek met?
"Met mijn zus die in 2010 koos uit het leven te rollen. Ze was rolstoelafhankelijk."

Tot slot, waar wil je op toosten?
"Op leuke ontmoetingen."

Nog geen beleid over neutrale aanspreekvorm

GOOISE MEREN Het zou zomaar kunnen dat de gemeente Gooise Meren ook 'genderneutraal beleid' gaat voeren. Dat laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten.

'Genderneutraal beleid' zou kunnen betekenen dat er op het gemeentehuis toiletten komen, waar geen onderscheid wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen. Daarnaast kan de gemeente genderneutrale aanspreekvormen gaan gebruiken in speeches en brieven en zou er zo min mogelijk naar het geslacht gevraagd kunnen worden op formulieren.

Gooise Meren heeft momenteel nog geen beleid gemaakt over genderneutraliteit. "Maar ons uitgangspunt is: een inclusieve samenleving waarin iedereen meedoet. We zullen daarom zeker meebewegen met de ontwikkelingen die in de samenleving gaande zijn", zo laat een woordvoerder weten.
De gemeente werkt overigens wel al vaker met genderneutrale aanspreekvormen. Zo gaan er met regelmaat mails uit met de aanhef 'Geachte mailer' of wordt er in bewonersbrieven de aanhef 'Beste inwoner' of 'Geachte buurtbewoner' of iets wat daar op lijkt gebruikt.

De NOS berichtte dat tientallen gemeenten een 'genderneutraal beleid' overwegen. Aanleiding is het nieuws dat Amsterdam vorige week neutrale aanspreekvormen introduceerde die ambtenaren kunnen gebruiken. De omroep meldt nu dat 38 gemeenten hier ook over nadenken. In de meeste gemeenten, 83 van de 150, wordt er niet over concreet beleid nagedacht.

Nieuwe informatieborden voor de Vesting

Naarden De Vesting Naarden heeft nieuwe welkomstborden voor bezoekers en belangstellenden. Het project is een samenwerking tussen gemeente, stadspromotie en Vereniging Vestingstad Naarden. Informatie over de Vesting en de Naardense omgeving is op de kaarten terug te vinden. De entreeborden staan bij de speeltuin aan de Burgemeester Van Wettumweg en aan de Amsterdamsestraatweg.

Wegrennende mannen A1 nog spoorloos

NAARDEN De mannen die vorige week zondag na een beroving wegreden vanaf het Bastion hotel aan de A1 bij Naarden zijn nog altijd niet gevonden. Dat zegt een politiewoordvoerder. Het onderzoek loopt nog.

De mannen bedreigden en beroofden een man in Amersfoort en gingen er vandoor. Een agent zag de bewuste auto niet lang daarna rijden bij het hotel. Hier stapten drie personen uit en renden een weiland in. De bestuurder reed weg. Een zoektocht leverde niets op. De politie roept mensen die meer weten op zich te melden.

Hoe is het nu met... Olaf Vroom en de stichting Goois Erfgoed

Stichting heeft al een hele wensenlijst opgesteld

De stichting Goois Erfgoed is meer dan klaar om te beginnen. Het wachten is op de wethouder die een lijst van monumenten maakt.

Olaf Vroom in het stadsarchief in Naarden; een pand dat zijn stichting graag wil beheren. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Het is al een tijdje stil rondom de stichting Goois Erfgoed die eind 2015 werd opgericht. Diverse raadsleden vroegen zich recent nog af of de stichting nu eens echt van start zou kunnen gaan of dat afblazen wellicht een beter idee is. Voorzitter Olaf Vroom laat weten dat de stichting meer dan klaar is om te beginnen.

Stadhuis, streekarchief en turfloods Naarden op verlanglijstje

Vol spanning wordt gewacht op wat wethouder Franx in het najaar gaat roepen. "Voor 1 oktober zou namelijk duidelijk moeten worden wat de rol van onze stichting gaat worden. Het wachten is op het moment dat de wethouder de inventarisatie van de panden klaar heeft. Als je een goede overdracht wil, moet je natuurlijk wel weten waar je aan toe bent. Wie is de eigenaar van het pand? Wat zijn de kosten? Hoe is de staat van het onderhoud? Totdat de lijst met alle vastgoedobjecten klaar is, zitten wij even in de pauzestand. Als alle gegevens er zijn kunnen we aan de slag met een business case, het aanvragen van subsidies, noem maar op."
De stichting werd opricht door de voormalige gemeente Naarden en had tot doel de Vestingwerken Naarden te verweven. Directe aanleiding was om te voorkomen dat de Nationale Monumenten Organisatie (NMO) de werken van de Rijksoverheid zouden overnemen. Dat plan bleek niet te werken. Naarden viste achter het net. Er kwam een tweede plan: de stichting alsnog oprichten en hierin diverse historische monumenten onderbrengen. Met genoeg monumenten in portefeuille, ervaring en een goede financiële onderbouwing zou wellicht de stichting Gooise Erfgoed zich alsnog in de toekomst kunnen aansluiten als lid van de NMO.
"Alle wethouders en ambtenaren in de hele Gooi en Vechtstreek waren enthousiast over de oprichting. Overigens wil ik graag de misvatting wegnemen dat de oprichting veel geld heeft gekost. De kosten voor het opstarten en opstellen voor het adviesrapport richting de Tweede Kamer en de rechtszaak hebben bij elkaar zo'n 10.000 euro gekost. Ik las recent in de krant dat het om 100.000 euro zou gaan, maar dat is niet waar. We hebben juist van alles gedaan om de kosten laag te houden. De mensen achter de stichting doen alles vrijwillig. Ik heb de website uit eigen zak betaald."
Het is dus nog steeds het plan om door te zetten. "Wij kennen het wereldje goed. Er komen leden in de raad van advies met veel ervaring. En waar nodig kunnen we expertise binnenhalen. Er is een lijstje met gebouwen opgesteld waar we mee kunnen beginnen. Het gaat dan onder andere om het stadhuis Naarden, het streekarchief in Naarden, de Turfloods, het Comeniusmuseum en een huurwoning in de Cattehagestraat. In Muiden hebben we ons oog laten vallen op de Nicolaaskerk. We willen ook kijken naar het Muizenfort, andere forten en objecten in de Kooltjesbuurt in Naarden. Maar daarvan moeten we eerst meer weten over zaken zoals eigendom en pacht."
Het gaat de stichting met name om het behoud van het cultureel erfgoed. "Je wilt de monumenten zeker stellen voor de toekomst. Als de gemeente de monumenten gaat afstoten, moeten wij klaar staan. Daar komt bij dat des te langer je wacht, des te meer kansen er voorbij gaan en hoe meer versplintering je krijgt. Het landgoed Monnikenberg is door Goois Natuurreservaat verkocht aan BOEi. Dat had een mooi voorbeeld kunnen zijn van samenwerking tussen twee Gooise monumentenorganisaties."
Vroom denkt dat er ook andere kapers op de kust zijn, grote landelijke jongens die 'enkel de krenten uit de pap' willen. "De perken, plantsoenen of verwaarloosde forten zullen ze niet willen overnemen. Wij vinden juist dat ook die plekken belangrijk zijn voor een buurt of gemeente. Dus ook de objecten die minder te exploiteren zijn, worden meegenomen. En combinaties maken, bijvoorbeeld een poule van vrijwilligers voor de Grote Kerk Naarden in het tegenovergelegen stadhuis. Wij zouden het wel weten", lacht de plannenmaker.

Zangeres Inesa Pasquale uit Wit-Rusland

Inesa Pasqual verdiende haar sporen op muzikaal gebied.

GOOISE MEREN Inesa woont nu ruim zes jaar in Bussum. Ze komt oorspronkelijk uit de Gomel, de tweede stad van Wit-Rusland. Daar was ze altijd al bezig met muziek en zingen. Inesa is een van de artiesten die zal optreden op het Wereldmuziekfestival 't Gooi op 2 september in Bussum.

Wat kunnen we van jouw optreden verwachten?
"Ik heb mijn sporen in de muziekbusiness al verdient. Ik ben in Wit-Rusland een bekende componiste van muziek. Ik speel geen instrumenten, maar ik heb wel met veel bekende artiesten gewerkt. Voor het optreden in Bussum zal ik verschillende muziek laten horen. Ik zing bijvoorbeeld Whitney Houston, gospel, een roma-lied en halleluja."

Hoe kom jij zo muzikaal?
"Mijn moeder is van het Roma-volk en vanuit die cultuur zijn wij altijd met muziek bezig. Ik heb zowel Oekraiens als Roma, Joods en Wit-Russisch bloed."

Waarom speel je op dit festival?
"Ik ben een Christen met een groot hart. Ik houd van delen met mensen. Zo deel ik graag mijn muziek, maar ook mijn andere talenten. Ik geef bijvoorbeeld kunstzinnige therapie en buikdansles bij Versa. Dat doe ik allemaal gratis. Ik vind dat niet alles geld moet kosten."

Wat deed je met muziek in Wit-Rusland?
"Ik heb mijn eigen album gemaakt en dat werd ook op de radio gedraaid. Ik heb veel optredens gedaan en ook video-clips gemaakt."

De twee editie van het Wereldmuziekfestival 't Gooi vindt plaats op 2 september. De locatie van het feest is het plein van de voormalige Michiel de Ruyter op de Piet Heinlaan in Bussum. Kaartjes kosten 5 euro tussen 17.00 en 19.00 uur. Wie later komt betaald 7 euro. Inclusief welkomstdrankje. Meer informatie op facebook.com/wereldmuziekfestival.

Trimmend en wandelend zwerfvuil te lijf

Een keer per maand Troeptrimmen, in Naarden en Bussum. Foto: Bob Awick

BUSSUM / NAARDEN Je kunt ze sinds eind vorig jaar tegenkomen. De Troeptrimmers, een clubje vrijwilligers dat regelmatig de straten van Bussum en Naarden al trimmend of wandelend van zwerfvuil ontdoet.

In Naarden is Marijn Grauwelman dit initiatief gestart. Ze raakte geïnspireerd tijdens een praatje van Brigitte Paulissen over Troeptrimmen. "Je kunt je eraan ergeren maar je kan het ook oprapen", stelt ze. De onderlinge gesprekken en het goede gevoel dat je ervan krijgt spelen voor haar ook een belangrijke rol. "Ik betrap mij er weleens op dat ik het soms jammer vind dat er bijna niets te rapen valt, maar dat is natuurlijk alleen maar goed. Het zijn vooral weedzakjes, lachgaspatronen, blikjes en snoeppapiertjes die ze tegenkomen.

Behalve veel troep oogsten ze onderweg ook flink wat lof. Hoewel een enkele voorbijganger het niet kan nalaten om te wijzen op nalatigheid van de gemeenten. Marijn: "Dan horen we dat de gemeente dat moet doen." Wie een keertje mee wil doen kan kijken op Facebook.

Johan van der Geest heeft al 60 jaar onvoorwaardelijke clubliefde voor SDO

SDO-coryfee schrijft een boek vanwege 100-jarig bestaan

SDO bestaat dit jaar 100 jaar. Johan van der Geest, secretaris van de stichting beheer SDO Sportpark De Kuil, maakt er een boek over.

Drie keer in de week moet het gras gemaaid worden. Johan neem in ieder geval een keer voor zijn rekening. Foto's: Bob Awick

BUSSUM Officieel bestaat SDO op 7 november 100 jaar, maar afgelopen jaar zijn er al aardig wat 'feestjes' geweest om deze mijlpaal te vieren. Zo was er al een feestavond, een zomertoernooi voor de jeugd met spelletjes en voetbal en een FIFA 17 toernooi. Maar in november gaan ze echt los. Met een boek over '100 jaar SDO', samengesteld door niemand minder dan SDO-coryfee Johan van der Geest, een receptie op 10 november, de dag er na een feestavond en op 12 november een afterparty.

Van der Geest loopt al 60 jaar rond op de club en heeft inmiddels 42 bestuursjaren op zijn conto staan. "Ik weet eigenlijk alles van SDO", zegt hij glimlachend. In het boek komen veel foto's, een selectie van de 40.000 die hij verzameld heeft, en anekdotes. Sinds zijn pensionering is hij ook dagelijks te vinden op en rond de velden van de club, maar voetballen doet hij niet meer. Hij heeft het één keer tot het 2e elftal geschopt maar moest op zijn 26ste afscheid nemen. Problemen met kruisbanden en meniscus maakte een einde aan zijn sportieve ambities. Als hij nu een bal ziet dan heeft hij al pijn aan zijn knie. Ontspannen zit hij op het terras van de club. "Dit is een heel belangrijke plek voor SDO, hier wordt na de wedstrijd nagepraat, wat gedronken en gegeten. Spelers pakken hun tas niet na de wedstrijd. En hoewel ze balen als ze verloren hebben is winst of verlies niet aan hun gezicht af te lezen."

Plezier staat voorop

De bestuurskamer, vertrouwd terrein voor de 70-jarige SDO'er.

'Vrouwen zorgen voor evenwicht en de club fleurt er van op'

"We zijn een breedteclub; plezier en gezelligheid is het belangrijkste. "Iedereen mag hier de hele dag voetballen, maar geen rotzooi trappen", legt hij uit. De opkomst van het meisjes- en vrouwenvoetbal draagt wat hem betreft bij aan een goede sfeer. "Dat zorgt voor evenwicht in de club. Vrouwen bij de club, daar fleurt het van op", grapt hij. Dan serieus: "We zijn eigenlijk een mooie afspiegeling van de samenleving met meisjesteams en een G-afdeling." Binnenkort krijgen we waarschijnlijk ook nog een Syrisch elftal. Maar veel groter moet de club niet groeien wat Van der Geest betreft. Ze mikken vooral op aanwas van onderop, de 4, 5 en 6-jarigen die net beginnen met voetbal. De club telt in totaal 67 teams waarvan 16 selectieteams die in hun leeftijdscategorie meedraaien op het hoogste niveau. Het hoogste damesteam draait mee in de 1e klasse landelijk en het het eerste herenteam speelt hoofdklasse, het hoogste niveau binnen het amateurvoetbal. Op zondag, als ze thuis spelen zit er wel 500 man publiek komt het elftal op met de jongste jeugd. "Dat is echt genieten." Van der Geest snapt dat dan wat geluidsoverlast geeft. "Bij sport hoort geluid, of dat nu van teleurstelling of vreugde is."

'Bij sport hoort geluid, van teleurstelling en
van vreugde'

Opknapbeurt voor Vlietlaan

'Meeste winkelpanden zijn nu weer bezet'

De Vlietlaan in de jaren '30, met rechts bioscoop Novum en links een fietspad. Foto: Archief Historische Kring Bussum

door Antoon F. Bruggeling

BUSSUM Deze zomer een serie artikelen over oude Bussumse (winkel)panden en buurten. In samenwerking met dorpsmanager Ellen van Vossen en de Historische Kring Bussum. Deze week nemen we de Vlietlaan onder de loep.

De Vlietlaan is een belangrijke verbindingsweg tussen Station Naarden-Bussum en het Bussumse winkelhart. De afgelopen jaren was de winkelleegstand hier hoog, maar de laatste jaren zijn de meeste winkelpanden weer bezet. De gemeente Gooise Meren gaat in 2018 de Vlietlaan onder handen nemen.

De Vlietlaan in 2017, met Hema en veel leuke winkels Foto: Antoon F. Bruggeling

In de jaren '50 kwam warenhuis de Hema naar het centrum van Bussum

"Willem Cornelis van Vliet bezat in de negentiende eeuw een groot stuk grond, vanaf de Brinklaan, de Eslaan, Veerstraat tot aan de spoorbaan. Hier liet hij langs de spoorbaan een groot aantal villa's bouwen en om die te kunnen bereiken legde Van Vliet langs het spoor een eigen weg aan, die rond 1876 de naam Vlietlaan kreeg", aldus de Historische Kring Bussum in het boek 'In Bussum hebben straten namen' uit 1995.

De HKB: "In april 1885 vroegen zeven bewoners om lantaarns aan te brengen. Ook aan de Eslaan liet Van Vliet villa's bouwen met namen als Sumatra, Java, Celebes, Insulinde en Borneo".

Veel winkels

In het begin van de 20e eeuw verrezen de eerste winkels op de Vlietlaan en in de jaren '50 kwam warenhuis de Hema naar het centrum van Bussum, gebouwd op een voormalige kwekerij. In die tijd al werd gesproken over een forse uitbreiding van het winkelgebied. Het aantal inwoners groeide fors. Tegenwoordig kiest men liever voor een compacter en sfeervol centrum. Met veel groen. Bioscoop Novum op de Vlietlaan werd in de jaren '70 gesloopt. Er kwamen winkels en woningen voor in de plaats.

Opknappen

De gemeente Gooise Meren wil volgend jaar de Vlietlaan flink gaan opknappen. Eerst wordt de riolering vervangen en daarna moet de metamorfose volgen. Hierover vindt overleg plaats met ondernemers en bewoners. Vast staat dat er meer groen moet komen.

Dorpsmanager Ellen van Vossen: "Een laan met uitstraling waar het goed toeven is voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Veel treinreizigers lopen vanaf het station via de Vlietlaan naar het Bussumse centrum. Vroeger was de Vlietlaan een prachtige groene laan. Met de bloemenpracht van 'Het Gooise Land' tegenover de Hema is de toon in ieder geval gezet".

Uit de historie van Bussum en omgeving TATTERSALL-BUSSUM rijtuigen

Glaslandauer (Nationaal Rijtuigenmuseum).

In het Nationaal Rijtuigenmuseum (Leek Gr.) staat een glaslandauer: een Rode coup 'Mudde'. Het rijtuig is gemerkt op de wieldoppen: 'TATTERSALL-BUSSUM'. Het informatiepaneel vermeldt: - Fabricaat Tattersall Bussum, - bouwjaar ca. 1890, - afkomstig uit een Utrechtse familie, - verkocht aan een stalhouderij, - in 1982 verworven door het Rijtuigenmuseum.

Tattersall-Bussum voert naar de Eslaan, waar rond 1880 Henk van Zalinge een rijtuigenhandel vestigde. Dat was op nummer 14, in het koetshuis van de naastgelegen villa Soerabaja. In tegenstelling tot de informatie van het Rijtuigenmuseum werden in Bussum geen rijtuigen gefabriceerd. Van Zalinge was handelaar in nieuwe en tweedehands rijtuigen. Die handel was zowel qua omvang als assortiment omvangrijk. Niet alleen als klassiek bekend staande Landauers, maar ook merken als Victoria, Coupé, Tonneau, Phaéton, Spieder, etc., alsmede een variatie aan ponywagens, werden in advertenties in diverse bladen aangeboden.

Eslaan 14, omstreeks 1925.

Als handelsnaam gebruikte van Zalinge 'Tattersall'. Tattersall is in Engeland een historische naam. Al in de 18e eeuw was dat in Londen een beroemd veilinghuis voor raspaarden en rijtuigen. Later werd in Europa, vanwege de faam, de naam vaak gebruikt door firma's die met paarden en rijtuigen te maken hadden. Het was gebruikelijk dat, zoals Van Zalinge dat waarschijnlijk ook heeft gepraktiseerd, nieuwe wieldoppen met de eigen naam op te verhandelen rijtuigen werden gezet. Die wieldoppen werden gefabriceerd door ijzergieterij Tattersall Holdsworth in Enschede, een machinefabriek waar onder meer gietijzeren onderdelen voor rijtuigen werden gemaakt. De leiding van deze fabriek heeft familiebanden met het Engelse paardenbedrijf onder dezelfde naam.

Tegen het jaar 1920 begon de handel in rijtuigen een afnemende lijn te vertonen. Van Zalinge & Zn besloten het over een andere boeg te gooien en gingen over op het importeren van luxe Amerikaanse automobielen. Bij het bedrijf werd een benzinepomp geïnstalleerd en zowel rijtuigen als de naam Tattersall werden langzamerhand geschiedenis. In 1937 deed de zoon van de oprichter, Nico van Zalinge, het bedrijf over aan E.C. Pellens. Pellens en later diens zoon, eveneens E.C., hebben het autobedrijf voortgezet tot 1990. Villa Soerabaja is in 1956 gesloopt, in het voormalige koetshuis is thans J&B Auto's gevestigd.

Met dank aan dhr. E.C. Pellens

Tekst: Ben Koning

'Voor ons was het hoogtepunt de duofiets die we konden schenken'

De Vrienden van de Zandzee verzorgen regelmatig leuke activiteiten voor bewoners

De Vrienden van de Zandzee bestaan uit vrijwilligers en de stichting is al zo'n dertig jaar actief om voor bewoners activiteiten te organiseren.

Het bestuur van Vrienden van de Zandzee met van links naar rechts Wilja, Eddy, Jeannette, Daniëlle en Bulo. Foto: Bob Awick

BUSSUM De Vrienden van de Zandzee hebben voor de bewoners van woonzorgcentrum De Zandzee zes donderdagen georganiseerd met leuke activiteiten als roofvogelshow, poffertjes of haring eten, shantykoor Het Ruime Sop, meerijden op de paardentram en een barbecue. Maar wie zijn die Vrienden?

"De Vrienden van de Zandzee zijn vrijwilligers in De Zandzee", vertelt Daniëlle van Dinteren, medewerker vrijetijdsbesteding. "De stichting verzorgt regelmatig leuke activiteiten voor de bewoners. Om dit te doen zijn we wel afhankelijk van sponsors en donateurs. Onze grootste sponsor is de wandelclub. Mensen van buitenaf wandelen elke week met een sportcoach vanaf De Zandzee en de contributie van de club wordt al 12,5 jaar gedonderd aan de stichting. Daardoor kunnen we elk kwartaal iets leuks organiseren."

Nieuw bestuur

De bewoners moeten nu zelf meebetalen aan het leefplezier

De Vrienden bestaan al dertig jaar en Daniëlle heeft zeven jaar geleden een nieuw bestuur gevormd met voorzitter Geke Kuiper, penningmeester Jeannette de Brauwer, secretaris Wilja Hekman, algemeen bestuurslid Charles Robert, ook wel bekend als Bulo, en Eddy. "Eddy is er vorig jaar bijgekomen omdat wij toen een duofiets hebben geschonken aan de bewoners. Hij is de fietscoördinator en onderhoudt de fiets."

Zomerfeest

Na een rit op de duofiets hebben de bewoners weer energie

"Sinds drie jaar is wonen en zorg gescheiden en dat betekent dat in Nederland steeds meer verzorgingshuizen hun deuren moeten sluiten en dat er alleen nog verpleeghuizen open blijven. Gelukkig doet Vivium er alles aan om de verzorgingshuizen open te houden. Bewoners moeten tegenwoordig wel meebetalen aan het leefplezier zoals bingo, de gymclub of een concert omdat het kabinet geen geld meer ter beschikking stelt", aldus Daniëlle. "Gelukkig heeft De Zandzee de beschikking over 65 enthousiaste vrijwilligers die bijvoorbeeld met een vast groep elke donderdag naar de markt gaan en daar hoeven de bewoners niet voor te betalen."

"We vinden het dan ook fijn dat we voor alle bewoners dit zomerfeest kunnen organiseren door onze sponsors en donateurs", gaat Jeannette verder. "Veel ouderen zijn in de vakantieperiode eenzaam omdat familie of naasten op vakantie zijn en nu kunnen we alle bewoners zes donderdagen laten genieten van het feest."

Licht dementerend

De Zandzee is een huis voor licht dementeerde mensen en heeft op dit moment 58 bewoners rond de leeftijd van 85 jaar. Daniëlle: "Als mensen hier gaan wonen, zit er een verhaal achter. Vaak zijn ze eenzaam in hun thuissituatie omdat ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Ook bestaat de kans dat ze in gevaarlijke situatie terecht komen omdat ze bijvoorbeeld vergeten het gas uit te draaien.
De familie of kinderen zijn dan blij dat ze hier kunnen wonen en door de activiteiten niet verpieteren op hun kamer. Dat geeft rust. En gelukkig betalen familieleden vaak mee aan een activiteit.

Maar er zijn ook bewoners die geen familie hebben en moeten leven van een kleine beurs. Je kunt die mensen niet laten vereenzamen en we zorgen, samen met Vivium, er voor dat ze toch kunnen meedoen met een activiteit. We zien dan ook dat de Vrienden gewaardeerd wordt door bewoners en familie."
Jeannette vertelt enthousiast dat voor de Vrienden het hoogtepunt de duofiets is die ze vorig jaar konden schenken aan de bewoners. "Op de fiets kan een bewoner samen met een begeleider rond rijden in Bussum. Vaak gaan ze de hei over en drinken dan ergens een kopje koffie. Je ziet dat de bewoners na zo'n fietstocht weer energie hebben en ze bloeien dan helemaal op."