NaarderNieuws

14 september 2016

NaarderNieuws 14 september 2016


Vrijwilligers bedankt met bbq

Voor het eerst in 45 jaar: een barbecue. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Dat de Stichting Burgerzin Naarden goed werk verricht weten we al jaren. Maar afgelopen zaterdag was het voor het eerst dat de vrijwilligers eens bedankt werden voor wat ze allemaal doen.

De stichting had afgelopen april een cheque ter waarde van 2.000 euro ontvangen tijdens het evenement Helden om de Hoek van de Rabobank. Tijdens dit evenement, met een feestavond in Spant!, was Burgerzin een van de vijf winnaars.

Opsteker
Een hele leuke opsteker voor de club die aan bijna ieder evenement in Naarden haar medewerking verleent. Of het nu de palmpasenoptocht, de sinterklaasintocht of de kerstmarkt is: ze zijn er altijd bij. En dat al ruim 45 jaar. Sommige van de vrijwilligers zitten er al sinds het eerste uur bij.

Voorzitter Aleid Hamelink: "In alle 45 jaar dat wij bestaan is een barbecue niet mogelijk geweest, aangezien we volledig afhankelijk zijn van subsidie."

Gezelligheid
Van de ruim 100 vrijwilligers kwamen ruim 60 mensen naar het feest bij Het Dek op het terrein van de Scouting. De barbecue werd verzorgd door Smorre catering. Mede vanwege het mooie weer was het extra genieten voor de vele vrijwilligers. Ze konden genieten van vlees, drankjes en gezelligheid.

Vrijwilligers
Rachel Plantinga van Stichting Burgerzin Naarden: "Het was echt een waardering voor wat ze doen. Al help je maar één keer per jaar mee als verkeersregelaar of op de boot van Sinterklaas, ieder jaar staan de mensen weer klaar. Het lijkt alsof we nu genoeg helpende handen hebben."

Er is wel een uitzondering. "De werkgroep Licht en Geluid zoekt nog versterking. Met name mensen met ervaring op dat gebied zijn welkom. Iedereen kan zich aanmelden via onze website stichtingburgerzin.nl."

Spullen gestolen aan Jan Toebacklaan

NAARDEN - Een inbreker heeft afgelopen donderdag meerdere spullen gestolen uit een huis aan de Jan Toebacklaan. Dat meldt de politie.

De inbreker kon binnenkomen doordat de achterdeur van het huis open stond. De bewoners waren nog thuis, maar hebben niets van de insluiper gemerkt: de kinderen waren aan de andere kant van het huis aan het spelen, de moeder was boven.

De dader nam onder meer een smartphone, een bankpas en een rijbewijs en paspoort mee.

Mislukte inbraak
Afgelopen maandag werd ingebroken in een gebouw aan de Wijkplaats. Er werd een slot uitgeboord. De daders namen opvallend genoeg geen spullen mee.

De twee zaken worden nog onderzocht.

58.100

bewoners telt Gooise Meren rond 2040, verwacht het CBS. Twee procent meer dan nu.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. P. Boonstra
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie en 12.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril; za. 17/09 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. H. van der Ham

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; woe. 21/09 19.30 u. Avondgebed voor Vrede
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Oecumenische Viering ds. A. van der Wijk, H. Smits en J. Baaij
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. Oecumenische Viering in St. Jozefkerk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. Oecumenische Viering in St. Jozefkerk
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. L. Korevaar
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. J. Vis en 17.00 u. ds. R.W. van Mourik
*Remonstranten N-B 10.00 u. Oecumenische Viering in St. Jozefkerk
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.00 u. Oecumenische Viering in St. Jozefkerk
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. Oecumenische Viering in St. Jozefkerk
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Kennen we deze nog?

De wat ouderen onder ons zeer zeker. De badges, ook wel buttons genoemd. Een soort kruising tussen reclame en ideologie-uitingen. En politiek, natuurlijk!

Maar daar ga ik mijn vingers niet aan branden. Ik heb een stuk of 30 van deze zo kenmerkende attributen uit de jaren 1975-1980. Variërend van melkpromotie, bierophemeling, bedreigde diersoorten redden en flink wat politiekepartijenbejubeling. Vreemd genoeg kwam ik pas kort geleden op het idee deze minicollectie te gaan gebruiken voor een stukje. Of kwam het misschien door die vrolijke badges van de Hema en De Bijenkorf? Zoek ze maar eens op op de foto! Ga ik nou toch de politiek in? Nee hoor. De buttons zijn afkomstig uit de inboedel van een pittige, zeer bij de tijd zijnde oudere dame uit een flatgebouw vlak bij mij in de buurt. Ze is inmiddels verhuisd en ik heb haar enkele keren bijgestaan om allerhande spullen te verhuizen. Naarmate ik de dame goed leerde kennen werd het me duidelijk dat ze zo rond 1980 een behoorlijk geëngageerde tante moet zijn geweest. Je merkt het nu ook nog wel aan haar, maar in die vroegere dagen was ze duidelijk bevlogen voor van alles en nog wat. Onder de getoonde badges is er ook eentje die wel erg te maken lijkt te hebben met wat er momenteel in verre oostelijke streken gaande is. Ook hier moet ik me natuurlijk inhouden om niet de politieke kant op geduwd te worden. Nee, ik laat het aan de lezer over om flink na te denken.

Weerbericht

Eerst zeer warm, vanaf vrijdag wisselvallig en koeler
Het is deze week hoogzomer in de nazomer. Een hogedrukgebied boven Centraal Europa zorgt voor een zuidoostelijke luchtstroming met aanvoer van continentaal subtropische lucht. Vrijdag trekt een lagedrukgebied via de Noordzee noordoostwaarts zodat de stroming in het weekeinde west tot noordwest wordt, waarmee er een einde komt aan de extreme warmte.

Donderdag + vrijdag
Donderdag is het eerst nog zonnig, maar later op de dag neemt vanuit het zuiden de bewolking toe. In de avond of in de nacht naar vrijdag is er kans op een (onweers)bui. Het wordt met 28 graden nog zomers warm bij een matige oostenwind. Vrijdag is een overgangsdag met af en toe zon en enkele buien. De wind draait naar zuidwest en het koelt af. Het wordt 22 graden.

Het weekeinde
In het weekeinde koelt het verder af. Het is zelfs aanzienlijk koeler met een maximum van 18 à 19 graden. Zaterdag schijnt af en toe de zon, maar er kunnen ook enkele buien vallen. Voor zondag wordt vrij veel bewolking verwacht met mogelijk af en toe wat regen. Waarschijnlijk is er weinig ruimte voor de zon. Er waait beide dagen een voelbaar frisse noordwestenwind.

Weetje
De laatste datum in het jaar met een maximumtemperatuur van 30 graden was 5 september. Dat was in 1949 en 2013. Nu vonden deze hoogstandjes nog op 13 en 14 september plaats. Dat is recordlaat. Het aantal zomerse dagen van 25 graden en hoger bedraagt nu zeven. In de eveneens zeer warme septembermaanden van 1999 en 2006 waren er acht zomerse dagen.

Historischer Schul-Atlas 1939

Net zoals in Nederland hadden ook Duitse middelbare scholieren een schoolatlas. Deze schoolatlas, grosse Ausgabe ('grosse' duidt op het aantal kaarten en niet op de afmetingen, want de atlas is maar 26 bij 18 cm), verscheen in het jaar dat Duitsland de Tweede Wereldoorlog ontketende.

De oorspronkelijke maker/redacteur was Putzgers, zoals dat bij onze schoolatlas Bos was. Deze atlas telt na 12 tekstbladzijden, 160 kaartenbladen met vaak meerdere kaarten per blad en ook uitklapbladen. Van veel kaarten is 'das ewige Deutschland' het middelpunt, maar het intrigerende van deze atlas uit 1939 is natuurlijk de politieke en ideologische situatie in het land en hoe dat in kaarten en teksten aan de orde komt. In het voorwoord staat dat de atlas steeds aan de ontwikkelingen wordt aangepast en wordt Hitler geciteerd. Aan de Nationalsozialistischen Revolution worden negen kaarten gewijd. Ook de Germaanse mythologie krijgt een plek. Interessant en 'gekleurd' zijn de kaarten over Der Weltkrieg (1914-1918) en over de nasleep ervan zoals de 'smaad van Versailles'. Een boeiend document voor ieder die in deze onderwerpen geïnteresseerd is. Onvermijdelijk heeft het boek flinke gebruikssporen.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 25 Euro. Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf zondag 18 september zendt GooiTV
onder andere de volgende programma's uit:

- Regiohub gaat deze week over het toeristische overstappunt.

- De Tafel van Tjako ontvangt
sopraan Marjon Strijk, die op tournee is met popsongs, begeleid door een orgel. Daarnaast bespreken ze een film over Florence Foster Jenkins, een rijke Amerikaanse die dacht dat ze kon zingen en voldoende geld had om haar eigen concerten te organiseren.

'Wij willen hier geen ondergrondse containers'

Medewerkers GAD komen ter plekke kijken

Op deze plek op de Westwalstraat is het te druk om ook nog eens containers te plaatsen, volgens de omwonenden. Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN - Een ondergrondse container aan de Westwalstraat, zo'n beetje ter hoogte van de Cattenhagestraat en Nieuw Molen, dát is een plan waar Vestingbewoner Pascale van Ommeren graag een stokje voor steekt. Ze vindt het onveilig, de straat te smal, een aantasting van de wal, het geeft overlast. Kortom: de hele locatie moet nog maar eens bekeken worden en daarom deed ze haar beklag bij het GAD. Deze instantie stuurde gisterenavond (dinsdag) direct twee medewerkers om eens ter plekke te komen kijken.

Het vuilnis in Naarden-Vesting zal in de toekomst in ondergrondse containers worden verzameld. Daarvoor is het nodig dat op meerdere plaatsen in de Vesting bakken komen te staan. Het voordeel is dat de vuilniszakken uit het straatbeeld verdwijnen. Binnenkort moet men met de zakken door de stad lopen naar de container.

Het zoeken en vinden van plekken die voldoen aan alle voorwaarden was niet zo gemakkelijk. Een van de plekken die men op het oog had, was ter hoogte van de ingang van het Vestingmuseum. De eigenaar van de wallen gaf hier echter geen toestemming voor en dus werden hiervoor twee uitwijklocaties gezocht en gevonden. Dat is volgens het GAD erg zorgvuldig gedaan: er is gekeken waar het zou kunnen en passen. De uitwijklocaties zijn het Adriaan Dortsmanplein en de locatie aan de Westwalstraat waar mevrouw Van Ommeren problemen mee heeft. Ook werd gesproken over een klein inzamelpunt bij de Rehobotschool. In totaal heeft het GAD 12 zienswijzen binnengekregen met vragen die men 'eenvoudig kon beantwoorden' en dan is er nog deze klacht van mevrouw Van Ommeren. Zij vertelt wat er aan de hand is.

'Deze plek verhoogt het risico op verkeersongelukken'

Wat is er mis met deze locatie?
"Het is onbegrijpelijk dat voor deze locatie is gekozen. Ik had nooit gedacht dat ze deze plek zouden kiezen. Daar waar het al zo druk is en bovendien midden in een vestingwal. Deze plaats is echt onverantwoord en verhoogt het het risico op verkeersongelukken. Daarom heb ik ook bewaar aangetekend, samen met een aantal buurtbewoners. Het betreft hier echt een veiligheidsprobleem, geen luxeprobleem."
Deze plek stond niet in het originele ontwerp?
"Nee, deze plek was niet toegewezen. Verderop in de Westwalstraat, bij het Vestingmuseum, zou een betere plek zijn. Maar de eigenaar van het Vestingmuseum was hier op tegen. Het zou de uitstraling van de Vesting en het museum niet ten goede komen. Maar ja, het is wel een logische plek en bovendien gaat het museum verhuizen. De uitstraling op deze plek bij Bastion Nieuw Molen, waar toeristen parkeren die vervolgens langs de containers gaan, is net zo onwenselijk. Het zou het eerste stukje zijn dat bezoekers kunnen zien vanaf de parkeerplaats van de vestingwerken."

Je spreekt over onveilige situaties?
"Dit is het enige stukje in de Vesting waar men het gaspedaal even in kan drukken. Hier wordt vijftig gereden. Het is een smalle, drukke doorgangsweg met tweerichtingsverkeer. De bus rijdt hier, het is hartstikke krap. Een bus en een grotere auto kunnen elkaar hier niet passeren. Daar zou dan straks een wagen van de GAD ook nog langs moeten. Ook zullen mensen hun vuilnis met de auto wegbrengen en hier dus willen stoppen. Daar komt bij dat de stoep erg smal is."

'We verwachten geluids- en stankoverlast en extra drukte'

Je verwacht overlast?
"Als je hier containers plaatst, krijg je geluidsoverlast, stankoverlast, extra drukte en nog meer blokkades door dubbelgeparkeerde auto's met stationair draaiende motor als het afval wordt weggebracht. Het een aantasting van het uitzicht en ons woongenot."

En nu?
"We hebben een gesprek met medewerkers van de GAD (tijdens het drukken van deze krant-red.). We kunnen dan het gesprek aangaan en onze bezwaren toelichten. Ook heb ik een aantal handtekeningen verzameld bij directomwonenden. Sommige waren nog op vakantie en ik overweeg nog meer mensen te vragen om te tekenen. Het gaat om de veiligheid in de Vesting."

Wat zou volgens jou een goede oplossing zijn?
"Er zijn genoeg containers in de buurt. Maar anders pleiten wij voor de plek aan de Westwal bij de Sint Annastraat. Dat gedeelte is geen drukke doorgangsweg, daar is geen busroute en er is veel meer ruimte. Bovendien is het tegenover een school en zullen omwonenden er geen last van hebben."

Alarm om blote man tussen de bosjes

NAARDEN - Bewoners van het Prinses Irenehof hebben vorige week dinsdagmiddag alarm geslagen nadat ze een blote man zagen.

De man zat poedelnaakt tussen de bosjes achter de garageboxen aan de straat. Gealarmeerde agenten hebben naar de man gezocht, maar de man was spoorloos.

Er cirkelde eveneens enige tijd een politiehelikopter boven Naarden. Een woordvoerder van de politie laat weten dat dat toeval was: de helikopter maakte een trainingsvlucht.

Mensen die meer weten over de man kunnen contact opnemen. Bellen met de politie kan op 0900-8844.

Gemeente gaat vastgoed afstoten

GOOISE MEREN - De gemeente gaat de komende weken haar vastgoed onder de loep nemen. Dat laat wethouder Franx weten aan de gemeenteraad.

Er wordt gekeken welke gemeentepanden eventueel verkocht zouden kunnen worden en van welke panden het beheer overgedragen kan worden.

Gefaseerd verkocht
De wethouder verwacht dat de gemeente nog een aantal panden heeft waarvan 'eigenaarschap niet noodzakelijk en zelfs niet wenselijk is'. Deze panden zullen worden verkocht. Dat wordt gefaseerd gedaan om de vastgoedmarkt niet plots te overspoelen met een hele reeks panden.

Later meer bekend
Er wordt nu een staatje gemaakt van welk vastgoed de gemeente heeft. Alle panden worden onder elkaar gezet. Het staatje wordt later bekendgemaakt. Dan wordt er ook verder gekeken naar wat er per gebouw moet gaan gebeuren.

Streekderby voor NVC

NAARDEN - Een ware voetbalderby komend weekend voor het zaterdagelftal van NVC. De voetballers spelen tegen hun Bussumse buurman BFC.

NVC heeft tot nu toe, na twee duels, 3 punten overgehouden. BFC heeft een puntje meer. Het belooft hoe dan ook een spannend duel te worden. Er wordt afgetrapt om twee uur.

Echtpaar Hendriks is 60 jaar getrouwd

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Het echtpaar Hendriks-van Reenen heeft afgelopen donderdag bezoek gehad van locoburgemeester Miriam van Meerten omdat ze 60 jaar zijn getrouwd. Johannes (1928) en Froukjen (1928) genoten zichtbaar van het hoge bezoek. Ze spraken over hoe ze in Naarden zijn gekomen. Meneer was vroeger directeur van de GGD en mevrouw is ambtenaar van de burgelijke stand geweest in gemeenten zoals Naarden, Huizen en Eemnes. Ze heeft dus vele mensen getrouwd, maar afgelopen donderdag was ze zelf even het stralende middelpunt, samen met haar man.

Saskia Angenent

Woont sinds 1996 in Bussum
Is vormgeefster en 59 jaar

Leukste aan Bussum?
"Ik vind het een leuk dorp, centraal gelegen, rustig en het ziet er mooi uit met veel groen."

Druk geweest?
"Ik heb vanochtend een rolstoelwandeling gemaakt met demente bejaarden. Dat doe ik regelmatig. En ik ben bezig met het schrijven van een kinderboek, ik schilder en ik teken."

Wat mist Bussum nog?
"Niet zo veel. Maar ik kan me wel voorstellen dat jongeren vinden dat er weinig te doen is. Dat vonden mijn kinderen ook."

Een dag burgemeester: wat doe je?
"Ik zou een soort maatschappelijke zorgplicht in willen voeren. Dat je op regelmatige basis iets voor een ander doet. Ik schrijf in mijn weblog over eenzaamheid van ouderen. Een uurtje per week iets met die ouderen doen zou al mooi zijn. Honden worden één keer per dag uitgelaten, deze mensen één keer per week. Dat gaat me echt aan het hart."

Fijne plek in Bussum?
"De bibliotheek, daar ga ik af en toe zitten werken. Lekker rustig, geen telefoon."

Favoriete muziek?
"Heel veel muziekstijlen. Mijn eigen zoon is muzikant, die speelt onder andere meditatiemuziek, daar luister ik ook graag naar. "

Een goed gesprek met?
"Met meneer Humble, dat is een stripfiguur dat ik heb bedacht. Hij staat voor positiviteit."

Wat zou je doen met 1 miljoen?
"Geven aan een weeshuis in Afrika, mijn eigen kinderen geld geven voor een goede opleiding en verder aan andere mensen."

En met 100 euro?
"Uit eten met mijn man."

Burendag wordt extra leuk met wereldse barbecue

Hapjes van over de hele wereld proeven

De vrijwilligers hebben er zin in. Foto: Arno Kokx

NAARDEN - Een groep vrijwilligers is hard aan het werk om Burendag, op zaterdag 24 september, extra leuk aan te kleden met een wereldse barbecue. Iedereen is welkom bij het feest dat wordt gehouden in de speeltuin aan de Majoor Kampsstraat, naast de SCAN.

De organisatie bestaat uit vele vrijwilligers die wonen in de wijken Keverdijk, Thijssepark en Vierhoven. Zij hebben de handen ineengeslagen om het concept, dat onder andere met veel succes in Bussum is gehouden, nu ook uit te rollen in Naarden.

Op de barbecue kunnen de bezoekers genieten van hapjes uit diverse landen. Denk hierbij aan hapjes uit Frankrijk, Marokko, Indonesië, Macedonië, Turkije, Thailand, Egypte en Italië. Alles kost 1 euro of 1,50 euro. Zo is het betaalbaar en kan er veel worden geproefd. De makers van de hapjes wonen veelal in de wijk.
Voor kinderen zal er ook veel te doen zijn: jeu-de-boules, springkussen, kleuren, knutselen en muziek. Iedereen is welkom op het feest dat wordt gehouden van 15.00 tot 20.00 uur.

Hardrijder blijkt verdacht van witwassen

NAARDEN - Agenten hebben afgelopen zaterdag een verdachte man van de weg geplukt. De man reed te hard, maar wordt na onderzoek ook verdacht van witwassen of andere criminele activiteiten.

De agenten werden gealarmeerd nadat andere automobilisten de man over de snelweg zagen scheuren. Volgens de melders haalde de man snelheden tot boven de 180 kilometer per uur. Daarnaast was de man aan het bumperkleven.

De man kon staande worden gehouden aan de kant van de weg. Agenten merkten dat de man naar alcohol rook. Na een test bleek de man te veel te hebben gedronken; de man werd daarop aangehouden.

Na een controle bleek de man een dik pak papiergeld in zijn zak te hebben. Mede doordat de man een wel erg dure auto had, dure kleren aanhad en een kostbaar horloge droeg, kregen de agenten argwaan. Er wordt een verder onderzoek naar hem opgestart. De man mocht met een dagvaarding op zak naar huis. De auto, het geld, enkele kleren en het horloge werden in beslag genomen.

Asielzoekers-centrum gaat dicht

GOOISE MEREN - Asielzoekerscentrum Crailo gaat definitief dicht, ondanks het verzet van de burgemeesters van de regio. Het ziet ernaar uit dat het wel lukt het centrum een maand later dan gepland te sluiten.

Het COA heeft plannen om de deuren van het azc per oktober te sluiten vanwege de steeds lager wordende toestroom van asielzoekers. Maandag was er een gesprek aan de provinciale regietafel en het ziet er niet naar uit dat heroverwogen wordt het azc open te houden.

Maand langer
"Het is zoals het is", aldus burgemeester Elbert Roest van Laren. "De instroom van asielzoekers wordt nu zo laag ingeschat dat het niet verantwoord is om het azc open te houden, wordt gesteld. Waar we wel bij elkaar lijken te komen is de wens om het centrum tot begin november open te houden, zodat de mensen die er nu wonen een woning in de regio kunnen krijgen. Er zijn 7 gemeenten in de regio en dat moet lukken. De woningbouwverenigingen werken hier in principe aan mee. Van de 60 mensen die er nu zitten, hebben er 40 een status. De overige 20 zitten nog in de procedure."

Eerst een auto, dan een aanhanger uitgebrand

Auto brandt compleet uit. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Maar liefst twee keer in korte tijd moest de brandweer midden in de nacht uitrukken voor een brand aan het Jaq P Thijssepark.

Het betrof een autobrand op 9 september en afgelopen maandag een aanhanger die in vuur en vlam stond. De recherche onderzoekt of de twee branden met elkaar te maken hebben. De autobrand sloeg zelfs over naar een auto die ernaast stond geparkeerd. De aanhanger werd door een buurtbewoner geblust, waana de brandweer de klus kon afmaken.

Tegenlicht Meet Up voor Bussum

'Iedereen die wil, kan meepraten over grote en kleine onderwerpen'

De drie initiatiefnemers: Yvette de Vries, Lisa Schonewille en Gertjan van der Net (vlnr). Foto: Bob Awick

BUSSUM - In ons dorp is zeker ruimte voor nog meer maatschappelijke initiatieven. Daar is Lisa Schonewille van overtuigd. Ze start deze maand samen met drie andere Bussumers met iets nieuws: Tegenlicht Meet Up Bussum.

Tegenlicht Meet Ups zijn geënt op de uitzendingen van het VPRO-programma 'Tegenlicht'. Op bijeenkomsten die lokaal worden georganiseerd, kan worden nagepraat en kunnen deelnemers hun visie geven op de thema's van recente televisie-uitzendingen van 'Tegenlicht'. Bussum volgt op steden als Rotterdam, Amersfoort, Amsterdam en Utrecht.

Lisa: "Ik ben een tijd geleden begonnen met Soupurbe en daarvoor organiseer ik al regelmatig bijeenkomsten. Dit is een mooie aanvulling." De initiatiefnemers hopen dat ze hiermee nog meer mensen inspireren om een bijdrage te leveren aan een inclusieve en duurzame gemeenschap.

Elke maand een thema
De Meet Ups worden elke laatste donderdag van de maand gehouden in het activiteitencentrum Jan Ligthart. De onderwerpen die op zo'n avond aan bod komen sluiten aan bij de thema's uit de televisie-uitzendingen van 'Tegenlicht'.

What makes you click
Voor de eerste avond, 29 september, staat het onderwerp 'What makes you click' op het programma. Over hoe je vaak ongemerkt gemanipuleerd wordt op internet. De uitzendingen van het programma zijn wekelijks te volgen op televisie en niet alle onderwerpen zullen daardoor in de Bussumse Meet Up aan bod komen. Lisa schetst een beeld van het verloop van een Meet Up-avond. "We kijken eerst samen een deel van de uitzending en laten een aantal sprekers aan het woord. Maar het is vooral de bedoeling dat 'het publiek' in gesprek met elkaar gaat. Zodat het onderwerp eigenlijk van alle kanten belicht gaat worden.
"Het is mooi als je van elkaar kunt leren", voegt één van de andere initiatiefnemers toe. "De dialoog staat centraal." Daarom is ook Yvette de Vries van Bussums- Nieuws aanwezig als moderator om de avond in goede banen te leiden.

Informatie en aanmelden
De eerste avond is op 29 september. Meer informatie en aanmelden via: www.soupurbe.nl.

Krijgt de gemeente Gooise Meren een nieuw wapen?

Leerlingen Goois Lyceum gaan aan de slag met ontwerp

De start afgelopen vrijdag van de fietstocht. Foto: Paul Brand

BUSSUM - Ruim 90 leerlingen van het Goois Lyceum zijn afgelopen vrijdag op hun fiets gestapt voor een rondje Bussum. Het was de start van het schoolproject 'Ontwerp het nieuwe wapen van Gooise Meren' waar leerlingen van de opleiding Kunst & Media en Geschiedenis & Omgeving aan meedoen.

Het idee is afkomstig van Nonja Voorhaar. Zij wilde iets doen met jongeren en de dit weekend gehouden Open Monumentendag. De leerlingen van de opleiding Kunst & Media bedenken en maken het ontwerp, de leerlingen van de opleiding Geschiedenis & Omgeving moeten er voor zorgen dat het wapen er ook daadwerkelijk komt. Dat betekent subsidie aanvragen bij de gemeente en toestemming om het wapen vervolgens in de gemeente een plek te geven. Nonja: "Hoe het wapen eruit komt te zien, bepalen de leerlingen". Die hebben gisteren (dinsdag) ook op de fiets inspiratie opgedaan in de rest van de gemeente. Tijdens de route zijn ook foto's en filmpjes gemaakt" Die zijn te zien op het YouTube Kanaal: Bussum Vlog G&O. De leerlingen kregen tips van de Bussumse Vlogger Mitchel Drop.

Horlogemaker Willem Berends hoeft niet meer op de tijd te letten

Bussumer gaat genieten van welverdiend pensioen

"Het is normaal gesproken niet zo'n rommeltje op mijn bureau", zegt Willem Berends. Foto: Yvette de Vries

door Yvette de Vries

Ingerold

Willem Berends is toevallig in het vak gerold. Zijn ouders hebben daarin een grote rol gespeeld. Hij deed de MTS bouwkunde, maar daar lag duidelijk niet zijn passie. Dat zijn ouders het goed vonden dat hij een andere opleiding ging doen daar is hij ze nu, 45 jaar later, nog dankbaar voor. Het werd de horlogemakervakschool in Hoorn. Na vier jaar pendelen tussen Bussum en Hoorn kon Willem als horlogemaker aan de slag.

BUSSUM - Mechanische, kwarts-, digitale en automatische horloges: 41 jaar lang repareerde Willem Berends de meest uiteenlopende exemplaren, maar na vandaag stopt hij ermee. Morgen, donderdag, neemt hij afscheid bij juwelier Geerling. De 65-jarige Bussumer gaat volop genieten van zijn pensioen, want hij kan heel goed nietsdoen.

Volgens Willem is horlogemaker een uitstervend beroep. Goedkope horloges die kapotgaan worden gewoon weggegooid en het repareren van de duurdere exemplaren wordt steeds kostbaarder. Of hij daar treurig van wordt? Niet echt eigenlijk. Hij is een man die dingen goed los kan laten, vindt hij zelf. Zijn vele mooie herinneringen daarentegen, koestert hij. Het kopje koffie dat zijn collega's meerdere keren per dag komen brengen bijvoorbeeld. "Ik word hier echt verwend, de koffie wordt zelfs al doorgeroerd naast me neergezet."

41 jaar lang repareerde hij de meest uiteenlopende horloges

Voldoening
Ook de waardering voor zijn werk en vakmanschap van klanten en collega's maken deel uit van die herinneringen. "Die waardering heeft me altijd veel voldoening gegeven", bekent Willem. Meteen schakelt Willem over op een kort lesje horloges. "Kijk, het voordeel van kwartshorloges is dat ze spatzuiver lopen; mechanische hebben een raderwerk met veer, prachtig omdat het daardoor 'echt leeft', maar het is wel kwetsbaar." Natuurlijk heeft hij ook regelmatig erfstukken op zijn bureau gekregen. Die weer werkend krijgen geeft enorm veel voldoening. Maar een horloge repareren dat iemand dagelijks draagt geeft ook voldoening. Willem werkte hiervoor 26 jaar bij een andere Bussumse juwelier: Wielinga. Dat hij daar stopte was geen vrijwillige keuze. "De eigenaar ging met pensioen, dus ik kreeg ontslag." Anders had hij er wellicht nog gewerkt, want dol op verandering is hij niet. Ondertussen wordt inderdaad dat kopje koffie neergezet. Het voelt vertrouwd voor hem. Zijn collega's zijn een beetje als een familie. Een aantal jaar geleden maakte hij privé een lastige periode door en toen stonden ze altijd voor hem klaar. "Het begon met een boterham die mevrouw Geerling een keer tussen de middag voor me klaarmaakte en al snel gebeurde dat dagelijks."

Nee, onze horlogekenner is geen verzamelaar. Thuis geen kast vol. Schouderophalend vertelt Willem dat hij misschien wel meer horloges heeft dan de gemiddelde persoon, maar meer dan tien zullen het er niet zijn en uitzonderlijke exemplaren zitten er ook niet tussen. Het enige bijzondere exemplaar in zijn bezit is wellicht de Bulova Accutron, een stemvorkhorloge. "Die waren destijds heel kostbaar", legt Willem uit. Een mooi moment om het horloge te tonen dat hij dagelijks draagt. Een automatische, met glazen achterkant. "Een kinetic, een horloge met een kwartstechniek dat werkt op beweging."

Bert Boer, directeur Muiderslot

Foto: Muiderslot

GOOISE MEREN - De wereld beroemde TEDx-events (Technologie, Entertainment, Design) wordt onder de noemer TEDxGooiseMeren voor het eerst ook gehouden in onze gemeente. Het evenement is voor en door inwoners uit Gooise Meren. Het thema is de 'blended community'. Op de bijeenkomst zullen diverse sprekers de presentatie van hun leven geven.
Wie ben je?
"Ik ben Bert Boer. De mensen kennen mij als directeur van het Muiderslot."

Waar gaat jouw TED-talk over?
"Het gaat over het Muiderslot toen, nu en in de toekomst. Hoe zorgen we dat het Muiderslot als rijksmuseum de komende 50 jaar relevant blijft? We hebben nu veel over de middeleeuwen, de gouden eeuw en water. Wat wij willen is hét middeleeuwse museum van Nederland worden. Mijn werk is mijn passie. Het Muiderslot staat er al meer dan zeven eeuwen. Zowel het kasteel als de collectie is van iedereen in Nederland. En misschien nog wel iets meer van alle inwoners van Gooise Meren. Ik wil dat alle kinderen uit de gemeente hier komen kijken. Het Muiderslot is de verborgen parel aan de kroon van Gooise Meren en moeten we koesteren."

TEDxGooiseMeren wordt gehouden op zaterdag 29 oktober in de voormalige Studio Concordia in Bussum. Kaarten zullen 40 euro gaan kosten, inclusief eten. Eind deze maand zal de kaartverkoop van start gaan via www.tedxgooisemeren.nl.

Bijna 5000 mensen genieten van Open Monumentendag

Trommelkoning op plastic emmers.

NAARDEN - Prima weer, de terrasjes buiten, historische boten in de haven. Een koud drankje erbij, kijken bij oude ambachten, een cadeutje kopen op de markt, een muziekje erbij en misschien een versgerookte paling. Er was weer genoeg te doen op Open Monumentendag.

De aftrap was zaterdagavond met de jaarlijkse gondelvaart. Een gezellige bedoening langs de haven waar de verlichte bootjes langskwamen. Er was muziek en de boten waren weer mooi versierd. De Draak behaalde de originaliteitsprijs.

De hoogste toren staat achter de meisje en viel 2 seconden later om.
Opening met wethouder Van Meerten en Daan Rolandus van de Open Monumentendag. Foto: Erik-Jan Geniets
Gezelligheid met kraampjes en terrasssen. Foto: Erik-Jan Geniets
Muziek en gezelligheid. Foto: Erik-Jan Geniets
Shantyliederen langs de kade. Foto: Erik-Jan Geniets
Oude tijden herleven. Foto: Erik-Jan Geniets
Alle monumenten waren open, zoals hier de Grote Kerk met een muzikaal optreden. Foto: Bob Awick
Gezelligheid op straat, mede dankzij het lekkere weer. Foto: Bob Awick
Oude ambachten langs de kant. Foto: Bob Awick
Historische schepen in de haven. Foto: Bob Awick

Zondag was het Open Monumentendag. Wethouder Miriam van Meerten verrichtte de opening en daarna kon iedereen los. De musea waren geopend en trokken veel bekijks. Voorzitter Daan Rolandus van de organisatie denkt dat er bijna 5000 mensen zijn geweest. "De opkomst was hoger dan verwacht. Ik kreeg ook ontzettend veel leuke reacties op straat. Men vond het programma en de sfeer geweldig. Ik vond ook dat de kraampjes van de winkeliers veel mensen de Marktstraat in trok. Het weer zat mee en zoals ik zelf zei: het was slecht weer voor het strand, maar mooi weer voor Open Monumentendag."

15 / 28

Dick Swaab geeft zaterdag een theatercollege in Spant!

donderdag 15 september

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

In WOC Spieghelwijck Iepenlaan 354a vrij bridgen tot 12.00 uur. Info tel: 035-6911903.

Modeshow,kledingverkoop

De Palmpit 10.00 uur

Show en verkoop kleding. Voor mannen en vrouwen.

Anbo

Station 10.15 uur

Marktbezoek aan de Albert Cuyp. Vertrek station Naarden-Bussum. Opgeven: 035-6920694.

Computercursus

De Palmpit 13.30 uur

Informatieavond t.b.v. diverse cursussen. Kosten € 35,-. Aanmelden op tel. 035-6930789.

Bridgen leren

Denksportcentrum 13.30 uur

Onder begeleiding. Kosten: € 4,- per persoon. Aanvang: 13.30 uur.

film: 'As it is in Heaven'

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Een mooie en indrukwekkende film. Regie: Kay Pollak.

Open Eettafel

De Palmpit 16.30 uur

Start 17.30 uur met een versbereide maaltijd. Aanmelden: 035 - 693 87 86.

Orgelconcert

Grote Kerk 20.15 uur

Afsluiting zomerserie orgelconcerten door Wybe Kooijmans. Entree: € 7,50 en € 6,- (CJP en 65+).

vrijdag 16 september

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

Biljarten voor beginners en gevorderden, Iepenlaan 354a tot 12.00 uur . Opgeven: tel. 035-6918829

Inschrijven Fotocursus

Wijkpost De Schakel 12.00 uur

Fotocursus door fotograaf Liset van den Hoek. Start 4 oktober. Kosten: € 95,-. info@vialiset.nl.

Zelf muziek maken

De Palmpit 14.00 uur

Op de mondharmonica. Tot 15.30 uur spelen in een klein groepje, zonder muzieknoten. Zelf instrument meenemen.

Spelletjesmiddag

De Palmpit 14.00 uur

Koekoeklaan 3.

iPadcursus

De Palmpit 14.00 uur

Start cursus van 8 lessen. Tot 15.00 uur. Kosten € 35,-. Aanmelden: tel. 035-693 07 89.

Theesessie

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Koffie, thee of wijn. Info en aanmelden: tel. 035-6227352.

zaterdag 17 september

Inloop

De Palmpit 10.00 uur

Koekoeklaan 3 te Bussum tot 11.30 uur.

ANBO

Zorba de Griek 12.30 uur

Samen lunchen. Wilhelminaplantsoen, Bussum. Ook niet-leden van de ANBO welkom. Reserveren: 035-8889959.

Garageverkoop

Iepenlaan, 14.00 uur

Garagebox 348, verkoop t.b.v. activiteiten bewoners.

Wij zijn Ons Brein

Met de PlusBus 18.00 uur

Dick Swaab geeft een theatercollege. Opgeven: 035-7504192.

Concert Rhenus Ensemble

EVL Naarden-Bussum 20.15 uur

Kamermuziek bij de Evangelisch-Lutherse Gemeente. Entree € 15,- , kinderen t/m 12 jaar € 5,-.

Wereldmuziekfestival

Michiel de Ruijterschool Bussum 18.00 tot 23.00 uur

Samen dansen op wereldse muziek. Kaartjes 5 euro via wereldbbq.nl.

zondag 18 september

Vredeswandeling

Naarden Grote Kerk 12.00 uur

Start bij het Comenius-monument voor de Grote Kerk. De wandeling gaat door Naarden, Bussum en de Hilversumse Meent. Afsluiting om 13.00 uur met korte film. Ook burgemeester Pieter Broertjes (Hilversum) en burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper (Gooise Meren) zijn aanwezig.

Open dag

Skibaan Rock Steady 13.00 uur

Met gratis proefles skiën of snowboarden. www.rocksteady.nl.

Soosmiddag

De Palmpit 14.30 uur

Met optreden van Otto Kruijsdijk op piano en Huub Baaijop slagwerk. Toegang gratis.

Meet & Greet

Comenius Museum 15.00 uur

Met kunstenaars van de tentoonstelling 'Wereld Beeld'. Aanmelden: info@comeniusmuseum.nl.

maandag 19 september

Wijkcoach

De Palmpit 10.00 uur

Voor vragen, ideeën en zorgen. Tot 11.30 uur. Informatie: bussumzuid@wijk-coach.nl.

ANBO SeniorenCafé

Stokjes en Lepel 10.30 uur

Nassaustraat 3, Bussum. Tot 12.00 uur.

Open eettafel

De Palmpit 17.30 uur

Start 17.30 met een versbereide maaltijd. Aanmelden: 035-693 87 86.

Broodje+

Brinklaan 18.00 uur

Geserveerd door Ruimte, Brinklaan 36a, Bussum. Van 18.15 tot 19.15 uur een broodmaaltijd. www.ruimte-bussum.nl.

Goed Gesprek

Brinklaan 19.15 uur

Gehouden door Ruimte, Brinklaan 36a, Bussum. www.ruimte-bussum.nl.

Open avond

Sporthal De Lunet 20.00 uur

Badmintonvereniging BC t Gooi voor 18+ . Met clinics. Rackets te leen.

dinsdag 20 september

Dagtocht

Wijkpost De Schakel 8.30 uur

Bustocht naar Tingieterij 't Oude Ambacht in Alphen a/d Maas Kosten: € 55,- incl. koffie met gebak en lunch. Opgeven: 035-6949312.

Naald & Draad

Het Trefpunt 10.00 uur

Voor het repareren of vermaken van kleding of naaimachine. Gratis. Locatie: Lorentzweg 59, Bussum.

Themaochtenden Naarden

Bibliotheek Naarden 10.00 uur

Muzikale start themaochtenden met dit keer Martin Luif van het Vestingmuseum Naarden en muzikale omlijsting. Tot 12.00 uur.

ANBO Filmmiddag

Filmhuis 13.00 uur

De film is 'Café Society'. Kaarten: € 7,75.

Koninklijke Visio

Bibliotheek Naarden 13.30 uur

Informatiebijeenkomst. Meer info: www.visio.org.

3D-kaarten maken

Wijkpost De Schakel 14.00 uur

Onder leiding van een kunstenares. Tot 16.00 uur. Locatie: Kol Verveerstraat 74, Naarden. www.wijkpostdeschakel.nl.

Sieradengroep

Scan Wijkcentrum 15.30 uur

Voor meisjes 7 t/m 12 jaar. Tot 17.00 uur. 10 lessen kosten € 33,- of € 3,30 per les. Aanmelden bij José de Groot: 035-6943262, jgroot@versawelzijn.nl.

Instuifbridge

Denksportcentrum 20.30 uur

Voor beginnende bridgers die 1 of 2 cursussen gevolgd hebben. Inschrijven als paar of alleen.

Aquarelleren

Atelier Comello-Art 14.00 uur

Basiscursus in 12 lessen door Jacqueline Comello. Cursusprijs: € 210,- excl. materialen. Informatie en aanmelden: info@comello-art.nl.

Meditatie-ontmoeting

Bussum 19.30 uur

Wekelijkse ontmoeting. Tot 21.30 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden. Inlichtingen: N.C. Nap tel.: 06-39571705 of guulnap@gmail.com.

woensdag 21 september

Fietstocht

De Palmpit 10.00 uur

± 55 km met bestemming Soesterberg. Einde 17.00 uur. Info: 035-6912926. Deelname is gratis en op eigen risico.

DigiTaalhuis Gooi

Bibliotheek Bussum 14.00 uur

Inloopspreekuur. tot 16.00 uur.

Tekenclub 1 - 5 t/m 12 jaar

Scan Wijkcentrum 14.00 uur

Voor 5 t/m 12 jaar tot 15.00 uur. Kosten voor 10 lessen zijn € 33,-. Aanmelden: 035-6943262.

Presentatie over Dudok

Bellefleur 12.00 uur

Mackaylaan 11a, Naarden. € 4,- per persoon.

Versa vrijwillgerscentrale

Zorginstelling Patria, Nusantara zoekt een gastheer of -vrouw die twee uur per week tussen 8.00 en 10.00 uur ongeveer samen met de bewoners van de Meerzorg-afdeling wil ontbijten.

Versa Vrijwillige Thuishulp -Mantelzorgondersteuning Hilversum/Wijdemeren zoekt een vrijwilliger die een slechtziende oudere dame wil begeleiden bij bijv. boodschapje doen of wandelen e.d.

Rode Kruis District Gooi en Vechtstreek Bussum zoekt vrijwillige hulpverleners bevolkingszorg voor 4 uur per week. U zorgt voor het registreren van slachtoffers en het beantwoorden van vragen.

Filmhuis Bussum

'Captain Fantastic'.

*Met JULIETA graaft Almodóvar diep in de menselijke ziel.
*Onthutsend LES CHEVALIERS BLANCS volgt de reddingsactie van een liefdadigheidsorganisatie.
*In komisch drama LA PAZZA GIOIA toeren twee lichtgestoorde vriendinnen door prachtig Toscaans landschap.
*Indringend A LONG AND HAPPY LIFE volgt een integere Russische boer te midden van corrupte politici en sullige dorpsgenoten.
*In ABSOLUTELY FABULOUS: THE MOVIE zijn Joanna Lumley en Jennifer Saunders nog steeds twee geestige oude vrouwen.
*In OUT OF LOVE lijken twee intensgeliefden tot elkaar verdoemd.
*Woody Allens nieuwste: CAFÉ SOCIETY. Nostalgie uit Hollywood.
*CAPTAIN FANTASTIC een gezin dat probeert helemaal in de natuur te leven, ver van alle hectiek.
*THE DAUGHTER is een aangrijpend familiedrama.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
*FAMILIEFILMS MEESTER KIKKER, DE GVR en FINDING DORY.
*HEIMAT, de gerestaureerde versie van Edgar Reitz' monumentale kroniek over Duitsland, in delen vertoond.
*SPECIAL: LOVE & FRIENDSHIP, Jane Austens onbekende - en vileine - roman 'Lady Susan', is magistraal verfilmd. Met inleiding door Austen-kenner José Roeken.

'Ik hoop dat ik mensen inspireer, dat ze over een drempel durven te stappen'

Karen Wurpel schreef een boek over carrièreswitches

Brigitta Boonacker (links) ontvangt het eerste boek van schrijfster Karen Wurpel. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM - Het boek 'Pionieren met passie' staat bol van de verrassende carrièreswitches. Het is het tweede boek van de Bussumse schrijfster Karen Wurpel, die zelf 27 jaar geleden het roer omgooide. Tijdens Bussum Cultureel reikte ze de eerste exemplaren uit.

Een van die exemplaren was voor Brigitta Boonacker, onderneemster en voorzitter van de Ondernemersvereniging Gooise Meren. Niet alleen staat haar verhaal in het boek, een van haar uitspraken "echt met passie werken is geen werken, maar zinvol met je leven bezig zijn" staat ook op de achteromslag.
Het idee voor dit boek ontstond in 2011 tijdens een vakantie in Toscane. Daar ontmoette Karen een advocaat die al zijn vrije tijd stopte in het runnen van zijn agriturismo, met het doel de advocatuur ooit vaarwel te zeggen. "Ik voelde dat ik daar niet voor niets was, het was zo'n bijzondere man." Ze keerde een jaar later terug om hem te interviewen. In totaal sprak ze 23 mensen die hun baan in loondienst inruilden voor zelfstandig ondernemerschap. "De meesten van hen kwamen op mijn pad, ik wilde de ontmoetingen spontaan laten ontstaan."
Het resultaat is een boek met 23 meest uiteenlopende verhalen. Van een succesvolle reclameman die rond zijn vijftigste een opleiding tot boomhuttenbouwer volgde en daar ook zijn werk van heeft gemaakt. Zo bouwde hij de boomhut die in 's-Graveland bij Natuurmonumenten staat. Karen: "Wat de ondernemers in mijn boek bindt is hun passie, lef en doorzettingsvermogen. Ze doen nu allemaal iets waar ze echt blij van worden en laten zich niet leiden door geld. Ik hoop dat mensen die vast zitten in hun huidige baan geïnspireerd raken en dat ze ook over een drempel heen durven te stappen."
Karen maakte zelf 27 jaar geleden een switch. Ze was secretaresse en besloot een studie Communicatiewetenschap te volgen. Ze combineert nu haar werk als communicatieadviseur met haar auteurschap. De plannen voor een derde boek zijn al vergevorderd.

Uit de Historie van Bussum en omgeving

Paddock à Nice (1927)

Cruysbergen

Le Champs de courses (ongedateerd)
Deauville, au départ (ongedateerd)

Het terrein waar het voormalige militaire MOB-terrein is en sinds 2006 bestaande natuurgebied Cruysbergen, heeft een interessante historie. Het ligt tussen de woonwijk Hilversumse Meent en het zuidelijk deel van de het Spiegel.

De Erfgooiers hadden hier ooit rechten. In de 19e eeuw was het gebied woeste grond geworden met struikheide (droog) en dopheide (nat). In 1843 kocht Jhr. David Rutgers van Rozenburg een groot deel van dit gebied om het te ontginnen. Dat wil zeggen: zand af te graven. Dat was een winstgevende activiteit en het gaf werkgelegenheid. Daarvoor werd brede sloten gegraven om het zand af te voeren via het Luie Gat. Deze sloten zijn nog goed te herkennen. Door het gebied liep een pad die 's-Graveland met Bussum verbond. Rutgers verlegde dit pad; het is nu het laatste rechte stuk van de Nieuwe 's-Gravelandseweg naar de Franse Kampweg.

In 1857 nam Jhr. H.J. Rutgers van Rozenburg Cruysbergen over. Het afgegraven land werd weer bemest zodat het voor land- en tuinbouw geschikt werd. Er kwamen o.a. kwekerijen.

In 1880 kocht Henri Broekman grote delen van het gebied en op een deel ervan kwam in 1893 een renbaan. Het was een vervanging van de renbaan achter het Rijksmuseum in Amsterdam. Die moest weg omdat de stad uitbreidde. Er kwamen twee ingangen: één aan de Franse Kampweg en de andere aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg waar nu de toegang naar het voormalige MOB-terrein is. Er kwam een tribune, een starttoren, een totalisatorgebouw, een jockeyverblijf en stallen. In de bloeiperiode waren er wel op zes dagen per jaar wedstrijden. Gewone mensen hadden hier niets te zoeken: wedden, sportverdwazing, opzichtige frivoliteit én zondagsontheiliging. Het publiek dat er kwam bestond uit een bepaald soort publiek uit de grote stad, die behalve voor vertier en wedden ook kwam om te zien en gezien te worden. Een flauwe afschaduwing, stel ik mij voor, van het publiek in Ascot, Deauville en Nice. De kunstenaar Raoul Dufy maakte in die tijd deze beroemde schilderijen, die in 2015 in Singer Laren te zien waren.

In 1912 werd het wedden op paardenraces verboden, waardoor er veel minder publiek kwam. Daardoor was de renbaan niet meer rendabel en werd gesloten.

Klaas Oosterom

Zes grote kavels te koop op Anna's Hoeve

Ontdek de bouwmogelijkheden tijdens de infomarkt op zaterdag 24 september tussen 13.00 en 16.00 uur. (Foto Margot van Brakel) Foto: Margot Brakel

Op maandag 10 oktober om 10.00 uur start de online verkoop van zes grote kavels op Anna's Hoeve. Deze kavels liggen tegen park Anna's Hoeve aan. Op de kavels, variërend in grootte van 450 tot 740 m2, kunnen vrijstaande woningen gebouwd worden. Op een aantal is het ook mogelijk een twee-onder-een-kap- of meergeneratiewoning te realiseren.

De gemeente verkoopt de kavels niet tegen een vaste prijs, maar hanteert een biedingssysteem. Ieder kavel heeft een minimumkavelprijs, variërend van € 600 tot € 610 per vierkante meter, afhankelijk van de ligging van de kavel. De kavels worden verkocht aan de hoogste bieders.

Informeren & inspireren

Een woning van hout, steen of een combinatie? Een dak van riet of toch liever dakpannen? Een kap of een plat dak? Modern of klassiek? Het kan allemaal. Zelfbouwers hebben heel veel vrijheid bij hun bouwplan. Op de infomarkt van zaterdag 24 september van 13.00 tot 16.00 uur worden de zelfbouwmogelijkheden toegelicht. Informeren en inspireren staat bij de infomarkt centraal. Zelfbouwers op Anna's Hoeve vertellen over hun ervaringen, de stedenbouwkundige van de gemeente laat de mogelijkheden zien met een stepexcursie, de groepen zelfbouwers geven een inkijk in hun bouwprojecten en ook de Lorenzschool informeert bezoekers over het duurzame schoolgebouw gebouwd gaat worden op Anna's Hoeve. Het programma staat op www.annas-hoeve.nl.

Liever een koopwoning?

Kopen op Anna's Hoeve kan ook. Ontwikkelaar Roosdom Tijhuis gaat circa 30 koopwoningen bouwen. Op de infomarkt van 24 september worden de voorlopige verkaveling en de voorlopige gevelbeelden gepresenteerd.

Locatie en parkeren

De infomarkt is op Anna's Hoeve. Als je vanaf de stad komt bij de tweede afslag van de nieuwe woonwijk. Deze plek is lopend of op de fiets te bereiken vanaf de Minckelersstraat of via de fiets- en voetpaden die door de nieuwe woonwijk lopen. Je kunt je auto parkeren aan de Anthony Fokkerweg.

TIP!


Mini & Momo breidt uit met originele musthaves voor baby's en kids, waaronder vier soorten babynestjes van BORN Copenhagen. Dit babynest is een veilig en draagbaar wiegje, geschikt voor baby's van 0 tot 6 maanden. Het matrasje met opstaande rand zorgt ervoor dat de baby zich geborgen en veilig voelt.

NIEUWS


Vergeet je niet in je agenda te zetten dat zaterdag 1 oktober weer Open Huizen Dag is? Van 11.00 tot 15.00 uur kun je veel huizen zonder afspraak vrijblijvend bezichtigen.
Staat jouw eigen huis te koop? Laat dit dan aan zo veel mogelijk potentiële kopers weten door middel van een huizenblok in de krant.

Behoefte aan meer huur- woningen in middensegment

Er is nog steeds sprake van forse krapte in het middensegment huurwoningen.

Door de stevige groeiende vraag naar vrijesectorhuurwoningen komen de huurprijzen van deze categorie woningen steeds meer onder druk te staan. Door diverse overheidsmaatregelen, zoals beperking van de leenruimte, zijn veel consumenten aangewezen op de vrijehuursector, met name het middensegment van 700 tot 1.000 euro per maand. Steeds meer mensen kiezen bewust voor huur. Het biedt comfort en het is flexibel.

'Huiseigenaren willen meer contact met adviseur'

Veel huiseigenaren willen meer contact met hun hypotheekadviseur. Een kwart van hen wil met enige regelmaat contact met hun adviseur, terwijl maar een op de acht dat ook daadwerkelijk heeft.

Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 1588 leden. Huizenkopers zijn na het afsluiten van de hypotheek wel wat tevredener over de dienstverlening van de hypotheekadviseur dan vorig jaar (55% tegen 51%). Het initiatief tot het contact ligt vaak bij de huiseigenaar (77%). Maar die verwacht juist dat de hypotheekadviseur het voortouw neemt.

INTERIEUR


Voor een fris en hygiënisch toilet is een geïntegreerde toiletblokhouder verkrijgbaar voor beide modellen van Sigma 30, de bedieningsplaat van Geberit om het toilet mee door te trekken. Toiletblokjes komen via de toiletblokhouder in het reservoir terecht en zorgen voor een frisse en hygiënische spoeling van het toilet.

Op de volgende pagina van GooisWoonNieuws lees je meer over de voordelen en nadelen van het kopen van een monumentaal huis of appartement. Waarbij we ook drie monumentale woningen uitlichten die in de regio Gooi & Vechtstreek te koop staan.

Deze week staat makelaar Ward Roozenburg weer met een column in de krant. Waarin hij vertelt dat van gordijnen openen en dicht doen tot bloemen weggooien tijdens de vakantie ook tot hun takenpakket behoort.

Monumentaal wonen in Gooi & Vechtstreek

In de toren van de monumentale Sint Vituskerk te Bussum staat een zeer exclusief appartement te koop.

Onze regio is voorzien van prachtige monumentale panden. Wij lichten drie van deze woningen, die ook nog eens te koop staan, uit!

Bussum

In de toren van de monumentale Sint Vituskerk te Bussum staat een zeer exclusief appartement te koop. Voorzien van een lift, berging en twee eigen parkeerplaatsen op afgesloten terrein. Luxe, ruimte, hoge plafonds en dakterras op het zuiden zijn enkele kenmerken van dit bijzondere appartement.
- Visch & Van Zeggelaar

Huizen

Dit pand was vroeger een visrokerij onder leiding van de gebroeders H. en J. Bout. De Rookerij is het laatste tastbare voorbeeld van een visrokerij in het dorp. Nu een prachtige plek om te wonen en te werken. Betonnen gevlinderde vloeren, strak gestucte witte wanden, nieuwe deuren, oude gebladderde exemplaren van de rookhokken en moderne toevoegingen van ijzer en staal. Stoer, robuust, handzaam en authentiek.
- Van Trigt Makelaars

Hilversum

In het centrum van Hilversum is een monumentaal 3-kamerappartement met dakterras te vinden. Het appartement ligt op de 2e verdieping van een beeldbepalend jugendstilpand. De woning is gerenoveerd met hoogwaardige materialen en geheel voorzien van warmte- en geluidsisolerende beglazing.
- ID Makelaars

Monumentaal wonen

Wonen in een monument brengt een aantal voordelen en nadelen met zich mee. Zo is het aan de ene kant uniek om in een pand te wonen met zo veel historische waarde en (beschermde) status. Aan de andere kant dient deze waarde behouden te worden, wat tijd en geld kost. Hierbij ben je gebonden aan wet- en regelgeving. Nu is het zo dat je mogelijk wel in aanmerking komt voor financiële ondersteuning bij onderhoud en restauratie, maar de kosten vallen veelal hoog uit vanwege bijvoorbeeld gebruik van speciale materialen en technieken. Wel kun je mogelijk rekenen op belastingvoordeel via inkomstenbelasting voor rijksmonumenten.

Column

Koning

De klant is koning zolang de klant zich koninklijk gedraagt'

Afgelopen week herinnerde ik me opeens deze uitspraak die een van mijn werkgevers van vroeger ooit deed. Een klassieker misschien wel. En op vele beroepsgroepen van toepassing.

Bij ons op kantoor is dat zeker ook het geval. We proberen onze cliënten namelijk altijd met alle egards te bedienen. We leven ons in, zetten ons in en gaan tot het uiterste om een succesvolle transactie te bereiken. Geven net dat beetje extra. Dit kan een luisterend oor zijn of door iets praktisch uit handen te nemen. Voor ons een kleine moeite, voor de klant een groot plezier.

'Soms fungeren
wij zelfs als taxi'

In mijn eerste column vertelde ik u al dat wij van alle markten thuis zijn. Zo kan het gebeuren dat wij door het hele huis gordijnen openen en dicht doen, bloemen weggooien tijdens de vakantie van de verkoper of onze sleutel komen brengen als de eigenaar de zijne kwijt is en geen mogelijkheid ziet die bij ons op te halen.

Het gebeurt zelfs dat wij als taxi fungeren. Zo heeft mijn collega ooit een volstrekt onbekende kijker van het station gehaald om een aantal appartementen uit onze portefeuille te laten zien en vervoerde mijn compagnon meer dan eens iemand achter op zijn scooter van A naar B!

Ook onze binnendienstmedewerkers helpen waar het kan. Als ik weer eens een beoordeling van ons kantoor op Funda voorbij zie komen waarbij zij in het zonnetje gezet worden ben ik supertrots. Laatst vroeg een cliënte van ons kantoor wat het extra kostte toen mijn secretaresse aanbood om de bouwkundige keuring en de taxatie voor haar te regelen. Voor ons vanzelfsprekend: niks natuurlijk! We zijn 'all-inclusive'!

Ik geef u geen onkoninklijke praktijkvoorbeelden omdat ik de sfeer in deze column graag positief wil houden. Natuurlijk zijn die voorbeelden er helaas legio. De klant wordt steeds mondiger. En dat mag. Maar laat ik de klant dan bij deze meegeven om wel reëel en respectvol te blijven. Dit doen wij ook en dit verwachten wij dan ook wel een beetje van de klant.

Tot snel!

Ward

Bergruimte in de badkamer

De badkamer is een ruimte waar steeds meer tijd wordt doorgebracht om te genieten. Dan is het ideaal als er voldoende bergruimte aanwezig is. Voor liefhebbers van minimalistisch design biedt de Duitse designfabrikant BETTE een nieuwe badkamermeubellijn.

Deze meubelserie is uitgebreid met halfhoge en hoge kasten, die veel extra bergruimte bieden en uw badkamer een opgeruimde uitstraling geven. Voor een harmonieus badkamerontwerp zijn ze leverbaar in hoogglans wit, matwit en vier trendy kleuren, alsook in eikenfineer in drie warme kleurnuances. Er zijn bewust geen grepen toegepast: voor het openen van de meubels zijn deze voorzien van een 'push-to-open'-systeem.

Statement maken

De dahlia bestaat uit een verzameling kleine blaadjes die samen een geheel vormen. De bloemblaadjes zijn soms effen van kleur, maar vaak opvallend fel met spikkels of streepjes.

Een dahlia kan wel 1,5 meter lang zijn en een bloemdiameter hebben van meer dan 20 centimeter. Een opvallende verschijning in de kamer dus. De blaadjes kunnen rond, sprietig of opgerold zijn.

Hypotheekmarkt uit de crisis

In het tweede kwartaal zijn er meer hypotheken afgesloten en was de gemiddelde hypotheeksom hoger. In totaal groeide de hypotheekomzet vergeleken met vorig jaar met 29% tot € 18,7 miljard. Dat meldt adviesbureau IG&H. De eerste helft van 2016 is daarmee het beste eerste halfjaar sinds 2008.

In totaal zijn er in het tweede kwartaal van dit jaar ruim 72.000 hypotheken afgesloten. Dat is 21% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De gemiddelde hypotheeksom steeg met 6,6% tot € 258.000, de hoogste stand sinds de crisis.

Volgens de woningprijsindex van onderzoeksbureau Calcasa steeg de gemiddelde woningwaarde tot € 251.000. Woningen van meer dan € 500.000 lieten de grootste waardestijgingen zien (gemiddeld plus 6,5%).

Vrouw heeft 12 jaar ervaring en zoekt huishoudelijk werk met strijkwerk en met goede referenties in Naarden-Bussum. 10 euro p/u. Mevr. Anna tel.: 06-15540579.

Kom je ook naar de WERELDSE BUURT BBQ in Naarden op zaterdag 24 september? Gratis toegang. Gerechtjes uit diverse landen voor € 1 of € 1,50. Ook kinderactiviteiten. Vindt plaats in de grote speeltuin aan de Majoor Kampsstraat (naast de SCAN) van 15-20 uur

Goedendagzorg is een nieuwe kleinschalige zorgaanbieder in de regio Gooi en Vechtstreek die aan particulieren en PGB-houders diensten levert. Voor meer informatie kunt contact met ons opnemen. www.goedendagzorg.nl

Naaimachinereparatie alle merken Van Huissteden Koestraat 29 tel.: 033-4637774 Amersfoort. Ons contactadres: Marion Fournituren Nieuwe Brink 1-3 Bussum tel.: 035-5339692

Karin Brunt, 06-29165460 klassiek zangles, zangworkshops en -projecten, mindfulness met muziek. www.karinbrunt.nl en www.spelend-verbinden.nl

Wil je anders leren omgaan met stress? Beter slapen? Minder piekeren en gewoon meer genieten van het leven? SeeTrue start de 8-weekse Mindfulnesstraining di-ochtend 27 sept én woensdagavond 28 sept in Hilversum. WWW.MINDFULNESS-TRAININGEN.NL

Grote Loodsverkoop 350 m2 zo 18 sept. 12-16 uur Nijverheidswerf 43 Bussum

Alten en sopranen van harte welkom bij ambitieus vrouwenkoor met inspirerende dirigente. Repetities maandag 20-22u, vlak bij NS Naarden-Bussum. www.venerdi-mattina.vpweb.nl

Kom je bij me schrijven? Kijk voor het aanbod creatief schrijven op www.lettersopeenrij.nl

Open dag Indoor Skibaan Rock Steady Bussum zo 18 september van 13-17 uur. Gratis proefles skiën of snowboarden. Kom langs en probeer zelf! Zanderijweg 12-14 Bussum - 035-6925015 - www.rocksteady.nl of facebook: SkibaanRockSteady

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

SPARE RIB EXPRESS 'T GOOI ZOEKT ENTHOUSIASTE PARTTIME KEUKENMEDEWERKERS Reacties: spareribsgooi@gmail.com

VOOR AL UW SCHILDERWERK groot/klein. PMC biedt u altijd een vrijblijvende offerte. 36 jaar ervaring. Info: 06-53148137 pharskamp@hetnet.nl

Zorgt u voor iemand en wilt u er graag even op uit? U kunt om een vrijwilliger vragen die bij u thuis komt om de zorg een paar uur over te nemen. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Huis te vol, rommelig of niet praktisch? BEL vrijblijvend Renate: 0294-269903 www.OpruimcoachRenate.nl

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans. 035-6839235

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974. www.arthursloodgietersbedrijf.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

GITAARLES in BUSSUM voor alle leeftijden en niveaus www.jaccomuller.com

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Bespaar nu op je energierekening! ENERGYWAKEUP.NL of bel Toon 035-7111371

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Schilder gezocht met ervaring! schilder_tgooi@hotmail.com

Te koop aangeboden: scootmobiel Luggie opvouwbaar 14 maanden oud, 1200 euro tel.: 06-17528191 Bussum

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689